Dodaj do ulubionych

Odwrotna Polska Logika

06.05.06, 14:17
czyli Inversed Polish Logic (IPL) jest znana kazdemu uzytkownikowi
kalkulatorow kieszonkowych. Jest prosta, ale na pierwszy rzut oka
niezrozumiala.

Pasuje to, wypisz-wymaluj, do obrazu jaki Polska daje obserwatorom z
zewnatrz.

Jaka logika w tym, ze PiS zamiast z PO wszedl w koalicje z Lepperem i
Giertycje? Odwrotna polska.

Jaka logika w tym, ze mlody minister zraza sobie sasiadow z lewej przez
szczere historyczne porownania? Odwrotna polska.

Jaka logika, aby szukac aliantow za wielka woda a olewac sasiadow? Odwrotna
polska.

Jak mozna zrozumiec, ze na tle powszechnego liberalizmu europejskich
obyczajow, szczera dewocja i marsze na kolanach do Czestochowy? Tylko przy
pomocy IPL.

A najdziwniejsze, ze obserwatorzy pukaja sie w glowe i te logika akceptuje.
Musi cos w tym byc. W tej odwrotnej polskiej logice:)

PF

Obserwuj wątek
    • felusiak1 Bład myślowy 06.05.06, 14:35
      polski_francuz napisał:
      > A najdziwniejsze, ze obserwatorzy pukaja sie w glowe i te logika akceptuje.
      =================
      I tu zrobiłeś bład. Winno być TOLERUJE a nie AKCEPTUJE. I teraz wszystko jest
      zrozumiałe.
      Ponadto ta logika jest wszechobecna.
      • polski_francuz Re: Bład myślowy 06.05.06, 15:02
        Niech ci bedzie. Toleruja:)

PF
        • felusiak1 Re: Bład myślowy 06.05.06, 15:36
          Dziekuję.
          No i będa tolerować aż do momentu kiedy odczują, że im coś zagraża.
          Kiedyś pisałem, że wiekszość naszych wyborów to selekcja pomiędzy dżumą albo
          cholerą. I tak naprawdę nie wiadomo czy to co mamy to dżuma. Może okazać się, że
          cholera i po co było zmieniać na dżumę.
    • z_daleka Re: Odwrotna Polska Logika 06.05.06, 14:44
      dobre to zosiu, oj dobre.
      Czy to z kabaretu kowala?
    • karbat Re: Na kolana Polacy/ 06.05.06, 14:51
      niepojeta i pelna tajemnic jest logika wislanego katolika
    • yann17 Re: Odwrotna Polska Logika 06.05.06, 14:57
      No to doigrałeś się PF, masz w swoim wątku akademicki przykład mechanizmu, o
      którym napisałeś
      • polski_francuz Re: Odwrotna Polska Logika 06.05.06, 15:04
        Co zrobisz Yann, moj watek nie jest wyjatkiem:)

PF
    • polski_francuz Re: Odwrotna Polska Logika 06.05.06, 15:03
      Dzieki Zosiu, dzieki.

Zostane juz lepiej przy starych pogladach:)

PF
    • read1 Re: Odwrotna Polska Logika 06.05.06, 15:12
      Jaka jest logika w tym, że wielkim patriotą Polak staje się w bezpiecznej
      odległości od swojego kraju?

Odwrotna logika polskich emigrantów.
      • polski_francuz Re: Odwrotna Polska Logika 06.05.06, 17:47
        Dobrze mowisz. Staja sie patriota dla idei. Rzeczywistosc polska jest mu zbyt
        nielogiczna:)

PG
    • fan.club1 Re: Odwrotna Polska Logika 06.05.06, 15:20
      Wielki Polak, ale nie z Polski lecz z Francji, pytany przez Niemca o narodowość
      odpowiada:
      Nein,nein, ich nix Pole, ich Litwa!

IPL?
      • polski_francuz Re: Odwrotna Polska Logika 06.05.06, 17:48
        O jakim wielkim Polaku myslisz?

PF
    • ben_shaprut Lepiej od razu dać du_y jak rząd Vichy... 06.05.06, 17:49
      • polski_francuz Re: Lepiej od razu dać du_y jak rząd Vichy... 06.05.06, 17:50
        ???
        • ben_shaprut Sprzedać się w dobrym francuskim stylu... 06.05.06, 17:50
          • polski_francuz Re: Sprzedać się w dobrym francuskim stylu... 06.05.06, 17:52
            Jaki zwiazek z watkiem. Sprecyzuj nieco.

PF
            • ben_shaprut Nie dostrzegasz? Obrona tego, w co się wierzy, a 06.05.06, 17:58
              nie doraźnych dochodów z upodlenia się.
              Nie zgrywaj głupa - baw się nadal w francuza...
              • polski_francuz Re: Nie dostrzegasz? Obrona tego, w co się wierzy 06.05.06, 18:04
                Hm, myslisz, ze Lepper broni tego co wierzy?

Giertych pewnie tak, ale problem jest w tym w co on wierzy.

Nie zgrywam glupa, jest zglupialem starajac sie zrozumiec co sie w kraju
                dzieje...

PF
                • maureen2 Re: Nie dostrzegasz? Obrona tego, w co się wierzy 06.05.06, 18:08
                  Giertych nie wierzy w nic
                • ben_shaprut Odwracanie kota ogonem? Nie bronię oszołomów, 06.05.06, 18:08
                  ale nie szpanuj Francją - tam się sprzedaje tyłek za mniejsze rzeczy...
                • ariadna-enta Re: Nie dostrzegasz? Obrona tego, w co się wierzy 06.05.06, 20:58
                  Polski Francuz- "nie zgrywam głupa,jest zgłupiałem starając się zrozumieć co
                  się w kraju dzieje"

Gdybyś mieszkał tu na stale wiele rzeczy przestałoby Cię dziwić.
                  Ty co najwyżej możesz dumać na polską odwrotną logiką,ale od tego bałaganu
                  dzieli Cię szczęsliwa odległość ,my musimy w tym tkwić.
                  • polski_francuz Re: Nie dostrzegasz? Obrona tego, w co się wierzy 06.05.06, 21:02
                    Masz racje pewnie.

Przynajmniej staram sie zrozumiec.

Ale Rydzyk+Lepper+Giertych staneli mi oscia w gardle. Staram sie przetrawic i
                    nie moge.

PF

• ariadna-enta Re: Nie dostrzegasz? Obrona tego, w co się wierzy 06.05.06, 21:19
                      Do tego,że Lepper wchodzi do rządu "oswajano" nas od jakiegoś czsu,więc można
                      się było psychicznie przygotować,ale fakt,że Giertych ma zostać ministrem
                      oświaty to był dla mnie i dla wielu jakby cios między oczy.
                      Ty nie musisz niczego trawić,co najwyżej możesz współczuć swoim rodakom nad
                      Wisłą bo większość tu w tym bagnie zostanie. Jedyna nadzieja,że tak się dadzą
                      narodowi we znaki i tak się skompromitują,że będzie rychły ich koniec.
                      Nie próbuj zrozumieć co się tu dzieje,szkoda zdrowia i pięknej wiosny.
                      • polski_francuz Re: Nie dostrzegasz? Obrona tego, w co się wierzy 06.05.06, 21:25
                        Rozumiem. Polscy Polacy musza to cierpiec i scierpiec. Niech chce was wzywac do
                        rewolucji ale i dla mnie to jest szok.

Popatrzmy sie filozoficznie, tak jak proponujesz.

Ladna pogoda u ciebie?

U nas na dlugi weekend sie pogarsza, taki pech (:

PF
                        • ariadna-enta Re: Nie dostrzegasz? Obrona tego, w co się wierzy 06.05.06, 21:44
                          u mnie pogoda ładna chociaż po południu trochę się zachmurzyło-zresztą po tej
                          paskudnej zimie każda aura powyżej 15 stopni już mnie cieszy.
                          A co nawoływania do rewolucji to na razie na to się nie zanosi bo społeczeństwo
                          skapcaniało i popadło w apatie. Musi przyjść po prostu taka granica,za którą
                          naród powie dosyć.To nie będzie takie proste gdyż ci mądrzy i operatywni zwieją
                          stąd i guzik ich Polska będzie obchodzić,a pozostali pogodzą się z tym co jest.
                          Ja mimo wszystko jestem optymistką i mam nadzieję,że nie taki diabeł straszny
                          jak go malują- nie takie rzeczy przetrwaliśmy.
                          • polski_francuz Re: Nie dostrzegasz? Obrona tego, w co się wierzy 06.05.06, 21:46
                            Brawo za optymizm.

I mi sie od razu razniej zrobilo.

Pozdro

PF
                            • ariadna-enta Re: Nie dostrzegasz? Obrona tego, w co się wierzy 06.05.06, 22:04
                              Dzięki
                              byle by mi Młodzież Wszechpolska po szkole mojego syna nie biegała ,nie
                              wprowadzono jedynie słusznej ideologi ,nie szalała cenzura i żeby choć trochę
                              podniesiono zarobki- z całą resztą sobie poradzę.
                      • dritte_dame Od prawie pieciu juz lat: 06.05.06, 23:50
                        ariadna-enta napisała:

> Do tego,że Lepper wchodzi do rządu "oswajano" nas od jakiegoś czsu

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=565447&s=0
            • karbat Re:Logika .... w Polsce 06.05.06, 17:59
              bedac klamca ,oszustem ,zlodziejem, pieniaczem gloszac hasla populistyczne badz
              faszystowskie mozna zostac ;
              prezydentem ,premierem badz ministrem
            • ben_shaprut Logika francuska - bohater I Wojny daje tyłka 06.05.06, 18:00
              Niemcom, a francuscy policjanci eskortują Żydów do pociągów do Auschwitz
              Logika czy prostytucja?
              • polski_francuz Re: Logika francuska - bohater I Wojny daje tyłka 06.05.06, 18:05
                Allez ben,

nie odpowiadaja argumentem, ze u was bija murzynow. Pisz na temat.

PF
                • ben_shaprut Piszę na temat, dumny francuziku - a co z logiką 06.05.06, 18:09
                  znad Sekwany?
                  "...najpierw belkę ze swego oka..."\A znasz ty przynajmniej francuski poza
                  minetką?
                  • polski_francuz Re: Piszę na temat, dumny francuziku - a co z log 06.05.06, 18:12
                    Bralem cie za powaznego dyskutanta. Tutaj piszesz albo niepowaznie albo ponosza
                    cie emocje.

Proponuje przerwac te wymiane inwektyw.

PF
                    • ben_shaprut Ty i powaga? Chyba kpisz... chcesz dokopać 06.05.06, 18:14
                      narodowi za idiotów w rządzie - "polska logika" to uogólnienie odnoszące się do
                      ogółu - jak nie rozumiesz, to porzestań ćpać...
                      • t0g Re: PF-ie: 06.05.06, 19:25
                        Ben and ut he perhaps is, but sharp?... I doubt it. Radzę, zastosuj w
                        konwesracji ten sam środek, który używany jest w silnikach do zmniejszania
                        tarcia: olej!

Pamietaj ponadto o Zasadzie Felicji! (tym bardziej, ze Felicję to juz teraz dla
                        Ciebie nieabstrakcyjna postać).

Szkoda, ze sie nie zobaczymy - niestety, ostatecznie nasza przeprowadzka jest
                        wyznaczona na 15 i 16 maja, więc o tym,bym zdołał wyrwac sie do Seattle, nie ma
                        mowy... Ale może sie przynajmniej zdzwonimy? Ja Ci podrzuce numer e-mailem.
                        • polski_francuz Re: PF-ie: 06.05.06, 19:28
                          OK, szkoda rzeczywiscie.

Nastepny razem moze da rade.

Pozdro

PF
                        • ben_shaprut pisz w jednym języku i składnie, parweniuszu... 06.05.06, 20:20
                          • t0g Re: Ben: 06.05.06, 20:25
                            RRRRRRRRRRRRAAAAAAAAAAAUUUUUUSSSSSSSSSS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                            • t0g Re: Post Scriptum: S.V.P., zapomniałem dodać. 06.05.06, 20:27

• fan.club1 t0g, niby literówka, ale prześliczna i w dodatku 06.05.06, 22:06
                          jak ulał pasuje do człowieka z tzw. cenzusem.
                          Otot literówka: konwesracja!
                          • t0g Re: fan.club. kumosicku,... 07.05.06, 03:40
                            fan.club1 napisał:

> jak ulał pasuje do człowieka z tzw. cenzusem.
                            > Otot literówka: konwesracja!

Moiściewy, mo srację... tfu, wciurności! mos rację, chciałek napisać. Jok ulał.
                            • fan.club1 Tee, cenzus, a potrafisz też 07.05.06, 08:28
                              o czymś innym niż o fekaliach?
                              • t0g Re: Tee, cenzus, a potrafisz też 07.05.06, 11:19
                                fan.club1 napisał:

> o czymś innym niż o fekaliach?

Mianowicie?
                                • fan.club1 Nie rozumiesz pytania, czy nie potrafisz? ntxt 07.05.06, 15:13
                                  • t0g Re: Nie rozumiesz pytania, czy nie potrafisz? nt 07.05.06, 17:53
                                    Ani jedno, ani drugie. Zgadujta dalej, Kumie!
                                    • fan.club1 Re: Nie rozumiesz pytania, czy nie potrafisz? nt 07.05.06, 19:24
                                      Aha, teraz to już wiem, co ludzie z cenzusem nazywają konwesracją.
                                      • t0g Re: No widzisz 07.05.06, 20:53
                                        fan.club1 napisał:

> Aha, teraz to już wiem, co ludzie z cenzusem nazywają konwesracją.

No widzisz - dowiedziałes się czegos nowego. Całe życie sie człowiek czegos uczy.
                                        • fan.club1 Re: No widzisz 07.05.06, 21:51
                                          Czego i Tobie życzę!
                                          Dobranoc.
    • dritte_dame Wszystko niby OK ale ... 06.05.06, 23:46
      polski_francuz napisał:

> Inversed Polish Logic (IPL) jest znana kazdemu uzytkownikowi
      > kalkulatorow kieszonkowych.

... ale zwyczajnie nie ma czegos takiego jak "IPL".

Jest "Polish Notation" w matematyce
      oraz "Reverse Polish Notation" w architekturach komputerowych
      (nawiasem mowiac - nie wymyslona wcale przez Polaka).

Komu sluzy tworzenie dwuznacznego nowotworu jezykowego
      przez francuskie elity intelektualne?
      I kto za tym stoi?
      • t0g Re: Dritte Dame, IPL to jest LP i PF-owi wolno. 07.05.06, 03:51
        IPL jest skrótem dowzwolonym przez LP (LP = "licentia poetica"). PF poeta co
        prawda nie jest, ale jest niewątpliwie umysłem renesansowym - jednym z bardzo
        nielicznych na forum tym, nota bene (czy raczej w tym wypadku nota male) i jako
        osoba posiadajaca ten rzadki przymiot MA on prawo do używania LP. Amen!
        • dritte_dame Re: Dritte Dame, IPL to jest LP i PF-owi wolno. 07.05.06, 05:32
          t0g napisał:

> IPL jest skrótem

Gdy sie czlowiek spieszy to sie diabel cieszy.

Na skroty ostatnio co i raz ktos trafia do "Polskich obozow" wiec wole gdy
          sciezka mysli jest staranniej oznakowana i mniej sliska.

> dowzwolonym przez LP (LP = "licentia poetica").

Poetyka strofy IPL jest tak samo wzruszajaca jak tejże: polnische Wirtschaft.

I przy tym powstaje wrazenie ze obie zostaly natchione przez ta sama niezbyt
          cnotliwa Muze, ktorej podszeptom nie powinni ulegac zwlaszcza wieszczowie
          zamieszkali poza Krajem.
          • polski_francuz Re: Dritte Dame, IPL to jest LP i PF-owi wolno. 07.05.06, 08:54
            "Na skroty ostatnio co i raz ktos trafia do "Polskich obozow"

Niezbyt mi zyczliwe, ale inteligentne:)

PF
          • t0g Re: Dritte Dame, IPL to jest LP i PF-owi wolno. 07.05.06, 11:15
            dritte_dame napisała:

> I przy tym powstaje wrazenie ze obie zostaly natchione przez ta sama niezbyt
            > cnotliwa Muze, ktorej podszeptom nie powinni ulegac zwlaszcza wieszczowie
            > zamieszkali poza Krajem.

Cnoctliwą, cnotliwą, nie bój bidy. Tu o cos innego chodzi:

"Dziewicza muza nieraz wstydem płonie
            Patrząc, jak grubej oddany swawoli
            Pijaną żądzą gasi ogień w łonie...."

Skad to, skąd?
            • polski_francuz Re: Dritte Dame, IPL to jest LP i PF-owi wolno. 07.05.06, 11:29
              "Dziewicza muza nieraz wstydem płonie
              Patrząc, jak grubej oddany swawoli
              Pijaną żądzą gasi ogień w łonie...."

Mlody Mickiewicz?

Ale masz mysle w weekend:)

PF
      • polski_francuz Re: Wszystko niby OK ale ... 07.05.06, 08:59
        "Reverse Polish Notation"

Raczej to.

Ostatni raz programowalem w latach 80. Cwierc wieku. Pozostaly resztki, stad
        pewnie niscislosc.

Kto za tym stoi?

Raczej co za tym stoi?

frustracja tym co o Polsce czytam i rozczarowania.

PF
    • krystian71 Re: Odwrotna Polska Logika 07.05.06, 08:20
      tez sobie to pytanie zadaje.Na razie bez odpowiedzi.
      Jak to sie stalo,ze zaakceptowalismy klamstwo , nieudana transformacje i
      nieudane-falszywe elity w 89 roku.
      Lenistwo umyslowe?Tchorzostwo?Glupota?
      • polski_francuz Re: Odwrotna Polska Logika 07.05.06, 09:03
        Krystek,

Ty mnie natchnales do stworzenia tego watku.

Jakzesmy rozmawiali o husarii i kiedy stwierdziles, ze czujesz, ze mimo ze
        lubiles jedna partie na inna glosowales.

Pomyslalem sobie, ale pokretna logika. A to byla oczywiscie klasyczna IPL:)

Dzieki za natchnienie!

PF
        • krystian71 Re: Odwrotna Polska Logika 07.05.06, 09:29
          bzdurka, nic nie slyszales o zmarnowanych glosach i o tym,ze glosuje sie na te
          partie ,ktora ma chocby cien szans?
          Naprawde uwazasz,ze to immanentna cecha tylko polskiego systemu wyborczego i
          polskiej logiki?
          Watek jest bardzo dobry skadinad ,i milo mi,ze ja cie do niego natchnalem,a
          troche przykro,ze nie zasluzyly na twoj komentarz inne mysli, do ktorych
          bardziej jestem przywiazany,a ktore mozna okreslic sloganem "nie tak stromo pod
          ta gorke"
          Do twojego watku odniosl bym sie byc moze konkretnie, ale swoim zwyczajem
          nawrzucales do niego wszystko co ci do glowy przyszlo,wiec czuje brak
          konkretnego zaczepienia logicznego i rozbawienie, bo nie wiedzialbym od czego
          zaczac.
          Uczono mnie w domu kiedys takiej metody , gdy mialem watpliwosci jak postapic
          czy jak jakies zjawiska ocenic.
          Pisemnej, z dwiema tabelami, gdy po jednej stronie wypisuje sie wszystkie za i
          wszystkie przeciw
          Zrobilem to bardzo dawno temu i na temat dotychczasowych lze-elit wyszly mi
          straszne rzeczy.
          Ale do tego trzeba miec minimum wiedzy i przyjac do wiadomosci ,ze inni te
          wiedze maja i troche zaufania do luidowej polskiej madrosci,ktora juz sobie nie
          pozwala wciskac kitow.
          Do maluczkich trzeba przypowiesciami.Wiec ja tez tak na przykladzie.
          Jak ci sie wydaje, jak bys ocenil ministra pracy i spraw socjal., za ktorego
          kadencji w ciagu JEDNEGO roku wzrasta bezrobocie o 100%, dokladnie z 1.150 tys,
          na 2.150 tys, on to firmuje, nie sprzeciwia sie metodom transformacji
          wprowadzanych przez wlasnych kumpli, a jedyna metoda walki ze skutkami jest
          gotowanie na wizji zupki dla bezrobotnych.
          Dla mnie kazdy inny minister bylby lepszy,zwlaszcza,gdy wezmiesz pod uwage,ze
          cala ta psedo elita ,masowo pokasana przez Hegla , sama sie wypromowala
          • polski_francuz Re: Odwrotna Polska Logika 07.05.06, 09:38
            "bo nie wiedzialbym od czego zaczac"

Zacznij od poczatku. Watek jeszcze mlody i moze ladnie rosnac.

PF
          • polski_francuz Gospodarka 07.05.06, 09:43
            polska przeszla rewolucje i stad moze:

"Do maluczkich trzeba przypowiesciami.Wiec ja tez tak na przykladzie.
            Jak ci sie wydaje, jak bys ocenil ministra pracy i spraw socjal., za ktorego
            kadencji w ciagu JEDNEGO roku wzrasta bezrobocie o 100%, dokladnie z 1.150 tys,
            na 2.150 tys, on to firmuje, nie sprzeciwia sie metodom transformacji
            wprowadzanych przez wlasnych kumpli, a jedyna metoda walki ze skutkami jest
            gotowanie na wizji zupki dla bezrobotnych."

Ze 100% ekonomii panstwowej do +60% ekonomii w rekach prywatnych.

Sadze, ze o to chodzi.

PF
            • krystian71 zartujesz? 07.05.06, 09:53
              mam tylko jedna prosbe, prosze daruj mi komunalow .
              Pytanie bylo proste i jasne.
              "jak bys ocenil takiego ministra?"
              Skup sie.Jest minister.Ma swoj resort.Przypadkowo to jest resort pracy,bo z
              doswiadczenia zyciowego lepiej nadawalby sie na wychowawce mlodziezy niz
              Giertych, a na ministra rolnictwa bardziej niz Lepper.
              Jego Walterowcy awangarda czerwonego harcerstwa doskonale sprawdzila sie
              przeciez przy sciaganiu przymusowych dostaw od rolnikow.
              Wrocmy do ematu.
              Ma swoj resort, bezrobocie wzrasta o 100% ( to nieprawda,ze w czasie tego
              samego jednegoroku sprywatyzowano 60% PP, z choinki sie urwales?Jakim niby
              cudem, Lewandowski przyszedl ciutke pozniej.
              No i co dalej, jakie systemowe rozwiazania, na czym polegala praca tego
              ministra oprocz pociagania z termosa.
              Wolalbys ten resort w rekach kumpli Kuronia z PO?
              • polski_francuz Re: zartujesz? 07.05.06, 10:07
                Krystek, ty chcesz mnie zmusic do dania opinii na temat, na ktory trudno jest
                dac opinie bez poznania didaskalii (okolicznosci politycznych, stanu ekonomii,
                struktury zatrudnienia...)

Tak jak bys mnie pytal, jakbym ocenil role niemieckiego ministra spraw
                zagranicznych (Joachima von Ribbentropa nawiasem mowiac) w utrzymaniu pokoju w
                Europie w latach 1940-1945.

Wpuszczasz mnie w tzw kanal, na koncu ktorego jest jedna mozliwa
                odpowiedz : "Minister byl dupa".

Moze minister byl a moze nie. Moze inaczej nie dalo rady.

Jako, ze w moim wieku stosuje sie najwiecej przykladow z wlasnego zycia, powiem
                ci moj przystajacy przyklad.

Bylem managerem malego przedsiebiorstwa, tu we Francji. I mimo, ze sie zwijalem
                jak Marcinkiewicz, nie dalem rady obranic go przed degrengolada. Polaczone
                czynniki: rezerw finansowych i zdolnosci technologicznych nie wystarczyly na
                zlapanie szans ktore sie prezentowaly. Skonczylo sie dla mnie to zle i
                wyladowalem na ponad rok bezrobotnym.

I mniej sklonnym do atakowania innych odpowiedzialnych za firmy i za ludzi.

Liberalnym jak wolisz.

PF

• krystian71 alez tak 07.05.06, 10:43
                  chce cie zmusic, bo przeciez na ten temat wielerazy zabierales glos , a i dzis
                  na tym watku WLASNIE do tego nawiazujesz.
                  Jak mozesz sie wypowiadac, skoro jak sam mowisz, malo znasz okolicznosci , a co
                  wiecej, wcale nie chcesz ich poznac.
                  Bezpiecznej jest pisac ,co ci do glowy przyjdzie na temat nowych koalicji,gdze
                  jeszcze nikt sie nie sprawdzil, ani nie niesprawdzil?
                  I dalej ( zaslaniajac sie swoja niewiedza -coz to za argument!!) uwazac,ze
                  koalicja z PO, czyli b.uD,UW,KLD,mozna sie pogubic.
                  Na gospodarce trzeba sie chocby minimalnie znac, i bardziej dla mnie sa analizy
                  kapitalu gieldowego, chocby nawet spekulacyjnego ,niz twoje.
                  A Gielda, jak ci zapewne wiadomo zareagowala na powstanie TEJ koalicji skokiem
                  w gore wszystkich parametrow, i rekordowym spadkiem ponizej 3 PLN ceny dolara.
                  Juz nie pamietam kiedy dolar byl taki tani, dokladnie chyba w 96, dziesiec lat
                  temu.
                  • polski_francuz Re: alez tak 07.05.06, 10:48
                    "A Gielda, jak ci zapewne wiadomo zareagowala na powstanie TEJ koalicji skokiem
                    w gore wszystkich parametrow, i rekordowym spadkiem ponizej 3 PLN ceny dolara"

Taak?

Daj kilka linkow. Ciekawe.

Gielda sie myli, ale rzadko w sprawach gospodarczych.

Jak gielda Rydzyka-Leppera-Giertycha lubi, to jest argument.

PF
                    • krystian71 Re: alez tak 07.05.06, 11:00
                      otwarlo mi sie rano, teraz za cholere nie chce.
                      na tej stronie
                      wirtualnemedia.pl/index.php
                      poszukaj w dziale gospodarka informacje-"dolar ponizej 3 zlotych"
                      Moze bedziesz mial wiecej szczescia.
                      Dziwie sie twojemu zdziwieniu, pisze o tym od dawna, nawet na awanture z
                      Balcerowiczem Gielda zareagowala skokiem w gore, ku rozpaczy p.Tuska i p.Waltz,
                      co moglismy obserwowac na wlasne oczy, gdy usadowieni w studiu TV zawisli
                      wzrokiem na ustach wchodzacego redaktora z TVN Biznes, czekajac na
                      potwierdzenie swoich slow,ze Polacy juz stoja w kolejkach pod bankami , by swe
                      depozyty wycofywac.
                      To bylo strasznie zabawne, obserwowac ,jak nie potrafia ukryc na twarzy wyraz
                      strasznego zawodu.
                      A raczej "byloby" , peefie, bo tak naprawde zimny dreszcz mnie w tym momencie
                      przeszedl.
                      Dwie osoby, pretendujace do pozycji polskiej elity, pierw prowokujace i dajace
                      wyrazne sygnaly dla inwestorow, a pozniej zawiedzione,ze ich "argentynski"
                      scenariusz calkowitego rozkladu panstwa wcale sie nie sprawdza
                      • polski_francuz Re: alez tak 07.05.06, 11:34
                        Dolar spada.

Jak tam zloty-Euro?

1 Euro=3,82 ZLP

Hm, cos w tym jest.

Czyzbym ja sie mylil, a gielda miala racje?

Zrozumiec logika tego sie nie da. Chyba, ze gielda tez opanowala IPL:)

PF

• antys.bk Re: Odwrotna Polska Logika 07.05.06, 09:32
          Jakoś to dziwnie jest że na zachodzie europy nie przeszkadza kiedy we Włoszech
          na czele ich sejmu stoi zatwardziały komunista , a w koalicji z Prodim są
          komuniści, to wam nie przeszkadza ?
          • krystian71 Re: Odwrotna Polska Logika 07.05.06, 09:38
            nie pytaj o logike kogos,kto na jej temat zaklada watki a sam ma klopoty z
            logicznym kojarzeniem
          • polski_francuz Re: Odwrotna Polska Logika 07.05.06, 09:40
            We Wloszech podobny burdel sytuacji patowej. I kompromisy sa by rzadzic
            wiekszosciowo, jak i w Polsce.

Szukaj gdzie indziej przykladow.

PF
            • krystian71 Re: Odwrotna Polska Logika 07.05.06, 10:00
              za mojej mlodosci mowilo sie o wloskim cudzie goapodarczym.
              O francuzkim nikt nie wspominal.
              I to byl "cud" mimo tego,ze rzadko kiedy rzad przetrzymywal duzej niz rok.
              Ja tam wole wloski burdel,wyglada sympatyczniej i mimo wszystko trzyma sie
              kupy, od rozwrzeszczanych rzadow niszczycielskiej tluszczy na ulicach .
              I to nie tylko ciemnoskorej i bez cenzusu wyksztalcenia
              • polski_francuz Re: Odwrotna Polska Logika 07.05.06, 10:12
                Wloch sa bardziej burdeliczne niz Francja.

W pierwszej iteracji: Francja=(Wlochy+Niemcy)/2.

I maja podobnie duzo emigrantow z Afryki.

Roznica jest taka, ze we Wloszech udzial ekonomii podziemnej (bez udzialu
                panstwa jest z 25-30%, estymacja Sylwka B.) a we Francji z 5% albo mniej.

I jak we Francji nie pracujesz to nie pracujesz i protestujesz. We Wloszech jak
                niepracujesz to najczesciej znaczy, nie placisz podoatkow a twoja praca jest na
                czarno.

PF
                • krystian71 Re: Odwrotna Polska Logika 07.05.06, 10:51
                  he,he , specu od gospodarki, a jaki z tych dwoch systemow bardziej ci sie
                  podoba, tzn jaki uwazasz za bardziej korzystny dla gospodarki.?

Taki w ktorym banda darmozjadow na zasilkach -nie pracuje, protestuje ,niszczac
                  cudzy dorobek pochodzacy zakladamy z uczciwej opodatkowanej pracy i TEZ nie
                  placi podatkow?
                  Czy taki w ktorym troche inna banda pracuje na czarno, tworzy jakis dochod
                  narodowy i wzmaga popyt kapitalem konsumpcyjnym i TEZ nie placi podatkow.
                  Przemysl to pod katem logicznym, skoro masz taki dzien :)))
                  • lechu1 krystek chyba przeszedl z pis do samoobrony 07.05.06, 11:03
                    serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34314,3324791.html
                    gratulujemy swiniopasa z wielka chmara innych glodnych na nowych
                    stanowiskach w tanim panstwie.

Rzeczywiscie odwrotana tylko ze destrukcyjna polityka.
                  • polski_francuz Re: Odwrotna Polska Logika 07.05.06, 12:37
                    Krystek, Krystek,

pracowalem we Wloszech, moj pierwszy doktor to Wloch i ja ich (tych
                    balaganiarzy) LUBIE.

Sytuacja nie jest latwa. A ja lubie rozumiec.

I eto wsio.

PF
                    • krystian71 Re: Odwrotna Polska Logika 07.05.06, 15:44
                      wykpiles sie unikiem, tzn tylko tak ci sie zdaje.
                      Bo to wlasnie tobie, nie mnie ustroj demokratyczny lezy, wiec trzeba byc
                      konsekwentnym i zaakceptowac demokratyczne wybory , jak to probowal ci
                      podpowiedziec kolega, bodajze , antys
                      A ty pierw uciekles w jakies roznice , w tym wypadku, nie majace nic do rzeczy
                      miedzy Francja a Wlochami, a teraz wymigujesz sie osobista sympatia do Wlochow,
                      bo wiesz,ze ja ja tez podzielam
                      A nazwaliscie ten ustruj nie wiadomo dlaczego demokracja, choc raczej powinien
                      byc nazwany sojuszem kapitalu i przekupionych mediow, rzadami mafii, a w
                      niektorych krajach dyktatura tradeunionistow.
                      I obrazacie sie na wyniki.
                      Konsekwencji troche wiecej i logiki w mysleniu-pls
    • negevmc Miałeś na myśli RPN 07.05.06, 14:53
      polski_francuz napisał:

> czyli Inversed Polish Logic (IPL) jest znana kazdemu uzytkownikowi
      > kalkulatorow kieszonkowych. Jest prosta, ale na pierwszy rzut oka
      > niezrozumiala.

czyli Reverse Polish Notation
      h41111.www4.hp.com/calculators/uk/en/articles/rpn.html
      ale zastąpienie Notacji Logiką w istocie zabawne tyle, że nie jestem pewien czy
      na tym forum.

Pozdr.

P.S.
      Jechałem kiedyś sobie z małzonką autem gdy kierowca przed nami właczył tylnie
      światła przeciwmgielne stały się więc takie bardziej czerwone:
      żona: a co on taki czerwony ?
      ja: pewnie przyspieszył
      widzisz w tym coś zabawnego ? no a żona się roześmiała ;-)
      • polski_francuz Re: Miałeś na myśli RPN 07.05.06, 18:15
        Dzieki negev. Cenna pomoc i jasny link.

PF
      • polski_francuz Odwrotny efekt Dopplera 07.05.06, 19:12
        jak przyspieszyl powinny swiatla sie stac zdziebko bardziej niebieskie:)

PF
        • dritte_dame Re: Odwrotny efekt Dopplera 08.05.06, 01:01
          polski_francuz napisał:

> jak przyspieszyl powinny swiatla sie stac zdziebko bardziej niebieskie:)

Cos nie masz ostatnio szczescia do roznych szczegolow z techniki i fizyki :))

Jest OK.
          Jesli jechal *przed* nimi i przyspieszyl
          to jego swiatla staly sie bardziej czerwone.

Z drugiej strony - skoro dalo sie ta zmiane wyraznie dostrzec okiem bez
          przyrzadow to gosciowi na pewno nalezal sie rekordowy swiatowo mandat
          za speeding :)))
          • polski_francuz Re: Odwrotny efekt Dopplera 08.05.06, 07:08
            Slusznie. Potwierdzam pomylke.

PF
            • negevmc W obronie błękitu ... 08.05.06, 11:42
              polski_francuz napisał:

> Slusznie. Potwierdzam pomylke.

nie było żadnej pomyłki wszak napisałeś "odwrotny" efekt dopplera ;-)
              • polski_francuz Re: W obronie błękitu ... 08.05.06, 11:43
                To juz lepiej nic nie powiem:)

PF
    • j-k To normalna Polska Logika - wyjasniam. 07.05.06, 15:40
      polski_francuz napisał:
      > Jaka logika w tym, ze PiS zamiast z PO wszedl w koalicje z Lepperem i
      > Giertycje? Odwrotna polska.

- Nie. PiS o PO moga rzadzic juz (kazda) same dobierajac sobie mniejszych
      koalicjantow.

Zadna uz nich nie ma juz interesu w "wielkiej koalicji"

Troche porzadzi PiS, nastepne wybory najprawdopodobniej wygra PO...
      To taka zwykla PRAGMATYKA polityczna - wszedzie w Europie...

> Jaka logika w tym, ze mlody minister zraza sobie sasiadow z lewej przez
      > szczere historyczne porownania? Odwrotna polska.

- mlody minister nie powiedzial nic, czego by nasi sasiaedzi nie wiedzieli...
      przypomnial im tylko dobitnie polskie zdanie...
      >
      > Jaka logika, aby szukac aliantow za wielka woda a olewac sasiadow?
      Odwrotna polska.

tak sie sklada, ze znam troche te polskie elity polityczne...
      od prawa do lewa...
      Naszym sasiadom sie nadal nie wierzy...
      Juz bardziej wierzy sie Amerykanom....
      ot i cala filozofia...

> Jak mozna zrozumiec, ze na tle powszechnego liberalizmu europejskich
      > obyczajow, szczera dewocja i marsze na kolanach do Czestochowy? Tylko przy
      > pomocy IPL.

- przejmujesz sie pozorami i bierzesz je za rzeczwistosc...

Polacy sa jednym z bardziej religijnych narodow Europy, lecz ta religijnosc
      jest w duzym stopniu jedynie obrzedowa...
      DLUGOFALOWY trend w Polsce (dobrze widoczny socjologom), to mimo zwyciestwa
      formacji pro-katolickiej jednak powolna LAICYZACJA....
      • polski_francuz Re: To normalna Polska Logika - wyjasniam. 07.05.06, 18:17
        A jaka logika, ze dwie partie w miare prawicowe PO i PiS sa wiekszosciowe?

PF
        • j-k PiS, to w istocie... 07.05.06, 21:48
          lewica narodowo-katolicka...
          jezeli chodzi o istote programu, a nie o obraz...
          odsylam do Snajpera :)
          • krystian71 Re: PiS, to w istocie... 08.05.06, 07:47
            a mnie az jezyk swierzbi, zeby odeslac do zrodel, czyli programu co sie
            nazywa "solidarna polska"
            To bardzo gruby dokument, i jedyny program przedstawiony przez jedyna partie
            polityczna , w ten sposob , jeszcze przed wyborami.
            Problem jest inny.Jakie macie szanse do niego dotrzec, wszystkie swoje
            informacje bazujac na GW?
            Czy pf potrafi wymienic chocby 5 z nieodzownych wg PIS-u ustaw, ktore czekaly
            swojej kolejki w oczekiwaniu na wiekszosc sejmowa?
            GW wciaz pisze o lusracji, likwidacji WSI i utworzeniu CBA.
            Dwie nastepne , pls, to mi wystarczy
            • polski_francuz Re: PiS, to w istocie... 08.05.06, 07:50
              "Jakie macie szanse do niego dotrzec?"

Utrzymujac szczery i roboczy kontakt z innymi forumowiczami.

PF
    • old.european Re: Odwrotna Polska Logika 07.05.06, 21:57
      Bo Polak woli to, co go boli od tego, co go cieszy.
      • picard2 Odwrotna Polska Logika to polska d..d 07.05.06, 23:17

Pisze dopiero teraz bo przedtem nie mialem sily od paru godzin placze.
        Moje ulubione Renault przegralo przez tego glupiego Hiszpana.To mi
        przypomnialo ze d..d znowu sie grubo myli(w LP francuskiej mowi sie "ona wsadza
        palec w oko az po lokiec").Notation Polonaise Inversé lub po kanadjysku
        Reverse Polish Notation byla wynaleziona przez Polaka Jana Lukasiewicza i
        zastosowana bez zadnych zmian przez HP.Lukasiewicz byl jednym z matematykow
        slynnej polskiej szkoly teorii liczb do ktorej nalezal tez Sierpinski.Sorry ale
        musze troche wyszczerbic Twoja LP drogi PF bo RPN jest jak najbardziej logiczna
        metoda myslenia w swiecie binarnym(to napewno nie tak sie nazywa po polsku)
        0=liczba 1=czynnosc nad ta liczba.
        Bardzo mi sie nie podoba niejaki ben szaprut on napewno nie jest Polakiem.
        Pozdrowienia
        • dritte_dame Re: Odwrotna Polska Logika to polska d..d 08.05.06, 02:06
          picard2 napisał:

> Pisze dopiero teraz bo przedtem nie mialem sily od paru godzin placze.
          > Moje ulubione Renault przegralo

Przyjmij moje szczere wyrazy wspolczucia.
          Wierze ze w przyszlosci Twoje ulubione jeszcze wiele wiele razy bedzie
          wygrywalo.

> d..d znowu sie grubo myli

To "grubo" to juz moglbys sobnie darowac.
          Czego sie czepiasz mojej wagi? :))

> Notation Polonaise Inversé lub po kanadjysku
          > Reverse Polish Notation byla wynaleziona przez Polaka Jana Lukasiewicza i
          > zastosowana bez zadnych zmian przez HP.

To co piszesz powyzej nazywamy po kanadyjsku "common misconception".
          (Nie wiem jak to jest po quebecku, moze ktos wie?)

Polak Jan Lukasiewicz wynalazł Notację Polską.
          Zwykłą.
          "Prostą"
          W zwykłej NP (PN) operatory zapisuje sie *przed* operandami.

Taki zapis jest rowniez beznawiasowy ale nie tlumaczy sie wygodnie i wprost na
          stosowy model pamieci komputerowej.

Dlatego australijczyk Charles Hamblin zmodyfikowal PN przez umieszczenie
          operatorow *za* operandami i tak dopiero powstala RPN zastosowana nastepnie bez
          zadnych zmian przez HP.

Oprocz kalkulatorow HP notacja RPN jest uzywana w jezyku Forth - podobno
          ulubionym przez astronomow. Ciekawam czy YKW tego uzywa(ł).

Ale "prosta" PN takze jest w informatyce szeroko stosowana.
          Uzywa jej rodzina jezyka Lisp - jego liczne dialekty i jezyki pochodne.
          • picard2 Re: Odwrotna Polska Logika to polska d..d 08.05.06, 11:34
            dritte_dame napisała:

d..d znowu sie grubo myli To "grubo" to juz moglbys sobnie darowac.
            > Czego sie czepiasz mojej uwagi? :

Przyznaje sie ze skrucha ze czepialem sie myslac ze mam racje.Kilka
            klikow na wyszukiwarce EXALEAD przyznalo racje Tobie.Mam jednak male
            usprawiedliwienie , oto w moim skrypcie "Metody matematyczne Informatyki"
            stoi napisane: Notation Polonaise Inversé zaproponowana w 1920 przez Jana
            Lukasiewicza oparta na zasadzie /operanda,stos(pile),wynik/ pozwala na prosty
            uzytek pamieci cyfrowej i dowolna kolejnosc obliczen (bez nawiasow) w
            przeciwienstwie do metody algebrycznej.NPI jest uzywana w wielu
            progamach :HP35,LISP,ADA.Patrz LastX.(lastin,first out)

> Oprocz kalkulatorow HP notacja RPN jest uzywana w jezyku Forth - podobno
            > ulubionym przez astronomow. Ciekawam czy YKW tego uzywa(ł).
            Ale "prosta" PN takze jest w informatyce szeroko stosowana.
            > Uzywa jej rodzina jezyka Lisp - jego liczne dialekty i jezyki pochodne.

Przyznaje bez bicia ze po raz pierwszy widzialem nazwisko Charles Hamelin w
            Twoim poscie.Nie jestem Informatykiem ale tylko uzytkownikiem komputerow
            to znaczy z pomoca mojego Matlabu moge rozwiazac wiele problemow nie wiedzac
            jak to chodzi.( parafrazujac Tuwima :znam sie na technice cyfrowej jak slowik
            na muzykologii)

Tym razem mi sie nie udalo ale napewno cos znajde aby wykazac moja wyzszosc.
            Dzieki za post .Pozdrowienia.

• polski_francuz Re: Odwrotna Polska Logika to polska d..d 08.05.06, 07:15
          "troche wyszczerbic Twoja LP drogi PF"

Czy ja mowie, ze nie jest logiczna, jest.

Tylko ze nielatwa na pierwszy rzut oka, i "odwrotna logika" wlasnie.

Szkoda, ze nikt z dyskutantow nie stara sie o zdefiniowania wlasnie tes
          polskiej logiki, tak jak ty zdefiniowales RPN.

Jeden z kolegow juz dobrze zaczal, ze nie chodzi o to zeby bylo przyjemnie.

O co wiec chodzi?

Zeby inni Polacy nas widzieli w pozytywnym swietle? Pewnie jest i to.

Moze, zeby bylo glosno i wyraznie (popatrzmy sie na Sikorskiego)? Troche taka
          jak moi nowi rodacy.

Co jeszcze?

PF

• polski_francuz Re: Odwrotna Polska Logika 08.05.06, 07:09
        ???

Wytlumacz troche lepiej.

PF

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka