Dodaj do ulubionych

zanim pojde spac

10.05.05, 04:24
czy uwazacie,ze dawny blok panstw socjalistycznych powinien dzisiaj swietowac
dzien zwyciestwa? czy zastapienie hitlera stalinem nazywacie zwyciestwem, czy
wolnosc to zastapienie jednego zbrodniarza drugim? dzisiaj sie naczytalam duzo
ciekawych wpisow na temat wdziecznosci dla armii czerwonej,jak w krzywym
zwierciadle przypominaja mi sie niechybne czasy komuny,ale dla wiekszosci
polakow nie bylismy wtedy krajem wolnym,tylko republika sowiecka. dzieki bogu
komunizm padl,ale ofiary stalina i tego brutalnego okresu dalej nie sa czczone
tak jak byc powinny. pozostaje pytanie dlaczego.
Obserwuj wątek
    • ale-jajaja Re: zanim pojde spac 10.05.05, 04:30
      Dla mnie inetresującą sprawą jest - że absolutnie nikt (oczywiście z tych
      'postów' które czytzałem) nie poruszył sprawy wywózek prze Stalina Polaków
      żyjących na tzw Kresach. Wiele tysięcy ludzi skończyło na Syberii w łagrach dla
      pospolitych kryminalistów i pracując w kopalnich. Do dzisiejszego dnia istnieje
      olbrzymia polonia rosyjska na Syberii.
      Smutne ale prawdziwe. W jakim stopni TA Polonia ma świętować 9 maja, który dla
      nich stał się jednym z najokrutniejzsych dni w ich życiu ?
      • i-love-2-bike Re: zanim pojde spac 10.05.05, 04:38
        ale-jajaja napisał:

> Dla mnie inetresującą sprawą jest - że absolutnie nikt (oczywiście z tych
        > 'postów' które czytzałem) nie poruszył sprawy wywózek prze Stalina Polaków
        > żyjących na tzw Kresach. Wiele tysięcy ludzi skończyło na Syberii w łagrach dla
        > pospolitych kryminalistów i pracując w kopalnich. Do dzisiejszego dnia istnieje
        > olbrzymia polonia rosyjska na Syberii.
        > Smutne ale prawdziwe. W jakim stopni TA Polonia ma świętować 9 maja, który dla
        > nich stał się jednym z najokrutniejzsych dni w ich życiu ?

no wlasnie przypomnialam im ma wlasna babcie,ktora byla zeslana na syberie wraz
        z tysiacem innych polakow. dla Jej imienia nigdy nie bede swietowac tego
        dnia,kiedy zbrodniarz rosyjski zastapil hitlerowskiego bandyte. to wstyd,ze
        polacy tego nie widza,co sie dzialo w lagrach,na gulagu i innych kazamatach
        rosyjskich tylko jak cmy leca na lep swiatla wdziecznosci dla armii czerwonej.
        wiadomo,ze gdyby nie alianci to tak czy tak nikt by nie wygral tej wojny,a chyba
        pamiec ludzka nie jest az tak krotka,ze nie pamieta stalina i hitlera jako
        sojusznikow. jak mowie historia to nie fakty, to poprawna politycznie interpretacja.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka