Dodaj do ulubionych

Kolejny materiał do paru sporów.

13.07.05, 21:16
www.haaretz.com/hasen/spages/599235.html
Czyli o poparciu dla Izraela w USA i w Europie.
Sondaż przygotowany przez ADL, której nie lubię plus interpretacja przyczyn takich, a nie innych wyników.

"Foxman said yesterday that "light years" separate European and American public opinion in relation to Israel. Foxman estimated that if more terror attacks occur in Europe, the tendency to blame Israel indirectly for them will increase."

Jak dla mnie, nonsens.

"Among the 500 respondents in the 12 major states of the European Union, including Hungary and Poland..."

Daleki byłbym od formułowania dziwnych teorii, ale po raz n-ty widzę w takim sondażu wyróżnioną Polskę z Węgrami. Czy ktoś mógłby to zinterpretować?

Co do reszty, wypowiedzcie się.
Obserwuj wątek
    • aaki haaretz kłamie i nikt się nie chce spierać :-) 13.07.05, 21:36
      • mmkkll ADL, nie Haaretz :) /nt 13.07.05, 21:39

• aaki haaretz kłamie 13.07.05, 21:40
      zapytaj forumowiczów z izraela :-)
      • dana33 Re: haaretz kłamie 13.07.05, 21:43
        e aki, zalezy kogo zapytasz. zapytasz mnie, to ci powiem, ze nie klamie, tylko
        manipuluje wiadomosciami, zapytasz sie mojej siostry, to ci powie, ze haaretz
        to najlepsza gazeta israelska.... ona to powinna z cepem gadac, a nie ja. by
        mial natychmiast powierdzenie, jaki my to "zabojczy" narod.... :))))
        a moj dziadek to sie w grobie przewraca, jak sie patrzy z gory na moja
        siostre... (wiem, wiem, specjalnie tak napisalam... )
        • aaki wszyscy manipulują wiadomościami 13.07.05, 21:46
          nie łudż się,że jest inaczej
    • dana33 Re: Kolejny materiał do paru sporów. 13.07.05, 21:41
      nu, mmkkll, jakbys nie czytal forum....
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=26381494

wiem od przyjaciol, ze np w polsce bardzo tendencyjnie pokazuja wiadomosci z
      israela, pozostawiajac ludzi w swiadomosci, ze israel wszystkiemu winien...

zobacz teraz bbc strone:
      www.mideasttruth.com

tak to wyglada wszedzie... dostalam od kolezanki ze skandynawii, ze pierwsze 4
      strony fgazety ktora czyta, poswiecone byly dzisiaj zamachom w londynie, a o
      natani byla wzmianka na pierwszej stronie 20 linijek....

jak widac, mmkkll, krew krwi nie rowna...
      • aaki jakoś nie zauważyłem 13.07.05, 21:45
        wiem od przyjaciol, ze np w polsce bardzo tendencyjnie pokazuja wiadomosci z
        israela, pozostawiajac ludzi w swiadomosci, ze israel wszystkiemu winien...
        • dana33 Re: jakoś nie zauważyłem 13.07.05, 21:54
          pewnie z lenistwa nawet nie ogladasz.... ale mam wiadomosci z wiarygodnego
          zrodla, wiarygodnego dla ciebie chyba tez... :)))
          • aaki Re: jakoś nie zauważyłem 13.07.05, 21:58
            "obglądam" ok 30 min/miesiąc
      • mmkkll Re: Kolejny materiał do paru sporów. 13.07.05, 21:52
        A czy myślisz, że w USA nie ma tego typu manipulacji? To przecież nie jest specyfika europejska, a o tym m.in. był temat.

Kto w Polsce zajmuje się tendencyjnym pokazywaniem wiadomości z Izraela(tj. tendencyjnym w stronę o której mówisz)? Może Wyborcza?
        • dana33 Re: Kolejny materiał do paru sporów. 13.07.05, 21:56
          nie mam pojecia, bo jak jestem w polsce, to wogole nie ogladam wiadomosci, bo
          wracm do hotelu o 3 nad ranem ledwo zywa... ale przyjaciele mi opowiadali, nie
          w zwaizku z gazetami ale to co widzieli w tv.
          • mmkkll Re: Kolejny materiał do paru sporów. 13.07.05, 21:58
            Rzadko oglądam wiadomości w polskiej telewizji, więc dokładnie nie wiem. Preferuję te na Euronews, a tam np. było sporo o wczorajszym zamachu w Izraelu.
            • dana33 Re: Kolejny materiał do paru sporów. 13.07.05, 22:03
              euronews to nadaje z niemiec, nie?
              • mmkkll Re: Kolejny materiał do paru sporów. 13.07.05, 22:10
                Ze Szwajcarii, o ile dobrze mi wiadomo i chyba w 7 językach. Stąd też pewnie ich
                niezależność.
                • mmkkll Re: Kolejny materiał do paru sporów. 13.07.05, 23:41
                  No to poproszę jeszcze tylko o odpowiedź w sprawie Polski i Węgier(wymienione
                  wyżej). Czy może to tylko mój wzrok się wyostrzył przy ćwiczeniu czytania ze
                  zrozumieniem?
                  • dana33 Re: Kolejny materiał do paru sporów. 13.07.05, 23:49
                    hmm, nie mam pojecia, powinienes spytac sie foxa.... on the other hand, jak
                    mowil tewje.... polske i wegry laczy i wyroznia, jako jedyne kraje europy rok
                    1956.... co ty myslisz?
                    • mmkkll Re: Kolejny materiał do paru sporów. 13.07.05, 23:54
                      Kto to ten Fox?
                      To też jakby trochę naciągana interpretacja z tym 1956 r., na Węgrzech zmiany
                      zaszły o wiele dalej, niż w Polsce, co spowodowało radziecką interwencję,
                      natomiast destalinizacja nie była chyba charakterystyczna jedynie dla tych dwóch
                      krajów. Oczywiście, w ZSRR nie była tak posunięta, a w CSRS przyszła w latach
                      60. Raczej nie wiem, co o tym myśleć.
    • gspnstr Re: Kolejny materiał do paru sporów. 13.07.05, 23:48
      > Daleki byłbym od formułowania dziwnych teorii, ale po raz n-ty widzę w takim so
      > ndażu wyróżnioną Polskę z Węgrami. Czy ktoś mógłby to zinterpretować?

Mozna sprobowac. Zarowno Polska jak i Wegry mialy niegdys spora mniejszosc
      zydowska, ktorej to mniejszosci sa teraz pozbawione. Interes do zrobienia?
      • mmkkll Re: Kolejny materiał do paru sporów. 13.07.05, 23:55
        O ile dobrze mi wiadomo, to Węgry wciąż mają sporą mniejszość żydowską. Czy
        przeprowadzili reprywatyzację? W Polsce się szykuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka