acid.jazz 29.06.06, 08:27 Nie można wpuścić Albańczyków do Europy, stanowcze nie! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
i-muzyka Nacjonaliści prowadzą w sondażach ! To chyba tak 29.06.06, 10:39 jak u nas ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
prosiak25 kiedy powstanie wielka albania?? 29.06.06, 17:20 w jugoslawi sie albanczycy rzucali to ich miloszevic ostro potraktowal i za to go zniszczyli maja swoje kosowo teraz przychodzi kolej na macedonie jak uzyskaja autonomie to potem pomysla o niepodleglosci przy okazji ciekawostka jest ze wiekszosc albanczykow wyznaje islam Odpowiedz Link Zgłoś
captain.america Re: Macedońskie szaleństwo wyborcze 29.06.06, 17:22 Tak wlasnie bedzie wygladala cala muslimska Europa za 50 lat... Odpowiedz Link Zgłoś
vontrompka nie wpuścić? 30.06.06, 15:20 ależ oni się już sami wpuścili. pół Albanii doi Włochy. wydaje mi się, że integracja Albanii ze strukturami europejskimi jest Europie raczej na rękę, bo pozwoliłaby na zapanowanie nad tamtejszym pół-chaosem. Albańczycy w Macedonii są stosunkowo pokojowo nastawieni, chyba naprawdę trudno ich porównywać z Kosovarami. A przecież Wielka Albania nigdy nie powstanie, to zupełnie na przekór interesom rządu w Tiranie, który musiałby się podzielić władzą z przeludnionym i ambitnym Kosowem (a może i północną Macedonią). Odpowiedz Link Zgłoś
neiden terorysci islamscy i balkany! 30.06.06, 15:39 eu bedzie placic za wpuszczenie islamu do europy.kosowo musi pozostac serbskie.eu nie prawa decydowac o przyszlosci serbi-oddajac kosowo dla muzulmanow.polski rzad w dalszym ciagu sprowadza islamskich terorystow do polski.ta bledna polityka ewetualnie doprowadzi do powaznych problemow w polsce.eu musi byc oczyszczona z islamu. Odpowiedz Link Zgłoś
vontrompka Re: terorysci islamscy i balkany! 30.06.06, 15:44 chcesz wyrzucić poza EU kilka milionów obywateli francuskich i niemieckich? bo nie wiem, jak ma wyglądać to oczyszczenie. Kosowo jest tak serbskie, jak polskie jest Wilno... można czuć sentyment, ale przecież nikt już nie domaga się powrotu Wilna do Macierzy. A może się mylę?... Odpowiedz Link Zgłoś
je.oleg Re. mylisz się 30.06.06, 18:32 Mylisz się. Kosowo jest tak serbskie jak Wielkopolska jest polska - w tym i Gniezno. Zobacz Deczani!!! Odpowiedz Link Zgłoś
vontrompka Re: Re. mylisz się 30.06.06, 20:15 drobna różnica polega na tym, że w Wielkopolsce przytłaczającą większość stanowią Polacy. jeśli Kosowo jest serbskie, to Wielkopolska może celtycka?.. a Łużyce - słowiańskie? taki Berlin to w sumie słowiańska nazwa... dodam, żeby nie było, że jestem stronniczy: kręcąc się po Bałkanach bardzo przekonałem się do Serbów, ale zupełnie nie polubiłem Albańczyków. Odpowiedz Link Zgłoś
inashehaj Re: Re. mylisz się 02.07.06, 19:35 szkoda ze nie polubilesz albanczykow:((to jest fajny narod ktory walczy tylko o swoje prawa.jakby nie te bledy w histori(oddanie kosowy czesc czarnogory i czesc macedonskich miast wlacznie se stolica)i ciaglych wojn o wolnosc i niepodleglosc albania bybyla calkiem rozwienitym krajem. Odpowiedz Link Zgłoś
inashehaj Re: terorysci islamscy i balkany! 02.07.06, 19:28 jaki islam w kosowie??? i od kiedy islam jest gorsza religia niz inne?sekty o ile ja wiem raczej sa w polsce np ojciec Ryzyk i jego radio Maria.niech polski rzad sroboje dac sobie rade z sektami katolickimi w kraju a potem moze sie martwic o muzulmanach w europie.nikt nie ma prawa zdecydowac o prawach kosowo.KOSOWO bylo,jest i bedzie albanskie,jakby ludzie poczytali troche o histori balkanow to by kazdy wiedzial ze to albanska ziemia ktora zostala oddana serbi w roku 1913.bledy popelnione w przeszlosci zawsze maja swoje konsekwencje,wlasnie ta ciagla wojna na balkanach jest owocem tych bledow. Odpowiedz Link Zgłoś
polak_katolik_alkoholik Re: Macedońskie szaleństwo wyborcze 30.06.06, 15:47 Mialem do czynienia przez pewien czas z ludzmi z tego kraju. Ludzie sympatyczni, owszem, ale ich plemienno-klanowa-macho mentalnosc kaze mi sadzic zle o ich panstewku. Wspominanie o przyjeciu tego kraju do UE to zalosne nieporozumienie, autorem ktorego jest pewnie jakis naiwny, acz dobrze zyczacy wszystkim urzedasik z Brukseli. Odpowiedz Link Zgłoś
vontrompka Re: Macedońskie szaleństwo wyborcze 30.06.06, 15:56 masz na myśli Macedończyków? nie miałem nigdy wrażenia, że są bardziej macho-klanowi niż Włosi... Albańczycy to inna historia, ale póki co nikt Albanii do UE nie ciągnie. Odpowiedz Link Zgłoś
polak_katolik_alkoholik Re: Macedońskie szaleństwo wyborcze 30.06.06, 16:26 Tak, mam na mysli Macedonczykow. Owszem, Wlosi z malych miasteczek na poludniu sa podobni (z nimi tez mialem do czynienia), ale to jednak jest inna jakosc. Poza tym jest przeciez "cywilizowana" polnoc Wloch grajaca pierwsze skrzypce w ukladzie z poludniem. Albania/Albanczycy - to temat na osobna bajke. Trudno mi sie do tematu odniesc, bo owiec nie pasam, bandyta nie jestem i zonie michy regularnie nie klepie. Tutaj albanskie wrazenia goscia z New York Timesa: www.nytimes.com/2006/07/09/travel/28frugaltraveler.html?_r=1&oref=slogin Wyglada na to, ze gosciowi opadla kopara zaraz po przekroczeniu granicy i nie podniosla sie do wyjazdu. Chcial cos bidula napisac dobrego o onym miejscu, ale mimo dobrych checi, nie wykrzesal zbyt wiele z siebie. Poza tym, w Macedonii odbylo sie jednak pare lat temu cos na ksztalt wojny domowej. Glowe podniesli oczywiscie Albanczycy. Jak na razie oblaskawiono ich. Ale moim skromnym zdaniem to chyba na chwile. Odpowiedz Link Zgłoś
vontrompka Re: Macedońskie szaleństwo wyborcze 30.06.06, 17:00 tak, Albania to chyba trudne miejsce do życia. Kiedyś napisałem coś takiego: www.vontrompka.com/blog/index.php?id=254#post_header Odpowiedz Link Zgłoś
obserwatore77 Re: Macedońskie szaleństwo wyborcze 30.06.06, 21:20 Też miałem doczynienia z ludźmi z tego pięknego kraju i rzeczywiście są sympatyczni otwarci i łagodni, cech macho (maczo) nie mają więcej niż inni na bałkanach Bułagrzy i Rumuni mają wejśc do UE w 2007 więc dlaczego Macedończykom Polacy Katolicy mają tego zabronić... o ich małym państwie trudno jest dobrze sądzić gdy mniejszość albanska zamieszkująca to państwo nie uznaje jego granic i dąży do zmiany sytuacji na bałkanach poza tym co mają sądzić Macedończycy skoro Grecja blokuje uznanie ich kraju na arenie międzynarodowej i zmusza poprzez blokady do uznania absurdalnej nazwy FYROM, ponadto europejska Grecja nie uznaje macedońskiej mniejszości w Grecji około 200 tys ludzi taka sama sytuacja występuje w Bułgarii gdzie w pd zach Bułgarii zamieszkują Macedończycy ale nie mają zadnych praw Sytuacja Macedonii jest bardzo ciężka a dochodzi jeszcze Kosowo także porównania z Włochami(nawet jeżeli są macho podobieństwa) są delikatnie mówiąc nie na miejscu dla kogoś kto choć trochę zna sytuację na południu bałkanów... Odpowiedz Link Zgłoś
polak_katolik_alkoholik Re: Macedońskie szaleństwo wyborcze 01.07.06, 14:41 .....Dlatego tez termin "balkanizacja" ma pejoratywne zabarwienie. Co do Wlochow - mowa byla o ludziach z poludnia, ktorzy to - co by tu nie mowic - sa jednak lepieni czesto z innej nieco gliny niz np. ludzie z Lombardii. Sumujac - jak na dzis, to balkanski wezel gordyjski jest nie do rozwiazania po "dobroci". Niestety, w miare trwale rozwiazania w tej czesci swiata zapewnic mozna jedynie "ogniem i AK-47". Odpowiedz Link Zgłoś
ogilvy Re: Macedońskie szaleństwo wyborcze 30.06.06, 16:20 No prosze, co za dzikusy, a u nas pełna kulturka, za wódeczkę, za 20PLN. Albo psychologicznie: "Szanowni pracownicy, to mój szwagier, chciałbym żebyście wiedzieli że on kandyduje" Odpowiedz Link Zgłoś
obserwatore77 DUI to islamscy terroryści albańscy a nie 30.06.06, 20:13 umiarokowana partia niestety pani Skietierska nie ma bladego pojęcia o czym pisze władze obecnego nazywanego przez p.Skietierską umiarkowanej partii w 2001 roku dowodziły oddziałami rebeliantów islamskich narodowości albanskiej którzy dopuszczali się czystek etniczneych w okolicach tetova i kumanova wysadzaliw powietzre kościoły jak monastyr Lesok w pn zach Macedonii odcięli dopływ wody do miasta Kumanowo i pozbawili dostępu do wody pitnej kilkadziesiąt tysięcy obywateli Macedonii a ponadto przywódca DUI Ahmeti Ali znajdował się na liście terrorystycznej dep skarbu USA w 2001 wraz z Bin Ladenem i innymi terrorystami islamskimi a żeby tego było mało gdy mieszkał w Szwajcarii pobierał tam rentę jako paranoidalny schizofrenik niezdolny do pracy jeżeli schizofrenicy przewodzą umiarkowanym partiom albańskim to biedna tam Macedonia ... Odpowiedz Link Zgłoś