Dodaj do ulubionych

Ciekawa ksiazka n/t genezy i wspolczesnosci Izrael

07.08.06, 22:47
Autorstwa Izraela Szahaka.
Przeczytalem ja. czlowiek ten nie wydaje mi sie samonienawidzacym sie Zydem.
Zachecam do pobrania pliku pdf i po uprzednim przeczytaniu pozycji do dyskusji
nad fenomenem zydwoskosci w przeroznych jej odmianach.
Licze takze na wywazony sad znajomych z Izraela.
izrael_szahak_zydowskie_dzieje_i.republika.pl/
Obserwuj wątek
    • blazare Re: Ciekawa ksiazka n/t genezy i wspolczesnosci I 07.08.06, 22:52
      marouder napisał:

> Izraela Szahaka.

Idiota z tego Shahaka byl... Wsciekle atakowal syjonistow, bedac w Izraelu. Nic
      wiec dziwnego, ze ktos mu pomogl odejsc z tego swiata.

Nehemiasz
    • blazare Re: Ciekawa ksiazka n/t genezy i wspolczesnosci I 07.08.06, 22:54
      marouder

A to ty! Nawet nie sprawdzilem, komu odpowiadam. Przepraszam za dokarmianie
      trolla..

Nehemiasz
    • marouder Ze wstepu Gore Vidala... 07.08.06, 23:10
      Lubie pisarstwo Vidala, raczej ufam jego intuicjom i wiedzy, dlatego ponizszy
      fragment przytaczam.
      Wiem, ze Izraelczycy i Polacy udzielajacy sie FS maja rozne polityczne
      przekonania, dlatego zachecam ich do rzeczowej dyskusji n/t tej ksiazki.

"Gdzieś pod koniec lat 50, późniejsze bożyszcze tego świata John F.Kennedy, z
      zamiłowania historyk, opowiedział mi o tym, jako to w 1948 roku, w środku
      wyścigu do fotela prezydenckiego, niejaki Harry S. Truman został nagle
      opuszczony przez prawie wszystkich swoich sojuszników i właśnie wtedy w
      przedziale jego kampanijnego pociągu pojawiła się grupka amerykańskich
      syjonistów, z walizeczką zawierającą, bagatela, 2 miliony dolarów.
      Zdarzenie to wyjaśnia dlaczego po wyborze Trumana Stany Zjednoczone tak szybko
      uznały Państwo Izrael. Ponieważ ani Kennedy, ani ja nie byliśmy (w
      przeciwieństwie do jego ojca czy mojego dziadka) antysemitami, uznaliśmy tę
      historię za kolejną zabawną anegdotę o Trumanie i korupcji wśród amerykańskich
      polityków.
      Na szczęście, pospieszne uznanie Izraela jako państwa zaowocowało czterdziestoma
      pięcioma latami krwawych zamieszek i rozpadem tego, co w opinii syjonistycznych
      współpasażerów Trumana miało być państwem pluralistycznym – wspólną ojczyzną
      jego rodowitych mieszkańców: muzułmanów, chrześcijan i żydów, a w przyszłości
      także ojczyzną miłujących pokój imigrantów żydowskich z Europy i Ameryki, nawet
      tych, którzy gorliwie wierzyli, że Wielki Geometra ofiarował żydom ziemie Judei
      i Samarii w użytkowanie wyłączne i wieczyste.
      Ponieważ wielu osadników z Europy sympatyzowało z ruchami socjalistycznymi,
      mogliśmy przypuszczać, że nie zezwolą oni na utworzenie państwa religijnego,
      żydowskiej teokracji, co rdzennym mieszkańcom tych ziem, Palestyńczykom,
      zamieszkiwanie w Izraelu na równych prawach. Tak się jednak nie stało. Nie mam
      zamiaru wyliczać w tym miejscu wszystkich wojen i alarmów bojowych, jakie stały
      się udziałem tego nieszczęsnego regionu. Podkreślam tylko, że pospieszne
      utworzenie państwa izraelskiego zatruło polityczne i intelektualne życie Stanów
      Zjednoczonych, nieoczekiwanie głównego „protektora” Izraela."
      • explicit Re: Ze wstepu Gore Vidala... 08.08.06, 15:47
        Exactly !!!
        ==============================================================================
        Podkreślam tylko, że pospieszne utworzenie państwa izraelskiego zatruło
        polityczne i intelektualne życie Stanów Zjednoczonych, nieoczekiwanie
        głównego „protektora” Izraela."
    • dana33 Re: Ciekawa ksiazka n/t genezy i wspolczesnosci I 07.08.06, 23:39
      marudzinski drogi..... nie licz na mnie... :))))
      ja ma wyrazny wstret i psychiczne niezwazone reakcje na takich, jak ow szahak,
      i innych jak chomsky, aloni, beilin, sarid, women in black, women gole, women
      lib, women na barykadach jak i pod barykadami, lewych bardziej lub mniej lub
      zgola skrajnych.... ja siem wychowala w polsce komunistycznej, ty farsztejst,
      marudzinski... mnie nie trzeba czerwonego, mnie juz rozowy kolor wystarczy
      zupelnie.... a ci zydzi co tak wszystko wiedza i krytykuja jak te chomskie i
      szahaki.... masz tutaj wycinek z jednego maila, ktory dzisiaj dostalam:

Fuck you, Jews whose pain and worry for arab civilians is stronger than pain
      and worries for our boys and girls, fighting with 40 million arabs. For our
      boys who were sent into Jenin, infantry instead of F15 jets, because arabs
      don't have jets. They only have booby traps, snipers on roof tops and arab
      children between buildings. Seventeen solders died and the world still called
      it the "Jenin massacre". Do you have a 20-year old son or daughter? Fuck you
      Jews, intellectual debaters-masturbators!
      But Al-Qaeda is also a movement of resistance.
      Against American occupation, humiliation and brutality! Is not it? Was not
      September 11th an act of resistance? An act of justice? Arab resistance to
      America? How many innocent civilians in Lebanon have been hurt, you are saying?
      Right after September 11th you spoke another song: America, don't hate arabs.

So, everything would be ok in the Middle East, but "Holocaust is really screwing
      everything!" Don't you understand, softly speaking knuckle head, that the
      Holocaust is not a past history, but an ongoing present?
      Don't you understand that the arab world is not looking for a peaceful co-
      existence with the Jews, but the only solution-the FINAL SOLUTION! 1948, 1967,
      1972 wars and everything in between and after were the attempts of this FINAL
      SOLUTION. Hitler did not come to the extermination camps first. He just did not
      want Jews in Europe. Arabs don't want Jews in the Middle East. Arabs don't want
      Israel!
      Fuck you all: Not in my name, Mr. Norm Finkelstine, Holocaust survivor's son,
      Mr. Noam Chomsky, Israeli filmmakers, my dear nieces and nephews from
      California, young Jewish doctors, lawyers, engineers, graduated from
      prestigious American colleges and screwed up by your professors, working at
      prestigious American companies, making 6-digit US dollar salaries, living in
      nice million-dollar American houses in prestigious districts and still
      debating: love or not to love America, love or not to love Israel. Fuck you
      all.
      Fuck you all, intellectual masturbators, cowards and hesitators! Fuck you
      all, "well, but from another side."
      Fuck you all, "if we were in arab shoes."!
      There is no color picture at the moment! There is only one picture now: black
      and white! The Good and The Evil.
      America and Israel is good! Soviet Union, communism, Nazism, and Islamo-fascism
      are evil. September 11 is Evil. Al-Qaeda is Evil. Hitler, Stalin, Mao, Sadam,
      Bin Laden, Asad, Arafat-are Evil.
      Destroyed and burnt Berlin 1945 is Good. Destroyed and killed German Nazis is
      Good. Saddam Hussein behind bars is good. His dead sons are good. Dead Zarqawi
      is good!
      Auschwitz, Birkenau, Minsk Ghetto, Babiy Yar is Evil.
      You say we are obsessed with the Holocaust? But we are at war now, the war for
      survival.
      September 11th was a Holocaust. You forgot and denied SEPTEMBER 11th too soon!
      You forgive and forgot the deaths of 3,000 American civilians, firefighters,
      police officers, heroes and just regular people, who came for work and never
      returned to their beautiful homes, to their families!
      Little Nazis, Mr. Ward Churchill? Fuck you, college professor! You are evil.
      Our children, women , elderly, killed by suicide bombing, with ball bearings
      and nails in the belt explosives is Holocaust!
      Beheaded Daniel Perl is Holocaust! Our seventeen reservists, killed in Jenin
      in booby traps and rooftop snipers is Holocaust! My late mother, 13 year old
      girl, saved by Polish village in 1941 is Holocaust. Schindler's List is
      Holocaust!
      NEVER AGAIN! That is why we are in Lebanon, that is why we are in Jenin, that
      is why we are in Iraq and Afghanistan! That is why America destroyed the Soviet
      Union and brought freedom to Europe! That is why Europe and the Arab world
      hates America and Israel! Fuck you all, who still don't understand this. Fuck
      you all!
      Fuck you, Mr. Spielberg! Fuck your "Prayer for peace"! My father did not pray
      for peace in 1941-he fought the Nazis with Katusha rockets. The exact same
      Katusha rockets, which the Soviet Union brought to Syria and now Hezbollah is
      shelling Haifa with. Your "secret masterpiece" never reflected that in human
      history no nation ever continued its war during the Olympics.
      Arabs were the only ones who did it, killing not just civilians but athletes.
      The Evil among all evils. You showed just the opposite, Mr. filmmaker! Shame on
      you! Go and kiss Gibson's ass!
      Fuck you Mr. Mel Gibson! Better late then never. Go kiss Spielberg's ass -
      deeeeeply. It will promote peace process! And still, Fuck you!
      The muslim Jihad is against you too. The Jihad is against all Jews! Liberal or
      not, good Jews and bad Jews. Zionists like Nahum Scharansky and Communists like
      Jew-hater Karl Marx. Jews like me and Jews like you, fucking Liberals!
      The list can go on and on. Unfortunately.
      I am not a liberal masturbating Jewish writer. I am a Warrior. A Jewish
      Warrior. A Holocaust survivor's son. A World War II soldier's son. A product
      of the Soviet Union and now arab anti-Jewish, anti-American propaganda. That
      is why I know and sense what you, fucking knuckleheads don't want to or just
      simply cannot understand and sense. So, at least you were told.
      - Victor, The Jew
      • blazare Re: Ciekawa ksiazka n/t genezy i wspolczesnosci I 07.08.06, 23:42
        dana33 napisała:

> masz tutaj wycinek z jednego maila, ktory dzisiaj dostalam:

No prosze, a mi przysylaja tylko reklamy specyfikow na zwiekszenie rozmiarow
        penisa. Antysemici wstretni...

Nehemiasz
      • dana33 do kropki.... 07.08.06, 23:43
        przepraszam..... nie mam linku do tego, bo dostalam to w mailu. text po
        angielsku, ale 99% forumowiczow zna ten jezyk. wiec jesli sie zbierzesz w
        sobie, to moze jednak nie wyrzucisz????? dziekuje z gory za poblazliwosc.. :)))
        • blazare Re: do kropki.... 07.08.06, 23:45
          dana33 napisała:

> przepraszam..... nie mam linku do tego, bo dostalam to w mailu. text po
          > angielsku, ale 99% forumowiczow zna ten jezyk. wiec jesli sie zbierzesz w
          > sobie, to moze jednak nie wyrzucisz?????

Ten tekst jest tak durny, ze nie nadaje sie do niczego innego, tylko do kosza.

Nehemiasz
          • dana33 Re: do kropki.... 07.08.06, 23:48
            ale przeczytales, nie? to juz jest git... :))))
            • blazare Re: do kropki.... 07.08.06, 23:52
              dana33 napisała:

> ale przeczytales, nie? to juz jest git... :))))

Przypomina dialog mlodego soldaka IDF z profesorem Harvardu, przy czym ten
              ostatni nie wypowiada ani slowa, bo sie boi.. Ty Nutka pewnie z tych kobiet co
              to dostaja dreszczy na widok mlodych patriotow walczacych o ojczyzne, przyznaj
              sie ;)

Nehemiasz
          • dana33 Re: do kropki.... 07.08.06, 23:58
            a myslalam, ze ci sie spodoba, bo zyd pluje na zydow... :))))
            • blazare Re: do kropki.... 08.08.06, 00:01
              dana33 napisała:

> a myslalam, ze ci sie spodoba, bo zyd pluje na zydow... :))))

Ja nie pluje na Ciebie, dziewczyno.. Jest mi Cie po prostu zal. Wolalbym, zebys
              zyla sobie spokojnie w Europie tak jak ja i nie musiala marnowac energii na
              jalowa walke, zeby twoje dzieci od malego nie romansowaly z karabinami i nie
              uczyly sie nienawisci, o to tylko mi chodzi. Taka to ze mnie ci....

Nehemiasz
              • blazare Re: do kropki.... 08.08.06, 00:02
                blazare napisał:

> Taka to ze mnie ci.pa.. meska ;)

Nehemiasz
              • dana33 Re: do kropki.... 08.08.06, 00:04
                ach blazarczik.... wzruszyles mnie do lez.... ale juz gnam cie uspokoic:
                ja sobie zyje calkiem, calkiem... dzieci na calym swiecie romansuja z karabinami
                juz od malego, wiec i to jest ok.... i wyobraz sobie, ze nikogo nie nienawidza,
                ganc na odwrot.... tak ze spij zlotko spokojnie i nie martw sie o mnie. nade
                mna czuwa ten bog, wiesz, zydowski... :))))
                • blazare Re: do kropki.... 08.08.06, 00:06
                  dana33 napisała:

> mna czuwa ten bog, wiesz, zydowski... :))))

Zycze Ci jak najlepiej.

Nehemiasz
                  • blazare Re: do kropki.... 08.08.06, 00:12
                    Widzisz jaki sie przez ciebie pompatyczny zrobilem? Az mi niedobrze od tej
                    slodyczy.. Chyba zaraz bede musial napisac cos antysemickiego dla rownowagi.

Nehemiasz
                    • dana33 Re: do kropki.... 08.08.06, 00:17
                      kurrrrrka..... wymysl cos, co mnie jeszcze zadziwi.... ale musisz dobrze
                      pomyslec.... :))))
                      • blazare Re: do kropki.... 08.08.06, 00:17
                        dana33 napisała:

> ale musisz dobrze pomyslec.... :))))

Juz mnie glowa boli ;)

Nehemiasz
    • puls [...] 07.08.06, 23:53
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
    • dana33 do blazara..... 07.08.06, 23:57
      tu mam link... moze sobie to poczytasz..... :))))

www.michnews.com/artman/publish/article_13676.shtml
      • blazare Re: do blazara..... 07.08.06, 23:59
        Rzeczywiscie, bardzo obrazowe..

"So you allow the "Devil" into your homes and into your lives; you take the
        Devil's money, food and medicine; you sleep with the Devil...and get a serious
        evil disease. And then you blame the Jews, of course! Well, there is no
        sympathy for the devil...or his helpers!"

Dla niewtajemniczonych: diablem w tym tekscie jest oczywiscie Hezbollah ;)

Nehemiasz
      • nehdat Nie ma jak neokony 08.08.06, 15:36
        szegolnie ci z podwojnymi paszportami USA/Israel.

nu jutro caly swiat bez granic do was nalezy a reszta karaluchow to wasi
        niewolnicy.

Hip, hip, huraaaa! nareszcie Talmud urzeczystwiony!
    • puls jeszcze jeden idiota , czy to forum to terapia ? 08.08.06, 00:01
      Dla psycholi i niedoszlych szmalcownikow ?????
      Do lekarza nie laska ?
      • marouder a tobie co odwala? 08.08.06, 00:27
        Ta ksiazka mialaby byc wstepem do rozmowy na temat rozumienia i praktykowania
        zydowskosci.
        Niczym wiecej i niczym mniej.
        Nie jestem lewakiek, choc czasem lubie poczytac lewakow.
        Nie jestem Izraelczykiem wiec poprosilem o wasz sad w tej sprawie.
        Tyle.
        • blazare Re: a tobie co odwala? 08.08.06, 00:29
          marouder napisał:

> Ta ksiazka mialaby byc wstepem do rozmowy na temat rozumienia i praktykowania
          > zydowskosci.

Bo sie zaraz zesrasz z tego nabzdyczenia i to co gorsza niepotrzebnie, bo i tak
          nikt cie tu nie traktuje powaznie.

Nehemiasz
          • dana33 Re: a tobie co odwala? 08.08.06, 07:22
            dzien dobry blazerczik....
            co znaczy nikt? ty nie traktujesz marudzinskiego powaznie? nu, to znaczy ze ty
            nikt.
            ja go traktuje jak najbardziej powaznie.
            i sie mowi o pogardzie zydow dla innych? co z pogarda polakow dla polakow,
            jesli maja rozne zdania, a blazerczik?
        • dana33 Re: a tobie co odwala? 08.08.06, 00:35
          alez marudzinski..... przeciez ci wlasnie napisalam, co sadze o takich
          szahakach i reszcie tych zydow.... nie denerwuj sie... naczytalam sie doscy
          roznych wypowiedzi tego pana i nawet nie mam zamiaru dolozyc do niego, kupujac
          te jego ksiazki.... zrozum.... facet siedzi gdzies w usa i na naszej krwi
          zarabia forse. a wiesz, jak by nie mieszkal w usa, tylko gdzies w europie i by
          mu tam zaczeli od zyda wypominac i poczulby sie zagrozony, to by byl wiecej niz
          szczesliwy, ze ten israel istnieje... pamietasz entebbe? pelno zydow bylo w tym
          samolocie i nie tylko israelskich... francja czy usa, bo ich obywatele zydowscy
          tez tam byli, polecieli im na pomoc? nie.... tylko wlasnie ten "little, shitty
          country", jak nas nazwal jeden wieeeeeeelki polityk angielski, polecial i
          wydostal z rak terrorystow.... nu, ja naprawde wole ciebie milion razy od tego
          shahaka... :)))
          dobranoc i spij dobrze..
          • marouder Re: a tobie co odwala? 08.08.06, 01:48
            Nie jestem lewakiem.
            Czasem ich czytam.
            Noama Chomskyego nie trawie ani jako lewaka, ani jako lingwisty, w ostatnim
            wypadku wole Whorfa czy Sapira:)
            Szahak juz nie zyje, nie ma komu dokopywac.
            Jak wiesz niewiele wiem o syjonizmie, o Izraelu, stosunkach tam panujacych,
            obowiazujacym prawie, stosunkach wlasnosci tez prawie nic.
            Szahak zrobil na mnie wrazenie czlowieka rozczarowanego nie tyle sama idea
            syjonizmu, co jego nieprzystosowywaniem do zmieniajacej sie sytuacji
            politycznej, spolecznej i demograficznej w Izraelu, jakas forma petryfikacji
            staus quo ante z poczatkow osadnictwa oraz posilkowaniem sie dla obrony tego
            stanu rzeczy wszystkim co pod reke politykom "podleci" od mistycymu Kabaly, po
            hasydzki profetyzm i socjalizm narodowy kibucnikow...

Z Entebe masz racje, poza waszymi komandosami nikt sie jakos nie zglosil na
            ochotnika.
            • dana33 Re: a tobie co odwala? 08.08.06, 07:24
              dziendoberek, marudzinski.... cos sie nie rozumiemy od wczoraj??? :))))
              ja ciebie oskarzylam o lewactwo? chciales reakcji "naszej" strony, to ci
              napisalam co on panu s mysle.... nic nie bylo tam osobistego w stosunku do
              twojej osoby. przysiegam z prawa reka na lewym sercu!!!!!
              milego dnia i usmiechnij sie... :))))
              • marouder Re: a tobie co odwala? 08.08.06, 15:27
                Witaj:)

Shahak mnie zainteresowal, przyznaje.
                Twierdzi, ze podstawy panstwowosci Izraela sa natury religijnej pomimo, ze ruch
                syjonistyczny mial charakter odrodzenia narodowego oraz flirtowal z socjalizmem.
                Powiem szczerze, ze mnie tez nie podoba sie elitaryzm w miejsce obywatelstwa,
                zydowskosc zamiast bycia Izraelczykiem.
                Ale to nie moj problem.
                Zywie pomimo wszystko przekonanie, ze podstawy konstytucyjne panstwa
                izraelskiego ulegna zmianie, a nadzieje mam, ze stanie sie to na drodze
                porozumienia wiekszosci zydowskiej z mniejszosciami etniczno-religijnymi.
                Jesli Shahak naswietlil, jak mi sie zdaje, tylko jedna strone medalu, to prosze,
                podeslij mi link do jakiejs publikacji krytycznej wobec jego tez, lub
                niezaleznie od tworczosci shahaka odmalowujacej izraelska rzeczywistosc
                spoleczno-prawno-polityczna w innych barwach.
                • nehdat wyszedles na folksdojcza!!!!! 08.08.06, 15:39
                • dana33 Re: a tobie co odwala? 08.08.06, 16:37
                  hihihihi.... marudzinski..... ale ci szybko zmieniaja zyciorys.... najpierw ty
                  zyd, potem tylko filosemita, a teraz juz jestes folksdojczem... co ja ci ide
                  powiedziec..... tys interesujacy czlowiek.... :))))

ty mnie mozesz objasniowac, co masz na mysli twojej, tej folksdojczowskiej
                  oczywiscie, piszac "elitaryzm w miejsce obywatelstwa, zydowskosc zamiast bycia
                  Izraelczykiem." ??? tylko ty nie zwracaj uwagi na idiotyczne komentarze wiadomo
                  kogo, bo ja to na serio.... jakos nie moge rozdzielic mojej zydowskosci od
                  mojego israelstwa, a z tym elitaryzmem i obywatelstwem to juz nikak nie kumam.
                  miej wzglad na ograniczenie umyslowe zydowek polskich, co to sjonistki i
                  nazistki i propagandzistki, git? wyjasnil powoli i wyraznie... :))))
                  • marouder Re: a tobie co odwala? 08.08.06, 17:20
                    Za elitaryzm uwazam faworyzowanie w Izraelu zydow kosztem obywateli innego
                    pochodzenia lub wyznania, wiaze sie to z mozliwoscia posiadanie, obrotu i
                    dzierzawy ziemi np.
                    Elitarne jest takze sformulowanie w konstytucji zapisu, ze Izrael jest panstwem
                    zydwoskim oraz uniemozliwienie przez odpowiedni zapis konstytucyjny zasiadania w
                    Knesecie pojedynczych poslow badz partii politycznych, ktore w swoim politycznym
                    credo posiadaja postulat zmiany takiego stanu rzeczy.
                    Podobno byl projekt, by w dokumentach osobistych nie precyzowac narodowosci
                    i/lub wyznania osoby lecz wpisywac obywatelstwo, czyli zamiast, Zyd, Arab etc.
                    po prostu Izraelczyk.
                    Projekt ten upadl.
                    Ja taki jak wyzej stan rzeczy uwazam za anachroniczny i tu zgadzam sie z
                    Shahakiem, przynoszacy szkody na dluzsza mete.
                    Interesuje mnie jak ty na te rzeczy patrzysz i, zaufaj mi, nie jest to w zadnym
                    wypadku prowokacja:)
                    • dana33 Re: a tobie co odwala? 08.08.06, 17:47
                      aha..... teraz poniala... :))))
                      ci cos powiem, marudzinski, co oczywiscie nie znaczy, ze masz zmienic swoje
                      zdanie, tylko zebys rzucil okiem troche szerzej na sprawe.... praktycznie
                      biorac wszystkie kraje zachodniej cywilizacji, nu, ogranicze sie do europy,
                      polnocnej ameryki i australii, ok? sa do siebie bardzo, bardzo podobne. nie
                      mowie oczywiscie o naturze, jezyku i kuchni poszczegolnych krajow. israel jest
                      bardzo innym panstwem, powstalym na bardzo specyficznych warunkach. po tysiacu
                      latach zlego doswiadczenia zycia zydow w tychze krajach, postanowiono stworzyc
                      kraj dla zydow i z zydowskim charakterem. i tak sie stalo. jesli damy arabskiej
                      mniejszosci narodowej w israelu prawo do zmienienia tego stanu rzeczy, nie
                      tylko ze nie zostaniemy krajem takim jak inne, nie tylko ze w blyskawicznie
                      staniemy sie znow mniejszoscia, ale staniemy sie mniejszoscia w kraju arabskim.
                      i zostaniemy ta mniejszoscia tez bardzo krotko: jak sam widzisz, w israelu ta
                      mniejszosc arabska ma sie calkiem calkiem, natomiast mniejszosc zydowska w
                      jakims kraju arabskim, a tych krajow jest tez co kot naplakal, tak dobrze sie
                      nie ma.
                      owszem, byl projekt zeby zaniechac wpisywania w dowody osobiste narodowosci lub
                      wyznania, ale projekt ten upadl z powodu bezpieczenstwa. wiesz gdzie zyjemy,
                      wiesz co sie dzieje. nie moze byc inaczej. przynajmniej w tej chwili. moze
                      kiedys nie bedzie trzeba miec tak ostrych srodkow bezpieczenstwa, to i ten wpis
                      sie zmieni.
                      musze przyznac, ze z ta ziemia to nie bardzo jestem zorientowana. z tego co ja
                      wiem, ale podkreslam, ze moge sie mylic, to arabowie moga kupic sobie ziemie,
                      dokladnie tak samo jak zydzi, a ograniczenia sa tylko gdzie. bo np w jakims
                      rozwijajcym sie miasteczku ludzie nie bardzo chca miec araba jako sasiada i to
                      z kilku powodow: i bezpieczenstwa, i roznego sposobu zycia i innej zupelnie
                      mentalnosci. musze ci powiedziec, ze te same ograniczenia sa wsrod zydow: dla
                      zydow ortodoksyjnych budowane sa dzielnice tylko dla nich, i jak na mojej ulicy
                      ktos sprzedaje mieszkanie, to prosi sie tego sprzedajacego nie wybierac
                      ortodoksyjnego zyda. moze problem bezpieczenstwa tutaj odpada, ale pozostaje
                      inny rodzaj zycia i inna troche mentalnosc, ktora bardzo utrudnia wspolne zycie
                      zyda swieckiego z zydem religijnym..... ty sobie tylko wyobraz, ze nie moge w
                      sobote pojechac gdzies samochodem, bo mi zamkneli ulice....

czy to anachroniczne czy nie, czy jest w tym systemie jakies faworyzowanie czy
                      nie, czy zawsze jest to sprawiedliwe czy nie, mozna o tym dyskutowac. ale nie
                      ma watpliwosci, ze wszystkie zmiany na bardziej sprawiedliwe, bez
                      faoworyzowania i bez brania pod uwage bezpieczenstwa obywateli i kraju, israel
                      przestalby istniec jako kraj zydow i moze wogole szybko by przestal isniec
                      wogole. a byc w mniejszosci narodowej to ja moglam tez byc i w polsce i w
                      wszedzie indziej i sluchac od czasu do czasu, ze zostalam przygarnieta i
                      goszczona.. :))))
                      • marouder Re: a tobie co odwala? 08.08.06, 18:40
                        Czyli, ze Shahak w tym co pisze nie tyle rozmija sie z prawda, co nie odczytuje
                        kontekstu. Slowem ma postulatywny, czyli malo dojrzaly stosunek do rzeczywistosci.
                        Moze jego flirt z lewactwem trwal zbyt dlugo..
                        Mowia, ze jesli ktos w mlodosci nie byl socjalista, to na starosc bedzie swinia,
                        Z czym jednak mamy do czynienia w wypadku, gdy ktos do smierci zostaje socjalista?
                        Danka, czuje emocje, jakie towrazysza ci przy pisaniu tego rodzaju tekstow.
                        Wiem, ze geneza wspolczesnego Izraela jest inna niz "zasiedzialych" od stuleci
                        panstw europejskich i sasiedztwo mowiac grzecznie, lada jakie, chcialbym jednak
                        wierzyc, ze kiedys nastapi przelom.
                        Trudno mi sobie wyobrazic, ze stan obecny odnosnie sily oddzialywania religii na
                        rozne dziedziny zycia i instytucje w Izraelu, trwalosc arabskich dyktatur,
                        wrogosc arabskiej ulicy i elit wobec Zydow beda za kilka pokolen egzystowaly i
                        wspieraly sie wzajemnie, jak to sie dzieje teraz.
                        Swoj optymizm opieram o doswiadczenia Europy walczacej zazwyczaj o pietruszke
                        przez gora 3 tys. lat.
                        • dana33 Re: a tobie co odwala? 08.08.06, 18:57
                          sila kol religijnych w israelu nie jest znow az tak silna, marudzinski, jak to
                          sie widzi "z zewnatrz". w kazdym razie sila polityczna. ta jest tylko wtedy,
                          jak wlaza do koalicji i rozpoczynaja sie zadania finansowe dla ich licznych
                          projektow religijnych. ale w sumie to wg mnie oni sa na drodze do przegrania,
                          bo coraz wiecej jest ludzi swieckich w israelu, coraz wiecej ich mlodziezy
                          "przechodzi" na swiecka strone... jak przyjechalam do israela 30 lat temu, to o
                          7 wieczorem w jerozolimie, w momencie zamkniecia sklepow, zywej duszy na ulicy
                          nie bylo. o pojsciu do kina, dyskoteki czy restauracji w piatek wieczorem i w
                          sobote w ciagu dnia to mogles pomarzyc, lub pojechac do tel avivu. w calej
                          jerozolimie byly moze 3 sklepy z niekoszerna wedlina i miesem. dzisiaj? nawet
                          nie umiem zliczyc tych sklepow, miasto tetnieje zyciem w piatki wieczor,
                          dyskotek, pubow, restauracji i kawiarni otwartych nie mozna sie doliczyc, sa
                          nawet supermarkety otwarte w szabes bez przerwy. i tak wyglada w calym kraju.
                          jak najbardziej swieckie panstwo, zydowskie swieckie... :))) ale tradycje
                          zydowskie, zwyczaje, swieta, te sa przestrzegane nie tylko prawem i nie tylko
                          pzez zydow religijnych, nawet ja tego przestrzegam i lubie to bardzo. jedno nie
                          przeszkadza drugiemu. to, co mi przeszkadza u tej rzeszy szahakow, to to, ze
                          nigdy, nigdy nie widza drugiej strony medalu. tak jak i nasi forumowicze
                          wiadomo ktorzy. oni widza tylko jak my zamykamy granice i nie wpuszczamy
                          arabow, a nie widza tego, dlaczego sie tak dzieje. oni widza tylko uchdzcow
                          libanskich, a nie widza naszych, oni widza tylko zabite dzieci arabskie, ale
                          nie widza tego, ze my nie robimy tego celowo, natomiast wysadzone w powietrze
                          autobusy, albo rakiety na kiryat shmone to celowe strzelanie w ludnosc cywilna.
                          nu, ja czegos takiego moge oczkiwac od krystkow, ale nie od zydow. a jak widze
                          takiego shahaka, to mysle sobie, ze kazdy czlowiek ma swoja cene i ze five
                          minutes of fame warta jest manipulacji.
                      • blazare Re: a tobie co odwala? 08.08.06, 18:52
                        dana33 napisała:

> owszem, byl projekt zeby zaniechac wpisywania w dowody osobiste narodowosci
                        > wyznania, ale projekt ten upadl z powodu bezpieczenstwa.

No co ty Nutka, nic nie wiesz o reformie IDs z 2003r? Na jakim ty świecie żyjesz?

Nehemiasz
                    • blazare Re: a tobie co odwala? 08.08.06, 18:44
                      marouder napisał:

> Elitarne jest takze sformulowanie w konstytucji zapisu, ze Izrael jest
                      > panstwem zydwoskim

A czytałeś tumanku polską konstytucję? Jak byś zareagował, gdyby nagle na
                      polskiej scenie polityczne pojawiła się partia programowo walcząca z polskością?
                      Gdyby w programie zawarła ustęp o konieczności pozbawienie Polski polskiego
                      charakteru? Shahak był idiotą podwójnym - raz, że zaciekle walczył z syjonistami
                      na ich podwórku, aż go otruli, dwa - bo nie potrafił zrozumieć, że w warunkach
                      permanentnego konfliktu ze światem islamu Izrael nie może sobie pozwolić na
                      lewicowe eksperymenty, a tym bardziej na utratę statusu kraju narodowego.

Nehemiasz
                    • blazare Re: a tobie co odwala? 08.08.06, 18:51
                      marouder napisał:

> Podobno byl projekt, by w dokumentach osobistych nie precyzowac narodowosci
                      > i/lub wyznania osoby lecz wpisywac obywatelstwo, czyli zamiast, Zyd, Arab etc.
                      > po prostu Izraelczyk.
                      > Projekt ten upadl.

Głupi jesteś. Trzy lata temu wymazano sporną rubrykę narodowość.

Nehemiasz
                      • dana33 Re: a tobie co odwala? 08.08.06, 18:59
                        glupi jestes ty. nic nie wymazano.
                        • blazare Re: a tobie co odwala? 08.08.06, 19:03
                          ROTFL.. Przecież wszystkie dowody wydawane po 2002r. nie mają rubryki
                          "narodowość", idiotko ;) Widzę, że masz o tym takie samo pojęcie, jak troll
                          marouder..

Nehemiasz
                          • dana33 Re: a tobie co odwala? 08.08.06, 19:12
                            a kto ja zeby sie z toba klocic?
                            tylko jakies 3 miesiace temu rozmawialismy na ten temat i ogladalismy w duzym
                            towarzystwie nasze dowody osobiste. i widzielismy co widzielismy. ale rozumiem,
                            ze ty widzisz lepiej... :))))
                            • blazare Re: a tobie co odwala? 08.08.06, 19:15
                              dana33 napisała:

> ze ty widzisz lepiej... :))))

LOL.. Czy ty rozumiesz tekst pisany? Ja mówię o dowodach _wydanych PO 2002r._
                              Teraz pewnie będziesz się wykręcać. Cholera wie, czy ty w ogóle mieszkasz w
                              Izraelu..

Nehemiasz
                          • marouder Re: a tobie co odwala? 08.08.06, 19:13
                            Ty, w ciemie bity tluczkiem do kartofli przez ociezala mamunie, wypad z mojego
                            watku.
                            Pogadaj do lusterka klozet fajterze:)
                            Won.

blazare napisał:

> ROTFL.. Przecież wszystkie dowody wydawane po 2002r. nie mają rubryki
                            > "narodowość", idiotko ;) Widzę, że masz o tym takie samo pojęcie, jak troll
                            > marouder..
                            >
                            > Nehemiasz
                            • blazare Re: a tobie co odwala? 08.08.06, 19:15
                              Ja pie**olę, co za głupi troll..

Nehemiasz
                            • explicit Re: a tobie co odwala? 08.08.06, 19:35
                              Lubie jak siem zydy zrom - Uwielbiam ,... :)

=============================================================================

Ty, w ciemie bity tluczkiem do kartofli przez ociezala mamunie, wypad z mojego
                              watku. Pogadaj do lusterka klozet fajterze:) Won.
                              • marouder Re: a tobie co odwala? 08.08.06, 19:57
                                Niech ci bedzie split, ze jestem zydem:))
                                Mnie tam wsio ryba.
                                Zal mi tylko Maniusia, temu nie bylo wszystko jedno za co go wezma na forum a i
                                tak o_brother mu w polskosc nie uwierzyl.
                                ...no chyba, ze mu Manius przeslal zdjecie odpowieniej partii ciala.
                              • dana33 Re: a tobie co odwala? 08.08.06, 20:27
                                nu, przeciez powiedzialam, a blazerczik mi nie chcial uwierzyc.... ale
                                rozlupanczik.... ty siem obgadajcie w cichosci zakulisowej ooooops, zaforumowej
                                i zdecydujcie: marudzinski jest zyd czy folksdojcz? nie, zeby to robilo duza
                                roznice, ale chcem wiedziec, z kim interes ksiONzkowy bede robic, ty farsztejst
                                nie? nie moge przeciez miec stratnego geszeftu... :))))
                  • blazare Re: a tobie co odwala? 08.08.06, 18:44
                    dana33 napisała:

> najpierw ty zyd

Ten troll twierdził, że jest Żydem? ROTFL :))))))) Ma ktoś może link do tego
                    wyznania?

Nehemiasz
                    • dana33 Re: a tobie co odwala? 08.08.06, 19:13
                      marudzinski nic nie twierdzil. o nim twierdzono. jedyny co tu twierdzi ze jest
                      zydem, to wqirwielszczak. w 1/16 on twierdzi.
                      a trollem to jestes ty, blazerczik.... wiec nie wrzeszcz tak glosno...
                      • blazare Re: a tobie co odwala? 08.08.06, 19:16
                        dana33 napisała:

> marudzinski nic nie twierdzil. o nim twierdzono. jedyny co tu twierdzi ze jest
                        > zydem, to wqirwielszczak. w 1/16 on twierdzi.

W 1/16? Jak ten idiota kliniczny to obliczył? ;)

Nehemiasz
                        • dana33 Re: a tobie co odwala? 08.08.06, 19:19
                          zapytaj sie go.
                          a ja pewnie w israelu nie mieszkam... :)))
                          ja to lubie u was.... ten co nie zyd, to wg was zyd, a ta co twierdzi z duma ze
                          jest i mieszka, to nie jest i nie mieszka.
                          git. ja mieszkam tak naprawde w honolulu...... :))))
                          • blazare Re: a tobie co odwala? 08.08.06, 19:22
                            dana33 napisała:

> ja to lubie u was....

U nas? Do kogo adresujesz swój bełkot?

Nehemiasz
                            • marouder Re: a tobie co odwala? 08.08.06, 19:26
                              Jak tam chude, trollowe nozki? Zdrowe? Czy zaniemogly jak zwienczenie szanownego
                              ciala?
                            • dana33 Re: a tobie co odwala? 08.08.06, 20:25
                              do ciebie, blazercik i twojej ferajny... :))))
                              • blazare Re: a tobie co odwala? 08.08.06, 20:34
                                dana33 napisała:

> do ciebie, blazercik i twojej ferajny... :))))

Jestem indywidualistą. Nie trzymam ani z twoimi, ani z inszymi.

Nehemiasz
                                • marouder Wiemy, trzymasz sie ramy i... 08.08.06, 20:37
                                  ..majtek mamy:))
                                • dana33 Re: a tobie co odwala? 08.08.06, 20:40
                                  eeeee, blazerczik...... bujac to nie nas..... jak sobie wezme niektore twoje
                                  wpisy to zerzniete z tej idiotki wiadomo skad i z krystka i drzewieckiego,
                                  lekko wymieszane i podpisanem jakims nechemiaszem... :))))
                                  wasz problem, blazerczik, ze wy zrobieni z tej samej sztancy... :))))
                                  • blazare Re: a tobie co odwala? 08.08.06, 20:42
                                    dana33 napisała:

> eeeee, blazerczik...... bujac to nie nas..... jak sobie wezme niektore twoje
                                    > wpisy to zerzniete z tej idiotki wiadomo skad i z krystka i drzewieckiego,
                                    > lekko wymieszane i podpisanem jakims nechemiaszem... :))))
                                    > wasz problem, blazerczik, ze wy zrobieni z tej samej sztancy... :))))

Najlepszym dowodem na to, że jestem niezależny jest to, że krystki i rowerzystki
                                    mają mnie za waszego, a wy za ichniego. ;)

Nehemiasz
                                    • dana33 Re: a tobie co odwala? 08.08.06, 21:03
                                      widzisz blazerczik, to wlasnie specialite de la maison zydowskiego....
                                      lebalbel et haojew... :))))
          • explicit Re: a tobie co odwala? 08.08.06, 16:13
            Francuski , ciucius - Ambasador Francji w Londynie , Daniel Bernard ,...

uklony

==============================================================================

tylko wlasnie ten "little, shitty country", jak nas nazwal jeden wieeeeeeelki
            polityk angielski,
            • explicit Re: a tobie co odwala? 08.08.06, 16:29
              This one , ciucius - Zapamietaj goscia :)

uklony

www.aztlan.net/shittyisrael.htm
            • dana33 Re: a tobie co odwala? 08.08.06, 16:38
              jakis anglojezyczny powiedzial to rok temu zdaje sie.... ale co to ma za
              znaczenie, rozlupanczyk?????
    • marouder Dostepna jest takze wersja w jezyku angielskim 08.08.06, 02:37
      Osoby zainteresowane znajda ja pod adresem:
      www.geocities.com/alabasters_archive/jewish_history.html
      a linkujac do niej ze strony:
      izrael_szahak_zydowskie_dzieje_i.republika.pl/
      mozna porownac obydwie wersje pod wzgledem jezykowym i merytorycznym.
    • gentile4 Co najmniej równie ciekawa książka 08.08.06, 17:11
      izraelskiego autora Israela Shamira "PaRDeS czyli studium kabały" /po polsku/
      true.50webs.com/pardes/
      i równie ciekawy artykuł o dyplomatycznych kulisach powstania Izraela:
      true.50webs.com/prince.html
      Shamir ma znacznie więcej publicystycznego temperamentu, niż Shahak, można jego
      tezy uznawac za kontrowersyjne, ale czyta się jednym tchem

Pozdrawiam
      • marouder Re: Co najmniej równie ciekawa książka 08.08.06, 17:22
        Poczytam, ale uwaga na marginesie.
        Slowo Pardes jest slowem wywodzacym sie z jezyka perskiego (pejroe dezo) gdzie
        oznacza piekny ogrod.

gentile4 napisał:

> izraelskiego autora Israela Shamira "PaRDeS czyli studium kabały" /po polsku/
        > true.50webs.com/pardes/
        > i równie ciekawy artykuł o dyplomatycznych kulisach powstania Izraela:
        > true.50webs.com/prince.html
        > Shamir ma znacznie więcej publicystycznego temperamentu, niż Shahak, można jego
        >
        > tezy uznawac za kontrowersyjne, ale czyta się jednym tchem
        >
        > Pozdrawiam
        • dana33 Re: Co najmniej równie ciekawa książka 08.08.06, 17:29
          zgadza sie, marudzinski, pardesem okreslane sa w israelu "ogrody" owocow
          cytrusowych i jablek tez... :)))))

hihihi.... mielismy kiedys ubaw, jak sie okazalo, ze jakies wymyslne zlodzieje
          wziely sie i ukradly pardes... znaczy sie wszystkie drzewa... :))))
          • marouder Re: Co najmniej równie ciekawa książka 08.08.06, 17:41
            w Grecji po jej wejsciu do UE rozkwitla produkcja plastikowych drzewek oliwnych.
            Panowie greccy gospodarze oswiadczali w dokumentach, ze sa posiadaczami
            okreslonego arealu oliwnych plantacji a poniewaz weryfikowano to z lotu ptaka,
            czyli z pokladu samolotu, sadzili plastikowe oliwki na jakichs wertepach tuz
            przed "niezapowiedziana" inspekcja z powietrza:)
    • gentile4 Co najmniej równie ciekawa książka 08.08.06, 17:11
      izraelskiego autora Israela Shamira "PaRDeS czyli studium kabały" /po polsku/
      true.50webs.com/pardes/
      i równie ciekawy artykuł o dyplomatycznych kulisach powstania Izraela:
      true.50webs.com/prince.html
      Shamir ma znacznie więcej publicystycznego temperamentu, niż Shahak, można jego
      tezy uznawac za kontrowersyjne, ale czyta się jednym tchem

Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka