Dodaj do ulubionych

2 razy K (Kuba, Kurdowie)

17.02.03, 23:07
Szanowni,

Nie za bardzo potrafię sobie wyobrazić, co USA
planują względem:

1. Kuby.

komuna
dyktatura
łamanie praw człowieka (gułagi, tortury)
militarne wspieranie reżimów dyktatorskich w Afryce,
Mezoameryce, Am. Pd.
wspieranie międz. terroryzmu
uczestnictwo w światowej sieci obrotu narkotykami

2. Kurdów

Czy nowy porządek na Bliskim Wsch. przewiduje
jakiekolwiek zmiany w sytuacji narodu kurdyjskiego?

Wszystko wskazuje na to, że nadal będą trzymani
krótko przez Turcję, Irak, Iran.

Jeśli by tak miało pozostać, to ja przepraszam, ale
mam tę zapowiadaną wojnę głęboko gdzieś.
Obserwuj wątek
    • Gość: mlm Kuba? IP: 12.46.161.* 17.02.03, 23:35
      Skad niby masz takie informacje o Kubie ? Jakie gulagi i tortury i co z tymi
      narkotykami ?

A militarne wspieranie reżimów dyktatorskich to domena USA.
      • Gość: burak Re: Kuba? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.02.03, 23:55
        Gość portalu: mlm napisał(a):

> A militarne wspieranie reżimów dyktatorskich to domena USA.

zgadzam się - USa wspierały np. niedemokratyczne rządy Tajwanu czy Korei Pd.
        Ale zapewniam cię, ze obywatele tych krajów nie chcieliby się zamienieć swych
        rezimów na polską demokrację
        • Gość: mlm Re: Kuba? IP: 12.46.161.* 18.02.03, 00:19
          > zgadzam się - USa wspierały np. niedemokratyczne rządy Tajwanu czy Korei Pd.
          > Ale zapewniam cię, ze obywatele tych krajów nie chcieliby się zamienieć swych
          > rezimów na polską demokrację

Bardziej chodzilo mi o np. w Chile, Urugwaj, czy Brazylie, gdzie ustanowione i
          wspierane przez U$A rzady dopuszczaly sie potwornych tortur na ludziach.
          Zreszta liste ta moznaby ciagnac bez konca.
          • Gość: burak Re: Kuba? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.02.03, 00:27

> Bardziej chodzilo mi o np. w Chile, Urugwaj, czy Brazylie, gdzie ustanowione
            i wspierane przez U$A rzady dopuszczaly sie potwornych tortur na ludziach.
            > Zreszta liste ta moznaby ciagnac bez konca.

To może ciągnij dalej... a moze zrobie to ja - kraje popierane przez USA:

Niemcy
            Wielka Brytania
            Francja
            Holandia
            Belgia
            Hiszpania
            Portugalia
            Japonia
            Australia
            Nowa Zelandia
            Kanada

same dyktatury -

• rhinoceros Re: Kuba? 18.02.03, 00:38
              Gość portalu: burak napisał(a):

> Gość portalu: mlm napisał(a):
              >
              >
              > > Bardziej chodzilo mi o np. w Chile, Urugwaj, czy Brazylie, gdzie ustanowio
              > ne
              > i wspierane przez U$A rzady dopuszczaly sie potwornych tortur na ludziach.
              > > Zreszta liste ta moznaby ciagnac bez konca.
              >
              >
              > To może ciągnij dalej... a moze zrobie to ja - kraje popierane przez USA:
              >
              >
              > Niemcy
              > Wielka Brytania
              > Francja
              > Holandia
              > Belgia
              > Hiszpania
              > Portugalia
              > Japonia
              > Australia
              > Nowa Zelandia
              > Kanada
              >
              >
              > same dyktatury -
              >

Pofantazjujcie se jescze trochę, chłopaki, a ja
              tymczasem skoczę po flaszkę piwa.

Taką na dobranoc.

• Gość: mlm ja wymienialem dyktatury IP: 12.46.161.* 18.02.03, 00:55
              i to krwawe.

Z blizszych krajow mozna wymienic Grecje w okresie rzadow faszystowskich, czy
              Turcje ktora w dalszym ciagu morduje Kurdow.
              Nie bede pisal o Filipinach, Indonezji swojego czasu, Gwatemali, Kostaryce,
              Dominikanie. Faktem jest ze Stany wielokrotnie wspieraly najbardziej
              odrazajacych kacykow, jezeli tylko sluzyli interesom U$A. Zreszta Saddam, w
              momencie kiedy dokonywal najgorszych zbrodni (czyli w czasie wojny Irak-Iran),
              tez byl wspierany przez USA. Fakty sa faktami.
              • rhinoceros Re: ja wymienialem dyktatury 18.02.03, 00:57

> i to krwawe.
                >
                > Z blizszych krajow mozna wymienic Grecje w okresie rzadow faszystowskich, czy
                > Turcje ktora w dalszym ciagu morduje Kurdow.
                > Nie bede pisal o Filipinach, Indonezji swojego czasu, Gwatemali, Kostaryce,
                > Dominikanie. Faktem jest ze Stany wielokrotnie wspieraly najbardziej
                > odrazajacych kacykow, jezeli tylko sluzyli interesom U$A. Zreszta Saddam, w
                > momencie kiedy dokonywal najgorszych zbrodni (czyli w czasie wojny Irak-Iran),
                > tez byl wspierany przez USA. Fakty sa faktami.

A co z Kubą? Plaże? Kuba wyspa jak wulkan gorąca?
                • Gość: mlm Re: ja wymienialem dyktatury IP: 12.46.161.* 18.02.03, 01:02
                  >
                  > A co z Kubą? Plaże? Kuba wyspa jak wulkan gorąca?

Co bys nie mowil o Kubie, wiekszosc mieszkancow takiej np. Brazylii czy
                  Argentyny marzy o takim poziomie zycia jaki jest na Kubie. To, ze Kubie udalo
                  sie utrzymac niezaleznosc bez zadnej pomocy (odkad przestal istniec ZSRR) tez o
                  czyms swiadczy. Moze po czesci o tym, ze niektorzy pamietaja co wyczynial rezim
                  Batisty (nastepny koles USA).
                  • Gość: burak Re: ja wymienialem dyktatury IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.02.03, 01:45

> >
                    > > A co z Kubą? Plaże? Kuba wyspa jak wulkan gorąca?
                    >
                    > Co bys nie mowil o Kubie, wiekszosc mieszkancow takiej np. Brazylii czy
                    > Argentyny marzy o takim poziomie zycia jaki jest na Kubie.

burak: zgadzam się podobnie jak większość mieszkańców Singapuru marzy o takim
                    poziomie zycia jak w Kambodży, większość mieszkańców Korei Pd. marzy o takim
                    poziomie zycia jak w Korei Pn, większość mieszkańców Tajwanu marzy o takim
                    poziomie zycia jak w Chinach
                    • Gość: mlm Re: ja wymienialem dyktatury IP: 12.46.161.* 19.02.03, 16:28
                      Buraku, wiesz jaki poziom zycia ma 90% mieszkancow Brazylii ? Castro jest
                      uwielbiany w praktycznie calej Ameryce Pd i taka jest prawda. Gdybys troche
                      poczytal to bys wiedzial.

> burak: zgadzam się podobnie jak większość mieszkańców Singapuru marzy o takim
                      > poziomie zycia jak w Kambodży, większość mieszkańców Korei Pd. marzy o takim
                      > poziomie zycia jak w Korei Pn, większość mieszkańców Tajwanu marzy o takim
                      > poziomie zycia jak w Chinach
          • Gość: karol. Re: Kuba? IP: *.home.cgocable.net 19.02.03, 05:02

> > zgadzam się - USa wspierały np. niedemokratyczne rządy Tajwanu czy Korei P
            > d.
            > > Ale zapewniam cię, ze obywatele tych krajów nie chcieliby się zamienieć sw
            > ych
            > > rezimów na polską demokrację
            >
            > Bardziej chodzilo mi o np. w Chile, Urugwaj, czy Brazylie, gdzie ustanowione
            i
            > wspierane przez U$A rzady dopuszczaly sie potwornych tortur na ludziach.
            > Zreszta liste ta moznaby ciagnac bez konca.

Sluchajcie "politycy i znafcy" w krotkich spodenkach ; Urugwaj jest jedna z
            wiodacych demokracji Ameryki poludniowej , jako jedyny kraj tego kontynentu
            spelnia trudne wymogi amerykanskiego tzw. Visa Waiver Program i dlatego jego
            obywatele nie potrzebuja wiz do USA . Polska "demokracja???" nie spelnia
            zadnego warunku , co wiecej brnie w slepa uliczke zamordyzmu . A teraz idzcie
            juz spac , jutro znowu ceka was psedskole .
            • Gość: !!! Re: kurdowie IP: 195.152.54.* 19.02.03, 06:33
              amerykanie maja w dupie kurdow, dwa razy namowili ich do powstania przeciw
              sadamowi i dwa razy stali obojetne kiedy on stlumil te powstania
              co do kuby wielu amerykanow chcialo by miec taka opieke zdrowotna jako
              posiadaja WSZYSCY kubanczycy
              • Gość: mlm Re: kurdowie IP: 12.46.161.* 19.02.03, 16:36
                > amerykanie maja w dupie kurdow, dwa razy namowili ich do powstania przeciw
                > sadamowi i dwa razy stali obojetne kiedy on stlumil te powstania

.. i spokojnie patrza, jak ich przyjaciele Turcy regularnie masakruja
                kurdyjskie wioski i to od kilku dziesiecioleci.

• Gość: mlm Re: Kuba? IP: 12.46.161.* 19.02.03, 16:35
              > Sluchajcie "politycy i znafcy" w krotkich spodenkach ; Urugwaj jest jedna z
              > wiodacych demokracji Ameryki poludniowej , jako jedyny kraj tego kontynentu
              > spelnia trudne wymogi amerykanskiego tzw. Visa Waiver Program i dlatego jego
              > obywatele nie potrzebuja wiz do USA . Polska "demokracja???" nie spelnia
              > zadnego warunku , co wiecej brnie w slepa uliczke zamordyzmu . A teraz idzcie
              > juz spac , jutro znowu ceka was psedskole .

A kto powiedzial, ze mowilem o Urugwaju DZISIAJ ? Chodzilo mi o lata 1973 do
              1985. Jezeli to dla Ciebie nie byla dyktatura, to co nia jest ?
              Zanim zaczniesz piszczec o Chile - chodzilo mi o czasy Pinocheta.

No to dorzuce jeszcze Paragwaj z panem Stroessnerem, zeby wszystko bylo
              zupelnie jasne. USA niejednokrotnie otwarcie chwalila Stroessnera i
              przyznawala, ze laduje w niego niesamowite ilosci dolarow.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka