Dodaj do ulubionych

Walka o pokój

22.07.06, 20:29
Tydzień temu nieprowokowany przez nikogo Hezbollah dokonał podstępnego ataku
na terytorium Izraela. W gruncie rzeczy był to również atak wymierzony w
demokratycznie wybrany rząd Libanu, bo Hezbollah, naruszając Izraelskie
terytorium, wkroczył w uprawnienia władz w Bejrucie, które odpowiadają za
kontrolę libańskich granic i decydują o wojnie i pokoju.

[...]

Izrael broni się przed Hezbollahem, który dzień w dzień nęka rakietami
dziesiątki naszych miast i wiosek. Broni się, próbując rozbić wszystkie
kryjówki tej organizacji. Izraelski ruch na rzecz pokoju powinien wspierać
bezdyskusyjne prawo Izraela do samoobrony, jeżeli tylko celem operacji
wojskowych tego kraju jest Hezbollah i jeśli w miarę możliwości udaje się
uniknąć ofiar wśród ludności cywilnej (co nie jest łatwe, bo bojownicy często
wykorzystują Libańczyków jako żywe tarcze). Dostawcami pocisków rakietowych
dla Hezbollahu są Iran i Syria - zagorzali wrogowie wszelkich
bliskowschodnich inicjatyw pokojowych.

[...]

Stawianie jakichkolwiek etycznych znaków równości między Hezbollahem a
Izraelem jest nie na miejscu. Ci pierwsi atakują cywilów. Ci drudzy - głównie
bojowników.

To, co się dzieje w ostatnich dniach, nie jest wcale wojną między Bejrutem a
Hajfą. To wojna między koalicją szukającą rozwiązań pokojowych a radykalnym
islamem. Z jednej strony są Izrael, Liban, Egipt, Jordania i Arabia
Saudyjska, a z drugiej - Iran i Syria. Jeśli uda się pokonać Hezbollah - na
co liczą w Izraelu nie tylko "jastrzębie", ale i "gołębie" - będzie to
zwycięstwo zarówno dla Izraela, jak i dla Libanu.

Co więcej, porażka zbrojnej islamskiej organizacji terrorystycznej radykalnie
zwiększy szanse na pokój w regionie.

l: www.forum-znak.org.pl/index.php?t=przeglad&id=2891

Nehemiasz
Obserwuj wątek
    • aaki wzruszyłem siem 22.07.06, 20:33
      socalrsxforums.com/forums/images/smilies/rotfl.gif
      • blazare Re: wzruszyłem siem 22.07.06, 20:39
        A może teraz przejdziemy do konkretów? Tylko proszę, nie sprowadzaj dyskusji na
        manowce i nie zasypuj mnie linkami prowadzącymi do rozrywających serce zdjęć
        przypadkowych ofiar bombardowań kryjówek Hezbollahu.

Nehemiasz
        • i-love-2-bike [...] 22.07.06, 20:40
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • blazare Re: wzruszyłem siem 22.07.06, 20:42
            i-love-2-bike napisała:

> konkrety to 300 zabitych ludzi i 1000 rannych

Przenoszenie dyskusji na poziom emocjonalny do niczego dobrego nie prowadzi.
            Nie ma nic szczególnego w tym, że podczas bombardowań kryjówek Hesobollahu giną
            niewinni ludzie. Na pewno by tak nie było, gdyby libańska ludność nie
            współpracowała z terrorystami, nie udzielała im wsparcia i nie ukrywała we
            własnych domostwach. Jeśli siły zbrojne i policyjne Libanu z własnej inicjatywy
            strzegłyby infrastruktury i pilnowały, by terroryści z niej nie korzystali, to
            ostrzał nie byłyby potrzebny.

Izrael - choć świadomy libańskiej solidarności z terrorystami - nie walczy
            przeciwko ludności cywilnej. Tymczasem głównym celem bojówek Hesbollahu są
            niewinni ludzie, których bezlitośnie mordują rakietami. Rząd izraelski
            doskonale zdaje sobie sprawę, że w zawierusze wojennej cierpią niewinni,
            dlatego zezwolił i postanowił wspierać pomoc humanitarną dla Libańczyków -
            punktem tranzytowym dla zagranicznej pomocy humanitarnej będzie Cypr, a główną
            rolę w jej dostarczaniu odegra Francja.

Nehemiasz
            • aaki dzisiaj zbombardowano klasztor chrzescijański 22.07.06, 20:48
              widocznie zakonnice tez z hezbollachem współpracują
              • blazare Re: dzisiaj zbombardowano klasztor chrzescijańsk 22.07.06, 20:51
                aaki napisała:

> widocznie zakonnice tez z hezbollachem współpracują

Jakoś o tym nie słyszałem. Jeśli rzeczywiście coś takiego miało miejsce, to
                zapewne było wynikiem pomyłki. Choć znając działalność Chrześcijan w Libanie
                nie byłbym tego taki pewien:

Fragment artykułu:

Falanga Libańska, właściwie Falangi, arabskie Al-Kata'ib, libańska partia
                polityczna skupiająca głównie chrześcijan-maronitów, założona w 1936 przez P.
                Dżumajjila. Wzorowana na niemieckich młodzieżowych organizacjach
                faszystowskich, z jakimi zetknął się jej twórca podczas olimpiady berlińskiej w
                1936.

W 1982 oddziały Falangi dokonały masakry na terenie obozów dla uchodźców
                palestyńskich – Sabra i Szatila. W ciągu dwóch nocy zginęło tam ponad 700
                Palestyńczyków.

Nehemiasz
                • z_daleka Re: dzisiaj zbombardowano klasztor chrzescijańsk 22.07.06, 20:59
                  Nie wszystkie wiadomosci ty ujawniane musza byc prawdziwe...Np zestraelony F!16
                  lub odnalezione zwloki jednego z porwanych zolnierzy izraelskich, czesto to
                  tylko pobozne zyczenia miejscowych milosnikow pokoju...
                  • aaki owszem 22.07.06, 21:06
                    widzialem reportaz i wywiad z zakonnicami-przygotowywały na terenie klasztoru miejsce dla przyszłych uchodzców-(pewnie kłamały)
                    p.s. nikt nie zginął w ostrzale

• z_daleka Re: owszem 22.07.06, 21:08
                      a ja widzialem film ze spadajaca iranska rakieta, krora miala byc F16...
                      Ps nikt nie zhinal w tym spadaniu, poza rakiera oczywiscie...
                      • aaki Re: owszem 22.07.06, 21:14
                        totez mówię,że zapewne zakonnice kłamały przed kamerami polskiej tv
              • dana33 Re: dzisiaj zbombardowano klasztor chrzescijańsk 22.07.06, 21:33
                nie zbombardowano zadnego klasztoru, manipulancie, tylko stacje tv, z ktorej
                nadawala hizballahowska al manara. obok stal kosciol a nie klasztor i temu sie
                tez dostalo, ale bombardowano ta stacje a nie kosciol. klamac tez nie umiesz
                dobrze dochtorku...
            • i-love-2-bike Re: wzruszyłem siem 22.07.06, 22:04
              blazare napisał:

> i-love-2-bike napisała:
              >
              > > konkrety to 300 zabitych ludzi i 1000 rannych
              >
              > Przenoszenie dyskusji na poziom emocjonalny do niczego dobrego nie prowadzi.
              >

a kto tu sie emocjonuje,przeciez nie ty,ty czekasz na wiecej krwi,dla hien 300
              trupow w tydzin to malo. nu dawaj za karabin i wal w 5 latkow,na co leniuchu
              czekasz,dana juz za staram,zeby tobie pomagala.
              • blazare Re: wzruszyłem siem 23.07.06, 21:17
                i-love-2-bike napisała:

> a kto tu sie emocjonuje

Gdyby ci ludzie mieli szacunek dla własnego życia, to może i nauczyliby się
                cenić cudze. Zostałeś wychowany w kulturze europejskiej, dla ciebie śmierć i
                cierpienie jest czymś zupełnie innym, patrzysz na te sprawy z zupełnie odmiennej
                perspektywy. Spóbuj ich zrozumieć, a potem dostosuj postawę emocjonalną do
                okoliczności: www.faithfreedom.org/Gallery/8.htm

Nehemiasz
          • dana33 Re: wzruszyłem siem 22.07.06, 21:31
            czolko sie pisze przez o z kreska, pustemo. juz ci zwrocilam na to uwage, ale
            jak widac twoj polski gorszy nawet od mojego...
    • nie15 Re: Walka o pokój 22.07.06, 21:42

W morzu idiotyzmow obiektywne przedstawienie Bliskiego Wschodu.Skad to sie ? z
      cwww.haaretz.com/hasen/spages/740949.htmlalej prasy zachodniej i z
      artykulu ktory podalem
    • abstrakt2003 Litości! 22.07.06, 21:57
      Skąd się tacy głupcy biorą!?
      =======================================
      Walczy się o zwycięstwo!
      Pokój to przeciwieństwo wojny! Walka jest zaprzeczeniem pokoju! Zastanów się
      nad tym co tu wypisujesz bo ludzie się z ciebie śmieją!
      • marouder Na moja intuicje to jest majonez vel elznar w nowy 22.07.06, 22:00
        ..wcieleniu.
        skubany troll nie moze sie odkleic.
        • blazare Re: Na moja intuicje to jest majonez vel elznar w 22.07.06, 22:05
          marouder napisał:

> skubany troll nie moze sie odkleic.

Mizerny poziom intelektualny twoich wypowiedzi i ciągłe wycieczki personalne
          zdradzają, że jedynym ewidentnym trollem w tym wątku jesteś ty. Jeśli nie masz
          nic konkretnego do powiedzenia w temacie, to będzie lepiej dla wszystkich jeśli
          zamilkniesz.

Nehemiasz
          • marouder [...] 22.07.06, 22:08
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • blazare troll marouder 22.07.06, 22:16
              marouder napisał:

> Jestes tak tepy i tak wielkosciowy, ze nawet nie probujesz zmieniac "stylu"
              > swoich wypowiedzi.

Trudno mówić o jakimś niezmiennym stylu, skoro większość zainicjowanych przeze
              mnie wątków to cytaty. Ale jeśli dostrzegasz w nich cechy wspólne i nie wiedzieć
              czemu na siłę utożsamiasz mnie z kimś innym, to przecież nie będę zanosił się
              krzykiem protestu. Trolla się po prostu ignoruje, co niniejszym z tobą czynię.

Nehemiasz
    • aaki nehemiasz czemu sciemniasz? 22.07.06, 22:07
      • i-love-2-bike Re: nehemiasz czemu sciemniasz? 22.07.06, 22:12
        bo siedzi w schornie i celuje w dzieciaki,nie przeszkadzaj mu bo spudluje i
        strzeli w dane.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka