Gość: rachelka IP: *.twcny.rr.com 21.01.05, 18:40 a wraz nim odeszla epoka Radia Wolna Europa. czesc jego pamieci. ttp://wiadomosci.gazeta.pl/wiad omosci/1,53600,2505308.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: che guevara Niewątpliwie bohaterIIWŚ(słynny Kurier z Warszawy) IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 21.01.05, 18:44 Nie powinno się źle mówić o zmarłych, dlatego jego powojenną działalność przmilczę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rachelka Re: Niewątpliwie bohaterIIWŚ(słynny Kurier z Wars IP: *.twcny.rr.com 21.01.05, 18:59 Gość portalu: che guevara napisał(a): > Nie powinno się źle mówić o zmarłych, dlatego jego powojenną działalność > przmilczę. nie znam wielu szczegolow z jego zycia,ale wiem,ze byl dzialaczem AK,a po wojnie aktywnym lobbysta na rzecz Polski i chyba w sumie wiele dla naszego kraju zrobil. byl znienawidzony i tepiony przez komuchow a dla wielu,jak dla mnie,zawsze bedzie sie kojarzyl z glosem Radia Wolna Europa,ktore nasi rodzice potajemnie sluchali w czarnych czasach komunizmu. byl na pewno znacznie lepsza postacia od wielu wspolczesnych czlonkow rzadow i chyba bardziej szlachetna od tych wielu papierowych bohaterow,ktorych nam czcic nakazano. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: Niewątpliwie bohater IP: *.nycmny83.covad.net 21.01.05, 19:19 tO BYLY CZASY KIEDY WIERZYLISMY W wOLNA eEUROPE I aMERYKE. Co prawda kazde bezposrednie zetkniecie sie z Glosem Ameryki i amerykanskimi realiami nasuwalo nam nieprzyjemne skojarzenia - ktore nie pasowaly do wizji niemal idealnego raju propagowanego przez Glos Ameryki. WE zachowala kuture i pewien dystans od swoich amerykanskich cenzorow, zachowala swoj europejski charakter i dlatego chwala dla pana J N Jezioranskiego. Sa pewne wiadomosci o jego wojennych kontaktach, moze kiedys hostoria to wyjasni. Spotkalem Jezioranskiego pare lat temu i trudno mi uwierzyc ze go nie ma. Lata powojenne byly okresem nadziei. Z jego smiercia tracimy nadzieje na wolnosc na swiecie, dobrobyt, dobro. Zbieg okolicznosci? Bedziemy teraz zyc w epoce terroru wojen sponsorowanego przez tych ktorzy potrafili zrealizowac koszmar "Farmy Zwierzecej" Orwella, w epoce neokonserwatystow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rachelka Re: Niewątpliwie bohater IP: *.twcny.rr.com 21.01.05, 19:49 Gość portalu: A napisał(a): > tO BYLY CZASY KIEDY WIERZYLISMY W wOLNA eEUROPE I aMERYKE. Co prawda kazde > bezposrednie zetkniecie sie z Glosem Ameryki i amerykanskimi realiami nasuwalo > nam nieprzyjemne skojarzenia - ktore nie pasowaly do wizji niemal idealnego > raju propagowanego przez Glos Ameryki. > WE zachowala kuture i pewien dystans od swoich amerykanskich cenzorow, > zachowala swoj europejski charakter i dlatego chwala dla pana J N > Jezioranskiego. Sa pewne wiadomosci o jego wojennych kontaktach, moze kiedys > hostoria to wyjasni. > Spotkalem Jezioranskiego pare lat temu i trudno mi uwierzyc ze go nie ma. > Lata powojenne byly okresem nadziei. Z jego smiercia tracimy nadzieje na > wolnosc na swiecie, dobrobyt, dobro. Zbieg okolicznosci? Bedziemy teraz zyc w > epoce terroru wojen sponsorowanego przez tych ktorzy potrafili zrealizowac > koszmar "Farmy Zwierzecej" Orwella, w epoce neokonserwatystow. jak widac ile ludzi,tyle opinii w koncu byla to znana osoba,duzy autorytet a wiec na pewno wielu pracowalo usilnie,aby to zmienic. jak mowie nie ma chyba nikogo znanego,ktory bylby czysty, a dzisiejszy swiat czci chyba gorszych ludzi i kreuje ich na swoich bohaterow. co do Orwella to masz racje, nie ma dnia abym o nim nie myslala i jego maksymie "all animals are equal but some are more equal than others" to swiat XXI wieku z wybiorczym pojeciem demokracji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: che guevara Walka z ustrojem który nam się niepodoba, ok., IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 21.01.05, 20:41 dlatego szanuję ludzi jak Kuroń,Mazowiecki,itp. Ale ludzie pokroju pana Jeziorańskiego bratali się z naszymi uwczesnymi wrogami (USA). Co by nie mówić o PRLu, to jednak była Polska, a USA wcale nie walczyły o to by Polakom było lepiej, oni prowadzili swoje imperialne gierki. Prowadzili aktywną brutalną wojnę gospodarczą z Blokiem Wschodni, gotowi byli do ataku na nasz kraj wraz ze swymi pachołkami z NATO i wycelowali w nas dziesiątki głowic jądrowych. Zaś propaganda z RWE merytoryką nie różniła się od propagandy naszych władz, jednak była skierowana przeciw uwczesnemu Państwu Polskiemu. Ludzie którzy walczyli z ustrojem w Polsce, poprzez bratanie się z jej wrogami, to analogia tych komunistów którzy w 1920 bratali się przeciw ojczyźnie z Rosją Radziecką. Ideały ideałami, ale sprzeniewierzanie się państwu to zdrada. Do tego jego ostatnie artykuły przesycone chorą amerykofilią... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rachelka Re: Walka z ustrojem który nam się niepodoba, ok. IP: *.twcny.rr.com 21.01.05, 20:49 Gość portalu: che guevara napisał(a): > dlatego szanuję ludzi jak Kuroń,Mazowiecki,itp. > Ale ludzie pokroju pana Jeziorańskiego bratali się z naszymi uwczesnymi wrogami > > (USA). Co by nie mówić o PRLu, to jednak była Polska, a USA wcale nie walczyły > o to by Polakom było lepiej, oni prowadzili swoje imperialne gierki. Prowadzili > > aktywną brutalną wojnę gospodarczą z Blokiem Wschodni, gotowi byli do ataku na > nasz kraj wraz ze swymi pachołkami z NATO i wycelowali w nas dziesiątki głowic > jądrowych. Zaś propaganda z RWE merytoryką nie różniła się od propagandy > naszych władz, jednak była skierowana przeciw uwczesnemu Państwu Polskiemu. > Ludzie którzy walczyli z ustrojem w Polsce, poprzez bratanie się z jej wrogami, > > to analogia tych komunistów którzy w 1920 bratali się przeciw ojczyźnie z Rosją > > Radziecką. Ideały ideałami, ale sprzeniewierzanie się państwu to zdrada. > Do tego jego ostatnie artykuły przesycone chorą amerykofilią... > che daj spokoj, te bajki w szkole przerabialam jak trzeba bylo na pochod golabki przyszywac do choragiewek. ja wtedy chcialam,zeby ameryka nas najechala i dala kopa ruskom, a wiec nie tedy droga. komunizm to byl wtymysl szatana a ludzie,ktorzy zostali przez komunistow brutalnie zamordowani sa bliscy memu sercu. ja sie nie kocham slepo w nikim,ale jak chcesz mi cos zachwalic na temat komunizmu to sorry,ale drzwi szczelnie zamkniete. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: che guevara Re: Walka z ustrojem który nam się niepodoba, ok. IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 21.01.05, 21:02 Gość portalu: rachelka napisał(a): > che daj spokoj, te bajki w szkole przerabialam jak trzeba bylo na pochod > golabki > przyszywac do choragiewek. ja wtedy chcialam,zeby ameryka nas najechala i dala > kopa ruskom, Wstyd ZDRAJCZYNIO!!!! ;-( Tak ci się uśmiecha Polska w roli Wietnamu czy Iraku? Na szczęście było to nierealne ze względu na potęgę Armii Czerwonej. > a wiec nie tedy droga. komunizm to byl wtymysl szatana a > ludzie,ktorzy zostali przez komunistow brutalnie zamordowani sa bliscy memu > sercu. A ludzie wymordowali przez wojujący amerykański kapitalizm (Wietnam,Korea, Indonezja,Salwador,Nikaragua,Gw atemala,Chile,Angola,itp.), ich ci nie żal? A ludzi wymordowanych przez hitlerowską zarazę, którą to ZSRR wytrzebiło, ich też zapewne masz gdzieś. Ci którzy mordowali to byli stalinowcy, stalinizm został potępiony przez komunistów i ostatecznie znim całkowicie zerwano. Amerykanie są dumni ze swych zbrodni i wciąż je powielają (kiedyś Wietnam, dziś Irak). Rosjanie potępili mordy w Katyniu i wywózki Polaków, Amerykanie nigdy się nie pokajali za wymordowanie milionów rdzennych mieszkańców Ameryki. > ja sie nie kocham slepo w nikim,ale jak chcesz mi cos zachwalic na temat > komunizmu to sorry,ale drzwi szczelnie zamkniete. Spoko, wolisz by dalej globalny kapitalizm doprowadzał do śmierci głodowej 30mln ludzi rocznie i trzymał w nędzy 2/3 globu, twoja sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rachelka Re: Walka z ustrojem który nam się niepodoba, ok. IP: *.twcny.rr.com 21.01.05, 21:11 che czy ty umiesz czytac,czy chcesz tylko pyskowki uprawiac. ja juz niejednokrotnie pisalam,ze nie zgadzam sie z rezimami,wlaczajac w to rezim obecnej ameryki,ale co jest zle to trzeba tepic. dla ciebie komuchy to bogowie,dla mnie to mordercy ,ktorzy zniszczyli moj kraj i moja rodzine. kapitalizm mi dal znacznie wiecej niz komunizm a jesli chodzi o rosje i ich polityke wschodnia to paru powinno zawisnac na szubienicy,bo byli nie gorsi od hitlera,ktorego to swiat nie kochal zbytnio. polityka to brudna instytucja,ale masz skale porownawcza,jesli mieszkasz w roznych systemach. jedno pewne,ze za twojej komuny tego typu wymiana slowa nie bylaby mozliwa. walcz ze zlem,w kazdej postaci a nie wybielaj wybiorczo badytow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: che guevara Re: Walka z ustrojem który nam się niepodoba, ok. IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 21.01.05, 22:43 Gość portalu: rachelka napisał(a): > che czy ty umiesz czytac,czy chcesz tylko pyskowki uprawiac. ja juz > niejednokrotnie pisalam,ze nie zgadzam sie z rezimami,wlaczajac w to rezim > obecnej ameryki, Ta z czasów zimnej wojny wcale nie była lepsza, a nawet jeszcze gorsza. Regan to był gorszy psychol od ludzi sterujących dziś Bushem, a zbrodnie Amerykanów w Wietnamie były dużo większe niż w dziś w Iraku. > ale co jest zle to trzeba tepic. I bratać się z drugim złem, tak? Zwalczamy zło u nas (PRL,ZSRR) i bratamy się z innym złem (USA)?? Przed IIWŚ w Polsce też były dyktatorskie rządy, a przewroty Piłsudskiego pochłaniały dużo więcej ofiar niż Grudzień'70 i Stan Wojenny razem wzięty. I jak traktujesz ludzi którzy walcząc z nędzą i nieprawością jaką serwowało im przedwojenne Państwo Polskie bratali się z ZSRR? Ja i jednych i drugich zdrajców traktuje tak samo, ty jak myśl jednych chwalisz drugicz nienawidzisz. > dla ciebie komuchy to > bogowie,dla mnie to mordercy ,ktorzy zniszczyli moj kraj W jaki sposób zniszczyli kraj??? Według ciebie Polska lepiej wyglądała w 1945 niż w 1978?? Ja staram się obiektywnie oceniać ustrój, a w tobie jest zero obiektywizmu, sama skrajnie nieobiektywna nienawiść. > i moja rodzine. Przykro mi :-( Mój dziadek też za Stalina siedział w więzieniu za Stalina i ledwo z życiem uszedł. Jednak zarówno on, jak wszyscy represjonowani za stalinizmu widzieli różnicę między stalinizmem a komunizmem. Rozumiem że patrząc przez pryzmat swej rodziny masz prawo pałać nienawiścią. Ale wtedy oceniaj komunizm tylko ze swojego osobistego punktu widzenia i nie wdawaj się w dyskusje z tymi którzy oceniają to jako całośc, przez pryzmat całego społeczeństwa. Po pierwsze nie zapominaj że gdyby nie Armia Czerwona to ty i reszta Polaków byłaby szczątkami w piecach krematoryjnych. Po drugie jak patrzymy z punktu widzenia państwa i społeczeństwa, to powojenne ofiary stalinizmu (nie komunizmu) to 20tys z 25mln wtedy narodu. Do tego większość z tych 20tys to różni WiNowcy i ich ofiary. W pierwszy lepszym kraju ameryki środkowej Amerykanie w imię swego imperializmu gospodarczego wymordowali mniej więcej tyle samo ludzi. Więc jeśli ktoś walczył z komuną poprzez batanie się z Ameryką, to jest dla mnie conajmniej głupcem albo obłudnikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: Walka z ustrojem który nam się niepodoba, ok. 21.01.05, 21:31 i tutaj pan che ma racje, chociaz zlych argumentow uzywa, a USA wcale nie walczyły > o to by Polakom było lepiej, oni prowadzili swoje imperialne gierki. > mowimy o czasach Nowaka -Jezioranskiego, i w tych czasach Ameryce i Roosweltowi wcale nie zalezalo na Europie Wschodniej. Sposob prowadzenia przez niego wojny nasuwa przypuszczenie, ze byl pod wplywem agentow sowieckich lub nawet sam byl takim agentem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rachelka Re: Walka z ustrojem który nam się niepodoba, ok. IP: *.twcny.rr.com 21.01.05, 21:46 krystian71 napisała: > i tutaj pan che ma racje, chociaz zlych argumentow uzywa, > > a USA wcale nie walczyły > > o to by Polakom było lepiej, oni prowadzili swoje imperialne gierki. > > ; > > mowimy o czasach Nowaka -Jezioranskiego, i w tych czasach Ameryce i Roosweltowi > > wcale nie zalezalo na Europie Wschodniej. > Sposob prowadzenia przez niego wojny nasuwa przypuszczenie, ze byl pod wplywem > agentow sowieckich lub nawet sam byl takim agentem wiadomo,ze i ameryka i europa zachodnia miala nas gdzies,bo nas sprzedali po wojnie na rozszarpanie, ale mnie chodzi o cos innego. che broni sowietow i w nich widzi ostoje i przyszlosc swiata, a ja mysle,ze to wolne zarty. w koncu nie z innego powodu tylko okupacji sowietckiej polacy masowo emigrowali z kraju. jakos nikt z drugiego systemu nie maial ochote mieszkac w tym komunistycznym raju. co do osoby jezioranskiego to jeszcze raz podkreslam,ze zawsze bede go utozsamiala z RWE,a o reszte niech sie historycy bija. Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: Walka z ustrojem który nam się niepodoba, ok. 21.01.05, 22:28 Oczywiscie Rachelko,mam to samo zdanie. Na temat Jezioranskiego tyle wody sie wylalo. Sam pamietam co z nim wyczynial Urban ze swoja propaganda, chociaz wtedy jeszcze nie wiedzialem, ze Nowak z RWE i legendarny kurier z Warszawy, Jezioranski to jedna i ta sama osoba. A wiec wszelkie rewelacje na jego temat pod wielka lupe bym wlozyl, bezpieka miala olbrzymie mozliwosci sfabrykowac wszelkie wygodne dla siebie papiery. Jej nienawisc do Nowaka o czyms swiadczy, wiec nalezy zachowac daleko idaca ostroznosc. Roznica miedzy mna a che jest taka, ze on nienawidzi Ameryki , bo zwalczala jego ukochany sowiecki raj , ja zas nienawidze Roosewelta bo na pasku Sowietow chodzil :))) Diabel ogonem zamieszal :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: che guevara Za działalność podczas IIWŚ pochwaliłem IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 21.01.05, 22:21 pana Jeziorańskiego. Ale bratanie się z USA po IIWŚ, przeciw swojej ojczyźnie, bardzo źle o nim świadczy. Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: Za działalność podczas IIWŚ pochwaliłem 21.01.05, 22:31 No i to jest ta roznica miedzy nami :DDDD Pochwalamy dzialalnosc Jezioranskiego obydwoje. Tylko ty wtedy gdy z agentami sowieckimi wspolpracowal a ja wtedy , gdy wspolpracowal z Ameryka od takich agentow przez McCarty'ego uwolnioną Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: che guevara Ja bym to inaczej ujął. IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 21.01.05, 22:46 krystian71 napisała: > No i to jest ta roznica miedzy nami :DDDD > Pochwalamy dzialalnosc Jezioranskiego obydwoje. > Tylko ty wtedy gdy z agentami sowieckimi wspolpracowal a ja wtedy , gdy > wspolpracowal z Ameryka od takich agentow przez McCarty'ego uwolnioną Ja go chwalę wtedy gdy walczył przeciw hitlerowskiej zarazie, a ty wtedy gdy walczył przeciw Polsce Ludowej. Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: Ja bym to inaczej ujął. 21.01.05, 23:01 No comments Che, bo chyba nie warto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: che guevara Naucz się odróżniać walkę z nieprawościami IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 22.01.05, 03:47 z kraju, od bratania się z wrogiem państwa. Porównaj sobie tych co niby-walcząc z komuną służyli wrogiej, Polsce i jej podobnym krajom, Ameryce, z tymi co niby-walcząc z nieprawościami w IIRP bratali się z wrogim nam wtedy ZSRR. Może to porównanie otworzy tobie oczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rachelka Re: Naucz się odróżniać walkę z nieprawościami IP: *.twcny.rr.com 22.01.05, 04:01 Gość portalu: che guevara napisał(a): > z kraju, od bratania się z wrogiem państwa. Porównaj sobie tych co niby-walcząc > > z komuną służyli wrogiej, Polsce i jej podobnym krajom, Ameryce, z tymi co > niby-walcząc z nieprawościami w IIRP bratali się z wrogim nam wtedy ZSRR. Może > to porównanie otworzy tobie oczy. kolego mnie otworzyly sie oczy juz dawno,bo najlepiej przezyc cos na wlasnej skorze. musimy wrocic do faktow,aby rozwiac mity. ja nie bede sie ciebie czepaiac o przyczyny twej milosci do komuny i tego upadlego systemu,gdyz ja wierze w demokracje i wolnosc mysli,cos za co komuna mnie palowala. co wiecej miliony ludzi pod butem komuny i twoich totumfackich opuscilo polske i inne kraje europy wschodniej,gdyz ten system ich rowniez dusil. masz przyklady bezprecedensowego exodusu z krajow komuszych do twym zdaniem plugawego kapitalizmu,ale jakos w druga strone tej emigracji nie bylo. problem w tym che,ze ty bronisz zle,skorumpowane ,zdemoralizowane i wynaturzone struktury,ktore same juz padly bo nie zdaly egzaminu. ludzie juz zrzucili te kajdany dawno i to juz przeszlo. zapytaj ile ludzi w krajach post komuny chce powrotu do niej-chyba malo. kapitalizm jak kazdy system ma wiele wad,ale i wiele zalet, tu jednostka moze duzo osiagnac jak chce, w komunizmie nigdy nie bylo to mozliwe. co do jezioranskiego duzo rewelacji dzisiaj ludzie o nim pisza,ale ja pozostaje przy swoim-czcze go za to co dal mnie-nadzieje poprzez wolne radio,ze mozna zyc inaczej,co sie istotnie spelnilo i nigdy nie zaluje faktu opuszczenia komuny i zamiany jej na kapitalizm. Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: Naucz się odróżniać walkę z nieprawościami 22.01.05, 09:12 No wlasnie , che. Jaki jest twoj stosunek do ludzi, ktorzy w imie ideologii,zauroczeni komunizmem popierali ZSRR przed II wojna swiatowa? Abstrahujac od zwyklych zdrajcow i agentow Czeki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: che guevara O jakie zauroczenie tobie chodzi? IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 22.01.05, 14:50 Bo jest różnica. Co innego ludzie którzy chcieli wprowadzać w życie swoje ideologie (prozachodnie w PRLu, prokomunistyczne w IIRP), ale nie bratali się z wrogiem (ZSRR,USA) i walczyli z nim gdy trzeba było (wojna w 1920), lub walczyliby gdyby zaszła taka potrzeba (perspektywiczna obrona przed agresją NATO). A co innego ludzie którzy chcąc wprowadzić swoje ideologie współpracowali z wrogiem (ZSRR przed IIWŚ, USA w czasach PRLu). krystian71 napisała: > No wlasnie , che. > Jaki jest twoj stosunek do ludzi, ktorzy w imie ideologii,zauroczeni komunizmem > > popierali ZSRR przed II wojna swiatowa? > Abstrahujac od zwyklych zdrajcow i agentow Czeki. Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: O jakie zauroczenie tobie chodzi? 22.01.05, 16:11 chodzi mi o te ntwoja wypowiedz. >Porównaj sobie tych co niby-walcząc >z komuną służyli wrogiej, Polsce i jej podobnym krajom, Ameryce, z tymi co >niby-walcząc z nieprawościami w IIRP bratali się z wrogim nam wtedy ZSRR Jakbys sie TY w takiej sytuacji zachowal, chcac wcielac w zycie swietlane idee komunizmu i majac na uwadze,ze mozliwe jest to tylko przy calkowitym oddaniu sie w rece pierwszego i jedynego panstwa komunistycznego. Na miejscu Marchlewskiego, leszczynskiego, Wronskiego, Jasinskiego , Wasilewskiej i reszty tej calej ferajny polskojezycznej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: totyle [...] IP: *.176.6.190.Dial1.Phoenix1.Level3.net 21.01.05, 19:06 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rachelka Re: zmarl Jan Nowak-Jezioranski IP: *.twcny.rr.com 21.01.05, 19:12 Gość portalu: totyle napisał(a): > Jezioranski ma czarna historie z okresu okupacji.Wspolpracowal z Niemcami. > Byl pelnomocnikiem hitlerowcow w sprawie konfiskacji mienia zydowskiego na > terenie W-wy.Nie bede sie tutaj w to wglebial ale moze ktos ci to tutaj w > szczegolach napisze.To Zyd. jak mowie,znam te postac glownie z radia,jak rowniez z pozniejszej dzialalnosci na rzecz Polski. skadinad wiem,ze sie udzielal w AK,ale dalej nie wiem wiele o nim. nawet jak byl zydem to chyba bardziej byl zwiazany z Polska niz Izraelem, a wiec w sumie chyba Polsce sie przysluzyl, chociazby w czasach komunizmu. kazdy pewnie ma jakis szkielet w szafie,ale jak mowie ja patrze na niego jako na czlowieka walczacego w naszej sprawie w czasie,gdzie nikt o nas nie pamietal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slon pamietam tego zdrajce jak dzis IP: *.telia.com 21.01.05, 19:15 Oszust, wielki oszust. Siedzielismy jak zakleci prze radioaparatem i sluchalismy prawdy tamtego czasu z rozglosni Radio Wolna Europa. Po przyjezdzie na zachod zobaczylem jakim wielkim klamstwem byla jego dywersyjna propaganda. Bez skropulow. byl agentem CIA, byl zdrajca narodu od poczatku do konca. Oklamywal nas od pocztku do konca. Podac kilka jego klamstw? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rachelka Re: pamietam tego zdrajce jak dzis IP: *.twcny.rr.com 21.01.05, 19:19 Gość portalu: Slon napisał(a): > Oszust, wielki oszust. Siedzielismy jak zakleci prze radioaparatem i > sluchalismy prawdy tamtego czasu z rozglosni Radio Wolna Europa. Po przyjezdzie > > na zachod zobaczylem jakim wielkim klamstwem byla jego dywersyjna propaganda. > Bez skropulow. byl agentem CIA, byl zdrajca narodu od poczatku do konca. > Oklamywal nas od pocztku do konca. > Podac kilka jego klamstw? a jaka inna prawde miales w czasie komunizmu - z kremla? juz nie trzep takich glupot o dywersji CIA w czasach komunizmu, a co ty wolales wtedy,dywersje z KGB? ja ci powiem jedno szkoda,ze ta dywersja sie nie zmaterializowala odrobine szybciej,moze wiele ludzi mialoby inne zycie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: igor przyjscie Jezusa niedlugo? Otoz popieram Rachelke IP: *.detroit-19rh16rt-20rh15rt.mi.dial-access.att.net 21.01.05, 20:29 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rachelka Re: przyjscie Jezusa niedlugo? Otoz popieram Rach IP: *.twcny.rr.com 21.01.05, 21:03 to idz do spowiedzi bo grzeszyles okrutnie,inaczej do kotla lecisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: igor Bylem przed Bozym Narodzeniem. Tu w USA nie jest IP: *.detroit-19rh15rt.mi.dial-access.att.net 21.01.05, 21:53 takie proste. Ksiezy malo i spowiedz powszechna jest bardzie stosowana. Moja parafia sw. Antoniego z Padwy ma dwa tysiace rodzin, jednego ksiedza i jednego diakona - na idywidualna spowiedz trzeba troche czekac. Mowiac o Nowaku. Bylem pewny, ze znajda sie ludzie, ktorzy beda go opluwac. Stare komuchy dobrze pamietaja jaka odgral role aby stracili wylacznosc na informacje. Mialem stara "Stolice" i tylko w niej moglem dobrze lapac Wolna a i tak skubancy non stop zagluszali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rachelka Re: Bylem przed Bozym Narodzeniem. Tu w USA nie j IP: *.twcny.rr.com 21.01.05, 21:57 Gość portalu: igor napisał(a): > takie proste. Ksiezy malo i spowiedz powszechna jest bardzie stosowana. Moja > parafia sw. Antoniego z Padwy ma dwa tysiace rodzin, jednego ksiedza i jednego > diakona - na idywidualna spowiedz trzeba troche czekac. > Mowiac o Nowaku. Bylem pewny, ze znajda sie ludzie, ktorzy beda go opluwac. > Stare komuchy dobrze pamietaja jaka odgral role aby stracili wylacznosc na > informacje. Mialem stara "Stolice" i tylko w niej moglem dobrze lapac Wolna a i > > tak skubancy non stop zagluszali. > ad1. prosta sprawa nie grzesz a i do spowiedzi nie bedziesz musial tak czesto chodzic. ad2.moj tata mial wielka eroice,do dzisiaj ja pamietam, bo tez fala uciekala a nam dzieciom kazal cicho siedziec i nikomu niczego nie mowic,chociaz on sluchal wiadomosci tak glosno,ze cale podworko je slyszalo. Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: Bylem przed Bozym Narodzeniem. Tu w USA nie j 21.01.05, 22:37 Kochana Rachelciu, dzieki tobie wrocily do mnie wspomnienia z dziecinstwa o mojej ukochanej babci, o ktorej tak czesto mysle, zwlaszcza , ze dzis jest dzien babci. Ona przyglucha, tez nam kazala milczec, a radio gralo tak glosno, ze jak szedlem z przystanku to juz na ulicy , przy posterunku Milicji ,bylo slychac. Na szczescie to juz byly takie czasy, ze jej , starej emerytce mogli naskoczyc,nawet za te namalowana na kurniku przez nas dzieciakow Solidarnosc :DDD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babka_ [...] IP: *.chello.pl 21.01.05, 19:30 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rachelka Re: pamietam tego zdrajce jak dzis IP: *.twcny.rr.com 21.01.05, 19:41 Gość portalu: babka_ napisał(a): > Rozpracował go polski agent i opisał jego "lojalność" w książce! Nie pamiętam > tytułu i autora, ale ujawnił bezlitośnie jego prawdziwą działalność. czy mowisz o Ptaczku,chyba takie mial nazwisko,ktory byl agentem bezpieki i CIA,ale zdaje sie,ze on sam bedac wtyczka bezpieki odgryzal sie na Nowaku. jestem przekonana,ze bezpieka chciala ukrocic RWE z wiadomych powodow,byl to ciern w ich oku. ich metody byly i sa znane,ale jak mowie nie znam wielu szczegolow z zycia Nowaka,jedynie znam jego dzialanosc z radia i wiele innych na rzecz Polski. Wiem ,ze chyba klanial sie zydom jesli chodzi o Jedwabne,ale moim zdaniem tak czy tak w tym raporcie stal po stronie Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rachelka Re: pamietam tego zdrajce jak dzis IP: *.twcny.rr.com 21.01.05, 19:42 wow kropa a co tu zlego,ze tniesz? bo zaraz jeszcze cos brzydkiego poczuje? nie wszyscy musimy w koncu o Allachach i dziewicach nadawc,zebys zwolnila tempo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: totyle Re: pamietam tego zdrajce jak dzis IP: *.176.6.190.Dial1.Phoenix1.Level3.net 21.01.05, 19:47 Jezioranski to oprawca judenrat przegral proces o znieslawienie w NRF w czasie jako by nie byl wspolpracownikiem nazistow byl wtedy szefem RWE.Po tym incydencie CIA wziela go do USA i tu mu dala schronienie jak zwykle wielu nazistowcom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rachelka Re: pamietam tego zdrajce jak dzis IP: *.twcny.rr.com 21.01.05, 19:52 Gość portalu: totyle napisał(a): > Jezioranski to oprawca judenrat przegral proces o znieslawienie w NRF w czasie > jako by nie byl wspolpracownikiem nazistow byl wtedy szefem RWE.Po tym > incydencie CIA wziela go do USA i tu mu dala schronienie jak zwykle wielu > nazistowcom. masz jakies linki ,bo jak staralam sie szukac na webie to raczej inne wiadomosci o nim mi wyskakiwaly. Odpowiedz Link Zgłoś
kropka Re: pamietam tego zdrajce jak dzis 21.01.05, 20:03 totyle, linki prosze albo wycinam bez sladu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: totyle Re: pamietam tego zdrajce jak dzis IP: *.176.6.190.Dial1.Phoenix1.Level3.net 21.01.05, 20:05 Zaraz-musze odwiezc malego do szkoly. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rachelka Re: pamietam tego zdrajce jak dzis IP: *.twcny.rr.com 21.01.05, 20:10 Gość portalu: totyle napisał(a): > Zaraz-musze odwiezc malego do szkoly. :)))))) ale bede cie scigac za to. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: totyle Re: pamietam tego zdrajce jak dzis IP: *.176.6.190.Dial1.Phoenix1.Level3.net 21.01.05, 20:33 Daj mi chwile czasu.Sam szukalem znalazlem wzmianke o tym ale to nie wszystko. Moze i tez nie byc bo wybielacze historii czuwaja.Jeszcze tego brakowalo zebym ja walczyl o pomste za krzywdy zydowskie.No ale czego sie nie robi dla prawdy. Zaczekaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: totyle Re: pamietam tego zdrajce jak dzis IP: *.176.6.190.Dial1.Phoenix1.Level3.net 21.01.05, 21:43 kropka ja nie moglem znalezc ale chodzilo mi o te co stranger ponizej zalaczyl.Teraz mnie mozesz ciac. Uczciwosc to cecha ci obca-prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.K. I dawno powinnas, Kropa... IP: *.arcor-ip.net 21.01.05, 22:01 ktos, kto watpi w zaslugi Nowaka-Jezioranskiego moze byc tylko kims pokroju "Totyle", lub Gucia. Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka24 no coz 21.01.05, 22:07 jak myslalam. Strata czasu. Piatek wieczorem. Na mdlosci sie zbiera... Ciekawe kogo to bawi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: he he he Re: I dawno powinnas, Kropa... IP: 24.36.9.* 22.01.05, 16:01 Ostatnio ogromne zapotrzebowanie na bohaterow, walesie juz zabralko klatki na medale zaczyna je wieszac na plecach jezioranski chyba tez nie gorszy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: igor Uosobienie najlepszych tradycji polskiego patrioty IP: *.detroit-19rh16rt-20rh15rt.mi.dial-access.att.net 21.01.05, 19:48 Moglem tylko zazdroscic (pozytywnie), ze nie stalem sie taki jak on. Bylem kilka razy w budynku Free Europe w Monachium na poczatku lat 80-tych ale nigdy nie mialem przyjemnosci poznac osobiscie WIELKIGO POLAKA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gloubiboulga Re: Uosobienie najlepszych tradycji polskiego pat IP: *.proxy.aol.com 21.01.05, 20:29 D'accord. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: che guevara Pogratulować wizyty w tupie propagandowej IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 21.01.05, 20:52 państwa kwestionującego wtedy zachodnią granicę Polski. Gość portalu: igor napisał(a): > Bylem > kilka razy w budynku Free Europe w Monachium na poczatku lat 80-tych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: che guevara "w tubie" powinno być IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 21.01.05, 20:53 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gloubiboulga Re: I dobrze IP: *.proxy.aol.com 21.01.05, 20:30 Kolej na pana. Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka24 C´est meme pas la peine 21.01.05, 20:33 de lui accrochez un poisson. Il en est tout - entier un :) Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka24 En plus ces points 21.01.05, 20:35 c´est tres chic par ici, le dernier temps... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryjkropa [...] IP: *.telia.com 21.01.05, 20:40 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka24 jak wiesz o nieprawdzie, ktora jest prawda 21.01.05, 20:43 to pewno wielu chce ja poznac. Jak nie masz nic do powiedzenia nad grobem zmarlego to pogodz sie z tym, ze nie masz nic do powiedzenia. Dobranoc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stranger Zyciorys bez "skazy"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 20:48 www.naszawitryna.pl/jedwabne_438.html www.naszawitryna.pl/jedwabne_967.html www.naszawitryna.pl/ksiazki_9.html www.naszawitryna.pl/jedwabne_311.html Nie będę dziś komentował tych fragmentów ze wzgl. na zaistniałą sytuację (nie wypada dziś mówic mocnymi-prawdziwymi słowami), sami sobie wyróbcie zdanie czy to był rzeczywisty autorytet i człowiek "bez skazy". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rachelka Re: Zyciorys bez "skazy"? IP: *.twcny.rr.com 21.01.05, 21:01 no wiesz przebrnelam przez pare info,gdyz czasu nie mam na wiecej,ale jesli mnie pamiec nie myli a bylo to dawno, to niejaki pan Czechowicz,ktory to ksiazeczke wydal byl nawet obsmiewany w podziemiu jako Mata Hari w MSW. jak mowie,nie jestem historykiem,a i dosyc dawno Polske opuscilam,ale dla mnie to nazwisko kojazy sie z pewnym etapem historii Polski,ktora byla czarna i ponura, a sluchanie radia WE bylo utozsamiane z nadzieja,ze kiedys te lancuchy popuszcza,bo gdzis tam daleko ludzie nie zapomnieli o nas. za to jestem mu wdzieczna,a reszta,jak reszta kazdy ma swoj punkt widzenia i swoje dowody. jest wiele stron internetowych,ktore podaja wrecz przeciwne fakty a wiec, pozostawmy zmarlych w spokoju. ja przynajmniej nie lubie zagladac komus do trumny. osadzi go kto inny ,nie ja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stranger Re: Zyciorys bez "skazy"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 21:10 Kiedyś w rozmowie z pewnymi panami badającymi archiwa MSW jak również byłymi pacownikami pewnej instytucji zeszlismy na temat p. Czechowicza. Za duzo wiedział i biedak zgniął w niewyjaśnionych okolicznościach. Tropy prowadziły do... polskiego MSW. Ale to zupełnie inna sprawa a ja nie zajmuję się tym obszarem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rachelka Re: Zyciorys bez "skazy"? IP: *.twcny.rr.com 21.01.05, 21:14 Gość portalu: stranger napisał(a): > Kiedyś w rozmowie z pewnymi panami badającymi archiwa MSW jak również byłymi > pacownikami pewnej instytucji zeszlismy na temat p. Czechowicza. > Za duzo wiedział i biedak zgniął w niewyjaśnionych okolicznościach. Tropy > prowadziły do... polskiego MSW. Ale to zupełnie inna sprawa a ja nie zajmuję > się tym obszarem. no,no czy biedak to nie wiem,ale ta instutucja nie ma sentymentow,o czym sp.pan kuklinski zdolal sie przekonac. prawda nigdy nie wyjdzie na jaw bo ludzie zamieszani w jakakolwiek polityke sa sami brudni a zawsze chca sie wybielic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przyziemny [...] IP: *.telia.com 21.01.05, 21:03 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rachelka Re: Polacy to narod rytualow i falszu moralnego IP: *.twcny.rr.com 21.01.05, 21:16 Gość portalu: Przyziemny napisał(a): > Na umarlego nic zlego nie powiedzic- mowia polacy. > bo co? > Bo sie jezus dowie prawdy o zloczyncu czy co? > Co to za moralnosc. ?? > > Zdechly bandyta i zdrajca co oszukiwal mnie padl i dobrze mu bo byl CIA > agentem. Do nieba nie pojdzie bo go nie ma , do piekla nie pojdzie bo takiego > nie ma ale wiecej szkody juz nie narobi bo go nie ma. telia nie kazdy dzieli twoje przekonania i moralnosc,uszanuj chociaz to a o reszte nie prosze,bo wiem,ze jest to niemozliwe dla ciebie. zaloz swoj watek jesli cie cos gryzie,kazdemu wolno . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: totyle Re: Polacy to narod rytualow i falszu moralnego IP: *.176.6.190.Dial1.Phoenix1.Level3.net 21.01.05, 21:41 rachelka o te dokumenty michodzilo co stranger podal.Pewne fakty z prozni sie nie robia.Sa to fakty i zdarzenia w ktorych uczestniczyl.Sam nawet sie przyznaje ze to byla wspolpraca z faszystami z misji AK.To typowy zydowski wybieg aby siebie wybielic a AK oczernic.Taka byla juz po wojnie nagonka.Wszystko co sie wiazalo z patriotyzmem Polakow jak AK bylo niszczone przez propagande. Kropka oczywiscie zaostrzyla nozyce zydowska tendencyjna oselka nu bo teraz to o muslinach trzeba a nie o kolaborantach zydowskich co polskim nazwiskiem sie przyodziali i z hitlerowcami wspolpracowali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rachelka Re: Polacy to narod rytualow i falszu moralnego IP: *.twcny.rr.com 21.01.05, 21:54 Gość portalu: totyle napisał(a): > rachelka o te dokumenty michodzilo co stranger podal.Pewne fakty z prozni sie > nie robia.Sa to fakty i zdarzenia w ktorych uczestniczyl.Sam nawet sie > przyznaje ze to byla wspolpraca z faszystami z misji AK.To typowy zydowski > wybieg aby siebie wybielic a AK oczernic.Taka byla juz po wojnie > nagonka.Wszystko co sie wiazalo z patriotyzmem Polakow jak AK bylo niszczone > przez propagande. > Kropka oczywiscie zaostrzyla nozyce zydowska tendencyjna oselka nu bo teraz to > o muslinach trzeba a nie o kolaborantach zydowskich co polskim nazwiskiem sie > przyodziali i z hitlerowcami wspolpracowali. zanim pojde,jak myslisz dlaczego zydzi scigali kazdego kolaboratna niemieckiego a tego zostawili? jaki w tym mieli interes, skoro dowody jak na dloni? dlaczego wywiad amerykaski,ktory wszystkich kolaborantow scigal bezwzglednie(zydzi) tego by pominal,ba zaproponowal mu wspolprace? dlaczego w Polsce nie mowilo sie o tym?poczytam odpowiedzi wieczorem:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: totyle Re: Polacy to narod rytualow i falszu moralnego IP: *.176.6.3.Dial1.Phoenix1.Level3.net 22.01.05, 04:19 Czy Zydzi scigali wszystkich wspolpracownikow zydowskich z hitlerowcami?-nie scigali a to z powodu zlej dla nich propagandy plynacej z tego tytulu.Czy slyszalas aby Zydzi sie wogole przyznali do Judenratow,KAPO,?Nie, nie przyznali sie bo to czarna plama tak czarna ze holokaust wiadomo by sie nie odbyl bez ich pomocy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rachelka Re: Polacy to narod rytualow i falszu moralnego IP: *.twcny.rr.com 22.01.05, 04:25 Gość portalu: totyle napisał(a): > Czy Zydzi scigali wszystkich wspolpracownikow zydowskich z hitlerowcami?-nie > scigali a to z powodu zlej dla nich propagandy plynacej z tego tytulu.Czy > slyszalas aby Zydzi sie wogole przyznali do Judenratow,KAPO,?Nie, nie przyznali > > sie bo to czarna plama tak czarna ze holokaust wiadomo by sie nie odbyl bez ich > > pomocy. ale jedno mnie dziwi totyle,jesli ten czlowiek byl taki spalony i to na tylu frontach dlaczego o tym nie trabiono 24/7 za jego zycia,komu na tym zalezalo aby to tuszowac? jesli chodzi o udupianie kogokolwiek przez komune to wiesz co o tym mysle,bosmy to przezyli,ale tu cos mi nie pasuje. zydzi maja dobry wywiad i jesli chodzi o II wojne swiatowa to nie zapominaja nikomu,szczegolnie z naszej strony. w koncu ten czlowiek robil duzo dla Polski i byl przez wiele lat bardzo aktywny w wielu krajach,skadinad dziwi mnie,ze tyle ludzi nie zdolalo go zdyskredytowac powaznie za zycia. Odpowiedz Link Zgłoś
bam_buko Re: Polacy to narod rytualow i falszu moralnego 22.01.05, 04:38 Gość portalu: rachelka napisał(a): > Gość portalu: totyle napisał(a): > > > Czy Zydzi scigali wszystkich wspolpracownikow zydowskich z hitlerowcami?- > nie > > scigali a to z powodu zlej dla nich propagandy plynacej z tego tytulu.Czy > > slyszalas aby Zydzi sie wogole przyznali do Judenratow,KAPO,?Nie, nie prz > yznali > > > > sie bo to czarna plama tak czarna ze holokaust wiadomo by sie nie odbyl b > ez ich > > > > pomocy. > ale jedno mnie dziwi totyle,jesli ten czlowiek byl taki spalony i to na tylu > frontach dlaczego o tym nie trabiono 24/7 za jego zycia,komu na tym zalezalo ab > y > to tuszowac? jesli chodzi o udupianie kogokolwiek przez komune to wiesz co o ty > m > mysle,bosmy to przezyli,ale tu cos mi nie pasuje. zydzi maja dobry wywiad i > jesli chodzi o II wojne swiatowa to nie zapominaja nikomu,szczegolnie z naszej > strony. w koncu ten czlowiek robil duzo dla Polski i byl przez wiele lat bardzo > aktywny w wielu krajach,skadinad dziwi mnie,ze tyle ludzi nie zdolalo go > zdyskredytowac powaznie za zycia. rachelko poczytaj linki strangera moze to troche wyjasni zakladajac ze to prawda faktem jednak jest ze Jezioranski jak jeden z pierwszych potepil Jedwabne chociaz sledztwo prowadzone przez IPN nie bylo zakonczone i wlasciwie tak do konca nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rachelka Re: Polacy to narod rytualow i falszu moralnego IP: *.twcny.rr.com 22.01.05, 04:43 ja czytalam te linki,ale rowniez pamietam rozne rzeczy z czasow komuny,jak nagonki na ludzi i fabrykowanie teczek. stranger twierdzi,ze niejaki pan czechowicz ,ktory to wydal ksiazke, w ktorej oskarzal jezioranskiego, byl w sumie po dobrej stronie sprawy, a ja go pamietam jako raczej jako zdrajce i to podlego. jak wiesz polityka zawsze byla,jest i bedzie brudna i co dla jednego jest chwalebne dla innego jest zdrada. ja mysle,ze sa znacznie gorsi ludzie niz jezioranski,ktorzy to sa wychwalani pod niebiosa i wpisywani do wieczystych ksiag historii, ten czlowiek zrobil cos dla polski i za to jestem mu wdzieczna,gdyz osobiscie moglam z tego korzystac przez lata i zyc nadzieja na lepsze jutro. Odpowiedz Link Zgłoś
bam_buko Re: Polacy to narod rytualow i falszu moralnego 22.01.05, 05:08 Gość portalu: rachelka napisał(a): > ja czytalam te linki,ale rowniez pamietam rozne rzeczy z czasow komuny,jak > nagonki na ludzi i fabrykowanie teczek. stranger twierdzi,ze niejaki pan > czechowicz ,ktory to wydal ksiazke, w ktorej oskarzal jezioranskiego, byl w > sumie po dobrej stronie sprawy, a ja go pamietam jako raczej jako zdrajce i to > podlego. jak wiesz polityka zawsze byla,jest i bedzie brudna i co dla jednego > jest chwalebne dla innego jest zdrada. ja mysle,ze sa znacznie gorsi ludzie niz > jezioranski,ktorzy to sa wychwalani pod niebiosa i wpisywani do wieczystych > ksiag historii, ten czlowiek zrobil cos dla polski i za to jestem mu > wdzieczna,gdyz osobiscie moglam z tego korzystac przez lata i zyc nadzieja na > lepsze jutro. masz racje jest wielu innych o niezbyt czystej przeszlosci wynoszonych dzisiaj pod niebiosa ale wiedzac o swoich ciemnych sprawach usuneli sie dawno temu w cien wiec po smierci nawet jak czegos sie dogrzebano pominieto lub poszlo w niepamiec. Jezioranski juz po powrocie do Polski byl mocno atakowany z roznych stron tylko dlatego ze wzial sie za polityke a tutaj wyciaga sie wszystkie brudy,prawda miesza sie z klamstwem.Jezioranski podjal rzucona rekawice i zaczal sie bronic ale robil to b.nieumiejetnie czasmi wrecz prowokowal swoimi sprzecznymi wyjasnieniami. Powtarzam wiec jesli po tym przegranym procesie w Niemczech poszedlby na "zasluzona "emeryture dzisiaj przedstawiany bylby napewno w innym swietle. Sam sobie na wlasne zadanie "zapaskudzil" w zyciorysie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: totyle Re: Polacy to narod rytualow i falszu moralnego IP: *.176.6.3.Dial1.Phoenix1.Level3.net 22.01.05, 04:47 rachelka-pewnych ludzi agentow kolaborantow sie ochrania dla uzycia ich w dalszej kreciej robocie.Amerykanie mogli o jego przeszlosci okupacyjnej nie wiedziec,ale jak ci juz powiedzialem wielu naukowcow hitlerowskich ktorym Ameryka dala schronienie dostalo tutaj dobre posady i ochrone w zamian za stworzenie NASA.Dzieki ich wiedzy Ameryka zbudowala programy rakietowe. Z Jezioranskim moglo byc bardzo podobnie,mieli na niego haka to go szantazowali a Jezioranski z wiedza wywiadowcza z czasow wojny byl dobrym propagandzista tym bardziej ze mu jeszcze za to placono dolarami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rachelka Re: Polacy to narod rytualow i falszu moralnego IP: *.twcny.rr.com 22.01.05, 04:50 Gość portalu: totyle napisał(a): > rachelka-pewnych ludzi agentow kolaborantow sie ochrania dla uzycia ich w > dalszej kreciej robocie.Amerykanie mogli o jego przeszlosci okupacyjnej nie > wiedziec,ale jak ci juz powiedzialem wielu naukowcow hitlerowskich > ktorym Ameryka dala schronienie dostalo tutaj dobre posady i ochrone w zamian > za stworzenie NASA.Dzieki ich wiedzy Ameryka zbudowala programy rakietowe. > Z Jezioranskim moglo byc bardzo podobnie,mieli na niego haka to go szantazowali > > a Jezioranski z wiedza wywiadowcza z czasow wojny byl dobrym propagandzista tym > > bardziej ze mu jeszcze za to placono dolarami. alez oczywiscie zdaje sobie sprawe z tego tylko jak juz pisalam nikt swiety nie jest.znam gorszych od niego,ktorych chwalono pod niebiosa,ja jestem i bede mu wdzieczna za to co dostarczyl mnie i mojej rodzinie,jak rowniez i Polsce przez lata, w koncu wlasne doswiadczenie jest czegos warte. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: totyle Re: Polacy to narod rytualow i falszu moralnego IP: *.176.6.3.Dial1.Phoenix1.Level3.net 22.01.05, 05:01 Zgadza sie.Dlatego wlasnie ze byli gorsi od niego on pozostal nietykalny bo przeciez mozna i tak zinterpretowac jego zarzadzanie zydowskim mieniem ze jakoby on Zydem byl to tak to robil aby jak najmniej krzywdy Zydom wyrzadzic- prawda?.W koncu ktos inny by byl te fuche i tak dostac. Dla Polski moj ojciec zrobil chyba wiecej za co komunistyczne wladze go nekaly prawie do konca zycia. Ale to temat na inny watek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rachelka Re: Polacy to narod rytualow i falszu moralnego IP: *.twcny.rr.com 22.01.05, 05:08 Gość portalu: totyle napisał(a): > Zgadza sie.Dlatego wlasnie ze byli gorsi od niego on pozostal nietykalny > bo przeciez mozna i tak zinterpretowac jego zarzadzanie zydowskim mieniem ze > jakoby on Zydem byl to tak to robil aby jak najmniej krzywdy Zydom wyrzadzic- > prawda?.W koncu ktos inny by byl te fuche i tak dostac. > Dla Polski moj ojciec zrobil chyba wiecej za co komunistyczne wladze go nekaly > prawie do konca zycia. > Ale to temat na inny watek. no wiesz moje rodziny od dziada pradziada i to z dwoch stron walczyli o niepodleglosc i nikt nigdy im za nic nie podziekowal,ale to normalne,gdyz w koncu byli to normalni ludzie,czyli prawdziwi bohaterowie. masz racje,ze tych ludzi trzeba pamietac,ale rowniez mozna i pamietac o tych,ktorzy jakas tam pozytywna czastke wniesli do naszego zycia, a tym samym przyczynili sie do czegos w historii. i na tym zakoncze,gdyz ten chlop i tak juz odszedl a noc zimna nie zacheca do dalszych dywagacji nad marnoscia tego swiata. dobranoc totyle bo i tak swiata nie zbawimy,to zostalo juz dawno za nas zrobione. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: totyle Re: Polacy to narod rytualow i falszu moralnego IP: *.176.6.3.Dial1.Phoenix1.Level3.net 22.01.05, 05:13 Moja matka z moja babcia jechaly do Aushwitz i sto kilometrow od domu zwialy z pociagu.Sistra mojej mamy jako 13 letnia dziewczynka zostala wywieziona na roboty do Reichu,dziadek od strony mamy musial sie ukrywac przez cala wojne w lasach przed Niemcami za nie placenie kontyngentu.And on and on. A od strony rodziny mojej zony?. Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Nie, totyle 21.01.05, 22:41 zanim uczciwych dowodow nie przeczytam nie musze we wszystko wierzyc, Tym bardziej, ze te argumenty od komunistycznej propagandy wyszly i o nich wtedy czytalem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: totyle Re: Nie, totyle IP: *.176.6.3.Dial1.Phoenix1.Level3.net 22.01.05, 04:30 W swietle wypadkow z Jedwabnego i jego zachowanie-on byl pierwszy ktory sie w piersi za wine Polakow bil zanim jakiekolwiek dowody byly przedstawione mowi mi ze jest zydowskim agentem do wspolpracy z kazdym gdzie moze przetrwac i fortune zrobic.Jak wiesz sledztwo zostalo przerwane przez Rabinow z Izraela bo zaczynalo sie sypac ze Gross jest klamca. Gdyby powiedzial jako autorytet(w Jedwabnym)zaczekajmy nie wydawajmy zadnych sadow oskarzajacych Polakow przed zbadaniem sprawy to mialbym moze chwile powatpiewania.Przeciez tym stwierdzeniem nie zaprzeczylby zadnym koncowym rezultatom badania.Tylko Zyd nienawidzacy Polski i Polakow tak postapi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rachelka Re: Nie, totyle IP: *.twcny.rr.com 22.01.05, 04:35 Gość portalu: totyle napisał(a): > W swietle wypadkow z Jedwabnego i jego zachowanie-on byl pierwszy ktory sie w > piersi za wine Polakow bil zanim jakiekolwiek dowody byly przedstawione > mowi mi ze jest zydowskim agentem do wspolpracy z kazdym gdzie moze przetrwac i > > fortune zrobic.Jak wiesz sledztwo zostalo przerwane przez Rabinow z Izraela > bo zaczynalo sie sypac ze Gross jest klamca. > Gdyby powiedzial jako autorytet(w Jedwabnym)zaczekajmy nie wydawajmy zadnych > sadow oskarzajacych Polakow przed zbadaniem sprawy to mialbym moze chwile > powatpiewania.Przeciez tym stwierdzeniem nie zaprzeczylby zadnym koncowym > rezultatom badania.Tylko Zyd nienawidzacy Polski i Polakow tak postapi. te sprawy znam pobieznie,gdyz jestem zbyt daleko ot tego aby tym zyc. skadinad wiem,ze choc w swym raporcie zrzucil wine za zabicie mieszkancow jedwabnego na polakow,to jednak glownie winil za to system wojenny i niemcy. czytalam pare jego wypowiedzi, w ktorych bardzo sprawiedliwie opisywal stosunki polsko-zydowskie z jednoznacznym wskazaniem palca na niemcow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: totyle Re: Nie, totyle IP: *.176.6.3.Dial1.Phoenix1.Level3.net 22.01.05, 04:56 A wiec jaki to autorytet skoro Zydzi zignorowali jego auterytetywnosci i wpisali w Encyklopedie ze Polacy zabili Zydow w stodole w Jedwabnem. Tutaj juz Niemcow pomineli jako glownych prowodyrow i rezyserow tragedi. Jest to czesc nagonki na Polske gdzie Jezioranski do niej przystapil a jako autorytet Polakow -co kolwiek to ma znaczyc tym bardziej Polakow oczernia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rachelka Re: Nie, totyle IP: *.twcny.rr.com 22.01.05, 04:59 tak na dobranoc poczytaj sobie, wiele racji ma slusznych ale klania sie zydom. /wings.buffalo.edu/info-poland/ classroom/J/Nowak.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: totyle Re: Nie, totyle IP: *.176.6.3.Dial1.Phoenix1.Level3.net 22.01.05, 05:08 Tak i to klania sie Zydom kosztem Polski i Polakow.Wolna Europa Jezioranskiego traci tu juz na znaczeniu duzo a dla mnie wszystko.Teraz kiedy Polska sie podobno z jarzma komunizmu wyzwolila o co walczyl potrafil zplugawic bo taka znowu byla moda i wymagania zydokomuny. (Kwasniewski to przefarbowany komunista jak nie wiedzialas)To takie dla nich latwe zmieniac kolory. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stranger Re: Mortuum flagellas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 21:52 Jeno o prawdę chodzi a nie "bicie umarłego". Nie można z czarnego robić białe a z białego czarne. Kłamstwo jest sprzeczne z etyka i urongą tym co żyli w tamtych czasach a zachowali się godnie. Promuje również "amnezje umysłową" dla pewnego kręgu. Dlatego umarł człowiek - ale nie autorytet i nie bohater a raczej... Sam sobie odpowiedz czytając podane przeze mnie (wcześniej) linki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stranger Re: Mortuum flagellas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 22:02 Aj waj - miało być "urąga" Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: Mortuum flagellas 21.01.05, 22:46 strangerku - zatem jeszcze raz. Nagonke na Nowaka( jeszcze nie wiedzialem , ze to ten legendarny kurier z Warszawy ) obserwowalem za glebokiej komuny. Specjalista w tym zakresie, Urban , dorzucal wlasne kamyczki. Komuna slynie ze swych zdolnosci w dorabianiu ludziom zyciorysow i choc nie jestem bezkrytyczny , w pewne rzeczy uwierze raczej historykom i po wielu latach badan. Wole zawierzyc poki co np. opinii Kisiela z jego abecadla Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zniwiarka Re: Mortuum flagellas 21.01.05, 23:07 jeśli narodowcy wyciągają te same "źródła" co Urban-rzecznik, to chyba świat się przewrócił i stoi na głowie. A Jan Nowak-Jeziorński siedzi na chmurce i płacze ze śmiechu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stranger Re: Mortuum flagellas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 23:10 Witam Powiadasz cyt.: "...Komuna słynie ze swych zdolności w dorabianiu ludziom życiorysów i choć nie jestem bezkrytyczny, w pewne rzeczy uwierzę raczej historykom i po wielu latach badań. Wolę zawierzyć póki co np. opinii Kisiela z jego abecadla..." - zwróć uwagę na autorów artykułów podanych w wcześniejszym liście. To są historycy mający dostęp do materiałów - już po śmierci Kisiela (bardzo mądrego człowieka) ale nie będącego historykiem i nie znającego jeszcze wówczas (gdy swoje mówił) podanych później faktów. Siłą rzeczy jego słowa były podyktowane tylko "dorobkiem" PRL... I obawą przed fałszywkami SB. Ponadto nie można potępiać w czambuł PRL i ustaleń jej instytucji - władza sama nie okłamywałaby się a wówczas nikt nie liczył się z tym że archiwa MSW będą zabrane czerwonym. Więc po co miałyby być fałszywki w tych archiwach? A kontrola była tak stworzona, że "nierzetelny" funkcjonariusz bardzo szybko wpadał. PS. Znam multum przypadków oddelegowania agentów służ specjalnych do opozycji (ho ho to sprawa stara jak świat) by stali się bohaterami narodowymi "rewolucji". Lub karier w opozycji ludzi na których służby miały "haka" i było wygodne by "pupilek" stał się kimś. Do tego tematu wrócę za kilka dni - dziś jakoś mi nie wypada. Odpowiedz Link Zgłoś
zniwiarka Re: Mortuum flagellas 21.01.05, 23:35 Gość portalu: stranger napisał(a): > Ponadto nie można potępiać w czambuł PRL i ustaleń jej instytucji - władza > sama nie okłamywałaby się a wówczas nikt nie liczył się z tym że archiwa MSW > będą zabrane czerwonym. Więc po co miałyby być fałszywki w tych archiwach? A > kontrola była tak stworzona, że "nierzetelny" funkcjonariusz bardzo szybko > wpadał. "Pójdź dziecię. Ja cię uczyć każę" /Konopnicka/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stranger Re: Mortuum flagellas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.05, 00:07 ? Cytaty - znam na pamięć "tony". Chcesz próbkę w odpowiedzi na twoje słowa=cytat? "Jeśli "a" oznacza szczęście, to "a = x + y + z", "x" - to praca, "y" - to rozrywka, "z" - umiejętność trzymania języka za zębami" PS. Kto to powiedział? No mały konkursik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rachelka Re: Mortuum flagellas IP: *.twcny.rr.com 22.01.05, 04:31 Gość portalu: stranger napisał(a): > ? Cytaty - znam na pamięć "tony". Chcesz próbkę w odpowiedzi na twoje > słowa=cytat? > "Jeśli "a" oznacza szczęście, to "a = x + y + z", "x" - to praca, "y" - to > rozrywka, "z" - umiejętność trzymania języka za zębami" > > PS. > Kto to powiedział? No mały konkursik. wiadomo nasz slawny Albert z Einsteinow:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rachelka Re: Mortuum flagellas IP: *.twcny.rr.com 22.01.05, 04:37 a kto to powiedzial stranger,to pasuje i do tego watku i do wielu innych? If you give me six lines written by the most honest man, I will find something in them to hang him. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stranger Re: Mortuum flagellas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.05, 04:51 Hehe - nie wiem jeszcze ale zastanowiem się. - rzeczywiście autorem przytoczonego przeze mnie cytatu był Albert Einstein, nota bene bardzo nie lubiący Polaków, vide jego wystąpienia publiczne w Niemczech. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rachelka Re: Mortuum flagellas IP: *.twcny.rr.com 22.01.05, 04:55 Gość portalu: stranger napisał(a): > Hehe - nie wiem jeszcze ale zastanowiem się. > - rzeczywiście autorem przytoczonego przeze mnie cytatu był Albert Einstein, > nota bene bardzo nie lubiący Polaków, vide jego wystąpienia publiczne w > Niemczech. no albert byl specyficzny ale jak kazdy geniusz jego umysl skierowany byl na inne tory, a do tego jeszcze te jego kobiety:))) co mnie bardzo smieszy to fakt iz nie byl dobrym uczniem:))) Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: Mortuum flagellas 21.01.05, 23:36 Masz racje, za kilka dni... > Znam multum przypadków oddelegowania agentów służ specjalnych do opozycji (ho > ho to sprawa stara jak świat) by stali się bohaterami narodowymi "rewolucji". > Lub karier w opozycji ludzi na których służby miały "haka" i było wygodne > by "pupilek" stał się kimś. Ale strangerku, zastanow sie... Czy ci co zbierali te informacje w swoich archiwach , w najczarniejszych sennych marach mogli przypuszczac , ze kiedykolwiek oddadza wladze? Bo to nie sa archiwa z czasow Jaruzela , ale znacznie wczesniejsze!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stranger Re: Mortuum flagellas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 23:51 No właśnie, ekipa Jaruzela planowała od dawna Okrągły Stół czyli dogadanie się władzy z... władzą (tzn. swoimi ludźmi). Ale na pewno nie było takiego myślenia w czasach Bieruta, Gomułki i Gierka. Tam mówiono wyrażnie: "ręka która podniesie się na socjalistyczną Polskę zostanie odrąbana". I nie były to li tylko pogrózki. Mordowano ludzi i to sporo. Stąd wniosek, iz służby specjalne dawniejszego okresu tym bardziej prowadziły archiwa (zgodnie z prawdą) w przekonaniu, iż nigdy nie ujrzą światła dziennego. Stąd prawdopodobieństwo fałszywek w tych archiwach (l.40/50/60/70) jest nikłe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: totyle Re: zmarl Jan Nowak-Jezioranski IP: *.176.6.190.Dial1.Phoenix1.Level3.net 21.01.05, 21:49 rachelka ponizej masz komentarz krystiana ktory najlepiej okresla co to byla za gra..Ameryka dala schronienie wielu nazistom po wojnie i kolaborantom w zamian za sluzenie jej propagandowej polityce z sowietami.Wybielali wiec zydowskimi wybielaczami wszystkie czarne karty tych bohaterow "Jezioranskich". Re: Walka z ustrojem który nam się niepodoba, ok. Autor: krystian71 Data: 21.01.2005 21:31 + dodaj do ulubionych wątków skasujcie post + odpowiedz ----------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: zmarl Jan Nowak-Jezioranski 21.01.05, 22:57 ty mnie chyba totylku nie zrozumiales. Moje wystapienie nie bylo przeciwko Nowakowi -Jezioranskiemu, bo choc przeciwko niemu jest wiele dowodow, ale smiem przypuszczac, ze sa one sfabrykowane przez komunistyczna bezpieke Moje wystapienie jest przeciwko alantom , ktorzy dysponowali w koncowce wojny miazdzaca przewaga i ktorych polityki wobec ZSRR nie da sie wytlumaczyc w zadnych kategoriach racjonalnej analizy , jesli wykluczyc domniemanie, iz centralne osrodki wladzy w USA zostaly opanowane przez agenture sowiecka, co byloby najbardziej racjonalnym wytlumaczeniem pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: totyle Re: zmarl Jan Nowak-Jezioranski IP: *.176.6.190.Dial1.Phoenix1.Level3.net 21.01.05, 23:48 Krystian-w koncowce wojny przewaga dysponowal Stalin.Porozumienia z Jalty sa tego dowodem i oddanie calej wschodniej Europy stalinowi.Zas zaraz po wojnie okupacja Niemiec i podzial na sektory dzialal wedlug ustalonego przez nich planu az do momentu blokady Berlina przez sowietow. Po tym nastapil okres zimnej wojny i wtedy to dopiero agenci i wspolpracownicy sie przeflancowywali. Zreszta zobacz jak sie zachowal w sprawie Jedwabnego gdzie nawet nie dopuscili Zydzi do zbadania do konca dowodow(przerwanie ekshumacji bo moglo zrujnowac Grossa oskarzenia)bijac sie za Polakow w piersi. Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: zmarl Jan Nowak-Jezioranski 22.01.05, 13:53 przeczytalem spokojnie jeszcze raz i sam widze , ze moja odpowiedz mogla byc mylaca. Kogo uwazam czy podejrzewam o prace na rzecz sowietow: Roosevelta , czy Jezioranskiego? Wiec jeszcze raz. Jezioranski dozyl bardzo sedziwego wieku , w aktywnosci politycznej do konca,a wiec jest wiele etapow jego zycia do ktorych musielibysmy sie ustosunkowywac. Zarzuca sie mu wspolprace z Hitlerem, przyznam ci sie ze takie prasowe oskarzenia z ust glebokiej komuny (Gomulka)widzialem na wlasne oczy i systematycznie olewalem, gdyz wspaniale pasowaly do calej metodologii komunistycznej propagandy. Inaczej mowiac , byl to ich stary ograny chwyt.Przypomnij sobie casus Jasienica, jakie perfidne zarzuty przeciw niemu Gomulka wytoczyl, wspolpraca z hitlerowcami, bandami UPA , a jakze, nawet by pograzyc go w oczach spoleczenstwa poszedl krok dalej , zarzucajac Jasienicy wspolprace , podpisanie lojalki w UB za cene zdrady wlasnych kolegow.(!!!sic) Totylku, zatem reasumujac, jesli nie udowodnisz mi , ze cale oskarzenie Jezioranskiego ma inne zrodla niz komunistyczna bezpieka , poty bede bardzo ostrozny z formulowaniem wnioskow. Idzmy dalej, przed wybuchem powstania Jezioranski przedziera sie do Warszawy, (zapewne nie sypialnym pierwszej klasy) i tam uswiadamia decydentom,ze na zadna pomoc z Zachodu, nawet w postaci masowych zrzutow uzbrojenia nie moga liczyc. O Sowietach wogole nie mowiac, gdyz to przeciw nim ostrze powstania bylo skierowane. Uswiadamia czynniki konspiracyjne,nieswiadome sytuacji miedzynarodowej, ze Polska JUZ zostala sprzedana w Teheranie, i wybuch powstania jest na reke tym silom , ktorym zalezy na zniszczeniu Stolicy , exterminacji jej intelektualnych elit. W tym momencie jego zycia rowniez nie widze , by jego dzialania mialy jakis inny podtekst niz dobro jego Ojczyzny. Zostaje w Warszawie, WALCZY do konca w sprawie w ktora nie wierzy-to takie polskie , nieprawdaz?Bo jego bylo na wierzchu,a nie przerazajaca naiwnosc Sosnkowskiego, Bora , czy pozniej Mikolajczyka ,bioracych za dobra monete cyniczne klamstwa Roosevelta i Churchila. Piszesz:- w koncowce wojny przewaga dysponowal Stalin.Porozumienia z Jalty sa > tego dowodem i oddanie calej wschodniej Europy stalinowi.Zas zaraz po wojnie > okupacja Niemiec i podzial na sektory dzialal wedlug ustalonego przez nich > planu az do momentu blokady Berlina przez sowietow. Nie zgadzam sie z toba, to nie militarna przewaga Stalina, ale glupota zachodnik decydentow ( a moze cos wiecej ) oddala Sowietom szmat Europy i tyle nieszczesc spowodowala. W koncowce wojny III Armia gen.Pattona zajela zachodnia Czechoslowacje, mogla zajac przed Sowietami Prage i Berlin , swoja pancerna czolowka byla juz na terenach nalezacych do pozniejszej PRL ( pod Swieradowem ) Niemcy blagali o zawieszenie broni na Zachodzie i tylko kompletne zidiocenie Roosevelta i Stalina w koncowej fazie wojny doprowadzilo do utraty przez Zachod ponad miliona kilometrow kwadratowych. Rosja nie byla potrzebna Ameryce w pokonaniu Japonii, wypowiedziala jej wojne 8.VIII, a przeciez juz 6.VIII spadla bomba na Hiroszime i wojna byla praktycznie skonczona, Czym to wszystko tlumaczyc jak nie doskonale dzialajaca w GB a szczegolnie w USA sowiecka agentura. Jezioranski w te sprawy nie jest zamieszany. Dopiero pozniej , przyszedl czas otrzezwienia ,zrozumienia ,kto jest wlasciwym wrogiem , mowy Dullesa. Stefan Kisielewski kiedys stwierdzil, ze rzad amerykanski przez cale polwiecze zrobil dla Polakow tylko JEDNA, JEDYNA ale naprawde wielka rzecz- powolal Radio Wolna Europe.A na jego czele stanal wlasnie nasz Jezioranski. Zaciekle zagluszane , odegralo kilkakrotnie w historii Polski role decydujaca. Od relacji Swiatly,dzieki ktorym rok 56 w Polsce wygladal tak a nie inaczej, po relacje z wszelkich miesiecy , czerwcow, grudniow, sierpniow bez ktorych odciete od informacji spoleczenstwo nie mialo by szans na WSPOLNE reagowanie. Gdyby Totylku Nowak-Jezioranski juz niczym innym sie Polsce nie przysluzyl, dla mnie jest to wystarczajacy tytul dla jego zaslug i chwaly. Nie musi od razu byc dla mnie autorytetem moralnym, jak go nazywa GW Odpowiedz Link Zgłoś
bam_buko Jan Nowak-Jezioranski,kontrowersyjn a postac 21.01.05, 22:54 Obok niewatpliwych zaslug ,czarne plamy w zyciorysie.Jego najwiekszym bledem bylo po odejsciu z radia WE rozpoczecie dzialanosci powiedzmy politycznej w USA a nastepnie w Polsce. Byl wyjatkowo naiwny ludzac sie,ze nikt nie zacznie grzebac w jego przeszlosci. Gdyby poszedl sladem Andersa czy Bora-Komorowskiego i przeszedl na "zasluzona" emeryture czyli usunal sie w cien dzisiaj bylby bohaterem i byc moze jego imienie nosilyby szkoly,ulice jak w/w ktorych dzialalnosc/zyciorysy sa rowniez kontrowersyjne. Na niewatpliwy plus mozna zaliczyc jego odwazny glos/opinie kiedy byl przeciwny rozpoczeciu Powstania Warszawskiego,niestety nikt nie sluchal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gerard Ktorego ze znanych Polakow, rodacy nie opluli? IP: *.detroit-19rh15rt.mi.dial-access.att.net 21.01.05, 23:31 Nie znam, poczynajac od pierwszych wladcow az do wspolczesnych tworcow kultury. Tacy, w cholere jestesmy. Zazdrosc czy co? I te zamilowanie do szukania zawsze dziury w calym albo konspiracji i uslug dla obcych. Nieraz mozna sie zapytac czy Polak to nie schozofrenik? Najlepiej siedziec na dupie, nic nie robic dla kraju (przeciez nie wszystko wychodzi nawet jak sie chce najlepiej)i umrzec spokojnie w Monkach albo Zurominie. Wtedy najwyzej sasiad napluje na grob bo mu kiedys lopaty nie pozyczyles - akrat trzonek byl naprawde zlamany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stranger Re: Ktorego ze znanych Polakow, rodacy nie opluli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 23:41 Co to znaczy opluli? czy np. opluciem będzie napisanie cos takiego - Do chorujących na choroby weneryczne należy dorzucić Zygmunta III Wazę a także Jana III Sobieskiego, którego kiłą zaraziła Marysienka będąca poprzednio żoną Zamoyskiego, który to z kolei zaraził oblubienicę naszego króla. Z tego powodu dzieci rodzące się ze związku Marysienki i Jana III miały kiłę wrodzoną, przez co długo nie przeżywały, sam zaś król zmarł na nią prawdopodobnie. Co wskazuje na zapiski w kronikach, w których to można wyczytać, iż po śmierci króla znaleziono u niego gangrenę koło jajec, choć z drugiej strony Sobieski bardzo się lubił obżerać co było przyczynkiem do jego choroby wieńcowej. Z innych wielkich Polaków chorujących na weneryki wspomnę jeszcze tylko o Kazimierzu Przerwie - Tetmajerze (zmarł w zakładzie dla obłąkanych w 1940 r.), Stanisławie Wyspiańskim, czy Przybyszewskim. I co, czy pluję? Reasumując: są rzeczy bolesne czy niewygodne (niczym tabu) ale czy milczeć o tym czy też mówić? a jeśli mówić to "trąbić" czy wstydliwie szeptać? A może milczeć? Dla mnie istnieje prosta odpowiedz - mówić, wtedy nie będzie ani tabu ani sensacji a juz na pewno nie kłamać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rachelka Re: Ktorego ze znanych Polakow, rodacy nie opluli IP: *.twcny.rr.com 22.01.05, 04:10 Gość portalu: Gerard napisał(a): > Nie znam, poczynajac od pierwszych wladcow az do wspolczesnych tworcow kultury. > > Tacy, w cholere jestesmy. Zazdrosc czy co? I te zamilowanie do szukania zawsze > dziury w calym albo konspiracji i uslug dla obcych. Nieraz mozna sie zapytac > czy Polak to nie schozofrenik? Najlepiej siedziec na dupie, nic nie robic dla > kraju (przeciez nie wszystko wychodzi nawet jak sie chce najlepiej)i umrzec > spokojnie w Monkach albo Zurominie. Wtedy najwyzej sasiad napluje na grob bo mu > > kiedys lopaty nie pozyczyles - akrat trzonek byl naprawde zlamany. no przyjscie Jezusa bliskie,bo popieram detroit. jeszcze sie taki nie urodzil,ktory by polakom dogodzil. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: totyle Re: Ktorego ze znanych Polakow, rodacy nie opluli IP: *.176.6.166.Dial1.Phoenix1.Level3.net 22.01.05, 17:07 Nastepny sie przystroil w polski pioropusz i ubolewa zamiast sie swoim krajem zajac w ktorym polowa to debile zabijaki szukajace Boga a druga polowa to zbieranina roznych dziadow niedobitkow co im sie robic niechce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rachelka Re: Ktorego ze znanych Polakow, rodacy nie opluli IP: *.twcny.rr.com 22.01.05, 18:13 Gość portalu: totyle napisał(a): > Nastepny sie przystroil w polski pioropusz i ubolewa zamiast sie swoim > krajem zajac w ktorym polowa to debile zabijaki szukajace Boga a druga polowa > to zbieranina roznych dziadow niedobitkow co im sie robic niechce. no ale totyle detroit ma swoj punkt widzenia, z ktorym akurat sie w tym momencie zgodze. nie ma ludzi idealnych a my,Polacy za duzo walczymy ze soba, a za malo popieramy kogokolwiek kto chociaz troche Polsce robi dobrze. zamiast znalesc punkt spojny i ruszyc z miejsca,my krecimy sie w kolko gryzac,kopiac i ujadajac na siebie. zobacz nawet Pilsudski byl wielki i maly,zalezy kto go ocenial. jesli spytalbys Korfantego czy go lubil to watpie,ze dostalbys duzo pochwal. Krystian ma racje w sojej wypowiedzi na temat Jezioranskiego,gdyz komuna miala strasznie plugawy aparat niszczenia ludzi i wielu z nas sie o nym przekonalo na wlasnej skorze jak niszczy sie ludzi w/g skryptu i jak ciezko potem jest sie oczyscic z zarzutow. w koncu nie kto inny tylke te same komuchy co nas niszczyly dzisiaj nagle oglosily sie wybawicielami Polski, i to jest wstyd, a RWE zrobilo bardzo wiele dla wielu z nas,niezaleznie od motywow,ktore staly za nimi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: totyle Re: Ktorego ze znanych Polakow, rodacy nie opluli IP: *.176.6.166.Dial1.Phoenix1.Level3.net 22.01.05, 19:50 rachelka nie mozna sie klocic z krystiana opinia-ja wiem i co ty piszesz ma tez sens w kotekscie patriotyzmu,romantyzmu ktory to jest jak wiesz jedynym w calej Europie kierunkiem rdzennie polskim.Wallenrody dalej w nas siedza i placz duszy dla jej wolnosci ciagle w nas pokutuje. Jednakze musze ci powiedziec ze poleganie na przyjacielach Polsce na dobre nie wyszlo.Silne panstwo nie potrzebuje sie starac o przyjaciol a moj ojciec mawial ze Bog pomaga tym co sobie sami pomagaja. W sprawie Jezioranskiego mam pewne watpliwosci bo cos sie mi tu nie zgadza.On bedac Zydem(co tez nie uwlaszcza mu ze nie mogl walczyc o dobro Polski)walczyl swym radiem z zydokomuna i tu trzeba sie zastanowic gdzie jest pies pogrzebany. Henryk Pajak pisze ze do czasow przeflancowania sie zydowskiego establishmentu "Solidarnosc"i okragly stol(jako model-znowu eksperyment na Polsce)) w Europie Wschodniej Zydzi sterujacy tym kawalkiem Swiata byli adwersazami zydowskiego establishmentu swiata zachodniego.Po pozornym upadku komunizmu-ponoc sie dogadali i razem juz prowadza polityke swiatowa co zreszta na to wyglada w tej chwili. Jak tu widziec role Jezioranskiego ktory w momencie tak waznym dla image Polski w Swiecie pierwsze co robi to uzywa swego"autorytetu" do upokorzenia tej Polski o ktora taka "walczyl"swym radiem.Nie wykazal nawet zdzbla powsciagliwosci mowiac zaczekajmy zobaczymy co pokaza badania.Tylko jak cale zydostwo chuzia na Jozia rzucil sie przyklaskujac Zydom Grossowcom o zbrodniarzach Polskich w Jwdwabnem.Jego patriotyzm i autorytet jest dla mnie wishy washy-jak juz nam dali do zrozumienia przedstawiiciele z jego grupy etnicznej. Krystian mowi o jego zaslugach w czasie okupacji-sa-nie watpie ale wtedy kazdy robil kto nie byl hitlerowcem cos aby przezyc,ocalic swoje otoczenie przed w sumie wspolnym wrogiem Zydow i Polakow. Jego wspolpraca w zarzadzaniu dla hitlerowcow mieniem zydowskim i sprawa Jedwabnego mnie okropnie razi.Zalatuje mi choragiewka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rachelka Re: Ktorego ze znanych Polakow, rodacy nie opluli IP: *.twcny.rr.com 22.01.05, 20:07 Gość portalu: totyle napisał(a): > rachelka nie mozna sie klocic z krystiana opinia-ja wiem i co ty piszesz ma tez > > sens w kotekscie patriotyzmu,romantyzmu ktory to jest jak wiesz jedynym w calej > > Europie kierunkiem rdzennie polskim.Wallenrody dalej w nas siedza i placz duszy > > dla jej wolnosci ciagle w nas pokutuje. oj tu nie masz racji, ja nigdy nie pochwalam naszej romantycznej ,chorej wizji slepego patriotyzmu. uwazam jedynie,ze na temat jezioranskiego mam zbyt malo wiadomosci aby zanegowac to co wiem o nim z wlasnych obserwacji. w koncu dzisiaj latwo puscic cos w net i tym sposobem dodac komukolwiek rzeczy do zyciorysu. na pewno jego wojenna dzialanosc byla przez komuchow wyszydzana, a to dla mnie czerwona choragiewka na 100%, jak rowniez przez te lata,ktore w Polsce bylam nic zlego w podziemiach na jego temat nikt nie mowil. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: totyle Re: Ktorego ze znanych Polakow, rodacy nie opluli IP: *.176.6.166.Dial1.Phoenix1.Level3.net 22.01.05, 20:42 Reasumujac bo ja juz na ten temat tu nie bede pisal dla mnie jest on czlowiekiem bardziej szukajacym swej kariery niz korzysci dla Polski. Jednakze zrobil wiecej dla Polski niz inni ktorzy albo nie umieli,nie mogli bo byli w krytyczniejszej pozycji niz on lub obojetnie patrzyli na sprawy i tu moze jest jego wieksza od innych zasluga.Zarzadzanie mieniem zydowskim dla hitlerowcow mi tu zgrzyta jak piasek w trybach i tez mi to nie jest obojetne w koncu to sie dzialo na terenie Polski.Gdyby nie Zyd takim mieniem zarzadzal to juz dawno mielibysmy miedzynarodowa afere z polskim antysemiyyzmem a nawet faszyzmem.Czy Niemcy nie wiedzieli ze on jest zydowskiego pochodzenia a przeciez Zydow tepili.Ta wspolpraca mi smierdzi czyms czego nie moge narazie sobie wydedukowac ale gdzies intuicyjnie cos podpowiada ze nieskazitelnym on tez nie byl. Sklaniam sie do wypowiedzi strangera ktory zapowiedzial ze po zalobie kilkudniowej cos jeszcze na ten temat napisze otwierajac osobny watek. Opinie zaleza od punktu siedzenia a czlowiek wiadomo nie siadywal wszedzie gdzie Jezioranski a opinie osob trzecich sa lub moga byc podyktowane pobudkami zemsty lub zazdrosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rachelka Re: Ktorego ze znanych Polakow, rodacy nie opluli IP: *.twcny.rr.com 22.01.05, 20:46 i dlatego dajmy mu spoczac na jego ostatnim miejscu a niech historia,historycy i fakty przemowia za nim,nie spekulacje. teraz wracam do dowcipow bo wali snieg i trzeba sobie jakos pomoc w przeczekaniu nawalnicy:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: totyle Re: Jan Nowak-Jezioranski,kontrowersyjn a postac IP: *.176.6.190.Dial1.Phoenix1.Level3.net 21.01.05, 23:39 Powstanie Warszawskie ze upadlo nie bylo wina ich ogranizatorow.Zydowskie w Gettcie tez upadlo a jest to dla nich chociaz jeden przyklad zorganizowanej jakos antyhitlerowskiej walki.Powstanie upadlo bo wczesniej z Jalty juz porozumienia byly ze Polska ma isc na pozarcie sowietom wiec alianci nie pomagali a sowiety wrecz wyczekiwaly na Pradze az to powstanie sie wykrwawi.To apropos Powstan. Jan Nowak przegral sprawe w NRF o znieslawienie z kad inad kraju gdzie dzialaly demokratycznie pod aspicjami USA organy panstwowe.Sam sie zreszta przyznawal do wspolpracy z Niemcami. Odpowiedz Link Zgłoś
bam_buko Re: Jan Nowak-Jezioranski,kontrowersyjn a postac 22.01.05, 04:00 Gość portalu: totyle napisał(a): > Powstanie Warszawskie ze upadlo nie bylo wina ich ogranizatorow.Zydowskie w > Gettcie tez upadlo a jest to dla nich chociaz jeden przyklad zorganizowanej > jakos antyhitlerowskiej walki.Powstanie upadlo bo wczesniej z Jalty juz > porozumienia byly ze Polska ma isc na pozarcie sowietom wiec alianci nie > pomagali a sowiety wrecz wyczekiwaly na Pradze az to powstanie sie wykrwawi.To > apropos Powstan. << Nawiazujac do Powstania :Jezioranski jak kurier przekazal inf. ze Londyn nie pomoze bo nie ma takich mozliwosci i na zadna inna pomoc aliantow decydenci w W- wie nie moga liczyc.Byl jednym z nielicznch na ostatniej odprawie KG ktory nie widzial zadnych szans na powodzenie....i tutaj mial racje ,to graniczylo z samobojstwem(decyzja) co wkrotce stalo sie faktem. > Jan Nowak przegral sprawe w NRF o znieslawienie z kad inad kraju gdzie dzialaly > > demokratycznie pod aspicjami USA organy panstwowe.Sam sie zreszta przyznawal dowspolpracy z Niemcami. <<<< i wlasnie w tym momencie powinien wycofac sie z polityki,poniewaz chmury zaczely sie gromadzic nad jego powiedzmy kontrowersyjna przeszloscia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stranger Ciekawe co na to "fredzio54"? Jak Żydzi oceniają IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 23:31 w/w osobę - bohater czy kolaborant zarządzający mieniem żydowskim? Fredziu54 gdzie jesteś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fama CIA tez lzy wylewa..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.05, 01:04 ....bo tacy Nowacy czy Jezioranscy odwalili dla niej kawal dobrej roboty (tylko krasnale nie uwierza, ze dyrektorowanie rozglosni Wolna Europa - finansowanej przez US Congres, nie wymagalo wspolpracy z ta znana organizacja dobroczynna (Charity International Agency)..... Odpowiedz Link Zgłoś
grom3 Zmarl bo byl stary normalne 22.01.05, 01:23 Chwalic boga ze za nami ta wielka epoka klamstw w wykonaniu Jezioranskiego,zobaczymy kogo wujek sam wygoni na pogrzeb a moze sam przyjedzie zeby Polska dolozyla wiecej wojska do mordowania Irakijczykow. Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Cos Wam powiem 22.01.05, 01:36 O zmarlych albo zle albo wcale.Wypada, przynajmniej odczekac, moze jakis czas gdy sie podejmie ocene. Z drugiej strony jednak dostaje mdlosci, gdy na sile robi sie z Kogos autorytet moralny. A gdy to robi GW to mi sie od razu zaczynaja dzwonic dzwoneczki, swiatelka migaja, alarm mi sie wlacza z miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
grom3 Re: Cos Wam powiem 22.01.05, 01:40 Gini czy na tej miotle ty lecisz czy Jezioranski po instrukcje do USA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: totyle Re: Cos Wam powiem IP: *.176.6.3.Dial1.Phoenix1.Level3.net 22.01.05, 02:49 gini ty wiesz ze ja zawsze twoje watki akceptowalem.Tutaj jakos nie masz racji a to z tej racji ze:jak autorytet to mowa taka na pogrzebie go pozegnac a jak kolaborant z nazistami niemieckimi to odczekac.Odczekac po co aby ostygl?Ja uwazam ze juz za pozno mu cos udawadniac,za pozno bo nie moze sie bronic a jak mogl sie bronic w sadzie w NRF to przegral sprawe placac odszkodowania. Odczekiwanie zaciera slady,swiadkowie umieraja inne sprawy na agende daja aby o pewnych drazliwych tematach nie mowic.Tematy zastepcze-rozumiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alfred Poznaje rodakow - zawsze opluja swoich najbardziej IP: *.detroit-19rh15rt.mi.dial-access.att.net 22.01.05, 18:16 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rachelka Re: Poznaje rodakow - zawsze opluja swoich najbar IP: *.twcny.rr.com 22.01.05, 18:22 i niestety ty jestes tego dobrym przykladem,a wiec zacznijmy mea culpa od siebie,aby sprzatnac brudy innych. Odpowiedz Link Zgłoś