Dodaj do ulubionych

Koniec "Epic Fury", witaj "Epic restraint"

11.06.26, 17:08
Watek zalozony na prosbe innego formuowicza.
Obserwuj wątek
    • igor_2025 Koniec "Epic Fury", witaj "Epic restraint" 11.06.26, 17:45
      Ostatnie zaostrzenie na Bliskim Wschodzie ujawnilo jawna niechec Waszyngtonu do podsycania zamrozonych konfliktów i walki na kilka miesiecy przed wyborami do Kongresu USA. Eskalacje rozpoczal Iran,Trump w odpowiedzi wezwal Teheran do dialogu i zawarcia umowy. Piszac, niemal przepraszajac, ze USA beda zmuszone pomscic zestrzelony amerykanski helikopter i zagrozil Izraelowi, ze zostawi go z Iranem sam na sam, jesli sojusznicy zareaguja zbyt aktywnie.
      Wiec wszystko zaczelo sie od operacji Epicka Furia,a obecna taktyke Amerykanów mozna nazwac Epicka Powsciagliwosc. Trump powiedzial, ze Stany wznowia bombardowanie, ale tylko po to, aby szybciej zawrzec umowe.
      Motywy takiego zachowania Bialego Domu sa przezroczyste jak szklo. Republikanie musza zachowac wiekszosc na Kapitolu, wiec teraz ich glównym celem na Bliskim Wschodzie nie jest zniszczenie Iranu zdecydowanym ciosem militarnym (bo probowali, i nici z tego), ale znacznie skromniejszy. Obnizyc wyborcom ceny na amerykanskich stacjach benzynowych. W zwiazku z tym nie maja teraz reputacji groznych wojowników ani sojuszników.
      Po ataku rakietowym Iranu na Izrael prezydent Trump zrugal ...Tel Awiw, wzywajac, zeby ten nie odpowiadal. Kiedy Izraelczycy odpowiedzieli, Trump publicznie zagrozil premierowi Netanjahu, ze Izrael pozostanie sam na sam z Iranem,jesli bedzie kontynuowal eskalacje. Wyjasnil swoja prosbe zadziwiajaco szczerze: trzeba szybko zawrzec umowe, aby obnizyc swiatowe ceny ropy.

To, co sie stalo, jest precedensem. Stany Zjednoczone publicznie odmówily poparcie zaatakowanemu sojusznikowi,i nawet zagrozily jemu zrzeczeniem sie zobowiazan alianckich, a tym samym odegraly role w zmniejszeniu napiec w regionie. Poniewaz nowe eskapady polityki zagranicznej przed wyborami administracji Trumpa sa wyraznie nieoplacalne.

Takie zachowanie Bialego Domu moze byc wzorem dla stosunków USA z sojusznikami w Europie, którzy uparcie pra do otwartego konfliktu z Rosja, liczac na to, ze w przypadku starcia militarnego, Amerykanie ich ochronia.
      Oczywiscie beda chetni, ktore sprobuja wyjasnic zmiane polityki Stanów Zjednoczonych, którzy nie chca bronic zaatakowanego sojusznika, przez osobowsc Trumpa, którego trzeba po prostu zniesc, a pozniej bedzie tak jak dawniej. Nie wszystko jest tutaj tak proste, jak im sie wydaje. I chociaz istnieje równiez osobisty czynnik w stosunkach zagranicznych USA, ale najwazniejsze tam jest ciaglosc polityki zagranicznej, podporzadkowanej wewnetrznym czynnikom politycznym. Rosja,jak i China moga z tego skorzystac, o ile dojda do wniosku, ze amerykanski parasol nuklearny juz nie chroni ich sojusznikow. I to musza brac pod uwage ci, kto chce konfliktu z Rosja lub Chinami.
      • dunajec1 Re: Koniec "Epic Fury", witaj "Epic restraint" 11.06.26, 20:49
        Igor, czy Ty wiesz jakie lobby zydowskie jest w rzadzie USA? Wiec bajek trampkowych nie opowiadaj ze USA zostawia Izrael samych przeciw arabom.
        • igor_2025 Re: Koniec "Epic Fury", witaj "Epic 11.06.26, 21:53
          dunajec1 napisał:

> Igor, czy Ty wiesz jakie lobby zydowskie jest w rzadzie USA?

Oczywiscie, ze wiem.

>Wiec bajek trampkowych nie opowiadaj ze USA zostawia Izrael samych przeciw arabom.

Mnie bardziej chodzilo o to, ze Stany moga zostawic Europe, a to calkiem inna sprawa.
      • monalisa2016 Re: Koniec "Epic Fury", witaj "Epic restraint" 11.06.26, 22:58
        Jutro sobie przeczytam, dzis nie jest moim wieczorem. :-) Ale przy okazji dodam, dzis do rosyjskiego Ministerstwa Spraw Zagranicznych przybyli ambasadorowie nastepujacych panstw: Niemiec, Francji i Wielkiej Brytanii, poprosili o spotkanie z jednym z zastępcow Lawrowa. O co chodzilo nie wiemy ale ta inicjatywa powstala po ostatnim spotkaniu czworki (M+S+M+Z) w Londynie. A gdzie polski premier, gdzie polski ambasador? Nieobecny!
        • j-k Moze nie cuduj, co ? 11.06.26, 23:04
          monalisa2016 napisał(a):
          A gdzie polski premier,> gdzie polski ambasador? Nieobecny!

Moze nie cuduj, co ?

Ta Trojka go nie zaproslila - wiec do tej Trojki zwroc sie z zapytaniem.

• igor_2025 Janusz, a ja chialbym od Ciebie dowiedziec sie 12.06.26, 10:52
            j-k napisał:

> Ta Trojka go nie zaproslila - wiec do tej Trojki zwroc sie z zapytaniem.

Co Ty osobiscie sadzisz o tym, ze ta trojka nie zaprosila polskiego ambasadora?
        • monalisa2016 Re: Koniec "Epic Fury", witaj "Epic 11.06.26, 23:14
          Dodam bo umknelo mi mojej uwadze mimo ze o tym caly czas myslalam, wedlug Financial Times Francja i Niemcy naciskaja na gruntowna reforme stanowiska szefa unii do spraw zagranicznych i polityki bezpieczenstwa oraz wiceprzewodniczacej KE, konkretnie Katji Kallas, ktora sie uwaza za niezbyt kompetentna takze za zbyt powolna i nieskuteczna w sprawowaniu swojej funkcji co oznacza ograniczenie jej dzialalnosci i delegowanie czyli oddania wiekszosci jej obowiazkow z powrotem do panstw czlonkowskich. Powolne rozbrajanie unii! 👍👍👍
      • taziuta Re: Koniec "Epic Fury", witaj "Epic restraint" 11.06.26, 23:02
        igor_2025 napisał

/... /
        > Takie zachowanie Bialego Domu moze byc wzorem dla stosunków USA z sojusznikami w Europie, którzy uparcie pra do otwartego konfliktu z Rosja, liczac na to, ze w przypadku starcia militarnego, Amerykanie ich ochrona. /.../

Europa prze do konfliktu z Rosją po to aby USA mogły ją ochronić? Dobrze się czujesz?
        • igor_2025 taziuta, nie przekrecaj moich slow 12.06.26, 10:51
          taziuta napisał:

> Europa prze do konfliktu z Rosją po to aby USA mogły ją ochronić?

Ja nie napisalem, ze Europa prze do konfliktu z Rosja, aby ja USA obronili. A tylko, ze Europa przez do wojny z Rosja, liczac na to, ze USA ja obroni. A to calkiem inny sens mojej wypowiedzi, ktory ty calkowicie wypaczyles, dokonujac manipulacji.

> Dobrze się czujesz?

Ja czuje sie doskonale. A jak ty sie czujesz, po nedznej manipulacji? Mam nadzieje, ze Ciebie, jako czlowieka porzadnego, teraz gryzie sumienie.

• taziuta Re: taziuta, nie przekrecaj moich slow 12.06.26, 12:29
            igor_2025 napisał:

> Ja /... / napisalem, ze Europa prze do wojny z Rosja, liczac na to, ze USA ja obroni. /... /

No dobrze, ale po co prze? Dla sportu?
            • igor_2025 Re: taziuta, nie przekrecaj moich slow 12.06.26, 12:54
              taziuta napisał:

> No dobrze, ale po co prze? Dla sportu?

Popatrz na bogactwa naturalne Rosji, i sam odpowiesz na to pytanie. Jestem pewien, ze nauczona gorzkim doswiadczeniem historycznym, tak zwana stara Europa sama do wojny nie prze, od tego ma takie panstwa jak Polska, ktore posluza za mieso armatnie w wojnie z Rosja. Oni wierza, ze w razie czego, stara Europa nie stanie celem atakow atomowych Rosjan, poniewaz sa chronieni przez Amerykanow, ale kraje drugiej ligi, takie jak republiki nadbaltyckie, Polska, Slowacja, Wegry,Rumunia, moga byc poswiecone dla tych cele. I co wazne, oni wiedza, ze militarnie Rosje nie da sie pokonac, ale mocno oslabic, i doprowadzic do niepokojow spolecznych, dzieki ktorym dojda do wladzy tam sily, hodowane przez zachod, to jest calkiem ich zdaniem realne. Dlatego rozpoczete obecnie ataki w glab Rosji zachodnimi dronami i rakietami. Z punktu militarnego to nie ma praktycznie zadnych efektow, ale moga wyzwac niezadowolenie Rosjan, ktore beda zadac od wladz uderzenia po miejscam produkcji i skladowania broni w krajach, graniczacych z Ukraina, ktore de facto stali zapleczem ukr. wojska. Wtedy oni calkowicie legalnie moga zaatakowac Rosje, ktora "niczym niesprowokowana zaatakowala kraje nalezace do NATO", i oczywiscie wtedy im bedzie bardzo potrzebny amerykanski parasol nuklearny, ktory ich samych uratuje. I wtedy juz cala nadzieja na samych Rosjan, ktore powinni, zdaniem zachodu, obalic Putina, i stac ich kolonia.
              • monalisa2016 Re: taziuta, nie przekrecaj moich slow 12.06.26, 13:03
                Gdyby uwazniej wsluchalby sie w slowa Bolka zrozumialby dlaczego ale jak widac nawet swoich nie rozumieja.
    • monalisa2016 Re: Koniec "Epic Fury", witaj "Epic restraint" 11.06.26, 23:46
      Tlumaczony cytat z wypowiedzi amerykanskiego generala:

"Rosja, jak się wydaje, nie dąży do bezpośredniego konfliktu z NATO, stwierdził najwyższy rangą amerykański dowódca Sojuszu w Europie, generał Alexus G. Grynkewich, rozczarowując w ten sposób wiele krajów Europy Północnej i państw bałtyckich, które chcą przedstawiać Rosję jako zagrożenie."

www-pronews-gr.translate.goog/amyna-asfaleia/diethnis-asfaleia/i-rosia-den-epidiokei-sygkrousi-me-to-nato-leei-amerikanos-stratigos-apogoiteyontas-tis-xores-tis-valtikis/?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=de&_x_tr_pto=wapp

A co nam tu na forum zaczadzeni propaganda wmawiaja?
      • igor_2025 Re: Koniec "Epic Fury", witaj "Epic r 12.06.26, 18:08
        monalisa2016 napisał(a):

> Tlumaczony cytat z wypowiedzi amerykanskiego generala:
        >
        > [b]"Rosja, jak się wydaje, nie dąży do bezpośredniego konfliktu z NATO, stwierd
        > ził najwyższy rangą amerykański dowódca Sojuszu w Europie, generał ....................

W sdumie ten temat zasluguje na osobny watek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka