Gość: jorgus IP: *.acn.waw.pl 01.01.03, 14:03 Czy kiedy będziemy już w Unii i uzyskamy prawo do swobodnego osiedlania sie na jej terytorium, będzie to oznaczało, że będę mógł zamieszkać np. na Nowej Kaledonii, czy Falklandach? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: dana33 Re: Pytanko IP: *.jazo.org.il 01.01.03, 14:58 Gość portalu: jorgus napisał(a): > Czy kiedy będziemy już w Unii i uzyskamy prawo do swobodnego osiedlania sie > na jej terytorium, będzie to oznaczało, że będę mógł zamieszkać np. na Nowej > Kaledonii, czy Falklandach? A od kiedy Nowa Kaledonia i Falklandy sa w Uni? Chyba ze nie masz na mysli Europejskiej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolek Re: Pytanko IP: *.proxy.aol.com 01.01.03, 15:22 Gość portalu: dana33 napisał(a): > Gość portalu: jorgus napisał(a): > > > Czy kiedy będziemy już w Unii i uzyskamy prawo do swobodnego osiedlania si > e > > na jej terytorium, będzie to oznaczało, że będę mógł zamieszkać np. na Now > ej > > Kaledonii, czy Falklandach? > > A od kiedy Nowa Kaledonia i Falklandy sa w Uni? Chyba ze nie masz na mysli > Europejskiej... Falklandy naleza do Great Britain.....a wiec to Unia.Nie wiem czy bedziecie mogli osiedlac sie w Unii tak latwo, po pierwsze nikt tam was nie chce a po drugie bedziecie mogli w 90% wykonywac te prace co dotychczas (legalnie) z tego tez wzgledu trudno sie bedzie wam gdziekolwiek osiedlic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jorgus Re: Pytanko IP: *.acn.waw.pl 01.01.03, 19:44 Zerknij, droga dano333 w pierwszy lepszy atlas geograficzny, aprzekonasz się, że Francja czy Wielka Brytania ma wiele terytoriów zamorskich. Francja ma Gujanę w Ameryce Południowej, Martynikę i parę innych wysp na KAraibach, Reunion na Oceanie Indyjskim, Nową Kaledonię i sporo wysepek na Pacyfiku. A Anglia, prócz Falklandów i kilku innych wysepek na środku Atlantyku (Wyspa św. Heleny)ma sporo wysepek na Pacyfiku. Nie wiem, czy te posiadłosci są traktowane jak integralna częsć tych państw, a ich mieszkańcy mają takie same prawa jak inni , w metropolii, czy też są jakieś ograniczenia w tym zakresie. Dla mnie perspektywa swobodnego poruszania się po świecie jest niezwykle podniecająca. Co nie znaczy, że jestem globtroterem, wręcz przeciwnie, lubie siedzieć w jednym miejscu. Sama świadomość jednak takiej możliwości daje mi wieksze poczucie wolności, poczucie, które dla faceta wychowanego w PRL-u - państwie z racjonowanymi paszportami, jest bezcenne. I jest to dla mnie argument za Unią Europejską. A jeżeli chodzi o pracę, to nawet w tej mojej ukochanej, rodzinnej Polsce, jestem bezrobotny po ponad dwudziestu latach pracy, więc perspektywa braku pracy na Nowej Kaledonii nie jest mi straszna. Pozdrawiam w Nowym Roku i namawiam do głosowania za UE a majowym referendum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: felusiak Re: Pytanko IP: *.nyc.rr.com 01.01.03, 19:49 no wlasnie, wy na falklandy a do polski niemiec przyjedzie sie osiedlic. a wanda go przeciez nie chciala. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: Pytanko IP: *.j1.actcom.co.il 02.01.03, 01:09 Gość portalu: jorgus napisał(a): > Zerknij, droga dano333 w pierwszy lepszy atlas geograficzny, aprzekonasz się...... Ja nie musze zerkac, ja wiem, bylam dobra w geografi i przeciez Ci napisalam, ze jesli nie masz na mysli Uni Europejskiej.....i zgadzam sie calkowicie, ze wystarczy swiadomosc, (tez bylam wychowana w PRL). Ale ja w ostatnich 2 laach marze o Nowej Zelandii: wlazlam w internecie w ich gazety, jorgusie, raj na ziemi: chodujesz kwiatki lub owce, patrzysz z lezaka w ogrodku na sliczne gorki, nie ma terroru, nie ma zamachow, nie ma nawet idiotycznych gwaltow. Po prostu umierasz z nudow. To cos dla mnie! A co do bezrobocia, kochanie, glowa do gory! tylko sie nie dac! wlasnie przezylam z mezem 1.5 roku jego bezrobocia. Znalazl prace! Wlaz w internet, jest masa ogloszen co do pracy, to trwa, trzeba szukac, ale sa ciekawe prace w ciekawych miejscach, moze nawet w Nowej Kaledonii. Ja na serio, bo wiem jak to boli, szczegolnie jak ci mowia, ze chca tylko takich do 35 lat, bo my powyzej, to juz do niczego. Ale to nie prawda!!!! sprobuj. POWODZENIA, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podroznik Re: Pytanko IP: *.tpgi.com.au 02.01.03, 02:38 Gość portalu: jorgus napisał(a): > Zerknij, droga dano333 w pierwszy lepszy atlas geograficzny, aprzekonasz się, > > że Francja czy Wielka Brytania ma wiele terytoriów zamorskich. Francja ma > Gujanę w Ameryce Południowej, Martynikę i parę innych wysp na KAraibach, > Reunion na Oceanie Indyjskim, Nową Kaledonię i sporo wysepek na Pacyfiku. A > Anglia, prócz Falklandów i kilku innych wysepek na środku Atlantyku (Wyspa św. > > Heleny)ma sporo wysepek na Pacyfiku. Nie wiem, czy te posiadłosci są > traktowane jak integralna częsć tych państw, a ich mieszkańcy mają takie same > prawa jak inni , w metropolii, czy też są jakieś ograniczenia w tym zakresie. > Dla mnie perspektywa swobodnego poruszania się po świecie jest niezwykle > podniecająca. dlugo sie podniecasz!!!!!!! Sama świadomość jednak takiej możliwości daje mi > wieksze poczucie wolności, poczucie, które dla faceta wychowanego w PRL-u - PRL-u juz nie ma od prawie 14 lat !!!! > państwie z racjonowanymi paszportami, jest bezcenne. I jest to dla mnie > argument za Unią Europejską. A jeżeli chodzi o pracę, to nawet w tej mojej > ukochanej, rodzinnej Polsce, jestem bezrobotny po ponad dwudziestu latach > pracy, więc perspektywa braku pracy na Nowej Kaledonii nie jest mi straszna. N.Kaledonia jest b.atrakcyjna turystycznie piekna zielonkawo-blekitna woda (temp wody 24-26st) czyste piaszczyste plaze porosniete palmami ,rafa koralowa ... ale musze ostrzec jest drogo!! Z praca nie jest chyba najlepiej poniewaz widac mase tubylcow lezacych calymi dniami pod palmami i nic nie wskazuje ,ze mieliby ochote pracowac.Glowne zatrudnienie to turystyka i troche w kopalniach niklu. > Pozdrawiam w Nowym Roku i namawiam do głosowania za UE a majowym referendum. czy jestes 100% przekonany ze wejscie do UE to dobre posuniecie??? Pamietaj ,ze do UE mozna wejsc ale NIE mozna wyjsc. pozdr. i wszystkiego najlepszego w N.R.2003 Odpowiedz Link Zgłoś