Dodaj do ulubionych

Węgry do Rosji: jesteśmy do waszej dyspozycji

31.03.26, 14:13
wiadomosci.gazeta.pl/polityka/7,198013,32697984,wyciekly-rozmowy-szefow-msz-wegier-i-rosji-szijjarto-jestem.html#do_w=484&do_v=1562&do_st=RS&do_sid=1728&do_a=1728&s=BoxOpMT
Oczywiście nasi pisowcy powiedzą że tak dba się o własne interesy
Obserwuj wątek
    • stefan4 Re: Węgry do Rosji: jesteśmy do waszej dyspozycji 31.03.26, 14:29
      stasi1:
      > Oczywiście nasi pisowcy powiedzą że tak dba się o własne interesy

Mnie to brzmi jak zdawkowa fraza grzecznościowa i nie wyciągałbym z niej wniosków politycznych. Szijjarto mógł powiedzieć np. ,,Jeśli chcecie poznać nasze stanowisko, to jestem do waszej dyspozycji'', a dziennikarze uciąć poprzednik tej implikacji.

Wydaje się, że on ma więcej za uszami niż takie niezręczne sformułowanie i dobrze byłoby tego wszystkiego zza uszu nie rozwadniać byle czym.

- Stefan
      • stasi1 Re: Węgry do Rosji: jesteśmy do waszej dyspozycji 01.04.26, 09:11
        Zdawkowa ale później wykonali to wszystko o co ich Rosja prosiła
        • stefan4 Re: Węgry do Rosji: jesteśmy do waszej dyspozycji 01.04.26, 10:03
          stasi1:
          > Zdawkowa ale później wykonali to wszystko o co ich Rosja prosiła

I właśnie na tym, co zrobili niezależnie od tej wypowiedzi, należy się skupiać...

- Stefan
          • stasi1 Re: Węgry do Rosji: jesteśmy do waszej dyspozycji 06.04.26, 09:12
            Wiesz oni robili to legalnie, nie ma sie do czego przyczepić
            • stefan4 Re: Węgry do Rosji: jesteśmy do waszej dyspozycji 06.04.26, 10:39
              stasi1:
              > Wiesz oni robili to legalnie

... więc nie można ich pozwać przed sąd ...

stasi1:
              > nie ma sie do czego przyczepić

Jest, tyle że nie sądownie. Ich działania bardzo szkodzą nam, obywatelom krajów Unii Europejskiej. W tym: samym Węgrom.

- Stefan
              • stasi1 Re: Węgry do Rosji: jesteśmy do waszej dyspozycji 07.04.26, 13:28
                Wiem że szkodzą nam ale w traktatach UE nie ma nic o wyrzuceniu niespełniających standardów państw
                • buldog2 Re: Węgry do Rosji: jesteśmy do waszej dyspozycji 08.04.26, 22:25
                  Ale w praktyce można wyrzucić Węgry z Unii, trzeba chcieć.
                • pijatyka Re: w traktatach UE nie ma nic o wyrzuceniu 09.04.26, 10:51

Ale można takie czarne owce marginalizować i na różne sposoby uprzyjemniać im życie ;->

• stasi1 Re: w traktatach UE nie ma nic o wyrzuceniu 10.04.26, 17:32
                    Więc faktycznie takie czarne owce jak Węgry Orbana nie dostawały wspólnych pieniędzy. Z Polską też były za czasów PiSu problemy z wypłatami
    • stasi1 Re: Węgry do Rosji: jesteśmy do waszej dyspozycji 01.04.26, 11:45
      Niby Rosja zaproponowała ze sfinguje zamach na Orbana aby zwiększyć jego szanse na sukces.
      www.polityka.pl/tygodnikpolityka/swiat/2337615,1,wegry-decydujace-starcie.read
    • polski_francuz Stasiaku jeden 06.04.26, 09:26
      stasi1 napisał:

" Oczywiście nasi pisowcy powiedzą że tak dba się o własne interesy"

Chociaz PiS to nie moja pisanka, musze przyznac ze Wegrzy od lat i wiekow dbaja o ich interesy. Trudno im to wyrzucac.

PF
      • stefan4 Re: Stasiaku jeden 06.04.26, 10:54
        polski_francuz:
        > Wegrzy od lat i wiekow dbaja o ich interesy

Czyli o czyje? O swoje własne?

PKB 2025 w usawskich dolarach na osobę:
            Polska: 28 485
            Węgry: 25 916
        A jeszcze w 2000:
            Polska:11 654
            Węgry: 14 348

Jakoś Polska, dręczona POPiSem, pandemią, napływem uchodźców, powodziami itp., zdołała prześcignąć dbające Węgry. Chyba jednak za słabo dbają...

- Stefan
        • polski_francuz Compare comparable! 06.04.26, 11:09
          stefan4 napisał:

" Czyli o czyje? O swoje własne?

PKB 2025 w usawskich dolarach na osobę:
              Polska: 28 485
              Węgry: 25 916
          A jeszcze w 2000:
              Polska:11 654
              Węgry: 14 348

Jakoś Polska, dręczona POPiSem, pandemią, napływem uchodźców, powodziami itp., zdołała prześcignąć dbające Węgry. Chyba jednak za słabo dbają.
          .."

Polacy musza nadrobic zaleglosci. To i zasuwaja jak trzeba. Wegrza maja niezla historyczna przeszosc jako polowa Austro-Wegier I sobie troche odpoczywaja nad Balatonem :)

PF
          • stefan4 Re: Compare comparable! 06.04.26, 14:16
            polski_francuz:
            > Wegrza maja niezla historyczna przeszosc jako polowa Austro-Wegier I sobie troche
            > odpoczywaja nad Balatonem :)

To dawna przeszłość, przeeeeszłooość, nem fog visszajönni ...

Moje źródło dotyczące porównania jakości życia w Polsce i w Węgrzech nie jest najnowsze (ma już 10 miesięcy), ale i tak jest młodsze o jakieś 108 lat od Twojego braku źródła z czasów Austro-Węgier...

- Stefan
            • polski_francuz Swieta to swieta! 06.04.26, 14:57
              stefan4 napisał:

[i]"Moje źródło dotyczące porównania jakości życia w Polsce i w Węgrzech[/url] nie jest najnowsze (ma już 10 miesięcy), ale i tak jest młodsze o jakieś 108 lat od Twojego braku źródła z czasów Austro-Węgier..."
              [/i]

Pokropiono nie wczoraj swiecona woda i nie podniose tej rekawicy co mi rzucasz...

PF
      • pijatyka Re: Wegrzy dbaja o ich interesy 09.04.26, 10:48

Najwyżej własne, indywidualne; ruski złodziej Orban się upasł, ale kraj jest w UE pariasem.

• stasi1 Re: Stasiaku jeden 13.04.26, 06:04
        Może dbali o interesy Orbana?
    • buldog2 Re: Węgry do Rosji: jesteśmy do waszej dyspozycji 08.04.26, 22:23
      Nie. Oni, PISowcy, powiedzą tak:
      My jesteśmy tacy sami. I tak samo dbamy o własne interesy.
      • boavista4 Re: Węgry do Rosji: jesteśmy do waszej dyspozycji 14.04.26, 06:26
        Co tam , Wegry moga se tylko pomazyc !
        Putin przestraszyl sie Tuska
        I uciekl do Buska !
        Carem zostal Zdradek
        Putin caluje go w zadek.
        A Tramp widzi to z daleka
        Leon do Afryki ucieka
        Ha ha ha ha.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka