23.07.06, 21:26

Jak wojna z Libanem wpływa na notowania szekla izraelskiego?

Musze przyznać, ze grafika nowych szekli bardzo mi się podoba. Z ciekwości
znalazłem nawet kto jest przedstawiony na banknotach 20.50, 100 i 200 szekli.

20 ₪ Mosze Szarett
50 ₪ Samuel Agnon
100 ₪ Icchak Ben-Zwi
200 ₪ Zalman Szazar

Zastanowiło mnie, że wszyscy czterej urodzili się na terenach wschodniej
Polski w granicach z 1939 r. Jeden urodził się na terenach obecnej Białorusi,
trzej na terenie obecnej Ukrainy.

To wskazuje na to, jak liczna musiała być diaspora żydowska w płd-wschodniej
II RP (była to największa diaspora żydowska na świecie w roku 1939). Była tak
liczna, że planowała - przy pomocy Niemiec - ząłożyć państwo żydowskie ze
stolicą w Lublinie, ew. Nisko. O materiałach historycznych świadczących o tzw.
Lublinlandzie i powodach, dla których ostatecznie plan się nie powiódł już
pisałem na forum.

PS. Izraelski grosz nazywa sie AGORA :). Cóż za zbieg okoliczności, w Polsce
tak nazywa sie koncern, który wydaje Gazetę Wyborczą :)
Obserwuj wątek
    • polski_francuz A po japonsku 23.07.06, 21:31
      gora to "jama".

Daleko idacych wnioskow z nazw bym raczej nie wyciagal.

PF
      • bitumin2 Re: A po japonsku 23.07.06, 21:37
        Ja nie wyciągam daleko idących wniosków, po prostu podaję to jako ciekawostkę.

Agorot - po izraelsku,

Agora - po polsku.

Tak, jak "rjubl" po rosyjsku

i rubel - po polsku.

• polski_francuz Re: A po japonsku 23.07.06, 21:42
          Dac nazwe produktowi czy firmie stalo sie teraz intratna dzialalnoscia.

Przyklady: Union Carbide sie zamienil na Praxair po wybuchu w Bhopal. BP stalo
          sie z British Petroleum - Beyond Petroleum.

Kazda nazwa glupiego samochodu jest studiowana pod aspektem: jak to brzmi w
          kraju gdzie go bedziem sprzedwac...

Dlatego nazwy sa teraz globalne i multi-kulti...

I mowia cos jedynie o jakosci firm PR i o niczym wiecej.

PF
          • wujcio44 Re: A po japonsku 04.08.06, 14:28
            polski_francuz napisał:
            > Dlatego nazwy sa teraz globalne i multi-kulti...
            >
            > I mowia cos jedynie o jakosci firm PR i o niczym wiecej.

A jak się nazywa firma PR, która dała nazwę szeklowi?
            • bitumin2 Bliski Wschód to jedno wielkie gów... 04.08.06, 14:31
              wujcio44 napisał:

> A jak się nazywa firma PR, która dała nazwę szeklowi?

I SRA el ?

Poza tym Na SRA llach

I jak tu nie zgodzić się, że Bliski Wschód to jedno wielkie gów...:)
        • 1ja Re: A po japonsku+ 23.07.06, 22:08
          Po rosyjsku bedzie rubl=рубль

Tak,jak "gowno"(говно) po rosyjsku
          I gowno po polsku

Nie mowiac juz o
          Tak,jak ku.. po szwedzku
          i krzywa po polsku.(np.drugiego stopnia-czyli parabola)
    • stodol_nik AGOROT, baranie. 23.07.06, 21:32
      • dana33 Re: AGOROT, baranie. 23.07.06, 22:38
        agorot to w liczbie mnogiej, w pojedynczej agora.
        • 1ja Re: rubl,a nie rjubel, baranie.+ 23.07.06, 23:02
          Po rosyjsku bedzie rubl=рубль

Tak,jak "gowno"(говно) po rosyjsku
          I gowno po polsku

Nie mowiac juz o
          Tak,jak ku.. po szwedzku
          i krzywa po polsku.(np.drugiego stopnia-czyli parabola)
    • bitumin2 Re: Szekel 23.07.06, 23:17
      bitumin2 napisał:

> Jak wojna z Libanem wpływa na notowania szekla izraelskiego?
      >
      > Musze przyznać, ze grafika nowych szekli bardzo mi się podoba.

Czy aby Izrael nie "ściagał" z wzoru franków szwajcarskich. Podobny styl. A może
      projektował banknoty ten sam grafik?

Jak wyglądają banknoty libańskie nie znalazłem. Przy okazji jedbnak znalażłem
      coś, co jest bardzo ciekawe. Chodzi o dolary amerykańskie. Poza nominałami:

1 George Washington
      2 Thomas Jefferson
      5 Abraham Lincoln
      10 Alexander Hamilton
      20 Andrew Jackson
      50 Ulysses Grant
      100 Benjamin Franklin

sa także, aczkolwiek nie w powszechnym obiegu:

500 William McKinley
      1000 Grover Cleveland
      10 000 Salmon Chase
      100 000 Woodrow Wilson

Kurcze, mi wystarczyłby jeden banknot z Wilsonem :)
      • bitumin2 Re: Szekel 23.07.06, 23:44
        Ha, znalazłem i libańske liry (livres), które przypominają mi wycinanki
        łowickie, w ogole nie ma porównania izraelskie szekle są o wiele ładniejsze i
        bardziej nowoczesne:)

Mam pytanie: a te nowe szekle wprowadzone w 1998 r., w jakim stosunku były
        wymieniane z nowymi szeklami z 1994 r.?

• bitumin2 Re: Szekel 24.07.06, 00:07

Sam znalazłem :) W stosunku 1:10. To i tak nieżle, w Polsce denominacja była
          1:10 000.

Nowy szekel izraelski - jednostka walutowa Izraela i Autonomii Palestyńskiej. W
          języku hebrajskim określa się go jako שקל חדש, (wym. [szekel khadasz]) tzn.
          "nowy szekel" lub w skrócie שח (wym. [szakh]). W Izraelu używany jest
          powszechnie symbol ₪. Używany jest również skrót NIS od angielskiego "New
          Israeli Sheqel" (l. mn. Sheqalim lub Shekalim). 1 szekel = 100 agorot. Kod
          walutowy wg ISO 4217: ILS. Szekle emitowane są przez Bank Izraela.

NIS został wprowadzony do obiegu w 1985 zastępując "starego" szekla (1 NIS =
          1000 "starych" szekli), który wcześniej wyparł w 1980 lirę, inaczej nazywaną
          szterlingiem izraelskim (nomenklatura zapożyczona z czasów mandatu brytyjskiego
          w Palestynie; 1 "stary" szekel = 10 lir izraelskich).
          • bitumin2 Re: Szekel 24.07.06, 00:11
            bitumin2 napisał:

>
            > Sam znalazłem :) W stosunku 1:10. To i tak nieżle, w Polsce denominacja była
            > 1:10 000.

Sorry, chyba raczej w stosunku 1:1000. To Izrael miał chyba sporą inflację?
            Naród bankierów i taka wpadka?

PS. A ty "1ja" nie rzucaj się jak g.owno w przerębli, bo podcierać cię nie mam
            zamiaru :)
      • puls.usa Re: Szekel 24.07.06, 00:23
        bitumin2 napisał:

> bitumin2 napisał:
        >
        >
        > sa także, aczkolwiek nie w powszechnym obiegu:
        >
        >
        > 500 William McKinley
        > 1000 Grover Cleveland
        > 10 000 Salmon Chase
        > 100 000 Woodrow Wilson
        >
        > Kurcze, mi wystarczyłby jeden banknot z Wilsonem :)

wystarczylo...na co??
        napewno by pomogl
        • bitumin2 Re: Szekel 24.07.06, 00:31
          puls.usa napisał:

> > 100 000 Woodrow Wilson
          > >
          > > Kurcze, mi wystarczyłby jeden banknot z Wilsonem :)
          >
          > wystarczylo...na co??
          > napewno by pomogl

Wystarczyłoby na "mały, biały domek w mej pamięci tkwi, mały biały domek wciąż
          mi się śni" :)

Może cię to zdziwi, puls.usa, ale w Polsce za 320 tys. można kupić ładny domek z
          ogródkiem w miejscowości np. 50 tys. mieszkańców. I jest to porżadny domek,
          murowany, otynkowany, z podpiwniczeniem, nie to co wy tam macie w USA - dykta i
          kartongips bez podmurówki :).

A ciekawe jak wojna w Libanie wpłynęla na ceny nieruchomosci w Izraelu.
          Przecież tam strach kupować mieszkanie, bo jak nie katiusza z północy , to
          Merkava z południa przypierd.... i po domku :(
          • bitumin2 Re: Szekel 24.07.06, 00:35
            >
            > Może cię to zdziwi, puls.usa, ale w Polsce za 320 tys. można kupić ładny domek
            > z
            > ogródkiem w miejscowości np. 50 tys. mieszkańców. I jest to porżadny domek,
            > murowany, otynkowany, z podpiwniczeniem, nie to co wy tam macie w USA - dykta i
            > kartongips bez podmurówki :).

320 tys. oczywiście złotych polskich. 1 $ = ok. 3,2 zł.

Kto by pomyślał pare lat temu, ze $ tak się stoczy. Kiedyś 1 $ = 1 Euro

teraz 1 $ = 3,10-3,20
            1Euro = 3,80 - 3,90.

a w skarjnym momencie to bylo mniej więcej:

1 $ = 3,05
            1Euro = 4,10.
          • bitumin2 Mieszkanie w Izraelu kupię? Nie jestem Zydem 08.08.06, 01:45
            Jeśli Żyd chce kupić np. we Francji lub w Polsce dom lub ziemię, to może kupić.

Właśnie jestem po lekturze:

izrael_szahak_zydowskie_dzieje_i.republika.pl/
            Stąd wynika, że jeśli np. Francuz (nie Żyd) lub Polak będzie chciał kupić dom
            lub ziemię w Izraelu, to nic z tego. Czy to prawda?

Zgodnie z Talmudem nawet wynajęcie domu w Izraelu będzie trudne - nie moga trzy
            domy sąsiadujace ze sobą być wynajęte nie-Żydom a ponadto wynajęte moga być
            tylko na cele niemieszkalne (np. na magazyn). Ale chyba jacyć cudzoziemcy
            studiuja np. na Uniwersytecie Jerozolimskim i gdzieś mieszkac muszą. Wiec albo
            Żydzi wynajmujący gojom mieszkania są niezbyt wierzący albo w jakis pokretny
            sposób omijają ten nakaz.

Cz
            • bitumin2 Re: Mieszkanie w Izraelu kupię? Nie jestem Zydem 08.08.06, 11:45
              Ponawiam pytanie, czy cudzoziemiec nie-Zyd, np. Francuz, niemiec, Szwed, Polak,
              może kupić nieruchomość w Izraelu?

> Jeśli Żyd chce kupić np. we Francji lub w Polsce dom lub ziemię, to może kupić
              > .
              >
              > Właśnie jestem po lekturze:
              >
              > izrael_szahak_zydowskie_dzieje_i.republika.pl/
              > Stąd wynika, że jeśli np. Francuz (nie Żyd) lub Polak będzie chciał kupić dom
              > lub ziemię w Izraelu, to nic z tego. Czy to prawda?
              >
              >
              >
              > Zgodnie z Talmudem nawet wynajęcie domu w Izraelu będzie trudne - nie moga trzy
              > domy sąsiadujace ze sobą być wynajęte nie-Żydom a ponadto wynajęte moga być
              > tylko na cele niemieszkalne (np. na magazyn). Ale chyba jacyć cudzoziemcy
              > studiuja np. na Uniwersytecie Jerozolimskim i gdzieś mieszkac muszą. Wiec albo
              > Żydzi wynajmujący gojom mieszkania są niezbyt wierzący albo w jakis pokretny
              > sposób omijają ten nakaz.
              • bitumin2 Re: Mieszkanie w Izraelu kupię? Nie jestem Zydem 08.08.06, 13:26
                Ponownie pytam, czy skoro Żyd może kupić np. dom na Florydzie, to czy Amerykanin
                (nie-Zyd) może sobie kupić dom np. w Hajfie?

Będę pytać do skutku, więc niech jakis Żyd udzieli KONKRETNEJ, nie pokrętnej
                odpowiedzi.

PS. Chodzi mi o konkretną odpowiedź, a nie o odpowiedz "1ja" czy innnego "arapa"
                w stylu "sprzatać kible, nie kupować domy w Jerozolimie". Nie chodzi mi też o
                odpowiedzi pseudo-naukowo-głupkowate "j-k". Zadałem proste pytanie i czekam na
                prostą odpowiedź.

bitumin2 napisał:

> Ponawiam pytanie, czy cudzoziemiec nie-Zyd, np. Francuz, niemiec, Szwed, Polak
                > ,
                > może kupić nieruchomość w Izraelu?
                >
                > > Jeśli Żyd chce kupić np. we Francji lub w Polsce dom lub ziemię, to może
                > kupić
                > > .
                > >
                > > Właśnie jestem po lekturze:
                > >
                > > izrael_szahak_zydowskie_dzieje_i.republika.pl/
                > > Stąd wynika, że jeśli np. Francuz (nie Żyd) lub Polak będzie chciał kupić
                > dom
                > > lub ziemię w Izraelu, to nic z tego. Czy to prawda?
                > >
                > >
                > >
                > > Zgodnie z Talmudem nawet wynajęcie domu w Izraelu będzie trudne - nie mog
                > a trzy
                > > domy sąsiadujace ze sobą być wynajęte nie-Żydom a ponadto wynajęte moga b
                > yć
                > > tylko na cele niemieszkalne (np. na magazyn). Ale chyba jacyć cudzoziemcy
                > > studiuja np. na Uniwersytecie Jerozolimskim i gdzieś mieszkac muszą. Wiec
                > albo
                > > Żydzi wynajmujący gojom mieszkania są niezbyt wierzący albo w jakis pokre
                > tny
                > > sposób omijają ten nakaz.
                • z_daleka Re: Mieszkanie w Izraelu kupię? Nie jestem Zydem 08.08.06, 13:33
                  jezeli ma pieniazki to moze sobie kupic nie tyklo dom , ale i cala dzielnice...
                  • bitumin2 Re: Mieszkanie w Izraelu kupię? Nie jestem Zydem 08.08.06, 13:38
                    z_daleka napisał:

> jezeli ma pieniazki to moze sobie kupic nie tyklo dom , ale i cala dzielnice...

Wiec jeśli dobrze rozumiem: nie-Żyd ma pieniądze, przyjeżdza do Izraela, idzie
                    do biura nieruchomości i kupuje bez przeszkód nieruchomości? Zadnej
                    dyskryminacji w porównaniu z Zydem nie ma? Żadnych ograniczeń? Tak?
                  • bitumin2 Re: Mieszkanie w Izraelu kupię? Nie jestem Zydem 08.08.06, 13:45
                    z_daleka napisał:

> jezeli ma pieniazki to moze sobie kupic nie tyklo dom , ale i cala dzielnice...

Jesli rzeczywiście jest tak jak piszesz, to Iran, Arabia Saudyjska czy jakiś
                    szejk arabski juz dawno utworzyliby jakiś fundusz inwestycyjny kupujący
                    nieruchomości w Izraelu i mogliby wykupić połowę Izraela, potem wynając nawet
                    poniżej kosztów te nieruchomości innym Arabom, np. tym, którzy stracili swoje
                    domy w Libanie.
                    • z_daleka Re: Mieszkanie w Izraelu kupię? Nie jestem Zydem 08.08.06, 13:50
                      zeby jeden mogl kupic, to drugi musi sprzedac...Obowiazku sprzedazy nie ma.
                      • bitumin2 Re: Mieszkanie w Izraelu kupię? Nie jestem Zydem 08.08.06, 13:55
                        z_daleka napisał:

> zeby jeden mogl kupic, to drugi musi sprzedac...Obowiazku sprzedazy nie ma.

I to jest właśnie żydowska mentalnosć, którą coraz bardziej się brzydzę.

Możesz kupić, ale nie kupisz.

• bitumin2 Re: Mieszkanie w Izraelu kupię? Nie jestem Zydem 08.08.06, 13:58
                          ALe zaraz. W Izraelu na pewno są biura nieruchomości. Przynajmniej Century 21 jest .

Więc jak to jest? Jak przychodzi Żyd do biura nieruchomości, to wszyscy pokazują
                          oferty, jest miodzio, a jak do biura przychodzi nie-Żyd z kasą, to co Żydzi
                          chowaj a oferty i mówią "nie ma"?
                          • z_daleka Re: Mieszkanie w Izraelu kupię? Nie jestem Zydem 08.08.06, 14:11
                            Patrza faciowi gleboko w oczy...i jak widza ze to bitumin2, to mowia "spadaj dziadu"...
                            • bitumin2 Re: Mieszkanie w Izraelu kupię? Nie jestem Zydem 08.08.06, 14:30
                              Oj, "z_daleka", poziom reprezentujesz jak "1ja". Przecież na samym początku
                              prosiłem:
                              bitumin2 napisał:
                              >Chodzi mi o konkretną odpowiedź, a nie o odpowiedz "1ja" czy innnego "arapa"
                              >w stylu "sprzatać kible, nie kupować domy w Jerozolimie". Nie chodzi mi też o
                              >odpowiedzi pseudo-naukowo-głupkowate "j-k". Zadałem proste pytanie i czekam na
                              >prostą odpowiedź.

Nie wstyd ci, że zachowujesz się tak b-rzyd-ko jak "1ja"? Ob-rzyd-ły mi dyskusje
                              na poziomie "1ja", ale jak widzisz mnie też stać na ripostę . Czytam też wasz
                              Talmud i coraz bardziej rozumiem wasza ob-rzyd-liwą mentalność. "-rzyd-" [chodzi
                              o wymowę, nie zapis]

Po lekturze talmudu, inaczej patrzę na niedawne wydarzenia. Niedawno Izrael
                              opuścił Strefę Gazy. USA zgodziło się zapłacić Żydom odszkodowanie za opuszczone
                              mienie, domy, uprawy [swoją drogą, jak to jest , ze USA - podatnicy amerykańscy
                              - płaci Żydom za opuszczone domy w Strefie GAzy]
                              Jednak wszystkie domy, infrastruktura zostały przez Żydów przy opuszczaniu
                              Strefy Gazy zniszczone. Oficjalnie na wniosek Arabów, po to, że na tych terenach
                              na miejsce zburzonych domów wybudowane zostaną osiedla bloków dla Arabów. Jakoś
                              nie było w mediach wypowiedzi Arabów, że chca zniszczenia infrastruktury Strefy
                              GAzy. Poza tym gdyby tak było, to interesowni Zydzi powiedzieliby "sami sobie na
                              swój koszt zniszczcie". Ponadto wykorzystaliby fakt niszczenia medialnie
                              [patrzcie, jak te dzikusy niszczą infrastrukturę, zamiast ją wykorzystać]

Oczywiście USA zapłaciło tylko odszkodowania Żydom, Arabom na wybudowanie USA
                              nie dało nic. Pewnie do dzisiaj żadnych bloków tam nie ma.
                              A powody zburzenia zrozumie ten, kto zapozanł się z Talmudem. Zachęcam do
                              lektury izrael_szahak_zydowskie_dzieje_i.republika.pl/
                          • bitumin2 Re: Mieszkanie w Izraelu kupię? Nie jestem Zydem 08.08.06, 14:13
                            Po lekturze

izrael_szahak_zydowskie_dzieje_i.republika.pl/
                            zgaduję, ze może wygląda to tak :)

W biurze nieruchomości w jakims mieście w Izraelu są ogłoszenia sprzedaży.
                            Przychodzi jakiś Żyd , wybiera domek, strony robią gescheft.

Przychodzi jakiś nie-Zyd.
                            Chce kupić domek A.
                            Zydowski pośrednik mówi: nieaktualna oferta.
                            No to może domek B.- mówi nie-Zyd
                            Zydowski pośrednik mówi: sprzedawca wycofał właśnie ofertę
                            No to może domek c.- mówi nie-Zyd
                            Zydowski pośrednik mówi: właśnie otrzymaliśmy dużo wyższą cenę od innego nabywcy
                            [nie mówi, że jest to izraelska agencja ziemi lub cs takiego]
                            No to może domek D.- mówi nie-Zyd
                            Zydowski pośrednik mówi: no dobrze, umówimy sie jutro na oglądanie.

Następnego dnia dzwoni do biura nieruchomosci Nie-Zyd i mówi: dzisiaj umówiliśmy
                            się na ogladanie domku D.

Żydowski pośrednik odpowiada: Ach, tak , ale dzisiaj rano domek D został sprzedany.

I tak w kółko.

A jak wygląda to w praktyce. Moze wypowie się ktoś kto chciał kupić nieruchomość
                            w Izraelu [piszę: chciał kupić, bo być może takiego nie-Zyda któremu udało się
                            kupić nie znajdę na forum]
                            • z_daleka Re: Mieszkanie w Izraelu kupię? Nie jestem Zydem 08.08.06, 14:16
                              jakie mieszkanie cie interesuje, i gdzie?
                              • z_daleka Re: Mieszkanie w Izraelu kupię? Nie jestem Zydem 08.08.06, 14:26
                                z_daleka napisał:

> jakie mieszkanie cie interesuje, i gdzie?
                                -------------
                                pytam, bo mam ladna, prawie nowa bude dla psa, z trzy metrowym lancuchem i miska na zarcie...
                                • bitumin2 Re: Mieszkanie w Izraelu kupię? Nie jestem Zydem 08.08.06, 14:36
                                  z_daleka napisał:

> z_daleka napisał:
                                  >
                                  > > jakie mieszkanie cie interesuje, i gdzie?
                                  > -------------
                                  > pytam, bo mam ladna, prawie nowa bude dla psa, z trzy metrowym lancuchem i misk
                                  > a na zarcie...

Ob-rzyd-liwy post. Z tego co wyczytałem w Talmudzie, to nieczyste zwierzęta to
                                  świnia, pies, osioł i jakieś jeszcze [w tej chwili zapomniałem].

Stąd z lubością lubicie b-rzyd-ko porównywać innych forumowiczów do tychże
                                  zwierzat. Propaganda talmudu robi swoje.
                                  • z_daleka Re: Mieszkanie w Izraelu kupię? Nie jestem Zydem 08.08.06, 15:23
                                    a co , chciales ta bude dla siebie kupic? Odradzam, jest bez klimatyzacji...
                                    • bitumin2 Chcesz mi ten zakup ob-rzyd-zić :) 08.08.06, 15:32
                                      z_daleka napisał:

> a co , chciales ta bude dla siebie kupic? Odradzam, jest bez klimatyzacji...

Chcesz mi ten zakup ob-rzyd-zić? Czy tak zniechęcacie w Izraelu potencjalnych
                                      nabywców nie-Zydów?

Kolejny ob-rzyd-liwy post. Z tego co wyczytałem w Talmudzie, to nieczyste
                                      zwierzęta to
                                      świnia, pies, osioł i jakieś jeszcze [w tej chwili zapomniałem].

Stąd z lubością lubicie b-rzyd-ko porównywać innych forumowiczów do tychże
                                      zwierzat. Propaganda talmudu robi swoje?
                                      • z_daleka Re: Chcesz mi ten zakup ob-rzyd-zić :) 08.08.06, 15:39
                                        Do tej pory nie powiedziales dziadu o jaki zkup ci chodzi...co, gdzie i ile jestes w stanie wysuplac ze
                                        skarpetki?
                                        • bitumin2 Re: Chcesz mi ten zakup ob-rzyd-zić :) 08.08.06, 19:59
                                          z_daleka napisał:

> Do tej pory nie powiedziales dziadu o jaki zkup ci chodzi...co, gdzie i ile je
                                          > stes w stanie wysuplac ze
                                          > skarpetki?

Nie chodzi o szczegóły CO, GDZIE i za ILE. Chodzi o to, CZY W OGÓLE nie-Żyd w
                                          praktyce ma mozliwość kupić nieruchomość w Izraelu.

PS. Widze postepy. Po moich talmudycznych spostrzeżeniach skończyleś z psami.
                                          Teraz jest "dziadu", pewnie analogia do prezydenta z PIS, partii - niby
                                          narodowej - którą coraz bardziej przeżerają wpływy żydowskie [Dorn, żona Radka
                                          Sikorskiego, Rotfeld, ostatnio pewien były ambasador z Ameryki Płd, inni ].
    • nopes Chyba spada? 23.07.06, 23:47
      Ruscy piszą, że gospodarka izraela straciła już 1.3 miliarda dol. z powodu wojny.
      I staraja sie minimalizowac raporty o stratach.

iraqwar.mirror-world.ru/article/95820
      • wujcio44 Re: Chyba spada? 04.08.06, 14:43
        nopes napisał:

> Ruscy piszą, że gospodarka izraela straciła już 1.3 miliarda dol. z powodu wojn
        > y.
        > I staraja sie minimalizowac raporty o stratach.

No, jeśli Ruscy tak piszą...
        • nopes Re: Chyba spada? 08.08.06, 19:55
          wujcio44 napisał:

> No, jeśli Ruscy tak piszą...

No i ...
          Zasnąłeś?
    • w0man29 Re: Szekel 24.07.06, 01:00
      szekel jest pewny jak lokata w leumi banku :)))
    • bitumin2 Re: Szekel 24.07.06, 18:31
      Czy ktoś może podać jak się zmieniły notowania szekla izraelskiego i liry
      libańskiej na przestrzeni od miesiac przed wybuchem wojny do chwili obecnej?

Czy na giełdzie izraelskiej (zakłądam że tak jest) nastąpił jakiś szczególnie
      znaczący wzrost wartosci spólek zwiazanych z przemysłem zbrojeniowym, i
      remontowo-budowlanych, a np. spadek firm turystycznych?

• bitumin2 Re: Szekel 04.08.06, 14:23
      Ponawiam pytanie:

Jak wojna z Libanem wpływa na notowania szekla izraelskiego?

A na ceny nieruchomości w Izraelu i Libanie.

Ile osób od wybuchu wojny opuściło Izrael i Liban?
      • z_daleka Re: Szekel 04.08.06, 14:56
        Ja nie wiem...
        Ty pewnie wiesz i nam to w koncu powiesz..
        • bitumin2 Re: Szekel 04.08.06, 15:00
          z_daleka napisał:

> Ja nie wiem...
          > Ty pewnie wiesz i nam to w koncu powiesz..

Aj waj, tak za darmo mam mówić, kto to widział? :)
          • z_daleka Re: Szekel 04.08.06, 15:04
            Podaj cene za jaka zaczniesz mowic, moze zrobimy geszeft?
            • bitumin2 Re: Szekel 04.08.06, 15:27
              z_daleka napisał:

> Podaj cene za jaka zaczniesz mowic, moze zrobimy geszeft?

Nu, a jaką cenę możesz zaproponować?
              • z_daleka Re: Szekel 04.08.06, 15:36
                Zdaje sie ze nie w cenie lezy problem...inaczej bys ja juz podal. Wyglada na to,
                ze nie znasz odpowiedzi i migasz sie...zaden z ciebie handlarz, zaden
                informator...ot jeszcze jeden bajarz...
                • bitumin2 Re: Szekel 04.08.06, 17:18
                  z_daleka napisał:

> Zdaje sie ze nie w cenie lezy problem...inaczej bys ja juz podal. Wyglada na to
                  > ,
                  > ze nie znasz odpowiedzi i migasz sie...zaden z ciebie handlarz,

Nu, jak nie koszerny, to słaby handlarz., a?

> informator...ot jeszcze jeden bajarz...

Aj waj, paru bajarzy dawno temu napisało pewną książkę, a informatorem ponoc
                  jakiś duch był. Może to był duch Kacper? :)
    • my.uczennice.vii.liceum Re: Szekel 08.08.06, 03:04
      bitumin2 napisał:
      > Jak wojna z Libanem wpływa na notowania szekla izraelskiego?

Wyglada, ze wojna nie robi szeklowi
      ca.finance.yahoo.com/currency/convert?from=ILS&to=EUR&amt=1&t=3m
      Libanska waluta spadla 3% do euro
      ca.finance.yahoo.com/currency/convert?from=LBP&to=EUR&amt=1&t=3m
      Tak, czy owak za malo informacji by wyciagac jakies wnioski.
    • kokosz_is_back Re: Szekel 08.08.06, 03:19
      Zamiast "szekela", narodowa waluta iSSraela powinienbyc SZAKAL, na ktory powinno
      sie skaldac, nie 100 agorot, lecz 666 hien... Oczywiscie z odpowiednimi
      wizerunkami na awersie! ;-)

www.leopard.net/~alari/hyenas/pics/hyena-01.jpg

Dorzucilbym z pare kilogramow i wykapany SSharon! Prawda jaki podobny?... ;-))
      • 1ja Re: Szekel?+ 08.08.06, 12:56
        A mnie sie wydaje-do mamusi kokoszki podobna.
        • nehdat Re: Szekel?+ 08.08.06, 14:32
          1ja napisał:

> A mnie sie wydaje-do mamusi kokoszki podobna.

Bez zludzen oto rodzice 1ja;
          www.russians.org/communist.html
          • 1ja Re: Szekel?+ 08.08.06, 15:20
            Glupolu jeden.
            Chcesz powiedziec,ze kokoszka jest moja siostra przyrodnia?
            A moze to jednak siostra twoja?
        • kokosz_is_back Re: Szekel?+ 08.08.06, 19:40
          nie bede sie sprzeczal, ale TATUSIA chyba sie nie wyprzesz?.... :-)))))))))))

www.crazyshit.com/site/pics/images/jewchiwawa.jpg

prawda, jacy jestescie podobni?! :-))
          • 1ja Re: Szekel?+ 08.08.06, 20:35
            Podobny jesyem do niego.

A i twoja rodzina niezle sie reprezentuje.
            Dziekuje za album ze zdjeciami twej rodzinki,ktorym mnie obdarowales:
            nature-wildlife.com/hyn0.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka