Dodaj do ulubionych

Dziwny kontekst

19.04.07, 04:34
W zwiazku z Dniem Pamięci Holokaustu w Haaretzu artykuł:

Sixty years later, police still asked to assist Nazi manhunt

Pierwsze zdanie:

<<More than 60 years after World War II ended, Israeli police are still helping investigate war crimes against Jews in that era.>>

Ale The International Crime Unit received four requests for inquests and assistance in investigations in 2006 and three in the previous year.

In July 2006, for example, Poland asked Israel to question 10 Israelis who had allegedly taken part, as partisans, in an attack on a Polish village in January 1944.

Several villagers who were suspected as Nazi collaborators were assassinated in the attack.

The Israeli investigators traced only two of the suspects, as six had already died and the whereabouts of two others remain unknown. The Israeli witnesses told the investigators that they were not familiar with the event.

However, at the same time police found evidence in Yad Vashem of six other partisans who did know of the attack on the village.>>

Wynika z tego, że chodzi o Koniuchy. Czyżby rozpoczynano sledztwo przeciwko niektórym byłym mieszkańcom Koniuchów jako "nazistowkim kolaborantom" (Nazi collaborators)?

Z tego, co wiem, to zamordowano (nie: "assassinated") nie kilka, a znacznie więcej osób, i bardzo się tym później chlubiono, jako wielkim wyczynem bojowym. Dziwne, że teraz nagle nie ma tych, co pisali artykuły, wydawali książki, nie ma tych, którzy cytowali gęsto z tych książek. Nagle nic. Nikt nic nie wie. A może ataku na Koniuchy w ogóle nie było? Tylko zlikwidowano paru "białych faszystów"?
Obserwuj wątek
    • cepekkolodziej Re: Dziwny kontekst - link 19.04.07, 04:37
      www.haaretz.com/hasen/spages/849154.html
      • zbalansowany Re: Dziwny kontekst - link 19.04.07, 04:59
        Cep - Dana ma racje, - ty jestes prowokator.
        Przeciez ty doskonale wiesz ze tych chlopow nie zamordowali zydzi, tylko
        KOMUNISCI!!!! - a ci zydami z definicji byc nie mogli.
        • maglara Re: Dziwny kontekst - link 19.04.07, 14:01
          a skad tam komunisci, to cienkie bolki byly, to zamordowali SOWIECCY
          PARTYZANCI :))))
    • dana33 Re: Dziwny kontekst 19.04.07, 10:49
      albo sie bedziesz ograniczal w twoich cytatach, albo bede cie zglaszac do
      wyciecia, bo jak wiesz, nie wolno wklejac takich dlugich cytatow, prowokatorze.
    • cepekkolodziej Re: Dziwny kontekst 19.04.07, 12:54
      Nie mogę, doprawdy, pojąć, dlaczego informacja o zbrodni w Koniuchach ukazała się akurat w tym a nie innym dniu i w takim własnie w kontekście.

Przecież Holokaust Holokaustem, ale tych ludzi w Koniuchach akurat mordować nie było trzeba. I jeszcze potem się chlubić, że się ich rozwaliło paręset, że byli doskonale uzbrojeni, że akcja doskonale zorganizowana i poprowadzona, że nie wydostał się nikt, że wystrzelano nawet bydło.

Ale tu niezorientowany czytelnik może odnieść wrażenie, że IPN poprosiło stronę izraelską o pomoc w sprawie ukarania zbrodniarzy winnych śmierci Żydów. To wynika z tytułu artykułu i z jego pierwszej części.

W sumie: jak w czeskim filmie. Albo: to było dawno i nieprawda.
      • dana33 Re: Dziwny kontekst 19.04.07, 13:46
        prawda? bylo dawno.... i jak widac z odglosu na twoj nastepny prowokacyjny
        poscik, nie bardzo to kogos dzisiaj interesuje....
        dokladnie zreszta jak i ciebie sprawy historii innego narodu, na ktore mi
        napisales swego czasu, ze to bylo dawno i nie bardzo cie interesuje....
        no i swieta racja jeszcze raz.... holocaust holocaustem, ale tych ludzi akurat
        mordowac nie bylo trzeba.... i potem chodzic w futrach pomordowanych i sie
        chlubic....

nu, podbijaj sobie ten watek dalej.... ostatecznie mamy wolnosc slowa i
        demokracje...
        • maglara Re: Dziwny kontekst 19.04.07, 14:05
          Dana a moze ty tak co juz o tych sowieckich partyzantach by wspomniala o
          imieniu mordachej, jakov, salomon i inne, a ?
          • dana33 Re: Dziwny kontekst 19.04.07, 14:11
            a po co? wy o tym wspominacie od rana do wieczora. wiec wam pokazuje, ze byli
            tez i inni, o imionach stasiek, jasiek i zdzicho. chcecie sie licytowac, to
            prosze. nie ja zaczynam licytacje tutaj, bo jest mi jasne, ze zadna strona nie
            byla swieta. chociaz powody do ich zachowania rozne. ale jak wy tak lubicie,
            nu, to piszcie dalej. ja tutaj, zeby wam wlasnie tych jasiow, stasiow i
            zdzichow pod nos podstawic w odpowiedzi. doszlo teraz? giiit....
            • maglara Re: Dziwny kontekst 19.04.07, 14:47
              a ty dana dalej nic verstanden. Ja mowie o mordechajach, joskach, moskach z
              sowieckej (przymruzenie oka - zydowskiej) partyzantki, a ty mi o zdziskach,
              stanislawach, jozkach z Polskiej, wez kapuj ty ze no!

dana , ja widze roznice, kto jak partyzantke uprawial.
              Polacy dla wolnosci i przeciw Niemcom a "sowietskaja" - czyt. zydowska

dla zarcia i grabiezy !!!
              • dana33 Re: Dziwny kontekst 19.04.07, 14:52
                maglarcia.... ja wszystko verstanden... to ty nic nie verstanden... idz sie
                doucz najpierw, poczytaj literature, a potem oskarzaj.....
                ale ja mam dobre serce, wiec cie uprzedzam z gory, ze nie wyjdziesz ladnie w
                tej licytacji, tak ze lepiej zakoncz to...
                ty wiesz... ze mna latwo nie jest.. :)))
                • maglara Re: Dziwny kontekst 19.04.07, 15:52
                  akurat tak sie sklada ze zabciu mnie w tym temacie ciociu nie zalamiesz,
                  robimy pojedynk slonce ty moje ?
      • cepekkolodziej Re: Dziwny kontekst 19.04.07, 19:59
        Gdyby władzom izraelskim trudno było znaleźć świadków/sprawców, ich nazwiska są z pewnością do odnalezienia w publikacji:

Lazar Chaim, Destruction and Resistance, New York 1985, Shengold Publishers [książka opublikowana we współpracy z Museum of Combatants and Partisans in Israel]

[У мэмуарах Хаіма Лазара «Зьнішчэньне і супраціў» (Destruction and Resistance. New York: Shengold Publishers, 1985) так апісваюцца гэтыя падзеі: «Штаб брыгады вырашыў зраўняць Канюхі зь зямлёй, каб даць прыклад іншым».

nn.by/index.pl?theme=history&article=2005101402 ]

www.alibris.com/search/books/isbn/088400113X
        • dana33 Re: Dziwny kontekst 19.04.07, 20:37
          nu, cepowaty...... napisz do israelskich wladz i podaj im to zrodlo informacji:
          Prime Minister's Office
          3 Kaplan St.
          P.O.B. 187
          Kiryat Ben-Gurion
          Jerusalem 91919
          Tel: 972-2-6705555
          Fax: 972-2-5664838
          Website: www.pmo.gov.il
          E-mail: pm_eng@pmo.gov.il
          Contact information

jak juz napiszesz i bedziesz to mial z glowy, to wtedy napisz i do twojego
          rzadu, ktory ma od lat trudnosci ze znalezieniem szmalcownikow, jako i tez
          mordercow z jedwabnego, wasocza i reszty miejscowosci, w ktorych twoi rodacy
          mordowali zydow na kopy.
          powodzenia!!!!!
    • splitme Re: Dziwny kontekst 19.04.07, 20:40
      Linki nieczynne :))) ,...

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=51984361&v=2&s=0

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka