Gość: vvv IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.04, 15:37 ic matka boska pomogla im wygnac polakow nasza matka boska pomogla zdobyc moskwe, czy to nie religijne paranoje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: tyl Re: Gusła zawsze były popularne w ciemnogrodach IP: 83.144.122.* 26.12.04, 15:58 Powinno sie rozegrac igrzyska z udzialem rozmaitych matek boskich,wisznu i innych Mahometów.Przynajmniej bym wiedział kto ma największą moc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marco Nooo, to miłe, że ktoś nas docenia! :) IP: *.magma-net.pl 26.12.04, 17:09 Nie sądziłem, że Rosjanie mają na tym punkcie taki kompleks. Ale z drugiej strony dwa lata to nieco dłużej niż się udało niejakiemu Napoleonowi! :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: euroentuzjasta Re: może wspólne święto z okazji wyparcia żydów z IP: *.chello.pl 26.12.04, 17:50 europy? nie do końca, ale zawsze ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Meerkat Napalmczyk A moze zydowskie Swieto Dziekczynienia... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 18:41 ...w zwiazku ze spacyfikowaniem atysemickich rezymoo Iraku i Libii przez "W"? ;-) Slyszalem ze Zydzi modla sie teraz do Gorejacego Krzewu (ang.Flaming Bush) o o rozp...rezymu iranskich ayatollachow w splugawionych pampersach na glowach. Nieortodoksyjni mowia, ze swietowaliby taki wyczyn, nawet gdyby mial miejce w WIELKANOC!!! ;-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przyjaźńPolskoRosy TYLKO i WYŁĄCZNIE POLACY ZDOBYWCAMI KREMLA ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.04, 12:26 W całej historii Rosji, żaden nieprzyjaciel nie dotarł do Moskwy. Jedynymi zdobywcami Kremla byli Polacy, u szczytu swej potęgi. Właściwie nie było wyboru w takim wypadku. Wypędzenie polskiego okupanta z Moskwy było jedną historyczną okazją godną uczczenia. Zwłaszcza, że była to data zwrotna w historii Rosji. Odtąd Rosja się zaczęła się umacniać, aby dojść do współczesnej pozycji mocarstwa. Gratulujemy braciom-Rosjanom, że nie zmarnowali historycznej szansy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miro Re: Nooo, to miłe, że ktoś nas docenia! :) IP: *.acn.waw.pl 26.12.04, 18:52 Nooo, niezli bylismy (my, Polacy ;) ! Nieprawdaz Marco? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boski ojciec wychodzi na to, że Matka Boska Kazańska... IP: 217.173.203.* 26.12.04, 17:53 ma Matkę Boską Czestochowską w głębokim niepoważaniu :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek Re: Gusła zawsze były popularne w ciemnogrodach IP: *.elisa-laajakaista.fi 29.12.04, 11:31 ...dzieki !!!...dawno sie tak nie usmialem :-)))))..ale gdyby wszystkie matki boskie zPolski chcialy wziac udzial, pewnie milibysmy najliczniejsza ekipe:-))) ...ciekawe jak duza reprezentacje wystawilby Watykan :-))) Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pablo NOTO SUPER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.04, 16:13 Dzięki temu cały świat się dowie, że Polacy zdobyli, spalili kiedyś Moskwę (niwiele się o tym mówi ale... Polacy wyrżneli połowe mieszkańców Moskwy około 120 tyś). Pzdr pablo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kat Re: NOTO SUPER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.aster.pl 26.12.04, 19:04 skad te dane? od zyrynowskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik Re: NOTO SUPER!!!! Tak te dane podał Żyrynowski. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.04, 12:29 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: windziarz rezultat polityki Kwasniewskich i Onyszkiewiczow IP: 200.232.137.* 26.12.04, 16:13 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: green Re: No i niech pamietaja! :) IP: *.eltur.com.pl 26.12.04, 18:29 gdyby tego swieta NIE ustanowili, by ZAPOMINALI. Teraz beda mieli okazje, by ZAWSZE pamiętac! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klak No i co z tego? Po prostu kazdy kraj MUSI pamietac IP: *.dc.dc.cox.net 26.12.04, 16:13 ze wazne sa JEGO interesy i JEGO interpretacja faktow historycznych. My nap. obchodzimy zwyciestwo nad bolszewikami w roku 1920 - Rosja na pewno tego nie potraktuje jako swieta. O wiele gorzej byloby, gdyby nam kazano obchodzic t osiweto jako np. Euroazjatyckie Swieto Pojednania Polsko-Rosyjskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hahahaha A takie mocarstwo by sie zdawalo :D:D IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.04, 16:22 A tyle radosci i takie swieto ze udalo im sie pokonac kilka razy mniejsza Polske!! Patrzcie jaka potega jestesmy!!! :D ;) Mi na ich miejscu by bylo wstyd :D Bo czy to przystoi "mocarstwu"??? :D Taka armie pokonac :D ahahahahahaha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: plo Re: A takie mocarstwo by sie zdawalo :D:D IP: *.7cities.net 26.12.04, 16:35 Problem Polakow, nie uczy sie historii Polski i jej sasiadow. Poczytaj rosyjskie ksiazki i zrozumiesz jak do tego doszlo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hahahahaha Re: A takie mocarstwo by sie zdawalo :D:D IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.04, 17:18 jak ci sasiedzi zaczna czytac polskie ksiazki, to moze i ja zaczne!! Ale widze ze to problem kazdego sasiada!! Houk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TRicky Re: A takie mocarstwo by sie zdawalo :D:D IP: *.net.flashnet.pl 26.12.04, 18:01 A ty w jakich książkach wyczytałeś o polskich zbrodniach wojennych w Iraku 7cities.net? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hahaha Re: A takie mocarstwo by sie zdawalo :D:D IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.04, 20:55 Wybacz ale od kiedy poszlam od szkoly uczono mnie "rosyjskiej" historii z "rosyjskich" ksiazek. Uwierz mi ze te kilkanascie lat pozwolilo mi poznac historie sasiadow na wylot i juz mi to wystarczy!!! Dowiedzialam sie np. ze za zbrodnie w Katyniu odpowiedzailni sa Niemcy!! (itp.) Czy taka nauka sasiadowi odpowiada i jest w pelni zrozumiana??? Jesli tak to utwierdzasz mnie w przkonaniu sasiedzie, ze tak naprawde to moi sasiedzi maja problem z historia. Chociaz obydwoje mieli podobnych wodzow. Moze ciagle ucza sie z tych samych ksiazek?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Historyk Re: A takie mocarstwo by sie zdawalo :D:D IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.04, 19:08 Gość portalu: hahahaha napisał(a): > A tyle radosci i takie swieto ze udalo im sie pokonac kilka razy mniejsza > Polske!! Patrzcie jaka potega jestesmy!!! :D ;) > Mi na ich miejscu by bylo wstyd :D Bo czy to przystoi "mocarstwu"??? :D > Taka armie pokonac :D ahahahahahaha Coz Koniec wieku XVI i pierwsza połowa XVII jest okresem największej potęgi Rzeczypospolitej. Jednocześnie jest to okres nieustających wojen z sąsiadami i licznych wypraw interwencyjnych do państw ościennych. Czegos takiego jak Rosja wtedy nie bylo ..bylo "panstwo moskiewskie" skad wzielo sie okreslenie "Moskal' dla rosjan . Cala wojna wziela sie z tego , ze nowy car, Wasyl Szujski, zawieral przymierze z Karolem Sudermanskim przeciwko Zygmuntowi III, wiec mu Polski król wypowiedzial wojne. Dowodca wojsk koronnych Hetman Zólkiewski chcial ruszyc na moskwe juz w 1606 roku ,ale krol Zygmunt III uparl sie, ze wpierw musi odzyskac Smolensk i faktycznie po trzech latach go odzyskal ,ale cala armia zostala unieruchomiona a Zółkiewski ruszyl na moskwe z zaledwie 3000 jazdy i 1000 piechoty. I tu talenty dowodcze naszego hetmana ukazaly sie w calej okrasie bo z tymi mizernymi silami rozgromil pod pod Kluszynem 46 000 armie moskiewska i sprzymierzonych z nimi szwedow . Ten zwycieski pochod naszych wojsk doprowadzil do tego ze w 1610 armia koronna stanela pod moskwa a Rosjanie sami sami przyprowadzili mu do obozu Szujskich do niewoli, a powolali na tron Moskiewski królewicza polskiego Wladyslawa . Zółkiewskiemu zdawalo sie, ze sie spelniaja wielkie plany Batorego i Zamojskiego, ze potega moskiewska zlaczy sie z nami, wyruszymy wspólnie na Turków i bedzie Polska od morza do morza, a Kosciól na Balkanie uwolni sie spod jarzma muzulmanskiego , niestety glupota naszego krola napisala zupelnie inny scenariusz i w 1612 roku osamotniona Polska zaloga moskwy po dwoch latach walk z braku zywnosci opuscila moskwe . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cvcv Re: A takie mocarstwo by sie zdawalo :D:D IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.04, 19:31 fantazja jest niezla 4000 ludzi rozgromilo 46000 - czlowieku a klos i 4 pancernych wygralo II WS? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tex Do cvcv IP: *.proxy.aol.com 26.12.04, 19:57 Chlopcze, nie dosc ze jestes ignorantem, to jeszcze zwracasz uwage madrzejszym od siebie. Ale to stara prawda: "arrogance and ignorance go hand in hand". Dane tu przytoczone sa bardzo dokladne, a zrodel do sprawdzenia mnostwo. Wlasnie tak bylo; armia polsko-litewska, liczaca kilka tysiecy ludzi rozbila w puch liczaca kilkadziesiat tysiecy ludzi armie rosyjsko-szwedzka. W dodatku Polacy zaatakowali "z marszu" wprowadzajac swoje mizerne sily do walki stopniowo, w miare ich przybywania na pole bitwy. Dowodzil hetman wielki koronny Zolkiewski. Nie wystarczy ogladac seriale w TV zeby sie wypowiedziec z sensem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Historyk Re: A takie mocarstwo by sie zdawalo :D:D IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.04, 20:40 Przykro mi bardzo iz twoja wizja swiata legla w gruzach ,ale taka jest prawda , oczywiscie armia Polska ktora ruszyla na Moskwe byla wieksza ,tyle ze zatrzymala sie na rozkaz krola aby odbic Smolensk i utknela na trzy lata , a Hetman Zolkiewski ruszyl na moskwe z okolo 4000 tysiacami w przewazajacej wiekszosci byla to jazda (tacy ludzie na koniach jakbys nie wiedzial ) ludzi i w bitwie pod Kluszynem rozbil 46.000 wojska moskiewsko-szwedzkie w puch i pyl . Moskale po tej klesce tak bardzo przestraszyli sie "potegi" Polskiego hetmana ze sami oddali swojego cara w niewole i na wladce wybrali syna polskiego krola ,ktory mial wtedy lat bodajze 15 . Cel jaki przyswiecal Zolkiewskiemu byl prosty podporzadkowac panstwo moskiewskie i razem uderzyc na imperium Tureckie . radzilbym sie bardziej przykladac do nauki historii bo jest z czego byc dumnym ... kraj w ktorym teraz zyjemy byl nie tak dawno jednym z najpotezniejszych panstw na swiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Pytanie 26.12.04, 20:48 Pytanie z czystego lenistwa, a ku ogólnej wiedzy. Jeżeli jesteś naprawdę historykiem czy potrafisz opisać 4 tyś armia pokonała 46 tyś? Chodzi mi czysto o technikę - wykazanie kunsztu wojskowego Żółkiewskiego. Opis techniczny może pozwoli niedowiarkom uwierzyć w to niezwykłe wydarzenie. A może ktoś inny potrafi to opisać lub podać link do opisu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mac Re: Pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.04, 23:00 Tutaj masz wmiare dobre opracowanie ,aczkolwiek bardzo niedokladne szymbid.webpark.pl/kluszyn.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dumny Polak Re: Pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.04, 23:14 "Powiadają, że przed bitwą pod Wiedniem Kara Mustafa posłał królowi Janowi Sobieskiemu kwartę maku i kazał powiedzieć, że jak trudno policzyć ten mak, tak i trudno zwyciężyć jego wojska. Na to Jan Sobieski posłał mu kwartę pieprzu i kazał powiedzieć: -Te ziarna, podobnie jak wojska moje nietrudno policzyć, ale spróbuj zgryźć kwartę pieprzu. A jak ten pieprz zjeść trudno, tak trudno zwyciężyć moje wojska " Oto jak pewni bylismy swojej potegi :) ... a teraz ech szkoda gada Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mac Re: Pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.04, 23:18 No to przeczytaj to i wywnioskuj sam jak potezny to musialbyc kraj (Polska) Tak Austriacy lizali nasze Polskie tylki :D "Wiemy, że z powodu wielkiego oddalenia jest rzeczą niemożliwą, aby Wasza Królewska Mość mogła na czas zjawić ze swym wojskiem i przyczynić się do uratowania miasta, zagrożonego ostatecznym niebezpieczeństwem. I jesteśmy święcie przekonani, że jeżeli tylko Wasza Królewska Osoba zechciałaby stanąć na czele naszych wojsk, to choćby one nie były liczne, Wasze samo imię, tak straszne dla naszego wspólnego nieprzyjaciela, z pewnością sprowadzi jego klęskę." Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Pytanie 27.12.04, 00:18 Dzięki - fakt daje pewne wyobrażenie choć mało kompletne. :) Wygląda że główną siłą Polaków było znacznie większe morale niż wojska przeciwnika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mac Re: Pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 01:38 Coz nie tylko morale ... Uwczesna armia Polska byla znakomicie wyszkolona i wyposarzona , pozatym mielismy nasza tajna bron ... Husarie :D i to wlasnie to przewazylo w tej bitwie poza fatalnym dowodzeniem armi moskiewskiej oczywiscie ,co niezmienia faktu iz przy takiej dysproporcji sil ,znajomosci tereni itp trzeba byc idiota aby przegrac . Zreszta wystarczy przesledzic bitwy z tego okresu i rzadko kiedy wojska koronne w czasie bitwy posiadaly sily chodziazby rowne temu co posiadal przeciwnik , co bylo spowodowane tym iz Rzeczypospolita prowadzila wojny non-stop i to na kilku frontach :) moskwa , Szwecja , Turcy i do tego czesto w tym samym czasie ,a w czasie pokoju kombinowalismy jakby tu odbic polwysep balkanski i skopac ostatecznie tylki Turkom . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yyy Re: A takie mocarstwo by sie zdawalo :D:D IP: *.proxy.aol.com 27.12.04, 10:38 Historyk, Twoje fakty sa zazwyczaj w porzadku, to Ci przyznaje. Ale, ... tu bedzie dluzszy tekst. Jakies 20 lat temu tez bylem dumny z tego ze 'kraj w ktorym teraz zyjemy byl nie tak dawno jednym z najpotezniejszych panstw na swiecie'. Od tego czasu douczylem sie historii, a po pierwsze ekonomii. Teraz wiem, ze ta 'wielkosc' wynikala z odmawiania ponad 80% polskiego spoleczenstwa (chlopi i mniej zamozni mieszczanie) prawa do korzystania z owocow ich pracy i z bezwzglednego lupienia krajow przyleglych, szczegolnie na wschodzie. Wiem takze, ze ta wielkosc wynikala ze zgody Europy na takie traktowanie ludzi przez szlachte bo szlachta polska, a szczegolnie jej dochody ze sprzedazy na zachod dobr wyprodukowanych przez 'podludzi', zapewniala obrone Europy przed imperium otomanskim. Ja mam jeden podstawowy problem z historia prezentowana przez Ciebie: dlaczego w interesie Polski byla obrona Europy przed Otomanami w sytuacji kiedy to imperium zapewnialo duzo lepsze warunki zycia wiekszosci Polakow niz te, ktore panowaly w Europie, a szczegolnie w Rzeczpospolitej Obojga Narodow? Jaki interes miala Rzeczpospolita w mieszaniu sie w sprawy Moskwy, poza interesami polskiej szlachty i, oczywiscie, Rzymu? Jaki interes miala Moskwa w uderzaniu na Otomanow, z ktorymi lepiej jej sie oplacalo robic interesy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Historyk Re: A takie mocarstwo by sie zdawalo :D:D IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 13:01 Witam > Ja mam jeden podstawowy problem z historia prezentowana przez Ciebie: dlaczego > w interesie Polski byla obrona Europy przed Otomanami w sytuacji kiedy to > imperium zapewnialo duzo lepsze warunki zycia wiekszosci Polakow niz te, ktore > panowaly w Europie, a szczegolnie w Rzeczpospolitej Obojga Narodow? Jak zapewne wiesz imperium Otomanskie bylo ... muzlumanskie i teoretycznie to powinno ci wystarczyc ,ale powiem ci dokladniej . Imperium otomanskie jak zapewne wiesz na przelomie XVI i XVII wieku okupowalo polwysep balkanski , co strasznie nie podobalo sie nie tylko Polakom ale i innym poteznym panstwom Europejskim (Austria , Francja , Wenecja) i glownie proba pobicia muzlumanow i odzyskanie tego terenu dla kosciola bylo powodem takiego zainteresowania Polakow sprawa imperium otomanskiego (swoja droga imperium otomanskie mialo w ten czas wielka chec na podbicie Europy a na drodze stalo im wlasnie krolestwo Polskie co bylo powodem ciaglych wojen bo bez pobicia Polski Turcy nie byli wstanie podbic Europy , co widzielismy pod Wiedniem gdzie Turcy byli na 100% przekonani ze z Polakami maja pokoj i nic im nie grozi ) . Pozatym pojecie wiary i chrzescijanstwa bylo w owych czasach zupelnie inne niz obecnie (cos jak obecnie wojujacy islam) i samo z siebie wymagalo aby lac muzlumanow kiedy i gdzie sie da , zreszta z wzajemnoscia . > Jakies 20 lat temu tez bylem dumny z tego ze 'kraj w ktorym teraz zyjemy byl > nie tak dawno jednym z najpotezniejszych panstw na swiecie'. Od tego czasu > douczylem sie historii, a po pierwsze ekonomii. Teraz wiem, ze ta 'wielkosc' > wynikala z odmawiania ponad 80% polskiego spoleczenstwa (chlopi i mniej zamozni > > mieszczanie) prawa do korzystania z owocow ich pracy i z bezwzglednego lupienia > > krajow przyleglych, szczegolnie na wschodzie. Bardzo upraszczasz sprawe , w Rzeczypospolitej obojga narodow Polacy mieli sie bardzo dobrze (czego niemozna powiedziec na przyklad o Ukraincach) , zreszta sytuacja taka jak w Polsce gdzie Krol opodatkowywal co sie dalo zeby miec zaco lac sasiadow miala w ten czas miejsce w calej Europie nie tylko w Polsce . Co do bezwzglednego lupienia krajow przyleglych , jest to naturalna kolej rzeczy .. Polska na przelomie XVI i XVII wieku byla panstwem tak poteznym iz naturalnym odruchem stalo sie rozszerzanie strefy wplywow na wschod i poludnie a takze na polnoc (wojny ze szwecja o korone szwedzka). Wiem takze, ze ta wielkosc > wynikala ze zgody Europy na takie traktowanie ludzi przez szlachte bo szlachta > polska, a szczegolnie jej dochody ze sprzedazy na zachod dobr wyprodukowanych > przez 'podludzi', zapewniala obrone Europy przed imperium otomanskim. Alez "Europa" nie miala w tym miejscu nic do powiedzenia ... zwlaszcza ze swoich chlopow traktowala nie lepiej . Nie wiem czemu ,ale mam dziwne uczucie jakbys staral sie mi udowodnic iz Polska to bylo slabe panstewko tolerowane przez wielka europe bo bronilo ich przed imperium otomanskim ... W tamtych czasch samostanowienie panstwa Polskiego bylo rownoznaczne z tym iz albo bedziemy na tyle potezni zeby walczyc na kilku frontach naraz i to praktycznie non-stop powiekszajac swoje terytorium , albo zostaniemy podbici czy to przez Szwedow , Turkow lub tez Moskali .Wiec stalismy sie tak potezni ,iz bylismy wstanie walczyc na kilku frontach podbijalismy sasiadow i wszystko bylo by pieknie ale..... "Chcielismy dobrze ... a wyszlo jak zwykle" :D > Jaki interes miala Rzeczpospolita w mieszaniu sie w sprawy Moskwy, poza > interesami polskiej szlachty i, oczywiscie, Rzymu? Jaki interes miala Moskwa w > uderzaniu na Otomanow, z ktorymi lepiej jej sie oplacalo robic interesy? Interes byl prosty Moskwa byla Polakom potrzebna z kilku wzgledow : Rozszerzenie strefy wplywow na Wschod Zabezpieczenie sie od strony Wschodniej Sojusznik w walce z imperium otomanskim (Moskwa byla przez nich tak samo nekana) I zaspokojenie naszych Polskich chorych imperialistycznych zapedow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yyy do Historyka IP: *.proxy.aol.com 27.12.04, 20:13 Znowu musze sie zgodzic z Twoimi faktami. Tym razem nawet, czesciowo, z ich interpretacja. Mamy rozne podejscie do tych faktow - ja patrze na nie z punktu swiatowego systemu kapitalistycznego (Wallerstein, w duzej mierze w oparciu o Wiktora Kule), Ty zdajesz sie miec podejscie troche inne. Nic to, milo Cie spotkac na forum. tak na zupelnym marginesie, duzo wczesniej Henryk VIII pozbyl sie Watykanu. Tak wiec Anglia przestala placic, m.in. za krucjate przeciwko islamowi. To uwolnilo fundusze na pozniejszy rozwoj kapitalizmu tam. To takze wskazuje, ze nie caly chrzescijanski swiat pojmowal islam w sposob w jaki pojmowala go wtedy Polska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Odp.na brednie yyy Re: "yyy" to prawdziwie otomaniony człowiek! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.04, 12:46 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gbur 4000 vs 46 000 pod Kłuszynem ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.04, 16:02 Wojsko pol. pod wodzą hetmana Ż. w sile 7500 jazdy, 4000 Kozaków, 1000 piechoty blokowało w Carewo Zajmiszczu wojewodę Wałujewa który miał 8000 ludzi - wojewoda Wałujew usiłował dać odsiecz Smoleńskowi obleganemu pzez króla Z. III lecz sam wpadł w pułapkę. Na pomoc Wałujewowi wyruszył Dymitr Szujski w sile 30 000 + 5000 Szwedów. Zółkiewski zostawił Kozaków oraz trochę jazdy i piechoty i wyruszył naprzeciwko nadciągającej armii - jego armia liczyła około 7 000 ludzi. Taki właśnie był stosunek sił w tej bitwie 7 000 vs 35 000. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomson To świadczy o tym jakim Rzeczpospolita była IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 26.12.04, 20:43 mocarstwem w tych czasach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SABALA Re: To świadczy o tym... TUTAJ MASZ RACJE TOMSON IP: *.cg.shawcable.net 27.12.04, 03:23 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: płk. Molibden Towarzyszu Tomson opanujcie się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 13:05 Od paru dni narasta wasze odchylenie prawicowo-nacjonalistyczne towarzyszu Tomson. Co się z wami dzieje towaryszu? Gdzie wasa dusza prolatariusz i internacjonalisty? Kolejny raz odwolujecie się do imperialnych i faszystowsko- endeckich tradycji. Czekamy na samokrytykę !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piewca Mylisz pojęcia koleś! IP: *.icpnet.pl 28.12.04, 20:01 Rzeczpospolita w czasach swej świetności mało miała wspólnego z endecko- faszystowskimi rojeniami! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Płk. Molibden Nie znacie się na żartach towarzyszu Piewco IP: *.net.flashnet.pl 28.12.04, 21:12 Nie znacie się ani na żartach ani na Tomsonie więc nie zabierajcie głosu. Płk. Molibden Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: W Rosji będzie nowe święto IP: 83.250.129.* 26.12.04, 16:25 Cerkiew Prawoslawna moze i chce zrezygnowac z tradycji bolszewickiej ale nie rezygnuje z tradycji podsycania nienawisci. Zreszta tak robi kazda fanatyczna religia. Oczen haraszo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beLLiCoSe a co z Matką Boską Kiepską i Paździochową? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.04, 16:33 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jeden zwielu Re: a co z Matką Boską Kiepską i Paździochową? IP: *.dyn.optonline.net 26.12.04, 17:48 co znow sie naczochrales - opanuj sie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaka Re: W Rosji będzie nowe święto na pamiątkę wygnan IP: *.proxy.aol.com 26.12.04, 16:39 powinnismy obchodzic rocznice cudu nad wisla!!!takze musimy pokazac rusi ze polska nie boi sie bolszewikow!!!nie mozemy pozwolic agresywnej rosji wejsc do polski!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re:Smiech idioty+ IP: *.227-1-64736c10.cust.bredbandsbolaget.se 26.12.04, 16:59 A takie mocarstwo by sie zdawalo :D:D IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl Przeczytaj komentowany artykuł » Gość: hahahaha 26.12.2004 16:22 + odpowiedz A tyle radosci i takie swieto ze udalo im sie pokonac kilka razy mniejsza Polske!! Patrzcie jaka potega jestesmy!!! :D ;) Mi na ich miejscu by bylo wstyd :D Bo czy to przystoi "mocarstwu"??? :D Taka armie pokonac :D ahahahahahaha>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>< Wstyd mnie za pana. Ze takie becwaly jeszcze sa? Odpowiedz Link Zgłoś
hehenio Święto zmarnowanej okazji 26.12.04, 17:01 Mieli szansę zbliżyć się do cywilizacji. Odtrącili wyciągniętą dłoń. Wybrali samodzierżawie, czynownictwo, walonki, czastuszki, samogon pod ogórca. Ch... mużykam w żopu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Święto zmarnowanej okazji+ IP: *.227-1-64736c10.cust.bredbandsbolaget.se 26.12.04, 17:03 A pan co+Europa? Od kiedy? A pan z ch.... juz zlazl? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Generał Podniety posmaka z GW IP: 83.233.227.* 26.12.04, 17:30 Tak ja Putin powiedział nie odwracajcie uwagi od biedy, 20% procentowego bezrobocia i olbrzymiego zadłużenia. Golasy teraz spróbujcie to was wyprostują i będziecie sprzątać jak w Iraku na wszystkich trzech rosomakach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TRicky dupa nie generał IP: *.net.flashnet.pl 26.12.04, 18:06 Przelicz zadłużenie na PKB trepie. Porównaj PKB per capita Polski i Rosji. Porównaj wskaźniki nierwówności dochodów Polski i Rosji. Pomódl się o rozum w nowym roku, może Matka Boska Kazańśka wysłucha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xp Re: Podniety posmaka z GW IP: *.swan.ac.uk 26.12.04, 22:56 Tak trzeba nam sluchac szpiega Putina, zastanow sie czlowieku, niech Rosja tez otrzasnie sie z takich ludzi jak on.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: W Rosji będzie nowe święto na pamiątkę wygnan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.04, 17:30 Rosjanie od zawsze bali się Polaków. Dlatego też dobre każde święto, gdzie rosjanie przypominają sobie, kiedy i gdzie dali łupnia Polakom. Chociaż Katyń przypomina, że rosjanie to zwykli nieokrzesani ludzie ze wschodu, że nawet zabiją bezbronnego jeńca wojennego, tylko, żeby on był Polakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nieświęty_aleBrat! Re: Przede wszystkim Rosjanie to nasi bracia, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.04, 12:52 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: portalu I ich swiete prawo! My za to możemy mieć święto z IP: *.idzik.pl / *.idzik.pl 26.12.04, 17:34 okazji wywalenia ruskich w `90! Ładnie odmaszerowywali z Belwederu od Wałesy, chachacha! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wania [...] IP: *.dip.t-dialin.net 26.12.04, 17:35 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
fredzio54 [...] 26.12.04, 17:45 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mike Re: KIEDY DOCZEKAM SIE SWIETA WYGNANIA ZYDOW Z PO IP: 212.125.240.* 26.12.04, 19:31 Ja bylem w 68 w Rzymie, i bardz milo mi sie rozmawialo z piekna zydowka na jednym z placow, to od niej dowiedzialem sie ze Wladzio ich wygonil z Polski. Bylo mi bardzo smutno.Moja niechec do Izraela przyszla znacznie pozniej, kiedy sledzilem ich poczynania i anty polskosc.A co do pogromu, niestety ciemnogrod w Kielcach wierzacy w zabobony nipotrzebnie dal sie poniesc emocjom a durna Milicja i przyglupie wojsko ludowe zachowalo bierna postawe zamiast bronic pokrzywdzonych i rozwalic ciemniakow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meerkat Czy dozyje wygnania ANYSEMITOW z POLSKI?! ;-))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 18:55 Mylisz sie. Sa silne dowody, ze antysemicki Pogrom Kielecki byl podbechtany przez owczesnego komendata wojewodzkiego MO w tym miescie, majora Mieczyslawa MOCZARA! Mowi ci cos moze to nazwisko? ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawda_historyczna Re: Kielce to SBecka prowokacja, koszerny baranie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.04, 12:56 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FutureBoy Re: KIEDY DOCZEKAM SIE SWIETA WYGNANIA ZYDOW Z PO IP: *.238.72.40.adsl.inetia.pl 26.12.04, 18:07 Przydało by sie wypędzic z Polski takich kretynów jak ty. Wtedy bysmy mieli co świętować :) Największe święto państwowe by było. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kleryk Re: W Rosji będzie nowe święto na pamiątkę wygnan IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.12.04, 17:38 z tego wynika że matka Boska Częstochowska jest nie tak silna jak Matka Boska Kazanska. Ruskie gorą nawet Matkę Boską maja silniejszą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaga Świeto wygnania polaków - doskonałe IP: *.crowley.pl 26.12.04, 17:41 i jakże na czasie! Propagowanie przez szefa cerkwi (Aleksiej II ps w KGB "Drozdow" -kliknij w google). My parokrotnie wywalilismy ich z Polski oni nas tylko raz z Kremla.Niech załuja byliby dzisiaj nieco dalej w rozwoju społecznym a z cala pewnością unikneliby komuny na króra polacy sa genetycznie uodpornieni!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sahne Re: Świeto wygnania polaków - doskonałe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.12.04, 18:25 Kliknij w gogle raz jeszcze a sie dowiesz ze wyganiali polakow z kremala 2 razy. Niejaki Urban powiedzial ze nie sztuka wygonic, sztuka tak rzadzic by wiecej nie przychodzili. Syszales moze o NOKII, Rautaruuki, Husquarnie to sa wyroby takiego nieudpornionego genetycznie narodu obwinianego o to iz byl finlandyzowany. Wiesz - im zwisa to o czym sie klopoczesz. Dla nich najwazniejsze jest to ze maja prace i nie beda musieli posylac bezrobotnych bez sprzetu i umundurowania na wschodni front - zeby zgineli gdzies tam sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do sahne Re: Świeto wygnania polaków - doskonałe IP: *.crowley.pl 26.12.04, 18:37 Ślepa argumentacja kolego ponieważ tzw finlandyzacja nie szła do tego kraiku z CCCP a wrecz z odwrotnego kierunku ,który chciał miec swiety spokój.Polecam Mitrochin "Archiwum" .Cena jaka za ten zabieg płacili odbija im sie czkawka do dzisiaj a wyroby które wymieniłeś to srednia klasa swiatowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pilsudski [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.04, 17:42 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Schuja Re: W Rosji będzie nowe święto na pamiątkę wygnan IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.12.04, 17:50 Chlopie , ales ty chory, juz bredzisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: melania I dobrze!;(((( IP: *.dc.dc.cox.net 26.12.04, 17:48 Polacy celebruja cud nad Wisla, a Rosjanie rocznice przepedzenia Polakow z Kremla. Niech zyje przyjazn miedzy narodami! Zamiast ustanawiac rocznice pozytywnych wydarzen historycznych, ktore zblizaly do siebie oba narody, Polacy i Rosjanie celebruja wrogosc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.K.2 celebruja nie wrogosc a koniec SMUTY IP: 195.70.208.* 26.12.04, 17:53 Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: celebruja nie wrogosc a koniec SMUTY 26.12.04, 18:31 JK2 znasz to hasło? "Chcieliśmy dobrze, a wyszło jak zwykle." Poczytaj sobie wpisy - nawet jeżeli głównym celem było podkreślenie końca okresu SMUTY (w co mocno wątpie) to odbiór w Polsce święta jest jednoznaczny i chyba nie taki jakiego się Duma spodziewała. ;) Hehe podobnie jest w Polsce z świętem 3 maja. Niby swięto Konstytucji, a bardziej celebrowane jako święto Matki Bożej Królowej Polski. Przy okazji większość już zapomniała, że Konstytucję zawdzięczamy oszustwu bo ówczesna LPR siedziała grzecznie w kościołach (świętując to drógie święto), a nie w Sejmie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: melania Re: celebruja nie wrogosc a koniec SMUTY IP: *.dc.dc.cox.net 26.12.04, 20:19 owszem, to koniec wielkiej smuty, nie mniej obydwa narody celebruja wzajemne negatywne stosunki. Wymyslmy moze jakies pozytywne swieto i celebrujmy autentyczna przyjazn polsko-rosyjska. Znam wielu Rosjan i wszyscy sa serdecznymi przyjaciolmi, pisal kiedys o tej przyjazni nasz Adas Mickiewicz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NicNie_zmieniFaktu Re: TAK CZY OWAK, Rosjanie to nasi bracia (wyrodni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.04, 13:01 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.04, 17:55 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agga My mamy Matkę Boską Zwycięską - patrz cud nad... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.04, 17:53 Wisłą? A co - teraz jest po równo. Ciekawe co na ten dualizm powiedzą autorytety kościelne (bo co powie o.Rydzyk i prałat Jankowski wiadomo)? Nasza Matka Boska Zwycięska odepchnęła od bram Warszawy sowiecką nawałnicę, Matka Boska Kazańska wygnała z Moskwy Polaków. Czyje na wierzchu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: My mamy Matkę Boską Zwycięską - patrz cud nad IP: *.crowley.pl 26.12.04, 18:19 taki bełkot pogan jak ten jest przerażający... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polonus [...] IP: *.proxy.aol.com 26.12.04, 18:23 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZZ Matka Boska versus Matka Boska IP: *.top.net.pl 26.12.04, 19:48 Tylko należy stwierdzić, że skoro mowa o konkursie siły Matek Boskich (chyba po raz pierwszy w historii określenie to zostało użyte w liczbie mnogiej!), to Matka Boska Częstochowska walczyła w interesie wolności zaś Matka Boska Kazańska w interesie despotyzmu. Czy Rosjanie mają powody do radości z tego, że w roku 1612 (a także w 1792, 1794, 1831, 1864, 1944) zwyciężył despotyzm nad wolnością? Co zwykły Rosjanin na tym zyskał? To, że zamiast obywatelem jest rabem albo masą pracującą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yyy Re: Matka Boska versus Matka Boska IP: *.proxy.aol.com 27.12.04, 10:49 A co powiesz o polskim despotyznie wobec wlasnych chlopow, tylko na marginesie wspominajac despotyzm wobec Ukrainy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZZ Re: Matka Boska versus Matka Boska IP: *.top.net.pl 27.12.04, 23:34 Nie powiesz chyba, że w XVII wieku chłop polski miał gorzej niż chłop moskiewski czy chłop z narodów bałkańskich uciskanych przez Turków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yyy Re: Matka Boska versus Matka Boska IP: *.proxy.aol.com 27.12.04, 23:58 Nic nie wiem o chlopie moskiewskim. Wiem natomiast, ze chlop balkanski marzyl o tym aby znalezc sie w imperium otomanskim (Lord Kinross: The Ottoman Centuries), bo i swoja religie mogl praktykowac i byl duzo mniej uciskany ekonomicznie. Toz jednym z zabiegow propagandowych Otomanow wobec Polski byla obrona polskich chlopow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koszerne_brednie Re: "yyy" prawdziwie otomaniony człowiek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.04, 13:08 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Nie, to ta sama Matka Boska ale podzielila... IP: 69.156.9.* 27.12.04, 03:55 na rowno, raz im raz nam. Wniosek taki ze najlepiej siedziec w domu i sie nie wychylac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: efka_2 Nareszcie nas docenili..! ;> IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.04, 17:54 ...a przy okazji rzeczywiście, doskonała reklama..!! Swoją drogą czy aby na pewno mają co świetować..? stracili niepowtarzalną okazję stania się częścią Europy, a tak... na dobre zostali półdzikim niedźwiedziem z Uralu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bibliofil "matkiboskie" wszystkich krajow laczcie sie! ;-) IP: *.crowley.pl 26.12.04, 17:56 Ci Polacy (oraz inni) ktorzy oddaja czesc (ktora nalezy sie tylko Stworcy) tym wszystkim "matkomboskom" beda surowo ukarani przez Pana Boga, tak jak Zydzi w Egipcie. Wystarczy przeczytac 44 rozdzial z ksiegi Jeremiasza. Tam tez spalali kadzidla krolowej niebios, (np. Jer.44:17), itp a pozniej ich "ziemia stala sie pustkowiem, przedmiotem grozy i przeklenstwa..." (Jer.44:23) Tak wiec prosze sie nie dziwic jesli ten kraj dopadna kolejne wojny, przegrane powstania, itd. Nawroccie sie poki jest czas! Poczytajcie troche z Nowego Testamentu: Jana 3:5, Dz. Apost. 2:37-41, Marka 16:16, itd. Odpowiedz Link Zgłoś
hehenio Re: "matkiboskie" wszystkich krajow laczcie sie! 26.12.04, 18:38 Podsłuchane na Dolnym Śląsku, Góry Sowie, blisko sanktuarium z cudowną figurką MB w Bardzie Śląskim . Rozmawiają na przystanku dwie starsze panie. Jedna z nich konkluduje: "A ja to ty matki boski bardzkij nie uważam. Ja sie ino do częstochowskij modlę"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Hej ty Jechowy IP: *.qc.sympatico.ca 26.12.04, 19:02 Niema matki boskiej i nima zadnego stworcy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bibliofil Re: Hej ty Jechowy IP: *.crowley.pl 26.12.04, 19:31 Wg. Psalmu 14:1 każdy kto w swoim sercu mówi "Nie ma Boga!" jest GŁUPI... A przy okazji, nie jestem jakims "Jechowym". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yyy Re: "matkiboskie" wszystkich krajow laczcie sie! IP: *.proxy.aol.com 27.12.04, 10:58 Przestan p...c o religii z zacznij myslec. Zygac sie chce od Twoich bogobojnych kazan. Tak na marginesie, to na co sie powolujesz zostalo stworzone przez rzadnych wladzy ludzi, ktorzy tyle wiedzieli o kazaniach Chrystusa, jezeli takowy istnial, ile Ty wiesz o swiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sentar Fajnie:)) IP: *.chello.pl 26.12.04, 18:21 Polacy jako jedyni oprocz Tatarow zdolali na dluzszy czas opanowac Moskwe (Napoleon sie nie liczy bo dal dyla po kilku tygodniach:))), opowiadam o tym wszytskim obcokrajowcom z jakimi sie spotkam, nie chca wierzyc moze teraz nasz kraj stanie sie bardziej znany na swiecie i doceniany, dzieki ci Dumo!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.K.2 Re: Fajnie:)) IP: 195.70.208.* 26.12.04, 18:23 Pogonili jeszcze Szwedow z Nowgoroda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mac Re: Fajnie:)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.04, 19:36 Dziwen ze Rosjanie zapomnieli dodac ze 6 lat pozniej Polska Armia znowu stala pod moskwa ... pokoj zawarto z Moskwa w grudniu 1618 r. w Dywilinie na 16 lat, na warunkach dla Polski jak najkorzystniejszych. Kleska caratu byla kompletna. Moskwa odstepowala Polsce trzy rozlegle ziemie: smolenska, siewierska i czernichowska. Granice panstwa polsko-litewskiego posuwaly sie daleko na wschód poza Dniepr. Bylo to najwieksze rozszerzenie polskich granic, które trwalo do roku 1654. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jfp Jeszcze tam wrócimy...:) IP: *.pila.cvx.ppp.tpnet.pl 26.12.04, 18:42 A niech świetują, jeszcze tam kiedyś wrocimy... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: Jeszcze tam wrócimy...:) IP: *.przemysl.cvx.ppp.tpnet.pl 26.12.04, 18:47 Tak wrócimy... Może tak samo jak do Lwowa, Wilna, Brześcia. Ludzie..kończcie i wstydu oszczędźcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mike Re: Jeszcze tam wrócimy...:) IP: 212.125.240.* 26.12.04, 20:19 Wilno juz jest w UE,Lwow moze za pare lat a na Brzesc poczekamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fradi Czy to napewno matki? IP: *.nucleus.com 26.12.04, 18:47 Jak to jest z tymi matkami? Jedna na Kremlu druga nad Wisla narobily niezlej rzezi, a potem placza ze im synow wymordowali. Odpowiedz Link Zgłoś