alkud 01.10.05, 18:40 I tak wygra Łuka... kochamislam.pl Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mike56 Re: Białoruś: obraduje Kongres Sił Demokratycznyc 01.10.05, 19:43 --- To dobrze, że mogą obradować. Ale Władimir Ł. tak przygotuje wybory by były jedynie słuszne - by być do śmierci (oby szybkiej) panem i władcą Białorusi. Dziwić może jedynie fakt, że biarorusini ufają mu. Odpowiedz Link Zgłoś
1918jozef Zjazd impotentów politycznych! 01.10.05, 20:38 Jestem polakiem z pochodzenia, ale mieszkam na Ukrainie. Kiedy czytałem ten tekst, to zwroczyłem uwage, że wsród kandydatów wszyscy "byli". Własnie jak i teraźniejsza władza na Ukrainie. Kto taki Juszczenko? Były premier przy Kuczmie! Kto taki Tarasjuk (teraźniejszy minister spraw zagranicznych)? Również były minister spraw zagranicznych (równeż przy Kuczmie)! Itp! Mamy taką władzę byłych i tutaj na Ukrainie już widzimy że nie biędziemy mieli od niej nic dobrzego! Mamy władze impotentów politycznych. Tacy sami i na tym zjezdzie! Dlatego tam są obecni i gości z Ukrainy i Rosji. Polityczni impotenci wszystkich krajów, jednajcie się! Co do Bialorusi, to ona znałażła swój szlach rozwoju. I ma dość suksesów. Naprzykład, w Polsce bezrobocie jest? Jest, największe w Europie. Na Ukrainie równiż jest. A na Bialorusi prawie nie ma. Na Bialorusi panuje dyktatura? Tak, reżym Łukaszenka nie jest demokratycznym. Ale większość narodu, mieszkającego na Białorusi, jego szczerze popiera. A wtedy ten reżym nie jest dyktaturą w pełnym sensie. Wszystkim słowianam tzeba zrozumieć że nie ma dobrzych wujków ani w Brukselii, ani w Waszyngtonie, którzy za nas rozstrzygną wszystkie naszy problemy. Ci wujkowie dbają o swoją kieszenie. Dlatego jedną szansą słowian: polaków, ukrainców, bialorusinów, litwinów (którzy choć nie są słowianami, ale są "słowianizowanymi" dzięki znajdowaniu w historycznej Rzeci Pospolitej) jest nowe poteżne państwo - slowianska Rzecz Pospolita, od Odry do Donu, od Bałtyku do Morza Czarnego. Do sprawy, tylko taka Rzecz Pospolita może być alternatywą Łukaszence na Białorusi! I taka Rzecz Pospolita nie biędzie pachołkiem ani Waszyngtona, ani Moskwy, ani Brukselii! I jej chłopcy nie biędą ginąć na piaskach Iraka za cudze interesy! Niech żyje nowa Rzecz Pospolita! Politycznych impotentów - w dupę! Odpowiedz Link Zgłoś
abyss [...] 01.10.05, 23:04 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
440kv Re: Zjazd impotentów politycznych! 01.10.05, 23:11 A kto w tej rzeczypospoltej będzie siłą dominującą.Prawdopodobnie Ukraińcy - bo jest ich wiecej niz Polaków i Białorusinów razem wziętych. Litwini nie liczą się.Białorusini nie poprą Polaków lecz Ukraińców.I tym sposobem Polacy będą zakładnikiem ruskojęzycznych narodów. To Polacy bedą mieć w żopie taką rzeczypospolitą słowiańską. Odpowiedz Link Zgłoś
gosc.z.korony Współpraca a nie dominacja. 01.10.05, 23:20 To właśnie winno różnić tą hipotetyczną federację od innych. Tak jak to było na początku I. Rzeczypospolitej. Inaczej od razu dajmy sobie z tym spokój. Odpowiedz Link Zgłoś
gosc.z.korony To o czym Kolega mówi - RZECZPOSPOLITA 01.10.05, 23:18 musiałoby być niekłamaną wolą i potrzebą wymienionych narodów. Jeśli obecnie widzą one swą szansę w niepodległości, to nie należy im tego bronić. A jedyne co możemy zrobić, to przyjaźnić się i współpracować. Tak aby wolne i niepodległe: Ukraina, Białoruś, Litwa, Łotwa, Estonia i Polska mogły na siebie liczyć. By wszystkie razem, i każde z osobna, nie czuły się osamotnione. I jedynie tak teraz należy widzieć ich koegzystencję. Musi bowiem Kolega pamiętać, że Stara Rzeczpospolita była JEDYNYM IMPERIUM OPARTYM NA UMOWIE, a nie jak inne, na podboju i to właśnie świadczy o jej WYJĄTKOWEJ MORALNEJ SILE. Przesyłam ukołony! Odpowiedz Link Zgłoś
440kv Re: To o czym Kolega mówi - RZECZPOSPOLITA 02.10.05, 00:01 Jesteś niepoprawnym optymistą.W I Rzeczpospolitej właśnie Polacy dominowali.I niejaki Bohdan Chmielnicki pokaz gdzie się zgina dziób pingwina - albo gest kozakiewicza.Od ugody perejasławskiej zaczął się upadek Polski zakończony rozbiorami.warto otym pamiętać.Lepiej nie wstepujmy już do nowej unii UE powinna nam wystarczyć.Przy okazji kliknij na "ugoda perejasławska" to przypomnisz historię. Odpowiedz Link Zgłoś
gosc.z.korony Doskonale wiem o czym Kolega mówi 02.10.05, 09:42 Ja jednak wspominałem raczej samo źródło Rzeczypospolitej, czyli np. Unię Horodelską z 1413 roku (z chwytającą za serce preambułą - polecam tekst). Czy też Jej XVI-wieczną, Jagiellońską świetność, z ogromnym potencjałem społecznym, gospodarczym i kulturowym. Wydarzenia takie jak np.: Konfederacja Warszawska, ruchy społeczne jak: Stronnictwo Egzekucyjne, Bracia Polscy. Czy też działalność ludzi takich jak: Andrzej Frycz Modrzewski, Mikołaj Rej, Jan Kochanowski, Jan Ostroróg, hetman Jan Tarnowski, królowie: Kazimierz Jagiellończyk, Zygmunt I Stary, Zygmunt II August i wielu innych, którzy tworzyli podwaliny Naszej kukltury, ich osiągnięcia, wynikały właśnie z tego ducha otwartości, jaki dawała umowa dwóch społeczeństw: litewskiego i polskiego. I to właśnie miałem na myśli, a nie późniejsze GRUBE BŁĘDY. W mojej opinnii, kompletnie nielogiczne i bardzo niebezpieczne, było nieuznanie równości kozackiej elity ze szlachtą Litwy i Korony. No bo skoro, dla ogólnego dobra, można było przydawać litewskim panom herby i obyczaje, to dlaczego, też dla ogólnego dobra, nie można było tego samego uczynić z Kozakami? Nie zrobiliśmy tego i do dziś cierpimy. Taka jest prawda. Naprawmy zatem to teraz, właśnie przez przyjaźń i nutę niepoprawnego optymizmu, (który ,,zarzucił'' mi Kolega). Myślę, że podobną koncepcją żył nieodżałowany redaktor Jerzy Giedroyć z paryskiej ,,Kultury''. Przesyłam ukłony! Odpowiedz Link Zgłoś
slowianska_dusza Naga prawda 02.10.05, 00:49 Nie bardzo rozumiem pojęcie "impotenta politycznego". Kto nie jest "impotentem"? Czy ten kto przeciwników politycznych wsadza do więzienia lub zabija? To już lepsi sto razy impotenci. Jeśli chodzi o jedność Słowian, to myśmy to ćwiczyli przez 45 lat i skończyło się upadkiem i zacofaniem. Myśmy w referendum wybrali z kim chcemy się integrować i zdecydowana większość jest z tego zadowolona. Bardzo nam przykro, ale rozwiązania stosowane na Wschód od nas nie są dla nas interesujące. Nikt poważny tego w POlsce nie bierze pod uwagę. Jakby na Białorusi było tak cudownie to by polscy bezrobotni tam emigrowali. Ale oni jakoś wolą jechać do Europy Zachodniej, do tych "złych wujków" którzy tylko dbają o swoje kieszenie a nie do dobrego Baćki, który tak dba o naród. I to do tego stopnia jadą do zachodnich krwiopijców, że w budownictwie w Polsce zaczyna brakować rąk do pracy. A ci krwiopijcy się ich boją, np. całą Francja przestraszyła się 150 polskich hydraulików. Odpowiedz Link Zgłoś
slowianska_dusza Zachodni krwiopijcy - uzupełnienie 02.10.05, 00:53 POza tym już z tymi krwiopijcami mamy dodatnie saldo - w tym roku ok. 1,5 mld euro. W następnych latach spodziewamy się dużo więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
read1 Re: Zjazd impotentów politycznych! 02.10.05, 14:22 1918jozef napisał: > Jestem polakiem z pochodzenia, ale mieszkam na Ukrainie. a mentalnie jesteś sowieckim sługusem i lizać im d.pę jesteś gotów zawsze i wszędzie... Odpowiedz Link Zgłoś
minimum1 od Rzeczpospolitej to ty się Wania odpierdol 02.10.05, 16:59 Polska jest i będzie w UE i w NATO wolą większości swoich obywateli Odpowiedz Link Zgłoś
raffus Re: Zjazd impotentów politycznych! 02.10.05, 19:00 Oficjalnie bezrobocie na Białorusi jest małe. Ale ukryte dość spore. Ciekawe dlaczego dużo Białorusinów jeździ do Moskwy i okolic poracować na budowach. No chyba nie dlatego, że nie mogą znaleźć pracy u siebie ? Poza tym zasiłki na Białorusi na nic nie straczają. Bezrobotny dostaje 30.000 rubli białoruskich (ok. 15 USD) i jeszcze musi odpracować kilka dni w kołchozie (na szczęście płacą im za to jakieś grosze lub dają produkty). Odpowiedz Link Zgłoś
szarykot Re: Białoruś: obraduje Kongres Sił Demokratycznyc 02.10.05, 00:09 "Według Klimaua, [...]" Klimava, panie redaktorze, Klimava... Odpowiedz Link Zgłoś
tajan Re: Białoruś: obraduje Kongres Sił Demokratycznyc 02.10.05, 10:13 A dalego? Jeżeli czuje się Białorusinem, to jak najbardziej Klimou. Zruszczenie Białorusi nie musi przenosić sie do Polski. To, że ktoś ma rosyjskie nazwisko nic nie znaczy. Nikt o znaym pisarzu nie pisze Bykov lecz Bykau. Odpowiedz Link Zgłoś
ezpa7z9 Tuska nie zaprosili ! O nieładnie białerusy 02.10.05, 02:20 Tusk tak was kocha a wy jego nie ! Odpowiedz Link Zgłoś
repres1 Zawracanie Wisły kijem. 02.10.05, 11:53 Zachwalanie łukaszenkowskiego modelu rozwoju jest nieporozumieniem. Takim samym nieporozumieniem jest tworzenie "federacji narodów słowiańskich". To już było i zbankrutowało. Może i robiono wtedy dobre czołgi, ale czołgi są dość niewygodne i drogie w eksploatacji przez czteroosobową rodzinę. A produkcja samochodów wychodziła kiepsko. Narody słowiańskie muszą znaleźć swoje miejsce w gospodarce globalnej, a najszybciej i najlepiej można to zrobić włączając się w gospodarkę Unii Europejskiej i w drodze do tej Unii Polska deklaruje pomoc zarówno Ukrainie, jak i Białorusi, pod warunkiem, że obydwa sąsiedzkie i przyjazne narody zechcą w sposób wolny taką trudną drogę wybrać. Chcę przekonać Ukraińców i Białorusinów, żeby nie ulegali bajkom o korzyściach z modelu rosyjskiego, bo "będą mieli tani gaz i ropę". Tanie paliwa będziecie mieli wtedy, gdy nie będziecie na nie nakładać dużych podatków. Cena surowca w produkcie to niewielki procent. Powiecie, że Unia broni się przed nowymi członkami. Otóż na nowych członków najwięcej narzekają Francuzi, którzy się przed nimi bronią rękami i nogami, a najmniej Brytyjczycy, którzy od razu się na nowych otworzyli. I jestem pewien, że w Unii zwycięży model brytyjski, bo on jest po prostu lepszy. Bezrobocie? Na Białorusi go nie ma, ale jak skończył system, w którym nie było bezrobocia, nie muszę chyba przypominać. Piszę to z perspektywy człowieka o dochodach poniżej średniej krajowej, więc nie jestem oderwany od życia. W Polsce podobno jest bezrobocie, tylko, że moi znajomi przedsiębiorcy(wszyscy płacą powyżej średniej krajowej) od kilku miesięcy szukają stolarzy (brak), pracowników budowlanych (brak), uczciwych handlowców (brak). Zatrzymam się na handlowcach: ludzie owszem, zgłaszają się, ale ponieważ praca polega m.in na inkasowaniu pieniędzy za towar i rozliczaniu się z nich, po 2-3 miesiącach większość ma manko 3-4 tys. złotych (mimo, że "na czysto" zarabia miesięcznie niewiele mniej) i w ten sposób kończy swoją karierę zawodową, wracając w szeregi "bezrobotnych". Ja żądam żeby w Polsce było(!) bezrobocie, bo pewna kategoria osób do pracy po prostu się nie nadaje i ona albo się zmieni, albo musi(!) pozostać bezrobotna. Wiem, że dziś trudno przekonać Białorusinów do polskiej, czeskiej, słowackiej czy węgierskiej drogi rozwoju. Nie jest to droga idealna, ale... bracia Białorusini! przyjeżdżajcie do Polski, rozmawiajcie z Polakami, oglądajcie Polskę i sami oceńcie, w jakim modelu rozwoju żyje się lepiej. A ja życzę Wam wolnego(!) i mądrego wyboru. Co sobie wybierzecie, to sobie będziecie mieć. Ani Łukaszenka nie obroni swojej władzy przed Wami, jeśli zechcecie żyć bez Łukaszenki, ani sąsiedzi nie narzucą Wam swojego modelu państwa, jeśli Wy takiego modelu nie zechcecie. A jeśli odstraszają Was dzisiejsze spory polityczne na Ukrainie, to pocieszcie się, że jest to naturalne w rozwoju demokracji. Polacy potrzebowali kilkunastu lat żeby odrzucić zarówno Leszków Millerów, jak i różne Henryki Bochniarz, Emilów Wąsaczów i Kamele-Sowińskie. Z czasem się dorośleje. Odpowiedz Link Zgłoś
slowianska_dusza Re: Zawracanie Wisły kijem. 02.10.05, 12:28 repres1 napisała: > A jeśli odstraszają Was dzisiejsze spory polityczne na Ukrainie, to pocieszcie > się, że jest to naturalne w rozwoju demokracji. Polacy potrzebowali kilkunastu > lat żeby odrzucić zarówno Leszków Millerów, jak i różne Henryki Bochniarz, > Emilów Wąsaczów i Kamele-Sowińskie. Z czasem się dorośleje. Mnie to cieszy, ale jeszcze bardziej to, że Polacy odrzucają już Tymińskiego, Leppera, Giertycha i innych hochsztaplerów. A w ogóle to gratuluję świetnego posta. Odpowiedz Link Zgłoś
antec13 Pierwszy raz! 02.10.05, 12:41 Czytam czesto i od dawna GW i jej Forum. Po raz pierwszy WSZYSTKIE wypowiedzi sa na temat, wszyscy przedstawiaja powaznie swoje opinie. Az milo sie to czyta. Oby Bialorusini doczekali sie jak najszybciej demokratycznego kraju. Serdecznosci z Genewy. Odpowiedz Link Zgłoś
ezpa7z9 Do Słowianofili... 02.10.05, 13:04 Słowianin to zniekształcone łacińskie okreslenie niewolnika używane m.in.przez Waregów (Normanów).Ci podludzie byli rządzeni przez Sarmatów i ich potomków Polaków lub Polan na zachodzie bądź ,jeszcze dalej na zachód ,Wieletów.Na wschodzie rządzili się sami(nieudolnie) potem rządzili nimi Chazarowie(oni założyli Kijów) a następnie Waregowie -twórcy Rusi.Polanie i Chazarowie traktowali słowian dosłownie czyli handlowali nimi na targach niewolników(Mieszko I w Pradze a Chazarowie u siebie w Itilu lub Sakelu).Stąd nienawiść ,,słowian ''(czyli rusów-przejęli nazwę od swoich panów waregów którzy sie rozpłynęli w morzu innej krwi sług) do Polaków i Żydów(Chazarów-którzy przeszli na judaizm). Odpowiedz Link Zgłoś
dante_waw Nie moge uwiezyc 02.10.05, 13:27 Otwieram gazete o 1000 i tytul "Obraduje kongres opozycji bialoruskiej" Otwieram o 1300 i ciagle ten sam tytul.. NIESAMOWITE!!! jak na warunki bialoruskie . Po pol godzinie spodziewalem sie tytulu "Rozpedzony kongres opozycji bialoruskiej" albo "Masowe aresztowania liderow opozycji bialoruskiej" A tu obraduja juz 3 GODZINY!! moze jednak Luka nie jest taki silny Odpowiedz Link Zgłoś
dante_waw Jeszcze o przyjazni slowianskiej..... 02.10.05, 13:51 Najwiekszymi po rosjanach panslawistami i rusofilami wsrod slowian byli Czesi (ktorzy mieli to szczescie ze nigdy nie musieli z Imperium Rosyjskim graniczyc), ale nawet ten entuzjazm rozjechali im Rosjanie (bracia slowianie) czolgami w 1968r. Wspolne panstwo ze wszystkimi narodami nie jest Polsce wogole potrzebne, kazdy moze zyc we wlasnym kraju (jeszcze tylko Rosja uwaze ze ekspansja terytorialna jestm miara bycia mocarstwem i potega). Wracajac do "braci slowian" i potrzeby zjednoczenia sie w jedym kraju (pewnie najlepiej ze stolica w Moskwie) to widze pewna niekonsekwencje w najezdzie na kraje baltyckie w 1940 ktore bynajmniej do tradycji slowianskiej sie nie odwoluja i trzymaniu w bloku wschodnim Rumunii czy Wegier. Najwieksza moja radosc wywoluja rosyjskie alergiczne reakcje na wszelkie kontatkty miedzy Polska i wszelkimi krajami uwazanymi za "bliska zagranice" ciekawe czy przy zachowaniu pewnych proporcji USA nie narazilo by sie na smiesznosc gdyby protestowalo przeciwko zaciesnianiu wspolpracy pomiedzy Mexykiem i Gwatemala (z calym szcunkiem dla tych ostaniich) Odpowiedz Link Zgłoś
read1 Re: Jeszcze o przyjazni slowianskiej..... 02.10.05, 14:43 dante_waw napisał: > Najwiekszymi po rosjanach panslawistami i rusofilami wsrod slowian byli Czesi Oo! Nie wiedziałem. Przecież oni nawet zastanawiali się czy nie przyjąć języka niemieckiego zamiast rekonstruować czeski... a tu tacy miłośnicy slawizmu... Odpowiedz Link Zgłoś
dante_waw Na prawde?????? 02.10.05, 16:55 Bez komentarza.... ;) Wiekszej bzdury nie slyszalem od dawna :) Odpowiedz Link Zgłoś