Dodaj do ulubionych

PRZEZYLEM SZOK

11.09.05, 21:34
Przed chwila dowiedzialem sie od jednej starej nauczycielki, ze to JULIAN
TUWIM napisal wiersz, ktory spiewany jest w kosciolach, u nas na mszach
mlodziezowych,zreszta do bardzo ladnej melodii
A idzie to tak:
Jeszcze sie kiedys zasmuce
Jeszcze do Ciebie powroce,
Chrystusie
Jeszcze sie kiedys rozplacze
I przez lzy Ciebie zobacze
Chrystusie
I z taka dziwna zaloba
Bede sie kajal przed Toba
Chrystusie
Ma dusza przed toba kleknie
A wtedy serce mi peknie
Chrystusie

Ide przezywac to na lezaco,dosc mam tych wszystkich islamsko-judaistyczno-
katrinowych zemst, atomowego odwetu Pentagonu i spiskow gazrurkowych.
PS sprawdzilem w googlach, z tym Tuwimem to prawda.
Obserwuj wątek
    • i-love-2-bike Re: PRZEZYLEM SZOK 11.09.05, 21:35

>
      no wiesz krystek,ze tego nie wiedziales. do jakich tys kosciolow chodzil.
      przeciez tuwim i galczynski umarli jako zagorzali katolicy:))
      • krystian71 Re: PRZEZYLEM SZOK 11.09.05, 21:46
        no to sie wstydze, nie mialem o tym pojecia,to bylo tak dawno temu, chyba w
        53.O Malachowskim slyszalem,czy miloszu.Ale, zeby Tuwim...Bo z tej piosenki
        wynika,ze na dlugo wczesniej przeczuwal to, przed czym tak wielu sie
        zarzeka..Musze podpytac sasiadki, to kopalnia takich infermacji.Powiedziala
        zreszta tez, ze gdy niesiono jego trumne , byl na niej jasniejszy slad od
        krzyza ,ktory ktos oderwal.
        No ale , to byl rok 53, a Tuwim mial pewnie pogrzeb panstwowy.
        Gdzie on wlasciwie lezy pochowany? Na Powazkach?
        • i-love-2-bike Re: PRZEZYLEM SZOK 11.09.05, 21:49
          krystian71 napisała:

> no to sie wstydze, nie mialem o tym pojecia,to bylo tak dawno temu, chyba w
          > 53.O Malachowskim slyszalem,czy miloszu.Ale, zeby Tuwim...Bo z tej piosenki
          > wynika,ze na dlugo wczesniej przeczuwal to, przed czym tak wielu sie
          > zarzeka..Musze podpytac sasiadki, to kopalnia takich infermacji.Powiedziala
          > zreszta tez, ze gdy niesiono jego trumne , byl na niej jasniejszy slad od
          > krzyza ,ktory ktos oderwal.
          > No ale , to byl rok 53, a Tuwim mial pewnie pogrzeb panstwowy.
          > Gdzie on wlasciwie lezy pochowany? Na Powazkach?

ja znam ja dobrze,bo moj syn gral te melodie w naszym kosciele na gitarze, a ja
          spiewlam. to bardzo ladny wiersz i ladna melodia. nawet chyba w wielu ksiazkach
          do nabozenstwa ona jest.gdzie lezy Tuwim tego nie wiem.
          • krystian71 eaH7e,CDGa hi.hi 11.09.05, 21:59
            • i-love-2-bike Re: eaH7e,CDGa hi.hi 11.09.05, 22:05
              krystian71 napisała:

tego to ja nie przerabiam,starczy,ze sie mecze ze skala E flat na flecie.
              zacielam sie jak stary samochod i nie moge paru palcowek wygrac. chyba pojde
              biegac,bo palce mi odpadaja a junior sie zwija ze smiechu,gowniarz jeden,nawet
              zdjecie mi zrobil jak sie fletem na niego zamachnelam:))
              • krystian71 Re: eaH7e,CDGa hi.hi 11.09.05, 22:12
                to ja tez biegne , z psem na sikunde i chyba zaraz lulu
    • polski_francuz Re: PRZEZYLEM SZOK 11.09.05, 21:39
      Idac twoim tropem, kupuje teraz w Polsce "Kwiaty Polskie". I co tam jeszcze
      jest z niego.

Co mi jeszcze do kupienia w ksiagarni kssiazkowo/muzycznej polecisz?

PF
      • polski_francuz Errata: 11.09.05, 21:41
        Kssiazkowe=ksiazkowe (chociaz ponoc Mein Kampf tez juz w Polsce wydano).

PF
      • i-love-2-bike Re: PRZEZYLEM SZOK 11.09.05, 21:44
        polski_francuz napisał:

> Idac twoim tropem, kupuje teraz w Polsce "Kwiaty Polskie". I co tam jeszcze
        > jest z niego.
        >
        > Co mi jeszcze do kupienia w ksiagarni kssiazkowo/muzycznej polecisz?
        >
        > PF

ja mam pare dobrych ksiazek,moge ci je polecic.
        Tuwima "z tresci gorejacej"-zbior wierszy
        jesli lubisz humor to przeczytaj "pan raczy zartowac panie Feynman"-tak ,tak to
        o tym wielkim autobiografia,usmiejesz sie do lez.
        ciekawa ksiazka Antoniego Marianowiacz "pchli targ po remoncie"
        Zygmunt Kaluzynski _"pamietnik Orchidei"
        i wlasnie ja skonczylam Karolina Lanckoronska "wspomnienia wojenne".
        a z muzyki to polecam Jazz polski,ja lubie ich wszystkich,tych starych ma sie
        rozumiec:))
        • polski_francuz Re: PRZEZYLEM SZOK 11.09.05, 21:54
          Kaluzynskiego kupilem juz w ubieglym roku. Ja go bardzo lubilem czytca. Moj
          ideal jezyka pisanego to wlasnie Kaluzynski, Glowacki, Babel (chociaz on z
          innej kultury). Jezyk musi byc rubaszny zywy i koherentny z trescia. Chcialbym
          tak umiec pisac.

Dzieki za rady. Wydrukowalem sobie juz i postaram nie zgubic do wyjazdu. A co
          do CD?

PF

PF
          • i-love-2-bike Re: PRZEZYLEM SZOK 11.09.05, 22:02
            polski_francuz napisał:

> Kaluzynskiego kupilem juz w ubieglym roku. Ja go bardzo lubilem czytca. Moj
            > ideal jezyka pisanego to wlasnie Kaluzynski, Glowacki, Babel (chociaz on z
            > innej kultury). Jezyk musi byc rubaszny zywy i koherentny z trescia. Chcialbym
            > tak umiec pisac.
            >
            > Dzieki za rady. Wydrukowalem sobie juz i postaram nie zgubic do wyjazdu. A co
            > do CD?
            >
            > PF
            >
            > PF

wiesz ja nie wiem jaka muzyke ty lubisz,ja mam specyficzny gust. np lubie
            szalenie wande warska i jej piosenki z jej kabaretu,lubie piosenki
            uliczne,cyganskie,jazz ptaszyna -wroblewskiego,kabaret starszych panow,pod egida
            etc. najlepiej wstap do MPIKU i zobacz co maja,a jest tam z czego wybierac. nie
            wiem,czy lubisz muzyke klasyczna,mamy przeciez wspaniale orkierstry
            symfoniczne,czy kameralne,czy solistow ,ktorzy graja te znane utowry klasycznie
            wspaniale. ja mam chyba 1000+ CD i gdzie nie jade to zworze cos
            charakterystycznego,w zeszlym roku wlasnie zakupilam kolecje jazzu,i lubie ich
            wszytskich.
            • polski_francuz Re: PRZEZYLEM SZOK 11.09.05, 22:11
              Zawsze chodze do empiku. Nie moge jednak wszystkich CD przesluchiwac.

Masz gusty o wiele bardziej eklektyczne niz moje.

Kupie chyba za rada Negeva Maanam i Perfect. Muzyke olowianych lat 80.

