mike-great 07.09.05, 16:43 Czy ci Niemcy nie przestaną nas nigdy dyskryminować ??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
skorpionx Niemcy: apel o kontrole na polskiej granicy 07.09.05, 16:44 Kielbasa przedwyborcza. Na antypolskosci i micie polskiego balaganu mozna szukac glosow... Odpowiedz Link Zgłoś
wyrywny Nie ma problemu: Kontrolować Niemców jak oni Nas! 07.09.05, 16:52 Nie ma problemu: Kontrolować Niemców jak oni Nas! I będzie po problemie! Jak ich potraktujemy odpowiednio, to może zaczną nas traktować inaczej! Ciekawy jestem, co o tym myslą nasi kandydaci na urząd Prezydenta! Odpowiedz Link Zgłoś
zdrowy_dystans Mieszkancy Slubic i Zgorzelca Ci podziekuja ! 07.09.05, 18:48 Mieszkancy Slubic i Zgorzelca Ci podziekuja ! Od Swinoujscia po Zgorzelec ludzie zyja z Niemcow. Odpowiedz Link Zgłoś
mlasskacz MAJĄ ŚWIĘTĄ RACJĘ. WBREW POZOROM, LEŻY TO W NASZYM 07.09.05, 19:38 INTERESIE. Zmobilizuje rząd do uszczelnienia granic zewnętrznych. W ogóle, powinni stawiać nam poprzeczke wysoko. Odpowiedz Link Zgłoś
fritz.fritz Do Niemiec droga lotnicza wjezdza najwiecej zbirow 07.09.05, 20:00 Przeciez Unia obrugala Niemcy z tego powodu. Kontrola jest potrzebna- niebezpieczenstwo przychodzi z Niemiec. Do tego dochodzi, ze Niemcy pala sie wrecz do wspolnych wojsk granicznych na wschodnich granicach. Mam nadzieje, ze zaden polityk do tego nie dopusici. Chociaz to jest slaby punkt Tuska jako prezydenta: jest az do zaparcia pro niemiecki a to jest tragiczne dla polskich interesow. Wybierajac Tuska wybierasz dyktat niemiecki w Polsce. Niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
mlasskacz Bzdura. Niemcom chodzi tylko o swoją wygodę, czyli 07.09.05, 21:58 poczucie bezpieczeństwa. Chmary Czeczeńców i Azja samolotami nie wlatują. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Nie ma problemu: Kontrolować Niemców jak oni 07.09.05, 19:06 Niestety, Niemcy mają rację. Polska aż roi się od przybyszów z byłego CCCP. We wschodnich rejonach Polski (lubelskie, białostockie, rzeszowskie) samochodów z postsowiecką rejestracją jest na szosach więcej niż polskich. I co robi polski rząd? Zwykłe 1000 euro od wizy, 20000 euro od samochodu ciężarowego, 2000 od osobowego, 5000 za wydanie tymczasowego polskiego prawa jazdy (nie uznawać sowieckich!) dałoby olbrzymie wpływy budżetowe. Poza tym, skąd wiemy, że przybysze ze wschodu nie są przestępcami, terrorystami czy dywersantami? Czy ktoś jest w ogóle w stanie podać chociaż przybliżoną liczbę sowieciarzy przebywających w Polsce? Na pewno jest ich nie mniej niż pół miliona. 80 % spośród nich to mężczyźni zdolni do walki. Niechby tylko połowa spośrod nich była uzbrojona i miała jakieś terrorystyczne zadania... Nic dziwnego, że Niemcy nie mają zaufania do kraju, który wpuszcza do siebie sowieciarzy jak w masło. Przykro to stwierdzić, ale Niemcy mają słuszność. Odpowiedz Link Zgłoś
zdrowy_dystans A wiadomo, co bedzie w Polsce po wyborach ?! 07.09.05, 19:26 Setki tysiecy nielegalnych obywateli z bylych Sowietow - to jedno. A wiadomo, co bedzie w Polsce po wyborach ?! P. S. Kazdy kraj Schengen ma prawo wprowadzic kontrole na granicy ze wzgledow bezpieczenstwa. Niemcy i Austria na pewno z tego prawa skorzystaja. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Nie ma problemu: Kontrolować Niemców jak oni 07.09.05, 20:55 > Polska aż roi się od przybyszów z byłego CCCP. We wschodnich rejonach Polski > (lubelskie, białostockie, rzeszowskie) samochodów z postsowiecką rejestracją > jest na szosach więcej niż polskich. ty byłeś kiedyś we wschodnich rejonach kraju czy tak fantazjujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Nie ma problemu: Kontrolować Niemców jak oni 07.09.05, 21:26 Tak, byłem nieraz. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Nie ma problemu: Kontrolować Niemców jak oni 07.09.05, 21:29 no to przyjedź jutro do Lublina i policz samochody na wschodnich numerach. Podejrzewam, że mniej niż 1% ogółu Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Nie ma problemu: Kontrolować Niemców jak oni 08.09.05, 10:47 Jest to akurat moje rodzinne miasto. Ja dużo jeżdżę po województwie i widzę więcej niż parkingi w centrum miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
galaxia Re: Nie ma problemu: Kontrolować Niemców jak oni 07.09.05, 21:04 No niestety Zigzaur masz całkowitą rację. Polska jeszcze nie do końca zdaje sobie sprawę że nie wszyscy sowieciarze są w Uni mile widziani, a jak ktoś wjedzie w Dorohusku to może spokojnie sobie myknąć do Hiszpani nieomal niezatrzymywany. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Nie ma problemu: Kontrolować Niemców jak oni 07.09.05, 21:13 galaxia napisała: > No niestety Zigzaur masz całkowitą rację. Polska jeszcze nie do końca zdaje > sobie sprawę że nie wszyscy sowieciarze są w Uni mile widziani, a jak ktoś > wjedzie w Dorohusku to może spokojnie sobie myknąć do Hiszpani nieomal > niezatrzymywany. no ale Niemcy to chyba przyjaciel Rosji, czyż nie? Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Nie ma problemu: Kontrolować Niemców jak oni 07.09.05, 21:27 Korespondencyjny. Odpowiedz Link Zgłoś
luke89 Re: Nie ma problemu: Kontrolować Niemców jak oni 07.09.05, 23:27 galaxia napisała: > jak ktoś > wjedzie w Dorohusku to może spokojnie sobie myknąć do Hiszpani nieomal > niezatrzymywany. a w jakiż to sposób? przecież na wszystkich naszych południowych i zachodnich granicach jest kontrola graniczna. a wjechać do Polski w Dorohusku jest trudniej niż przed wejściem do UE. w zeszłym roku przez własną głupotę niemcy wydali wizy praktycznie bez kontroli tysiącom ukraińców, a teraz widzę że szukają winnego. jeżeli jakieś państwo UE dobrze radzi sobie z podróżnymi ze wschodu, to na pewno nie są to niemcy ani czechy (gdzie mafia postradziecka czuje się jak w domu), tylko raczej właśnie polska. niemieckie zarzuty są dla mnie śmieszne. Odpowiedz Link Zgłoś
eleiko Re: Nie ma problemu: Kontrolować Niemców jak oni 07.09.05, 22:24 jesteś chory z nienawiści, lecz się na głowę. Co ci zrobili ci biedni Ukraińcy czy Białorusini (sowieciarze, jak ich nazwyacz, polaczku) Odpowiedz Link Zgłoś
zyks Bzdury.Mają rację.Nie działa należycie nasz syst.i 07.09.05, 17:05 nformatyczny, nieszczelność... Odpowiedz Link Zgłoś
fan.club1 Odnośnie szukania... 07.09.05, 17:32 skorpionx napisał: > Kielbasa przedwyborcza. Na antypolskosci i micie polskiego balaganu mozna > szukac glosow... Akurat bałaganu szukać nie trzeba! Odpowiedz Link Zgłoś
mike-great Niemcy: apel o kontrole na polskiej granicy 07.09.05, 16:44 Czy ci Niemcy nigdy nie przestaną nas dyskryminować ??? Odpowiedz Link Zgłoś
indianski Re: Niemcy: apel o kontrole na polskiej granicy 07.09.05, 16:50 A kto cie dyskryminuje ? Masz komleksy to siedz w kraju Odpowiedz Link Zgłoś
mike-great Lubię podróżować, i widzieć uśmiechniętych ludzi 07.09.05, 17:24 Lubię podróżować, i widzieć uśmiechniętych ludzi na granicach. Ostatnio w Izraelu mina mi zrzedła - kontrole osobiste, karabiny z celownikami optycznymi i agenci po cywilu, prześwietlanie (wielostopniowe), "chemiczne sprawdzanie na obecność środków mających kontakt ze składnikami materiałów wybuchowych".... indianski napisał: > A kto cie dyskryminuje ? Masz komleksy to siedz w kraju Odpowiedz Link Zgłoś
foruman sami sie dyskryminujemy 07.09.05, 16:50 Jakies kompleksy czy co? Nasi pogranicznicy traktuja ludzi zza wschodniej granicy jak bydlo.. wiele razy wstyd mi bylo... A czym my jestesmy lepsi? Jestesmy w stanie kontrolowac granice bez szlabanow tak jak to robi sie na zachodzie? Ostatnio czesto jezdze do Niemeic.. na granicy ludzie dziwnej proweniencji ciagna sie w kradzinych samochodach (albo kupionych za dilerke i kradzione).. smierdzi kryminalem na kilometr. W sierpniu nad morzem (w Holandii) rozbrzmiewal wesolo polski ograniczny do kilku przeklenstw.. Kaczmarski pisal kiedys z sarkazmem, że "Polakiem być to wstyd".... sarkazm ustapił smutnej refleksji że jednak być wstyd czasami. Odpowiedz Link Zgłoś
talisker Re: Niemcy: apel o kontrole na polskiej granicy 07.09.05, 16:51 Zaraz zaraz a Czesi to maja jakas "zewnetrzna" granice Unii ? Odpowiedz Link Zgłoś
astygmatyk Re: Niemcy: apel o kontrole na polskiej granicy 07.09.05, 17:11 talisker napisał: > Zaraz zaraz a Czesi to maja jakas "zewnetrzna" granice Unii ? Dlatego jeszcze przed wejsciem do Unii parokrotnie przejezdzalem niektore punkty graniczne Austria-Czechy oraz Czechy-Polska bez ZADNEJ kontroli granicznej. Co do kontroli na granicy Polsko-Niemieckiej to jest ona minimalna.. i ogranicza sie czesto do machniecia paszportem... Niemiecka sluzba graniczna wcale nie dyskryminuje Polakow. Skad inad to nie przedstawiciele Rzadu Federalnego wyrazili zastrzezenia wobec kontroli przeplywu obcokrajowcow spoza Unii poprzez nasze granice, ale przedstawiciele poszczegolnych Landow... Poza tym nawet oni podkreslili swoje poparcie dla integracji z Polska. Chcieliby jedynie byc bardziej pewni, ze Polska spelni wszystkie warunki przystapienia do wspolpracy "Schengen" traktujacej o zniesieniu kontroli paszportowej. Niektorzy czytelnicy sa chyba nieswiadomi, ze w jej ramach niemiecka policja bedzie mogla operowac na terytorium Polski, tak jak polska policja na terytorium Niemiec... Kiedy mieszkalem pare lat temu w Alzacji wielokrotnie widzialem.... jak francuska policja urzadala swoje oblawy..... po stronie niemieckiej.... Jak Europa to Europa.... Jeszcze jedno.... Finlandia nalezy do Schengen od samego poczatku.... Ale w wielu miejscach na szlakach transportowych do Szwecji PO CICHU poustawiano posterunki sprawdzajace czy przez Szwedzko-Finska granice nie przenikaja ludzie ze wschodu. W czerwcu widzialem jak szwedzka policja kontroluje ludzi jadacych do Szwecji na finskich wyspach alandzkich.... (Nie mowisz po szwedzku albo finsku to pokaz paszport....!!!).... Odpowiedz Link Zgłoś
homophob_and_racist Re: Niemcy: apel o kontrole na polskiej granicy 07.09.05, 17:01 A ja tam wole kontrolowac kto, kiedy, gdzie i po co wjezdza do Polski. Nie wszysct musza byc trzepani, ale kontrola graniczna powinna pozostac. Niemcy tez maja prawo kontrolowac kto do nich przyjezdza. Odpowiedz Link Zgłoś
conieco1 Potwierdzam, że sami się kompromitujemy 07.09.05, 17:09 na miejscu Niemiec zrobiłbym to samo.. Odpowiedz Link Zgłoś
travel_wawa Pewnie chodzi o etaty dla grenzschutzu. 07.09.05, 17:10 Podobnie, jak u nas, SG "wykazuje się" łapaniem turystów za "noge wystawiona za słupek", co jest kompletnym absurdem. Aczkolwiek na przejściach drogowych chyba sie troszkę zmieniło, bo już panowie jakoś sympatyczniejsi i często gest gotowości wyjęcia dowodu wystarczy. Machania ręka jednak nie ma. Traktat Schengen nie zabrania niemieckim policjantom wyrywkowo kontrolować ludzi pod względem imigracyjnym w głebi kraju, na parkingach przy autostradach. Sprawdzanie dokumentów każdemu, jak leci jest jednak bezsensowne, ale gwarantuje poziom zatrudnienia w służbach. Pewnie to jest zasaniczy powód apelu, bowiem w tych landach bezrobocie jest wyjątkowo wysokie. Odpowiedz Link Zgłoś
trevik Re: Pewnie chodzi o etaty dla grenzschutzu. 07.09.05, 18:11 Zadko mam okazje przeczytac na tym forum identyczna opinie, jak mnie samemu w tej chwili na usta sie cisnie. Tak wlasnie pachnie wyborcza kielbasa - o delikatnym smaku, aby nie bylo, ze ktos probuje na ksenofobii zerowac i zyskiwac popularnosc na pustych frazesach (kwestia kontroli albo braku bedzie tak, czy inaczej glownie roztrzygnieta na podstawie rzeczowych raportow analitykow a rzad CDU/CSU moze nie chciec zadrazniac kontaktow z Polska taka bzdura "pod publiczke", ktora glownie dziala na tych, ktorzy zyja z tych kontroli), ale zarazem bardzo konkretnym zapachu. Gruss, T. Odpowiedz Link Zgłoś
kaisy7 Re: Niemcy: apel o kontrole na polskiej granicy 07.09.05, 17:13 Zgadzam się z Niemcami. Należy zrobić to co do nas należy w/g podpisanego porozumienia. Chciała Polska do Unii i Europy bez granic to teraz trzeba dostosować się do standardów obowiązujących we wspólnocie Odpowiedz Link Zgłoś
atheix_mail Re: Niemcy: apel o kontrole na polskiej granicy 07.09.05, 17:23 Nikt nikogo nie dyskryminuje. Po prostu Polska nie strzeże granic zewnętrznych UE ani granicy z Niemcami więc stąd ten apel. Odpowiedz Link Zgłoś
luke89 Re: Niemcy: apel o kontrole na polskiej granicy 07.09.05, 23:35 > Po prostu Polska nie strzeże granic zewnętrznych > UE ani granicy z Niemcami więc stąd ten apel. Tylko skąd te katastroficzne wyobrażenia, że nie strzeżemy swoich granic??? Może warto przejechać się autobusem do Lwowa i postać 5 godzin na granicy (kolejki nie mają na to wpływu bo autobusy są odprawiane osobno), albo wejść na ukraińską łąkę w Bieszczadach i wysłuchać 30-minutowego wykładu naszego pogranicznika o tym czego nie wolno. Myślę że lepiej strzeżemy swoich granic wschodnich niż Niemcy granicy polskiej przed naszym wstąpieniem do UE. Odpowiedz Link Zgłoś
jule Czytasz, a nie rozumiesz. 07.09.05, 17:26 Naprawde nie zrozumiales, ze nie chodzi tu o Polakow, ale o obywateli krajow pozaunijnych? Inna sprawa, ze redaktor Gazety piszac notatke, bardzo sie staral, zeby wlasnie takie wrazenie dyskryminacji Polakow u czytelnikow wywolac. To codzienna procedura w Gazecie, zeby kazde doniesienie z Niemiec tak sformulowac, zeby zawsze wywolac negatywne wrazenie. Odpowiedz Link Zgłoś
jule Re: Niemcy: apel o kontrole na polskiej granicy 07.09.05, 17:27 Naprawde nie zrozumiales, ze nie chodzi tu o Polakow, ale o obywateli krajow pozaunijnych? Inna sprawa, ze redaktor Gazety piszac notatke, bardzo sie staral, zeby wlasnie takie wrazenie dyskryminacji Polakow u czytelnikow wywolac. To codzienna procedura w Gazecie, zeby kazde doniesienie z Niemiec tak sformulowac, zeby zawsze wywolac negatywne wrazenie. Odpowiedz Link Zgłoś
toja3003 sami się dyskryminujemy - MIKE-GREAT 07.09.05, 17:27 Wyobraź sobie, że taki Niemiec miałby żyć w Polsce. Mógłby, tylko musiałby się nauczyć paru rzeczy: 1. po polsku dawać i brać łapówki 2. jeździć po polskich drogach 3. leczyć się w polskiej służbie zdrowia 4. zaszywać kieszenie, kratować balkony, nie budować domu, nie wychodzić po zmierzchu, nie jeździć pociągami (byle jakimi) itp. w temacie (nie)bezpieczeństwo A poza tym żyjemy w cudownym kraju! Odpowiedz Link Zgłoś
mike-great toja3003 - TEŻ NIEPOLSKO BRZMI 07.09.05, 17:39 toja3003 napisała: > Wyobraź sobie, że taki Niemiec miałby żyć w Polsce. > Mógłby, tylko musiałby się nauczyć paru rzeczy: > 1. po polsku dawać i brać łapówki > 2. jeździć po polskich drogach > 3. leczyć się w polskiej służbie zdrowia > 4. zaszywać kieszenie, kratować balkony, nie budować domu, > nie wychodzić po zmierzchu, nie jeździć pociągami (byle jakimi) > itp. w temacie (nie)bezpieczeństwo > > A poza tym żyjemy w cudownym kraju! Odpowiedz Link Zgłoś
toja3003 a co też niepolskiego znalaźłeś w moim 07.09.05, 17:48 niku kolego z obcojęzycznym, bo twój nik jest obcojęzyczny prawda? No i co to ma wspólnego z tematem? A może zaprzeczysz temu co napisałem? Jeśli tak to znaczy, że nie mieszkasz w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
mike-great A mnie to ryra... 07.09.05, 22:28 A mnie to ryra... toja3003 napisała: > niku kolego z obcojęzycznym, bo > twój nik jest obcojęzyczny prawda? > No i co to ma wspólnego z tematem? > A może zaprzeczysz temu co napisałem? > Jeśli tak to znaczy, że nie mieszkasz w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
mike-great Re: sami się dyskryminujemy - MIKE-GREAT 07.09.05, 17:43 Wiesz ile rzeczy musisz się np. nauczyć w Niemczech? 1) Obijania w pracy (tak, tak) 2) Odpowiedniego traktowania nie-Aryjczyków 3) Ciągłego kombinowania z Sowieckimi Komunistami 4) Dalej mi się nie chce opisywać, ale jeszcze trochę by się tego znalazło. Pozdro! toja3003 napisała: > Wyobraź sobie, że taki Niemiec miałby żyć w Polsce. > Mógłby, tylko musiałby się nauczyć paru rzeczy: > 1. po polsku dawać i brać łapówki > 2. jeździć po polskich drogach > 3. leczyć się w polskiej służbie zdrowia > 4. zaszywać kieszenie, kratować balkony, nie budować domu, > nie wychodzić po zmierzchu, nie jeździć pociągami (byle jakimi) > itp. w temacie (nie)bezpieczeństwo > > A poza tym żyjemy w cudownym kraju! Odpowiedz Link Zgłoś
toja3003 chciałbym żebyśmy kiedyś w Polsce tak się 07.09.05, 17:53 "obijali" jak Niemcy, mistrzowie świata eksportu, mający dwa razy mniejsze bezrobocie niż my. Co do tzw. "nie-Aryjczyków" masz jekieś konkretne i aktualne przykłady? Służę nimi znad Wisły (zmilczę dyskretnie, znajdziesz materiały na tym portalu) Na a jeśli chodzi o "sowieckich komunistów" to zegarek ci się zatrzymał jakieś 15 lat temu. Masz jeszcze jakieś konkretne argumenty na temat bazpieczeństwa w Polsce w porównaniu z Zachodem? Służę kilkoma: Brak bezpieczeństwa to poważny problem w Polsce. Ileż energii z tym związanej idzie na mało produktywne działania. Może poszedłbym wieczorem do kina lub teatru albo zainwestował w dobrą kolację gdzieć na mieście ale nakładam sam na siebie godzinę policyjną, bo ktoś może mi wieczorem dać pałą w łeb. Pogapię się w telewizor, nie wydam tych pieniędzy, gospodarka będzie się wolniej kręcić. Może zbudowałbym dom ale nie chcę w nim spać ze strachem, przy zapalonych swiatłach i czujnymi psami. Nie chcę się bać co zastanę w moim mieszkaniu kiedy wrócę z urlopu. A więc wydaję sam sobie zakaz budowy. Nie biorę kredytu, nie buduję domu, gospodarka będzie się wolniej krecić. Może pojechałbym w odwiedziny do innego miasta ale boję się wsiąść "do pociągu bylejakiego" gdzie mogą mnie obrabować. Wydaję sobie zakaz opuszczania mojej miejscowości. Nie kupuję biletu, kolej traci klienta, koła PKP będą się wolniej krecić. Może kupiłbym sobie samochód ale boję się, czy go zastanę na parkingu przed domem nastepnęgo ranka. Wystawiam sobie odmowę "przydziału" pojazdu. Sprzedawcy mniej zarobią. Bezrobocie wzrośnie. Tą wyliczankę można długo ciągnać. Brak bezpieczeństwa to poważny problem w Polscei inni niestety to widzą za granicą. Walnijmy się w piersi, bo nikt nas nie zmusza żebyśmy np. kradli sobie samochody. Odpowiedz Link Zgłoś
davidmors Re: Jaka tam "toja3003". To Mordechaj Mendel tak 07.09.05, 22:27 To Mordechaj Mendel tak się wymądrza. Odpowiedz Link Zgłoś
cuauhtemoc Re: sami się dyskryminujemy - MIKE-GREAT 07.09.05, 20:25 patrz a ja 1. nie daje i nie biore lapowek 2. jezdze po polskich drogach i zyje 3. lecze sie w polskiej sluzbie zdrowia, a nawet niezle mi to wychodzi bo skutecznie i bezplatnie 4. nikt mi nigdy nic nie ukradl, nie pobil i czuje sie bezpiecznie a jezdze pociagami a na nocne imprezy rowniez wychodze 5. jestem Polakiem i nie podoba mi sie gdy wszystkich uogolniasz do swojego poziomu !!! Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Niemcy: apel o kontrole na polskiej granicy 07.09.05, 17:27 zamknąć w cholerę tą granicę z Niemcami będzie spokój. Niech sobie pływają do bratniej Rosji statkami. Odpowiedz Link Zgłoś
gd-007 Re: Niemcy: apel o kontrole na polskiej granicy 07.09.05, 17:47 aron2004 najlepiej to ciebie zamknac w klatce z malpami Odpowiedz Link Zgłoś
madalini Re: Niemcy: apel o kontrole na polskiej granicy 07.09.05, 17:27 Ludzie, czy nie rozumiecie ze nasze wejscie do Schengen to przede wszystkim DLA NAS zagrozenie (a nie dla nich?) U nas radykalne srodowiska islamskie sa niewielkie i mimo wszystko niezle spenetrowane przez sluzby, a jak to wyglada na Zachodzie - wiecie sami. Dlatego utrzymanie kontroli jest przede wszystkim w naszym interesie, i to nie do 2007, 2009 czy 20xx, tylko NA ZAWSZE. Zaznaczam - jestem raczej zwolennikiem UE. Moje haslo to: "Unia tak, Schengen nie!!!!!" Odpowiedz Link Zgłoś
x_y Re: Niemcy: apel o kontrole na polskiej granicy 07.09.05, 17:34 mam stary dowód osobisty i stare prawo jazdy, ale ważne jedno i drugie do końca roku. czy jest problem żeby wjechać do Europy na takie dokumenty? Odpowiedz Link Zgłoś
emnit Re: Niemcy: apel o kontrole na polskiej granicy 07.09.05, 17:58 Jezeli nie maja zaznaczonej daty po ktorej nie sa wazne, to nie ma zadnego problemu. Zdziwilo mnie , ze w Polsce trzeba wymienic prawo jazdy. Koledzy z pracy maja prawa jazdy wydane nawet w 1970 i pomimo, ze od tego czasu byly juz 2 inne wydania - sa one dalej wazne. Odpowiedz Link Zgłoś
old.european Sluszna izolacja nowoeuropejczykow 07.09.05, 17:58 Poskomunistycznych tzw. "nowoeuropejczykow" nalezy uzywac jako strefe przejciowa dla Europy i zachowac wobec nich zdrowy, realny dystans. Odpowiedz Link Zgłoś
gspnstr Ale dlaczego Czechy? 07.09.05, 18:13 Przeciez oni nie granicza ani z Ukraina, ani tym bardziej z Bialorusia? Odpowiedz Link Zgłoś
wympieu Re:Czego wy się czepiacie? 07.09.05, 18:17 Uczciwy człowiek nawet taki kto chce pracować na czarno bez problemu przejedzie przez granicę. Ale co z polskimi przestępcami którzy marzą o swobadnym podróżowaniu? Słyszałem że kieszonkowcy z Warszawy zmywają się do berlina. I kto tu jest bezczelny? Odpowiedz Link Zgłoś
synziemi Re:Czego wy się czepiacie? 07.09.05, 21:24 wympieu napisał: > Słyszałem że kieszonkowcy z Warszawy zmywają się do berlina. I > kto tu jest bezczelny? To chyba dobrze, ze zmywaja sie z Warszawy. A poza tym to masz informacje z pierwszej reki czy tylko tak zmyslasz? Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: Ale dlaczego Czechy? 07.09.05, 19:52 To czysta kielbasa wyborcza... Bekstein ma szanse na ministra S/W pod Merkel i pyszczy by pokazac muskuly. A swoja droga Niemcy maja jak zwykle racje. Dla Stammtischu Polacy i Czesi to brudni podludzie. Stad taki wyborczy atak. Stammtisch (zgrubsza) to tak jak amerykanscy farmerzy wyborcy Busha... Pozdro PF Odpowiedz Link Zgłoś
synziemi Re: Ale dlaczego Czechy? 07.09.05, 23:59 polski_francuz napisał: > A swoja droga Niemcy maja jak zwykle racje. Nie bardzo rozumiem co to znaczy "maja jak zwykle racje"... Czy w 1939 tez mieli racje? Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: Ale dlaczego Czechy? 08.09.05, 07:56 Dzisiejsze Niemcy oczywiscie. Kieruja sie zdrowym rozsadkiem i tez maja do dzisiejszej Polski stosunek jak starszy brat do mlodszego - niebyt rozsadnego jeszcze. W taki sposob nas popierali de EU. PF Odpowiedz Link Zgłoś
b.6.1966 Re: Niemcy: apel o kontrole na polskiej granicy 07.09.05, 18:19 Przejezdzam srednio pezez Zgorzelec raz na 2 miesiace. Tylko raz niemiecki celnik przetrzepal mnie, i to byla zupelna strata czasu.Bo tylko ja mialam paszport polski. Aktualnie machna tylko reka, i po kontroli. Niemcy obawiaja sie naplywu taniej sily roboczej, stad te zabiegi.Ale to fobia, bo powinni poprawic swoja gospodarke i zlikwidowac chory system socjalny, a nie kontrolowac niepotrzebnie granice. Odpowiedz Link Zgłoś
kazimirz "chory system socjalny......" he,he,he. 07.09.05, 18:49 b.6.1966 napisała: > Przejezdzam srednio pezez Zgorzelec raz na 2 miesiace. Tylko raz niemiecki > celnik przetrzepal mnie, i to byla zupelna strata czasu.Bo tylko ja mialam > paszport polski. Aktualnie machna tylko reka, i po kontroli. Niemcy obawiaja > sie naplywu taniej sily roboczej, stad te zabiegi.Ale to fobia, bo powinni > poprawic swoja gospodarke i zlikwidowac chory system socjalny, a nie > kontrolowac niepotrzebnie granice. Gratulacje ! Rozumiem, ze proponujesz V Rzeszy wziecie przykladu ze zdrowego,pomroczanskiego system socjalnego. A co z infrastruktura, sluzba zdrowia ? Mudlmy siem. Odpowiedz Link Zgłoś
noyle SG ci to dopiero kontroluja 07.09.05, 18:28 przejedzcie sie na poludniowa granice, zobaczycie jak dokladnie kontroluje SG naszych, szczegolnie odzial karpacki SG. gorzej jak za komony Odpowiedz Link Zgłoś
johnnie_rep to zemsta za zakup B787!!! 07.09.05, 18:37 precz z niemiecka hydra ;) Odpowiedz Link Zgłoś
masaaj Re: Niemcy: apel o kontrole na polskiej granicy 07.09.05, 19:33 to nie dyskryminacja, tylko walka o utrzymanie za wszelka cene wielu etatow pogranicznikow. Nie bez przyczyny apel wystosowaly w wiekszosci landy posiadajace granice z nowymi czlonkami unii. Zrobia wszystko, by jak najdluzej utrzymywac UE w przekonaniu, ze nasza wschodnia granica nie jest wystarczajaco szczelna. Przekraczam te granice od kilku lat regularnie 2-3 razy w miesiacu i przysiaglem sobie, ze po wejsciu do Schengen pomoge wyburzyc terminal w Zgorzelcu, za te wszystkie godziny, ktore tam zmarnowalem. Faktem jest, ze od maja zadko jestem kontrolowany, ale ostatnio przed przetrzepaniem samochodu (i tak nigdy nic zdroznego nie woze) uratowalo mnie dopiero okazanie niemieckiego prawa jazdy (oldschoolowe auto na polskich dechach i polski paszport) i plynna niemczyzna... Ale nasi pogranicznicy nie sa lepsi, nadgorliwi az do bolu - wiadomo, poki istnieje zagrozenie nikt nie dostanie zwolnienia lub przeniesienia na wschodnia granice do wyboru. Odpowiedz Link Zgłoś
dox1 Re: Niemcy: apel o kontrole na polskiej granicy!!! 07.09.05, 20:00 Maja racje, juz i tak zaduzo choloty wypuszczono z tamtad! Odpowiedz Link Zgłoś
dox1 Re: Niemcy: apel o kontrole na polskiej granicy!! 07.09.05, 20:03 dox1 napisał: > Maja racje, juz i tak zaduzo choloty wypuszczono z tamtad! Najlepiej wybudowac Zelazna kurtyne przy odrze! Odpowiedz Link Zgłoś
redeye72 Mieszkam na granicy pol-niem w SZCZECINIE i nigdy 07.09.05, 20:22 , a bardzo czesto przekraczam granice, nie spotkalem sie z dyskryminacja ze strony Niemcow. Sądze, że w naszym (czyt. Polaków) interesie jest jak najdłuzsze kontrolowanie naszych zachodnich granic przez Niemców. Nie jesteśmy w stanie , jako państwo, samodzielnie filtrowac granicy wschodniej. Codziennie słyszy się tu o przypadkach prób przemytu ludzi do UE. Przez nasza wschodnią granice przechodzą oni jak masło. Co tu ukrywac, nie mamy tyle kasy i sprzętu.............. A ci co czują się oburzeni niech pomyślą , jak będa oburzeni gdy okaże się , że w 2007/8/9 cała Europa bedzie winić Polskę za nielegalnych emigrantów, nie mówiąc juz o ewentualnych terrorystach........ Odpowiedz Link Zgłoś
wasylzly to sie nazywa wolnosc 07.09.05, 22:41 na polskiej granicy w Cieszyniie kontroluje Czech, na austryjackiej tez Czech, robia jakies sobie wymiany, to jest super, w sumie nic nie kontroluja, jada turystycznie wioze upominki do /od rodziny, to jest luksus. Wszedzie znajda sie jakies czarne owce, ale Polacy sa traktowani tak samo jak kzady inny obywatel. Nie dajta se ludzie wmawiac tych kompleksow prze nastepne 20 lat, jezeli Niemcy chca wmocnic kontrole, to Polska musi wejsc do systemu komputerowego rejestrujacy wszystkich przestepcow miedzynarodowych, co z takim bandyta ma uczyiwy obywatel Polski?? Odpowiedz Link Zgłoś
b.6.1966 Re: Niemcy: apel o kontrole na polskiej granicy 07.09.05, 20:28 Kazimir-mowie o chorym systemie socjalnym w rajchu, bo daje szmal leniwym niemcom za friko.Siedza w domach i nie rusza tylka, jezeli stawka godzinna nie przekroczy 15,19 euro.Dlatego haruja Polacy, za 5 euro i sie ciesza z pracy. Jak widzisz ta drobna roznica wplywa na ich gospodarke posrednio, a system socjalny funkcjonuje jeszcze z lat trzydziestych. Nikt nie musi wegetowac, byc glodnym,martwic sie o czynsz, bo biuro pomoze.I tylko to mialam na mysli, wiesz? I tez Ci gratuluje. Odpowiedz Link Zgłoś
neceser Re: Nie o take UE, zachwalała Gazeta Wyborcza! 08.09.05, 01:59 nedzy nikt na swiecie nie szanuje. zyj z tym, zebraku. dopoki ci pozwalaja. Odpowiedz Link Zgłoś