Dodaj do ulubionych

KRL-D kraj otwarty na swiat

26.07.07, 23:24
Proponuje dac w tym watku linki do spolek zagranicznych obecne w KRL-D, zeby
pokazac ze KRL-D jest krajem otwartym i ze ograniczenie w tym otwarcie sa
wylacznie spodobowane przez stan wojenny panujacy w tym kraju :

www.kcpartnership.com/offices.htm
Obserwuj wątek
    • untochables Re: KRL-D kraj otwarty na swiat 26.07.07, 23:39
      PKS Olsztyn

stan wojenny od 54 lat hehehehhe
      ludzie z południa mają to gdzieś ten stan wojny i się rozwijają a KRLD nawet
      prądu już nie ma by pomniki oświetalć

brednie
      • nicolas1981 Re: KRL-D kraj otwarty na swiat 27.07.07, 09:34
        To w takim razie czemu Korea Południowa potrzebuje Stany Zjednoczone na
        granicy, w takiej sytuacje mają pieska i więc Korea Południowa rozwija się bo
        wie że "wielki brat" moze im pomoc, KRL-D jest suwerennym krajem i potrzebuje
        być pieskem jak Korea Południowa.
        • untochables Re: KRL-D kraj otwarty na swiat 27.07.07, 11:33
          w takim razie
          dlaczego skoro wszystko jest takie świetne ludzie w KRLD są odcięci od świata
          żeby nie widzieli że w wielu miejscach na świecie ludziom żyje sie dobrze bez
          portretu wodza na ścianie, że można mieć swój samochód i dom prywatny, i dostęp
          do interenetu, przez skype pogadać ze znajomymi w wiedniu - dlaczego skora tak
          sa świetnie otwarci to nie funkcjonuje ???
        • bugsior Re: KRL-D kraj otwarty na swiat 27.07.07, 12:00
          Nicolas, nawet Bartek peka ze smiechu jak to czyta.
          • kajetanb52 Re: KRL-D kraj otwarty na swiat 27.07.07, 12:04
            Francuz jest więc co się dziwisz. Żabojady zawsze miały dziwne ciągoty do
            komunizmu. Czasami sobie myślę że dobrze by było gdyby wujcio Stalin zamiast na
            Łabie zatrzymał się na Atlantyku. 50 lat najlepszego z ustrojów nawet im
            wyprostowałoby by poglądy na ten ustrój społeczny ;)
            • nicolas1981 Re: KRL-D kraj otwarty na swiat 27.07.07, 13:21
              za racizm mozna zostac ukarana pare lat kajetan wiec uspokoj sie

Pozatym wciaz mowie : czemu w takim razie jest wojsko amerikanskie po drugiej
              stronie

www.northkorea.pl

zapraszam
              • kajetanb52 Re: KRL-D kraj otwarty na swiat 27.07.07, 13:55
                nicolas1981 napisał:

> za racizm mozna zostac ukarana pare lat kajetan wiec uspokoj sie

Umieram ze strachu :D
                >
                > Pozatym wciaz mowie : czemu w takim razie jest wojsko amerikanskie po drugiej
                > stronie

Gdyby Jankesów tam nie było to miłująca pokój rodzina Kimów już dawno by
                Południe rozjechała czołgami. Pamiętam jak nas w szkole uczyli że komunizm nade
                wszystko miłuje pokój, ale będziemy musieli wywołać jeszcze jedna wojna z
                kapitalistami i burżujami. I wiesz jaki miał być cel tej wojny ?
                To miała być wojna o pokój. Nie żyłeś nigdy pod czerwonym butem, więc nie wiesz
                o co chodzi. Zresztą nawet komunizm w wersji wschodnioeuropejskiej nie ma
                porównania do tego co się tam dzieje.
                • nicolas1981 Re: KRL-D kraj otwarty na swiat 27.07.07, 16:15
                  Kajetan

Nie zycze sobie zebys skomentowala moje pochodzenie szczegolnie ze nie znasz go
                  Poza tym nie znasz mnie oprocz moje imionia wiec nie mozesz wiedziec czy zylem
                  czy nie podczas komuny w Polsce.

Nie wyrazam sie do twojej osoby w takich slowach szczegółnie oburzajacych co do
                  twego pochodzenia.

Moge zrozumiec ze nie zgadzasz sie i jestem gotów słuchać twoją opinie ale
                  wyzywanie jak twoje twierdzi o dziecinskie zachowanie przypominajac mi menele.

• kajetanb52 Re: KRL-D kraj otwarty na swiat 27.07.07, 17:34
                    Lenin takich jak ty określił pieszczotliwie mianem "użytecznych idiotów". Tak
                    możesz się już na mnie obrazić.
                    • nicolas1981 Re: KRL-D kraj otwarty na swiat 27.07.07, 17:42
                      Moze ktoś zna inne spółki poza moja wymienione i Bartka
                • norma_dd Re: KRL-D kraj otwarty na swiat 27.07.07, 16:39
                  Kajetanie,
                  stosujesz argumenty ad personam, "Nie żyłeś nigdy pod czerwonym butem, więc nie
                  wiesz o co chodzi."
                  Ja też nie żyłam pod czerwonym butem, komunizm znam z opowiadań i mglistych
                  wspomnień z dziecińtwa, do późnej młodości Marks z opowieści "ludzi starszej
                  daty" był wcieleniem zła.
                  ALE pod wpływem bliższej lektury jego dzieł oraz wątków biograficznych ze
                  zdziwieniem (zapewne także i twoim) dowiedziałam się, że Marks był pacyfistą,
                  był za rewolucją ale najbardziej chciał żeby przebiegała pokojowo. Kierowalo nim
                  wspolczucie dla wyzyskiwanych proletariuszy, byl wrazliwy na drugiego człowieka.
                  źródła: Szacki, Ritzer i teksty źródłowe

Tak w ramach dygresji, ale w sumie nie do konca, bo wszak mimo deklaracji krld
                  komunizm ma pare wspolnych punktów z dzucze.
                  • kajetanb52 Re: KRL-D kraj otwarty na swiat 27.07.07, 17:33
                    norma_dd napisała:

> Kajetanie,
                    > stosujesz argumenty ad personam, "Nie żyłeś nigdy pod czerwonym butem, więc nie
                    > wiesz o co chodzi."

A nie mam racji? Czytać książki a poczuć na własnej skórze to dwie różne rzeczy.

> Ja też nie żyłam pod czerwonym butem, komunizm znam z opowiadań i mglistych
                    > wspomnień z dziecińtwa, do późnej młodości Marks z opowieści "ludzi starszej
                    > daty" był wcieleniem zła.
                    > ALE pod wpływem bliższej lektury jego dzieł oraz wątków biograficznych ze
                    > zdziwieniem (zapewne także i twoim) dowiedziałam się, że Marks był pacyfistą,
                    > był za rewolucją ale najbardziej chciał żeby przebiegała pokojowo. Kierowalo ni
                    > m
                    > wspolczucie dla wyzyskiwanych proletariuszy, byl wrazliwy na drugiego człowieka

To ze współczucia w takim razie taki ZSRR wymordował kilkadziesiąt milionów
                    swoich obywateli. Wszak cytując "Idee Marksa wiecznie żywe" tam były ?

• norma_dd Re: KRL-D kraj otwarty na swiat 27.07.07, 18:51
                      Racja, doświadczenie też jest ważne, ale nie wystarczające.
                      wyobraźnie i analogiczne doświadczenie też jest ważne.

A komunizm ZSRR i KRLD ma tyle wspólnego z ideologią Marksa,
                      co katolicka inkwizycja do poglądów Jezusa.

Aby państwo miało wejść w komunizm (wg. Marksa) musiało spełniać pewne warunki
                      m.in.:
                      - "odpowiedni poziom warunków materialnych"
                      - "dojrzała, zdeterminowana, zjednoczona partia robotnicza" (Ritzer, rodział o
                      Marksie fragment "Czy teoria MArksa straciła aktualność")

a w przypadku dotychczas zaistnialych ustrojow komunistycznych waruki powyzsze
                      nie byly spelniane, stad to krzywe zwierciadlo.
                      • kajetanb52 Re: KRL-D kraj otwarty na swiat 27.07.07, 19:54
                        Acha, czyli idea dobra ale wykonanie złe. Też już gdzieś to słyszałem..... A
                        tak, to się nazywało "okres błędów i wypaczeń" po których miał być już raj tfu
                        komunizm na ziemi.
                        • norma_dd Re: KRL-D kraj otwarty na swiat 28.07.07, 09:31
                          to ze nikt jeszcze nie probowal ustroju nazywac utopią to nie znaczy ze
                          wprowadzana w zycie przez glupich ludzi , utopia nie stalaby sie obozem
                          koncentracyjnym.

jest wiele nazw: utopia, idylla, demokracja, komunizm, i jeden cel: szczescie
                          i jedno wykonanie: nierealne
    • bugsior Re: KRL-D kraj otwarty na swiat 27.07.07, 11:59
      Jezu, Nicolas, temperatura Ci podskoczyla, 'nawrocili' cie, czy moze...
      przyjales taktyke B.?
      • nicolas1981 Re: KRL-D kraj otwarty na swiat 27.07.07, 13:23
        Po dlugich rozmowach z Bartkiem uwazam ze jak on trzeba patrzyć objektywnie nad
        sytuacja i stad moje poglady sa bardzo podobnie do pogladow Bartka innaczej
        mowiac ja i bartek patrzymy w tym samym kierunku.

• bugsior Re: KRL-D kraj otwarty na swiat 27.07.07, 17:01
          > ja i bartek patrzymy w tym samym kierunku.

...hehe, dobre. Znaczy sie w kierunku Ambasady KRLD...?
          • nicolas1981 Re: KRL-D kraj otwarty na swiat 27.07.07, 17:02
            Moja odpowiedz jest jasna więc twoja interpretacja należy do ciebie.
            • bugsior Re: KRL-D kraj otwarty na swiat 27.07.07, 17:04
              Bartek 2.

Nicolas, lepiej pisales jak byles Nicolasem a nie Bartkiem 2.

:(
    • kim_bar_tek Re: KRL-D kraj otwarty na swiat 27.07.07, 16:26
      mam wrażenie, że wątek jak zawsze popadł w dygresyjną odnogę :) poza wrzuconą
      przez Nicolasa firmą wiem o wielu innych spółkach zagranicznych jakie są
      ulokowane w KRLD: DHL, ABB, Fiat, Alcatel, Siemens. Oprogramowanie do
      południowokoreańskich telefonów komórkowych powstaje w KRL-D. Wiele filmów
      animowanych.
      W ekonomii kraju widać ożywienie: Kim Yong Nam ostatnio ruszył w turnee
      zagraniczne - podpisuje ciekawe umowy. Przywódca Kim Dzong Il spotkał się z
      Minister SZ Chin, zaraz po tym delegacja z Pyongyangu ruszyła do Pekinu.
      Korea Południowa chce inwestować i inwestuje na Północny, uważam, że nie ma co
      tutaj mieszać w to polityki - era propagandowej wrogości dawno się już
      skończyła. Koreańczyk z Koreańczykiem zawsze się dogada.
      • nicolas1981 Re: KRL-D kraj otwarty na swiat 27.07.07, 16:29
        a dokladniej wczoraj algeria dzis egipt

zrodlo : BBC Monitoring
        • kim_bar_tek Re: KRL-D kraj otwarty na swiat 27.07.07, 16:32
          wedle mojej wiedzy Etiopia, ale delegacje KRL-D ostro krążą po świecie ostatnimi
          czasy - jak przypuszczam ściągają kapitał do kraju.
          • nicolas1981 Re: KRL-D kraj otwarty na swiat 27.07.07, 16:40
            No nie zle deale się robią z KRL-D tania siła robocza, moze za pare lat KRL-D
            Będą Komunistym Tajwanem
            • untochables Re: KRL-D kraj otwarty na swiat 27.07.07, 17:53
              tzn że jak wrócą z tej eskapady to KRLD będzie krajem mlekiem i miodme
              płynącym ??

będzie wolno mieć tel kom, antene satelitarną na dachu własnego domu,
              kapitalizm ludowy wyprze demokracje ludową, co niedziele własnym fiatem będzie
              można skoczyć do seulu odwiedzić dawno nie widzianą rodzine ? Przylecą tanie
              linie lotnicze, a w kinach wyświetlą "szklaną pułapke 4" ? w ramach dni kultury
              Koreańsko Amerykańskiej

TAK TAK TO BĘDZIE WYGLĄDAĆ - CZY JAK ???

a wracając do Francji - jedną z najbardziej doktrynerskich stalinowskich partii
              była Francuska Partia Komunistyczna - kto ma czas niech się zagłebi w lekturze
              i odnajdzie jacy sławni rzeźnicy wzorowali sie na doktrynach tej partii w
              czasie swojego pobytu w Paryżu ;P
              • nicolas1981 Re: KRL-D kraj otwarty na swiat 27.07.07, 17:55
                Kiedy Bush Senior lub inny Amerikanin czy wszystko zmieniło się z dnia na dzien?

Myśle ze każdy może sie domyśleć
                • bugsior Re: KRL-D kraj otwarty na swiat 27.07.07, 17:56
                  ??????????
                • kajetanb52 Re: KRL-D kraj otwarty na swiat 27.07.07, 18:04
                  Co ma Busch do tego ? Rozumiem że to jego wina że ludzie umierają tam z głodu,
                  są obozy koncentracyjne, nie można mieć komórek a za oglądanie kiczowatych
                  seriali z południa staje się przed plutonem ? Gdyby nie było tej wrednej Ameryki
                  to północ płynęłaby mlekiem i miodem ?
                  • bugsior Re: KRL-D kraj otwarty na swiat 27.07.07, 18:09
                    A my wszyscy mielibysmy na gebach sowieckiego buciora...
          • kajetanb52 Re: KRL-D kraj otwarty na swiat 27.07.07, 19:59
            Egipt, Etiopia, Algieria. Trzy największe potęgi gospodarcze świata.
    • agmani Re: KRL-D kraj otwarty na swiat 28.07.07, 22:47
      Bardzo otwarty.
      Inwestycje na kazdym kroku, nie w zamknietej strefie, tylko ogolnie, dostepne
      dla obywateli. Kazdy Koreanczyk ma internet, bez cenzury oczywiscie, oglada
      filmy zza granicy... ba, jak tylko ma ochote, wyciaga paszport z szuflady i
      jednym z licznych samolotow rejsowych udaje sie w wybrana czesc swiata.
      Ncolasie, Twoje poglady sa takim kuriozum, ze nie ma mowy, abys sam w nie
      wierzyl. Niezaleznie od bycia Francuzem, to naprawde nie jest narod idiotow, a
      do tego niepismiennych, ktorzy nie sa w stanie zweryfikowac posiadanych przez
      siebie informacji (chocby w internecie, ale mowie o powaznych stronach, a nie
      jakichs utopistach).
      • erteel Re: KRL-D kraj otwarty na swiat 29.07.07, 00:58
        nigdy nic nie wiadomo patrząc na ten filmik
        pl.youtube.com/watch?v=xCX9wYroK0E ;)
      • nicolas1981 Re: KRL-D kraj otwarty na swiat 29.07.07, 10:32
        Nie rozumiem czegos, pisze o to ze sa firmy zagraniczne w tym kraju a ty
        piszesz mi o paszportach itd co to ma do sprawy?
        Pytasz o otwartosc, KRL-D czuje sie zagrozona przez podwojne wojsko na granicy
        i wiec ogranicza ruch w kraju itd..
        Tak nie kazdy ma internet w KRL-D, a nawet prawie nikt ale mysle ze wskaznik
        internet do mieszkanca jest podobny do krajow w Afryce itd..
        Nie rozumiem czemu jest dewiacja tematu, a wrocac do niego DHL jest obecny w
        KRL-D
        • bugsior Re: KRL-D kraj otwarty na swiat 29.07.07, 10:55
          Hehe, Bartek 2.
        • agmani Re: KRL-D kraj otwarty na swiat 29.07.07, 12:27
          nicolas1981 napisał:

> Nie rozumiem czegos, pisze o to ze sa firmy zagraniczne w tym kraju a ty
          > piszesz mi o paszportach itd co to ma do sprawy?

poniewaz po polsku "otwarcie na swiat" oznacza wiecej niz kilka inwestycji
          opartych na taniej sile roboczej. Takze to, ze panstwo nie reglamentuje
          obywatelom kontaktow ze swiatem zewnetrznym.
          Po drugie, te firmy inwestuja w specjalnych strefach. Dlaczego, skoro to taki
          otwartry kraj, nie moga inwestowac, gdzie chca, a Koreanczycy nie moga z tego
          korzystac?
          > Pytasz o otwartosc, KRL-D czuje sie zagrozona przez podwojne wojsko na granicy
          > i wiec ogranicza ruch w kraju itd..

Ogranicza tez prad, jedzenie i kilka innych niby podstawowych spraw. Nie
          ogranicza wolnych mediow, wolnych wyborow, mozliwosci wyjazdu obywateli za
          granice (nie nomenklatury, szpiegow i zbiegow) - nie ogranicza, bo tego nie ma w
          ogole.
          > Tak nie kazdy ma internet w KRL-D, a nawet prawie nikt ale mysle ze wskaznik
          > internet do mieszkanca jest podobny do krajow w Afryce itd..
          Tylko w Korei internet jest cenzurowany, to gorzej niz w Afryce ;). Ale prawda,
          ze wszelkie inne wskazniki zycia plasuja Koree przy najbiedniejszych krajach Afryki.

> Nie rozumiem czemu jest dewiacja tematu, a wrocac do niego DHL jest obecny w
          > KRL-D

i co z tego? Przecietny Koreanczyk moze wyslac DHLem butelke zmijowki poznanemu
          przypadkowo Koreanczykowi poludniowemu? ;D

Nicolas, nie stukasz czasem w ten internet z pomieszczen ambasady Korei
          polnocnej? Czy oni tam inteligentnijsi sa i biznesy kreca zamiast bronic dynastii?
    • kim_bar_tek PKB per capita 29.07.07, 13:20
      Poniżej zestawienie PKB wybranych średniorozwiniętych krajów Azji - do których
      ekonomiści zaliczają m.in. KRL-D. PKB Korei Płn. od 2000 r. wzrosło prawie
      dwukrotnie.

Nepal - 1500 USD
      KRLD - 1800 USD (wzrost o 800 USD od 2000 r.)
      Mongolia - 2100 USD
      Afganistan - 800 USD
      Bangladesz - 2300 USD
      Indie - 3800 USD
      • agmani Re: PKB per capita 29.07.07, 13:43
        Wikipedia podaje 914 USD z zastrzezeniem, ze dane w Korei sa mocno falszowane w
        gore ;). Czyli Afganistan nie jest taki najgorszy ;).
      • bugsior Re: PKB per capita 29.07.07, 14:08
        Poprosze o zrodlo.
        • kim_bar_tek Re: PKB per capita 29.07.07, 14:59
          wiedziałem, że poprosisz :D oto ono, myślę, że to uznasz za wiarygodne
          www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/kn.html
          • bugsior Re: PKB per capita 29.07.07, 21:00
            Przyznaje ze taki procentowy wzrost to duzo.

Jednak nalezy pamietac ze pulap z jakiego sie wzniesli jest zastraszajaco niski.
            To tak jak majac jedna fabryke wybuduje sie druga i wzrost PBK jest 100%...

Slabym i zacofanym nie trudno odniesc wysoki wzrost procentowy.
            • agmani Re: PKB per capita 29.07.07, 22:22
              Wziawszy pod uwage, ze zadluzenie budzetowe zjada ponad 60%, a wydatki na
              zbrojenia stanowia ponad 30% - oficjalnie! - to jaki wysoki by ten przyrost nie
              byl, Korea pozostaje ekonomicznym kuriozum. Nie dziwne, ze uzaleznionym od
              zagranicznej pomocy. Jezeli ktos chce zrodlo danych, musi poszukac informacji o
              PKB po niemiecku, wtedy wyskocza te statystyki.
      • kajetanb52 Re: PKB per capita 29.07.07, 17:29
        Tak tylko że to jest oparte na grubych przybliżeniach i tak na prawdę ta wartość
        jest totalnie niewiarygodna. Anyway nawet jeśli jest prawdziwa to i tak jest to
        poziom 3 świata. 40 mld $ PKB jak na 20-kilka milionowy naród to bida z nędzą.
        Biedni uciskani przez Jankesów południowcy mieli w 2006 PKB na poziomie $1.18
        biliona zielonych.
        • kim_bar_tek Re: PKB per capita 29.07.07, 18:52
          ja wcale nie powiedziałem, że to duży produkt. chciałem jedynie pokazać, że w
          ciągu 7miu lat uległ prawie podwojeniu. To bardzo pozytywna tendencja i uważam,
          że będzie sie utrzymywać, bo zainteresowanie inwestorów jest naprawdę duże. Do
          nas produkty z KRL-D nie docierają, ale np. w Japonii kupienie garnituru z metką
          "Made in DPRK" to nic nadzywczajnego.
          • nicolas1981 Re: PKB per capita 29.07.07, 19:05
            Zabawne Bartek, kolega z Tokio wlasnie mi to powtierdza, niestety w Polsce nie
            ma za wiele produktow z KRL-D, szkoda ze Polska nie jest zainteresowana ale na
            pewnos sytuacja sie zmieni badzmy dobrej mysli
    • nicolas1981 Poczytajcie sobie 01.08.07, 14:28
      www.eba-pyongyang.org

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka