Dodaj do ulubionych

zmarl Jan Nowak-Jezioranski

IP: *.twcny.rr.com 21.01.05, 18:40
a wraz nim odeszla epoka Radia Wolna Europa. czesc jego pamieci.
ttp://wiadomosci.gazeta.pl/wiad omosci/1,53600,2505308.html
Obserwuj wątek
    • Gość: che guevara Niewątpliwie bohaterIIWŚ(słynny Kurier z Warszawy) IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 21.01.05, 18:44
      Nie powinno się źle mówić o zmarłych, dlatego jego powojenną działalność
      przmilczę.
      • Gość: rachelka Re: Niewątpliwie bohaterIIWŚ(słynny Kurier z Wars IP: *.twcny.rr.com 21.01.05, 18:59
        Gość portalu: che guevara napisał(a):

> Nie powinno się źle mówić o zmarłych, dlatego jego powojenną działalność
        > przmilczę.
        nie znam wielu szczegolow z jego zycia,ale wiem,ze byl dzialaczem AK,a po wojnie
        aktywnym lobbysta na rzecz Polski i chyba w sumie wiele dla naszego kraju
        zrobil. byl znienawidzony i tepiony przez komuchow a dla wielu,jak dla
        mnie,zawsze bedzie sie kojarzyl z glosem Radia Wolna Europa,ktore nasi rodzice
        potajemnie sluchali w czarnych czasach komunizmu. byl na pewno znacznie lepsza
        postacia od wielu wspolczesnych czlonkow rzadow i chyba bardziej szlachetna od
        tych wielu papierowych bohaterow,ktorych nam czcic nakazano.
        • Gość: A Re: Niewątpliwie bohater IP: *.nycmny83.covad.net 21.01.05, 19:19
          tO BYLY CZASY KIEDY WIERZYLISMY W wOLNA eEUROPE I aMERYKE. Co prawda kazde
          bezposrednie zetkniecie sie z Glosem Ameryki i amerykanskimi realiami nasuwalo
          nam nieprzyjemne skojarzenia - ktore nie pasowaly do wizji niemal idealnego
          raju propagowanego przez Glos Ameryki.
          WE zachowala kuture i pewien dystans od swoich amerykanskich cenzorow,
          zachowala swoj europejski charakter i dlatego chwala dla pana J N
          Jezioranskiego. Sa pewne wiadomosci o jego wojennych kontaktach, moze kiedys
          hostoria to wyjasni.
          Spotkalem Jezioranskiego pare lat temu i trudno mi uwierzyc ze go nie ma.
          Lata powojenne byly okresem nadziei. Z jego smiercia tracimy nadzieje na
          wolnosc na swiecie, dobrobyt, dobro. Zbieg okolicznosci? Bedziemy teraz zyc w
          epoce terroru wojen sponsorowanego przez tych ktorzy potrafili zrealizowac
          koszmar "Farmy Zwierzecej" Orwella, w epoce neokonserwatystow.
          • Gość: rachelka Re: Niewątpliwie bohater IP: *.twcny.rr.com 21.01.05, 19:49
            Gość portalu: A napisał(a):

> tO BYLY CZASY KIEDY WIERZYLISMY W wOLNA eEUROPE I aMERYKE. Co prawda kazde
            > bezposrednie zetkniecie sie z Glosem Ameryki i amerykanskimi realiami nasuwalo
            > nam nieprzyjemne skojarzenia - ktore nie pasowaly do wizji niemal idealnego
            > raju propagowanego przez Glos Ameryki.
            > WE zachowala kuture i pewien dystans od swoich amerykanskich cenzorow,
            > zachowala swoj europejski charakter i dlatego chwala dla pana J N
            > Jezioranskiego. Sa pewne wiadomosci o jego wojennych kontaktach, moze kiedys
            > hostoria to wyjasni.
            > Spotkalem Jezioranskiego pare lat temu i trudno mi uwierzyc ze go nie ma.
            > Lata powojenne byly okresem nadziei. Z jego smiercia tracimy nadzieje na
            > wolnosc na swiecie, dobrobyt, dobro. Zbieg okolicznosci? Bedziemy teraz zyc w
            > epoce terroru wojen sponsorowanego przez tych ktorzy potrafili zrealizowac
            > koszmar "Farmy Zwierzecej" Orwella, w epoce neokonserwatystow.
            jak widac ile ludzi,tyle opinii w koncu byla to znana osoba,duzy autorytet a
            wiec na pewno wielu pracowalo usilnie,aby to zmienic. jak mowie nie ma chyba
            nikogo znanego,ktory bylby czysty, a dzisiejszy swiat czci chyba gorszych ludzi
            i kreuje ich na swoich bohaterow. co do Orwella to masz racje, nie ma dnia abym
            o nim nie myslala i jego maksymie
            "all animals are equal but some are more equal than others"
            to swiat XXI wieku z wybiorczym pojeciem demokracji
        • Gość: che guevara Walka z ustrojem który nam się niepodoba, ok., IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 21.01.05, 20:41
          dlatego szanuję ludzi jak Kuroń,Mazowiecki,itp.
          Ale ludzie pokroju pana Jeziorańskiego bratali się z naszymi uwczesnymi wrogami
          (USA). Co by nie mówić o PRLu, to jednak była Polska, a USA wcale nie walczyły
          o to by Polakom było lepiej, oni prowadzili swoje imperialne gierki. Prowadzili
          aktywną brutalną wojnę gospodarczą z Blokiem Wschodni, gotowi byli do ataku na
          nasz kraj wraz ze swymi pachołkami z NATO i wycelowali w nas dziesiątki głowic
          jądrowych. Zaś propaganda z RWE merytoryką nie różniła się od propagandy
          naszych władz, jednak była skierowana przeciw uwczesnemu Państwu Polskiemu.
          Ludzie którzy walczyli z ustrojem w Polsce, poprzez bratanie się z jej wrogami,
          to analogia tych komunistów którzy w 1920 bratali się przeciw ojczyźnie z Rosją
          Radziecką. Ideały ideałami, ale sprzeniewierzanie się państwu to zdrada.
          Do tego jego ostatnie artykuły przesycone chorą amerykofilią...

• Gość: rachelka Re: Walka z ustrojem który nam się niepodoba, ok. IP: *.twcny.rr.com 21.01.05, 20:49

> dlatego szanuję ludzi jak Kuroń,Mazowiecki,itp.
            > Ale ludzie pokroju pana Jeziorańskiego bratali się z naszymi uwczesnymi wrogami
            >
            > (USA). Co by nie mówić o PRLu, to jednak była Polska, a USA wcale nie walczyły
            > o to by Polakom było lepiej, oni prowadzili swoje imperialne gierki. Prowadzili
            >
            > aktywną brutalną wojnę gospodarczą z Blokiem Wschodni, gotowi byli do ataku na
            > nasz kraj wraz ze swymi pachołkami z NATO i wycelowali w nas dziesiątki głowic
            > jądrowych. Zaś propaganda z RWE merytoryką nie różniła się od propagandy
            > naszych władz, jednak była skierowana przeciw uwczesnemu Państwu Polskiemu.
            > Ludzie którzy walczyli z ustrojem w Polsce, poprzez bratanie się z jej wrogami,
            >
            > to analogia tych komunistów którzy w 1920 bratali się przeciw ojczyźnie z Rosją
            >
            > Radziecką. Ideały ideałami, ale sprzeniewierzanie się państwu to zdrada.
            > Do tego jego ostatnie artykuły przesycone chorą amerykofilią...
            >
            che daj spokoj, te bajki w szkole przerabialam jak trzeba bylo na pochod golabki
            przyszywac do choragiewek. ja wtedy chcialam,zeby ameryka nas najechala i dala
            kopa ruskom, a wiec nie tedy droga. komunizm to byl wtymysl szatana a
            ludzie,ktorzy zostali przez komunistow brutalnie zamordowani sa bliscy memu
            sercu. ja sie nie kocham slepo w nikim,ale jak chcesz mi cos zachwalic na temat
            komunizmu to sorry,ale drzwi szczelnie zamkniete.
            • Gość: che guevara Re: Walka z ustrojem który nam się niepodoba, ok. IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 21.01.05, 21:02
              Gość portalu: rachelka napisał(a):

> che daj spokoj, te bajki w szkole przerabialam jak trzeba bylo na pochod
              > golabki
              > przyszywac do choragiewek. ja wtedy chcialam,zeby ameryka nas najechala i dala
              > kopa ruskom,
              Wstyd ZDRAJCZYNIO!!!! ;-(
              Tak ci się uśmiecha Polska w roli Wietnamu czy Iraku?
              Na szczęście było to nierealne ze względu na potęgę Armii Czerwonej.

> a wiec nie tedy droga. komunizm to byl wtymysl szatana a
              > ludzie,ktorzy zostali przez komunistow brutalnie zamordowani sa bliscy memu
              > sercu.
              A ludzie wymordowali przez wojujący amerykański kapitalizm (Wietnam,Korea,
              Indonezja,Salwador,Nikaragua,Gw atemala,Chile,Angola,itp.), ich ci nie żal?
              A ludzi wymordowanych przez hitlerowską zarazę, którą to ZSRR wytrzebiło, ich
              też zapewne masz gdzieś.
              Ci którzy mordowali to byli stalinowcy, stalinizm został potępiony przez
              komunistów i ostatecznie znim całkowicie zerwano. Amerykanie są dumni ze swych
              zbrodni i wciąż je powielają (kiedyś Wietnam, dziś Irak).
              Rosjanie potępili mordy w Katyniu i wywózki Polaków, Amerykanie nigdy się nie
              pokajali za wymordowanie milionów rdzennych mieszkańców Ameryki.

> ja sie nie kocham slepo w nikim,ale jak chcesz mi cos zachwalic na temat
              > komunizmu to sorry,ale drzwi szczelnie zamkniete.
              Spoko, wolisz by dalej globalny kapitalizm doprowadzał do śmierci głodowej
              30mln ludzi rocznie i trzymał w nędzy 2/3 globu, twoja sprawa.
              • Gość: rachelka Re: Walka z ustrojem który nam się niepodoba, ok. IP: *.twcny.rr.com 21.01.05, 21:11
                che czy ty umiesz czytac,czy chcesz tylko pyskowki uprawiac. ja juz
                niejednokrotnie pisalam,ze nie zgadzam sie z rezimami,wlaczajac w to rezim
                obecnej ameryki,ale co jest zle to trzeba tepic. dla ciebie komuchy to
                bogowie,dla mnie to mordercy ,ktorzy zniszczyli moj kraj i moja rodzine.
                kapitalizm mi dal znacznie wiecej niz komunizm a jesli chodzi o rosje i ich
                polityke wschodnia to paru powinno zawisnac na szubienicy,bo byli nie gorsi od
                hitlera,ktorego to swiat nie kochal zbytnio. polityka to brudna instytucja,ale
                masz skale porownawcza,jesli mieszkasz w roznych systemach. jedno pewne,ze za
                twojej komuny tego typu wymiana slowa nie bylaby mozliwa. walcz ze zlem,w kazdej
                postaci a nie wybielaj wybiorczo badytow.
                • Gość: che guevara Re: Walka z ustrojem który nam się niepodoba, ok. IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 21.01.05, 22:43

> che czy ty umiesz czytac,czy chcesz tylko pyskowki uprawiac. ja juz
                  > niejednokrotnie pisalam,ze nie zgadzam sie z rezimami,wlaczajac w to rezim
                  > obecnej ameryki,
                  Ta z czasów zimnej wojny wcale nie była lepsza, a nawet jeszcze gorsza. Regan
                  to był gorszy psychol od ludzi sterujących dziś Bushem, a zbrodnie Amerykanów w
                  Wietnamie były dużo większe niż w dziś w Iraku.

> ale co jest zle to trzeba tepic.
                  I bratać się z drugim złem, tak? Zwalczamy zło u nas (PRL,ZSRR) i bratamy się z
                  innym złem (USA)??
                  Przed IIWŚ w Polsce też były dyktatorskie rządy, a przewroty Piłsudskiego
                  pochłaniały dużo więcej ofiar niż Grudzień'70 i Stan Wojenny razem wzięty. I
                  jak traktujesz ludzi którzy walcząc z nędzą i nieprawością jaką serwowało im
                  przedwojenne Państwo Polskie bratali się z ZSRR? Ja i jednych i drugich
                  zdrajców traktuje tak samo, ty jak myśl jednych chwalisz drugicz nienawidzisz.

> dla ciebie komuchy to
                  > bogowie,dla mnie to mordercy ,ktorzy zniszczyli moj kraj
                  W jaki sposób zniszczyli kraj??? Według ciebie Polska lepiej wyglądała w 1945
                  niż w 1978?? Ja staram się obiektywnie oceniać ustrój, a w tobie jest zero
                  obiektywizmu, sama skrajnie nieobiektywna nienawiść.

> i moja rodzine.
                  Przykro mi :-(
                  Mój dziadek też za Stalina siedział w więzieniu za Stalina i ledwo z życiem
                  uszedł. Jednak zarówno on, jak wszyscy represjonowani za stalinizmu widzieli
                  różnicę między stalinizmem a komunizmem.
                  Rozumiem że patrząc przez pryzmat swej rodziny masz prawo pałać nienawiścią.
                  Ale wtedy oceniaj komunizm tylko ze swojego osobistego punktu widzenia i nie
                  wdawaj się w dyskusje z tymi którzy oceniają to jako całośc, przez pryzmat
                  całego społeczeństwa. Po pierwsze nie zapominaj że gdyby nie Armia Czerwona to
                  ty i reszta Polaków byłaby szczątkami w piecach krematoryjnych.
                  Po drugie jak patrzymy z punktu widzenia państwa i społeczeństwa, to powojenne
                  ofiary stalinizmu (nie komunizmu) to 20tys z 25mln wtedy narodu. Do tego
                  większość z tych 20tys to różni WiNowcy i ich ofiary. W pierwszy lepszym kraju
                  ameryki środkowej Amerykanie w imię swego imperializmu gospodarczego
                  wymordowali mniej więcej tyle samo ludzi. Więc jeśli ktoś walczył z komuną
                  poprzez batanie się z Ameryką, to jest dla mnie conajmniej głupcem albo
                  obłudnikiem.
          • krystian71 Re: Walka z ustrojem który nam się niepodoba, ok. 21.01.05, 21:31
            i tutaj pan che ma racje, chociaz zlych argumentow uzywa,

a USA wcale nie walczyły
            > o to by Polakom było lepiej, oni prowadzili swoje imperialne gierki. >

mowimy o czasach Nowaka -Jezioranskiego, i w tych czasach Ameryce i Roosweltowi
            wcale nie zalezalo na Europie Wschodniej.
            Sposob prowadzenia przez niego wojny nasuwa przypuszczenie, ze byl pod wplywem
            agentow sowieckich lub nawet sam byl takim agentem
            • Gość: rachelka Re: Walka z ustrojem który nam się niepodoba, ok. IP: *.twcny.rr.com 21.01.05, 21:46
              krystian71 napisała:

> i tutaj pan che ma racje, chociaz zlych argumentow uzywa,
              >
              > a USA wcale nie walczyły
              > > o to by Polakom było lepiej, oni prowadzili swoje imperialne gierki. >
              > ;
              >
              > mowimy o czasach Nowaka -Jezioranskiego, i w tych czasach Ameryce i Roosweltowi
              >
              > wcale nie zalezalo na Europie Wschodniej.
              > Sposob prowadzenia przez niego wojny nasuwa przypuszczenie, ze byl pod wplywem
              > agentow sowieckich lub nawet sam byl takim agentem
              wiadomo,ze i ameryka i europa zachodnia miala nas gdzies,bo nas sprzedali po
              wojnie na rozszarpanie, ale mnie chodzi o cos innego. che broni sowietow i w
              nich widzi ostoje i przyszlosc swiata, a ja mysle,ze to wolne zarty. w koncu nie
              z innego powodu tylko okupacji sowietckiej polacy masowo emigrowali z kraju.
              jakos nikt z drugiego systemu nie maial ochote mieszkac w tym komunistycznym
              raju. co do osoby jezioranskiego to jeszcze raz podkreslam,ze zawsze bede go
              utozsamiala z RWE,a o reszte niech sie historycy bija.
              • krystian71 Re: Walka z ustrojem który nam się niepodoba, ok. 21.01.05, 22:28
                Oczywiscie Rachelko,mam to samo zdanie.
                Na temat Jezioranskiego tyle wody sie wylalo.
                Sam pamietam co z nim wyczynial Urban ze swoja propaganda, chociaz wtedy
                jeszcze nie wiedzialem, ze Nowak z RWE i legendarny kurier z Warszawy,
                Jezioranski to jedna i ta sama osoba.
                A wiec wszelkie rewelacje na jego temat pod wielka lupe bym wlozyl, bezpieka
                miala olbrzymie mozliwosci sfabrykowac wszelkie wygodne dla siebie papiery.
                Jej nienawisc do Nowaka o czyms swiadczy, wiec nalezy zachowac daleko idaca
                ostroznosc.
                Roznica miedzy mna a che jest taka, ze on nienawidzi Ameryki , bo zwalczala
                jego ukochany sowiecki raj , ja zas nienawidze Roosewelta bo na pasku Sowietow
                chodzil :))) Diabel ogonem zamieszal :)))
            • Gość: che guevara Za działalność podczas IIWŚ pochwaliłem IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 21.01.05, 22:21
              pana Jeziorańskiego. Ale bratanie się z USA po IIWŚ, przeciw swojej ojczyźnie,
              bardzo źle o nim świadczy.
              • krystian71 Re: Za działalność podczas IIWŚ pochwaliłem 21.01.05, 22:31
                No i to jest ta roznica miedzy nami :DDDD
                Pochwalamy dzialalnosc Jezioranskiego obydwoje.
                Tylko ty wtedy gdy z agentami sowieckimi wspolpracowal a ja wtedy , gdy
                wspolpracowal z Ameryka od takich agentow przez McCarty'ego uwolnioną
                • Gość: che guevara Ja bym to inaczej ujął. IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 21.01.05, 22:46
                  krystian71 napisała:

> No i to jest ta roznica miedzy nami :DDDD
                  > Pochwalamy dzialalnosc Jezioranskiego obydwoje.
                  > Tylko ty wtedy gdy z agentami sowieckimi wspolpracowal a ja wtedy , gdy
                  > wspolpracowal z Ameryka od takich agentow przez McCarty'ego uwolnioną
                  Ja go chwalę wtedy gdy walczył przeciw hitlerowskiej zarazie, a ty wtedy gdy
                  walczył przeciw Polsce Ludowej.
                  • krystian71 Re: Ja bym to inaczej ujął. 21.01.05, 23:01
                    No comments Che, bo chyba nie warto.
                    • Gość: che guevara Naucz się odróżniać walkę z nieprawościami IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 22.01.05, 03:47
                      z kraju, od bratania się z wrogiem państwa. Porównaj sobie tych co niby-walcząc
                      z komuną służyli wrogiej, Polsce i jej podobnym krajom, Ameryce, z tymi co
                      niby-walcząc z nieprawościami w IIRP bratali się z wrogim nam wtedy ZSRR. Może
                      to porównanie otworzy tobie oczy.
                      • Gość: rachelka Re: Naucz się odróżniać walkę z nieprawościami IP: *.twcny.rr.com 22.01.05, 04:01

> z kraju, od bratania się z wrogiem państwa. Porównaj sobie tych co niby-walcząc
                        >
                        > z komuną służyli wrogiej, Polsce i jej podobnym krajom, Ameryce, z tymi co
                        > niby-walcząc z nieprawościami w IIRP bratali się z wrogim nam wtedy ZSRR. Może
                        > to porównanie otworzy tobie oczy.

kolego mnie otworzyly sie oczy juz dawno,bo najlepiej przezyc cos na wlasnej
                        skorze. musimy wrocic do faktow,aby rozwiac mity. ja nie bede sie ciebie
                        czepaiac o przyczyny twej milosci do komuny i tego upadlego systemu,gdyz ja
                        wierze w demokracje i wolnosc mysli,cos za co komuna mnie palowala. co wiecej
                        miliony ludzi pod butem komuny i twoich totumfackich opuscilo polske i inne
                        kraje europy wschodniej,gdyz ten system ich rowniez dusil. masz przyklady
                        bezprecedensowego exodusu z krajow komuszych do twym zdaniem plugawego
                        kapitalizmu,ale jakos w druga strone tej emigracji nie bylo. problem w tym
                        che,ze ty bronisz zle,skorumpowane ,zdemoralizowane i wynaturzone
                        struktury,ktore same juz padly bo nie zdaly egzaminu. ludzie juz zrzucili te
                        kajdany dawno i to juz przeszlo. zapytaj ile ludzi w krajach post komuny chce
                        powrotu do niej-chyba malo. kapitalizm jak kazdy system ma wiele wad,ale i wiele
                        zalet, tu jednostka moze duzo osiagnac jak chce, w komunizmie nigdy nie bylo to
                        mozliwe. co do jezioranskiego duzo rewelacji dzisiaj ludzie o nim pisza,ale ja
                        pozostaje przy swoim-czcze go za to co dal mnie-nadzieje poprzez wolne radio,ze
                        mozna zyc inaczej,co sie istotnie spelnilo i nigdy nie zaluje faktu opuszczenia
                        komuny i zamiany jej na kapitalizm.
                      • krystian71 Re: Naucz się odróżniać walkę z nieprawościami 22.01.05, 09:12
                        No wlasnie , che.
                        Jaki jest twoj stosunek do ludzi, ktorzy w imie ideologii,zauroczeni komunizmem
                        popierali ZSRR przed II wojna swiatowa?
                        Abstrahujac od zwyklych zdrajcow i agentow Czeki.
                        • Gość: che guevara O jakie zauroczenie tobie chodzi? IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 22.01.05, 14:50
                          Bo jest różnica. Co innego ludzie którzy chcieli wprowadzać w życie swoje
                          ideologie (prozachodnie w PRLu, prokomunistyczne w IIRP), ale nie bratali się z
                          wrogiem (ZSRR,USA) i walczyli z nim gdy trzeba było (wojna w 1920), lub
                          walczyliby gdyby zaszła taka potrzeba (perspektywiczna obrona przed agresją
                          NATO). A co innego ludzie którzy chcąc wprowadzić swoje ideologie
                          współpracowali z wrogiem (ZSRR przed IIWŚ, USA w czasach PRLu).

krystian71 napisała:

> No wlasnie , che.
                          > Jaki jest twoj stosunek do ludzi, ktorzy w imie ideologii,zauroczeni
                          komunizmem
                          >
                          > popierali ZSRR przed II wojna swiatowa?
                          > Abstrahujac od zwyklych zdrajcow i agentow Czeki.
                          • krystian71 Re: O jakie zauroczenie tobie chodzi? 22.01.05, 16:11
                            chodzi mi o te ntwoja wypowiedz.

>Porównaj sobie tych co niby-walcząc
                            >z komuną służyli wrogiej, Polsce i jej podobnym krajom, Ameryce, z tymi co
                            >niby-walcząc z nieprawościami w IIRP bratali się z wrogim nam wtedy ZSRR

Jakbys sie TY w takiej sytuacji zachowal, chcac wcielac w zycie swietlane idee
                            komunizmu i majac na uwadze,ze mozliwe jest to tylko przy calkowitym oddaniu
                            sie w rece pierwszego i jedynego panstwa komunistycznego.
                            Na miejscu Marchlewskiego, leszczynskiego, Wronskiego, Jasinskiego ,
                            Wasilewskiej i reszty tej calej ferajny polskojezycznej
    • Gość: totyle [...] IP: *.176.6.190.Dial1.Phoenix1.Level3.net 21.01.05, 19:06
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: rachelka Re: zmarl Jan Nowak-Jezioranski IP: *.twcny.rr.com 21.01.05, 19:12
        Gość portalu: totyle napisał(a):

> Jezioranski ma czarna historie z okresu okupacji.Wspolpracowal z Niemcami.
        > Byl pelnomocnikiem hitlerowcow w sprawie konfiskacji mienia zydowskiego na
        > terenie W-wy.Nie bede sie tutaj w to wglebial ale moze ktos ci to tutaj w
        > szczegolach napisze.To Zyd.

jak mowie,znam te postac glownie z radia,jak rowniez z pozniejszej dzialalnosci
        na rzecz Polski. skadinad wiem,ze sie udzielal w AK,ale dalej nie wiem wiele o
        nim. nawet jak byl zydem to chyba bardziej byl zwiazany z Polska niz Izraelem, a
        wiec w sumie chyba Polsce sie przysluzyl, chociazby w czasach komunizmu. kazdy
        pewnie ma jakis szkielet w szafie,ale jak mowie ja patrze na niego jako na
        czlowieka walczacego w naszej sprawie w czasie,gdzie nikt o nas nie pamietal.
        • Gość: Slon pamietam tego zdrajce jak dzis IP: *.telia.com 21.01.05, 19:15
          Oszust, wielki oszust. Siedzielismy jak zakleci prze radioaparatem i
          sluchalismy prawdy tamtego czasu z rozglosni Radio Wolna Europa. Po przyjezdzie
          na zachod zobaczylem jakim wielkim klamstwem byla jego dywersyjna propaganda.
          Bez skropulow. byl agentem CIA, byl zdrajca narodu od poczatku do konca.
          Oklamywal nas od pocztku do konca.
          Podac kilka jego klamstw?
          • Gość: rachelka Re: pamietam tego zdrajce jak dzis IP: *.twcny.rr.com 21.01.05, 19:19
            Gość portalu: Slon napisał(a):

> Oszust, wielki oszust. Siedzielismy jak zakleci prze radioaparatem i
            > sluchalismy prawdy tamtego czasu z rozglosni Radio Wolna Europa. Po przyjezdzie
            >
            > na zachod zobaczylem jakim wielkim klamstwem byla jego dywersyjna propaganda.
            > Bez skropulow. byl agentem CIA, byl zdrajca narodu od poczatku do konca.
            > Oklamywal nas od pocztku do konca.
            > Podac kilka jego klamstw?
            a jaka inna prawde miales w czasie komunizmu - z kremla? juz nie trzep takich
            glupot o dywersji CIA w czasach komunizmu, a co ty wolales wtedy,dywersje z KGB?
            ja ci powiem jedno szkoda,ze ta dywersja sie nie zmaterializowala odrobine
            szybciej,moze wiele ludzi mialoby inne zycie.
            • Gość: igor przyjscie Jezusa niedlugo? Otoz popieram Rachelke IP: *.detroit-19rh16rt-20rh15rt.mi.dial-access.att.net 21.01.05, 20:29
              • Gość: rachelka Re: przyjscie Jezusa niedlugo? Otoz popieram Rach IP: *.twcny.rr.com 21.01.05, 21:03
                to idz do spowiedzi bo grzeszyles okrutnie,inaczej do kotla lecisz.
                • Gość: igor Bylem przed Bozym Narodzeniem. Tu w USA nie jest IP: *.detroit-19rh15rt.mi.dial-access.att.net 21.01.05, 21:53
                  takie proste. Ksiezy malo i spowiedz powszechna jest bardzie stosowana. Moja
                  parafia sw. Antoniego z Padwy ma dwa tysiace rodzin, jednego ksiedza i jednego
                  diakona - na idywidualna spowiedz trzeba troche czekac.
                  Mowiac o Nowaku. Bylem pewny, ze znajda sie ludzie, ktorzy beda go opluwac.
                  Stare komuchy dobrze pamietaja jaka odgral role aby stracili wylacznosc na
                  informacje. Mialem stara "Stolice" i tylko w niej moglem dobrze lapac Wolna a i
                  tak skubancy non stop zagluszali.

• Gość: rachelka Re: Bylem przed Bozym Narodzeniem. Tu w USA nie j IP: *.twcny.rr.com 21.01.05, 21:57
                    Gość portalu: igor napisał(a):

> takie proste. Ksiezy malo i spowiedz powszechna jest bardzie stosowana. Moja
                    > parafia sw. Antoniego z Padwy ma dwa tysiace rodzin, jednego ksiedza i jednego
                    > diakona - na idywidualna spowiedz trzeba troche czekac.
                    > Mowiac o Nowaku. Bylem pewny, ze znajda sie ludzie, ktorzy beda go opluwac.
                    > Stare komuchy dobrze pamietaja jaka odgral role aby stracili wylacznosc na
                    > informacje. Mialem stara "Stolice" i tylko w niej moglem dobrze lapac Wolna a i
                    >
                    > tak skubancy non stop zagluszali.
                    >
                    ad1. prosta sprawa nie grzesz a i do spowiedzi nie bedziesz musial tak czesto
                    chodzic.
                    ad2.moj tata mial wielka eroice,do dzisiaj ja pamietam, bo tez fala uciekala a
                    nam dzieciom kazal cicho siedziec i nikomu niczego nie mowic,chociaz on sluchal
                    wiadomosci tak glosno,ze cale podworko je slyszalo.
                    • krystian71 Re: Bylem przed Bozym Narodzeniem. Tu w USA nie j 21.01.05, 22:37
                      Kochana Rachelciu, dzieki tobie wrocily do mnie wspomnienia z dziecinstwa o
                      mojej ukochanej babci, o ktorej tak czesto mysle, zwlaszcza , ze dzis jest
                      dzien babci.
                      Ona przyglucha, tez nam kazala milczec, a radio gralo tak glosno, ze jak
                      szedlem z przystanku to juz na ulicy , przy posterunku Milicji ,bylo slychac.
                      Na szczescie to juz byly takie czasy, ze jej , starej emerytce mogli
                      naskoczyc,nawet za te namalowana na kurniku przez nas dzieciakow
                      Solidarnosc :DDD
          • Gość: babka_ [...] IP: *.chello.pl 21.01.05, 19:30
            • Gość: rachelka Re: pamietam tego zdrajce jak dzis IP: *.twcny.rr.com 21.01.05, 19:41
              Gość portalu: babka_ napisał(a):

> Rozpracował go polski agent i opisał jego "lojalność" w książce! Nie pamiętam
              > tytułu i autora, ale ujawnił bezlitośnie jego prawdziwą działalność.

czy mowisz o Ptaczku,chyba takie mial nazwisko,ktory byl agentem bezpieki i
              CIA,ale zdaje sie,ze on sam bedac wtyczka bezpieki odgryzal sie na Nowaku.
              jestem przekonana,ze bezpieka chciala ukrocic RWE z wiadomych powodow,byl to
              ciern w ich oku. ich metody byly i sa znane,ale jak mowie nie znam wielu
              szczegolow z zycia Nowaka,jedynie znam jego dzialanosc z radia i wiele innych na
              rzecz Polski. Wiem ,ze chyba klanial sie zydom jesli chodzi o Jedwabne,ale moim
              zdaniem tak czy tak w tym raporcie stal po stronie Polski.
              • Gość: rachelka Re: pamietam tego zdrajce jak dzis IP: *.twcny.rr.com 21.01.05, 19:42
                wow kropa a co tu zlego,ze tniesz? bo zaraz jeszcze cos brzydkiego poczuje? nie
                wszyscy musimy w koncu o Allachach i dziewicach nadawc,zebys zwolnila tempo.
                • Gość: totyle Re: pamietam tego zdrajce jak dzis IP: *.176.6.190.Dial1.Phoenix1.Level3.net 21.01.05, 19:47
                  Jezioranski to oprawca judenrat przegral proces o znieslawienie w NRF w czasie
                  jako by nie byl wspolpracownikiem nazistow byl wtedy szefem RWE.Po tym
                  incydencie CIA wziela go do USA i tu mu dala schronienie jak zwykle wielu
                  nazistowcom.
                  • Gość: rachelka Re: pamietam tego zdrajce jak dzis IP: *.twcny.rr.com 21.01.05, 19:52

> Jezioranski to oprawca judenrat przegral proces o znieslawienie w NRF w czasie
                    > jako by nie byl wspolpracownikiem nazistow byl wtedy szefem RWE.Po tym
                    > incydencie CIA wziela go do USA i tu mu dala schronienie jak zwykle wielu
                    > nazistowcom.
                    masz jakies linki ,bo jak staralam sie szukac na webie to raczej inne wiadomosci
                    o nim mi wyskakiwaly.
                  • kropka Re: pamietam tego zdrajce jak dzis 21.01.05, 20:03
                    totyle, linki prosze albo wycinam bez sladu
                    • Gość: totyle Re: pamietam tego zdrajce jak dzis IP: *.176.6.190.Dial1.Phoenix1.Level3.net 21.01.05, 20:05
                      Zaraz-musze odwiezc malego do szkoly.
                      • Gość: rachelka Re: pamietam tego zdrajce jak dzis IP: *.twcny.rr.com 21.01.05, 20:10

> Zaraz-musze odwiezc malego do szkoly.
                        :)))))) ale bede cie scigac za to.
                        • Gość: totyle Re: pamietam tego zdrajce jak dzis IP: *.176.6.190.Dial1.Phoenix1.Level3.net 21.01.05, 20:33
                          Daj mi chwile czasu.Sam szukalem znalazlem wzmianke o tym ale to nie wszystko.
                          Moze i tez nie byc bo wybielacze historii czuwaja.Jeszcze tego brakowalo zebym
                          ja walczyl o pomste za krzywdy zydowskie.No ale czego sie nie robi dla prawdy.
                          Zaczekaj.
                    • Gość: totyle Re: pamietam tego zdrajce jak dzis IP: *.176.6.190.Dial1.Phoenix1.Level3.net 21.01.05, 21:43
                      kropka ja nie moglem znalezc ale chodzilo mi o te co stranger ponizej
                      zalaczyl.Teraz mnie mozesz ciac.
                      Uczciwosc to cecha ci obca-prawda?
                    • Gość: J.K. I dawno powinnas, Kropa... IP: *.arcor-ip.net 21.01.05, 22:01
                      ktos, kto watpi w zaslugi Nowaka-Jezioranskiego
                      moze byc tylko kims pokroju "Totyle", lub Gucia.
                      • biedronka24 no coz 21.01.05, 22:07
                        jak myslalam. Strata czasu. Piatek wieczorem.
                        Na mdlosci sie zbiera...
                        Ciekawe kogo to bawi.
                      • Gość: he he he Re: I dawno powinnas, Kropa... IP: 24.36.9.* 22.01.05, 16:01
                        Ostatnio ogromne zapotrzebowanie na bohaterow, walesie juz zabralko klatki na
                        medale zaczyna je wieszac na plecach
                        jezioranski chyba tez nie gorszy
    • Gość: igor Uosobienie najlepszych tradycji polskiego patrioty IP: *.detroit-19rh16rt-20rh15rt.mi.dial-access.att.net 21.01.05, 19:48
      Moglem tylko zazdroscic (pozytywnie), ze nie stalem sie taki jak on. Bylem
      kilka razy w budynku Free Europe w Monachium na poczatku lat 80-tych ale nigdy
      nie mialem przyjemnosci poznac osobiscie WIELKIGO POLAKA.
      • Gość: gloubiboulga Re: Uosobienie najlepszych tradycji polskiego pat IP: *.proxy.aol.com 21.01.05, 20:29
        D'accord.
      • Gość: che guevara Pogratulować wizyty w tupie propagandowej IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 21.01.05, 20:52
        państwa kwestionującego wtedy zachodnią granicę Polski.

Gość portalu: igor napisał(a):

> Bylem
        > kilka razy w budynku Free Europe w Monachium na poczatku lat 80-tych
        • Gość: che guevara "w tubie" powinno być IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 21.01.05, 20:53
    • Gość: gloubiboulga Re: I dobrze IP: *.proxy.aol.com 21.01.05, 20:30
      Kolej na pana.
      • biedronka24 C´est meme pas la peine 21.01.05, 20:33
        de lui accrochez un poisson. Il en est tout - entier un :)
        • biedronka24 En plus ces points 21.01.05, 20:35
          c´est tres chic par ici, le dernier temps...
          • Gość: ryjkropa [...] IP: *.telia.com 21.01.05, 20:40
            • biedronka24 jak wiesz o nieprawdzie, ktora jest prawda 21.01.05, 20:43
              to pewno wielu chce ja poznac.
              Jak nie masz nic do powiedzenia nad grobem zmarlego to pogodz sie z tym, ze nie
              masz nic do powiedzenia.

Dobranoc
    • Gość: stranger Zyciorys bez "skazy"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 20:48
      www.naszawitryna.pl/jedwabne_438.html
      www.naszawitryna.pl/jedwabne_967.html
      www.naszawitryna.pl/ksiazki_9.html
      www.naszawitryna.pl/jedwabne_311.html
      Nie będę dziś komentował tych fragmentów ze wzgl. na zaistniałą sytuację (nie
      wypada dziś mówic mocnymi-prawdziwymi słowami), sami sobie wyróbcie zdanie czy
      to był rzeczywisty autorytet i człowiek "bez skazy".
      • Gość: rachelka Re: Zyciorys bez "skazy"? IP: *.twcny.rr.com 21.01.05, 21:01
        no wiesz przebrnelam przez pare info,gdyz czasu nie mam na wiecej,ale jesli mnie
        pamiec nie myli a bylo to dawno, to niejaki pan Czechowicz,ktory to ksiazeczke
        wydal byl nawet obsmiewany w podziemiu jako Mata Hari w MSW. jak mowie,nie
        jestem historykiem,a i dosyc dawno Polske opuscilam,ale dla mnie to nazwisko
        kojazy sie z pewnym etapem historii Polski,ktora byla czarna i ponura, a
        sluchanie radia WE bylo utozsamiane z nadzieja,ze kiedys te lancuchy
        popuszcza,bo gdzis tam daleko ludzie nie zapomnieli o nas. za to jestem mu
        wdzieczna,a reszta,jak reszta kazdy ma swoj punkt widzenia i swoje dowody. jest
        wiele stron internetowych,ktore podaja wrecz przeciwne fakty a wiec, pozostawmy
        zmarlych w spokoju. ja przynajmniej nie lubie zagladac komus do trumny. osadzi
        go kto inny ,nie ja.
        • Gość: stranger Re: Zyciorys bez "skazy"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 21:10
          Kiedyś w rozmowie z pewnymi panami badającymi archiwa MSW jak również byłymi
          pacownikami pewnej instytucji zeszlismy na temat p. Czechowicza.
          Za duzo wiedział i biedak zgniął w niewyjaśnionych okolicznościach. Tropy
          prowadziły do... polskiego MSW. Ale to zupełnie inna sprawa a ja nie zajmuję
          się tym obszarem.
          • Gość: rachelka Re: Zyciorys bez "skazy"? IP: *.twcny.rr.com 21.01.05, 21:14
            Gość portalu: stranger napisał(a):

> Kiedyś w rozmowie z pewnymi panami badającymi archiwa MSW jak również byłymi
            > pacownikami pewnej instytucji zeszlismy na temat p. Czechowicza.
            > Za duzo wiedział i biedak zgniął w niewyjaśnionych okolicznościach. Tropy
            > prowadziły do... polskiego MSW. Ale to zupełnie inna sprawa a ja nie zajmuję
            > się tym obszarem.
            no,no czy biedak to nie wiem,ale ta instutucja nie ma sentymentow,o czym sp.pan
            kuklinski zdolal sie przekonac. prawda nigdy nie wyjdzie na jaw bo ludzie
            zamieszani w jakakolwiek polityke sa sami brudni a zawsze chca sie wybielic.
      • Gość: Przyziemny [...] IP: *.telia.com 21.01.05, 21:03
        • Gość: rachelka Re: Polacy to narod rytualow i falszu moralnego IP: *.twcny.rr.com 21.01.05, 21:16
          Gość portalu: Przyziemny napisał(a):

> Na umarlego nic zlego nie powiedzic- mowia polacy.
          > bo co?
          > Bo sie jezus dowie prawdy o zloczyncu czy co?
          > Co to za moralnosc. ??
          >
          > Zdechly bandyta i zdrajca co oszukiwal mnie padl i dobrze mu bo byl CIA
          > agentem. Do nieba nie pojdzie bo go nie ma , do piekla nie pojdzie bo takiego
          > nie ma ale wiecej szkody juz nie narobi bo go nie ma.
          telia nie kazdy dzieli twoje przekonania i moralnosc,uszanuj chociaz to a o
          reszte nie prosze,bo wiem,ze jest to niemozliwe dla ciebie.
          zaloz swoj watek jesli cie cos gryzie,kazdemu wolno .
          • Gość: totyle Re: Polacy to narod rytualow i falszu moralnego IP: *.176.6.190.Dial1.Phoenix1.Level3.net 21.01.05, 21:41
            rachelka o te dokumenty michodzilo co stranger podal.Pewne fakty z prozni sie
            nie robia.Sa to fakty i zdarzenia w ktorych uczestniczyl.Sam nawet sie
            przyznaje ze to byla wspolpraca z faszystami z misji AK.To typowy zydowski
            wybieg aby siebie wybielic a AK oczernic.Taka byla juz po wojnie
            nagonka.Wszystko co sie wiazalo z patriotyzmem Polakow jak AK bylo niszczone
            przez propagande.
            Kropka oczywiscie zaostrzyla nozyce zydowska tendencyjna oselka nu bo teraz to
            o muslinach trzeba a nie o kolaborantach zydowskich co polskim nazwiskiem sie
            przyodziali i z hitlerowcami wspolpracowali.
            • Gość: rachelka Re: Polacy to narod rytualow i falszu moralnego IP: *.twcny.rr.com 21.01.05, 21:54

> rachelka o te dokumenty michodzilo co stranger podal.Pewne fakty z prozni sie
              > nie robia.Sa to fakty i zdarzenia w ktorych uczestniczyl.Sam nawet sie
              > przyznaje ze to byla wspolpraca z faszystami z misji AK.To typowy zydowski
              > wybieg aby siebie wybielic a AK oczernic.Taka byla juz po wojnie
              > nagonka.Wszystko co sie wiazalo z patriotyzmem Polakow jak AK bylo niszczone
              > przez propagande.
              > Kropka oczywiscie zaostrzyla nozyce zydowska tendencyjna oselka nu bo teraz to
              > o muslinach trzeba a nie o kolaborantach zydowskich co polskim nazwiskiem sie
              > przyodziali i z hitlerowcami wspolpracowali.
              zanim pojde,jak myslisz dlaczego zydzi scigali kazdego kolaboratna niemieckiego
              a tego zostawili? jaki w tym mieli interes, skoro dowody jak na dloni? dlaczego
              wywiad amerykaski,ktory wszystkich kolaborantow scigal bezwzglednie(zydzi) tego
              by pominal,ba zaproponowal mu wspolprace? dlaczego w Polsce nie mowilo sie o
              tym?poczytam odpowiedzi wieczorem:)))
              • Gość: totyle Re: Polacy to narod rytualow i falszu moralnego IP: *.176.6.3.Dial1.Phoenix1.Level3.net 22.01.05, 04:19
                Czy Zydzi scigali wszystkich wspolpracownikow zydowskich z hitlerowcami?-nie
                scigali a to z powodu zlej dla nich propagandy plynacej z tego tytulu.Czy
                slyszalas aby Zydzi sie wogole przyznali do Judenratow,KAPO,?Nie, nie przyznali
                sie bo to czarna plama tak czarna ze holokaust wiadomo by sie nie odbyl bez ich
                pomocy.
                • Gość: rachelka Re: Polacy to narod rytualow i falszu moralnego IP: *.twcny.rr.com 22.01.05, 04:25

> Czy Zydzi scigali wszystkich wspolpracownikow zydowskich z hitlerowcami?-nie
                  > scigali a to z powodu zlej dla nich propagandy plynacej z tego tytulu.Czy
                  > slyszalas aby Zydzi sie wogole przyznali do Judenratow,KAPO,?Nie, nie przyznali
                  >
                  > sie bo to czarna plama tak czarna ze holokaust wiadomo by sie nie odbyl bez ich
                  >
                  > pomocy.
                  ale jedno mnie dziwi totyle,jesli ten czlowiek byl taki spalony i to na tylu
                  frontach dlaczego o tym nie trabiono 24/7 za jego zycia,komu na tym zalezalo aby
                  to tuszowac? jesli chodzi o udupianie kogokolwiek przez komune to wiesz co o tym
                  mysle,bosmy to przezyli,ale tu cos mi nie pasuje. zydzi maja dobry wywiad i
                  jesli chodzi o II wojne swiatowa to nie zapominaja nikomu,szczegolnie z naszej
                  strony. w koncu ten czlowiek robil duzo dla Polski i byl przez wiele lat bardzo
                  aktywny w wielu krajach,skadinad dziwi mnie,ze tyle ludzi nie zdolalo go
                  zdyskredytowac powaznie za zycia.
                  • bam_buko Re: Polacy to narod rytualow i falszu moralnego 22.01.05, 04:38

> Gość portalu: totyle napisał(a):
                    >
                    > > Czy Zydzi scigali wszystkich wspolpracownikow zydowskich z hitlerowcami?-
                    > nie
                    > > scigali a to z powodu zlej dla nich propagandy plynacej z tego tytulu.Czy
                    > > slyszalas aby Zydzi sie wogole przyznali do Judenratow,KAPO,?Nie, nie prz
                    > yznali
                    > >
                    > > sie bo to czarna plama tak czarna ze holokaust wiadomo by sie nie odbyl b
                    > ez ich
                    > >
                    > > pomocy.
                    > ale jedno mnie dziwi totyle,jesli ten czlowiek byl taki spalony i to na tylu
                    > frontach dlaczego o tym nie trabiono 24/7 za jego zycia,komu na tym zalezalo
                    ab
                    > y
                    > to tuszowac? jesli chodzi o udupianie kogokolwiek przez komune to wiesz co o
                    ty
                    > m
                    > mysle,bosmy to przezyli,ale tu cos mi nie pasuje. zydzi maja dobry wywiad i
                    > jesli chodzi o II wojne swiatowa to nie zapominaja nikomu,szczegolnie z naszej
                    > strony. w koncu ten czlowiek robil duzo dla Polski i byl przez wiele lat
                    bardzo
                    > aktywny w wielu krajach,skadinad dziwi mnie,ze tyle ludzi nie zdolalo go
                    > zdyskredytowac powaznie za zycia.

rachelko poczytaj linki strangera moze to troche wyjasni zakladajac ze to prawda
                    faktem jednak jest ze Jezioranski jak jeden z pierwszych potepil Jedwabne
                    chociaz sledztwo prowadzone przez IPN nie bylo zakonczone i wlasciwie tak do
                    konca nie jest.
                    • Gość: rachelka Re: Polacy to narod rytualow i falszu moralnego IP: *.twcny.rr.com 22.01.05, 04:43
                      ja czytalam te linki,ale rowniez pamietam rozne rzeczy z czasow komuny,jak
                      nagonki na ludzi i fabrykowanie teczek. stranger twierdzi,ze niejaki pan
                      czechowicz ,ktory to wydal ksiazke, w ktorej oskarzal jezioranskiego, byl w
                      sumie po dobrej stronie sprawy, a ja go pamietam jako raczej jako zdrajce i to
                      podlego. jak wiesz polityka zawsze byla,jest i bedzie brudna i co dla jednego
                      jest chwalebne dla innego jest zdrada. ja mysle,ze sa znacznie gorsi ludzie niz
                      jezioranski,ktorzy to sa wychwalani pod niebiosa i wpisywani do wieczystych
                      ksiag historii, ten czlowiek zrobil cos dla polski i za to jestem mu
                      wdzieczna,gdyz osobiscie moglam z tego korzystac przez lata i zyc nadzieja na
                      lepsze jutro.
                      • bam_buko Re: Polacy to narod rytualow i falszu moralnego 22.01.05, 05:08

> ja czytalam te linki,ale rowniez pamietam rozne rzeczy z czasow komuny,jak
                        > nagonki na ludzi i fabrykowanie teczek. stranger twierdzi,ze niejaki pan
                        > czechowicz ,ktory to wydal ksiazke, w ktorej oskarzal jezioranskiego, byl w
                        > sumie po dobrej stronie sprawy, a ja go pamietam jako raczej jako zdrajce i to
                        > podlego. jak wiesz polityka zawsze byla,jest i bedzie brudna i co dla jednego
                        > jest chwalebne dla innego jest zdrada. ja mysle,ze sa znacznie gorsi ludzie
                        niz
                        > jezioranski,ktorzy to sa wychwalani pod niebiosa i wpisywani do wieczystych
                        > ksiag historii, ten czlowiek zrobil cos dla polski i za to jestem mu
                        > wdzieczna,gdyz osobiscie moglam z tego korzystac przez lata i zyc nadzieja na
                        > lepsze jutro.
                        masz racje jest wielu innych o niezbyt czystej przeszlosci wynoszonych dzisiaj
                        pod niebiosa ale wiedzac o swoich ciemnych sprawach usuneli sie dawno temu w
                        cien wiec po smierci nawet jak czegos sie dogrzebano pominieto lub poszlo w
                        niepamiec.
                        Jezioranski juz po powrocie do Polski byl mocno atakowany z roznych stron tylko
                        dlatego ze wzial sie za polityke a tutaj wyciaga sie wszystkie brudy,prawda
                        miesza sie z klamstwem.Jezioranski podjal rzucona rekawice i zaczal sie bronic
                        ale robil to b.nieumiejetnie czasmi wrecz prowokowal swoimi sprzecznymi
                        wyjasnieniami.
                        Powtarzam wiec jesli po tym przegranym procesie w Niemczech poszedlby
                        na "zasluzona "emeryture dzisiaj przedstawiany bylby napewno w innym swietle.
                        Sam sobie na wlasne zadanie "zapaskudzil" w zyciorysie.
                  • Gość: totyle Re: Polacy to narod rytualow i falszu moralnego IP: *.176.6.3.Dial1.Phoenix1.Level3.net 22.01.05, 04:47
                    rachelka-pewnych ludzi agentow kolaborantow sie ochrania dla uzycia ich w
                    dalszej kreciej robocie.Amerykanie mogli o jego przeszlosci okupacyjnej nie
                    wiedziec,ale jak ci juz powiedzialem wielu naukowcow hitlerowskich
                    ktorym Ameryka dala schronienie dostalo tutaj dobre posady i ochrone w zamian
                    za stworzenie NASA.Dzieki ich wiedzy Ameryka zbudowala programy rakietowe.
                    Z Jezioranskim moglo byc bardzo podobnie,mieli na niego haka to go szantazowali
                    a Jezioranski z wiedza wywiadowcza z czasow wojny byl dobrym propagandzista tym
                    bardziej ze mu jeszcze za to placono dolarami.
                    • Gość: rachelka Re: Polacy to narod rytualow i falszu moralnego IP: *.twcny.rr.com 22.01.05, 04:50

> rachelka-pewnych ludzi agentow kolaborantow sie ochrania dla uzycia ich w
                      > dalszej kreciej robocie.Amerykanie mogli o jego przeszlosci okupacyjnej nie
                      > wiedziec,ale jak ci juz powiedzialem wielu naukowcow hitlerowskich
                      > ktorym Ameryka dala schronienie dostalo tutaj dobre posady i ochrone w zamian
                      > za stworzenie NASA.Dzieki ich wiedzy Ameryka zbudowala programy rakietowe.
                      > Z Jezioranskim moglo byc bardzo podobnie,mieli na niego haka to go szantazowali
                      >
                      > a Jezioranski z wiedza wywiadowcza z czasow wojny byl dobrym propagandzista tym
                      >
                      > bardziej ze mu jeszcze za to placono dolarami.
                      alez oczywiscie zdaje sobie sprawe z tego tylko jak juz pisalam nikt swiety nie
                      jest.znam gorszych od niego,ktorych chwalono pod niebiosa,ja jestem i bede mu
                      wdzieczna za to co dostarczyl mnie i mojej rodzinie,jak rowniez i Polsce przez
                      lata, w koncu wlasne doswiadczenie jest czegos warte.
                      • Gość: totyle Re: Polacy to narod rytualow i falszu moralnego IP: *.176.6.3.Dial1.Phoenix1.Level3.net 22.01.05, 05:01
                        Zgadza sie.Dlatego wlasnie ze byli gorsi od niego on pozostal nietykalny
                        bo przeciez mozna i tak zinterpretowac jego zarzadzanie zydowskim mieniem ze
                        jakoby on Zydem byl to tak to robil aby jak najmniej krzywdy Zydom wyrzadzic-
                        prawda?.W koncu ktos inny by byl te fuche i tak dostac.
                        Dla Polski moj ojciec zrobil chyba wiecej za co komunistyczne wladze go nekaly
                        prawie do konca zycia.
                        Ale to temat na inny watek.
                        • Gość: rachelka Re: Polacy to narod rytualow i falszu moralnego IP: *.twcny.rr.com 22.01.05, 05:08

> Zgadza sie.Dlatego wlasnie ze byli gorsi od niego on pozostal nietykalny
                          > bo przeciez mozna i tak zinterpretowac jego zarzadzanie zydowskim mieniem ze
                          > jakoby on Zydem byl to tak to robil aby jak najmniej krzywdy Zydom wyrzadzic-
                          > prawda?.W koncu ktos inny by byl te fuche i tak dostac.
                          > Dla Polski moj ojciec zrobil chyba wiecej za co komunistyczne wladze go nekaly
                          > prawie do konca zycia.
                          > Ale to temat na inny watek.
                          no wiesz moje rodziny od dziada pradziada i to z dwoch stron walczyli o
                          niepodleglosc i nikt nigdy im za nic nie podziekowal,ale to normalne,gdyz w
                          koncu byli to normalni ludzie,czyli prawdziwi bohaterowie. masz racje,ze tych
                          ludzi trzeba pamietac,ale rowniez mozna i pamietac o tych,ktorzy jakas tam
                          pozytywna czastke wniesli do naszego zycia, a tym samym przyczynili sie do
                          czegos w historii. i na tym zakoncze,gdyz ten chlop i tak juz odszedl a noc
                          zimna nie zacheca do dalszych dywagacji nad marnoscia tego swiata. dobranoc
                          totyle bo i tak swiata nie zbawimy,to zostalo juz dawno za nas zrobione.
                          • Gość: totyle Re: Polacy to narod rytualow i falszu moralnego IP: *.176.6.3.Dial1.Phoenix1.Level3.net 22.01.05, 05:13
                            Moja matka z moja babcia jechaly do Aushwitz i sto kilometrow od domu zwialy z
                            pociagu.Sistra mojej mamy jako 13 letnia dziewczynka zostala wywieziona na
                            roboty do Reichu,dziadek od strony mamy musial sie ukrywac przez cala wojne
                            w lasach przed Niemcami za nie placenie kontyngentu.And on and on.
                            A od strony rodziny mojej zony?.
            • krystian71 Nie, totyle 21.01.05, 22:41
              zanim uczciwych dowodow nie przeczytam nie musze we wszystko wierzyc,
              Tym bardziej, ze te argumenty od komunistycznej propagandy wyszly i o nich
              wtedy czytalem.
              • Gość: totyle Re: Nie, totyle IP: *.176.6.3.Dial1.Phoenix1.Level3.net 22.01.05, 04:30
                W swietle wypadkow z Jedwabnego i jego zachowanie-on byl pierwszy ktory sie w
                piersi za wine Polakow bil zanim jakiekolwiek dowody byly przedstawione
                mowi mi ze jest zydowskim agentem do wspolpracy z kazdym gdzie moze przetrwac i
                fortune zrobic.Jak wiesz sledztwo zostalo przerwane przez Rabinow z Izraela
                bo zaczynalo sie sypac ze Gross jest klamca.
                Gdyby powiedzial jako autorytet(w Jedwabnym)zaczekajmy nie wydawajmy zadnych
                sadow oskarzajacych Polakow przed zbadaniem sprawy to mialbym moze chwile
                powatpiewania.Przeciez tym stwierdzeniem nie zaprzeczylby zadnym koncowym
                rezultatom badania.Tylko Zyd nienawidzacy Polski i Polakow tak postapi.
                • Gość: rachelka Re: Nie, totyle IP: *.twcny.rr.com 22.01.05, 04:35

> W swietle wypadkow z Jedwabnego i jego zachowanie-on byl pierwszy ktory sie w
                  > piersi za wine Polakow bil zanim jakiekolwiek dowody byly przedstawione
                  > mowi mi ze jest zydowskim agentem do wspolpracy z kazdym gdzie moze przetrwac i
                  >
                  > fortune zrobic.Jak wiesz sledztwo zostalo przerwane przez Rabinow z Izraela
                  > bo zaczynalo sie sypac ze Gross jest klamca.
                  > Gdyby powiedzial jako autorytet(w Jedwabnym)zaczekajmy nie wydawajmy zadnych
                  > sadow oskarzajacych Polakow przed zbadaniem sprawy to mialbym moze chwile
                  > powatpiewania.Przeciez tym stwierdzeniem nie zaprzeczylby zadnym koncowym
                  > rezultatom badania.Tylko Zyd nienawidzacy Polski i Polakow tak postapi.
                  te sprawy znam pobieznie,gdyz jestem zbyt daleko ot tego aby tym zyc. skadinad
                  wiem,ze choc w swym raporcie zrzucil wine za zabicie mieszkancow jedwabnego na
                  polakow,to jednak glownie winil za to system wojenny i niemcy. czytalam pare
                  jego wypowiedzi, w ktorych bardzo sprawiedliwie opisywal stosunki
                  polsko-zydowskie z jednoznacznym wskazaniem palca na niemcow.
                  • Gość: totyle Re: Nie, totyle IP: *.176.6.3.Dial1.Phoenix1.Level3.net 22.01.05, 04:56
                    A wiec jaki to autorytet skoro Zydzi zignorowali jego auterytetywnosci
                    i wpisali w Encyklopedie ze Polacy zabili Zydow w stodole w Jedwabnem.
                    Tutaj juz Niemcow pomineli jako glownych prowodyrow i rezyserow tragedi.
                    Jest to czesc nagonki na Polske gdzie Jezioranski do niej przystapil
                    a jako autorytet Polakow -co kolwiek to ma znaczyc tym bardziej
                    Polakow oczernia.
                    • Gość: rachelka Re: Nie, totyle IP: *.twcny.rr.com 22.01.05, 04:59
                      tak na dobranoc poczytaj sobie, wiele racji ma slusznych ale klania sie zydom.
                      /wings.buffalo.edu/info-poland/ classroom/J/Nowak.html
                      • Gość: totyle Re: Nie, totyle IP: *.176.6.3.Dial1.Phoenix1.Level3.net 22.01.05, 05:08
                        Tak i to klania sie Zydom kosztem Polski i Polakow.Wolna Europa Jezioranskiego
                        traci tu juz na znaczeniu duzo a dla mnie wszystko.Teraz kiedy Polska sie
                        podobno z jarzma komunizmu wyzwolila o co walczyl potrafil zplugawic bo taka
                        znowu byla moda i wymagania zydokomuny.
                        (Kwasniewski to przefarbowany komunista jak nie wiedzialas)To takie dla nich
                        latwe zmieniac kolory.
      • krystian71 Mortuum flagellas 21.01.05, 21:41
        • Gość: stranger Re: Mortuum flagellas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 21:52
          Jeno o prawdę chodzi a nie "bicie umarłego". Nie można z czarnego robić białe a
          z białego czarne. Kłamstwo jest sprzeczne z etyka i urongą tym co żyli w
          tamtych czasach a zachowali się godnie. Promuje również "amnezje umysłową" dla
          pewnego kręgu. Dlatego umarł człowiek - ale nie autorytet i nie bohater a
          raczej... Sam sobie odpowiedz czytając podane przeze mnie (wcześniej) linki.
          • Gość: stranger Re: Mortuum flagellas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 22:02
            Aj waj - miało być "urąga"
            • krystian71 Re: Mortuum flagellas 21.01.05, 22:46
              strangerku - zatem jeszcze raz.
              Nagonke na Nowaka( jeszcze nie wiedzialem , ze to ten legendarny kurier z
              Warszawy ) obserwowalem za glebokiej komuny.
              Specjalista w tym zakresie, Urban , dorzucal wlasne kamyczki.
              Komuna slynie ze swych zdolnosci w dorabianiu ludziom zyciorysow i choc nie
              jestem bezkrytyczny , w pewne rzeczy uwierze raczej historykom i po wielu
              latach badan.
              Wole zawierzyc poki co np. opinii Kisiela z jego abecadla
              Pozdrawiam
              • zniwiarka Re: Mortuum flagellas 21.01.05, 23:07
                jeśli narodowcy wyciągają te same "źródła" co Urban-rzecznik, to chyba świat
                się przewrócił i stoi na głowie.
                A Jan Nowak-Jeziorński siedzi na chmurce i płacze ze śmiechu
              • Gość: stranger Re: Mortuum flagellas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 23:10
                Witam
                Powiadasz cyt.: "...Komuna słynie ze swych zdolności w dorabianiu ludziom
                życiorysów i choć nie jestem bezkrytyczny, w pewne rzeczy uwierzę raczej
                historykom i po wielu latach badań. Wolę zawierzyć póki co np. opinii Kisiela z
                jego abecadla..." - zwróć uwagę na autorów artykułów podanych w wcześniejszym
                liście. To są historycy mający dostęp do materiałów - już po śmierci Kisiela
                (bardzo mądrego człowieka) ale nie będącego historykiem i nie znającego jeszcze
                wówczas (gdy swoje mówił) podanych później faktów. Siłą rzeczy jego słowa były
                podyktowane tylko "dorobkiem" PRL... I obawą przed fałszywkami SB.
                Ponadto nie można potępiać w czambuł PRL i ustaleń jej instytucji - władza sama
                nie okłamywałaby się a wówczas nikt nie liczył się z tym że archiwa MSW będą
                zabrane czerwonym. Więc po co miałyby być fałszywki w tych archiwach? A
                kontrola była tak stworzona, że "nierzetelny" funkcjonariusz bardzo szybko
                wpadał.

PS.
                Znam multum przypadków oddelegowania agentów służ specjalnych do opozycji (ho
                ho to sprawa stara jak świat) by stali się bohaterami narodowymi "rewolucji".
                Lub karier w opozycji ludzi na których służby miały "haka" i było wygodne
                by "pupilek" stał się kimś.
                Do tego tematu wrócę za kilka dni - dziś jakoś mi nie wypada.
                • zniwiarka Re: Mortuum flagellas 21.01.05, 23:35

> Ponadto nie można potępiać w czambuł PRL i ustaleń jej instytucji - władza
                  > sama nie okłamywałaby się a wówczas nikt nie liczył się z tym że archiwa MSW
                  > będą zabrane czerwonym. Więc po co miałyby być fałszywki w tych archiwach? A
                  > kontrola była tak stworzona, że "nierzetelny" funkcjonariusz bardzo szybko
                  > wpadał.

"Pójdź dziecię. Ja cię uczyć każę"
                  /Konopnicka/
                  • Gość: stranger Re: Mortuum flagellas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.05, 00:07
                    ? Cytaty - znam na pamięć "tony". Chcesz próbkę w odpowiedzi na twoje
                    słowa=cytat?
                    "Jeśli "a" oznacza szczęście, to "a = x + y + z", "x" - to praca, "y" - to
                    rozrywka, "z" - umiejętność trzymania języka za zębami"

PS.
                    Kto to powiedział? No mały konkursik.
                    • Gość: rachelka Re: Mortuum flagellas IP: *.twcny.rr.com 22.01.05, 04:31

> ? Cytaty - znam na pamięć "tony". Chcesz próbkę w odpowiedzi na twoje
                      > słowa=cytat?
                      > "Jeśli "a" oznacza szczęście, to "a = x + y + z", "x" - to praca, "y" - to
                      > rozrywka, "z" - umiejętność trzymania języka za zębami"
                      >
                      > PS.
                      > Kto to powiedział? No mały konkursik.
                      wiadomo nasz slawny Albert z Einsteinow:)))
                      • Gość: rachelka Re: Mortuum flagellas IP: *.twcny.rr.com 22.01.05, 04:37
                        a kto to powiedzial stranger,to pasuje i do tego watku i do wielu innych?

If you give me six lines written
                        by the most honest man, I will find
                        something in them to hang him.
                        • Gość: stranger Re: Mortuum flagellas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.05, 04:51
                          Hehe - nie wiem jeszcze ale zastanowiem się.
                          - rzeczywiście autorem przytoczonego przeze mnie cytatu był Albert Einstein,
                          nota bene bardzo nie lubiący Polaków, vide jego wystąpienia publiczne w
                          Niemczech.
                          • Gość: rachelka Re: Mortuum flagellas IP: *.twcny.rr.com 22.01.05, 04:55

> Hehe - nie wiem jeszcze ale zastanowiem się.
                            > - rzeczywiście autorem przytoczonego przeze mnie cytatu był Albert Einstein,
                            > nota bene bardzo nie lubiący Polaków, vide jego wystąpienia publiczne w
                            > Niemczech.
                            no albert byl specyficzny ale jak kazdy geniusz jego umysl skierowany byl na
                            inne tory, a do tego jeszcze te jego kobiety:)))
                            co mnie bardzo smieszy to fakt iz nie byl dobrym uczniem:)))
                • krystian71 Re: Mortuum flagellas 21.01.05, 23:36
                  Masz racje, za kilka dni...

> Znam multum przypadków oddelegowania agentów służ specjalnych do opozycji (ho
                  > ho to sprawa stara jak świat) by stali się bohaterami narodowymi "rewolucji".
                  > Lub karier w opozycji ludzi na których służby miały "haka" i było wygodne
                  > by "pupilek" stał się kimś.

Ale strangerku, zastanow sie...
                  Czy ci co zbierali te informacje w swoich archiwach , w najczarniejszych
                  sennych marach mogli przypuszczac , ze kiedykolwiek oddadza wladze?
                  Bo to nie sa archiwa z czasow Jaruzela , ale znacznie wczesniejsze!!!
                  • Gość: stranger Re: Mortuum flagellas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 23:51
                    No właśnie, ekipa Jaruzela planowała od dawna Okrągły Stół czyli dogadanie się
                    władzy z... władzą (tzn. swoimi ludźmi). Ale na pewno nie było takiego myślenia
                    w czasach Bieruta, Gomułki i Gierka. Tam mówiono wyrażnie: "ręka która
                    podniesie się na socjalistyczną Polskę zostanie odrąbana". I nie były to li
                    tylko pogrózki. Mordowano ludzi i to sporo.
                    Stąd wniosek, iz służby specjalne dawniejszego okresu tym bardziej prowadziły
                    archiwa (zgodnie z prawdą) w przekonaniu, iż nigdy nie ujrzą światła dziennego.
                    Stąd prawdopodobieństwo fałszywek w tych archiwach (l.40/50/60/70) jest nikłe.
    • Gość: totyle Re: zmarl Jan Nowak-Jezioranski IP: *.176.6.190.Dial1.Phoenix1.Level3.net 21.01.05, 21:49
      rachelka ponizej masz komentarz krystiana ktory najlepiej okresla co to byla za
      gra..Ameryka dala schronienie wielu nazistom po wojnie i kolaborantom w zamian
      za sluzenie jej propagandowej polityce z sowietami.Wybielali wiec zydowskimi
      wybielaczami wszystkie czarne karty tych bohaterow "Jezioranskich".

Re: Walka z ustrojem który nam się niepodoba, ok.
      Autor: krystian71
      Data: 21.01.2005 21:31 + dodaj do ulubionych wątków

skasujcie post

+ odpowiedz

-----------------------------
      • krystian71 Re: zmarl Jan Nowak-Jezioranski 21.01.05, 22:57
        ty mnie chyba totylku nie zrozumiales.
        Moje wystapienie nie bylo przeciwko Nowakowi -Jezioranskiemu, bo choc przeciwko
        niemu jest wiele dowodow, ale smiem przypuszczac, ze sa one sfabrykowane przez
        komunistyczna bezpieke
        Moje wystapienie jest przeciwko alantom , ktorzy dysponowali w koncowce wojny
        miazdzaca przewaga i ktorych polityki wobec ZSRR nie da sie wytlumaczyc w
        zadnych kategoriach racjonalnej analizy , jesli wykluczyc domniemanie, iz
        centralne osrodki wladzy w USA zostaly opanowane przez agenture sowiecka, co
        byloby najbardziej racjonalnym wytlumaczeniem
        pozdrawiam
        • Gość: totyle Re: zmarl Jan Nowak-Jezioranski IP: *.176.6.190.Dial1.Phoenix1.Level3.net 21.01.05, 23:48
          Krystian-w koncowce wojny przewaga dysponowal Stalin.Porozumienia z Jalty sa
          tego dowodem i oddanie calej wschodniej Europy stalinowi.Zas zaraz po wojnie
          okupacja Niemiec i podzial na sektory dzialal wedlug ustalonego przez nich
          planu az do momentu blokady Berlina przez sowietow.
          Po tym nastapil okres zimnej wojny i wtedy to dopiero agenci i wspolpracownicy
          sie przeflancowywali.
          Zreszta zobacz jak sie zachowal w sprawie Jedwabnego gdzie nawet nie dopuscili
          Zydzi do zbadania do konca dowodow(przerwanie ekshumacji bo moglo zrujnowac
          Grossa oskarzenia)bijac sie za Polakow w piersi.
          • krystian71 jutro :DDD 22.01.05, 00:12
            pozdrawiam i dobranoc
          • krystian71 Re: zmarl Jan Nowak-Jezioranski 22.01.05, 13:53
            przeczytalem spokojnie jeszcze raz i sam widze , ze moja odpowiedz mogla byc
            mylaca.
            Kogo uwazam czy podejrzewam o prace na rzecz sowietow:
            Roosevelta , czy Jezioranskiego?
            Wiec jeszcze raz.
            Jezioranski dozyl bardzo sedziwego wieku , w aktywnosci politycznej do konca,a
            wiec jest wiele etapow jego zycia do ktorych musielibysmy sie ustosunkowywac.
            Zarzuca sie mu wspolprace z Hitlerem, przyznam ci sie ze takie prasowe
            oskarzenia z ust glebokiej komuny (Gomulka)widzialem na wlasne oczy i
            systematycznie olewalem, gdyz wspaniale pasowaly do calej metodologii
            komunistycznej propagandy.
            Inaczej mowiac , byl to ich stary ograny chwyt.Przypomnij sobie casus
            Jasienica, jakie perfidne zarzuty przeciw niemu Gomulka wytoczyl, wspolpraca z
            hitlerowcami, bandami UPA , a jakze, nawet by pograzyc go w oczach
            spoleczenstwa poszedl krok dalej , zarzucajac Jasienicy wspolprace , podpisanie
            lojalki w UB za cene zdrady wlasnych kolegow.(!!!sic)
            Totylku, zatem reasumujac, jesli nie udowodnisz mi , ze cale oskarzenie
            Jezioranskiego ma inne zrodla niz komunistyczna bezpieka , poty bede bardzo
            ostrozny z formulowaniem wnioskow.
            Idzmy dalej, przed wybuchem powstania Jezioranski przedziera sie do Warszawy,
            (zapewne nie sypialnym pierwszej klasy) i tam uswiadamia decydentom,ze na zadna
            pomoc z Zachodu, nawet w postaci masowych zrzutow uzbrojenia nie moga liczyc.
            O Sowietach wogole nie mowiac, gdyz to przeciw nim ostrze powstania bylo
            skierowane.
            Uswiadamia czynniki konspiracyjne,nieswiadome sytuacji miedzynarodowej, ze
            Polska JUZ zostala sprzedana w Teheranie, i wybuch powstania jest na reke tym
            silom , ktorym zalezy na zniszczeniu Stolicy , exterminacji jej intelektualnych
            elit.
            W tym momencie jego zycia rowniez nie widze , by jego dzialania mialy jakis
            inny podtekst niz dobro jego Ojczyzny.
            Zostaje w Warszawie, WALCZY do konca w sprawie w ktora nie wierzy-to takie
            polskie , nieprawdaz?Bo jego bylo na wierzchu,a nie przerazajaca naiwnosc
            Sosnkowskiego, Bora , czy pozniej Mikolajczyka ,bioracych za dobra monete
            cyniczne klamstwa Roosevelta i Churchila.
            Piszesz:-
            w koncowce wojny przewaga dysponowal Stalin.Porozumienia z Jalty sa
            > tego dowodem i oddanie calej wschodniej Europy stalinowi.Zas zaraz po wojnie
            > okupacja Niemiec i podzial na sektory dzialal wedlug ustalonego przez nich
            > planu az do momentu blokady Berlina przez sowietow.

Nie zgadzam sie z toba, to nie militarna przewaga Stalina, ale glupota
            zachodnik decydentow ( a moze cos wiecej ) oddala Sowietom szmat Europy i tyle
            nieszczesc spowodowala.
            W koncowce wojny III Armia gen.Pattona zajela zachodnia Czechoslowacje, mogla
            zajac przed Sowietami Prage i Berlin , swoja pancerna czolowka byla juz na
            terenach nalezacych do pozniejszej PRL ( pod Swieradowem )
            Niemcy blagali o zawieszenie broni na Zachodzie i tylko kompletne zidiocenie
            Roosevelta i Stalina w koncowej fazie wojny doprowadzilo do utraty przez Zachod
            ponad miliona kilometrow kwadratowych.
            Rosja nie byla potrzebna Ameryce w pokonaniu Japonii, wypowiedziala jej wojne
            8.VIII, a przeciez juz 6.VIII spadla bomba na Hiroszime i wojna byla
            praktycznie skonczona,
            Czym to wszystko tlumaczyc jak nie doskonale dzialajaca w GB a szczegolnie w
            USA sowiecka agentura.
            Jezioranski w te sprawy nie jest zamieszany.
            Dopiero pozniej , przyszedl czas otrzezwienia ,zrozumienia ,kto jest wlasciwym
            wrogiem , mowy Dullesa.
            Stefan Kisielewski kiedys stwierdzil, ze rzad amerykanski przez cale polwiecze
            zrobil dla Polakow tylko JEDNA, JEDYNA ale naprawde wielka rzecz-
            powolal Radio Wolna Europe.A na jego czele stanal wlasnie nasz Jezioranski.
            Zaciekle zagluszane , odegralo kilkakrotnie w historii Polski role decydujaca.
            Od relacji Swiatly,dzieki ktorym rok 56 w Polsce wygladal tak a nie inaczej, po
            relacje z wszelkich miesiecy , czerwcow, grudniow, sierpniow bez ktorych
            odciete od informacji spoleczenstwo nie mialo by szans na WSPOLNE reagowanie.
            Gdyby Totylku Nowak-Jezioranski juz niczym innym sie Polsce nie przysluzyl, dla
            mnie jest to wystarczajacy tytul dla jego zaslug i chwaly.
            Nie musi od razu byc dla mnie autorytetem moralnym, jak go nazywa GW
    • bam_buko Jan Nowak-Jezioranski,kontrowersyjn a postac 21.01.05, 22:54
      Obok niewatpliwych zaslug ,czarne plamy w zyciorysie.Jego najwiekszym bledem
      bylo po odejsciu z radia WE rozpoczecie dzialanosci powiedzmy politycznej w USA
      a nastepnie w Polsce.
      Byl wyjatkowo naiwny ludzac sie,ze nikt nie zacznie grzebac w jego przeszlosci.
      Gdyby poszedl sladem Andersa czy Bora-Komorowskiego i przeszedl na "zasluzona"
      emeryture czyli usunal sie w cien dzisiaj bylby bohaterem i byc moze jego
      imienie nosilyby szkoly,ulice jak w/w ktorych dzialalnosc/zyciorysy sa rowniez
      kontrowersyjne.
      Na niewatpliwy plus mozna zaliczyc jego odwazny glos/opinie kiedy byl przeciwny
      rozpoczeciu Powstania Warszawskiego,niestety nikt nie sluchal.
      • Gość: Gerard Ktorego ze znanych Polakow, rodacy nie opluli? IP: *.detroit-19rh15rt.mi.dial-access.att.net 21.01.05, 23:31
        Nie znam, poczynajac od pierwszych wladcow az do wspolczesnych tworcow kultury.
        Tacy, w cholere jestesmy. Zazdrosc czy co? I te zamilowanie do szukania zawsze
        dziury w calym albo konspiracji i uslug dla obcych. Nieraz mozna sie zapytac
        czy Polak to nie schozofrenik? Najlepiej siedziec na dupie, nic nie robic dla
        kraju (przeciez nie wszystko wychodzi nawet jak sie chce najlepiej)i umrzec
        spokojnie w Monkach albo Zurominie. Wtedy najwyzej sasiad napluje na grob bo mu
        kiedys lopaty nie pozyczyles - akrat trzonek byl naprawde zlamany.
        • Gość: stranger Re: Ktorego ze znanych Polakow, rodacy nie opluli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 23:41
          Co to znaczy opluli? czy np. opluciem będzie napisanie cos takiego - Do
          chorujących na choroby weneryczne należy dorzucić Zygmunta III Wazę a także
          Jana III Sobieskiego, którego kiłą zaraziła Marysienka będąca poprzednio żoną
          Zamoyskiego, który to z kolei zaraził oblubienicę naszego króla. Z tego powodu
          dzieci rodzące się ze związku Marysienki i Jana III miały kiłę wrodzoną, przez
          co długo nie przeżywały, sam zaś król zmarł na nią prawdopodobnie. Co wskazuje
          na zapiski w kronikach, w których to można wyczytać, iż po śmierci króla
          znaleziono u niego gangrenę koło jajec, choć z drugiej strony Sobieski bardzo
          się lubił obżerać co było przyczynkiem do jego choroby wieńcowej. Z innych
          wielkich Polaków chorujących na weneryki wspomnę jeszcze tylko o Kazimierzu
          Przerwie - Tetmajerze (zmarł w zakładzie dla obłąkanych w 1940 r.), Stanisławie
          Wyspiańskim, czy Przybyszewskim. I co, czy pluję?

Reasumując: są rzeczy bolesne czy niewygodne (niczym tabu) ale czy milczeć o
          tym czy też mówić? a jeśli mówić to "trąbić" czy wstydliwie szeptać? A może
          milczeć?

Dla mnie istnieje prosta odpowiedz - mówić, wtedy nie będzie ani tabu ani
          sensacji a juz na pewno nie kłamać.
        • Gość: rachelka Re: Ktorego ze znanych Polakow, rodacy nie opluli IP: *.twcny.rr.com 22.01.05, 04:10
          Gość portalu: Gerard napisał(a):

> Nie znam, poczynajac od pierwszych wladcow az do wspolczesnych tworcow kultury.
          >
          > Tacy, w cholere jestesmy. Zazdrosc czy co? I te zamilowanie do szukania zawsze
          > dziury w calym albo konspiracji i uslug dla obcych. Nieraz mozna sie zapytac
          > czy Polak to nie schozofrenik? Najlepiej siedziec na dupie, nic nie robic dla
          > kraju (przeciez nie wszystko wychodzi nawet jak sie chce najlepiej)i umrzec
          > spokojnie w Monkach albo Zurominie. Wtedy najwyzej sasiad napluje na grob bo mu
          >
          > kiedys lopaty nie pozyczyles - akrat trzonek byl naprawde zlamany.
          no przyjscie Jezusa bliskie,bo popieram detroit. jeszcze sie taki nie
          urodzil,ktory by polakom dogodzil.
        • Gość: totyle Re: Ktorego ze znanych Polakow, rodacy nie opluli IP: *.176.6.166.Dial1.Phoenix1.Level3.net 22.01.05, 17:07
          Nastepny sie przystroil w polski pioropusz i ubolewa zamiast sie swoim
          krajem zajac w ktorym polowa to debile zabijaki szukajace Boga a druga polowa
          to zbieranina roznych dziadow niedobitkow co im sie robic niechce.
          • Gość: rachelka Re: Ktorego ze znanych Polakow, rodacy nie opluli IP: *.twcny.rr.com 22.01.05, 18:13

> Nastepny sie przystroil w polski pioropusz i ubolewa zamiast sie swoim
            > krajem zajac w ktorym polowa to debile zabijaki szukajace Boga a druga polowa
            > to zbieranina roznych dziadow niedobitkow co im sie robic niechce.
            no ale totyle detroit ma swoj punkt widzenia, z ktorym akurat sie w tym momencie
            zgodze. nie ma ludzi idealnych a my,Polacy za duzo walczymy ze soba, a za malo
            popieramy kogokolwiek kto chociaz troche Polsce robi dobrze. zamiast znalesc
            punkt spojny i ruszyc z miejsca,my krecimy sie w kolko gryzac,kopiac i ujadajac
            na siebie. zobacz nawet Pilsudski byl wielki i maly,zalezy kto go ocenial. jesli
            spytalbys Korfantego czy go lubil to watpie,ze dostalbys duzo pochwal. Krystian
            ma racje w sojej wypowiedzi na temat Jezioranskiego,gdyz komuna miala strasznie
            plugawy aparat niszczenia ludzi i wielu z nas sie o nym przekonalo na wlasnej
            skorze jak niszczy sie ludzi w/g skryptu i jak ciezko potem jest sie oczyscic z
            zarzutow. w koncu nie kto inny tylke te same komuchy co nas niszczyly dzisiaj
            nagle oglosily sie wybawicielami Polski, i to jest wstyd, a RWE zrobilo bardzo
            wiele dla wielu z nas,niezaleznie od motywow,ktore staly za nimi.
            • Gość: totyle Re: Ktorego ze znanych Polakow, rodacy nie opluli IP: *.176.6.166.Dial1.Phoenix1.Level3.net 22.01.05, 19:50
              rachelka nie mozna sie klocic z krystiana opinia-ja wiem i co ty piszesz ma tez
              sens w kotekscie patriotyzmu,romantyzmu ktory to jest jak wiesz jedynym w calej
              Europie kierunkiem rdzennie polskim.Wallenrody dalej w nas siedza i placz duszy
              dla jej wolnosci ciagle w nas pokutuje.
              Jednakze musze ci powiedziec ze poleganie na przyjacielach Polsce na dobre nie
              wyszlo.Silne panstwo nie potrzebuje sie starac o przyjaciol a moj ojciec mawial
              ze Bog pomaga tym co sobie sami pomagaja.
              W sprawie Jezioranskiego mam pewne watpliwosci bo cos sie mi tu nie zgadza.On
              bedac Zydem(co tez nie uwlaszcza mu ze nie mogl walczyc o dobro Polski)walczyl
              swym radiem z zydokomuna i tu trzeba sie zastanowic gdzie jest pies pogrzebany.
              Henryk Pajak pisze ze do czasow przeflancowania sie zydowskiego establishmentu
              "Solidarnosc"i okragly stol(jako model-znowu eksperyment na Polsce)) w Europie
              Wschodniej Zydzi sterujacy tym kawalkiem Swiata byli adwersazami zydowskiego
              establishmentu swiata zachodniego.Po pozornym upadku komunizmu-ponoc sie
              dogadali i razem juz prowadza polityke swiatowa co zreszta na to wyglada w tej
              chwili.
              Jak tu widziec role Jezioranskiego ktory w momencie tak waznym dla image Polski
              w Swiecie pierwsze co robi to uzywa swego"autorytetu" do upokorzenia tej Polski
              o ktora taka "walczyl"swym radiem.Nie wykazal nawet zdzbla powsciagliwosci
              mowiac zaczekajmy zobaczymy co pokaza badania.Tylko jak cale zydostwo chuzia na
              Jozia rzucil sie przyklaskujac Zydom Grossowcom o zbrodniarzach Polskich w
              Jwdwabnem.Jego patriotyzm i autorytet jest dla mnie wishy washy-jak juz nam
              dali do zrozumienia przedstawiiciele z jego grupy etnicznej.
              Krystian mowi o jego zaslugach w czasie okupacji-sa-nie watpie ale wtedy kazdy
              robil kto nie byl hitlerowcem cos aby przezyc,ocalic swoje otoczenie przed w
              sumie wspolnym wrogiem Zydow i Polakow.
              Jego wspolpraca w zarzadzaniu dla hitlerowcow mieniem zydowskim i sprawa
              Jedwabnego mnie okropnie razi.Zalatuje mi choragiewka.
              • Gość: rachelka Re: Ktorego ze znanych Polakow, rodacy nie opluli IP: *.twcny.rr.com 22.01.05, 20:07

> rachelka nie mozna sie klocic z krystiana opinia-ja wiem i co ty piszesz ma tez
                >
                > sens w kotekscie patriotyzmu,romantyzmu ktory to jest jak wiesz jedynym w calej
                >
                > Europie kierunkiem rdzennie polskim.Wallenrody dalej w nas siedza i placz duszy
                >
                > dla jej wolnosci ciagle w nas pokutuje.
                oj tu nie masz racji, ja nigdy nie pochwalam naszej romantycznej ,chorej wizji
                slepego patriotyzmu. uwazam jedynie,ze na temat jezioranskiego mam zbyt malo
                wiadomosci aby zanegowac to co wiem o nim z wlasnych obserwacji. w koncu dzisiaj
                latwo puscic cos w net i tym sposobem dodac komukolwiek rzeczy do zyciorysu. na
                pewno jego wojenna dzialanosc byla przez komuchow wyszydzana, a to dla mnie
                czerwona choragiewka na 100%, jak rowniez przez te lata,ktore w Polsce bylam nic
                zlego w podziemiach na jego temat nikt nie mowil.
                • Gość: totyle Re: Ktorego ze znanych Polakow, rodacy nie opluli IP: *.176.6.166.Dial1.Phoenix1.Level3.net 22.01.05, 20:42
                  Reasumujac bo ja juz na ten temat tu nie bede pisal dla mnie jest on
                  czlowiekiem bardziej szukajacym swej kariery niz korzysci dla Polski.
                  Jednakze zrobil wiecej dla Polski niz inni ktorzy albo nie umieli,nie mogli bo
                  byli w krytyczniejszej pozycji niz on lub obojetnie patrzyli na sprawy i tu
                  moze jest jego wieksza od innych zasluga.Zarzadzanie mieniem zydowskim dla
                  hitlerowcow mi tu zgrzyta jak piasek w trybach i tez mi to nie jest obojetne w
                  koncu to sie dzialo na terenie Polski.Gdyby nie Zyd takim mieniem zarzadzal
                  to juz dawno mielibysmy miedzynarodowa afere z polskim antysemiyyzmem a nawet
                  faszyzmem.Czy Niemcy nie wiedzieli ze on jest zydowskiego pochodzenia a
                  przeciez Zydow tepili.Ta wspolpraca mi smierdzi czyms czego nie moge narazie
                  sobie wydedukowac ale gdzies intuicyjnie cos podpowiada ze nieskazitelnym on
                  tez nie byl.
                  Sklaniam sie do wypowiedzi strangera ktory zapowiedzial ze po zalobie
                  kilkudniowej cos jeszcze na ten temat napisze otwierajac osobny watek.
                  Opinie zaleza od punktu siedzenia a czlowiek wiadomo nie siadywal wszedzie
                  gdzie Jezioranski a opinie osob trzecich sa lub moga byc podyktowane
                  pobudkami zemsty lub zazdrosci.

• Gość: rachelka Re: Ktorego ze znanych Polakow, rodacy nie opluli IP: *.twcny.rr.com 22.01.05, 20:46
                    i dlatego dajmy mu spoczac na jego ostatnim miejscu a niech historia,historycy i
                    fakty przemowia za nim,nie spekulacje. teraz wracam do dowcipow bo wali snieg i
                    trzeba sobie jakos pomoc w przeczekaniu nawalnicy:)))
      • Gość: totyle Re: Jan Nowak-Jezioranski,kontrowersyjn a postac IP: *.176.6.190.Dial1.Phoenix1.Level3.net 21.01.05, 23:39
        Powstanie Warszawskie ze upadlo nie bylo wina ich ogranizatorow.Zydowskie w
        Gettcie tez upadlo a jest to dla nich chociaz jeden przyklad zorganizowanej
        jakos antyhitlerowskiej walki.Powstanie upadlo bo wczesniej z Jalty juz
        porozumienia byly ze Polska ma isc na pozarcie sowietom wiec alianci nie
        pomagali a sowiety wrecz wyczekiwaly na Pradze az to powstanie sie wykrwawi.To
        apropos Powstan.
        Jan Nowak przegral sprawe w NRF o znieslawienie z kad inad kraju gdzie dzialaly
        demokratycznie pod aspicjami USA organy panstwowe.Sam sie zreszta przyznawal do
        wspolpracy z Niemcami.
        • bam_buko Re: Jan Nowak-Jezioranski,kontrowersyjn a postac 22.01.05, 04:00

> Powstanie Warszawskie ze upadlo nie bylo wina ich ogranizatorow.Zydowskie w
          > Gettcie tez upadlo a jest to dla nich chociaz jeden przyklad zorganizowanej
          > jakos antyhitlerowskiej walki.Powstanie upadlo bo wczesniej z Jalty juz
          > porozumienia byly ze Polska ma isc na pozarcie sowietom wiec alianci nie
          > pomagali a sowiety wrecz wyczekiwaly na Pradze az to powstanie sie
          wykrwawi.To
          > apropos Powstan.

<< Nawiazujac do Powstania :Jezioranski jak kurier przekazal inf. ze Londyn nie
          pomoze bo nie ma takich mozliwosci i na zadna inna pomoc aliantow decydenci w W-
          wie nie moga liczyc.Byl jednym z nielicznch na ostatniej odprawie KG ktory nie
          widzial zadnych szans na powodzenie....i tutaj mial racje ,to graniczylo z
          samobojstwem(decyzja) co wkrotce stalo sie faktem.

> Jan Nowak przegral sprawe w NRF o znieslawienie z kad inad kraju gdzie
          dzialaly
          >
          > demokratycznie pod aspicjami USA organy panstwowe.Sam sie zreszta przyznawal
          dowspolpracy z Niemcami.

<<<< i wlasnie w tym momencie powinien wycofac sie z polityki,poniewaz chmury
          zaczely sie gromadzic nad jego powiedzmy kontrowersyjna przeszloscia
    • Gość: stranger Ciekawe co na to "fredzio54"? Jak Żydzi oceniają IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 23:31
      w/w osobę - bohater czy kolaborant zarządzający mieniem żydowskim? Fredziu54
      gdzie jesteś?
    • Gość: fama CIA tez lzy wylewa..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.05, 01:04
      ....bo tacy Nowacy czy Jezioranscy odwalili dla niej
      kawal dobrej roboty (tylko krasnale nie uwierza, ze
      dyrektorowanie rozglosni Wolna Europa - finansowanej
      przez US Congres, nie wymagalo wspolpracy z ta
      znana organizacja dobroczynna (Charity International
      Agency).....
    • grom3 Zmarl bo byl stary normalne 22.01.05, 01:23
      Chwalic boga ze za nami ta wielka epoka klamstw w wykonaniu
      Jezioranskiego,zobaczymy kogo wujek sam wygoni na pogrzeb a moze sam przyjedzie
      zeby Polska dolozyla wiecej wojska do mordowania Irakijczykow.
      • gini Re: Cos Wam powiem 22.01.05, 01:36
        O zmarlych albo zle albo wcale.Wypada, przynajmniej odczekac, moze jakis czas
        gdy sie podejmie ocene.
        Z drugiej strony jednak dostaje mdlosci, gdy na sile robi sie z Kogos autorytet
        moralny.
        A gdy to robi GW to mi sie od razu zaczynaja dzwonic dzwoneczki, swiatelka
        migaja, alarm mi sie wlacza z miejsca.
        • grom3 Re: Cos Wam powiem 22.01.05, 01:40
          Gini czy na tej miotle ty lecisz czy Jezioranski po instrukcje do USA.
        • Gość: totyle Re: Cos Wam powiem IP: *.176.6.3.Dial1.Phoenix1.Level3.net 22.01.05, 02:49
          gini ty wiesz ze ja zawsze twoje watki akceptowalem.Tutaj jakos nie masz racji
          a to z tej racji ze:jak autorytet to mowa taka na pogrzebie go pozegnac a jak
          kolaborant z nazistami niemieckimi to odczekac.Odczekac po co aby ostygl?Ja
          uwazam ze juz za pozno mu cos udawadniac,za pozno bo nie moze sie bronic a jak
          mogl sie bronic w sadzie w NRF to przegral sprawe placac odszkodowania.
          Odczekiwanie zaciera slady,swiadkowie umieraja inne sprawy na agende daja aby
          o pewnych drazliwych tematach nie mowic.Tematy zastepcze-rozumiesz.
    • Gość: Alfred Poznaje rodakow - zawsze opluja swoich najbardziej IP: *.detroit-19rh15rt.mi.dial-access.att.net 22.01.05, 18:16
      • Gość: rachelka Re: Poznaje rodakow - zawsze opluja swoich najbar IP: *.twcny.rr.com 22.01.05, 18:22
        i niestety ty jestes tego dobrym przykladem,a wiec zacznijmy mea culpa od
        siebie,aby sprzatnac brudy innych.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka