homophob_and_racist 08.02.05, 20:18 Brawo Dania, dobry przyklad dla reszty lewycowej juropki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
prorock Obie partie sa lewicowe 08.02.05, 22:35 To byly wybory miedzy Venstre (Lewica) a Socialdemokraterne (Socjaldemokraci). Programami wyborczymi sie roznia mniej wiecej jak Trockisci od Leninistow. Jedyna przewaga wygrywajacej partii to zapowiedz zaostrzenia praw integracyjnych, czyli obnizenie socjalu i praw dla imigrantow. Obie partie obiecywaly zwiekszenie socjalu dla Dunczykow. Odpowiedz Link Zgłoś
atp1 Re: Obie partie sa lewicowe 08.02.05, 23:20 Venstre znaczy po dunsku lewy. Chodzi o to ze ta nazwa przyjela sie ze oni od dawna siedza w parlamencie po lewej stronie, od bardzo dawna. "venstre" to partia liberalna podobna do polskiej UW. Odpowiedz Link Zgłoś
migselv Re: Wybory w Danii: są już wyniki 09.02.05, 00:52 W wyborach uczestniczylo 10 partii. Wszystkie podzielono na "niebieskich" - dotychczasowy rzad i "czerwonych" - opozycja (socjaldemokraci&co.). O godzinie 24.00 ogloszono oficjalne rezultaty. Wybory wygral blok "niebieskich", czyli obecnie rzadzace partie. Przy tym trzy partie nie zdolaly uzyskac 2-ch procent, pozwalajace wejsc do parlamentu. Odpowiedz Link Zgłoś
lisek2005 LEWICA ZYSKUJE, PRAWICA TRACI - CAŁOŚCIOWE WYNIKI 09.02.05, 11:21 www.psz.pl/content/view/950/2/ Odpowiedz Link Zgłoś
migselv Re: "Lewica" zyskuje, lewica traci... 09.02.05, 14:13 lisek2005 napisała: > www.psz.pl/content/view/950/2/ lisek2005 przeczytaj prosze jeszcze raz podany przez ciebie link, ale tym razem uwaznie:))) Dania to kraj paradoksow:) "Lewica - Venstre". <Lewica - Liberalna Partia Danii - V (Venstre - Danmarks Liberale Parti) blok centroprawicy, profil: (agrarno)-liberalny> Jesli chodzi o profil 'agrarny' to dzisiaj tez juz nie aktualne, bo wiekszosc glosujacych na liste 'V' to nie tylko fermerzy, ale i biznesmani w bardzo szerokim pojeciu. Od 2-ch kadencji najwieksza partia Danii (po wczorajszych wyborach - 29%). Odpowiedz Link Zgłoś
captain.america Dania mowi NIE lewakom i islamistom - BRAWO!!! 10.02.05, 09:52 Socjaldemokraci (ktorzy rzadzili Dania przez wiekszosc XX wieku) stracili 5 miejsc w parlamencie, wygrywajac tylko 47 (z 179) - najgorszy wynik od 1973 roku :DDDDDD Centroprawica wygrala glownie dzieki obcieciu zasilkow dla muzulmaskich imigrantow - BRAWO :)))) Rasmussen zapowiedzial ze bedzie kontynuowal swoja polityke imigracyjna (najbardziej restrykcyjna w EUrabii)... tak trzymac! Meczety w calej Danii nawolywaly do glosowania na lewakow, ale byla WTOPA... teraz dunskie arabki beda musialy sie przeprowadzic do bardziej przyjaznego kraju, np. Polski :))) Odpowiedz Link Zgłoś
efka2905 Re: Dania mowi NIE lewakom i islamistom - BRAWO!! 10.02.05, 17:22 Dania mowi NIE takze Polakom i innym "zblizonym kulturowo norodom", takze samym Dunczykom !!! Wie to kazdy, kto probowal choc raz wjechac do tego kraju, nie mowiac juz o studentach, itp... Odpowiedz Link Zgłoś
ja.polak Re: Dania mowi NIE 14.02.05, 11:21 Wygrane Venstre i Dansk Folkeparti (takie dunskie NSDAP z frau fürer Pia Kiersgaard) to przegrana w duzym stylu demokracji w rozumieniu Deklaracji Praw Czlowieka - to odejscie od wielkich i dumnych tradycji, gdzie podczas II wojny uratowani zostali prawie wszyscy dunscy Zydzi. To odejscie w rasizm, przesladowania innaczej myslacych, przesladowania religii (oprócz oficjalnego "protestantyzmu" - a raczej "jakiejs formy"). To nawiazywanie do zbrodniarzy dunskich w hitlerowskich mundurach wysylanych "na wschodni front" aby pacyfikowac wioski i miasta. To wlasnie partia Dansk Folkeparti poparla Heidegera w Austrii i popiera nazistów w Niemczech i Danii/Skandynawii. To wlasnie "frau fürer" glosno wrzeszczala aby nie krytykowac nazistów - gdyz podobna polityke "bedzie musiala" wprowadzic Dania. Mieszkam w tym kraju - lecz czuje ze coraz mniej mnie z nim laczy. Nie moge sie zgodzic z przesladowaniami mniejszosci narodowych i z np. publikowaniem listy Zydów w Danii w Internecie w celu ich zaglady. To skandal - lecz swiat pozostaje bez echa. Nikt nie reaguje na to!!! Dunczycy stworzyli jakis oblakanczy system ktory na zewnatrz prezentuje sie jako "demokracja", zas we wnatrz rzadzi sie nazizmem i dyktatura - zwalszcza wobec obcych... Hitlerowcy takze chodzili na spacery z psami, calowali zony na dziendobry, nosili na rekach dzieci - a potem przesladowali inaczej myslacych i tych ktorych nie zaliczali do "panów"... a przeciez okropnosci II wojny mialy nam na zawsza przypominac, ze nie mozna przesladowac innych ze wzgledu na ich religie, przekonania, pochodzenie czy kolor skóry (kolor skóry - to przeciez PIGMENT!!!) Odpowiedz Link Zgłoś
arius5 jezu, nastepny 14.02.05, 11:51 co ty pie..sz od rzeczy ? ignorant i debil, pewnie nawet nie znasz programu wyborczego zadnej partii a jeczysz jak pojeb tylko to, co ci nagadali komunisci A ja jestem wlasnie emigrantem w Danii i glosowalem na Dansk Folkeparti juz po raz drugi. Sprawy emigrantow to nie jest jedyny punkt w ich polityce, ale o innych malo sie mowi, bo pewnie nawet sie o nich nie wie. A propos listy zydow - to byla ona opublikowana nielegalnie przez nazistow, a nie przez partie polityczne, nie mieszaj palancie dwoch skrajnych rzeczy. Zreszta jak ci sie tu nie podoba i masz problemy zeby sie zintegrowac, to droga wolna, granice sa otwarte, po co sie meczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
ja.polak Hitler tez mial program... 14.02.05, 12:56 > A ja jestem wlasnie emigrantem w Danii i glosowalem na Dansk Folkeparti juz po > raz drugi ...idiotów nigdzie nie brakuje - glosujac na ta rasistowska partie podcinasz galez na ktorej siedzisz. Czy byles/as na wewntetrznym spotkaniu partii i slyszales o czym oni tam rozmawiaja? Tam wlasnie proponuje sie aby tacy jak ty zostali deportowani z powrotem do Polski. Program - Hilter tez go mial - i tez byli tacy, ktorzy nic tam zlego nie widzieli. Co do integracji - kto ci powiedzial, ze dunska kultura jest wyzsza? - zapytaj w takim ukladzi tego, co ci nagadal bzdur - czy takze uwaza, ze powinnismy pozdrawiac sie przez "heil" Odpowiedz Link Zgłoś
arius5 efka 14.02.05, 11:53 zgadza sie, ze czesto Dania mowi NIE Polakom dlatego, ze 80 % Polakow, ktorzy tu przyjezdzaja, to badz do nielegalnej pracy, badz jako czlonkowie gangow zlodziei, ewentualnie przemytnicy. Smutne to ale prawdziwe... Odpowiedz Link Zgłoś
ja.polak Re: efka 14.02.05, 12:59 arius5 napisał: > zgadza sie, ze czesto Dania mowi NIE Polakom > dlatego, ze 80 % Polakow, ktorzy tu przyjezdzaja, to badz do nielegalnej pracy, > > badz jako czlonkowie gangow zlodziei, ewentualnie przemytnicy. > Smutne to ale prawdziwe... Wiekszosc Polaków w Danii to studenci - kto ci powiedzial, ze oni tu przyjechali krasc - za duzo sluchasz rasistowskich partii. Poza tym to propaganda nazistowska - ze Polacy kradna. Mieszkam tu wiele lat i jeszcze nie spotkalem Polaka ktory by kradl - wrecz przeciwnie - wielu zostalo okradzionych. Odpowiedz Link Zgłoś
efka2905 Re: efka 15.02.05, 13:50 Zastanawiam sie, gdzie publikuja takie ciekawe statystyki ("80 % Polakow, ktorzy tu przyjezdzaja, to badz do nielegalnej pracy,badz jako czlonkowie gangow zlodziei, ewentualnie przemytnicy")... Sama jestem studentka, spedzialam ponad pol roku w Danii i aktualnie staram sie o podjecie tam kolejnych studiow. Nie mam zamiaru jechac do tego kraju, aby krasc, zakladac gangi, etc. Interesuje mnie Skandynawia i chce sie uczyc jezyka dunskiego. Czy stanowi to jakiekolwiek zagrozenie dla dunskiego spoleczenstwa i jego kultury??? Nie rozumiem dlaczego tak fantastycznie zorganizowane panstwo jak Dania nie potrfii znalezc wlasciwego rozwiazania dla tej sytuacji... Odpowiedz Link Zgłoś