PF
              • i-love-2-bike Re: PRZEZYLEM SZOK 11.09.05, 22:13
                polski_francuz napisał:

> Zawsze chodze do empiku. Nie moge jednak wszystkich CD przesluchiwac.
                >
                > Masz gusty o wiele bardziej eklektyczne niz moje.
                >
                > Kupie chyba za rada Negeva Maanam i Perfect. Muzyke olowianych lat 80.
                >
                > PF

mozesz posluchac krystyny pronko,hanny banaszak. jakos mi inni nie przychodza na
                mysl. ja lubilam okudzawe,jesli lubisz ballady.no i nie zapomnij o demarczyk,ona
                byla swietna.
                • krystian71 Re: PRZEZYLEM SZOK 11.09.05, 22:21
                  o,Okudzawa, to jest to,tylko bardzo trudno kupic w oryginale.Same przerobki
                  innych wykonawcow
                  Eh Arbat, moj Arbat, ty majo atiecziestwo...
                  Ukradli mi.
                  • i-love-2-bike Re: PRZEZYLEM SZOK 11.09.05, 22:24
                    krystian71 napisała:

> o,Okudzawa, to jest to,tylko bardzo trudno kupic w oryginale.Same przerobki
                    > innych wykonawcow
                    > Eh Arbat, moj Arbat, ty majo atiecziestwo...
                    > Ukradli mi.

a wsjo taki zal...,ja mam to na tasmie i nie moglam dostac CD,moze tym razem mi
                    sie uda.
                    • krystian71 Re: PRZEZYLEM SZOK 11.09.05, 22:30
                      a ja mialem takiego pieknego longplaya,jak corkabyla malutka nie bylo lepszej
                      kolysanki ,zeby ja uspic.
                      Ale pare lat temu mialem wlamanko do domu,poszla min wieza i ku mojemu
                      zdumieniu, wlasnie Okudzawa,jakis koneser psia jego mac.Odpuszczam mu, bo mial
                      dobry gust.:)
                      i nam tagda nuzna adna pabieda
                      adna na wsjech my za cenoj nie pastaim
                      • i-love-2-bike Re: PRZEZYLEM SZOK 11.09.05, 22:32
                        krystian71 napisała:

> a ja mialem takiego pieknego longplaya,jak corkabyla malutka nie bylo lepszej
                        > kolysanki ,zeby ja uspic.
                        > Ale pare lat temu mialem wlamanko do domu,poszla min wieza i ku mojemu
                        > zdumieniu, wlasnie Okudzawa,jakis koneser psia jego mac.Odpuszczam mu, bo mial
                        > dobry gust.:)
                        > i nam tagda nuzna adna pabieda
                        > adna na wsjech my za cenoj nie pastaim

a ja mam sporo wspanialych nagran na tasmach,ale teraz juz nikt takiego sprzetu
                        nie sprzedaje,a jak mowisz trudno o oryginaly na CD. dopadlam warska i bardzo
                        sie ciesze,bo uwielbialam jej piwnice.
                        • i-love-2-bike Re: PRZEZYLEM SZOK 11.09.05, 22:34
                          zanim polece modlitwa.
                          www.literatura.zapis.net.pl/okresy/20leciemiedzywojenne/Tuwim/modlitwa.htm
                          • krystian71 Re: PRZEZYLEM SZOK 11.09.05, 22:43
                            dziwna sprawa, uczylem sie tego w szkole, dam glowe,ze wtedy bylo ocenzurowane
                            i skrocone.
                            I popatrz jakie dalej aktualne.dzieki rachelciu, biegniemy, bo pies mi sie
                            zapiszczy.
                            • i-love-2-bike Re: PRZEZYLEM SZOK 11.09.05, 22:45
                              krystian71 napisała:

> dziwna sprawa, uczylem sie tego w szkole, dam glowe,ze wtedy bylo ocenzurowane
                              > i skrocone.
                              > I popatrz jakie dalej aktualne.dzieki rachelciu, biegniemy, bo pies mi sie
                              > zapiszczy.

ja nie mam psa,ale rower tez juz piszczy. sprawdzalam co mam tak z brzegu:
                              wertynski,okudzawa,grzesiuk,piwnica pod baranami:)) dalej nie ruszam tych
                              tasm,bo kurz mi sie sypie,a dzisisaj niedziela i ja nie sprzatam. w przyszlym
                              tygodniu cala chalupa bedzie miala nowe okna,to dopiero bedzie sie trzeslo:)) pozdr
              • krystian71 Re: PRZEZYLEM SZOK 11.09.05, 22:18
                ja tez nie wiem co ci poradzic, mlody slucha polskiego rapu, na poczatek nie
                trawilem, ale jak sie wsluchalem, to jeden kawalek mi sie podobal
                jakos tak to idzie
                gdy zbudzi nas dzwiek potluczonego szkla
                wiemy,ze mamy cos
                czego nie zabiora nam
                gdy oczy zasloni ciezka mgla
                mamy cos, czego nie zabiora nam
                Cholernie to smutne,jak ta cala blokersowa mlodziez bez perspektyw.
                Cholera, znow mowie jak nauczyciel:)juz ci pisalem,ze nim nie jestem,jestem
                small-biz.:)
                • polski_francuz Nie szkodzi 11.09.05, 22:25
                  nauczyciel tez dobry zawod.

Jak ci nazwy CD wpadna od dzisiaj przez 2 tygodnie do glowy to mi napisz na
                  priva.

Z gory dziekuje.

I dobranoc.

PF
      • krystian71 Re: PRZEZYLEM SZOK 11.09.05, 21:53
        Tuwima to warto chyba czytac ,nie zwracajac uwagi na jego wyznanie,bo nawet
        gdyby, to i tak wielkim poeta byl:))
        Mnie to po prostu wczesniej nigdy do glowy nie przyszlo, ze to Zyd moze byc
        tego autorem.
        Ten wiersz ,ta piosenka jest mi zreszta jakos szczegolnie bliska:)))
        To taki hymn, dla bladzacych i szukajacych swej drogi, ktorzy na sile pchaja
        sie jakimis wyboistymi , kamienistymi sciezkami przez cale zycie,a potem i tak
        dochodza do szerokiej i wygodnej drogi, ktora komfortowo i nie patrzac pod nogi
        wali wielki tlum,hmmm
        Chyba za duzo napisalem:))
        • polski_francuz Dobrze 11.09.05, 21:57
          piszesz. Nie ma cos wstydzic przekonan i wzlotow lirycznych. Moj forumowy
          przyjaciel Kecawy tez napisal kiedys "Polsko jak ja cie kocham" i to tez bylo i
          piekne i szczere.

Masz zylke nauczyciela, chociaz nim nie jestes.

PF
        • i-love-2-bike Re: PRZEZYLEM SZOK 11.09.05, 21:58
          krystian71 napisała:

> Tuwima to warto chyba czytac ,nie zwracajac uwagi na jego wyznanie,bo nawet
          > gdyby, to i tak wielkim poeta byl:))
          > Mnie to po prostu wczesniej nigdy do glowy nie przyszlo, ze to Zyd moze byc
          > tego autorem.
          > Ten wiersz ,ta piosenka jest mi zreszta jakos szczegolnie bliska:)))
          > To taki hymn, dla bladzacych i szukajacych swej drogi, ktorzy na sile pchaja
          > sie jakimis wyboistymi , kamienistymi sciezkami przez cale zycie,a potem i tak
          > dochodza do szerokiej i wygodnej drogi, ktora komfortowo i nie patrzac pod nogi
          >
          > wali wielki tlum,hmmm
          > Chyba za duzo napisalem:))

wiesz i tuwim i galczynski czuli sie polakami i jako tacy zmarli. ich poezja to
          bardzo dobrze odzwierciedla,najpierw te napuszone pienia na czesc komunizmu a
          potem rozterke duchowa i szukanie Boga,jako ostoi. to chyba jest to co wiekszosc
          z nas robi,jak chce byc lepszym i bardziej rozumiec swoje istnienie na tym lez
          padole.
          • krystian71 Re: PRZEZYLEM SZOK 11.09.05, 22:09
            to zwykla droga,wielu tak ma,pierw mlodosc durna i chmurna, jakies tam "niebo w
            plomieniach",a jak wypadne pare zebow i wiekszosc wlosow,czy odwrotnie, wraca
            sie na stara sciezke.Mialem madra babcie, smiala sie z moich
            manifestow.Szkoda,ze nie moge powiedziec jej osobiscie, jak bardzo miala racje:)
            • i-love-2-bike Re: PRZEZYLEM SZOK 11.09.05, 22:15
              krystian71 napisała:

> to zwykla droga,wielu tak ma,pierw mlodosc durna i chmurna, jakies tam "niebo w
              >
              > plomieniach",a jak wypadne pare zebow i wiekszosc wlosow,czy odwrotnie, wraca
              > sie na stara sciezke.Mialem madra babcie, smiala sie z moich
              > manifestow.Szkoda,ze nie moge powiedziec jej osobiscie, jak bardzo miala racje:
              > )

rodzice,czy dziadkowie zwykle ja mieli,ale nie zawsze:)) kazdy musi przejsc
              przez swa faze ksiezyca,ale o jakich zebach ty mowisz? ja tam wszystkie swoje a
              wlosow jakby nawet wiecej niz kiedys,moze miej je wyrywam:))
              • krystian71 Re: PRZEZYLEM SZOK 11.09.05, 22:23
                Ja wyrywam zeby, wlosow ci u mnie jeszcze dostatek:)
                • i-love-2-bike Re: PRZEZYLEM SZOK 11.09.05, 22:24
                  krystian71 napisała:

> Ja wyrywam zeby, wlosow ci u mnie jeszcze dostatek:)

a bylo chodzic do dentysty:)) jeszcze pamietam napis u mojej dawnej w polsce
                  "przyjdz do nas zanim bol przyjedzie do ciebie":))
            • oscar62 Re: PRZEZYLEM SZOK 11.09.05, 23:59
              KRYSTIANKU, Z NATCHNIENIA ZYDA-TUWIMA STALES SIE LIRYCZNY. JESZCZE KROK CZY DWA
              I BEDZIESZ SAM PISAL WIERSZE. ZYD-OSKAR CIE BEDZIE CHETNIE CZYTAL W TWIN NOWYM
              WCIELENIU. A PRZECIEZ JUZ WIELE RAZY MOWILES, ZE TEMAT ZYDOWSKI CIE STRASZNIE
              ZANUDZIL. A WIEC...
              POZDROWIENIA
              • krystian71 Re: PRZEZYLEM SZOK 12.09.05, 00:14
                OSKARKU, TY ZNOWU Z TYM TEMATEM ZYDOWSKIM...
                j.tUWIM PISAL CHRZESCIANSKIE WIERSZE I TO JEST MOJE ODKRYCIE I MOJ SZOK, TYLKO
                MOJ, BO OKAZUJE SIE ZE WSZYSCY O TYM WIEDZA :)
                DO JUTRA
                POZDR
                • i-love-2-bike Re: PRZEZYLEM SZOK 12.09.05, 01:00
                  krystian71 napisała:

> OSKARKU, TY ZNOWU Z TYM TEMATEM ZYDOWSKIM...
                  > j.tUWIM PISAL CHRZESCIANSKIE WIERSZE I TO JEST MOJE ODKRYCIE I MOJ SZOK, TYLKO
                  > MOJ, BO OKAZUJE SIE ZE WSZYSCY O TYM WIEDZA :)
                  > DO JUTRA
                  > POZDR

oni i te ich pacyny gdzie nie moga to swoj kit wciskaja. tyle lat uczylismy sie
                  jakis innych rzeczy i na forum nagle dowiadujesz sie,ze ziemia i slonce byly tez
                  zydowskie,how nice. ich pyszalkowatosc nie ma konca. jacys oblakani chorzy z
                  majakami tu pisuja.
                  • oscar62 Re: PRZEZYLEM SZOK 12.09.05, 11:53
                    i-love-2-bike napisała:

> krystian71 napisała:
                    >
                    > > OSKARKU, TY ZNOWU Z TYM TEMATEM ZYDOWSKIM...
                    > > j.tUWIM PISAL CHRZESCIANSKIE WIERSZE I TO JEST MOJE ODKRYCIE I MOJ SZOK,
                    > TYLKO
                    > > MOJ, BO OKAZUJE SIE ZE WSZYSCY O TYM WIEDZA :)
                    > > DO JUTRA
                    > > POZDR
                    >
                    > oni i te ich pacyny gdzie nie moga to swoj kit wciskaja. tyle lat uczylismy
                    sie
                    > jakis innych rzeczy i na forum nagle dowiadujesz sie,ze ziemia i slonce byly
                    te
                    > z
                    > zydowskie,how nice. ich pyszalkowatosc nie ma konca. jacys oblakani chorzy z
                    > majakami tu pisuja.

POWIEDZIALBYM ZE TY NIE JESTES ANTYSEMITKA Z STYLEM - Z TAKIMI JESZCZE POTRAFIE
                    ROZMAWIAC - I DLATEGO UWAZAM ZE SZKODA NAWET NA CIEBIE TRACIC MINUTE. IDE
                    POLYKAC TABLETKE PRZECIW MDLOSCI...
                    • i-love-2-bike Re: PRZEZYLEM SZOK 12.09.05, 16:30
                      oscar62 napisał:

>
                      > POWIEDZIALBYM ZE TY NIE JESTES ANTYSEMITKA Z STYLEM - Z TAKIMI JESZCZE POTRAFIE
                      >
                      > ROZMAWIAC - I DLATEGO UWAZAM ZE SZKODA NAWET NA CIEBIE TRACIC MINUTE. IDE
                      > POLYKAC TABLETKE PRZECIW MDLOSCI...

nawzajem mily oskarku. najbardziej nie lubie tych,ktorzy nie widza bledow swoich
                      totumfackich a staraja sie tlustymi paluchami wskazywac na innych,sami robiac z
                      siebie ofiary. ja rowniez nie mam przyjemnosci rozmowy z kims takim, a tabletki
                      mozesz rowniez zazywac na przywrocenie madrosci,chociaz watpie,ze one
                      zadzialaja.czytajac was kazdego normalnego wzdryga na kilometr,bez tabletek.
                      • oscar62 Re: PRZEZYLEM SZOK 13.09.05, 22:52
                        i-love-2-bike napisała:

> oscar62 napisał:
                        >
                        >
                        > >
                        > > POWIEDZIALBYM ZE TY NIE JESTES ANTYSEMITKA Z STYLEM - Z TAKIMI JESZCZE PO
                        > TRAFIE
                        > >
                        > > ROZMAWIAC - I DLATEGO UWAZAM ZE SZKODA NAWET NA CIEBIE TRACIC MINUTE. IDE
                        >
                        > > POLYKAC TABLETKE PRZECIW MDLOSCI...
                        >
                        > nawzajem mily oskarku. najbardziej nie lubie tych,ktorzy nie widza bledow
                        swoic
                        > h
                        > totumfackich a staraja sie tlustymi paluchami wskazywac na innych,sami
                        robiac
                        > z
                        > siebie ofiary. ja rowniez nie mam przyjemnosci rozmowy z kims takim, a
                        tabletki
                        > mozesz rowniez zazywac na przywrocenie madrosci,chociaz watpie,ze one
                        > zadzialaja.czytajac was kazdego normalnego wzdryga na kilometr,bez tabletek.
                        >

PYSKLIWA KOBIETA TO ZLE; PYSKLIWA I ZLOSLIWA KOBIETA - JESZCZE GORZEJ...

A "BLEDY TOTUMFACKIE" CO TO ZNACZA? JAK SIE ZWRACASZ DO "NIE MADRYCH" POWINNAS
                        BYC WIECEJ EDUKACYJNA...
                        • i-love-2-bike Re: PRZEZYLEM SZOK 14.09.05, 00:49
                          oscar62 napisał:

>
                          > PYSKLIWA KOBIETA TO ZLE; PYSKLIWA I ZLOSLIWA KOBIETA - JESZCZE GORZEJ...
                          >
                          > A "BLEDY TOTUMFACKIE" CO TO ZNACZA? JAK SIE ZWRACASZ DO "NIE MADRYCH" POWINNAS
                          > BYC WIECEJ EDUKACYJNA...

oskarku jesli nie rozumiesz polskiego to mi przykro,ale sa slowniki i mozna z
                          nich skorzystac,a edukacyjna to moze byc komisja,ale nie ja. ja swoja edukacje
                          kiedys tam skonczylam i dalej sie edukuje jak potrzeba. jak mowie lepiej nie
                          rozmawiajmy ze soba bo nie ma o czym,ja nie rozumiem twych mysli,a ty mych,a mi
                          nie zalezy na podlizywaniu sie tobie,czy twoim przeuroczym kolegom lub kolezankom.
                          • oscar62 Re: PRZEZYLEM SZOK 14.09.05, 07:44
                            JA WIEM, JAK TRZEBA TY LIZESZ SELEKTYWNIE... NIECH CI BEDZIE Z APETYTEM, TYLKO
                            UWAZAJ NA ZDROWIE...JEZYKA.
                            • i-love-2-bike Re: PRZEZYLEM SZOK 14.09.05, 16:14
                              oscar62 napisał:

> JA WIEM, JAK TRZEBA TY LIZESZ SELEKTYWNIE... NIECH CI BEDZIE Z APETYTEM, TYLKO
                              > UWAZAJ NA ZDROWIE...JEZYKA.

widze,ze i ty jestes z kultura bruku za pan brat,wstydz sie w twoim wieku czas
                              oglady nabrac,jesli juz na kulture za pozno. jak widac ty i arap do jednej
                              szkoly chodzicie,tam,gdzie dancia wyklada,tylko chyba bez masek gazowych ani
                              rusz.no bywaj stary,bo i z toba szkoda 3 sekund na watpliwe dyskusje o niczym.
                              • oscar62 Re: PRZEZYLEM SZOK 14.09.05, 21:14
                                OSTATNIO KTOS CYTOWAL TAKIE MADRE SLOWA: "PRZEZ 2 LATA UCZYMY SIE GADAC; PRZEZ
                                50 LAT - MILCZYC". ZDAJE MI SIE, ZE TY POTRZEBUJESZ NA TO JESZCZE, WYJATKOWO,
                                DODATKOWYCH 20 LAT...

A TWOJ TROPIKALNY BLUE FISH JEST EXELENT: TAKI BARWNY I TAKI...MILCZACY.
                                • i-love-2-bike Re: PRZEZYLEM SZOK 14.09.05, 21:30
                                  oscar62 napisał:

> OSTATNIO KTOS CYTOWAL TAKIE MADRE SLOWA: "PRZEZ 2 LATA UCZYMY SIE GADAC; PRZEZ
                                  > 50 LAT - MILCZYC". ZDAJE MI SIE, ZE TY POTRZEBUJESZ NA TO JESZCZE, WYJATKOWO,
                                  > DODATKOWYCH 20 LAT...
                                  >
                                  > A TWOJ TROPIKALNY BLUE FISH JEST EXELENT: TAKI BARWNY I TAKI...MILCZACY.

excellent tak sie pisze, a ryby nie ludzie glosu nie maja. byc moze spojrzyj
                                  sobie na dancie i daj jej taka sama rade,chyba ze nogi ci sie ze strachu przed
                                  krolowa uginaja.wy wszyscy macie jakby rozdwojenie jazni:co innego robicie sami
                                  a dobre rady dajecie innym,czas oskarku zaczac od siebie,ja egzystuje dobrze bez
                                  waszych dwoch groszy.
                                  • dana33 Re: PRZEZYLEM SZOK 14.09.05, 22:54
                                    swiete slowa pustemo, zacznij od siebie.
                                  • oscar62 Re: PRZEZYLEM SZOK 14.09.05, 23:44
                                    i-love-2-bike napisała:

> oscar62 napisał:
                                    >
                                    > > OSTATNIO KTOS CYTOWAL TAKIE MADRE SLOWA: "PRZEZ 2 LATA UCZYMY SIE GADAC;
                                    > PRZEZ
                                    > > 50 LAT - MILCZYC". ZDAJE MI SIE, ZE TY POTRZEBUJESZ NA TO JESZCZE, WYJATK
                                    > OWO,
                                    > > DODATKOWYCH 20 LAT...
                                    > >
                                    > > A TWOJ TROPIKALNY BLUE FISH JEST EXELENT: TAKI BARWNY I TAKI...MILCZACY.
                                    >
                                    > excellent tak sie pisze, a ryby nie ludzie glosu nie maja. byc moze spojrzyj
                                    > sobie na dancie i daj jej taka sama rade,chyba ze nogi ci sie ze strachu przed
                                    > krolowa uginaja.wy wszyscy macie jakby rozdwojenie jazni:co innego robicie
                                    sami
                                    > a dobre rady dajecie innym,czas oskarku zaczac od siebie,ja egzystuje dobrze
                                    be
                                    > z
                                    > waszych dwoch groszy.

RACHELCIU, JAK DWA GROSZE CI NIE STARCZA, DAMY CI TRZY GROSZE. POTEM CZOLA NA
                                    TO ZAROBILAS...
                                    • i-love-2-bike Re: PRZEZYLEM SZOK 15.09.05, 01:23
                                      oscar62 napisał:

> RACHELCIU, JAK DWA GROSZE CI NIE STARCZA, DAMY CI TRZY GROSZE. POTEM CZOLA NA
                                      > TO ZAROBILAS...

oskarku ja nie potrzebuje waszych 2 groszy mam swoje 3 i zebrac nie musze. nie
                                      zapomnij,ze ja mam zydowska krew w sobie i wiem co robic,zeby miec pieniadze.a
                                      dume mam po roznych przodkach i nie zebrze,bo wole sama na siebie zarobic,to
                                      lepsze niz zyc z datkow.
                                      • oscar62 Re: PRZEZYLEM SZOK 15.09.05, 09:18
                                        i-love-2-bike napisała:

> oscar62 napisał:
                                        >
                                        >
                                        > > RACHELCIU, JAK DWA GROSZE CI NIE STARCZA, DAMY CI TRZY GROSZE. POTEM CZOL
                                        > A NA
                                        > > TO ZAROBILAS...
                                        >
                                        > oskarku ja nie potrzebuje waszych 2 groszy mam swoje 3 i zebrac nie musze. nie
                                        > zapomnij,ze ja mam zydowska krew w sobie i wiem co robic,zeby miec pieniadze.a
                                        > dume mam po roznych przodkach i nie zebrze,bo wole sama na siebie zarobic,to
                                        > lepsze niz zyc z datkow.

AHA - ZYDOWSKA KREW... TY NIE JESTES PIERWSZA I TEZ NIE OSTATNIA W NIENAWISCI
                                        DO SWEGO NARODU. A TY NIENAWIDZISZ KAZDYM SWOIM TCHEM I UDAJESZ W SWEJ HUCPIE
                                        ZE TO SAMOKRYTYKA. ZALOSNA Z CIEBIE "ZYDOWKA" I TY SIE NAWET NIE RUMIENISZ GDY
                                        CI TO PRZYPOMINAJA. BRRR.
                                        >
                                        >
                                        • krystian71 Re: PRZEZYLEM SZOK 15.09.05, 10:11
                                          OSKARKU, MOGLBYS LASKAWIE WYSKOCZYC Z MOJEGO WATKU Z TYM PAPLANIEM, RACHELKA
                                          POKI CO CI NIE ODPOWIE BO SMACZNIE LULA, JA NIE POTRZEBUJE TAKIEGO PODBIJANIA ,
                                          A TY ZALUZ SOBIE SWOJ I POGADAJ O NICZYM, NAWET ZE MNA, ALE NIE W TYM MIEJSCU
                                          Z GORY DZIEKUJE
                                          • dana33 Re: PRZEZYLEM SZOK 15.09.05, 10:55
                                            nu, jesli oscar wyskoczyl, to ja bede podbijac: te twoje posty to szokuje wielu
                                            na forum i nie dam mu tak szybko umrzec...
                                            • krystian71 Re: PRZEZYLEM SZOK 15.09.05, 11:10
                                              tobie wolno, ty tu przeciez robisz za idiotke forumowa i nikt sie nie zdziwi.
                                              Oskara zas troche szkoda do tak glupiej roboty, jemy rza na jakis czas udaje
                                              sie cos na temat napisac.
                                              A tematem , przypominam ci, jest fakt,ze Tuwim wielki poeta polski o
                                              korzeniach zydowskich i wolnomysliciel deklarowal wiare nie w jakiegos
                                              mrocznego,msciwego i zawistnego Jehowe,jak by pochodzenie jego na to mialo
                                              skazywac, ale Jedynego,Prawdziwego i Uniwersalnego Jezusa Chrystusa :))))
                                              A teraz podbijaj,he,he
                                          • oscar62 Re: PRZEZYLEM SZOK 15.09.05, 23:00
                                            krystian71 napisała:

> OSKARKU, MOGLBYS LASKAWIE WYSKOCZYC Z MOJEGO WATKU Z TYM PAPLANIEM, RACHELKA
                                            > POKI CO CI NIE ODPOWIE BO SMACZNIE LULA, JA NIE POTRZEBUJE TAKIEGO
                                            PODBIJANIA ,
                                            >
                                            > A TY ZALUZ SOBIE SWOJ I POGADAJ O NICZYM, NAWET ZE MNA, ALE NIE W TYM MIEJSCU
                                            > Z GORY DZIEKUJE
                                            >
                                            ---------------------------
                                            KRYSTIANKU, JA MYSLE ZE TY BYS SIE OBRAZIL GDYBYM CIE PROSIL WYNIESC Z MEGO
                                            WATKU. ALE UWAZAJAC, ZE NIE MA "MOICH I TWOICH" WATKOW NIE OMIESZKALBYM ODPISAC
                                            RACHELCI GDYBY WLASNIE TU ZNOWU WYSTAWILA SWOJE ZAOSTRZONE PAZNOKCIE. PONIEWAZ
                                            TYM RAZEM LULA PRZYNAJMNIEJ DO GODZ.18.00 JEJ CZASU, SPRAWA JEST SAMA PRZEZ
                                            SIEBIE (TYMCZASEM) ROZTRZYGNIETA.
                                            • krystian71 Re: PRZEZYLEM SZOK 16.09.05, 09:22
                                              ALEZ W ZADNYM WYPADKU, NIE CHCIALEM CIEBIE URAZIC,TYLKO ROZUMIESZ, TU MASA
                                              WATKOW, NAJCZESCIEJ DANY W 90 % SKLADA SIE Z DWUSTRONNYCH PYSKOWEK, ZUPELNIE
                                              NIE NA TEMAT,WYSTARCZY ,ZE ZLY LOS ZETKNIE DANE Z GINI CHOCBY.
                                              MNIE TAKIE REKORDY DLUGOSCI NIE IMPONUJA.
                                              A TEMAT TUWIM-CHRZESCIANIN WYDAWAL MI SIE BYC CIEKAWYM.
                                        • i-love-2-bike Re: PRZEZYLEM SZOK 15.09.05, 23:08
                                          oscar62 napisał:

> AHA - ZYDOWSKA KREW... TY NIE JESTES PIERWSZA I TEZ NIE OSTATNIA W NIENAWISCI
                                          > DO SWEGO NARODU. A TY NIENAWIDZISZ KAZDYM SWOIM TCHEM I UDAJESZ W SWEJ HUCPIE
                                          > ZE TO SAMOKRYTYKA. ZALOSNA Z CIEBIE "ZYDOWKA" I TY SIE NAWET NIE RUMIENISZ GDY
                                          > CI TO PRZYPOMINAJA. BRRR.

i znowu czegos nie pojeles,ale z wami ciezko dyskutowac,bo jak zwykle widzisz
                                          tylko jedno. po pierwsze oskarze ja nie jestem zydowka,jestem POLKA a potem
                                          obywatelka swiata,prosze nie zapominaj o tym i nie przypisuj mi rzeczy
                                          nieprawdziwych. nie mam sie co rumienic,gdyz nigdy nikogo nie okradalam,nie
                                          zabijalam,zawsze pracowalam na siebie,pomagalam innym a czyjes dyrdymalki na
                                          taki ,czy inny temat mnie osbiscie malo obchodza. na waszym miejscu to ja bym
                                          sie rumienila,gdyz na innym watku ktos podal jakie rasistowskie opinie macie
                                          wlasnie wy o innych nacjach. rzaden cywilizowany narod na swiecie czegos takiego
                                          nie tworzy,a wiec ty mi tu ze wstydem szanowny kolego nie wyjezdzaj.
                                          > >
                                          > >
                                          • oscar62 Re: PRZEZYLEM SZOK 15.09.05, 23:23
                                            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=28902680&a=29060276
                                            NIE JESTES ZYDOWKA A CO TAM Z TA ZYDOWSKA KRWIA? PATRZ WYZEJ.
                                            • i-love-2-bike Re: PRZEZYLEM SZOK 16.09.05, 00:18
                                              oskarku fakt,ze moja prabacia byla zydowka w moich oczach nie czyni ze mnie
                                              zydowki. ja wychowywalam sie w Polsce w duchu chrzescijanskim,mam rowniez
                                              przodkow niemcow,hiszpanow,litwinow i inne nacje,wiec jesli juz to jestem albo
                                              wszytkimi tymi nacjami,albo poprostu jedna ,ta ktora sie czuje. ja bylam,jestem
                                              i bede czula sie POLKA wiec prosze,zebyscie sobie to uswiadomili. poza tym
                                              fakt,ze WY nigdy nie zaakceptujecie kogos niezgadzajacego sie z waszymi,w moim
                                              mniemaniu rasistowskimi ,pogladami,jest dla mnie wystarczajacy aby wiedziec kim
                                              jestem. najwieksze wulgaryzmy na tym forum leca pod moim adresem wlasnie od was
                                              a wiec pozwol,ze z czystym sercem jeszcze raz tobie podkresle kim jestem:DUMNA
                                              POLKA I OBYWATELKA SWIATA.
                                              • oscar62 Re: PRZEZYLEM SZOK 16.09.05, 09:16
                                                RACHELCIU, DUMNA POLKA KONTRA DUMNY ZYD... KARTY NA STOLE. JESLI BEDZIESZ
                                                NADAWAC JAKO DUMNA POLKA I NIE WALIC W PODBRZUSZE DUMNEMU ZYDOWI I JEGO
                                                PANSTWU - WSIO W PORIADKIE.
                                                • i-love-2-bike Re: PRZEZYLEM SZOK 16.09.05, 15:16
                                                  oscar62 napisał:

> RACHELCIU, DUMNA POLKA KONTRA DUMNY ZYD... KARTY NA STOLE. JESLI BEDZIESZ
                                                  > NADAWAC JAKO DUMNA POLKA I NIE WALIC W PODBRZUSZE DUMNEMU ZYDOWI I JEGO
                                                  > PANSTWU - WSIO W PORIADKIE.

dumny zydzie ja jestem nie tylko dumna polka,ale i wyksztalcona polka i nie
                                                  przyjmuje rozkazow od nikogo,ani nie kupuje klamstw czy wykretow. ja jestem
                                                  zawsze fair dla tych,ktorzy mnie nie atakuja,a atakowana umiem tak czy tak
                                                  lepiej panowac nad soba niz wielu z was. tu nie ma co robic z siebie ofiary ani
                                                  stawiac warunkow,tylko poprostu rozmawiac jak rowny z rownym,bez
                                                  przypominania,ze ktos sie powinien rumienic,czy wstydzic,czy jeszcze tam inne
                                                  brednie wyciagac bo mial kogos tam jako przodka. ja chetnie rozmawiam ale kitow
                                                  nie kupuje a teraz zycze ci milego dnia,czy wieczoru,aby ten nudny i ciagnacy
                                                  sie bez konca temat zakonczyc.
                                                  • oscar62 Re: PRZEZYLEM SZOK 16.09.05, 15:39
                                                    i-love-2-bike napisała:

> oscar62 napisał:
                                                    >
                                                    > > RACHELCIU, DUMNA POLKA KONTRA DUMNY ZYD... KARTY NA STOLE. JESLI BEDZIESZ
                                                    >
                                                    > > NADAWAC JAKO DUMNA POLKA I NIE WALIC W PODBRZUSZE DUMNEMU ZYDOWI I JEGO
                                                    > > PANSTWU - WSIO W PORIADKIE.
                                                    >
                                                    > dumny zydzie ja jestem nie tylko dumna polka,ale i wyksztalcona polka i nie
                                                    > przyjmuje rozkazow od nikogo,ani nie kupuje klamstw czy wykretow. ja jestem
                                                    > zawsze fair dla tych,ktorzy mnie nie atakuja,a atakowana umiem tak czy tak
                                                    > lepiej panowac nad soba niz wielu z was. tu nie ma co robic z siebie ofiary
                                                    ani
                                                    > stawiac warunkow,tylko poprostu rozmawiac jak rowny z rownym,bez
                                                    > przypominania,ze ktos sie powinien rumienic,czy wstydzic,czy jeszcze tam inne
                                                    > brednie wyciagac bo mial kogos tam jako przodka. ja chetnie rozmawiam ale
                                                    kitow
                                                    > nie kupuje a teraz zycze ci milego dnia,czy wieczoru,aby ten nudny i ciagnacy
                                                    > sie bez konca temat zakonczyc.

JAK CZLOWIEK ZACZYNA Z TOBA MOWIC NORMALNIE ODRAZU STAJE SIE NUDNY... A WIEC
                                                    POSTARAM SIE NIE BYC NUDNY I TO W TWOIM DUCHU. W TEJ CHWILI NIE MAM ZAMIARU
                                                    OPUSCIC FS... TYMCZASEM IDE NA SJESTE PO ZMUDNEJ DRODZE. DOWIDZENIA 90% POLKA,
                                                    A MOZE 95% (JUZ SAM NIE WIEM).
                                                  • i-love-2-bike Re: PRZEZYLEM SZOK 16.09.05, 15:44
                                                    oscar62 napisał:

>
                                                    >
                                                    > JAK CZLOWIEK ZACZYNA Z TOBA MOWIC NORMALNIE ODRAZU STAJE SIE NUDNY... A WIEC
                                                    > POSTARAM SIE NIE BYC NUDNY I TO W TWOIM DUCHU. W TEJ CHWILI NIE MAM ZAMIARU
                                                    > OPUSCIC FS... TYMCZASEM IDE NA SJESTE PO ZMUDNEJ DRODZE. DOWIDZENIA 90% POLKA,
                                                    > A MOZE 95% (JUZ SAM NIE WIEM).

a moze byc dowidzenia bez podtekstow? zeby tu rozmawiac nie musimy sie rasowo
                                                    deklarowac,wszyscy chyba mowimy po polsku. dla mnie nie jestes nudny jesli o
                                                    czyms innym,a nie o mnie nadajesz oskarku,tylko nie pouczaj mnie,ani nie
                                                    szczyp,bo wtedy niestety i ja zaczynam to robic ,a w miedzyczasie rozmowa ucieka
                                                    do nikad.odpoczywaj i sie relaksuj,to pomaga zregenerowac sily.
                                                  • oscar62 Re: PRZEZYLEM SZOK 16.09.05, 18:43
                                                    RACHELCIU, TERAZ TO BRZMI LEPIEJ. NA JAK DLUGO?...
                                                  • i-love-2-bike Re: PRZEZYLEM SZOK 16.09.05, 18:53
                                                    oscar62 napisał:

> RACHELCIU, TERAZ TO BRZMI LEPIEJ. NA JAK DLUGO?...

na jak dlugo oboje mamy na to ochote,tak zwykle jest w zyciu.
                          • arap1 Re: w CHLEWIE UCZYLAS SIE z KRYSTJANKIEM 14.09.05, 08:02
                            kwicztsz tu na forum prosie
                    • dziwak4 Re: PRZEZYLEM SZOK 13.09.05, 03:16

oscar62 napisał:

> POWIEDZIALBYM ZE TY NIE JESTES ANTYSEMITKA Z STYLEM - Z TAKIMI JESZCZE POTRAFIE
                      >
                      > ROZMAWIAC - I DLATEGO UWAZAM ZE SZKODA NAWET NA CIEBIE TRACIC MINUTE. IDE
                      > POLYKAC TABLETKE PRZECIW MDLOSCI...

A co Ty myslales,ze zwyklego polskiego katola stac na cos innego?
                      To wszystko gnoj,ktorego robactwo bedzie jadlo.
                      Oni nawet nie zrozumieli mojej ironii.Bydlo!
                      pozdr,
                      :)
                      • i-love-2-bike Re: PRZEZYLEM SZOK 13.09.05, 04:01
                        dziwak4 napisał:

>
                        >
                        >
                        > A co Ty myslales,ze zwyklego polskiego katola stac na cos innego?
                        > To wszystko gnoj,ktorego robactwo bedzie jadlo.
                        > Oni nawet nie zrozumieli mojej ironii.Bydlo!
                        > pozdr,
                        > :)
                        oj wej ale madry wpis,nic dodac nic ujac,bydelko z mycka najlepsze.
                      • krystian71 Re: PRZEZYLEM SZOK 14.09.05, 09:14
                        po raz trzeci szukasz okazji do zwady i jakos nikt powaznie sie toba nie
                        zajmuje.Biedaczysko :))Probuj dalej, ale moze nie na tym watku,bo tezy jakie tu
                        stawiasz nt polskiego narodu,katolicyzmu,Boga inni obrabiali wiele razy , z
                        duzo wieksza finezja,wiec mnie chwilowo nie interesuja
          • dana33 julian tuwim 11.09.05, 22:26
            www.shalom.org.pl/eng/index.php?mid=7&wid=6
            • polski_francuz Uwaga robisz 26/26 11.09.05, 22:29
              a ja poprawiam na 27/26:)

PF

• i-love-2-bike Re: Uwaga robisz 26/26 11.09.05, 22:30
                polski_francuz napisał:

> a ja poprawiam na 27/26:)
                >
                > PF
                >
                tu jest wlasnie jego piekny wiersz.

www.literatura.zapis.net.pl/okresy/20leciemiedzywojenne/Tuwim/chrystus.htm
        • rakunica Tuwim byl Polakiem 13.09.05, 04:14
          Byl Polakiem z duszy, nie mial innej ojczyzny tylko te jedna - nasza wspolna.
          Pisal po polsku i jest polskim poeta chociaz z zydowska krwia.

A propos wyprowadzanych psow: w Kwiatach Polskich jest taki smutny wstrzasajacy
          fragment poswiecony psom mordowanym i skazanym na tragedie na rowni ze swoimi
          wlascicielami.

Nie pamietam dokladnie bo to cale lata minely kiedy nad tym plakalam - ale bylo
          to jakos tak:

"I wy warszawskie psy w dniu kary
          swoj obowiazek psi spelnijcie
          Zwyjcie sie wszystkie i zbiegnijcie
          straszliwie pomscic swe ofiary"

Za te szczeniaki w koszyku pozostawione, za inne psie nieszczescia - nie tylko
          ludzie maja swoje rachunki do wyrownania - Tuwim to czul i rozumial i wzywal do
          zemsty i wymierzenia kary zbrodniarzom. Bez grubej kreski za zbrodnie.

Anna Kozlowska
          • dziwak4 Re: Tuwim byl Polakiem 13.09.05, 06:36
            rakunica napisała:

> Byl Polakiem z duszy, nie mial innej ojczyzny tylko te jedna - nasza wspolna.
            > Pisal po polsku i jest polskim poeta chociaz z zydowska krwia.
            >
            > A propos wyprowadzanych psow: w Kwiatach Polskich jest taki smutny wstrzasajacy
            > fragment poswiecony psom mordowanym i skazanym na tragedie na rowni ze swoimi
            > wlascicielami.
            >
            > Nie pamietam dokladnie bo to cale lata minely kiedy nad tym plakalam - ale bylo
            > to jakos tak:
            >
            > "I wy warszawskie psy w dniu kary
            > swoj obowiazek psi spelnijcie
            > Zwyjcie sie wszystkie i zbiegnijcie
            > straszliwie pomscic swe ofiary"
            >
            > Za te szczeniaki w koszyku pozostawione, za inne psie nieszczescia - nie tylko
            > ludzie maja swoje rachunki do wyrownania - Tuwim to czul i rozumial i wzywal do
            > zemsty i wymierzenia kary zbrodniarzom. Bez grubej kreski za zbrodnie.
            >
            > Anna Kozlowska

A jakie to ma znaczenie,czy byl Zydem,Polakiem,Indianinem........?
            Byl przedewszystkim poeta,czlowiekiem nieprzecietnym,wrazliwym na zlo,
            czy to nie wystarczy?
            Widocznie, nie, w tej zapyzialej polsce.
    • 1ja Re: PRZEZYLEM SZOK+ 12.09.05, 00:19
      Nie bede milosierny:
      Mickiewicz i Chrystus tez byli od matki obcej.
      • 1ja Re: P.S+ 12.09.05, 00:21
        <<<<<<<<<<<<<Re: PRZEZYLEM SZOK
        Autor: krystian71
        Data: 11.09.05, 21:53 + dodaj do ulubionych wątków

skasujcie post

+ odpowiedz cytując + odpowiedz

--------------------------------------------------------------------------------
        Tuwima to warto chyba czytac ,nie zwracajac uwagi na jego wyznanie,bo nawet
        tego autorem >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

To drobnostka.
        Zydzi i nie takie rzeczy moga dokazywac.

• dziwak4 Re: PRZEZYLEM SZOK 12.09.05, 02:30

A ja przezylem szok widzac taki watek na tym forum.
      Niestety,ale to wszystko nieprawda.
      W mlodosci mamiono nas roznymi rzeczami.
      Prawda jest inna,liczy sie tylko poped seksualny
      i smierc.
      Nie wierzycie? To sobie nie wierzcie,latwiej wam bedzie
      wytrwac do konca waszego swiata stworzonego poprzez pijanego
      Boga. (na tym moscie to ryzy podszedl do ryzego,ale tamten go nie
      poznal,bo byl zalany i jego mysli zajete byly czym innym,a czym
      to widac z tego kogo poznal ... dziwke.)
      Przyjemnej zabawy w tym pieknym,cudownym swiecie stworzonym poprzez
      pijanego zboczenca seksualnego,ktorego nazywacie Bogiem i onanizujecie
      sie moralnie.A fe.
      :)

Amerykanscy uczeni udowodnili,ze onanizm jest zdrowszy od normalnego stosunku,
      obalajac dotychczasowa teze odwrotna.Woody Allen nazwal onanizm forma
      doskonalej milosci do osoby bedacej obiektem jego.
      Widac zatem,ze to ksiaze tego swiata polaczyl zwiazkiem malzenskim kobiete
      i mezczyzne,aby wiecej cierpieli i zycie toczylo sie dalej.
      Niech zyja onanisci i homoseksualisci.Precz z Natura obca czlowiekowi od
      narodzin az do smierci.
      • i-love-2-bike Re: PRZEZYLEM SZOK 12.09.05, 02:34
        wypij jeszcze wiecej a nie bedziesz musial sie nawet meczyc z onanizowaniem
        siebie,szkoda czasu,mozna latwiej i szybciej walnac sie w pusty leb,tez pewnie
        to polubisz. robactwo przeciez niczego nie czuje.
        • krystian71 Re: PRZEZYLEM SZOK 12.09.05, 09:36
          troche stoicyzmu rachelko, mina lata i nawet dziwak inaczej zaspiewa, w
          chorze:)))
          • i-love-2-bike Re: PRZEZYLEM SZOK 12.09.05, 16:31
            krystian71 napisała:

> troche stoicyzmu rachelko, mina lata i nawet dziwak inaczej zaspiewa, w
            > chorze:)))

bez obrazy,ale gluchy muzycznie nigdy nie zaspiewa w chorzy,chyba,ze mu struny
            przeszczepia:))
      • szampon4jajeczny Re: PRZEZYLEM SZOK 14.09.05, 18:18
        Pięknie napisane.
    • pomruk Małe pytanie 12.09.05, 02:47
      Czy Żyd nie może być Polakiem?
      • i-love-2-bike Re: Małe pytanie 12.09.05, 02:50
        pomruk napisał:

> Czy Żyd nie może być Polakiem?

tego nie wiem,wiedlug naszych forumowych einsteinow chyba nie,oni musza ich
        zakatalogowac jako "zyd" i tyle. mysmy uczyli sie o polakach,wiec ja pozostaje
        przy mojej definicji,gdyz to forum jest jakby troszke skrzywione jednostronnie.
      • w_ojciech Re: Małe pytanie 12.09.05, 02:52
        pomruk napisał:
        --------------------------------------------------------
        • i-love-2-bike Re: Małe pytanie 12.09.05, 02:55
          w_ojciech napisał:

> pomruk napisał:
          > > Czy Żyd nie może być Polakiem?
          > --------------------------------------------------------
          • dana33 Re: Małe pytanie 12.09.05, 07:32
            polska pustema
      • krystian71 a kto tu tak twierdzi, przeciez ten watek nie o ty 12.09.05, 09:37

• 1ja Re: ?+ 12.09.05, 17:23
      >>>>>>>>>>>>< Małe pytanie
      pomruk 12.09.05, 02:47 + odpowiedz

Czy Żyd nie może być Polakiem?

• Re: Małe pytanie
      i-love-2-bike 12.09.05, 02:50 + odpowiedz

pomruk napisał:

tego nie wiem,wiedlug naszych forumowych einsteinow chyba nie,oni musza ich
      zakatalogowac jako "zyd" i tyle. mysmy uczyli sie o polakach,wiec ja pozostaje
      przy mojej definicji,gdyz to forum jest jakby troszke skrzywione jednostronnie.
    • antek_cukierman Przeżyj to jeszcze raz 13.09.05, 07:17
      "Był taki znany w Warszawie architekt, mieszkał w domku jednorodzinnym
      niedaleko getta. Kiedy getto płonęło, obudził się którejś nocy, bo coś się
      ruszało po werandą. Wyszedł, zobaczył dwoje malutkich żydowskich dzieci, trzy i
      cztery lata. To co on zrobił? Wziął te dzieci za rączki i poprowadził prosto do
      żandarmów. I obydwoje rozstrzelali. Służyła u niego Żydówka - jako Polka
      oczywiście - ona mi to opowiedziała. Potem stanął na ganku, z getta widać ten
      dym, te płomienie, i mówi: "Szkoda, że Tuwimes się nie smaży razem z nimi." I
      już. Ona potem stamtąd uciekła, ale to nieważne. Skończyła się wojna, on został
      jednym z głównym architektów w Biurze Odbudowy Stolicy." .....

Marek Edelman,
      Tygodnik Powszechny nr 16, 18 kwietnia 1993,

www.zwoje-scrolls.com/zwoje14/text12p.htm
      • polski_francuz Re: Przeżyj to jeszcze raz 13.09.05, 07:39
        A jak widzisz szklanka na wpol woda napelniona, to mowisz oczywiscie, ze
        szklanka jest prozna?

Po co takie wspominki wyciagasz, w sluzbie nienawisci polsko-zydowskiej?

Na filozofie moge ci tylko powiedziec: krzyz na droge.

PF
        • antek_cukierman Podpowiem - 13.09.05, 07:47
          w służbie normalnego widzenia rzeczywistości. Z jej blaskami i cieniami.

Których Ty, epatując to forum swoją umiejętnością syntetyzowania danych - nie
          potrafisz dostrzec.
          • polski_francuz Re: Podpowiem - 13.09.05, 07:49
            Teza, antyteza, synteza. A ty zaczynasz sie jakac na antytezie...

PF
      • dana33 Re: Przeżyj to jeszcze raz 13.09.05, 21:55
        no i co antos? jakos krystianek strasznie zaszokowony po raz drugi, ze nic na
        to opowiadanie edelmana (zyd, ale zostal w polsce i nie chce mieszkac w tym
        waszym israelu... cos takiego mniej wiecej napisal wtedy).... jak juz raz
        chwalili prawdomownosc edelmana to trudno teraz powiedziec ze klamie, nie?
      • i-love-2-bike Re: Przeżyj to jeszcze raz 13.09.05, 22:20
        fajnie antos,ze przezywasz zawsze tylko jeden spekt zbrodni wojennych:polacy
        wydajacy zydow. tak dla odswierzenia twojej pamieci moze przypomnisz sobie kto
        te wojne zaczal i gdzie, i kto byl brutalnie karany i rozwalany za to,ze BYL
        POLAKIEM. ty choc sam mieszkasz w Polsce zdajesz sie zapominac kim jestes,kim
        byli twoi przodkowie i kto na tej wojnie ucierpial i dlaczego? mozna miec
        watpliwosci czytajac ciebie,czy ciebie wogole cierpienia POLAKOW obchodza?
        www.ipn.gov.pl/inf_kszpnp.html
        • dana33 Re: Przeżyj to jeszcze raz 13.09.05, 22:31
          fajnie pustemo, ze przezywasz zawsze tylko jeden Aspekt zbrodni wojennych:
          zydzi ktorzy wydawali polakow. tak dla odswieZenia twojej pamieci moze
          przypomnisz sobie kto te wojne zaczal i gdzie i ktor byl brutalnie karany i
          rozwalany za to ze BYL ZYDEM.
        • antek_cukierman Tuwim - 13.09.05, 22:44
          wam:

Spotkali się w święto o piątej przed kinem
          Miejscowa idiotka z tutejszym kretynem.

Tutejsza idiotko! - rzekł kretyn miejscowy -
          Czy pragniesz pójść ze mną na film przebojowy?

Miejscowa kretynka odrzekła - Z ochotą,
          Albowiem cię kocham, tutejszy idioto.

Więc kretyn miejscowy uśmiechnął się słodko
          I poszedł do kina z tutejsza idiotką.

Na miłym macaniu spłynęła godzinka
          I była szczęśliwa miejscowa kretynka.

Aż wreszcie szepnęła: - kretynie tutejszy!
          Ten film, mam wrażenie, jest coraz nudniejszy.

Więc poszli na sznycel, na melbę, na winko,
          Miejscowy idiota z tutejszą kretynką.

Następnie się zwarli w uścisku zmysłowym
          Tutejsza idiotka z kretynem miejscowym.

W ten sposób dorobią się córki lub syna:
          Idioty, idiotki, kretynki, kretyna.

By znowu się mogli spotykać przed kinem
          Tutejsza idiotka z miejscowym kretynem.

Krystian71 napisała:
          ...Tuwima to warto chyba czytac ,nie zwracajac uwagi na jego wyznanie,bo nawet
          tego autorem....

-love-2-bike napisała:
          oni i te ich pacyny gdzie nie moga to swoj kit wciskaja. tyle lat uczylismy sie
          jakis innych rzeczy i na forum nagle dowiadujesz sie,ze ziemia i slonce byly tez
          zydowskie,how nice. ich pyszalkowatosc nie ma konca. jacys oblakani chorzy z
          majakami tu pisuja.

dziwak4 napisał:
          A jakie to ma znaczenie,czy byl Zydem,Polakiem,Indianinem........?
          Byl przedewszystkim poeta,czlowiekiem nieprzecietnym,wrazliwym na zlo,
          czy to nie wystarczy?
          Widocznie, nie, w tej zapyzialej polsce.
          • dana33 do zaszokowanego krystianka..... 14.09.05, 00:01
            widzisz krystianek, jakby tuwim nie wyjechal w 1939 na zachod, to by tego
            tuwimes jakis architekt polski niemcom podprowadzil i nie byloby ani kwiatow
            polskich, ani nic z tej cudownej jego tworczosci, ktora dzisiaj wszyscy (oprocz
            biedronki) sie tak zachwycamy. ktora sie ty, obludniku, tak zachwycasz, mimo ze
            zyd ja napisal....
            i tu, przed czym sie tak bronicie:

"Była jeszcze inna krwawiąca rana: tragedia narodu żydowskiego. Tuwim był
            Polakiem. Był też Żydem.

W czterdziestym czwartym napisał odezwę zatytułowaną My, Żydzi polscy. Oto
            kilka fragmentów:

...I od razu słyszę pytanie: „Skąd to My?” Pytanie w pewnym stopniu
            uzasadnione. Zadają mi je Żydzi, którym zawsze tłumaczyłem, że jestem Polakiem,
            a teraz zadadzą mi je Polacy, dla których, w znakomitej ich większości, jestem
            i będę Żydem. Oto odpowiedź dla jednych i drugich.

(...)„Polak, bo się w Polsce urodziłem, wzrosłem, wychowałem, nauczyłem, bo w
            Polsce byłem szczęśliwy i nieszczęśliwy, bo z wygnania chcę koniecznie wrócić
            do Polski, choćby mnie gdzie indziej rajskie rozkosze zapewniano (...) Polak,
            bo po polsku spowiadałem się z niepokojów pierwszej miłości (...) Polak dlatego
            także, że brzoza i wierzba są mi bliższe niż palma i cyprysy, a Mickiewicz i
            Szopen drożsi niż Szekspir i Beethoven. Drożsi dla powodów, których żadną racją
            nie potrafię uzasadnić.

Ale kiedy krew Żydów popłynęła „najszerszymi i najgłębszymi strumieniami”, jako
            syn Spalonego Narodu, przyjmuje „krwawe, gorące męczennicze braterstwo z
            Żydami”. On również poniósł bolesną stratę: hitlerowcy zamordowali jego chorą
            matkę. "
            www.magwil.lt/archiwum/2003/mww12/grud-6.htm

nie, ze cos zrozumiesz z tego linku....
          • tatonka 13.09 te same teksty powtarzane jak motto- 16.09.05, 18:56
            do upadlego. Nie moglyby byc bardziej nudne...
            Wszyscy wiemy juz ze najciekawszy i zupelnie ´niekretynski´ byl ten wielki
            radziecki postep w postaci spoconej lokomotywy...
    • krystian71 Do tych wszystkich co nie rozumieja slowa pisanego 14.09.05, 09:34
      a nawet do arapa, ktory nic nie rozumie.
      A to chyba dlatego,ze zawodowo zajmuja sie szukaniem sladow zydostwa w kazdym
      czlowieku ktory coa w zyciu osiagnal,babki , prababki,chocby lokaja
      Tych wszystkich, ktorym getto myslowe spustoszylo umysl i wrazliwosc i o niczym
      innym juz pisac nie potrafia.
      Watek powstal nie w celu ustalenia pochodzenia Juliana Tuwima, to sprawa
      powszechnie znana i banalna.
      Zainteresowal mnie on jako Zyd ale jednoczesnie nie zyd.
      Bo o tym po prostu nie wiedzialem.Tak jak np wiedzialem o Romanie
      Brandstaetterze,a to piosenka zawsze mnie fascynowala,odbijajac w jakis sposob
      moje wlasne doswiadczenia i przyjemnie mi bylo, wyczuwajac jakas jednosc,
      tozsamosc przezyc z wielkim poeta.Podobne, choc zapewne lzejsze mialbym
      odczucia, gdyby Tuwim napisal to samo o plemiennym Bogu swych pobratymcow,ale
      tak sie nie stalo, on wybral innego, uniwersalistycznego, ktory nalezy do
      wszystkich i dla ktorego nie masz Greka ani Zyda.
      Ale to inna bajka.Jak widac,dla niektorych za trudna
      • antek_cukierman Tuwim 14.09.05, 11:00
        gdyby Cię nie znał to by i może uwierzył. Ponieważ szepnąłem mu do ucha słowo
        ktoś zacz - zadedykował Ci:

Przyszedł śmierdziel do ogrodu
        I stwierdził,
        Że się ktoś dopuścił smrodu,
        Bo śmierdzi.

Stanął śmierdziel, żeby fakt ten
        Ustalić
        I cos w związku z tym nietaktem
        Uchwalić.

Więc się śmierdziel zebrał licznie
        W drzew cieniu,
        Protestując energicznie
        W imieniu.

Potem ruszył po ogrodzie
        Pochodem,
        Krzycząc: "Hańba! Precz, narodzie,
        Ze smrodem!"

Krzyczał, ryczał, ducha sławił
        (Nie ciało),
        Ale gdzie się tylko zjawił -
        Śmierdziało.

Z tego morał się wywodzi
        Dla wielu:
        Nie protestuj, gdy sam smrodzisz,
        Śmierdzielu.

• dana33 Re: Tuwim 14.09.05, 13:16
          :))))
          • krystian71 cywilizacja obrazkowa 14.09.05, 13:40
            przykro mi danus,ale to forum nie daje wielkich mozliwosci w stosowaniu
            piktogramow, choc zwazywszyna twoj i nie tylko twoj problem ze zrozumieniem
            tekstu pisanego,wielokrotnie mialem ochote caly problem przedstawic w obrazkach-
            buziaczkach wesolych i smutnych.

Wiadomo, zukerman wkleja co mu pod reke podpadnien,nie wysila sie ,zeby bylo
            apropos.I wasze wspolne niedostatki intelektualne nie pozwolily wam zauwazyc,ze
            Tuwim adresuje swoj wierszyk,do takich , ktorzy wszystkim smrod zarzucaja,byc
            moze z braku bogatego slownictwa, lub innych ograniczen umyslowych.Czyli innymi
            slowy poeta odresuje swoj wiersz do takich jak ty.
            A teraz popatrz nizej, buhahahaha
            bo: Z tego morał się wywodzi
            Dla wielu:
            Nie protestuj, gdy sam smrodzisz,
            Śmierdzielu.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=25630502&a=26747385
            smierdzisz strasznie. zasmrodziles cale forum.
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=26657876&a=26701100
            smierdzisz ciagle ty, krystianku. nawet powiem, ze coraz bardziej.
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=26657876&a=26698854
            do tego, ze
            smierdzisz. bo smierdzisz.
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=26657876&a=26695826
            bo ze smierdzisz
            antysemityzmem na odleglosc, to czuc.
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=24104077&a=24166316
            a ty smierdzisz juz dawno krystianek...
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=22579809&a=22717996
            z cala przyjemnoscia stwierdzam krystianku, ze smierdzisz
            • dana33 Re: cywilizacja obrazkowa 14.09.05, 13:52
              wszystko sie zgadza krystianku, wszystko to ja napisalam. przykro mi
              niezmiernie, ze nie mam genialnego talentu tuwima, zeby ubrac wszystko tak
              trafnie w wiersz, jak on to zrobil. nie mniej, smierdzacy zapach po tobie czuje
              na forum kazdy normalny czlowiek.
            • krystian71 Re: cywilizacja obrazkowa 14.09.05, 13:53
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=26723507&a=26728712
              • dana33 Re: cywilizacja obrazkowa 14.09.05, 14:11
                nu, juz powiedzialam, smierdzisz ciagle i bez przerwy i daje temu wyraz zawsze
                wtedy, kiedy zapaszek przenika nawet przez maske na nosie...
                • krystian71 Re: cywilizacja obrazkowa 14.09.05, 14:22
                  na ten temat masz osobny watek, poswiecony , ze tak powiem tylko twojej osobie,
                  a wiec to co lubisz najbardziej.
                  do tego watku raczej mi nie pasujesz,wiec pozwol,ze sie w tym miejscu z toba
                  pozegnam, nie interesuje mnie bicie rekordow dlugosci watku w ten wlasnie
                  ulubiony przez ciebie sposob.
                  Bo nie ukrywajmy, twoje watki z tego sie glownie skladaja,z tasiemcowych
                  dziesiatkow krotkich wypowiedzi w stylu:"jestes swinia, nie to ty jestes swinia"
                  • dana33 Re: cywilizacja obrazkowa 14.09.05, 14:31
                    nu, to nie moj watek, tylko twoj.... ladnie go podbijam nie myslisz? zebys tez
                    mial jakis watek z wieloma wpisami.... largit jestem, nie? :))))
            • i-love-2-bike Re: cywilizacja obrazkowa 14.09.05, 16:15
              krystian71 napisała:

>
              > Dla wielu:
              > Nie protestuj, gdy sam smrodzisz,
              > Śmierdzielu.
              >
              >nasza ferajna jak widac ma co niece pozatykane wiec te wonie rozane tu roznosi:))
              • antek_cukierman Tuwim 14.09.05, 17:04
                - cyklistce

Oto krytyk, który idealnie
                Umie geniusz połączyć z głupotą,
                Każdym słowem dowodząc genialnie,
                Że jest bardzo wybitnym idiotą.

i-love-2-bike napisała:

nasza ferajna jak widac ma co niece pozatykane wiec te wonie rozane tu
                roznosi:))
                • i-love-2-bike Re: Tuwim 14.09.05, 17:10
                  antek_cukierman napisał:

> - cyklistce
                  >
                  > Oto krytyk, który idealnie
                  > Umie geniusz połączyć z głupotą,
                  > Każdym słowem dowodząc genialnie,
                  > Że jest bardzo wybitnym idiotą.
                  >
                  >
                  >antos ja wiem,ze ty mnie lubisz dlatego ciagle o mnie pisujesz te mile slowa.
                  nie martw sie chlopie ja spie dobrze,bo nie ma to jak dobry bieg po zdrowie.
                  tobie rowniez to polecam,moze wtedy i tobie usmiech wroci na znerwicowana
                  twarzyczke.jak wiesz definicje mamy plynne, w zaleznosci od tego ,ktory tuman je
                  wyglasza, a wiec poeto spocznij.
                  ps. tylko zainwestuj w dobre buty,bo sobie piety i krzyz zniszczysz.
                  • dana33 Re: Tuwim 14.09.05, 22:53
                    pustema metumtemet. to nie antos napisal... antos tylko wkleil. to tuwim
                    napisal. extra o tobie zdaje sie....
    • eres2 Tuwim o swoim dzionku 15.09.05, 00:07
      MÓJ DZIONEK

Ledwo słoneczko uderzy
      W okno złocistym promykiem,
      Budzę się hoży i świeży
      Z antypaństwowym okrzykiem.

Zanurzam się aż po uszy
      W miłej moralnej zgniliźnie
      I najserdeczniej uwłaczam
      Bogu, ludzkości, ojczyźnie.

Komunizuję godzinkę,
      Zatruwam ducha, a później
      Albo szkaluję troszeczkę,
      Albo, gdy święto jest, bluźnię

Zaśmiecam język z lubością,
      Znieprawiam, do złego kuszę,
      Zakusy mam bolszewickie
      I sączę jad w młode dusze.

Czasem mnie wujcio odwiedza,
      Miły, niechlujny staruszek,
      Czytamy sobie, czytamy
      Talmudzik, Szulchan-Aruszek.

Z wujciem, jewrejem brodatym,
      Emisariuszem sowietów,
      Śpiewamy pierwszą brygadę,
      Chodzimy do kabaretów.

Od oficerów znajomych
      Wyłudzam w czasie kolacji
      Sekrecik jakiś sztabowy
      Lub planik mobilizacji.

Często mam misje specjalne
      To w Druskiennikach, to w Kielcach
      I wywrotowców werbuję
      Na rozkaz Moskwy do Strzelca.

Do domu wracam pogodny,
      Lekki jak mała ptaszyna,
      W cichym mieszkaniu na Chłodnej,
      Czeka drukarska maszyna.

Odbijam sobie, odbijam
      Zielone dolarki śliczne,
      Komunistyczną bibułę,
      Broszurki pornograficzne.

A potem mała orgijka
      W ramionach płomiennej Chajki!
      (Mam w domu taką sadystkę
      Z odesskiej czerezwyczajki.)

I choć mam milion rozkoszy
      Od Chajki krwawej i ryżej,
      To ciężko mi! Nie na sercu,
      Lecz wprost przeciwnie i niżej.

Niech się ciężarem tym ze mną
      Podzieli któryś z rodaków!
      Mój Boże ile tam siedzi
      Głupich endeckich pismaków.
    • i-love-2-bike Re: PRZEZYLEM SZOK 15.09.05, 01:43
      dla tych,ktorzy nie rozumieja kim byl Tuwim i kim czul sie Tuwim polecam
      powyzsza lekture. nie wazne jaka w tobie plynie krew,ale kim sie czujesz i w co
      wierzysz.
      www.statusygg.info/a-114.html
      www.statusygg.info/a-99.html
      • dziwak4 Re: PRZEZYLEM SZOK 15.09.05, 07:58

Aniol

W te noc,przedziwna noc,gdy dusza ma wzywalem Go,
        spelnil me sny i zeslal mi, miecz woli Swej,
        jak srebrny ptak srebrzystym skrzydlem objal mnie
        w tym dziwnym snie.

Do dzis pamietam jak, otwarla sie blekitna dal,
        a w usta moje wplynal zar,Jego Milosci wiecznej czar
        wypelnil mnie.

slowa : dziwak4
        muzyka: G.Bizet (Polawiacze perel).
      • tatonka Tuwim wielkim poeta byl :))) 16.09.05, 18:53
        krotko mowiac umial robic teatr na zyczenie..
        Najlepiej oddaje stan jego duszy - kaczka dziwaczka i murzynek bambo...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka