perla.roztocza 04.02.26, 23:28 www.youtube.com/shorts/kCH98EkPs8Y herzlich willkommen właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
obrotowy Berlin - piekne miasto ze swietna komunikacja.... 04.02.26, 23:39 miejska (U-Bahn, S- Bahn) lepsza niz w Warszawie (a Warszawa ma tez dobra) ale na co dzien - miasto nie do zycia... za duzo "ciapatych" mieszkalem tam ponad 40 lat temu wtedy bylo fajnie.... "wszystko co dobre umiera" /Konwicki/ Odpowiedz Link Zgłoś
perla.roztocza Re: Barcelona 05.02.26, 09:42 boomerang napisał: > I w co ten Lewandowski się wpakował Lewy powiedział u Rymanowskiego, że Niemcy to już nie jest ten kraj jaki był 10 lat temu. I wskazał na brak bezpieczeństwa ludzi a on ma żonę i córki, i uciekł z Monachium. Oczywiście jako czynny sportowiec nie mógł publicznie powiedzieć co z bezpieczeństwa Niemiec zrobił najazd darmozjadów. Niestety wpakował się spod deszczu pod rynnę właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Berlin 04.02.26, 23:55 ważne że nowy materiał genetyczny już tam jest, bo chów wsobny nie wychodził Niemcom na dobre, jak uczy historia Odpowiedz Link Zgłoś
obrotowy dzuma , czy holera... 05.02.26, 00:06 boomerang napisał: > ważne że nowy materiał genetyczny już tam jest, bo chów wsobny nie wychodził Ni > emcom na dobre, jak uczy historia dzuma , czy holera... - to jest odwieczne pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
1.melord Leczył kiłę malarią. Dostał za to Nobla 05.02.26, 01:00 obrotowy napisał: > dzuma , czy holera... > > - to jest odwieczne pytanie. Julius Wagner-Jauregg (1857–1940) był austriackim psychiatrą, który otrzymał Nagrodę Nobla za leczenie syfilitycznej demencji poprzez celowe zakażanie pacjentów malarią Skoro probowano traktowac kile malaria to pewnie nastepny dostanie Nobla za leczenie dumy cholera...lub odwrotnie Odpowiedz Link Zgłoś
mateusz572 Re: Berlin 05.02.26, 10:42 Warszawa www.youtube.com/shorts/cjbJRvvKgXY Odpowiedz Link Zgłoś
perla.roztocza Re: Berlin 05.02.26, 10:59 mateusz572 napisał: > Warszawa > > www.youtube.com/shorts/cjbJRvvKgXY ale debilu to nie jest w Warszawie właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
mateusz572 Re: Berlin 05.02.26, 11:12 perla.roztocza napisał(a): > mateusz572 napisał: > > > Warszawa > > > > www.youtube.com/shorts/cjbJRvvKgXY > > ale debilu to nie jest w Warszawie właśnie. No to nie jest Warszawa moja mądra wielce perełko, ale to kibice z Warszawy. A to już Warszawa moja ogromnie madra perełko.: ZADYMA przed meczem LEGIA - RAKÓW! Szarpanina z udziałem kibiców Odpowiedz Link Zgłoś
perla.roztocza Re: Berlin 05.02.26, 11:25 mateusz572 napisał: > No to nie jest Warszawa moja mądra wielce perełko, ale to kibice z Warszawy. > A to już Warszawa moja ogromnie madra perełko.: gdybyś nie był kretynku lewacko zaślepiony to byś wiedział, że w Polsce można mieć dylemat - iść czy nie iść na mecz. Natomiast na Zachodzi dylemat to czy wyjść wieczorem z domu właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
mateusz572 Re: Berlin 05.02.26, 11:38 perla.roztocza napisał(a): > gdybyś nie był kretynku lewacko zaślepiony to byś wiedział, że w Polsce można m > ieć dylemat - iść czy nie iść na mecz. > Natomiast na Zachodzi dylemat to czy wyjść wieczorem z domu właśnie. A co to jest lewacko moja głębio intelektualna z Roztocza? Masz dylemat czy wyjść z domu na Zachodzie wieczorem? Odpowiedz Link Zgłoś
perla.roztocza Re: Berlin 05.02.26, 11:42 mateusz572 napisał: > A co to jest lewacko moja głębio intelektualna z Roztocza? po pierwsze nie twoja, a po drugie na szczęście nie jestem intelektualistą więc nie muszę żyć pod terrorem polit poprawności, a to powoduje, że widzę to o czym ty boisz się nawet pomyśleć właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
mateusz572 Re: Berlin 05.02.26, 12:00 perla.roztocza napisał(a): > po pierwsze nie twoja, a po drugie na szczęście nie jestem intelektualistą więc > nie muszę żyć pod terrorem polit poprawności, a to powoduje, że widzę to o czy > m ty boisz się nawet pomyśleć właśnie. No to widzisz na wyrost nie moja głębio z Roztocza. To jest ich problem. Na razie. Bo jak się przekonasz za lat kilkanaście ich zastępowalność pokoleń będzie powyżej tak zwanej prostej zastępowalności pokoleń czyli powyżej 2,1 a Polska jest już depresji demograficznej. Odpowiedz Link Zgłoś
perla.roztocza Re: Berlin 05.02.26, 12:08 mateusz572 napisał: > No to widzisz na wyrost nie moja głębio z Roztocza. > To jest ich problem. > Na razie. > Bo jak się przekonasz za lat kilkanaście ich zastępowalność pokoleń będzie powy > żej tak zwanej prostej zastępowalności pokoleń czyli powyżej 2,1 a Polska jest > już depresji demograficznej. i ty chcesz nimi zastąpić niedobór pokoleń? Przecież oni nie czują żadnych związków z nowym krajem. Oczywiście oprócz socjalu. No i są roszczeniowi. Natomiast jeżeli Polska się skurczy np. do 20 milionów to jednak nadal to będą Polacy właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
mateusz572 Re: Berlin 05.02.26, 12:16 perla.roztocza napisał(a): > i ty chcesz nimi zastąpić niedobór pokoleń? > Przecież oni nie czują żadnych związków z nowym krajem. > Oczywiście oprócz socjalu. > No i są roszczeniowi. > Natomiast jeżeli Polska się skurczy np. do 20 milionów to jednak nadal to będą > Polacy właśnie. Na razie nie czują związków. Następne pokolenia poczują ten związek jak wezmą się do pracy. Socjal jak najbardziej powinno się już dawno ograniczyć to błąd, a może po prostu to na okres przejściowy dopóki następne pokolenie nie przestawi się na mniejszy dużo socjal. A Polskę połknie nasz wschodni sąsiad jak bedzie nas 20 milionów. No chyba, że jednak nie bo Polska też przyjmuje mnóstwo napływowych na przykład z Indii, Kolumbii. Tak, że nie jest do końca tak jak piszesz. W Polsce jest coraz więcej napływowych. Odpowiedz Link Zgłoś
perla.roztocza Re: Berlin 05.02.26, 12:41 mateusz572 napisał: > Na razie nie czują związków. Następne pokolenia poczują ten związek jak wezmą s > ię do pracy. przecież wszyscy znający temat mówią, że to następne pokolenia się najbardziej radykalizują, czego przykładem był masowy wyjazd do Syrii aby walczyć w szeregach państwa islamskiego właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Berlin 05.02.26, 13:21 mateusz572 (cytat z Perełki): > gdybyś nie był kretynku lewacko zaślepiony Ona ma uroczy styl argumentowania, prawda? mateusz572 (ciąg dalszy cytatu z tegoż dziewczęcia): > byś wiedział, że w Polsce można mieć dylemat - iść czy nie iść na mecz. > Natomiast na Zachodzi dylemat to czy wyjść wieczorem z domu właśnie. mateusz57: > A co to jest lewacko moja głębio intelektualna z Roztocza? ,,Lewacki'' — to chyba taki, który w kartach bierze lewę za lewą... A może to jest niepoprawnie utworzony przymiotnik od ,,lew''? Polak powiedziałby ,,lwi'', ale roztocza i inne pajęczaki mają, jak widać, inaczej. mateusz57: > Masz dylemat czy wyjść z domu na Zachodzie wieczorem? Jakoś nigdy nie miałem takich dylematów, ani na wschodzie, ani na zachodzie, ani w żadnych innych stronach. Jak miałem ochotę wyjść, to wychodziłem. W Berlinie również. Perełka jest chyba tak bojaźliwa jak jedna moja sąsiadka: na widok mojego pieska cała drży i blednie, bo on kiedyś dawno podbiegł do niej i polizał. Czy myślisz, że Perłę też ktoś polizał w tym strrrrasznym Berrrrlinie? - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
perla.roztocza Re: Berlin 05.02.26, 13:39 stefan4 napisał: > Ona ma uroczy styl argumentowania, prawda? podoba mi się tępy lewaku, że ze mną nie rozmawiasz. Bo to działa tak - ja cię gnojku skomunizowany mogę zbluzgać a ty mnie nie możesz jeleniu. Aby do mnie napisać to musisz mieć słupa, tym razem padło na Mateuszka właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Berlin 12.03.26, 01:50 w Polsce można m > ieć dylemat - iść czy nie iść na mecz. > Natomiast na Zachodzi dylemat to czy wyjść wieczorem z domu właśnie. Ja tam się boję wyjść z domu, kiedy jest mecz, OBOJĘTNIE GDZIE. Odpowiedz Link Zgłoś
mateusz572 Re: Berlin 05.02.26, 11:15 To też Warszawa moja wielce mądra perełko: Atak narodowców na policję. Marsz Niepodległości 2020 Odpowiedz Link Zgłoś
perla.roztocza Re: Berlin 05.02.26, 11:19 mateusz572 napisał: > To też Warszawa moja wielce mądra perełko: linkuj dalej, może znajdziesz coś aktualnego a nie zadymy sprzed lat właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Berlin 12.03.26, 01:49 mateusz572 napisał: > Warszawa > > www.youtube.com/shorts/cjbJRvvKgXY Okropne grubasy. Odpowiedz Link Zgłoś
perla.roztocza Re: Berlin 05.02.26, 15:24 www.youtube.com/shorts/DtTCenessb0 spacer w parku w Berlinie. Takim lewackim świrom jak stefan4 polecam wysłać tam jego córkę i żonę na dodatek właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
mateusz572 Re: Berlin 05.02.26, 15:39 I wszędzie ten Kurt Caz. Też sobie znalazłeś autorytet. No ale się nie dziwię bo tępisz tak zwanych lewaków A kto to ci lewacy? Ciemny jestem, a ty reprezentujesz głębokie Roztocze więc na pewno definicję takowego mi podasz. W zasadzie oznacza każdego ulicznego sprzedawcę, którego widzi, jako „PIERDOLONYCH RUMUŃSKICH OSZUSTÓW”, nęka słownie, filmuje ich twarze, a następnie prowokuje spór, po którym ucieka jak szczur i mówi, że zadzwoni na policję (odważny lew z niego). Odpowiedz Link Zgłoś
perla.roztocza Re: Berlin 05.02.26, 15:58 mateusz572 napisał: > Ciemny jestem, ależ oczywiście, że jesteś ciemny, tak jak i każdy lewak właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Berlin 12.03.26, 16:15 No ale to nie chodzi o to kim ci ludzie i jaki maja pigment w skorze tylko o biede. Bieda to powoduje Odpowiedz Link Zgłoś
moingeal Re: Berlin 27.02.26, 18:43 Berlin powinien wypłacić Polakom reperacje wojenne i to będą pieniądze na zbrojenia dla Polskiej Armii. U nas w firmie mieliśmy dostać KPO na rozwój infrastruktury informatycznej oraz doposażenie stanowisk pracy. Czekamy na tą dotację już drugi rok i pieniędzy niema. Jeśli program SAFE ma działać na podobnych zasadach jak KPO to niema sensu aby Prezydent podpisywał taki kredyt. Prawdopodobnie zobaczymy tylko te 15% z całości zaraz po podpisaniu umowy a reszta zostanie zablokowana prze Unię Europejską w ramach kamieni milowych zgodnie z umową. Jestem ciekaw czy w ogóle Tusk przeczytał umowę SAFE ? bo nie jest zgodna z Konstytucją RP. Odpowiedz Link Zgłoś
monalisa2016 Re: Berlin 27.02.26, 19:24 moingeal napisała: > Berlin powinien wypłacić Polakom reperacje wojenne i to będą pieniądze na zbroj > enia dla Polskiej Armii. Warunkiem zadan reparacji jest traktat pokojowy, ma taki Polska? Dlaczego sie o niego nie stara? Polska zzekla sie dobrowonie reparacji, tlumaczenie ze byl to PRL nie usprawiedliwia niczego poniewaz obecna Rzeczpospolita jest spadkobierczynia PRL'u. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k bzdury 27.02.26, 19:43 monalisa2016 napisał(a): obecna Rzeczpospolita jest spadkobierczynia PRL'u. Tylko formalnie. Rosja tez jest formalnie spadkobierczynia ZSRR - ale to przeciez inny kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
monalisa2016 Re: bzdury 27.02.26, 19:52 j-k napisał: > monalisa2016 napisał(a): > > obecna Rzeczpospolita jest spadkobierczynia PRL'u. > > > Tylko formalnie. Jak formqalnie, co za belkot!!! > > Rosja tez jest formalnie spadkobierczynia ZSRR > > - ale to przeciez inny kraj. A czykolwiek przeczyla fakt? Skoro tak wedlug ciebie podaj wiarygodne fakty. Odpowiedz Link Zgłoś
boavista4 Re: Berlin 03.03.26, 01:57 Kto jest Zydem? youtube.com/shorts/TT2Ga5bXnAU?si=SLn9z3WaV82aUXS3 Odpowiedz Link Zgłoś
oszol-lom-z-rm Re: Berlin 04.03.26, 21:45 I dziwić ssie że jedną trzecią Niemców ma radykalnie prawicowe poglądy wiadomosci.dziennik.pl/swiat/artykuly/10774671,zydzi-w-niemczech-sa-zbyt-wplywowi-skrajna-prawica-rosnie-w-sile.html Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Berlin 12.03.26, 16:26 Europa powinna robic kampanie informacyjna w tych krajach z jakich oni przychodza a nie sa uchodzcami. Szkoda mi tych ludzi: - jakis przewoźnik chcial na nich zarobic i bzdur im nagadal jak to na chodniku w Europie leza pieniądze - naiwnie przyjechali i doznali szoku: sa zupelnie nieprzystosowani do zycia w tym spoleczenstwie pelnym konkurencji - no i mieszkaja potem w jakichs namiotach, pieniedzy na powrot brak, rzad jakos nie pomaga im wrocic ( nie mowie tu o bilecie ale tez i psychologu) Wspolczuc im mozna i Europejczykom tez Podziekujmy tu USA bo dzieki ich rozwalaniu systemow pn Afryki a takze Bliskiego wschodu mamy tylu ludzi stamtad w Europie. Przygotujmy sie na kolejna fale bo Adolf Trump wlasnie rozwala dalej Bliski Wschód Odpowiedz Link Zgłoś