dritte_dame 11.07.05, 00:17 neil.fraser.name/news/2005/07/09/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wojcd Re: Taka sobie obserwacja 11.07.05, 00:22 Obserwacja jak obserwacja. Autor nie umie używć wykresów. Do tych danych nie pasuje ten typ prezentacji. Odpowiedz Link Zgłoś
dritte_dame Re: Taka sobie obserwacja 11.07.05, 00:25 wojcd napisał: > Obserwacja jak obserwacja. > Autor nie umie używć wykresów. > > Do tych danych nie pasuje ten typ prezentacji. Raczej dane nie pasuja do pewnego typu prezentacji. Odpowiedz Link Zgłoś
wojcd Re: Taka sobie obserwacja 11.07.05, 00:30 dritte_dame napisała: > Raczej dane nie pasuja do pewnego typu prezentacji. ------------------------------------------ Aleś Ty przekorne stworzenie. Ja mam rację. Najpierw dane a potem ich obróbka (wykres). Odpowiedz Link Zgłoś
dritte_dame Re: Taka sobie obserwacja 11.07.05, 00:43 wojcd napisał: > Ja mam rację. Masz racje. Zgadzam sie (serio) ze wykres mogl gosc sobie darowac. A w szczegolnosci - diagram liniowy. Tu jest swietne opracowanie z tej dziedziny: www.edwardtufte.com/tufte/books_visex (Ale dane nadal nie pasują.) Odpowiedz Link Zgłoś
marouder No coments, no analysis, bo zestawienie 11.07.05, 00:38 Raw Statistics 9 July 2005 jest wziete z ksiezyca, zaklada np. ze Al kaida jest organizacja scisle hierachiczna, gdzie wszystkie decyzje o przeprowadzeniu tej czy innej akcji terrorystycznej zapadaja na samej gorze. gdyby tak bylo, to rzeczywiscie mozna by przy pomocy przytoczonych tu danych liczbowych bronic tezy o wzroscie poziomu bezpieczenstwa w swiecie, adekwatnosci amerykanskiej polityki wobec miedzynarodowego terroryzmu, oraz o slabnacej pozycji Al Kaidy...niestety Al Kaida jest organizacja sieciowa, nie zas hierarchiczna. Date Deaths Separation (days) USA 11-Sep-01 2986 Bali 12-Oct-02 202 396 Madrid 11-Mar-04 191 516 London 07-Jul-05 50 483 Plot of deaths vs dates No comments. No analysis. dritte_dame napisała: > neil.fraser.name/news/2005/07/09/ > Odpowiedz Link Zgłoś
wojcd Re: No coments, no analysis, bo zestawienie 11.07.05, 00:46 Widzisz Jarek (chyba imienia nie pomyliłem) zakłada się dla celów propagandowych, że to wszystko w jednym flaku. Potem cuś w prezentacjach nie pasuje, ale opętańcy (Felusiak, Manny...) siem tym nie przejmują. Zawszeć coś można z kulawych prezentacji wyciągnąć. Nasza Dede też lubi radykalne rozwiązania. Walnąć a potem myśleć. Odpowiedz Link Zgłoś
dritte_dame Hi, hi, ... 11.07.05, 00:59 wojcd napisał: > Nasza Dede też lubi radykalne rozwiązania. > Walnąć a potem myśleć. Jak myslisz, czy organizatorzy zamachow pomysleli przed walnieciami? A po nich? I czy doszli do jakichś wnioskow przed i po? Jaką metodą? Czysto spekulatywną, czy tez obserwują conieco? Odpowiedz Link Zgłoś
wojcd Re: Hi, hi, ... 11.07.05, 01:59 dritte_dame napisała: > wojcd napisał: > > > Nasza Dede też lubi radykalne rozwiązania. > > Walnąć a potem myśleć. > > > Jak myslisz, > czy organizatorzy zamachow pomysleli przed walnieciami? ------------------------------------------------------- Tak. Myśleli przed. ------------------------------------------------------- > A po nich? ------------------------------------------------------ Obserwowali. ------------------------------------------------------ > I czy doszli do jakichś wnioskow przed i po? > > Jaką metodą? > Czysto spekulatywną, czy tez obserwują conieco? ------------------------------------------------------- Sądzę, że ocenili bardzo dobrze skuteczność metod. Popatrz 11.09 chyba 19 kamikadze, a skutki ... . PS. Prawie wszyscy kamikadze to "Irakijczycy". Odpowiedz Link Zgłoś
dritte_dame Re: Hi, hi, ... 11.07.05, 06:00 wojcd napisał: > dritte_dame napisała: > > > > Jak myslisz, > > czy organizatorzy zamachow pomysleli przed walnieciami? > ------------------------------------------------------- > Tak. Myśleli przed. > ------------------------------------------------------- > > A po nich? > ------------------------------------------------------ > Obserwowali. > ------------------------------------------------------ > > I czy doszli do jakichś wnioskow przed i po? > > > > Jaką metodą? > > Czysto spekulatywną, czy tez obserwują conieco? > ------------------------------------------------------- > Sądzę, że ocenili bardzo dobrze skuteczność metod. > Popatrz 11.09 chyba 19 kamikadze, a skutki ... . ... Utrata rzadow w strategicznie polozonym kraju. Nieźle, jak na ledwie dziewietnastu zuchow. "Co by tu jeszcze spieprzyc, panowie? Co by tu jeszcze?" Odpowiedz Link Zgłoś
dritte_dame Re: No coments, no analysis, bo zestawienie 11.07.05, 01:06 marouder napisał: > jest wziete z ksiezyca, Ktora w szczegolności dana jest bledna? > zaklada np. ze [...] Aleś sie rozpisal :)) Fakty Ci nie pasują do czegoś? Odpowiedz Link Zgłoś
marouder "Ktora w szczegolnosci dana jest bledna?" 11.07.05, 01:11 hmm..to jest pytanie, bo jesli powiem dana33!!... to co powiem o dritte_dane?:)) Odpowiedz Link Zgłoś
wojcd Re: No coments, no analysis, bo zestawienie 11.07.05, 02:01 Dede przecież nie wiadomo czy te dane pasują do siebie. Zakłada się jakby tym wszystkim sterowała 1 osoba. Przecież to są SPONTANICZNE akcje. Odpowiedz Link Zgłoś
dritte_dame Re: No coments, no analysis, bo zestawienie 11.07.05, 04:08 wojcd napisał: > Dede > przecież nie wiadomo czy te dane pasują do siebie. > Zakłada się jakby tym wszystkim sterowała 1 osoba. Alez skąd! Kto tak zakłada? Odpowiedz Link Zgłoś
wojcd Re: No coments, no analysis, bo zestawienie 11.07.05, 04:12 Dede jeśli masz dane w jednej kolumnie arkusza, to nagłówek kolumny wkłada to do jakiegoś wora. I ten wór ma nazwę. Jaką - mydło i powidło? Odpowiedz Link Zgłoś
wojcd jeszcze jedno 11.07.05, 04:25 A może Dede masz wykres obrazujący ataki dokonane przy pomocy anthraxu. Nie zawadzi poszerzyć analizę o te dane. Jak myślisz? Odpowiedz Link Zgłoś
dritte_dame Re: No coments, no analysis, bo zestawienie 11.07.05, 05:50 wojcd napisał: > Dede > jeśli masz dane w jednej kolumnie arkusza, to nagłówek > kolumny wkłada to do jakiegoś wora. > > I ten wór ma nazwę. > Jaką - mydło i powidło? "Dotychczasowa dynamika rozwoju zjawiska." Dynamika rozwoju epidemii AIDS tez jest Twoim "zjawiskiem sieciowym" i nie jest centralnie sterowana przez jedna osobe. Czy to znaczy ze starania medyczne dazace do jej opanowania sa i pozostana daremne? Odpowiedz Link Zgłoś
wojcd Re: No coments, no analysis, bo zestawienie 11.07.05, 04:09 Dede sprawiłem sobie mową sygnaturkę. Jak Ci się podoba. PS. Diabłów na łebku od szpilki jest dokładnie 5040. Odpowiedz Link Zgłoś
dritte_dame Re: No coments, no analysis, bo zestawienie 11.07.05, 06:04 wojcd napisał: > Dede > sprawiłem sobie mową sygnaturkę. > Jak Ci się podoba. Mamy wolnosc [...] slowa :) Odpowiedz Link Zgłoś
abe_ltd Kobieto nawiedzona 11.07.05, 04:34 czyzbys insynuuowala ze spadek w ilosci ofiar zamachow zawdzieczamy w jakis mistyczny sposob krucjatom na Bliskim Wschodzie????? he he .... moze to jest tak: terrorysty siadaja sobie do ograglego stolu i dyskutuja sprawe. "No tak," mowi jeden. 'Jak zesmy im przywalili w WTC to Afganistan i Irak polecial.' 'Wyciagnijmy z tego wnioski,' rzecze drugi. 'Jedyny wniosek jest taki ze musimy robic to mniejsza skale. Moze wtedy nie zauwaza, a jak zauwaza to przeciez nie beda nastepnago kraju atakowac za jakies mizerne 50 dusz i to z innego kontynentu...' 'Dobry jestes, Benek!" Rzecze ten pierwszy. 'Jako ze sie nie mozemy powstrzymac od bezpodstawnego terryzmu... well, probowalem rzucic terroryzm pare razy, ale nie wyszlo...' 'Na czym byles?' 'Na terroryzmorette...' 'No dobra. Jak juz musimy terrorzowac to robmy to na mniejsza skale. Moze nie zauwaza.' "Super idea!' "Nastepny target Warszawa. Zrobimy tylko malutki nitrogenik w toaleci publicznej - target: 3 ofiary...' Odpowiedz Link Zgłoś
wojcd Re: Kobieto nawiedzona 11.07.05, 04:39 Przecież można jeszcze inaczej liczyć. Nie chce mi się tego sprawdzać. Jak często się mówi w mediach o terroryźmie. Co wyjdzie - krzywa rośnie. I co z tego? Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 wojtek.........wojtek 11.07.05, 04:47 zgadzam sie ze wykres nie jest potrzebny. mysle, ze autorowi chodzilo o ukazanie, ze terrorysci sa mniej efektywni. Byc moze nie maja srodkow, pieniedzy i coraz trudniej jest im sie poruszac bez wzbudzania podejrzen. Autor byc moze na cos natrafil, byc moze nie. Caly jego wywod wezma diabli jesli jutro zdarzy sie atak, ktory przyniesie wiecej ofiar. Wz zwiazku z powyzszym jest to jedynie spostrzerzenie, ktore niekoniecznie musi znajdowac swoje odbicie w obiektywnej rzeczywistosci. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: wojtek.........wojtek PS. 11.07.05, 04:50 wojtus wstrzymaj sie od przewidywania co ja na jakis temat mysle i laskawie poczekaj az sie wypowiem. Chociaz ty jeden oszczedz sobie infantylnej malostkowosci. Zauwazyles, ze ja nie pisze co ty powiedzialbys jesli cos zechcialbys w jakims temacie powiedziec. Wez dobry przyklad ze mnie, wojtus. Odpowiedz Link Zgłoś
wojcd Re: wojtek.........wojtek PS. 11.07.05, 04:59 felusiak1 napisała: > wojtus wstrzymaj sie od przewidywania co ja na jakis temat mysle ... ___________________________________________________________ Ależ ja mówię o czymś przeciwnym, że nie myślisz w pewnych momentach. Spójrz na tekst "Potem cuś w prezentacjach nie pasuje, ale opętańcy (Felusiak, Manny...) siem tym nie przejmują." Odpowiedz Link Zgłoś
wojcd Re: wojtek.........wojtek PS. 11.07.05, 05:06 Czytaj uważnie teksty (przynajmniej niektóre). Upieram się przy swoim. Odpowiedz Link Zgłoś
dritte_dame Re: wojtek.........wojtek 11.07.05, 05:40 felusiak1 napisała: > Autor byc moze na cos natrafil, byc moze nie. Caly jego wywod wezma diabli jesl > i > jutro zdarzy sie atak, ktory przyniesie wiecej ofiar. > Wz zwiazku z powyzszym jest to jedynie spostrzerzenie, ktore niekoniecznie musi > znajdowac swoje odbicie w obiektywnej rzeczywistosci. Dokladnie. Nie ma wywodu, jest jedynie spostrzezenie. Jest takze wieksze lub mniejsze prawdopodobienstwo ze nasuwajace sie wnioski znajduja swoje odbicie w obiektywnej rzeczywistosci. Odpowiedz Link Zgłoś
wojcd Re: wojtek.........wojtek 11.07.05, 05:43 Dede oczy mi się kleją. Jutro Ci podokuczam. Dzisiaj już nie mam siły. Dobranoc. Odpowiedz Link Zgłoś
dritte_dame Re: Kobieto nawiedzona 11.07.05, 06:10 abe_ltd napisała: > czyzbys insynuuowala ze ... No comments. No analysis. Mozesz za to przedstawic swoj komentarz, do tych faktow. Albo wykazac, ze fakty sa nieprawdziwe. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Analiza 11.07.05, 06:52 Coraz mniej ofiar. Odstepy sie ustabilizowaly. Efekty coraz lepszego przygotowania sluzb? PF Odpowiedz Link Zgłoś
schlagbaum A to zabawa !! 11.07.05, 07:39 dritte_dame napisała: > neil.fraser.name/news/2005/07/09/ > Przy interpolowaniu rej krzywej pominieto wiele punktow, ktor leza bardzo daleko od niej. Manipulacja najczystszej wody i Dama o tym dobrze wie. Odpowiedz Link Zgłoś
dritte_dame Re: A to zabawa !! 11.07.05, 15:33 schlagbaum napisał: > Przy interpolowaniu rej krzywej pominieto wiele punktow, ktor leza bardzo > daleko od niej. Podaj te punkty, to naniesiemy poprawki. Odpowiedz Link Zgłoś
schlagbaum Re: A to zabawa !! 11.07.05, 20:21 dritte_dame napisała: > schlagbaum napisał: > > > Przy interpolowaniu rej krzywej pominieto wiele punktow, ktor leza bardzo > > > daleko od niej. > > Podaj te punkty, to naniesiemy poprawki. > > Od czasu rozpetania "wojny z terrorem" ilosc aktow terrorystycznych wzrosla trzykrotnie. Sa to dane amerykanskie. Nie bylo tu mowy o ofiarach z takiej czy innej cywilizacji, podobnie jak nie robiono wykresow majacych udowodnic, ze spadla ilosc ofiar wsrod bladynow, kobiet po szesciesiatce, czy mezczyzn powyzej 180 cm wzrostu. Moze takie wykresy wypadlyby jeszcze lepiej ale mialby tyle samo sensu co ten przez Ciebie przedstawiony. Nie sluzy absolutnie niczemu. Co mialby on udowodnic ? Nie rob sobie zartow. Odpowiedz Link Zgłoś
schlagbaum PS A to zabawa !! 11.07.05, 20:28 schlagbaum napisał: > Nie sluzy absolutnie niczemu. Co mialby on udowodnic ? > Nie rob sobie zartow. > > To zupelnie prostacka konstrukcja majaca sugerowac cos co nie jest prawda, bo takie polprawdy to wlasnie cale nieprawdy. Odpowiedz Link Zgłoś
dritte_dame Re: PS A to zabawa !! 11.07.05, 22:39 schlagbaum napisał: > To zupelnie prostacka konstrukcja Się nie denerwuj :) Jak zabawa to zabawa. Odpowiedz Link Zgłoś
dritte_dame Re: A to zabawa !! 11.07.05, 22:33 schlagbaum napisal: > Od czasu rozpetania "wojny z terrorem" ilosc aktow terrorystycznych wzrosla > trzykrotnie. > Sa to dane amerykanskie. Manipulacja czystej wody. Jesli znasz jakies dodatkowe dane to je po prostu podaj i bedziemy je obserwowac: ************************** Dane dotyczace atakow terrorystycznych ze znaczna iloscia ofiar na panstwa lub na wieksze grupy cywilnych obywateli cywilizacji "euroatlantyckiej" (wlaczajac Australie). ************************** To stwierdzenie: "Od czasu ... ilosc aktow ... wzrosla ... ..krotnie" Nie sluzy absolutnie niczemu. Co mialoby ono udowodnic? Jest skrajnie nieprecyzyjne. Nie podana jest ani ilosc aktow "od czasu", ani ilosc aktow "do czasu", ani czasowa gestosc ich zachodzenia, ani miejsce aktow, ani rodzaj aktow (atak zbrojny, czy inne dzialanie), ani rodzaj atakowanych celow, ani skutki aktow, ani, ani, ani, .... ani w ogole ZADNA informacja wymierna. Poza tym (i po pierwsze), nawet gdyby byly jakies dane wymierne to i tak nie moga byc sensownie porownane dla czasow "przed" i "po" gdyz bylyby zebrane w zupelnie nieporownywalnych warunkach. Nie rob sobie zartow. Odpowiedz Link Zgłoś
dritte_dame Re: Dede zgubiłaś Czeczeńców!!! 11.07.05, 19:43 Czeczeńcy dokonali jakichś atków na cywilizację Zachodnią? Nie wiedziałam :( Możesz podać daty, miejsca i ilość ofiar? Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: Dede zgubiłaś Czeczeńców!!! 11.07.05, 19:46 To prawie sluszne z dwoma wyjatkami. To nie cywlizacja i nie zachodnia. PF Odpowiedz Link Zgłoś
wojcd Re: Dede zgubiłaś Czeczeńców!!! 11.07.05, 23:54 dritte_dame napisała: > Czeczeńcy dokonali jakichś atków na cywilizację Zachodnią? > Nie wiedziałam :( __________________________________________________ A Bali to jest jakiś stan w USA? Muszę przypomnieć sobie geografię ze szkoły podstawowej. Odpowiedz Link Zgłoś
wojcd Re: Dede zgubiłaś Czeczeńców!!! 12.07.05, 04:17 Dede jeszcze jedno. A co zrobisz jak się okaże, że ci zamachowcy, to nie muzułmanie. Też będziesz mówiła, że to interesująca seria danych? Odpowiedz Link Zgłoś
wojcd Re: Dede zgubiłaś Czeczeńców!!! 12.07.05, 12:46 Jeszcze mi się przypomniało: Japonia - sekta Aum, USA - unabomber (Polak chyba pochodzenia kosmickiego), Niemcy - Die Baader-Meinhof-Bande. Może jeszcze sobie coś później przypomnę. Odpowiedz Link Zgłoś
schlagbaum Re: Dede zgubiłaś Czeczeńców!!! 12.07.05, 12:54 wojcd napisał: > Jeszcze mi się przypomniało: > Japonia - sekta Aum, > USA - unabomber (Polak chyba pochodzenia kosmickiego), > Niemcy - Die Baader-Meinhof-Bande. > > Może jeszcze sobie coś później przypomnę. Przeciez Dama robi sobie tylko z nas zarty. To lista wspolrzednych do naniesienia na wykres i zobaczymy co z tego wyjdzie. Ja oczywiscie nie bede tego robil, bo mnie nie trzeba przekonywac, ze ziemia nie jest plaska ale jak ktos ma ochote.. de.wikipedia.org/wiki/Terroranschl%C3%A4ge_auf_Z%C3%BCge_und_Einrichtungen_der_Eisenbahn Odpowiedz Link Zgłoś
bloczek4 Manipulacja. A dlaczego dane nie są pełne? 12.07.05, 13:23 Dlaczego nie obejmują częstotliwości i ofiar zamachów terrorystycznych w Iraku? O ile procent wzrosły w porównaniu z okresem przed i po inwazji? Odpowiedz Link Zgłoś