12.12.04, 18:14
juz ci raz napisalam, ze w mojej czytelni nie ma tych danych, a jesli bym cos
znalazla, to i tak po hebrajsku, to co, jeszcze mam tlumaczyc? bo niby w
polsce nie ma dostatecznie materialow? to co ty tu robisz, to zwykla
prowokacja i demagogia, bo zdaje sobie doskonale sprawe, ze o wszystkim tym
wiesz, tylko to twoje ciagle udawanie, ze nie, ze skad, ze pomoz i wyjasnij,
cholera cep, jakos do protestowania potem i do prob obalania opinii, ktore
nie pasuja w twoj kwadracik, to zawsze, ale to zawsze masz pod reka
odpowiednia informacje i linkow do wyboru i do koloru...

......Czas II Rzeczypospolitej to również okres wzmożonej emigracji Żydów do
Palestyny. Na jej rozmiar miała wpływ przede wszystkim polityka władz
brytyjskich i sytuacja gospodarcza w Polsce i Palestynie. Pierwsza alja
emigracyjna z Polski do Palestyna była w latach 1924-1926. Wtedy to około 30
tys. polskich Żydów zdecydował się szukać szczęścia na ziemi swoich przodków.
Zmusiła ich do tego trudna sytuacja gospodarcza w kraju. Reformy Grabskiego,
waloryzacja i zwiększenie podatków połączone z recesją wyjątkowo mocno
uderzyły w społeczność żydowską. Kolejny okres wzmożonej emigracji przyniosły
lata 1933-1937. W tym okresie wyemigrowało z Polski do Erec Izrael około 68
tys. Żydów. Do tej decyzji zmuszała ich podobnie jak we wcześniejszym okresie
trudna sytuacja gospodarcza (wielki kryzys) ale pojawiły się nowe czynniki
wzrost nastrojów antysemickich w Polsce i zagrożenie ze strony II Rzeszy[59].

Nie należy oczywiście lekceważyć pobudek ideowych, które determinowały
decyzję o wyjeździe do Palestyny. Były one istotne przede wszystkim u młodych
ludzi i odgrywały one na pewno dużo ważniejszą rolę w okresach pomiędzy tymi
dwoma głównymi falami emigracji. Dowodem na to, że nie tylko chęć budowania
żydowskiej siedziby w Palestynie popychała polskich Żydów do emigracji może
być liczba powracających. W latach 1927-1928 reemigrowało około 3 tys.
uchodźców z lat poprzednich[60].

Według danych w latach 1923-1937 przybyło do Palestyny ponad 111 tys.
emigrantów z Polski, stanowiło to ponad 40% wszystkich Żydów, którzy
zdecydowali się wtedy osiedlić w Ziemi Świętej......"

hatikvah.uni.opole.pl/PL-Ruchsyjonistyczny.htm
poczytaj sobie "ruch oporu zydow w czasie okupacji hitlerowskiej" , rozdzial
ksiazki "studia z dziejow zydow w polsce", to praca zbiorowa pod redakcja
andrzeja zbikowskiego z zihu. poszukaj sobie na stronach zihu, bo to z 1995
roku i nie wiem, czy tam jeszcze to jest. albo sie przejdz do ich sklepu, tez
tam bylam jak szukalam perechodnika...

w 1939 roku bylo w wojsku polskim okolo 130 000-150 000 polskich zydow. jesli
wezmiemy za wyjscie, ze panstwo bez specjalnej mobilizacji rezerwy zaczyna
wojne z okolo 3% swojej populacji, to jak sobie mozesz latwo obliczyc, zydzi,
ktorzy stanowili 10% populacji polski w 1939, stanowili ile? nu, tak srednio
15% wojska polskiego? oblicz, bo ja z matematyki nigdy nie bylam dobra. z
tego co wiem, zabitych zostalo okolo 70000 zolnierzy, z tego ponad 30000
zolnierzy zydowskiego pochodzenia. polowa, nie? reszta ladnie poszla do
niewoli niemieckiej albo sowieckiej.
nu, cepie, ilu zydow polskich wysiedlono do rosji, a raczej do rosji
sowjeckiej? troche poszlo do andersa i potem zostali w palestynie, co tak
krytykowane bylo tu na forum, cale szczescie, bo sie uratowali. inni zgineli
w rosji albo nie mogli wrocic do polski. a te kretynstwa o opanowaniu partii
komunistycznej polskiej przez zydow, to se sprawdz cepku, do 1937 bylo w tej
partii 7% polskich zydow, i robcie sobie te idiotyczne listy, ktore niby maja
udowodnic, ze w partii tej byli tylko zydzi, a jak sie znalazl tam jakis
polak, to przez przypadek albo pomylke....

a co do podziemia zydowskiego, to znow robisz z siebie idiote, co? niby nie
wiesz nic o strachu, w jakim ci zaszczuci zyli, spowodowanym ciagla nagonka,
mordowaniem, glodem, wsadzaniem do getta, rozbijaniem calych rodzin, calego
spoleczenstwa? jeszcze cholera mieli sie organizowac co? no i mieli miec
pieniazki na kupowanie broni, bo im tak niemcy pozwalali zabierac z domu co
chcieli, nie? rodzina mojego ojca miala na opuszczenie mieszkania (9 osob) 5
minut, PIEC minut, ty farsztejst?

a z ta emigracja do palestyny, co ci tak dane potrzebne w procentach i
liczbach, bo inaczej to biedaku nie bedziesz przeciez mogl zrozumiec, a
inaczej to nikak sie dowiedziec nie mozesz:
w latach 33-37 przyjechalo do palestyny opkolo 70 000 zydow polskich. i jesli
sam nie rozumiesz, to ci zaznaczam, ze to nie bylo 70 000 zdrowych, mlodych
polskich zydow plci meskiej, tylko ta liczba kryje w sobie cale rodziny.
jakby zostali w polsce, to ile by mieli lat w latach 42-43? masz zadanie
matematyczne do rozwiazania.

poczytaj sobie troche wspomnien ludzi z getta, poczytaj wspomnienia "antka"
cukiermana, moze w koncu cos zaczniesz rozumiec, chociaz watpie, bo jak nie
zrozumiales do dzisiaj, to ci nie dane, cepie, i wszystkie odpowiedzi to jak
w sciane. i ta ci tez nie bedzie dostateczna. dokladnie tam samo, jak ci
niedostateczne byly dzisiatki dyskusji i odpowiedzi na temat co bedzie, jak
wyjdziemy z gazy. jakos nikt z israelczykow ci nie odpowiedzial. ja tez nie.
bo ile razy mozna mowic to samo? ile razy mozna odpowiadac na to samo
pytanie "jak wy to widzicie"? jak widzisz, nikomu sie juz nie chce odpowiadac
na te twoje ciagle i bez przerwy powtarzajace sie pytania, a potem pytania na
odpowiedzi, a potem znow, ze "to nie dostatecznie, nie rozumiem, masz jakis
link na poparcie" etc. etc. etc. staralm ci sie powiedziec, zebys przestal z
tymi prowokacjami. nie przestajesz. nu, to wlasnie powoli przestajesz
dostawac odpowiedzi, chociaz oczywiscie, pozostaje ci ten zerowiec, mirmilek,
stranger i krystian, aha i gini oczywiscie. oni wiedza i oni maja linki.

www.znak.com.pl/forum/index.php?t=przeglad&id=2090
hatikvah.uni.opole.pl/PL-Ruchsyjonistyczny.htm
polityka.onet.pl/artykul.asp?DB=162&ITEM=1129922
Obserwuj wątek
    • Gość: Cep Re: do cepa IP: *.aster.pl 12.12.04, 19:18
      Dobra odpowiedź. Tylko po co ten wstęp? Chcesz mnie zawsze na wstępie ustawić do kopniaka? Wybacz, ale ja za stary wróbel jestem, i znam te zabiegi. I kopa jeszcze na zakończenie? W żadnym wypadku. No go.

Teraz rzeczowo. Co do aliji. Dla lat 1923-1937 podajesz liczbę 111 tys. emigrantów - załóżmy, że to 100 tys. Przyjmijmy, że to rodziny 2 + 2. To oznacza 25 tys. mężczyzn. To statystycznie oznacza, że jeden emigrant przypada na każde 140 osób pozostałych w kraju. A tych 140 osób musisz podzielić na dwa: eliminujesz osoby starsze i dzieci. To 1 emigrant na każde 70 osób. Kobiet i mężczyzn. Teraz. Pomniejsz tę proporcję o nieznaną mi liczbę (ale zapewne pokaźną) mężczyzn poległych i wziętych do niewoli w wojnie '39. Dalej wywózki. Dalej całą warstwę aktywistów, którzy uciekli z Armią Czerwoną ze wsch. Polski po inwazji niemieckiej. I Ty mi mówisz, że środowisko polskich Żydów nie zostało ogołocone z elementu przywódczego? Jaki masz powód, żeby tak twierdzić? Jakiś szczególny cel?

Twoje dane na temat udziału żołnierzy żydowskiego pochodzenia w wojnie '39 roku nie są mi znane. Sam czegoś na ten temat poszukam. Ale nie moge powstrzymać się od zrobienia Ci wyrzutu. Już po raz drugi dzisiaj. Twoją uwagę o tym, że niemal połowę poległych stanowili polscy żołnierze-Żydzi, co miałoby świadczyć, że polscy żołnierze-nie-Żydzi, mieli lepiej opanowaną sztukę ucieczki i poddawania się, uważam za conajmniej niestosowną. (Powstrzymam się od mocniejszych określeń.) Zauważ, że mozna rzecz całą odwrócić: na polu bitwy giną w nowoczesnej wojnie głównie ci, którzy nie umieją walczyć. Skonsultuj się w tej sprawie z mężem, on Ci powie, czy mam rację czy jej nie mam.

Nic nie wspomniałem o KPP i procentowym udziale w niej komunistów żydowskiego pochodzenia. Do niczego nie było mi to potrzebne. Ale zaciekawia mnie, skąd wzięłaś te 7% w 1937?

Na temat trwałości stereotypu żydo-komuny w Polsce wywiad z Prof. Andrzejem Paczkowskim, współ-autorem "Czarnej księgi komunizmu". Rozsądny, wyważony, chłodny tekst. Warto poświęcić paręnaście minut.

www.dialogonline.org/60_02pl.html

Na koniec: jak nie chcesz nic powiedzieć, jak sobie wyobrażasz region po jednostronnym wyjściu ze Strefy Gazy - to nie. No przecież prosić nie będę. Powtórzę tylko za Tobą: nu, zoll zejn - brak odpowiedzi to też odpowiedź.

I już zupełnie na koniec: pamiętaj - złość piękności szkodzi.

Z wyrazami stałego oddania,

C.

• Gość: Gość Re: do cepa IP: *.astral.lodz.pl 12.12.04, 19:36
        Może tak rozejrzeć się dookoła, a nuż uda sie zrobic coś dobrego, potrzebnego
        bliskim i dalszym. Tak zwanemu środowisku, w którym żyjecie i wreszcie przestać
        dzielić "Żyda na czworo", wyliczac w procentach, różniczkować,czy też poddawać
        innym analizom. Czy naprawdę nie macie uczucia "bicia piany" o niczym, ani z
        tego korzyści, ani wiedzy, że o uśmiecu nie wspomnę.
        No ewentualnie uśmiech politowania.
        "Gwaizdka" sie zbliża może tak pomóc Mikołajowi i pozwolić uśmiechnąć się
        jakiemuś dziecku, nie wnikając w to, czy ono w kropki, kratkę i kto jego
        dziadkiem jest.
        Chanukowo Gwiazdkowe pozdrowienia.
        • Gość: Cep Re: do cepa IP: *.aster.pl 12.12.04, 19:44
          Nie, wbrew Twojemu uśmiechowi politowania, nie mam poczucia uczestnictwa w "biciu piany". Dowiedziałem się na tym Forum mnóstwa rzeczy. Także takich, które zapisano między wierszami.

Ale dziękuję za ten komentarz z boku.
        • dana33 Re: do cepa 12.12.04, 22:03
          dla ciebie tez, gosciu... :)
          • Gość: Cep Re: do cepa IP: *.aster.pl 12.12.04, 22:50
            I jeszcze ode mnie w imieniu mojej żony.

Po tym napomnieniu umyłem podłogę w kuchni.
      • 100krotki Re: do cepa 12.12.04, 19:42
        Gość portalu: Cep napisał(a):

> Dobra odpowiedź. Tylko po co ten wstęp? Chcesz mnie zawsze na wstępie ustawić
        d
        > o kopniaka? Wybacz, ale ja za stary wróbel jestem, i znam te zabiegi. I kopa
        je
        > szcze na zakończenie? W żadnym wypadku. No go.
        >
        > Teraz rzeczowo.

i wreszcie dobra i mądra Dana też zrozumiała, że tobie wcale nie chodzi o
        zrozumienie czegokolwiek, co mogłoby w normalnym swietle pokazać działanie
        jakiegokolwiek Zyda czy to w Polsce, czy w Izraelu czy gdziekolwiek na swiecie
        ty i tobie podobni potrzebują takiego Żyda do dyskusji aby sobie i INNYM wykazać
        co wykazać?
        sam to napisz
        miej raz ODWAGĘ napisać CO CHCESZ WYKAZAĆ udzielając się tak aktywnie na FŚ
        jeśli oczywiście "starym wróblem" jesteś, a nie jakimś tam padlinożerczym
        stworzeniem, to powinieneś wiedzieć kiedy "stary wróbel" powinien wykazać się
        nie tylko sprytem ale i odwagą
        to jest twoja ostatnia szansa na pokazanie swojej ludzkiej twarzy "starego
        wróbla"
        napisz CO CHCESZ WYKAZAĆ w temacie ŻYDZI
        • Gość: Cep Re: do cepa IP: *.aster.pl 12.12.04, 19:48
          Co chcę wykazać w TEMACIE ŻYDZI?

Ależ droga d_nutko, nic poza tym, jak tylko pogwarzyć sobie o starych Polakach.
          • Gość: alfred Re: do cepa IP: 5.5R* / 212.25.109.* 12.12.04, 19:53
            stary alfons CEP chce pomazyc o starych czasach
            • Gość: Cep Re: do cepa IP: *.aster.pl 12.12.04, 20:18
              No, właśnie, tego chcę. Ale przez <er-zet>.
          • 100krotki Re: do cepa 12.12.04, 19:55
            Gość portalu: Cep napisał(a):

> Co chcę wykazać w TEMACIE ŻYDZI?
            >
            > Ależ droga d_nutko, nic poza tym, jak tylko pogwarzyć sobie o starych
            Polakach.
            >

czyli...metodą starego wróbla uniknąłeś odpowiedzi wprost

wiesz co Cepie?
            ja nie za bardzo lubię tego typo "starych wróbli"
            widać jestem jeszcze zbyt młoda 100krotka
            • Gość: Cep Re: do cepa IP: *.aster.pl 12.12.04, 20:19
              Stary wróbel unika odpowiadania na pytania, które są skonstruowane z zamiarem wywołania określonej odpowiedzi.
              • Gość: alfred Re: do cepa IP: 5.6R1D8DEBUG* / 212.25.109.* 12.12.04, 20:23
                TY nie WROBEL tylko stary zdziecinialy alfons...straszna prawda przyznaj CEPIE
                • Gość: Cep Re: do cepa IP: *.aster.pl 12.12.04, 20:24
                  Przyznaję się. Bez bicia.
      • krystian71 Re: do cepa 12.12.04, 21:35
        Nowa Encyklopedia Powszechna wyd.z 1996r podaje,ze w 1934 r liczebnosc KPP wynosila ok.10 tys z "przewaga Zydow,Bialorusinow i Ukraincow"
        pozdr
      • dana33 Re: do cepa 12.12.04, 21:55
        nu, zabawiasz sie cepek w matematyke, tylko nie bardzo dokladnie. zydowskich
        rodzin w polsce, w tamtym okresie, w ktorych bylo tylko 2 dzieci, to ty mozesz
        policzyc na przyslowiowych palcach u jednej reki. przecietna, farsztejst,
        przecietna tam, to 6 dzieci. moj dziadek byl jednym z 16, moj ojciec jednym z 6
        dzieci. i te szescioro, bo niby rodzina mojego ojca to byla "postepowa" jego
        bracia i siostry miali wszyscy od 6 wzwyz. do palestyny z tej rodziny wyjechaly
        2 ciotki mojego ojca i zabrali ze soba tylko dwoje najmlodszych dzieci, reszta
        zostala w polsce i zginela i jedna kuzynka mojego ojca, ktora zmarla w pare
        miesiecy temu. jeden brat mojego dziadka wyjechal do francji. cala reszta tej
        ogromnej rodziny zostala w polsce. uratowal sie tylko moj ojciec. tak ze juz
        rozpoczynajac twoje "obliczenia", wychodzisz z absolutnie blednej pozycji.
        nic nie pisalam o elemencie przywodczym. niby mieli przewodzic czemu? bundowi?
        o czym ty znow tu macisz? a ty cos wczesniej pisales o elemencie przywodczym?
        ty pisales o zdrowych mlodych zydach, ktorzy szli na smierc jak barany. nie
        protestujac i nie broniac sie. oni komu nieli przewodzic? transportowi zydow do
        oswiecimia? znow odwracasz kota ogonem, jak tylko twoje poprzednie twierdzenia
        okazuja sie nie takie twarde.
        dalam ci dosyc linkow. poszukaj sobie sam, idz do zihu, maja dosyc materialow.

nie nie mam zamiaru wiecej na ten temat dyskutowac, bo ci juz dalam odpowiedz w
        dzisiatkach twoich pytan pt. jak sobie wyobrazam stsounki israela z wolnym
        krajem palestyna.
        wiec po dzsiejszych wiadomosciach, to wszystko co przeczytales w jerusalem post
        stoi mocno. zobaczymy, jakie wiadomosci bede jutro rano, bo cos mi sie zdaje,
        ze dzisiaj w nocy dostana w dupe i to porzadnie.
        a ty cepku, jak ty to sobie wyobrazasz? my wlasnie rozmawiamy juz z abu
        maazenem, z mubarakiem, a hamas przy dobrej pomocy hizballah dalej wierci
        tunele, dalej przemyca bron i material wybuchowy. wiec cepku drogi, jak ty
        myslisz, po wyjsciu z gazy, to my bedziemy dawac sie zabijac zamiast z
        odleglosci 50 metrow to z odleglosci 2 kilometrow? i oczywiscie nic nie
        bedziemy robic, nie? nu, jak nie przestana naw4t po naszym opuszczeniu granic,
        to dostana w kosc, ze sie pewnie wiecej nie pozbieraja. a tobie przysle
        chusteczke na otarcie lez.
        • Gość: aki Re: do cepa ale napiszę trochę ja IP: *.protonet.pl / 80.51.161.* 12.12.04, 22:11
          rozmowy owszem sie rozkręcają ale w ostatnich kilkunastu dniach bylo tak że praktycznie codziennie tu jeden tam 2-ch , czy trzech zabitych palestynczyków chyba nie zaprzeczysz co? to sie wam ogryżli co sie dziwisz
          • dana33 Re: do cepa ale napiszę trochę ja 12.12.04, 22:22
            aha, odgryzli sie, za co aki? za to ze rozpoczeli ta intifade? a jak teraz my
            podlozymy bombe pod ich autobus i restauracje, to napiszesz im, zesmy sie
            odgryzli? to idz raz na forum arabskie i napisz im tam. to wtedy bedzie fair.
            • Gość: aki Re: do dany ale napiszę trochę ja IP: *.protonet.pl / 80.51.161.* 12.12.04, 22:37
              forum arabskie jest raczej o turystyce i trzeba sie logowac- czego nie znoszę
              przeciez napisałem ci ze w ostatnich kilkunasy dnich zabitych zostało ilus tam palestynczyków dorosłych i dzieci czy to nieprada?(zajrzyj do haaretza jesli nie wierzysz) to czego sie dziwisz ze akurat dzis jest odwrotnie?
              • dana33 Re: do dany ale napiszę trochę ja 12.12.04, 23:00
                aki, ty moze syn albo brat cepa? tobie tez trzeba wkolko i to samo wyjasniac?
                dzieci tam gina, bo oni uzywaja dzieci w tej wojnie. kryja sie za nimi,
                posylaja z bronia, trenuja. ci dorosli zabici, to w wszycy terrorysci. jesli
                znajdziesz tam cywila, to przez przypadek. israel nie szuka cywili, israel
                szuka terrorystow. a na wojnie jak na wojnie, aki, gina niestety tez cywile i
                dzieci. i to nie tylko u nas.
                • Gość: aki dana nigdy nie..... IP: *.protonet.pl / 80.51.161.* 12.12.04, 23:18
                  nigdy nie potrafiłas powiedziec ilu żołnierzy izraelskich zginęło z rak tych szkolonych dzieci(szczerze- umiesz przytoczyć konkretne fakty to bedzie dla mnie argument czy tylko umiesz tylko powtarzac hasło n/t?) przypadek ...przypadek.... byłbym naiwny gdybym sądził ze takie przypadki nie beda się zdarzały ale one stały sie już regułą prawie. Zresztą jak mówisz-jest wojna,a więc zginęli żołnierze ciekawe czy mieli wypisane na hełmach i kamizelkach "born to kill" ?
                  • dana33 Re: dana nigdy nie..... 12.12.04, 23:38
                    nie aki, nie potrafie, bo u nas nie robi sie statystyk, ilu zolnierzy zginelo z
                    rak dzieci, ilu zostalo porwanych i zabitych, ilu zadzganych nozem, ile zginelo
                    w tankach, a ilu zginelo na morzu. u nas zabity zolnierz to zabity zolnierz, to
                    moj brat/maz/syn/kuzyn/wnuk/ojciec, to zaloba w calym kraju, to uczczenie
                    kazdego jednego w dzien poleglych zolnierzy 3 minutami ciszy i zamarcia zycia w
                    calym kraju, to wyliczenie kazdego nazwiska z wiekiem, ranga i przynaleznoscia
                    wojskowa, to specjalne cmentarze i specjalne modlityw. statystyk nie ma.

jesli nie masz do mnie zaufania, przestan sie mnie pytac o wyjasnienia. napewno
                    znajdziesz osoby bardziej warte zaufania.
                    • Gość: aki Re: dana nigdy nie..... IP: *.protonet.pl / 80.51.161.* 13.12.04, 00:14
                      ja sie nie pytam o zwyczaje żałobne tylko o konkretne fakty.
                      takim faktem jest smierc wielu małych dzieci palestynskich. Ty twierdzisz ze to byli nosiciele bomb wymierzonych w idf.prosiłem o dowody.....(...)
                      ????????????????????????.dobranoc
                      • dana33 Re: dana nigdy nie..... 13.12.04, 00:28
                        aki, zamieniasz sie w cepa.
                        nigdy nigdzie nie pisalam, ze wszystkie zabite dzieci palestynskie byly
                        nosicielami bomb. albo zamieszanymi swiadomie w wojne. czesc tych dzieci
                        zostala zabita przypadkowo, bo znajdowaly sie tam, gdzie np. wymierzono rakiete
                        w znanego terroryste, ktory wlasnie schowal sie za dziecmi szkolnymi. oni to
                        lubia robic, majac nadzieje, ze nie bedziemy strzelac i ze ujdzie z zyciem.
                        a co do dzieci w obozach treningowych, dzieci uzywanych do przenoszenia
                        ladunkow wybuchowych, dzieci wykorzystanych do wszelkich mozliwych
                        terrorystycznych planow, dalam do tego dostatecznie duzo linkow. nie
                        odpowiadaja ci? ok. po prostu powiedz sobie, ze ja klamie. i sprawa zalatwiona.
                        • Gość: aki Re: dana nigdy nie..... IP: *.protonet.pl / 80.51.161.* 13.12.04, 16:38
                          konkrety dana,konkrety proszę a mie morze słów.piszesz dużo a nie potrafisz tego udowodnić.To, że w coś sie mocno wierzy to nie znaczy jeszcze ze to prawda
                          wszystkie przypadki smierci żołnierzy izraelskich sa dokładnie(i obiektywnie jak w haaretzu) opisywane w prasie izraelskiej gdyby takie incydenty z dziecmi-bombami były faktem to tam je można by było znależć.
                          no własnie:gdyby.....
                          • Gość: Cep Re: dana nigdy nie..... IP: *.aster.pl 13.12.04, 18:08
                            Tu jest jedyna poważna strona, jaką znalazłem po wpisaniu do wyszukiwarki frazy "Palestinian child bomb".

www.mfa.gov.il/MFA/Terrorism-+Obstacle+to+Peace/Terrorism+and+Islamic+Fundamentalism-/Fatah+tricks+12-year-old+boy+into+becoming+a+suicide+terrorist.htm
                            Mówią o 29 atakach samobójczych dokonanych przez młodocianych. Ale nie wiem, co prawnie oznacza termin "młodociany" (minor)

Być może należałoby użyć do wyszukiwania innego zestawu kluczowych słów.
                            • Gość: aki no cos juz jest dzieki IP: *.protonet.pl / 80.51.161.* 13.12.04, 18:32
                              ok.ale praktycznie opisany jest jeden przypadek (niedokonanego na szczescie) ataku -reszta to ogólniki bez konkretów.wiesz, o tyle w to watpię, że jednak patrząc ze strony izraelskiej i z propagandowego punktu widzenia byłby to bardzo nośny medialnie news.a tu nic nie ma......
                          • dana33 Re: dana nigdy nie..... 13.12.04, 23:11
                            nie mowie nawet aki, ze ten watek wogole nie byl o dzieciach-zabojcach
                            palestynskich. rozumiem, dlaczego akurat na tym watku napisales wlasnie to co
                            napisales.
                            o tych dzieciach pisalam tu duzo. napisalam tez, ze to co mi opowiadano, mialo
                            miejsce w 67 i 73 roku i ze nie mam do tego zadnych linkow.
                            pisze aki tutaj od prawie 3 lat. masz pelne prawo nie wierzyc mi.
                            tylko bede ci wdzieczna, jesli nie bedziesz wiecej pisal po jakims twierdzeniu
                            jakiegos forumowicza: dana, czy to prawda. bo nie bede ci wiecej na takie
                            pytania odpowiadac. albo sie ma zaufanie do kogos, nawet jak nie ma linku do
                            jakiegos zdarzenia, albo nie. poniewaz ty nie masz, ciagle i bez przerwy
                            watpisz w to co pisze, nigdy moje linki nie sa dla ciebie dostatecznie
                            przekonywujace, ba, nie sa nawet dostateczne, zebys sie troche zastanowil co do
                            tego, co pisze, tylko zawsze masz te twoje "duzo piszesz a nie potrafisz
                            udowodnic", wiec wiecej na twoje pytania typu "czy to prawda" odpowiadac nie
                            bede. widzisz aki, ja nie musze ciagle i bez przerwy wszystkiego udawadniac.
                            ja nie mam potrzeby rowniez klamac i nie robie tego. jestem tutaj jedna z
                            bardzo niewielu, ktora nie klamie. i w koncu, aki, jest mi to serdecznie
                            obojetnie, czy wy wierzycie w to co ja pisze, czy nie. te czasy, kiedy naiwnie
                            myslalam, ze jestescie uczciwie zainteresowani w naszym zdaniu, minely juz
                            dawno. dzisiaj pisze tylko wtedy, kiedy chce, nic wiecej nie tlumacze i nie
                            wyjasniam, wiem dobrze, gdzie stoje ja a gdzie wy. najwyzej, jak wasze klamstwa
                            lub proby kommpletnego znieksztalcenia zyda polskiego sa po prostu bezczelne,
                            tak jak to mialo miejsce na tym watku o biernosci zydow polskich w czasie
                            wojny, to jeszcze mi sie chce cos wam udowodnic. ale i to coraz mniej. nie
                            jestescie po prostu tego warci. w ciagu tych 3 lat ani razu, aki, ani razu
                            zaden polski zyd z israela tu piszacy (nie licze fredzia) nigdy nie rozpocal
                            zadnego watku o polsce i polakach z taka ochota dokopania, ponizenia was, jak
                            wy to robicie z nami. a wiesz sam, ze jakbysmy chcieli, nu, to obraz polaka i
                            polski nie byly taki piekny, jaki wy chcecie widziec. wy tutaj ogolem nalezycie
                            po prostu do ludzi po prostu niezyczliwych, zapamietliwych, chcacych za wszelka
                            cene widziec w innych gorszych, niz wy sami jestescie. over my dead body, aki,
                            over my dead body. nie jestescie nic lepsi niz inni, a na tym forum jestecie
                            gorsi, niz cala kupa ludzi, ktorych znam. dobranoc.
                            • Gość: aki podobają mi sie Twoje stwierdzenia IP: *.protonet.pl / 80.51.161.* 14.12.04, 00:00
                              a zwłaszcza to słowo "wy" odmieniane na wszystkie możliwe przypadki i rodzaje oraz to :"jestem na forum jedną z niewielu osób.która nie kłamie" może tak, może nie tego nie wiem-trochę pokory i uznania wobec racji innych a także mniej drażliwosci by ci nie zaszkodziło
                              Jestes na forum ale nie rozumiesz jego istoty bo nie potrafisz oddzielić róznicy zdań od osobistej do kogos sympatii czy antypatii.Widocznie dla Ciebie ktos kto nie zgadza sie z Żydem jest już tym samym przeciwnikiem i nieprzyjacielem tylko dlatego,że widzi swiat inaczej niż Żyd. No cóż- można reprezentować i takie podejście do rzeczywistości....Zaufanie to i owszem mozna miec/nie mieć ale raczej w sprawach osobistych a forum do takowych nie należy
                              Acha i jeszcze:na temat bierności Żydów w trakcie ich eksterminacji się nie wypowiadałem tak że daruj sobie to "wy" musiałaś mnie z kimś pomylić-to tak gwoli ścisłości.Innych Twoich zapatrywań prostował nie będe.Dobranoc
        • Gość: Cep Re: do cepa IP: *.aster.pl 12.12.04, 22:22
          Właśnie napisałem o tym, że rodziny, które wyjeżdżały nie były liczne.

I w tym i w tym innym wątku napisałem o elemencie przywódczym. Przykro mi, że nie przeczytałaś.

W żadnym wątku nie napisałem, że Żydzi szli na śmierć "jak barany".

PS. Rozmawiasz sama z sobą? Czy z jakimś fantomem?
          • dana33 Re: do cepa 12.12.04, 23:02
            ale rodziny BYLY liczne cep i wyjezdzaly normalnie cale rodziny, niektore tylko
            zostawialy czesc w polsce!!!!
            nu, te barany to tu na forum popularne wyrazenie. rozmawiam z toba.
            • Gość: Cep Re: do cepa IP: *.aster.pl 12.12.04, 23:32
              Jak było tak było. Dla mnie ważne jest, że sztetle w Polsce zostały ogołocone z ludzi, którzy mogliby skutecznie zorganizować opór. Ważne również dlatego, że wyjaśnia mi jak mogło dojść do zdarzeń w rodzaju Jedwabnego. Bo również Polacy byli w takich miasteczkach pozbawieni elit, stawali się bezwładną masą, dającą się zastraszyć lokalnym, gotowym na wszystko mętom.

Porównaj tylko zdarzenia w Przytyku, gdzie po awanturze na targu doszło do użycia broni palnej przez przedstawicieli zydowskiej samoobrony. Porównaj też:

www.radzyminmemory.pl/memory/memo3.html

Mimo dziwnych informacji (nie zetknąłem się np. nigdy z organizacją o nazwie "Nara"), strona przekazuje atmosferę gotowości do aktywnej obrony.

<W takim środowisku żyliśmy w Polsce w latach trzydziestych. My młodzi syjoniści i wiele starszych pokoleń, rozumieliśmy jasno, że Żydzi nie mają przyszłości na tej ziemi i że czeka ich gorzki los. Wiedzieliśmy, że nasze miejsce jest na ziemi Izraela. Lecz nie mogliśmy przenieść tak wielu ludzi do Izraela, ale ceną jaką za to zapłaciliśmy była śmierć.>
              • dana33 Re: do cepa 12.12.04, 23:46
                cep, przestan, naprawde. jedwabne to dla mnie czerwona plachta na byka.
                taak, polacy byli pozbawieni elit, bezwladna masa, dawali sie zatraszyc
                lokalnym metom. hm... ty czytales my z jedwabnego anny bikont? bo jakos mi tak
                wyglada, ze i nie byli pozbawieni zadnych elit, a te mety co ich, tych polakow,
                zastraszaly to byl kosciol.
                cep, szkoda kazdego slowa. powiedzialam ci juz w pierwszym poscie tego watku,
                ze ci moja odpowiedz nie wystarczy. nu, i nie wystarczyla.
                nie chce walkowac, bo po co. tez ci napisalam, ze i tak wszystko wiesz, i tak
                wszystko znasz, i tak masz linki do wszystkich wiadomosci, ktore pasuja tobie.
                te co ja podaje ci nigdy jeszcze nie wystarczaly. zoll zejn, cep. do dalszych
                dyskusji szukaj sobie kogos innego, bo mnie zmeczyles. ja z toba teraz tylko o
                kwiatkach, ptaszkach i pielmieniach.
                ide spac, u nas juz pierwsza w nocy.
                • Gość: Cep Re: do cepa IP: *.aster.pl 12.12.04, 23:58
                  dana33 napisała:

> jakos mi tak
                  > wyglada, ze i nie byli pozbawieni zadnych elit, a te mety co ich, tych polakow,
                  >
                  > zastraszaly to byl kosciol.

Wyjaśniłaś wszystko. Po co było tak długo owijać w bawełnę?

Do widzenia.
                  • dana33 Re: do cepa 13.12.04, 00:04
                    hahahaha, oj cep cep..... no nie moge. to nie ja wyjasnilam wszystko. to anna
                    bikont opisuje nakazy kosciola, podzydzanie przez kosciol.....
                    obrazaj sie cepku, obrazaj, nie wyszlo ci tym razem ostatnie slowo?
                    a wogole to moze nie chodzilo ci o zydow i opor zydowski, tylko o kosciol???
                    i tak tylko zamaciles? nu, nie mam ci wiecej nic do powiedzenia. jest mi ciebie
                    zal.
                    do widzenia cep.
                    • Gość: Cep Re: do cepa IP: *.aster.pl 13.12.04, 00:20
                      dana33 napisała:

> hahahaha

rzekła hrabinia i zamkła za sobą dźwi.

• dana33 Re: do cepa 13.12.04, 06:52
                        cep, hrabinia lekko na momencik uchyla drzwi: jako ze wiadomo wam wszystkim, ze
                        opowiadam najwlasniejszemu co sie dzieje na forum i dosc sie tutaj smiejemy,
                        opowiedzialam mu oczywiscie i o tej naszej dyskusji.... tomas ma jedno pytanie
                        a propos walecznosci czy raczej braku ducha walki wsrod zydow polskich:
                        jak dlugo walczyla armia polska, uzbrojona we wszelka mozliwa bron wlacznie z
                        samolotami, ktora krzyczala "nie oddamy nawet guzika", zanim sie nie poddala
                        niemcom, a jak dlugo wytrzymali zydzi w powstaniu getta? bedzie ci wdzieczny za
                        odpowiedz.

a co do tej zydowki jerozolimskiej, co stoi tu od 3 lat i nie daje wam zyc?
    • Gość: Cep Do Dany IP: *.aster.pl 12.12.04, 20:59
      Dzięki za link do Polityki:

polityka.onet.pl/artykul.asp?DB=162&ITEM=1129922

Nazwisko oczywiście znam - książki nie. Spróbuję zdobyć.

• dana33 Re: Do Dany 12.12.04, 22:07
        nu, idz tez do zihu. bylam tam ostatnim razem. powinnam byc nie rothschildem
        tylko rockefellerem....
        • dana33 do cepa 12.12.04, 22:17
          nu, przeczytalam ten link. i co chesz mi powiedziec, ze w kpp bylo 26% zydow?
          26% procentow z czego? bo nie bylo. bylo okolo 7% z populacji zydowskiej. jakby
          kpp byla zlozona z 2 ludzi, jednego zyda i jednego polaka, to bys napisal, ze w
          kpp bylo 50% zydow? nu, cep....
          • krystian71 Re: do cepa 12.12.04, 22:29
            wg Encyklopedii PWN w 37 r KPP liczyla 10tys czlonkow.Twoje zrodla te liczebnosc zawyzaja albo wiedza lepiej ,wezmy kalkulator.
            7% z 3,5 milionowej ludnosci zydowskiej to 245tys-to straszna armia
            10 tys z 35milionow wszystkich obywateli stanowi 0.03%
            • dana33 Re: do cepa 13.12.04, 08:26
              idz krystianku i nauczy sie rozumiec, co sie pisze. nic nie pisalam powyzej o
              7% w armii polskiej. mowa byla o partii komunistycznej. blaznisz sie, jak
              zwykle.
              aaa, moje zrodla ktore podalam, to oczywiscie dla ciebie niekompetentne, tak
              samo zreszta jak dla cepa. ale akurat to rozumiem, ze dla was niekompetentne.
              jestescie typowymi obywatelami polskimi, ktorzy nie lubia widziec prawdy, nie
              lubia widziec wlasnej winy, natomiast zawsze mieli, maja i beda miec, tego
              polskiego zyda pod reka. jak wam to ulatwia zycie, be my guest, krystianku, be
              my guest.
              • krystian71 Re: do cepa 13.12.04, 10:38
                nie wyspalas sie Danusiu,nic dziwnego skoro po nocy z iszem takie trudne tematy roztrzasacie.
                Przeczytaj sobie dokladnie co TY napisalas i co JA.
                Dokladnie ciebie zrozumialem i o zadnym Wojsku Polskim nie pisze.
                Napisalem za to,ze te 7% z calej zydowskiej populacji,ktore mialo nalezec do partii komunistycznej to straszna ARMIA(taka przenosnia)
                Bo to czyni245 tysiecy czlonkow.
                Chyba,ze jest inaczej liczone,z doroslej czesci populacji,chyba,ze liczono wg jakis kryteriow rowniez sympatykow.
                Polskie dane stwierdzaja liczebnosc KPP na 10 tys czlonkow w 37r,przewage Zydow,Bialorusinow i Ukraincow.
                We wladzach tej partii przewaga byla uderzajaca-nazwal bym ja monopolem.
                Ale tym akurat sie nie martwie,daje mi to komfort,gdy stwiedzam fakt,ze jednak malo Polakow bylo w szeregach zdrajcow.
                Tych ,ktorzy uciekli di ZSRR ,jeszcze przed wojna ,Stalin zlikwidowal .
                Gore partyjna bez wyjatku.
                Jestem bezdusznym facetem,bo w tej sprawie nie potrafie z siebie wykrzesac ani deka wspolczucia.
                • dana33 do krystianka 13.12.04, 10:44
                  lekko bredzisz krystianku.
                  • krystian71 Re: do krystianka 13.12.04, 10:47
                    przedyskutuj to z iszem
              • krystian71 za szybko kliknalem 13.12.04, 10:45
                bo chcialem jeszcze dodac,ze prawdopodobnie jednak twoje zrodla sa blizsze prawdy.
                Skoro TY piszesz o 7% poparciu wsrod Zydow dla partii komunistycznej,to zapewne masz racje,ktoz lepiej moze znac rozklad sympatii wsrod SWOICH.
                KPP byla partia spiskowa,przez dlugi czas zdelegalizowana,trudno przypuszczac,ze publikowala jakies oficjalne dane o ilosci swoich czlonkow
    • puls.usa dana konserwo!!! - ten sam belkot co zwykle 12.12.04, 21:59
      nieudolna propaganda ktora walkujesz bez zmian od 2 lat. Polacy byli be ,
      Niemcy cacy, rzadko o nich wspominasz bo to jest nie P.C - w koncu partycypuja
      w utrzymaniu Erecu .Niemcy czegos nawet was nauczyli o czym raczylas wspomniec
      5 minut na opuszczenie domu!!!!!!!!!!!!! wy to samo robicie a Palestynczykami 5
      min na opuszczenia albo wysadzacie w powietrze razem z mieszkancami !!!!!!!!! -
      tego nawt Niemcy nie robili.
      • Gość: Gość Re: dana konserwo!!! - ten sam belkot co zwykle IP: *.astral.lodz.pl 12.12.04, 22:15
        Tak trzeba być "konserwą" by nie móc zrozumieć róznicy między "be" niektórych
        Polaków-sąsiadów, kolegów niejednokrotnie przyjaciól a "be" Niemców, najeżdźców-
        okupantów. To jest "konserwa" lub używając eufemizmu ślepa niechęć i
        udowodnienie jej wszelką cenę. Ale pamiętajcie o tym, że "śmierć" narodu,
        człowieka to milczenie, mówienie o nim żle, dobrze, nawet powielanie legend to
        utrzymywanie życia. To sukces tych o których mówią.
    • Gość: kuk Re: do cepa IP: 207.7.198.* 12.12.04, 22:17
      Tzn: jak jest dobrze, to my som. A jak niedobrze, to my uciekajem....dobre....i
      jak patriotyczne....
      • Gość: Gość Re: do cepa IP: *.astral.lodz.pl 12.12.04, 22:20
        a tak jaśniej, do kogo to pytanie?
        • Gość: zbalansowany Do Dany IP: 61.68.188.* 13.12.04, 08:09

Przeczytaj sobie o miedzywojennym polskim antysemityzmie:

www.naszawitryna.pl/ksiazki_31.html
          A potem napisz prosze jakie wysokie funkcje w Izraelu zajmuja Palestynczycy.
          • dana33 Re: Do Dany 13.12.04, 08:33
            nu, zafajdancu, jak zwykle masz ciekawy link. zawsze dobrze mi sie robi na
            sercu, czytajac w jakim bagnie szanowny zafajdaniec siedzi.
            "palestynczycy" nie zajmuja zadnych funkcji w israelu, ani wysokich ani
            niskich, jako ze nie sa israelskimi obywatelami. ale taki nastepny ze szczepu
            zafajdancow, ahmad tibi, ktory byl doradca osobistym generalissimo, tak przez
            ciebie podziwianego, jest rowniez czlonkiem knesset. byl lekko oburzony, nawet
            gromko wykrzykiwal cos o "nie demokracji" panujacej w moim mocarstwie, jak nie
            chciano go wlaczyc do parlamentarnej komisji do spraw bezpieczenstwa kraju.
            musze przyznac, ze rzeczywiscie nie stanelismy na poziomie, i nie chcielismy,
            bardzo nie demokratycznie, serwowac arafatowi naszych tajemnic wojskowych.
            a moze ty mi napiszesz, jacy israelczycy zajmuja jakakolwiek funcje w rzadzie
            autonomii? niech bedzie nawet sprzatacz, bezrobocie u nas wysokie.
            • Gość: zbalansowany Re: Do Dany IP: 61.68.188.* 13.12.04, 08:52
              Widze ze przelecialas ten link po lebkac, szkoda, jest tam duzo interesujacych
              faktow, moze bys cos w koncu zrozumiala.
              Nie wiem ilu waszych mieszka w autonomii, nie wiem wiec co mogliby tam robic.
              wiem natomiast ze pod wasza jurysdykcja mieszka spory procent palestynczykow,
              interesuje mnie wiec czy zajmowac oni moga (o wojsku juz kiedys pisalas wiec
              ten temat znam) i czy zajmuja jakies odpowiedzialne funkcje w twoim kraju.
              Nie chodzi mi tez o tych kilku poslow ktorych wasi palestynczycy sobie wybrali,
              chodzi mi o eksponowane pozycje w rzadzie, przemysle, itp.
              • dana33 Re: Do Dany 13.12.04, 09:03
                co ciagniesz ten watek idiotycznie? nie rozumiesz prostej odpowiedzi?
                "palestynczycy" nie maja obywatelstwa i nie zajmuja zadnych pozycji. jak akurat
                ich "dowodzcy" nie robia jakiegos ataku w israelu, to maja prace. ze wzgledu na
                ich wysokie wyksztalcenie, o co generalissimo i wczesniej ich bracia tak
                dokladnie zadbali, to te prace koncza sie na robotnikach budowlanych,
                pomocnikach w garazach samochodowych i przy pracy w pardesach. a jak ich
                terrorysci robia u nas zamachy, nu to zamykamy granice i pracy nawet takiej tez
                nie maja. jasne teraz?
                nasi w autonomii nie mieszkaja. lubia zyc.
                • 100krotki Re: Do Dany 13.12.04, 09:28
                  Dano
                  ja rozumiem jakie treści i wartości ty chcesz tu przekazać na forum.
                  ale wiem też, że trud twój to gorzej niż mityczny trud Syzyfa
                  Syzyf miał do czynienia wprawdzie z kamieniem i górą, ale były to byty jak
                  najbardziej materialne i miały swoją określoną wartość w formie i swojej
                  strukturze materialnej
                  tu masz Dano do czynienia z pozornymi bytami materialnymi, którym jedynie
                  się wydaje, że mają wartość i strukturę myślową inną niż urojony Żyd

jeśli mi nie wierzysz, to przeprowadź doświadczenie
                  bardzo proste doświadczenie
                  PRZESTAŃ TU PISAĆ na jakiś czas
                  są inne fora jeśli pisanie jest też twoją pasją i jeśli masz też inne
                  zainteresowania niż walenie argumentami, które z kolei walą te struktury
                  myślowe urojonego Żyda.
                  ty, Dano, odpowiadając im sprawiasz, że ich urojony Żyd staje się żywy i
                  nieabstrakcyjny i O TO IM CHODZI TU!!!
                  TYLKO O TO!!!

zrobiłaś już swoje i teraz powinnaś udzielić sobie urlopu od forum w temacie ŻYD

a sama się zdziwisz, że ...bez ciebie te urojone byty rozumowe pod hasłem ŻYD
                  znikną jak znika wszystko co jest urojone bez zasilania w to co realne i żywe i
                  materialne

i będą cię wołać, jak już nie raz wołali, ale ty przecież już wiesz, że wołają
                  cię po to, aby oni mogli istnieć
                  • Gość: ABE Co ty stokrotna, oxygen chcesz mi odebrac? IP: *.dialup.xtra.co.nz 13.12.04, 09:36
                    Ja bez danuski to nawet z lozka nie wstaje. Co ja bym zrobila bez tego
                    codziennego ochlapu, ktory ona tutaj mnie i mojej sforze na pozarcie rzuca. Ja
                    tylko na diecie tych ochlapow zyje. No co ty?
                    • dana33 Re: Co ty stokrotna, oxygen chcesz mi odebrac? 13.12.04, 10:51
                      abe zlotko, you made my day... :)
                      nu, to gdzie sie przenosisz? kupilas nowy globus?
                  • dana33 do 100krotki 13.12.04, 10:50
                    oj, jak ty masz racje, moja droga.... slysze to 10 razy dziennie od moich
                    przyjaciol... widze na forum, jak mi sie zdarza wyjechac na urlop....
                    nu, staram sie jak moge, sa juz dnie, ze wogole nie wchodze, sa takie, ze ledwo
                    napisze 2 posty, ale czasem znow idiotycznie daje sie wciagac w te kretynskie
                    dyskusje... proces odwykania nie jest prosty, ale sie staram, jestem na drodze
                    do zupelnego opuszczenia tego forum, jak reszta moich ziomkow, bo naprawde, z
                    malymi wyjatkami, nie ma tu nikogo, z kim warto zamienic nawet "dzien dobry".
                    • dana33 do cepa 13.12.04, 13:43
                      nie zauwazyles pytania tomasa, czy tez obraziles sie na niego kolektywnie razem
                      ze mna, czy tez szukasz jakiegos linku po angielsku, zeby podeprzec twoja
                      odpowiedz dla niego w zrozumialym dla niego jezyku???
                      ale nie musisz, nie musisz, jak wiesz, zadna odpowiedz to tez odpowiedz.
                      • Gość: Cep Re: do cepa IP: *.aster.pl 13.12.04, 14:05
                        Żal ci pogwarek?

Mnie też. I co z tego?

Zastanawiam się, czy to ma sens. W ogóle to gadanie tutaj. Dlaczego mam się cały czas czuć, jakbym był celem na strzelnicy?

A tym swoim pytaniem mnie nie prowokuj. Nie moje pytanie i nie mój problem.
                        • dana33 Re: do cepa 13.12.04, 14:33
                          nu, to tomas sie pytal, nie ja. przekaze mu twoja odpowiedz.
          • Gość: Gość Re: Do Dany IP: *.astral.lodz.pl 13.12.04, 15:45
            Biorąc nawet brak sympatii do Polski i Polaków, to trzeba byś wysokiej klasy
            ekwilibrystą dokonując takich porównań.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka