Dodaj do ulubionych

Ateny i Jerozolima - co laczy te stolice?

15.01.07, 13:46
Jestem Europejczykiem, wiec jestem Grekiem i jestem tez Zydem. Ateny? Wiadomo
- kolebka! Jerozolima? Toże - jak mawiaja Rosjanie.

Mozna by dlugo o tym pisac.

O pewnej ciekawostce architektonicznej laczacej te dwa polis opowiada Eli
Barbur. Polecam:

wirtualnemedia.pl/blog/index.php?/authors/56-Eli-Barbur/archives/774-Widoczek-z-krowa.html#extended
Obserwuj wątek
    • absztyfikant Re: Ateny i Jerozolima - co laczy te stolice? 15.01.07, 13:53
      athens.usembassy.gov/about_us/annex.htm
    • stranger.pl Pamięć o rzezi dokonanej na Grekach przez Żydów? 15.01.07, 13:59
      m.in. na greckim Cyprze? Zgadłem?

Okazuje się że była nie tylko próba kradzieży polskiej ziemi (pod rozbiorami)
      i stworzenia tu żydowskiego państwa tzw. Judeopolonii - sojusznika Cesarskich
      Niemiec i gnębiciela polskich aspiracji niepodległościowych ale w mrokach
      historii można znależć także próbe stworzenia żydowskiego państwa na Cyprze.

W 115 r. po Ch. w Cytrenie w Afryce Północnej wybuchło powstanie żydowskie.
      Ofiarą pogromów dokonywanych przez Żydów padło 222 tysiące (używająć ich
      terminologii) pogan. Następnie powstańcy uderzyli na Egipt i rozbili rzymski
      legion. Mieszkańcy Aleksandrii, mszcząc się na Żydach, urządzili w mieście
      krwawy pogrom Żydów. Wówczas żydowscy powstańcy wkroczyli do Aleksandrii i
      całkowicie zniszczyli miasto mordując jego mieszkańców (paląc także słynną
      bibloteke aleksandryjską).

W 116 r. po Chr. powstanie żydowskie rozszerzyło się na wyspę Cypr, gdzie
      Żydzi wymordowali większość mieszkańców ówczesnego Cypru tzn. 240 tysięcy
      pogan (Greków) i całkowicie zniszczyli miasto Salaminę, stolicę Cypru.
      Równocześnie wybuchło powstanie żydowskie w Mezopotamii i doszło do pogromu
      nie-Zydów.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=46530724&a=46530724
      www.izrael.badacz.org/historia/rome.html
      • z_daleka Re: Pamięć o rzezi dokonanej na Grekach przez Żyd 15.01.07, 14:07
        powstanie?
        Kiedys to byli powstancy...
        • absztyfikant Re: Pamięć o rzezi dokonanej na Grekach przez Żyd 15.01.07, 19:04
          :)))
          • stranger.pl Re: Pamięć o rzezi dokonanej na Grekach przez Żyd 16.01.07, 12:26
            absztyfikant napisał:
            > :)))

Na słowa "z_daleka"
            "powstanie?
            Kiedys to byli powstancy..."

Faktycznie to "śmieszne" gdy pomysli się, że ci powstańcy (Żydzi) dokonali
            ludobójstwa Greków.

Masz specyficzne poczucie humoru;
            Też będziesz się śmiał gdy ktoś powie: "Kiedys to byli żołnierze, zwłaszcza
            esesmani podczas II w.ś. - i dodasz do tego swój ":)""?
      • josifek Re: Pamięć o rzezi dokonanej na Grekach przez Żyd 16.01.07, 07:18
        po pierwsze nie 222 tys ale 222 milionow jak juz klamac to dobrze.
      • josifek dobre to, w roku 115 ne jacys hebrajczycy 16.01.07, 07:19
        uderzyli na Egipt, czym jajami....
      • tut_ets Re: Pamięć o rzezi dokonanej na Grekach przez Żyd 16.01.07, 07:47
        Kto taki pierdoly wymysla???
        • stranger.pl Re: Pamięć o rzezi dokonanej na Grekach przez Żyd 16.01.07, 12:19
          tut_ets napisała:

> Kto taki pierdoly wymysla???

Przecież podałem źródło - to strona netowa sympatyków Izraela i Żydów
          (polskojęzyczna). Czy kłamią według ciebie? Nie znają historii? Czy też dla
          ciebie kłamstwem jest to co jest dla ciebie niemiłe?

www.izrael.badacz.org/historia/rome.html
      • josifek Z Cyprem to prawda---tylko 16.01.07, 07:54
        1. Nie w roku 115 tylko 1572-73
        2. Nie Israleczycy tylko Turki
        3. Nie 240 tys tylko okolo polmiliona gerkow, turki w tych czasach zabili.

a pozatym dziekuje ci stranger ,ze o tym przypomniales.
        • stranger.pl O tym co jest prawdą w historii ty nie będziesz 16.01.07, 12:38
          ustalał. Jeszcze długo "nie" a potem wcale:P

PS
          To bardzo dziwne, że negujesz wiedzę podaną na... zydowskiej (historycznej)
          stronie?
    • cepekkolodziej Re: Ateny i Jerozolima - co laczy te stolice? 15.01.07, 14:02
      > Jestem Europejczykiem, wiec jestem Grekiem i jestem tez Zydem

Tu mam trudność, kolego. Żydem nie jestem, choćby z tego powodu, że zostałem ochrzczony, co oznacza, że jestem chrześcijaninem.

Grekiem? A co będę udawał Greka ---

To już lepiej zostanę europejczykiem z mojej własnej definicji - tj. Polakiem, ćwierć tym, ćwierć tamtym, ćwierć owym i ćwierć owamtym.

I to mi wystarcza. Korzeni jest sporo, bynajmniej nie dwa.
      • absztyfikant Re: Ateny i Jerozolima - co laczy te stolice? 15.01.07, 14:15
        To zupelnie tak samo jak ja:))) Aczlolwiek uwazam sie za Aborygena.

P.S.
        Chrzescijanstwa Aborygeni akurat nie wymyslili...
        • cepekkolodziej Re: Ateny i Jerozolima - co laczy te stolice? 15.01.07, 14:23
          A ja za autochtona.

Kto wymyślił, ten wymyślił. Została podjeta decyzja o oderwaniu się i radykalnie odmienna interpretacja dotychczasowych tradycji. Potwierdzana póxniej przez prawie setkę pokoleń wyznawców. Z plemienności w uniwersalność.

Zanim przeszedłem na ostry wegetarianizm, lubiłem kotlety schabowe. A ksiądz w mojej parafii nie wzdraga sie przed świeceniem na Wielkanoc symbolicznego zestawu pokarmów, w którego skład wchodzą - prominentnie - wyroby kiełbasiane.

:)
          • absztyfikant Re: Ateny i Jerozolima - co laczy te stolice? 15.01.07, 14:26
            Uniwersalnosc w ramach katolicyzmu:))) Znam dobrze encyklike 'Dominus Iesus'
            Ratzi'ego... A Izraelczycy tez ostatnio 'swoich' w Indiach znalezli.
            • cepekkolodziej Re: Ateny i Jerozolima - co laczy te stolice? 15.01.07, 14:32
              Tagjezd. Po genach ich rozpoznali. Ale znacznie bliższych genetycznie pobratymców jakoś nie mogą odnaleźć - choć są dosłownie na wyciagnięcie ręki.

No i dobra.

I nic tu nie wspomniałem o katolicyzmie czy innym -izmie. Mowa była o chrześcijaństwie.
              • absztyfikant Re: Ateny i Jerozolima - co laczy te stolice? 15.01.07, 14:33
                Chrzescijanstwo? Nie ma takiej religii.
                • cepekkolodziej Re: Ateny i Jerozolima - co laczy te stolice? 15.01.07, 14:35
                  Więc nie jestem chrześcijaninem.

No i dobra.
                  • absztyfikant Re: Ateny i Jerozolima - co laczy te stolice? 15.01.07, 14:36
                    No chyba, ze to taki jednoosobowy kosciol.
                    • cepekkolodziej Re: Ateny i Jerozolima - co laczy te stolice? 15.01.07, 14:42
                      Niech i tak będzie.

Tylko czego sie tutaj całe hordy komentatorów z Bożej łaski wywnętrzają nad islamem? Jesli nie ma chrześcijaństwa, to nie ma też islamu, nie ma hinduizmu, nie ma buddyzmu.

Eeee tam.
                      • cepekkolodziej Re: Ateny i Jerozolima - co laczy te stolice? 15.01.07, 14:47
                        A już tym bardziej nie ma judeo-chrześcijaństwa. Niedobrze. Bo nie da się mówić o judeo-kalwinizmie, albo judeo-anglikanizmie, ani judeo-prawosławiu. Sam termin judaizm staje sie podejrzany. Bo co to niby własciwie jest? Jakaś superjednolita formacja wierzeniowa?

Nie, kolego, judaizmu też nie ma.

Warto chyba napisać piosenkę ---

Refren:

I nie ma chrześcijaństwa,
                        I nie ma judaizmu,
                        Nie ma buddyzmu
                        I nie ma hinduizmu

Nawet rym wyszedł, rytmicznie też całkiem całkiem.

Mógłby zaśpiewać Turnau.
                        • cepekkolodziej Re: Ateny i Jerozolima - co laczy te stolice? 15.01.07, 14:49
                          O -
                          • absztyfikant Re: Ateny i Jerozolima - co laczy te stolice? 15.01.07, 14:52
                            Ciebie prosimy - wysluchaj nas panie.
                      • absztyfikant Re: Ateny i Jerozolima - co laczy te stolice? 15.01.07, 14:48
                        Buddyzm to relifia ateistyczna (sic!), a odlamy islamu maja bardzo wiele punktow
                        wspolnych. Poza tym islam nie jest tutaj omawiany pod katem religioznawczym,
                        tylko geopolitycznym.
                        • cepekkolodziej Re: Ateny i Jerozolima - co laczy te stolice? 15.01.07, 14:54
                          Ateistyczna w buddyzmie to może być tylko "relifia".

A odłamy tego czegoś, czego nie ma (poza jednoosobowym kościołem Cepkakolodzieja), nie maja bardzo wielu punktów wspólnych?

Chrześcijaństwo się nie pojawia w kontekście geopolitycznym?

Eeee tam.
                          • absztyfikant Re: Ateny i Jerozolima - co laczy te stolice? 15.01.07, 14:56
                            Czepiasz sie literowek i upraszczasz.
                            • cepekkolodziej Re: Ateny i Jerozolima - co laczy te stolice? 15.01.07, 14:59
                              Literówka akurat była smieszna. A uproszczenie z twojej strony. I to niejedno. Ale jeśli cię zadowala obraz buddyzmu splodzony na uzytek oświeceniowców i podrasowany przez teozofów - proszę bardzo. Be my guest.
                              • absztyfikant Re: Ateny i Jerozolima - co laczy te stolice? 15.01.07, 15:01
                                Jestem ateista i oswieceniowym liberalem - nie bede udawal, ze nie jestem
                                wielbladem. Faktycznie malo ostatnio pije i duzo pracuje.
                                • cepekkolodziej Re: Ateny i Jerozolima - co laczy te stolice? 15.01.07, 15:10
                                  No i dobra.
                                • wiosnaludzikow Re: Ateny i Jerozolima - co laczy te stolice? 16.01.07, 05:06
                                  Może mogłbyś swoją nudną i napuszoną wirtualną osobowość sprzedawać gdzieś w
                                  innym miejscu ? Faktycznie nie udajesz, że jesteś durnym wielbłądem ale nim
                                  naprawdę jesteś. Jeszcze musisz dużo pracować aby zarobić godziwie na chlebuś
                                  nasz powszedni. Tak więc pracuj i nie zanudzaj.
    • dana33 Re: Ateny i Jerozolima - co laczy te stolice? 15.01.07, 14:19
      nie wiem, o co barburowi chodzi..... ostatecznie my tez chcemy miec swojego
      jelenia na rykowisku, a co? :)))))
      • absztyfikant Re: Ateny i Jerozolima - co laczy te stolice? 15.01.07, 14:24
        Szacuneczek sie jeleniowi jednak nalezy, a pracownicy Knessetu nie wykazali sie
        nalezyta atencja w stosunku do mistrza. No ale w koncu sama pisalas, ze tam jest
        bardzo zimno, a temperatura minusowa:)))) Pociesze Cie: w Polsce jeszcze
        zimniej:)))))))))))))))))))))))))
        • dana33 Re: Ateny i Jerozolima - co laczy te stolice? 15.01.07, 14:57
          nu, ale dobrze ze oddali do muzeum, to juz swiadczy o IQ miedzy 30 a 40, nie?
          mogli powiedziec roznoszacej herbatkie, ze "jak chcesz to mozesz to wziac"...
          teraz od razu dopisz sobie reszte sensacji a la "news of the world"....
          za 50 lat, wnukowie tej roznoszacej zechca odnowic kuchnie i oddadza lub
          sprzedadza na flea market w tel avivie rozne rupiecie ze starej kuchni, miedzy
          innymi i ta krowe... :))) moja wnuczka, ktora napewno oddziedziczy po mnie
          zachwyt flea marketami odwiedzajac tel avivski zobaczy ta krowe i kupi ja za
          powiedzmy, 50 szekli... przyniesie triumfalnie do domu i odkurzajac znajdzie po
          drugiej stronie jakies pieczatki stare i inne podpisy.... wprawdzie nie bedzie
          miala pojecia co oznacza podpis chagall, ale dla pewnosci poleci z tym do
          jakiejs galerii sztuki niezrozumialej (czytaj nowoczesnej) i sie zapyta who is
          who albo what is it..... tam jej natychmiast zaproponuja kupic od niej krowe za
          powiedzmy 250 tysiecy szekli. wprawdzie wnuczka nie wie kto to chagall, ale
          wie, jako porzadna, czysto etnicznie israelska zydowka, ze jak daja 250 000, to
          to jest napewno warte conajmniej 300 000. kulezanka poradzi jej pojechac w
          londyn i isc do sotheby's. ona wykorzysta pretekst do odwiedzenia baker street i
          poleci el alem do londynu.... tam dostanie okolo powiedzmy 3 milionow dolarow
          co jej starczy na zakupy w harrods, na ogolocenie baker street, na odwiedzenie
          soho i na nowa kuchnie w jerozolimie. za reszte pojedzie do lodzi, zobaczyc,
          gdzie urodzila sie babcia... :))))

hihihi..... teraz czekam na cos specyficznego.... zobacze, czy dostane... :)))
          • krystian71 Re: Ateny i Jerozolima - co laczy te stolice? 15.01.07, 15:14
            > hihihi..... teraz czekam na cos specyficznego.... zobacze, czy dostane... :)))

nie dostaniesz, bo duchy waszych nawiedzonych artystow znaja was doskonale ,i
            wiedza,co myslec na temat zydowskiej fascynacji sztuka,ktora nie da sie
            przelozyc na szekle, o czym marzysz popuszczajac cugle charakterystycznej dla
            swojej nacji imaginacji.
            Nawet nie przyjda w srodku nocy,by cie straszyc .
            Ale pomarzyc zawsze wolno.
            Arap marzy o wielkich interesach w Polsce, tez mu wolno, przecie, bo wie,ze
            teraz jest najlepszy moment, bo Polska w ktorej chwilowo zydzi sa na
            cenzurowanym, zyskala wiarygodnosc swiata i pod wzgledem finansoweych
            inwestycji zajela 3 miejsce w Europie i podobno 7-me w swiecie , sadzac po
            rankingach podawanych w nieprzyjaznym Kaczorom TVN-ie.
            Ale trzeba sie spieszyc,bo jak sie pod wplywem tych rankingow Zydy zleca by
            geszefty robic, wiadomo ze polski market natychmiast zadoluje i spodziewanych
            zyskow nie przyniesie.
            To sprawa chwilowa , z radosci,ze mafijnego,agenturalnego kapitalu sie pozbyla.
            Jak zacznie wracac, wszelkie stymulacje szlag trafi.
            Podobnie jak twoje, bazujace na sztuce zydowskiego Nikifora
            • dana33 Re: Ateny i Jerozolima - co laczy te stolice? 15.01.07, 15:23
              jezuuuuuu, krysteeeeeeeek......
              nu, nie moge...... posmialam sie niezle..... szurniety jestes niezle,
              chloptas... nu, git, tak macie. genetycznie..... :))))
              • krystian71 konefka 15.01.07, 15:49
                to jest fantastyczne,
                Takich DOSLOWNIE postow jak w tej chwili skierowanych do mnie z twej
                strony ,czytalem dziesiatki.
                Watek o plagiacie europejcko-azjatyckim, a ty zgodnie z tryndem nawet sama
                siebie plagiatujesz.
                Wiec przyjmijmy,ze post twoj dostaje numer 1 bis i juz sie nie musisz
                wysilac,ani ja czytac.OK.
                Ponumenrujmy wszelkie twoje nudnawe posty, dla dobra czytelnikow.
                OK?
                Albo umowmy sie,ze na temat architektury ew.muzyki ,zaden zyd sie nie bedzie
                wypowiadal.
                OK?
                • absztyfikant Re: konefka 15.01.07, 15:58
                  Spadaj pijanico na baobab.
                  • krystian71 a ty, co slabosilny, pod konefke sie podszywasz? 15.01.07, 16:17
                    mofel niefachowo swoj deal zrobil?
    • krystian71 Re: Ateny i Jerozolima - co laczy te stolice? 15.01.07, 14:50
      juz wiem, architektura ambasady amerykanskiej w Atenach, wzorowana na budynku
      Knesetu, a te oba powielajace wzory atenskiego Partenonu.
      O to chodzilo?
      Znam ten bol,przy niektorych maloplodnych architektach,az chce sie zakrzyknac.
      Tyle osiedli w Polsce zwiedzilem,a zawsze bylem w Leningradzie
      • absztyfikant Re: Ateny i Jerozolima - co laczy te stolice? 15.01.07, 14:53
        St. Petersburg (komuna sie skonczyla kolego) to jeden wielki plagiat. Piotr
        Wielki skopiowal kilka zachodnioeuropejskich miast i ulepil Piotrogrod:)))
        • krystian71 Re: Ateny i Jerozolima - co laczy te stolice? 15.01.07, 15:40
          nie zalapujesz tawariszcz.
          St.Petersburg a Leningrad to dwa rozne miasta.
          Pierwsze piekne,tworzone na zlecenie i za pieniadze Piotra Wielkiego,gdzie
          wyzywali sie najwspanialsi europejscy architekci , drugie smutne i nudne wprost
          z zydo-komuszej szkoly plagiatu architektonicznego ,ze z gory zalozonym
          deficytem wyobrazni ( to wiadomo, wystarczy popatrzec na wschodnio europejskie
          synagogi ) i deficytem srodkow,warunkujacych powstawanie tzw leningradzkich
          fabryk domow
          • absztyfikant Re: Ateny i Jerozolima - co laczy te stolice? 15.01.07, 15:45
            Dana cos Ci napisala przed chwila, a mi sie nie chce powtarzac:)))))
            • krystian71 Re: Ateny i Jerozolima - co laczy te stolice? 15.01.07, 15:52
              ja jej tez nie, dlatego, to co napisala ponumerowalem
              To jest adekwatne do wszelkiej zydowskiej tzw tworczosci.
              Na drugi raz , zwyczajnie nr.ref podaj
              Greki sie uciesza, ze z jednego pnia wyrastacie.
              To ludek o duzym poczuciu humoru
              • absztyfikant Re: Ateny i Jerozolima - co laczy te stolice? 15.01.07, 16:01
                Ty sie lepiej na temat Grekow nie wypowiadaj, bo bardzo szybko cie osmieszyc
                moge. Moja daleka krewna wyszla kupe lat temu za maz za prawdziwego Greka z
                Grecji i dzieki nim sporo o tym kraju wiem. A teraz odmarsz.
                • krystian71 Re: Ateny i Jerozolima - co laczy te stolice? 15.01.07, 16:20
                  no tak,ze tez ja na to nie wpadlem ,a to przeciez jasne,ze wszelka informacje o
                  greckiej kulturze czerpiesz od dalekiej krewnej i to zdaleka.
                  Greckie przyslowie mowi:
                  "zobaczyl zyd Greka i dal noge"
    • aaki jerozolima nie jest stolicą 15.01.07, 16:12
      .
      • absztyfikant Re: jerozolima nie jest stolicą 15.01.07, 16:14
        www.youtube.com/watch?v=L8Co7IzOyhwJEST.
        • aaki Re: jerozolima nie jest stolicą 15.01.07, 16:18
          raczej nie otwieram twoich linków-ale może mi go strescic
          • absztyfikant poprawiony link 15.01.07, 16:28
            www.youtube.com/watch?v=L8Co7IzOyhw
          • lechu112 jerozolima nie jest stolicą-aaka znowu w bledzie 20.01.07, 22:50
            • absztyfikant Re: jerozolima nie jest stolicą-aaka znowu w ble 20.01.07, 22:52
              Jest.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka