Dodaj do ulubionych

Ej Polaki....

21.08.05, 00:06
Nu wot wlasnie mija 61 rocznica tego wydazenia....

"Atak na Dworzec Gdański w nocy z 20 na 21 sierpnia nie udał się. Zanim
rozwinął się, został odwołany. Powstańcy nie zaskoczyli Niemców, sami zostali
zaskoczeni - liczbą umocnień i siłą ognia."
"Poniedziałek był na Żoliborzu dniem wielkiego smutku. Stu poległych bez
żadnego sukcesu. Gorycz porażki i świadomość bezsilności. Żal i wściekłość."
Nu poczytajcie, to sa wspomnienia Zygmunta Walkowskiego....
www.rzeczpospolita.pl/specjal_040904/specjal_a_8.html
Wy po 61 latach poumnieli? Nu jesli poumnieli, to powiedzcie mi, potrzebne
bylo Powstanie Warszawskie?

Wot Norman Dacies np. uwaza, ze: "Nie ulega wątpliwości, że decyzja
rozpoczęcia powstania warszawskiego jest w oczach Polaków najtragiczniejszym
błędem w polskiej historii najnowszej."

Obserwuj wątek
    • marcus_crassus bylo glupie. glupie glupie glupie 21.08.05, 00:09
      natomiast najgorsze jest to ze zwykli ludzie tego chcieli. juz tak mamy, ze mamy tendencje do rzucania sie z nozami na czolgi.

pamietam historie jednego dowodcy ktory szybko stwierdzil ze to nie ma sensu i chcial negocjowac z niemcami.

jego zolnierze go "zwiazali" i malo do linczu nie doszlo.

"banda mlokosow zrobila awanture a nam wszystkim przyjdzie za to zaplacic"

to tekst jeszcze z XIX wieku
      • moskowit Re: bylo glupie. glupie glupie glupie 21.08.05, 00:35
        Nu i ja mysle ze glupie....

Wot u kumpla bylem.... Jego matki brat zginal na Zoliborzu.... Najgorsze wot
        to, ze oni nawet nie sa pewni czy to na Zoliborzu bylo.... "Wybrali" Zoliborz,
        bo gdzies tam w poblizu mieszkali przed wojna.... Chlopak mial 17 lat, czort
        woz'mi....

Nu wot u kumpla i poczytalem troche o tym powstaniu....

"W powstaniu zginęło około 16 tys. powstańców, 25 tys. zostało rannych, ponad
        15 tys. dostało się do niewoli. Ogromne straty poniosła ludność cywilna. W
        gruzach, ogniu, w masowych mordach straciło życie około 180 tys. osób. Około 50
        tys. wywieziono do obozów koncentracyjnych, a 150 tys. na przymusowe roboty do
        Rzeszy."

Nu i cale miasto do tego....
      • olewin Re: bylo glupie. glupie glupie glupie 21.08.05, 00:40
        nie przesadzaj ..
        Ja osobiście nie mógłbym czekać na "wyzwolicieli" ze świadomością że nie opadł
        jeszcze cyklon-B w tunelu koło Dworca Zachodniego a paleniska krematorium w
        katowni koło lasku na Kole wciąż dymią ..

Ci młodzi powstańcy niekoniecznie musieli wiedzieć że uratowali ponad 100 tys.
        niedoszłych ofiar KL Warshau natomiast doskonale wiedzieli od kresowiaków że
        budujący mozolnie przez 3 lata podziemne struktury albo pojechaliby na Kołymę
        albo zginęli w katowniach UB: Jaworznie Bermanówce albo .... w byłym KL
        Warshau ...
      • abstrakt2003 M_C 21.08.05, 14:16
        mjr. Sucharski też chciał zakończyć obronę Westerplatte zgodnie z planem. Jego
        żołnierze też go ubezwłasnowolnili. Potem wypadki potoczyły się tak jak to
        znamy z historii. Czy też uważsz że żołnierze zrobili źle?
        PS
        Powstanie wybuchło by tak czy inaczej. Jeli nie Londyn to Moskwa by je
        wywołała! Los Warszawy był przesądzony!
        Można było liczyć tylko na szczęście.
    • olewin Re: Ej Polaki.... 21.08.05, 00:21
      nu molodiec ..

Trzeba bylo nie bombardowac niemcow workami z sucharami zrzucanymi z
      kukuruznikow - wtedy powstanie napewno trwaloby jeszcze krocej ..
    • ben_shaprut Powstanie zakończyłoby się sukcesem, gdyby nie 21.08.05, 00:26
      cyniczna zdrada "aliantów" - ruskich świń... Prawda jest taka, że trzeba było
      poczekać, a nie ułatwiać sowieckim prymitywom rozprawy z Niemcami - jeden
      zdechły sowiet to w końcu dobrodziejstwo dla ludzkości...
      • moskowit Nu a te.... 21.08.05, 00:45
        "ruskie swinie" to mialy umowe z Polakami? I zdradzili.... Nu to rzeczywiscie
        swinie....

Nu ty molodiec, pacan....
        • ben_shaprut Miały ruskie świnie - umowę sojuszniczą 21.08.05, 01:02
          z Sikorskim...
          Poza tym mam to w d_pie, bo za 50 lat 1/3 ruskich wyzdycha i u was "Kawkazcy" i
          inni rządzić będą, bo nie chleją na daczy, ale pracują i wiedzą jeszcze, jak się
          dzieci na trzeźwo robi...
          • moskowit Re: Miały ruskie świnie - umowę sojuszniczą 21.08.05, 01:15
            Nu to ty mi o tej umowie sojuszniczej cos napisz....

Nu, a ze masz kogos w d.pie, to mnie to goowno obchodzi.... Inni wied' tez maja
            d.py....
            A robienie dzieci nie ma nic wspolnego z Powstaniem Warszawskim.... Prawda
            wied' a? Nu wot!

• ben_shaprut Poczytaj w normalnych językach, rusaju... 21.08.05, 01:19
              A mam w d_pie, bo sprawia mi radość patrzenie, jak żyjecie jedynie z surowców...
              Nie chce mi się wierzyć, że jeszcze w latach 80-tych próbowaliście Amerykanom
              podskakiwać - załatwiliby was w dwa tygodnie - NA TRZEŹWO!
              • moskowit Nu to podniecaj sie na zdrowie.... 21.08.05, 01:26
                pacan, tym co masz w d.pie....

• ben_shaprut Ja się nie podniecam - ja się cieszę na chłodno 21.08.05, 01:33
                  i kalkuluję, ko dostanie kawałki wymierającej z przepicia "matuszki Rassiji".
                  Kak skazał Wysockij: "Jesli drug nie akazałsja wdrug i nie drug i nie wrag a
                  tak, parnia w gory tiani, dierży..." Tak akazałas, Maskawit - u was niet kakawo
                  druga, stranna, wot wraga toże... prosta wy...
                  • kacap_z_moskwy Re: Ja się nie podniecam - ja się cieszę na chłod 22.08.05, 23:50
                    A jakiego druga potrzebujemy? Polacy to maja jak widze na okraglo "przyjaczeli".
              • efg Ruskie radio samo zachecało do powstania 22.08.05, 22:04
                teraz o tym zapomnieli łajdusy.
            • migselv Re: Miały ruskie świnie - umowę sojuszniczą 21.08.05, 02:02
              moskowit napisał:

> Nu to ty mi o tej umowie sojuszniczej cos napisz....
              >
              --------
              Poszukaj na google'u, tam znajdziesz wiele materialow dotyczacych Powstania
              Warszawskiego. Wpisz tam po prostu "powstanie warszawskie".
              • ben_shaprut Złudzenia - Moskowit i tak wie, ale nie za to mu 21.08.05, 02:07
                płacą...
                • migselv ??? n/t 21.08.05, 02:09
                  • ben_shaprut Pisze w dobrym stylu, a argumenty jak za Stalina - 21.08.05, 02:11
                    czto eta?
                    • migselv Re: Pisze w dobrym stylu, a argumenty jak za Stal 21.08.05, 02:23
                      Jesli uwazasz, ze on pisze w dobrym stylu, to, przyznam sie, ze nie wiem co to
                      jest dobry styl:-)))

Przy tym nie rozumiem, kto i za co mu placi? Nie zauwazylem u niego
                      stalinowskich argumentow. Nie zauwazylem ZADNYCH argumentow:-) Dal pare cytatow
                      i nic poza tym.
                      • ben_shaprut Ja także nie zauważyłem logicznych argumentów - 21.08.05, 02:28
                        stąd zowię je stalinowskimi. ot, popłuczyny wielkoruskiego imperializmu i
                        niechęć do traktowania innych jakm ludzi
                      • ben_shaprut Neguje powstanie i uważa, że Ruscy byli bez winy 21.08.05, 02:29
                        • moskowit Re: Neguje powstanie i uważa, że Ruscy byli bez w 21.08.05, 02:39
                          Wybacz, ale gdzie on neguje powstanie? Nie mam zamiaru bronic moskowita, ale
                          moze przeczytaj jego wpisy dokladniej. Facet zadal pytanie, czy powstanie bylo
                          potrzebne (czy cos w tym rodzaju). Ja, np. rowniez uwazam, ze byl to duzy blad.
                          Zginelo setki tysiecy ludzi, tysiace rannych, wielu tysiecy wywieziono na
                          roboty do Niemiec, Warszawa legla w gruzach. Przy tym nie uzyskalo sie zadnych
                          sukcesow. Nie tylko przeciez wschodni "alianci" zawiedli, ale i zachodni.
                          • ben_shaprut Dostaliście bezpłatny przyczółek - ubezpieczony 21.08.05, 02:46
                            przez desant żołnierzy I Armii WP - daliście im rozkaz - won! Zaprzepaściliście
                            szansę skrócenia wojny, byle wytłuc wrogów ideowych! Dla porównania - na
                            Adriatyku Brytyjczycy wychodzili ze skóry, aby wspomóc partyzantkę Josipa Broz
                            Tito-komunistyczną.... Chyba dlatego komunistyczna Jugosławia rzygała potem na
                            dźwięk: "ZSRR"...
                            • moskowit Nu durak ty wied' a? 21.08.05, 03:04
                              Tak latwo wot z ciebie idiote zrobic.... Ty popatrz najpierw z kim
                              rozmawiasz.... Wytrzezwiej najpier, a potem pisz na forum.... Nu wiedzialem, ze
                              zalany jestes i latasz po watkach, by zamarkowac sie....
                              Durak ty i wsio pacan!

Zajmij sie swoja d.pa, bo z tego masz najwiecej radosci.... Bashka pustaja, a
                              zhopa polna.... Prawda wied'? Nu wot!

• ben_shaprut Dajesz dup_ i próbujesz umknąć z Honorem? 21.08.05, 03:10
                                A ty znajsz czto eta, parien?
                                • moskowit Budiesh triezwyj.... 21.08.05, 03:16
                                  pogoworim.... Ponial? Nu wot i molodiec!
                                  • ben_shaprut My zawsze - ale wy na daczy z samogonem? 21.08.05, 03:17
                                    • moskowit Nu luczshe wied' na daczy.... 21.08.05, 03:20
                                      czem pod zaborom.... Prawda wied' pacan?

Nu wsio, nie o czom mnie s toboj goworit'!

• ben_shaprut Za bardzo zachlałeś, ruska swołoczy? Nie staje 21.08.05, 03:22
                                        ci? Podeślij panienkę do nas - u nas na imprezie faceci mogą i Panie odprowadzą...
                                        • moskowit Re: Za bardzo zachlałeś, ruska swołoczy? Nie staj 21.08.05, 03:27
                                          ben_shaprut napisał:

> ci? Podeślij panienkę do nas - u nas na imprezie faceci mogą i Panie
                                          odprowadzą
                                          > ...
                                          • ben_shaprut Do kibla? 21.08.05, 03:41
                          • krystian71 migselw-blad w logowaniu?Chwilowe zacmienie? 21.08.05, 12:54

• moskowit Nu krysa.... 23.08.05, 01:00
                              znowu masz okazje, a? Ty durak tylko tym i zhyjesz....
                              Nu dawaj, dawaj.... Z woj'em razem do spolki poszarpcie sie....

• wojcd Moskit z kim Ty rozmawiasz - ze sobą??? /nt 21.08.05, 12:57
                            moskowit napisał:
                            > Wybacz, ale gdzie on neguje powstanie? Nie mam zamiaru bronic moskowita, ale
                            > moze przeczytaj jego wpisy dokladniej. Facet zadal pytanie, czy powstanie
                            > bylo potrzebne (czy cos w tym rodzaju). Ja, np. rowniez uwazam, ze byl to
                            > duzy blad.
                            > Zginelo setki tysiecy ludzi, tysiace rannych, wielu tysiecy wywieziono na
                            > roboty do Niemiec, Warszawa legla w gruzach. Przy tym nie uzyskalo sie
                            > zadnych sukcesow. Nie tylko przeciez wschodni "alianci" zawiedli, ale i
                            > zachodni.
                          • migselv Re: Neguje powstanie i uważa, że Ruscy byli bez w 21.08.05, 14:06
                            Chamuj sie czlowieku. Pisz za siebie swoim "ruskim" i nie podszywaj sie pod
                            innych. Ponial!

migselv to NIE moskowit. Kropka!!!
                            • krystian71 dziwne!!! 21.08.05, 14:12

• abstrakt2003 Ты московит 21.08.05, 13:13
          Gdy komuniści powstanie na Słowacji wywołali pod koniec sierpnia '44 to wasi
          sołdaci gnali przez Karpaty nie licząc się z niczym! W bitwie o przełęcz
          dukielską cały korpus pancerny straciliście!!!
          Do tej pory dolina w którje toczyły się najcięższe walki nazywana jest "doliną
          śmierci"
          =======
          Powiedz mi jak to jest:
          Tam mogliście gnać z pomocą a nad Wisłą się opalaliście!!!!
          • abstrakt2003 Ты не крикаl 21.08.05, 13:14

• moskowit Re: Ты моск&# 23.08.05, 00:56
            Nu abstrakt dorogoj, skad ja mam to wiedziec?
            Tu trupy, tam trupy.... Sduriet' mozhna!

Nu zalozylem watek o powstaniu i nie mialem (wier' mnie) zadnych zlych
            intencji.... Z kumplem, ktorego wuj, czy stryj (brat jego matki) zginal w tym
            powstaniu, nu i gadalismy o tym dlugo.... U niego i poczytalem troche na ten
            temat, nu i dowiedizalem sie, jakie zhertwy Polacy poniesli....
            Nu wot i pomyslalem, czy bylo potrzebne....

A wy tut na mienia nabrosilis', jakby to byla moja wina, ze ruskie nie
            pomogli.... Ja wied w genshtabie nie sidiel.... Mnie wied' jeszcze i na swiecie
            wtedy nie bylo....

Nu wsio, wiecej nie chce o tym gadac....

• mbulele Re: Ej Polaki.... 21.08.05, 02:52
      Jebu twoju mokru pyczku ty ruskij bastruku. Nam nie pamoh a sam smierdziawszy
      w akopu sidiel i swinoju tuszonku jel. Budziesz szcze widiel kto smiejotsa
      poslednij.
      • ben_shaprut :) 21.08.05, 02:58
      • abstrakt2003 :) 21.08.05, 14:09
        Szkoda że nie cyrylicą napisane!
    • i-love-2-bike Re: Ej Polaki.... 21.08.05, 03:53
      moskowit napisał:

> Nu wot wlasnie mija 61 rocznica tego wydazenia....
      >
      > "Atak na Dworzec Gdański w nocy z 20 na 21 sierpnia nie udał się. Zanim
      > rozwinął się, został odwołany. Powstańcy nie zaskoczyli Niemców, sami zostali
      > zaskoczeni - liczbą umocnień i siłą ognia."
      > "Poniedziałek był na Żoliborzu dniem wielkiego smutku. Stu poległych bez
      > żadnego sukcesu. Gorycz porażki i świadomość bezsilności. Żal i wściekłość."
      > Nu poczytajcie, to sa wspomnienia Zygmunta Walkowskiego....
      > www.rzeczpospolita.pl/specjal_040904/specjal_a_8.html
      > Wy po 61 latach poumnieli? Nu jesli poumnieli, to powiedzcie mi, potrzebne
      > bylo Powstanie Warszawskie?
      >
      > Wot Norman Dacies np. uwaza, ze: "Nie ulega wątpliwości, że decyzja
      > rozpoczęcia powstania warszawskiego jest w oczach Polaków najtragiczniejszym
      > błędem w polskiej historii najnowszej."
      >

wiesz co dziadku nie wiem czemu mieszkasz w polsce i piszesz te bzdury lamana
      polszczyzna. twoje serce jest w izraelu,twoja dusza nie istnieje,twoj jezyk to
      idotyczny belkot rusko-polsko-nijaki a w dodatku nie udalo ci sie splodzic
      jednego wpisu,ktory mozna by zakwalifikowac jako inteligentny. wez ty kolego
      obal pol litra pod krzakiem i zastanow sie do kogo ty nalezysz,bo chyba sam masz
      z tym problem, a tych co polegli za wolnosc wasza i nasza zostaw w spokoju,bo ty
      im do piet nie dorastasz.
      • umfana Re: Ej Polaki.... 21.08.05, 06:46
        i-love-2-bike napisała:

> wiesz co dziadku nie wiem czemu mieszkasz w polsce i piszesz te bzdury lamana
        > polszczyzna. twoje serce jest w izraelu,twoja dusza nie istnieje,twoj jezyk to
        > idotyczny belkot rusko-polsko-nijaki a w dodatku nie udalo ci sie splodzic
        > jednego wpisu,ktory mozna by zakwalifikowac jako inteligentny. wez ty kolego
        > obal pol litra pod krzakiem i zastanow sie do kogo ty nalezysz,bo chyba sam mas
        > z
        > z tym problem, a tych co polegli za wolnosc wasza i nasza zostaw w spokoju,bo t
        > y
        > im do piet nie dorastasz.

no właśnie zidiociały dziadu :o)))
        • de_oakville Re: bylo glupie. glupie glupie glupie 21.08.05, 12:41
          marcus_crassus napisal:

>bylo glupie. glupie glupie glupie
          >natomiast najgorsze jest to ze zwykli ludzie tego chcieli. juz tak mamy, ze
          mamy >tendencje do rzucania sie z nozami na czolgi.

Wywolanie 2-giej wojny swiatowej przez Hitlera bylo rowniez glupie.
          Natomiast najgorsze jest to ze zwykli ludzie tego chcieli.
    • abstrakt2003 Tak było potrzebne n/t 21.08.05, 13:02

• dana33 halloooo moskowit..... 21.08.05, 14:08
        dobrze, ze znow cie widac...... :))))))
    • 1ja Re: Ej Polaki....+ 21.08.05, 15:44
      >>>>>>>>>>><<bylo glupie. glupie glupie glupie
      marcus_crassus 21.08.2005 00:09 + odpowiedz

natomiast najgorsze jest to ze zwykli ludzie tego chcieli. juz tak mamy, ze
      mamy tendencje do rzucania sie z nozami na czolgi.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

No,widzisz,teraz sie twierdzi,ze czolgi niemieckie szablami nie cieli.
      A ty o nozach.Czemu siejesz antypolska propagande?

A skad wiesz,co zwykli ludzie chcieli?
      Przeprowadziles jakis sondaz Gallupa?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka