Dodaj do ulubionych

50 przesłuchań Andżeliki Borys

14.11.05, 15:08
Powinna być Łukaszence wdzięczna. Gdyby nie te przesłuchania siedziałaby
dawno bezrobotna i calkiem zapomniana w domu. Nawet Tusk nie ma już czasu,
żeby do niej wpaść, albo ją do siebie zaprosić, mimo, że była niedawno tak
blisko bo w Białymstoku. Dziś już tylko Łukaszenkao jeszcze o niej pamięta.
Ale jak długo??
Obserwuj wątek
    • galba Ciekawe czy p.Borys dostaje czeki z WSI czy z ABW? 14.11.05, 15:10

• almagus Re: p.Borys u nas podobnie! 14.11.05, 18:06
        Czepiły się Tuska kacze półtuszki
        jak Polaków prezydent białoruski.
        Nie urośnie za Tuska na świnię półtuszka,
        gdy korupcja nie przeminie, będą rosły świnie!

Żyjesz w Polsce i nie chodzisz do ZOO, jake masz towarzystwo?

No cóż, mamy różnorodny świat, ja Tobie podaję tylko lusterko w sytuacji kiedy
        starasz się zawisnąć na jednej ręce nad przepaścią, a ogon masz podkulony!
        Jeszcze pytam czy masz myśli uczesane i podaję Tobie grzebień!
        Patrzę na odruchy!
        Pamiętaj urzędniku Kodeks Etyczny Wiecznego Urzędnika pt. "spieprzaj dziadu"
        już
        wchodzi do użytku!
    • polski_francuz Ewa 14.11.05, 15:19
      Ewa, to jest Polka dzialajaca w naszym interesie. Moze troche interesownie i
      moze pod publiczke, ale w naszym.

Moze to jest niewielki bohater a moze nawet antybohater ale mnie jest
      wielokrotnie sympatyczniejsza nic backa.

Napadnij na backe (za dykatorstwo), dlaczego to tylko Angelika (za polonizm) i
      ja (za sarmactwo) musimy ciegi brac?

PF
      • bikeaction Re: Ewa 14.11.05, 15:37
        ona nigdy nie napisze nic złego na baćkę bo ją karmi. a tak poza tym trolli sie
        nie karmi, a ta postać [eva] juz dawno została umiesczona w tej krainie i radze
        ją ignorować
      • eva15 Re: Ewa 14.11.05, 15:39
        widzisz Łukaszenko rządzi na Białorusi, jest rąbnięty to fakt, ale z naszego
        punktu widzenia. Natomiast Białorusini są z niego zadowoleni. No i niby jakim
        prawem ja mam ich pouczać, co jest dla nich lepsze???

Czy ja mówię np. Amerykanomom, że muszą obalić Busha, bo ja za nim nie
        przepadam? Eee tam, ja się tylko z niego śmieję i tyle. Ja do przewrotów w
        innych suwerennych krajach nie namawiam (pomijam tu nierealność przedsięwzięć).

Co do Białorusi to inaczej definiujemy polski interes. A Angelika
        bierze "cięgi" nie za polonizm, lecz za namawianie do buntu przeciw własnemu
        rządowi. Gdyby każdy dysydent w PL brał swego czasu takie ostre cięgi, to
        byłoby dużo śmiechu na Zachodzie zamiast pomocy dla opozycji.
        • eva15 to było do p-f 14.11.05, 15:40
        • polski_francuz Re: Ewa 14.11.05, 15:40
          A backa wybrany demokratycznie?

PF
          • eva15 Re: Ewa 14.11.05, 15:45
            polski_francuz napisał:

> A backa wybrany demokratycznie?

A Bush wybrany demokratycznie? Zwłaszcza w 1. wyborach?

Wracając do Białorusi: Jeszcze niedawno sam rozsądnie twierdziłeś, że
            najlepszym modelem polskiej pomocy dla Białorusi byłby model niemieckiej pomocy
            dla Polski (swego czasu). I z tym się zgadzam, a cała reszta wącznie z
            działanością Anegeliki B. to mącenie, podburzanie i aż dziw bierze, że ten
            rzekomy despota mało co na to reaguje, tyle, że ją przesłucha.
            • polski_francuz Re: Ewa 14.11.05, 15:49
              Pochwalam dobre cytaty.

Gore uznal porazke, a jak on uznal ze Bush zostal wybrany to naprawde zostal
              demokratycznie wybrany.

V kolumny nie popieram ale rodaczki zagranica to i owszem. I te w Niemczech i
              te na Bialorusi.

PF

PF
              • eva15 Re: Ewa 14.11.05, 21:23
                jeśli uważasz, że to normalne, iż w demokracji wyboru pzrezydenta dokonuje sąd,
                to oczywiście Bush został wybrany demokratycznie.
                • polski_francuz Re: Ewa 14.11.05, 21:52
                  Jak w 300 mln kraju roznica glosow oddanych na kandydatow wynosi kilkaset, to
                  jasne ze ktos musi ich rozsadzic.

Ale dlatego tez we demokracjach anglosaskich wprowadzone uznanie kleski.

To nie ty ustalasz kto wygral (a wiem ze chcialalabys jak cie znam) ale
                  przegrany uznaje sie przegranym. I tak Al Gore sie uznal. Przegranym kilkuset
                  glosami.

Czy juz jest jakas partia, ze mozna na Ewe glosowac? Potrzebujemy silnych
                  charakterow, i bym zaglosowal na ciebie. Slowo daje.

PF
                  • eva15 Re: Ewa 14.11.05, 22:04
                    Wszystko pięknie, ale o jedynm byłeś uprzejmy zapomnieć - PRZERWANO liczenie
                    głosów w Kalifornii. Skąd więc wiesz, że chodziło o kilkaset zaledwie??
                    Ale mniejsza o to, Bush miłościwie nam panuje i bicie piany nic tu nie pomoże.

Nad przystąpieniem do partii trochę się kiedyś zastanawiałam, dokładnie rzezcz
                    biorąc chciano mnie wciągnąąć, byłam nawet dzięki uprzejmości pewnego wys.
                    postawionego pana na zjeździe FDP i spędziłam wieczór w towarzystwie Genschera.
                    Mimo tak "pięknego startu" nie zdecydowałam się, powodów jest wiele. B. krótko
                    ujmując - aby być naprawdę skutecznym trzeba bardzo wcześnie zacząć działaność,
                    trzeba być dobrze osadzonym w sktukturach (najlepiej pochodzić z danego kraju)
                    no i lubić te ciągłe wojny i popdgryzania. Aby zajśś wysoko samo
                    zainteresowanie polityką nie wystarczy, a ja mam tylko to.
                    • polski_francuz Re: Ewa 14.11.05, 22:17
                      Masz racje.

Moi przyjaciele z Berlina, tez kiedys rozpatrywali taka opcje. Juz chcieli
                      zaczac chodzic do Eckkneipe by pic piwo z wyborcami, ale tez machneli reka.

Mielismy wowczas wszyscy po 35 lat.

Trzeba stasznie dlugo bic te piane aby cie wysoko wyniosla. Widze to teraz na
                      Sigmarze, ktory wlasnie wg. wasz expert od bicia piany jest. I sie zalapal na
                      ministra.

A z drugiej strony niewygodny Seehofer. Czyli mozna i tak do zlobu.

No ale ty, östlich von Ossi, kobieta (mam nadzieje) masz wszelkie szanse by sie
                      z Meklowa zalapac. Wystarczy bys ja troche polubila, he?

PF
                      • eva15 Re: Ewa 14.11.05, 22:27
                        5 postów poniżej odpowiadam na twoj inny post, zajrzyj tam, ciekawa jestem
                        twojego zdania.
            • efg Ewa, ty jej po babski straszliwie nie znosisz 14.11.05, 17:22
              Reszta to sztafaz.
              A jajej przesyłam GRATULACJe z o kazji wytrzymania tego JUBILEUSZOWEGO
              przesłuchania. Mnie się podobaja takie dzielne kobiety, które nie bioja sie
              silniejszego. BRAWO ANGELIKA !!!!
          • szymon.konarski Re: Ewa 14.11.05, 15:50
            widzisz Łukaszenko rządzi na Białorusi, jest rąbnięty to fakt, ale z naszego
            punktu widzenia.
            ---------
            *Z naszego punktu widzenia? Ciekawe więc kto uważa za narmalne zeby ten sam
            facet był prezydentem iles tam kadencji na mocy SFAŁSZOWANYCH wyborów.
            ----------
            Natomiast Białorusini są z niego zadowoleni. No i niby jakim

----------
            *Skąd wiesz ze Białorusini są zadowoleni? Oglądasz pewnie białoruską TV jak
            robisz sobie przerwę w sprzątaniu polskich domów przed powrotem do Mińska, więc
            Ci sie wydaje że są zadowoleni. Problem w tym ze na Białorusi nie są prowadzone
            sondaże ani wybory które mogłyby zweryfikować kłamstwa białoruskiej TV.
            -----------
            Czy ja mówię np. Amerykanomom, że muszą obalić Busha, bo ja za nim nie
            ------------
            * Różnica polega na tym że jak sie komuś Bush nie podoba to mozę to głośno
            mówić i działać w celu zmiany prezydenta. Jak robi sie to na Białorusi to albo
            znika bez wieści albo jest wzywany 50 razy na przesłuchanie, wyrzuca sie g z
            pracy i zastrasza.
            ----------
            Co do Białorusi to inaczej definiujemy polski interes. A Angelika
            rządowi.
            ---------
            * Buntu? Każdy człowiek ma prawo głościć swoje przekonania. Jeśli ktoś twierdzi
            ze należy postępować zgodnie z prawem i demokratycznie to już dla takich jak ty
            jest buntownikiem? To jest właśnie sowiecka mentalnosć. Zawsze będziecie na
            dnie.
            • bikeaction Re: Ewa 14.11.05, 15:52
              szymon.konarski napisał:

>

Chłopie nie karm trolla - jemu tylko o to chodzi! w ten sposób się dowartościowuje!
              • polski_francuz Re: Ewa 14.11.05, 16:21
                Ja nie uwazam, ze ona troll. Ma troche inne poglady. Ale pominawszy to to madra
                babka.

PF
                • efg Na okreslenie takiej osoby jest kolowializm : 14.11.05, 17:25
                  "u p i e r d l i w a" - przpraszam, ale to cytat.

pracy i zastrasza." napisał kolega "z góry" i słusznie
                • eva15 Re: Ewa 14.11.05, 21:55
                  Co do poglądów nt. Białorusi - również i w Polsce sä różne głosy. Szczególnie
                  ci, co naptawdę znają sytuację od środka potrafią bardzo krytycznie widzieć
                  polskie działania.
                  Oto co nt. mówi Kazimierz Pawełek - senator RP, członek Komisji Kultury i
                  Środków Przekazu oraz Komisji Emigracji i Polaków za Granicą:

"Gdyby nie awanturnictwo "przegranych" działaczy Związku Polaków na Białorusi,
                  nie byłoby dziś tak wielkiej wrogości. (...)
                  Z jeszcze większym bólem muszę stwierdzić, że obok natury reżimu panującego na
                  Białorusi za wykreowanie sytuacji odpowiedzialne są też... środowiska polskie.
                  Powiem nawet, że to one zainspirowały administrację i ośmieliły do akcji, jaką
                  dziś obserwujemy(...)."

I jeszcze tak na marginesie - odnośnie stosunków z całym Wsch., to co serwuje
                  GW to jedno, istnieją jeszcze inne ciekawe, nie nastawione na konfrontację i
                  podszczuwanie analizy. Np.

www.przeglad-tygodnik.pl/index.php?site=artykul&id=9317
                  • eva15 to było do p-f 14.11.05, 22:05
                  • eva15 Re: Ewa 14.11.05, 22:40
                    sorry, przegapiłam podanie linku do artykułu o Pawełce o Białorusi
                    wiadomosci.onet.pl/1195567,12,item.html
                  • bazyliszek4 Re: Ewa 14.11.05, 23:06
                    te "środowiska polskie", o których pisze Pawełek, i które "zainspirowały
                    administrację i ośmieliły do akcji" to właśnie frakcja Kruczkowskiego, która
                    nie pogodziła się z porażką i zwycięstwem Borys. to oni doprowadzili do
                    bezprawnego unieważnienia wyników zjazdu...
                  • polski_francuz Re: Ewa 15.11.05, 07:17
                    Ewa, Niemcy w 90 czy 91 roku wlazly z buciorami na Balkany i uznaly kurzerhand
                    Chorwacje. Bylo sluszne z ich punktu widzenia (historia) i przyczynilo sie do
                    zapalenia Balkanow.

I to chyba jeszcze madry Genscher byl przy sterach.

Nasza racja historyczna jest na Wschodzie. Strategia jest OK, co do taktyki
                    mozna sie spierac. A jako, ze wiesz wiecej to niech bedzie ze taktyka zla.

Ale strategia jest OK. Iluz Polakow rodziny jest stamtad. Kapuscinskiego,
                    naszego prawie Nobla, moja babcia od strony mamy, zona mego kolegi, itd, itp.

PF
                    • eva15 Re: Ewa 15.11.05, 10:38
                      również i część mojej rodziny pochodzi z terenów wsch. Jestem za jak
                      najlepszymi stosunkami z Ukrainą czy białorusię.

Pytanie jest jak definiuje się tą "rację historyczną", jaka ma być strategia i
                      dlaczego musi ona być definiowana w Waszyngtonie? U mnie powstaje raczej
                      wrażenie, że to USA wykorzystują i podsycają wręcz tą polską rację tak, by
                      realizować polskimi rękoma swoje interesy na tym obszarze.

A wg. mnie ich interesy i interesy polskie nie bardzo się tam na Wschodzie
                      pokrywają.
                      • polski_francuz Re: Ewa 15.11.05, 10:48
                        Strategia polska: opieka nad polska mniejszoscia i przyjacielski nacisk na
                        demokratyzacje.

Strategia amerykanska: keep Russia on its toes and avoid repeating of
                        multinational imperium under russian primacy

Grubsze line naszej i amerykanskiej strategii sie pokrywaja.

Ale my powinnismy wysiasc na przystanku "Wokol Polski Przyjaciele w Miare
                        Zamozni i w Miare Demokratyczni" i zostawic troske o losy swiata Amerykancom.

PF
                        • eva15 Re: Ewa 15.11.05, 12:07
                          Polska tej strategii nie realizuje - to są jedynie twoje całkiem słuszne, jak
                          już wczoraj wspominałam, zalecenia. Ale Polska drażni, podburza do obalenia
                          systemu na Białorusi, innymi słowy gra rolę napisaną dla niej w Waszyngtonie.

Jest granica drażnienia Rosji po przekroczeniu której powstają już same tylko
                          szkody i żadnych korzyści, mimo, że USA wmawiają PL coś innego. Byloby dużo
                          lepiej gdyby PL umiała samodzielnie oceniać skutki swoich czynów.
                          Rację ma Meller - dalsze poniżanie Rosji prezynosi Polsce szkody.
                          Można tylko dodać - USA tych szkód nie wyrównają. Wręcz przeciwnie - podam
                          tylko jeden z brzegu przykład: np. US-farmerzy chętnie zajmą na rynku miejsce
                          opuszczone przez Polaków. Raptem 3-4 dni temu czytałam w którejś z
                          ekonomicznych gazet o ich wzmożonej ofensywie na rosyjskie rynki. Sprzedaż US-
                          żywności do Rosji wzrosła w ostatnim czasie znacznie.

Także wiele innych rzeczy układa się w brzydką całość - wystarczy mieć
                          cierpliwość do zbierania do kupy porozrzucanych puzzli.

• polski_francuz Re: Ewa 15.11.05, 12:44
                            Moze masz racje.

Pppatrze sie w pryszlosci troche przez twoje okulary.

PF
            • eva15 Re: Ewa 14.11.05, 21:38
              szymon.konarski napisał:
              > Różnica polega na tym że jak sie komuś Bush nie podoba to mozę to głośno
              > mówić i działać w celu zmiany prezydenta. Jak robi sie to na Białorusi to
              >albo znika bez wieści albo jest wzywany 50 razy na przesłuchanie,

Chyba nie zauważyłeś, że ta ciężko prześladowana Borys jeździ swobodnie w tę i
              nazad po świecie, do Polski, że może pyskować do woli na Łukaszenkę, że jeździ
              nawet z Tuskiem do EU, że na forum EU otwarcie krytykuje Łukaszenkę głośno
              mówiąc, że on zabrania jej mówić. To jej ciężkie cierpienie i ten zakaz krytyki
              wzbudziły swą żelazną logiką napewno wesołość wśród zachodnich posłów EU, jeśli
              któryś z nich przyszedł na te występy prześladowanej Borys.

>wyrzuca sie g z pracy i zastrasza.

Nikt Borys z pracy nie wyrzucił. Nie została ponownie wybrana, no ale stołek w
              ZPB to nie monarchia dożywotnia i dziedziczna.

> Buntu? Każdy człowiek ma prawo głościć swoje przekonania. Jeśli ktoś
              >twierdzi ze należy postępować zgodnie z prawem i demokratycznie to już dla
              >takich jak ty jest buntownikiem? To jest właśnie sowiecka mentalnosć.

Oj nieszczęśniku. Gdyby tak Niemcy w Związku Mniejszości Niemieckiej w Polsce
              wystawili i podkręcali jakąś Bertę Schmidt, aby mówiła polskiemu rządowi, co mu
              wolno a czego nie, i czy postępuje zgodnie z prawem i demokratycznie - dopiero
              byś zaaaaawył. Słusznie zresztą.
              Więc trochę pomyśl. Również nad tą sowiecką mentalnością.
          • adas313 Re: Ewa 14.11.05, 17:29
            > A backa wybrany demokratycznie?

Za pierwszym razem tak.
            Potem wybierał się już sam.
            • eva15 Re: Ewa 14.11.05, 21:23
              adas313 napisał:

> > A backa wybrany demokratycznie?
              >
              > Za pierwszym razem tak.
              > Potem wybierał się już sam.

Bush nawet za 1. razem sam się przy pomocy sądu wybrał.
            • ubu66 Jej to nie przeszkadza, ,,,no. 14.11.05, 22:15
    • wojtek2784 Re:We Francji by została deportowana... 14.11.05, 15:44
      Teraz Unia pokaże swoje "białoruskie" oblicze. Na tle Francji, Białoruś to kraj
      słynący z tolerancji dla nawiedzonej i sterowanej zdalnie baby.
      • eva15 Re:We Francji by została deportowana... 14.11.05, 15:45
        wojtek2784 napisał:

> Teraz Unia pokaże swoje "białoruskie" oblicze. Na tle Francji, Białoruś to
        >kraj słynący z tolerancji dla nawiedzonej i sterowanej zdalnie baby.

Dokładnie tak. Ale wydalić by jej jednak nie mogli, ma też obywatelstwo
        białoruskie
        • szymon.konarski Re:We Francji by została deportowana... 14.11.05, 15:53
          eva15: widzisz Łukaszenko rządzi na Białorusi, jest rąbnięty to fakt, ale z
          naszego
          punktu widzenia.
          ---------
          *Z naszego punktu widzenia? Ciekawe więc kto uważa za narmalne zeby ten sam
          facet był prezydentem iles tam kadencji na mocy SFAŁSZOWANYCH wyborów.
          ----------
          eva15: Natomiast Białorusini są z niego zadowoleni. No i niby jakim

----------
          *Skąd wiesz ze Białorusini są zadowoleni? Oglądasz pewnie białoruską TV jak
          robisz sobie przerwę w sprzątaniu polskich domów przed powrotem do Mińska, więc
          Ci sie wydaje że są zadowoleni. Problem w tym ze na Białorusi nie są prowadzone
          sondaże ani wybory które mogłyby zweryfikować kłamstwa białoruskiej TV.
          -----------
          eva15: Czy ja mówię np. Amerykanomom, że muszą obalić Busha, bo ja za nim nie
          ------------
          pracy i zastrasza.
          ----------
          eva15: Co do Białorusi to inaczej definiujemy polski interes. A Angelika
          rządowi.
          ---------
          * Buntu? Każdy człowiek ma prawo głościć swoje przekonania. Jeśli ktoś twierdzi
          ze należy postępować zgodnie z prawem i demokratycznie to już dla takich jak ty
          jest buntownikiem? To jest właśnie sowiecka mentalnosć. Zawsze będziecie na
          dnie.
      • adas313 Re:We Francji by została deportowana... 14.11.05, 17:33
        > Teraz Unia pokaże swoje "białoruskie" oblicze. Na tle Francji, Białoruś to
        > kraj słynący z tolerancji dla nawiedzonej i sterowanej zdalnie baby.

Póki co w Mińsku Polacy nie spalili jeszcze żadnego samochodu, a demonstracje
        gromadziły jakieś 100 osób i jedynymi incydentami były wejścia na trawniki
        przez działaczy ZBP.
        Niewielka różnica :o))))
    • sapeha ciagle Borys. Szkoda, ze to nie Borys Jelcyn 14.11.05, 16:13
      • ubu66 Ano ciagle, chcielibyscie zeby zapomnić? 14.11.05, 22:13
        Nie, a i ciebie pamietamy. Jesteś tu spalony. IP zapisany.
    • at_work Na wschodzie bez zmian 14.11.05, 16:34
      ...i jako żelazny punkt każdej wycieczki śladami wielkiego prezydenta po
      skansenie powinno się znaleźć przynajmniej jedno przesłuchanie przez białoruską
      milicję

_
      Pies na kaczki.
    • kabu12 Po 51 powinni ją zamknąć!!!!!!! 14.11.05, 17:13
    • olex5 ograbic kolejny majatek narodowy i klamac 14.11.05, 17:36
      i to jest wlasnie cala prawda:) Potem wladze wciskaja papke propagandowa
      wlasnemu spoleczenstwu o przesladowaniu zwiazku polakow na bialorusi gdy
      tymczasem sama polska wladza werbuje tam agentow i uzywa tego zwiazku jako miesa
      armatniego do wlasnych celow politycznych a wszystko dlatego ze USA chcialoby
      rozdrapac kolejny kraj i wprowadzajac swoja pseudodemokracje, ograbic kolejny
      majatek narodowy i przejac kontrole.Oczywiscie jednoczesnie chcac dalej osaczyc
      Rosje.To niebezpieczna gra, ktora w razie jak sie nie uda to najwieksze
      konsekwencje tego poniesie Polska a nie USA.Na tym wlasnie polega dzialnie
      wladzy na szkode wlasnego kraju.Nie wspomne juz o oklamywaniu wlasnego narodu i
      proby wciagniecia w to UE.W momencie kiedy najwieksze instytuty gospodarcze
      prognozuja ze Rosja za 5-8 lat stanie sie najwiekszym europejskim rynkiem zbytu
      to Polskie wladze wola chodzic na amerykanskiej smyczy i niszczyc sobie
      prespektywy gospodarcze.Wladza woli oglupiac wlasny narod i prowadzic propagande
      rusofobii a ciemne spoleczenstwo wierzy w te brednie podawane w prasie.Zachod to
      zrozumial i zaciesnia wspolprace z Rosja.Rosja to juz nie ta Rosja przed 15 laty
      Dopuki w Polsce bedzie sie rzadzic za dolary amerykanskie a spoleczenstwo bedzie
      bez glosu tak dlugo Polska jest skazana na kryzys i zacofanie.
    • tenare Może przesłuchanie typu Abu Graib ? 14.11.05, 17:50
      Przecież nasi sojusznicy są wzorem w postępowaniu wobec zatrzymanych....
      Może tajne więzienie CIA w Europie Wschodniej ?
      Samolocik na Mazury ?
      Albo ambulans na Aleje Szucha ?
      • raffus Re: Może przesłuchanie typu Abu Graib ? 14.11.05, 20:35
        następny, który wierzy we wszystkie prasowe bzdury
        • oginn Re: Może przesłuchanie typu Abu Graib ? 14.11.05, 20:46
          Ty też wierzysz w co chcesz - w polską antyłukaszenkowską propagandę. I sam ją
          rozpowszechniasz.
          • raffus Re: Może przesłuchanie typu Abu Graib ? 14.11.05, 21:42
            Tylko, że ja sam mogłem zaobserwować niektóre fakty, porozmawiać z
            Białorusinami i pobyć tam.
            • oginn Re: Może przesłuchanie typu Abu Graib ? 14.11.05, 21:49
              Niektórzy polscy propagandyści też tam byli i rozmawiali z wygodnymi dla swej
              propagandy informatorami. Ty jesteś jednym z nich. Każdy rzeczywisty fakt można
              naświetlić odpowiednio do swego celu.
              • raffus Re: Może przesłuchanie typu Abu Graib ? 15.11.05, 07:32
                O jak miło.

Nie wiedziałem, że jestem propogandzistą. Połechtałeś moją dumę.
    • galaxy2099 I znowu bolszewczka z evci wychodzi 15.11.05, 03:00
      he, he, Backa twoj bohater folksdojczko evo, nie ???
      • jankowski1960 Re: I znowu bolszewczka z evci wychodzi 18.11.05, 10:42
        Obszerne fragmenty wystąpienia prezydenta Białorusi Aleksandra Łukaszenki na
        forum ONZ we wrześniu 2005

(…)

Dzisiejszy świat jest jednobiegunowy, ze wszystkimi tego konsekwencjami.

Kwitnąca kiedyś Jugosławia została zdewastowana i znikła z mapy Europy.

Cierpiący od dawna Afganistan stał się ogniskiem konfliktów oraz handlu
        narkotykami.

Krwawa jatka w Iraku trwa do dzisiejszego dnia. Ten kraj został zamieniony w
        źródło zapalne dla całego wielkiego regionu.

Iran oraz Korea Północna, Kolumbia, Kuba oraz inne kraje są widziane jakby
        poprzez celowniki karabinów.

Białoruś jest narodem takim jak większość reprezentowana w tej sali. Wyłoniona
        z gruzów po Zimnej Wojnie, Białoruś potrafiła stać się krajem o zaawansowanej
        nauce oraz technice, zamieszkałym przez dziesięć milionów dobrze wykształconych
        i tolerancyjnych ludzi. ONZ zaliczył nas do krajów rozwiniętych, z wysokim
        poziomem ludzkiego rozwoju.

Podobnie jak i wy, to co nasz naród oczekuje od świata, to pokój i stabilność.
        Nic więcej. Mój kraj jest wolny od konfliktów. Różne narody i narodowości
        pokojowo współżyją na Białorusi, każdy praktykując swą własną religię i
        posiadając swój własny styl życia.

(…)

Zbudowaliśmy nasz kraj używając naszej własnej pomysłowości i na bazie naszych
        własnych tradycji. Ale jest rzeczą oczywistą, że ten właśnie wybór mego narodu
        nie jest dla wszystkich przyjemnym. Nie zadawala on tych, którzy starają się by
        rządzić światem jednobiegunowym.

W jaki sposób do tego zmierzają?

Gdy nie ma konfliktów – to się je wynajduje.

Gdy nie ma pretekstów do interwencji – to znajduje się wyimaginowane.

W tym celu wybrano bardzo wygodny sztandar – demokracji oraz praw człowieka.
        Ale nie w ich oryginalnym znaczeniu rządów ludu i osobistej godności, ale tylko
        i wyłącznie tak jak to interpretuje przywództwo USA.

Czyż świat rzeczywiście stał się tak czarny i biały, pozbawiony różnorodności
        cywilizacji, wielobarwnych tradycji i sposobów życia spełniających aspiracje
        narodów?

Oczywiście nie! Prosta rzeczą jest, że jest to wygodny pretekst oraz instrument
        kontroli innych krajów.

Z przykrością należy stwierdzić, że Organizacja Narodów Zjednoczonych, chociaż
        należy do wszystkich, zezwala się wykorzystywać jako narzędzie takiej polityki.
        Mówię to ze szczególna przykrością i bólem, jako Prezydent kraju, który współ-
        fundował ONZ, po poświeceniu życia jednej trzeciej części swej ludności w
        czasie Drugiej Wojny Światowej, dla odzyskania własnej wolności oraz wolności
        Europy i całego świata.

Komisja Praw Człowieka ciągle w sposób mechaniczny podpisuje rezolucje na temat
        Bialorusi, Kuby i innych krajów. Są czynione próby by narzucić takie rezolucje
        także Walnemu Zebraniu ONZ.

Ale jak może ONZ rozważać imaginacyjne „problemy”, podczas gdy jest ona
        niezdolną to dostrzegania prawdziwych nieszczęść oraz katastrof? Tych, których
        nikt inny oprócz ONZ, jako wspólnota cywilizowanych narodów, nie jest w stanie
        się zmierzyć?

Bardzo niedawno, w nieodległej od nas sali, były pokazywane mapy oraz grafiki
        ponoć obrazujące broń masowej zagłady w Iraku. Gdzie znaleziono tę broń?

Ona nie istnieje. W międzyczasie Irak krwawi, jest zdewastowany, jego ludność
        doprowadzona do całkowitej rozpaczy. Terroryści grożą, że użyją broni masowej
        zagłady przeciw miastom Europy oraz Ameryki.

Czy był otwarty i niezależny proces, pod nadzorem ONZ, więźniów w Guantanamo?
        Ilu jest ich tam i kim są oni?

Kto będzie bronił praw ofiar więzienia Abu Graib (koło Bagdadu – przyp. tlum.)
        i ukara wszystkich, którzy ich torturowali, bez wyjątków?

Afganistan został zniszczony za pomocą rakiet i bomb pod pretekstem
        poszukiwania Bin Ladena. Gdzież jest on teraz? Przebywa na wolności, ale
        terytoria Afganistanu oraz Iraku zaczęły generować setki i tysiące
        międzynarodowych terrorystów.

Obce wojska okupowały niezależny Afganistan, ale produkcja w nim narkotyków
        wzrosła dziesięciokrotnie. Czy te wojska weszły do Afganistanu właśnie w tym
        celu?

Dzisiaj Białoruś, Tadżykistan, Rosja i inne kraje byłego ZSRR są dosłownie
        zalane falą „tradycyjnych” narkotyków z Afganistanu, która to fala zderza się z
        falą wcześniej nie znanych narkotyków syntetycznych pochodzących z Europy.

Przywódcy niepodległych krajów Jugosławii oraz Iraku zostali uwięzieni na
        podstawie bezzasadnych, absurdalnych i daleko idących oskarżeń. Jest to bardzo
        wygodny sposób ukrywania prawdy o zagładzie ich krajów.

Proces Miłoszwicia stał się karykaturą już od dawna. Saddam hussein został
        porzucony na łaskę zwycięzców, jak w czasach barbarzyństwa. Nie ma nikogo, kto
        stanąłby w ich obronie, jako że ich krajów już nie ma, zostały one zniszczone.

Oni powinni zostać wypuszczeni na wolność i stać się zdolnymi do obrony w
        sposób swobodny swych praw, honoru, oraz ich ludzkiej godności.

AIDS i inne choroby wyniszczają Afrykę oraz Azję.

Bieda oraz pozbawianie środków do życia stały się prawdziwą a nie wirtualną
        bronią masowej zagłady, co więcej – bronią rasowo wybiórczą.

Kto potrafi to zahamować?

Kto będzie się starał o to, by stany Zjednoczone zaprzestały swych prób agresji
        przeciw Kubie oraz Wenezueli? Te kraje powinny w sposób samodzielny określić
        swój byt.

Handel ludźmi stal się kwitnącym biznesem. Niewolnictwo seksualne kobiet oraz
        dzieci jest widziane jako rzecz zwykła, prawie jako norma życia. Kto będzie ich
        bronił i doprowadzi do sądów konsumentów tych „żywych narzędzi”?

Jak można zapobiec tej hańbie naszej cywilizacji?

To jest krótki, bardzo niepokojący rachunek przejścia do świata
        jednobiegunowego.

(…)

Musimy zrozumieć, że świat jednobiegunowy z jednym kierunkiem rozwoju, jest
        światem jedno-wymiarowym.

Musimy być świadomymi, że RÓŻNORODNOŚĆ DRÓG POSTĘPOWANIA JEST TRWAŁĄ WARTOŚCIĄ
        NASZEJ CYWILIZACJI, jedyną, która może zapewnić stabilność w tym świecie.
        • raffus Re: I znowu bolszewczka z evci wychodzi 18.11.05, 23:48
          a oto drugi biegun:

Po publikacjach w niezależnym i opiniotwórczym "Kommiersancie" rosyjskie
          ministerstwo obrony przyznało wczoraj, że rosyjscy żołnierze zamordowali trzech
          czeczeńskich cywilów. Trzej mieszkańcy Starej Sunży (pod Groznym) jechali
          samochodem, który z niewiadomych powodów ostrzelali Rosjanie. Nieuzbrojeni
          Czeczeni po wyjściu z auta nie zostali ani przesłuchani, ani aresztowani.
          Rosjanie rozkazali położyć im się na ziemi i po prostu zabili strzałami w
          głowę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka