bardrops 21.05.06, 09:08 Serbowie nie będą zadowoleni. Stracą dostęp do morza. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ben-oni Re: Referendum niepodległościowe w Czarnogórze 21.05.06, 09:38 Dostęp do morza to nie problem (Austria go nie ma i sobie radzi). Niebezpieczne jest, że Czarnogóra jest małym i słabym krajem. Świetny kąsek dla dążącej do Wielkiej Albanii Tirany. Natychmiast po ogłoszeniu niepodległości przez Czarnogórę hordy Albańców przeniosą sie tam , po roku zaczną coś ględzić o przwach mniejszości albańskiej a za dwa lata wysuną roszczenia terytorialne. kto ich wtedy obroni? Unia? USA? Z pewnością nie, dla dobra "pokoju na Bałkanach". Ten sam scenariusz jest przerabiany w Macedonii i Kosowie. Najpierw hordy Albanusów a później próby aneksji. Odpowiedz Link Zgłoś
pendrek_wyrzutek Serbowie/Czarnogorcy beda uciekac 21.05.06, 20:23 ben-oni napisał: > jest, że Czarnogóra jest małym i słabym krajem. Świetny kąsek dla dążącej do > Wielkiej Albanii Tirany. Natychmiast po ogłoszeniu niepodległości przez > Czarnogórę hordy Albańców przeniosą sie tam , po roku zaczną coś ględzić o > przwach mniejszości albańskiej a za dwa lata wysuną roszczenia terytorialne. > kto ich wtedy obroni? Unia? USA? Z pewnością nie, dla dobra "pokoju na > Bałkanach". Ten sam scenariusz jest przerabiany w Macedonii i Kosowie. > Najpierw hordy Albanusów a później próby aneksji. Juz jest tam pelno ALbanczykow i innych muzulmanow. To dzieki ich glosom "niepodlegosc" przewazy. Potem Serbowie/Czarnogorcy beda uciekac tak jak z Kosowa. Odpowiedz Link Zgłoś
jb93 Re: Serbowie/Czarnogorcy beda uciekac 22.05.06, 09:49 Niestety tak wlasnie bedzie. Najgorsze jest to, ze opinia publiczna jest urabiona przez media i wierzy w bajki o "zlych Serbach" i "dobrych, zasczutych Albanczykach" co widac po wypowiedziach licznych na tym forum glonojadow. Odpowiedz Link Zgłoś
majowa_jutrzenka Re: Serbowie/Czarnogorcy beda uciekac 22.05.06, 10:24 Dla niektórych Albańczyk jest zły tylko dlatego, że jest muzułmaninem... Odpowiedz Link Zgłoś
jb93 Re: Serbowie/Czarnogorcy beda uciekac 22.05.06, 10:39 Nie tylko choc islamu mamy juz wiecej niz dosc w Europie. Serbowie przez dlugie lata probowali zbudowac w Kosowie infrastrukture - szkoly, urzedy, sklepy itd. Konczylo sie na tym, ze Albanczycy nie posylali dzieci do szkol a same budynki dewastowali. Wg relacji naocznych swiadkow, zolnierzy Blue Helmets, wielkim problemem wsrod Albanczykow jest kazirodztwo. W Kosowie, najbardziej rdzennym regionem Serbii nie ma juz prawie Serbow - bo wymordowali ich badz wygnali uzbrojeni po zeby przez rzad w Tiranie Albanscy terrorysci. To wszystko pokazuje jak dzicy, nieprzystosowani do zycia w cywilizowanym swiecie sa Albanczycy. Juz teraz stanowia wielki problem w zwiazku z handlem narkotykami, bronia i zywym towarem. Co bedzie kiedy beda mieli jeszcze wieksze wplywy i latwiejszy dostep do EU? Kolejny krok zrobiono wczoraj w Monte Negro. Nie twierdze, ze nalezy ich eksterminowac ale jestem tez przeciwny dawaniu im pelni wladzy w imie poprawnosci politycznej (!) Odpowiedz Link Zgłoś
steku Re: Referendum niepodległościowe w Czarnogórze 21.05.06, 09:46 dlaczego 55% musi? a 54,74% to juz nie? na jakiej w ogole podstawie? Odpowiedz Link Zgłoś
dragana11 Re: Referendum niepodległościowe w Czarnogórze 21.05.06, 11:08 a czy ktos zauwazyl ze na tym zdjeciu jest "tak" po serbsku i po... ALBANSKU?? to swietnie swiadczy o tym referendum i doskonale oddaje kto tego referendum na prawde potrzebuje. biada moim przyjaciolom czarnogorcom. ludzie zapominajka ze 32% czarnogory to serbowie, a wiekszosc czarnogorcow czuje sie tez serbami. zapominaja tez o tym ze spoleczenstwa serbskie i czarnogorsskie sa tak zmieszane ze ciezko jest ich etnicznie oddzielic. Odpowiedz Link Zgłoś
pola_negri Re: Referendum niepodległościowe w Czarnogórze 21.05.06, 11:31 naprawdę sądzisz, że Czarnogórcy tak po prostu o tym ZAPOMINAJĄ? czy tylko chcesz zabłysnąć produkując się tutaj z ogólnie znanymi prawdami, półprawdami i komunałami? Odpowiedz Link Zgłoś
jb93 Re: Referendum niepodległościowe w Czarnogórze 21.05.06, 11:38 Spokojnie. W poscie dragana11 sa przynajmniej jakies informacje, czego nie mozna powiedziec o twoim napastliwym tekscie. Nie masz nic do powiedzenia na omawiany temat - przysluchuj sie rozmowie. Odpowiedz Link Zgłoś
pola_negri Re: Referendum niepodległościowe w Czarnogórze 21.05.06, 12:23 otóż chodzi, że mam bardzo dużo do powiedzenia, ale tutaj to jak rzucanie pereł przed wieprze - wystarczy, że ktoś powie coś pseudoerudycyjnego, a już traktuje się jego wypowiedzi poważnie... niemal z każdym zdaniem "dragana" można polemizować... Odpowiedz Link Zgłoś
jb93 Re: Referendum niepodległościowe w Czarnogórze 21.05.06, 12:32 Grunt to dobre samopoczucie :) Ale mowilas cos o mozliwosci polemiki. Mozesz rozwinac? Tzn ww polemike zaczac? Odpowiedz Link Zgłoś
13sw Re: Referendum niepodległościowe w Czarnogórze 21.05.06, 11:50 Czarnogórcy mówią po serbsku przecież, to i napis jest po serbsku. Oczywiście ich zdanim ich dialekt to język czarnogórski... Odpowiedz Link Zgłoś
pola_negri Re: Referendum niepodległościowe w Czarnogórze 21.05.06, 12:24 tak, ich zdaniem. i ich zdanie jest tu najważniejsze. tak - Czarnogórcy nie mówią po serbsku! Odpowiedz Link Zgłoś
jb93 Re: Referendum niepodległościowe w Czarnogórze 21.05.06, 12:28 Moim zdaniem powinni trzymac sie razem. Nastepnym krokiem sa roszczenia terytorialne albanskich dzikusow - Kosowo. Juz maja miejsce potworne przesladowania Serbow kosowkskich przez albanska dzicz. Odpowiedz Link Zgłoś
13sw Re: Referendum niepodległościowe w Czarnogórze 21.05.06, 13:31 To prawda - Czarnogórcy mówią po czarnogórsku. Chodziło mi o coś innego - ktoś zwrócił uwagę, że na plakatach "tak" jest napisane po serbsku. To prawda - bo i po serbsku, i po czarnogórsku brzmi tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
freeadamae2 Re: Referendum niepodległościowe w Czarnogórze 21.05.06, 11:58 Taaa szkoda że nie bierzesz poprawki na to że poparcie dla niepodległosci Czarnogory bierze sie przede wszystki z syfu jaki krajowi zafundowala przez ostatnie kilkanascie lat Serbia i kolejne władze w Belgradzie. Odpowiedz Link Zgłoś
oskar53 Re: Referendum niepodległościowe w Czarnogórze 22.05.06, 07:40 Jasne. Teraz ten "syf" będą fundowali im albańscy terroryści, a za kilka lat będzie "Albańska Islamska Republika Czarnogóry". Szkoda mi ich. Belgrad zakręci kurki z kasą, wojska Federacji wyjadą z Czarnogóry do Serbii, i...droga wolna dla islamistów, bo ani EU nie da im kasy ani broni, ani USA. Głupcy! Odpowiedz Link Zgłoś
michalng Re: Referendum niepodległościowe w Czarnogórze 22.05.06, 12:26 Ta Przyjda albanczycy i ich zjedza :) Prawda jest taka ze niepodlegla Czarnogóra na szanse na zarobienie sporej kasy na turystyce. Będąc w unii z Serbia było jej trudniej bo Serbia sie w europie "zle kojarzy". Odpowiedz Link Zgłoś
golubica Re: Referendum niepodległościowe w Czarnogórze 21.05.06, 13:09 a czy zauwazylas ze w Ulcijn wiekszosc mieszkancow to Albanczycy? I napisy na sklepach, billbordach itd. sa z reguly najpierw po albansku a dopiero pozniej po serbsku. Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Re: Referendum niepodległościowe w Czarnogórze 21.05.06, 11:37 steku pyta: > dlaczego 55% musi? a 54,74% to juz nie? na jakiej w ogole podstawie? Bo taki byl wymog UE, ktory wladze Czarnogory po negocjacjach zaakceptowaly. NB ciekawe czy bedzie kiedykolwiek referendum w sprawie autonomii Slaska... Odpowiedz Link Zgłoś
13sw Czarnoóra jest faktem 21.05.06, 11:33 Serbia już straciła dostęp do morza - granica celna między nią a Czarnogórą jest już chyba od 7 lat. Unia Serbii i Czarnogóry kuleje - wspólne władze ledwo działają, a nawet kwestia wyłonienia kandydata na Eurowizję wywołała pobicie i skandal na wizji. I nie straszyłbym tak Wielką Albanią - Albańczycy lubią żyć na koszt innych i wolą z Czarnogórą iść do UE niż do Tirany. Odpowiedz Link Zgłoś
jb93 Nieszczesni Serbowie 21.05.06, 11:35 Ten wspanialy kraj o 1000 letniej historii zostal zniszczony przez sily NATO (niestety bralismy w tym udzial) za czyny Bosniackich Serbow (roznica mniej wiecej taka jak miedzy nami a Slowakami). Niestety do haneibnego ataku na Serbie doprowadzila Madeleine Allbright, Zydowka, ktora podczas II WS uratowali wlasnie Serbowie. Odpowiedz Link Zgłoś
uklad_wcielony Re: Nieszczesni Serbowie 21.05.06, 11:57 Ten wspanialy kraj o 1000 letniej historii zostal zniszczony przede wszystkim przez komunistow, ktorzy przez wiele lat prali mozgi klamstwem, ze istnieje cos takiego jak "narod jugoslowianski". Bombardowania NATO byly oczywiscie bezsensowne, a Milosevic tylko zbil na nich polityczny kapital, ale zrodel problemu trzeba szukac glebiej. Odpowiedz Link Zgłoś
jb93 Re: Nieszczesni Serbowie 21.05.06, 12:01 Nie mowie o "narodzie jugoslowianskim" a o Serbii. Co zas do sasiadujacej z Serbia Albanii to uwazam, ze te dzicz nalezy pacyfikowac a nie jej pomagac (sic!). > Ten wspanialy kraj o 1000 letniej historii zostal zniszczony przede wszystkim > przez komunistow, ktorzy przez wiele lat prali mozgi klamstwem, ze istnieje cos > > takiego jak "narod jugoslowianski". Bombardowania NATO byly oczywiscie > bezsensowne, a Milosevic tylko zbil na nich polityczny kapital, ale zrodel > problemu trzeba szukac glebiej. Odpowiedz Link Zgłoś
mukroko Re: Nieszczesni Serbowie 21.05.06, 12:04 i pomyśleć że jeszcze 300lat temu wiekszość albańczuków była wyznawcami prawosławia ... Odpowiedz Link Zgłoś
jb93 [...] 21.05.06, 12:22 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
13sw Re: Nieszczesni Serbowie 21.05.06, 12:11 > Nie mowie o "narodzie jugoslowianskim" a o Serbii. Co zas do sasiadujacej z Ser > bia Albanii to uwazam, ze te dzicz nalezy pacyfikowac a nie jej pomagac (sic!). A kto ci dał prawo oceniać, komu należy się pomoc, a kogo trzeba pacyfikować? Może ktoś w Tiranie właśnie napisał, że Polacy to dzicz, którą trzeba pacyfikować, a nie jej pomagać. I co, mamy to sobie wziąć do serca? Odpowiedz Link Zgłoś
jb93 Re: Nieszczesni Serbowie 21.05.06, 12:17 Wybacz, ale to co pisza w Tiranie biore sobie do serca rownie mocno co teksty, ktore powstaja w wychodku soltysa Banioch Wielkiej. Odpowiedz Link Zgłoś
jaro191063 Re: Nieszczesni Serbowie 22.05.06, 00:57 wiesz mysle, ze ciebie to sie nawet resocjalizowac juz nie da:-) Odpowiedz Link Zgłoś
13sw Re: Nieszczesni Serbowie, oj nieszczęśni! 21.05.06, 11:58 Oczywiście! Bośniaccy Serbowie z Serbii właściwej, służący pod przebraniem armii serbskiej zabijali i wypędzali Albańczyków z Kosowa. Bo w ogóle ta Serbia to taka biedna jest, że ich rząd jest marionetkowy, Miloszevic był marionetką również, a za wszystkie sznurki w Belgradzie pociągał z Banja Luki rząd Republiki Serbskiej. No a ta czeska Żydówka wypełniała polecenia New World Order, którzy postanowili zniszczyć biedną Serbię i sfingować masowe groby kosowskich Albańczyków. Odpowiedz Link Zgłoś
13sw Re: Belkot 21.05.06, 12:06 Zgadza się - to co powiedziałeś powyżej i co ja skomentowałem to bełkot. Byś to pojął musiałem bełkotać niemal tak samo bez sensu jak ty (niemal, bo nawet moje najlepsze umiejętności aktorskie nie zastąpią wrodzonego "talentu"). Odpowiedz Link Zgłoś
jb93 Re: Belkot 21.05.06, 12:15 Drogi Bucu. W przerwie miedzy odleaniem krasnali ogrodowych, jazda wozkiem widlowym i obrobce skrawaniem ( czy co tam stanowi twoj spiritus movens) sprobuj poczytac. Na razie bowiem w sposob oczywisty wyznajesz zasade Envera Hodzy, ze jesli fakty nie pasuja do twojej wizji swiata to tym gorzej dla faktow. Powodzenia w odkrywaniu rozkoszy czytania. Odpowiedz Link Zgłoś
pola_negri Re: Belkot 21.05.06, 12:30 aż trudno uwierzyć, że można być tak zaskorupiałym w swoich "poglądach"... i to obsesyjne szukanie winnych, i wskazywanie na "żydowskość" M. Albright... i jakże przekonywujące wnioski z rozmowy ZE SZWEDEM! (ach! ach!). może i trochę czytasz, ale niektórzy czytają tylko etykietki na produktach spożywczych, a mają więcej do powiedzenia... Odpowiedz Link Zgłoś
jb93 Re: Belkot 21.05.06, 12:35 Ok, wal! Co konkretnie masz do powiedzenia oprocz obszczekiwania przy kostkach? Nie wiem co tak drazni cie w fakcie, ze rozmawialem ze Szwedem. Istotne jest to, ze tam byl i widzial rzeczy, o ktorych mowie z bliska. Jego narodowosc jest sprawa drugorzedna. Twierdzisz, ze masz cyt "bardzo duzo do powiedzenia" na omawiany temat. Slucham. pola_negri napisała: > aż trudno uwierzyć, że można być tak zaskorupiałym w swoich "poglądach"... i to > obsesyjne szukanie winnych, i wskazywanie na "żydowskość" M. Albright... i jakż > e > przekonywujące wnioski z rozmowy ZE SZWEDEM! (ach! ach!). > może i trochę czytasz, ale niektórzy czytają tylko etykietki na produktach > spożywczych, a mają więcej do powiedzenia... Odpowiedz Link Zgłoś
larss Re: Belkot 21.05.06, 22:46 co za glupek. ty naprawde czekasz ze ktos z toba zacznie rzeczowa polemike na temat twoich rewelacji, takich jak ta ze albanczycy to zwierzeta (bo jeden szwed byl widzial i powiedzial), a nie ludzie? ciebie mozna tylko wysmiac. tak jak to zrobil 13sw. na nic wiecej twoj napuszony pseudoerudycja rasistowski belkot nie zasluguje. Odpowiedz Link Zgłoś
jb93 Re: Belkot 22.05.06, 09:37 Sluchaj no chamie. Wozka z makulatura z toba po blokowisku nie ciagalem wiec ostroznie z tonem jakiego uzywasz. To, ze nie bierzesz pod uwage relacji naocznych swiadkow dotyczacych o mordowaniu Serbow przez bydleta albanskie - bo GazWyb mowi inaczej swiadczy jedynie o twoim poziomie. Odpowiedz Link Zgłoś
13sw Re: Belkot 21.05.06, 13:37 Człowieku, naucz się trochę kultury i przyjmij do swojej pustej główki, że to ty masz jeszcze wiele do nauczenia. Założę się, że nawet jakbyś czytał encyklopedie dzień w dzień przez najbliższe 10 lat, to i tak nadal byś nie osiągnął mojego poziomu intelektualnego. Nadal twierdzę, że bełkoczesz jak mały Kazio po dużym piwie, przede wszystkim twierdząc, że Serbia nie była winna zbrodniom w Kosowie, bo to była wina Serbów z Republiki Serbskiej. Każdy choć trochę rozsądny człowiek wie natomiast, z jakiego kraju pochodzili Serbowie w Armii Jugosłowii w latach 1998-99 i jakiemu rządowi podlegali - temu w Belgradzie, a nie w Banja Luce. Odpowiedz Link Zgłoś
jb93 Re: Belkot 21.05.06, 14:25 Malorolny Kaziu. Z tak blyskotliwie przedstawiona argumentacja trudno dyskutowac :) To ciekawe jednak, ze za szczyt oczytania uznajesz wielokrotne przeczytanie encyklopedii :) :) To wiele mowi na temat pogladow, ktore glosisz. Sa cokolwiek, haslowe :) Powtarzam ci, jak komu dobremu, ze w Kosowie prali sie ze soba albanczycy i BOSNIACCY Serbowie. Co zas do kultury, to masz o niej takie pojecie jak Enver Hodza o teoriach Adama Smitha :) Odpowiedz Link Zgłoś
13sw Re: Belkot 21.05.06, 14:46 Nie wyciągaj z mojej wypowiedzi tego, czego w niej nie ma. Ale i tak polecam ci encyklopedie, bo one są najlepszym źródłem faktów - a to ty mi zarzucasz, że fakty mam gdzieś, jeśli nie zgadzają się one z moją wizją świata (podczas gdy powinieneś sobie to raczej zarzucać). Co do Kosowa, to proponuję odświeżyć sobie wiedzę, w szczególności dowiedzieć się jaka strona reprezentowała czyje interesy. I na prawdę stary - to, że znasz parę nazwisk nie znaczy, że masz wiedzę i inteligencję - to tylko wywoła takie wrażenie wśród kmiotków, natomiast u ludzi na poziomie - tylko śmiech. Więc skończ ze swoimi odgrzewanymi porównaniami, wszystkimi na jedną nutę - powtarzanie w koło tego samego w oparciu o ten sam schemat nie najlepiej przedstawia cię w oczach innych. No i przestań tak naiwnie wierzyć naszym politykom, że jak ktoś jest nie z nami, to musi być lewakiem/złodziejem/gejem/małorolnym Kaziem/sprzedawcą krasnali ogrodowych. Odpowiedz Link Zgłoś
jb93 Na zakonczenie 21.05.06, 15:01 Komentuje jedynie to co w twojej wypowiedzi jest. Musze dodac, ze fascynujacy jest twoj brak rozumienia czytanego tekstu, mimo, ze jest on twojego autorstwa (!) Co zas do podawania "paru nazwisk" o jak narazie jedynie ja je podalem - ty ograniczasz sie do obszczekiwania przy kostkach i klepania kuroniowej mantry o "jezyku nienawisci". Skad u licha wzieli sie ci wszyscy "geje", "zlodzieje" (ciekawe zestawienie), o ktorych paplesz???. Jako wyraz dobrej woli polecam ksiazke Normana Daviesa "Europe" (wyszla tez po Polsku). Tam dowiesz sie wiele, nowych i moze nawet, sadzac po obecnym poziomie twojej wiedzy, szokujacych nowosci na temat historii naszego kontynentu. Nie dziekuj. Odpowiedz Link Zgłoś
13sw Re: Na zakonczenie 21.05.06, 15:18 Mógłbyś mi jeszcze polecić źródło, z którego dowiedziałeś się, że w Kosowie Albańczycy walczyli z bośniackimi Serbami? To musi być bardzo intrygująca lektura :) Odpowiedz Link Zgłoś
13sw Re: Na zakonczenie 21.05.06, 15:36 Twoje milczenie oznacza, że nie ma takiej książki czy też to, że jeszcze nie znalazłeś wydawnictwa, które wyda takie brednie? Odpowiedz Link Zgłoś
mukroko Re: Na zakonczenie 21.05.06, 17:42 najtragiczniejsze jest to ze caly problem balkanow stworzyli turkowie, ktorzy sila nawracali tych biednych ludzi na muzulmanizm... Odpowiedz Link Zgłoś
aramba Re: Na zakonczenie 22.05.06, 13:14 Tak, to moze cos napisz wiecej o tym nawracaniu na sile na islam (tak to sie mowi po posku)? Odpowiedz Link Zgłoś
mukroko Re: Na zakonczenie 22.05.06, 14:42 wiele mozna by o tym pisac, zaznacze oczywiscie ze nakladanie ogromnych podatkow na chrzescijan to tez nawracanie sila. polecam przeczytac coskolwiek na ten temat... Odpowiedz Link Zgłoś
dragana11 DO POLA_NEGRI 21.05.06, 17:03 chcialabym sie tylko odbronic bo kolezanka pola chyba nie byla nigdy w czarnogorze i swoje opinie opiera na wiadomosciach uslyszanych w dzienniku. tak sie sklada ze czarnogorcy mowia po serbsku. i nie mowie tak dlatego ze jestem przesiaknieta nacjonalizmem serbskim, co mi zaraz ktos zarzuci, tylko mowie o tym z punktu widzenia jezykoznawcy. oczywiscie czarnogorcy operuja swoja specyficzna dialektalna odmiana serbskiego. roznica w slownictwie i sposobie mowienia meidzy serbem a czarnogorcem, jest taka jak miedzy polakiem z warszawy, a z bialegostoku,albo z przygranicznej hajnowki. poza tym nie wiem czy kolezanka pola w ogole zna serbski.. od tego bym zaczela. jesli chcesz jeszcze polemizowac z jakimis moimi wypowiedziami to bardzo prosze. fakt istnienia w czarnogrze 32% serbow jest niezaprzeczalny. tak samo to ze napisy na tych plakatach byly rowniez po albansku. chce rowniez przytoczyc tutaj sytuacje mojego przyjaciela. jest czarnogorcem z dziada pradziada, mimo to mowi ze jest serbem z czarnogory. poza tym czesc jego rodziny mieszka po stronie serbskiej niedaleko granicy z CG, a takze robi interesy na przywozeniu ubran z belgradu. mozesz mi powiedziec jaki ma ten czlowiek interes w niepodleglosci? zaden. to jest tylko jeden przyklad z wielu. zwroc uwage na pochodzenie etniczne wiekszosci ludzi z administracji publicznej serbskiej. nawet amabasador serbii w polsce jest czarnogorcem. bardzo ladnie podsumaowal to we wczorajszym wydaniu wiadomosci na jedynce jeden czarnogorzec - to jak rodzielic blizniaki. ajde zdravo. neka bude uvek zaedno Odpowiedz Link Zgłoś
lvv Re: DO POLA_NEGRI 21.05.06, 17:45 Jest tylko jeden mankament, gdyby Serbowie byli tak jednolici etniczie z Czarnogórcami to nie próbowali by w 1919 roku wyrżnąć całej Czarnogórskiej rodziny królewskiej i rojalistów. Bo i po co. Odpowiedz Link Zgłoś
fernandorey ... 21.05.06, 23:15 Nie ma wolnej Czarnogóry bez wolnego Timoru Wschodniego!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jolkak11 ta niepodległość jest bez sensu... 21.05.06, 12:54 byłam w Serbii i byłam W Czrnogórze i z całym szacunkiem dla Czarnogórców ale Serbia jest naprawdę z wyglądu europejska, Belgrad to piękne miasto, stolica wielkiego państwa, natomiast Czarnogóra sprawia wrażenie znacznie gorsze. Podgorica to prowincjonalne miasteczko. Nie licząc oczywiście nadmorskich kurortów które tak naprawdę nie należa już w wiekszości do Czarnogórców. Nie wiem jak zakończy sie to referendum ale wydaje się że naprawde ktoś tutaj chce zbić włąsne interesy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jb93 Re: ta niepodległość jest bez sensu... 21.05.06, 13:12 Calkowicie sie zgadzam. Uwazam, ze Serbia i Czarnogora powinny trzymac sie razem ze wzgledow ekonomicznych (Serbia ma przemysl a Czarnogora kurorty) i politycznych. Nastepni w kolejce do roszczen terytorialnych sa albanczycy a to oznacza zwiekszenie wplywow islamu w i tak zamulonej wszelkiej masci muzulmanami Eurpoie. O prostytucji, narkotykach etc nie wspominajac, ktore narazie sa najwiekszym wkladem Albanii do Europy. Odpowiedz Link Zgłoś
ethebor Re: ta niepodległość jest bez sensu... 22.05.06, 10:33 Serbia przemyslu raczej nigdy specjalnie nie miala. Poza fabryka samochodow w Belgradzie przemysl jugoslowianski byl chyba raczej w Chorwacji czy w Slowenii. Nie wiem czy ta niepodleglosc ma sens... Ale wiele niepodleglosci nie mialo sensu. Maly kraj nie wiadomo jak sobie poradzi. Ale w sumie to tez moze byc impuls zeby z "wioski" zrobic reprezentacyjne miasto. Co do zdania najwieksza wies Europy to chyba Podgoricy to nie grozi. Spotkalem podobne okreslenie wobec Genewy (nijaka niska zabudowa centrum) i Hagi (rzeczywiscie nie ma praw miejskich). jb93 napisał: > Calkowicie sie zgadzam. Uwazam, ze Serbia i Czarnogora powinny trzymac sie raze > m ze wzgledow > ekonomicznych (Serbia ma przemysl a Czarnogora kurorty) i politycznych. Nastep > ni w kolejce do > roszczen terytorialnych sa albanczycy a to oznacza zwiekszenie wplywow islamu w > i tak zamulonej > wszelkiej masci muzulmanami Eurpoie. O prostytucji, narkotykach etc nie wspomin > ajac, ktore narazie sa > najwiekszym wkladem Albanii do Europy. Odpowiedz Link Zgłoś
jb93 Re: ta niepodległość jest bez sensu... 22.05.06, 10:43 Glownym problemem jest Kosowo (najbardziej rdzenny region Serbii), ktore Albanczycy beda chcieli oderwac. Oslabi to cywilizowane panstwo a wzmocni uzbrojonych po zeby albanskich dzikusow. Odpowiedz Link Zgłoś
raf0 Re: ta niepodległość jest bez sensu... 22.05.06, 12:34 Najwieksza fabryka samochodow jest akurat w Kragujevacu - dawna Zastava (niedawno zaczeli produkowac Punto). Wiekszosc przemyslu dawnej Jugoslawii byla akurat zlokalizowana w Serbii, ale duza czesc panstwowych molochow w ostatnich latach upadla. Nadal jednak jest tego sporo (teraz w trakcie prywatyzacji). Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Ciekawe czy zatryumfuje zdrowy rozsądek, czy 21.05.06, 13:25 też zaściankowy nacjonalizm. Odpowiedz Link Zgłoś
jb93 Re: Ciekawe czy zatryumfuje zdrowy rozsądek, czy 21.05.06, 13:28 Na razie triumfuje superzasciankowy nacjonalizm albanski i przesladowania ludnosci serbskiej :( Odpowiedz Link Zgłoś
michalng Re: Ciekawe czy zatryumfuje zdrowy rozsądek, czy 22.05.06, 12:39 Własnie ty "zasciankowy nacjonalizm" reprezentujesz. Dla ciebie całe zło pochodzi od "dzikich albanczyków" natomiast Serbowie sa biedni i uciskani. Takie własnie uproszczone widzenie swiata jest "zasciankowym nacjonalizmem". Odpowiedz Link Zgłoś
neiden Re: Referendum niepodległościowe w Czarnogórze 21.05.06, 14:32 czarnogora powinna zostac z serbia.wrogowie serbi chca secesji,eu zachodnia pomaga nim to osiagnac.tego typu manipulacje polityczne chca oslabic i podzielic ich ziemie .terorysci muzulmanscy z albani beda teroryzowac cala europe.kraje z religja islamu nie powinny byc w eu. Odpowiedz Link Zgłoś
deszczowiec znów błąd ortogrficzny w tytule 21.05.06, 15:15 Powinno być: Ponadpięćdziesięcioprocentowa, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
1309alek Re: Referendum niepodległościowe w Czarnogórze 21.05.06, 16:05 Jestem za niepodlegloscia Czarnogory,moze bedzie lepiej jak u nas w Polsce za rzadow braci Kaczynskich i ich mamusi Odpowiedz Link Zgłoś
herr7 bałkanizacja Bałkanów 21.05.06, 17:46 Secesja jest sponsorowana przez Zachód, który "karze" Serbię za brak wpółpracy w łapaniu przestępców wojennych. Tyle tylko, że wojna w Jugosławii była właśnie wynikiem popierania przez Zachód antyserbskich nacjonalizmów. Zresztą Zachód tworzy sobie problem na własne życzenie. Gdyby nie wspieranie czarnogórskich separatystów obietnicami o Unii i NATO to secesji by nie było. Za chwilę będziemy mieli problem "albański", gdyż Albańczycy po tym jak przepędzili Serbów z Kosowa widzą że teraz mogą już żądać pełnej niepodległości. Wszystko to sprawia, że dla nawet umiarkowanych Serbów, którzy chcą jednak być patriotami w swoim kraju jakiekolwiek porozumienia z Zachodem to zdrada. Odpowiedz Link Zgłoś
michalng Re: bałkanizacja Bałkanów 22.05.06, 13:28 Na tym własnie polega główny problem Serbów. Wydaje im sie ze Cały swiat sprzysiegł sie przeciw nim. Europa zła, USA złe, albanczycy zli, wokół same "antyserbskie nacjonalizmy". To nie zachód tworzy sobie problemy tylko Serbia własnie walcząc wszendzie i ze wszystkimi. Odpowiedz Link Zgłoś
rochoe Zapewniał, że będzie bronił interesów polskiego 21.05.06, 18:41 rolnictwa, AL Odpowiedz Link Zgłoś
franjo6 Re: Referendum niepodległościowe w Czarnogórze 21.05.06, 20:43 Życzę Czarnogórcom wszystkiego najlepszego, żeby jak najszybciej ogłosili niepodległość, a w ślad za nią poszło Kosowo, Wojwodina i inne prowincje uciskane przez Serbów. Odpowiedz Link Zgłoś
pendrek_wyrzutek franjo6: "Wyzwolenie" na wzor Kosowa 21.05.06, 21:24 franjo6 napisał: > Życzę Czarnogórcom wszystkiego najlepszego, żeby jak najszybciej ogłosili > niepodległość, a w ślad za nią poszło Kosowo, Wojwodina i inne prowincje > uciskane przez Serbów. Jak Czarnogora zostanie "wyzwolona" to Serbowie/Czarnogorcy beda uciekac przed muzulmanami tak jak musza uciekac z Kosowa. Nawiasem mowiac wielu Serbow to Czarnogorcy jak na przyklad Karadzic czy Milosewic. Odpowiedz Link Zgłoś
reigninblood Pamietajcie ,ze najwieksi serbscy nacjonalisci 21.05.06, 22:14 jak Milosevic czy Karadzic byli z pochodzenia Czarnogorcami. Odpowiedz Link Zgłoś
mistago Re: Pamietajcie ,ze najwieksi serbscy nacjonalisc 21.05.06, 22:25 No i sie stało. Wielka Serbia dokonała zywota. Milosevic tego nie dożył niestety. I po co była ta cała wojna? Dali by wooność Słoweńcow, cchorwatom, Odpuściliby sobie BiH, to teraz przynajmniej mieli by i Kosowo, i zapewne Czarnogóre. Ludzie gineli, kraj zniszczony. Odpowiedz Link Zgłoś
fernandorey Wynik mało przekonujący 21.05.06, 22:58 Wynik jest mało zdecydowany. Na dodatek Serbowie tracą dostęp do morza. Może to być powodem konfliktów. Oj żebym się mylił... Odpowiedz Link Zgłoś
13sw Re: Wynik mało przekonujący 21.05.06, 23:44 A co jest bardziej przekonywujące od większości obywateli? 100% poparcia, które miał Saddam? Mleko się rozlało - Federacja Serbii i Czarnogóry zostanie rozwiązana. Odpowiedz Link Zgłoś
fernandorey Re: Wynik mało przekonujący 21.05.06, 23:57 Ano to, że wynik jest 1.3% ponad wymagany. A to nie jest silny mandat. Nie mówię, że nie stało się dobrze, tylko, że prawie połowa kraju będzie niezadowolona. Odpowiedz Link Zgłoś
13sw Re: Wynik mało przekonujący 22.05.06, 00:05 To prawda, że niestety prawie połowa będzie niezadowolona, no ale takie jest życie. Zawsze lepiej 43% niezadowolonych niż ponad połowa. A czy mandat jest słaby? Granicę 55% wymyśliła UE, pod pozorem, że nie uzna niepodległości ogłoszonej przy mniejszym poparciu. Czarnogórcy dla świętego spokoju się zgodzili, choć i tak mówili, że zwykła większość doprowadzi do ogłoszenia niepodległości w parlamencie. Odpowiedz Link Zgłoś
pendrek_wyrzutek Wiekszosc Czarnogorcow jest za Serbia! 21.05.06, 23:28 Poniewaz muzulmanie/Albanczycy glosowali za secesja to znaczy, ze WIEKSZOSC rdzennych Czarnogorcow glosowala przeciw secesji, (nawet nie liczac biorac calkiem prawdopodobnych falszerstw w liczeniu glosow) 56% oznacza moralna porazke dla secesjonistow. Ale i tak muzulmanie/Albanczycy zajma te ziemie i wypedza Czarnogorcow jak w Kosowie. Odpowiedz Link Zgłoś
13sw Re: Wiekszosc Czarnogorcow jest za Serbia! 21.05.06, 23:55 Pomijając kwestię prawdziwości tych wyliczeń (8% Boszniaków + 9% innych muzułmanów + 2% innych = 19% ogólu ludności; zakładając, że wszyscy oni głosowali na "tak", to potrzeba jeszcze 56-19 = 37% głosów ogółu ludności Czarnogóry; Czarnogórców jest 43%, więc by z tych 43% zdobyć 37% poparcia w skali całego kraju za niepodległością musiało głosować ok. 80% osób narodowości czarnogórskiej). Ale pomijając i to, że się pomyliłeś, odpowiedz mi na pytanie nasuwające się po przeczytaniu twojej wypowiedzi: Dlaczego obywatele Czarnogóry narodowości albańskiej czy boszniackiej mają mieć mniej do powiedzenia niż obywatele narodowości czarnogórskiej? Odpowiedz Link Zgłoś
pendrek_wyrzutek Czarnogórców jest 43%? 22.05.06, 01:19 To nie jest tak, to ze 43% Czarnogórców podaje sie za takich nie znaczy, ze nie uwazaja sie za Serbow. Tak samo jak Malopolanie czy Slazacy zwykle uwazaja sie za Polakow. Nie zmienia to tego, ze jesli muzulmanie/Albanczycy glosowali za secesja to wiekszoc Serbowow/Czarnogórcow glosowalo za pozostaniem razem z Serbia. W dodatku ja nie ufam uczciwosci tego glosowania. Rezim w Podgoricy jest bardzo skorumpowany. Odpowiedz Link Zgłoś
13sw Re: Czarnogórców jest 43%? 22.05.06, 01:59 Przecież podałem, że nie-Czarnogórców i nie-Serbów jest 19%, co znaczy, że ich jest około 80% wśród ogółu mieszkańców.Jeśli nawet przyjąc, że te 19% głosowało w całości za niepodległością, to oznacza to, że prawie połowa Serbów i Czarnogórców (37% to niemal połowa z 80%) głosowała za niepodległością. A że Serbów jest daleko mniej niż Czarnogórców, to i można się domyśleć, że spośród deklarujących się jako Czarnogórcy było to znacznie ponad połowa, a z deklarujących się jako Serbowie - znacznie mniej niż połowa. Zresztą to bez znaczenia, bo tak jak pisałem - zadecydowała większość obywateli Czarnogóry i jakie ma znaczenie, jaką narodowość deklarują? Odpowiedz Link Zgłoś
pendrek_wyrzutek czystki i pogromy rdzennych Serbo-Czarnogorcow 22.05.06, 02:11 13sw napisał: > znaczenia, bo tak jak pisałem - zadecydowała większość obywateli Czarnogóry i > jakie ma znaczenie, jaką narodowość deklarują? Ma to duze znaczenie do jakiej grupy etnicznej czy religijnej naleza (deklaracje moga byc nieszczere lub sie zmieniac). Wiemy to na podstawie doswiadczen z Bosni i Kosowa. Czarnogora jest demograficznie znacznie mniejsza od Kosova, ma de facto otwarte granice i znaczaca mniejszosc muzulmanska cieszaca sie wsparciem NATO, KLA i miedzynarodowych islamistow. Jest to wiec calkiem prawdopodobne, ze zaczna sie czystki i pogromy rdzennych Serbo-Czarnogorcow. Odpowiedz Link Zgłoś
13sw Re: czystki i pogromy rdzennych Serbo-Czarnogorco 22.05.06, 02:32 Jak się zaczną, to trzeba będzie się tym zająć. Na razie nie rozsiewajmy próżnych obaw, zwłaszcza, że 4/5 ludności to nie-muzułmanie i trudno mi jakoś wyobrazić sobie, że np. 7% ludności stanowionej przez Albańczyków wytnie w pień całą resztę. Odpowiedz Link Zgłoś
pendrek_wyrzutek Re: czystki i pogromy rdzennych Serbo-Czarnogorco 22.05.06, 02:48 13sw napisał: > Jak się zaczną, to trzeba będzie się tym zająć. Na razie nie rozsiewajmy > próżnych obaw, zwłaszcza, że 4/5 ludności to nie-muzułmanie i trudno mi jakoś > wyobrazić sobie, że np. 7% ludności stanowionej przez Albańczyków wytnie w pień > całą resztę. Muzulmanie razem stanowia 17%. Ta liczba moze sie szybko zwiekszyc z masowym naplywem Albanczykow przez granice (dla skrajnie biednych Albanczykow Czarnogora jest istnym El-Dorado). Czarmogorcow jest raptem kilkaset tysiecy i gdy muzulmanie zostana wsparci przez NATO/EU, Czarnogorcy beda musieli uciekac. Na dluga mete wielodzietnosc muzulmanow i wplywy fundamentalizmu zrobia swoje tez. Odpowiedz Link Zgłoś
13sw Re: czystki i pogromy rdzennych Serbo-Czarnogorco 22.05.06, 03:00 Oczywiście, oczywiście. Muzułmanów trzeba pewnie sterylizować twoim zdaniem? Nie martwmy się za Czarnogórę. skoro ona sama tak zadecydowała. Odpowiedz Link Zgłoś
michalng Re: czystki i pogromy rdzennych Serbo-Czarnogorco 22.05.06, 12:59 Bzdury piszesz okropne.Wizja pogromów dokonywanych przez kilkuprocentowa mniejszosc albanska jest mało przekunywujaca. Odpowiedz Link Zgłoś
elmmon Re: Referendum niepodległościowe w Czarnogórze 21.05.06, 23:36 hehe gratulacje, tez sie z tego ciesze Odpowiedz Link Zgłoś
lukasz_nl Libertas!!! Niech zyje Ragusa! Wielki Dubrovnik! 21.05.06, 23:38 i tak jest. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnycenzor A gdyby u nas śląsk chciał się odłączyć od IV RP 21.05.06, 23:40 Też byłby taki entuzjazm? Niech żyje wolność. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
lukasz_nl Re: A gdyby u nas śląsk chciał się odłączyć od IV 21.05.06, 23:45 Sprzedac i kupic zato Belarus oraz Lwow i regiony! Niech zyje Polska Kazimierza Wielkiego + Pomorze Zachodnie! Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio Re: A gdyby u nas śląsk chciał się odłączyć od IV 21.05.06, 23:50 1) Komu sprzedac ? - Tu mowa o autonomii Slonskiej. 2) Jak mozna sprzedac cos nieswojego?.............. Polacy - popracujcie najpierw troche i zaróbcie swoje. Potem se kupujcie. Bialorus, wódke, kosy. No i wizy do Autonomicznej Republiki Slaskiej. No dobra, za jedna kose na polskiego lebka dostaniecie 100proc.rabat (slonskie huty sie uciesza). Ale zachowywac sie musicie!......bo niedzwiadek! Odpowiedz Link Zgłoś
czarnycenzor Re: A gdyby u nas śląsk chciał się odłączyć od IV 21.05.06, 23:52 lukasz_nl napisał: > Sprzedac i kupic zato Belarus oraz Lwow i regiony! > Niech zyje Polska Kazimierza Wielkiego + Pomorze Zachodnie! Bez sensu. Śląsk jest bogatszy. Pomorze zachodnie to tylko turystyka. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
lukasz_nl Re: A gdyby u nas śląsk chciał się odłączyć od IV 21.05.06, 23:59 Moze i bogatszy ale mi sie nie podoba. Kresy to i tak sa najpiekniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
michalng Re: A gdyby u nas śląsk chciał się odłączyć od IV 22.05.06, 13:02 Od IV RP to ja sam bym sie chetnie odłączył :) A Czarnogóra była/jest niepodległym panstwem pozostajacym w unii z Serbią. Gdyby nagle Czesi zachcieli opuscic Unie Europejska ja specjalnie bym nie płakał :) Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio Re: Referendum niepodległościowe w Czarnogórze 21.05.06, 23:43 No to teraz czas na SLONSK............. A U T O N O M I A !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
silesia7 Re: Referendum niepodległościowe w Czarnogórze 22.05.06, 10:10 popierom Odpowiedz Link Zgłoś
czarnycenzor Referendum na śląsku, żądamy wolności i prawa 21.05.06, 23:56 wyboru. Wolny śląsk ideą wolności. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
lukasz_nl Re: Referendum na śląsku, żądamy wolności i prawa 22.05.06, 00:04 No widzisz, jacy wy jestescie wierni Koronie! Z czym do ludu? Dobrze ze przynajmiej Lipka Tatarzy sa po naszej stronie i wiernie bronia (nasze 'wspolne') dobro Rzeczy Pospolitej. Niech zyje Sarmatia! Odpowiedz Link Zgłoś
lvv Re: Referendum na śląsku, żądamy wolności i prawa 22.05.06, 02:15 Jestem za. Nałożyć takie same cła jak między Serbią i Czarnogórą i szafa gra. Tylko po jakimś czasie chyba niewiele populacji Wam zostanie w tej sląskiej enklawie. Odpowiedz Link Zgłoś
13sw 23:40 - 55,3% za niepodległością 22.05.06, 00:11 Czyli trochę spadło. Czy będzie 55%? W tak małym kraju to kwestia zaledwie setek głosów. Odpowiedz Link Zgłoś
13sw 1:00 - 55,5% 22.05.06, 03:02 Około pierwszej w nocy premier Djukanowicz ogłosił, iż po podliczeniu 99% głosów za niepodległością opowiedziało się 55,5% ludności oraz, że pozostałe głosy nie mogą zmienić wyniku. Pogratulował też niepodległości Serbii. :) Odpowiedz Link Zgłoś
filotheon Re: Referendum niepodległościowe w Czarnogórze 22.05.06, 07:04 Prawdę mówiąc Czarnogóra po 87 latach stanie znowu niepodległa. Ale z tego, co wiem, jako historyk z zamiłowania tam była tzw. Zeta, która pierwotniebyła kolebką państwowości serbskiej wyjałaniającej się z Cesarstwa Bizantyjskiego. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś