Dodaj do ulubionych

Polska Narodem Wybranym

04.02.05, 00:07
"Polska jest monarchią! Polska jest Narodem Wybranym Najświętszej Maryi
Panny."
Kardynał August Hlond, Prymas Polski

nie wiem na czym to poleaga ale ładnie brzmi ;-)

gorąco polecam
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24536&w=20026952
Obserwuj wątek
    • negevmc I jeszcze cos, akurat na czasie 04.02.05, 00:15
      Nie moglem sie powstrzymac ;-), wybaczcie prosze:

"Tam, gdzie panuje pełna wolność wypowiedzi, tam nieodpowiedzialność deprawuje
      mówców".
      Nicolás Gómez Dávila

tamże:
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=24536
    • liroj Re: Polska Narodem Wybranym 04.02.05, 01:19
      1. Polska jest krajem.
      2. Polacy to narod.
      3. Prezydent wszystkich Polakow nie jest magistrem!
      • palnick [...] 04.02.05, 01:24
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • texanska_dziwka Nastepne wynurzenie Sumienia Narodu 04.02.05, 02:43
          Polskiego? Palnick, ty nam to rekonciliacje polsko-zydowska psujesz. Reka mnie
          swedzi, zeby ci kopa w dupe dac. Niech ktos podrapie bo nie wytrzymam
          • fs_suck Re: do texanskiej ladacznicy 04.02.05, 02:46
            czy jestes moze spokrewniona z klanem rodziny Buszow oni tez sa z Texasu ?
            • texanska_dziwka Re: do texanskiej ladacznicy 04.02.05, 02:54
              Oni sa moi regularni klienci, a i spokrewnieni tez jestesmy - tutaj jedna
              wielka rodzina, wszystko inbred. Z george-dubya troche klopotu bo on nigdy nie
              moze we wlasciwy otwor trafic. rece mu sie trzesa i nie jest w stanie utrzymac
              napiecia. Uwiadly ten krzaczek jest cosik.
              • z_daleka Re: do texanskiej ladacznicy 04.02.05, 15:35
                dziwko z teksasu, sugerowalas wczesniej zydowski rodowod palnicka. Opierasz
                swoje sugestie na wiedzy, czy wechu?
                • osm123 No sam pomysl, po czym dziwka moze rozpoznac... 04.02.05, 15:39
                  starozakonnego...
                  • z_daleka Re: No sam pomysl, po czym dziwka moze rozpoznac. 04.02.05, 15:44
                    Nie mam pojecia, nigdy nie bylem dziwka.
                    • osm123 A czy mam przyjemnosc rozmawiac z... 04.02.05, 15:54
                      (tym nielogowanym) z daleka?

No coz, jezeli tak, to chyba nie trzeba byc dziwka, wystarczy byc Zydem, aby
                      dalo sie to poznac...
                      • z_daleka Re: A czy mam przyjemnosc rozmawiac z... 04.02.05, 16:04
                        jestem nieustajaco tym samym z daleka (Zydem).
                        Nie wiem natomiast z kim ja mam przyjemnosc. Osm 123 nic mi nie mowi, natomiast
                        jego komantarz sporo. Piszesz kolego: "No coz, jezeli tak, to chyba nie trzeba
                        byc dziwka, wystarczy byc Zydem, aby dalo sie to poznac..." Sugerujesz tym, ze
                        dziwka z teksasu jest Zydowka i dlatego rozposnala palnicka?
                        Ciekawa koncepcja. Nie pozostaje mi nic innego, jak tylko spytac ciebie,
                        osm123, czy ty tez jestes Zydem? Wydawaloby sie logiczne, ze tak; skoro
                        rozpoznales dziwke z teksasu, ktora rozpoznala palnicka.
                        • osm123 Ojejku, co za wnioski! 04.02.05, 16:25
                          No coz, z niektorymi to trzeba byc doslownym :(.

> Sugerujesz tym, ze
                          > dziwka z teksasu jest Zydowka i dlatego rozposnala palnicka?

Nie, tego nie sugeruje. Dziwka z teksasu moze byc nawet Japonka, ale kiedy
                          podaje takie informacje (opieram sie na jej slowach!) to byc moze Palnick
                          korzystal z jej uslug :). Nie da sie ukryc, ze specyfika tego zawodu wymaga
                          (zwykle!) pozbycia sie przyodziewku, a w szczegolnosci bielizny... Wtedy moze
                          sie okazac, ze taki osobnik moze byc pozbawiony pewnej czesci swojego ciala...
                          Na znak przymierza z Abrahamem oczywiscie... No chyba, ze Palnick jest
                          muzulmaninem, ktory po polsku rozprawia o naszym genetycznym antysemityzmie...
                          Jezeli teksanska mowi prawde oczywiscie ;).

> Nie pozostaje mi nic innego, jak tylko spytac ciebie,
                          > osm123, czy ty tez jestes Zydem?

Z tego co wiem, to nie jestem, ale kto to wie na pewno:).

>Wydawaloby sie logiczne, ze tak; skoro
                          > rozpoznales dziwke z teksasu, ktora rozpoznala palnicka

Nie znam tej osoby. Nie zwyklem korzystac z takich uslug. Zreszta ta Pani wydaje
                          sie byc taka wulgarna :).
                          • z_daleka Re: Ojejku, co za wnioski! 04.02.05, 16:33
                            No wlasnie. Sprawiasz wrazenie czleka obytego...i doswiadczonego. Wiesz wiec
                            pewnie, ze "osobnicy pozbawieni pewnej czesci ciala"(?) - tzn obrzezani,
                            stanowia spory procent czystych amerykancow, w tym teksanczykow, ze juz o
                            muzulmanach (w calosci) nie wspomne. Rozpoznanie nie jast wiec takie proste.
                            Nadal wech jast tu zmyslem najbardziej wymaganym i skutecznym. No albo wiedza,
                            ale kto by sie takimi glupotami jak wiedza zajmowal.
                            • osm123 Re: Ojejku, co za wnioski! 04.02.05, 16:54
                              z_daleka napisał:

> No wlasnie. Sprawiasz wrazenie czleka obytego...i doswiadczonego. Wiesz wiec
                              > pewnie, ze "osobnicy pozbawieni pewnej czesci ciala"(?) - tzn obrzezani,
                              > stanowia spory procent czystych amerykancow, w tym teksanczykow, ze juz o
                              > muzulmanach (w calosci) nie wspomne. Rozpoznanie nie jast wiec takie proste.

Zgoda, rozpoznanie nie jest proste. Wiedzialem, ze w koncu pojawi sie argument
                              "powszechnosci" obrzezan :). Wiem, ze wielu amerykanow i muzulmanow zostalo w
                              ten sposob potraktowanych (ci pierwsi z przyczyn "medycznych" oczywiscie:). Ale
                              wydaje sie malo prawdopodobne, aby ktorys z nich nauczyl sie jezyka polskiego w
                              stopiu b. dobrym (na taki oceniam Palnicka), po to aby analizowac polski
                              "mleczny" antysemityzm. W takim razie zakladam, ze Palnick ma cos wpolnego z
                              Polska, a tutaj nie byl to zalecany zabieg "medyczny". Co do polskich
                              muzulmanow, to chyba nie sadzisz, zeby ktorys z nich ujal sie za niedola
                              Zydow... W takim razie trzeba sie zdac na opinie profesjonalistki. W koncu ten
                              zawod ma bardzo dlugie tradycje :).
                              Eh, szkoda czasu na takie glupoty.
                              • z_daleka Re: Ojejku, co za wnioski! 04.02.05, 17:03
                                "Eh, szkoda czasu na takie glupoty."
                                Swieta prawda. Tym bardziej, ze profesjonalistka wziela wode(?) w usta.
                                • texanska_dziwka WODY DO UST NIE BIORE 04.02.05, 22:32
                                  Nie nabralam wody w usta tylka spalam. Jak wiesz, dziwki sa aktywne w nocy a
                                  spia w dzien. Podobnie jak afrykanskie koty polujemy po zmierzchu.
                                  Jesli juz musisz wiedziec Panie Z Daleka (a skad? jak daleko? do Texasu
                                  blizej?) to ja uznalam tego wymoczka Palnicka za Ukrainca. O tu masz:
                                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=20214113&a=20216111
                                  Jesli by on byl Zyd, to strasznie glupi by byl jak na Zyda bo posluguje sie
                                  zbyt oczywistymi prowokacjami. No chyba, ze on Zyd z ojca. Tylko jego mama
                                  naprawde wie, czy on Zyd czy Ukrainiec. Ja stawiam na to drugie, ale sprawdzac
                                  nie bede bo nie lubie klientow co za duzo gadaja. Czas to pieniadz.
                • kosel_maruwi Re: do texanskiej ladacznicy 04.02.05, 16:08
                  z_daleka napisał:

> dziwko z teksasu, sugerowalas wczesniej zydowski rodowod palnicka. Opierasz
                  > swoje sugestie na wiedzy, czy wechu?

Czy to dla ciebie jest wazne ?
                  Mnie sie wydaje, ze zasluguje na pare klapsow od mamy i jest mi wszystko jedno
                  w co ta mama wierzy i jakie swieta obchodzi.
                  Uwazasz inaczej ?
                  • kosel_maruwi Re: do texanskiej ladacznicy 04.02.05, 20:43
                    kosel_maruwi napisał:

> z_daleka napisał:
                    >
                    > > dziwko z teksasu, sugerowalas wczesniej zydowski rodowod palnicka. Opiera
                    > sz
                    > > swoje sugestie na wiedzy, czy wechu?
                    >
                    > Czy to dla ciebie jest wazne ?
                    > Mnie sie wydaje, ze zasluguje na pare klapsow od mamy i jest mi wszystko
                    jedno
                    > w co ta mama wierzy i jakie swieta obchodzi.
                    > Uwazasz inaczej ?

Ale Wam to ciezko przychodzi.
                    To musi smieszyc i smieszy. I to jak.
                • krystian71 Re: do goscia z daleka 04.02.05, 16:41
                  czy przypomniala ci sie opinia dziwki ztakiego powodu , ze Palnik
                  napisal "polacy narodem obsranym",czy tez co innego bylo przyczyna skojarzenia?
                  • dassies Re: do goscia z daleka 04.02.05, 16:44
                    he,he witaj:))))

-----------------------------
                    • abigeil4 Re: juz widze,juz poznaje,juz witam 04.02.05, 17:17
                      nie masz zamiaru skonczyc tej plochej zabawy???
                      Czy nie ma wolnej rachelki , nawet z nr.1234567890 ?
                      Bo mi sie przypomnial kawal,jak do Urzedu przyszedl Potocki i chcial zmienic
                      nazwisko na Nowak.Znasz???
                      • another.senor Re: juz widze,juz poznaje,juz witam 04.02.05, 17:22
                        To jak z tym Potockim?
                        chcial sie przylaczyc do awangardy?
                        • abigeil4 Re: juz widze,juz poznaje,juz witam 04.02.05, 17:27
                          czy to tez ty , Rachelko? Na zlosc mi robisz?
                          Ale dobra,skoro pytasz...
                          Poszedl Potocki do Urzedu i mowi,ze chce zmienic nazwisko na Nowak.
                          -No cos pan,mowi urzednik,takie ladne nazwisko..
                          A Potocki na to:
                          -A jak mnie zapytaja , jak sie nazywalem poprzednio? To co powiem?Ze Rozenzweig?
                          • another.senor Re: juz widze,juz poznaje,juz witam 04.02.05, 17:29
                            to juz lece zalatwiac sobie ten drugi paszport,
                            pochodzenie tez posiadam, ale widze, ze nie ma to jak mocne papiery...
                            • abigeil4 Re: ustaw babcie w kolejce 04.02.05, 17:31
                              ustaw babcie w kolejce
                              takich jak ty-jest wiecej
                              • another.senor Re: ustaw babcie w kolejce 04.02.05, 17:35
                                mam lepszy pomysl.
                                wynajme sasiada.
                                sasiadce z gory kran cieknie
                                a jej maz nie zna sie na hydryulice
                                w przeciwienstwie do mnie

• another.senor Tylko Polska Narodem Wybranym? 04.02.05, 15:43
      Negev, to nie tylko polska specyfika.
      przekonanie o byciu narodem wybranym, oprocz Zydow, naturalnie,
      ma jeszcze sporo nacji. Poza Polakami np. Niemcy i Rosjanie.
    • silesius.funkulo Bog, monarchia, wolnosc:) 04.02.05, 15:50
      Tu znajdziesz, Negev, pare glodnych kawalkow:
      www.republika.pl/adnikiel/
      Polecam jako byly monarchista, acz wciaz antydemokrata:)
      • manny_ramirez Re: Bog, monarchia, wolnosc:) 04.02.05, 15:53
        byly monarchista ale ciagle anty-demokrata? czyli co totalitarysta na wzor
        NSDAP? jak wiekszosc Rasiowcow?
        • silesius.funkulo Re: Bog, monarchia, wolnosc:) 04.02.05, 15:58
          manny_ramirez napisał:

> byly monarchista ale ciagle anty-demokrata? czyli co totalitarysta na wzor
          > NSDAP? jak wiekszosc Rasiowcow?

Lepiej, Manny. Jako, ze postulaty RAS wydaja nam sie za malo radykalne
          postanowilismy sprzysiezyc sie jako RAS-Ultra. Naszym celem jest eksterminacja
          wszystkich Ziemian, od Eskimosow przez Papuasow po Chinczykow i zapewnienie
          sobie tym samym nieograniczonego Lebensraum (jest nas akurat 6ciu, wiec kazdemu
          przypadnie po kontynencie:).
          • manny_ramirez Re: Bog, monarchia, wolnosc:) 04.02.05, 16:02
            hi, hi
            wreszcie trafilem na Rasiowca ktory szczerze pisze o swych zamiarach:)))
    • gosc.z.korony Ja tam bym wolał Króla Zygmunta Augusta! 04.02.05, 15:52
      Był to fajny gość i mniej zasadniczy niż ta proponowana monarchini...
      Albo jego potomka... gdybym miał marzyć!
      ;-)
      • dassies Re: Ja tam bym wolał Króla Zygmunta Augusta! 04.02.05, 16:08
        gosc.z.korony napisał:

> Był to fajny gość i mniej zasadniczy niż ta proponowana monarchini...
        > Albo jego potomka... gdybym miał marzyć!
        > ;-)
        I dzwon mial fajny.
        • manny_ramirez Re: Ja tam bym wolał Króla Zygmunta Augusta! 04.02.05, 16:10
          dzwon to mial jego tatus
          • dassies Re: Ja tam bym wolał Króla Zygmunta Augusta! 04.02.05, 16:13
            manny_ramirez napisał:

> dzwon to mial jego tatus
            A co to Krol nie dzwonil niczym?
    • dassies [...] 04.02.05, 16:14
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • kosel_maruwi Re: Polska Narodem Wybranym 04.02.05, 20:39
      negevmc napisał:

Polska jest Narodem Wybranym Najświętszej Maryi
      > Panny."
      > Kardynał August Hlond, Prymas Polski
      >

Polska jest tak samo "narodem" jak "zydzi" czyli wcale.

Narodem sa Polacy i nie wydaje mi sie zeby Prymas Polski o tym nie wiedzial.
      Nie wiedza o tym na pewno roznej masci prowokatorzy.
    • texanska_dziwka NegevMC, ja cie i tak lubie. Masz jeszcze u mnie 04.02.05, 22:42
      duuuuuzy kredit, choc przez ten watek miazdzacy polski patos zrodzony na
      potrzeby wyglodnialego o laski i wymeczonego niewola ludu polskiego to Ci ten
      kredit zredukowalam o polowe.
      Kredyt jest niewymienialny na kase (znaczy sie tylko uslugi i uprzejmosci
      wchodza w gre). A ja jestem baaaardzo uprzejma i usluzna.
      • negevmc kredit 04.02.05, 22:57
        texanska_dziwka napisała:

> potrzeby wyglodnialego o laski i wymeczonego niewola ludu polskiego
        o laski czy o łaski ? ;-)

... o rany już pewnie 1/4 kredytu została.

• dassies Re: kredit 04.02.05, 22:58

• negevmc Re: kredit 04.02.05, 23:35
            dassies napisał:

> nie martw sie negevmec, my jak komunisci jak nas spytac czy pomozemy, to
            > pomagamy.

a jak Was spytać o pogodę to pogadacie ;-)
            • texanska_dziwka O pogodzie to juz narzekaj do Anglikow. Oni 04.02.05, 23:43
              czuja sie wybrani pod tym wzgledem.
              A my to gadamy tak czy siak. Lubimy gadac. Jak to kobitki. Ja, jak na dziwke i
              to texanska, to jestem wyjatkowa elokwentna.
              • i-love-2-ski Re: O pogodzie to juz narzekaj do Anglikow. Oni 04.02.05, 23:44
                texanska_dziwka napisała:

> czuja sie wybrani pod tym wzgledem.
                > A my to gadamy tak czy siak. Lubimy gadac. Jak to kobitki. Ja, jak na dziwke i
                > to texanska, to jestem wyjatkowa elokwentna.
                zgadzam sie tylko malo szczegolow,oprocz tych texaskich watkow,nam tu dajesz.
                • texanska_dziwka Teraz tylko rzucam ogolnikami jak moj Wodz i kuzyn 04.02.05, 23:47
                  George Dubya.
                  • i-love-2-ski Re: Teraz tylko rzucam ogolnikami jak moj Wodz i 04.02.05, 23:50
                    texas, rzuc chociaz 1 litere swego nicku,bo tak cie lubie a za cholere:)))
                    • texanska_dziwka pogadaj z abigeil4, he he@@@ n/t 04.02.05, 23:52
                      • i-love-2-ski Re: pogadaj z abigeil4, he he@@@ n/t 04.02.05, 23:53
                        :)))))) oh ty draniu
                        • texanska_dziwka Nie, nie, to nie on. On wie kto ja jestem ;) n.t 04.02.05, 23:57
                          • i-love-2-ski Re: Nie, nie, to nie on. On wie kto ja jestem ;) 04.02.05, 23:58
                            ja juz chyba tez,to sie samo przez sie wi:)))
            • i-love-2-ski Re: kredit 04.02.05, 23:43

• texanska_dziwka Rachelka, robisz dzis za dassie? n.t 04.02.05, 23:45
                • i-love-2-ski Re: Rachelka, robisz dzis za dassie? n.t 04.02.05, 23:49
                  dassie juz przeszla teraz jets i-love- 2- ski, w koncu zime mamy nu nie?
          • texanska_dziwka Czy ty wiesz co by sie ze mnie zrobilo jak bym 04.02.05, 23:40
            tak "pomagala" w zaleznosci od czyjchs potrzeb???????
            Mokra plama!
            Pomoc tez kosztuje.
        • texanska_dziwka :DDD Masz 1/4 kredytu spowrotem. 04.02.05, 23:38
    • gucio_itd Polska Narodem Wybranym przez parchow 04.02.05, 22:52
      > Dzieki Bogu ze Hitler zyda tak przerzedzil w Polsce, ze dzisiaj nie
      podzielamy losu Palestynczykow!!!

> Ile zlego dokonal Hitler, to nie ulega watpliwosci, ale nalezy go czcic za to
      ze zyda potraktowal dokladnie tak, jak na to zyd zasluzyl!!!

> Czesc Jego Swietej Pamieci!!!
      • gosc.z.korony Gó.. i degręgolada! 04.02.05, 23:44
        Niektórzy ludzie powinni regularnie odwiedzać Oświęcim by na bieżąco nabierać
        właściwych perspektyw! Tragedia ludzka nigdy nie może być przedmiotem targów
        ani ironii! Na ironię mogą pozwolić sobie tylko Ci, którzy przeżyli! Reszta
        powinna milczeć!
        • pic-na-wode wys*rac sie mozna wszedzie! 05.02.05, 05:19
          > po co wedrowac raptem do Oswiecimia?

> Sra*cze sa tam wygodniejsze?
        • krystian71 Re: Gó.. i degręgolada! 05.02.05, 11:29
          Na ironię mogą pozwolić sobie tylko Ci, którzy przeżyli! Reszta
          > powinna milczeć!

ci co przezyli moga sobie pozwolic na wszystko, reszta i tak MUSI milczec na
          wieki
    • lekarz_dyzurny Re: Polska Narodem Wybranym 05.02.05, 00:39
      Widzisz teraz, Mc Negev, jak takie gadki o Narodzie Wybranym wyglądają dla
      postronnych? To wnioski wyciagnij.
      • negevmc Wnioski 05.02.05, 01:56
        lekarz_dyzurny napisał:

> Widzisz teraz, Mc Negev, jak takie gadki o Narodzie Wybranym wyglądają dla
        > postronnych? To wnioski wyciagnij.

gdzie ? tu ? tu w przeciwieństwie do innego wybraństwa innego narodu nic
        poważnego nie zauważyłem - wszystko jest zbywane dość średnim dowcipem
        bo przecież "nie ma się co przejmować oszołomami".

gdzie ? tam ? u oszołomów ?
        U nich akurat wybraństwo Polski mnie nie razi. Zupełnie co innego.

Istenieje jednak inny aspekt:
        judaizm jest Żydów (stworzony i pielęgnowany przez nich)
        Maryja nie jest Polaków. Ci konserwatyści - pseudo chrześcijanie przywłaszczyli
        ją sobie.
        Jeśli wybrałby ich np. Światowid tak jak Germanów wybrał Odon (czy jak mu tam
        było)- starożytny germański bóg, którego mieli Niemieccy żołnierze na pasach w
        zdaniu "gott mit uns". Nie byłoby różnicy.

Ale o tym już panie doktorze rozmawialiśmy więc nie ma co wracać do tematu.

Ja wszystko wrzucam do jednego religijnego wora. Problem w tym, ze nie wszyscy
        i tu masz racje - z boku źle to wygląda.

Pozdrawiam.

• pic-na-wode He,he... 05.02.05, 05:22
          > Kto pierwszy bajki wymysli, ten moze pier*dolic krasnoludki!!!
        • texanska_dziwka Nu, negev przestan nasza wiare upraszczac!!!!! 05.02.05, 09:23
          Nie chce sie znowu powtarzac, ale ani Bog nie jest Wasza wylaczna wlasnoscia,
          ani jego Matka. Mowimy to w kategoriach symboli religijnych a nie osob
          okreslonej rasy, narodowosci czy koloru oczu.
          My sobie wyrobilismy pewne symbole, odczep sie od nich jak ich nie pojmujesz.

A teraz co do tego: judaizm jest Żydów (stworzony i pielęgnowany przez nich)
          > Maryja nie jest Polaków. Ci konserwatyści - pseudo chrześcijanie
          przywłaszczyli ją sobie."
          Tak zesmy ja sobie "przywlaszczyli" jak zesmy przywlaszczyli sobie Zydow w
          sredniowieczu,kiedy to niechciani, wygnani i przesladowani w calej Europie
          znalezli u nas goscinnosc i schronienie na 500 lat. Wy tez Jej nie chcieliscie,
          wydaliscie na smierc jej syna. Skad teraz nagle te roszczenia o Nia??????
        • lekarz_dyzurny Re: Wnioski 05.02.05, 11:03
          U nas religijnych, którzy uważają Polaków za naród wybrany jest może jakiś
          ułamek promila, niewarty wspomnienia - jak ci, którzy wierzą, że Presley żyje.
          U was: ze 30 %. Co tu chcesz wrzucać do jednego wora?

Reszta z was za podstawowe kryterium róznicowania ludzi uważa podział: Żydzi -
          goje. U nas nawet nacjonaliści (których jest, póki co, garstka) uważają że są
          jednymi z wielu (nacjonalistów): niemieckich, francuskich, dunskich etc.
          Co tu chcesz wrzucać do jednego wora?

Nie przypominam sobie byśmy wcześniej rozmawiali chyba, że występowałeś pod
          innym nikiem. Nie śledzę tego forum od miesięcy i jestem tu incydentalnie.
          Również pozdrawiam.

• negevmc jeden wór 05.02.05, 11:54
            lekarz_dyzurny napisał:

> Co tu chcesz wrzucać do jednego wora?

Wiare panie doktorze wiare w Boga. Jakiegokolwiek.
            Jestem zatwardzialym ateista.

> Nie przypominam sobie byśmy wcześniej rozmawiali chyba, że występowałeś pod
            > innym nikiem. Nie śledzę tego forum od miesięcy i jestem tu incydentalnie.
            > Również pozdrawiam.
            Sorry, wzialem Cie za kogos innego, ostatnio duzo "nowych" twarzy pojawilo si
            ena forum.

• krystian71 Re: Wnioski 05.02.05, 11:45
          a ja myslalem,ze twoj watek to zart i taka ciekawostka.A ty tak powaznie?
          I dziwisz sie,ze nie ma powaznych odpowiedzi.
          Wypowiedz Hlonda jest b.malo znana i nie mozna jej traktowac doslownie.
          To chyba wyjete z jakiegos kazania.
          Zdziwisz sie zreszta,jak wiele w jest literaturze tzw.proroctw nt przyszlych
          losow tego ludu.Proroctw raczej budzacych nadzieje-oczywiscie pod warunkiem
          zachowania wiernosci religii,i Maryi,pochodzacych z ust prorokow,ktorzy male
          mieli szanse dowiedziec sie czegos o istnieniu Polski wogole.
          Wg.waszej wiary(z tego co sie orientuje)WYBRANSTWO tez nie jest bezwarunkowe,a
          opatrzone zastrzezeniem zachowania przymierza z Jahwe,dochowania jego przykazan
          Ale to przeciez tylko ciekawostki
          -----------------------------
          • negevmc Ciekawostka 05.02.05, 11:58
            krystian71 napisała:

> a ja myslalem,ze twoj watek to zart i taka ciekawostka.A ty tak powaznie?
            > I dziwisz sie,ze nie ma powaznych odpowiedzi.

Ależ ja się nie dziwie! Rzeczywiście cały wątek miał być żartem.
            Tyle, że lekarz_dyżurny wziął go poważnie a ja w dodatku wziąłem pana doktora
            za kogoś innego, kogoś z kim jakiś czas temu zażarcie dyskutowałem
            o "wybraństwie".

Krystian. Dla mnie każda wiara jest ciekawostką.
            • krystian71 Re: Ciekawostka 05.02.05, 12:34
              no to ty nie jestes prawdziwy zyd.A Rachelka gdzies pisala,ze jestes
              prawdziwy,taki z pejsami-to mialy byc twojee slowa.
              Coz , jeszcze jedno rozczarowanie:)))
              Ostatnie jestem pod wrazeniem lektury ideii naturei karta i tak chcialbym
              pogadac z prawdziwym zydem z dawnych lat,takim z opowiesci moich dziadkow.
              • negevmc Re: Ciekawostka 05.02.05, 14:34
                krystian71 napisała:

> no to ty nie jestes prawdziwy zyd.A Rachelka gdzies pisala,ze jestes
                > prawdziwy,taki z pejsami-to mialy byc twojee slowa.
                Haha no tak, pamiętam tę rozmowę... ale widocznie Rachelka też bluesa nie
                czuje ;-).

> Coz , jeszcze jedno rozczarowanie:)))
                > Ostatnie jestem pod wrazeniem lektury ideii naturei karta i tak chcialbym
                > pogadac z prawdziwym zydem z dawnych lat,takim z opowiesci moich dziadkow.
                Haha, naturei karta... no cóż może wyda Ci się to ciekawe ale to raczej
                taki folklor - nie wiem kto ich (oprócz ich samych) bierze poważnie.
                Słuchaj, jeśli chcesz pogadać z "prawdziwym" Żydem mogę Ci załatwić audiencje
                u jakiegoś Ovadii Josefa tdzież rabiego Kaduri, tyle, że będziesz musiał sie
                tu pofatygować a jak sądze nieskoryś.

Co do mnie : tak wiele razy to już słyszałem, że jestem farbowany
                chociaż przecież sam fakt urodzenia z matki Żydówki wystarcza abym mógł się
                poczuć Wybrany no więc się czuje. Mam tu w IL małą misję do spełnienia.
                Nawróce ich tu na drogę cnoty i pokory. ;-)

• z_daleka Re: Ciekawostka 05.02.05, 14:44
                  to rzeczywiscie i ciekawe i smieszne. Swego czasu, zanim "wrocilem" do Izraela,
                  spotkalem w Polsce grupe prawdziwych zydow (na wycieczce). Dyskutowalismy
                  goraco o wielu problemach i wowczas padlo stwierdzenie, ze Zyd ateista nie jest
                  wogole zydem. Jak to sie dzieje, ze ci prawdziwi antysemici sa tak bardzo
                  zbodni z tymi prawdziwymi zydami.
                  • krystian71 Re: Ciekawostka 05.02.05, 14:57
                    tu nie ma zadnej tajemnicy , gosciu z daleka.
                    Autentycznosc zawsze swego lustrzanego odbicia szuka i na falszywkach sie jak
                    nikt pozna
                  • negevmc Re: Ciekawostka 05.02.05, 17:20
                    z_daleka napisał:

> Dyskutowalismy
                    > goraco o wielu problemach i wowczas padlo stwierdzenie, ze Zyd ateista nie
                    > jestwogole zydem.
                    Toś mnie zaskoczył! A ja myślałem, że nawet jesli się wychrzczę, na buddyzm
                    przejdę i islam przyjmę, nawet jeśli na rękach zacznę chodzić i świętemu Odonowi
                    cześć oddawać to i tak pozostane Wybrany. B_g, mój Drogi Z daleka nie cofa
                    przyżeczeń ni obietnic. Ci "prawdziwi" z Twojej wycieczki musi rzeczywiście
                    byli tylko ba-merhaot.

> Jak to sie dzieje, ze ci prawdziwi antysemici sa tak bardzo
                    > zbodni z tymi prawdziwymi zydami.
                    Kristian ma rację widocznie, gdzieś po drugiej stronie te dwie przeciwności
                    sie spotykają bo oni właściwie są tacy sami.
                    O kurcze, muszę to powiedzieć strangerowi ale sie wku.wi ;-)
                    • z_daleka Re: Ciekawostka 05.02.05, 17:50
                      Haver negevmc, ja Boga bym w to nie mieszal. A ze te skrajnosci sa blisko
                      siebie, to choc to dziwne, toz to prawdziwe. Powiem wiecej, choc moze wywola to
                      wzburzenie u skrajnosci; otoz przecietny wroclawiak, czy lubliniek jest mi
                      mentalnie blizszy niz ziomek z Bneibraku.
                      • negevmc Wrocławiak 05.02.05, 18:03
                        z_daleka napisał:

> otoz przecietny wroclawiak, czy lubliniek jest mi
                        > mentalnie blizszy niz ziomek z Bneibraku.

Hmm właściwie czekałem na to. Mi też z daleka, mi też.
                        Tym bardziej, żem sam Wrocławiak ;-)
                        Przypadkowo akurat to miasto wymieniłeś ?

• z_daleka Re: Wrocławiak 05.02.05, 18:07
                          zadnego z nich nie wymienilem przypadkowo. Bylem i wroclawiakiem i lubliniakiem.
                          • mia-hamm Re: Wrocławiak 05.02.05, 18:19
                            z_daleka napisał:

> zadnego z nich nie wymienilem przypadkowo. Bylem i wroclawiakiem i lubliniakiem
                            no to Panorame Raclawicka pamietasz.
                            • z_daleka Re: Wrocławiak 05.02.05, 18:25
                              wslasnie mi przypomniales. Pamietam.
                              ?
                              • mia-hamm Re: Wrocławiak 05.02.05, 18:26
                                a Uniwersytet tez?
                                • z_daleka Re: Wrocławiak 05.02.05, 18:28
                                  Tez. I Gorke Partyzantow, i fose ,i Pl. Nankiera i...
                                  • mia-hamm Re: Wrocławiak 05.02.05, 18:29
                                    a KUL tyz?
                                    • z_daleka Re: Wrocławiak 05.02.05, 18:36
                                      KUL tyz. I Ogrod Saski tyz, i Brame Krakowska, i kino pt.Wyzwolenie tyz...
                                      • mia-hamm Re: Wrocławiak 05.02.05, 18:40
                                        z_daleka napisał:

> KUL tyz. I Ogrod Saski tyz, i Brame Krakowska, i kino pt.Wyzwolenie tyz...

No to znasz wiecej niz ja,moege tylko dodac Lajkonika:))))
                        • flondrowaty Re: Wrocławiak 18.03.05, 16:38
                          Fredzio54 też z Wrocławia.

Jedni tacy powiadają: aller guten Dinge sind drei. A ja tam nie wiem. Jakoś mnie to nie przekonuje.
                • krystian71 Re: Ciekawostka 05.02.05, 14:55
                  Tak lepiej.
                  Wiadomo o co chodzi i znaczki :))) swoja role spelniaja.
                  A ten rabin to internetem sie brzydzi,nawet w sobote po zachodzie slonca?
                  Sam ubolewam nad tym ,ze tych z naturi tak malo.Najwyrazniej holokaust w
                  pierwszym rzedzie ich wycial,dla nich byl przeznaczony.:((
                  Ale,jak juz gdzies pisalem,kropla drazy kamien.
                  I jeszcze w innym miejscu,ze brzydze sie demokracja,gdziez to jest napisane,ze
                  wieksza czesc motlochu zawsze musi miec racje :)
    • neceser Re: Polska Narodem Wybrakowanym? 05.02.05, 06:10
      glupoli i pijaczkow , zlodzieji i tanich kurew?
      • woywoy neceser czujesz sie wybrakowany?? 05.02.05, 12:12
        twoja sprawa,tylko zamknij swoj parszywy pysk bydlaku
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka