nieomylny Czy polskie MSZ znowu schowa głowe w piasek ? 23.02.05, 19:07 Chciałem zapytać czy strona polska po kolejnej rosyjskiej prowokacji znowu radośnie uda, że nic się nie stało takiego. Czy prezydent RP pojedzie ochoczo na uroczystośći 9 maja, żeby stać obok Putina; aż strach sobie wyobrazić co takiego towarzysz Putin może wymysleć z okazji przemówienia. Czy Polacy jeszcze długo będą udawać, że deszcz pada gdy nam prosto w twarz plują? Odpowiedz Link Zgłoś
s_kiraga Re: Czy polskie MSZ znowu schowa głowe w piasek ? 24.02.05, 12:41 Uważam że Prezydent powinien pojechać na uroczystości 9 maja. Są to obchody zwycięstwa nad III Rzeszą i powinniśmy tam być. Przecież braliśmy udział w tej wojnie na wszystkich frontach i dajmy temu świadectwo swoją obecnością. To że nas lekceważą to nie znaczy że nie pamiętają.Najważniejsze że my pamiętamy. Jeżeli byłyby to obchody rocznicowe konferencji Jałtańskiej to ja rozumiem, dziękujemy,dowidzenia. Popieram w pełni naszą obecność na obchodach. Tak więc nie mieszajmy w to Jałty. Odpowiedz Link Zgłoś
bushman_wertigo Do Pana Prezydenta Rosji 23.02.05, 19:09 Panie Putin, ja nie mam nic przeciwko temu paktowi...Jako glowa panstwa powinien mi Pan jednak odpowiedziec dlaczego Pana narod okupywal moj narod przez ponad wiek, dlaczego Pana kraj pozostawil w moim niepoosprzatana kupe i wyszedl, dlaczego musze sobie flaki wypruwac, zeby zdobyc prace, dlaczego musze patrzec jak moj sasiad kradnie i nikogo to nie obchodzi, dlaczego jak ide ulica Warszawy to czuje sie jakbym zwiedzal Czarnobyl, dlaczego dziadek mojego kolegi wyszedl kiedys z domu i nigdy nie wrocil, dlaczego na wsi i w miastach w Polsce stoja azbestowe dwory. Ja tam paktem sie nie przejmuje, tylko na milosc boska dlaczego Pana narod wszedl z buciorami do mojego kraju i nieproszony zgwalcil ??? Odpowiedz Link Zgłoś
camorra [...] 23.02.05, 19:30 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Do bushmana 23.02.05, 22:47 > Panie Putin, ja nie mam nic przeciwko temu paktowi...Jako glowa panstwa powinie > n > mi Pan jednak odpowiedziec dlaczego Pana narod okupywal moj narod przez ponad > wiek, 1) Nie wiek a 50 lat 2) Nie okupywal a dominowal na Polska. 3) Takie byli zyciowe interesy ZSRR i innego Swiata - bez tego "buforu" miedzy ZSRR a NATO moglo byc niebezpieczenstwo powstania 3 WS z uzyciem broni atomowej. 4) Jak tylko zagrozenie 3Ws zniklo i nastapila rozladowanie, ZSRR przestal dominowac nad panswtami ludowymi i a pozniej wyprowadzil (gdy juz sam rozpadl) swoje wosjak z Europy) Odpowiedz Link Zgłoś
bombalina5 do ruskiej gnidy!!!!!!!!!!! 23.02.05, 22:53 powiem ci szczerze- dzięki takim jak ty moje poglądy za parę lat będą dominowaly nie tylko w Polsce ale i calej europie śr -wsch. a biorąc pod uwagę że to my jesteśmy częścia UE i mamy tam i niebo większe możliwości dzialanie- to i na zachodzie zepsujemy wam opinie do dna- oile dożyjecie do tych czasów bo podobno za wczesnie zdychacie- alęż mnie to martwi. Odpowiedz Link Zgłoś
maxxo Re: Do bushmana 23.02.05, 23:40 > 1) Nie wiek a 50 lat 50 lat zacofania to i tak za duzo ale przyjmuje ze jestes formalista !! > 2) Nie okupywal a dominowal na Polska. i elementem dominacji byly radzieckie oddzialy zaopatrzone w bron atomowa oraz kremlowscy czynownicy piszacy konstytucje urzadzajacy referenda fauszujacy historie !! itd itd itd moze dominowal np obszarem , planowa gospodarka , uwielbieniem socjalizmu ?? poucz sie jeszcze troche polskiego aby czepiac sie slowek > 3) Takie byli zyciowe interesy ZSRR i innego Swiata - bez tego "buforu" miedzy > ZSRR a NATO moglo byc niebezpieczenstwo powstania 3 WS z uzyciem broni atomowej za to teraz nasz zyciowy interes to ukrocic imperalizm rosji i juz nie musimy sie z tego tlumaczyc - mamy zyciowy interes i wara do tego > 4) Jak tylko zagrozenie 3Ws zniklo i nastapila rozladowanie, ZSRR przestal domi > nowac nad panswtami ludowymi i a pozniej wyprowadzil (gdy juz sam rozpadl) swoj > e wosjak z Europy) i zostawil ruiny i zgliszcza - oczywiscie nie moze sie pogodzic ze swoim rozpadem - moze jeszcze mi napiszesz ze pucz janajewa byl swoistym rozladowaniem zagrozenia zachodnim imperializmiem ??? Odpowiedz Link Zgłoś
kochanka_mafioza Re: Do bushmana 24.02.05, 00:36 A ja mysle, ze to jakis idiota - Polak, ktory siedzi przy komputerze i prowokuje.Albo Rusek z krwi i kosci, z mozgiem wypranym do cna. Odpowiedz Link Zgłoś
bushman_wertigo Re: Do Kazaka 24.02.05, 13:29 1) Nie wiek a 50 lat Tak jak napisalem, ponad wiek. Z trzema rozbiorami Polski 190 lat. 2) Nie okupywal a dominowal na Polska. Tak jak napisalem, wojska carskie, rosyjskie okupowaly ziemie polskie, fizycznie. Wlacznie ze wszelkimi tego konsekwencjami. 3) Takie byli zyciowe interesy ZSRR i innego Swiata - bez tego "buforu" miedzy > ZSRR a NATO moglo byc niebezpieczenstwo powstania 3 WS z uzyciem broni atomowej Wedlug Twojej ideologii moralnej wytlumaczalnym mogloby byc zajecie Ukrainy i Bialorusi przez Polske w celu stworzenia bufora miedzy Rosja. 4) Jak tylko zagrozenie 3Ws zniklo i nastapila rozladowanie, ZSRR przestal domi > nowac nad panswtami ludowymi i a pozniej wyprowadzil (gdy juz sam rozpadl) swoj e wosjak z Europy) Znowu pogubiles sie w chronologii. Kilku polskich pilotow dywizjonow 300 - 305 RAF na wiesc o aneksji Polski do ZSRR strzelilo sobie w glowe. Odnosze wrazenie, ze zrobili Ci krzywde w szkole Kazak. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
saskia123 Do miszy i kacapa !!!!!!!! PATRZCIE 24.02.05, 14:04 www.videofact.com/polska/obozy/obozy_p2.html Odpowiedz Link Zgłoś
verbaveritatis Przeciw bredniom! 25.02.05, 10:28 Oj Ty, "znawco"!!! Nie masz pojęcia jak wygladała polska wieś przed wojną! Cywilizacyjnie najbardziej podniosła sie za panowania Edwarda Gierka.Bzdury tez mają jakies granice! Odpowiedz Link Zgłoś
bushman_wertigo Re: Przeciw bredniom! 25.02.05, 11:54 Akurat o tym mam pojecie, to moj zawod. Odnosze wrazenie, ze nie masz porownania i wszystko odnosisz do Gierka. I to jest smutne. Skanalizowano wsie? pojawil sie prad? Na utwardzonych ulicach pojawily sie ciagniki produkcji ZSRR? Wybacz, ale to do mnie nie przemawia, w cywilizowanych krajach takie "luksusy" byly rzecza naturalna. Ale zbudowano przeciez milion klockow z pustakow i azbestu, bo jak wies moze odstawac od miasta??? to nie do przyjecia. Zniszczono polska architekture, dzidzictwo naszego kraju. Czy w Niemczech, Finlandii czy gdziekolwiek w Europie gdzie ZSRR nie podlozylo swojej kupy widziales podobny koszmar przestrzenny? Nie mam nawet ochoty dyskutowac na ten temat. Wczejniej byl trafny dowcip na ten temat. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
juras_z_berlina No i co zrobic z takim... historykiem! 23.02.05, 19:28 Straszne! Ten czlowiek zaczyna tracic poczucie rzeczywistosci! I dziwic sie tu jeszcze roznym pomyslom na "trojkolowe" osie Paryz-Berlin- Moskwa? Jeszcze troche, a prezydent Putin zacznie na Poznan mowic Posen, a na Gdansk - Danzig! A od tej ostatniej nazwy juz tylko kroczek od decyzji do NIE UMIERANIA za to stare, hanseatyckie miasto... Straszne!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: No i co zrobic z takim... historykiem! 23.02.05, 22:46 A niech sobie Rosjanie umierają. I za Gdańsk, i za Grozny, i za Mockbę, i za Faludżę, i za Guantanamo. Wsio rawno, aby mnogo i skoro. Odpowiedz Link Zgłoś
polaorne Re: Putin: ZSRR musiał podpisać pakt Ribbentrop - 23.02.05, 19:32 ach ta matiuszka rasija... najpierw po rewolucji zabrano mojej rodzinie caly majatek, potem zeslano na sybir polowe z nich, potem byl katyn i zabito mi dwoch wujkow, a potem po wojnie w stalinowskim wiezieniu siedziala babcia i jej brat... pan putin ma fajne poczucie humoru, szkoda tylko, ze go nie podzielam... Odpowiedz Link Zgłoś
kutafon1 Re: Putin: ZSRR musiał podpisać pakt Ribbentrop - 23.02.05, 19:40 polaorne napisała: > ach ta matiuszka rasija... najpierw po rewolucji zabrano mojej rodzinie caly ma > jatek, potem zeslano na > sybir polowe z nich, potem byl katyn i zabito mi dwoch wujkow, a potem po wojni > e w stalinowskim > wiezieniu siedziala babcia i jej brat... pan putin ma fajne poczucie humoru, sz > koda tylko, ze go nie > podzielam... No widzisz,i kolejny z twojej rodziny(ty)jest poszkodowany,cierpisz na brak poczucia humoru!Znowoz ruski winien.Jakies fatum ciazy nad twoja rodzina,ha ha ha! Odpowiedz Link Zgłoś
polaorne Re: Putin: ZSRR musiał podpisać pakt Ribbentrop - 23.02.05, 19:50 wole fatum w postaci braku specyficznego poczucia humoru niz rodzaj ograniczenia, ktory pozwala Ci w nedzny sposob zartowac ze wszystkiego, hehe ;> Odpowiedz Link Zgłoś
kutafon1 Re: Putin: ZSRR musiał podpisać pakt Ribbentrop - 23.02.05, 21:21 polaorne napisała: > wole fatum w postaci braku specyficznego poczucia humoru niz rodzaj ograniczeni > a, ktory pozwala Ci > w nedzny sposob zartowac ze wszystkiego, hehe ;> To twoje zbojeckie prawo,tylko czy za wszystko trzeba winic ruskich?Moze tak blizej pogrzebac troche? Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Hitler Stalin dwa bratanki 23.02.05, 19:51 że też na to nie wpadliśmy - wredna Anglia, Francja i Polska spiskowały przeciwko dwóm łagodnym barankom - Hitlerowi i Stalinowi. musieli się jakoś zabezpieczyć przed agresją Odpowiedz Link Zgłoś
g_ralu Re: Hitler Stalin dwa bratanki 23.02.05, 20:25 Wszyscy wiedzą o holokauście i innych zbrodniach nazistów w których zginęło kilkanaście milionów ludzie. Ale dlaczego nikt nie mówi o tym, że Stalin wymordował około 30 mln ludzi, może się mylę co do sumy, ale nikt dokładnie nie wie ile dusz miał na sumieniu Stalin Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Hitler Stalin dwa bratanki 23.02.05, 20:43 tym bardziej ze Stalin mordował też Żydów, np. oficerów WP w Katyniu kiedyś była w necie lista polskich lekarzy zamordowanych w Katyniu - co 3 nazwisko typu Szlomo Mincberg Odpowiedz Link Zgłoś
barbara44 Re: Hitler Stalin dwa bratanki 23.02.05, 21:05 Hiter zabil 20 a Stalin 40 milionow. Stalinowi pomagal tata Kwacha. Hitlerowi Stalin. Odpowiedz Link Zgłoś
rkcb Re: Putin: ZSRR musiał podpisać pakt Ribbentrop - 23.02.05, 19:56 Oczywiście że musiał - nie po to pomagał Niemcom odbudowywać armie, nie po to niemiecy komuniści pomagali dojść Hitlerowi do władzy, żeby potem tego nie wykorzystać. Stalin chciał podbić całą Europę (na początek) i Hitler był mu potrzebny do rozbicia poństw europejskich i przygotowania drogi dla armi czerwonej. Odpowiedz Link Zgłoś
pstolars Od Jacka Kaczmarskiego dla Władimira Putina. 23.02.05, 20:26 Ballada wrzesniowa Długośmy na ten dzień czekali Z nadzieją niecierpliwą w duszy Kiedy bez słów Towarzysz Stalin Na mapie fajką strzałki ruszy. Krzyk jeden pomknął wzdłuż granicy I zanim zmilkł zagrzmiały działa To w bój z szybkością nawałnicy Armia Czerwona wyruszała. A cóż to za historia nowa? Zdumiona spyta Europa, Jak to? To chłopcy Mołotowa I sojusznicy Ribbentropa. Zwycięstw się szlak ich serią znaczy Sztandar wolności okrył chwałą Głowami polskich posiadaczy Brukują Ukrainę całą. Pada Podole, w hołdach Wołyń Lud pieśnią wita ustrój nowy, Płoną majątki i kościoły I Chrystus z kulą w tyle głowy. Nad polem bitwy dłonie wzniosą We wspólną pięść co dech zapiera Nieprzeliczone dzieci Soso, Niezwyciężony miot Hitlera. Już starty z map wersalski bękart, Już wolny Żyd i Białorusin Już nigdy więcej polska ręka Ich do niczego nie przymusi. Nową im wolność głosi "Prawda" Świat cały wieść obiega w lot, Że jeden odtąd łączy sztandar Gwiazdę, sierp, hakenkreuz i młot. Tych dni historia nie zapomni, Gdy stary ląd w zdumieniu zastygł I święcić będą nam potomni Po pierwszym września - siedemnasty. I święcić będą nam potomni Po pierwszym - siedemnasty. Jałta Jak nowa rezydencja carów, Służba swe obowiązki zna, Precz wysiedlono stąd Tatarów Gdzie na świat wyrok zapaść ma. Okna już widzą, słyszą ściany Jak kaszle nad cygarem Lew, Jak skrzypi wózek popychany Z kalekim Demokratą w tle. Lecz nikt nie widzi i nie słyszy, Co robi Góral w krymską noc, Gdy gestem wiernych towarzyszy Wpaja swą legendarną moc Nie miejcie żalu do Stalina, Nie on się za tym wszystkim krył, Przecież to nie jest jego wina, Że Roosevelt w Jałcie nie miał sił. Gdy się triumwirat wspólnie brał Za świata historyczne kształty, - Wiadomo kto Cezara grał - I tak rozumieć trzeba Jałtę. W resztce cygara mdłym ogniku Pływała Lwa Albionu twarz: Nie rozmawiajmy o Bałtyku, Po co w Europie tyle państw? Polacy? - chodzi tylko o to, Żeby gdzieś w końcu mogli żyć... Z tą Polską zawsze są kłopoty - Kaleka troszczy się i drży. Lecz uspokaja ich gospodarz Pożółkły dłonią głaszcząc wąs: Mój kraj pomocną dłoń im poda, Potem niech rządzą się jak chcą. Nie miejcie żalu do Churchilla, Nie on wszak za tym wszystkim stał, Wszak po to tylko był triumwirat, By Stalin dostał to, co chciał. Komu zależy na pokoju, Ten zawsze cofnie się przed gwałtem - Wygra, kto się nie boi wojen I tak rozumieć trzeba Jałtę. Ściana pałacu słuch napina, Gdy do Kaleki mówi Lew - - Ja wierzę w szczerość słów Stalina Dba chyba o radziecką krew. I potakuje mu Kaleka, Niezłomny demokracji stróż: Stalin, to ktoś na miarę wieku, Oto mąż stanu, oto wódz! Bo sojusz wielkich, to nie zmowa, To przyszłość świata - wolność, ład - Przy nim i słaby się uchowa, I swoją część otrzyma... - strat! Nie miejcie żalu do Roosevelta, Pomyślcie ile musiał znieść! Fajka, dym cygar i butelka, Churchill, co miał sojusze gdzieś. Wszakże radziły trzy imperia Nad granicami, co zatarte: - W szczegółach zaś już siedział Beria, I tak rozumieć trzeba Jałtę! Więc delegacje odleciały, Ucichł na Krymie carski gród. Gdy na Zachodzie działa grzmiały Transporty ludzi szły na Wschód. Świat wolny święcił potem tryumf, Opustoszały nagle fronty - W kwiatach już prezydenta grób, A tam transporty i transporty. Czerwony świt się z nocy budzi - Z woli wyborców odszedł Churchill! A tam transporty żywych ludzi, A tam obozy długiej śmierci. Nie miejcie więc do Trójcy żalu, Wyrok historii za nią stał Opracowany w każdym calu - Każdy z nich chronił, co już miał. Mógł mylić się zwiedziony chwilą - Nie był Polakiem ani Bałtem? Tylko ofiary się nie mylą! I tak rozumieć trzeba Jałtę! Odpowiedz Link Zgłoś
g_ralu Re: Putin: ZSRR musiał podpisać pakt Ribbentrop - 23.02.05, 20:19 To jest kolejna zagrywka w stylu Putina. Pokazuje rosjanom że to oni w pojedynkę pokonali Hitlera. A co do reszty świata to gada co chce bo wie że i tak ninkt mu nie uwierzy. Odpowiedz Link Zgłoś
mss1 Re: Putin: ZSRR musiał podpisać pakt Ribbentrop - 23.02.05, 20:24 Putin jest bezczelny do granic przyzwoitosci ....... nie da sie go sluchac .................. jeszcze troche i zacznie agitowac na czesc Stalina !!! Odpowiedz Link Zgłoś
g_ralu Re: Walka zła ze złem... 23.02.05, 20:33 Putin uparcie twierdzi że nie można porównywać nazizmu z komunizmem. Wiadomo że historię piszą zwycięzcy. Putin glotyfikuje większość dokonań komunizmu. Wojna Hitlera z Stalinem to była walka zła ze złem, a nie dobra (komunizm) z złem (nazizm). Jedno jest pewne, ludzkość więcej kosztował komunizm niż nazizm. Odpowiedz Link Zgłoś
sligos Re: Putin: ZSRR musiał podpisać pakt Ribbentrop - 23.02.05, 20:52 Pczela uzalila miedwiedia w lob* "Ach, mat’ twoju job !" - skazal miewied, I naczal pczielku – jet’ !!! Uuu! Uuu! – kriczy pcziela „Wriosz, ot xuja nie umriosz...” I s etoj skazki smysl takoj Szto kak by nie byl xuj balszoj Piered pi..j nie dolzen on stiesniatsia Ibo ana mozet razszyrat’sia. ___ Starring: pszczola – II RP Mis – Koba * w 1920 Odpowiedz Link Zgłoś
lodz123 NIECH TEN KNYPEK ZAMILKNIE!!! 23.02.05, 20:48 To jest oszolom i jak widac rosja nadal jest wroga Polsce. A kwas tam pojedzie do moskwy i bedzie sie klanial slugus tak jak kiedys Bierut ktory tam "pojechal w futerku a wrocil w kuferku". Kwachu nie powinen tam jechac. Rzad Polski tez powinen agresywnie atakowac na forum miedzynarodowym zbrodnie rosyjskie-Katyn, zabory,rozbior Ribbentrop-Molotow, lagry etc etc. By nie starczylo papieru zeby to wszystko opisac. A nastepnie Polska powinna uzyskac bron atomowa. Wtedy nigdy by zlowrogie mocarstwa wszchodnie czy zachodnie nie odwazyly sie nas napasc i nawet gdyby psuedo-sojusznicy zawiedli, nigdy by rzecz podobna Jalcie sie nie stala. Odpowiedz Link Zgłoś
neo.w Re: Putin: ZSRR musiał podpisać pakt Ribbentrop - 23.02.05, 20:59 Cóż, tak to jest gdy naród rosyjcki wybiera na swego przywódcę psychola Odpowiedz Link Zgłoś
epupecki Re: Putin: ZSRR musiał podpisać pakt Ribbentrop - 23.02.05, 21:00 Bez paktu Ribentrop-Mołotow, być może nie wybuchłaby II wojna światowa. Jeśliby Hitler nawet napadł na Polskę to Polacy broniliby się znacznie dłużej a Anglia z Francją mogłyby sie wywiązać ze zobowiązań sojuszniczych. Wypowiedź Putina dyskwalifikuje go jako człowieka! Ja nie podałbym mu ręki i nie życzę sobie aby ktokolwiek (np. prezydent Kwaśniewski)to robił w moim imieniu! Eugeniusz Pupecki Odpowiedz Link Zgłoś
g_ralu Re: ZSRR chciał podpisać pakt Ribbentrop -Mołotow 23.02.05, 21:13 Prawdą historyczną jest że podpisanie paktu Ribentrop-Mołotow było w interesie ZSRR, Stalin był zbrodniarzem, ale był też genialnym (niestety) politykiem. W dniu kiedy został podpisany ten pakt Hitler przegrał wojnę. Natomiast nasi zachodni sojusznicy nigdy by nie przyszli nam z pomocą, tak jak nie pomogli Czechosłowacji. Nasi tzw. "sojusznicy" mieli mnóstwo czasu by nam jakoś pomóc (od IX 1939 do V 1940), a nic nie zrobili i czekali aż Hitler ich zaatakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
maciek770 Re: ZSRR chciał podpisać pakt Ribbentrop -Mołotow 23.02.05, 21:39 Ze nasi sojusznicy by nam nie pomogli to jest sprawa dyskusyjna i niegdy sie tego nie dowiemy . Ale faktem jest niezaprzeczalnym ze agresja ZSRR 17 IX przypieczetowala Polska kleske , nie mozna zapomniec ze sily radzieckie ktore wkroczyly na tereny rzeczypospolitej nie byly wstanie pokonac grupujacych sie Polskich odwodow wschodnich liczacych wedlug roznych szacunkow od 450 do 600 tys duzo lepiej wyposazonego i wyszkolonego wojska ... niestety tu ujawnila sie indolencja czy wrecz glupota naszego naczelnego dowodzcy "z rosjanami nie walczyc" ..do dzis nei wiadomo czy marszalek rydz smigly ludzil sie ze rosjanie tak jak sami obwieszczali przyszli z odsiecza walczacej polsce czy tez poprostu sytuacja go przerosla . Jedno jest pewne ten rozkaz byl bardzo brzemienny w skutkach aczkolwiek nawet walka nie byla wstanie zmienic znaczaco sytuacji Polski , gdyz sily te nawet w przypadku zwyciestwa nad armia czerwona nigdy nie zostaly by przezucone na front zachodni a w tym celu byly grupowane . W jednym analitycy byli i sa zgodni bez agresji ZSRR , niemcy nie byli wstanie ostatecznie wygrac wojny w Polsce gdyz nie byli przygotowani na dlugotrwala walke . Niestety nigdy nei dowiemy sie czy bez tego zasranego paktu hitler zdecyowal by sie uderzyc na Polske , napewno nei zrobil by tego zwiazek radziecki gdyz armia czerwona najzyczajniej w swiecie nie byla stanie samodzielnie stanac do walki z Polska i o tym Stalin wiedzial (zreszta w rosji w tamtych czasach wciaz zywa byla pamiec ostatniej kleski ) . Podsumowujac pakt ten byl aktem najgorszej zdrady jakiej mozna sie dopuscic , czego mozna sie spodziewac po Niemcach wiedzielismy ,ale rosjanie zachowali sie jak najgorszej kategori sku..syny i nic tego nie zmieni . Odpowiedz Link Zgłoś
kut1 Re: ZSRR chciał podpisać pakt Ribbentrop -Mołotow 23.02.05, 22:18 maciek770 napisał: > Ze nasi sojusznicy by nam nie pomogli to jest sprawa dyskusyjna i niegdy sie > tego nie dowiemy . Ale faktem jest niezaprzeczalnym ze agresja ZSRR 17 IX > przypieczetowala Polska kleske , nie mozna zapomniec ze sily radzieckie ktore > wkroczyly na tereny rzeczypospolitej nie byly wstanie pokonac grupujacych sie > Polskich odwodow wschodnich liczacych wedlug roznych szacunkow od 450 do 600 > tys duzo lepiej wyposazonego i wyszkolonego wojska Tys sie chyba z hujem na leby pomienial!Dostawalismy w dupe od Niemca,ktory nie nadazal za nami tak spie..lismy,a ty mazysz o stawianiu oporu drugiemu przeciwnikowi!Czyli samobojstwo ? ... niestety tu ujawnila sie > > indolencja czy wrecz glupota naszego naczelnego dowodzcy "z rosjanami nie > walczyc" ..do dzis nei wiadomo czy marszalek rydz smigly ludzil sie ze rosjanie > > tak jak sami obwieszczali przyszli z odsiecza walczacej polsce Ostatnim ktory by uwierzyl ze ZSRR przyszedl nam na pomoc byl wlasnie Rydz,on po prostu nie chcial jatki! czy tez poprostu > > sytuacja go przerosla . Jedno jest pewne ten rozkaz byl bardzo brzemienny w > skutkach aczkolwiek nawet walka nie byla wstanie zmienic znaczaco sytuacji > Polski , gdyz sily te nawet w przypadku zwyciestwa nad armia czerwona nigdy nie > > zostaly by przezucone na front zachodni a w tym celu byly grupowane . W jednym > analitycy byli i sa zgodni bez agresji ZSRR , niemcy nie byli wstanie > ostatecznie wygrac wojny w Polsce gdyz nie byli przygotowani na dlugotrwala > walke . Niestety nigdy nei dowiemy sie czy bez tego zasranego paktu hitler > zdecyowal by sie uderzyc na Polske , napewno nei zrobil by tego zwiazek > radziecki gdyz armia czerwona najzyczajniej w swiecie nie byla stanie > samodzielnie stanac do walki z Polska i o tym Stalin wiedzial (zreszta w rosji > w tamtych czasach wciaz zywa byla pamiec ostatniej kleski ) . Podsumowujac pakt > > ten byl aktem najgorszej zdrady jakiej mozna sie dopuscic , czego mozna sie > spodziewac po Niemcach wiedzielismy ,ale rosjanie zachowali sie jak najgorszej > kategori sku..syny i nic tego nie zmieni . Ojakiej zdradzie bredzisz?Zdrada byla na zachodzie,Ruskie nie byli z nami w koalicji oni po prostu wzieli co chcieli(jak my Zaolzie)przynajmniej mniej zolnierzy polego bezmyslnie,bo nawet liczac pozniejsze zsylki ,Katyn ,to ofiary bylyby wieksze w wypadku dalszego stawiania oporu Niemcom! Co by w tym worku wschodnim ,odcieci od europy i sojusznikow,robila armia polska?Bez przemyslu,zaopatrzenia ?ganialiby po stepach? Odpowiedz Link Zgłoś
maciek770 Re: ZSRR chciał podpisać pakt Ribbentrop -Mołotow 24.02.05, 00:12 Po pierwsze naucz się pisać w języku Polskim a nie blokowo-śmietnikowym . Co do tego jak to okresliłeś spie..nia przed Niemcem to naprawde radzę najpierw skończyc naukę historii na poziomie szkoły średniej a dopiero wtedy wtrącać się w dyskusje o której niema się pojęcia . To co ty tu piszesz w latach 20-30 XX wieku dla przeciętnego Polaka byłoby zdradą i gdybyś to głośno powiedział w nieodpowiednim miejscu to byś prawdopodobnie boleśnie to odczuł i skończyłbys głośic takie brednie . Po pierwsze 17 września sytuacja na froncie zachdnim była bardzo zła ,ale nie tragiczna za co główno odpowiedzialność ponosił kompletny bałagan jaki panował w dowodztwie i bardzo poźno ogłoszona mobilizacja (Polska armia w dniu wybuchu wojny nie była zmobilizowana nawet w 3/4 a dodatkowo wiekszość oddziałów była mobilizowana podczas walk) po opanowaniu pierwszego bałaganu zapadła decyzja o rozpoczęciu grupowania pozostałych wojsk w strefie wschodniej siły te miały zatrzymać uderzenie Niemieckie na lini Wisły (a była to nie bagatelna siła 450- 600 tys żołnierzy) ... niestety jak wiemy ze względu na działania ZSRR z którym mieliśmy podpisany pakt o nieagresji siły te zostały na rozkaz naszego naczelnego dowodzcy wzięte bez walki do niewoli po czym część została wymordowana na miejscu ( na przykład przy użyciu dział .. poniekad jeden z ulubionych sposobow na Polskich jencow wojenych stosowanych przez ta czerwona zaraze) kolejni w Katyniu inni zostali zesłani ..... i o czym ty tu pieprzysz o jakim zapobierzeniu jatce ?? każda osoba mająca pojęcie o kampanii wrzesniowej powei ci że była to najgorsza decyzja jaką można było w tym momencie podjąć ... niestety stało się . Co do ostatniej części twojego postu to po pierwsze ZSRR miał z Polską pakt o nieagresji ( wytłumaczyli się że dla nich Polska już nie istnieje więc umowa nie jest już ważna) ,a po drugie twoje pytanie o to co robilby Polscy żołnierze w ty "wschodnim worku" daje mi jasno do zrozumienia że ty niemasz zielonego pojęcia o przebiegu kampani wrzesniowej ,a historia wrzesnie 39 dla ciebie wygląda tak : ..........Przyszli niemcy zaczęliśmy spie..c , wtedy z drugiej strony weszli Rosjanie i juz nie bylo gdzie spie..c ...... a z osoba o tak głębokiej wiedzy historycznej nie zamierzam dyskutować . Polecam poczytac trochę książek , bo sytuacja września 39 i lat wczesniejszych była bardziej skomplikowanan niż piszą to w podrecznikach od histori do szkoły podstawowej czy tez średniej Odpowiedz Link Zgłoś
kera1 Re: ZSRR chciał podpisać pakt Ribbentrop -Mołotow 23.02.05, 23:24 Nasi pomogli bardzo Czrchosłowacji, nie zapominajmy o tym, że wyzwoliliśmy naszą ludność na Zaolziu z rąk Czechosłowackich gnębiciel!!! Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska Re: Putin: ZSRR musiał podpisać pakt Ribbentrop - 23.02.05, 21:28 Każdy ma swój punkt widzenia na wydarzenia historyczne, a przede wszystkim kazde państwo ma (lub powinno mieć) własną rację stanu. Dla ZSRR ten pakt był o tyle wazny, ze dał mu nieco wytchnienia.Zrozumiałe, że i dzis inaczej ocenia pakt Polak,a inaczej Rosjanin. Pewnym paradoksem jest, ze gdyby w 1939 roku ZSRR nie przesunął swych granic na zachod, to hitlerowcom byloby znacznie blizej do Moskwy i stolica ZSRR mogłaby wpaść w ich ręce. Wowczas wojna mogła potrwac na tyle długo, ze po Zydach Polacy mogli byc gazowani masowo w Oswiecimiu czy na Majdanku. Każdy tu mysli swoje,ale-niestety-jak słusznie powiedział Stalin : "w polityce nie ma sentymentów". W Berlinie stoi do dzis pomnik ku czci Armii Czerwonej,jest ulica Rózy Luxemburg,a nawet są te napisy na Reichstagu. A w Polsce?...Potem dziwimy sie, ze Rosja nie kupuje u nas mleka! Ważna przyszłość,a nie przeszłość, choc i o niej tez trzeba pamietac,ale bez zapieklosci. Co zaś do wybuchu II wojny swiatowej. Niestety,ona byla nieunikniona i "epupecki" zabiera tu głos aczkolwiek jest mało obyty w tzw.temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
maciek770 Re: Putin: ZSRR musiał podpisać pakt Ribbentrop - 23.02.05, 21:45 joannabarska napisała: > Każdy ma swój punkt widzenia na wydarzenia historyczne, a przede wszystkim > kazde państwo ma (lub powinno mieć) własną rację stanu. Dla ZSRR ten pakt był o > > tyle wazny, ze dał mu nieco wytchnienia.Zrozumiałe, że i dzis inaczej ocenia > pakt Polak,a inaczej Rosjanin. Pewnym paradoksem jest, ze gdyby w 1939 roku > ZSRR nie przesunął swych granic na zachod, to hitlerowcom byloby znacznie > blizej do Moskwy i stolica ZSRR mogłaby wpaść w ich ręce. Wowczas wojna mogła > potrwac na tyle długo, ze po Zydach Polacy mogli byc gazowani masowo w > Oswiecimiu czy na Majdanku. Każdy tu mysli swoje,ale-niestety-jak słusznie > powiedział Stalin : "w polityce nie ma sentymentów". W Berlinie stoi do dzis > pomnik ku czci Armii Czerwonej,jest ulica Rózy Luxemburg,a nawet są te napisy > na Reichstagu. A w Polsce?...Potem dziwimy sie, ze Rosja nie kupuje u nas > mleka! Ważna przyszłość,a nie przeszłość, choc i o niej tez trzeba pamietac,ale > > bez zapieklosci. Co zaś do wybuchu II wojny swiatowej. Niestety,ona byla > nieunikniona i "epupecki" zabiera tu głos aczkolwiek jest mało obyty w > tzw.temacie. Pani Joanno pani punkt widzenia jest porazajaco naiwny zeby nie poweidziec ze wrecz glupi .Dam pani dobra rade powinna pani skorzystac z nadarzajacej sie okazji i siedziec cicho . Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska Re: Putin: ZSRR musiał podpisać pakt Ribbentrop - 23.02.05, 22:17 maciek770 napisał: > joannabarska napisała: > > > Każdy ma swój punkt widzenia na wydarzenia historyczne, a przede wszystki > m > > kazde państwo ma (lub powinno mieć) własną rację stanu. Dla ZSRR ten pakt > był > o > > > > tyle wazny, ze dał mu nieco wytchnienia.Zrozumiałe, że i dzis inaczej oce > nia > > pakt Polak,a inaczej Rosjanin. Pewnym paradoksem jest, ze gdyby w 1939 ro > ku > > ZSRR nie przesunął swych granic na zachod, to hitlerowcom byloby znacznie > > > blizej do Moskwy i stolica ZSRR mogłaby wpaść w ich ręce. Wowczas wojna m > ogła > > potrwac na tyle długo, ze po Zydach Polacy mogli byc gazowani masowo w > > Oswiecimiu czy na Majdanku. Każdy tu mysli swoje,ale-niestety-jak słuszni > e > > powiedział Stalin : "w polityce nie ma sentymentów". W Berlinie stoi do d > zis > > pomnik ku czci Armii Czerwonej,jest ulica Rózy Luxemburg,a nawet są te na > pisy > > na Reichstagu. A w Polsce?...Potem dziwimy sie, ze Rosja nie kupuje u nas > > > mleka! Ważna przyszłość,a nie przeszłość, choc i o niej tez trzeba > pamietac,ale > > > > bez zapieklosci. Co zaś do wybuchu II wojny swiatowej. Niestety,ona byla > > nieunikniona i "epupecki" zabiera tu głos aczkolwiek jest mało obyty w > > tzw.temacie. > > Pani Joanno pani punkt widzenia jest porazajaco naiwny zeby nie poweidziec ze > wrecz glupi .Dam pani dobra rade powinna pani skorzystac z nadarzajacej sie > okazji i siedziec cicho .++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ To Ty,Maciusiu,siedz cicho! Odpowiedz Link Zgłoś
bombalina5 Re: Putin: ZSRR musiał podpisać pakt Ribbentrop - 23.02.05, 22:21 Towarzyszko barska- już po 22 a wy jeszcze nie śpicie tylkosię tu wyglupiacie!!!!!!!!!? a jutro kto od 5 rano ma dyżur, kto ambasadę posprząta, kto ambasadorowi afanasjewowi arbaty zagotuje. Już mi spać! Odpowiedz Link Zgłoś
sajjitarius Re: Putin: ZSRR musiał podpisać pakt Ribbentrop - 24.02.05, 00:23 joannabarska napisała: > Każdy ma swój punkt widzenia na wydarzenia historyczne, a przede wszystkim > kazde państwo ma (lub powinno mieć) własną rację stanu. Dla ZSRR ten pakt był o > > tyle wazny, ze dał mu nieco wytchnienia.Zrozumiałe, że i dzis inaczej ocenia > pakt Polak,a inaczej Rosjanin. Pewnym paradoksem jest, ze gdyby w 1939 roku > ZSRR nie przesunął swych granic na zachod, to hitlerowcom byloby znacznie > blizej do Moskwy i stolica ZSRR mogłaby wpaść w ich ręce. Wowczas wojna mogła > potrwac na tyle długo, ze po Zydach Polacy mogli byc gazowani masowo w > Oswiecimiu czy na Majdanku. Każdy tu mysli swoje,ale-niestety-jak słusznie > powiedział Stalin : "w polityce nie ma sentymentów". W Berlinie stoi do dzis > pomnik ku czci Armii Czerwonej,jest ulica Rózy Luxemburg,a nawet są te napisy > na Reichstagu. A w Polsce?...Potem dziwimy sie, ze Rosja nie kupuje u nas > mleka! Ważna przyszłość,a nie przeszłość, choc i o niej tez trzeba pamietac,ale > > bez zapieklosci. Co zaś do wybuchu II wojny swiatowej. Niestety,ona byla > nieunikniona i "epupecki" zabiera tu głos aczkolwiek jest mało obyty w > tzw.temacie. No niestety, ale to sa dyrdymaly ktore sie kupy nie trzymaja. To ze Niemcy niedoszli do Moskwy dlatego rzekomo, ze Stalin w 1939 przesunal granice zachodnia o iles tam kilometrow (dzieki ukladowi Molotow-Ribbentrop) to jest sobie taki fakt jak ten ze woda wrze w temperaturze 100 stopni. Nie oznacza on jednak, ze w momencie podpisywania tego paktu wujek Stalin taki wlasnie cel chcial osiagnac. Proba interpretowania tego faktu jako dowod na jakas tam madrosc Stalina jest po prostu smieszne. Natomiast to, ze zasadniczym celem podpisania tego paktu bylo wymazanie Polski z mapy swiata i wspolna eksterminacja narodu polskiego jest faktem (stad wywozki na Sybir, Katyn, mordy, wspolne konferencje Gestapo i KGB w Zakopanem poswiecone wlasnie tym planom etc) Gdyby istotnie Stalin idac na pakt z Hitlerem jedynie chcial przygotowac sie do nieuniknionej rzekomo wojny z Hitlerem nie traktowalby Polakow jak wrogow ktorych nalezy likwidowac, ale jak potencjalnych sojusznikow. A jesli chodzi o mleko i sentymenty...pani Joanno my Niemcom przypominamy caly czas, ze sa odpowiedzialni za II wojne swiatowa, za Oswiecim, za aresztowania, lapanki, ludobojstwo, domagamy sie odszkodowan i je dostajemy...i co, Niemcy odmawiaja kupowania naszych wyrobow z tego tytulu ? Komu tu trzeba przypominac, ze sentymenty sentymentami, a zycie idzie naprzod ? Niemcom ? Czy Rosjanom ? Bo to Niemcy rozliczyli sie ze swoja przeszloscia, odbudowali wlasny kraj, zrobili wiele by poprawic swoj wizerunek jako narodu cywilizowanego, a Rosjanie wlasnie wracaja do starych sporow historycznych tylko dlatego ze nie potrafia przejsc nad swoja historia i swoimi sentymentami do porzadku dziennego. Bo coz im zostalo ? Ano sentymenty wlasnie... Odpowiedz Link Zgłoś
kochanka_mafioza Re: Putin: ZSRR musiał podpisać pakt Ribbentrop - 24.02.05, 00:44 Pania Joanne po prostu bzyka jakis Wania, dlatego sie kobieta tak tu angazuje, bo po jej inteligentnych odzywkach widac kto zacz... Odpowiedz Link Zgłoś
kera1 Re: Putin: ZSRR musiał podpisać pakt Ribbentrop - 24.02.05, 14:12 > No niestety, ale to sa dyrdymaly ktore sie kupy nie trzymaja. To ze Niemcy > niedoszli do Moskwy dlatego rzekomo, ze Stalin w 1939 przesunal granice > zachodnia o iles tam kilometrow (dzieki ukladowi Molotow-Ribbentrop) to jest > sobie taki fakt jak ten ze woda wrze w temperaturze 100 stopni. Nie oznacza on > jednak, ze w momencie podpisywania tego paktu wujek Stalin taki wlasnie cel > chcial osiagnac. Proba interpretowania tego faktu jako dowod na jakas tam > madrosc Stalina jest po prostu smieszne. > Natomiast to, ze zasadniczym celem podpisania tego paktu bylo wymazanie Polski > z > mapy swiata i wspolna eksterminacja narodu polskiego jest faktem (stad wywozki > na Sybir, Katyn, mordy, wspolne konferencje Gestapo i KGB w Zakopanem poswiecon > e > wlasnie tym planom etc) Gdyby istotnie Stalin idac na pakt z Hitlerem jedynie > chcial przygotowac sie do nieuniknionej rzekomo wojny z Hitlerem nie traktowalb > y > Polakow jak wrogow ktorych nalezy likwidowac, ale jak potencjalnych sojusznikow Uważam, że takie państwa jak Rosja, czy USA po prostu nie zauważają Polski. Jesteśmy dla nich tylko śmieciem, który czasem można wykorzystać do własnych celów, a to że dostajemy lanie raz od tych a raz od tych to wina naszego położenia geopolitycznego i mentalności; nasze władze zawsze starają się komuś podlegać i wtedy zostajemy wykorzystani do gry innych. Statystyczny obywatel Kuli Ziemskiej nie wie nic o Polsce, a my trochę za bardzo uważamy, że jesteśmy najważniejszym "mocarstwem" na świecie i wszystko powinno kręcić się wokół nas. Pomijając fakt, że to my "zawsze mamy rację" i cały świat "powinien postępować tak jak my uważamy". Odpowiedz Link Zgłoś
wieslawa-siemiakowska █ panie PUTIN! █ 23.02.05, 21:24 Nic nie poradze ze ja, z dziada pradziada, po prostu was Rosjan, zwykle nieznosze! I niech was wszystkich szlag trafi i zaraza dopadnie. O! Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska Re: █ panie PUTIN! █ 23.02.05, 21:30 wieslawa-siemiakowska napisała: > Nic nie poradze ze ja, z dziada pradziada, po prostu was Rosjan, zwykle > nieznosze! I niech was wszystkich szlag trafi i zaraza dopadnie. O! +++++++++++++++++ LECZ SIE SIEMAKOWSKA! BO CIEBIE ZARAZA MOZE DOPASC JAKO PIERWSZĄ! Odpowiedz Link Zgłoś
lodz123 Re: █ panie PUTIN! █ 23.02.05, 21:39 Pani Barska mowi jak by sie z choinki urwala. Za co Polacy maja ruskich lubic? Za rozbiory, za katyn, za zmowe ribenrop-molotow, za 50 lat PRL i za ciagle proby mieszania w Polsce wpolnie z rodzima targowica np. w aferze Orlen. Odpowiedz Link Zgłoś
alikmix Re: █ panie PUTIN! █ 23.02.05, 22:09 najwyrazniej Pani Barska studiowala w Moskwie na Uniwersytecie Marksiznu i Leninizmu, czyli zna jedyna "sluszna" historie tak jak Putin - szkola NKWD. Mi w szkole podstawowej tlumaczono, ze Ruscy weszli na nasze wschodnie tereny aby zabezpieczyc je przed hitlerowskim najezdzca, ale wspolnej hitlerowskiej i sowieckiej paradzie zwyciestwa w Brescie, pani od historii jakos zapomniala wspomniec. Rozumiem, ze wg. pani Barskiej, to tez byl mus, mus, mus.... Tylko merdania psiego ogona nie mozna kupic za pieniadze. Odpowiedz Link Zgłoś
gloubiboulgomm Ciekawe, co ten komunistyczny bandzior napisze 23.02.05, 21:40 o przeczekaniu 6-u miesiecy nad Wisla w 1944 przez naszych czerwonych przyjaciôl: byli na kacu i nie mogli sie poruszac? Odpowiedz Link Zgłoś
borrka1 Re: Ciekawe, co ten komunistyczny bandzior napisz 23.02.05, 22:38 gloubiboulgomm napisał: > o przeczekaniu 6-u miesiecy nad Wisla w 1944 przez naszych czerwonych > przyjaciôl: byli na kacu i nie mogli sie poruszac? I ja bym czekal,i ty bys napewno czekal wiedzac ze mozesz pomoc przyszlemu wrogowi,czego powstancy nie skrywali dlaczego sie porwali na Niemcow! Logika podpowiadala ze takie operacje jak powstanie trzeba bylo uzgodnic z ruskimi ,skoordynowac dzialania.A co bylo?Aby przed nosem ruskiego wyzwolic stolice,czysta gra polityczna,Stalin byl swietnym politykiem i ogral przeciwnika,tj.nie dal rzadowi londynskiemu opanowac Warszawy,bo oni nie prosili o pomoc,pomoc byla potrzebna zwylkym powstancom,ale nie rzadowi w Londynie. Stalin gdyby pomogl powstancom mimo wszystko,i tak pozsylalby powstancow ,pozamykal,lub wymordowal jako przeciwnikow ustroju,a tak zrobili to za niego Niemcy.Niestety ,to nam wydaje sie wszystko proste,a politycy graja w swoje gierki i sentymentow mie maja! Odpowiedz Link Zgłoś
kaczory11 Re: Ciekawe, co ten komunistyczny bandzior napisz 23.02.05, 23:57 Borrka. Falszujesz historie identycznie jak twoj pryncypal i mocodawca Putin. Gdzies ty sie uczyl polskiej historii, na Lubiance ??? Powiem ci tylko tyle, ze az do konca lipca 1944 roku ruscy wzywali Polakow do rozpoczecia Powstania Warszawskiego. Zanim zaczniesz plesc bzdury i powtarzac ruska propagande poucz sie troche. A najlepiej gdy przeczytasz ostatnie dzielo Normana Devisa o Powstaniu. Czytam od dluzszego czasu twoje wypowiedzi. Skad bierze sie twoja antypolskosc??? Wszystkie twoje wypowiedzi przepojone sa pogarda i niechecia do Polakow. Czyzbys byl takim "malym Branickim", czy "obcym" poprawnie poslugujacym sie jezykiem polskim. Kim jestes borrka1 ?????? Odpowiedz Link Zgłoś
borrka1 Re: Ciekawe, co ten komunistyczny bandzior napisz 24.02.05, 00:15 kaczory11 napisał: > Borrka. Falszujesz historie identycznie jak twoj pryncypal i mocodawca Putin. > Gdzies ty sie uczyl polskiej historii, na Lubiance ??? Powiem ci tylko tyle, > ze az do konca lipca 1944 roku ruscy wzywali Polakow do rozpoczecia Powstania > Warszawskiego. Zanim zaczniesz plesc bzdury i powtarzac ruska propagande poucz > > sie troche. Uczyc sie nigdy nie jest za pozno,tylko twoje zrodla sa tendencyjne,jak i poglady ,wiec z twoich rad nie skozystam. A najlepiej gdy przeczytasz ostatnie dzielo Normana Devisa o > Powstaniu. > Czytam od dluzszego czasu twoje wypowiedzi. Skad bierze sie twoja > antypolskosc??? Wszystkie twoje wypowiedzi przepojone sa pogarda i niechecia do > > Polakow. Czyzbys byl takim "malym Branickim", czy "obcym" poprawnie > poslugujacym sie jezykiem polskim. Kim jestes borrka1 ?????? Czy dla takich oszolomow jak ty inaczej myslacy(wedlug ciebie niepoprawnie) zawsze ma jedno pochodzenie?czyzby twoj zapas umyslowych mozliwosci konczyl sie na Lubiance lub PZPR? Jak bedziesz na fakty patrzec bez emocji,to moze podyskutujemy! Odpowiedz Link Zgłoś
kaczory11 Re: Ciekawe, co ten komunistyczny bandzior napisz 24.02.05, 00:23 Z twojej wypowiedzi wyciagam wniosek, ze dla ciebie jedynie rusofilskie i lewackie poglady sa wlasciwe. Gratuluje ciasnoty umyslowej. Lecz sie na nogi, bo na glowe juz zdecydowanie za pozno. Jako dowod niech swiadczy nazwanie Devisa (bez wymieniania nazwiska, ale jedynie jako "zrodlo") "zrodlem tendencyjnym". Ja nie uczylem sie historii "z Wasilewskiej". Dalsza wiec dyskusja z toba jest bezprzedmiotowa teraz i w przyszlosci...... Odpowiedz Link Zgłoś
maciek770 Re: Ciekawe, co ten komunistyczny bandzior napisz 24.02.05, 00:15 Stawiałbym na "obcego" :) zresztą jak widzisz ich tu cały tłum .... bo nie uwierze że rodowity Polak potrafiłby tak pluc na wlasną ojczyzne . Odpowiedz Link Zgłoś
gloubiboulgomm Re: Ciekawe, co ten komunistyczny bandzior napisz 24.02.05, 13:21 100% zgadzam sie z Kaczorem11 (za co bede pokutowal w piekle...) Odpowiedz Link Zgłoś
kaczory11 Re: Ciekawe, co ten komunistyczny bandzior napisz 24.02.05, 14:45 Dziekuje. Tez nie moge Ciebie poznac. Czyzbys Ty, to aby byl na pewno ten "gloubiboulgomm" z Francji ? Jezeli tak, to swiat stanal na glowie.... Odpowiedz Link Zgłoś
gloubiboulgomm Re: Ciekawe, co ten komunistyczny bandzior napisz 24.02.05, 19:21 To "ja", kaczorze. Tylko zalogowanie zmienilo mnie na gloubiboulgomm'a. A pan pisal (myslal) o czyms innym? O czy m( o kim)? Nie stanalem na glowie. Bronie zamordowanych przez czerwonych bandytôw. Mniej ( ani wiecej) nie moge zrobic. Moze podczas glosowania, nie wsadzic glosu na sqqqqli, ktôrych Jeannette Veermersch ( zono-kochanka komunisty Thorez'a) uwazala za najwiekszego "homme d'état". To jest jej zdanie o Stalinie w wieku 95 lat. Jesli moze pan wysla Odpowiedz Link Zgłoś
gloubiboulgomm Re: Ciekawe, co ten komunistyczny bandzior napisz 24.02.05, 19:22 To "ja", kaczorze. Tylko zalogowanie zmienilo mnie na gloubiboulgomm'a. A pan pisal (myslal) o czyms innym? O czy m( o kim)? Nie stanalem na glowie. Bronie zamordowanych przez czerwonych bandytôw. Mniej ( ani wiecej) nie moge zrobic. Moze podczas glosowania, nie wsadzic glosu na sqqqqli, ktôrych Jeannette Veermersch ( zono-kochanka komunisty Thorez'a) uwazala za najwiekszego "homme d'état". To jest jej zdanie o Stalinie w wieku 95 lat. Jesli moze pan wyslac na jej grôb benladena i ja wysadzic, to sie skladam na taka impreze. Tym razem, bien à Vous (ale tylko tym razem. Do zobaczenia... i do klôcenia). Odpowiedz Link Zgłoś
sajjitarius Re: Ciekawe, co ten komunistyczny bandzior napisz 24.02.05, 00:43 borrka1 napisał: > gloubiboulgomm napisał: > > > o przeczekaniu 6-u miesiecy nad Wisla w 1944 przez naszych czerwonych > > przyjaciôl: byli na kacu i nie mogli sie poruszac? > > > > I ja bym czekal,i ty bys napewno czekal wiedzac ze mozesz pomoc przyszlemu > wrogowi,czego powstancy nie skrywali dlaczego sie porwali na Niemcow! > Logika podpowiadala ze takie operacje jak powstanie trzeba bylo uzgodnic z > ruskimi ,skoordynowac dzialania.A co bylo?Aby przed nosem ruskiego wyzwolic > stolice,czysta gra polityczna,Stalin byl swietnym politykiem i ogral > przeciwnika,tj.nie dal rzadowi londynskiemu opanowac Warszawy,bo oni nie > prosili o pomoc,pomoc byla potrzebna zwylkym powstancom,ale nie rzadowi w > Londynie. > Stalin gdyby pomogl powstancom mimo wszystko,i tak pozsylalby > powstancow ,pozamykal,lub wymordowal jako przeciwnikow ustroju,a tak zrobili to > > za niego Niemcy.Niestety ,to nam wydaje sie wszystko proste,a politycy graja w > swoje gierki i sentymentow mie maja! Tylko o co Ci chodzi tak na prawde ? Stalin byl swietnym politykiem ? No zawodowi historycy by sie chyba jednak nie zgodzili z taka ocena. Ale to niewazne. Nie tylko on nas ogral. Bo tak ogral nas Polakow. Po to by moc popdorzadkowac sobie Polske. Tak samo ogral nas Hitler. Po to zeby nas wyrznac. Ale obaj byli genialni stratedzy i politycy. Wiec mamy ich kochac i basta. Tak ? Odpowiedz Link Zgłoś
borrka1 Re: Ciekawe, co ten komunistyczny bandzior napisz 24.02.05, 10:58 > Tylko o co Ci chodzi tak na prawde ? Stalin byl swietnym politykiem ? No > zawodowi historycy by sie chyba jednak nie zgodzili z taka ocena. Ale to > niewazne. Zawodowi historycy patrza na sprawe z "gory" po uplywie duzego czasu,majac do dyspozycji dane z dwoch stron,liczy sie zdolnosc w realnym czasie! Tu nie ma miejsca na sympatie i antypatie,po prostu suche fakty. Nie tylko on nas ogral. Bo tak ogral nas Polakow. Po to by moc > popdorzadkowac sobie Polske. Tak samo ogral nas Hitler. Po to zeby nas wyrznac. > Ale obaj byli genialni stratedzy i politycy. Wiec mamy ich kochac i basta. Tak > ? Powtarzam,na bok sympatie i antypatie!Oni dzialali dla dobra wlasnych interesow i dzisiaj przodujace demokracje bez skrupulow poswieca wszystko i wszystkich,majac na uwadze wlasne,zyciowe interesy(vide USA). Nie lubie ani pierwszego ani drugiego,ale jako ze niebezpieczenstwa z ich strony dla siebie nie widze,wiec trzezwo patrze i oceniam. Wez pod uwage ze kazdy niemiec w duszy na pewno zadowolony ze mieli takich wodzow jak Hitler,bo przeciez chwilowo ,ale byli potega trzesaca swiatem.Polacy rowniez nie lubia swoich wladcow ktorzy nic lub gorzej dla Polski zrobili,a gloryfikuja tych ktorzy rozslawili imie Polski ,nie wazne czyim i jakim kosztem i co inni o tym mysla. Napoleon rowniez podbil mase narodow,ale my go chwalimy i cenimy jako genialnego stratega ,polityka bo byl nam potrzebny,a nie liczylismy sie z opiniami drugich podbitych narodow ,na temat geniusza! Odpowiedz Link Zgłoś
sajjitarius Re: Ciekawe, co ten komunistyczny bandzior napisz 26.02.05, 03:13 No wiesz, trzezwosc Twojego spojrzenia i Twoich ocen jest bardzo watpliwa niestety . Chociazby zdanie tego typu: "Wez pod uwage ze kazdy niemiec w duszy na pewno zadowolony ze mieli takich wodzow jak Hitler" dowodzi najlepiej ze z ta Twoja trzezwoscia to jest cos nie tak. Skad niby mozesz wiedziec, co kazdy Niemiec w duszy mysli ? Tego nie mozna wiedziec. I z pewnoscia Ci Niemcy co zostali w pierwszym rzedzie wyslani przez Hitlera do obozow koncentracyjnych mogliby sie zdziebko z Toba nie zgodzic. No i skoro licza sie suche fakty, to rzecz jasna historycy patrzac na sprawy z perspektywy czasu i majac dostep do wielu archiwow, czyli suchych faktow wlasnie, z ta genialnoscia Stalina chyba raczej sie nie zgadzaja...no ale jak masz jakies suche fakty na poparcie swoich tez to podziel sie nimi z nami...czekamy z zapartym tchem... Odpowiedz Link Zgłoś
maxxo Re: Ciekawe, co ten komunistyczny bandzior napisz 23.02.05, 22:47 ogladales 4 pancernych ?? - czolg im sie zepsul Odpowiedz Link Zgłoś
dem0kryt Dlaczego Rosjanie czekali 24.02.05, 12:56 O Warszawie nie będę pisał - decyzja o pozostawieniu jej Niemcom była stricte polityczna. Natomiast co do wstrzymania ofensywy w 1944 - to była konieczność strategiczna. Rosjanie byli w uderzeniu praktycznie od lata 1943 r., przesunęli front o tysiąc kilometrów i tak samo przesunęły im się linie zaopatrzenia. Ich armie były zmęczone i wykrwawione. Musieli zatrzymać się, podciągnąć odwody i zaopatrzenie, uzupełnić i zluzować jednostki bojowe. Rosyjscy generałowie naprawde nie byli głupcami. Odpowiedz Link Zgłoś
lortea rusofile precz z tego forum!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 23.02.05, 21:47 a rosja to żywy trup i nic więcej Odpowiedz Link Zgłoś
xxxxyyyyzzzz DOBIĆ TRUPA 23.02.05, 22:06 Trzeba bylo tego trupa zaraz po wojnie dobic. Szkoda, ze sie tak nie stalo, Amerykanie przefujarzyli wielka szanse. Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszet Re: Putin: ZSRR musiał podpisać pakt Ribbentrop - 23.02.05, 21:27 Ktoś napisał, że Putin "rżnie głupa". NIestety jest dużo gorzej. Ten imperialista legitimizuje politykę Stalina. Potwierdza, ze była słuszna. Jednocześnie robi wodę z mózgu swoim przyjaciołom z Zachodu. Jego tłumaczenie oczywiscie kupy sie nie trzyma, bo jesli podpisanie paktu Ribentropp-Mołotow było tylko taktyczną zagrywką, to dlaczego ZSRR nie przygotował sie do wojny z Niemcami, a w chwili ataku SOwieci byli kompletnie zaskoczeni. Dlaczego po zajeciu znaczych terenów Polski nie traktowali nas jako sojuszników, a zaczęli wywozić na Syberię i morodować oficerów, policjantów i inteligencję? Odpowiedz Link Zgłoś
kaczory11 Re: Putin: ZSRR musiał podpisać pakt Ribbentrop - 23.02.05, 21:28 Kolejna, chamska prowokacja Putina. Poprzednia bylo oswiadczenie ruskiego MSZ w sprawie Jalty. Jaki bedzie kolejny ruch Rosjan ?? Czy ktos pamieta jeszcze owo "niezamierzone" zakrecenie kurka z gazem dla Polski rok temu ? Czy to byl tylko przypadek spowodowany "klotnia" Rosji i Bialorusi o cene gazu ??? Nie sadze. Siemiatkowski mial racje mowiec, ze Rosja obecnie "zamiast tankow stosuje rope". I jak widac rowniez chamska prowokacje. Jak polski rzad i prezydent zamierzaja zjesc te "zabe" ?? Czy ponownie schowaja glowe w piasek ? Takich pytan mozna stawiac jeszcze dziesiatki. Co teraz mysla zwolennicy "Osi Paryz-Berlin-Moskwa", ci sami ktorzy wysmiewali mnie i mnie podobnych jeszcze rok temu gdy pisalismy, ze taka "os" to powtorka "paktu Ribbentrop-Molotow" i smiertelna grozba dla Polski ??? Cos nie widze komentarzy marudy, Evy, pacyfisty i im podobnych. Jakos milcza rowniez tak aktywni jeszcze tydzien temu krytycy polskiej "rusofobii". To mosci rusofile zadna "rusofobia", to realna obawa Polakow o swa bezpieczna przyszlosc !!! Na UE WCALE nie mozemy liczyc. Na ile na Europe mozemy liczyc najlepiej wskazuje obecny spor Polski z Rosja na temat polskiego eksportu nabialu do Rosji. Jak w "sprawie twarozku" UE nie jest wladne wywrzec nacisku na Putina, to wywrze taki nacisk w obronie bezpieczenstwa Polski ?? Tylko naiwny moze myslec, ze herrenvolk i zabojady ujma sie za Polakami. Zaczyna dziac sie bardzo "niemilo" w Europie.... A Niemcy Schroedera juz zaczynaja wracac do zalozen polityki Fryderyka Wielkiego I Bismarcka, czyli do wspolpracy, scislej wspolpracy Niemcy - Rosja, a Czyrak stroi malpie miny. Odpowiedz Link Zgłoś
paakwezi Re: Putin: ZSRR musiał podpisać pakt Ribbentrop - 23.02.05, 21:39 Niech Kwach jedzie na obchody, niech sie ukorzy, niech powie ze pan P. ma racje, niech polozy kwiaty pod pomnikiem zolnierzy walczacych w II wojnie gdzie nie ma zolnierza polskiego ale za to sa francuzi (pewnie ze szczegolna atencja traktowani sa Francuzi z lojalnego rzadu Vichy), niech jedzie by jeszcze raz pokazac ze nic nie jestesmy warci a kazdy byle kretyn moze nam wszystko wmowic. Przeciez najwazniejsze sa ropa, gaz i prad. Niech jego kancelaria spedzi czas i pieniadze podatnika na przekonywanie nas ze to ma sens. Niech dla lepszych relacji z panem P. Kwach odniesie sie pozytywnie do slow pana P. Niech powie swoim socjotechnicznym nic nie znaczacym wymiotem: "taka opinia jest tez uprawniona w swietle obecnej sytuacji politycznej rozumiem emocje w slowach prazydenta rosji, zawsze mielismy szorstkie relacje pelne mysli o przeszlosci i starania by przyszlosc byla inna" - taki cytat proponuje kolegom z kancelarii. Ukorzmy sie wraz z Kwachem w koncu nalezymy do nacji bekartow europy jak wieszcz Molotow prawil. Odpowiedz Link Zgłoś
misiek.s A Katyń to był obóz rekreacyjno-wypoczynkowy... 23.02.05, 21:52 Władimir !!! Przesadziłeś !!! Odpowiedz Link Zgłoś
pedro80 Re: Putin: ZSRR musiał podpisać pakt Ribbentrop - 23.02.05, 22:02 Putin zapomniał, że do paktu dołaczony był tajny protokół zatwierdzający kolejny rozbiór Polski. A z tym przecież wiązały się deportacje i śmierć tysięcy ludzi. Jeżeli tak traktuje on powinność konieczną Rosjan tamtych lat, to ja dziękuję za takie poświęcenie i taką historię! Odpowiedz Link Zgłoś
eloger Kolejny policzek - jak długo będziemy to znosić!!! 23.02.05, 22:04 Dość tego panie Putin, wyłazi człowiek sowiecki z pana... Na szczęście są jeszcze normalni Rosjanie, polecam książki Suworowa...Nie trzeba zresztą Suworowa, intencje ludobójcy Stalina wychodzą na każdym kroku - Pakt z Hitlerem to był tylko wstęp do podboju całej wyczerpanej wojną z Hitlerem Europy przez Stalina. Suworow dodaje: Hitler uprzedził Stalina w 1941 o kilka tygodni... Bajki o pakcie z Hitlerem to sobie starym komsomołcom opowiadaj... Odpowiedz Link Zgłoś
super.doodie bezczelna gnida 23.02.05, 22:05 Wypowiedzi putina zasługują na najwyższe potępienie. Po przeczytaniu słów prezydenta rosji uważam, że jest on perfidną, stalinowską świnią, która ma na rękach krew ofiar systemu, któremu służył przez całe życie. System odszedł, obłuda i zakłamanie zostało. Nie życzę sobie, żeby taka gnida publicznie głosiła swoją zbrodniczą wersję historii, porównywalną w swojej bucie tylko z kłamstwem oświęcimskim. Mam nadzieję, że jacyś czeczeńscy bojownicy zlikwidują kłamcę putina. Najlepiej strzałem łeb, jak jego kolesie zrobili to bezbronnym Polakom w Katyniu. a ty szachisto, który tak nienawidzisz wolności słowa - niech ci teraz fsb podyktuje donos, że złamałem art. 136 kk - publicznie znieważając głowę obcego państwa na terytorium Rzeczypospolitej, co podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku. nie mogę się doczekać.. Odpowiedz Link Zgłoś
oberforster UCZMY SIĘ OD ROSJAN! 23.02.05, 22:11 My Polacy nie musimy uciekać się aż do manipulacji faktami, wystarczy, jeśli tylko rzeczywiście zechcemy wyartykułować nasz punkt widzenia historii. Obchody rocznicy wybuchu powstania warszawskiego oraz wyzwolenia obozu w Oświęcimiu i towarzyszące tym uroczystością akcje medialne przysłużyły się w pewnym stopniu do zmiany obiegowej wizji historii, a co za tym idzie wizerunku Polski w świecie. Myślę, że nie możemy sobie pozwolić na zaprzestanie tej akcji „promocyjnej”. Uważam, że podczas obchodów moskiewskich powinniśmy się zdobyć na pewien rodzaj rozsądnej (?) prowokacji, tak by podtrzymać zainteresowanie naszym krajem, zaakcentować samodzielność i wyrazić niezgodę na nadużycia Kremla w zakresie polityki i propagandy. Rosjanie prowadzą bardzo pragmatyczną politykę, nastawioną na restytucję imperialnej pozycji w świecie. Próba ekonomicznego uzależnienia sąsiadów jest elementem realizacji strategii regionalnej. Eksport własnej interpretacji historii, propaganda antyterrorystyczna itp. są zaś wyrazem szerszych aspiracji. Putin buduje w Rosji demokrację z uwzględnieniem lokalnej tradycji carskiego samodzierżawia, systemu, który od zawsze w sposób optymalny spełniał potrzeby Imperium. Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska Re: UCZMY SIĘ OD ROSJAN! 23.02.05, 22:22 Niestety,ale trudno dyskutować w atmosferze juz nie tylko polskiego piekiełka! Odpowiedz Link Zgłoś
bombalina5 Re: UCZMY SIĘ OD ROSJAN! 23.02.05, 22:26 towarzuszko- coś wam wyzej napisalem. oj chyba zloże na was raport że zaniedbujecie swe obowiązki i ambasada nieposprzątana. tak być nie może- na front wschodni was damy- zwalczać terroryzm w Czeczenii. Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska Re: UCZMY SIĘ OD ROSJAN! 23.02.05, 22:52 BAMBOLINA5 - TY POSPRZĄTASZ, JA DOPILNUJĘ, ABY BYLO OK! Odpowiedz Link Zgłoś
xavras_wyzhryn Re: UCZMY SIĘ OD ROSJAN! 24.02.05, 00:07 wole polskie piekielko od ruskiego mroznego raju. tak uczmy sie od rosjan to wielki narod, zbudujmy nasze kolyme i workute, dokonajmy ich rozbioru z chinami i japonia i rozstrzelajmy wzietych do niewoli oficerow pod siedlcami, tfu! SWOLOCZ!!! Odpowiedz Link Zgłoś
amrra Re: UCZMY SIĘ OD ROSJAN??????? 23.02.05, 22:24 oberforster napisał: > Putin buduje w Rosji demokrację z uwzględnieniem lokalnej tradycji > carskiego samodzierżawia, systemu, który od zawsze w sposób optymalny spełniał > potrzeby Imperium. właśnie i użycie tego ostatniego słowa to największy problem nie tylko Polski. Putin jest słabym dyplomatą, pytanie czy wogóle ma realną wizję przyszłej Rosji i jej stosunków z sąsiadami- i to źle wcale nie tyle dla Nas co dla pzryszłości Rosji. To oświadczenie..haha wasz problem drodzy sąsiedzi, to wy musicie sie z wytłumaczyc z tego paktu przed światową opinią publiczną - my tylko powiemy kiedy mówicie prawdę... Odpowiedz Link Zgłoś
tadian no nóz sie w kieszeni otwiera. 23.02.05, 22:42 czy 27 milonów ofiar cze 27 milionów ofiar nie nauczyło ich nic?jak spaślak pojedzie do moskwy to niech go w dupe nie całuje za te słowa. Odpowiedz Link Zgłoś
michal.wojcik DOSYĆ TEGO !!!! 23.02.05, 22:57 Ileż można słuchać tych wypowiedzi! Najpierw traktat w Jałcie był dobry, teraz pakt Ribbentrop - Mołotow, potem powiedzą, że Auschwitz i łagry sowieckie to były ośrodki wczasowe! Jak głupi może być prezydent Rosji?? Bo jest on naprawdę głupi. Ile jeszcze będziemy słuchać fałszywych interpretacji historii? Stosunki z Rosją trzeba kształtować tak: zrugać Putina, ośmieszyć Francję na formu międzynarodowym za wspieranie Rosji i wogóle, ale to wogóle nie utrzymywać z nimi kontaktów. Tylko na bardzo niskim szczeblu dyplomatycznym. Tam nie ma przyszłości. I my, Polacy tej przyszłości z Rosją kształtować nie chcemy. Odpowiedz Link Zgłoś
maxxo Putin podczas obchodów Dnia Obrońców Ojczyzny 23.02.05, 23:02 tytul pod tym zdjeciem mowi cala prawde - otoz owy czynownik wzial na siebie brzemie obrony ojczyzny - a wlasciwie jej niechlubnej historii - Obrona ta polega na bezstresowej interpretacji historii - tworzeniu fikcyjnej agrumentacji majacej na celu uwiarygodnienie dzialan jego poprzednikow. Skoro pakt z Hitlerem byl uzasadniony obrona wlasnych interesow to wlasciwie nie dziwia mnie pozniejsze faszystowskie metody naszych pseudowyzwolicieli - w koncu dla wlasnej korzysci zrobiliby wszystko - ba ! - podpisaliby nawet pakt z diablem - najgorsze jest to - ze niewyedukowany w temacie naszej historii zachod wlasciwie z pewnym uspokojeniem przyjmie tlumaczenie putina - skoro taka rsja miala przeslanki do swoich ugodowych z hitlerem dzialan to sam grzeszek zaniedbania czyli niedotrzymania umow panstwowych i wszczecia dzialan wojennych jest tylko malutkim niedopatrzeniem. Nie wiem czy licze na wiele ale nie wolno i nie powinno sie chowac glowy w piasek - sygestie naszego msz-u jakoby nie powinno sie odpowiadac na zaczepki rosyjskich naprawiaczy historii - juz przynosza skutek i to w postaci kolejnych wynaturzonych wypowiedzi. Ruskie przyslowie mowi ciszej jedziesz , dalsze budziesz - tylko ze my cicho jadac zajedziemy do historycznego kata - stojac ze zwieszona glowa - dajac sie lajac czujemy sie chyba za bardzo winni - dosc tego jeszcze raz !! partykularne interesy odchodzacych w tym roku osob z najwuzszych stanowisk panstwowych nie powinny przeslaniac im koniecznosci walki o dobre imie naszego kraju !! owe osoby moglyby zachowac choc jakis pozor dbalosci o wlasny panstwowy interes !!! niestety slowa braku komentarza sa wlasnie komentarzem - ktory wychodowal bluzniacego na miedzynarodowej arenie czerwonego potworka !!! Odpowiedz Link Zgłoś
pan_strzalek Re: Putin: ZSRR musiał podpisać pakt Ribbentrop - 23.02.05, 23:12 przeciez to wszystko jest uknuta prowokoacja wymierzona w Polske. Putinowi wyjatkowo zalezy na prowokowaniu Polakow do nerwowych i obrazliwych gestow ze strony polskiej. Czeka na nasze protesty, fochy i demonstracyjne bojkotowanie obchodow Jalty czy tych obchodow z 9 maja. bo najlepiej zeby Polacy sie obrazili i nie pojechali. bo jak pojada to moga mowieniem prawdy zepsuc cala uroczystosc. Lepiej juz zebysmu cichutko siedzieli obrazeni w swoim kacie. Trzeba powiedziec grzecznie i stanowczo wszem i wobec "Klamiecie towarzyszu Putin. Nieladnie. Oj nieladnie" Odpowiedz Link Zgłoś
kera1 Re: Putin: ZSRR musiał podpisać pakt Ribbentrop - 23.02.05, 23:30 "Polska pawiem i papugą narodów" Odpowiedz Link Zgłoś
maxxo Re: Putin: ZSRR musiał podpisać pakt Ribbentrop - 23.02.05, 23:41 piszesz o zaolziu i pawiu - za to rosja zpapugowala hitlera i jest wytartym niedziwdziem z pupskiem pawiana Odpowiedz Link Zgłoś
fmichus Putnie!! Wstrętny komuchu ucz sie historii!! 23.02.05, 23:16 Putnie!! Wstrętny komuchu ucz sie historii!! Odpowiedz Link Zgłoś