j0rl.1 Re: Zdrada 25.02.26, 10:53 monalisa2016 napisał(a): > j0rl.1 "konstruktorze" leczenie wlasnych kompleksow kosztem innych to wielka uj > ma wlasnego honoru. Alez ja nie ma kompleksow droga mono! Przed kim? Przed Toba??? Zreszta jak was tu rowno wszystkich widze jak piszecie to jak mam miec komplexy? Ciagle sie przekonuje jaki nedzny sposob myslenia ludzie maja. No ale tak naprawde nic dziwnego, ja glowa pracowalam zawsze a to raz wymaga doskonalej glowy a dwa cwiczy ja. Poza tym ludzie sie dziela na tych co umieja matematyke i ta reszte. > Na samym poczatku polecam zapoznanie sie z slowem strategia zanim zaczniesz co > s pisac. Mielismy juz niejedna zielona strategie ktora skonczyla sie fiaskiem c > o gorsza wpompowanych miliardow bez jakiegokolwiek pozytycznego efektu, przypom > nij sobie. Jako byly berlinczyk powinienes miec jakotakie na ten temat pojecie > chocby z tej zimy, sadze ze wiesz co mam na mysli. Wlasnie strategia. Niemcy, szerzej Europa, ma cholerny problem powodowany duzym brakiem wlasnych surowcow. I najwazniejszych z nich energetycznych. Bo inne to mozna jakos resicklingem miec spowrotem, jak sie wegiel rope gaz spali to trzeba nastepne. Strategia nasza teraz jest exportowac do krajow ktore ich aktualnie maja wiecej jak zuzywaja na wlasne potrzeby maszny urzadzenia, towary przemyslowe, i zamian za to kupowac surowce energetyczne. Ale to ma w niezbyt dalekiej przyszlosci krotkie nogi. Bo jak sie okaze ze tamte kraje raz zwieksza i to radykalnie swoje wlasne potrzeby energetyczne a dwa nie beda potrzebowaly naszych maszyn urzadzen i towarow przemyslowych. Bo moze sami beda potrafli juz ze konstruowac i produkowac albo beda mieli inne zrodlo dostaw na nie tansze i nie gorszej jakosci? Wezmy kraje afrykanskie, duzo surowcow energetycznych maja malo sami zuzywaja, chca wiecej zuzywac bo tez chca bogaciej zyc, a towary przemyslowe z Chin np. I co wtedy zrobimy? Zimno ciemno i samochody nie jezdza bo wegla gazu ropy nie bedzie. Do tego dochodza mozliwe szantaze polityczne przez inne kraje jak USA. Wiec jak? Ano mamy surowiec energetyczny pod dostatkiem i w Niemczech . Jest to energia sloneczna czyli solary i wiatraki, wiatr jest tez energia ze slonca. 1% energii ze Slonca przychodzace na teren Niemiec to tyle ile zuzywamy w Niemczech najlepiej liczyc na rok. I to calej energii nie tylko elektrycznej ktorej jest w Niemczech z 20% calej. A ze to jest kosztowne do uzyskania? Technicznie jest mozliwe trzeba mnostwo konstruowac i budowac, do tego mamy przemysl, potrafi to zrobic. I robi, to sa poczatki ale idzie. Jaka metoda sie ten kierunek bedzie ze strony panstwa wymuszalo? Wymuszac trzeba bo obecnie krotkoterminowo jest to nieoplacalne a wiec prywatna gospodarka w tym kierunku nie bedzie podazac sama z siebie a conajmniej w tempie jakie potrzebujemy aby byc przygotowania na zmieniajaca sie szybko i radykalnie gospodarke Swiata. Tu mozna roznie to robic. > Jak dotychczas nie mamy w Ni > emczech naturalnych zrodel wodoru pozyskujemy go przez eltrolize rozczepianie w > ody za pomoca energi eletrycznej. Oczywiscie ze wodor elektroliza trzeba wytwarzac, nie ma go w ziemi jak gaz ziemny. > Jaka jest wydajnosc przetwazania wodoru na en > ergie elekryczna? Ano tylko 60%!!! Przeciez energia elektryczna zuzywana do wytwarzania wodoru bedzie brana wtedy z wiatrakow i solarow jak bedzie jej aktualnie za duzo. Zamiast wiatraki wylaczane beda produkowaly prad do elektrolizerow. Oczywiscie musi byc ich duzo wiecej i solarow tez. >Pytanie jakim kosztem, jaka jest oplacalnosc > tego projektu o tym ci twoje madre zrodla nie napisza. Aktualnie jest drozej to jasne ale w przyszlosci bedziemy mieli wogole energie dzieki temu. Bo zapewne bez tego jej wogole nie bedziemy mogli kupic bo nam nie sprzedarza surowcow energetycznych >Zielona ideologia, widz > isz dzis w Bundestag'u rozmydlono Gebäudeenergiegesetz / ustawa o energetyce bu > dynków wiesz co to znaczy dla twojego przechwalania sie tu na forum? Kogo chces > z za durnia robic z przykladami ktore cytowales? Tak, bedze troche odpuszczenie w przymusowym przestawianiu sie na energie sloneczne w Niemczech ale podatkiem od CO2 bedzie bardziej subtelnie ale dalej przymus to robic. > Nasz byly chcial juz wyrywac cala gazowa infrastrukture w niektorych miastach d > la wodoru i co? To nasteone klamstwa álternatywnych mediow. ja o tym wyrywaniu rur to sobie poczytalem w dokumentach rzadowych. A wiec jako ze bedzie przechodzenia na nie gazowe ogrzewanie domow to dotychczasowe, sporo z nich, rury do gazu beda juz niepotrzebne i puste. I ten projek rzadowy sie zajal ta sprawa co z nimi wtedy zrobic, z pustymi, niepotrtebnymi. Bo tak sobie lezec to bardzo ne moga. I tylko o to chodzilo w tym. Ale jazgot alternatywnych byl wielki i klamliwy. > Ile ma kosztowac kilogram wodor, a ile kosztuja konwencjonalne nosniki energii > jak gaz, ropa, benzyna, ...? No wlasnie jak bedzie? > Ile mialby kosztowac przystosowanie instalacj w domostwach dla wodoru? Kogo bed > zie na to stac? Wodor do prywatnach domow to w duzej mniejszosci. Wodor bedzie zuzywany w elektrowniach turbinowych, wytwarzany prad i w domach bedzie prad zuzywany. Wytworzony tez wodorem w czasie kiedy za malo wiatru slonca a wodor bedzie wytwarzany dla nich jak bedzie za duzo akurat wiatru i slonca. > Idac tropem zielonej histerii mialy byc juz seryjnie produkowane auta napedzane > wodorem, gdzie one sa? Pozniej mial byc wodor stosowane dla wielkich LKW /ciez > arowek, gdzie one sa, ile mialby kosztowac w koncu przewozony towar, umiesz sob > ie wyobrazic? Samochody na wodor to mi wiasa i powiewaja. Nie o to chodzi. Wodor do wytwarzania pradu ma byc, jak wyzej. A samochody elektryczne. Jak sie okaze ze sie daje skonstrowac i produkowac samochody na wodor, prosze bardzo jak bedzie to ekonomiczne. Ale konieczne to nie jest >Nie wspominajac juz o fabrykach, produkcji stali czy szkla, czy . > .. Tu wodor jak najbardzej. Jkoa pierwsze bedzie wlasnie w stali wodor masowo zastosowany. Bo na jednym miejscu wiec latwiej. > Iluzja zielonych za duzo nas kosztowala i teraz powoli cichaczem z niej sie wyc > ofuja, a ty posycony fatamorganom dalej nawijasz na forum Polakom, wiecej logik > i, wiedzy, krytycznego spojrzenia na fakty jak i realizmu ci zycze. Ja podaje fakty, Polakom nie polecam tego systemu wytwarzania energii niech Polacy sobie robia jak chca, mi to wisi i powiewa. Ja mowie o Niemczech i jak co podobnych do Niemiec krajow. Holandia Dania itp, nie Ostblockowcy. A zycie bedzie drozsze dla nas w Niemczech, dobrze juz bylo ale zyc trzeba dalej. Nasze czasy Europejczykow Wladcow Swiata sie koncza a to tez znaczy ze bedziemy relatywnie i absolutnie biedniejsi. Ale tez sie da zyc, naprawde. Odpowiedz Link Zgłoś
monalisa2016 Re: Zdrada 25.02.26, 15:46 Nawijasz ludziom makaron na uszy!!! Piszesz "konstruktorze" (cytat) Oczywiscie ze wodor elektroliza trzeba wytwarzac, nie ma go w ziemi jak gaz ziemny. Naprawde nie ma konstruktorku??? Widzisz jak bajasz!!! Nawet w Niemczech sa naturalne zrodla wodoru, ilosc, jakosc ??? Niewiadoma poniewaz nie ma tym wielkiego zainteresowania. Z czego powstaje naturalny wodor w gorach pod dnem morza? A teraz poczytaj sobie: www.augsburger-allgemeine.de/wirtschaft/augsburg-will-offenbar-als-erste-grossstadt-gasnetz-zurueckbauen-id70373711.html A tu prawie nowa gazowa infrastrukture wedlug zyczen zwolenikow zielonej energii mieliby zniszczyc dla ich fantazji. www.augsburger-allgemeine.de/neuburg/bergheim-rueckbau-der-gasnetze-bergheimer-buergermeister-wird-nicht-nervoes-id70400221.html itd, itd. Do reszty nie bede sie odnosic, nie warte czytania ani sie z nia rozprawiania. Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Zdrada 25.02.26, 18:52 > Piszesz "konstruktorze" (cytat) Oczywiscie ze wodor elektroliza trzeba wytwarzac, nie ma go w ziemi jak gaz ziemny. Naprawde nie ma konstruktorku??? Widzisz jak bajasz!!! Nawet w Niemczech sa naturalne zrodla wodoru Widzisz Jurij, pidarasie, poniżana przez ciebie kobieta cię bije!! Odpowiedz Link Zgłoś
monalisa2016 Re: Zdrada 25.02.26, 21:43 monalisa2016 napisał(a): > Nawijasz ludziom makaron na uszy!!! > > Piszesz "konstruktorze" (cytat) Oczywiscie ze wodor elektroliza trzeba wytwa > rzac, nie ma go w ziemi jak gaz ziemny. > > Naprawde nie ma konstruktorku??? Widzisz jak bajasz!!! Nawet w Niemczech sa nat > uralne zrodla wodoru, ilosc, jakosc ??? Niewiadoma poniewaz nie ma tym wielkieg > o zainteresowania. Z czego powstaje naturalny wodor w gorach pod dnem morza? Studenci w ramach Masterarbeit /pracy magisterskiej cos tam odkryli w gornej Frankonii / Bawaria (miedzy Hof'em a Bayreuth'em) naturalne zrodla wodoru. Wielkosc ich, znak zapytania? Od lat jest wiadomo ze w kopalni soli w Sachsen-Anhalt wydobywa sie samoistnie naturalny wodor jak na razie nic wiecej nie wiadomo. Gdyby bylo zaintersowanie podmiotem media by pisaly o tym, a tu nic. Ale nasi byli wielcy latali do Mali i do Sahelzone chcieli tam inwestowac w grünen Wasserstoff / wodor z elektolizy i transportowac go do Niemiec i co? Rzad sie zmienil a dzis na ten temat cichosza. Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Zdrada 25.02.26, 18:48 Jurij, aleś nabajdurzył. > ludzie sie dziela na tych co umieja matematyke i ta reszte. Ty zaliczasz się do tej reszty. >Oczywiscie ze wodor elektroliza trzeba wytwarzac, nie ma go w ziemi jak gaz ziemny. Nieprawda. Wodór jest w ziemi, tak samo jak węglowodory (ropa, gaz ziemny). Elektroliza to droga metoda, mało wydajna. Dużo łatwiej wytwarzać wodór poprzez pirolizę gazu ziemnego (metanu). Uzyskać można tym sposobem dodatkowo, oprócz wodoru, cenne materiały, jak grafit lub nanorurki węglowe, w zależności od tego jak ustawiony jest proces pirolizy. Odpowiedz Link Zgłoś
j0rl.1 Re: Zdrada 25.02.26, 11:07 bmc3i napisał: > j0rl.1 napisał: > > > Nie cuduj. Chodzi nie o to czy cla sa sluszne czy nie a o to kto ma prawo > je na > > kladac. Czy predzio sam czy tez i Kongres. A to jest prawnicza sprawa wie > c jak > > najbardziej Sad ma prawo tu taki wyrok wydac. > > > > Niech Kongres i chyba Senat wyda prawo ze predzio mam sam prawa do cel i > sprawa > > zalatwiona. > Kongres nie może "wydać takiego prawa", bo to konstytucja decyduje, że jedynym > uprawnionym do wprowadzania danin publicznych jest Kongres. I kongres nie może > tego zmienić bez zmiany konstytucji. Nie krec bmc, Napisalem nie tylko Kongres ale i chyba Senat, patrz wyzej. To w skrocie zreszta. Bo jakos i u was Konstytucje zmieniac mozecie, u mnie w Niemczech aby ja zmienic tez nie starcza tylko 50%+ wiekszosci w Bundestagu. Jak jest u was dokladnie nie wiem ale napewno nie napisalem jak sugerujesz ze napisalem. Wiec nie krec bmc Odpowiedz Link Zgłoś
j0rl.1 Re: Zdrada 25.02.26, 11:26 bmc3i napisał: > Nie jestem przeciw deportacji, lecz przeciw terrorowi na amerykańskich lotniska > ch i ulicach amerykańskich miast. Jak sie okazuje bez tego terroru by deportacje byly duzo mniejsze. Jak nie chcesz tego terroru to chcesz duzo mniejsze deportacje. >I przeciwko głupocie. Głupocie głosowania na > Trumpa i jego program masowych deportacji, przez osoby które same osobiście za > trudniają nielegalnych imigrantów na własnym polu truskawek, bo nikt inny nie c > hce takiej pracy wykonywać. A już na pewno żaden Amerykanin. Bo tym wyborcom be > z skończonych 7 klas, Zaraz zaraz, zaden Amerykanin ten bez skonczenia 7 klas nie bedzie na polach truskawkowych pracowal? T co robi madrzejszego? Ale jak ten Amerykanin nie bedzie pracowal na tych polach to trzeba podniesc zarobki przy truskawkach tak wysoko az sie wytworzy rownowaga pomiedzy wynikajacej i z ceny robotnikow n polach truskawkowych a popytem na te drozsze juz truskawki. Mniej pol truskawkowych, swiat sie nie zawali jak mniej ludzi bedzie zarlo truskawki. Ja praktycznie nie jem od wielu lat truskawki i zyje. I jakos nie czuje sie z tym zle. Idzie? Idzie. Ale jest tez inny problem. Jesli istnieje jakas pomoc spoleczna dla biednych, tez tych na polach truskawkowych, nawet taka jak opieka zdrowotna ale tez jak u was kartki na jedzenie to ten co cholernie malo placi pracownikom wygrywa bo jego pracownicy posrednio dostaja do swoich nedznych zarobkow od panstwa czyli od podatkow ludzi. Wiec taki malo placi pracownikom ale innych to kosztuje wiecej. Nie mowie ze w USA tak w sporym zakresie jest, u mnie w Niemczech tak byloby. Wiec niech placi wiecej i jak mniej truskawek bedzie bo drozsze tez dobrze. nie mieści się w głowach, że jego właśni nielegalni który > ch oni sami zatrudniają, zostaną deportowani, a ich truskawek nie będzie komu o > brabiać i zbierać. Odpowiedz Link Zgłoś
j0rl.1 Re: Zdrada 26.02.26, 10:25 monalisa2016 napisał(a): > Nawijasz ludziom makaron na uszy!!! > > Piszesz "konstruktorze" (cytat) Oczywiscie ze wodor elektroliza trzeba wytwa > rzac, nie ma go w ziemi jak gaz ziemny. > > Naprawde nie ma konstruktorku??? Widzisz jak bajasz!!! Nawet w Niemczech sa nat > uralne zrodla wodoru, ilosc, jakosc ??? Niewiadoma poniewaz nie ma tym wielkieg > o zainteresowania. Z czego powstaje naturalny wodor w gorach pod dnem morza? j0rl.1 napisał: > Oczywiscie ze wodor elektroliza trzeba wytwarzac, nie ma go w ziemi jak gaz zie > mny. Tak, odwoluje co napisalem, ze wodoru nie ma w ziemi, to co wytluscilem w moim cytacie. Bo faktycznie jest. Jak zreszta wszystkie inne pierwiastki, zawsze sie gdzies jakis atom kazdego pierwiastka znajdzie. np. zloto jest w oceanach, uran tez, wszystko jest wszedzie. Pytanie tylko jaka koncentracja, jak go wydobyc gospodarczo. j0rl.1 napisał: > Oczywiscie ze wodor elektroliza trzeba wytwarzac, nie ma go w ziemi jak gaz zie > mny. Ale nie odwoluje to co teraz w cytacie odemnie wytluscilem Bo gaz ziemny ludzkosc wydobywa i to masowo, nawet tej lupkowy a to duzo trudniej jak ten „normalny", ale idzie i to gospodarczo idzie tez masowo. A wodor z ziemi wydobywac napewno nie ma sensu gospodarczo. Bo sie nie wydobywa poza jakimis probami. Za trudne? Wiem, wiem Poza tym to tez za trudne i dla Ciebie droga mono i widze ze dla boom, wpisal sie tu tez, wodor ma byc wytwarzany z pradu z slonca (energia wiatru jest tez ze slonca) jako magazyn energii. Nie sam dla siebie bo eko czy jakos tam. Bo energia ze slonca jest w ogromnym stopniu niestabilna a wiec raz mamy jej duzo za duzo, w miare rozbudowy wiatrakow/solarow bedzie tego jeszcze wiecej i wtedy jak jest za duzo trzeba magazynowac energie. I wytwarzanie wodoru jest wlasnie forma magazynowania energii. Bo bedzie magazynowany w zbiornikach podziemnych jak teraz gaz ziemny a jak bedzie prad potrzebny to bedzie sie wodor spalalo w gazowych elektrowniach tych turbinowych ktore sa zamawiane juz w Niemczech a Ty droga mono twierdzilas ze nie beda. Albo bezposrednio w przemysle zuzywalo np hutnictwo jak teraz gaz ziemny. > A teraz poczytaj sobie: > > www.augsburger-allgemeine.de/wirtschaft/augsburg-will-offenbar-als-erste-grossstadt-gasnetz-zurueckbauen-id70373711.html Daj sie siana, ja czytalem rzadowe opracowania do tego i one maja sens. Napisalem poprzednio jaki: j0rl.1 napisał: > To nasteone klamstwa álternatywnych mediow. ja o tym wyrywaniu rur to sobie poc > zytalem w dokumentach rzadowych. A wiec jako ze bedzie przechodzenia na nie gaz > owe ogrzewanie domow to dotychczasowe, sporo z nich, rury do gazu beda juz niep > otrzebne i puste. I ten projek rzadowy sie zajal ta sprawa co z nimi wtedy zrob > ic, z pustymi, niepotrtebnymi. Bo tak sobie lezec to bardzo ne moga. I tylko o > to chodzilo w tym. Ale jazgot alternatywnych byl wielki i klamliwy. Pismaki dla mnie nie sa argumentem. Widze ze Ciebie strasznie denerwuje droga mono. A z tego powodu ze jak przed laty pisalem ze jestem inzynierem elektroniki z Polski ktory przyjechal do Niemiec i w Niemczech dalej byl takim samym inzynierem czyli dalej konstruowalem elektronike a potem zostalem szefem inzynierow Niemcow to najpierw kompletnie nie wierzylas ze to jest mozliwe. Bo wiesz z wlasnego doswiadczenia, z swoich rodzicow, ze w Niemczech tacy laduja na najnizszym poziomie w spoleczenstwie. I myslalas ze tak musi byc i ze mna a wiec klamie. Jak sie przekonales ze jednak pisalem prawde o sobie, czytals kopie moich umow o prece gdzie stalo ze bylem Entwicklungsingenieur Swiat sie Ci zawali. Jak to mozliwe!!. Do tego gwarantowanie bylas dzieckiem jak przyjechalas do Niemiec z rodzicami, slabe szkoly skonczylas nedznie cos tam umialas, taki jest typowy los dzieci imigrantow do Niemiec z Polski tez. Nie wszystkich ale sadzac po Twojej wiedzy jaka tu prezentiújesz tak jest u Ciebie. I tak w Twoim kregu znajomych z Polski w Niemiech. Wiec zlosci Ciebie ze ja mam inaczej. Ciezko znioslas ze ja inzynier z Polski wypadl jak inzynier, moja corka, trudno Tobie w to wierzyc ale mysle ze troche wierzysz jednak medycyne skonczyla, Ty Realschule albo Hauptschule masz za soba w Niemczech. I jako ze masz nedzna wiedze idziesz na lep alternatywnych mediow. B sama ich np. fizyka nie mozesz zweryfikowac. A ze biednawa jestes to te czasy gdzie w Niemczech „Dobrze tu juz Bylo“ nastaja wsciekle szukasz winnych w rzadzie ktorzy przez wg Ciebie bledna polityke powoduja zlosliwie ze biedniejesz. Zachowujesz sie jak dziecko no ale masz poziom dziecka tak naprawde. Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Zdrada 26.02.26, 21:22 > A wodor z ziemi wydobywac napewno nie ma sensu gospodarczo. Bo sie nie wydobywa poza jakimis probami. Nie ma sensu bo zapotrzebowanie na wodór jest wciąż minimalne, ale kopalnie wodoru przygotowuje się na przyszłość, która niekoniecznie musi nadejść. Wyobraźmy sobie że jakiś śmiałek obali teorię Einsteina i odkryje darmową energię. > Za trudne? Wiem, wiem > w miare rozbudowy wiatrakow/solarow bedzie tego jeszcze wiecej i wtedy jak jest za duzo trzeba magazynowac energie. a jeszcze nie tak dawno pisałeś że trzeba wyłączać wiatrak/solar >jestem inzynierem elektroniki z Polski ktory przyjechal do Niemiec i w Niemczech dalej byl takim samym inzynierem czyli dalej konstruowalem elektronike a potem zostalem szefem inzynierow Niemcow Zatrudnili cię na terenie byłego NRD, płacąc ci jak niemieckiej sprzątaczce, a wkrótce zwolnili, bo elektronika się zmieniła, a ty nie miałeś odpowiednich kwalifikacji, bo w PRLu tego nie uczyli. Od tamtego czasu żyjesz marzeniami, dorabiając jako świniopas i nie masz nawet samochodu. Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: Kongres 26.02.26, 14:56 senioryta13 napisał: > Czy prawnik zna sie na ekonomii, aby mogl decydowac, o global taryfach/clach w > swoim panstwie? ... I kolejny msciwy artykul przeciwko Trumpowi i jego 'nielegalnych' cel : wiadomosci.gazeta.pl/swiat/7,198076,32626505,nadchodzi-kleska-trumpa-niemieckie-media-stracil-geopolityczna.html#do_w=484&do_v=1562&do_st=RS&do_sid=1723&do_a=1723&do_upid=1562_ti&do_utid=32626505&do_uvid=1772112088284&s=BoxOpImg4 "Ale to nie jest styl Trumpa. W swoim orędziu o stanie państwa obrażał Demokratów w swoim zwyczajowym stylu. I jeszcze bardziej niż zwykle uciekał do fantazji. Twierdził, że dochody z ceł wkrótce będą tak wysokie, że Amerykanie wcale nie będą musieli płacić podatku dochodowego. Prezydent u szczytu swojej władzy nie miałby potrzeby rozpowszechniania takich bzdur" - czytamy w "Sueddeutsche Zeitung". Niemcy sie ciesza, ze beda znowu zerowac na Ameryce. Kongres jest nie tylko przeciwny Trumpowi, ale rowniez przeciwny Amerykanom, co bylo b. widoczne na przemowieniu SOTU. Jak np. maja sie odbywac negocjacje w sprawie cel z poszczegolnymi krajami? Czy za kazdym razem wracac do kongresu aby on roztrzygal spor, a ten np. ma wolne, albo jest 'zajety' inna debata I w tej chwili czasu brak, a kiedy bedzie dostepny, It depends...it'd. Zreszta tam prawie sami prawnicy, wiec pojecia o biznesie, negocjacjach nie maja. Odpowiedz Link Zgłoś
j0rl.1 Re: Zdrada 27.02.26, 10:40 boomerang napisał: > > A wodor z ziemi wydobywac napewno nie ma sensu gospodarczo. Bo sie nie > wydobywa poza jakimis probami. > Nie ma sensu bo zapotrzebowanie na wodór jest wciąż minimalne, ale kopalnie wod > oru przygotowuje się na przyszłość, która niekoniecznie musi nadejść. Gdyby bylo konkurencyjne dla gospodarki ten wodor z ziemi wydobywac to by síe to robilo. Jak teraz gaz ziemny sie masowo wydobywa, nawet ten lupkowy. A ze sie nie wydobywa to znaczy ze jest niekonkurencyjny. Zalaczam link do opracowania nosnikow energii w Niemczech 2023r. ag-energiebilanzen.de/energieverbrauch-ist-2023-kraeftig-gesunken/ Wszystkich, nie tylko energii elektrycznej. Jej jest w nim ca. 20%, dodaje bo wszyscy gadaja o pradzie jako energii a on jest w zuzyciu energii w kraju niewielka czescia. Te 80% tez trzeba miec i tego jest ogromnie duzo. Zalaczam obrazek z tego opracowania. Jak widac 25% energii w Niemczech jest z gazu zemnego, 35% z ropy naftowej, w sumie 60%. A i inne jak wegiel trzeba importowac wegiel brunatny jest w Niemczech, ale to wszystko stosunkowo malo. Acha i zadnego wodoru z kopalni nie widac. Dlaczego? >Wyobraźmy > sobie że jakiś śmiałek obali teorię Einsteina i odkryje darmową energię. U mnie politycy, nawet kanclerz, mowie ze bedzie sie prowadzilo intensywne badania aby reaktory termojadrowe zbudowac, takie ktore maja gospodarczy sens. Nie trzeba tu zadnej teorii Einsteine obalac aby to zrobic ale latwo nie jest i dziesieciolecia przejda zanim bedzie to istotne w bilansie energii w DE. Co najmniej. Ale wtedy tez nie trzeba bedzie importowac surowcow energetycznych jak np. uranu do jadrowych elektrowni wiec jakby dzialao tez byloby dobrze. No ale narazie mamy Slonce napewno, > > Za trudne? Wiem, wiem > > > w miare rozbudowy wiatrakow/solarow bedzie tego jeszcze wiecej i wtedy > jak jest za duzo trzeba magazynowac energie. > a jeszcze nie tak dawno pisałeś że trzeba wyłączać wiatrak/solar Wlasnie aby tego nie robic trzeba energie magazynowac. I wodor jako magazyn energii, wodor z elektrolizy sluzyc bedzie jako magazyn energii. Masowy, tyle jak gaz ziemny a i ropa naftowa. Do tego jestesmy na poczatku tej drogi, wodoru ma z elektrolizy byc tyle np. jak z gazu ziemnego + ropy naftowej teraz, ogromne inwestycje ale nie ma wyjscia. > >jestem inzynierem elektroniki z Polski ktory przyjechal do Niemiec i w > Niemczech dalej byl takim samym inzynierem czyli dalej konstruowalem elektronik > e a potem zostalem szefem inzynierow Niemcow > Zatrudnili cię na terenie byłego NRD, Widac w moich umowach ze to bylo pod koniec 1982 r. I to bylo w Berlinie Zachodnim wtedy. >płacąc ci jak niemieckiej sprzątaczce, a > wkrótce zwolnili, bo elektronika się zmieniła, a ty nie miałeś odpowiednich kwa > lifikacji, bo w PRLu tego nie uczyli. Wlasnie takich jak Ty, Polakow nawet z wyzszym wyksztalceniem, miala w swoim otoczeniu mona dlatego jej sie w glowie nie miescilo ze z Polski inzynier spokojnie mogl konkurowac z niemieckimi w zawodzie inzyniera, u mnie konstruowac elektronike. I tak jak ona tak i Ty drogi boom slina sie zalewasz bo wiesz dobrze zes looser w tym Kangurowie. >Od tamtego czasu żyjesz marzeniami, dorab > iając jako świniopas i nie masz nawet samochodu. No wlasnie uwazaj bo sie slina swoje zadlawisz. Albo nawet zatrujesz jak bedzie jadowita z tej zlosci drogi boom. A wtedy Twoja alternatywna medycyny nie pomoze i umrzesz w meczarniach. No ale kara za klamstwa, patrz 10 Przykazan, jakas musi byc, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Zdrada 27.02.26, 22:30 j0rl.1 napisał: > Gdyby bylo konkurencyjne dla gospodarki ten wodor z ziemi wydobywac to by síe t > o robilo. Jak teraz gaz ziemny sie masowo wydobywa, nawet ten lupkowy. A ze sie > nie wydobywa to znaczy ze jest niekonkurencyjny. > Rynkowe zapotrzebowanie na wodór jest wciąż minimalne, ale gdy się pojawi do wydobycie ruszy, może za 20 lat. > Zalaczam link do opracowania nosnikow energii w Niemczech 2023r. > Niepotrzebnie. > Zalaczam obrazek z tego opracowania. > Znowu niepotrzebnie. > >Wyobraźmy sobie że jakiś śmiałek obali teorię Einsteina i odkryje darmową energię. > > U mnie politycy, nawet kanclerz, mowie ze bedzie sie prowadzilo intensywne bada > nia aby reaktory termojadrowe zbudowac, takie ktore maja gospodarczy sens. Nie > trzeba tu zadnej teorii Einsteine obalac aby to zrobic ale latwo nie jest i dziesieciolecia przejda Te reaktory termojądrowe to dopiero za 100 lat, a najpewniej nigdy, bo wcześniej teoria Einsteina pójdzie do lamusa i otworzą się inne możliwości. Weź pod uwagę że w kosmosie prawo zachowania energii/masy nie obowiązuje. Tam energia i masa powstają z niczego, czyli z czegoś czego teoria Einsteina nie przewiduje. Trzeba to "Nic" znaleźć na Ziemi, zamiast sprowadzać tu Słońce, bo reaktor termojądrowy to takie mikro-Słońce. Będziemy wtedy mieć darmową energię, tak jak to obiecywał Tesla. Jurij, do dzieła. > > > Za trudne? Wiem, wiem > Do tego jestesmy na poczatku tej drogi, wodoru ma z elektrolizy byc tyle np. ja > k z gazu ziemnego + ropy naftowej teraz, ogromne inwestycje ale nie ma wyjscia. > Wyjście się znajdzie. > Widac w moich umowach ze to bylo pod koniec 1982 r. I to bylo w Berlinie Zachod > nim wtedy. Czy ten dokument z 1982 roku ma zaświadczać że pracowałeś przez 40 lat na froncie nowoczesnego przemysłu elektronicznego w RFN? > Wlasnie takich jak Ty, Polakow nawet z wyzszym wyksztalceniem, miala w swoim ot > oczeniu mona dlatego jej sie w glowie nie miescilo ze z Polski inzynier spokojn > ie mogl konkurowac z niemieckimi w zawodzie inzyniera, u mnie konstruowac elekt > ronike. > Mnie się to mieści w głowie że inżynier z Polski mógł sobie załatwić godziwą prace w zawodzie na Zachodzie, ale czy ty taki byłeś tego nie wiem, bo jakiś świstek papieru z 1982 roku niczego nie dowodzi. > I tak jak ona tak i Ty drogi boom slina sie zalewasz bo wiesz dobrze zes looser > w tym Kangurowie. > Tak jestem looser, czyli luźniejszy, od ciebie, natomiast ty jesteś loser i masturbant, bo wszystko co tu wypisujesz na forum to tylko twoja masturbacja, którym to sposobem usiłujesz się dramatycznie dowartościować, podczas gdy nam to po prawdzie, jak ty to mówisz, "lata i powiewa". Dlaczego aż tak bardzo ci zależy żeby się dowartościowywać tu na tym forum, tego nie wiem, ale zaryzykuję twierdzenie iż dlatego gdyż jesteś ćwierćinteligentem. > >Od tamtego czasu żyjesz marzeniami, dorabiając jako świniopas i nie masz nawet samochodu. > > No wlasnie uwazaj bo sie slina swoje zadlawisz. Albo nawet zatrujesz jak bedzie > jadowita z tej zlosci drogi boom. > A wtedy Twoja alternatywna medycyny nie pomoze i umrzesz w meczarniach. No ale > kara za klamstwa, patrz 10 Przykazan, jakas musi byc, prawda? > To zakrawa na śmiech, że straszysz mnie Dekalogiem, który ciebie przecież nie obowiązuje. No a poza tym to od kiedy literackie przenośnie zaliczane są do kłamstw? Pozwolisz że zakończę po australijsku: Have a good day. Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Zdrada 27.02.26, 23:40 I jeszcze coś. >Twoja alternatywna medycyny nie pomoze i umrzesz w meczarniach. No ale kara za klamstwa, patrz 10 Przykazan, jakas musi byc, prawda? Straszysz jak lekarz oraz ksiądz, w jednej osobie. Na perswazyjnym terroryzmie opierają się ich biznesy. Taki z ciebie elektronik. Odpowiedz Link Zgłoś