cyniol Re: dlaczego caly swiat ma taka niska opinie o Po 20.07.07, 14:38 Caly swiat to znaczy kto dokladnie? Odpowiedz Link Zgłoś
bywszy1 Re: ?+ 20.07.07, 14:46 Jak caly to caly. Chyba ze zaswiaty pozostaja. Ale to juz nie jest swiat. Odpowiedz Link Zgłoś
bam_buko Re: dlaczego caly swiat ma taka niska opinie o Po 24.07.07, 13:28 cyniol napisał: > Caly swiat to znaczy kto dokladnie? dokladnie to tak mysli perry(nie zawsze)...no i ten jednojajowy idiot(zawsze) Odpowiedz Link Zgłoś
cyniol Re: dlaczego caly swiat ma taka niska opinie o Po 20.07.07, 14:56 Wlasnie bardzo wzgledne pojecie "caly swiat". Istnieje ten drugi swiat, ktory ma obiektywne jak i pozytywne opinie o Polsce. Zalezy tylko jakie opinie i przez kogo propagowane sa w centrum zaineresowania odbiorcy. Jako przykladem posluze sie artykulem o Polsce w The New York Times. www.frontpagemag.com/Articles/ReadArticle.asp?ID=11441 Odpowiedz Link Zgłoś
j-k budury, opinia o Polsce jest dzis lepsza 20.07.07, 15:07 niz 30 ,a nawet 10 lat temu... A rok w rok odwiedzam 2 - 3 kraje europejskie (rozne za kazdym razem) wiec mam dobra baze do porownan. W potocznej opinii, mimo, ze wielu Polakom (niestety czesto slusznie), nadal sie patrzy na rece - to Polska jest krajem ,ktoremu sie "UDALO" (dosc bezproblmowo) przejsc ze Wschodu na Zachod i z socjalizmu na kapitalizm. Odpowiedz Link Zgłoś
cyniol Re: Obiektywna strona edukacyjna 20.07.07, 15:16 o Polsce w czasie II wojny swiatowej. www.ushmm.org/education/resource/poles/poles.php?menu=/export/home/www/doc_root/education/foreducators/include/menu.txt&bgcolor=CD9544 Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Katolicyzm 20.07.07, 15:28 bo do tego pijesz jest dla Polakow nie tylko religia ale zastepstwem panstwa. Czegos sie pewnie uczyl, jesli do polskich szkol chodziles. I te historyczne wiezi jeszcze dlugo zostana. Co do zlego widzenia Polski, to niezbyt o czym mowisz. Polacy sa cenieni we Francji, Belgii, Niemczech, Stanach, Australii jako ludzie pracowici i z pomyslunkiem. Sa tacy, niestety, ktorzy nam kiepska prase robia. Ale siejac ten wiatr zbieraja w zaplacie huragan. PF Odpowiedz Link Zgłoś
cyniol Re: Wdalem sie przypadkiem z Kanadycjzykiem 20.07.07, 15:31 spotkanym w sklepie w rozmowe. Kiedy usyszal, ze jestem Polakiem powiedzial: O, Polak, jestescie potega w dziedzinie teatru wspolczesnego. Po czym zaczal sypac nazwiskami. Musze przyznac, ze mnie zadziwil niepomiernie. Sa ludzie na swiecie, ktorzy inetresuja sie rowniez kultura. Link jest dostepny w wielu jezykach. www.culture.pl/pl/culture/artykuly/es_teatr_9020 Odpowiedz Link Zgłoś
cyniol Re: The New York Times o Krakowie 20.07.07, 15:37 jako najpopularniejszym miescie dla mlodziezy z calego swiata. travel.nytimes.com/2007/05/27/travel/27next-1.html Odpowiedz Link Zgłoś
cyniol Re: History of Poland in 10 minutes 20.07.07, 15:43 www.youtube.com/watch?v=Quld5950v6w Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorzlubomirski Zla opinie maja tylko ci, ktorzy sie z nami zetkne 20.07.07, 15:50 li. Inni kojarza jakis dziwny kraj w biednej czesci Europy, katolicki, prymitywny i zapijaczony ale nie maja nic do nas. ostanio poznalem nawet brazylyjke w Eidhoven, ktora jak sie dowiedziala ze jestem Polakiem powiedzialem ze poleczki juz za 4 Euro przyjedzdaja pracowac, handluja miedzy soba praca i chamstwem oraz niskimi cenami chca wszystkim wygryzc. W Antwerpii zas, otworzono program nauki jezyka niderlandzikiego specjalnie dla polskich sprzataczek (99% Polek w belgii to sprzataczki) zeby wprowadzic je do kultury euorpejskiej i oswoic je jak marokanki czy turczynki z zachodnimi standartami. Raz poszedlem na polska impre w Antwerpii i musze powiedzeic ze maroko z tej perspektywy jest blizesze Euopy, przynajmniej znaja tam jakis europejski jezyk i w wogle arobowie moga sie ze wszystkimi dogadac czego o Polakach na zachodei powiedzeic nie mozna. dodtakow widoczny seksizm wobec kobiet, przemoc wobec kobiet w domu oraz na dykotece, nieraz widzialem jak polskiej dysce pijak swoja zapijaczona dzeiwczyne za kudly do domu ciagnal, pozatym mordobicie na kazdej gwarantowane. Kiedys poznalem kolumbijke nie wiedziala ze jestem z Polski i mowila o Polakach do swojej kolezanki ladrones. Innym razem odwozilem ddwie dziewczyny z Wenezueli i tez sie zalily na Polaczkow. Mieszakm od lat za granica w roznych krajach. ostatnio opinia sie bardzo pogorszyla nawet wsrod nam odleglych narodow. W takich krajach jak Holandia, niemcy, belgia, UK jestesmy w percepcji dalego za Rumunami czy Bulgarami o Wegrach, Rosjanach czy Czechach to nawet nie wspomne. Na zachodzie gdy powiesz ze jestes komunista - wszyscy cie lubia nie ma problemu, jestes cool, gdy powiesz ze jestes katolikiem wszyscy mysla ze jestes jakis swir, fundametalistyczny na dodatek najgorsze co moze byc teraz, pieprzony ajatollach. Oni tu maja awersje na religie szczegolnie na katolikow a patrzac na Polakow pijosow, dresowcow , zlodzeij i damskich bokserow utwierdzaja sie w tym przekonaniu. Tydzien temu bylem na polskiej imprezie, wszyscy faceci lysi i co drugi tekst ze wszystkie flamaki to "pedaly" i coby tu zapierd.... Taka wyglada 70% narodu tacy sa Polacy a ich rodzice teraz przejeli wladze. W zadnym innym narodzei nie widzialem takiej tolerancji dla zlodzieji i pijusow. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Czytam co piszesz 20.07.07, 15:53 i chce mi sie wymiotowac. Jak smiesz takie chamstwo rozpowszechniac. I jak mozesz takie glupoty pisac. Jesli sam siebie nie szanujesz inni ciebie nie uszanuja. JA CIEBIE NIE SZANUJE! PF Odpowiedz Link Zgłoś
cyniol Re: Czytam co piszesz 20.07.07, 16:02 polski_francuz napisał: > i chce mi sie wymiotowac. > > Jak smiesz takie chamstwo rozpowszechniac. I jak mozesz takie glupoty pisac. > > Jesli sam siebie nie szanujesz inni ciebie nie uszanuja. > > JA CIEBIE NIE SZANUJE! > > PF To czlowiek chory nieuleczalnie na nienawisc do siebie samego. Moje dzieci z racji swojej pracy jezdza czesto do Polski ze swoimi przyjaciolmi z krajow Europy Zachodniej. Przyjaciele ci sa zakochani w Polsce. Ponadto niektorzy zaczeli uczyc sie w ramach hobby jezyka polskiego! Odpowiedz Link Zgłoś
cyniol Re: Czytam co piszesz 20.07.07, 16:11 jesli oprowadzalbym znajomego po spelunkach kanadyjskich, gogo barach, dzielnicach gdzie prostytutki stoja nocami na ulicach, pokazywalbym bezdomnych spiacych przy metrze, zebrakow na ulicach, narkomanow myjacych szyby w samochodach ,pokazywalbym listy czytelnikow do redakcji proszacych policje, aby cos zrobila ze strzykawkami i prezerwatywami w ich ogrodach, to jakie wrazenia z pobytu w Kanadzie mialby ten turysta? Zaiste w dziwnym srodowisku obraca sie grzegorzlubomirski. Wydawaloby sie, ze le nom oblige:))) Odpowiedz Link Zgłoś
cyniol Re: Zla opinie maja tylko ci, ktorzy sie z nami z 20.07.07, 15:58 grzegorzlubomirski napisał: > > > Mieszakm od lat za granica w roznych krajach. ostatnio opinia sie bardzo > pogorszyla nawet wsrod nam odleglych narodow. W takich krajach jak Holandia, > niemcy, belgia, UK jestesmy w percepcji dalego za Rumunami czy Bulgarami o > Wegrach, Rosjanach czy Czechach to nawet nie wspomne. > > Na zachodzie gdy powiesz ze jestes komunista - wszyscy cie lubia nie ma > problemu, jestes cool, gdy powiesz ze jestes katolikiem wszyscy mysla ze jestes > > jakis swir, fundametalistyczny na dodatek najgorsze co moze byc teraz, > pieprzony ajatollach. Oni tu maja awersje na religie szczegolnie na katolikow Doprawdy z dziwnymi ludzmi masz kontakt. Wyobraz sobie, ze spotykam zydow, ktorzy twierdza, ze jesli jestes religijny katolik czy tez protestant twierdza, ze jestes porzadnym czlowiekiem, poniewaz religia niczego zlego nie uczy. Oczywiscie poza islamem. Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorzlubomirski Zyjcie dalej w swoich iluzjach, tez je mialem. 20.07.07, 16:59 ja mowie o rzeczywistosci taka jaka jest a nie o iluzjach z czasow PRLu. 90% Polakow za granica to pracownicy fizyczni, idzcie na jaks Polska impreze nieorganizowna przez ambasade, gdzie towarzysto jest przetrzebione i wyselekcjonowane to zobaczycie co katolicyzm i wodka zrobili z tym narodem. Tak naprawde jest gorzej niz to opisalem, duzo gorzej. Ratuje nas tylko fakt ze Zachod jest politycznie poprawny i nie mozna nikogo otwarcie dyskryminowac. Wybierz sobie dowolna polska knajpe dyskoteke w Brukseli, Antwerpii, Eindhoven, Kolonii itp spedz tam wieczor jezeli przynajmniej raz nie bedzei solidnego mordobicia to jestem w stanie zwrocic za spozyte napoje. Taka jest niestety prawda. Moje dzieci maja znajomych z Zachodu smiechu warte, jesne ze maja, maja ich takze czasem Albanczycy, czy Rumuni, co w zaden sposob nie swiadczy o opini tych krajow. Odpowiedz Link Zgłoś
cyniol Re: No prosze, jak to nam rozjasnia umysly 20.07.07, 16:39 jakiej religii jest wyznawca nasz arystokrata i dlaczego jeco rozmowcy nie lubia katoli. • W Europie za to jest poligamia wertykalna np: 5 Przeczytaj komentowany artykuł » grzegorzlubomirski 19.07.07, 12:53 + odpowiedz zon jedna po drugiej i dodatkowo jeszcze pare mlodych dupencji na boku. To jest model wyzszy kulturowo. • Re: W Europie za to jest poligamia wertykalna np: Przeczytaj komentowany artykuł » cyniol 19.07.07, 14:04 + odpowiedz W wyzszym kulturowo islamie rozwod jest rowniez mniej skomplikowana procedura. Idac z duchem nowoczesnosci nawet SMSy sa akceptowane. "Rozwód może przeprowadzony przez mężczyznę, niezależnie od powodu. Rozwód w takim wypadku przeprowadzony jest poprzez trzykrotne wypowiedzenie formuły Rozwodzę się z tobą (Już w XXI w. w jednym ze stanów Malezji uznano za spełniające ten wymóg wysłanie wiadomości SMS o tej treści). W razie rozwodu mąż musi zwrócić żonie posag w podwójnej wysokości. Opieka nad dziećmi przysługuje mężczyźnie." • masz pojecie jak glupi jasiu o orgii, podlaczym Przeczytaj komentowany artykuł » grzegorzlubomirski 19.07.07, 14:54 + odpowiedz bym arabskie linki ale i tak nie zrozumiesz. W wiekszosci krajow arabskich rozwod jest rzadkoscia i zreszta tak jak w Europie najczesciej to kobieta go chce. W Europie wiecej par sie rozwodzi niz pozostaja do konca ze soba. W islamie jest jeszcze odwrotnie, ale moze pojda z postepem i to zmienia? • Re: masz pojecie jak glupi jasiu o orgii, podlacz Przeczytaj komentowany artykuł » cyniol 19.07.07, 16:44 + odpowiedz grzegorzlubomirski napisał: > bym arabskie linki ale i tak nie zrozumiesz. Arabskich linkow i islamskiej propagandy na pewno nie zrozumiem, wiec dobrze ze nie wysilales sie. Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorzlubomirski Sam jestem katolikiem a arabski znam dlatego 20.07.07, 17:08 ze wczesniej znalem hebrajski mieszkajac w Izraelu, wiadomo jezyki pokrewne, latwiej bylo sie nauczyc, potem pracowalem w Libanie. to idz na impreze np: w Londynie i powiedz ze jestes katolikiem, szybko przyjaciol sobie nie znajdziesz, zas w Libanie jak najbardziej. Oprocz tego znam wiekszosc zachodnich poza portugalskim oraz chinski, tak wiec niczego mi tutaj nie przylepisz. Wyznanie katolickie podawalem nawet w niemczech gdzie z tej okazji placilem podatki, choc bardzo dobrze wiem ze byla to czesto zbrodnicza instytucja. Ale uwazam ze takich rzeczy jak narodowsc czy wyznanie sie nie zmienia, gdyz to wszystko i tak jeden pies. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka283 Re: Sam jestem katolikiem a arabski znam dlatego 20.07.07, 19:57 Ja mieszkam w niemczech, i moge ci poweidziec, ze zla opinie to maja tylko politycy!! Narod, ludzie, polaki nie!! Polacy sa szanowani tu przedewszystkim za prace! Takze niemcy nie maja nic przeciwko polakom!! pozdrowka Odpowiedz Link Zgłoś
cyniol Re: Sam jestem katolikiem a arabski znam dlatego 20.07.07, 23:48 grzegorzlubomirski napisał: > ze wczesniej znalem hebrajski mieszkajac w Izraelu, wiadomo jezyki pokrewne, > latwiej bylo sie nauczyc, potem pracowalem w Libanie. > > > to idz na impreze np: w Londynie i powiedz ze jestes katolikiem, szybko > przyjaciol sobie nie znajdziesz, zas w Libanie jak najbardziej. > > > Oprocz tego znam wiekszosc zachodnich poza portugalskim oraz chinski, tak wiec > niczego mi tutaj nie przylepisz. > > Wyznanie katolickie podawalem nawet w niemczech gdzie z tej okazji placilem > podatki, choc bardzo dobrze wiem ze byla to czesto zbrodnicza instytucja. > > Ale uwazam ze takich rzeczy jak narodowsc czy wyznanie sie nie zmienia, gdyz to > > wszystko i tak jeden pies. Dziwne, ze na dyskotekach pytaja ciebie o twoje wyznanie. Jeszcze nigdy w zyciu z czyms takim sie nie zetknalem. Mowi sie po prostu jestem Polakiem. W ogole w jakich to barach, klubach zabawach dyskutuje sie na temat religii, zamiast bawic sie? Zreszta wedlug ostatnich sondazy wynika, ze tylko 14% Polakow uwaza, ze aby byc Polakiem trzeba tez byc rzymskim katolikiem - wynika z najnowszego sondazu CBOS. Ponad 60% uwaza, ze *nalezy przede wszystkim czuc sie Polakiem*. Sondaz przeprowadzono na reprezentatywnej grupie spoleczenstwa. Wedlug ciebie w bardziej zlaicyzowanych spoleczenstwach pytaja czlowieka jaka religie wyznaje? Pisales o Niemczech, a przeciez wsrod Niemcow jest 26.5mln katolikow co stanowi prawie 30% spoleczenstwa. Nigdy nie spotkales tam katolika? Twoje wypowiedzi na temat islamu sa w tym kontekscie bardzo podejrzane. Nikt o zdrowych zmyslach nie moglby takich bzdur pisac. Wiesz zapewne, ze nazwiska rodow arystokratycznych w Polsce sa zastrzezone. Jakim prawem przybrales w takim razie ten nick? Aby uwiarygodnic prawdziwosc twoich antykatolickich i proislamskich wypowiedzi? Czy ty nie zdajesz sobie sprawy, ze Lubomirski nigdy w dyskusji nie uzylby argumentu: znasz sie jak glupi jasiu na orgii. Nie bede przytaczal tu innych twoich chamskich wybrykow na forum. Wobec powyzszego postanowilem skonfrontowac z moim znajomym Lubomirskim po kadzieli mieszkajacym w USA wiarygodnosc Grzegorza Lubomirskiego z forum Swiat. Na pewno nie slyszal o istnieniu takiego osobnika. Dobrze, ze zamiesciles troche detali z twojego zyciorysu. Zapewne wiesz, ze arystokracja uczona jest swojego drzewa genealogicznego jeszcze przed rozpoczeciem nauki w szkole podstawowej. Ponadto przesle mu kopie twoich wypocin. Odpowiedz Link Zgłoś
tia666 co za jednomyslnosc 20.07.07, 21:20 hehe podobnie jak kiedys caly swiat pod patronatem golabka dążył do pokoju, tylko cos mu skrzydelka odjeba...... Odpowiedz Link Zgłoś
cyniol Re: co za jednomyslnosc 21.07.07, 00:51 tia666 napisał: > hehe podobnie jak kiedys caly swiat pod patronatem golabka dążył do pokoju, > tylko cos mu skrzydelka odjeba.... Czy komukolwiek przeszkadza jednomyslnosc na erecu? Imponujacy byl zlot krukow na watek o liscie z nazwiskami. Przypmnialo mi sie Rozdziobia nas kruki, wrony Zeromskiego, hehe Odpowiedz Link Zgłoś
rccc Re: dlaczego caly swiat ma taka niska opinie o Po 20.07.07, 21:22 Przynajmniej nikt nas nie uwaza za najwieksze zagrozenie dla pokoju. www.worldnetdaily.com/news/article.asp?ARTICLE_ID=35383 Odpowiedz Link Zgłoś
rccc Re: dlaczego caly swiat ma taka niska opinie o Po 20.07.07, 21:28 A tutaj nieco nowsze wyniki "popularnosci" krajow: news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/6421597.stm Odpowiedz Link Zgłoś
cyniol Re: dlaczego caly swiat ma taka niska opinie o Po 21.07.07, 00:58 rccc napisał: > A tutaj nieco nowsze wyniki "popularnosci" krajow: > news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/6421597.stm To niemozliwe, zeby Polacy byli bardziej lubiani niz te kraje przodujace w sondazu. Jaks manipulacja musiala przy tym badaniu nastapic, inaczej nie da sie tego wytlumaczyc:))) Odpowiedz Link Zgłoś
cyniol Re: no dlaczego tak caly swiat mysli? 20.07.07, 21:40 Sondaz przeprowadzony wsrod mieszkancow 27 krajow na swiecie.Najbardziej nielubianym panstwem sa??? No kto zgadnie? Podpowiem, palme pierwszenstwa dzierzy Izrael po nim Iran i USA. Polski tam jakos nie widac. LOL www.antiwar.com/lobe/?articleid=10636 Odpowiedz Link Zgłoś
cs137 Re: "taką" niską opinię? To chyba przesada. 21.07.07, 02:58 Na podstawie moich osobistych doświadczeń (25 lat w USA) i kontaktów z ludźmi jakoś nie odnosze wrażenia, że my Polacy mamy taka znów fatalną opinie. Byc moze w okolicach takich polskich "gett" jak Greenpoint lub jemu podobne opinia jest nieco zaszargana. Ale gdzie indziej w USA to raczej nie. Ja raczej nie spotkałem sie z niesympatyczna reakcją, kiedy sie przedstawiałem jako Polak. Odpowiedz Link Zgłoś
cyniol Re: dlaczego caly swiat ma taka niska opinie o Po 21.07.07, 03:59 Przypomniala mi sie moja konwersacja z moim fryzjerem Wlochem. Musze przyznac, ze mnie mocno zadziwila jego wiedza na temat IIWS. Pewne jest tylko to, ze od kogos to zaslyszal. Zaczelo sie niewinnie. Otoz opowiadal mi o swoim bracie mieszkajacym we Wloszech nad morzem. Ja na to odpowiedzialem, ze szczesliwi jestescie majac tyle morz wokol swojego kraju. My Polacy mamy tylko 500 km jednego morza i to jeszcze Niemcy chcieli nam wydrzec. On na to sciszonym glosem: wiem, slyszalem, ze Niemcy z wami te wojne rozpoczeli z zawisci, ze mieliscie tylu wspanialych naukowcow, atystow, muzykow... Oni po prostu chcieli was zniszczyc. Musze dodac, ze z sympatii do Polski za swoje uslugi liczy 10 dolarow mniej ode mnie niz od reszty klientow. Odpowiedz Link Zgłoś
cyniol Re: dlaczego caly swiat ma taka niska opinie o Po 21.07.07, 05:25 perry.perry napisał: > www.polonica.net/ > Zstanawia mnie co perry. perry, zyd ortodoksyjny szuka na tych stronach internetowych? Mnie Polakowi nie przyszloby do glowy tam szperac. Nie przyszloby mi rowniez do glowy sledzenie stron internetowych ortodoksow czy jak tam sie oni nazywaja. Malo tego, nie interesuje mnie rowniez prasa izraelska. Gdzie Rzym a gdzie Krym. Perry. perry siedzi w Izraelu, ale tak wlasciwie to od Polski odczepic sie nie moze. Inni siedza w Szwecji od parudziesieciu lat i tez Polski nadal kurczowo sie trzymaja. Oczywiscie tylko w sensie opluwania i szkalowania. Czy ta Polska ma jakis magnes w sobie? O co tu wlasciwie chodzi? Naprawde coraz bardziej ten narod zydowski zadziwia mnie. Najbardziej szokujcy jest fakt, ze perry. perry uwaza sie za caly swiat!!! Gdyby chcialo mi sie posurfowac po podobnych nacjonalistycznych stronach internetowych Izraela to znalazlbym ich bez liku. Jedyna roznica jest to, ze w wydaniu Izreala jest to cacy, ale Polska z tego powodu ma "miec niska opinie" na swiecie, pozwole sobie posluzyc sie okresleniem perry. perry. Przeszkadza tobie polski nacjonalizm, ale w czym? Czy moglbys blizej to wyjasnic perry.perry zalozycielu watku? Mnie nie przeszkadza nacjonalizm izraelski, a dlaczego polski tak cie drazni? Nie ineresuje cie natomiast nacjonalizma niemiecki czy tez francuski i angielski. Tamte nacjonalizmy sa przez swiat lubiane, a polski nie? Dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
marysia57 Re: dlaczego caly swiat ma taka niska opinie o Po 24.07.07, 06:30 Odpowiedz na twoje pytanie jest prosta. Wszystkim "perrom.perrom" w w Szwecji, USA, Izraelu i na calym swiecie sola w oku jest ze POLSKA nadal JEST POLSKA i od lat robia wszystko aby narod ponizyc, opluc, zniewazyc i mlodym pokoleniom wpoic przekonanie o bezwartosciowosci.Wiedza ze narod nie wierzacy w swa wartosc przetrwac nie moze. Zapominaja tylko o jednym ze Polacy nigdy sie nie poddadza i zawsze byli i beda dumni ze swojego jezyka, religii i tradycji. Odpowiedz Link Zgłoś
atorma dlatego, ze Polska pozbyla sie suwerennosci 21.07.07, 05:45 i wolnosci i oddala sie w niewole mafiom globalnej finansjery. Oczywiscie nie zrobila tego Polska, tylko zdradzieccy politcy, ktorzy rzadzili Polska od 1989 r. Odpowiedz Link Zgłoś
pan666 dlaczego caly swiat ma taka niska opinie o ... 24.07.07, 12:46 .. Polakach ??? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=209&w=65840316&a=66400390 Odpowiedz Link Zgłoś
de_oakville Re: dlaczego caly swiat ma taka niska opinie o .. 25.07.07, 10:31 A o kim swiat ma wysoka opinie? Nie ma jej nawet o sobie samym. A juz z pewnoscia nie o tych, ktorzy przyjezdzaja do innych aby im czyscic toalety, bez wzgledu na to jakiej sa narodowosci. Z kolei ci "czysciciele toalet" patrza czesto na swoich "chlebodawcow" z zazdroscia myslac o nich (podobnie jak Tadeusz Chyla w piosence zaczynajacej sie od slow "Cysorz to ma klawe zycie..."), ze "w sumie dobrze byc cesarzem choc to swinia i krwiopijca". Marsjanie z pewnoscia nie mieliby wysokiej opinii o Ziemianach. "... i dziwne jest to, ze od tylu lat czlowiekiem gardzi czlowiek" (Czeslaw Niemen, "Dziwny jest ten swiat") Odpowiedz Link Zgłoś
cyniol Re: dlaczego caly swiat ma taka niska opinie o Po 25.07.07, 12:44 Zalatwilem kiedys prace mojej znajomej lekarce anestezjolog u Kanadyjczyka do sprzatania mieszkania. Ow Kanadyjczyk nie mogl sie nachwalic jej dokladnosci w pracy. Bardzo tez ja szanowal. Mial tylko jeden problem, nie potrafil wydawac jej polecen. Twierdzil, ze po prostu glupio mu jest, ze ona jest zmuszona u niego sprzatac. Czy jest to moralne, ze on ja zatrudnia. Tlumaczylem mu, ze ona na razie tylko to moze robic. Taki mial dylemat ten porzadny czlowiek. Nie mogl sie tez nadziwic do jakich spustoszen, wypaczen i upodlenia narodu moze doprowadzic komunizm. Odpowiedz Link Zgłoś
de_oakville Re: dlaczego caly swiat ma taka niska opinie o Po 25.07.07, 16:03 cyniol napisał: > Ow Kanadyjczyk nie mogl sie nachwalic jej dokladnosci w > pracy. Bardzo tez ja szanowal. Mial tylko jeden problem, nie potrafil wydawac > jej polecen. Twierdzil, ze po prostu glupio mu jest, ze ona jest zmuszona u > niego sprzatac. Wierze w to, bo sam zetknalem sie z wieloma Kanadyjczykami-szefami o podobnych cechach charakteru. Ale zawsze byl to rodowity Kanadyjczyk, wychowany od urodzenia w Kanadzie "daleko od (europejskiej) szosy", a nie na przyklad jakis przyjezdny znad Wisly, ktory dorobiwszy sie wlasnej firmy realizowalby za oceanem swoje wyobrazenia o "wolnej amerykance" wyniesione z PRL-u. Przy takim nawet sam "Al Capone" czesto by sie schowal. Odpowiedz Link Zgłoś
swantevit Glupota i niezdarnosc zawsze srodlem kpin 26.07.07, 17:07 Po początkowym srogim ucisku Austria przyznała oderwanej od Rzeczypospolitej Małopolsce szeroką autonomię. W roku 1866 zaczął działać sejm galicyjski z siedzibą we Lwowie. Polakatolik odzyskał bardzo znaczny wpływ na rządy we własnym kraju. Polityka wewnętrzna, administracja, szkolnictwo, życie kulturalne, społeczne i gospodarcze znalazło się znów w rękach szlachty. Tym się tłumaczy, dlaczego kraj, w którym nadal utrzymywał się na widowni bohater czasów saskich, polakatolik, pozostał krajem nędzy. Nie Poznańskiego, ani Królestwa Kongresowego, ale właśnie "Nędzę Galicji" opisał Szczepanowski: "Formy rządu polskie, język polski, możliwość dana pracy swobodnej, a niedołęstwo, bałamuctwo i nieradność na wszystkich szczeblach życia publicznego. (...) Przeciętny Galicjanin pracuje za ćwierć a je za pół człowieka". Według Szczepanowskiego, za jego czasów umierało w Galicji z nędzy 55.000 ludzi rocznie! Równie nędznie jak gospodarstwo przedstawiała się w Galicji oświata, pozostawiona przez rząd zaborczy we władaniu autonomicznych władz szkolnych. Wyniki zestawił Aleksander Świętochowski następująco: "W Czechach, posiadających o jeden milion ludność mniejszą było ( w 1901) 17.900 klas ludowych, w Galicji 8.668. W Czechach szkół jednoklasowych 19%, w Galicji 67,6%. W Czechach dzieci pozbawionych nauki czytania 174, w Galicji 278.946. W Czechach całodzienna nauka odbywała się w 5.023 szkołach, w Galicji w 274. W Czechach analfabetów (powyżej 6 lat) było 4,70 na 100, w Galicji 67,74. Ze wszystkich prowincji austriackich Galicja stała w oświacie najniżej: A przecież posiadała autonomię, sejm i rząd krajowy". Właśnie dlatego. W tym rządzie, w tym sejmie kwitły w najlepsze, na progu XX wieku, rodzime tradycje z czasów księdza Baki. Na sejmie w roku 1887 w czasie obrad o przymusie szkolnym, wystąpił poseł Paweł Popiel: "Przymus szkolny to potworność. Ustawa, która ustawowo zmusza człowieka do kształcenia się, prowadzi do socjalizmu. Szkoła powinna być wyznaniowa i ograniczona w nauce. Nauki przyrodnicze i literatura podkopują spokój ludności, wydzierają łaskę Boga i żywot wieczny. Nauczyciel duchowny lepszy będzie niż świecki. W seminariach nauczycielskich powinni kandydatów mniej uczyć. Kandydat z miernym uzdolnieniem będzie najlepszym nauczycielem". Na tymże sejmie prawił poseł hr. Stadnicki: "Wolimy zakładać skromne ochronki pod kierownictwem prostych sióstr służebniczek, niż mieć u siebie szkoły ludowe pospolite, obawiając się trucizny, które one w dzieciach wiejskich zaszczepiają. Dziecko ludu pod wpływem szkoły traci prostotę chłopa a nie nabywa cywilizacji, traci rozsądek a nie nabywa wiadomości; traci na nieszczęście bardzo często i wiarę". Nic przeto dziwnego, że uchwała sejmowa z roku 1895 zalecała, by seminaria dla nauczycieli ludowych posiadały: "mniejszy, więcej praktyczny plan nauk i połączone były z klasztorami męskimi, w których zakonnicy udzielaliby kandydatom stosownej nauki i wpływali w kierunku moralnym na ich przyszły zawód i stanowisko". Na zakończenie, jeszcze jeden fragment mowy posła Torosiewiczata wygłoszonej na sejmie w roku 1899: "Nie jest zamiarem naszym, tworzyć malkontentów, którzy stają się ciężarem dla kraju. I na to wydawać miliony! Z tych więc powodów nie należy przeuczać naszych dzieci w szkołach, przede wszystkim należy je wychowywać religijnie, a do zwykłej nauki nie potrzeba uczonych pedagogów, którzy stawiają wielkie wymagania i żądają zapłaty".37 Jak widzimy, brakuje jedynie wołania expressis verbis o jezuitów, a mielibyśmy kubek w kubek instrukcje sejmików w sprawach szkolnictwa, instrukcje z roku 1790. Takie były poglądy i takie rządy tych, co ocaleli spod noża i piły rabacji. Nie wyrzucali oni swoich milionów na oświatę. Według świadectwa Szczepanowskiego z roku 1879, Galicja wydawała na wódkę, piwo i wino 36-40 milionów, na całe zaś szkolnictwo krajowe - 8 milionów rocznie, czyli pięć razy mniej. Galicję lat 1866 - 1918 można uważać za miniaturę osiemnastowiecznej I Rzplitej, z tym, że ingerencji obcej w wewnętrzne życie kraju, takiej jak ongiś Durinich, Repninów, Stackelbergów, Archettich, nie było. Swobody w zaborze austriackim były tym większe a ich niewykorzystanie tym bardziej potępienia godne, że ministrami Austrii bywali Polacy, że premierem rządu w Wiedniu w latach 1895 - 1897 był Polak, Kazimierz Badeni, że w austriackim parlamencie ponad 1/5 składu stanowili posłowie z Galicji, a liczba urzędników Polaków w centralnej administracji w Wiedniu dochodziła do 8%. Patrzył na to wszystko Szczepanowski i gorzkie snuł refleksje. Przerażający kontrast pomiędzy tym, co oglądał za granicą a potworną nędzą galicyjską stał się dla niego bodźcem w jego syzyfowych wysiłkach poruszenia stojących wód polskiego życia. Pełne tragizmu są te wysiłki, ślepe porywy nieprzeciętnego umysłu, który, choć widział jasno polską rzeczywistość, do jej zatrutych źródeł dokopać się nie umiał. Umysł, który stać było na trzeźwe porównanie życia krajów niekatolickich z nędzą krajów skatoliczonych, cofa się jednak przed wyciągnięciem logicznego wniosku. Na drodze do takiego wniosku stanął mur absolutu świadomości narodowej i muru tego Szczepanowski przebić nie zdołał. Pomimo wszystko, do czego w swych przemyśleniach doszedł, Szczepanowski nie może sobie wyobrazić Polski bez katolicyzmu: "Polska więc będzie katolicką i będzie w przyszłości dzieliła losy katolicyzmu, tak samo jak je dzieliła w przeszłości. A te losy straszne są od trzech wieków, od chwili, w której powstała Reformacja i dojrzała rewolucja. Gdy patrzymy na to, co się od tego czasu dzieje z narodami katolickimi, to serce się ściska i strach przejmuje na myśl, że my do nich należymy - należeć musimy. Gdyby przyszłość nie miała być lepszą od przeszłości, to los taki promienia nadziei lepszego bytu nie zostawiłby. Bo w tym okresie narody katolickie żyją jakby pod klątwą bożą, wydziedziczone od wszelkich nabytków postępu i cywilizacji, tym bardziej upośledzone, im wyłączniej są katolickimi ". Wieś galicyjska tonęła w wulgarnym katolicyzmie. Pamiętniki Wincentego Witosa stanowią najbardziej miarodajny w tym względzie dokument. Klerykalizm panoszył się w życiu kulturalnym kraju. Na otwarcie roku akademickiego 1885 na uniwersytecie lwowskim wykład inauguracyjny miał prof. Benedykt Dybowski, zoolog, niepodległościowiec, znany darwinista. Obecni przedstawiciele episkopatu w pewnej chwili ostentacyjnie opuścili aulę. Odpowiedz Link Zgłoś
de_oakville Re: Glupota i niezdarnosc zawsze srodlem kpin 27.07.07, 11:59 swantevit napisał: > Gdy patrzymy na to, co się od tego czasu dzieje z narodami > katolickimi, to serce się ściska i strach przejmuje na myśl, że my do nich > należymy - należeć musimy. Bawarczycy i Austriacy to rowniez narody katolickie. To co sie z nimi dzieje, nie jest wcale takie przerazajace, moze kiedys bylo ze wzgledu na Adolfa H.(Austriaka) i Hermanna G. (Bawarczyka) - napawalo strachem, ale poza tym w historii nie bylo nigdy powodu, aby sie zbytnio ich bac. "My do nich nalezymy - nalezec musimy", jednak czesto nie stosujemy sie do zasad i nauk kosciola, wolac na przyklad uzywac na co dzien "laciny furmanskiej" niz koscielnej. A czasy wyjatkowego rozkwitu "laciny furmanskiej" przypadaja wlasnie na lata 1945 - 1989, a wiec czasy glownie ateistyczne i bezbozne. I to przeraza. Odpowiedz Link Zgłoś