Dodaj do ulubionych

Na tropie rusofobii

18.06.26, 19:04
Dwaj profesorowie Pascal Lottaz i Richard Sakwa zastanawiaja sie nad korzeniami rusofobii.
Prof. Pascal Lottaz Szwajcar wykladajacy na uniwersytecie w Kyoto, prof. Richard Sakwa Brytyjczyk wykladajacy na uniwersytecie w Kent.

🤓 I znowu sila napedzajaca jest Polska z panem Radoslawem S.🤓

Angielska wersja

EXPOSED: UK Professor Reveals Shocking Roots of Russophobia | Prof. Richard Sakwa

www.youtube.com/watch?v=9cbwwxu9qqc

wersja z niemieckojezycznym lektorem

Britischer Professor enthüllt schockierende Wurzeln der Russophobie | Richard Sakwa

www.youtube.com/watch?v=5diegDYbN1o

Wideo jest w wielu jezykach, polskojezycznej wersji brak, szkoda. Polskojezyczni moga sobie na transkrypt nacisnac, skopiowac, wrzucic na transalator i poczytac.

Inne wrsje

www.youtube.com/@neutralitystudies
Obserwuj wątek
    • igor_2025 Mona, widzi Pan Bog, staralem sie....... 18.06.26, 19:37
      Ale po niecalych 20 minutach przerwalem ogladanie, poniewaz rozmowa tak jalowa, i tak nie ciekawa, ze nie wytrzymalem, Byc moze dlatego, ze absolutnie nic nowego dla siebie nie uslyszalem, i stracilem wiare w to, ze uslysze. Osobiscie watpie, zeby ktos z forumowicze obejrzal to wideo, trwajace 50 minut. Byloby lepiej, zeby Ty strescila ten filmik.
    • igor_2025 Mona, widzi Pan Bog, staralem sie....... 18.06.26, 19:37
      Ale po niecalych 20 minutach przerwalem ogladanie, poniewaz rozmowa tak jalowa, i tak nie ciekawa, ze nie wytrzymalem, Byc moze dlatego, ze absolutnie nic nowego dla siebie nie uslyszalem, i stracilem wiare w to, ze uslysze. Osobiscie watpie, zeby ktos z forumowicze obejrzal to wideo, trwajace 50 minut. Byloby lepiej, zeby Ty strescila ten filmik.
      • igor_2025 Dziwna sprawa... 18.06.26, 19:41
        Jak zauwazylem, juz nie w pierwszy raz post wysyla sie podwojnie, bez zadnego mojego udzialu w tym samym czasie, czego nie powinno byc.
        • monalisa2016 Re: Dziwna sprawa... 18.06.26, 20:42
          igor_2025 napisał:

> Jak zauwazylem, juz nie w pierwszy raz post wysyla sie podwojnie, bez zadnego m
          > ojego udzialu w tym samym czasie, czego nie powinno byc.

To samo zdazylo mi sie.
          Co do streszczenia nie mam takiego daru jak ty posiadasz ale sprobuje nie teraz, moze w nocy jak bede miala troche wolna glowe i troche wiecej czasu. Odsluchalam cale wideo z laptopem na tarasie i sluchawkami na uszach podlewajac moje plony w ogrodzie. Jest upal i dosc sucho, moje plony potrzebuja wody.
          • monalisa2016 Re: Dziwna sprawa... 18.06.26, 20:55
            Nie usprawiedliwiam sie ani nie wykrecam sie ale myslenie w jednym jezyku, pisanie w drugim to n ie jest latwe dla osoby ktora ma bardzo malo stycznosci z j. polskim. Wieczne wrzucanie zwrotow na tlumacza to tez zbija z tropu i pynnosci pisania, dla mnie nielatwa sprawa. Moja stycznosc z j. polskim to te forum niektore widea na youtube, media mozna zapomniec to samo co u nas, oglupiac sie nie daje. Chyba rozumiesz ze na takie rzeczy potrzebuje ochoty, dnia jak i wolnej glowy.
            • monalisa2016 Re: Dziwna sprawa... 19.06.26, 00:02
              Chyba sobie to dzis odpuszcze, za cieplo, przy tych temp. glowa niezbyt funkcjonuje.
    • j-k Podziwiam twoja wiare w Moc Sprawcza... 18.06.26, 22:51
      monalisa2016 napisał(a):
      > 🤓 I znowu sila napedzajaca jest Polska z panem Radoslawem S.🤓

Polakow.
      tylko tak nie jest.
      nie jest nia rowniez (do niedawna) robota Ukraincow.

skad sie to zatem wzielo ?

Moze od polityki Caratu ?

warto by Finow i innych o to spytac...
      • igor_2025 Janusz, ale lepiej byloby cos wiedziec 19.06.26, 14:01
        j-k napisał:

> skad sie to zatem wzielo ?
        > Moze od polityki Caratu ?

Nic podobnego, i o tym w pierwszych 20 minutach, co ogladalem, mowilo sie.

> warto by Finow i innych o to spytac...

Rusofobia pojawila sie za dlugo przed tym, jak byli stworzone przez Rosje panstwa, o ktorych wspominasz , i co dziwnie, wlasnie te panstwa sa obecnie na czele rusofobii.
        Rusofobia zrodzila sie w tych krajach, ktore uwazali, ze maja prawo dyktowac warunki innym. Ale ku ich zaskoczeniu okazalo sie, ze Rosja cudzego dyktatu nie jest wstanie cierpiec. Wiec polska rusofobia ma korzenia nie w dzialaniach Caratu, a tylko w tych dniach, gdy byli zmuszeni uciekac z Moskwy. A rusofobia Anglii ma podobne korzenia. Rosja to osobna cywilizacja, nie lepsza, nie gorsza, po prostu inna. A tego, jak okazalo sie, nie jest wstanie przyjac do wiadomosci zachod.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka