Dodaj do ulubionych

Fredziu jest intelektualista, nabieracie sie

19.10.06, 12:44
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=22239351&a=22239351
Został pieknie przyłapany, wcale się nie wyparł.
Jeśli Zyd od dziecka mieszka w Izraelu, a jednocześnie szuka po bibliotekach
poloników - to co o tym sadzić? Jaki z niego polakożerca? Drażni się z
antysemitami, jak sam pisze.Nie dajcie sie podpuszczać.
Jestem "człowiekiem środka" - byłam dzieciakiem, kiedy ich wypędzano, ale
to widziałam. I to mam za uszami. Niestety, zwykłych ludzi wypędzono za
niewinność. Rozumiem, że zbombardowanie Libanu w sprawie 2 żołnierzy to
zbrodnia, głupota, błąd -jak kto woli, zwłaszcza jesli to nie są nasi
żołnierze.
Moim zdaniem stosunek tych - z konieczności - Izraelczyków do Polski rodzi
sie z poczucia krzywdy, z tęsknoty.
To się czyta między wierszami.Raz Dana -patriotka izraelska pisze coś o
lesie - i wtręt:"bo tu 3 drzewa -to już las", raz Fredzio, zupełnie otwarcie,
że nienawidzi tych, którzy go wypędzili"między tę dzicz arabską".
Rzadko się właczam, ale czytam to forum dość uwaznie, bo jest - mimo
ustawicznych wyzwisk i kłotni - naprawdę fajne.Mam czas na wyłapywanie
niuansów.
No, dobra: teraz u nas jest czas awantur. Wyobraźcie sobie, że nagle Was
wyrzucają: za przynależnośc taty czy dziadka do partii,czy coś w tym stylu.
Tak łopata przez łeb: zwalniają z pracy z wilczym biletem - i
cześć.Musicie wyjechać w świat, którego zupełnie nie znacie, nawet jężyków
was porządnie nie uczono. Jesteście najnormalniej wysiedleni.Oraz macie
dziecko, które nie rozumie samego problemu, ale czuje, że rodzice są
zrozpaczeni, widzi płacz matki, a potem wie, że musi zostawić kumpla z
przedszkola - na zawsze.
I w dzień wyjazdu jakiś celnik- idiota zabiera waszemu dziecku to, bez
czego ono nie może usnąć: ostatnią rzecz z przyjaznego domu: ukochaną
kołderkę.
To jest własnie Fredzio.
Który to Fredzio, dorastając, szuka polskich ksiązek historycznych
po "wspaniałych bibliotekach"(cytat).
My nie jesteśmy odpowiedzialni za Gomułkę - a oni - za Fejgina i
Różańskiego.To Stalin powierzył powierzył UB-cję Zydom - internacjonalistom
nie wierząc w internacjonałow- Polaków, słusznie zresztą.
Nikt z naszej strony nie napisał: "przepraszamy wszystkich niewinnych
ludzi, których stąd wyrzucono".Czyli stajemy po stronie tych, którzy nas
wyrzucali zza Bugu, ponieważ inspirowała sprawę ta sama ręka.
Co by nie mówic - to my wyrzucilismy ich, nie oni nas.Nie ma na to
usprawiedliwienia.Ludzie, najpierw Holocaust ( wiem, wiem, to nie my) potem
wypędzenie (ale to już my). Czemu się dziwicie, że świat to odbiera, jak
odbiera?
No pewnie, Fredzio przesadza i wkurza mnie nie gorzej, niż innych.Ale
antysemici na tym forum jego i innych w y p ę d z o n y c h za wszelką cenę
chcą uczynić winnymi tego, na co nie maja wpływu.I tak to narasta.

Czego chcemy? Zeby nas kochali?
Obserwuj wątek
    • grand152 Re: Fredziu jest intelektualista, nabieracie sie 19.10.06, 12:59
      Co ty, fredzio t nasz naczelny. Widziales te zdjecie z pierwszej strony? Znowu
      ktos z niego zakpil.
    • polski_francuz Moze 19.10.06, 13:04
      masz racje a moze nie.

Pytanie tylko, dlaczego tak kaleczy jezyk polski? Jesli jest inteligentny
      powinien sie go juz dawno i dobrze nauczyc.

Po drugie, co i z pierwszym jest zwiazane, dlaczego tak prowokuje normalnych
      Polakow?

Co do reszty uwag, to sa ciekawe.

PF
    • explicit Re: Fredziu jest intelektualista, nabieracie sie 19.10.06, 13:17
      Taaa , jak UB-ecja , (szykany , tortury , kazamaty , morderstwa , tulaczka)
      to internacjonalisci , nie Zydzi , a internacjonalisci ,...
      ==============================================================================
      To Stalin powierzył powierzył UB-cję Zydom - internacjonalistom nie wierząc w
      internacjonałow- Polaków, słusznie zresztą.

Jak wyrzucilismy , to my Polacy , nie komuchy , nie internacjonalisci , tylko
      Polacy - Ladnie to sobie wykombinowalas , maseczko ,...
      Co by nie mówic - to my wyrzucilismy ich, nie oni nas. Nie ma na to
      usprawiedliwienia
    • stranger.pl Chciałeś mu sprawić komplement a go obraższa 19.10.06, 13:29
      Tzw. "intelektualiści" to... "prostytutki umysłowe"

Polecam książkę Paula Johnsona "Inteletualiści"
      • stranger.pl Re: Chciałeś mu sprawić komplement a go obraższa 19.10.06, 13:31
        Ups - miało być "Intelektualiści":)
    • explicit Re: Fredziu jest intelektualista, nabieracie sie 19.10.06, 13:51
      Ja tez sie tulalem przez pierwsze 6 lat mojego zycia we wlasnym kraju ,
      z matka i trojka odzenstwa , bo ojciec musial sie ukrywac przed , jak ty
      ich nazywasz "internacjonalistycznymi" a ja zydowskimi sk#rwielami za to
      ze byl w wojsku Aliantow ,... Co do zycia wsrod obcych, jezyka i przyjaciol
      to tulalismy sie na Pomorzu , od Mysliborza po Zulawy , wsrod Niemcow i nie
      zagrzalismy miejsca dluzej niz kilka miesiecy , tak ze nie warto bylo sie
      przyzwyczajac i miec przyjaciol ,...

Mozesz sobie poplakac w rekaw nad losem fredzia i reszty "wygnancow" ja nie mam
      powodu bo dzien kiedy "chamy" rozprawili sie z "zydami" , byla amnestia i moj
      ojciec wrocil do domu - Nie na noc , na stale ,...
      Musicie wyjechać w świat, którego zupełnie nie znacie, nawet jężyków
      was porządnie nie uczono. Jesteście najnormalniej wysiedleni.Oraz macie
      dziecko, które nie rozumie samego problemu, ale czuje, że rodzice są
      zrozpaczeni, widzi płacz matki, a potem wie, że musi zostawić kumpla z
      przedszkola - na zawsze.
      • maska00 Re: exsplicit, przepraszam, 19.10.06, 17:55
        wpakowałam odpowiedź dla Ciebie do puls.usa
        • explicit Re: exsplicit, przepraszam, 19.10.06, 18:03
          Nie ma sprawy , domyslilem sie ,...
          ===========================================
          wpakowałam odpowiedź dla Ciebie do puls.usa
      • maska00 Re: explicit, a nie uderzyło Cię czasem 19.10.06, 18:22
        podobieństwo tułaczych losów? O ile ja się znam na historii, to armia Andersa
        wyszła z łagrów, a w łagrach znaleźli się ludzie z wywózek.Nie tułałeś się
        czasem jednoczesnie z Fredziem?
        Bo on, ta jojku, z Wrocławia...
        Internacjonalizm to termin tak samo dobrze z KPP jak z KPZR, to nowomowa
        stalinowska. Jak wiadomo, Stalin twierdził, że polakom komunizm pasuje jak
        świni śiodło. No to wpieprzyl tu "internacjoinalistów", którym wierzył nieco
        bardziej. Ale myslę, że jakby był trochę bardziej ufny, to chętni Polacy tez by
        się znaleźli.
        Twój tata od Andersa,tata Fredzia mógł zwyczajnie nie zdążyć do I armii.
        Przyszło Ci to do głowy?No i był u Berlinga.
        Słuchaj, ja tamte sprawy traktuję powaznie.Nie olewam czasów terroru.Nie
        gloryfikuję ani komuny, ani UB-cji, nie usprawiedliwiam Zydów, którzy jak
        najbardziej tym kręcili.Tak było. Ale czy za Twoim ukrywającym sie ojcem
        naprawdę latali sami Zydzi? Jesteś pewien?
        Ja twierdzę, że za niewątpliwe winy nie tak znowu licznych - wyrzucono
        mnóstwo niewinnych ludzi.Jestem tego pewna, byłam przy tym.
        Należało winnych rozliczyć, byli tu.A Gomułka tupał na Chruszczowa, nie
        wystraszyl się ruskich czolgów, które ewidentnie szły na Warszawę.Różańskiego
        się wystraszył?
        Kiedyś otworzą archiwa.
        Nie potrafię nienawidziec ludzi, których skrzywdzono.Fredzia akurat
        skrzywdzono, wysłano go na taka sama tułaczkę jak Ciebie.Ty jesteś pełen żalu i
        nienawiści - czemu dziwisz sie jemu?
        • explicit Re: explicit, a nie uderzyło Cię czasem 19.10.06, 18:39
          Czytaj pomiedzy linijkami , jego tatke zostawil kamienice we Wroclawiu , moj
          spal w stodolach a zime w oborach i chlewach ze zwierzetami , zeby nie zamarzl .
          podobieństwo tułaczych losów? O ile ja się znam na historii, to armia Andersa
          wyszła z łagrów, a w łagrach znaleźli się ludzie z wywózek.Nie tułałeś się
          czasem jednoczesnie z Fredziem?
        • explicit Re: explicit, a nie uderzyło Cię czasem 19.10.06, 18:54
          Wstrzymuje oddech i czekam :)

Wracajac do "skrzywdzonego" , o ile dobrze pamietam to nie zabral sie z fala
          marca '68 bo juz go nie bylo , wyjechal wczesniej , to sugeruje zabral sie ze
          z fala po zadymie "chamow" z "zydami" ktora skladala sie z uprzywilejowanych
          ktorzy stracili wplywy i dali noge obawiajac sie rozliczenia ,...
          =============================================================================
          Kiedyś otworzą archiwa.
        • explicit Re: explicit, a nie uderzyło Cię czasem 19.10.06, 19:14
          Nie wszyscy Polacy sluzyli u Andersa , moj tata uciekl od bauera i dostal sie
          do Francji a stamtad do Anglii , koniec wojny zastal go w ciezarowce na trasie
          z angielskiego obozu jenieckiego , do Bengazi gdzie udawal jenca i wylapywal
          niemieckich oficerow jako ze urodzony i wychowany na Kaszubach znal perfect
          jezyk niemiecki ,...
          Twój tata od Andersa,

Jak sie nie zalapal musial miec powody , ci co chcieli to sie zalapali i dali
          noge w Palestynie ,...
          tata Fredzia mógł zwyczajnie nie zdążyć do I armii.
          • maska00 Re: explicit, a nie uderzyło Cię czasem 19.10.06, 19:42
            Eee, no nie przesadzaj.Masz na mysli to, że wszyscy, którzy chcieli, dostali
            sie do armii Andersa tworzonej w Rosji?
            Przecież to nonsens. Załapali się ci, których objęła pierwsza fala
            amnestii.A po ujawnieniu sprawy Katynia Anders, stojacy na pograniczu Iranu,
            armię wyprowadzil. Ubrali i uzbroili ja w koncu alianci, a draka mogła byc
            międzynarodowa i Stalin draki nie robił.I daleko nie wszyscy, juz zwolnieni z
            obozów, zdązyli na to irańskie pogranicze. A część z nich, która nawet tam
            dotarła, tez się nie załapała.Choćby Wańkowicz się kłania.A cała II Armia skad
            się wzięła, jak nie z drugiej fali łagierników?
            Ja za losy Fredziowego taty też nie ręczę. Do Berlinga wstępowali ludzie w
            Polsce także(Fredziu, jak to było?).Ale ci ludzie mieli gdzie wracać. Do
            Wrocławia "wracali" ci, co nie mieli domów po tej stronie Bugu.Czyli swoje już
            przeżyli.
            Kamienica...U sąsiada zawsze trawa jest bardziej zielona, w dzieciństwie
            każdy dom jest duży.Wrocław bronił się jako twierdza, a w środku miasta było
            lotnisko.Komu tam dawali kamienice?
            • explicit Re: explicit, a nie uderzyło Cię czasem 19.10.06, 20:40
              Spytaj fredzia , on ma pretensje do Polakow , oni rzekomo zabrali mu kamienice
              we Wroclawiu ,... Z mojej strony maseczko , ja polozylem laske na dom w
              Lwowie , letni domek w okolicach , gospodarstwo w Grabowcu , ktore jakis cwany
              dzierzawca rabnal mamie na podstawie jakiegos prawa (10 lat dzierzawy) bodajze
              w latach 60-tych , kurna chate z pruskim murem , kilkadziesiat hektarow z
              wioska i wyrobnikami , pod Bytowem , darowana Pac-Pomarnackim przez Sobieskiego
              ktora nam zabrali Prusacy , oddali Polacy , zabrali nazisci , pozniej komuchy ,
              jednym slowem , klopot ,...
              Kamienica...U sąsiada zawsze trawa jest bardziej zielona, w dzieciństwie
              każdy dom jest duży.Wrocław bronił się jako twierdza, a w środku miasta było
              lotnisko.Komu tam dawali kamienice?
              • maska00 Re: explicit, a nie uderzyło Cię czasem 19.10.06, 21:03
                No, kłopot jest, a własciwie juz po kłopocie.Sądy, przynajmniej do niedawna,
                rozstrzygały to na zasadzie"kto płacił podatki, uzytkowal w dobrej wierze" i
                cześc.Przez 30 lat. Trzeba by było udowodnic ewidentne naruszenie prawa, ale
                sądy się od tego opędzają.
                Ale nadzieja jest.A moje dziedzictwo jest w czernobylskiej zonie i przepadło
                na wieki.Taki to polski los, nie my pierwsi w dziejach. Oby ostatni.
                • explicit Re: explicit, a nie uderzyło Cię czasem 19.10.06, 21:30
                  Po co mi to ? Wyjechalem , mam swoj dom z widokiem na Cascades i Mt Rainier
                  na mojej dzialce z ktorej nikt mnie nie wygoni , ktorym zrobie co chce , bez
                  wloczenia sie po sadach i nabijania kabzy adwokatow ,...
                  No, kłopot jest, a własciwie juz po kłopocie.Sądy, przynajmniej do niedawna,
                  rozstrzygały to na zasadzie"kto płacił podatki, uzytkowal w dobrej wierze"
              • marouder Re: explicit, a nie uderzyło Cię czasem 19.10.06, 21:16
                Fredek pieprzy o tej kamienicy, niczego takiego jego rodzina nie posiadala.
                Kiedys przyznal, ze jego rodzina byla repatriowana ze wschodu. Niech sie z
                Ukraincami uklada o zwrot nieruchomosci, jesli ktos z jego bliskich takie posiadal.
                Zycze szczescia.
                • polani Re: explicit, a nie uderzyło Cię czasem 20.10.06, 02:22
                  Ja sie domagam od polakow zydowska kamienice
              • polani Re: explicit, a nie uderzyło Cię czasem 20.10.06, 01:53
                co mi obchodzi twoje nieruchomosci, mi jest wazne moje zydowskie, podaj
                zlodzieow do Sadu, albo idz to Frau Steinbach to ladna Blondynka.
        • explicit Re: explicit, a nie uderzyło Cię czasem 19.10.06, 21:09
          Powiem ci co mnie uderzylo i zostalo do dzisiaj - Moja mama po porodzie mojego
          najmlodszego braciszka , w domu z Niemka , ktora odbierala porod , ktora
          zbudzila mnie i wyslala do dyrektora PGR-u Bobrowniki (Joachim Lebowicz, nie
          zapomne sk#rwysyna) z prosba , czy moglby uzyczyc sluzbowej Warszawy i zawiezc
          mame i dziecko do odleglego o kilka kilometrow Damna, gdzie byl felczer ,...

Sk#rwysyn zatrzasnal mi drzwi przed nosem z uwaga , zebym mu nie zawracal mu
          glowy , bo jest noc - Zdzisio zmarl kika godzin pozniej na rekach mamy na furze
          ze sloma z koniem pociagowym w drodze do felczera - Dziecko mialo cos z
          oskrzelami i te kilka godzin zawazylo na wszystkim , wierzac felczerowi
          tabletka polopiryny rozrobiona w wodzie w butelce z mlekiem mamy zalatwila
          by sprawe ,...

Dyrektor Lebowitz zniknal krotko po przejeciu wladzy przez Gomulke i amnestii
          jak tata wrocil na stale do domu ,...

Swoja droga , maseczko , pisalas pare lat temu ze chodzilas z dana do tej
          samej szkoly (girls only , exclusive) liceum w Lodzi i jak ci bylo smutno
          jak musialy sie pakowac - Ja po amnestii '56 mieszkalem w Gdansku i Slupsku
          i nigdy nie slyszalem o szkole czy liceum , wylacznie dla dziewczat ,...

uklony

• polani Re: explicit, a nie uderzyło Cię czasem 20.10.06, 02:00
          Dzieki ci narescie polak co zna sie na Historie i nie maniak Radio Mariji

Moj Tatus nie byl Patiiny i pamietal lepsze czasy u Marszalka, tylko byl maly
          kupiec w spolce z dwoma osobami w sklepie 6x3 qmtr :)))) Polski raj na
          ziemi :)))
          Moj Dziadek siedzial u kumuny w Sibirze jako Syjonista, ale udala mu sie wrocic
          do Polski i wyjechac do Erec Israel tam mial polakow i sowjetow w dupie.
    • polani Re: Fredziu jest intelektualista, nabieracie sie 19.10.06, 15:15
      A;e Mandra Kobiete jestes,uwazma cie na pozomie mojego polskiego przyjaciela
      Polski Francuz.
      Ja wielu Polakow nie rozumisz kyo byli Zydy z urodo i polske komuny, oni nie
      byli syjonisci tylko polskie asimilamci co myslili ze moga polske czerwone
      wybudowac i grali to samo gre jak Gomulka i Bierut, rozkazy nie dotarly z Tel
      Avivu,
      Ja Polaka nie wybacze z wypedzenie mnie z Polski i zle traktowania na
      wroclawskim podwurku.
      Ja osobiscie chce z Libanu plaska ziemie zrobic bo nasze 3 zolnierze sa dalej
      porwani i arabstwo smieje sie z nas.
      • maska00 Re: Fredziu jest intelektualista, nabieracie sie 19.10.06, 20:42
        Fredziu, czy Ty czytasz? Ja akurat rozumiem.Tak sie złozyło, że ja byłam - to
        do wszystkich - świadkiem obu fal wyjazdów.W 56 byłam smarkata, ale dziecko
        które już raz musiało wszystko zostawić,rozumie to lepiej niż dorosli. Ja nie
        chciałam wyjezdżac z Wrocławia. Wyjeżdżali rodzice. Oni wiedzieli, co przed
        nimi jest, a dziecko zostawia całe życie i nie chce planować. Chce być tam,
        gdzie ma oswojony świat.Dlatego byłam przerażona, kiedy to spotkało inne dzieci.
        Natomiast jakos nie wierzę w "złe traktowanie" na wrocławskim podwórku.
        Coś Wam w Erec poprzestawiali w głowach. Człowieku, ja tu chodziłam do
        szkoły! Wszystkich wozili do Oświęcimia, wszyscy wiedzieli, co to był
        Holokaust. Wszyscy wiedzieli, że najbardziej ucierpiał naród zydowski, nawet
        jeśli mówiło się o "polskich obywatelach pochodzenia żydowskiego".Ale to też
        nieprawda, tak mówilo sie później. Wtedy jeszcze tak własnie było.
        Pogrom kielecki się zdarzył, ale to był przekręt. Brali w tym udział ludzie
        w mundurach, którzy powinni za to wisieć - a nie wisieli, włos im z głowy nie
        spadł.
        We Wrocławiu ludzie dopasowywali się źle.Były wyzwiska: ktos mówił z
        akcentem zza Buga, więc był "ruskiem", ktos byl "pyrą poznańską", a wszyscy
        wszystkim zazdrościli lepszego mieszkania.Każdemu sie wydawało, że z jakiejś
        protekcji inni dostali lepsze.Wierzę, ze na tej samej zasadzie byłes "zydkiem",
        czy czymś takim. Ale tylko tyle.
        • polani Re: Fredziu jest intelektualista, nabieracie sie 20.10.06, 04:57
          To Prawda ze Wroclawiani sa Moje Bliskie z Bugiem z kad pochodza moje
          rodzice,polacy wiedzieli co sie zyda stalo ale nie szanuja, zobac te maniaki
          Radio Maryjskiej na tym forum.Mnie polacy zle traktowali w szkole wroclawskiem i
          na podworku i to sie mauczyli od ich Rodzicow polska ciemnota i zacofana.
    • polani Re: Fredziu jest intelektualista, nabieracie sie 19.10.06, 15:26
      Hatikwa - Nadzieja jest hymnem Państwa Izrael

Dopóki w głębi serca

tęskni żydowska dusza.

a spoglądając na Wschód

oko wypatruje Syjonu.

jeszcze nie zginęłą nasza nadzieja.

Nadzieja dwóch tysiącleci,

że będziemy wolnym narodem w naszej ziemi,

w kraju Syjonu i Jerozolimy.

TO WSZYKTO PRZES WAS POLACY MIELISCI NAS WYGONIC DO EREC ISRALE 1000 lat temu

• tees1 cymes 19.10.06, 15:36
        O, dzisiejsze klopoty Izraela tez przez Polakow : )))))

polani napisał:
        > TO WSZYKTO PRZES WAS POLACY MIELISCI NAS WYGONIC DO EREC ISRALE 1000 lat temu
        • polani Re: cymes 20.10.06, 04:58
          Tak bo 55 lat popierowaliscie Arabstwo
    • puls.usa [...] 19.10.06, 15:47
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • maska00 Re: masko...klamiesz!!! manipulujesz -do puls.usa 19.10.06, 17:45
        A mowiłam, że intelektualista! Jak pięknie hymn Izreala przełozył na polski!
        Sam fakt, że go po polsku umie, swiadczy sam za siebie.
        Słuchaj, pulsie.usa. kto Ci o tym powiedział?
        Bo ja przy tym byłam! Jestem tu rzadkim gościem, ale od lat piszę: byłam
        świadkiem wypędzeń. Tak, jak Dana, mieszkałam w tym czasie w Łodzi, gdzie było
        mnóstwo Zydów.A nasze szkoły były od siebie o dwie ulice.Wyjezdżały moje
        kumpelki, ponieważ ich rodziców norrrrmalnie wywalili z roboty. Nie twierdzę,
        że nie było wywalania ze stołków, ale nie wyłącznie, nie wmawiaj mi tego, dobra?
        Wyjeżdżali ludzie zwykli. Nie było roztrząsania spraw, nikt nic nie mówił,
        nie przeklinał, nie rozpaczał głośno. Ale chyba to ja wiem, z kim się
        kumplowałam?
        O Twoim Ojcu już czytałam. I nawet byłam w podobnej sytuacji: u moich
        dziadka i ojca Niemcy doczytali się niemieckiego brzmienia nazwiska.Za odmowę
        podpisania volxlisty obydwaj wylądowali w obozie pracy.Dziadek przesiedział do
        końca wojny, ojciec zwiał, ukrywał się, trafił do AK.
        A po wojnie został...zaplutym karłem reakcji. Jednak tej listy nie
        podpisał, nie wiadomo było, co z nim począć w małym miescie, gdzie wszyscy się
        znaja: bohater, czy "zapluty"... więc wysłali go do Wrocławia, do odbudowy
        PKP.Niestety, był wykształciuchem, więc wiecznie na widelcu,łatwo go było
        zidentyfikowac.I owszem, próbowano tego.
        Wiem - że Fredziu z Wrocławia,czyli raczej jego rodzina przeżyła losy
        lwowiaków, wilnian, itd.Ile razy można?
        Pyskaty jest, to fakt. Za co ma nas kochać?
        Fredziu, swoją szosą Twoje posty naprawdę sa nieczytelne
        Zrozum, pulsie drogi! Nie wiem, jak gdzie - w moim łodzkim środowisku nie
        było antysemityzmu. Chodziłam do szkoły z normalnymi dziewczynami,które nie
        kryły pochodzenia. Było ich dużo, nikogo to nie obchodziło.I nagle one musiały
        wyjechać, zostawiając tu wszystko: dziciństwo, dom, chłopaków lub
        dziewczyny.Spadło to na te dzieciaki jak grom.Ja też w pewnym momencie
        zostawiłam to we Wrocławiu, ojca się nie bardzo pytali- gdzie chce
        pracować.Twój sie ukrywał, mój nie mógł " stawiać się", też był namierzony.
        Mam traumę za swoje i ich uszkodzone dzieciństwo.

• aaki być może ,ale do leczenia urazów 19.10.06, 17:28
      psychicznych sprzed 40-tu lat jest psychoanalityk a nie forumowicze
    • ben_shaprut Intelektualista? To popytaj w Netanii... Folklor.. 19.10.06, 18:45
      Jak "andrew lepper" u nas...
      • chaziaj Nilkt Zydow nie wyrzucal na sile z Polski!!! 19.10.06, 18:51
        Umozliwiono im wyjazd w jedna strone z czego skorzystali
        skwapliwie!!!
        Ci co chcieli zostac to zostali, mamy zreszta ich dzisiaj
        nawet do 5 mln. co pisal juz Wildstein.
        Neguje ta liczba holokaustowi jaki i wypedzeniom.
        • ben_shaprut Nie pieprz! Komuchy urządzały na nich nagonki i 19.10.06, 18:59
          pogromy. W Poznaniu na pogrzebie POMORDOWANYCH pojawili się NASI ŻYDZI w
          mundurach WOJSKA POLSKIEGO z KAMPANII WRZEŚNIOWEJ. Nie akceptuję ludobójczej
          polityki Izraela, ale polscy Żydzi musieliby się okazać idiotami, żeby nie
          uciec w obliczu prześladowań (niektórzy okazali się idiotami i dalej walczyli o
          wolną Rzeczpospolitą...)
          Chwała IDIOTOM!
          Dyżurny Antysemita FŚ
          • chaziaj Chora glowa czy ? 19.10.06, 19:16
            typowy wasz falsz i zaklamanie.
            Zydzi sa i zawsze byli podzieleni miedzy soba, to jest jedyna ich
            cecha jaka maja wspolna z Polakami.
            Nawet dzisiaj rzad Kalksteina jest pietnowany, tak samo jak za
            komuny wszyscy "niepodleglosciowcy" byli z pochodzenia Zydami i
            zwalczani przez swoich pobratymcow z PZPR.
            na koncu powstalo porozumienie czyli okragly stol.
            Nigdy Zydzi nie walczyli u boku Polakow, jesli nie mieli w tym swojego
            interesu, oczywiscie wolna Polska rzadzona przez Polakow to
            byl dla nich najczarniejszy scenariusz.
            Tak trwa do dzis.
            Oczywiscie ze winni za ta sytuacje sa moi rodacy, ktorzy nie interesuja
            sie swoim krajem czyli przyszloscia swoich dzieci.
            Niemcy jednak musieli miec troszke prawdy, zawsze uznawali
            Polakow za leniow i podludzi.
            • ben_shaprut Rozumiem, że głosujesz na lpr... 19.10.06, 19:19
              • chaziaj No pewnie ze na Leppera i LPR!!! 19.10.06, 19:21
                Nie znam innych polskich partii, czy to takie dziwne
                glosowac na swoich???
                • ben_shaprut Życzę ci (szczerze), żebyś tego nie odszczekał 19.10.06, 19:26
                  tak, jak ja... (PIS)
                  • chaziaj Odszczekal? 19.10.06, 19:32
                    Problem w tym jest, ze dzisiejsi Polacy sa tak zdegenerowani
                    i glupi, ze juz wcale bym sie nie zdziwil jesli Giertych okazal by
                    sie Zydem. No coz, narod polski przestal istniec jako narod, tylko
                    jakis gwaltowny kataklizm zmusil by ich do przemyslanego dzialania.
                    Wstyd mi za nich i czesto sie wstydze.
                    Brak im polskosci,nacjonalizmu jak i kultury.
                    • ben_shaprut Nie jestem twoim wrogiem, ale czy mógłbyś 19.10.06, 19:35
                      napisać coś oprócz wybuchu złości i nienawiści? Samemu mi się to na forum
                      zdarzało, ale to nie droga do dialogu...
                      • zbalansowany Co do 68 20.10.06, 03:17
                        1)Przede wszystkim wywalano Zydow ze stolkow. Ja rozumiem ze zwlaszcza w malych
                        miasteczkach moglo byc inaczej, jednak nie oszukujmy sie. W POlsce znalem
                        bardzo wielu Zydow i to grubo po 68. Nikt im nawet nie proponowal wyjazdu.

2) Wielu Zydow ktorych znam dzisiaj jest autentycznie wdziecznych Polakom, moze
                        nie za samo "wyrzucenie" a za to ze nie skierowanio pociagow z nimi do srodkowe
                        Mongolii, czy tez za Ural. Fredek jest pierwszy i jedyny ktory te sprawe
                        podnosi, reszta traktuje ten zarzut wobec Polakow jako dany nam psztczek, na
                        pewno nie traktujac go powaznie. Znam paru Zydow ktorzy musieli sie w Polsce
                        sporo nabiegac zeby udowodnic na milicji ze oni naprawde sa Zydami i ze w
                        zwiazku z tym paszport im sie "nalezy".
                        3) Owszem jak nam tu przedstawia maska dla malego dziecka taka powazna zmiana
                        moze byc powaznym szokiem, ale nie przesadzajmy, wizyta u dentysty tez takim
                        szokiem moze byc.
                        • polani Re: Co do 68 20.10.06, 05:04
                          Fajdaczek shutup , bo poszle cie do kolegow w Bali, ta ciemnota muzelmanska
                          co krzyczy allah akkbar i 300 Austrlayczkow zabici
                      • polani Re: Nie jestem twoim wrogiem, ale czy mógłbyś 20.10.06, 06:23
                        Wytlumacz mi dlaczego ganaja tutaj antisemickie Mnaiaki al la Radio Maryja,
                        znacze ze polacy u nich w genach cos z trute ?
          • polani Re: Nie pieprz! Komuchy urządzały na nich nagonki 20.10.06, 05:22
            To byli polacy co polakow mordowali tak to bylo tez w 1970r i 1981
            co piexxx achmedwaldziu. moge cie achmedow historie mauczyc od twojego
            muchameda pedofila tez.
    • o_brother [...] 20.10.06, 03:58
      • polani Re: Fredziu jest intelektualista, nabieracie sie 20.10.06, 05:11
        Stalin kochal polakow i wasz Polak Katolik Szlachczic Drzierzynki zrobil z
        niego sekretarz.
        Stalin Polaka dal 1/3 z Riechu, prawdziwe miasta nie takie shit jak z bugiem, i
        polska zrobila sie homnegyczna i nie jakas kolonia co rzdadzila 40% nie polakow
        ukraincow bialorusow.
        Stalin zdeforamtowal polska ciemna katolicka na Fabryka swiatlo i woda w kranie.
        Jak Stalin umar jak plakali polacy mowili "nas ojcie narodu umar...", moj brat
        wykonal balagan na teh imprezy i polaczki go po 4 Lat wypedzili do Erec Israel
        jako Kontrarewolcuionerza

I TO WSZYTKO NA KOSZT ZAMORDOWANYCH POLSKICH ZYDOW
        • polski_francuz To 20.10.06, 07:56
          prawda ze Polska zyskala ale i stracila. Wilno czy Lwow to zaden shit. Wroclaw
          piekny ale pozostanie juz na zawsze koscia niezgody.

Nie Stalin dawal co nie jego.

Dzielil i rzadzil, to wszystko.

PF
      • polani Re: Fredziu jest intelektualista, nabieracie sie 20.10.06, 05:19
        Stalin byl taki dobry dla zydow ze polslal kolo 200 tys polaskich zydow do
        Taigi bylego Premiera Izraela Begina, byl antikomunista niz cala polska.
        tez wszytkich syjonistwo rabinow zamknal wszytki synagogi i szkoly zydowskie.
        Stalin naewt od Goldy Meir prosil o listy Zydowskich oficerow co chceli pnatswo
        Izrael pomoc, dostal liste i poslal ich do Taigi.
        Na Gulagu bylo wiecej zydow niz polakowi to do 1989 rocku.
        • zbalansowany Re: Fredziu jest intelektualista, nabieracie sie 20.10.06, 05:48
          Fredek a kto wtedy rzadzil Rosja - taki Beria czy Jezow to kto to byli - goje?
          A tego Begine i jego pozniejszych dezerterow to kto uratowal z Syberii -
          amerykanskie zydy czy glupie Polaki co ich przyjely do swojej armii???
          A gdyby nie te 3000 polskich zydow ktorzy potem zdezerterowali w Palestynie to
          ty myslisz ze byscie mieli Eretz ???!!!!
          Tylko psi pustinski dupami by w Palestynie szczekaly, a ty dalej sprzedawalbys
          sledzie na bazarze we Wroclawiu, a w nocy przykrywal sie swoja komdra.
          Gdyby Polacy was nie wywiezli z Syberii to do 90 roku kopalibyscie tam w
          kopalniach i budowali najszczesliwszy ustroj.
          W Izraelu na glownym placu powinniscie zbudowac 50 metrowy pomnik Andersowi a
          kazdy Polak turysta w Izraelu powinien mieszkac w kazdym hotelu za darmo.
          • polani Re: Fredziu jest intelektualista, nabieracie sie 20.10.06, 06:14
            General Anders i Sikorski nie lubili zydow, andresw 60 latach prowadzil
            korespodencje z Dajanem, slyszlaem ze Pani Anders byla zydowka, biedni Rydzel z
            Radio maryji.
            Ja bylby tez zedesertowal z Andersa Wojska, co siedzial u nasw Natanii w
            Kawiarni i nie byli chetni wojowac.
            ale w 67 jak bylismy sowjetckie araby krzyczyliscie "nasze zydzi bija wanie "
            mi was wyzwolismy od sowjetow 4 wojny i z sowjeckiej bron udalo sie zlam.

Takich Polakow jak ty bylposlal do Outbacku.
        • o_brother [...] 20.10.06, 06:03
          • polani Re: Fredziu jest intelektualista, nabieracie sie 20.10.06, 06:17
            Stalin byl Gruzyn i kochal Wande wasilewska polke katoliczke
            Caly Politbiuro byl pelny polakow.
            Jak by nie bylo polakow bylby zaden komunizm.
            Dlaczego my w Izraelu nie mielismy komuche? tylko wy.
            Dzisaj tesknicie z kolejki z "M" w blocku i prace aby nie pracowac.
            • o_brother [...] 20.10.06, 06:37
              • polani Re: Fredziu jest intelektualista, nabieracie sie 20.10.06, 07:54
                Jak byniebyl wasz Szlachcic Katolik Feliks Drzierzynki nie bylby Stalin
                jego stworzene wywiady Czeka GPO NKWD KGB i polski czerwony Terror.
                Unas W Erec Israel tak kochali Stalina ze 2 bomby zuczyli na Ambasade sowjecka
                w 50 latach.Polczki jak ty sie bali nawet kamien kolo sowjetow podnosc.
                i w 53 plakali "Nasz ojciec Narodu towarzysz Stalin zginal"

My nawet nie dostalismy od Stalina Erec Israel a wy na nasze koszty 1/3 reichu
                odziskane ziemie.Nimieckie Miasta Woda Part kanalizacja Koscialy Zydowska
                nieruchomosci.To kto zrobil tutaj najlepszy geszeft na nasze koszty.
                • polski_francuz Obrona Czestochowy 20.10.06, 08:01
                  co do biura politycznego ZSRR z pierwszego okresu to nie wiem. W ostatnim
                  okresie nie bylo juz dawno Polakow a lekarzy zydowskich Stalin pogonil przed
                  smiercia.

Powiedzmy, ze Stalin umiejetnie gral na harmonijce narodow. I taka metoda
                  utrzymywal imperium.

Umiejetnie sklocil Zydow z Polakami.

I jego dzielo ciagle zywe.

PF
                  • polani Re: Obrona Czestochowy 20.10.06, 08:41
                    Zgadzam sie z toba, ale Maniaki Radio Maryja nie rozumie to.
                    Stalin wybral glupich czerwonych zydow co sprzedali siebie i swojego boga za
                    opce czerwonego Boga, z zydami syjonistow albo ultra ortodoksow nie podziewal
                    Sie spolprace to zlikwidowal labo wypedzil do Gulagu.
    • explicit Re: Fredziu jest intelektualista, nabieracie sie 20.10.06, 16:43
      To by potwierdzalo co napisalem - Fredzio jest "ofiara" rozprawy
      "chamow" z "zydami" - Heheh , tatke postawil na zlego konia ,...

Jego respekt do polskich kobiet to osobny temat ,..

"zydy byli wzeczni sowjeta oni zydow uzywali przeciwko polaka, zydy zuwazili ze
      komuna to dupa i zaczeli balgan robic az do wyjazdu w 57rocku ostanie zydowskie
      frajerzy byli przez ich sziksy(polki zonki) w 68 rocku wypedzeni.Ja chwalam
      Boga ze dalej nie mieszkalem w PRL ciemnota kombina klamstwo antysemickie" ,...

=============================================================================

Wracajac do "skrzywdzonego" , o ile dobrze pamietam to nie zabral sie z fala
      marca '68 bo juz go nie bylo , wyjechal wczesniej , to sugeruje zabral sie ze
      z fala po zadymie "chamow" z "zydami" ktora skladala sie z uprzywilejowanych
      ktorzy stracili wplywy i dali noge obawiajac sie rozliczenia ,...
      • polani Re: Fredziu jest intelektualista, nabieracie sie 22.10.06, 00:06
        Ty nalezysz do tych Polakow slasakow co dla adolfa w kopalni albo na ostfront
        sluzyli i tez chetnie w obozy jako wachmenie,dzisja mieszkasz w Reichu i drzesz
        morde dla polske i Rydzka Radio Maryja.
        • polani Re: Fredziu jest intelektualista, nabieracie sie 25.10.06, 09:01
          Czytam nawt Normana Davies ksiaszke Rising 44 nawet on napisal o jedwabnie i
          Akowcow hitlerowcow
          • zbalansowany Re: Fredziu jest intelektualista, nabieracie sie 25.10.06, 09:11
            Widzisz Fredziu bo to bylo tak:

Polacy powiedzieli Niemcom zeby Hitler na nich napadl i wypedzil wszystkich
            zydow. Hitler najpierw nie chcial, ale jak Polacy poprosili jeszcze Stalina
            zeby zrobil to samo, to sie w koncu zgodzil. Polacy witali rosyjskie i
            niemieckie czolgi kwiatami, bo wiedzieli ze ich wyzwalaja spod jewrejskiej
            okupacji. Potem zydzi walczyli dzielnie w lasach z Niemcami i Rosjanami a
            Polacy pomagali i Niemcom i Rosjanom w lapaniu zydow. Niemcy mordowali
            dzielnych zydow a Polacy rabowali. Poltem zrobila sie z tego jeszcze wieksza
            wojna, a skonczyla sie na tym ze bohaterskich zydow swiat nagrodzil dajac im
            Palestyne. Tak Fredziu konczy sie ta bajka na dobranoc.
            • polani Re: Fredziu jest intelektualista, nabieracie sie 25.10.06, 09:50
              narescie piszesz prawde o swoich polakow.
              Polaczy klaskali kiedy niemcy ukupowali wa-we
              • polani Re: Fredziu jest intelektualista, nabieracie sie 25.10.06, 09:52
                Cibie czeba wypedzic z Australi Filedmarshalla Monasza i Freyberga, razem z
                achmedow
    • polani Re: Fredziu jest intelektualista, nabieracie sie 26.10.06, 15:35
      Polacy Dlaczego Radio Maryja nie placi podatkow ?
      Jezus wasz byl biedak
    • gosc88 maska00 b.fajnie pisze. Ale czy to nie bylo 26.10.06, 16:01
      bylo tak:
      W moim odczuciu, czasach PRL, wielu Polakow (Zydow i Nie-Zydow) mialo dosc
      zycia w tamtym systemie (brak nadzieji na lepsza przyszlosc) i tylko czekali na
      okazje by z Polski prysnac. Rok 1968 dal okazje Polakom-Zydom by wydostac sie z
      tamtego syfu i wielu z nich skorzystalo z tej okazji i wyjechalo.

Ciekawe tylko ilu z nich zroblo to bez zadnego przymusu a ilu pod przymusem ??
      • polani Re: maska00 b.fajnie pisze. Ale czy to nie bylo 26.10.06, 16:09
        mnie na przyklad zmusili
        • gosc88 No ale teraz Fredziu to podobno latwo moglbys 26.10.06, 16:20
          wrocic do Polski, gdybys tylko chcial. Ja tez mieszkam poza Polska i wiem, ze
          nie jest to takie proste - troche sie przyzwyczajamy do kraju obecnego
          zamieszkania i nie ma teraz tej desperacji do kolejnej zmiany.
          • polani Re: No ale teraz Fredziu to podobno latwo moglbys 27.10.06, 11:01
            Napewno bede w Polsace przesladony na klatka schodowa w pracy i supermarkety i
            w niedziele bo nie pojde do kosciala
            • gosc88 Fredziu, nie boj sie. Teraz to w Polsce .... 27.10.06, 16:23
              do kosciola mozna chodzic i mozna tez nie chodzic - pelna wolnosc i demokracja.
              U mnie w rodzinie jedni chodza, inni nie chodza i ani jedni ani drudzy nie maja
              z tego powodu zadnych problemow.
              • polani Re: Fredziu, nie boj sie. Teraz to w Polsce .... 30.10.06, 13:42
                Araby mi powiedzieli ze mam wrocic do Kraju urody

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka