Dodaj do ulubionych

Dokku Umarow wiceprezydentem niepodległej Czecz...

19.06.05, 16:00
no a gdzie jest ta buehehehe "wolna czeczenia" ? no jak on zostal jakims tam
szjkiem to go ruscy niebawem zlikwiduja jak poprzednich.. wzieli przyklad z
izraela i kolejno likwiduja jakis tam pseudo przywodcow psedu panstw a w
rzeczywistosci zwyklych bandziorow i hersztow band.
Obserwuj wątek
    • gk_toba Ja powiem gdzie 19.06.05, 16:16
      Jest w T-17 we Wroclawiu.Idz i ją zlikwiduj.Już widzę jak zesrasz w gaci.
      • cztan Re: Ja powiem gdzie 19.06.05, 17:41
        ja mam swoj kraj, ktory ma swoje problemy...z tego wiec powodu nie mam zamiaru
        nigdzie sie ruszac ani do iraku, ani di rosji, ani nigdzie :)

p.s po polsku odmieniamy - gacie, przyloz sie bardziej do nauki polskiego skoro
        masz zamiar zabierac glos na naszym forum
        • jankowski1960 Re: Ja powiem gdzie 19.06.05, 17:43
          oznajmiam, ze jestem prezydentem Czecznii i prosze Rosje o wlaczenie naszego
          panstwa do Federacji Rosyjskiej::))
          • maruda.r Re: Ja powiem gdzie 20.06.05, 02:27
            jankowski1960 napisał:

> oznajmiam, ze jestem prezydentem Czecznii i prosze Rosje o wlaczenie naszego
            > panstwa do Federacji Rosyjskiej::))

Ale nie licz na to, że Kaczyński nazwie jakieś rondo Twoim imieniem.

• gk_toba Re: Ja powiem gdzie 19.06.05, 18:31
          Mysle ze dobrze mnie zrozumiales.Zrob mi bana za złe odmienianie.A przy okazji
          <Jezyk Polski> też pisz z wielkiej litery jak i nazwy panstw:Irak ,Rosja no i
          nie rob tak:"ja mam"bo gęsiem nie jestes,jezyk swoj masz,co językoznawco,hehe.A
          od kiedy ten kraj jest twoim?Od ktorego roku?

A tu masz dodatkowa informacje gdzie obecnie jest Wolna Czeczenia.Otóż zajeła
          się rosyjskim mazutem pod Tweria i rosyjskimi silowniami.
    • babariba666 oni już całkiem w tej gazecie 'nie wią' co piszą? 19.06.05, 17:50
      ...najpotężniejszy ponoć dowódca partyzantów został wyznaczony na wiceprezydenta. Przez jakiegoś jednego, co on najpotężniejszy nie jest.
      A poza tym wszyscy w tym szpitalu zdrowi są.
      • gk_toba Re: oni już całkiem w tej gazecie 'nie wią' co pi 19.06.05, 18:38
        O ile wiem A-H Sadulajew jest przywodcą duchowym ktorego wyznaczyl Mashadow na
        nastepce.Partyzanci potwierdzili to na wspolnym posiedzeniu.Wladza duchowa ma
        wielka wage.Mashadow jej nie posiadal ,na wiernosc A-H natomiast przysiegli
        przedstawicieli Oporu w Dagestanie,Kabardino-Balkarii,Osetii
        Pln,Inguszetii.Mashadow na to liczyc nie mogl bo byl swietskim.Ciagle
        zglaszaja sie ludzi z terenow europejskie czesci Rosji.Pozdrawiam
    • presentation1 Troche informacji 19.06.05, 23:18
      W okresie 1996-1999, a więc w okresie, kiedy w Czeczenii nie było wojsk
      rosyjskich, z tego kraju uciekło 250.000 ludzi, głównie Czeczenów. Uciekli do
      krajów ościennych, w tym także na tereny etnicznej Rosji, do Moskwy (jest ich
      tam obecnie 100.000). Przed czym uciekali? Przed anarchią i bandytyzmem.
      Dodajmy, że już w okresie rządów Dżohara Dudajewa uciekło z tego kraju ponad
      300.000 Rosjan i inne mniejszości. Potem uciekali też sami Czeczeni. Ogółem
      uciekło już ok. 700-800 tysięcy ludzi. Z kraju liczącego przed 1991 rokiem 1,2
      mln mieszkańców zostało ledwie 250-300 tysięcy! Nie mówmy więc, że Rosja toczy
      wojnę z `narodem czeczeńskim', bo gros tego `narodu' jest poza granicami
      swojego kraju. Piszę słowo `naród' w cudzysłowie, bo Czeczeni nie stanowią
      narodu w naszym rozumieniu tego słowa - jest to społeczność o rodowej
      strukturze, gdzie więzy tego typu są ważniejsze niż świadomość ogólnonarodowa.

Porwania i narkotyki

Tak więc, gehenna ludności tego kraju zaczęła się znacznie wcześniej i jej
      sprawcami byli w dużej mierze sami Czeczeni. Na podstawie oficjalnych danych
      rosyjskiego MSW, w latach 1992-2000 porwano w Czeczenii 1.815 osób (głównie
      cudzoziemców, ale i sporo Czeczenów, w tym dzieci), spośród których uwolniono
      tylko 963. Reszta została zabita, często w sposób okrutny. Zasłynęła zwłaszcza
      banda Barajewa, kuzyna tego, który niedawno zorganizował napad na teatr w
      Moskwie. Tenże Barajew osobiście uciął głowy trzem obywatelom brytyjskim i
      jednemu Nowozelandczykowi, a następnie wystawił je na widok publiczny na jednej
      z dróg. Bandy porywające ludzi dla okupu nie cofały się przed okaleczeniem
      zakładników (odcinanie palców, uszu), by tylko wymusić okup. Maschadow od
      początku był dziwnie bezradny wobec tego procederu i nigdy nie podjął zbrojnej
      akcji przeciwko jego sprawcom.

Handel narkotykami został w tym czasie praktycznie zalegalizowany - działały
      oficjalnie zakłady przerabiające surowiec na czysty narkotyk, np. w Aczchoj-
      Martanie, Sierżen-Jurt i Zama-Jurt. Surowiec sprowadzano albo z Afganistanu
      albo uprawiano na miejscu. Mowładi Udugow, jeden z ludzi Maschadowa mówił
      wprost, że `narkotyki to główna broń Czeczenii'. Szlak przemytu prowadził
      oczywiście do Europy Zachodniej, a jednym z państw tranzytowych była Polska.
      Raport rosyjskiego MSW z roku 1999 mówił: `Dostawa heroiny i opium były możliwe
      dzięki porozumieniu zawartemu między talibami i wysłannikami Osamy bin Ladena z
      jednej strony i czeczeńskimi polowymi komendantami Radujewem, Basajewem i
      Israpiłowem z drugiej'.Rosjanie ostrzegali przed postępującą penetracją
      Czeczenii przez bin Ladena na dwa lata przed atakiem na Nowy Jork! Ale wówczas
      uznano, że to propaganda.

• maruda.r Re: Troche informacji 20.06.05, 02:32
        presentation1 napisał:

Ogółem uciekło już ok. 700-800 tysięcy ludzi.

I tradycyjnie: ostatni gasi światło. Wychodzi więc na to, że zrobi to Basajew
        albo Umarow.

• kecawy Re: Troche informacji 20.06.05, 09:59
        Twój post wskazuje na to iż Rosja postanowiła ten narod ucywilizować??
        zaciekawiony kecaw
    • presentation1 troche czegos 19.06.05, 23:19
      Uwielbiany u nas przez niektóre środowiska Szamil Basajew, mający na koncie
      atak na cywilny szpital w Budionnowsku w 1995 roku, stał się szybko
      rzeczywistym przywódcą Czeczenii. Maschadow, nie mając szans na konfrontację z
      Basajewem - musiał się mu faktycznie podporządkować. Mianował go więc
      `wicepremierem', a potem zgodził się na islamizację kraju i przyjęcie `pomocy'
      organizacji bin Ladena. Obok Basajewa kluczową postacią był zabity niedawno
      Jordańczyk Chattab, zapewniający kontakt z radykalnymi organizacjami
      islamistycznymi. Liczbę islamskich najemników ocenia się na 700. Ich
      finansowaniem zajmował się i zapewne nadal zajmuje się Al-Haramein Islamic
      Foundation, która to wspierała wojujący islam także w Kosowie, Albanii,
      Bangladeszu, Kenii czy Azerbejdżanie. Specjalnie dla Czeczenii utworzono
      Foundation Regading Chechnya. To oczywiście przykrywka - stoi za tym sieć bin
      Ladena. Fundacja, prócz pieniędzy na broń, organizuje także pobyt czeczeńskich
      przywódców w krajach Zatoki Perskiej. Przebywa tam np. rywal Maschadowa, były
      prezydent Jandarbijew oraz rodzina Basajewa. Przy sztabie Maschadowa stale
      przebywają `łącznicy' Fundacji - Abdel Latif ben Abdel, Karim ad-Daran, Abu
      Omar Mohhamed as-Seif, Abu Sabit, Abu Salman Mohhamed, Abu Abdałła, Saleh ben
      Mohhamed i inni. Są to prawie wyłącznie obywatele Arabii Saudyjskiej. Rosjanie
      starali się śledzić ich działania i ustalili, że tylko w listopadzie 1999 roku
      na konto jednego z tych ludzi w Międzynarodowym Banku Islamskim wpłynęło 1 mln
      USD na zakup broni dla oddziałów czeczeńskich. Nic więc dziwnego, że Czeczeni
      są tak dobrze uzbrojeni, często w broń najnowszej generacji.

Podsłuch rozmów prowadzonych między Czeczenami a wysłannikami islamskimi
      wskazuje na to, że ich udział w operacjach militarnych był decydujący. Cały
      kontakt ze światem zewnętrznym dokonuje się wyłącznie za pośrednictwem tego
      kanału. Tą drogą przekazuje się np. materiały filmowe dla stacji telewizyjnych
      na Zachodzie, mające pokazywać zbrodnie rosyjskie. Trzeba przyznać, że
      Rosjanie, mający swoje nie mniej wstrząsające materiały zbrodni dokonywanych
      przez Czeczenów - są od lat dziwnie wstrzemięźliwi w ich publikowaniu. Np.
      przypadek żołnierza rosyjskiego wziętego do niewoli, któremu zaproponowano
      przejście na islam w zamian za życie, widząc, że jest praktykującym
      prawosławnym. Kiedy ten odmówił, został natychmiast zamordowany. Albo
      wstrząsające zdjęcia zakładników przetrzymywanych w nieludzkich warunkach, albo
      nakręcone przez samych Czeczenów zdjęcia obcinania głów zakładnikom i
      podrzynania gardła wziętym do niewoli rosyjskim żołnierzom.

• presentation1 i jeszcze 19.06.05, 23:21
      Przyczółek wojującego islamu

Rolę talibów w Afganistanie odgrywają w Czeczenii wahabici, jedna z odmian
      wojującego islamu. Wprowadzenie szariatu, prawa islamskiego, a także całkowite
      uzależnienie się od pomocy finansowej ze strony organizacji islamskich
      sprawiło, że cały irredentystyczny ruch czeczeński stał się filią
      islamistycznej międzynarodówki z silnym piętnem terroryzmu. Nawet uchodzący za
      `prozachodnich' i `cywilizowanych' Maschadow i Zakajew paradowali z opaskami,
      na których wypisane były po arabsku hasła świętej wojny z`niewiernymi'. W ten
      sposób, krok po kroku, ruch ten przestał mieć charakter klasycznej irredenty, a
      stał się częścią wojny, jaką prowadzi islamizm z Zachodem. Jednym z następstw
      tego procesu jest przekształcenie Czeczenii w prawdziwą pustynię cywilizacyjną -
      pracę utraciło od roku 1991 800.000 ludzi, nie otrzymują oni żadnych
      świadczeń, emerytur, rent, nie działają szkoły i przedszkola itp. Podkreślmy,
      że nie jest to tylko wynik wojny z Rosjanami, tak działo się już w okresie
      pełnej `niepodległości' w latach 1996-1999.

Wojna, o czym u nas nie chce się mówić, prowadzona jest także przeciwko tym
      Czeczenom, którzy nie zgadzają się na los, jaki przynieśli im wahabici. Są oni
      przy każdej okazji mordowani, nieraz okrutnie. Achmed Kadyrow, muzułmański
      duchowny, który walczył w tzw. pierwszej wojnie czeczeńskiej (1995-1996)
      przeciwko Rosjanom - postanowił w 1999 roku porozumieć się z Władimirem Putinem
      i stanąć na czele administracji cywilnej w swojej Ojczyźnie. Co go do tego
      skłoniło? Przerażenie ewolucją ruchu czeczeńskiego w kierunku bandytyzmu,
      terroryzmu i wahabityzmu. Kult siły, nieliczenie się z głosem starszych,
      rozsądnych ludzi (upadek instytucji starszyzny) - sprawiły, że taki człowiek
      jak Kadyrow zrozumiał, że Czeczenia zginie, jeśli nie zawróci z tej drogi.
      Przeżył już pięć zamachów na swoje życie. Jest znienawidzony przez ludzi
      Basajewa, bo jest żywym dowodem na to, że istnieje dla tego nieszczęsnego kraju
      inne rozwiązanie niż `święta wojna'. Do Kadyrowa, który jest dla mnie
      największym bohaterem narodu czeczeńskiego ostatnich lat, bo miał odwagę,
      której zabrakło Maschadowowi - jakoś dziwnie nie dotarł żaden polski
      dziennikarz, by go spytać, jak naprawdę wygląda sytuacja. Nasi dziennikarze
      wolą Basajewa i antyrosyjski schemat.
      • gk_toba Czyzby Tomson zalozyl nowe konto. 20.06.05, 08:48
    • maruda.r Re: Dokku Umarow wiceprezydentem niepodległej Cze 20.06.05, 03:11

Umarow cieszy się wśród Czeczenów opinią komendanta skutecznego i odważnego,
      choć surowego i bezwzględnego. Kiedyś zagroził, że osobiście zastrzeli
      Maschadowa, jeśli ten złoży broń.

Wojciech Jagielski pisywał dotąd dość znośne reportaże. To CV Umarowa redakcja
      GW powinna odczytać jako wniosek o urlop.

• babariba666 pamięta może ktoś o tych miliardach... 20.06.05, 09:55
      ...sowieckich rubli, które na początku lat dziewięćdziesiątych z Pribałtyki do Czeczenii akurat trafiły i do obiegu finansowego potem w Związku Radzieckim (jeszcze) weszły.
      A ktoś tu może pamięta jerszcze o tym, że większość z najbardziej znanych 'wodzów' czeczeńskich jest, lub była oficerami wysokimi bardzo armii sowieckiej.
      A pamięta ktoś, że wiceprezydentem Rosji w czasach Jelcyna był jak najbardziej etniczny Czeczen? - I może uprawniona jest hipoteza, że działo się tak dlatego, ze więcej dziś Czeczenów mieszka w Moskwie, niż w całej Republice Iczkerii.
      • gk_toba Re: pamięta może ktoś o tych miliardach... 20.06.05, 15:18
        Oficerem czyjej armii byl np Pilsudski na poczatku swojej drogi?A w czyim
        wojsku sluzyl taki sredni statystyczny polski Witkacy?Pisudski akkurat osoba
        ktora Czeczeni powazaja generalnie majac w nosie wszystkie
        autorytety.Generalnie oficerow bylo 2,Dudajew niezly pieniacz i Maschadow ktory
        dzieki swojej radzieckiej szkole rozbil definitywnie ruskie wojsko w Groznym w
        co nigdy bym nie uwierzyl kilka lat wczesniej.Jesli chodzi o Chasbulatowa to
        ten cwaniaczek nigdy nie byl vice bo byl nim Ruckoj,Chasbulatow pelnil funkcje
        ktora odpowiada polskiemu marszalkowi Sejmu.Kazda hipoteza jest uprawniona lecz
        nie kazda znajduje dowody z czasem.
        • babariba666 Chasbułatow moim zdaniem wiceprezydentem... 20.06.05, 15:33
          ...Rosjii był swego czasu, ale może masz inne informacje.
          Natomist, jeśli lat temu kilka postanowili się napierdlalać SOWIECCY generałowie narodowości czeczeńskiej z innmi SOWIECKIMI generałami narodowości innych o kasę rozmaitą, to dlaczego ja miałbym się tym przejmować.
          Tak samo mnie to męczy, jak los generała Popławskiego, etnicznego Polaka, albo pierwszego szefa białoruskiego 'Sowieta', też etnicznego Polaka Szuszkiewicza Stanisława, generała radzieckiej KGB.
          • gk_toba Re: Chasbułatow moim zdaniem wiceprezydentem... 20.06.05, 17:16
            Alez nie musisz niczym przejmowac sie.Ja,Polak z Kresow bede to robil.Jesli
            idzie o Chasbulatowa to nic na to nie poradze ze uwazasz go za vice ale jego
            stanowisko po rosyjsku brzmialo"Predsedatel Werhownowa Sowieta RF".Nawet gdyby
            on byl swiadkiem Jehowym nie ma to juz znaczenia.
          • bazyliszek_i_jego_pies Re: Chasbułatow moim zdaniem wiceprezydentem... 20.06.05, 18:24
            babariba666 napisał:

też etnicznego Polaka Szuszkiewicza S
            > tanisława, generała radzieckiej KGB.

czy pan się dobrze czuje???
            • babariba666 generał sowieckiegoKGB, Stanisław Szuszkiewicz... 20.06.05, 21:45
              ... raczył był mówić, że jego mama nie zna rosyjskiego języka, a białoruskiego też.
              • bazyliszek_i_jego_pies pan się naprawde źle czuje... 21.06.05, 01:28
                żeby aż takie bzdury wypisywać...

Stanisłau Szuszkiewicz, ur. w 1934 r. w Mińsku w rodzinie pisarzy, ukończył
                Białoruski Uniwersytet Państwowy (1956), kandydat (1962) i doktor nauk fizyczno-
                matematycznych (1970), profesor (1973), członek-korespondent Akademii Nauk
                Białorusi (1991) młodszy pracownik naukowy Instytutu Fizyki AN Białoruskiej
                Socjalistycznej Republiki Radzieckiej (1956-1960), starszy inżynier w Mińskich
                Zakładach Radiowych (1960-1961). Pracował na Uniwersytecie jako inżynier w
                laboratorium, kierownik sektora, docent, kierownik katedry fizyki jądrowej i
                pokojowego wykorzystania atomu, prorektor d/s pracy naukowej (1961-1967 і 1969-
                1990), prorektor d/s pracy naukowej w Mińskim Instytucie Radiotechnicznym (1967-
                1969), deputowany ludowy do Rady Najwyższej ZSRS (1989-1991) і Rady Najwyższej
                BSRR (1990-1991) oraz poseł RN Białorusi (1991-2001), pierwszy
                wiceprzewodniczący (1990-1991) і przewodniczący Rady Narodowej (1991-1994). Był
                członkiem KPZR do czerwca 1991 roku. Od lutego 1998 roku przewodniczący BSDH -
                Białoruskiej Socjaldemokratycznej Hromady.

ciekawe kiedy został tym generałem KGB? pewnie na kursach wieczorowych po
                pracy...
        • chaela Re: pamięta może ktoś o tych miliardach... 20.06.05, 16:09
          gk_toba napisał:

>Pisudski akkurat osoba
          > ktora Czeczeni powazaja generalnie majac w nosie wszystkie
          > autorytety.

Sugerujesz, że w Czeczenii jest więcej niż 50 osób, które wiedzą kim był
          Piłsudski? To zdaje się nasz lokalny bohater.
          • babariba666 mam ja wrażenie tylko, że w Moskwie... 20.06.05, 16:15
            ...mieszka dziś więcej Czeczenów niż w Islamskiej Republice Iszkerii.
            Może nie mam racji. Ale to by mi trzeba było wykazać.
          • gk_toba Re: pamięta może ktoś o tych miliardach... 20.06.05, 17:23
            Przywodstwo,kadra naukowa,uchodzcy w Polsce,przypadkowe osoby.Razem moze ich
            byc wiecej niz 50.Pasuje?Nazywanie Marszalka lokalnym bochaterem nie jest
            rzecza normalna,mam nadzieje ze to zart.Ale nic mnie juz nie dziwi skoro jakies
            zafajdane bractwo kurkowe w Polsce strzelalo do tarczy z obrazem JPII.Tydzien
            temu bylo o tym w prasie.
    • kecawy Re: Dokku Umarow wiceprezydentem niepodległej Cze 20.06.05, 09:57
      Dlaczego piszesz o partyzantach czeczeńskich w ten sposób?
      zaciekawiony kecaw
    • kecawy Re: Dokku Umarow wiceprezydentem niepodległej Cze 20.06.05, 10:02
      cztan napisała:

> no a gdzie jest ta buehehehe "wolna czeczenia" ? no jak on zostal jakims tam
      > szjkiem to go ruscy niebawem zlikwiduja jak poprzednich.. wzieli przyklad z
      > izraela i kolejno likwiduja jakis tam pseudo przywodcow psedu panstw a w
      > rzeczywistosci zwyklych bandziorow i hersztow band.

Jestem zdiwiony twoim postemCo robią Rosjanie w Czeczenii?? Chyba że Czeczenia
      ma być Rosją??

zaciekawiony kecaw
      • gk_toba Re: Dokku Umarow wiceprezydentem niepodległej Cze 20.06.05, 15:23
        Jesli naprawde jestes zaciekawiony to musisz przeczytac pare poprzednich
        artykulow i dyskusji na ten temat.Wtedy zrozumiesz ze i na tym forum trwa wojna
        miedzy Rosja a Czeczenia.
        • philipp_k Re: Dokku Umarow wiceprezydentem niepodległej Cze 20.06.05, 16:54
          gk_toba napisał:

> Jesli naprawde jestes zaciekawiony to musisz przeczytac pare poprzednich
          > artykulow i dyskusji na ten temat.Wtedy zrozumiesz ze i na tym forum trwa
          wojna
          >
          > miedzy Rosja a Czeczenia.

Nie, taka wojna trwa tylko w umyslach niektorych forumowiczy, chcacych zemscic
          sie za swoje niezrealizowane histo(e)ryczne ambicje.
          • gk_toba Re: Dokku Umarow wiceprezydentem niepodległej Cze 20.06.05, 17:08
            Filip.Ty nie praw.W kazdej waszej placowce dyplomatycznej sa oficerowie waszego
            wywiadu.To nic dziwnego.Kazdy kraj to praktykuje.No i monitoruja sobie co w
            trawie piszczy,przy okazji wylewajac błoto i obełgi na wrogow Demokratycznej za
            przepraszeniem Rosji.Sprawdz to.A juz w przypadku Czeczenii robia z urzedu
            niezaleznie od tego czy chca czy nie.Rabota takaja.
            • philipp_k Re: Dokku Umarow wiceprezydentem niepodległej Cze 21.06.05, 08:38
              gk_toba napisał:

> Filip.Ty nie praw.W kazdej waszej placowce dyplomatycznej sa oficerowie
              waszego
              >
              > wywiadu.To nic dziwnego.Kazdy kraj to praktykuje.No i monitoruja sobie co w
              > trawie piszczy,przy okazji wylewajac błoto i obełgi na wrogow Demokratycznej
              za
              >
              > przepraszeniem Rosji.Sprawdz to.A juz w przypadku Czeczenii robia z urzedu
              > niezaleznie od tego czy chca czy nie.Rabota takaja.

Agenci wywiadu rosyjskiego na forum ... Jesli i sa, to w ich interesach jest
              pogorszenie stosukow pomiedzy dwoma krajami (co pozwoli stworzyc Putinowi
              atmosfere zagrozenia dla Rosji tak wygodna dla nasilenia sie tendencji
              autorytarystycznych). A do tego prowadza wlasnie wypowiedzi antyrosyjsko
              nastawionych forumowiczy. Nikogo nie oskarzam - po prostu tak bym postepowal w
              miejscu rosyjskiego agenta.
              A tak naprawde - wybacz, ale wyszukiwanie agentow wywiadow jest paranoja ...
    • bazyliszek_i_jego_pies do presentation 21.06.05, 02:33
      bylibyśmy chyba wszyscy wdzięczni za wiadomość skąd czerpie pan informacje o
      Czeczenii. zwłaszcza, że ich wiarygodność, przynajmniej danych, które pamiętam,
      budzi pewne, hmmm... zastrzeżenia. np. w sprawie ludności - w Czeczenii mieszka
      obecnie około 600 tys. ludzi (dane OSW, wg. Moskwy mieszka tam 1,1 mln), a nie
      250-300 tysięcy. nie są to więc nawet informacje rosyjskiego MSW...
      co do niedziałających szkół etc. w latach 1996-1999, to jest to nieprawda. znam
      paru Czeczenów, w tym jednego "oficjalnego" uchodźce, który dokładnie w tym
      czasie studiował w Groznym, a jego młodszy brat (przepadł bez wieści
      napotkawszy patrol armii rosyjskiej) chodził do podstawówki...

wzruszająca jest ta opowieśc o Kadyrowie. tylko niestety daleka od prawdy.
      Kadyrow był powszechnie znienawidzony w Czeczenii nie tylko z powodu "zdrady",
      ale przede wszystkim z racji mafijnych rządów w republice, które opierały się
      na kradzieży funduszy z Moskwy przeznaczonych na odbudowę oraz... porwań dla
      okupu, stosowanych przez jego ludzi. pamiętam jak przez rokiem na początku maja
      przebywał w Warszawie z cyklem wykładów na temat polityki narodowściowej Rosji
      były doradca Dumy prof. Emil Pain. na jednych z pierwszych zajęć opowiadał
      właśnie o Kadyrowie i o tym, że opieranie sie Kremla na tym znienawidzonym
      polityku to droga donikąd. dzień po tym wykładzie Kadyrow zginął w zamachu...
      • nohchik1ant Re: do presentation 21.06.05, 12:54

Bardzo interesujące jest poczytać ,co o moim kraju piszą "eksperci" od
        Czeczenii:-)Od czasu do czasu tu zagladam ,jak na razie "the best" jest
        presentation ,czytam twoi posty i dziwie się skąd ty to wiesz ?Ja urodziłem się
        tam ,chodziłem do szkoły i w latach 1996-1999 szkoły pracowali ,przynajmniej
        mój brat chodził do szkoły numer 47 i skończył ja w 1997 roku .Co ludności w
        Czeczenii to nie wiem ile teraz tam mieszkańców ,myślę ze nikt tego tak
        naprawdę nie wie ,bo nikt nie liczył .Może napisz skąd ty masz taką
        informacje ,ja bym tez poczytał
    • tornson "Wolna Czeczenia", to tak teraz nazywa się 21.06.05, 13:06
      organizacja czeczeńskich dzieciobójców? Przykre że rusofoby w tak drański sposób
      wycierają sobie mordy słowem "wolność". :o(
      • polskaduma Re: "Wolna Czeczenia", to tak teraz nazywa się 21.06.05, 22:13
        Kto to mowi? Napewno sam putin to sie chowa za pseudonimem tomson.

Ruscy = Psy
        Niech im Basajew pokaze kto rzadzi w Czeczni.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka