Gość: L IP: *.socmin.lt / 192.168.133.* 07.03.03, 08:03 GENOCID LITWINOW V SEJNACH Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bobas Re: Rozmowa z prezydentem Litwy Rolandasem Paksas IP: *.zalys.ktl.mii.lt 07.03.03, 08:56 Pan/Pani "L" z Ministerstwa Opieki Społecznej Litwy dobitnie pokazuje sposób myślenia o Polakach i poziom wiedzy urzędników litewskich. Termin "Genocyd" jest często stosowany przez tzw. "patriotów" dla określenia działań w stosunku do Litwinów: a to Stalina, a to Polski, stawiając między nimi praktycznie znak równości, a Litwinom pozostawiając rolę wiecznego cierpiętnika historii, który wiecznie cierpi przez swych najbliższych sąsiadów. W najnowszej historii na pierwszy plan się wysuwa "okupację" przez ZSRR, następnie polską "okupację", gdy już o Niemcach faszystowskich z reguły się w ogóle nie mówi, a jeśli już, to jako wyzwolenie spod "okupacji sowieckiej". Szermując modnym obiegowym słowem "genocidas" (ang. genocide, pol. ludobójstwo), nie raczą nawet spojrzeć na określenie tego terminu, które dała Organizacja Narodów Zjednoczonych w 1948 roku. Cytując za Encyklopedią PWN: "... w jej rozumieniu ludobójstwem są następujące czyny dokonane w zamiarze zniszczenia w całości lub w części grup nar., etnicznych, rasowych lub rel.: a) zabójstwo członków grupy; b) spowodowanie poważnego uszkodzenia ciała lub rozstroju zdrowia psych. członków grupy; c) rozmyślne stworzenie dla członków grupy warunków życia obliczonych na spowodowanie ich całkowitego lub częściowego zniszczenia fiz.; d) stosowanie środków, które mają na celu wstrzymanie urodzin w obrębie grupy; e) przymusowe przekazywanie dzieci członków grupy do innej grupy." Bardzo jestem ciekaw, jaki punkt tego określenia Pan/Pani "L" z Ministerstwa Opieki Społecznej Litwy stosuje do sytuacji w Sejnach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lech Re: Rozmowa z prezydentem Litwy Rolandasem Paksas IP: 193.219.143.* 07.03.03, 09:32 czasami zagladam na litewskie strony dyskusyjne(najczesciej, gdy dochodzi do takich wlasnie spiec polsko-litewskich) i moge z cala swiadomoscia stwierdzic, ze do Litwinow takie argumenty jak bobasa nie docieraja. Po prostu je ignoruja. Dla nich krzywe spojrzenie na Litwinba oznacza pelne ludobojstwo. jest to narod straszliwie gleboko zakompleksiony. A najwiekszym kompleksem jest wlasnie antypolonizm. Dla nich np. Rosjanie, kultura amerykanska nie sa wogole zagrozeniem. Dla nich prawdziwym zagrozeniem sa Polacy i polska kultura. Przyklad? Bylem niedawno w Kownie. Tam na blokowiskach do dzis pelno jest nazw ulic pisanych po litewsku i rosyjsku. To pozostalosc z okresu sowieckiego. Nikomu to absolutnie nie przeszkadza. Ale w powiilenskiej Suderwie staroscina zawiesila tabliczki z polskimi nazwami juz wszystkie media i odpowiednie istytucje biegna do Suderwy, strasza narod, staroscine , ze oto straszliwa polonizacja i "genocyd" narodu litewskiego. Niestety musimy jakos to przetrzymac i patrzyc z wieksza poblazliwoscia. Nie poddajmy sie tej dziecinnej wysypce. Ona z wiekiem przejdzie. Cierpliwie jak malemu dziecku tlumaczmy Litwinom, ze jestesmy przyjaciolmi a nie wrogami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gomez Re: Rozmowa z prezydentem Litwy Rolandasem Paksas IP: *.solutions.net.pl 07.03.03, 10:26 czy moglbys podac adresy do litewskich stron.dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lech Re: Rozmowa z prezydentem Litwy Rolandasem Paksas IP: 195.245.229.* 07.03.03, 11:40 Gomez! jak najbardziej. Z tym, ze sa to strony po litewsku. www.delfi.lt, www.omni.lt, www.banga.lt. Najlepsza jest delfi, bo sa tam artykuly i od razu komentarze. Spojrz tez na strone najwiekszego dziennika Lietuvos Rytas. www.lrytas.lt Tam takze szeroko dyskutuje sie artykuly. I raczej nie ma przychylnych Polakom komentarzy. I to jest prawda i to jest fakt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.A. Re: Rozmowa z prezydentem Litwy Rolandasem Paksas IP: *.ha.pwr.wroc.pl 10.03.03, 08:30 Jestem Litwinką i tez na tej stonce przychylnych komentarzy o Litwie i Litwinach mało kiedy przeczytałam. Jesz li mówić prawdę wy jesteś cię tacy sami jak i my, wy tez mace fobii np. do Niemców jak Litwinie do Polaków. Ostatnio czytałam wyniki waszego CBOSu i co tam pisało, ze 1991 wy nas nienawidzili i tylko tych latach sytuacja trochę zmieniła się. Co wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bor'ka Groteska. IP: *.umultowo.sdi.tpnet.pl 10.03.03, 08:37 Do 1991 Litwa istniala w naszej swiadomosci jedynie jako kraina historyczna z powiesci Sienkiewicza. Nienawidzilismy Was? To smieszne! My Was nie znalismy do granic niedostrzegania. I dzisiaj Litwa nie budzi jakichs wielkich emocji, chociaz kontakty sa blizsze. Mysl o nienawisci jest doprawdy groteskowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Johny CO TY MOWISZ? DZIEWCZYNO ! IP: *.awp.gda.pl 18.03.03, 15:35 Ja wiem, ze Litwini bardzo nie lubia Polakow, ale Polacy zdecydowanie lubia Litwinow, to jest fakt. Wg. wynikow CBOSu Z posrod narodow graniczacych z Polska Polacy zdecydowanie lubia: Czechow, Slowakow i Litwinow- te 3 narody sa zdecydoawnie lubiane przez Polakow, moze cos przeoczylas, ale to jest fakt. Radze sprawdzic jeszcze raz ta strone. Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.A. Re: Rozmowa z prezydentem Litwy Rolandasem Paksas IP: *.ha.pwr.wroc.pl 10.03.03, 08:12 Mam pytanie gdzie ty wydział w Kownie nazwy ulic pisane po rosyjsku? Od małych lat mieszkam Kownie i nic podobnego nie widziałam od 1991 roku! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek Re: Rozmowa z prezydentem Litwy Rolandasem Paksas IP: *.fastres.net 10.03.03, 20:39 moze nie mogac znalezc nic wspolnego ( 400 lat wspolnego panstwa nie wystarcza i to ze to Panstwo bylo najdluzej i najlepiej rzadzone przez rodzine litewska) zajmniemy sie wspolna kuchnia bo nie ma nic lepszego w goracym lecie jak chlodnik po litewsku nie mowiac o innych rzeczach bez ktorych kuchnia polska nie byla tym czym jest. Odpowiedz Link Zgłoś