Gość: Jan Re: Nie było wyjścia - komentarz Adama Michnika IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 21.03.03, 22:08 Panie Redaktorze Szkoda, że Pan nie zauważył, że tuż przy granicy z Irakiem znajduje się inny kraj, który posiada broń masowego rażenia, nie poddaje się kontroli międzynarodowej, zagraża sąsiadom (atakował ich skutecznie), dokonuje ludobójstwa (sprawa w sądzie w Belgii), torturuje więźniów, nie zastosował sie do chyba kilkudziesięciu uchwał ONZ i... możnaby jeszcze długo wymieniać... Jakoś nie słyszałem, by wzywał Pan światowe siły demokratyczne do położenia kresu tyranii tego państwa i przeprowadzenia chirurgicznego ataku prewencyjnego. Szkoda, że przeszedł Pan na stronę sił (ogromnych), przeciwko którym protestują Michnikowie na całym świecie. Niestety, zmarnował Pan życie... Jan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: art Wspolczuje takich czytelnikow... IP: *.pppool.de 21.03.03, 22:23 Panie Redaktorze! Nie przypuszczalem, ze Panskie artykuly czytaja prawie wylacznie idioci! Bo tak mozna sadzic z powyzszych komentarzy. Wspolczuje takich czytelnikow... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: quick-cz.Praha Re: Nie było wyjścia - komentarz Adama Michnika IP: *.dialup.iol.cz 21.03.03, 22:38 Wyjść było kilka,wystarczy zadzwonić do Pana Jacka Kuronia,by je poznać i móc spojrzeć w lustro.Panie Jacku chylę czoła przed Panem.A GW chyba zacznę bojkotować/gdy przyjadę do kraju/. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojta Re: Nie było wyjścia - komentarz Adama Michnika IP: *.nycmny1.elnk.dsl.genuity.net 21.03.03, 23:14 GW to prostytutka.Patologia to nie jest dobry przyklad, choc w niektorych srodowiskach niestety jest. Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Nie było wyjścia - komentarz Adama Michnika 21.03.03, 23:55 Michnik ty wstydu nie masz!!!! Chwalisz sie ,ze walczyles o demokracje a dzis popierasz zamordyzm i na swiecie i w Polsce.Wczoraj aresztowano demonstrantow a ty nie napisales ani slowa, potepienia.Taka demokracje wywalczyles?Taka ci sie podoba? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mickiewicz2003 Re: Nie było wyjścia - komentarz Adama Michnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.03, 23:56 Nie bylo za pozno na dyskusje, byla duza szansa na rozbrojenie Iraku i unieszkodliwienie tyrana bez wojny. Ty to dobrze wiesz. Od dzis tobie tez nic nie wieze. Et tu mi fili Brutus! Wstyd i hanba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mietek Zdychaj, smrodzie! Szmato amerykańska! IP: *.telepac.pt 22.03.03, 02:30 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zuni Re: Nie było wyjścia - komentarz Adama Michnika IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 22.03.03, 02:40 Gość portalu: dykta napisał(a): > a moze Pan Adam M. zadzwoni gdzie trzeba, > zainstalowano by dyktafony tam gdzie trzeba i Saddam bedzie > skonczony... Wnoszac z duzej dozy naiwnosci pomieszczonych w artykule obaw , sadow , nadzie etc.,albo mamy tu do czynienia z przypadkiem gwaltownej utraty krytycyzmu , albo z calkowitym brakiem szacunku dla czytelnika. AAddaamm dooobry chlopak ino bestia ostatnio ,widac wode goli!! Zuni. Odpowiedz Link Zgłoś
net4 Ujadliwa psiarnia tutaj 22.03.03, 06:08 bomby leca, precyzyjnie, nie ma strachu psiarnio podla, ty przezyjesz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: past@guicksilver.net.nz Re: Ujadliwa psiarnia tutaj IP: *.qsi.net.nz 22.03.03, 06:41 Michnikowska szczy/tomania To ci dopiero szczyt kuglarstwa:epatować polski naród poglądami izraelskich jastrzębi - w polskojęzycznej gazecie, utrzymywanej w całości przez polskiego podatnika... past Odpowiedz Link Zgłoś
net4 Re: Ujadliwa psiarnia tutaj 22.03.03, 06:47 Gość portalu: past@guicksilver.net.nz napisał(a): > Michnikowska szczy/tomania > To ci dopiero szczyt kuglarstwa:epatować polski naród poglądami > izraelskich jastrzębi - w polskojęzycznej gazecie, utrzymywanej > w całości przez polskiego podatnika... past ------------------- Ja nie maysle ze GW z podatkow zyje, A tak w ogole ci do polskich podatkow jak sam na koncu swiata zyjesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Unimor Re: Nie było wyjścia - komentarz Adama Michnika IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.03.03, 07:24 Cy nie bylo wyjscia - chyba nie. Nasza gospodarka musi sie rozwijac. Idealny bedzie Irak. Kwestia otwarta pozostaje na ile dopuszcza nas do inwestycji w Iraku USA i jak silne beda sprzeciwy Francji i Niemiec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Abdul lubiłem Pana , Panie Michnik.. ale teraz... IP: *.icpnet.pl 22.03.03, 08:47 ... teraz Pana nie rozumiem. Z całym szacunkiem, jaki miałem do Pana osoby, do Pana opinii i poszanowania ludzi jakim Pan dażył świat, nie mogę przełknąć tych słów, które niczym się nie różnią od retoryki amerykańskich generałów. Pan był dla mnie osobą, która potrafiła znaleźć nawet w najtrudniejszej sytuacji wyjście oparte na rozmowie, na szukaniu wszystkiego co ludzkie i humanitarne.. a tu... eeeech.... Dziwi mnie , że swoje ideały zawiesza Pan w pewnym momencie na haku historii. Chyba rozumiem , że tak łatwiej, ale czy życie, dla człowieka , który łatwości w życiu nie szukał lecz sprawiedliwości (a Pan dla mnie takim był), może przestać mieć jakiekolwiek znaczenie poza lufą karabinu? Z przykrością czytałem Pana słowa i żalem, że coś odchodzi w przeszłość, niestety... Mam jedynie nadzieję, że zdaje sobie Pan sprawę z tego, że w każdym zbrojnym konflikcie znika z tego świata istnienie ludzi, nie mających nawet drobiny nienawiści, ludzi, którzy starają się zapewnić sobie i bliskim środki do przeżycia kolejnego dnia. Pan, o czym jestem przekonany, ze swoją ogromną erudycją, zna zapewne choć szczątki historii Iraku i terenów sąsiednich i wie Pan zapewne, że nigdy nie było tam demokracji w rozumieniu świata Zachodniego. O tym wiedzą doskonale Irakijczycy , z którymi miałem okazję niejednokrotnie rozmawiać. Czy im z tym dobrze czy nie, to już inna kwestia, ich wewnętrzna, każdego z nich z osobna. Ale każdy, KAŻDY, twierdził, że ingerencja w to co u nich i wprowadzanie ładu na modłę zachodnią byłoby gorsze niż, życie pod rządami dyktatora. A w tej właśnie chwili, odbiera się im, krok po kroku, to poczucie bycia we własnej kulturze i tradycji... eeech przepraszam ale te słowa i tak chyba pójdą w próżnię jak i opinie samych Irakijczyków z ulicy (z całą pewnością myślących odmiennie niż waleczna, na pokaz pani Rise) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Abdul lubiłem Pana , Panie Michnik.. ale teraz... IP: *.icpnet.pl 22.03.03, 08:48 ... teraz Pana nie rozumiem. Z całym szacunkiem, jaki miałem do Pana osoby, do Pana opinii i poszanowania ludzi jakim Pan dażył świat, nie mogę przełknąć tych słów, które niczym się nie różnią od retoryki amerykańskich generałów. Pan był dla mnie osobą, która potrafiła znaleźć nawet w najtrudniejszej sytuacji wyjście oparte na rozmowie, na szukaniu wszystkiego co ludzkie i humanitarne.. a tu... eeeech.... Dziwi mnie , że swoje ideały zawiesza Pan w pewnym momencie na haku historii. Chyba rozumiem , że tak łatwiej, ale czy życie, dla człowieka , który łatwości w życiu nie szukał lecz sprawiedliwości (a Pan dla mnie takim był), może przestać mieć jakiekolwiek znaczenie poza lufą karabinu? Z przykrością czytałem Pana słowa i żalem, że coś odchodzi w przeszłość, niestety... Mam jedynie nadzieję, że zdaje sobie Pan sprawę z tego, że w każdym zbrojnym konflikcie znika z tego świata istnienie ludzi, nie mających nawet drobiny nienawiści, ludzi, którzy starają się zapewnić sobie i bliskim środki do przeżycia kolejnego dnia. Pan, o czym jestem przekonany, ze swoją ogromną erudycją, zna zapewne choć szczątki historii Iraku i terenów sąsiednich i wie Pan zapewne, że nigdy nie było tam demokracji w rozumieniu świata Zachodniego. O tym wiedzą doskonale Irakijczycy , z którymi miałem okazję niejednokrotnie rozmawiać. Czy im z tym dobrze czy nie, to już inna kwestia, ich wewnętrzna, każdego z nich z osobna. Ale każdy, KAŻDY, twierdził, że ingerencja w to co u nich i wprowadzanie ładu na modłę zachodnią byłoby gorsze niż, życie pod rządami dyktatora. A w tej właśnie chwili, odbiera się im, krok po kroku, to poczucie bycia we własnej kulturze i tradycji... eeech przepraszam ale te słowa i tak chyba pójdą w próżnię jak i opinie samych Irakijczyków z ulicy (z całą pewnością myślących odmiennie niż waleczna, na pokaz pani Rise) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ty Idioto! Re: Nie było wyjścia - komentarz Adama Michnika IP: 212.70.37.* 22.03.03, 09:15 Bush to urodzony idiota,bezglowy.Ale ty panie Michniku to wredny sk-wy syn. Propogujesz zydowskie interesy.W tej wojny tylko i tylko jedna strona jest wygrana ani Ameryka ani Ludzie Iraku,Tylko Izrael. To wszystko dla oczu Szarona. Kilka lat temu wybrano Michnika jako pierwszy czlowiek Europy jak sobie przypomienam.A powinno go wybrac jako pierwszy Sk-wy syn swiata.Po on i inny jak on to bardziej niebezpieczne od Busha i Szarona czy Hitlera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Nie było wyjścia - komentarz Adama Michnika IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.03.03, 09:40 Sadam Husajn wybrał wojnę - pisze Michnik w komentarzu "Nie było wyjścia" Czyżby? A może to jednak Ameryka wybrała wojnę, a Michnik nie pierwszy już raz wybrał kłamstwo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hawk Re: Nie było wyjścia - komentarz Adama Michnika IP: *.vc.shawcable.net 22.03.03, 09:56 Jeszcze dyskutujecie??? Zostawcie tego propagandziste!!! Moze niedlugo dostanie posade ministra do spraw propagandy w Palestynie, a wiec gazeta nareszcie bedzie POLLSSSSKKKKAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
b11111 Re: Nie było wyjścia - komentarz Adama Michnika 22.03.03, 10:57 Wyjaśnię Panu Michnikowi takie porównania. Wypowiedzi Busha tak jak Hitlera są pełne frazesów, a za nimi kryją się obietnice stawiane firmą zbrojeniowym i naftowym. Wypowiedź prezesa Lockheed'a o obiecanej wojnie, w której pięknie będą się prezentować jego samoloty oraz pierwsze kroki żołnierzy USA do rafinerii, pól naftowych i apele Rumsfelda o zachowanie szybów w nienaruszonym stanie, wydają się potwierdzać tą tezę. Atak na Irak i brak rozwiązania kwestii Palestyńskiej, która jest główną przyczyną światowego terroryzmu, świadczy o chęci wspomożenia zbrojeniówki i zarobieniu na ropie, a nie walki o "pokój światowy". To, iż Pan Michnik nie zauważa nic nie stosownego w tym, że Pan Kwaśniewski z Millerem mogą bez zgody Sejmu rozpocząć wojnę z Irakiem, stwarza zagrożenie dla naszej młodej demokracji. (Wg prawa międzynarodowego z 1939r wysłanie wojsk nawet bez wypowiedzenia wojny jest rozpoczęciem tejże wojny.) Wypowiedzenie przez premiera i prezydenta wojny jakiemuś państwu oraz zaraz wdrożenie stanu wyjątkowemu - jest furtką oraz prostą drogą do wprowadzeniu w Polsce w każdej chwili faszyzmu i dyktatury. Porównanie z Hitlerem jest bardzo drastyczne, ale ma w sobie ziarno prawdy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: philippe Landon Re: Nie było wyjścia - komentarz Adama Michnika IP: *.net1.nerim.net 22.03.03, 11:07 Co to jest wojna sprawiedliwa ? Czy mozna zaakceptowac idee wojny zapobiegajacej? Nikomu sie nie udalo powstrzymac wojny ani wspolnocie europejskiej ani swiatu arabskiemu! Caly swiat bedzie stratny jesli Stany Zjednoczone stana sie przywodcami swiata, dolary obiecane przez Amerykanow sa tylko okruchami w stosunku do tego co im przyniesie zwyciestwo z Irakiem. Francja takze przez dlugi okres czasu kolonizowala inne kraje. Dzis nie moze tego kontynuowac, tym lepiej. Ostatecznie, amerykanski plan inwazji na Irak byl gotowy w 2000 roku to znaczy rok przed wydarzeniem z 11 wrzesnia 2001 roku... Philippelandon@nomade.fr ( Francja, tlumaczenie: Ewa Kotul, Polska ). Odpowiedz Link Zgłoś
b11111 Porównanie z Hitlerem nie jest bez zasadne. 22.03.03, 11:13 Wyjaśnię Panu Michnikowi takie porównania. Wypowiedzi Busha tak jak Hitlera są pełne frazesów, a za nimi kryją się obietnice stawiane firmą zbrojeniowym i naftowym. Wypowiedź prezesa Lockheed'a o obiecanej wojnie, w której pięknie będą się prezentować jego samoloty oraz pierwsze kroki żołnierzy USA do rafinerii, pól naftowych i apele Rumsfelda o zachowanie szybów w nienaruszonym stanie, wydają się potwierdzać tą tezę. Atak na Irak i brak rozwiązania kwestii Palestyńskiej, która jest główną przyczyną światowego terroryzmu, świadczy o chęci wspomożenia zbrojeniówki i zarobieniu na ropie, a nie walki o "pokój światowy". To, iż Pan Michnik nie zauważa nic nie stosownego w tym, że Pan Kwaśniewski z Millerem mogą bez zgody Sejmu rozpocząć wojnę z Irakiem, stwarza zagrożenie dla naszej młodej demokracji. (Wg prawa międzynarodowego z 1939r wysłanie wojsk nawet bez wypowiedzenia wojny jest rozpoczęciem tejże wojny.) Wypowiedzenie przez premiera i prezydenta wojny jakiemuś państwu oraz zaraz wdrożenie stanu wyjątkowemu - jest furtką oraz prostą drogą do wprowadzeniu w Polsce w każdej chwili faszyzmu i dyktatury. Porównanie z Hitlerem jest bardzo drastyczne, ale ma w sobie ziarno prawdy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol Jest Pan zalosny IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 22.03.03, 11:37 Panie Adamie. Kiedys byles symbolem dlatego teraz jestes zalosny jak szmal zmienia punkt widzenia czlowieka - ta sama filozofia interesu? przy ustawie tez sie czekalo pol roku? moze jak by sie udalo ja zalatwic po swojemu to nic by nieprzecieklo do prasy? Argumenty pod INTERESY to smutne ze dotyka to tez takich ludzi jak Pan Karol Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tagrad@wp.pl Rozliczymy Was IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 22.03.03, 12:03 Panie Michnik Pan, Kwasniewski, Miler, Kaczynski i inni - rozumiem ze swoje majatki przeznaczycie na pomoc humanitarna dla uchodcow Irackich i pokrycie kosztow naszej interwencji? - czy myslicie ze moze sciagniecie wszystko z podatkow normalnych pracujacych obywateli? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olo Żydzi sieją wojnę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.03, 12:58 Światowy terroryzm jest wynikiem okupacji Żydowskiej Palestyny, natomiast najazd na Irak i szybkie zajęcie jego zachodniej części wskazuje tylko na obronę Izraela. Od 50 lat Izrael nie umie nic innego jak prowadzić wojnę, więc ją eksportuje. Jednoznaczna postawa całej diaspory żydowskiej europejskiej i amerykańskiej + polskiej (z Adamem Michnikiem na czele) wskazują w czyim interesie jest teraz prowadzić kolejne wojny na świecie. Mam nadzieję, że panu Michnikowi przyśnią się cywilne ofiary wojny, to się opamięta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: George Re: Żydzi sieją wojnę IP: *.rasserver.net 23.03.03, 05:27 Los Angeles Times napisal w ostatnim tygodniu ,gazeta w kturej nie ma dnia aby cos nie bylo o Izraelu ,stwierdza na oburzenie Kongresmenow skierowane przeciwko Kon,Moran z New Jresy ktory smial powiedziec publicznie ze ta wojna zalezy od Zydow ,ze rzeczywiscie wielu prominent Zydow na czele z Paul Wolfowitz, podsekretarz stanu ,kturego celem juz w latach 90 byla planowana wojna z iraqiem ,drugom jest Richard Perle cherman ot Pentagon ktory nie kryje ze ta wjna lezy w interesie Izraela ,i tu LA Times dochodzi do wniosku ze Kongresmana Moran opinia nie jest bez podstawy ,gazeta ktura nie mozna posandzic o anisemityzm.Pozdrowienia z Hollywood Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MR Re: Żydzi sieją wojnę IP: *.qc.sympatico.ca 23.03.03, 17:50 Gość portalu: George napisał(a): > Los Angeles Times napisal w ostatnim tygodniu ,gazeta w kturej > nie ma dnia aby cos nie bylo o Izraelu ,stwierdza na oburzenie > Kongresmenow skierowane przeciwko Kon,Moran z New Jresy ktory > smial powiedziec publicznie ze ta wojna zalezy od Zydow ,ze > rzeczywiscie wielu prominent Zydow na czele z Paul Wolfowitz, > podsekretarz stanu ,kturego celem juz w latach 90 byla planowana > wojna z iraqiem ,drugom jest Richard Perle cherman ot Pentagon > ktory nie kryje ze ta wjna lezy w interesie Izraela ,i tu LA > Times dochodzi do wniosku ze Kongresmana Moran opinia nie jest > bez podstawy ,gazeta ktura nie mozna posandzic o > anisemityzm.Pozdrowienia z Hollywood ============================================ Drodzy czytelnicy, Dokonczenie tego co napisal powyzej, oczytany, szanowany i powazany w swiecie antysemita, pan George, znajda panstwo w znanym dziele wielkiego pisarza austriackiego Hitlera, "Mein Kampf". A tym co nadal watpia, polecam inne znane dzielo europejskiej literatury: "Protokoly medrcow Syjonu". Drogi George, Tobie prawdopodobnie bedzie lzej czytac to po angielsku ('Protocols of Elders of Zion'). Zanim jednak podejmiesz studia tego dziela to zwroc sie do dobrego zydowskiego psychiatry (jest ich duzo w Los Angeles), moze mu sie uda ciebie wyleczyc z tej wstretnej choroby. Po wyleczeniu nie bedziesz juz tracil czasu na antysemicke bzdury i bedziesz mial czas na studiowanie polskiego jezyka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sławek Re: Nie było wyjścia - komentarz Adama Michnika IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 22.03.03, 14:18 Gość portalu: dykta napisał(a): > a moze Pan Adam M. zadzwoni gdzie trzeba, > zainstalowano by dyktafony tam gdzie trzeba i Saddam bedzie > skonczony... Przeczytaj jeszcze raz dokładnie i co ważne powoli ten artykuł, może przestaniesz sobie robić jaja z poważnych spraw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LSD Re: Nie było wyjścia - komentarz Adama Michnika IP: *.lodz.dialog.net.pl 22.03.03, 18:37 Zawsze są dwa wyjścia. Irakijczycy nie wysadzili wież 11 września. Irak nie zagraża USA ani Polsce, dlaczego więc bez zgody swiata doszło do napaści? Jestem przeciw każdej wojnie. Trzeba było wspierać opozycję iracką a nie napadac na niewinnych ludzi. Na wojnie giną zwykli ludzie a nie białe kołnierzyki. Nie ma zgody na tę wojnę!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: loco Re: Nie było wyjścia - komentarz Adama Michnika IP: *.57.12.112.Dial1.Chicago1.Level3.net 22.03.03, 21:57 Prosilbym wszystkich o pojscie spac. Wystarczy na dzisiaj tych dyskusji. Dobranoc! Odpowiedz Link Zgłoś
ake Re: Nie było wyjścia - komentarz Adama Michnika 22.03.03, 23:17 Czy więc możemy spodziewać się teraz zdecydowanych działań amerykańskich, (także militarnych) w imię obrony zasad demokracji, dla przywrócenia demokratycznie przecież podjętego wyboru przez naród algierski? A może rząd USA dozna nagłego olśnienia i zaprzestanie prowadzenia jakichkolwiek interesów z podejrzanymi despotami w innych zakątkach świata? Dla przykładu przypomni sobie sprawę Kena Saro-Wiwy i może nawet podejmie działania aby przywrócić sprawiedliwość rdzennym mieszkańcom Nigerii, jako że zysku nijakiego z bogactw naturalnych ziemi swojej oni nie mają. (Ja nadal to pamiętam i niezmiennie omijam stacje Shella - może to i dziwne, ale napawają mnie obrzydzeniem. Dziwne, ale w polskim inecie znikają strony zawierające ten temat, o encyklopediach nawet nie wspominam) Potem zawiesi bezzwłocznie pomoc militarną i gospodarczą dla izraela, mając na względzie tragedie ludu palestyńskiego. Można by wymieniać i lista byłaby długa. Bez złudzeń - to jednak tylko mrzonki. Chwila zastanowienia wystarczy aby zauważyć, że w samym już stwierdzeniu: "nie było innego wyjścia" - tkwi nieuczciwość! A dla człowieka podstawową zasadą, (choćby po to by mógł być uczciwy), jest zachowanie zdolności bycia szczerym ze samym sobą. Jeśli chce się przykryć nieuczciwość innych, to nie ma się co łudzić, że nie zostanie to dostrzeżone. Przepraszam, ale demokracja niewiele jest warta, jeżeli przywódcy mogą podejmować decyzje w sprawie tak ważnej jak wojna, wiedząc że większość narodu jest temu przeciwna i ignorując ten fakt. W tej zimnej ocenie sytuacji niesmacznie brzmi "Despotyczny i niebezpieczny dla świata reżim..." - ten reżim trwa już od dawna, pamiętam że amerykanie nie mieli zahamowań współpracując z nim przez wiele lat, pamiętam sytuację kiedy trwała wojna iracko-irańska. Reżim był taki sam. Proszę pana! - dalekowzroczny cel obecnych militarnych działań wydaje się być innym. Jeśli ten wzrok zwrócić i wstecz chyba i jaśniej widać cel w jakim (przecież to) amerykanie dostarczali reżimowi kultur śmiercionośnych bakterii do badań. Pan będąc historykiem może wyobrazić sobie, że być może kiedyś potomni okres początku wojen o resztki paliw kopalnych datować będą na.. rok 2003, jeśli naturalnie pominą lata przygotowań do wojny. Pan nie wie, czy tylko udaje że nie wie, że amerykańską specjalnością od lat jest destabilizowanie sytuacji w różnych zakątkach świata, jeśli tylko zagraża (bądź kiedyś może im zagrozić) tam coś lub ktoś ich ekonomicznym interesom. Jeśli wolno - już widzę pełne zachwytu komentarze po zakończeniu działań militarnych: Odnieśliśmy pełny sukces, (zabiliśmy setki a może i tysiące ludzi) - my żyjemy, demokracja zwyciężyła. /nawias do ocenzurowania/. Uczciwość do rozważań przed snem (jeśli nie mają zakłócać go wyrzuty sumienia). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: L. Kowalski Wstyd Panie Michnik - wstyd IP: *.phil.east.verizon.net 22.03.03, 23:52 Bez wzgledu na to czy w 1933 Hitler byl rownie atrakcyjny jak w 2000 Bush - obaj sa idiotami, wstawionymi na stolem przez sily poza Panska wyobraznia. Wyzwol sobie Pan Czechoslowacje w 68, Wegry w 58 i wiele innych krajow. Iranczycy nie potrzebuja byc wyzwoleni a Pan i Krzaczek nie maja prawa im tego wyzwolenia narzucac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JW-Windsor, Ontario Re: Nie było wyjścia - komentarz Adama Michnika IP: *.sympatico.ca 23.03.03, 00:59 Jaki on wzniosly i patetyczny! Z jaka gracja lize dupe Amerykanom. Wlasciwie powinien to czynic bardziej intensywnie, bo konkuruje z byla komuna. Jaki humanista i intelektualista! Prawie jak Ariel Szaron lub Lew Trocki. Glebia intelektuala siegnela dna cynizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JanHus Re: Nie było wyjścia - komentarz Adama Michnika IP: *.crowley.pl 23.03.03, 04:37 Szanowny Panie Redaktorze Naczelny, nie Panu pouczać Polaków gdzie ich miejsce. Wolałbym, aby Pan skierował to pytanie do siebie. Gdzie Pańskie miejsce, gdy Pana formacja stosując goebelssowskie metody rozmiękczyła mózgi Polaków i doprowadziła do wyprzedaży narodowego majątku. Panu to nie przeszkadza, bo Pan się uwłaszczył na tym majątku a teraz "robi" Pan po raz kolejny za sumienie, pytanie tylko czyje?. Bo moje nie. Należy się bić we własne piersi i zachęcam, jak ma Pan synów i nie mają pracy, to niech ich Pan wyśle na tę haniebną wojnę. Saddam to bandyta, ale na Boga, kto go wykreował. Jego podobnie jak cały legion takich watażków, stworzyli Amerykanie liczący obecnie na zbiorową niepamięć wywołaną miazmatami Hollywoodu. Nie wszyscy dadzą się uśpić i Pan o tym powinien wiedzieć. I naprawdę zachęcam, niech Pan wytrzeźwieje, bo z Panem jak z fortepianem Szopena z poematu Norwida - Ideał dotknął bruku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwujacy Michnika OSZUST oplacany przez Rockefellera IP: *.dialsprint.net 23.03.03, 07:24 Ludzie SZKODA waszego czasu na dyskusje o OPLACANYM przez Rockefellera kacyku Michniku. Przosze zobaczyc tutaj: www.cfr.org/about/board2.php Przeciez Michnik MUSI POPERAC WOJNE i GARDLOWAC przy pomocy Gazety Wyborczej (czytaj: Gazety Zaborczej...) gdyz jest powiazany i OPLACANY z biznesem Rockefellera i jest doradca w CFR (Rada Stosunków Zagraniczn) ktorej wlasnoscia jest Exxonu-Mobilu. Większość mediów prasowych jest powiązana personalnie z CFR i wykupiona przez korporacje naftowe i zbrojeniowe. Dlatego tez z Gazety Wyborczej NIGDY nie dowiecie sie prawdy lecz PROPAGANDY pazernego biznesu, ktoruje MANIPULUJE naiwnym tlumem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emi Re: Michnika OSZUST oplacany przez Rockefellera IP: *.nv.nv.cox.net 23.03.03, 18:25 Gość portalu: Obserwujacy napisał(a): > Ludzie SZKODA waszego czasu na dyskusje o OPLACANYM przez Rockefellera kacyku > Michniku. Przosze zobaczyc tutaj: > > <a href="http://www.cfr.org/about/board2.php"target="_blank">www.cfr.org/about/ > board2.php</a> > Przeciez Michnik MUSI POPERAC WOJNE i GARDLOWAC przy pomocy Gazety Wyborczej > (czytaj: Gazety Zaborczej...) gdyz jest powiazany i OPLACANY z biznesem > Rockefellera i jest doradca w CFR (Rada Stosunków Zagraniczn) ktorej wlasnoscia > > jest Exxonu-Mobilu. Większość mediów prasowych jest powiązana personalnie z CFR > > i wykupiona przez korporacje naftowe i zbrojeniowe. > > Dlatego tez z Gazety Wyborczej NIGDY nie dowiecie sie prawdy lecz PROPAGANDY > pazernego biznesu, ktoruje MANIPULUJE naiwnym tlumem. Na liscie tej rady jest tez wielu Arabow i Palestynka Nana Ashrawi. i co z tego wynika? Odpowiedz Link Zgłoś