Dodaj do ulubionych

Rosja: Pożar biurowca, 9 osób nie żyje

16.01.06, 17:41
Dzis po poludniu ok. 17 TVN24, wiadomosci, pożar gdzieś w Rosji chyba...
Nagle bez jakiejkolwiek zapowiedzi zbliżenie na młodą dziewczynę wiszącą z
okna... na wysokim pietrze... 2-3 sekundy... zatkało mnie, dziewczyna
oczywiście po chwili nie daje rady i spada z tego okna... raczej sie zabija
na mniejscu (jak pozniej podali zginelo 9 osób).

To teraz sie pytam szanownych "dziennikarzy". Na jakiej podstawie sądzicie
debile, że ja naprawde potrzebuje widzieć takie dramaty? Kto normalny tego
potrzebuje poza wami, bo macie "dobry", szokujący materiał...

Powiecie, że to przecież fakty. Że to sie dzieje. OK... Ale ja nie mam ochoty
patrzec na smierc mlodej kobiety LIVE, bo macie ku#wa pie*przony "prajm tajm"
czy "srajtajm" i jesteście szybsi od innych. W dupie mam waszą "oglądalnosc"
itp.

A pozniej sie dziwicie w swoich tekstach, reportażach, że jakies dzieciaki
wieszają swoich rówieśników.. lub wdeptują kogos z glebę.

Takie akcje ogladane na żywo niszczą w czlowieku wrażliwość na ludzkie
cierpienie. Powodują, ze czyjeść zycie i zdrowie przestaje miec znaczenie...

K*rwa mac!
Opamietajcie sie ludzie.

Ja mam 34 lata i wciaz mnie ta scena szokuje... a co jakies dzieciaki?
Ostrzeżenia nie było.. pokazali to jak "pszczółkę maję"

aha... zeby bylo jasne, nie jestem ksiedzem

jestem zdeklarowanym ateistą

Obserwuj wątek
    • compor Re: Rosja: Pożar biurowca, 9 osób nie żyje 16.01.06, 17:49
      monster ty miętka pala jestes. Ja ci sie nie podobalo trza bylo oczy zamknac.
      • monster1972 Re: Rosja: Pożar biurowca, 9 osób nie żyje 16.01.06, 17:54

> monster ty miętka pala jestes. Ja ci sie nie podobalo trza bylo oczy zamknac.

wlasnie udowodniłes moją teorie...
        ogladanie takich scen robi z ludzi bydlęta...

gratuluje

ps. pisalem wyraznie... najbardziej martwi mnie wplyw takich scen na dzieci...
        pomysl o tym. a moze za pare lat kilku takich "twardych" 15-latków ukopie cie
        na ulicy na smierc.. bo nie bedziesz mial dla nich na papierosy
        • myff przerażające.. 16.01.06, 17:59
          nikt sie nie ruszył; młoda, stara..jakakolwiek by nie była ta dziewczyna, to przeciez oni patrzyli jak umiera, nikt nic nie zrobił, nie próbował robić- nie wiem koc rozciągnąć, żeby choc próbować ją złapać...gnoje..materiał, oglądalnośc, to jest wartość sama dla siebie. PS. może sami już się naoglądali, to całkiem ich znieczuliło?
        • fajurka Re: Rosja: Pożar biurowca, 9 osób nie żyje 16.01.06, 18:36
          Szczeże to prawda, zginąc na ulicy z powodu nie poczestowania papierosem, tam
          gdzie chodziłem do szkoły to potrafili cie w biały dzień okraść na ulicy,
          A co do tamtego to co sie przejmować jak oni tego nie pokarzą to kto inny to
          pokaże, młodziesz teraz telewizji nie ogląda oni przemoc znajdą gdzie indziej!!!
      • monster1972 Re: Rosja: Pożar biurowca, 9 osób nie żyje 16.01.06, 17:55

> monster ty miętka pala jestes. Ja ci sie nie podobalo trza bylo oczy zamknac.

sam fakt, ze uzyłes zwrotu "podobało sie" swiadczy o tym, ze masz problem

ateista
    • matjas01 Re: Rosja: Pożar biurowca, 9 osób nie żyje 16.01.06, 17:57
      Monster ma całkowitą racje, ten materiał był do zaakceptowania w sensie
      informacyjnym, ale w momencie kiedy zobaczyłem tą walczącą o zycie dziewczynę i
      pokazanie przez media jak spada, poczułem ogromne zgorszenie, ze ludzie
      odpowiadający za tresc informacji zgodzili sie na cos takiego. A potem sie
      dziwią ze ich koledzy trafiaja do więzienia za zniewazenia, ktos musi zatrzymac
      ich pęd za sensacją skoro sami tego nie potrafią.
      • deformator Re: Rosja: Pożar biurowca, 9 osób nie żyje 16.01.06, 18:03
        Monster ma rację. Ma 100% racji. Jak można czyjś dramat, czyjąś przegraną walkę
        o życie nazwać "podobało mi się"? No faktycznie, tylko qrva w gębę dać.
        Ale po co monster tak się z tym "ateistą" obnosi? Coś to ma do rzeczy? Ale
        niech mu tam, ważne, że w głowie ma w porządku.

• seawolfie Re: Rosja: Pożar biurowca, 9 osób nie żyje 16.01.06, 18:16
      Zgadzam się, ze miejsce takich materiałów jest na Ogrish.com, gdzie ogląda je
      ten kto ma na to ochotę. NIe chcę byc hipokrytą, sam je oglądam, stąd znam
      adres, ale niekoniecznie musza to oglądac wszyscy przypadkowi ludzie.

Jednak materiał był obcięty- przed chwilą poszedł cały, ze zbliżeniem tej
      dziewczyny roztrzaskującej sie o dach pawilonu poniżej. I dwóch innych osób,
      które spadły po niej.

Potworne...
    • jerzy.kosecki Re: monster72 16.01.06, 18:21
      Drogi Przyjacielu,
      Mam takie same odczucia ! Przeżyłem wstrząs. Niestety, dziennikarskie hieny
      epatują nas takimi news,ami, a motłoch to lubi.
      • fajurka Re: monster72 16.01.06, 18:44
        jerzy.kosecki napisał:

> Drogi Przyjacielu,
        > Mam takie same odczucia ! Przeżyłem wstrząs. Niestety, dziennikarskie hieny
        > epatują nas takimi news,ami, a motłoch to lubi.

Może lepiej niech nikt nie ogląda wiadomości lub ich nie czyta, bo poco, niech
        sie zabijają i palą, skaczą z okien itp, lepiej puścić w telewizji nasz rząd
        nie, oni są hardcorowi, corasz to gorsze ustawy wymyślą, ciekawe, gorszej nudy
        nie widziałem, sam też nie lubie patrzeć na cierpienie innych ale co zrobić!!
    • wujcio44 Re: Rosja: Pożar biurowca, 9 osób nie żyje 16.01.06, 18:25
      Ten pożar to sprawka polskich rusofobów.
    • gosia_rtk Re: Rosja: Pożar biurowca, 9 osób nie żyje 16.01.06, 18:27
      Co za dno...
      Przed chwilą napisałam maila do tvn z protestem, przeciwko takiemu żerowaniu na ludzkiej tragedii. Od dzisiaj bojkotuję ten szmatławy kanał, mam jakieś resztki szacunku do samej siebie. Nie kupuję faktu, nie będę oglądać tvn, bo jak się okazuje to już jest ten sam poziom. Wątpie czy ktokolwiek sie tym przejmie, ale zawsze można próbować... :(
    • bigos666 a to ciekawe.. 16.01.06, 18:37
      a pamietacie protesty srodowisk dziennikarskich gdy jakas gazeta opublikowala
      zdjecie ubitego w iraku tego polskiego dziennikarza Milewicza ? Mowiono
      wtedy : "nie robmy sensacji z tragicznej smierci" Jak to sie wiec ma do
      wyemitowanego materialu ? Albo zasady są spójne albo nie ma ich i tyle.
      Robil zdjecia on, zrobili i jemu...
    • fajurka A co my na to poradzimy? 16.01.06, 18:50
      Taki świat, sami na to patrzycie a potem to komentujecie, ja tego nie
      widziałem, no co zrobić spadła, czyja to wina, prasy że jej nie pomogła, wincie
      za to rosyjską policje, straż pożarna za brak zorganizowania!!1
      • fajurka Re: A co my na to poradzimy? 16.01.06, 19:08
        fajurka napisał:

> Taki świat, sami na to patrzycie a potem to komentujecie, ja tego nie
        > widziałem, no co zrobić spadła, czyja to wina, prasy że jej nie pomogła,
        wincie
        >
        > za to rosyjską policje, straż pożarna za brak zorganizowania!!1

No ale gdyby prasa pokazała ze ją uratowano to byście z radości skakali, to co
        miało być tak:, o bedzie spadała, no to się zmywamy chłopaki, bo bedzie na nas
        że fikła a my to pokazaliśmy!!
        • bigos666 kolejna kaleka intelektualna 16.01.06, 19:18
          Nie rozumiesz czy nie chcesz zrozumiec o czym mowa ? dyskusja dotyczy tego czy
          te materialy powinny byc emitowane w telewizji czy nie, a nie o tym czy ktos to
          kamerowal czy nie.
          • fajurka Re: kolejna kaleka intelektualna 16.01.06, 19:25
            bigos666 napisał:

> Nie rozumiesz czy nie chcesz zrozumiec o czym mowa ? dyskusja dotyczy tego
            czy
            > te materialy powinny byc emitowane w telewizji czy nie, a nie o tym czy ktos
            to
            >
            > kamerowal czy nie.

Kaleka czy nie, czym sie przejmujesz, no nie nie powinni, bo to chamskie, ale
            co ty na to poradzisz,
    • gresiek Re: Rosja: Pożar biurowca, 9 osób nie żyje 16.01.06, 18:59
      no jakbys byl wierzacy to bys nie byl taki zszokowany, w koncu smierc tutaj to
      poczatek zycia tam... spuscilbys oczy i pomodlil sie. twoj problem w sumie.
      pozdrawiam,
      g
      p.s. aha, zeby bylo jasne, nie jestem zwolennikiem takich scenek w tv...
    • maariuss Re: Rosja: Pożar biurowca, 9 osób nie żyje 16.01.06, 18:59
      Całkowicie się zgadzam. Śmierć w mediach to towar. Nie, nie towar. DAR NIEBIOS!
      Te wpływy z reklam, ta oglądalność! Ale nie oszukujmy się, media to tylko nasz
      sługa, który sk...rwi się (dla nas) za srebrnika oglądalności, odpowie na nasze
      najniższe instynkty. Dlatego na tacy dostarczy nam najlepiej ciepłą jeszcze
      krew, ludzkie strzępy. Tego nie zmienimy. Jest popyt, będzie podaż. Z tym się
      pogodziłem. Ale mdli mnie gdy sk...wione media udają że zachowały dziewictwo.
      Mdli mnie ich hipokryzja: Po co te skrywanie radości, sztuczne smutne miny na
      wizji, kiedy w głowie wzrost oglądalności, radość z super materiału, zazdrość
      kolegów, że kawał świeżego ścierwa dostało się tym razem nie jemu.
      • macieias Re: Rosja: Pożar biurowca, 9 osób nie żyje 16.01.06, 21:47
        Jesteś w całkowitym błędzie! Zastanów się kto kreuje ten popyt? Czy tylko na
        ludzkiej śmierci pokazanej w tv można zarobić, czy to przykuwa widza? NIE!
        Oglądając FAKTY nie miałem pojęcia co te hieny nam zaserwują, to było poniżej
        pasa! I tylko zboczeni degeneraci będą się podniecać takimi newsami i szukać
        tego. Mam pytanie: czy np na relacjach z Wielkiej Orkiestry Świątecznej
        Pomocytvp nie zarabia? Ależ zarabia kokosy! I co? Nic! To właśnie jest genialne,
        to popieram - można zarabiać kase pokazując pozytywne rzeczy, ludzką solidarność
        i TO CHCĘ OGLĄDAĆ! A nie młodą kobietę spadającą na moich oczach z 9. piętra!
    • lepsoto Re: Rosja: Pożar biurowca, 9 osób nie żyje 16.01.06, 19:07
      monster, popieram w 100%, tez mnie to zszokowało.
    • fajurka A niech wam bedzie!!! 16.01.06, 19:31
      no co fikła, i tyle, mnie to dalej nie bawi i nie bawiło, a że oni to w
      teliwizji puszczaja to co ja mam zrobić!!
      • macieias Re: A niech wam bedzie!!! 16.01.06, 21:51
        A to, że trzeba to glośno mówić! By te hieny wiedziały jakie jest zdanie ludzi
        oglądających wiadomości w tv. Na TVP godnie pokazano ten materiał a TVN zrobił
        sobie kolejne REALITY SZHOW. Hieny są w błędzie, ludzie nie chcą tego oglądać!
        Tylko hieny muszą to wiedzieć to wtedy z czystej bezwględnej kalkulacji zysków i
        strat nie pokażą więcej tego typu bestialskich materiałów.
    • gfunkallstars Fakty o 19stej 16.01.06, 19:45
      Przed Chwila w glownych Faktach zrobili z tej sceny material pt. "za chwile w
      Faktach ..." - wabik majacy zachecic widzow do pozostania, nie przelaczania sie
      na inny kanal.
      Serce mi stanelo. Natychmiast przelaczylem.
      Nie tego oczekuje od wiadomosci!
    • aga1000 Re: Rosja: Pożar biurowca, 9 osób nie żyje 16.01.06, 19:51
      Monster zgadzam się z Tobą całkowicie. Nie widziałam tego materiału, słyszałam
      o tej tragedii w radio.
      Niektórzy twierdzą, ze to "tłum" chce igrzysk i wymusza pokazywanie takich
      materiałów, ja myślę, ze to g... prawda. Robią to ludzie bez żadnych zasad,
      którzy zrobią absolutnie wszystko, zeby zwiekszyć ogladalnośc/liczbe czytelników
      itp.
      Pewnie niebawem śmierć online bedziemy ogladać w reality show.
      Mną ostatnio wstrząsnęło zdjecie. Jedno z nagrodzonych zdeje sie na World Photo
      Press (czy jakos tak), było zamieszczone w Wyborczej. To było zdjecie zrobione
      przez POlaka, w jakims kraju ogarniętym wojną i przedstawiało matke z dwojgiem
      dzieci w jakiejs piwnicy, którzy zginęli. Pan fotograf był zachwycony poetyką
      tej sceny. Moze dlatego, ze jestem matka pomyslałam sobie :dziadu, zeby to Tobie
      odebrano zycie i zycie istot, które kochasz i które chcesz za wszelką cene
      ochronić. I zeby ktos sie zachwycił poetyką twojego dramatu i wygrał jakis
      konkurs dzieki temu. Sorki ja wiem, ze to zasadniczo off topic, ale czy na pewno?
      Tylko co my mozemy zrobić? Chyba nic.
    • monster1972 a jednak nie wszedzie są hieny 16.01.06, 20:02
      TVP nie pokazało tych koszmarnych scen...

Powiedzieli... choc regionalna TV nagrala wszystko nie pokazujemy tcyh scen, bo
      są zbyt drastyczne...

czyli jednak mozna...

a ty gekon nie lec w ch..ja, jakbys na tym parapecie zobaczyl swoja siostre czy
      dziewczyne spiewalbys inaczej

nawet, jesli bawisz sie w prowokacje i tak nie myslisz, to jestes zwykłym
      głupolem

nie wspolczuje

ateista
      • piotrek.us Re: a jednak nie wszedzie są hieny 16.01.06, 20:19
        TVP pokazało klase, pokazało jak powinna sie zachować normalna stacja kierująca
        się podstawową zwykłą pryzwoitością. TVN walnęło sobie natomiast samobója. Od
        dzisiaj nie oglądam TVN-u. Rzeczywiście TVN "doszusował" do poziomu Faktu. Nic
        tylko pogratulować! Szmatława stacja i tyle!
        Jak widzę moderator forum gazety.pl skasował debilne posty gekona. Bardzo
        dobrze, wobec ludzi głoszących takie tezy powinny być wyciągane jakieś
        konsekwencje. Wolność słowa to bardzo ważna sprawa, ale aby móc z niej
        korzystać trzeba wiedzieć na czym ona polega i znać jej naturalne granice!
      • michal_82 Re: a jednak nie wszedzie są hieny 16.01.06, 20:53
        A ja się nie zgadzam z Tobą. O ile TVN 24 faktycznie powinna przystopować z
        tymi zdjęciami i jeśli już chcieli je pokazać to po opatrzeniu komentarzem, to
        TVP nie powinna mówić, że wszystko jest nakręcone przez lokalną telewizję,
        wszystko pokazane minuta po minucie, ale oni nie pokażą, bo drastyczne. To jest
        oczywiste, że takie zdjęcia wywołują wzburzenie, a byli już świadomi, że
        konkurencja już je pokazała. Ja odebrałem słowa Góreckiego tak: "Patrzcie jacy
        my jesteśmy czuli, wyważeni, nie pokażemy w ogóle tragicznych ujęć".

I co ciekawscy będą teraz szukać po necie lub innych stacjach jak to własciwie
        wyglądało skoro filmik został przecież nakręcony jak to zostało powiedziane
        (tak samo było z egzekucjami obcokrajowców w Iraku). Jeżeli już nie mieli
        zamiaru wykorzystywać tych dramatycznych zdjęć, to po prostu bez rozgłosu, bez
        wspominania, że są gorsze, po prostu bez zbędnego PR. Albo pokazujemy wszystko
        z otrzeżeniem albo wybieramy takie zdjęcia, które nie zszokują, bez
        nadmieniania o tym czego nie wyemitują. To było by znacznie bardziej
        szlachetne. Komentarz, że oni tego nie pokażą był pod publiczkę, dla tych,
        którym się nie podobały działania TVN. Pod publiczkę by zdobyć widza. I jak się
        okazuje po komentarzach skutecznie.

Reasumując i TVN, i TVP mają minusa.
        • piotrek.us Re: a jednak nie wszedzie są hieny 16.01.06, 21:42
          no nie wiem...
    • krystian71 masz racje monster 16.01.06, 20:02
      szuje powtarzaja ten material co godzine.
      gdy widzialem,bylem pewny,ze dlatego pokazuja jej walke o zycie,bo jest
      mloda ,silna a na dole napewno ktos ja zlapie,czyli bedzie happy end.
      a tu nic,jeden wielki huk i roztrzaskane czlonki.
      Jakos nie przypominam sobie takich materialow,gdy plonal WTC
    • mitochondria Re: Rosja: Pożar biurowca, 9 osób nie żyje 16.01.06, 20:26
      ja generalnie sie nie zdziwilem, widzac ta scenke w tv i od razu wiedzialem, ze
      jest to emitowane przez tvn.

nie ogladam telewizji praktycznie wcale, natomiast mniej-wiecej rozpoznaje
      profile stacji. kiedykolwiek gdzies widze tvn, praktycznie zawsze widze
      halasliwie placzace kobiety. w sytuacjach nie do pozazdroszczenia. OBEJRZYJ
      KONIECZNIE. kryminalna rasija. czy co tam teraz DOKUMENTUJA realizatorzy. dzikie
      psy gryzace ludzi. itepe.
      takie jawne dzialanie na emocje, zarowno ogladanych jak i ogladajacych. ktos,
      jakas grupa widzow, widocznie potrzebuje tego rodzaju stymulacji. i pewnie jest
      to calkiem spora grupa, sadzac po ogladalnosci.

przykre to moze, ale taka juz nasza rzeczywistosc. przepraszam. wasza -
      ogladacze tv. krotka scenka i ta dyskusja pokazuje istote tv - nie wybierasz
      tego co chcesz obejrzec, tak naprawde. ktos to dla ciebie wybiera.

natomiast tym, ktorym podobaja sie tego typu materialy polecam film strange days
      z 1995r. pewnie nie da wam do myslenia, ale sa fajne efekty!
    • michal_82 Re: Rosja: Pożar biurowca, 9 osób nie żyje 16.01.06, 20:38
      Okropna tragedia. Nie mogę przestać po tych zdjęciach mysleć o ofiarach jak one
      musiały cierpieć. Nie jestem zbytnio zadowolony, że te zdjęcia widziałem, ale
      włąśnie dzięki temu, że zostały nakręcone i pokazane to współczucie jest
      ogromne. Tak by to przeszło bez echa i pewnie by w dziennikach nie było na ten
      temat wzmianki. Oczywiście potępić trzeba fakt, że te zdjęcia jak mówicie
      zostały wyemitowane w TVN 24 bez uprzedzenia (zresztą w Faktach też). Mnie już
      samo stanie w oknie i wiszenie na szyldach i parapetach tych ludzi niesamowicie
      wstrząsnęło, a w momencie ich spadania serce mi poszło do góry. Polsat ten
      najtragiczniejszy moment jednak zamazał, ale inna rzecz była o wiele gorsza -
      Ci faceci na dole podbiegli i nic nie robili, jakby popatrzyli i stwierdzili,
      że z miejsca trup. Potem spadali kolejni i miało się wrażenie, że ratownicy są
      w niebezpieczeństwie, bo mogą dostać w głowę spadającym człowiekiem.

A sama tragedia jest dla mnie jakaś taka typowo rosyjska. Socjalistyczny blok,
      wszystko się pewnie w jednej chwili zajęło, zapewne przyczyną była instalacja
      elektryczna, wyjścia ewakuacyjne zablokowane, staż nie może dojechać, wszyscy
      się patrzą i nie mogą nic zrobić. Jak dla mnie typowy rosyjski stereotyp.

I na sprawa to ten felerny bank. Co za bank ma siedzibę w takich wieżowcach, do
      tego na wysokich kondynacjach bez instalacji zraszających. Zastanawia mnie tez
      fakt co to za felerny wieżowiec. Przecież oprócz wind przecież działały, bo nie
      były objęte pożarem, to na pewno były też zwykłe schody aby zejśc choćby piętro
      niżej. Toż to cholerstwo musiało się momentalnie zapalić i roznieść skoro Ci
      ludzie byli uwięzieni w biurach.
    • krystian71 nie jest tak zle 16.01.06, 21:03
      przed chwila podpytalem 18-to letniego syna, czy to widzial, aby uprzedzic
      go,zeby unikal dzisiaj tej stacji.
      powiedzial,ze natychmiast zmienil kanal i wcale sie nie dziwie, ta mloda
      dziewczyna byla podobna do jego laski.
      Na sama mysl,ze te zdjecia ogladali tez rodzice , rodzenstwo tej dziewczyny
      dalej trafia mnie szlag.
    • macieias skandaliczne FAKTY! 16.01.06, 21:38
      Skandaliczne, bulwersujące "FAKTY"! Mam dosyć propagowania takich newsów i
      oglądania w tv widoku ludzi, którzy za chwilę zginą na naszych oczach! Bez
      uprzedzenia widza, bez jakiegokolwiek zafrapowania prowadzącego program... no
      nic: po prostu kolejny news! Szczytem był brak jakiegokoliek ostrzeżenia o tym
      co za chwile zostanie pokazane na antenie!
      Nie róbmy z siebie spragnionego widoku krwi zkretyniałego narodu! Nie dajmy tego
      z siebie zrobić!
      Jak dla mnie dzisiejsze FAKTY awansowały w rankingu... hien dziennikarskich!
    • tomug Re: Rosja: Pożar biurowca, 9 osób nie żyje 16.01.06, 22:50
      No właśnie, bez ostrzeżenia, takie sceny, od razu na samym początku Faktów o
      19.00. Gdy spadła druga dziewczyna nie wytrzymałem i wyłączyłem telewizor. Do
      cholery, to nie gra komputerowa, gdzie ludzik spadnie, wstanie, otrzepie się i
      sobie pójdzie. Na rany, trochę wrażliwości!!! Może niedługo zaczną pokazywać
      morderstwa na żywo w imię dziennikarskiej rzetelności. Muszą być jakieś
      granice.
    • totoja1 Re: Rosja: Pożar biurowca, 9 osób nie żyje 16.01.06, 22:59
      zgadzam sie z kazdym slowem - nie mam telewizora ale jesli pokazano osobe,
      ktora pewnie za chwile zginela, to prosze mi powiedziec - CO ROBILI TAM
      REPORTERZY!!!
    • tadzik997 Re: Rosja: Pożar biurowca, 9 osób nie żyje 17.01.06, 00:23
      Brak słów, pzez czyjeś niedbalstwo zgineło tyle osób.
    • jackie71 Re: Rosja: Pożar biurowca, 9 osób nie żyje 17.01.06, 12:02
      Monster! Popieram Cię gorąco! Po wczorajszych Faktach tez nie czułam się
      najlepiej, a wcale nie jestem jakąś rozedrganą trzcinką.
      Jestem na 100% pewna, że media i "sztuka" w rodzaju filmów pt. "zabili go i
      uciekł" mają swój olbrzymi wkład w brutalizację zachowań ludzi, w ich coraz
      mniejszą wrażliwość.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka