IP: 212.120.2.* 14.03.01, 16:29
No i co teraz? Znowu bedziemy mowili o uzasadnionych dazeniach biednej,
represjonowanej i uciskanej mniejszosci albanskiej? Twierdzic na lamach Gazety,
czy innych "oswieconych" mediow, ze Macedonia nie daje im podstawowych praw
obywatelskich? Dlazcego nie napizsecie jednego senswonego, pozytywnego artykulu
na temat polityki panstwa macedonskiego?
Obserwuj wątek
    • Gość: Jacek Re: Macedonia IP: *.dip.t-dialin.net 15.03.01, 08:24
      Macedonia jest przykladem panstwa wielonarodowosciowego. Do tej pory udalo sie
      Prezydentowi utrzymac jednosc miedzy Serbami,Bulgarami, Grekami i Albanczykami.
      Jednakze, jak wszystkim wiadomo, nacjonalizm albanski nabiera z dnia nadzien
      sily i szczerze mowiac nie widze mozliwosci pokojowego rozwiazanie tego
      problemu. to co mi przychodzi do glowy, zostaloby na tym portalu
      zakwalifikowane jako skrajny militaryzm i ludobojstwo.
      • Gość: Mike Re: Macedonia IP: unknown, 194.64.220.* 16.03.01, 17:46
        O ile dobrze pamietam to tow. Tito mial taka koncepcje ze Jugoslawia bedzie
        podzielona na 6 republik w kazda bedzie miala narod dominujacy (Serbia -
        Serbow, Chorwacja - Chorwatow, Bosnia - muzlumanow itd.) a poniewac po wojnie w
        granicach Jugoslawii znalazl sie fragment krainy geograficznej Macedonii, to na
        zlosc Bulgarom i Grekom stworzyl wlasna Macedonie a lokalnych Slowian (zdaje
        sie blisko spokrewnionych z Bulgarami) nazwal Macedonczykami. Europa nie uznaje
        nawet nazwy tego kraju - obowiazuje: Byla Republika Jugoslowianska Macedonia.
        Obawiam sie, ze w takiej sytuacji Albancy zrobia co beda chcieli...
        • Gość: Jerzy Re: Macedonia IP: 212.120.2.* 17.03.01, 15:20
          Gość portalu: Mike napisał(a):

&#62 O ile dobrze pamietam to tow. Tito mial taka koncepcje ze Jugoslawia bedzie
          &#62 podzielona na 6 republik w kazda bedzie miala narod dominujacy (Serbia -
          &#62 Serbow, Chorwacja - Chorwatow, Bosnia - muzlumanow itd.) a poniewac po wojnie w
          &#62
          &#62 granicach Jugoslawii znalazl sie fragment krainy geograficznej Macedonii, to na
          &#62
          &#62 zlosc Bulgarom i Grekom stworzyl wlasna Macedonie a lokalnych Slowian (zdaje
          &#62 sie blisko spokrewnionych z Bulgarami) nazwal Macedonczykami. Europa nie uznaje
          &#62
          &#62 nawet nazwy tego kraju - obowiazuje: Byla Republika Jugoslowianska Macedonia.
          &#62 Obawiam sie, ze w takiej sytuacji Albancy zrobia co beda chcieli...

Oj krociotka mamy ta pamiec.

• Gość: Michał Re: Macedonia IP: 150.254.150.* 23.03.01, 09:03
          Z grubsza mówiąc autor tego listu nie wie nic o temacie na jaki się wypowiada,
          więc chyba nie powinien się wogle w tej materii wypowiadać.
          1. Macedończycy od połowy XIX wieku walczyli o swoje prawa narodowościowe i
          kulturalne. Swoje dążenia próbowali realizować metodami cywilizowanymi i
          pokojowymi, tzn. zakładając gazety, ruch czytelni ludowych i rozwijając, w
          miarę możliwości jakie dawała sytuacja okupacji tych tereneów przez Turcję,
          swój potencjał gospodarczy. Dopiero, gdy zawiodły w 1877 i 1878 roku mocarstwa
          światowe (Niemcy, Francja, Wielka Brytania, Włochy, Rosja i Austro-Węgry) na
          ziemiach zamieszkanych w większości przez Macedończyków zaczęto organizować
          zbrojny ruch narodowo-wyzwoleńczy, który działał na rzecz wyzwolenia Macedonii
          spod jarzma tureckiego i odbudowania państwa macedońskiego po kilkuset latach
          niewoli tureckiej. Kulminacją tego ruchu było powstanie ilindenskie w 1903
          roku, które zostało w wyjątkowo krwawy sposób, typowy dla Turków, stłumione. W
          trakcie tego powstania w Macedonii po raz pierwszy, niestety na krótko, udało
          się stworzyć niezależny organizm państwowy, dzisiaj nazywany nie tylko w
          historiografii macedońskiej Republiką Kruszewską.
          2. Tito nie zamierzał robić nikomu na złość uznając Macedończyków za odrębny
          naród i tworząc dla nich Republikę Macedonii w ramach Federacji
          Jugosłowiańskiej. Było to logiczne działanie, wynikające chociażby z Karty
          Narodów Zjednoczonych.
          3. Dopóki żył Tito Jugosławia była krajem, w którym wszystkie narodowości miały
          zapewnione równe prawa. Prawa te były respektowane. Dopiero Miloszewić,
          pragnący utrzymać się za wszelką cenę u władzy, rozpoczął politykę
          prześladowania Albańczyków, przede wszystkim w Kosowie i radykalizacja ludności
          albańskiej a w końcu wydarzenia z lat 90-tych są pokłosiem polityki
          Miloszewicia i jego ekipy. Kosowscy Albańczycy (piszę tu o ogóle społeczeństwa
          a nie o paru tysiącach ekstremistów) nie marzą i nie dążą do przyłączenia się
          do Albanii ani do połączenia terytoriów zamieszkanych przez Albańczyków w jeden
          organizm państwowy, tj. Wielką Albanię.
          4. Nie zamierzam twierdzić, że Albańczycy w Macedonii mieli zagwarantowane
          wszystkie prawa. Tak nie było, ale też macedońscy Albańczycy o swoje prawa
          walczyli metodami, jakie dawała im Konstytucja Macedonii i robili to z
          powodzeniem, a że trwało to dość długo..., cóż na wszystko trzeba czasu.
          Dzisiaj w zachodniej Macedonii walki wzniecają właśnie przegrani partyzanci z
          kosowskiej UCK a nie ludność albańska z Macedonii.
          • Gość: Mike Re: Macedonia IP: 194.195.43.43, unknown, 194.64.220.* 23.03.01, 19:02
            Z grubsza rzecz biorac to moj przedmowca nie zauwazyl, ze nie pisalem wywodu o
            historii ostatnich 10 wiekow Balkanow...
            I coz sie nie zgadza w mojej historii???
            Przeciez OBECNA Macedonia powstala z republiki Jugoslowianskiej, ktora stworzyl
            Tito. obejmuje geograficznie czesc krainy o tej nazwie. Pozostale "Macedonie"
            sa w Grecji i Bulgarii. Europa nie uznaje takiej nazwy jak Macedonia. Kraj ten
            zostal nawet zmuszony do zmiany flagi. A ludnosc, ktora go zasiedla to
            Slowianie, ktorzy przybrali te nazwe i nie majacy nic wspolnego ze starozytnymi
            Mecedonczykami.
            Czy w takiej sutuacji, kraj ktoremu nie wolno miec wlasnej nazwy i flagi moze
            oczekiwac na jakas pomoc???
            • Gość: Ziuta Re: Macedonia IP: *.upc.chello.no 23.03.01, 19:37
              Gos´c´ portalu: Mike napisa?(a):

&#62 Z grubsza rzecz biorac to moj przedmowca nie zauwazyl, ze nie pisalem
              wywodu o
              &#62 historii ostatnich 10 wiekow Balkanow...
              &#62 I coz sie nie zgadza w mojej historii???
              &#62 Przeciez OBECNA Macedonia powstala z republiki Jugoslowianskiej,
              ktora stworzyl
              &#62
              &#62 Tito. obejmuje geograficznie czesc krainy o tej nazwie. Pozostale
              "Macedonie"
              &#62 sa w Grecji i Bulgarii. Europa nie uznaje takiej nazwy jak Macedonia. Kraj
              ten
              &#62 zostal nawet zmuszony do zmiany flagi. A ludnosc, ktora go zasiedla to
              &#62 Slowianie, ktorzy przybrali te nazwe i nie majacy nic wspolnego ze
              starozytnymi
              &#62
              &#62 Mecedonczykami.
              &#62 Czy w takiej sutuacji, kraj ktoremu nie wolno miec wlasnej nazwy i flagi
              moze
              &#62 oczekiwac na jakas pomoc???

Na nazwe "Macedonia" nie zgodzila sie Grecja i to na tyle ostro, ze Europa
              bojac sie reperkusji przystala na nazwe obecna.
              FYROM ma ta ka flage jaka chciala i nie udalo sie tego grekom zmienic,
              pomimo, ze dlugo sie o to starali.

• Gość: Mike Re: Macedonia IP: 194.195.43.43, unknown, 194.64.220.* 23.03.01, 20:18
                &#62 Na nazwe "Macedonia" nie zgodzila sie Grecja i to na tyle ostro, ze Europa
                &#62 bojac sie reperkusji przystala na nazwe obecna.
                &#62 FYROM ma ta ka flage jaka chciala i nie udalo sie tego grekom zmienic,
                &#62 pomimo, ze dlugo sie o to starali.

Grecy w ogole nie dopuszczali slowa "Macedonia" w nazwie tego kraju (a Bulgarzy
                po cichu przytakiwali). Miala byc "Republika Skopje". FYROF to kompromis.
                Macedonczycy po uzyskaniu niepodleglosci jako swoj symbol przyjeli "gwiazde
                Filipa" na czerwonym tle. Wskutek ostrych protestow Grecji i po blokadzie
                gospodarczej zmiekli. Obecna flaga macedonii to zlote, 8-ramienne "cos" (slonce?
                przypomina opaski japonskich pilotow z II WS) na czerwonym tle.

• Gość: Mike Re: Macedonia IP: 194.195.43.43, unknown, 194.64.220.* 23.03.01, 19:21
            ...i jeszcze apropos - podczas wspomnianego powstania ilindenskiego tak
            zaciecie walczono o niepodleglosc ze az sie z rozpedu chciano do Bulgarii
            przylaczyc...
      • Gość: jerry Macedonia IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 22.03.01, 14:31
        Czy ktos zauwazyl tą subtelną różnicę, że dwa lata temu mówiło się o
        albańczykach jak o "biednej, uciskanej przez wstrętnych Serbów, mniejszości", a
        teraz nazyw sie ich terrorystami. Co ciekawe te dwie sprzeczne opinie wypływają
        z tych samych ust (J. Solana). Czy to albańczycy tak sie zmienili, przez te
        kilkanaście miesiecy, czy też po prostu wszystkie interesy zachodu na Bałkanach
        zostały juz zabezpieczone i nikomu ta "awantura" nie jest już potrzebna?
    • eliot Re: Macedonia 15.03.01, 13:38
      Gość portalu: Mat napisał(a):

&#62 No i co teraz? Znowu bedziemy mowili o uzasadnionych dazeniach biednej,
      &#62 represjonowanej i uciskanej mniejszosci albanskiej? Twierdzic na lamach Gazety,
      &#62
      &#62 czy innych "oswieconych" mediow, ze Macedonia nie daje im podstawowych praw
      &#62 obywatelskich? Dlazcego nie napizsecie jednego senswonego, pozytywnego artykulu
      &#62
      &#62 na temat polityki panstwa macedonskiego?

Nie zalapales sie na nastepny etap! Teraz ci zli to Albanczycy! Mozemy ich wiec
      bombardowac z calkowitym spokojem. Bronimy demokracji! ;-)

Eliot

• Gość: Mat Re: Macedonia IP: 212.120.2.* 16.03.01, 16:09
        Przykro mi stary, ze nie zrozumialec o co mi chodzilo. No ale w sumie latwo
        jest siedziec sobie w Warszawce i perorowac na temat dzikich balkanskich
        narodow. Przyjedz do Skopje, to moze (mam nadzieje) zrozumiesz wiecej.
        • eliot Re: Macedonia 19.03.01, 17:11

&#62 Przykro mi stary, ze nie zrozumialec o co mi chodzilo. No ale w sumie latwo
          &#62 jest siedziec sobie w Warszawce i perorowac na temat dzikich balkanskich
          &#62 narodow. Przyjedz do Skopje, to moze (mam nadzieje) zrozumiesz wiecej.

Byc moze nie zrozumialem. Chodzilo mi zas o to, ze te "biedne owieczki"
          prowadzone na rzez nagle okazaly je baranami rogatymi. A glupi Zachod w swojej
          hipokryzji niezbyt wie co ma robic. Bo do tej pory Albanczycy byli przedstawiani
          jako ci dobrzy, zli to byla cala reszta... To dosc wyraznie odbijalo sie na
          lamach GW. Od jakiegos czasu GW zaczela skrecac w strone bardziej obiektywnego
          przedstawiania tamtejszej sytuacji. Dlatego tez zlosliwie (pod adresem GW)
          napisalem, ze teraz juz jest nastepny etap, teraz ci zli to Albanczycy i mozna
          ich juz spokojnie bombardowac jak uprzednio Serbow... Moralnosc jest rozciagliwa.
          W kontekscie tych bombardowan bylo: "obronimy demokracje"!Jedna bomba, druga i
          mamy demokracje jak sie patrzy... W Tetowie nie siedze wiec mi nad glowa nic nie
          swiszczy to fakt... W Skopie bylem, przejazdem w zeszlym roku, w tym niestety nie
          wybieram sie, sam to chyba rozumiesz...
          Eliot
    • Gość: AUGUST Re: Macedonia IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 15.03.01, 22:06
      TERAZ JUZ CHYBA WSZYSCY WIDZĄ, ŻE BAŁKANY TO TAKI ZAKĄTEK EUROPY, ŻE ŻADNA
      INTERWENCJA NIE POMOŻE, O ROZWIĄZANIE TO TYLKO ZASTOSOWANIE PRAWA SILNIEJSZEGO
      I ZNOWU CZYSTKI. TU NIESTETY NIE MA INNEGO ROZWIĄZANIA. BO KOMUNIZM JUŻ NIE
      WRÓCI.
      • Gość: Mat Re: Macedonia IP: 212.120.2.* 16.03.01, 16:11
        Gość portalu: AUGUST napisał(a):

&#62 TERAZ JUZ CHYBA WSZYSCY WIDZĄ, ŻE BAŁKANY TO TAKI ZAKĄTEK EUROPY, ŻE ŻADNA
        &#62 INTERWENCJA NIE POMOŻE, O ROZWIĄZANIE TO TYLKO ZASTOSOWANIE PRAWA SILNIEJSZEGO
        &#62 I ZNOWU CZYSTKI. TU NIESTETY NIE MA INNEGO ROZWIĄZANIA. BO KOMUNIZM JUŻ NIE
        &#62 WRÓCI.

Byles kiedys na Balkanach? biorac pod uwage stan twojej swiadomosci to chyba nie.

• Gość: nemo Re: Macedonia IP: *.kielce.ppp.tpnet.pl 18.03.01, 01:53

&#62 No i co teraz? Znowu bedziemy mowili o uzasadnionych dazeniach biednej,
      &#62 represjonowanej i uciskanej mniejszosci albanskiej? Twierdzic na lamach Gazety,
      &#62
      &#62 czy innych "oswieconych" mediow, ze Macedonia nie daje im podstawowych praw
      &#62 obywatelskich? Dlazcego nie napizsecie jednego senswonego, pozytywnego artykulu
      &#62
      &#62 na temat polityki panstwa macedonskiego?
      Napiszą , ale na razie czekaja na wytyczne od Wielkiego Brata.
    • Gość: Bardhyl Re: Macedonia IP: *.kielce.ppp.tpnet.pl 18.03.01, 23:51
      Ciekawy jestem kto to jest dziki,według Pana??? Z tego co Pan pisze moźna wywnioskować źe mamy
      informacje z samego miejsca wydarzeń?!
      • Gość: Mat Re: Macedonia IP: 212.120.2.* 19.03.01, 16:48
        Gość portalu: Bardhyl napisał(a):

&#62 Ciekawy jestem kto to jest dziki,według Pana??? Z tego co Pan pisze moźna wywni
        &#62 oskować źe mamy
        &#62 informacje z samego miejsca wydarzeń?!

W rzeczy samej tak jest. Chyba, ze ktos sadzi, ze Skopje w ktorym obecnie
        mieszkam jest nieodpowiednim miejscem do dawania jakichkolwiek komentarzy na
        temat zaistnialej sytuacji. A kto jest dziki? No comments......
        • Gość: Bardhyl Re: Macedonia IP: *.kielce.ppp.tpnet.pl 19.03.01, 20:18
          Bez komentarza Mr."Mat". Urodziłęm się w tej Macedonii(zresztą jak i moi
          rodzice,dziadkowie,pradziadkowie ...)mieszkałem i na szczęście nie mieszkam od
          od kolkanastu lat w tej "oazy demokracji i ruwnouprawnień dla wszystkich
          (Macedończyków)".Smutna ta moja satysfakcja źe nie jestem w tej chwili tam,ale
          wybrałem po tchóźowsku , aby moje dzieci nosząc nazwisko ojca (albańskie) nie
          przechodziły przez tą samą droge brutalnej,w sumie
          niezrozumiałej,DYSKRIMINACJI.Dlatego Mr.Mat nie komentuję kto jest "dzikim"!
          • Gość: Mat Re: Macedonia IP: 212.120.2.* 21.03.01, 10:21

&#62 Bez komentarza Mr."Mat". Urodziłęm się w tej Macedonii(zresztą jak i moi
            &#62 rodzice,dziadkowie,pradziadkowie ...)mieszkałem i na szczęście nie mieszkam od
            &#62
            &#62 od kolkanastu lat w tej "oazy demokracji i ruwnouprawnień dla wszystkich
            &#62 (Macedończyków)".Smutna ta moja satysfakcja źe nie jestem w tej chwili tam,ale
            &#62 wybrałem po tchóźowsku , aby moje dzieci nosząc nazwisko ojca (albańskie) nie
            &#62 przechodziły przez tą samą droge brutalnej,w sumie
            &#62 niezrozumiałej,DYSKRIMINACJI.Dlatego Mr.Mat nie komentuję kto jest "dzikim"!
            Szanowny Bardhyl,
            Alez ja wcale nie twierdze,ze "Macedonia jest oaza rownouprawnienia", moze jednak
            przebywajac od wielu lat poza jej granicami nie zuwazyles pozytynych zmian, ktore
            tam ostatnio (szczegolnie po wyborach w 1998) zaszly. Nie chce operowac
            stereoypami Albanczyk-Macedonczyk, ale oczekuje od Ciebie, zebys sie odcial
            zdecydowanie od dzialan uzbrojonych oszolomow, bo zapewniam Cie, ze Kalach w reku
            to wtym przyapdku nie jest odpowiednia metoda.

• Gość: Mietek Re: Macedonia IP: *.lsb.PT.EU.net 22.03.01, 23:40
              Widzieliscie tych dwoch jak zastrzelili. Jeszcze Macedonia nie zginela! Ale
              musza przyjsc z pomoca serbskie lub rosyjskie oddzialy. Te ktore rozprawily sie
              z terrorystami czeczenskimi.
              • Gość: Orleta Re: Macedonia IP: *.proxy.aol.com 23.03.01, 10:07
                Wszystkie podejscia do wspolzycia miedzy slowianami na balknach a muzlumanami
                sa wielka utopia !
                Trzba przestac z ta retoryka praw czlowieka i wypedzic albanczykow .

Trzymaj sie Macedonio a slowianskie orleta ci pomoga !
              • Gość: RobertP Re: Macedonia IP: 195.150.132.* 23.03.01, 11:13
                rewelacyjny plan Mietek

Rosjanie i Serbowie naprawdę pokazali jak trzeba rozwiązywac takie problemy.

Chcesz porządku takiego jak zaprowadzili w Czeczenii ? - gdzie dzisiaj nie ma
                już prawie cywilnych Rosjan, po zmroku się nie wychodzi, armia pije i wymusza
                characze, ludzie giną jak ginęli, miasta i wsie leżą w ruinie, język rosyjski
                zanika w młodym pokoleniu Czeczenow, coraz chetniej za to uczą się Arabskiego.
                "Rozwój" gospodarczy jaki tam panuje daje im alternatywę, zostania bandytą,
                partyzantem (często jednym i drugim), albo emigrować do Moskwy gdzie ze swoim
                wykształceniem i wygladem mają również niewielki wybór....

Czy też serbski sposób ktory doprowadził do tego, że z 24 milionowego -
                stosunkowo spokojnego i zamożnego (jak na socjalizm) kraju został 10cio
                milionowy biedny i wyludniony przez biedę, emigrację - skrawek.

Która z tych dróg proponujesz Macedonii ?

• Gość: nemo Re: Macedonia IP: *.kielce.ppp.tpnet.pl 23.03.01, 12:39
                  Amerykanie mają lepsze metody.Napalm ,uran itp.
                  • Gość: RobertP Re: Macedonia IP: 195.150.132.* 23.03.01, 13:10
                    Nemo

znasz tylko trzy słowa - Amerykanie, napalm i uran.

Może szerzej napisz o co ci chodzi ?

- o pociski z rdzeniem uranowym - służące do
                    niszczenia czołgów ?
                    Czy może o coś innego ?
                    • Gość: Orleta Re: Macedonia IP: *.proxy.aol.com 23.03.01, 18:19
                      Robercie

Widze ze ty masz bardzo duzo wiedzy , uczestniczysz we wszystkich dyskusjach i
                      wymadrzasz sie.
                      Widac ze jestes czlowiekiem wyksztalconym, lecz nie filozofem !
                      Brakuje ci z pewnoscia tego samego czego brakuje ludziom na nizszym pozomie !
                      Chodzi mi o obiektywnosc !
                      Widze oprocz tego ze jestes wielkim partyzantem sojuszu USA-UK-PL, krytykujesz
                      Europe , Rosje, Serbie.
                      A tak naprawde zamiast krytykowac Miloszevica , to chyba nie ma takiego
                      dyktatora jak ty !
                      Marzy ci sie Polska z Usa straznikiem swiata ! Najsilniejszy , najmodrzejszy
                      sujusz zbrojny posiadajac monopol na wszystko , i broniacy egoistycznie swoich
                      interesow !
                      Podchadzac tak fanatycznie do tych spraw pokazujesz twoje prawdziwe oblicze w
                      ktorym mozna zobaczyc to co widac w oczach kazdego dyktatora !

• Gość: nemo Re: Macedonia IP: *.kielce.ppp.tpnet.pl 23.03.01, 22:56
                        nemo do Roberta.
                        Znam jeszcze parę innych słów , ale ty i tak czytasz
                        tylko te , które są dla ciebie wygodne.
                        Ty oczywiście masz inna receptę na rozwiazanie
                        konfliktu bałkanskiego.Mniemam , że skoro nie z Serbia
                        i Rosją ,to z Amerykanami.Oni jak wiesz dali już popis
                        swoich możliwości i umiejętności przy rozwiązywaniu
                        konfliktu w Kosowie.Zmuszajac Serbów dorozmów
                        pokojowych z Albańczykami , rozbudzili w nichnadzieję
                        na Wielką Albanię. Efekt tego jest taki ,że mamy
                        kolejny konflikt w Macedonii i sytuację tak zagmatwaną
                        ,że wojna na Bałkanach może potrwać bardzo dlugo.Jak
                        sądzisz skąd separatyści albańscy mają broń i
                        pieniądze na nią? Chyba nie z osji i Serbii.Odnośnie
                        napalmu i uranu.Piszesz , że nie wiesz o co mi
                        chodzi.Nie pal głupa lub współcześnie nie ściemniaj.
                        • Gość: RobertP Re: Macedonia IP: 195.150.132.* 24.03.01, 12:21
                          szanowny Nemo

oczywiście z tymi trzema słowami to prowokacja (zgodzę się, że nieprzyjemna).

Nie chodzi mi o wielką filozofię - tylko o kilka prostych pytań:

- kto, obecnie na świecie dysponuje możliwościami, finansowymi,
                          organizacyjnymi, logistycznymi aby zapewnić odbudowę gospodarczą w "byłym
                          państwie południowych słowian" - moim zdaniem na pewno nie Rosja

- czy państwo Milosewicza poprzez prowokowanie ciągłych konfliktów, stosowanie
                          siły na wielką skalę, socjalistyczną - mafijną gospodarkę nie zaprzepaszczało
                          tego aby powyższe możliwości zostały zamienione w działanie ?
                          Czy jego gospodarka miała jakąkolwiek szansę przetrwania na wolnym rynku ?

Nie można załatwić wszystkiego jednocześnie - był czas na serbski szowinizm,
                          teraz przyszła kolej na Albańczyków.

Nie można działać w jakimś regionie bez sojuszników - NATO oparło się na
                          Albańczykach w konflikcie z Milosewiczem bo nikt inny w regionie nie chciał im
                          pomóc - nawet NATO-wska Grecja, był to więc sojusz taktyczny - teraz porzucają
                          sojusznika.

Moim zdaniem sytuacja dla w ujęciu strategicznym - długookresowym zmieniła się
                          na korzyść Serbów i Macedończyków - Albańczycy chociaż atakują - zostali
                          zepchnięci do defensywy, ich walka, idea, jaka jej przyświeca jest skazana na
                          potępienie i będzie przykładem prymitywnego XIX wiecznego szowinizmu, jeśli
                          dalej będą brnęli w ten zaułek - mogą stac się w Europie jako naród synonimem
                          obskurantyzmu, agresji i zorganizowanej przestępczości - co źle wróży
                          ich "narodowej" przyszłości.
                      • Gość: RobertP Re: Macedonia IP: 195.150.132.* 24.03.01, 12:40
                        szanowny Orleto

może jakieś konkretne, kontr-argumenty dotyczące moich paskudnych poglądów i
                        małości intelektualnej?

ps.
                        co do wymądrzania się - postaram się być trochę głupszy - specjalnie dla ciebie.
                    • Gość: Mietek Re: Macedonia IP: *.lsb.PT.EU.net 24.03.01, 01:21
                      Gość portalu: RobertP napisał(a):

&#62 Nemo
                      &#62
                      &#62 znasz tylko trzy słowa - Amerykanie, napalm i uran.
                      &#62
                      &#62 Może szerzej napisz o co ci chodzi ?
                      &#62
                      &#62 - o pociski z rdzeniem uranowym - służące do
                      &#62 niszczenia czołgów ?
                      &#62 Czy może o coś innego ?

Jakich czolgow? Jesli uzyto 35.000 uranowych pociskow w Kosowie do skasowania 13
                      czolgow to gdzie poszla reszta? Zeby strzelali na oslep by trafili wiecej.
                      Slowo o Amerykanach. Skomentuj, Robercie, prosze APPENDIX B do ultimatum z
                      Rambouillet. Nie wydaje ci sie ze bez niego nie bylo by w ogole wojny, uchodzcow
                      (wypedzanych jak bydlo przez UCK i bomby NATO). Czyli kto to wszystko spowodowal?
                      • Gość: RobertP Re: Macedonia IP: 195.150.132.* 24.03.01, 12:33
                        Szanowny Mietku

czytałem (appendix)- niby po co go mam komentować ?

Milosewicz wyczerpał cierpliwość NATO dostał wypowiedzenie wojny i tyle.

szybkostrzelność działka GAU - stosowanego w samolotach A-10 do niszczenia tych
                        nieszczęsnych czołgów wynisi ok. 3000 strz/min.

Określanie strat na podstawie informacji medialnych ma krótkie nogi zarówno po
                        jednej i drugiej stronie.
                • Gość: molder Re: Macedonia Yugo Kosovo..... OIL IP: *.bellglobal.com 24.03.01, 00:58
                  http://www.freerepublic.com/forum/a3789f0cf4cb3.htm
                • Gość: molder US & NATO way IP: *.bellglobal.com 24.03.01, 01:34
                  http://arhiva.inet.co.yu/war/info/dragisa-misovic/index.html
                  http://www.yuheritage.com/
                  http://www.keepfaith.com/photos.htm
                  http://www.gov.yu/presscvj/clanci/29_cl/29cl.htm
                  http://www.gov.yu/presscvj/foto/foto.htm
                  http://www.gov.yu/presscvj/clanci/27_cl/27cl.htm
                  http://arhiva.inet.co.yu/rat/razaranja/
                  http://www.i-bis.org.yu/bg-online/photo/index8/index.html
                  http://arhiva.inet.co.yu/rat/rts/index.html
                  http://arhiva.inet.co.yu/rat/razaranja/savinevode/index.html
                  http://www.gov.yu/presscvj/vesti/2304rts/2304rts.htm
                  http://arhiva.inet.co.yu/war/info/dragisa-misovic/index.html
                  http://home.hiwaay.net/~craigg/g4c/

ITD...ITD.....ITD
                  ITD...ITD.....ITD
                  ITD...ITD.....ITD
            • Gość: Bardhyl Re: Macedonia IP: *.kielce.ppp.tpnet.pl 24.03.01, 15:46
              Co przyniosły te polityczne zmiany?! Ostatnio właśnie byłem w 1998 r. po
              zwycięstwie obecnej źądzącej garnitury.Wstąpienie jej na scenie politycznej
              obiecywało faktycznej a nie deklaratywnej poprawy statusu ałbańskiej
              narodowości w Macedonii. I tak "ałbańskimi głosami" został wybrany nowy
              Prezydent Macedonii.Jak Pan zapewnie wie opozycja(SDSM),nie przyznała mu
              legitimności,bo "wybrali go Ałbańczycy"-do tego jeszcze "fałszowaniem" oddanych
              głosów wyborców(ałbańskich).Jeden z postulatów albańskich polityków była
              legalizacja tetowskiego uniwersytetu.Cała Macedonia(Macedończycy)sprzeciwiało
              się w bardzo demagogiczny sposób(primitywny sposób).Gdzie jest tu jakaś
              sprawiedliwość:płacić podatki,wykonywać obowiązki obywatela,ale za to za naukę
              płacić ze swojej prywatnej kieszeni? To znaczy źe za albańskie pieniądze
              szkolić się mogą obywatele pochodzenia macedońskiego ale nie ałbańskiego którzy
              (na szczęście albo niszczęście) czynią 40% społeczeństwa Państwa Macedończyków
              (nie państwa obywateli-według konstytucji BRJM). W porządku,uwolnijcie
              Ałbańczyków od płacenia podatków,od słuźenia w wojsku(gdzie było linchów na
              albańskich regrutach-osobiście widziałem osoby po takich zajściach które na
              szczęście przeźyły, to w tym przypadku ten uniwersitet będą finansować sami.
              Wciąź się zastanawiam co to takiego się "polepszyło" po 1988 r.??? Ciekawy
              jestem co za argumenti moźe mi Pan przedstawić?,pozatym źe parę ludzi weszło do
              władzy gdzie jest zabłokowana większością i jest totalnie bezradna i
              nieproduktywna a jeśli to dla nich sarysfakcja -mają posadę państową.To dla
              ludności ałbańskiej niestety nie jest satysfakcją!Mówimi o państwie
              multietnycznym-co Macedonia jest ale bez praw dla wszystkich.Był czas pracować
              nad uźeczywistnieniem projektu społecznosci multietnycznym w Macedonii ale
              polityci Macedońscy wybrali drogę "obiecanek-cacanek" i czekali źe by ktoś
              "nieodpowiedzialny"-pociągnął za spust.Z tego widać źe nie wyciągnęli wnisków z
              poprzednich 10-lat. I powiem Panu źe w społeczności macedońskiej nie ma strachu
              przed Ałbańczykami(według opinii z łam "Utrinsko Sonce",Start") tylko
              prymitywizm im nie pozwala być równim z do wczoraj "drugoźędnym obywatelem".I
              dopuky nie skorygują w swoich bałkańskich głowach tego , nie wróźę nic dobrego
              na Bałkanch.
              I jeszcze parę słów o tym źe Pan mi muwi o odcięciu się od "oszołomów z
              kalachem w rękach".Ja zapytam Pana co znaczy powiedzenie : "gzie dym tam i
              ogień".Czy musi być ogień źe by zacząć rozwiązywać to co dawno miało być
              rozwiązane? Sytuacja wskazuje na to źe tak!
              Z poszanowaniem -Bardhyl
    • Gość: r Re: Macedonia IP: *.siemianowice.sdi.tpnet.pl 24.03.01, 08:49
      Albanczycy w Macedonii okazali sie godni losu jaki zgotowano im w Serbii. Bez
      watpienia ich dazenia do wlasnego panstwa musza doprowadzic do kryzysu
      balkanskiego, ktory trzeba bedzie rozwiazac metoda polityczna. Niestety straca
      na tym Serbowie i Macedonczycydlaktorych nie bedzie litosciw imieracji
      geopolityki. W ostatecznosci Macedonia to niewielkie panstewko i w Europie nikt
      nie zauwazy jego znikniecia. Zas Albanczycy beda mogli dalej krasc i przemycac
      narkotyki
      • Gość: nemo Re: Macedonia IP: *.kielce.ppp.tpnet.pl 25.03.01, 01:19
        do RobertaP
        Ja o gruszce , aty o pietruszce.Najpierw odpowiedz na moje pytania nim zadasz
        swoje .Ja chętnie odpowiem na twoje, również pytaniem .
        Akto u licha was prosi o odbudowe gospodarcza w "byłym państwie południowych
        słowian"? Zajmijcie sie ameryka południową , gdyż tam są większe potrzeby.
        Na twoje drugie pytanie mogę odpowiedzieć tylko w jeden sposób.Albo wy , albo
        oni , kończyliście Wydział Propagandy na WUML-u , bo język jest podobny
        (socjalistyczno-mafijna gospodarka).
        Ps. WY to amerykanie ONI to sowieci.
        • Gość: RobertP Re: Macedonia IP: 195.150.132.* 25.03.01, 13:46
          szanowny Nemo

zadałeś jedno pytanie - skąd Albańczycy mają broń i
          pieniądze:

- z handlu narkotykami
          - prostytucji
          - innej działalności przestępczej
          - zbiórek wśród diaspory
          - dostaw amerykańskich i europejskich
          - kupioną w Rosji (bo tania i łatwo dostępna)
          - od państw muzułmańskich w rodzaju Arabii Saudyjskiej
          - z magazynów armii albańskiej
          - innych źródeł

czy moja odpowiedź cię satysfakcjonuje ?
          czy czegokolwiek dowodzi i coś zmienia ?

zadajesz pytania na które podobnie odpowie każdy
          średnio rozgarnięty człowiek - chyba tylko po to by
          sobie pokrzyczeć.

"WY", "ONI" - a "MY" to kto ?

Z twojego wywodu wywnioskowałem, że uważasz mnie za
          mieszkańca USA -("Zajmijcie sie ameryka południową ,
          gdyż tam są większe potrzeby...."), zapewniam cię,że
          geograficznie do USA jest mi równie daleko - jak z
          Kielc - czyżby zabrakło rzeczowych argumentów ?

zachowujesz się jakbym wszedł na twoje prywatne
          podwórko - Serbia to twoja własność - pochodzisz z
          dynastii Karadzordzijewiczów - czy co ?

Gospodarkę Jugosławii za "panowania" Milosewicza
          trudno nazwać inaczej niż ją nazwałem - czyli
          socjalistyczno-mafijna:
          - socjalistyczna dlatego,że nie istniał w niej
          prawdziwy rynek - interesy mogli robić wybrani -
          dostając de facto monopol od państwa, w zasadzie
          wszystkie większe przedsiębiorstwa pozostały pod
          kontrolą państwa

- mafijną - dlatego,że elitę gospodarczą tego kraju
          stanowili ludzie którzy wzbogacili się na, przerzucie
          nielegalnych imigrantów, wojnie, pośrednictwie w
          handlu narkotykami - wszystko to na ogromną skalę.

Czyli na tych samych rzeczach co Albańczycy tworzący
          UCK - byli jednak znacznie lepiej zorganizowani ,
          czyli groźniejsi.

Wybacz ale na tym skończę dyskusję.
          • Gość: Macedon Re: Macedonia IP: 150.254.102.* 25.03.01, 14:42
            Ja do pana Bardhyla skieruje pare pytan! Skoro po macedonsku nie mozemy tutaj
            sie kontaktowac (to, przyznajmy sie, jednak w dalszym ciagu jezyk OFICJALNY w
            Republice Macedonii, a nie "bylej..." czy cos tam uzylesz!).
            Po 1. to 40% Albanczykow w Mcd, to mozecie sobie tylko pomarzyc!!! Tyle nigdy
            nie bylo, i nie bedzie, zwlaszcza teraz, po tym co wam naniesli ci
            wasi "rodacy"...
            2. Drogi Bardhyl, jestem Macedonczykiem i sam mam wielu przyjaciol Albanczykow
            w Skopje, tak jak ty mowisz, od lat, od wiekow etc. Wiesz jakie jest ich zdanie
            na temat wojny?? Jestem codziennie w kontakcie z nimi i nie ma zadnych
            problemow w kontaktach!! Mowia, ze to co "zrobili z nimi Dzaferi, Taci, Osmani
            i inni handlarze albanscy, to najwiekszy WSTYD w dziejach narodu albanskiego!
            Musisz sie drogi z tym pogodzic! Nie wybraliscie najlpeszych politykow do
            osiagniecia waszych potrzeb spolecznych, ktorych i tak macie w mierze, ktora
            wam sie nalezy!! Sam ide do fryzjera Albanczyka i pare dni temu z lzami w
            oczach mnie przepraszal za ten WSTYD, ktory wam ci terrorisci naniesli w
            ostatnich latach!! Atak na policjantow wsiedzie (a ginia i Albanczycy, bo oni
            wspolnie walcza przeciwko tego ZLA!!)
            3. 500.000 twoich rodakow z Kosowa przyjelismy 2 lata temu, gdy grozila wam
            calkowita likwidacja z mapy narodow!!! Ale, slusznie nie dopuscilismy tego,
            nawet narazajac sie na zaskarzenia naszych braci Serbow. Bo narod macedonski,
            to przede wszystkim narod spokojny!! Ale, ktoremu jesli sie wbije ciern w
            stopach, to skutki teraz widac po gorach nad Tetovem, miejscu gdzie tez zostal
            urodzony moj dziadek!! Co ty na to?? I co wy na to??? POl miliona uratowanych
            dusz biednych z Kosowa w ciagu 2 tygodnie!!! A, wy na nas 2 lata po tym
            wydarzeniu - pociskami, kamieniami (moi kuzynki wieczorem po godz. 7-8 nie moga
            sie swobodnie ruszac w dzielnicach, gdzie wy stanowicie wiekszosci!!!, A,
            odwrotnie??? Ktora Albanka moze sie naskarzyc, ze przezyla gwalt zbiorowy
            wykonanego przez macedonskich sprawcow??? ZADNA!!! Bo nie bylo tego.....
            4. Przestan klamac POlakow o tych "faktach" z wojska.... Ja bylem i w wojsku
            bylej Jugoslawii, i teraz wiem, Albanczycy mieli WSZYSTKIE prawa jak wszystkie
            narody orz mniejszosci... Nie oszukujmy sie, nie tylko Albanczycy sa
            mniejszoscia w Macedonii, sa jeszcze i Turcy, i Romowie, i Macedonczycy-
            Muzulmanie, na ktorych twoi/wasi przywodcy codzienie wywieraja mocny wplyw, aby
            sie deklarowali jako Albanczykami.
            5. Wyz demograficzny nie moze byc glownym argumentem do uzyskania demokracji i
            edukacji w Europie na poczatku 21 wieku!! To juz koniec z ta polityka mnozenia
            sie jak kroliki, aby potem szukac wrogow wsrod calej spolecznosci
            europejskiej!!!

To tylko tak, dla informacji twojej i naszych wspolnych przyjaciol Polakow!
            POzdrawiam z Macedonii, z panstwa gdzie prawda walczy z oszustwem!! nawet moge
            cie pozdrowic po albansku i macedonsku, mirdita i zdravo!!!

PS: A, rzeczywiscie masz racje, ze po tchorzowsku sie wymgnalesz z Macedonii, w
            tej trudnej sytuacji dla twego narodu!!! Moi przyjaciele albanscy zostali w
            Mcd, oni maja sumienia....
            • Gość: Bardhyl Re: Macedonia IP: *.kielce.ppp.tpnet.pl 26.03.01, 00:07
              Szanowny Panie,"Macedończyk"

Ja do pana Bardhyla skieruje pare pytan! Skoro po macedonsku nie mozemy tutaj
              sie kontaktowac (to, przyznajmy sie, jednak w dalszym ciagu jezyk OFICJALNY w
              Republice Macedonii, a nie "bylej..." czy cos tam uzylesz!).

Szanowny Panie,"Macedończyk
              Będe odpowiadał Panu po kolei na Pana pytania:

Odp.:

Przede wszystkim mamy moźliwość polemizować akurat w języku polskim,oprócz
              którego možemy komunikować i w ałbańskim,macedońskim,serbskim języku.Jest
              bardzo dziwnie źe Pan nie zaproponował język ałbański mając tak dužo przyjaciół
              mędzy Ałbańczykami.Co do oficjalnego j
              Co do"OFICJALNEGO" języka powiem źe w Belgii są dwa oficjalne języki i nikomu
              to nie przeszkadza.Nie wiem czy Pan się zatrzymał w Czeskym Cieszynie ( w
              Czechach ).Z 20 lat temu zauwazyłem po sklepach i innych instytucjach, napisy 2-
              języczne: po czesku i po polsku.Dowiedziałem się źe jest szkoła
              podstawowa,liceum w języku polskim i Teatr Polski. To wszystko dlatego źe w tym
              regionie mieszka mniejszość Polska licząca koło 60 000 Polaków.Okazało się źe
              obowiązuje znajomość dwóch języków. A druga oficjalność się Panu nie
              podoba.Niech się zapyta Pan(znajomych w Polsce)co pisze w rubryce :
              obywatelstwo? Nie ma tam Macedonii ale tak jak sięPanu nie podoba.To jest
              ofycjalnie.

Nie bardzo wiem o co Panu chodzi,kiedy pan pisze:Po 1. to 40% Albanczykow w
              Mcd, to mozecie sobie tylko pomarzyc!!! Tyle nigdy nie bylo, i nie bedzie,
              zwlaszcza teraz, po tym co wam naniesli ci wasi "rodacy"...,ale chyba mam
              rozumieć jak groźbę źe będziemy zlikwidowani (od rąk Pana który mówi źe
              ma "wielu przyjaciol Albanczykow ").Moźna być chyba szczęśliwym,jak się jest
              prymitiwnym, źe go zlikwiduje "cywylizowana jednostka" bardzo "cywylizowanego
              narodu".

2. Drogi Bardhyl, jestem Macedonczykiem i sam mam wielu przyjaciol Albanczykow
              w Skopje, tak jak ty mowisz, od lat, od wiekow etc. Wiesz jakie jest ich zdanie
              na temat wojny?? Jestem codziennie w kontakcie z nimi i nie ma zadnych
              problemow w kontaktach!! Mowia, ze to co "zrobili z nimi Dzaferi, Taci, Osmani
              i inni handlarze albanscy, to najwiekszy WSTYD w dziejach narodu albanskiego!
              Musisz sie drogi z tym pogodzic! Nie wybraliscie najlpeszych politykow do
              osiagniecia waszych potrzeb spolecznych, ktorych i tak macie w mierze, ktora
              wam sie nalezy!! Sam ide do fryzjera Albanczyka i pare dni temu z lzami w
              oczach mnie przepraszal za ten WSTYD, ktory wam ci terrorisci naniesli w
              ostatnich latach!! Atak na policjantow wsiedzie (a ginia i Albanczycy, bo oni
              wspolnie walcza przeciwko tego ZLA!!)

Odp.:

Nie widzę logiki źe by ktoś przepraszał za coś czego nie zrobił.Pan oczywiście
              nie czuję źe by Macedończycy mieli za coś przepraszać?!
              3. 500.000 twoich rodakow z Kosowa przyjelismy 2 lata temu, gdy grozila wam
              calkowita likwidacja z mapy narodow!!!
              Pan według własnej potrzeby "zmniejsza" albo "zwiększa" liczebność Ałbańczyków
              (według źadnej statystyki niema 3.500.000 Ałbańczyków na Kosowie i nie było)
              Druga rzecz , proszę Pana , proszę o bardziej precyzyjne uźywanie słowa :
              przyjęliśmy! Kto przyjął tych ludzi?Oczywiście źe Ałbańczycy!Przecieź Pan Wasil
              Tupurkowski(politik macedoński z DA-czyli to powiedział Macedończyk) sam
              powiedział do Narodu Macedońskiego źe go nie stać było na podanie symbolicznej
              szklanki wody uciekinierom.

Ale, slusznie nie dopuscilismy tego,
              nawet narazajac sie na zaskarzenia naszych braci Serbow. Bo narod macedonski,
              to przede wszystkim narod spokojny!! Ale, ktoremu jesli sie wbije ciern w
              stopach, to skutki teraz widac po gorach nad Tetovem, miejscu gdzie tez zostal
              urodzon
              • Gość: Macedon Re: Macedonia IP: 150.254.102.* 26.03.01, 20:00

&#62 Szanowny Panie,"Macedończyk"
                ODP: A, dlaczego napisalesz Macedonczyk w cudzyslowie???? Ja do ciebie nie
                pisalem tak, czyli co, "Macedonczycy" to jakas pomylka wsrod "narodow"???

&#62 Przede wszystkim mamy moźliwość polemizować akurat w języku polskim,oprócz
                &#62 którego možemy komunikować i w ałbańskim,macedońskim,serbskim języku.Jest
                &#62 bardzo dziwnie źe Pan nie zaproponował język ałbański mając tak dužo przyjaciół
                &#62 mędzy Ałbańczykami.
                ODP: A, dlaczego bysmy rozmawiali po albansku? To wy jestescie mniejszoscia w
                Macedonii, a nie odwrotnie!?!? Dziwnie. Tak samo jak Macedonczycy w Albanii,
                Grecji lub Bulgarii, owszem jako mniejszosc musza sie kontaktowac wg urzedowego
                jezyka. Czyli po albansku, grecku lub bulgarsku!! Nic strasznego w tym nie widze!!
                Ale, mozemy i po polsku, serbsku lub angielsku, jak chcesz!

&#62 Co do"OFICJALNEGO" języka powiem źe w Belgii są dwa oficjalne języki i nikomu
                &#62 to nie przeszkadza.Nie wiem czy Pan się zatrzymał w Czeskym Cieszynie ( w
                &#62 Czechach ).Z 20 lat temu zauwazyłem po sklepach i innych instytucjach, napisy 2
                &#62 -
                &#62 języczne: po czesku i po polsku.Dowiedziałem się źe jest szkoła
                &#62 podstawowa,liceum w języku polskim i Teatr Polski. To wszystko dlatego źe w tym
                &#62
                &#62 regionie mieszka mniejszość Polska licząca koło 60 000 Polaków.Okazało się źe
                &#62 obowiązuje znajomość dwóch języków. A druga oficjalność się Panu nie
                &#62 podoba.Niech się zapyta Pan(znajomych w Polsce)co pisze w rubryce :
                &#62 obywatelstwo? Nie ma tam Macedonii ale tak jak sięPanu nie podoba.To jest
                &#62 ofycjalnie.
                ODP: Ale bzdura! Nie ma Macedonii, bo nie mniejszosci macedonskiej w Polsce!!!Tak
                jak i nie ma Albanczykow w Polsce. To ze ja i ty jestesmy tutaj, to nie oznacza,
                ze stanowimy mniejszosc!! Albo wy Albanczycy gdziekolwiek sie pojawicie, to od
                razu musicie stanowic mniejszosc!!! I od razu domagac sie o rozne "prawa"
                lub "pozwolenie na odzyskanie "waszych" ziemi etc. etc.

&#62 Nie bardzo wiem o co Panu chodzi,kiedy pan pisze:Po 1. to 40% Albanczykow w
                &#62 Mcd, to mozecie sobie tylko pomarzyc!!! Tyle nigdy nie bylo, i nie bedzie,
                &#62 zwlaszcza teraz, po tym co wam naniesli ci wasi "rodacy"...,ale chyba mam
                &#62 rozumieć jak groźbę źe będziemy zlikwidowani (od rąk Pana który mówi źe
                &#62 ma "wielu przyjaciol Albanczykow ").Moźna być chyba szczęśliwym,jak się jest
                &#62 prymitiwnym, źe go zlikwiduje "cywylizowana jednostka" bardzo "cywylizowanego
                &#62 narodu".
                ODP: Nie obawiaj sie, nikt was nie zlikwiduje, ani ma do tego zamiaru!! To
                paranoya waszych nieodpowiedzialnych politykow, ktorzy was pod rzad klamia 50
                lat!!! I znowu bedziecie narodem na Balkanach, ale wasze prawa nie moga byc
                wymagane przez Klasznikowow, przez snajperow, przez gwaltow zbiorowych, przez
                przemyt narkotykami, przez "meczenictwo dusz albanskich"...za te klamstwa teraz
                was Zachod nagrodzil tez - bombami!!! To se teraz wybierzecie droge, ktora
                chcecie kroczyc do Europy i 21 wieku!!!

&#62 3. 500.000 twoich rodakow z Kosowa przyjelismy 2 lata temu, gdy grozila wam
                &#62 calkowita likwidacja z mapy narodow!!!
                ODP: Czy nie zrozumialesz, ze to 3. to punkt trzeci panie Bardhyl??? hahaha
                Owszem, ze przyjelismy (i dalej tak twierdze, bo MYSMY was przyjeli, a nie
                Albanczycy!!! Gdy Macedonia bedzie albanska ziemia, to wtedy mozna bedzie mowic -
                "Albanczycy przyjeli")!!!

&#62 Ale, slusznie nie dopuscilismy tego,
                &#62 nawet narazaja
                • Gość: Bardhyl Re: Macedonia IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 26.03.01, 22:05
                  Gość portalu: Macedon napisał(a):

&#62 Gość portalu: Bardhyl napisał(a):
                  &#62
                  &#62 &#62 Szanowny Panie,"Macedończyk"
                  &#62 ODP: A, dlaczego napisalesz Macedonczyk w cudzyslowie???? Ja do ciebie nie
                  &#62 pisalem tak, czyli co, "Macedonczycy" to jakas pomylka wsrod "narodow"???
                  &#62 Jeśli Pan uwaźa źe ja neguję istnienie narodu Macedońskiego,to się Pan
                  myli.Kaźdy ma prawo się czuć tym kim uwaźa źe jest.To nie rzadna pomyłka wśrod
                  narodów.Jeśli się Pan uraził,bardzo przepraszam!Nic z tych rzeczy nie miałem na
                  myśli.

&#62
                  &#62
                  &#62 &#62 Przede wszystkim mamy moźliwość polemizować akurat w języku polskim,oprócz
                  &#62
                  &#62 &#62 którego možemy komunikować i w ałbańskim,macedońskim,serbskim języku.Jest
                  &#62 &#62 bardzo dziwnie źe Pan nie zaproponował język ałbański mając tak dužo przyj
                  &#62 aciół
                  &#62 &#62 mędzy Ałbańczykami.
                  &#62 ODP: A, dlaczego bysmy rozmawiali po albansku? To wy jestescie mniejszoscia w
                  &#62 Macedonii, a nie odwrotnie!?!? Dziwnie. Tak samo jak Macedonczycy w Albanii,
                  &#62 Grecji lub Bulgarii, owszem jako mniejszosc musza sie kontaktowac wg urzedowego
                  &#62
                  &#62 jezyka. Czyli po albansku, grecku lub bulgarsku!! Nic strasznego w tym nie widz
                  &#62 e!!
                  &#62 Ale, mozemy i po polsku, serbsku lub angielsku, jak chcesz!
                  &#62

&#62
                  &#62 &#62 Co do"OFICJALNEGO" języka powiem źe w Belgii są dwa oficjalne języki i nik
                  &#62 omu
                  &#62 &#62 to nie przeszkadza.Nie wiem czy Pan się zatrzymał w Czeskym Cieszynie ( w
                  &#62 &#62 Czechach ).Z 20 lat temu zauwazyłem po sklepach i innych instytucjach, nap
                  &#62 isy 2
                  &#62 &#62 -
                  &#62 &#62 języczne: po czesku i po polsku.Dowiedziałem się źe jest szkoła
                  &#62 &#62 podstawowa,liceum w języku polskim i Teatr Polski. To wszystko dlatego źe
                  &#62 w tym
                  &#62 &#62
                  &#62 &#62 regionie mieszka mniejszość Polska licząca koło 60 000 Polaków.Okazało się
                  &#62 źe
                  &#62 &#62 obowiązuje znajomość dwóch języków. A druga oficjalność się Panu nie
                  &#62 &#62 podoba.Niech się zapyta Pan(znajomych w Polsce)co pisze w rubryce :
                  &#62 &#62 obywatelstwo? Nie ma tam Macedonii ale tak jak sięPanu nie podoba.To jest
                  &#62 &#62 ofycjalnie.
                  &#62 ODP: Ale bzdura! Nie ma Macedonii, bo nie mniejszosci macedonskiej w Polsce!!!T
                  &#62 ak
                  &#62 jak i nie ma Albanczykow w Polsce. To ze ja i ty jestesmy tutaj, to nie oznacza
                  &#62 ,
                  &#62 ze stanowimy mniejszosc!! Albo wy Albanczycy gdziekolwiek sie pojawicie, to od
                  &#62 razu musicie stanowic mniejszosc!!! I od razu domagac sie o rozne "prawa"
                  &#62 lub "pozwolenie na odzyskanie "waszych" ziemi etc. etc.
                  &#62 No,Pan się tutaj pośpieszył.Chodziło mi o to źe w innych państwach między
                  innymi i w Polsce jako oficyjalną nazwę dla Macedonii uźywa się (B)yła (J)
                  ugosłowińska (R)epublika (M)acedonii.Z tym się Pan musiał spotkać w Polsce w
                  dowodach dla obcokrajowców.Ja nie rozumiem tej mowio Macedończykach albo
                  Ałbańczykach w Polsce.Pan mnie źle zrozumiał.Spodziewałem się komentarza z Pana
                  strony na temat Czech albo Belgii?!

&#62
                  &#62
                  &#62 &#62 Nie bardzo wiem o co Panu chodzi,kiedy pan pisze:Po 1. to 40% Albanczykow
                  &#62 w
                  &#62 &#62 Mcd, to mozecie sobie tylko pomarzyc!!! Tyle nigdy nie bylo, i nie bedzie,
                  &#62
                  &#62 &#62 zwlaszcza teraz, po tym co wam naniesli ci wasi "rodacy"...,ale chyba mam
                  &#62
                  &#62 &#62 rozumieć jak groźbę źe będziemy zlikwidowani (od rąk Pana który mówi źe
                  &#
                  • Gość: Macedon Re: Macedonia IP: 150.254.102.* 27.03.01, 19:36
                    Panie Bardhyl, nie urazilesz mni niczym, ale uznaj, ze moi przyjciele albanscy,
                    ktorych ja znam i z ktorych nie zrezygnuje na pewno, to maja odmienne zdanie od
                    twego! Oni uwazaj Dzaferiego i Taciego i Imeriego za swoich przywodcow! Ale,
                    nie uznaja, ze oni moga nawolywac na niechec (to tak teraz po skonczonym
                    koflikcie brzmialoby najlepiej) wsrod dwoch narodow! Ja wiem, ze nikt nie
                    neguje Macedonczykow, tak jak i my nie negujemy Albanczykow!! To o czym ja tu
                    POlakom opowiadam?? Zeby nie mieli wrazenie, ze rzekomo "my teraz tam
                    posprzatalismy w Tetovie" albo "wyslemy Alb do piekla"... Ode mnie takich slow
                    nie bylo i nie bedzie, ale porzadek bardhyl musi byc! Powtarzam, po 1. nie ma
                    40% Alb w Mcd, po 2. to musicie sie pogodzic z lokalna autonimia, w regionach
                    gdzie wy stanowicie wiekszoscia! To i bylo do tej pory, a nie bedziemy
                    strzelac, bo "moi bracia" nie maja praw! Ty sam mowilesz, jak sie dostaje pobyt
                    staly lub czasowy (i co z tego ze pisze BJ RMacedonii?), to znany blok ze
                    strony Grecji, ale to sie zmieni b. szybko!)... Czyli, wojewoda nie wydaje mi
                    poslkiego obywatelstwa w Polsce i ja juz moge strzelac do 30 Polakow z
                    argumentacja "Macedonczycy nie maja zadnych praw w Polsce, bo nie dostalem ..."
                    autonomie, lub paszport lub nie wiem co... To tak nie moze byc, w Europie sie o
                    prawa nie walczy kalasznikowami chinskiego pochodzenia lub wywierajac presje na
                    tego "demokratycznego" zachodu, ze "ja nie mam prawa", bo tamten poprzednie
                    wspomniany wojewoda "nie widal mi polskiego pobytu...". Glupota...

Jednak, duzo sie roznimy w pogladach i tutaj bym skonczyl polemike z toba (a,
                    jednak widzisz, ze to daje efekty, a co daje kalasznikow, to chyba caly swiat
                    widzial na czym sie skonczylo!!!), bo ..... naprawde bardzo sie roznimy!
                    Pozdrawiam
                    PS: Tylko na samym koncu, zobaczymy za pare lat, zivi bili pa videli, jakie
                    beda mieli prawa Macedonczycy w regionach zamieszkalych przez 80% Albanczykow,
                    w MAcedonii, moim i twoim kraju, tak jak mowilesz na poczatku....... Chcialbym,
                    zeby mnie demokratyczni Albanczycy zdementowali. Ale, szczerze mowiac, watpie!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka