Dodaj do ulubionych

Tez bym sie troche bala przyjac 'pomoc' od Izraela

IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 09.01.05, 22:45
Zauwazcie, ze zamiast kasy Izrael zaoferowal ofiarom tsunami 'lekarstwa'
i 'specjalistow'. Indie, Indonezja i Sri Lanka odmowily takowej pomocy. Ja
tez bym sie troche bala. Wiadomo o uprzedzeniach Izraela w stosunku do nacji
muzulmanskich, i o tym jak Izrael nie przebiera w srodkach aby sie tych nacji
pozbyc. Vanutu powiedzial nam troche o tym jak Izrael produkuje BMR, a cele
jej uzycia sa oczywiste.
Czy taki indonezyjski muzulmanin nie balby sie polknac pigulki z Izraela w
strachu, ze zamiast lekarstwa moze tam byc virus cholery czy czegos w tym
rodzaju?
Gdyby Izrael zaoferowal czysta kase, zlozyl ja na rece UN to nie ma sprawy,
ale ta pomoc 'in kind only' wywoluje podejrzenia wsrod odbiorcow tej pomocy.
Ludziska sie po prostu boja. Co myslicie?
Obserwuj wątek
    • Gość: jarek I od chrzescjan tez nie chcecie, albo tez Biskop IP: *.fastres.net 09.01.05, 22:47
      Sumatry ordynarnie klamie...
    • Gość: jarek Ale cos twoi bracia w Israelu z hebrejskiego IP: *.fastres.net 09.01.05, 22:49
      socjalu nie boja sie zyc, co za czescie by dla nas bylo aby sie naszego socjalu
      bali.
      • Gość: ABE A czy socjal to nie czysta kasa. Jak to sie IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 09.01.05, 22:51
        mowi "pienadz nie smierdzi, tylko moze czasem ten co go trzyma". Ciao jarkusie
        • Gość: rachelka Re: A czy socjal to nie czysta kasa. Jak to sie IP: *.twcny.rr.com 09.01.05, 22:52
          jarus dzisiaj ma chyba posuche,stara go wyrzucila wiec sie tu nam udziela.
          • Gość: ABE Re: A czy socjal to nie czysta kasa. Jak to sie IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 09.01.05, 22:55
            Pogonila go, nic dziwnego, bo sie znowu nie umyl, brudasek.
        • Gość: jarek Od kiedy to dla was czysta jest, moze juz IP: *.fastres.net 09.01.05, 22:58
          jakis koranski podatek na niewiernych nalozyliscie, podatek o ktorym niewierni
          jeszcze nie wiedza , ale juz placa. Bo chyba nie chcesz mnie wmowic ,ze
          islamskie famiglie moga z pracy tych nielicznych ( 17 % zdolnych do przcy
          islamistow w danii pracuje) i z ich podatkow wyzyc. Jak dobrze moga islamisci,
          ci co ropy duzo nie maja, wyzyc , bardzo dobrze po ich ojczystych krajach widac.
          • Gość: ABE Mnie to zwisa. To ich problemy. A ty usilnie IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 09.01.05, 23:01
            probujesz zwiesc watek z tematu. Masz jakis w tym interes?
            • Gość: jarek Od kiedy, bo to dziwne jest jak tylko Arab IP: *.fastres.net 09.01.05, 23:03
              do pieniedzy dojdzie( niewazne jakim sposobem) to juz mu jego wspolwyznawcy
              zwisaja ......
              • Gość: ABE Ty napewno duzo o tym wiesz z autopsji n.t IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 09.01.05, 23:08
        • Gość: kuk [...] IP: 207.7.196.* 09.01.05, 23:00
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • Gość: ABE Re: A czy socjal to nie czysta kasa. Jak to sie IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 09.01.05, 23:02
            No wlasnie. Niestety, Izrael zarobil sobie na taka reputacje:
            "Pomoc, to akt humanizmu. W dzisiejszy erecu nic takiego nie istnieje"
      • Gość: totyle Re: Ale cos twoi bracia w Israelu z hebrejskiego IP: *.176.6.213.Dial1.Phoenix1.Level3.net 10.01.05, 01:00
        Zabraliscie im wszystko a teraz o socjal jeszcze placzesz.Itak pochodzi z
        amerykanskich podatnikow.Noz q...a ten zyd to ma czelnosc.
    • Gość: ABE I po drugie: dlaczego US/Izrael tak sie usilnie IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 09.01.05, 22:59
      bronia przed tym aby ONZ nie wzielo na siebie koordynacji wysilku pomocy
      ofiarom tsunami? Czy cos mogloby wyjsc na wierzch?
      • Gość: jarek Gdzie sie broni w Gazie.......tan pomoc ONZ IP: *.fastres.net 09.01.05, 23:04
        doskonale dzila, bylo nie bylo to wlasnie ONZ finansuje arabskich naukowcow,
        ktorzy w roku 2220, chca rakiete w kosmos wystrzelic.
        • Gość: ABE Re: Gdzie sie broni w Gazie.......tan pomoc ONZ IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 09.01.05, 23:07
          Nu, zeby ta rakieta im na Marsa nie trafila, bo bedziemy mieli pierwsza wojne
          miedzyplanetarna. Jak wiemy, na Marsie juz sie amerykanskie owce pasa, i jest
          juz pierwszy zydowski bank.
          • Gość: jarek Albo tez w roku 2572, aby tam na ksiezycu IP: *.fastres.net 09.01.05, 23:08
            Mahommeda odwiedzic....
        • Gość: ABE No to juz wiemy, dlaczego Izrael nie ufa ONZ-owi IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 09.01.05, 23:10
          ... bo w ONZ muzulmanow traktuje sie na rowni z ludzmi. Aj waj!
          • Gość: AKI dlaczego Izrael nie ufa ONZ- bo IP: *.protonet.pl 09.01.05, 23:13
            ten onz jakies takie rezolucyje co pewien czas wymysla
            • Gość: ABE Re: dlaczego Izrael nie ufa ONZ- bo IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 09.01.05, 23:16
              No szczegolnie jak te rezolucyje smia kwestionwac supremacje Izraelska w
              regionie bliskowschodnim, i ich wybranczy status
          • Gość: jarek Tak, nawet lepiej, wystarczy Sudan zobaczyc.... IP: *.fastres.net 10.01.05, 00:33
            A gdyby Australia Timor nie obronila to by tak dziakujac ONZ juz chrzescijan nie
            bylo.
            • Gość: ABE A to w East Timor tez wszystkiem winne IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 10.01.05, 00:40
              araby?... Hmmm...
              Jakies takie nagle przebudzenie miales jarku. Lepiej wracaj do lozka, whoops...
              do komorki znaczy sie.
    • Gość: michal Re: Tez bym sie troche bala przyjac 'pomoc' od Iz IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.01.05, 23:15
      Zauwazcie, ze zamiast kasy Izrael zaoferowal ofiarom tsunami 'lekarstwa'
      > i 'specjalistow'.

I bardzo madrze postapil. Kasa moze "przypadkowo" trafic do roznych kieszeni.

Indie, Indonezja i Sri Lanka odmowily takowej pomocy.

Jesli to prawda, to muzulmanie sa jeszcze glupsi niz myslalem. Ciekaw jestem,
      co by na to powiedzieli ludzie potrzebujacy tych lekarstw i ich rodziny.

> Ludziska sie po prostu boja. Co myslicie?

Boja sie? Pytalas sie tych ludzi? Nie przyszlo ci do glowy, ze rzadza nimi
      debile?
      • Gość: ABE Re: Tez bym sie troche bala przyjac 'pomoc' od Iz IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 09.01.05, 23:20
        Nasze stare przyslowie, ktore mowi ze "darowanemu koniowi nie zaglada sie w
        zeby" stracilo duzo na znaczeniu od czasu kiedy Grecy uzyli konia trojanskiego
        aby pokonac Troje.
        Izraelczycy maja znacznie gorsza opinie dzisiaj niz Grecy mieli w
        starozytnosci.
        • Gość: michal Re: Tez bym sie troche bala przyjac 'pomoc' od Iz IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.01.05, 23:31
          > Nasze stare przyslowie, ktore mowi ze "darowanemu koniowi nie zaglada sie w
          > zeby" stracilo duzo na znaczeniu od czasu kiedy Grecy uzyli konia
          trojanskiego
          > aby pokonac Troje.
          > Izraelczycy maja znacznie gorsza opinie dzisiaj niz Grecy mieli w
          > starozytnosci.

Kretynskie demonstracje z pewnoscia bardzo pomoga potrzebujacym. Umierajacy
          beda mieli wielka satysfakcje, ze nie zostali otruci zydowskimi lekarstwami.
          • Gość: ABE Re: Tez bym sie troche bala przyjac 'pomoc' od Iz IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 09.01.05, 23:40
            Ale moze nie bedzie naglego wybuchu cholery, ktora wybilaby tych ktorzy jeszcze
            nie umieraja. Pomyslales o tym?
            • Gość: michal Re: Tez bym sie troche bala przyjac 'pomoc' od Iz IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.01.05, 00:00
              Ty to masz leb jak piec. Nie przyszla mi do glowy ta cholera. Az mnie dreszcze
              przeszly. Pomyslec tylko, ze moglem zazyc kiedys nieswiadomie jakas zatruta
              miksture z Izraela. Przeciez perfidni Zydzi moga tez wytruc nas Polakow, zeby z
              powrotem przejac kamienice!

P.S. Bylas kiedys w miejscowosci Tworki? Jezeli nie, to pojedz koniecznie,
              znajdziesz tam bardzo interesujacych partnerow do dyskusji.
              • Gość: rachelka Re: Tez bym sie troche bala przyjac 'pomoc' od Iz IP: *.twcny.rr.com 10.01.05, 00:01
                Gość portalu: michal napisał(a):

> Ty to masz leb jak piec. Nie przyszla mi do glowy ta cholera. Az mnie dreszcze
                > przeszly. Pomyslec tylko, ze moglem zazyc kiedys nieswiadomie jakas zatruta
                > miksture z Izraela. Przeciez perfidni Zydzi moga tez wytruc nas Polakow, zeby z
                >
                > powrotem przejac kamienice!
                >
                > P.S. Bylas kiedys w miejscowosci Tworki? Jezeli nie, to pojedz koniecznie,
                > znajdziesz tam bardzo interesujacych partnerow do dyskusji.
                a moze ty tam powinienes zagladnac koles? ktos kto o polnocy broni spraw izraela
                w polsce, to chyba dobry kandydat do swirkow.
                • Gość: michal Re: Tez bym sie troche bala przyjac 'pomoc' od Iz IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.01.05, 00:10
                  > a moze ty tam powinienes zagladnac koles? ktos kto o polnocy broni spraw
                  izrael
                  > a
                  > w polsce, to chyba dobry kandydat do swirkow.

Ktos, kto w srodku dnia gada od rzeczy to juz nawet nie kandydat do swirow, to
                  po prostu zwykly czubek.
                  • Gość: ABE Re: Tez bym sie troche bala przyjac 'pomoc' od Iz IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 10.01.05, 00:23
                    Naiwny jestes. Gdyby Swiat zachowywal sie wedlug twoich naiwnym wierzen to do
                    tej pory nie byloby w historii ani jednej wojny, ani jednego zamachu
                    terrorystycznego, ani jednej politycznej prowokacji czy "stand-off". Ale zyjemy
                    w troche mniej rozowej rzeczywistosci niz ty tam we Wroclawiu widzisz przez
                    swoje okulary.
                    Po co to zaraz ludzi od swirow i czubkow, ale jak musisz to nie ma sprawy.
                    Popusc sobie.
                    • Gość: michal Re: Tez bym sie troche bala przyjac 'pomoc' od Iz IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.01.05, 00:39
                      Okularow nie nosze. W przeciwienstwie do niektorych nie mam problemow ze
                      spostrzeganiem. Za czubka przepraszam, to byla zbedna uwaga. Niestety, z zalem
                      musze stwierdzic, ze w swoim poscie otwierajacym watek napisalas cos bardzo
                      glupiego. Bzdurnosc sugestii, jakoby Zydzi chcieli spowodowac epidemie na
                      Sumatrze, jest tak oczywista, ze wszelkie proby powaznej polemiki ocieraja sie
                      o smiesznosc. Mozna tylko wysmiac taki tekst. Radze ci wziac zimny prysznic i
                      jeszcze raz przeczytac swoj post. Mam nadzieje, ze poskutkuje.
                      • Gość: ABE Jestes nieprecyzyjny w interpretacji IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 10.01.05, 00:47
                        To nie ja sugeruje, ze Zydzi (pierwsza niescislosc, bo pisze o Izraelczykach)
                        mogliby spowodowac epidemie, ale ze swoja odmowa przyjecia pomocy "in kind" od
                        Izraela zasugerowaly to rzady Indii/Inodnezjii/Sri Lanki. Ja sie im tylko nie
                        dziwie.
    • ed_ [...] 10.01.05, 00:21
      • Gość: ABE Krasula, bujaj sie z mojego watku n/t IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 10.01.05, 00:24
      • Gość: rachelka Re: Tez bym sie troche bala przyjac 'pomoc' od Iz IP: *.twcny.rr.com 10.01.05, 00:25
        ed_ napisał:

> Gość portalu: ABE napisał(a):
        >
        > Co myslicie?
        >
        > Myślimy, że jesteś skończoną idiotką.
        no to edku i michalku,albo sami idiotami jestescie ,ze wam idioci
        odpowiadaja,albo tez z kukulczego gniazda nadajecie,bo spac nie mozecie.
        • Gość: ABE ed_ to krasula. IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 10.01.05, 00:30
          mamy tu taka dwojce warszawska (marcuss_crassus alias ed_) zupelnie jak trojca
          z detroit (igor alias alfred alias gerhardt) Lubia sie te niedowartosciowane
          jednostki mnozyc. Ciekawe dlaczego?
          • Gość: ed_ [...] IP: *.unicity.pl / *.unicity.pl 10.01.05, 00:31
            • Gość: ABE no i co z tego, ze nam pokazales z jakiego IP IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 10.01.05, 00:36
              nadajesz. Sam mowiles, bodajze o Tomsonie, ze IP mozna sobie zmieniac jak
              rekawiczki. "Jak sie wie jak," - czym oczywiscie insynuuowales, ze Ty wiesz jak.
              Poza tym, nie krepuj sie chlopie, przeciez juz dawno przeszedles
              bariere "idiotek" i jestes juz na etapie "suk".
              • Gość: rachelka Re: no i co z tego, ze nam pokazales z jakiego IP IP: *.twcny.rr.com 10.01.05, 00:39
                Gość portalu: ABE napisał(a):

> nadajesz. Sam mowiles, bodajze o Tomsonie, ze IP mozna sobie zmieniac jak
                > rekawiczki. "Jak sie wie jak," - czym oczywiscie insynuuowales, ze Ty wiesz jak
                > .
                > Poza tym, nie krepuj sie chlopie, przeciez juz dawno przeszedles
                > bariere "idiotek" i jestes juz na etapie "suk".
                mowilam Ci juz dawno ABE wykop tego parchatego jaruska,on juz zupelnie zchamial
                na starosc. masz pojecie ten dziad ma prawie 70 lat i takie slownictwo tu wali.
                ta reszta pieskow ganiajacych po nocy za Toba z takimi inwektywami nie
                potrzebuje komentarza. najwyrazniej brak kobitek daje sie we znaki co
                poniektorym. olej ich
                • Gość: ABE Olewam, owszem. Gdybym sie tym przejmowala IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 10.01.05, 00:44
                  to juz dawno wycofala sie z tego forum ludzkiej mizeroty emocjonalno-
                  intelektualnej. ALe na razie mnie to bawi, a chamstwo olewal tak dlugo jak moge.
                  • Gość: rachelka Re: Olewam, owszem. Gdybym sie tym przejmowala IP: *.twcny.rr.com 10.01.05, 00:46

> to juz dawno wycofala sie z tego forum ludzkiej mizeroty emocjonalno-
                    > intelektualnej. ALe na razie mnie to bawi, a chamstwo olewal tak dlugo jak moge
                    tak,tak polej dobrym olejem z pestek winogron,on dobrze sie pali i ma stosunkowo
                    wysoka temperature. dobry na takich zagorzalych wielbicieli co za toba calymi
                    dniami sie szwendaja:))))
                    ps.robie sie chyba zazdrosna,jak myslisz?:DDD
                    • Gość: ABE he he, my jestesmy kumpelki a walka ze sfora to IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 10.01.05, 01:04
                      juz inna para kaloszy. :DDD
              • niewybrany co z tego? 10.01.05, 15:31
                nie pyskuj ignorantko, tylko przesledz sobie w historii forum ed_a.
                jest dluzsza, niz MC.
          • Gość: rachelka Re: ed_ to krasula. IP: *.twcny.rr.com 10.01.05, 00:32

> mamy tu taka dwojce warszawska (marcuss_crassus alias ed_) zupelnie jak trojca
            > z detroit (igor alias alfred alias gerhardt) Lubia sie te niedowartosciowane
            > jednostki mnozyc. Ciekawe dlaczego?

no,no, un ci byl dzisiaj i kims innym tez. jak do usa pojechal to sie nam
            rozbuchal jak dziki. widocznie nasze dziewuchy nie patrza na takiego slabego
            cowboya:))))
            • Gość: rachelka Re: ed_ to krasula. IP: *.twcny.rr.com 10.01.05, 00:33
              no to moze jego madry bro:)))
              • Gość: ABE Nie, to ono we wlasnej osobie. Przeciez IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 10.01.05, 00:37
                wzial ze soba na te podroz zaoceaniczna DWA laptopy. Glupi baran bufoniasty.
          • Gość: jarek To wcale nie nowosc..... IP: *.fastres.net 10.01.05, 00:34
      • marcus_crassus cze3sc ed,zostales "krasusem"??? :)))) 10.01.05, 00:51
        mam nadzieje ze sie cieszysz :)))) ;)))))

ps-boze,jakie te babska glupie :)))))))))
        • Gość: ABE No to sprobuj napisac dwa posty jednoczesnie IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 10.01.05, 01:05
          jako ed_ i jako krasul, powiedzmy o 01:10.
        • Gość: ed_ Re: cze3sc ed,zostales "krasusem"??? :)))) IP: *.unicity.pl / *.unicity.pl 10.01.05, 10:58
          Byłem kiedyś już "werwem" z nadania bimiego, mogę być "crassusem" z nadania ABE.
          Co do głupoty - ABE już dawno przekroczyła wszelkie normy, widzę, że rachelka
          dołącza do jej poziomu. Ja myślę, że one wzajemnie się nakręcają. No może
          jeszcze do spółki z Tomsonem i krystianem 71. W tłumie podobnych łatwiej
          popisywać się głupotą.
          • marcus_crassus tez to zauwazylem - jednosc "oszolomow" :)))) 10.01.05, 14:55
            oni az tak glupi nie sa zeby nie dostrzegac tego ze po prostu nie maja pojecia o swiecie,nie maja zbyt wielkiej wiedzy etc...ze po prostu sa glupi.Troche im wstyd - ja bym sie dawno spalil ze wstydu po takich bezsensach jakie oni wypisuja - problem w tym ze glupota ich jednoczy - abe nie wiem po jakiemu mowia na lotwie,kim byl Tadeusz Komorowski,rachelka to w ogole stara sie o takich sprawach nie rozmawiac nawet - zdaje sobie sprawe ze wiele nie wie wiec sie profilaktycznie nie wychyla (tylko w takim razie po co siedzi na tym forum to ja nie wiem),tomson to juz totalna groteska wiec nawet nie ma o czym mowic.do tego maly kretynek krystianek ktory juz sie pare razy zblaznil swoimi glupotami (gdzies tam np pisal ze niedawno dowiedzial sie kto kogo zaatakowal w czasie wojny w Korei).Do tego - abe moze byc komunistka,rachelka moze uwielbiac Buchanana,stranger moze byc monarchista - wszystkich jednoczy jednak niewiedza i wstyd jaki z tego wyplywa.I efektem tego jest typowe myslenie sprzataczki - "moze i nie wiem co to jest gielda ani kto zbudowal pierwszy samolot ale to i tak spisek zydow i masonow"

razem podtrzymuja sie na duchu ze moze i sa glupi,moze i sa prosci ale przeciez sie lubia i maja gdzies cala reszte :)))))

to normalna reakcja alternatywnych na rzeczywistosc tego swiata - bylo to juz gdzies opisane w zwiazku z coraz bardziej otwarta sympatia jaka darzy siebie radykalna lewica,radykalna prawica i oszolomy z innych stron sufitu.Sojusz przeciwko psychicznej normalnosci...

jednego tylko nie moge zrozumiec-po tylu kompromitacjach intelektualnych,po okazaniu tak ogromnego braku wiedzy w kazdym z mozliwych tematow wciaz nie jest wstyd im sie tutaj pojawiac...no ale "moze i nie jestesmy madrzy,moze i nie wiemy co sie dzieje ale sie lubimy" :)))
            • krystian71 Re: tez to zauwazylem - jednosc "oszolomow" :)))) 10.01.05, 15:22
              >moze i nie wiemy co sie dzieje
              ale sie lubimy" :)))
              • marcus_crassus przypomnij jeszcze abe po jakiemu mowia na lotwie 10.01.05, 15:27
                :))))))

ps-to tez chyba literowka :)))) poza tym przypomnij jej ze nazwa Palestyna nie wziela sie stad ze zamieszkiwali ja przed chrystusem palestynczycy ;))) a takze ze panstwo machabejskie nie bylo panstwem palestynskim :))))

rachelce szepnij cos w sprawie czemu deficyt i wydatki zbrojeniowe za czasow regana nie przeszkodzily w aprecjacji waluty US a teraz jest odwrotnie bo kobiecina nie rozumie...

a sam zerknij cos niecos na ta kwestie chinczykow w wietnamie ;))))

krystian,naprawde nie chce mi sie z toba gadac-przepraszam za stwierdzenie ale z kims takim jak ty po prostu nie mam o czym...pogadaj z abe albo z totyle...najlepiej cos o zydach...

bez odbioru
      • Gość: geo Re: Tez bym sie troche bala przyjac 'pomoc' od Iz IP: *.proxy.aol.com 10.01.05, 01:00
        A ja mysle ze Ty jestes prymitywny.
        • Gość: ABE Ja tez tak mysle. To chyba powszechna opinia IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 10.01.05, 01:07
          o tym osobniku.
    • bam_buko Izrael pomaga juz Palestynczykom!! 10.01.05, 00:53
      co jest oczywiste i nie podlega zadnym watpliwosciom - nie ma dnia zeby
      jakiemus nie pomogli
      Arafatowi tez pomogli???.....chociaz moge sie mylic.
      • Gość: jarek Ale chetnie sie tych Arabow pozbedzie, bo jak IP: *.fastres.net 10.01.05, 01:02
        nie moga Hebreje w Arabskiej czesci Israela spokojnie zyc, to dlaczego by mieli
        Araby w Hebrejskiej to robic, za niedlugo bedziecie mieli wasze male panstewko z
        1,5 milionem wiecej mieszkancow.....Hebrejski Israel wolny od Arabow, to dopiero
        sen, ktory juz za niedlugo sie spelni...
      • Gość: ABE Pomaga, pomaga, choc to nielatwo jest pomagac IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 10.01.05, 01:09
        komus kto za rogiem zaraz mieszka, i jak jemu sie 'pomoze' to i o nas moze sie
        cus z tej 'pomocy' otrzec, a to dopiero bylaby tragedia! To sie im narazie
        pomglo zbudowac mur, zeby bylo wiadomo gdzie od tej pory, precyzyjnie, te pomoc
        kierowac.
        • Gość: jarek jeszcze 2 lata i wszelkie arabstwo z Israela za IP: *.fastres.net 10.01.05, 11:19
          rzeke Jordan, albo tez do wielkiego ich panstwa Palestyna ( ukradziona nazwa)
          przez nich tych potomkow arabskich mordercow( niedaleko spada jabko od jabloni)
          nazwanym.
    • Gość: totyle [...] IP: *.176.6.213.Dial1.Phoenix1.Level3.net 10.01.05, 01:09
      • Gość: ABE Re: Tez bym sie troche bala przyjac 'pomoc' od Iz IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 10.01.05, 01:11
        Jak to sie mowi, Przezorny zawsze Ubezpieczony ;DD
      • Gość: jarek Za dwa lata bedziecie z wlasnej pomocy zyc, i to IP: *.fastres.net 10.01.05, 11:20
        dla nas bedzie najwieksze zwycienstwo....niech sie wami Koffi Annus opiekuje.
    • krystian71 Re: Tez bym sie troche bala przyjac 'pomoc' od Iz 10.01.05, 13:22
      Czesc krolowo.
      podzielam twoj poglad.
      Moze te dalekowschodnie islamuski tez poczytaly wynurzenia Stanislawa Lema,jak
      sie do wymarcia Arabow przyczynic, co rozpylic aby im ochota do rozmnazania
      przeszla.
      Moze to jest glupie dla twojego adwersarza Michala, moze to jest glupie co
      sobie Lem dywaguje, ale skoro w powaznych czasopismach go cytuja , ja tez bym
      na zimne dmuchal.
      PS . Caritas obliczyl, ze znacznie bardziej efektywnie i ekonomicznie jest
      pieniadze zbieraz i na miejscu pomoc kupowac, oszczedzajac rowniez na
      transporcie na drugi koniec planety.
      Wiec od razu widac ,komu rzeczywiscie zalezy na pomocy a nie upchnieciu
      niezbywalnych towarow, czy wlasnych szpiegow
    • Gość: staszek [...] IP: 209.101.135.* 10.01.05, 13:42
      • krystian71 Re: ABE wiesz co 10.01.05, 13:50
        Stasiu, wybacz ,ze sie powtorze-czytales tekst St.Lema, twojego imiennika?
        Kto tu jest idiota?
        On? Bo na starosc stetryczal? Gazeta ? Bo go drukuje ?
        Czy ci co sie boja ?
        • Gość: staszek Re: ABE wiesz co IP: 209.101.135.* 10.01.05, 13:58
          Krystian, mozna miec rozne poglasy, ale tu mowimy o tragedii ktorej nie
          zyczylbym najgorszym wrogom wiec chyba nie jest na miejscu wypisywac idiotyzmy?
          A jezeli powiela je Lem to juz nie moj problem.
          • krystian71 Re: ABE wiesz co 10.01.05, 14:11
            Zapewne Stasiu, ale to nie ja uznalem Lema za autorytet naukowy i MORALNY, choc
            nie powiem , w dziecinstwie rozczytywalem sie w jego ksiazkach, niektorych
            rzeczywiscie wizjonerskich.
            Wiec wybacz, wizjonerstwo niektorych jest mi nie wsmak.Wiec budzilo moje
            obrzydzenie , jak w suchym i beznamietnym tonie podawal co wg niego nalezy
            zrobic i rozpylic, a za jedyna , narazie naukowo nieprzekraczalna przeszkode
            wykonania tych pomyslow podawal przypadkowa zbieznosc genetyczna Arabow i Zydow-
            przypadkowo tak samo ludow semickoch,
            Co bys poczul Stasiu, gdyby ktos takie dywagacje czynil nt innych ludow-moze
            Polakow.
            Dziwisz sie muzulmanom ?W tsunami stracili powyzej setki tysiecy istnien
            ludzkich.
            Nie rozumiesz , ze moga , nawet irracjonalnie bac sie wiekszych strat?
            • Gość: staszek Re: ABE wiesz co IP: 209.101.135.* 10.01.05, 14:16
              Nie rozumiem, bo widzisz jakby moj mam albo dzieci umieraly i pomoc zaofiarowal
              moj najwiekszy wrog to zeby je uratowac by ja przyjal, to byloby dla mnie
              najwazniejsze,
              Moze bys pomysl chwile ze w tym przypadku troche racji moga miec Ci islamozercy
              z Detroit ze fundamentalizm tak zawladnal muzulmanskimi glowami ze odebral im
              anwet instynkt samozachowawczy?
              Bo badzmy logiczni, jakby izrael potrul nastenych muzluman to myslisz zeby mu
              to na zdrowie wyszlo?
              Jak pisze, nie mam nic przeciwko dyskusji z ludzmi o odmiennych pogladach, taka
              rozmowa wedlug mnie najlpiej mozg rozwija, ale dobrze by bylo zeby troche
              msylenia w tym procesie zawarto bo inaczej to bez sensu
              • krystian71 Re: ABE wiesz co 10.01.05, 14:37
                > Bo badzmy logiczni, jakby izrael potrul nastenych muzluman to myslisz zeby mu
                > to na zdrowie wyszlo?

tak na zdrowy rozum, Stasiu, to nie.
                Ale ludzie nie tylko sie zdrowym rozumem kieruja , maja jeszcze swoje
                irracjonalne motywy , zabobony i przesady.
                Jak myslisz, czy Israel przyjal by dar krwi czy organow do transplantacji ,
                gdyby taka potrzeba zaszla , od krajow muzulmanslich ?
                Byl taki watek na forum.
                A tu mysle, ze to muzulmanow sprawa, nie chca to nie , i to o czyms swiadczy
                PS u nas w supermarkecie na polkach leza przecenione, zwiedle avocado z napisem
                made in Israel i tez nikt tego nie kupuje, kiedys byly takie dziwne ostrzezenia
                i ludziom cos zostalo w pamieci.Albo to cos innego?
                • Gość: staszek Re: ABE wiesz co IP: 209.101.135.* 10.01.05, 14:42
                  Gdyby w obliczu podobnej tragedii Izrael nie przyjal muzulmanskiej pomocy to
                  tez bym ich opluwal, a swoja droge ciekawe czy w ogole by ja zaproponowali.
                  A to avocado, jakby nie bylo nic innego do jedzenia to myslisz ze bys wtedy nie
                  kupil?
                  A zreszta nawet gdyby bylo hodowane w Gdyni to Polacy az takimi fanami avocado
                  znowuz nie sa. Sam widzialem jak w supermarketach zucchini z Wloch sie
                  marnowalo. I co, znaczy ze Wlochow nienawidzimy?
                  • krystian71 Re: ABE wiesz co 10.01.05, 14:51
                    chyba masz racje, gdyby juz nic nie bylo do jedzenia - zarl bym to avocado i
                    sobie chwalil.
                    Widac muzulmanie jeszcze na inne zrodla pomocy licza, bo prawde mowiac swiat
                    odpowiedzial solidarnie, a tego Israela tak jakos za nawias wyrzucil.
                    Co do cukinii nie masz racji, sam od czasu do czasu hoduje pare sztuk w ogrodku
                    i bardzo sobie chwale, ozdobne sa i smaczne na zimno i goraco.
                    A Wlochow kocham- ( z wzajemnoscia )
                    • Gość: staszek Re: ABE wiesz co IP: 209.101.135.* 10.01.05, 14:55
                      No widzisz jakis zaawansowany z tymi cukini. Moze to Ty sie na PGRach tak
                      dobrze znasz?
                      • krystian71 Re: ABE wiesz co 10.01.05, 15:11
                        no dobra, sorry za te PGR-y, ale gdzies sie ty uchowal i obracal przez 5 lat,ze
                        100 maturzystow nie poznales co Ameryki Sr. geografie w palcu maja?
                        • Gość: staszek Re: ABE wiesz co IP: 209.101.135.* 10.01.05, 15:27
                          Jezdzilem duzo po Polsce i uwierz mi tylu nie spotkalem
                          • krystian71 Re: ABE wiesz co 10.01.05, 15:40
                            jak bedziesz sie nastepny raz wybieral daj znak, ja ci marszrute uloze.
                            W Plocku i Pultusku sa niezle licea z tradycjami.W Jedrzejowie tez.
                            To tylko tak z mniejszych osrodkow, o akademickich miastach nie wspominam.
                            Pozdrawiam i do zobaczenia,stawiam MOJ miesieczny- niezly dochod.
                            Zlapiemy ich na jednym korytarzu i na jednej przerwie.
                            Wybacz Stasiu, ale mam dziecko w ogolniaku i wiem czym go mecza.
                            Gdybym ci jeszcze o biologii opowiedzial i macierzach w matmie to bys tez nie
                            uwierzyl?
                            • Gość: staszek Re: ABE wiesz co IP: 209.101.135.* 10.01.05, 15:47
                              Krystian, nie plec. Ja nie przecze ze moze tego ucza, ale ta moja pensje
                              postawie ze juz w dwie godziny po sprawdzianie 95 procent klasy w kazdej z tej
                              szkol nie pamieta stolicy Gwatemali, gdzie jest Burkina Faso, albo co to jest
                              funkcja? Chcesz sie zalozyc? O, i niedawno czytalem ze ponad 50 procent ludzi w
                              Polsce co ukonczylo szkole na poziomie srednim to wtorni analfabeci. Zreszta
                              widzisz sam mi ulatwiasz sprawe. Jedna rzecz elitarne licea inna zwykle szkoly.
                              Uwierz mi na slowo ze procentowo elitarnych szkol srednich wiecej jest tu niz w
                              kraju. I wbrew temu co pisze rachelka uwierz mi ze czlowiek konczacy anuke po
                              szkole sredniej jest na takim samym poziomie umyslowym tu jak i u was. A jezeli
                              chodzi o ludzi z wyzszym wyksztalceniem to nie ma zadnego porownania. Wiec
                              powtarzam nie generalizuj i nie zyj stereotypami. Swiat Cie zaskoczy daj mu
                              szanse
                              • krystian71 Re: ABE wiesz co 10.01.05, 16:24
                                Stasiu, napisz mi szczerze, kiedy z Polski wyjechales, ty lub twoi rodzice.
                                Ja funkcje w osmej klasie podstawowki zaczalem przerabiac a to bylo strasznie
                                dawno, prawie 30 lat temu
                                .Zaklad trudno uskutecznic a elitarnych szkol w Polsce masz racje jest bardzo
                                malo- i to bardzo dobrze, bo pod tym wzgledem jestem jestem EGALITARYSTA i
                                uwazam, ze kazdemu nalezy sie w miare rowne i dobre wyksztalcenie ,
                                przynajmniej na tym poziomie.
                                A w Polsce , tak sila ciagu jeszcze z komunistycznych lat jednolity i wspolny
                                program dla ogolniakow obowiazuje i jednolita matura
                                • Gość: staszek Re: ABE wiesz co IP: 209.101.135.* 10.01.05, 16:33
                                  No i ten EGALITARYSTYCZNY szkolny system wyksztalci 50 procent wtornych
                                  analfabetow po sredniej szkole

Oczywiscie ze kazda rodzina powinna miec dostep do dobrej edukacji, to przeciez
                                  sedno kapitalizmu

Wyjechalem w 1984 ale bylem w Polsce miedzy 95 i 02 w tym piec lat pod rzad

I prawdopodobnie jestem starszy od Ciebie wiec moze jednak troche szacunku? Bo
                                  ja sie staram tutaj
                                  • Gość: rachelka Re: ABE wiesz co IP: *.twcny.rr.com 10.01.05, 16:45
                                    Gość portalu: staszek napisał(a):

> No i ten EGALITARYSTYCZNY szkolny system wyksztalci 50 procent wtornych
                                    > analfabetow po sredniej szkole
                                    >
                                    > Oczywiscie ze kazda rodzina powinna miec dostep do dobrej edukacji, to przeciez
                                    >
                                    > sedno kapitalizmu
                                    >
                                    > Wyjechalem w 1984 ale bylem w Polsce miedzy 95 i 02 w tym piec lat pod rzad
                                    >
                                    > I prawdopodobnie jestem starszy od Ciebie wiec moze jednak troche szacunku? Bo
                                    > ja sie staram tutaj
                                    dobrze mowisz stasiu,tylko zle strzelasz. niestety w twojej ukochanej USA,
                                    dostep do dobrych szkol maja nieliczni, a przecietna szkola jest do d...
                                    przecietny SAT score to 1100, co smiem twierdzic moze osiagnac dziecko w 8
                                    klasie polskiej szkoly. moje osiagnely to w 7 klasie,przy pomocy rodzicow ma sie
                                    rozumiec,nie swej przypisanej szkoly panstwowej.
                                    • Gość: staszek Re: ABE wiesz co IP: 209.101.135.* 10.01.05, 16:49
                                      No tak rachelko, i potem z tych genialnych ossmoklasistow robi sie 50 procent
                                      wtornych analfabetow, a swoja droga to gdzie Ty swe dzieci wysylasz do szkoly?
                                      • Gość: rachelka Re: ABE wiesz co IP: *.twcny.rr.com 10.01.05, 16:55

> No tak rachelko, i potem z tych genialnych ossmoklasistow robi sie 50 procent
                                        > wtornych analfabetow, a swoja droga to gdzie Ty swe dzieci wysylasz do szkoly?
                                        ja wysylam do panstwowej ,przydzielonej szkoly,gdzie 50% dzieci idzie na 4
                                        letnie studia, a reszta niestety odpada. nie mozna byc wtornym analfabeta
                                        staszku,jesli nigdy nie byles biegly w czytaniu, chyba,ze sie wyedukujesz i jak
                                        pietaszek bedziesz na bezludnej wyspie czytal tylko GW, to moze ci sie to przydazyc.
                                        • Gość: staszek Re: ABE wiesz co IP: 209.101.135.* 10.01.05, 16:58
                                          Wiesz ja jestem zwolennikiem natury, Nie kazdy to geniusz wiec trudno zeby
                                          kazdy szedl na studia, cos takiego to by bylo wrecz nienaturalne, a jezeli
                                          takie amerykanskie szkoly zle to czemu dzieci to lepszych nie poslesz?
                                          • Gość: rachleka Re: ABE wiesz co IP: *.twcny.rr.com 10.01.05, 17:04

> Wiesz ja jestem zwolennikiem natury, Nie kazdy to geniusz wiec trudno zeby
                                            > kazdy szedl na studia, cos takiego to by bylo wrecz nienaturalne, a jezeli
                                            > takie amerykanskie szkoly zle to czemu dzieci to lepszych nie poslesz?
                                            i tu mowisz zupelnie jak komunista.
                                            1. panstwo ma obowiazek dostarczenia wiedzy wszystkim dzieciom w kazdej
                                            szkole,nie wybrancom, a wchwili obecnej dobre szkoly sa dla wybranych,bogatych
                                            dzieci.
                                            2.place bajonskie podatki na szkole, wiec trudno,zebym posylala dzieci do
                                            odleglych,lepszych szkol,gdyz ja nie mialabym zycia.
                                            3. wywalczylam poprzez wlasny upor,aby wprowadzono wiele przedmiotow,a wiec
                                            szkola jest lepsza niz byla
                                            4. ucze dzieci sama,po szkole
                                            5.moje dzieci jesli chodzi o studia beda w najlepszych uniwersytetach, a to sie
                                            liczy
                                            6. to zasluga moja a nie szkolnictwa amerykanskiego,ktore jak apartheid,jest dla
                                            wybrancow,ze przecietne dziecko,ktorego rodzice sa niewyksztalceni jest doomed.
                                            • Gość: staszek Re: ABE wiesz co IP: 209.101.135.* 10.01.05, 17:10
                                              panstwo ma obowiazek dostarczenia wiedzy wszystkim dzieciom w kazdej
                                              szkole,nie wybrancom, a wchwili obecnej dobre szkoly sa dla wybranych,bogatych
                                              dzieci.=

Szanowna Pani to zdanie jest bardziej komunistyczne niz jakiekolwiek ja
                                              kiedykolwiek napisalem. czy Pani wie co to byla komuna w ogole?
                                              • Gość: rachelka Re: ABE wiesz co IP: *.twcny.rr.com 10.01.05, 17:17

> panstwo ma obowiazek dostarczenia wiedzy wszystkim dzieciom w kazdej
                                                > szkole,nie wybrancom, a wchwili obecnej dobre szkoly sa dla wybranych,bogatych
                                                > dzieci.=
                                                >
                                                > Szanowna Pani to zdanie jest bardziej komunistyczne niz jakiekolwiek ja
                                                > kiedykolwiek napisalem. czy Pani wie co to byla komuna w ogole?
                                                szanowny panie-otoz nie. w komunizmie mielismy prawo do dowolnej szkoly,
                                                nieodplatnej.
                                                w najbogatszym panstwie swiata,panstwowe szkoly sa platne (podatki) i nie masz
                                                wyboru. szkola panstwowa nalezy do panstwa,ktore to nia zarzadza i dlatego kazde
                                                dziecko,powinno miec prawo do tego samemo wyksztalcenia Staszku,inaczej to jest
                                                niedemokratyczne co ty mowisz i sugerujesz. lepsza szkola dla wybrancow tylko-to
                                                elitaryzm, nie demokracja.
                                                • Gość: staszek Re: ABE wiesz co IP: 209.101.135.* 10.01.05, 17:46
                                                  dowolnej?????????????? i ta dowolnosc sie zaczynala pewnie na poziomie
                                                  przedszkola???????????????????? Chyba zartujesz.
                                                  Aha ale w Dzienniku mowili ze podatkow nie ma wiec moze dlatego myslisz ze ich
                                                  naprawde nie bylo. No bo z kazdej pensji komuna sciagala wiecej niz 50 procent
                                                  naleznego mu wynagrodzenia. CZy Ty wiesz o tym w ogole? Aha chyba ze uwazasz ze
                                                  to byla kontrybucja dowolna kazdego oddanego i nie towarzysza a nie podatek.

Z tego co wiem w Stanach szkoly publiczne utrzymywane sa tylko czesciowo przez
                                                  rzad federalny (nie wiecej niz 40 procent budzetu kazdej szkoly), a w
                                                  wiekszosci przez stany lub counties. Wiec i stad bierze sie roznorodnosc. Ty o
                                                  tym nie wiesz czy tez wolisz innych nie uswiadamiac bo by sie okazalo ze Twoje
                                                  generalizacje sa nie na miejscu?
                                                  A zreszta te dzieci ktore w danym stanie czy county ida do szkoly nie maja
                                                  rownych praw? Ja myslalem ze wybrancy wysylaja do szkol prywatnych nie
                                                  panstwowych.
                                                  prosze pisz zgodnie z rzeczywistoscia wtedy bedzie mozna rzeczowo porozmawiac
                                                  • Gość: rachelka Re: ABE wiesz co IP: *.twcny.rr.com 10.01.05, 17:54

> dowolnej?????????????? i ta dowolnosc sie zaczynala pewnie na poziomie
                                                    > przedszkola???????????????????? Chyba zartujesz.
                                                    > Aha ale w Dzienniku mowili ze podatkow nie ma wiec moze dlatego myslisz ze ich
                                                    > naprawde nie bylo. No bo z kazdej pensji komuna sciagala wiecej niz 50 procent
                                                    > naleznego mu wynagrodzenia. CZy Ty wiesz o tym w ogole? Aha chyba ze uwazasz ze
                                                    >
                                                    > to byla kontrybucja dowolna kazdego oddanego i nie towarzysza a nie podatek.
                                                    >
                                                    > Z tego co wiem w Stanach szkoly publiczne utrzymywane sa tylko czesciowo przez
                                                    > rzad federalny (nie wiecej niz 40 procent budzetu kazdej szkoly), a w
                                                    > wiekszosci przez stany lub counties. Wiec i stad bierze sie roznorodnosc. Ty o
                                                    > tym nie wiesz czy tez wolisz innych nie uswiadamiac bo by sie okazalo ze Twoje
                                                    > generalizacje sa nie na miejscu?
                                                    > A zreszta te dzieci ktore w danym stanie czy county ida do szkoly nie maja
                                                    > rownych praw? Ja myslalem ze wybrancy wysylaja do szkol prywatnych nie
                                                    > panstwowych.
                                                    > prosze pisz zgodnie z rzeczywistoscia wtedy bedzie mozna rzeczowo porozmawiac

staszku,widze,ze zaczynasz sie wywyzszac w rozmowie, a ja tego nie lubie.
                                                    rozmowa z toba polega glownie na tym,ze ty jak krol patronizujaco zbywasz
                                                    kazdego,kto ma inne argumenty niz ty, udowadniajac,ze nikt, niczego nie wie.
                                                    jesli wychodzimy z takiego punktu widzenia,ze ty wiesz wszystko a ja mieszkam
                                                    pod krzakiem i nie wiem absolutnie nic, to faktycznie rozmowa nie ma sensu.
                                                    dodam jedno- wejdz na jakikolwiek website dept of ed,stanowy,czy federalny i
                                                    sprawdz statystyki a potem pogadamy. w koncu nawet Busza ruszyl taki stan
                                                    edukacji,jakim ty sie zachwycasz i ustanowil "no child left behind" act. zobacz
                                                    sobie kolego kto dostaje sie do tej smietanki 10 najlepszych uniwersytetow w
                                                    USA, i sprawdz jaki procent z nich to rdzenni amerykanie ze szkol panstwowych,
                                                    potem porozmawiamy, bo wychodzi na to,ze ja ciebie przekonuje o
                                                    oczywistych,wszedzie dostepnych faktach, a ty swoje obserwacje masz poparte
                                                    obserwacja wlasnego dziecka.
                                                    rzeczywiscie po tym jak sobie te fakty wpoisz,bedziemy mogli rozmawiac,inaczej
                                                    to raczej rozmowa slepego, z patronizujacym gluchym.
                                                  • Gość: staszek Re: ABE wiesz co IP: 209.101.135.* 10.01.05, 18:01
                                                    OK, za patronizowanie juz przeprosilem w drugim watku
                                                    Podam Ci przyklad nastepny ktory znam z autopsji. W Virginii systemy publiczne
                                                    Arlignton i Fairfax County sa uznawane za najlepsze w Stanach.
                                                    1. Ponad 20 procent absolwentow dostaje sie do Ivy League
                                                    2. Dzeiki temu wysokiemu poziomowi szkol publicznych uniwersytet stanowy
                                                    Virginia awansowal do czolowej 10 uniersytetow w Stanach. A wiekszosc jego
                                                    studentow to wlasnie produkty szkol publicznych z Virginii

Jezeli chodzi o statystyki to ty Rachelko dowiedz sie jaki procent funduszy
                                                    szkoly w ktorej pracujesz albo tej gdzie chodza w Twoje dzieci sa od rzadu
                                                    federalnego. Jak sie dowiesz to napsiz na forum. Aha, a jak suma bedzie ponizej
                                                    40 procent to sama chyba dojdziesz do wniosku ze nie wolno generalizowac

3. jezeli chodzi o ton krolewski, w koncu pochodze z krolewskiego rodu Piastow
                                                    wiec trudno mie inaczej

• krystian71 Re: ABE wiesz co 10.01.05, 18:09
                                                    czemu z Piastow, napisz cos o tym!!!
                                                  • Gość: staszek Re: ABE wiesz co IP: 209.101.135.* 10.01.05, 18:13
                                                    A co mam pisac, Napisalem juz co mialem
                                                  • Gość: rachelka Re: ABE wiesz co IP: *.twcny.rr.com 10.01.05, 18:12

> OK, za patronizowanie juz przeprosilem w drugim watku
                                                    > Podam Ci przyklad nastepny ktory znam z autopsji. W Virginii systemy publiczne
                                                    > Arlignton i Fairfax County sa uznawane za najlepsze w Stanach.
                                                    > 1. Ponad 20 procent absolwentow dostaje sie do Ivy League
                                                    > 2. Dzeiki temu wysokiemu poziomowi szkol publicznych uniwersytet stanowy
                                                    > Virginia awansowal do czolowej 10 uniersytetow w Stanach. A wiekszosc jego
                                                    > studentow to wlasnie produkty szkol publicznych z Virginii
                                                    >
                                                    > Jezeli chodzi o statystyki to ty Rachelko dowiedz sie jaki procent funduszy
                                                    > szkoly w ktorej pracujesz albo tej gdzie chodza w Twoje dzieci sa od rzadu
                                                    > federalnego. Jak sie dowiesz to napsiz na forum. Aha, a jak suma bedzie ponizej
                                                    >
                                                    > 40 procent to sama chyba dojdziesz do wniosku ze nie wolno generalizowac
                                                    >
                                                    > 3. jezeli chodzi o ton krolewski, w koncu pochodze z krolewskiego rodu Piastow
                                                    > wiec trudno mie inaczej
                                                    >
                                                    Staszku powtarzam jeszcze raz, nie dawaj mi przykladu jednej szkoly a zobacz na
                                                    caloksztalt obrazu, a ten nie jest dobry.
                                                    a jesli ty z Piastow to pisz poprawnie po piastowsku,bo jeszcze pomysle,ze cos z
                                                    tym twoim wyksztalceniem,tak jak z percepcja,nie najlepiej.
                                                    i tym optymistycznym stwierdzeniem zegnam:)))
                                                  • Gość: staszek Re: ABE wiesz co IP: 209.101.135.* 10.01.05, 18:16
                                                    1.Rachelko czy Ty naprawde myslisz ze w stanie Virginia jest tylko jedna szkola?
                                                    2. Staram sie jak moge ale wiesz ja formalnych listow po polsku nie pisalem juz
                                                    20 lat bo nawet jak w Polsce pracowalem to pisalem po angielsku. Wiec znow nie
                                                    generalizuj i badz bardziej otwarta bo ja mysle ze jak na 20-letni rozbrat z
                                                    pisanym jezykiem to az tak strasznie mi nie idzie
                                                  • Gość: rachelka Re: ABE wiesz co IP: *.twcny.rr.com 10.01.05, 18:22

> 1.Rachelko czy Ty naprawde myslisz ze w stanie Virginia jest tylko jedna szkola
                                                    > ?
                                                    > 2. Staram sie jak moge ale wiesz ja formalnych listow po polsku nie pisalem juz
                                                    >
                                                    > 20 lat bo nawet jak w Polsce pracowalem to pisalem po angielsku. Wiec znow nie
                                                    > generalizuj i badz bardziej otwarta bo ja mysle ze jak na 20-letni rozbrat z
                                                    > pisanym jezykiem to az tak strasznie mi nie idzie
                                                    Stasiu,abstrachujac od poruszanego tematu. czy ty czasem jestes na luzie i sie
                                                    smiejesz?nie traktuj nas tu jak twoje corki,a i ja bede sie starala ciebie nie
                                                    traktowac jak moich synkow. teraz jakos ciagle widze ciebie jako pana w
                                                    okularach,zaciskajacego wargi przy odpisywaniu na madre wpisy FS. jesli czasem
                                                    troche wyluzujesz i sie posmiejesz to wyjdzie nam wszystkim to na zdrowie. a co
                                                    do pisania biegle w wielu jezykach,to chico cwicz,cwicz,wiele osob tutaj wlada
                                                    biegle paroma jezykami i dobrze sobie z tym radza, a jak sie wkopia w czyms,to
                                                    slownik poprawnej pisowni na FS daje znac,ze istnieje.:))
                                                    ciao.
                                                  • Gość: staszek Re: ABE wiesz co IP: 209.101.135.* 10.01.05, 18:24
                                                    Oj juz dobrze przyznaje jestem niestaranny i nie zwracam uwagi jak pisze teksty
                                                    na forum oki. W koncu jakies krolewskie przywileje mi sie naleza.
                                                  • krystian71 Re: ABE wiesz co 10.01.05, 18:08
                                                    o tym left behind tez czytalem, dziwne , ze Stasiu nie- i temat go nie wzrusza
                                                    i nie porusza.
                                                    Polska biedna, aleod dawna okreslone kola wrzeszcza nad koniecznoscia oswiaty,
                                                    i edukacji i wyzszymi srodkami na nauke.
                                                    Ja czasami mysle, ze to nie o srodki chodzi.
                                                    Wystarczy dobry nauczyciel, tablica i kreda, zeby odpowiednia wiedze wcisnac.
                                                    Tu chodzi o dobra WOLE, ze wysoki poziom oswiaty kazdemu sie nalezy.
                                                    Bo czasami odnosze wrazenie, ze ktos na sile prubuje sobie wychowac
                                                    bezmozgowcow, do prostych czynnosci i prostych robot.Niewolnikow pracy, ktorzy
                                                    nigdy nie zaprotestuja.
                                                    O qrcze, cos takiego w Protokolach Medrcow Syjonu bylo napisane...
                                                  • Gość: staszek Re: ABE wiesz co IP: 209.101.135.* 10.01.05, 18:13
                                                    No i widzisz Krystianie jak tu nie pisac o stereotypach,
                                                    OK uznaje Wasza racje, Amerykanie to bezmozgowcy, Ciekawe tylko jak dlugo Ci
                                                    bezmozgowcy ciagle bede gorowac nad swiatem we wszelkich dziedzimach
                                                  • krystian71 Re: ABE wiesz co 10.01.05, 18:23
                                                    Dziwie sie tobie, ze takie wnioski z moich wpisow wyciagnales.
                                                    Przeciez piszemy o oswiacie, a wiec o przyszlych pokoleniach co po nas paleczke
                                                    przejma.Swiaty zmalal i stal sie globalna wioska, przeciez nie mozna dopuscic,
                                                    aby absolwent sredniej szkoly nie znal mapy i globusa i nie wiedzial , ze sa
                                                    jeszcze innekraje i kultury poza nim.
                                                    Nawet jesli pochodzi z tej dominujacej , jedynego obecnie supermocarstwa
                                                  • Gość: staszek Re: ABE wiesz co IP: 209.101.135.* 10.01.05, 18:28
                                                    No widzisz tylko to jest chyba bledny wniosek. Jak najpotezniejsze panstwo to
                                                    wszyscy musza byc wyksztalceni. Widzisz ja to widze inaczej. Wystarczy zeby
                                                    bylo wyksztalconych tyle aby utrzymac swa potege. Za duzo madrych to tez nie
                                                    dobrze bo co potem z nimi zrobic. Wszyscy znajda prace w rzadzie lub
                                                    uniwersytetach? A kto bedzie ulice sprzatal?
                                                  • Gość: rachelka Re: ABE wiesz co IP: *.twcny.rr.com 10.01.05, 18:37

> No widzisz tylko to jest chyba bledny wniosek. Jak najpotezniejsze panstwo to
                                                    > wszyscy musza byc wyksztalceni. Widzisz ja to widze inaczej. Wystarczy zeby
                                                    > bylo wyksztalconych tyle aby utrzymac swa potege. Za duzo madrych to tez nie
                                                    > dobrze bo co potem z nimi zrobic. Wszyscy znajda prace w rzadzie lub
                                                    > uniwersytetach? A kto bedzie ulice sprzatal?
                                                    o Boze Staszku,ale to rasistowskie he,he. Ulice sprzataja ponoc biedni
                                                    meksykanie,ktorzy to przyjezdzaja do nas, nie mowiac juz o technologicznych
                                                    postepach. Staszku kazdy musi zyc,a niewyksztalcony obywatel to tylko wtorny
                                                    koszt dla panstwa,gdyz w dzisiejszej dobie trudno takim ludzim nie zejsc z
                                                    prawej drogi na droge przestepcza,aby sie utrzymac lub zabic nude. Jak wiesz
                                                    koszt utrzymania niewyedukowanego wieznia jest prawie 2 krotnie wyzszy niz koszt
                                                    edukacji dziecka w szkole. zobacz na co warto lozyc pieniadze? chyba nie
                                                    chcesz,aby i twoje dziecko taka madroscia sie kierowalo w zyciu, a przynajmniej
                                                    w edukacyjnych opcjach. Tos prawdziwa BABE puscil Staszku,no,no i pomyslec,ze ty
                                                    to wymyslisz?
                                                  • Gość: staszek Re: ABE wiesz co IP: 209.101.135.* 10.01.05, 18:40
                                                    No to dobrze. Wprowadzamy wymog, kazda sprzataczka musi miec wyzsze
                                                    wyksztalcenie

rachelko, elitarne tak ale rasistowskie???

• Gość: rachelka Re: ABE wiesz co IP: *.twcny.rr.com 10.01.05, 18:46

> No to dobrze. Wprowadzamy wymog, kazda sprzataczka musi miec wyzsze
                                                    > wyksztalcenie
                                                    >
                                                    > rachelko, elitarne tak ale rasistowskie???
                                                    >
                                                    no nie uwierzysz,ale nawet do umycia kibla trzeba wieciec,co uzyc,jak i kiedy.
                                                    inaczej ktos moglby sie zatruc chemikaliami nie umiejac czytac instrukcji.a
                                                    jesli chodzi o tych co ksztalcic sie nie musza wg.ciebie to przyslij ich na me
                                                    podworko. W zamian za pomoc w sprzataniu naucze ich czytac i pisac, robie to od
                                                    lat w mojej szkole z powodzeniem. jakos mi zal tych dzieci,ktorzy nigdy,nigdzie
                                                    nie byli i ktorych rodzice zamiataja ulice. I wiesz co pare z nich zdalo na
                                                    uczelnie i do tej pory posylaja mi "Thank You Cards",czy nie sadzisz,ze to
                                                    lepsze od odwracania glowy i zmiatania problemow pod dywanik,poniewaz Ty i twoi
                                                    tych problemow nie maja? to chyba jest wlasnie to czego nas Kosciol uczy?
                                                  • Gość: staszek Re: ABE wiesz co IP: 209.101.135.* 10.01.05, 18:58
                                                    OK, Badzmy serio.
                                                    1. Kazdy musi miec mozliwosc dostepu do nauki
                                                    2. Rodzic musi miec wybor. Wiec panstwo nie moze byc jedyna opcja
                                                    3. Poziom szkol powienien zalezec od potrzeb lokalnych spolecznosci a nie od
                                                    jakiegos wyabstrahowanego idealu
                                                    4. Z moich zyciowych doswiadczen nauczylem sie ze KAZDY system w tej chwili
                                                    isteniajcy ma braki, jednak amerykanski jest najlepszy wlasnie i glownie z
                                                    powodu roznorodnosci opcji.
                                                    5. Fakt jest taki ze 80 procent tych ktorzy nie koncza szkoly sredniej robia to
                                                    z wlasnego wyboru nie z powodu systemu
                                                    6. Jezeli myslicie ze w Europie nie ma dzieci biednych i niewyedukowanych, albo
                                                    ze ten procent jest mniejszy niz tu to prosze odwiedzic jakiekolwiek blokowisko
                                                    i porozmawiac z dzieciakami = i nie ma znaczenia w jakim kraju
                                                    7. Wierze w praktyke nie jakies ustereotypizowane abstrakcje odpowiadajace moim
                                                    pogladom. Jak Krystian mnie zaprowadzi do swojego liceum i tam wiecej niz 10
                                                    procent studentow bedzie wiedziec stolice Gwatemali to otwarcie przyznam mu
                                                    racje.
                                                  • Gość: rachelka Re: ABE wiesz co IP: *.twcny.rr.com 10.01.05, 19:17
                                                    no Staszku zapuszcze prze Ciebie mieszkanie ale
                                                    1. Us nie ma najlepszego systemu wlasnie dlatego,ze wybor dystryktu nie jest
                                                    dostepny wiekszosci stanow. jestes przypisana do szkoly, a jesli idzies gdzies
                                                    indziej to placisz jak w szkole prywatnej, czyli srednio $12-20,000 rocznie.
                                                    2. U nas chyba 80% uczniow nie zna stolicy Gwatemali
                                                    3.US wydaje srednio na ucznia najwiecej z wszystkich krajow
                                                    kapitalistycznych,jak bede miala czas to poszukam danych, w zamian majac
                                                    bardziej niz srednie rezultaty w ksztalceniu. Zdecydowanie odstajemy w nauce
                                                    nauk scislych takich jak matematyka,chemia,fizyka od krajow europejskich. Tam
                                                    nauka tych przedmiotow zaczyna sie juz w szkole podstawowej (chemia,fizyka), u
                                                    nas niektorzy nie musza nawet brac 2 przedmiotow w liceum,aby uzyskac dyplom.
                                                    4. w europie prawie kazdy zna co najmniej 1 lub wiecej jezykow obcych, w USA nie
                                                    kazdy zna nawet rodzimy,swoj.lista moze isc w nieskonczonosc,ale kolego nie masz
                                                    racji,ten system edukacji jest totalnie archaiczny,kosztowny,przerosniety
                                                    biurokracja i chory.
                                                  • Gość: staszek Re: ABE wiesz co IP: 209.101.135.* 10.01.05, 19:27
                                                    1. ze nie bylo wyboru fakt, teraz jest, a udowodnij zreszta ze brak tego wyboru
                                                    ma wplyw na poziom. Jak?
                                                    2. A po co? Dla nas to jeszcze mniej wazne niz stolica Polski
                                                    3. Wychodzi ze Ciebie fanka nauk scislych. Pytanie? Dlaczego wiekszosc
                                                    noblistow w tych dziedzinach to Amerykanie?
                                                    4. Z jezykami tez sie nie zgadzam. Sorry przyznaje szczerze ze to "hearsay" ale
                                                    niedawno czytalem w jakies publikacji ze procentowo wiecej studentow uczelni
                                                    USA zna jezyki obce niz europejskich.
                                                    5. przerosniety biurokratycznie tak, ale mniej zdecydowanie niz jakikolwiek
                                                    europejski. archaiczny nie
                                                    6. Archaiczny jest system gdzie panstwo decyduje o wszystkim
                                                    7. Nigdy nie pisalem ze jest idealny tylko najlepszy
                                                  • Gość: rachelka Re: ABE wiesz co IP: *.twcny.rr.com 10.01.05, 19:35

> 1. ze nie bylo wyboru fakt, teraz jest, a udowodnij zreszta ze brak tego wyboru
                                                    >
                                                    > ma wplyw na poziom. Jak?
                                                    Stasiu na Boga co ty klepiesz. Gdzie ten wybor, my w NYS go nie mamy.
                                                    a ja nie jestem fanka nauk scislych,ale kolego dzisiaj bez nich ani rusz, Mind
                                                    you siedzisz przy kompie,jezdzisz samochodem,mieszkasz w domu,masz
                                                    swiatlo,gaz,drogi-tego twoi humanisci nie stworzyli. matematyka to krolowa
                                                    nauk,juz w starozytnosci to odkryli,chyba nie chcesz i tego zmienic?
                                                    archaiczny bo czesto nauczyciele sa niedouczeni (stad act no child left
                                                    behind),aby przedmiotow uczyli ludzie,ktorzy sie na nich znaja. widze,ze ty
                                                    chyba nie jestes wciagniety w zadne sprawy szkolne twego dziecka,nie masz
                                                    pojecia jak tu szkoly dzialaja,jak sa finansowane(kazdy stan inaczej),jaki jest
                                                    wybor szkol i jego mozliwosci,ile dzieci ma problemy z ukonczeniem szkoly etc.
                                                    mowisz do kogos,kto jest woluntariuszem od lat,jak rowniez bylam czlonkiem
                                                    School Board,to wiem o problemach i naduzyciach od podszewki Stasiu,a wiec nie
                                                    ucz ojca dzieci robic,bo ty chyba spisz,ze nie zdajesz sobie sprawy z ogromu
                                                    deficytow i potrzeb szkolnictw amerykanskiego. podesle ci artykuly,jak je pozbieram.
                                                  • Gość: staszek Re: ABE wiesz co IP: 209.101.135.* 10.01.05, 19:50
                                                    jak sa finansowane(kazdy stan inaczej),==przeciez JA DOPIERO CO TO SAMO TOBIE
                                                    NAPISALEM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                                                    Jeszcze raz ; nie pisze ze system w USA to ideal tylko ze lepszy niz gdzie
                                                    indziej i vot
                                                  • Gość: rachelka Re: ABE wiesz co IP: *.twcny.rr.com 10.01.05, 19:54

> jak sa finansowane(kazdy stan inaczej),==przeciez JA DOPIERO CO TO SAMO TOBIE
                                                    > NAPISALEM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                                                    > Jeszcze raz ; nie pisze ze system w USA to ideal tylko ze lepszy niz gdzie
                                                    > indziej i vot
                                                    tak nasz system jestlepszy jest od Centralnegpo Konga, bo nie jest lepszy od
                                                    Poludniowej Afryki:))) good job Stasiu,chyba cie nie kopnelo tym razem:)))
                                                  • Gość: staszek Re: ABE wiesz co IP: 209.101.135.* 10.01.05, 20:09
                                                    A ilu noblistow ma RPA?
                                                  • Gość: rachelka Re: ABE wiesz co IP: *.twcny.rr.com 10.01.05, 20:15

> A ilu noblistow ma RPA?
                                                    nagroda nobla nie ma tu nic wspolnego z tematem. spytaj raczej ile wydaje sie
                                                    pieniedzy na nauke i jakie sa tego wyniki, potem porownaj dochod narodowy na
                                                    glowe czlowieka i sytuacje geopolitycznaw kazdym panstwie. to elementarne prawo
                                                    statystyczne, oranges to oranges,apples to apples.
                                                    a kto ma najbardziej rozwinieta technike na swiecie?kto wysyla pojazdy na marsa,
                                                    kto prowadzi wojny,walczy o demokracje w Iraku budujac im miedzy innymi szkoly?
                                                    kto uczy na uniwersytetach amerykanskich,skad sa ci ludzie sprowadzani,kto
                                                    studiuje na jakim wydziale i z jakiego kraju sa ci studenci. poczytaj stachu.
                                                  • Gość: staszek Re: ABE wiesz co IP: 209.101.135.* 10.01.05, 20:21
                                                    Nie, o wyznacza sukces hm? Chyna pozycja w swiecie i osiagniecia naukowe.
                                                    Przynajmniej mej niedouczonej glowie tak sie wydaje. I moglbym wiedziec co to
                                                    znaczy sytuacja geopolityczna W danym panstwie?? od kiedy geopolityka odnosi
                                                    sie do sytuacji wewnetrznej?

a kto ma najbardziej rozwinieta technike na swiecie?kto wysyla pojazdy na marsa
                                                    > ,
                                                    > kto prowadzi wojny,walczy o demokracje w Iraku budujac im miedzy innymi
                                                    szkoly?
                                                    > kto uczy na uniwersytetach amerykanskich,skad sa ci ludzie sprowadzani,kto
                                                    > studiuje na jakim wydziale i z jakiego kraju sa ci studenci. poczytaj
                                                    stachu.==
                                                    No wlasnie kto?
                                                  • Gość: rachelka Re: ABE wiesz co IP: *.twcny.rr.com 10.01.05, 20:28
                                                    zobacz kto jest dominujaca sila naukowa US i kto na marsa te pojazdy wysyla?
                                                    zobacz nazwiska tych ludzi, i z jakiego kraju pochodza,czy chodzili do
                                                    amerykanskich szkol? widze,ze na prawde masz podstawowe braki w informacji na
                                                    temat nauki,tej akademickiej rowniez, a strzelanie antysemityzmem w dyskutantow
                                                    na to wlasnie wskazuje.
                                                  • Gość: staszek Re: ABE wiesz co IP: 209.101.135.* 10.01.05, 20:36
                                                    No i kto teraz swiatobliwy ton przyjmuje? Nie ma co z Toba gadac rzeczowo bo to
                                                    zadna dyskusja. Sprowadza sie do jednostronnego nabijania, plytkiej demagogii i
                                                    tyle. Do widzenia
                                                  • krystian71 Re: ABE wiesz co 10.01.05, 18:39
                                                    no wlasnie, Stasiu i na taki wpis czekalem, skad ja takie poglady znam?
                                                    Czy ty chcesz jakos sztucznie i przez rejonizacje decydowac kto ci te ulice
                                                    zamiecie?
                                                  • Gość: staszek Re: ABE wiesz co IP: 209.101.135.* 10.01.05, 18:44
                                                    No skad je znasz?
                                                    A dlaczego sztucznie? Nie pisalem juz ze jestem za tym aby jak najwiecej spraw
                                                    bylo zgodnych z natura. Widzisz w Polsce ciagle jest ta komunistyczna
                                                    mentalnosc zazdrosci. Wszyscy musza miec zle i nikt wybic sie nie moze. Mnie
                                                    nie przeszkadza ze sa zdolniejsi i madrzejsi ode mnie. Mam to na co zasluguje.
                                                    I tylko od moich zdolnosci zalezy kim bede w zyciu. Jak bylbym durniem to po co
                                                    mi uniwersytet? Poszedlbym ulice sprzatac.
                                                  • krystian71 Re: ABE wiesz co 10.01.05, 18:54
                                                    sztuczne dlatego, ze to nie twoje zdolnosci decyduja, ale poziom szkoly w twoim
                                                    rejonie i rodzina w jakiej sie przypadkowo urodziles.
                                                    Z przyslowiowa polska zazdroscia nic to nie ma do rzeczy, przynajmniej NIE na
                                                    etapie szkoly podstawowej i sredniej
                                                  • Gość: staszek Re: ABE wiesz co IP: 209.101.135.* 10.01.05, 19:06
                                                    Krystian podaj mi jeden kraj gdzie tak naprawde to w jakiej rodzinie i w jakim
                                                    miejscu sie rodzi nie decyduje o mozliwosciach. I to wlasnie mi chodzi. To jest
                                                    normalne i trzeba zaakceptowac za normalne. Ja nie wierze w zadne utopie.
                                                    Dotychczas w imie utopii zostalo zamordowane miliony ludzi. Dziekuje. Sa madrzy
                                                    i glupi. Jasni i ciemni. Szybcy i wolni. Nie ma ludzi jednakowych. Jest
                                                    roznorodnosc. Parafrazujac Churchilla; Ameryka ma mnostwo wad ale jest
                                                    najlepszym systemem jaki dotychczas stworzyl czlowiek. A dlatego bo ona wlasnie
                                                    najbardzie akceptuje ta roznorodnosc a nie stara sie ludzi wpetac w kola jakies
                                                    idealistycznej utopii.
                                                  • krystian71 Re: ABE wiesz co 10.01.05, 19:27
                                                    zgadzam sie z toba i z twoim determinizmem.
                                                    Ale jak dotad , przynajmniej w Polsce oswiata to byl ten wentyl,ktory
                                                    odprowadzal zbytnie cisnienie.
                                                    Po prostu ludzie, ktorzy chcieli sie uczyc , mieli taka szanse.System nie jest
                                                    zamkniety i na kazdym etapie , nawet po zawodowce mozna podjac dalsze
                                                    ksztalcenie nie tracac wszystkich lat.
                                                    Mi wlasciwie chodzi o to by tego systemu obecna "demokracja" i "kapitalizm "
                                                    nie zniszczyla.On wlasciwie gwarantuje na pewien spokoj spoleczny.
                                                    Jesli sadzisz,ze taki sam spokoj gwarantuje ci system amerykanski - to twoja
                                                    sprawa.
                                                    Pewnie sa dzielnice w ktore sie nie zapuszczasz - i to ci wystarczy.
                                                  • Gość: staszek Re: ABE wiesz co IP: 209.101.135.* 10.01.05, 19:30
                                                    1. jakim determinizmem? chyba juz brakiem. Nienawidze utopii bo nienawidze
                                                    determinizmu
                                                    2. A kiedy ostatni raz byles na Pradze? Albo Gdanskim odpowiedniku? Jak mowic o
                                                    spokoju spolecznym to jakos amerykanski bardziej w ostanich 200 latach to
                                                    gwarantowal niz europejski
                                                  • krystian71 Re: ABE wiesz co 10.01.05, 20:08
                                                    --------------------------------------------------------------------------------
                                                    Krystian podaj mi jeden kraj gdzie tak naprawde to w jakiej rodzinie i w jakim
                                                    miejscu sie rodzi nie decyduje o mozliwosciach.

To jest wlasnie Stasiu wyraz i czysty obraz determinizmu, nawet wiecej ,
                                                    powiedzial bym DARWINIZMU spolecznego.
                                                    Ale to sa twoje poglady, choc za chwile piszesz, ze determinizmu nienawidzisz

Nienawidze utopii bo nienawidze
                                                    > determinizmu

to raczej jedno z drugim nie ma nic wspolnego, choc przyznaje ze mozna jednego
                                                    i drugiego nie trawic.
                                                    Ale tym niemniej spojnik BO nie jest na miejscu.
                                                    Stasiu , przyznaj sie , ze w tym 84 to cie z Polski w beciku wywiezli...

• Gość: rachelka Re: ABE wiesz co IP: *.twcny.rr.com 10.01.05, 20:12
                                                    krystian71 napisała:

> -------------------------------------------------------------------------------
                                                    > -
                                                    > Krystian podaj mi jeden kraj gdzie tak naprawde to w jakiej rodzinie i w jakim
                                                    > miejscu sie rodzi nie decyduje o mozliwosciach.
                                                    >
                                                    >
                                                    > To jest wlasnie Stasiu wyraz i czysty obraz determinizmu, nawet wiecej ,
                                                    > powiedzial bym DARWINIZMU spolecznego.
                                                    > Ale to sa twoje poglady, choc za chwile piszesz, ze determinizmu nienawidzisz
                                                    >
                                                    > Nienawidze utopii bo nienawidze
                                                    > > determinizmu
                                                    >
                                                    > to raczej jedno z drugim nie ma nic wspolnego, choc przyznaje ze mozna jednego
                                                    > i drugiego nie trawic.
                                                    > Ale tym niemniej spojnik BO nie jest na miejscu.
                                                    > Stasiu , przyznaj sie , ze w tym 84 to cie z Polski w beciku wywiezli...
                                                    >
                                                    o rany krystek, brzmisz jak moja polonistka z budy. jak te
                                                    spojniki,przypadki,przyimki,przydawki etc. starala sie w moja scisla glowe wbic
                                                    i co? teraz cholera mnie bedziesz po plecach tymi gramatycznymi becikami
                                                    walil,ale juz ja sie tobie zrewanzuje,BO lubie,chiba to tak byc powinno,i chiba
                                                    mam racje:)))
                                                  • Gość: staszek Re: ABE wiesz co IP: 209.101.135.* 10.01.05, 20:14
                                                    ojej, przyznaje znowu blad z moje strony nie napisalem wam jasno;
                                                    decyduje nie mialo znaczyc determinuje tylko wplywa, lepiej? No bo chyba nie
                                                    zaprzeczysz temu ze wplywa i to niezmiernie???
                                                    Nie w beciku wrecz przeciwnie, ale czemu znowu z tym obrazaniem. Hm, czy to
                                                    antysemityzm tak wplywa na Polakow ze bez obrazania ani krok?
                                                    Nie pokonasz w argumentacji to obraz osobe. Prosze bardzo. Ja sam sie przyznaje
                                                    do durnowatosci wiec inwektyw sie nie boje. Ale widac polski sytem kasztlci
                                                    bardzo porzadnie w obrazaniu.
                                                  • Gość: rachelka Re: ABE wiesz co IP: *.twcny.rr.com 10.01.05, 20:18

> ojej, przyznaje znowu blad z moje strony nie napisalem wam jasno;
                                                    > decyduje nie mialo znaczyc determinuje tylko wplywa, lepiej? No bo chyba nie
                                                    > zaprzeczysz temu ze wplywa i to niezmiernie???
                                                    > Nie w beciku wrecz przeciwnie, ale czemu znowu z tym obrazaniem. Hm, czy to
                                                    > antysemityzm tak wplywa na Polakow ze bez obrazania ani krok?
                                                    ales walnal,czy to jedyna tania obrona na jaka cie stac? czy ktos cie tu wyzwal
                                                    od zydow? chyba snie,robisz sie juz za powazny na dyskusje i uzywasz tanich
                                                    chwytow,zjechanych jak stara plyta. ten antysemityzm staszku to na prawde
                                                    tanie,myslalam,ze cie stac na wiecej. becik to nie jest obraza,antysemityzm
                                                    jest,zupelnie nie pasuje do tresci rozmowy.
                                                  • Gość: staszek Re: ABE wiesz co IP: 209.101.135.* 10.01.05, 20:25
                                                    rzchelko
                                                    1. Krystian chyba sam sie obroni, chyba ze chcesz powiedziec ze Dwoch tak
                                                    doswiadczonych ludzi jak wy trzeba na jednego wyrostka jak ja
                                                    2. W dwoje sie ze mnie nabijacie uzywajac najrozniejszych argumentow i jest ok,
                                                    a jak ja cos to zaraz tanie chwyty, niech policze ile razy slyszalem o
                                                    dzieciakach, becikach itp. Aha zapomnialem, ale Tylko ryby i starsi maja prawo
                                                    glosu, a ja w beciku jestem
                                                    3. Chcesz dyskutowac, to dyskutuj rzeczowo , bez demagogii i uszczypliwosci i
                                                    udawania swietego
                                                  • Gość: rachelka Re: ABE wiesz co IP: *.twcny.rr.com 10.01.05, 20:33
                                                    dobra stachu tylko bede podawac ci dokumenty bez komentarza,bo ty raczej ciezki
                                                    dyskutant sie zrobiles,za bardzo humorzasty i chimeryczny jak na moj gust.
                                                    prosze wejdz na websites jakiekokolwiek dobrego uniwersytetu i zobacz under
                                                    faculty, skad ci ludzie sa, gdzie skonczyli szkole,sprawdz tez grad stutents,to
                                                    ci chyba cos powie o glownych programach naukowych w US i ich trendach?
                                                    www.main.nc.us/literacy/statistics.html
                                                  • Gość: staszek Re: ABE wiesz co IP: 209.101.135.* 10.01.05, 20:40
                                                    W Waszyngtonie na Georgetown, George Washington i American faculty jest ponad
                                                    80 procent amerykanska.

Kazda z tych statystyk jest jeszcze gorsza w Europie.
                                                    O, i nie zapominajmy ze poziom ubostwa w USA jest na takim wyznaczniku ze 50 %
                                                    Niemcow jest ponizej i 90% Polakow

ubostwo jest dosc relatywna sprawa Rachelko
                                                    Czy Ty wiesz ile Polak moglby kupic za 12000 dolarow rocznie?

At least 50% of the unemployed are functionally illiterate.
                                                    --U.S. Department of Labor

On average, a functionally illiterate adult earns 42% less than a high school
                                                    graduate.
                                                    --U.S. Department of Education
                                                    It is estimated that $5 billion a year in taxes goes to support people
                                                    receiving public assistance who axe unemployable due to illiteracy.
                                                    --Laubach Literacy Action
                                                    The average kindergarten student has seen more than 5,000 hours of television,
                                                    having spent more time in front of the TV than it takes to earn a bachelors's
                                                    degree.
                                                    People with less than 6 years of schooling are 4 times more likely to be
                                                    receiving public assistance than those attaining 6 years or more.
                                                    --American Council of Life Insurance
                                                    27% of army enlistees can't read training manuals written at the 7th grade
                                                    level.
                                                    55% of all children in poverty live in single-parent households headed by
                                                    women, and 40% of all single mothers have an 8th grade education or less.
                                                    A 1985 study of 2l-25 year olds, 80% couldn't read a bus schedule, 73% couldn't
                                                    understand a newspaper story, 63% couldn't follow written map directions, and
                                                    23% couldn't locate the gross pay-to-date amount on a paycheck stub.
                                                    --National Assessment for Education Progress
                                                    In 1985, Proctor & Gamble, Phillip Morris and RJ Reynolds/Nabisco each spent
                                                    more on advertising than the U.S. government spent on adult education.
                                                    --World Almanac. 1988
                                                    It's estimated that by the year 2000 the median new job created will require
                                                    13.5 years of education.
                                                    --Workforce 2OOO, US. Department of Labor
                                                    It is estimated that adult reading scores improve approximately one grade level
                                                    with 35-45 hours of tutoring.
                                                    --Literacy Volunteers of America
                                                    44% of all American adults do not read one book in the course of a year.
                                                    The education of the parent is the single greatest predictor of whether a child
                                                    will be raised in poverty.
                                                    --US. Dept. of Health & Human Services
                                                    Youngsters whose parents are functionally illiterate are twice as likely as
                                                    their peers to be functionally illiterate themselves.
                                                    --National Assessment of Education Progress

• Gość: rachelka Re: ABE wiesz co IP: *.twcny.rr.com 10.01.05, 20:44
                                                    to podaj te statystyki europejskie,tylko bez antysyjamizmu prosze?nie wszedles
                                                    na strony najlepszych uniwersytetow amerykaskich, a wiec pudlo.
                                                  • Gość: staszek Re: ABE wiesz co IP: 209.101.135.* 10.01.05, 20:49
                                                    A ty wiesz choc ktore miejsca te uniwersytety zajmuja? I widac ja sie do swych
                                                    bledow przyznac umiem, inwektwy wasze tez, a WY?
                                                  • Gość: rachelka Re: ABE wiesz co IP: *.twcny.rr.com 10.01.05, 20:55

> A ty wiesz choc ktore miejsca te uniwersytety zajmuja? I widac ja sie do swych
                                                    > bledow przyznac umiem, inwektwy wasze tez, a WY?
                                                    stasiu, to nie inwektywa pytac ciebie o fakty. jesli wiesz ranking uniwersytetow
                                                    jest rozny w zaleznosci od wydzialow np. nikt nie idzie na Harvard, na wydzial
                                                    malarstwa,bo to nie ten kierunek i nie najlepsza uczelnia. mnie chodzi o nauki
                                                    scisle,inzynieryjne bo te przyczyniaja sie zwykle do posylania sprzetu w
                                                    przestrzen miedzyplanetarna. sprawdz ranking najlpepszych uniwersytetow i ich
                                                    studentow. o to mi chodzilo.
                                                    inaczej jesli robisz dowolny rankig na podstawie jakiegos magazynu,to nie mamy o
                                                    czym mowic.
                                                  • Gość: rachelka Re: ABE wiesz co IP: *.twcny.rr.com 10.01.05, 21:02
                                                    prosze nastepny artykul, mowiacy wlasnie o problemie niedoksztalconych
                                                    nauczycieli w danym przedmiocie. zwroc uwage,ze dokladnie o tym samym mowilam
                                                    dzisiaj do ciebie.
                                                    www.cnn.com/2005/EDUCATION/01/07/schools.technology.ap/index.html
                                • Gość: rachelka Re: ABE wiesz co IP: *.twcny.rr.com 10.01.05, 16:42
                                  krystian71 napisała:

> Stasiu, napisz mi szczerze, kiedy z Polski wyjechales, ty lub twoi rodzice.
                                  > Ja funkcje w osmej klasie podstawowki zaczalem przerabiac a to bylo strasznie
                                  > dawno, prawie 30 lat temu
                                  ty stary pryku:))) jak tam wiatr ustal,czy duje? ja juz po nartach a przed
                                  inteligentnymi,niefunkcyjnymi zajeciami domowymi.pozdr
                                  • krystian71 Re: ABE wiesz co 10.01.05, 18:00
                                    czesc Rachelciu, ustalo ale nie moge powiedziec, ze juz lubie ten Israel,choc
                                    mnie juz tak bardzo nie denerwuje.Polubie jak znowu snieg spadnie, tak jak to
                                    powinno byc w styczniu!
                                    Jakie warunki narciarskie?
                                    • Gość: rachelka Re: ABE wiesz co IP: *.twcny.rr.com 10.01.05, 18:09
                                      krystian71 napisała:

> czesc Rachelciu, ustalo ale nie moge powiedziec, ze juz lubie ten Israel,choc
                                      > mnie juz tak bardzo nie denerwuje.Polubie jak znowu snieg spadnie, tak jak to
                                      > powinno byc w styczniu!
                                      > Jakie warunki narciarskie?
                                      slisko jak.....:)))
                                      teraz lece bo robota czeka a my tu gadu,gadu o d.. maryni. swiata i tak nie
                                      zbawimy,bo juz dawno jest zbawiony.pozdr dla wiekowego od wiekowej he,he:)))
                                      • krystian71 :))) n/t 10.01.05, 18:25
    • negevmc Vanunu 10.01.05, 21:56

> pozbyc. Vanutu powiedzial nam troche o tym jak Izrael produkuje BMR, a cele
      > jej uzycia sa oczywiste.

Oja ABE, ABE, dziwie sie, ze dalas sie nabrac na taka prosta sztuczke.
      Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka