Dodaj do ulubionych

Dla czego ludzi sa dumni ze swojego pochodzenia?

03.07.26, 17:40
Jest oczywistym, ze nie wszyscy, ale zdecydowana wiekszosc ludzi sa dumni byc Polakiem, Rosjaninem,Francuzem, Brytyjczykiem i tak mozna wyliczac wprawie 2000 roznych grup etnicznych, zyjacych na naszej planecie.
Duma ze swojego pochodzenia to zlozone zjawisko psychologiczne i spoleczne, które pomaga ludziom budowac pozytywny obraz, przede wszystkim, siebie. Stanowi ona fundament osobistej tozsamosci, daje poczucie zakorzenienia w historii i tworzy silna wiez z grupa. Co ciekawe, z zalozenia, ludzie sa dumni z rzeczy, które osiagneli wlasna ciezka praca. Dlaczego tak wiele osób jest tak dumnych z czegos, z czym nie mieli nic wspólnego?

Wiec jakie sa powody, dla których ludzie odczuwaja dume ze swojego pochodzenia?
Czy to:
- Poczucie przynaleznosc?

- Dziedzictwo kulturowe?

- Historyczne doswiadczenie?

A moze racje maja ci, kto twierdzi, ze ludzie sa idiotami i prowadza takie zycie, którego nie ma sie czym szczycic, wiec polegaja na arbitralnych rzeczach i mentalnych iluzjach, takich jak „narodowosc”, aby byc z czegos dumnymi?

p.s. jesli ktos ma chcec podzielic sie wlasnym zdaniem w temacie, to prosba pisac o tym, dlaczego jest dumny z wlasnego pochodzenia, lub nie, a nie o tym, czy przedstawiciel innego narodu ma prawo byc dumnym z wlasnego pochodzenia.

Obserwuj wątek
    • j-k Zatem musze Ci troche popsuc watek, sorry. 03.07.26, 18:01
      bo nie widze powodu do tego, zeby byc dumnym z bycia, Polakiem,

- ale tez nie widze powodu do tego - by sie tego wstydzic.

a gdybym byl takim np. Niemcem - to pewnie napisalbym (z moim spojrzeniem na zycie) to samo,

bo naturalnie bylo by mi wstyd za moich przodkow i ich zbrodnie w czasie II WS, ale jednoczesnie pamietalbym, ze to tylko jeden z akapitow Historii - bo tacy wielcy jak Bach, Beethoven i im podobni - tez byli Niemcami...
      • igor_2025 Alez Janusz, nie musisz przepraszac 03.07.26, 19:19
        Przeciez napisalem w watku zalozycielskim, "Jest oczywistym, ze nie wszyscy, ale zdecydowana wiekszosc ludzi sa dumni byc Polakiem," A przeciez kazdy wie, ze Ty nie jestes wszyscy. To odbierz jako kompliment.

j-k napisał:

> bo nie widze powodu do tego, zeby byc dumnym z bycia, Polakiem,

Rosumiem to, i nie dziwie sie temu.

> - ale tez nie widze powodu do tego - by sie tego wstydzic.

I to sie ceni. Spotykam sporo Polakow, ktore sie wstydza przyznac sie swojego pochodzenia.

> ale jednoczesnie pamietalbym, ze to tylko jeden z akapitow Historii - bo tacy
        > wielcy jak Bach, Beethoven i im podobni - tez byli Niemcami...

Czyli to co zaznaczylem w swoim poscie, otwierajacym watek - dziedzictwo kulturowe.
    • normalnyimadry Re: Dla czego ludzi sa dumni ze swojego pochodzen 03.07.26, 18:04
      Nie odpowiem bo ten kretyński portal traktuje mój wpis jako spam a spamem nie jest.
      • normalnyimadry Re: Dla czego ludzi sa dumni ze swojego pochodzen 03.07.26, 18:07
        Powtórzone słowo duma traktowane jest jako spam.
        • igor_2025 Re: Dla czego ludzi sa dumni ze swojego pochodzen 03.07.26, 19:28
          normalnyimadry napisał(a):

> Powtórzone słowo duma traktowane jest jako spam.

Widac program pisal jakijs lewak. :-)
      • igor_2025 Re: Dla czego ludzi sa dumni ze swojego pochodzen 03.07.26, 19:22

> Nie odpowiem bo ten kretyński portal traktuje mój wpis jako spam a spamem nie j
        > est.

Sprobuj przepisac tekst inaczej. Ewentualnie przetlumacz na inny jezyk za pomoca tlumacza elektronicznego. Wszystko wskazuje na to, ze uzyles jakies slowa, czy zwroty, ktore przez program, obslugujacy forum, traktuje sie jako spam.
        • normalnyimadry Re: Dla czego ludzi sa dumni ze swojego pochodzen 03.07.26, 19:26
          Problemem było słowo duda, drugie d było jako p.
          • igor_2025 Re: Dla czego ludzi sa dumni ze swojego pochodzen 03.07.26, 19:27

> Problemem było słowo duda, drugie d było jako p.

Tak myslalem, ze chodzi o jakies slowa.
    • normalnyimadry Re: Dla czego ludzi sa dumni ze swojego pochodzen 03.07.26, 18:08
      Duma jest jak duda, każdy ma swoją. Nie mogę być dumny z pochodzenia wszak mogłem być Francuzem lub Niemcem lecz głupota dziadka sprawiła, że urodziłem się w Polsce. Ponoć duma kroczy przed upadkiem więc nie warto być dumnym.
      • igor_2025 Re: Dla czego ludzi sa dumni ze swojego pochodzen 03.07.26, 19:25

> Duma jest jak duda, każdy ma swoją. Nie mogę być dumny z pochodzenia wszak mogł
        > em być Francuzem lub Niemcem lecz głupota dziadka sprawiła, że urodziłem się w
        > Polsce. Ponoć duma kroczy przed upadkiem więc nie warto być dumnym.

Pomysl o tych Polakach, ktore czyms zasluzyli sie dla naszej cywilizacji. O dobrych cechach polskiego narodu. Nie mysl o politykach, a ogolnie o tak zwanych elitach polskich. Bo oni tylko doluja , a nie napawaja duma.
    • opa34 Re: Dla czego ludzi sa dumni ze swojego pochodzen 03.07.26, 18:10
      "Dziś wstyd być Rosjaninem"
      • monalisa2016 Re: Dla czego ludzi sa dumni ze swojego pochodzen 03.07.26, 18:22
        opa34 napisał(a):

> "Dziś wstyd być Rosjaninem"

A Polakiem, jak myslisz?
        Opa chyba musze wniesc cie na liste ktorych nie czytam i nie ogladam a wiesz dlaczego? Dlatego ze poza obelgami nie wnosisz nic edukacyjnego ani konstruktywnego w dyskusje. Wyskakujesz z obelgami niszczac opinie i obraz spoleczenstwa polskiego, a przeciez znam tez swiatlych Polakow z ktorymi bez emocji, bez obelg mozna dyskutowac na wiele tematow. No coz ty do nich nie nalezysz, bo nie chcesz!!!
        • opa34 Re: Dla czego ludzi sa dumni ze swojego pochodzen 03.07.26, 18:52
          Tamara Według najnowszego badania CBOS – „Stosunek Polaków do innych narodów”⁠
          przeprowadzonego w styczniu 2025 roku, Rosjanie pozostają narodem, wobec którego Polacy deklarują największą niechęć.
          Najważniejsze wyniki:
          72% badanych deklaruje niechęć do Rosjan.
          14% ma stosunek obojętny.
          8% deklaruje sympatię.
          Pozostali nie mieli zdania lub nie odpowiedzieli.
          • monalisa2016 Re: Dla czego ludzi sa dumni ze swojego pochodzen 03.07.26, 19:15
            opa34 napisał(a):

> Tamara Według najnowszego badania CBOS – „Stosunek Polaków do innych narodów”⁠
            > przeprowadzonego w styczniu 2025 roku, Rosjanie pozostają narodem, wobec któreg
            > o Polacy deklarują największą niechęć.
            > Najważniejsze wyniki:
            > 72% badanych deklaruje niechęć do Rosjan.
            > 14% ma stosunek obojętny.
            > 8% deklaruje sympatię.
            > Pozostali nie mieli zdania lub nie odpowiedzieli.

Opa wiesz co mozesz sobie z takimi rzeczami zrobic? Kto jeszcze opiera swoja wiedze na takich rzeczach? Tylko naiwni i najglupsi, sorry ale taka jest prawda.
          • igor_2025 Re: Dla czego ludzi sa dumni ze swojego pochodzen 03.07.26, 19:35
            opa34 napisał(a):

> Tamara Według najnowszego badania CBOS –.................

opa, tematem watku nie jest stosunek Polakow do Rosjan, a tylko to, czy Ty, jako Polak, jestes dumny z tego, czy nie. To jak Polacy odnosza sie do Rosjan, omawia sie w innych watkach.

Tym nie mniej dziekuje za udzial w moim watku. Poniewaz dzieki Twojemu wysilkowi, on jest bardziej dostepny dla innych.
            • opa34 Re: Dla czego ludzi sa dumni ze swojego pochodzen 03.07.26, 21:43
              Onuco to bylo do tej drugiej onucy,tak na marginesie choc wiem ze na swoje parszywe ruble pracujecie w zespole
        • igor_2025 Mona, nie zwracaj na niego uwage 03.07.26, 19:32
          Na forum jest dwie osoby, ktore nie wnosza nic do dyskusje, ich celem jest zasmiecanie forum, to ta opa i pijaczynka. Generalnie kazdy ich post lamie regulamin, ale mnie to nie przeszkadza, bo to takie szczekanie kundelkow z za plotu. Bo tylko na to ich stac.
          Do tego opa jest pozyteczna, poniewaz podbija moje watki, jak i Twoje.
          • monalisa2016 Re: Mona, nie zwracaj na niego uwage 03.07.26, 20:03
            Etam sa jeszcze gorsi od opy i piaczyny widze ze jeszcze poswiecasz czas dla nich ale jest to twoja rzecz, dla mnie czytanie ich postow to byla obraza ludzkiego intelektu wiec nie widze ich, nie czytam i tak jest dobrze. Zeby wniesli cos ciekawego, cos nowego, jakies nowe wiadomosci na forum o czym mozna by bylo dyskutowac bylo by dobrze a tu obelgi bez konca. Jaki sens jest klikanie na ich posty? Zaden.
            • igor_2025 Re: Mona, nie zwracaj na niego uwage 03.07.26, 21:01
              monalisa2016 napisał(a):

> Etam sa jeszcze gorsi od opy i piaczyny widze ze jeszcze poswiecasz czas dla n
              > ich ale jest to twoja rzecz,

Wiem o kim piszesz, i wiem czego oni sa warci. Ale oni chociazby prowadza jakies dyskusje, a gdy robia sie bardzo chamskie w stosunku do Ciebie, to zwracam im na to uwage.
          • monalisa2016 Re: Mona, nie zwracaj na niego uwage 03.07.26, 20:51
            igor_2025 napisał:

> to ta opa i pijaczynka.

🤓 Pijaczyna to 🍭 chlopiec w krotkich spodenkach 🩳 z paiskownicy 🧹🪣 , on mnie bawi, chlopczyk dwoi sie i troji by przesunac watki na dol niezgodne z jego swiatopogladem a to mowi wiele o nim.

Opę zostawiam na pozniej poniewaz z checia chce ogladac jego reakcje na postepujace nieuchronnie rzeczy bo sie dokladnie widzi ze on ma klappki na oczach ktore nalozyla mu jego posluszna sluzba mediow.
      • igor_2025 Re: Dla czego ludzi sa dumni ze swojego pochodzen 03.07.26, 19:26
        opa34 napisał(a):

> "Dziś wstyd być Rosjaninem"

Opa. dziekuje za udzial w moim watku.
        Ale na twoj wpis odpowiem w odpowiednim czaie. OK?
    • engine8t Re: Dla czego ludzi sa dumni ze swojego pochodzen 03.07.26, 22:00
      Jedni sa dumni a inni nie. Chyba wszystkie naarody tak maja.
      • igor_2025 Re: Dla czego ludzi sa dumni ze swojego pochodzen 03.07.26, 22:16
        engine8t napisał:

> Jedni sa dumni a inni nie. Chyba wszystkie naarody tak maja.

Alez o tym wspomnialem w poscie, otwierajacym watek. Ci kto nie sa dumni z wlasnego pochodzenia, rowniez maja jakies powody dla tego. Wiec interesujace jest, dlaczego jedni sa dumni, a inni nie.
        Bo ja mam chyba najtrudniej z was wszystkich. Urodzilem sie i dorastalem w panstwie, ktorego juz nie ma. Ale z obywatelstwa ktorego bylem dumny. Obecnie jestem obywatelem calkiem innego panstwa, choiaz narodowsci swojej nie zpomnialem. Wiec z czego mam byc dumnym obecnie? Z obywatelstwa, czy z narodowsci, poniewaz z pochodzenia juz nie moge. Poniewaz Felus mnie nie daje zapominac, ze jestem sowieckim czlowiekiem, a ojczyzny mojej sowieckiej juz nie ma.
        • engine8t Re: Dla czego ludzi sa dumni ze swojego pochodzen 04.07.26, 00:51
          igor_2025 napisał:

> engine8t napisał:
          >
          > > Jedni sa dumni a inni nie. Chyba wszystkie naarody tak maja.
          >
          >
          > Alez o tym wspomnialem w poscie, otwierajacym watek. Ci kto nie sa dumni z wla
          > snego pochodzenia, rowniez maja jakies powody dla tego. Wiec interesujace jest
          > , dlaczego jedni sa dumni, a inni nie.
          > Bo ja mam chyba najtrudniej z was wszystkich. Urodzilem sie i dorastalem w pan
          > stwie, ktorego juz nie ma. Ale z obywatelstwa ktorego bylem dumny. Obecnie jest
          > em obywatelem calkiem innego panstwa, choiaz narodowsci swojej nie zpomnialem.
          > Wiec z czego mam byc dumnym obecnie? Z obywatelstwa, czy z narodowsci, poniewaz
          > z pochodzenia juz nie moge. Poniewaz Felus mnie nie daje zapominac, ze jestem
          > sowieckim czlowiekiem, a ojczyzny mojej sowieckiej juz nie ma.

Obywatelstwo i narodowość to różne pojęcia prawne. Obywatelstwo to oficjalny status prawny określony przez ustawę, podczas gdy narodowość to kwestia kulturowej i etnicznej identyfikacji osobistej.
          • igor_2025 engine, potraktowales zbyt powaznie moj post 04.07.26, 10:43
            engine8t napisał:

> Obywatelstwo i narodowość to różne pojęcia prawne. Obywatelstwo to oficjalny st
            > atus prawny określony przez ustawę, podczas gdy narodowość to kwestia kulturowe
            > j i etnicznej identyfikacji osobistej.

To co napisales nie jest dla mnie tajemnica. Szkoda, ze nie zalapales o co mnie chodzilo. To byla taka ironia, odnoszaca sie do tego, co Felus pisze o mnie, ze jestem sowieckim czlowiekiem.
            • j-k ja tak nie uwazam, Igor, 04.07.26, 16:43
              igor_2025 napisał:
              To byla taka ironia, odnoszaca sie do tego, co Felus pisze o mnie, ze jestem sowieckim czlowiekiem.

i Felek nie ma racji.

- bo w moim przekonaniu - nim nie jestes.

Jestes zwyklym rosyjskim Imperialista.
              • igor_2025 Re: ja tak nie uwazam, Igor, 04.07.26, 20:01
                j-k napisał:

> Jestes zwyklym rosyjskim Imperialista.

Imperialista nie moze byc zwyklym. On nie jest zwykly gracz na arenie politycznej.Poniewaz zracji swojej skali i celów, musi przekraczać standardowe ramy. Wiec wskaz mnie ramy, w ktorych ja mieszcze sie? :-)

A tak serio, bardziej mnie podoba sie, jak felus mnie nazywa. Bo ja rzeczywiscie jestem czlowiekiem sowieckim i nie widze powodu tego sie wstydzic.
                • engine8t Re: ja tak nie uwazam, Igor, 04.07.26, 21:59
                  igor_2025 napisał:

> A tak serio, bardziej mnie podoba sie, jak felus mnie nazywa. Bo ja rzeczywisci
                  > e jestem czlowiekiem sowieckim i nie widze powodu tego sie wstydzic.

No wiec o co masz pretensje? Ze slusznie cie ocenia?
                  • igor_2025 Re: ja tak nie uwazam, Igor, 05.07.26, 07:53
                    engine8t napisał:

> igor_2025 napisał:

> No wiec o co masz pretensje? Ze slusznie cie ocenia?

Do kogo mam pretensje? Jesli uwazasz, ze do Felusia, to bardzo sie myslisz. Ty po prostu nie sledzisz naszych dyzkysje, i nie wiesz o co chodzi.
            • engine8t Re: engine, potraktowales zbyt powaznie moj post 04.07.26, 21:58
              igor_2025 napisał:

> engine8t napisał:
              >
              >
              > > Obywatelstwo i narodowość to różne pojęcia prawne. Obywatelstwo to oficja
              > lny st
              > > atus prawny określony przez ustawę, podczas gdy narodowość to kwestia kul
              > turowe
              > > j i etnicznej identyfikacji osobistej.
              >
              > To co napisales nie jest dla mnie tajemnica. Szkoda, ze nie zalapales o co mnie
              > chodzilo. To byla taka ironia, odnoszaca sie do tego, co Felus pisze o mnie, z
              > e jestem sowieckim czlowiekiem.

No i z Twojego komentarza wynika ze nie przeczysz ?
              • igor_2025 Re: engine, potraktowales zbyt powaznie moj post 05.07.26, 07:55
                engine8t napisał:

> No i z Twojego komentarza wynika ze nie przeczysz ?

Felus caly czas nazywa mnie czlowiekiem sowieckim, a ja jemu za to dziekuje. To w duzym skrocie o co chodzi.
    • amanita2025 Re: Dla czego ludzi sa dumni ze swojego pochodzen 03.07.26, 23:01
      "wg. banderowców temat wizerunku należy rozwiązywać siekierą i widłami, dobrze wyglądają też dzieci nabite na sztachety oraz rozprute brzuchy ciężarnych polskich kobiet,
      i już nawet nie chodzi mi o banderowców, bo ich los został przesądzony, ale o tych, którzy traktują „to” jako incydent historyczny niezbędny na wczesnym etapie rozwoju „cywilizacji europejskiej”
      znając racjonalność i determinację (niestety) tamtejszej ludności już widzę, że wkrótce „żywi zazdrościć będą umarłym”, bo unym jest zupełnie obojętne kogo rezają, tylko to jest sensem ich istnienia.. "
      Sic!
      • boavista4 Re: Jak tam bylo , tak tam bylo, duma rozpiera 04.07.26, 03:10
        Np. moja przyjaciółką jest córka bohaterskiego AKowca i niemieckiej prostytutki. Po zajściu w ciąże matka chciała osunąć plod, o czym zwierzyła się swojej niemieckiej koleżance. która doniosła i tym Niemcom, Wladze niemieckie zagroziły jej , ze jeżeli usunie plod, to zostanie rozstrzelana. Przyszła na świat w dzień urodzin Hitlera, w związku z czym otrzymała wspaniała wyprawkę od samego Adolfa, Po zakończeniu wojny została zaadoptowana przez wybitnego polskiego lekarza. Matka nie powiedziała jej kto był jej biologicznym ojcem, Przez przypadek ten ojciec stal się znanym polskim fotografem, a jego pośmiertna wystawa muzealna zawędrowała do Berlina . Byl tam jego autoportret z czasów wojny, w towarzystwie pięknej kobiety. Berlińscy znajomi zauważyli ogromne podobieństwo mężczyzny do mojej przyjaciółki. Po przyjeździe , moja znajoma rozpoznała make i poznała w końcu historie swojego ojca. Po dalszych badaniach genologicznych poznała , ze jej matka miała pochodzenie żydowskie, Co za historia! Żydówka z polskim ojcem, zawdzięcza zycie Hitlerowcom!!
        • amanita2025 Re: Jak tam bylo , tak tam bylo, duma rozpiera 04.07.26, 13:12
          Polecam dobry film
          The Night Porter
          m.youtube.com/watch?v=PGEPttyWq9Q&pp=0gcJCWQCo7VqN5tD
    • boomerang Re: Dla czego ludzi sa dumni ze swojego pochodzen 04.07.26, 01:33
      Ty Igorchick nie masz prawa być dumny ze swojego pochodzenia .
      • boavista4 Re: Dla czego ludzi sa dumni ze swojego pochodzen 04.07.26, 03:28
        Boomerang , Jagiełło pochodził od Rurykow, założycieli Rosji. Sobieski, Korybut Wiśniowiecki to Rusini, Zona Jagiełły , matka królów Europy to Rusinka!. Wielu carów było żonatych z Polkami, wielu Rosyjskich pisarzy, kompozytów i malarzy miało polskie korzenie, Rosja to wspaniały kraj , dlatego jest wielka! Pamiętaj ze Rosja straciła w czasie rewolucji więcej niż 60 milionów ludzi, a Lenin , większość bolszewików, Stalin, nie byli Rosjanami. Rosja powstała w Kijowie, Rosja stworzyła Ukraine, a Zachód niszczy Ukraine poprzez proxy wojnę. Przeczytaj Dmowskiego. A demokracja Anglosaska , to wojny opiumowe w Azji i mord setek milionów, niewolnictwo Afryki, Ameryka, niekończące się wojny itd.
        • boomerang Re: Dla czego ludzi sa dumni ze swojego pochodzen 04.07.26, 06:39
          > Rosja powstała w Kijowie, Rosja stworzyła Ukraine

Błąd. To jest historia wg Putina. W Kijowie była Ruś, a Rosja powstała w Moskwie pod wpływem Złotej Ordy mongolskiej.
          • monalisa2016 Re: Dla czego ludzi sa dumni ze swojego pochodzen 04.07.26, 10:41
            boomerang napisał:

> > Rosja powstała w Kijowie, Rosja stworzyła Ukraine
            >
            > Błąd. To jest historia wg Putina. W Kijowie była Ruś, a Rosja powstała w Moskwi
            > e pod wpływem Złotej Ordy mongolskiej.

Posluchaj wideo.

x.com/Panchenko_X/status/2073148005293650340
            • igor_2025 Mona, to bez sensu 04.07.26, 10:54
              monalisa2016 napisał(a):

> Posluchaj wideo.

On nie bedzie sluchac zadnego wideo. On wie tylko to, co chce wiedziec. On calkowicie nie zna historii. I watpie, zeby on polaczyl dwa zjawiska histporycznego - Polska nie powstala w Warszawie, a Rosja nie powstala w Moskwie.
              Ciekawe, czy on w ogole wie, ze Polska powstala na terenach historycznej Wielkopolski w dorzeczu Warty. Kolebka panstwa plemienia Polan byl region jak Gniezno oraz Poznan. To wlasnie tam, wraz ze symbolicznym chrztem Polski ksiecia Mieszka I w 966 roku, uksztaltowaly sie fundamenty wspolczesnego panstwa polskiego.
              Tak samo w Kijowie uksztaltowali sie fundamenty wspolczesnego panstwa rosyjskiego. Tylko w Polsce nikt nie nazwal Wielkopolan osobna narodowscia, i nie stwiorezyl im osobna Republike,a w Rosji tak zrobili baolszewicy z poludniowymi Rosjanami, nazywajac ich Ukraincami i tworzac dla nich osobna Republike Zwiazkowa. Co pozwolilo banderowca oglosic siebie osobna nacja z wlasnym panstwem. Chociaz oni, historycznie, nic nie maja do poludniowych Rosjan, ktoryuch nazwli Ukraincami. Maja wlasna religie, wlasny jezyk, a tak naprawde ta religie, i ten jezyk, ktory im narzucili inni, ktore uwazali ich za smiecie..
              • monalisa2016 Re: Mona, to bez sensu 04.07.26, 11:55
                igor_2025 napisał:

> monalisa2016 napisał(a):
                >
                >
                > > Posluchaj wideo.
                >
                >
                > On nie bedzie sluchac zadnego wideo.

A ja lubie sluchac widea, wychwytuje z nich pewne watki i dociekam sama reszty. Jeszcze raz polecam wideo w jezyku polskim przede wszystkim tym ktorzy rzucaja na prawo i lewo onucami by sie czegos nauczyli.

www.youtube.com/watch?v=R6tE3YcLoWI

Polecam tez ten artykul dobrze by bylo gdyby autorzy jego bardziej sprecyzowali bardziej dokladniej napisali drugi akapit z wytluszczonym drugiem, a szczegolnie dokladniej rozwineli to co napisali (cytat) "Kto stoi za grupą Axel Springer?". Tja, tja. Rozumiem dla Grekow bylo by to trudna z wzgledu na geopolityczne powiazania jak i poparcia. Mimo tego link do artykulu.

www-pronews-gr.translate.goog/amyna-asfaleia/diethnis-asfaleia/polemiko-klima-kalliergoun-londino-kai-verolino-epistrateyoun-senaria-tromou-gia-rosiki-eisvoli-stin-polonia/?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=de&_x_tr_pto=wapp

A teraz rzucajacy na prawo i lewo onucami zobaczcie jak jestescie robieni w bambuko ale czy to do was kiedykolwiek dotrze?
                • igor_2025 Re: Mona, to bez sensu 04.07.26, 12:17
                  monalisa2016 napisał(a):

> A ja lubie sluchac widea, wychwytuje z nich pewne watki i dociekam sama reszty.
                  > Jeszcze raz polecam wideo w jezyku polskim przede wszystkim tym ktorzy rzucaja
                  > na prawo i lewo onucami by sie czegos nauczyli.

Bo jestes ciekawa tego swiata, chcesz poznac jak najwiecej, a twemu kangurjatnikowi wystarcze tej wiedzy, ktora odpowida jego fobiom.
              • boomerang Re: Mona, to bez sensu 04.07.26, 11:56
                > Polska nie powstala w Warszawie

Oczywiście że nie. Polska powstała w Krakowie, a wg innej wersji powstała w okolicach Poznania .
          • igor_2025 boomereng, zostaw historie 04.07.26, 10:44

Lepiej napisze, czy jestes dumny ze swojego polskiego pochodzenia.
            • boomerang Re: boomereng, zostaw historie 04.07.26, 10:51
              jak najbardziej
              • igor_2025 Re: boomereng, zostaw historie 04.07.26, 10:55
                boomerang napisał:

> jak najbardziej

Wiec napisz jasno, ze jestes dumny, i dlaczego.
                • boomerang Re: boomereng, zostaw historie 04.07.26, 11:19
                  Moi australijscy sąsiedzi, Anglosasi, podchodzili do mnie z początku z rezerwą, bo byłem z kraju Warsaw Pact (co za okrutny pomysł radzieckich myślicieli nazwać tak militarny pakt wymierzony w Zachód). Jednak przekonałem ich że Polska była tylko kolonią ZSRR/Rosji i nawet komunistyczni przywódcy Polski (PRL) migali się jak mogli żeby uniknąć choćby odebrania chłopom ich prywatnej ziemi (nacjonalizacji rolnictwa, w ślad za nacjonalizacją przemysłu), co koniecznie chcieli przeprowadzić przywódcy radzieccy, poczynając od Stalina, poprzez Berię, Maleńkowa, Chruszczowa i Breżniewa. Nie wiem czy podobnego zdania byli Andropow, albo Czernienko, ale chyba tak. Przywódcy radzieccy byli zawsze w Polsce pośmiewiskiem.
                  • igor_2025 Poprosilem booma napisac o swojej dumie 04.07.26, 11:43
                    A ten kangurjatnik zaczal pisac o Stalinie, Brezniewie i inne glopty.
                    Czyli z tego wynika, ze boomerang nie jest dumny ze swojego pochodzenia, ale niechce do tego przyznac sie wprost.
                    I jeszcze pajac dziwi sie, ze AI uznala go za prorosyjskiego agenta. :-)
                    • boomerang Re: Poprosilem booma napisac o swojej dumie 04.07.26, 11:53
                      Napisałem, ale ty sierściuchu tego nie rozumiesz .
                      • igor_2025 Re: Poprosilem booma napisac o swojej dumie 04.07.26, 12:20
                        boomerang napisał:

> Napisałem, ale ty sierściuchu tego nie rozumiesz .

Czego mam rozumiec, z jestes dumny ze swojego pochodzenia tylko dlatego, ze w Polsce nasmiewali sie z radzieckich przywdcow? Jednak intelekt masz nie wiekszy, niz kangur.
                  • boavista4 Re: boomereng, zostaw historie 05.07.26, 02:25
                    boomerang napisał:
                    > ać tak militarny pakt wymierzony w Zachód). Jednak przekonałem ich że Polska by
                    > ła tylko kolonią ZSRR/Rosji i nawet komunistyczni przywódcy Polski (PRL)

Oi Boomerang,
                    I ty w to wierzysz?
                    Rosja po rewolucji była kolonia żydokomuny i strobila dziesiątki milionów ofiar.
                    Polska po 2WS stalą się kolonia tej samej sitwy, a nie Rosji.
                    Upadek ZSRR był tylko przemieszczeniem się tego samego gangu na Zachód, i Polska jest dalej kolonia tych samych gangsterów.. Zobacz na dług USA, EU i Polski./ Porównaj z długiem Rosji i Chin. Zobacz ile wojen prowadza globaliści, a ile Rosja.

Podobieństwo Rosji i Polski to nie tylko język, kuchnia, i zwyczaje.
                    964–965 książę Rusi, Świętosław I Zdobywca, rozbił wojska chazarskie co oznacza koniec panowania żydowskiego na Rusi.
                    Miszko przyjmuje chrzest żeby ochronić Lechitów od żydowskich handlarzy niewolnikami.
                    Rus jednak przyjmuje chrześcijaństwu z Konstantynopola , a Polska od Świętego obrządku Rzymsko Katolickiego,. co po upadku Konstantynopola staje się rozłamem w Kościele.
                    A teraz : kto otworzył bramy Konstantynopola, kto finansował wszystkie schizmy?
                    Niewolnictwo Słowian – długotrwały proces masowego sprzedawania Słowian jako niewolników, głównie Arabom, a ponadto Grekom, Włochom, Francuzom, Turkom i innym nacjom; prowadzony przez Żydów,
                    www.salon24.pl/u/jan-bodakowski/1495986,nowa-ksiazka-o-tym-jak-zydzi-handlowali-slowianskimi-niewolnikami
      • igor_2025 Jestem dumny ze swojego pochodzenia 04.07.26, 11:40
        boomerang napisał:

> Ty Igorchick nie masz prawa być dumny ze swojego pochodzenia .

Mnie goowno obchodzi zdanie jakiegos kangurjatnika, wiec napisze dlaczego ja, jako osoba pochodzenia rosyjskiego, jest z tego dumny.

Moja duma ze swojego pochodzenia opiera sie na pamieci historycznej, dziedzictwie kulturowym. Podobnie jak przedstawiciele innych narodowosci, i ja odczuwam silny zwiazek z historia swojego etnosu, wkladem przodków w swiatowa kulture, nauke i zwyciestwa w kluczowych wydarzeniach historycznych. Naród rosyjski historycznie tworzyl sie na ogromnym terytorium z powodu mieszania róznych plemion i kultur wschodnioslowianskich, co dalo poczatek wyjatkowej róznorodnosci tradycji. Ja sam jestem tego przykladem, poniewaz moja Mama byla etniczna Tatarka, a ojciec etniczny Rosjanin. Jestem dumnym z uznanego na calym swiecie wkladu w literature, balet, muzyke klasyczna i kino. Imiona Puszkina, Tolstoja, Dostojewskiego, Czajkowskiego i wielu innych sa przedmiotem dumy narodowej.Moja duma narodowa pelni funkcje samoidentyfikacji. Dla mnie duma ze swojego ludu jest sposobem na okazanie wdziecznosci poprzednim pokoleniom za stworzenie jezyka, którym mówie.Nie moge wspomniec i o przetrwanie mojej narodowsci w okresach ciezkich prób historycznych (czasy smuty, najazdy, rewolucje).Warto rowniez wspomnie o osiagnieciach naukowych:
        Prymat w kosmosie (Jurij Gagarin), pierwszy satelita , odkrycia w chemii (uklad okresowy) i inne.
        I co ciekawe, wychowalem swoich dzieci tak, zeby oni byli dumnymi z tego, ze sa Polakami i Rosjanami jednoczesnie. Bo jestem pewien, ze bez dumy z wlasnej narodowsci, ludzi sa pozbawione korzeni, a takimi bardzo latwo jest manipulowac, i wlasnie oni sa zdrajcami wlasnego narodu, niezaleznie od tego, gdzie mieszkaja.
        • boomerang Re: Jestem dumny ze swojego pochodzenia 04.07.26, 11:52
          > Imiona Puszkina, Tolstoja, Dostojewskiego, Czajkowskiego i wielu innych sa przedmiotem dumy narodowej.

Dostojewski i Czajkowski to polskie nazwiska, a Lew Tołstoj, skądinąd bardzo dobry człowiek, miał bardzo skandynawski chromosom Y - I1 .

Jurij Gagarin nie miał nic do gadania. Wysłali go w kosmos i tyle. Zresztą miał pochodzenie arystokratyczne, a więc żadnych szans samoobrony.

Łysy Leonow miał wylądować na Księżycu, ale nic z tego nie wyszło .
          • normalnyimadry Re: Jestem dumny ze swojego pochodzenia 04.07.26, 11:58
            boomerang napisał:

> > Imiona Puszkina, Tolstoja, Dostojewskiego, Czajkowskiego i wielu innyc
            > h sa przedmiotem dumy narodowej.

>
            > Dostojewski i Czajkowski to polskie nazwiska, a Lew Tołstoj, skądinąd bardzo do
            > bry człowiek, miał bardzo skandynawski chromosom Y - I1 .
            >
            > Jurij Gagarin nie miał nic do gadania. Wysłali go w kosmos i tyle. Zresztą miał
            > pochodzenie arystokratyczne, a więc żadnych szans samoobrony.
            >
            > Łysy Leonow miał wylądować na Księżycu, ale nic z tego nie wyszło .
            Za to morderca Dzierżyński był Polakiem.
            • boomerang Re: Jestem dumny ze swojego pochodzenia 04.07.26, 12:09
              Nie był. Podstawili go jako matrioszkę .
              • normalnyimadry Re: Jestem dumny ze swojego pochodzenia 04.07.26, 12:16
                Był synem nauczyciela fizyki i matematyki, Edmunda Dzierżyńskiego i Heleny z Januszewskich. Edmund wywodził się ze starego szlacheckiego polsko-litewskiego rodu herbu Samson.
                • boomerang Re: Jestem dumny ze swojego pochodzenia 04.07.26, 13:00
                  > wywodził się ze starego szlacheckiego polsko-litewskiego rodu herbu Samson.

Herbu Samson? Czyżby był Żydem? Samson to wedle Biblii ten Żyd, który zabił szczęką osła 1000 żołnierzy filistyńskich .
              • igor_2025 Re: Jestem dumny ze swojego pochodzenia 04.07.26, 12:25
                boomerang napisał:

> Nie był. Podstawili go jako matrioszkę .

Glupi jestes, boom, i tyle w temacie.
            • igor_2025 Re: Jestem dumny ze swojego pochodzenia 04.07.26, 12:24
              .
              > Za to morderca Dzierżyński był Polakiem.

Nie byl on mordercem. To byl idieowy rewolucjonista. Sporo czytalem o nim. Na tle rewolucjonistow pochodzenia zydowskiego wydzielal sie znacznie w lepsza strone..
          • igor_2025 Boom kangurowy 04.07.26, 12:22
            Czy ja pytalem Ciebie o zdanie odnosnie mojej dumy?
            Ty lepiej napisz o swojej dumie z bycia Polakiem. A moze nie masz takiej, albo nie widzisz niczego, z czego mialbys byc dumnym?
            • normalnyimadry Re: Boom kangurowy 04.07.26, 12:28
              Chyba pomyliłeś adresata gdyż ja niczego o twojej dumie nie napisałem.
              • igor_2025 Re: Boom kangurowy 04.07.26, 12:44

> Chyba pomyliłeś adresata gdyż ja niczego o twojej dumie nie napisałem.

A czy jestes boomem kangurowym? To bylo adresowano do boomeranga, ktory nadaje z Australii.
          • stefan4 Re: Jestem dumny ze swojego pochodzenia 04.07.26, 16:39
            boomerang:
            > Dostojewski i Czajkowski to polskie nazwiska

Ale obaj byli Rosjanami niezależnie od nazwisk. Podobnie jak Chopin czy Reymont byli Polakami.

Rey  to król, mont  to góra. A całość być może pochodzi od niemieckiego Regiment u. Ale to i tak Polak.

boomerang:
            > a Lew Tołstoj, skądinąd bardzo dobry człowiek, miał bardzo skandynawski
            > chromosom Y - I1 .

Jakkolwiek definiować narodowość, to ona nie ma nic wspólnego z tym, co człowiek ma nadrukowane na chromosomie Y.

- Stefan
            • j-k no istotnie. 04.07.26, 16:45
              stefan4 napisał:

> Jakkolwiek definiować narodowość, to ona nie ma nic wspólnego z tym, co człowie
              > k ma nadrukowane na chromosomie Y.

no istotnie. bo kod genetyczny nie zawiera informacji o narodowosci.

- ale zawiera juz informacje o konkretnej rasie ludzkiej...
        • normalnyimadry Re: Jestem dumny ze swojego pochodzenia 04.07.26, 11:56
          ", a takimi bardzo latwo jest manipulowac, i wlasnie oni sa zdrajcami wlasnego narodu, niezaleznie od tego, gdzie mieszkaja." - z tym się nie zgodzę gdyż zazwyczaj zdrajcami są ci bardzo dumni z tej racji, że uważają się za najmądrzejszych i to właśnie nimi łatwo się manipuje.
          • igor_2025 Re: Jestem dumny ze swojego pochodzenia 04.07.26, 12:43

> z tym się nie zgodzę gdyż zazw
            > yczaj zdrajcami są ci bardzo dumni z tej racji, że uważają się za najmądrzejszy
            > ch i to właśnie nimi łatwo się manipuje.

Znam ten cytat, przypisywany Ojcu Pio. Ale to calkiem o co innego chodzi .Uwazac sie z najmadrzejszego, a byc dumnym z etnosu, do ktorego czlowiek nalezy, to dwa roznych pojecia. To ze ktos jest Polakiem, i jest z tego dumnym, nie robi z niego automatycznie najmadrzejszego, albo nie zmusza go uwazac sie za takiego.
            • normalnyimadry Re: Jestem dumny ze swojego pochodzenia 04.07.26, 12:55
              Masz rację, ale ludzkie ego uważa, że jeśli jest się dumnym patriotą to jest się też najmądrzejszym bo ten kto ma odmienne zdanie w sprawie patriotyzmu jest od razu traktowany jako zdrajca i najgorsze ścierwo. Większość nie rozumie co to jest patriotyzm ale jest z tego dumna.
              • igor_2025 Re: Jestem dumny ze swojego pochodzenia 04.07.26, 13:29

> Masz rację, ale ludzkie ego uważa, że jeśli jest się dumnym patriotą to jest si
                > ę też najmądrzejszym bo ten kto ma odmienne zdanie w sprawie patriotyzmu jest o
                > d razu traktowany jako zdrajca i najgorsze ścierwo. Większość nie rozumie co to
                > jest patriotyzm ale jest z tego dumna.

Nie obraz sie, ale i w tym przypadku musze Ciebie poprawic.
                Patriotyzm to sluzenie Panstwu, gotowosc oddac zycie za niego, a byc dumnym z pochodzenia, to o etnoc, o narod.
                Naprzyklad Felus,mieszkajacy w USA, i prawdopodobnie posiadajacy amerykanskjie obywatelstwo, ale ma pochodzenie polskie. Wiec on moze byc patriotem USA i byc jednoczesnie dumnym ze swoego polskiego pochodzenia.
                • normalnyimadry Re: Jestem dumny ze swojego pochodzenia 04.07.26, 14:02
                  Nie mam powodu by się obrażać bo znów masz rację. Przepracowałem 50 lat (uczciwie), nie oszukiwałem, państwa nie wykorzystywałem ale patriotą się nie czuję. Dumy z przynależności do tego kraju też nie czuję bo nie dostrzegam powodów do tej dumy. Duma jakoś mi się źle kojarzy choć nie wiem dla czego.
                  • igor_2025 Re: Jestem dumny ze swojego pochodzenia 04.07.26, 14:56

> Nie mam powodu by się obrażać bo znów masz rację.

To sie ciesze, zawsze mam objekcje, gdy komus z milych ludzi musze wskazac, ze nie maja racji.

>Przepracowałem 50 lat (uczciw
                    > ie), nie oszukiwałem, państwa nie wykorzystywałem ale patriotą się nie czuję.

To dosc powszechne zjawisko, ludzi utozsamiaja panstwo z rzadzacymi, i w sumie maja racje, chociaz sami czesciowo ponosza wine, poniewaz nie sa aktywni politycznie. Nie chodza na wybory, nie interesuja sie polityka, a skutkiem jest dojscie do wladzy roznych miernot i cwaniaczkow.

>Dumy z przynależności do tego kraju też nie czuję bo nie dostrzegam powodów do tej dumy.

To konsekwecja braku patriotyzmu, bo kojarzysz kraj ojczysty z obecnym panstwem. Musisz nauczyc sie odrozniac panstwo od kraju. Kraj to pojecie geograficzne i kulturowe.Panstwo to pojecie polityczne i prawne. To powszechny blad, popelniany przez ludzi'

>Duma jakoś mi się źle kojarzy choć nie wiem dla czego.

Pomysl o swoich rodzicach, dziadkach. O bliskich Tobie ludziach. O historii, kulturze swojej ojczyzny. I tu szukaj powod do dumy. Nie szukaj jej w dzialaniach politykow, a tylko w tym co robia zwykli ludzi, naukowcy, artysci. Czy nie warto byc dumnym z tego, ze Twojego rodaka Stanislawa Lema zna caly swiat?
                    • normalnyimadry Re: Jestem dumny ze swojego pochodzenia 04.07.26, 16:03
                      "poniewaz nie sa aktywni politycznie" - Byłem aktywny politycznie do ostatnich wyborów po których stwierdziłem "nigdy więcej", wpływ na wynik wyborów mają media a nie zwykli ludzie zdrowo myślący (takich jest niewielu). "bo kojarzysz kraj ojczysty z obecnym panstwem" - bo państwo jest moim krajem ojczystym. Oczywiście, kraj to pojęcie geograficzne i kulturowe ale to nie znaczy że mam być z tego dumny. Zwiedziłem kawałek Polski bo jeździłem już po niej od pierwszego roku życia, zwiedziłem też trochę Europy i porównując, nie ma się czym chwalić.
                      ".Panstwo to pojecie polityczne i prawne." - oczywiście, i każde państwo jest opresyjne wobec swoich obywateli, jedno bardziej drugie mniej ale zawsze. Myśląc o dziadkach czy rodzicach powiem tylko tyle, dziadek był powstańcem śląskim i jako młodzieniec przysłuchiwałem się rozmowom tych powstańców. W pewnym momencie dowiedziałem się, że gdyby wiedzieli do czego to doprowadzi to wstąpili by do wehrmachtu. Stryja zakablował sąsiad Polak i stryj przeżył tylko 4 miesiące Oświęcimia. Ludzi wybitnych szanuję i podziwiam ale jakoś dumy nie odczuwam.
                      • igor_2025 Masz bardzo skomplikowana osobowsc.... 04.07.26, 17:10
                        Tym bardziej ciekawa.

Napisales:

>Byłem aktywny politycznie do ostatnich
                        > wyborów po których stwierdziłem "nigdy więcej", wpływ na wynik wyborów mają med
                        > ia a nie zwykli ludzie zdrowo myślący (takich jest niewielu).

Trudno tu cokolwiek powiedziec. Bo sadze, ze jednak wiekszosc ludzi sa zdrowo myslace, ale nie wierzace w to, ze cokolwiek mozna zmienic. To wlasnie jest skutek zdrowego rozsadku.

> bo państwo jest moim krajem ojczystym. Oczywiś
                        > cie, kraj to pojęcie geograficzne i kulturowe ale to nie znaczy że mam być z te
                        > go dumny. Zwiedziłem kawałek Polski bo jeździłem już po niej od pierwszego roku
                        > życia, zwiedziłem też trochę Europy i porównując, nie ma się czym chwalić.

A piekna przyroda, a goscinnosc Polakow? To jest kraj, a nie panstwo.

> ".Panstwo to pojecie polityczne i prawne." - oczywiście, i każde państwo jest o
                        > presyjne wobec swoich obywateli, jedno bardziej drugie mniej ale zawsze.

Jednak sam widzisz, ze panstwo nie zawsze daje powod do dumy.

> Myśląc o dziadkach czy rodzicach powiem tylko tyle, dziadek był powstańcem śląskim i
                        > jako młodzieniec przysłuchiwałem się rozmowom tych powstańców. W pewnym momenci
                        > e dowiedziałem się, że gdyby wiedzieli do czego to doprowadzi to wstąpili by do
                        > wehrmachtu.

Bo Twoj dziadek byl rozczarowny panstwem, i trudno jemu sie dziwic. Bo na pewno o nie takie panstwo on walczyl. Ale jego rozczarownie panstwem nie powinno wplynac na dume z dziadka, ktory walczyl.

>Stryja zakablował sąsiad Polak i stryj przeżył tylko 4 miesiące Oświęcimia.

To bardzo przykre doswiadczenie zyciowe, ale dziaolania jakiejs swoloczy nie powinni zatmic to, co mogloby stac powodem do dumy.

>Ludzi wybitnych szanuję i podziwiam ale jakoś dumy nie odczuwam.

Rozumiem Twoje podejscie. To bardzo racjonalna postawa – podziw dla czyichs osiagniec czy talentu nie musi automatycznie wiazac sie z poczuciem dumy. Ale gdy utozsamiamy dume z przynaleznoscia, to sukcesy innych mozemy traktowac troche jak wlasne.

Wiec nadal uwazam, ze masz pelne prawo byc dumnym z tego, ze jestes Polakiem. Ale nic na sile, to powinno przyjsc samo.

• boavista4 Re: Masz bardzo skomplikowana osobowsc.... 05.07.26, 02:34
                          Nie jestem dumny ze jestem tym kim jestem, bo tym samym dyskryminowałbym tych co nie maja takiego szczęścia jak ja, albo byłbym ofiara tych , którzy należą do narodów bardziej uprzywilejowanych, np, do narodu wybranego. Jesteśmy wszyscy równi wobec Boga, i bądźmy szczekliwi z tym co posiadamy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka