internauta81 13.05.26, 11:45 Może w Haifie, lecz kiedy?Najlepiej jak najszybcziej. Tekst linku Tekst linku Tekst linku Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
igor_2025 Re: Będzie nowa Norymberga? 13.05.26, 11:50 internauta81 napisał: > Może w Haifie, lecz kiedy?Najlepiej jak najszybcziej. Hajfa bedzie wlasciwym miejscem. Tam bardzo duzo mieszka weteranow Armii Radzieckiej, walczace z nazizmem, lub ich dzieci, ktore 9 maja co rok swietuja uroczyscie Dzien Zwyciestwa nad hitlerowskimi Niemcami.. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Będzie nowa Norymberga? 13.05.26, 12:25 internauta81 (o profanacji posągu): > Tekst linku O ile wiem, zbrodnie przeciwko ludzkości dotyczą ludzi, a nie martwych wytworów ich rąk. Za obrażenie uczuć religijnych można ścigać cywilnie, ale ,,Norymberga'' nie ma z tym niczego wspólnego. internauta81 (o mordowaniu ludzi w Palestynie): > Tekst linku A to już tak. Napaść wojska na cywilów jest zbrodnią przeciwko ludzkości; a to, że jej celem było wypędzenie tych ludzi z ich miejsc zamieszkania, żeby zrobić miejsce dla swoich, jest okolicznością bardzo obciążającą. internauta81 (o nakazie aresztowania dla Netanjaha): > Tekst linku Obecnie takie nakazy ciążą na Netanjahu i na Putinie. Mam nadzieję, że niebawem dołączy do nich Trump. - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
internauta81 Re: Będzie nowa Norymberga? 13.05.26, 13:51 stefan4Re: Będzie nowa Norymberga?13.05.26, 12:25 ..........Obecnie takie nakazy ciążą na Netanjahu i na Putinie. Mam nadzieję, że niebawem dołączy do nich Trump. - Stefan ---------------------------------------------------------------- Masz rację, z tą - wg mnie - różnicą, że pierwsi dwaj to zimne, wyrachowane umysły natomiast t. z trumplandi jest, wg mnie, szaleńcem, czyli do więziennego domu wariatów. Ale kiedy? Czy kiedykolwiek świat oczyści się od tych eskrementów ludzkości? Taki potop uniwersalny?Raczej zaczną od atomówek a jest ich dużo, za dużo. P.S.Dzięki za wierszyki. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Uwazasz hloopcze ze Iran postawi Trumpa przed Sąd? 13.05.26, 15:26 stefan4 napisał: > Obecnie takie nakazy ciążą na Netanjahu i na Putinie. Mam nadzieję, że niebawem dołączy do nich Trump. Uwazasz hloopcze ze Iran postawi Trumpa przed Sądem? - za napasc na ich kraj ? wolno ci :) a ja uwazam, ze bombardowania Iranu - to byl dopiero pierwszy akt. beda nastepne. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Janusz, to tylko Twoje zachcianki... 13.05.26, 15:45 j-k napisał: a ja uwazam, ze bombardowania Iranu - to byl dopiero pierwszy akt, beda nastepne. Janusz, bardziej prawidlowo byloby napisac: a ja chcialbym, ze bombardowania Iranu - to byl dopiero pierwszy akt, beda nastepne. A czy tak bedzie, to wszystko zalezy od tego, czy Netanyahowi uda sie do tego przekonac Trumpa. Ale na pewno to nic nie da. Dopoki nie wysla sily ladowe, sytuacja bedzie bez zmian.A jesli wysla, to wtedy dopiero bedziesz mial sporo powodow do zmartwien. Odpowiedz Link Zgłoś
perla.roztocza Re: Będzie nowa Norymberga? 13.05.26, 15:11 powinna być dla palestyńskich bandytów, którzy wywołali wojnę napadając na pokojowe państwo Israel właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Re: Będzie nowa Norymberga? 13.05.26, 15:22 perla.roztocza napisał(a): > powinna być dla palestyńskich bandytów, którzy wywołali wojnę napadając na poko > jowe państwo Israel właśnie. Doskonala ironia. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Operacja specjalna ? :) 13.05.26, 15:29 igor_2025 napisał: > perla.roztocza napisał(a): > > > powinna być dla palestyńskich bandytów, którzy wywołali wojnę napadając n > a poko > > jowe państwo Israel właśnie. > > Doskonala ironia. No dobra, Igor, nie klocmy sie. Rosja prowadzi operacje specjalna na Ukrainie, a Izrael prowadzi operacje specjalna w strefie Gazy. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Janusz, ciagle zdradzasz sie 13.05.26, 15:40 Ale mnie to nie przeszkadza. Wiec spokojnie, jak w танке. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
perla.roztocza Re: Będzie nowa Norymberga? 13.05.26, 15:44 igor_2025 napisał: > Doskonala ironia. czemu sądzisz, że to ironia? A kto napadł na Israel, i dokonał barbarzyńskiej rzezi? Nie rozumiem tego wsparcia dla Arabów ze strony białych ludzi. Czyżby to jeszcze były złogi po komunizmie? Bo czytałem, że jak była taka wojna na kilka dni gdy Arabowie napadli na Israel, to wszystkie kraje komunistyczne też trzymały stronę Arabów, na przekór cywilizacyjnej logice właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Re: Będzie nowa Norymberga? 13.05.26, 16:01 perla.roztocza napisał(a): > czemu sądzisz, że to ironia? Chcialbym, zeby to byla ironia. > A kto napadł na Israel, i dokonał barbarzyńskiej rzezi? > Nie rozumiem tego wsparcia dla Arabów ze strony białych ludzi. Moze dla tego wspieraja, ze wlasnie dzialania Izraela doprowadzili do masowej migracje Arabow na tereny, zamieszkale przez biale ludzi. Oprocz tego nie zapominaj o tym, ze zdecydowana wiekszosc Izraelitow na tych ziemiach sa przybyszami, nie majace zadnego prawa do bycia tam. I zanim oni nie najechali Palestyne, etniczni Zydzi zyli w pelnej zgodzie z Arabami. > Czyżby to jeszcze były złogi po komunizmie? Alez skad. Przeciez wiekszosc przeciwnikow Izraela mieszka na zachodzie. > Bo czytałem, że jak była taka wojna na kilka dni gdy Arabowie napadli na Israel > , to wszystkie kraje komunistyczne też trzymały stronę Arabów, na przekór cywil > izacyjnej logice właśnie. Ale same poczatki Izraela byli odwrotne, to wlasnie ZSRR wsparl Izrael w wojnie z Arabami, i gdyby nie ta pomoc, dzis nie byloby zadnego konfliktu arabo-izraelskiego, poniewaz to Panstwo byloby zniszczone na samym poczatku. ZSRR wspierał powstanie i przetrwanie Izraela podczas pierwszej wojny arabsko-izraelskiej (1948–1949) głównie ze względów geopolitycznych, chcąc wyeliminować wpływy brytyjskie na Bliskim Wschodzie i licząc na to, że nowe państwo stanie się sojusznikiem socjalistycznym.Oto główne sposoby, w jakie ZSRR wspierał Izrael: Dostawy broni z bloku wschodniego: Najważniejszym wsparciem była sprzedaż broni, zorganizowana głównie przez Czechosłowację (za zgodą Stalina). Dostawy te obejmowały karabiny, amunicję, a także samoloty myśliwskie (m.in. Avia S-199, będące wersją Messerschmitta), które były kluczowe dla izraelskich sił powietrznych w początkowej fazie wojny. Wsparcie dyplomatyczne w ONZ: ZSRR zagłosował za planem podziału Palestyny w 1947 roku i jako jedno z pierwszych państw (po USA) uznał niepodległość Izraela de jure. Radziecka dyplomacja konsekwentnie przedstawiała państwa arabskie jako agresorów, co utrudniało im uzyskanie międzynarodowego poparcia. Zgoda na emigrację Żydów: ZSRR zezwolił na wyjazd Żydów z Europy Wschodniej, w tym doświadczonych żołnierzy i specjalistów wojskowych, którzy zasilili szeregi nowo powstałych Sił Obronnych Izraela (IDF). Polityka antykolonialna: ZSRR postrzegał Izrael jako projekt antykolonialny, wymierzony w interesy Imperium Brytyjskiego w regionie, co wpisywało się w radziecką strategię rozszerzania wpływów Odpowiedz Link Zgłoś
monalisa2016 Re: Będzie nowa Norymberga? 13.05.26, 15:46 igor_2025 napisał: > perla.roztocza napisał(a): > > > powinna być dla palestyńskich bandytów, którzy wywołali wojnę napadając n > a poko > > jowe państwo Israel właśnie. > > Doskonala ironia. Pozostaje pytanie na które żaden tu nie ma odpowiedzi: Kto stworzył i fianasował Hamas, bez niego nie byłoby 07 października 2023 roku? Odpowiedz Link Zgłoś
monalisa2016 Re: Będzie nowa Norymberga? 13.05.26, 15:53 Dlaczego najbardziej strzezona granica swiata podziemia, nadziemia i na ziemi byla tego sadnego dnia otwarta i niestrzezona. Jak donosily po tym wydarzeniu osoby z tego regionu wojsk przygranicznych nie bylo ani na lekarstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
internauta81 Re: Będzie nowa Norymberga? 13.05.26, 18:05 Tekst linku Przetłumaczyć na polski poprzez tłumacz googla. Odpowiedz Link Zgłoś
monalisa2016 Re: Będzie nowa Norymberga? 13.05.26, 18:50 internauta81 napisał: > Tekst linku > > Przetłumaczyć na polski poprzez tłumacz googla. No wlasnie nic nie wydarza sie znienacka tylko jest wszesniej z duzym wyprzedzeniem zaplanowane. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Jeszcze jeden idiotyczny watek 13.05.26, 18:52 Żadnej drugiej Norymbergi nie będzie. Do tego wymagane jest totalne zwyciestwo arabów ale kiedy zwycieza to wymorduja wszystkich żydow i nie bedzie kogo "sądzić". Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Felus, watek nie moze byc idiotyczny 13.05.26, 19:21 Idiotyczne moga byc wpisy w nim. Twoj do takowych nie nalezy. Napisales:: > Żadnej drugiej Norymbergi nie będzie. Na 100% nie bedzie. > Do tego wymagane jest totalne zwyciestwo arabów ale kiedy zwycieza to wymorduja > wszystkich żydow i nie bedzie kogo "sądzić". A z tym stwierdzeniem mozna polemizowac. Totalne zwyciestwo nie koniecznie musi byc calkowita zaglada jakiejs wspolnoty. Jakos tak sie dzieje, ze pomimo ogromnych strat ludzkich przegranego kraju, kierownictwo zazwyczaj uchodzi z zyciem. Zawsze probuja uciec z kraju, ale nie zawsze to udaje sie. Przykladem moze sluzyc totalna porazka Niemiec w II WS. Sadzili w Norymbergi nie zwyklych Niemcow, a tylko kierownictwo, ktore nie potrafilo uciec, i zostalo zlapane. Wiec pomimo tego, ze ja nie wierze w jakis miedzynarodowy sad nad lliderami Izraela, tym nie mniej nie moge wykluczyc, ze teoretycznie do tego moze dojsc. Odpowiedz Link Zgłoś
bywszybywszy Re: Będzie nowa Norymberga?+ 13.05.26, 21:12 1. igor_2025 Re: Będzie nowa Norymberga? 13.05.26, 11:50 internauta81 napisał: > Może w Haifie, lecz kiedy?Najlepiej jak najszybcziej. Hajfa bedzie wlasciwym miejscem. Tam bardzo duzo mieszka weteranow Armii Radzieckiej, walczace z nazizmem, lub ich dzieci, ktore 9 maja co rok swietuja uroczyscie Dzien Zwyciestwa nad hitlerowskimi Niemcami ----------------------- wyglad hien i szczurow wywoluje odruch omierzienia. Szakaly wywoluja odruch pogardy. Toba gardze przeogromnie. Czyzby to nie byles ty,kto twierdzil,ze w tym czasie jak twoj stary i jego pobratymcy walecznie rozprawiali z niemiecka nawalnica,Zydzi spokojnie spedzali czas w Taszkencie. Czy mogl bys przedstawic rozkaz Stalina albo GKO,pozwalajacy Zydom w czasie Wojny Ojczyznianej i Wszechobecnej Mobilizacji spedzac czas w stolicy Uzbekistanu. Odebralem z twoich ust i pobratymca twego pijaka historyka ze swierdlowska kilka zdan orazajacych mnie jako Jewrieja oraz mego narodu. W czasach dyskusji z rodzimymi Polakami,jak ciebie przycisneli ,zwrociles sie do mnie o wsparcie wspominajac braterska wojenna przeszlos naszych ojcow w Krasnoj Armii. Odpisalem,ze gardze kazda swolocza,a toba szczegolnie. Pozatym moj ojciec zginal,a twoj szabrowal w szafach szukajac zasranych majtek jakies bauerowej. A jakiemu bauerowi nawet garmoszke pod...lil,na ktorej nauczyles sie grac. Wiecej na ten temat nie bede pisal,bo zabanuja. 2. igor_2025 Oprocz tego nie zapominaj o tym, ze zdecydowana wiekszosc Izraelitow na tych ziemiach sa przybyszami, nie majace zadnego prawa do bycia tam. I zanim oni nie najechali Palestyne, etniczni Zydzi zyli w pelnej zgodzie z Arabami. Skad ty o tym wiesz? Babcie ci te bajki opowiadala? Kiedy sie zdarzalo,ze w Polsce sasiedzi na klonicach o miedze sie tlukli miedzy soba,kozacy inogorodnich za laki tlukli(Szolochow i inni). Pizdzisz,jak ten s...yn. 3. igor_2025 A z tym stwierdzeniem mozna polemizowac. Totalne zwyciestwo nie koniecznie musi byc calkowita zaglada jakiejs wspolnoty. Jakos tak sie dzieje, ze pomimo ogromnych strat ludzkich przegranego kraju, kierownictwo zazwyczaj uchodzi z zyciem. Zawsze probuja uciec z kraju, ale nie zawsze to udaje sie. Przykladem moze sluzyc totalna porazka Niemiec w II WS. Sadzili w Norymbergi nie zwyklych Niemcow, a tylko kierownictwo, ktore nie potrafilo uciec, i zostalo zlapane. Wiec pomimo tego, ze ja nie wierze w jakis miedzynarodowy sad nad lliderami Izraela, tym nie mniej nie moge wykluczyc, ze teoretycznie do tego moze dojsc. Ciekawie dokad uciekac beda ci z Kremla.I Simonian,i Solowiow,iMardan. W 17-tym na Zachod uciekali.A Teraz?Korea Polnocna? zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz ja bywszy Russkojewriej,Ukrainskojewriej,PolakoZyd a obecnie tylkoSzwed z zona geologiem z rodziny katolickich gornikow. Jestem za Ukraina i Izraelem. Niech bedzie pokoj na calym swiecie Odpowiedz Link Zgłoś