manny_ramirez 16.03.05, 18:58 www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_050316/publicystyka/publicystyka_a_1.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
j-k Ruscy swietuja co sie da... 16.03.05, 19:01 komunizm doprowadzil ich kraj do upadku... miejmy nadzieje, ze Prezydent Kwasniewski powie im, co Polacy mysla o "wyzwoleniu" Odpowiedz Link Zgłoś
read1 Re: Ruscy swietuja co sie da... 16.03.05, 19:20 > miejmy nadzieje, ze Prezydent Kwasniewski powie im, > co Polacy mysla o "wyzwoleniu" na to akurat bym nie liczył... Odpowiedz Link Zgłoś
manny_ramirez Re: Ruscy swietuja co sie da... 16.03.05, 19:48 biorac pod uwage jego przeszlosc i obecne zachowanie to calkiem sie zgadzam Odpowiedz Link Zgłoś
read1 Re: Ruscy swietuja co sie da... 16.03.05, 20:04 Ciekawe, czy po tej wizycie uda się jakoś odrobić niewątpliwe starty jakie będą po tej wizycie. Np. pomysł jaki proponował B. Sienkiewicz w 'Rzeczpospolitej' by przypomnieć o roli Polski podczas WWII w czasie 25-lecia Solidarności. Szczerze mówiąc myślę, że na nie za wiele to się zda. UE pewnie nie potraktuje tego nawet poważnie. Nie wiem też czy polskiej dyplomacji uda się ściągnąć ze Stanów jakiegoś prezydenta, nawet byłego. Jest też interesujące czy niedawne zamieszanie z Wałęsą nie było właśnie po to, by o powadze podczas tej rocznicy nie było mowy. Zbyt idiotyczny zbieg okoliczności. Odpowiedz Link Zgłoś
awicenna Niech zyje niepodlegla Czeczenia 16.03.05, 20:19 A Kwasniewski ma zostac w domu!!!!!!!!!!!!!!!!!!11 Odpowiedz Link Zgłoś
read1 Re: Niech zyje niepodlegla Czeczenia 16.03.05, 20:35 a czy ja twierdzę coś innego? problem w tym, że on tam jedzie... Odpowiedz Link Zgłoś
manny_ramirez Re: Niech zyje niepodlegla Czeczenia 16.03.05, 20:38 do Maja daleko , moze by ten impeachment przeprowadzic?:))) Odpowiedz Link Zgłoś
read1 Re: Niech zyje niepodlegla Czeczenia 16.03.05, 20:55 Obawiam się, że wszystko na co możemy liczyć to znowu jakaś goleń... Odpowiedz Link Zgłoś
bazyliszek_i_jego_pies Re: Niech zyje niepodlegla Czeczenia 17.03.05, 01:49 manny_ramirez napisał: > do Maja daleko , moze by ten impeachment przeprowadzic?:))) a może niespodziewany atak śnieżycy? Odpowiedz Link Zgłoś
maxxo Re: Ruscy swietuja co sie da... 16.03.05, 20:28 j-k napisał: > komunizm doprowadzil ich kraj do upadku... > > miejmy nadzieje, ze Prezydent Kwasniewski powie im, > co Polacy mysla o "wyzwoleniu" nawet gdyby chcial bąknąć cos o podziece za goscine - to chyba i tak mikrofon mu wylacza :) Odpowiedz Link Zgłoś
olaboga_00 Jemu chyba rusofobia zanadto na głowę 16.03.05, 20:44 się rzuciła :) Zrozumiałe, że ZSRR zajęło Litwę i inne kraje bałtyckie, o Polsce nie wspominając, ale to tutaj: "Oczywiście, ZSRR wywołał wojnę wspólnie z Adolfem Hitlerem - odpowiedzialność Kraju Rad jest niezaprzeczalna" moim zdaniem dyskwalifikuje całą tą wypowiedź jako propagandową i niepoważną. Insynuowanie, że ZSRR wywołało wojnę wraz z Hitlerem - to próba rozmycia odpowiedzialności Niemiec, rozbicia go na dwa kraje. Nic dziwnego że Rosjanie oskarżają Litwinów o sympatie pro-nazistowskie. Po takich wypowiedziach szczególnie. Odpowiedz Link Zgłoś
ghotir Re: Jemu chyba rusofobia zanadto na głowę 16.03.05, 20:49 ten autor albo ma klopoty ze zrozumieniem historii albo swiadomie probuje jatrzyc. i jedno i drugie jakos nie przystoi bylemu prezydentowi. domyslam sie ze mnie tu zaraz pozostali forumowicze zwyzywaja... Odpowiedz Link Zgłoś
manny_ramirez Re: Jemu chyba rusofobia zanadto na głowę 16.03.05, 20:51 nie zwyzywam, ale tylko stwierdze ze mi zal:((( Musze isc po corke do szkoly wiec nie mam czasu na wiecej Odpowiedz Link Zgłoś
jeled.katan Re: hold zlozony zlu 16.03.05, 21:00 manny-baby (czy moge Cie nazywac manny-baby?) bardzo mi sie podoba nastepujacy cytat "Twojego" Litwina: "Pakt podpisano po pogromach kryształowej nocy w Niemczech, a więc jego radzieccy inicjatorzy dobrze wiedzieli, na jaki los skazują Żydów w Polsce i na Litwie - w krajach, które zgodnie z pierwszym tajnym protokołem podpisanym przez Ribbentropa i Mołotowa 23 sierpnia 1939 r. miały przypaść Hitlerowi. Miesiąc później równie tajnym aktem Hitler sprzedał Litwę Stalinowi." Niech on sobie naskoczy! Odpowiedz Link Zgłoś
manny_ramirez Re: hold zlozony zlu 16.03.05, 22:38 dobrze, skacz sobie jelonku, ale moglbys tymczasem wytlumaczyc daleczgo chcesz to robic? Pomoglo by to mis sie odniesc do twej krytyki tego pana. I nie uwazam go koniecznie za MEGO Litwina Odpowiedz Link Zgłoś
che.guevara Boże nie wiedziałem że są wogóle aż tak 16.03.05, 21:02 popie..ni ludzie jak ten pajac Landsbergis. Że taki popie..niec zasiada w europarlamencie... "Oczywiście, ZSRR wywołał wojnę wspólnie z Adolfem Hitlerem - odpowiedzialność Kraju Rad jest niezaprzeczalna." Tej bredni nawet szkoda komentować, ale czego się spodziewać po litewskim neonaziście. "Rosja święci zarazem swe wojenne zdobycze. Jednym z łupów był mój kraj, Litwa," Co to za łup dla którego Rosja przez 45 lat była dojną krową. "A przecież w Europie tak samo powinni czuć nie tylko Estończycy, Łotysze i Litwini." Na szczęście pozostali którzy kolaborowali z Hitlerem wyżekli się swojej zbrodniczej przeszłości, a bałtyckich psycho-nazioli naprostuje się w końcu. "Miesiąc później równie tajnym aktem Hitler sprzedał Litwę Stalinowi." Owszem sprzedał, ale polskie Wilno dla faszyzującej Litwy. "Pozostałe kraje położone między Niemcami a ZSRR także miały przestać istnieć jako narody" Więc czemu dalej istnieją, a w czasach dominacji radzieckiej miały się dobrze jak nigdy. "radzieckie zbrodnie wojenne" O jakie zbrodnie temu debilowi chodzi? ZSRR przystąpił do IIWŚ w 1941 i raczej nie popełniał podczas wojny zbrodni, a co najwyżej karał hitlersynów i ich przydupasów. Odpowiedz Link Zgłoś
manny_ramirez Re: Boże nie wiedziałem że są wogóle aż tak 16.03.05, 22:40 ZSRR podpisal sojusz z Niemcami ktory dal Niemcom wolna reke do rozpoczecia wojny. ZSRR potem czynnie wzial udzial w tej napasci. Tak wiece jezeli juz cos to to "wyzwolenie" w 1945 o ktorym tak czesto piszesz to bylo nalezne nam zadoscuczynienie za oddanie nas w lapy hitlerowcow w 1939 Odpowiedz Link Zgłoś
read1 A my niestety codziennie widzimy, że 16.03.05, 21:08 tacy ludzie jak che.guevara istnieja. Odpowiedz Link Zgłoś
ghotir Re: I sięgają po władzę!!!! :-D 16.03.05, 21:27 na to musza troche poczekac i nawet jak doczekaja to beda ja musieli dzielic z innymi (trzeci swiat, srodowiskowcy, kobiety, homoseksualisci, na przyklad). jednak mnie podoba sie wielobiegunowy swiat (zawsze to lepsze niz dyktatura) wiec masz moje poparcie w 'dochodzeniu do wladzy'. oops, znowu narazam sie na wymyslania. zaloz swoj wlasny watek na forum watkow swiatowych >forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=27433< a moze uda nam sie troche pogadac bez niepotrzebnych zaczepek. Odpowiedz Link Zgłoś
manny_ramirez myslalem ghotir 16.03.05, 22:43 ze byles w Solidarnosci Moj ojciec tez byl i w zyciu nie pomoglby ani bron Boze oczekiwal aby jakikolwiek komunista dochodzil do wladzy, Jak wielobiegunowosc ma polegac na wielobiegunowosci utopijnych i morderczych totalitaryzmow to ja dziekuje . Wole amerykanska hegemonie Odpowiedz Link Zgłoś
ghotir Re: myslalem ghotir 16.03.05, 23:36 manny_ramirez napisał: 'ze byles w Solidarnosci Moj ojciec tez byl i w zyciu nie pomoglby ani bron Boze oczekiwal aby jakikolwiek komunista dochodzil do wladzy. Jak wielobiegunowosc ma polegac na wielobiegunowosci utopijnych i morderczych totalitaryzmow to ja dziekuje . Wole amerykanska hegemonie ----------- owszem, bylem w solidarnosci, nawet w jej najtrudniejszym okresie (12.81 - 07.84). szlag mnie trafil na cenzure po przeczytaniu bialej ksiegi cenzury polskiej w 1979. zniewolony umysl w 1980 utwierdzil mnie w przekonaniu ze system byl zly. wciaz uwazam ze byl zly ale inwazja panamy (1989 lub 1990) przekonala mnie ze nie tylko sowieci byli zli. od tego czasu grzebie sie w probach nadania sensu mojemu zaangazowaniu w solidarnosc (i pewnej ceny, ktora za to zaplacilem). rozumiem Twojego ojca, toz wiekszosc moich przyjaciol do tej pory utrzymala te postawe (i wciaz jestesmy przyjaciolmi). nie o to chodzi. wszyscy mamy nasze 'blind spots'. ja mialem szczescie byc troche mlodszym i wyemigrowac, stad mialem mozliwosci zrewidowania moich wczesniejszych pogladow i wlaczenia nowych spraw do mojego systemu rozumienia swiata. wielobiegunowosc dotyczy tego ze wielu ludzi w roznych krajach stawia rozne problemy jako swoje podstawowe problemy do rozwiazania; niektorzy relacje kapital-robotnicy, ale inni sprawe ochrony srodowiska, prawa kobiet czy relacje miedzy srodkami masowego przekazu a spoleczenstwem. tataj jest cala masa biegunow i dlatego ani che ani kim ir sen czy jakkolwiek on sie nazywa, nie maja szansy uzyskania monopolu wladzy. i mnie wlasnie o to chodzi: mordercze totalitaryzmy nie maja szansy na uzyskanie absolutnej wladzy tak dlugo jak wspomniane sprawy wchodza im w parade. zmuszeni do dzielenia sie wladza, zamordysci (to nie dotyczy naszego che bo niewiele o nim wiem) musza pozwolic na artykulowanie interesow innych grup. zdawalo sie ze taki swiat zaczal sie rozwijac po upadku zssr. krzaczek to przerwal (a usa maja potencjal do narzucenia jego pozycji na caly swiat) i stad moje rozczarowanie. po prostu: nie lubilem dwu-biegunowosci, jeszcze mniej lubie jedno biegunowosc bo ta, z definicji, musi zakonczyc sie zamordyzmem. szanuje Twojego ojca za to jak wychowal Ciebie, ale nie mysle ze on zawsze musi miec racje. na pierwszym marginiesie, nie mialbym nic przeciwko pogadaniu z Twoim ojcem. na drugim marginesie, sprawdz laclau (zdaje sie ze argentynczyk) w sprawie wielobiegunowosci. w sumie, to ze sld okazala sie do dupy (podobnie jak solidarnosc) w polskich realiach nie oznacza ze 'prawica' lub 'lewica' jest zla. wciaz zapominamy o wplywach zewnetrznych, o logice tych wplywow, o realiach swiatowego systemu i, przede wszystkim, o tym jak te dwa idealne typy moga oddzialywac na siebie nawzajem (dialektyka). Odpowiedz Link Zgłoś
manny_ramirez Re: myslalem ghotir 17.03.05, 18:30 mordercze > totalitaryzmy nie maja szansy na uzyskanie absolutnej wladzy tak dlugo jak > wspomniane sprawy wchodza im w parade.=== nie wiem czy sie zgodze, takie inetresy istnialy od zawsze i jakos to nie zagrodzilo drogi hitlerowi, Leninowi, czy Mao do wladzy. Moznaby nawet sie pierac ze pomoglo w ich konkretnych wpadakach Ja wole byc ostrozny i nie dawac politykom do reki jakichs wsechograniajacych teorii w imieniu ktorych, dla urzeczywistnienia nirvany na ziemi, potem moga uzyc do usprawiedliwiania masowych mordow. Odpowiedz Link Zgłoś
read1 Re: A my niestety codziennie widzimy, że 16.03.05, 21:31 tacy ludzie jak che.guevara istnieja i sięgają po władzę, na szczęście dla nas tylko w Korei Północnej, jednak na nieszczęście dla koreańczyków. Odpowiedz Link Zgłoś
che.guevara Na szczęści dla nas w prawie całej socjalistycznej 16.03.05, 21:35 Europie (łącznie z Rosją), ostatnio też w Ameryce Południowej, na dobre rządzą w Chinach. Gdzie wy się podziejecie pronazistowscy bandyci!!! :-D Odpowiedz Link Zgłoś
ghotir Re: A my niestety codziennie widzimy, że 16.03.05, 21:46 read1 napisał: 'tacy ludzie jak che.guevara istnieja i sięgają po władzę, na szczęście dla nas tylko w Korei Północnej, jednak na nieszczęście dla koreańczyków'. -------------------------- nie myslisz ze gdyby ich (i wielu innych) nie bylo to swiat bylby bardzo nudny i zagrozony marazmem? nie odsylaj mnie do korei pln. bo ona mnie tez sie nie podoba. zamiast tego, glosno zastanow sie jak wygladalby swiat bez opozycji do obecnych polityk stanow i gledzenia zaprezentowanego w dyskutowanym artykule. proponowalbym przeniesienie tej dyskusji na forum watkow swiatowych >forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=27433<. tam mozna otworzyc wlasne watki, zachowac ciaglosc watkow bez wzgledu na smierc dyskutowanych artykulow i uniknac obelg (obiecuje kasowanie opinii z obelgami ale zachowanie przeslania nawet takich opinii). Odpowiedz Link Zgłoś
manny_ramirez Swiat bedzie wygladal najlepiej 16.03.05, 22:44 gdy nikt nie bedzie probowal wprowadzac w zycie utopijnych pomyslow Odpowiedz Link Zgłoś
negevmc spoglądając na to "forumowymi" oczyma 16.03.05, 21:26 Hitlerowcy wierchuszka III Rzeszy to przecież Żydzi, Rosja Radziecka no ho ho - tam od Żydów sie roiło a Litwini... no cóż większych antysemitów ze świeczką szukać. Powinienem także dorzucić kilka przekleństw i obelg pod adresem dajmy na to Busza no i splunąć na Arabów ale tym razem jakoś mi się nie chce. Tak prawdę mówiąc to tylko Polacy i Duńczycy są bez winy. Odpowiedz Link Zgłoś
ghotir Re: spoglądając na to "forumowymi" oczyma 16.03.05, 21:33 co myslisz o spojrzeniu 'wlasnymi oczami', z ominieciem sprawy zydow na swieczniku? nie jestem pewny braku 'winy' po stronie wladz sanacyjnych, nie wiem o dunczykach. zapraszam na forum watkow swiatowych >forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=27433<; tam moglibysmy ciagnac te rozmowe, tutaj grozi nam niebyt za kilka dni. Odpowiedz Link Zgłoś
negevmc Re: spoglądając na to "forumowymi" oczyma 16.03.05, 21:54 ghotir napisał: > co myslisz o spojrzeniu 'wlasnymi oczami', z ominieciem sprawy zydow na swieczn > iku? Najsmutniejsze jest to, że nie mam o tym nic do powiedzenia. Chętnie poczytam Twoje forum ale oprócz opowiadań dwojga członków mojej rodziny jak to w 39 uciekli z Warszawy na Litwe niewiele mogę dodać. Z lekcji historii uciekałem namiętnie na pływalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
ghotir Re: spoglądając na to "forumowymi" oczyma 16.03.05, 22:07 ja na plywalnie uciekalem z lekcji fizyki. co myslisz o podzieleniu sie z nami wspomnieniami czlonkow Twojej rodziny? to sprawy osobiste ale historie tworza pojedynczy ludzie, nie koniecznie wladcy... na marginesie, nie chce aby to bylo MOJE forum. ja zobowiazuje sie tylko ukrocic tam obelgi i podtrzymywac dyskusje. reszta to Wy... pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
negevmc Re: spoglądając na to "forumowymi" oczyma 16.03.05, 22:20 ghotir napisał: > na marginesie, nie chce aby to bylo MOJE forum. ja zobowiazuje sie tylko ukroci > c > tam obelgi i podtrzymywac dyskusje. reszta to Wy... no rozumiem , rozumiem uzylem slowa TWOJE tylko umownie. objecuje, ze wpadne tyle, ze Twoj link jakos sie nie wpisal ale rozumiem, ze jest to tesz sygnaturka mannego tak ? Odpowiedz Link Zgłoś
ghotir Re: spoglądając na to "forumowymi" oczyma 16.03.05, 22:33 sygnaturka jest moja. many reklamuje to forum duzo bardziej 'profesjonalnie' niz ja - ja jestem analfabeta komputerowym - bo popiera sam pomysl, nie koniecznie to co ja mysle w ogole . forum jest w forum edukacja -> wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
manny_ramirez Re: spoglądając na to "forumowymi" oczyma 16.03.05, 22:45 tak negev, to to samo forum co ja reklamuje Odpowiedz Link Zgłoś
jeled.katan Re: spoglądając na to "forumowymi" oczyma 16.03.05, 21:33 Jak to Dunczycy bez winy? Odpowiedz Link Zgłoś
negevmc Re: spoglądając na to "forumowymi" oczyma 16.03.05, 21:49 jeled.katan napisał: > Jak to Dunczycy bez winy? A bo Polacy to oczywiste prawda ? No to, że "źle się dzieje w państwie duńskim" to jeszcze nie znaczy, że są winni ! Zresztą jak wieść niesie to oni ocalili wszystkich swoich ośmiu Żydów więc są bez winy. Amen Odpowiedz Link Zgłoś
ghotir do jeled.katan 16.03.05, 21:54 jeled.katan napisał: 'Jak to Dunczycy bez winy?' ------------- powiedzialem: nie wiem o dunczykach. moge sprawdzic ale zabierze mi to kilka godzin. gdybys mial czas i ochote na powiedzenia do czego pijesz to oszczedzilbys mi troche czasu i oswiecil (to nie sakrazm) kilku forumowiczow wlacznie ze mna. zapraszam na forum watkow swiatowych >forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=27433< tutaj ten watek odejdzie w niebyt za kilka dni a tam mozna go utrzymac tak dlugo jak dlugo chce sie nam dyskutowac. Odpowiedz Link Zgłoś
mamzerek Re: do jeled.katan 16.03.05, 22:37 nie trac czasu jeled.katan to moj kuzyn on nigdy powaznie nie pisze! Odpowiedz Link Zgłoś
mamzerek Re: do jeled.katan 16.03.05, 22:53 niektorych nawet znam osobiscie! np negevmc, mosze.rabejnu, dana33 z niektorymi nawet czasem sie zgadzam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
abe_ltd Re: hold zlozony zlu 16.03.05, 21:41 1. Obchodzi sie rocznice POKONANIA HITLERYZMU. Czyzby autor artykulu czul jakas niepowetowana strate z tytuly pokonania tego strasznego, morderczego systemu? Bo wyraznie jego celem jest umniejszenie czy nawet zaklamanie tego celu obchodow. 2. Ale moze rzeczywiscie krajom nadbaltyckim zal upadlego hitleryzmu. Czyzby taka Lotwa i Estonia nie byly wiernymi satelitami pana HItlera? 3. To ze kraje nadbaltyckie nie ruszyly palcem aby przyczynic sie do pokonania Hitleryzmu mogloby wyjasniac dlaczego tak im te obchodu sola w oku stanely. 4. Niezdolnosc do zycia w terazniejszosci jest wielkim mankamentem. Kiedy ci ludzi wyjda z okresu miedzywojennego. 5. I wkoncu kto tam znowu litwe "pozbawil" czegokolwiek. Zdaje sie ze Litwa siedziala pod kontrola Polski a potem zmienila rece i siedziala pod kontrola ZSRR. NIe chodzi o to, ze im odmawiam prawa do samostanowienia ale twierdze, ze wlasnie moze dzieki rozwojowi systuacji w ZSRR oni wkoncu to prawo do samostanowienia dostali. Odpowiedz Link Zgłoś
mamzerek Re: hold zlozony zlu 16.03.05, 21:49 z wyjatkiem punktu 5 zgadzam sie calkowicie :-) chyba mesjasz nadchodzi! Odpowiedz Link Zgłoś
abe_ltd no to rzeczywiscie CUD many 16.03.05, 21:55 Ale gwoli scislosci Mesjasz juz nadszedl. Chyba przespales ;DDD Odpowiedz Link Zgłoś
mamzerek Re: no to rzeczywiscie CUD many 16.03.05, 22:30 abe_ltd napisała: > Ale gwoli scislosci Mesjasz juz nadszedl. Chyba przespales ;DDD to gdzie krolestwo boskie na ziemi? :-) zgodzilem sie z manny ze w tej sprawie sie nie zgadzamy i juz a tak w nawiasie i na marginesie, to jaka roznica w tym jak teraz przyjedzie czy to bedzie po raz pierwszy czy drugi? Odpowiedz Link Zgłoś
abe_ltd Re: no to rzeczywiscie CUD many 16.03.05, 22:48 Na temat dogmatow mojej (czy twojej) wiary nie ma sensu sie klocic, bo nie ma na to argumentow. Ja po prostu zazartowalam. Odpowiedz Link Zgłoś
mamzerek Re: no to rzeczywiscie CUD many 16.03.05, 22:50 a ja pol serio - jaka roznica czy to po raz pierwszy czy drugi? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
abe_ltd Re: no to rzeczywiscie CUD many 16.03.05, 22:51 To po raz drugi zmywalby nasz grzech pierworodny? ZNOWU? Hmmmm.... Odpowiedz Link Zgłoś
mamzerek Re: no to rzeczywiscie CUD many 16.03.05, 22:54 no tak, my nie mamy takiego pojecia :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ghotir do abe_ltd 16.03.05, 22:02 jak czesto, zgadzam sie z Twoja opinia, wlacznie z punktem (5). zapraszam na forum watkow swiatowych >forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=27433<. probuje namowic ludzi do zakladania wlasnych watkow i ustawiania ich tak jak im sie podoba a nie tylko w/g tego co podalem jako przyklad w watku o mezopotamii. Odpowiedz Link Zgłoś
mamzerek Re: do abe_ltd 16.03.05, 22:35 :-) znaczki mieli wlasne na Litwie, nie? images.google.com/imgres? imgurl=www.sossi.org/images/13000/13623.jpg&imgrefurl=http://www.sossi.or g/exhibits/1930/1930f7p03.htm&h=366&w=458&sz=33&tbnid=KZcMmreN4MoJ:&tbnh=99&tbnw =124&start=7&prev=/images%3Fq%3Dlithuania%2B%252Bstamp%26hl%3Den%26lr%3D I jeszcze z punktu widzenia Litwy: neris.mii.lt/homepage/liet1-1.html The Lithuanian state was reestablished in 1918 after the defeats of Russia and Germany in World War I. Trade and industry flourished. But beginning in 1919, following heavy fighting between Poland, Russia and Lithuania, Poland annexed Vilnius, forcing Lithuania to transfer its capital to Kaunas. Lithuania was occupied by the Soviets in 1940 and then overrun by Nazi Germany in 1941. The republic was briefly re-established in the interval between the two calamities, which saw tens of thousands deported to Siberia and the near disappearance of the Jewich community in Hitler's "final solution". The Soviets returned in 1944. Odpowiedz Link Zgłoś
abe_ltd Re: do abe_ltd 16.03.05, 22:50 Strasznie jestem zapracowana w tej chwili, ze nawet tutaj wpadam i wypadam na ulamek sekundy zazwyczaj. Odwiedze Twoje forum przy odrobinie czasu, ale ja musialabym znalezc tam ludzi, z ktorymi moglabym sie o cos poklocic. Taka juz moja natura. Odpowiedz Link Zgłoś
manny_ramirez To niech ja obchodza 16.03.05, 22:48 byle nie w Moskwie Nie widze powodu aby swietowac z tymi co zamienili jeden totalitaryzm na drugi jedno i to samo ...... Odpowiedz Link Zgłoś
abe_ltd Re: To niech ja obchodza 16.03.05, 22:49 NO coz, 26 milionow poleglych z ich strony chyba ich upowaznia do swietowania wlasnie w Moskwie, panie Staszku Odpowiedz Link Zgłoś
manny_ramirez ich tak 16.03.05, 22:49 ale nie widze powodu abysmy MY tam jezdzili i im w tym pomagali. Mozemy swietowac u siebie Odpowiedz Link Zgłoś
abe_ltd Re: ich tak 16.03.05, 22:55 Caly cywilizowany swiat sie jednoczy podczas takich celebracji. Zapraszani sa wszyscy w obecnym nurcie pojednania. Na tym wlasnie polega swietowanie tego ZJEDNOCZONEGO wysilku narodow z polarnymi ideologiami aby pokonac WSPOLNEGO WROGA, TO NAJGORSZE ZLO. Swietowanie w oderwaniu od reszty mija sie z celem, ale czemu nie? Nic nie stoi na przeszkodzie, i Litwa moze sobie swietowac sama (co zreszta robi). PZDRW Odpowiedz Link Zgłoś
manny_ramirez widzisz ABE 16.03.05, 22:58 i tu sie roznimy dla mnie nazizm, komunizm i wszelkie utopie, albo raczej proby wprowadzania ich w zycie to jest jedno o to samo WIELKIE .... i tu mozesz sama sobie dodac co ja o tym wszystkim mysle Miejsce dla utopii jest w swiecie akademickim i to w ograniczonym zakresie, NIE w REALNYM bo z tego nic dobrego nigdy nie wyniklo i nie wyniknie Odpowiedz Link Zgłoś
abe_ltd Zlotka, ja sem lewaczka anarchistyczna 16.03.05, 23:06 identyfikujaca sie z Dala Lamai raczej niz z jakimkolwiek autokratywnym totalitarnym -izmem. Uwazam, ze wyznaje piekne ideologie, i gdyby tylko wszyscy wierzyli w to co ja to swiat bylby rajem na ziemi. Co w tym rozczarowujacego? Odpowiedz Link Zgłoś
manny_ramirez widzisz abe ja tez w wierze 16.03.05, 23:09 w cos i tak samo mocno jak Ty, co trzeba to stworzyc nie swiat na modle jednej z naszych wiar ale taki w ktorym ani Tobie ani mi nie bedzie grozic smierc lub krzywda cielesna z powodu wiary ktora mamy Odpowiedz Link Zgłoś
abe_ltd Re: widzisz abe ja tez w wierze 16.03.05, 23:15 TO SIE CHWALI. Byleby sie tego raju na stwarzalo mordujac i krzywdzac oponentow i tych, ktorych uwaza sie za niedostosowalnych (ie fundamentalistow wszelkiej masci). NIe mozna stworzyc perfekcyjnej tolerancji sila i przemoca. Odpowiedz Link Zgłoś
mamzerek Re: widzisz ABE 16.03.05, 23:00 cusik mi sie wydaje ze tu nie o utopie chodzi a o totalitaryzm Odpowiedz Link Zgłoś
manny_ramirez wlasnie ze utopie mamzerku 16.03.05, 23:04 To utopijno-mesjanistyczne myslenie ze jakas wszechobejmujaca teoria moze racjonalnie wytlumaczyc wszelkie zjawiska i za pomoca inzenerii spolecznej stworzyc raj na ziemi jest tym z czego biora sie pozniej totalitaryzmy Odpowiedz Link Zgłoś
abe_ltd Re: wlasnie ze utopie mamzerku 16.03.05, 23:10 Utopijno-mejsanistyczne myslenie Ci sie nie podoba, panie Staszku? Toz to nasza wlasna religia jest takim wlasnie "mysleniem". Wydaje mi sie, ze mamzerkowiec ma racje, ze musimy uscislic dyskusje do totalitaryzmu, a nastepnie porownac te dwa do siebie (stalinizm i hitleryzm) i zdecydowac czy Europa miala racje wspolpracujac z jednym aby zniszczyc ten drugi. Ja mysle, ze miala, Odpowiedz Link Zgłoś
manny_ramirez ABE 16.03.05, 23:16 ZACZALEM WLASNIE przygotowywac obiad dla cory i nie mam teraz wiec duzo czasu bo kuchnie spale ale krotko moja wiara nie jest utopijna bo odwoluje sie do czegos wiecej niz ludzkiego rozumu to jedno a w ogole to ja , mimo ze nie jestem nie rozsadny i rozumiem ze sam w 100 procentach jestem jego dziekciem a przynajmniej konceptow przez nie wytworzonych no i swiata, ale ja radykalnie odrzucam oswieceniowa idee ze LUDZKI ROZUM jest w stanie wszystko ulepszyc. dlaczego krotko, bo 95% decyzji ludzie podejmuja na podstawie instynktu podpartego emocja i rzadko rozsadkiem. Mozemy kontynuowac ta rozmowe jak chcesz ale duzooo pozniej albo przez email bo to temat rzeka Ja musze leciec bo bede mial pozar!!!1 Odpowiedz Link Zgłoś
abe_ltd You'd better go! Nie chce miec pozaru na sumieniu 16.03.05, 23:24 TO rzeczywiscie temat rzeka, i wchodzimy na glebooooookie wody. ANother time then Odpowiedz Link Zgłoś
mamzerek Re: ich tak 16.03.05, 22:56 a czy oni wciaz swoje rakiety przy takich okazjach na placu czerwonym wszystkim pod nos wtykaja? Odpowiedz Link Zgłoś
read1 Re: ich tak 16.03.05, 22:58 tym bardziej, że nawet datę mają pomyloną. a może by ich tak zaprosić do wwy na obchody 1.IX? założę się, że przez pomyłkę znowu by przyjechali 17.IX. :) Odpowiedz Link Zgłoś