Dodaj do ulubionych

Make America Last

15.04.26, 04:00
Trumpowi udało się na pewno jedno - uczynić z USA ostatnie miejsce wizyt turystów na świecie.

W roku 2025 na świecie odnotowano rekordowy międzynarodowy ruch turystyczny; w turystyce zagranicznej podróżowało wówczas 1,52 miliarda ludzi.

W tym samym roku 2025, Stany Zjednoczone uzyskały największy spadek liczby turystów zagranicznych z wszystkich 184 państw badanych niezależnie od siebie przez MSN, Travelbinger, NewsBreak oraz Travel & Tour World.
Stany Zjednoczone były w 2025 roku jedynym ze 184 badanych państw, które zanotowało spadek przychodów z turystyki zagranicznej. Wydatki turystów zagranicznych spadły w USA rok do roku o 12,5 mld USD, przy czym aż 90 państw świata zanotowało dwucyfrowy spadek wyjazdów turystów do USA.

Skorzystały na tym Afryka Północna, Brazylia, Islandia, Bhutan, Sri Lanka, Malediwy.

Make America Last, gdzie ludzie chcą przyjeżdżać. Ciekawe, czy Mundial pomoże.
Obserwuj wątek
    • opa34 Re: Make America Last 15.04.26, 09:32
      Przykladowo podczas mistrzostw swiata Boston:
      Parkowanie przy stadionie 220 Dolcow
      Bilet tranwajowy do stadionu 80 dolcow
      Bilet atobusowy do stadionu 95 dolcow
      Nie przewidziano zadnej znizki nawet dla dzieci
      • bmc3i Re: Make America Last 15.04.26, 15:03
        opa34 napisał(a):

> Przykladowo podczas mistrzostw swiata Boston:
        > Parkowanie przy stadionie 220 Dolcow
        > Bilet tranwajowy do stadionu 80 dolcow
        > Bilet atobusowy do stadionu 95 dolcow
        > Nie przewidziano zadnej znizki nawet dla dzieci

To zasługa FIFA, która zmonopolizowała wszystko. Łacznie z narzucaniem cen i zakazem zawierania swoich własnych umów przez okolicznych lokalnych przedsiębiorców.
        • opa34 Re: Make America Last 15.04.26, 16:03
          FIFA to mafia ale w Bostonie na ceny nie maja wplywu,ceny biletow na stadion to ich domena
          • bmc3i Re: Make America Last 15.04.26, 16:28
            opa34 napisał(a):

> FIFA to mafia ale w Bostonie na ceny nie maja wplywu,ceny biletow na stadion to
            > ich domena

Mają, bo FIFA bezpośrednio narzuciła ile mają wynosić ceny wszystkiego związanego z MŚ. Od cen parkingów, po strefy kibica.
            • opa34 Re: Make America Last 15.04.26, 16:34
              Nie bede polemizowal,mam przeciwne zdanie
              • bmc3i Re: Make America Last 15.04.26, 16:47
                opa34 napisał(a):

> Nie bede polemizowal,mam przeciwne zdanie

Mówie tylko co mów się w mediach sportowych
                • opa34 Re: Make America Last 18.04.26, 10:38
                  Teraz nawet FIFA protestuje:Nowy York na czas mistrzostw podnosi ceny tranwaju ktory transportuje do stadionu z 12 dolcow do 150
                  Parkowanie pod stadionem zaczyna sie od 220 dolcow
      • donvito52 Re: Make America Last 15.04.26, 21:41
        opa34 napisał(a):

> Przykladowo podczas mistrzostw swiata Boston:
        > Parkowanie przy stadionie 220 Dolcow
        > Bilet tranwajowy do stadionu 80 dolcow
        > Bilet atobusowy do stadionu 95 dolcow
        > Nie przewidziano zadnej znizki nawet dla dzieci

To nie jest impreza dla dzieci śmiem zauważyć.
        • opa34 Re: Make America Last 18.04.26, 10:45
          Hmmm,co ty powiesz...juz jako dzieciak stalem pod stadionem przed meczem w nadzieji ze ktorys dorosly z biletem weznie mie do srodka (do 14 lat w asyscie doroslego bylo za darmo)
          Prawie zawsze sie taki ktos znalazl
    • boomerang Re: Make America Last 15.04.26, 09:39
      Polecam Bhutan i ich kuchenne receptury. Tam w Bhutanie występuje prawie zero przypadków nadmiernego rozrostu prostaty, że o raku prostaty już nie wspomnę. Jorl powinien się tam czym prędzej udać kajakiem i rowerem.
      • opa34 Re: Make America Last 15.04.26, 16:36
        Polecam rady medyczne idioty:Idiota żre fast food bo jest zwyczajnym prostakiem . On nie ma pojęcia o dobrym jedzeniu . To parweniusz . Odnośnie jego porad to tylko przypomnę , że na początku pandemii covid 19 ,ten idiota twierdził że skoro chlorax zabija bakterie ( płyn do czyszczenia) to rowniez może zabić coronovirusa poprzez wstrzyknięcie. I niestety albo stety znalazło sie sześciu debili w USA i sobie ten chlorax zaaplikowali . Uchronili się przed wirusem aż do śmierci. Oczywiście kuracji nie przeżyli . Teraz po tych rewelacjach pewnie co niektórzy zaczną nowotwory leczyć Coca-Cola. Wszak trump objawił się nam parę dni temu jako doktor uzdrawiający Amerykanów.
        Odpowiedz
        • bmc3i Re: Make America Last 15.04.26, 16:46
          Republikański gubernator jednego ze stanów, ujawnił wówczas że jego Health Department otrzymuje iles tam telefonów od obywateli, z pytaniami czy rzeczywiście wstrzykiwanie sobie dezynfektantów jest bezpieczne.
    • polski_francuz Szkoda 15.04.26, 09:52
      bmc3i napisał:

" Trumpowi udało się na pewno jedno - uczynić z USA ostatnie miejsce wizyt turystów na świecie.
      ...
      W tym samym roku 2025, Stany Zjednoczone uzyskały największy spadek liczby turystów zagranicznych z wszystkich 184 państw badanych niezależnie od siebie przez MSN, Travelbinger, NewsBreak oraz Travel & Tour World."

Dla Polakow mojego pokolenie Stany byly bardzo atrakcyjne. Do dzis pewnie Kalifornia i Silicon Valley przyciagaja i turystow i mlodych inzynierow. Ale, faktycznie to co robi ich dzisiejszy prezydent niezbyt przyciaga. Poczekajmy na nastepnego...oby tylko nie odpalil atomowki bo sie nie doczekamy.

PF
      • bmc3i Re: Szkoda 15.04.26, 18:45
        polski_francuz napisał:

> bmc3i napisał:
        >
        > " Trumpowi udało się na pewno jedno - uczynić z USA ostatnie miejsce wizyt tury
        > stów na świecie.
        > ...
        > W tym samym roku 2025, Stany Zjednoczone uzyskały największy spadek liczby tur
        > ystów zagranicznych z wszystkich 184 państw badanych niezależnie od siebie prz
        > ez MSN, Travelbinger, NewsBreak oraz Travel & Tour World."

>
        > Dla Polakow mojego pokolenie Stany byly bardzo atrakcyjne. Do dzis pewnie Kalif
        > ornia i Silicon Valley przyciagaja i turystow i mlodych inzynierow. Ale, faktyc
        > znie to co robi ich dzisiejszy prezydent niezbyt przyciaga. Poczekajmy na naste
        > pnego...oby tylko nie odpalil atomowki bo sie nie doczekamy.

USA są górą atrakcji turystycznych. Całe życie można spędzić na podróżowaniu, wciąż być co chwila czymś zachwyconym, i wciąż nie widzieć wszystkiego. Rzecz jednak nie w tym. Rzecz w nastroju społecznym i wrogości wobec obcych. Każdy obcokrajowiec to potencjalny nielegalny imigrant, jakby USA były ósmym cudem świata, gdzie każdy chce imigrować. American exceptionalism, czy raczej jak wielu Amerykanów myśli o sobie.

A najbardziej żałośni pod tym względem są świeży w USA Polacy. Którzy, jak Polacy w Niemczech, chcą być bardziej amerykańscy niż Amerykanie. Bo on w Polsce nigdy nie mógł sobie na to pozwolić, a w USA ma dom i BMW. Więc patrzy z góry na przysłowiowych Meksykanów, którzy też chcą mieć BMW.

• opa34 Re: Szkoda 15.04.26, 19:06
          Te domy amerykanskie zawsze mie dziwia gdy widze wiadomosci z USA gdy tam troche zawieje.z czego je budujecie,z plyt pazdziezowych?
          • bmc3i Re: Szkoda 15.04.26, 19:53
            opa34 napisał(a):

> Te domy amerykanskie zawsze mie dziwia gdy widze wiadomosci z USA gdy tam troch
            > e zawieje.z czego je budujecie,z plyt pazdziezowych?

Nie ma jednego materiału. Zależy od regionu. Na Florydzie, zwłaszcza na południu, to płyta gipsowa na ramie, bardziej na północ normalne ciężkie materiały.
        • senioryta13 Re: Przyjazna Ameryka 15.04.26, 23:26
          bmc3i napisał:

> Rzecz w nastroju społecznym i wrogości wobec obcych.

Czlowieku, nalezy Ci tylko wspolczuc. Nie ma drugiego takiego kraju przyjaznego jak Ameryka.
          • bmc3i Re: Przyjazna Ameryka 15.04.26, 23:33
            senioryta13 napisał:

> bmc3i napisał:
            >
            > > Rzecz w nastroju społecznym i wrogości wobec obcych.
            >
            > Czlowieku, nalezy Ci tylko wspolczuc. Nie ma drugiego takiego kraju przyjaznego
            > jak Ameryka.

Zwłaszcza wobec turystów z zagranicy.
            • bmc3i Re: Przyjazna Ameryka 15.04.26, 23:50
              bmc3i napisał:

> senioryta13 napisał:
              >
              > > bmc3i napisał:
              > >
              > > > Rzecz w nastroju społecznym i wrogości wobec obcych.
              > >
              > > Czlowieku, nalezy Ci tylko wspolczuc. Nie ma drugiego takiego kraju przyj
              > aznego
              > > jak Ameryka.
              >
              > Zwłaszcza wobec turystów z zagranicy.

A'propos. Gdy byłem po raz pierwszy w życiu w USA, wtedy turystycznie, musiałem przejechać z Key Westu na Florida Keys, 140 mil na lotnisko do Fort Lauderdale. Samochód z wypożyczalni, z Budgetu, czy innego Dollara. Ledwo wyjechałem z Key West na US1, zaraz zatrzymała mnie policja. Bo okazało się, że samochód z wypożyczalni ma przepaloną żarówkę oświetlenia tablicy rejestracyjnej z tyłu. I co? I gość zrobił mi 45-minutowy wykład o tym, ilu to on nielegalnych "osobiście deportował".

To był mój 3. tydzień w USA. Miałem jeszcze lecieć z Florydy nad Niagarę w upstate NY i do domu z JFK.
              Przyjazność Ameryki.
              • senioryta13 Re: Przyjazna Ameryka 15.04.26, 23:55
                bmc3i napisał:

> To był mój 3. tydzień w USA. Miałem jeszcze lecieć z Florydy nad Niagarę w upst
                > ate NY i do domu z JFK.
                > Przyjazność Ameryki.

...a jednak tu przyjechales. Po co w takim razie?
                • bmc3i Re: Przyjazna Ameryka 16.04.26, 00:29
                  senioryta13 napisał:

> bmc3i napisał:
                  >
                  > > To był mój 3. tydzień w USA. Miałem jeszcze lecieć z Florydy nad Niagarę
                  > w upst
                  > > ate NY i do domu z JFK.
                  > > Przyjazność Ameryki.
                  >
                  > ...a jednak tu przyjechales. Po co w takim razie?

Napisałem Ci o przyjazności Amerykanów dla turystów. Ja wtedy byłem jednym z nich.
                  Amerykanów, z których co drugiemu wydaje się, że Ameryka to taki raj na Ziemi, że cały świat nie myśli o niczym innym, tylko o tym, aby nielegalnie imigrować do USA. Dzisiaj zabiłbym go śmiechem, gdybym takie teksty od policjanta słyszał, ale wtedy byłem tylko turystą, w kraju, w którym obowiązują jedynie civil rights, nie znane jest natomiast pojęcie human rights.
                  • senioryta13 Re: Przyjazna Ameryka 16.04.26, 14:06
                    bmc3i napisał:

> senioryta13 napisał:
                    >
                    > > bmc3i napisał:
                    > >
                    > > > To był mój 3. tydzień w USA. Miałem jeszcze lecieć z Florydy nad Ni
                    > agarę
                    > > w upst
                    > > > ate NY i do domu z JFK.
                    > > > Przyjazność Ameryki.
                    > >
                    > > ...a jednak tu przyjechales. Po co w takim razie?
                    >
                    >
                    > Napisałem Ci o przyjazności Amerykanów dla turystów. Ja wtedy byłem jednym z nich.

a co ja Ci napisalam?
                    Przyjechales tu rzadzic???
                    • bmc3i Re: Przyjazna Ameryka 16.04.26, 20:12
                      senioryta13 napisał:

> bmc3i napisał:

> > Napisałem Ci o przyjazności Amerykanów dla turystów. Ja wtedy byłem jedny
                      > m z nich.
                      >
                      > a co ja Ci napisalam?
                      > Przyjechales tu rzadzic???

Po co przyjeżdżają turyści do USA?

• engine8t Re: Przyjazna Ameryka 16.04.26, 20:46
                        bmc3i napisał:

> senioryta13 napisał:
                        >
                        > > bmc3i napisał:
                        >
                        > > > Napisałem Ci o przyjazności Amerykanów dla turystów. Ja wtedy byłem
                        > jedny
                        > > m z nich.
                        > >
                        > > a co ja Ci napisalam?
                        > > Przyjechales tu rzadzic???
                        >
                        > Po co przyjeżdżają turyści do USA?
                        >

Prawdziwi turysci ? Tacy co jada "na swoje reke"?
                        Jedni aby podziwiac przyrode a inni a inni aby sobie kupic tanie t-shirty z napisem Levis i sluchawki Apple bo to tansze i sie oplaca
                        • opa34 Re: Przyjazna Ameryka 16.04.26, 21:11
                          Hmmmm ciekawe po co ty pojechales do Ameryki?
                        • stefan4 Re: Przyjazna Ameryka 17.04.26, 09:51
                          engine8t:
                          > Jedni aby podziwiac przyrode

Tacy faktycznie istnieją.

engine8t:
                          > a inni a inni aby sobie kupic tanie t-shirty z napisem Levis i sluchawki Apple
                          > bo to tansze i sie oplaca

A tutaj to rzeczywistość Ci odpłynęła. Nie da się tak przejechać z Europy do odległych USAwic, żeby wyszło taniej niż za t-shirta ze sklepu w Europie. Żebyś nawet tymi t-shirtami i słuchawkami wypakował cały plecak, to taka podróż Ci się nie zwróci. Tylko wykosztujesz się i zostaniesz z towarem ,,niewiadomego pochodzenia'', od którego nikt nie będzie chciał Cię uwolnić.

A po co w ogóle ludzie mieliby kupować t-shirty i słuchawki usawskie, skoro mają wokół pod dostatkiem europejskich i wschodnio-azjatyckich? Kiedyś był taki snobizm na ,,hamerykańskość'', ale te czasy pamiętają już tylko emeryci. I emigranci.

- Stefan
                      • senioryta13 Re: Przyjazna Ameryka 16.04.26, 21:29
                        bmc3i napisał:

> senioryta13 napisał:
                        >
                        > > bmc3i napisał:
                        >
                        > > > Napisałem Ci o przyjazności Amerykanów dla turystów. Ja wtedy byłem
                        > jedny
                        > > m z nich.
                        > >
                        > > a co ja Ci napisalam?
                        > > Przyjechales tu rzadzic???
                        >
                        > Po co przyjeżdżają turyści do USA?

Przeciez sie czepiam twojego ponownego przyjazdu, juz na stale, opowiedz nam zatem.
                        A co zwiedziles?

• bmc3i Re: Przyjazna Ameryka 17.04.26, 02:28
                          senioryta13 napisał:

> bmc3i napisał:
                          > > senioryta13 napisał:
                          > > > bmc3i napisał:
                          > > > > Napisałem Ci o przyjazności Amerykanów dla turystów. Ja wtedy
                          > byłem
                          > > jedny
                          > > > m z nich.
                          > > > a co ja Ci napisalam?
                          > > > Przyjechales tu rzadzic???
                          > >
                          > > Po co przyjeżdżają turyści do USA?
                          >
                          > Przeciez sie czepiam twojego ponownego przyjazdu, juz na stale, opowiedz nam z
                          > atem.

Nie powiem Wam towarzyszko. To moja prywatna sprawa, nie musicie towarzyszko o tym wiedzieć. Zwłaszcza jeśli sama o sobie nic nie mówicie.

> A co zwiedziles?
          • monalisa2016 Re: Przyjazna Ameryka 16.04.26, 01:17
            senioryta13 napisał:

> bmc3i napisał:
            >
            > > Rzecz w nastroju społecznym i wrogości wobec obcych.
            >
            > Czlowieku, nalezy Ci tylko wspolczuc. Nie ma drugiego takiego kraju przyjaznego
            > jak Ameryka.

Jestem zaproszona i co podziekowalam, zaproponowalam osobom zapraszajacym przylot do nas, a wiesz dlaczego? Amerykanska wymagana biurokracja i to ma byc przyjazny kraj dla turystow skoro rzuca sie im klody w formie wypelniania "x" ilosci formularzy? Nie dziekuje, moja znajoma tez odmowila lotu do Stanow, zaprosila corke z rodzina do siebie.
            • senioryta13 Re: Przyjazna Ameryka 16.04.26, 14:54
              monalisa2016 napisał(a):

> Jestem zaproszona i co podziekowalam, zaproponowalam osobom zapraszajacym przyl
              > ot do nas, a wiesz dlaczego? Amerykanska wymagana biurokracja i to ma byc przyj
              > azny kraj dla turystow skoro rzuca sie im klody w formie wypelniania "x" ilosci
              > formularzy? Nie dziekuje, moja znajoma tez odmowila lotu do Stanow, zaprosila
              > corke z rodzina do siebie.

...i sama widzisz, jacy sa mili.
              przeciez ty nie musisz miec zaproszenia aby przyjechac do Stanow.
              Wiem , ze sa jakies ESTA czy ETA, ale ja tez musiałem takie wypelniac lecac w zeszlym roku do UK.
              Nie znam nowej 'biurokracji' wjazdu do USA., ale to tylko od kilku miesiecy.
              Lecac do Brazylii, czy China tu dopiero byly schody do pokonania.
              Do Australii, tez pamietam, byly jakies wizy, zdjecia, mialam dosyc, Z Wietnamem, Birma , podobnie.
              No ale, dla chcacego nie ma nic trudnego. Ameryka to piekny kraj, warto chociaz raz odwiedzic.
              • monalisa2016 Re: Przyjazna Ameryka 16.04.26, 17:20
                A o zaproszeniu ustnym ty zapomnialas?
                Wysylalam ludzi na kontrakty, w podroze sluzbowe w rozne kierunki swiata zaden kraj nie robil takich biurokratycznych przeszkod, nie byl tak wcipski w prywatne zycie jak wlasnie Stany mimo bezwizowego ruchu turystycznego czy sluzbowego.

Dzis przed poludniem ogladajac wiadomosci finansowe z gield wpadl mi oczy screenshot z mediow spolecznosciowych waszego bossa a szczegolnie pewne zdanie ktore potem zostalo zmieniene na inne (cytat pierwotnego zdania:) "I am willing to risk tha giving up of my Rights and Privileges as a Citizen for our Great Military and Country. (minuta 13:23 w wideo) a teraz cytat po zmianie jego: I am willing to risk that as a Citizen in order to do what is right for our Country..

Po przeczytaniu pierwotnej wersji mialam juz pewne podejrzenia ale pani MarjorieTaylorGreene naprowadzila mnie na konkretna sciezke, patrz wideo, specjalnie przestawilam KI na j. polski.

www.youtube.com/watch?v=IqYyAmqdtJc

Zwrot w poscie twojego bossa senioryta (cytat) RUSSIA, RUSSIA, RUSSIA Hoax powinnien byc zamieniony na nazwe innego, malutkiego panstwa na BW, nie sadzisz ze byloby to wlasciwe? :-)
                • senioryta13 Re: Przyjazna Ameryka 16.04.26, 18:11
                  monalisa2016 napisał(a):
                  > A o zaproszeniu ustnym ty zapomnialas?

przeciez napisalam: dlatego ze sa mili.

> Wysylalam ludzi na kontrakty, w podroze sluzbowe w rozne kierunki swiata zaden
                  > kraj nie robil takich biurokratycznych przeszkod, nie byl tak wcipski w prywatn
                  > e zycie jak wlasnie Stany mimo bezwizowego ruchu turystycznego czy sluzbowego.

no ale to nie bylo za Trumpa. Mayorkas wpuszczal wszystkich jak leci.

> Dzis przed poludniem ogladajac wiadomosci finansowe z gield wpadl mi oczy scree
                  > nshot z mediow spolecznosciowych waszego bossa a szczegolnie pewne zdanie ktore
                  > potem zostalo zmieniene na inne (cytat pierwotnego zdania:) "I am willing t
                  > o risk tha giving up of my Rights and Privileges as a Citizen for our Great M
                  > ilitary and Country.
                  (min
                  > uta 13:23 w wideo
                  ) a teraz cytat po zmianie jego: I am willing to risk that
                  > as a Citizen in order to do what is right for our Country.
                  .
                  >
                  > Po przeczytaniu pierwotnej wersji mialam juz pewne podejrzenia ale pani Marjori
                  > eTaylorGreene naprowadzila mnie na konkretna sciezke, patrz wideo, specjalnie p
                  > rzestawilam KI na j. polski.
                  >
                  > www.youtube.com/watch?v=IqYyAmqdtJc
                  >
                  > Zwrot w poscie twojego bossa senioryta (cytat) RUSSIA, RUSSIA, RUSSIA Hoax[i][/
                  > i] powinnien byc zamieniony na nazwe innego, malutkiego panstwa na BW, nie sadz
                  > isz ze byloby to wlasciwe? :-)

Nie mam czasu jej sluchac, ale mozesz wytlumaczyc o co Ci chodzi.

Dam Ci przyklad:
                  Myslalas, ze masz przyjaciolke, kolezanke, po jakiejs 'klotni' miedzy wami, ta
                  kolezanka zaczyna latac po wszystkich nie wykluczajac twoich 'wrogow' i zaczyna Cie obgadywac.
                  Czy ta kolezanka zasluguje na jakas/czyjas uwage?

• monalisa2016 Re: Przyjazna Ameryka 16.04.26, 18:27
                    Nie masz czasu jej sluchac, czy nie chcesz? Zmiana tego zdania o ktorym powyzej pisalam tlumaczy o czym jest te wideo, z Stanow przenosi sie dyktatura na Europe. Marjorie Taylor Greene porownywac do jakiej tam kolezanki, kiedys sama sie o nia upomionalas ze zle zostala potraktowana (przypomnij sobie, bo ja pamietam) teraz zmieniasz zdanie? O czym to swiadczy?
                    • senioryta13 Re: Przyjazna Ameryka 16.04.26, 21:27
                      monalisa2016 napisał(a):

> Nie masz czasu jej sluchac, czy nie chcesz? Zmiana tego zdania o ktorym powyzej
                      > pisalam tlumaczy o czym jest te wideo, z Stanow przenosi sie dyktatura na Euro
                      > pe. Marjorie Taylor Greene porownywac do jakiej tam kolezanki, kiedys sama sie
                      > o nia upomionalas ze zle zostala potraktowana (przypomnij sobie, bo ja pamietam
                      > ) teraz zmieniasz zdanie? O czym to swiadczy?

Lubilam ja, ale z chwilia kiedy zaczela latac po roznych kanalach w tv. i wystepowac przeciwko prezydentowi, przestalam jej sluchac. W 2028r. bedzie miala szanse zablysnac i sama nawet zostac prezydentem.
                      Nie lubie, jak kazdy chce wprowadzac swoje rzady. Zreszta kazdy byl zdziwiony jej nowa postawa.
                      Tak samo jak z Adamem Kissinger, czy kilkoma republikanami ktorzy podpisali sie razem z demokratami za amnestia dla nielegalnych. (obecnie)
                      Dlaczego demokraci glosuja zawsze razem, jak barany, zaden sie nie wychyli, tu jest dopiero dyktatura, wiec sama widzisz jak b. jestes w bledzie.
    • senioryta13 Re: Make America Last 15.04.26, 13:41
      bmc3i napisał:

>... aż 90 państw świata
      > zanotowało dwucyfrowy spadek wyjazdów turystów do USA.

Trump zlikwidowal turystyke porodowa no i zamknal granice, tak, ze sie mysz nie przeslizgnie.

> Skorzystały na tym Afryka Północna, Brazylia, Islandia, Bhutan, Sri Lanka, Malediwy.

Europa , poza islandia , rowniez nie jest wymieniona, czyli straty.

• bmc3i Re: Make America Last 15.04.26, 14:30
        senioryta13 napisał:

>
        > > Skorzystały na tym Afryka Północna, Brazylia, Islandia, Bhutan, Sri Lanka
        > , Malediwy.
        >
        > Europa , poza islandia , rowniez nie jest wymieniona, czyli straty.
        >

Nie mały wpływ na spadki turysmu do USA mają zapewne Travel Warnings i Travel Advisory wydane przez szereg państw europejskich, ze względów bezpieczeństwa ostrzegające ich obywateli przed podróżami do USA. Całkiem jak Travel Warnings przed podróżami do Koreii Północnej, Iranu i Rosji. Do takiego poziomu USA spadły.

• boavista4 Re: Make America Last 15.04.26, 16:28
          Nie wiem co jest takiego atrakcyjnego w USA? Drapacze chmur są wszędzie, szczególnie w krajach biednych.. Turystka krajoznawcza w USA , to głownie autostrady, schronisk typu europejskiego nie ma za wiele, zła informacja turystyczna. Hollywood i amerykański styl życia jest coraz bardziej pogardzany, jakość usług w USA jest niska . USA zmieniają sie powoli w kraj slumsów i Trump Towers.
          • j-k no jeszcze troche im zostalo... 15.04.26, 19:02
            boavista4 napisał(a):
            > Nie wiem co jest takiego atrakcyjnego w USA?

no jeszcze troche im zostalo...

- Yellowstone Park

- Colorado Canyon...

- czy pokazowy przyklad amerykanskiej biedoty tu:

villa-albertine.org/va/fr/map/new-orleans/
            • boomerang Re: no jeszcze troche im zostalo... 16.04.26, 01:57
              Pokazowy przykład amerykańskiej biedoty to są centra dużych miast ze słaniającymi się na nogach narkomanami, podczas gdy Nowy Orlean to tylko historyczny skansen gdzie narodziła się jedyna oryginalnie amerykańska sztuka - jazz. Najpierw work songs, blues, negro spiritual, a potem jazz, a jeszcze poźniej rhythm-and-blues, czyli soul, a jeszcze później rap. I to byłby cały wkład USA do światowej kultury, będący zarazem wkładem potomków niewolników. Może dodałbym jeszcze Chaplina i Braci Marx, czyli Cygana i Żydów. Czy kogoś pominąłem?
              • j-k bezdomni w Los Angeles - to maja "dobrotke.".. 17.04.26, 18:56
                bo tam cieplo...

ale w New York - gdzie zima moze byc i minus 20 stopni - to ja wysiadam:
                .
                www.bankier.pl/wiadomosc/Rekordowa-liczba-bezdomnych-w-Nowym-Jorku-3261132.html
                • bmc3i Re: bezdomni w Los Angeles - to maja "dobrotke.". 18.04.26, 04:54
                  j-k napisał:

> bo tam cieplo...
                  >
                  > ale w New York - gdzie zima moze byc i minus 20 stopni - to ja wysiadam:
                  > .
                  > www.bankier.pl/wiadomosc/Rekordowa-liczba-bezdomnych-w-Nowym-Jorku-3261132.html

Jaki sens ma wyciąganie tu artykułów sprzed 12 lat, i drugie pytanie: skąd je wydłubujesz?
          • boomerang Re: Make America Last 16.04.26, 01:26
            trafne uwagi, a turystów to należałoby przekierować, choćby do Iranu, kolebki ludzkości
        • senioryta13 Re: Make America Last 16.04.26, 21:39
          bmc3i napisał:
          > Nie mały wpływ na spadki turysmu do USA mają zapewne Travel Warnings i Travel A
          > dvisory wydane przez szereg państw europejskich, ze względów bezpieczeństwa ost
          > rzegające ich obywateli przed podróżami do USA. Całkiem jak Travel Warnings prz
          > ed podróżami do Koreii Północnej, Iranu i Rosji. Do takiego poziomu USA spadły.

Europa zawsze bedzie konkurowac z Ameryka o wszystko, ktorej rowniez nie lubi.
          Tak jak Francja z Anglia.
          Po co europejscy turysci maja wydawac pieniadze w Ameryce, jak moga je wydac w Europie?
          Ot, zrobic na zlosc, nikt I'm nie zabroni.
          Warning travel do Columbii czy Wenezueli, to jest oczywiste, nie bylam i nie wybieram sie.

• bmc3i Re: Make America Last 17.04.26, 02:33

> Europa zawsze bedzie konkurowac z Ameryka o wszystko, ktorej rowniez nie lubi.
            > Tak jak Francja z Anglia.
            > Po co europejscy turysci maja wydawac pieniadze w Ameryce, jak moga je wydac w
            > Europie?

Na pewno nie po to samo, po co przyjeżdżają do Europy turyści z USA, którzy przyjeżdżają tam (niektórzy tylko na szczęście) - gdzie jest 27 kuchni narodowych - i narzekają, że jest mało restauracji.... meksykańskich....

> Ot, zrobic na zlosc, nikt I'm nie zabroni.
            > Warning travel do Columbii czy Wenezueli, to jest oczywiste, nie bylam i nie wy
            > bieram sie.
            >
            >
    • pijatyka Re: Ciekawe, czy Mundial pomoże 15.04.26, 19:14

Jeśli nawet, to na chwilę; skończy się Mundial, skończą się (znów) turyści.

• boavista4 Re: Ciekawe, czy Mundial pomoże 15.04.26, 19:50
        Oczywiście są piękne parki narodowe w USA, ale poruszanie sie po nich jest o wiele bardziej trudne niż w Europie, a nawet w Ameryce Południkowej. Wole Machu Picho i Lençóis Maranhenses.
        • senioryta13 Re: turystyka 15.04.26, 23:19
          boavista4 napisał(a):

> Oczywiście są piękne parki narodowe w USA, ale poruszanie sie po nich jest o
          > wiele bardziej trudne niż w Europie,

odwiedzilam prawie wszystkie, a dlaczego tak sadzisz?

>Wole Machu Picho

Pieszo na Machu Pichu? Ja tylko schodzilam.

>i Lençóis Maranhenses.

tego nie znam, ale fotki podziwiam.
          Plynelam za to Amazonka az do Manaus.
          • bmc3i Re: turystyka 15.04.26, 23:58
            senioryta13 napisał:

> tego nie znam, ale fotki podziwiam.
            > Plynelam za to Amazonka az do Manaus.

To nie jedź teraz do Meksyku, bo tam zaczęli deportować Amerykanów nawet z plaż.
            • senioryta13 Re: turystyka 16.04.26, 00:05
              bmc3i napisał:

> senioryta13 napisał:
              >
              > > tego nie znam, ale fotki podziwiam.
              > > Plynelam za to Amazonka az do Manaus.
              >
              >
              > To nie jedź teraz do Meksyku, bo tam zaczęli deportować Amerykanów nawet z plaż

ty jak zwykle zmyslasz, glupawo.
              Przestalam jezdzic, bo kartele narkotykowe zaczely rzadzic na Yukatanie, przestalo byc bezpiecznie,
              no, ale skad ty to mozesz wiedziec.
              • bmc3i Re: turystyka 16.04.26, 00:22
                senioryta13 napisał:

> bmc3i napisał:
                >
                > > senioryta13 napisał:
                > >
                > > > tego nie znam, ale fotki podziwiam.
                > > > Plynelam za to Amazonka az do Manaus.
                > >
                > >
                > > To nie jedź teraz do Meksyku, bo tam zaczęli deportować Amerykanów nawet
                > z plaż
                >
                > ty jak zwykle zmyslasz, glupawo.
                > Przestalam jezdzic, bo kartele narkotykowe zaczely rzadzic na Yukatanie, przest
                > alo byc bezpiecznie,
                > no, ale skad ty to mozesz wiedziec.

Amerykanie, dla których nagle stało się za drogo w USA, zaczęli wyjeżdżać do Meksyku, aby tam, płacąc dolarami, zaczęli podnosić lokalne ceny. Stad broniąc się przed tym, muszący płacić w pasos Meksykanie, zaczęli ich deportować.
                • senioryta13 Re: turystyka 16.04.26, 00:57
                  bmc3i napisał:

> Amerykanie, dla których nagle stało się za drogo w USA, zaczęli wyjeżdżać do Me
                  > ksyku, aby tam, płacąc dolarami, zaczęli podnosić lokalne ceny. Stad broniąc si
                  > ę przed tym, muszący płacić w pasos Meksykanie, zaczęli ich deportować.

Czlowieku, co ty czytasz, co ty wypisujesz?
                  Przeczytaj jeszcze raz co nabazgrales.

Od kiedy to jest nagle u ciebie?

Amerykanie od lat wyjezdzaja do Mexyku. Liczni z nich maja tu time shere, domy lub condo. Zostawiaja grube napiwki.
                  Jedni i drudzy b. sie lubia, dla mexykanow to czysty biznes przeciez.
                  Ty zawsze postrzegasz swiat z jakiej innej strony, ktora trudno znalezc.
    • engine8t Re: Make America Last 15.04.26, 20:18
      bmc3i napisał:

> Trumpowi udało się na pewno jedno - uczynić z USA ostatnie miejsce wizyt turyst
      > ów na świecie.
      >
      > W roku 2025 na świecie odnotowano rekordowy międzynarodowy ruch turystyczny; [b
      > ]w turystyce zagranicznej podróżowało wówczas 1,52 miliarda ludzi.
      > [/b]
      > W tym samym roku 2025, Stany Zjednoczone uzyskały największy spadek liczby tury
      > stów zagranicznych z wszystkich 184 państw badanych niezależnie od siebie prze
      > z MSN, Travelbinger, NewsBreak oraz Travel & Tour World.
      > Stany Zjednoczone były w 2025 roku jedynym ze 184 badanych państw, które
      > zanotowało spadek przychodów z turystyki zagranicznej. Wydatki turystów zagran
      > icznych spadły w USA rok do roku o 12,5 mld USD, przy czym aż 90 państw świata
      > zanotowało dwucyfrowy spadek wyjazdów turystów do USA.
      >
      > Skorzystały na tym Afryka Północna, Brazylia, Islandia, Bhutan, Sri Lanka, Male
      > diwy.
      >
      > Make America Last, gdzie ludzie chcą przyjeżdżać. Ciekawe, czy Mundial pomoże.

Poszukaj glebiej i znajdziesz ze duza czesc z tych potencjlnych turystow to strach przed bycie zlapanym czyli nielagalni czy potencjalnie nielegalni , "dziwki - turystki" i lewactwo sie obrazilo na Trumpa i USA albo wystraszylo ze ich wroca za anty amerykanska propagande.
      A wiec wszytko wyjdzie USA tylko na dobre.

Ameryka nie stoi Mundialem. Moze u ciebi ejest inaczej ale tu naa zachodzie sie o tym wogole nie slyszy.
      • opa34 Re: Make America Last 15.04.26, 20:44
        Amerykanie nigdy nie zrozumia futbolu,ten sport nie dla idiotow.Idioci wola wrestling
        • engine8t Re: Make America Last 15.04.26, 21:04
          opa34 napisał(a):

> Amerykanie nigdy nie zrozumia futbolu,ten sport nie dla idiotow.Idioci wola wre
          > stling

A co w tym sporcie jest takiego unijkalnego i przewyzszjacego inne sporty?
          Moze to ze Ty o innych sprotach pojeci i zrozumieni nie posiadasz?
          Podobnie jak w innych tego typu,
          22 ludzi lata po boisku, kopiac sie i popychajac oraz ryzykujac powazne uszkodzenia ciala gonia za jedna pilka a jeynym celem jest wkopanie tej pilki do bramki? Co to komu przynosi pozytywnego?
          • opa34 Re: Make America Last 15.04.26, 21:21
            Nic idoto
            • engine8t Re: Make America Last 15.04.26, 21:29
              opa34 napisał(a):

> Nic idoto

LOL Pieknie wyrazasz swoja madrosc i inteligencje... nic tylko pozazdroscic.
              • opa34 Re: Make America Last 15.04.26, 21:43
                Piekny to mecz w Monachium na razie :2:2
                • opa34 Re: Make America Last 15.04.26, 21:48
                  2:3 czyli4:4 ale dla idiotow to nie do ogarniecia
          • bmc3i Re: Make America Last 15.04.26, 23:21
            engine8t napisał:

> opa34 napisał(a):
            >
            > > Amerykanie nigdy nie zrozumia futbolu,ten sport nie dla idiotow.Idioci wo
            > la wre
            > > stling
            >
            > A co w tym sporcie jest takiego unijkalnego i przewyzszjacego inne sporty?
            > Moze to ze Ty o innych sprotach pojeci i zrozumieni nie posiadasz?
            > Podobnie jak w innych tego typu,
            > 22 ludzi lata po boisku, kopiac sie i popychajac oraz ryzykujac powazne uszkodz
            > enia ciala gonia za jedna pilka a jeynym celem jest wkopanie tej pilki do bramk
            > i? Co to komu przynosi pozytywnego?

Prostota tej gry i emocje, które budzi, u 5 mld ludzi na świecie, którzy nawet nie spojrzą na football amerykański.
            Co ciekawe, football i football amerykański sformalizowały swoje zasady we współczesnej postaci w mniej więcej tym samym czasie - w latach 1863-1880. Tymczasem football amerykański praktycznie nie istnieje poza USA, podczas gdy w piłkę nożną według powstałych wówczas zasad, grają miliardy na całym świecie. Mam na myśłi po amatorsku..
            • opa34 Re: Make America Last 16.04.26, 10:54
              Idiota i tak nie zrozumie
              • engine8t Re: Make America Last 17.04.26, 01:46
                opa34 napisał(a):

> Idiota i tak nie zrozumie

No macie kompleksy, nie da sie ukryc.
                Jedynie probujecie pokazac wyzszsc pilki noznej nad amerykanskim footballem ale i to nie wychodzi?

A jak popatrzysz na liste najpopularnieszych sportow to wy macie pilke nozna a USA ma 6 innych sportow w 10 njpopularniejszych ktore w Polsce sa marginalne
                sportsfoundation.org/outdoor-sports-list/
                A pilka niza w USa jest tez na 4 mieiscu.
                usaheaven.com/articles/popular-sports-usa

A dlaczego pilka nizna jest najpopularniesza?

Reasons for Soccer's Popularity
                Simplicity of the Game

Minimal Equipment: Soccer requires just a ball and an open space, making it accessible to everyone.
                Easy to Play: The rules are straightforward, allowing people of all ages and backgrounds to participate.

A tu masz - listy najtrudniejszych sportow
                I na kazdej z list american football jest duzo wyzej niz scoocer

marathonhandbook.com/what-is-the-hardest-sport/

Problem w tym ze waszym marzeniem jest dogonic Ameryke pod jkim kolwiek wzgledem bo jak na razie jestescie daleko do tylu pod prawie kazdym wzgledem z wyjatkiem moze rozdawnia socjali, ilosci ogranicen na kazdym kroku i moze picia piwa? ? :) Tylko ze u nas po piwie mozna jechac a u was nie :)
                • bmc3i Re: Make America Last 17.04.26, 02:17
                  engine8t napisał:

> opa34 napisał(a):
                  >
                  > > Idiota i tak nie zrozumie
                  >
                  > No macie kompleksy, nie da sie ukryc.
                  > Jedynie probujecie pokazac wyzszsc pilki noznej nad amerykanskim footballem ale
                  > i to nie wychodzi?
                  >
                  >
                  > A jak popatrzysz na liste najpopularnieszych sportow to wy macie pilke nozna a
                  > USA ma 6 innych sportow w 10 njpopularniejszych ktore w Polsce sa marginalne

>
                  > A dlaczego pilka nizna jest najpopularniesza?
                  >
                  > Reasons for Soccer's Popularity
                  > Simplicity of the Game

Przecież to właśnie napisałem wyżej.

> Minimal Equipment: Soccer requires just a ball and an open space, making it
                  > accessible to everyone.
                  > Easy to Play: The rules are straightforward, allowing people of all ages an
                  > d backgrounds to participate.
                  >
                  >
                  > A tu masz - listy najtrudniejszych sportow
                  > I na kazdej z list american football jest duzo wyzej niz scoocer

I na tym polega piękno piłki nożnej, że jest prosta i mimo tej prostoty wywołuje na świecie emocje jak żaden inny sport. Prostota jest jej zaletą, a nie wadą.

• bmc3i Re: Make America Last 15.04.26, 20:58

> Poszukaj glebiej i znajdziesz ze duza czesc z tych potencjlnych turystow to str
        > ach przed bycie zlapanym czyli nielagalni czy potencjalnie nielegalni

Sam sobie nie wydajesz sie weird?
        Nalrawde uważasz że miliony lid i europejskiej klasy średniej, chcą imigrować do USA? Do czego? Do braku powszechnego ubezpieczenia medycznego? Do leków 10 razy droźs?ych niż gd?e indzie indziej na świecie? Do braku gwaranvji platnego urlopu? Do szkół za 80.000 dolarów za semestr? Do koniecznosci pracy na 1.5 etatu aby zaplacić rent? Do wysyłania dzieci do szkół z ktorych mogą wrócić w foliowym worku?

, "dziw
        > ki - turystki" i lewactwo sie obrazilo na Trumpa i USA albo wystraszylo ze ich
        > wroca za anty amerykanska propagande.
        > A wiec wszytko wyjdzie USA tylko na dobre.

Obraziło sie na opresję i dyktaturę. Nikt nie chce spex?ic kilkudzieziesieciu godxin w odosobnieniu na lotnisku mimo legalnego wiazdu, i zdawania rela cji z 5 lat swojego życia w socjal mediach.

Nie chcecie moich pieniedzy, to zabijajcie sie nawzajem o swoje.

> Ameryka nie stoi Mundialem. Moze u ciebi ejest inaczej ale tu naa zachodzie si
        > e o tym wogole nie slyszy.
        • engine8t Re: Make America Last 15.04.26, 21:09
          bmc3i napisał:

>
          >
          > > Poszukaj glebiej i znajdziesz ze duza czesc z tych potencjlnych turystow
          > to str
          > > ach przed bycie zlapanym czyli nielagalni czy potencjalnie nielegalni
          >
          > Sam sobie nie wydajesz sie weird?
          > Nalrawde uważasz że miliony lid i europejskiej klasy średniej, chcą imigrować d
          > o USA? Do czego? Do braku powszechnego ubezpieczenia medycznego? Do leków 10 ra
          > zy droźs?ych niż gd?e indzie indziej na świecie? Do braku gwaranvji platnego ur
          > lopu? Do szkół za 80.000 dolarów za semestr? Do koniecznosci pracy na 1.5 etatu
          > aby zaplacić rent? Do wysyłania dzieci do szkół z ktorych mogą wrócić w foliow
          > ym worku?
          >
          >
          > , "dziw
          > > ki - turystki" i lewactwo sie obrazilo na Trumpa i USA albo wystraszylo z
          > e ich
          > > wroca za anty amerykanska propagande.
          > > A wiec wszytko wyjdzie USA tylko na dobre.
          >
          > Obraziło sie na opresję i dyktaturę. Nikt nie chce spex?ic kilkudzieziesieciu g
          > odxin w odosobnieniu na lotnisku mimo legalnego wiazdu, i zdawania rela cji z 5
          > lat swojego życia w socjal mediach.
          >
          > Nie chcecie moich pieniedzy, to zabijajcie sie nawzajem o swoje.
          >
          >
          > > Ameryka nie stoi Mundialem. Moze u ciebi ejest inaczej ale tu naa zachod
          > zie si
          > > e o tym wogole nie slyszy.

Alez ja tak nie mysle, europejczycy panicznie sie boja braku socjalizmu
          Jakie to wy pieniadze przywozicie?

www.youtube.com/watch?v=IcTw3pP9Axs

A poniewaz jested niedoukiem wiec ci tu zapodam wygnerowany profil sredniego/pzecietnego Ameryknina abyt przestla pieprzyc slogany i glupoty

Household overview (typical/average U.S. family)

Size: 2.5 people (rounded description: two adults and one child).
          Age: median head of household ≈ 50 years; children (if present) school‑age.
          Marital status: married couple household.
          Education: one or both adults with some college; at least one adult has a bachelor’s degree about half the time (typical: one college credential).
          Employment & income: median household income ≈ $75,000 per year (U.S. median household income, rounded); one or both adults employed full time.
          Place of residence: suburban single‑family home in a metropolitan area (owner‑occupied).
          Housing assets & liabilities:
          Home value (median typical): roughly $350,000 (varies by region).
          Mortgage: outstanding mortgage balance present; monthly mortgage payment is the largest recurring expense.
          Other assets:
          Retirement savings (401(k), IRAs): modest — several tens of thousands of dollars on average.
          Vehicle(s): one or two cars, typically financed or with a remaining loan for at least one.
          Emergency cash/savings: limited — often a few thousand dollars readily accessible.
          Other liabilities:
          Auto loan(s), possibly student loan balance for at least one adult.
          Credit card balances that may carry month‑to‑month.
          Health insurance: employer‑sponsored coverage for working adults and dependent child(ren); out‑of‑pocket deductibles and copays typical.
          Religion: identifies with a major religion (most commonly Christian denomination) but attends services infrequently.
          Political views: moderate-to-mixed; tends to have a mix of conservative and liberal views depending on issue (centrist overall).
          Health: generally in fair-to-good health; uses primary care with periodic specialist care as needed.
          Typical monthly budget priorities: mortgage/rent, transportation (car payments, fuel, insurance), groceries, utilities, health insurance and medical costs, childcare/education expenses if children present, retirement savings when affordable.

Notes: these figures are rounded averages synthesizing typical U.S. household statistics (size, income, homeownership, asset/liability patterns, insurance, and broad social attributes) and will vary by region, age, and life stage.

• bmc3i Re: Make America Last 15.04.26, 22:55
            engine8t napisał:

> bmc3i napisał:
            >
            > >
            > >
            > > > Poszukaj glebiej i znajdziesz ze duza czesc z tych potencjlnych tur
            > ystow
            > > to str
            > > > ach przed bycie zlapanym czyli nielagalni czy potencjalnie nielega
            > lni
            > >
            > > Sam sobie nie wydajesz sie weird?
            > > Nalrawde uważasz że miliony lid i europejskiej klasy średniej, chcą imigr
            > ować d
            > > o USA? Do czego? Do braku powszechnego ubezpieczenia medycznego? Do leków
            > 10 ra
            > > zy droźs?ych niż gd?e indzie indziej na świecie? Do braku gwaranvji platn
            > ego ur
            > > lopu? Do szkół za 80.000 dolarów za semestr? Do koniecznosci pracy na 1.5
            > etatu
            > > aby zaplacić rent? Do wysyłania dzieci do szkół z ktorych mogą wrócić w
            > foliow
            > > ym worku?
            > >
            > >
            > > , "dziw
            > > > ki - turystki" i lewactwo sie obrazilo na Trumpa i USA albo wystras
            > zylo z
            > > e ich
            > > > wroca za anty amerykanska propagande.
            > > > A wiec wszytko wyjdzie USA tylko na dobre.
            > >
            > > Obraziło sie na opresję i dyktaturę. Nikt nie chce spex?ic kilkudzieziesi
            > eciu g
            > > odxin w odosobnieniu na lotnisku mimo legalnego wiazdu, i zdawania rela c
            > ji z 5
            > > lat swojego życia w socjal mediach.
            > >
            > > Nie chcecie moich pieniedzy, to zabijajcie sie nawzajem o swoje.

> Alez ja tak nie mysle, europejczycy panicznie sie boja braku socjalizmu

Nie, Europejczycy boją się przetrzymywania w celi na lotnisku przez kilkanaście godzin, albo zatrzymania i na ulicy na Hawajach, jak to się zdarzyło pewnej parze z Europy, 18 godzin przed lotem powrotnym do domu. I boją się braku normalności, który Ty nazywasz socjalizmem. Że człowiek za swoją prace na pełnym etacie otrzymuje wynagrodzenie które pozwala mu godnie żyć, ma ubezpieczenie medyczne, i nie boi się że dziecko mu zastrzelą w szkole.

> Jakie to wy pieniadze przywozicie?

Takie jakie ludzie z klasy średniej normalnie wydają na wakacjach. Przy wyjeździe na wakacje do USA, kilka- kilkanaście tysiecy dolarów,

> A poniewaz jested niedoukiem wiec ci tu zapodam wygnerowany profil sredniego/pz
            > ecietnego Ameryknina abyt przestla pieprzyc slogany i glupoty
            >
            >
            > Household overview (typical/average U.S. family)

> Employment & income: median household income ≈ $75,000 per year (U.S. media
            > n household income, rounded); one or both adults employed full time.

Tymczasem 65.000 dolarów to w stanie Nowy York kwalifikator ubóstwa na czterososobową rodzinę kwalifikujący do MedicAid.

> Vehicle(s): one or two cars, typically financed or with a remaining loa
            > n for at least one.

Mhm, BMW jako wyznacznik statusu dla przeciętnego "Polaczka" w USA, który nie był w stanie dorobić się w Polsce. Przy czym jest różnica między Polaczkiem, a Polakiem.
            Tymczasem średni wiek prywatnych samochodów osobowych z wyłączeniem pojazdów zabytkowych, to w USA 14,7 lat, podczas gdy EU to 11,2 roku.

A jest jeszcze sprawa taka, że w Europie człowiek nie jest niewolnikiem samochodu, bo w przeciwieństwie do Amerykanów ma do dyspozycji komunikację miejską kursującą co 5 minut, a nie 2–3 razy na godzinę, jak w miastach amerykańskich, rower i bezpieczne chodniki.

> Emergency cash/savings: limited — often a few thousand dollars readily
            > accessible.

Dane z badania City Index (2000–2022):
            średnia kwota oszczędności w USA: 3 028 USD
            Amerykanie odkładają ok. 7% swojego dochodu rozporządzalnego

W UE nie ma jednego wspólnego badania kwotowego jak w USA, ale mamy bardzo precyzyjne dane o stopach oszczędności:
            średnia stopa oszczędności w UE: 12,7% dochodu rozporządzalnego
            w strefie euro: 13,7%

A przy tym Europejczycy nie mają jak Amerykanie, kilkukrotnie większego zadłużenia na kartach kredytowych, niż ta suma oszczędności.

> Other liabilities:
            > Auto loan(s), possibly student loan balance for at least one adult.
            > Credit card balances that may carry month‑to‑month.
            > Health insurance: employer‑sponsored coverage for working adults and depend
            > ent child(ren); out‑of‑pocket deductibles and copays typical.

Nie wkleiłeś żadnych danych o tym ile miesięcznie kosztuje opieka nad dzieckiem w USA, w żłobkach i przedszkolach, i jako procent dochodów rodziny to kosztuje.

> Typical monthly budget priorities: mortgage/rent, transportation (car payme
            > nts, fuel, insurance), groceries, utilities, health insurance and medical costs
            > , childcare/education expenses if children present, retirement savings when aff
            > ordable.

>
            • engine8t Re: Make America Last 16.04.26, 00:29
              bmc3i napisał:

>
              > Nie, Europejczycy boją się przetrzymywania w celi na lotnisku przez kilkanaście
              > godzin, albo zatrzymania i na ulicy na Hawajach, jak to się zdarzyło pewnej pa
              > rze z Europy, 18 godzin przed lotem powrotnym do domu. I boją się braku normaln
              > ości, który Ty nazywasz socjalizmem. Że człowiek za swoją prace na pełnym etaci
              > e otrzymuje wynagrodzenie które pozwala mu godnie żyć, ma ubezpieczenie medyczn
              > e, i nie boi się że dziecko mu zastrzelą w szkole.

A wiec potwierdzasz ze europejczykow przetrzymujaa i tego sie boja? Jakby mieli czyste suminei to by sie nie bali?
              No wiec potwierdzsz ze socjalizm to europejsk normalnosc? OK
              A myslisz ze tu ludzi nie zyja godnie pracujac na pelnym etacie? A i ubezpieczeni emedyczne maj i to o niebo lepsze od europejskiego...bo tu na nic si enie czeka.
              Jakos nie spotkaalem nikgo kto by sie bal ze mudziecko zastrzela...
              Czyli w podsumowaniu to jednak strach?

>
              >
              >
              > > Jakie to wy pieniadze przywozicie?
              >
              >
              > Takie jakie ludzie z klasy średniej normalnie wydają na wakacjach. Przy wyjeźdz
              > ie na wakacje do USA, kilka- kilkanaście tysiecy dolarów,
              >

A... to dlatego nie jada bo wiekszsci nie stac..?

> > A poniewaz jested niedoukiem wiec ci tu zapodam wygnerowany profil sredni
              > ego/pz
              > > ecietnego Ameryknina abyt przestla pieprzyc slogany i glupoty
              > >
              > >
              > > Household overview (typical/average U.S. family)
              >
              >
              > > Employment & income: median household income ≈ $75,000 per year (U.S.
              > media
              > > n household income, rounded); one or both adults employed full time.
              >
              > Tymczasem 65.000 dolarów to w stanie Nowy York kwalifikator ubóstwa na czteroso
              > sobową rodzinę kwalifikujący do MedicAid.

A Medic Aid to darmowa - tzn takk klasy europejskiej forma opieki medycznej, I to tez zle?

> > Vehicle(s): one or two cars, typically financed or with a remaini
              > ng loa
              > > n for at least one.
              >
              >
              >
              > Mhm, BMW jako wyznacznik statusu dla przeciętnego "Polaczka" w USA, który nie b
              > ył w stanie dorobić się w Polsce. Przy czym jest różnica między Polaczkiem, a P
              > olakiem.

hehehe tylko u was auto jest wyznacznikime statusu..Tu jest narzedziem i skrokiem lokomocji

> Tymczasem średni wiek prywatnych samochodów osobowych z wyłączeniem pojazdów za
              > bytkowych, to w USA 14,7 lat, podczas gdy EU to 11,2 roku.
              >

A to dlatego ze europie wikszsc aut to leasing . W Polsce kupno nowego - jakiegokolwiek to juz oznaka statusu a kupno nowego BMW to luxus i zycie ponad stan?

> A jest jeszcze sprawa taka, że w Europie człowiek nie jest niewolnikiem samocho
              > du, bo w przeciwieństwie do Amerykanów ma do dyspozycji komunikację miejską kur
              > sującą co 5 minut, a nie 2–3 razy na godzinę, jak w miastach amerykańskich, row
              > er i bezpieczne chodniki.

No w europie masz transport publiuczny dlatego ze to mozliwe i nie ejstes niewolnikiem samochodu a samochd to oznaka statusu?
              >

> A przy tym Europejczycy nie mają jak Amerykanie, kilkukrotnie większego zadłuże
              > nia na kartach kredytowych, niż ta suma oszczędności.
              >

No bo europejczycy ni emaj kart kredytowych tak rozpowszech nionych jak tutaj.
              Gdybys spojrzal na moj raport kart kredytowych to ja jestem strasznie zadluzony na kartach a to dlatego ze oni sprawdzaja zadluzenie na 15-go a ja place caly balans 25-go... LOL Widzisz jak malo wiesz a duzo gadasz?

> Nie wkleiłeś żadnych danych o tym ile miesięcznie kosztuje opieka nad dzieckiem
              > w USA, w żłobkach i przedszkolach, i jako procent dochodów rodziny to kosztuje
              > .

Nie wiem ile kosztuje ale dziec nigdy nie mowily ze ich dzieci wogole cokolwiek ich kosztuja... Wiec albo ich nic nie ksztuja albo to nie jest suma znaczaca na tyle aby to wspominac.
              • bmc3i Re: Make America Last 16.04.26, 01:03
                engine8t napisał:

> bmc3i napisał:

> A wiec potwierdzasz ze europejczykow przetrzymujaa i tego sie boja? Jakby mieli
                > czyste suminei to by sie nie bali?

Tobie czyste sumienie nie pozwoliłoby nie obawiać się zatrzymania tylko z tego powodu, że oddychasz.

> No wiec potwierdzsz ze socjalizm to europejsk normalnosc?

Normalnością jest normalnością. Ale jeśli dające się ponieść bez rujnowania rodziny wydatki na childcare są socjalizmem, to niech i tak będzie.

OK
                > A myslisz ze tu ludzi nie zyja godnie pracujac na pelnym etacie? A i ubezpiecze
                > ni emedyczne maj i to o niebo lepsze od europejskiego...bo tu na nic si enie cz
                > eka.

Takie bajki to na zebraniach MAGA możesz opowiadać. Mój własny lekarz-specjalista w jakiejś tam specjalności powiedział mi, że w całym regionie jest jedynie 20 lekarzy ze specjalnością w tej dziedzinie. Na moje pytanie, dlaczego musiałem czekać 6 miesięcy na appointment. Przy czym to nie jest specjalizacja od chorób na Marsie.

> Jakos nie spotkaalem nikgo kto by sie bal ze mudziecko zastrzela...
                > Czyli w podsumowaniu to jednak strach?

Powiedz to rodzicom w Uvalde (Teksas), Marjory Stoneman Douglas High School w Parkland (Floryda), Perry High School (Iowa), Minneapolis Catholic School (Minnesota) oraz Evergreen High School (Kolorado).
                Skoro nie ma strachu, to po co w każdej szkole podstawowej są obowiązkowe okresowe ćwiczenia dzieci, jak zachować się w razie strzelaniny w szkole?

> > > Jakie to wy pieniadze przywozicie?
                > >
                > >
                > > Takie jakie ludzie z klasy średniej normalnie wydają na wakacjach. Przy w
                > yjeźdz
                > > ie na wakacje do USA, kilka- kilkanaście tysiecy dolarów,
                > >
                >
                > A... to dlatego nie jada bo wiekszsci nie stac..?

Jak kogoś stac na wyjazd z Europy do Australii, Japonii, czy RPA, to stać go również, na Kalifornię. A nawet na Hawaje, gdzie doszło do zatrzymania pary z Niemiec która miała juz zrobiony check-in na lot powrotny.

> > > A poniewaz jested niedoukiem wiec ci tu zapodam wygnerowany profil
                > sredni
                > > ego/pz
                > > > ecietnego Ameryknina abyt przestla pieprzyc slogany i glupoty
                > > >
                > > >
                > > > Household overview (typical/average U.S. family)
                > >
                > >
                > > > Employment & income: median household income ≈ $75,000 per year
                > (U.S.
                > > media
                > > > n household income, rounded); one or both adults employed full time
                > .
                > >
                > > Tymczasem 65.000 dolarów to w stanie Nowy York kwalifikator ubóstwa na cz
                > teroso
                > > sobową rodzinę kwalifikujący do MedicAid.
                >
                > A Medic Aid to darmowa - tzn takk klasy europejskiej forma opieki medycznej, I
                > to tez zle?

Medic Aid nie jest darmowa. Premium nie muszą płacić, tylko naprawdę najubożsi. Natomiast jakość ochrony ubezpieczeniowej jest wyższa w Medic Aid niż w większości ubezpieczeń prywatnych.

> > > Vehicle(s): one or two cars, typically financed or with a r
                > emaini
                > > ng loa
                > > > n for at least one.
                > >
                > >
                > >
                > > Mhm, BMW jako wyznacznik statusu dla przeciętnego "Polaczka" w USA, który
                > nie b
                > > ył w stanie dorobić się w Polsce. Przy czym jest różnica między Polaczkie
                > m, a P
                > > olakiem.
                >
                > hehehe tylko u was auto jest wyznacznikime statusu..Tu jest narzedziem i skroki
                > em lokomocji
                >
                > > Tymczasem średni wiek prywatnych samochodów osobowych z wyłączeniem pojaz
                > dów za
                > > bytkowych, to w USA 14,7 lat, podczas gdy EU to 11,2 roku.
                > >
                >
                > A to dlatego ze europie wikszsc aut to leasing .'

Brednie.
                Prywatni nabywcy, USA:
                Financing, 60,5%
                Leasing: 23,5%
                Gotówka 14%

Prywatni nabywcy EU:
                Leasing: 33%
                Financing: 30-35%
                Gotówka: reszta

W Polsce kupno nowego - jakieg
                > okolwiek to juz oznaka statusu a kupno nowego BMW to luxus i zycie ponad stan?

Ty nie mogłeś kiedyś nawet pomarzyć w Europio BMW, a rozklekotany Opel Kadet sprowadzony z Niemiec, był dla Ciebie już szczytem luksusu. Dlatego teraz jesteś dumny jak paw, że w USA masz 15-letniego BMW.

> > A jest jeszcze sprawa taka, że w Europie człowiek nie jest niewolnikiem s
                > amocho
                > > du, bo w przeciwieństwie do Amerykanów ma do dyspozycji komunikację miejs
                > ką kur
                > > sującą co 5 minut, a nie 2–3 razy na godzinę, jak w miastach amerykańskic
                > h, row
                > > er i bezpieczne chodniki.
                >
                > No w europie masz transport publiuczny dlatego ze to mozliwe i nie ejstes niewo
                > lnikiem samochodu a samochd to oznaka statusu?
                > >
                >
                > > A przy tym Europejczycy nie mają jak Amerykanie, kilkukrotnie większego z
                > adłuże
                > > nia na kartach kredytowych, niż ta suma oszczędności.
                > >
                >
                > No bo europejczycy ni emaj kart kredytowych tak rozpowszech nionych jak tutaj.
                > Gdybys spojrzal na moj raport kart kredytowych to ja jestem strasznie zadluzony
                > na kartach a to dlatego ze oni sprawdzaja zadluzenie na 15-go a ja place caly
                > balans 25-go... LOL Widzisz jak malo wiesz a duzo gadasz?

Happy, you, tymczaem
                Około 48–60% Amerykanów posiadających karty kredytowe „roluje” (carry over) zadłużenie z miesiąca na miesiąc — zależnie od źródła i metodologii.

48% według raportu Bankrate (2025)

47% według innego badania Bankrate (2026)

60% według raportu Federal Reserve Bank of New York (2025)

Najbardziej wiarygodny zakres to: 48–60% dorosłych Amerykanów regularnie przenosi saldo kart kredytowych na kolejny miesiąc.

> > Nie wkleiłeś żadnych danych o tym ile miesięcznie kosztuje opieka nad dzi
                > eckiem
                > > w USA, w żłobkach i przedszkolach, i jako procent dochodów rodziny to ko
                > sztuje
                > > .
                >
                > Nie wiem ile kosztuje ale dziec nigdy nie mowily ze ich dzieci wogole cokolwie
                > k ich kosztuja... Wiec albo ich nic nie ksztuja albo to nie jest suma znaczaca
                > na tyle aby to wspominac.

Childcare 30-34% średniego dochodu household, średnio w USA.
                • senioryta13 Re: miliony nowych ubogich 16.04.26, 14:28
                  bmc3i napisał:

> Mój własny lekarz-specjalista
                  > Na moje pytanie, dlaczego musiałem czekać 6 miesięcy na appointment.

a czy ty myslisz, ze MILIONY nielegalnych nie ustawilo sie w kolejce do twojego lekarza?????????
                  Przeciez to takie proste, ze tez na to sam nie wpadles, to wlasnie przez nich Ci sie 'tak pogorszylo'.
                  wyksztalcenie lekarza bardzo drogo kosztuje no i zabiera lata.

> Medic Aid nie jest darmowa. Premium nie muszą płacić, tylko naprawdę najubożsi.
                  > Natomiast jakość ochrony ubezpieczeniowej jest wyższa w Medic Aid niż w większ
                  > ości ubezpieczeń prywatnych.

no a kto sie kwalifikuje rowniez do tych najubozszych?
                  Te MILIONY ktore wlasnie Biden wpuscil.

> Około 48–60% Amerykanów posiadających karty kredytowe „roluje” (carry over) zad
                  > łużenie z miesiąca na miesiąc — zależnie od źródła i metodologii.

Utrzymac MILIONY nielegalnych to jest naprawde wyzwanie, a o prace ciezko w dzisiejszych czasach.
                  • bmc3i Re: miliony nowych ubogich 17.04.26, 01:31
                    senioryta13 napisał:

> bmc3i napisał:
                    >
                    > > Mój własny lekarz-specjalista
                    > > Na moje pytanie, dlaczego musiałem czekać 6 miesięcy na appointment.
                    >
                    > a czy ty myslisz, ze MILIONY nielegalnych nie ustawilo sie w kolejce do twojego
                    > lekarza?????????

Nie ustawiało się, bo to lekarz z wysoką specjalizacją, który nie przepisuje antybiotyków na infekcję bakteryjną.

> Przeciez to takie proste, ze tez na to sam nie wpadles, to wlasnie przez nich C
                    > i sie 'tak pogorszylo'.
                    > wyksztalcenie lekarza bardzo drogo kosztuje no i zabiera lata.

Jak w każdym kraju. W 2006 roku dostałem rachunki medyczne z prywatnego szpitala na Florydzie w wysokości ponad $300,000. Z czego specjalista w wąskiej specjalizacji wziął $50,000. W 2006 roku. Jedną sprawą jest to, że to jeden z kilku absolutnie najlepszych szpitali dziecięcych w USA i jeden z najlepszych na świecie. Inną sprawą jest natomiast to, że ten lekarz pojawił się przy pacjencie kilka razy przez okres dwóch miesięcy.

> > Medic Aid nie jest darmowa. Premium nie muszą płacić, tylko naprawdę naju
                    > bożsi.
                    > > Natomiast jakość ochrony ubezpieczeniowej jest wyższa w Medic Aid niż w
                    > większ
                    > > ości ubezpieczeń prywatnych.
                    >
                    > no a kto sie kwalifikuje rowniez do tych najubozszych?
                    > Te MILIONY ktore wlasnie Biden wpuscil.

Nie, nie kwalifikuje się. Żadna osoba z nieudokumentowanym pobytem w USA i bez social security number nie kwalifikuje się do Medicaid, z wyjątkiem "Emergency Medicaid", czyli jedynie na wypadek bezpośredniego zagrożenia życia, i tylko w takim zakresie.
    • bunkum Re: Make America Last 15.04.26, 21:37
      "Make America Last"
      And last it will. Your English stinks.
      • stefan4 America as your last choice 15.04.26, 23:36
        bunkum:
        > "Make America Last"
        > And last it will.

This is now less certain than ever before...

Ale faktycznie po ,,last '' potrzeba jakiegoś słówka, które by wskazywało, że to ,,last '' nie jest czasownikiem. Może ,,America as your last choice ''?

Angielski niedojęzyk tak ma. Niby dużo słów, ale co którego chcesz użyć, to zaraz się okazuje, że oprócz potrzebnego znaczenia ono ma dodatkowo trzy inne mylące.

- Stefan
        • bmc3i Re: America as your last choice 15.04.26, 23:54
          stefan4 napisał:

> bunkum:
          > > "Make America Last"
          > > And last it will.
          >
          > This is now less certain than ever before...
          >
          > Ale faktycznie po ,,last '' potrzeba jakiegoś słówka, które by ws
          > kazywało, że to ,,last '' nie jest czasownikiem. Może ,,Ameri
          > ca as your last choice 
          ''?
          >
          > Angielski niedojęzyk tak ma. Niby dużo słów, ale co którego chcesz użyć, to za
          > raz się okazuje, że oprócz potrzebnego znaczenia ono ma dodatkowo trzy inne myl
          > ące.

Nic nie pasowałoby do MAGA
        • bunkum Re: America as your last choice 16.04.26, 12:07
          "Ale faktycznie po ,,last '' potrzeba jakiegoś słówka, które by wskazywało, że to ,,last '' nie jest czasownikiem"

Another ultracrepidarian blowhard decided to bloviate..
          Before "last" rather than after, you moron.
    • j0rl.1 Re: Make America Last 16.04.26, 12:15
      engine8t napisał:

> No wiec potwierdzsz ze socjalizm to europejsk normalnosc? OK
      > A myslisz ze tu ludzi nie zyja godnie pracujac na pelnym etacie? A i ubezpiecze
      > ni emedyczne maj i to o niebo lepsze od europejskiego...bo tu na nic si enie cz
      > eka.

Ci znaczy europejczycy? Z tymi ubezpieczeniami medycznymi?

Europa to z 30 krajow. Polske kazdy zna, ja znam bo mam kontakty z moimi qrwami wiec sie dowiaduje jak w Polsce jest i ja znam Niemcy do tego.
      Zasadnicza ruznica pomiedzy Ostblockowcami a zachodnimi krajami, mowie o tych powaznych, nie Grecja nie Portugalia.
      A wiec wrzucanie do jednoego wora opieke medyczna w Polsce i w Niemczech to przeciez bzdura.
      Slawne kolejki. W Polsce tak, wiem to, w Niemczech zasadniczo cos innego. Ja uwazam ze opieka medyczne w Niemczech jest doskonala, w Polsce nedzowata.

Daj se siana e8

Nastepny ktory mysli Polska a gada Europa. Jak senioryta.
      • engine8t Re: Make America Last 17.04.26, 01:15
        j0rl.1 napisał:

> engine8t napisał:
        >
        > > No wiec potwierdzsz ze socjalizm to europejsk normalnosc? OK
        > > A myslisz ze tu ludzi nie zyja godnie pracujac na pelnym etacie? A i ubez
        > piecze
        > > ni emedyczne maj i to o niebo lepsze od europejskiego...bo tu na nic si e
        > nie cz
        > > eka.
        >
        >
        > Ci znaczy europejczycy? Z tymi ubezpieczeniami medycznymi?
        >
        > Europa to z 30 krajow. Polske kazdy zna, ja znam bo mam kontakty z moimi qrwami
        > wiec sie dowiaduje jak w Polsce jest i ja znam Niemcy do tego.
        > Zasadnicza ruznica pomiedzy Ostblockowcami a zachodnimi krajami, mowie o tych p
        > owaznych, nie Grecja nie Portugalia.
        > A wiec wrzucanie do jednoego wora opieke medyczna w Polsce i w Niemczech to prz
        > eciez bzdura.
        > Slawne kolejki. W Polsce tak, wiem to, w Niemczech zasadniczo cos innego. Ja uw
        > azam ze opieka medyczne w Niemczech jest doskonala, w Polsce nedzowata.
        >
        > Daj se siana e8
        >
        > Nastepny ktory mysli Polska a gada Europa. Jak senioryta.
        >

Zgpda ze Nimecy maj jeszczcz chyba najkrotsz ekolejki pod warunkiem ze uzywasz prywatne ubezpieczenia..
        W Polsce tez prywatnie (i 100% platne z kieszeni) masz od reki.

Chat GP mowi

"there are often long waiting periods in Germany for specialist appointments and diagnostic procedures like MRI or CT scans, especially for patients with public health insurance. For example, patients may wait several weeks to months for non-urgent specialist consultations and diagnostic tests."

www.iamexpat.de/expat-info/germany-news/how-long-wait-see-doctor-germany
        • j0rl.1 Re: Make America Last 17.04.26, 09:38
          engine8t napisał:

> Zgpda ze Nimecy maj jeszczcz chyba najkrotsz ekolejki pod warunkiem ze uzywasz
          > prywatne ubezpieczenia..
          > W Polsce tez prywatnie (i 100% platne z kieszeni) masz od reki.
          >
          > Chat GP mowi
          >
          > "there are often long waiting periods in Germany for specialist appointments an
          > d diagnostic procedures like MRI or CT scans, especially for patients with publ
          > ic health insurance. For example, patients may wait several weeks to months for
          > non-urgent specialist consultations and diagnostic tests."
          >
          > www.iamexpat.de/expat-info/germany-news/how-long-wait-see-doctor-germany

Ja mam prywatne dodatkowe ubezpieczenie zdrowotne ale tylko na szpitale. Nie na normalne pojscie do praktyki.
          I bywam w praktykach lekarskich, tez specjaistycznych bo uwazam ze to ma sens nawet jak sie okazuje ze zdrowy jestem i moglbym sobie to odpuscic.
          A wiec jakies MRT to kilka razy juz mialem w zyciu w Niemczech, kregoslup, za darmo oczywiscie i dostawalem od lekarza karteczke z adresami gdzie w okolicy moglem je zrobic. Podzwonilem i jedyne ograniczenie czasowe dla mnie bylo kiedy ja mialem czas. Nie oni. Pare dni i juz mialem.
          Jest w Berlinie taka duza praktyka gdzie MRT robia od 7 rano do chyba 22 i tam sobie robilem. Bez czekanie i na panstwowa krankenkase.

Na kregslup dali mi nawet akupunture, 10 wizyt, ta praktyka ma swoich co igly wbijaja, zadne czekanie. bylem sceptyczny czy pomoze ale jakos chyba tak. Znowu za darmo zadne czekanie zapraszali mnie tam tylko panstwowa krankenkasa.

Np. mam u kardiologa od chyba 20 lat wizyty co kwartal gdzie jestem testowany czy sie mi zyly nie zapychaja, tego sie od momentu jak mialem prawie 50 lat balem bo wiem czym to grozi. Moi 2 mlodsi bracia juz dawno na to zmarli. Tam mi robia EKG pod obciazeniem, Ultradzwiekowe badanie przeplywu krwi, co pol/raz na rok roku badanie krwi na cholesteror itd i to wszystko za darmo kompletnie i zadne prywatne ubezpeczenie na to ktorego tez i nie mam.

Przy badaniu krwi na ich zlecenie robie sobie pomiar IgG na Covida. Pobranie krwi jedno a tu place juz prywatnie. 16€ place za to ale to moje naprawde prywatne badanie bo jestem ciekaw jak po szczepieniach przed juz laty poziom przeciwcial sie utrzymuje. A wiec wiem ze mam ích dalej duzo, wiecej jak oni maja granice pomiaru. Ale to moja inzynerska prywatna ciekawosc wiec i place.

Po operacji na prostate mam urloga, terminy profilaktyczne co pol roku, wlasciwie niepotrzebne bo wszystko OK ale biore to. Znowu za darmo kompletnie, panstowa krankenkasa.

Tez laryngolog mnie dopadl jak raz mi cos w gardlo weszlo i od tego czasu mam terminy u niego, profilaktyczne, miod z uszu wyciagaja, sluch mierza, co pol roku nastepny termin automatycznie, mozna powiedziec calkiem niepotrzebnie ale tez chodze na te terminy. Zero placenia z mojej strony wszystko na panstwowa krankenkase.

Moja „normalna“ lekarka, mama ja 500m od domu, jest codziennie, ne pitrtebuje sie medowac, przychidze i jest, Zadne jakies kolejki wiecej jak 0,5h u niej nie czekalem. I jest niezla.

Moja q/k sie smieje ze jestem symulant. I ma sporo racji w tym. Obciazam krankenkase kosztami ktore sie okazuja ze sa niepotrzebna bo zdrowy.

I dalej to samo zasadnicza roznica pomiedzy Polska a Niemcami w tym zakresie, w panstwej opiece zdrowotnej. Jak tam jest to wiem od mojej qrwy/kochani tam mieszkajacej.
          Daj se siana z prywatnymi, mowie o panstwowej.

To GP sobie mozesz o kant d... rozbic.
          • j0rl.1 Uscislenie 17.04.26, 13:41
            j0rl.1 napisał:

> To GP sobie mozesz o kant d... rozbic.

OK, przyjrzalem sie blizej skad ta glupia GP sobie to bierze.

A wiec wezmy takiego urolga pod Berlinem.

www.urologie-teltow.de
            I mozna znalezsc kiedy przyjmuje pacjentow. Sprechzeiten sie to nazywa. Zalaczam jako screen ale jest to tez na jego stronie.

I zalaczam screen gdzie przez doctolib mozna sie w internecie u niego zameldowac na wizyte, na jego stronie. Ten sam program uzywa duzo lekarzy. Sreen nastepny
            Termin najwczesniejszy sroda 29 lipiec 2026. Zaraz uslysze ha..ha..
            A tu wala.
            Bo jak sie spojrzy na pierwszy screnn to na dole jego sa na czerwono tez godziny napisane z tytulem Akutsprechstunden. Jak widac sa to 1h..2h zaraz na poczatku jak jest praktyka otwarta. I co znacza? Ano to ze jak boli, nagly przypadek (Akut) to mozna wtedy przyjsc do praktyki i bedzie sie przyjety bez jakiegokolwiek wczesniejszego ustalenia terminu.

Duzo lekarzy maja te swoje Akutsprechstunden, najczesciej na poczatku otwarcia.
            Ta glupia GP poczytala sobie doctlib ale co na czerowono Akutsprechstunden to za wysokie progi dla tego balwana.
            Tak to AI wychowuja ludzi z falszywymi pogladami na Swiat. Ludzi bezmyslnych bo wypadaloby AI sprawdzic. Tak e8, to o Tobie tez.
            Dokladnie mialem taki przypadek jak po operacji prostaty wrocilem do domu z jeszcze antybiotykami bo temperature troche mialem. nastepnego dnai tabletki sie konczyly ale temperatura jeszcze troche byla, poszedlem do „mojej“ domowej lekarki, ona mi przepisala ciag dalszy antybiotyku ale zalatwila sama termin u urologa niedaleko u ktorego jeszcze nie bylem. Mialem nastepnego dnia, wlasnie rano, 8..8:30h przyjsc do niego. Bylem, przejal opieka nademna i teraz laze do niego, calkiem niepotrzebnie, co pol rolu. Bo mnie zamawia.

Dlatego twierdze ze opieka medyczna w Niemczech i to ta panstwowa, jest doskonala.
            Fakt dlatego ze wizyta u lekarza kompletnie nic nie kosztuje pacjenta w panstwej ubezpieczlani, ale jak sie jest prywatnie ubezpieczony to jak sie w kwartale nie pojdzie do lekarza to sie dostaje zwrot czesci skladek, tak jest u mnie i w USA napewno tez, wiec sie nie idzie aby zaoszczedzic do lekarza jak co, czeka sie do ostatniej chwili albo i dluzej. A potem sie zdycha niepotrzebnie bo wczesniej wykryte by moze bylo uleczalnie.
            To ale jak jest w Niemczech powoduje ze za duzo ludzie chodza do lekarza to tez fakt. Daleko nie szukac, ja, symulant. No ale przez dziesiecolecia placilem max stawke na panstwowe ubezpieczenie lekarskie bo jest % od pensji ale powyzej pewnej jej wysokosci juz tylko ta ostania kwota. A wiec wiecej placilem jak wiekszosc, mniej uzywalem jak wiekszosc wiec teraz mam komfort i ze ludzi moim symulanctwem nie okradam.

Osobna sprawa jak z jakoscia lekarzy, wszyscy sa ludzmi, dobrze wybrac takieg ktory jest lepszy, inzynierowie sa tez lepsi i gorsi, no ale tu mam corke lekarke. Pomogla mi w wyborze tej operacji no ale po to sie ma corke lekarke w koncu.
    • igor_2025 To tylko przypuszczenie 17.04.26, 13:43
      bmc3i napisał:

> Trumpowi udało się na pewno jedno - uczynić z USA ostatnie miejsce wizyt turyst
      > ów na świecie.

A moze chodzi o "turystach" zarobkowych? Z tego co jest wiadomo, takim "turystom" utrudniono wjazd do USA.
      • bmc3i Re: To tylko przypuszczenie 17.04.26, 15:36
        igor_2025 napisał:

> bmc3i napisał:
        >
        > > Trumpowi udało się na pewno jedno - uczynić z USA ostatnie miejsce wizyt
        > turyst
        > > ów na świecie.
        >
        > A moze chodzi o "turystach" zarobkowych? Z tego co jest wiadomo, takim "turysto
        > m" utrudniono wjazd do USA.

A kto jeździ dziś z Europy do USA w celach zarobkowych, poza profesorami na wykłady uniwersyteckie?
        • igor_2025 Re: To tylko przypuszczenie 17.04.26, 19:34
          bmc3i napisał:

> A kto jeździ dziś z Europy do USA w celach zarobkowych, poza profesorami na wyk
          > łady uniwersyteckie?

A to tylko z Europy w celach zarobkowych ludzi jada do USA? Zreszta z Europy chetnie ludzi nadal jada, w tym i z Polski, gdy tylko maja taka mozliowosc.
          • bmc3i Re: To tylko przypuszczenie 17.04.26, 23:29
            igor_2025 napisał:

> bmc3i napisał:
            >
            > > A kto jeździ dziś z Europy do USA w celach zarobkowych, poza profesorami
            > na wyk
            > > łady uniwersyteckie?
            >
            > A to tylko z Europy w celach zarobkowych ludzi jada do USA? Zreszta z Europy ch
            > etnie ludzi nadal jada, w tym i z Polski, gdy tylko maja taka mozliowosc.

Właśnie w tym rzecz, że nikt dziś nie jeździ do USA z Eu w celach zarobkowych. Bo to zwyczajnie się nie opłaca.
            • j-k nie calkiem 18.04.26, 00:12
              bmc3i napisał:

> Właśnie w tym rzecz, że nikt dziś nie jeździ do USA z Eu w celach zarobkowych.
              > Bo to zwyczajnie się nie opłaca.

dla Polakow - tych ktorzy maja rodziny w USA - to sie nadal oplaca.

nie tak, jak kiedys, ale jednak.

• bmc3i Re: nie calkiem 18.04.26, 04:51
                j-k napisał:

> bmc3i napisał:
                >
                > > Właśnie w tym rzecz, że nikt dziś nie jeździ do USA z Eu w celach zarobko
                > wych.
                > > Bo to zwyczajnie się nie opłaca.
                >
                >
                > dla Polakow - tych ktorzy maja rodziny w USA - to sie nadal oplaca.
                >
                > nie tak, jak kiedys, ale jednak.

Nie znam dosłownie ani jednego żyjącego tu Polaka, do którego przyjeżdża tu rodzina z Polski w odwiedziny, i pracowałaby gdziekolwiek w tym czasie.
    • boomerang Re: Make America Last 17.04.26, 13:47
      Bumcyk wyjaśnij, czy chodzi o to żeby Ameryka była ostatnia, czy żeby trwała .
    • j-k Make America Lost :) 17.04.26, 19:02
      bmc3i napisał:
      > Make America Last, gdzie ludzie chcą przyjeżdżać.

ale po cco ?

i tak - bez reklamy - miliony Latynoskow wali tam drzwiami i oknami - az Trump grabiami ICE - musi ich wygarniac spowrotem...

• j0rl.1 Re: Make America Last 18.04.26, 10:22
      bmc3i napisał:

> A kto jeździ dziś z Europy do USA w celach zarobkowych, poza profesorami na wyk
      > łady uniwersyteckie?

Nastepny ktory wrzuca wszystkie kraje Europy do jednego worka. Europa sklada sie z ca. 30 karajow, bardzo roznych pod wzgledem PKB/leb. Dlaczego PKB/leb w sprawach emigracji, jechania na zarobek jest wazny?
      Zawsze emígracje zarobkowe sa wg PKB/leb. Ten glowny nurt, wyjatki potwoerdzaja tylko ta regule.
      I mozna powiedziec, conajmniej ja Jorl tak twierdze, jak PKB/leb w jednym kraju jest 3 razy wieksza jak w tym innym to wtedy nacisk na emigracje z tego duzo biedniejszego kraju jest tak duzy ze emigracja nawet tylko zarobkowa a nie na cale zycie jest duzy. Zalaczam wycinek screen z PKB/leb krajow EU, bo nie ma tych jeszcze z wiekszym PKB/leb krajow EU, krajow z uszeregowaniem wg PKB/leb.

I jako ze Polska ma np. 2,5 razy mniejszy PKB/leb jak w Niemczech a i prawie 2 razy mniejszy PKB/leb jak srednia krajow EU jest nacisk wyjazdu do pracy do tych lepszych krajow.

Wezmy USA maja PKB/leb ze 3 razy tyle co Polska. Wiec jest lakomym krajem dla biednych z Polski aby tam wyjechac i sie dorobic. Z Niemiec juz tego kompetnie nie ma ale to nie znaczy ze jacys tez nie emigruja. Ale niewielu.
      Do tego tu mowa o emigracji takich najbiedniejszych, robotnikow itp. Oni najchetnie jechaliby i do USA bo uwazaja ze moga sie tam lepiej dorobic jak w Polsce.
      A z np.Niemiec to fakt sa tez ale to bardziej tacy awanturnicy ci chca Swiat zwiedzic. Bo robol w Niemiec ma nie gorzej jak w USA.

Reasumujca drogi bmc falszujesz tutaj sytuacje mowiac Europa w aspekcie emigracji zarbkowej do USA a w tym podlaczasz cichcem Polske pod Europe.

I napewno w USA Trump swoimi akcjami wywalania nielegalnych, a Polacy sa naprawde nielegalnymi bo nie moga sie strac o azyl jak Latynosi i ren sposob uregolowac swoj status napewno blokuje duzo chetnym na wyjazd z Polski do USA. To jest bariera z Trumpem i skuteczna. Ale tez fakt ze dzieki Unii, prawa do Polakow wyjazdow do innych krajw Unii tez nacisk na emigracje z Polski do USA sie zmniejszyl mimo tak duzej roznicy PKB/leb. Z tym ze jak maja sposobnosc, rodzina w USa itp to wyjazd z Polski do USA jest dla takich odalej oplacalny. A dla Niemcow napewno nie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka