orwella 14.11.07, 20:02 Sarkozy szybko spadnie ze stolka. news.bbc.co.uk/2/hi/europe/7093373.stm Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
orwella Re: nowa rewolucja francuska sie zaczyna? 14.11.07, 20:03 news.bbc.co.uk/2/hi/europe/7094525.stm Odpowiedz Link Zgłoś
orwella francuska solidarnosc poruszy Europę? 14.11.07, 20:05 news.bbc.co.uk/2/hi/europe/7094893.stm Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Bullshit 14.11.07, 20:07 czyli wishful thinking of English forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=71857941&wv.x=2&a=72009520 PF Odpowiedz Link Zgłoś
orwella Niemcy się przyłączają 14.11.07, 20:08 news.bbc.co.uk/2/hi/business/7095073.stm Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Quatsch! 14.11.07, 20:10 i prawidlowy lik: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=71959792&wv.x=2&a=72007456 PF Odpowiedz Link Zgłoś
orwella Re: Quatsch! 14.11.07, 21:27 Najskuteczniejsze reformy wynikaja z rewulcji:D Odpowiedz Link Zgłoś
j-k placz post-komuchow. :))) 14.11.07, 22:27 FPS, Francuska Partia Socjalistyczna jest w stanie upadku ze o FPK - nie wspomne :))) Sarlozy nie upadnie. Nie ma powaznej konkurencji politycznej Odpowiedz Link Zgłoś
claude.monet post komuchami sa uwlaszczeni Polaka zlodzieje 15.11.07, 00:00 oligarchowie. czyzbys byl jednym z nich? Oni niedlugo zaczna plakac, gdy dosiegnie ich sprawiedliwa reka rewolucji.:) Odpowiedz Link Zgłoś
rijselman12.0 Re: post komuchami sa uwlaszczeni Polaka zlodziej 15.11.07, 18:16 Dlugo nad tym myslales? Odpowiedz Link Zgłoś
claude.monet post komuchami sa uwlaszczeni Polaka zlodzieje- 15.11.07, 20:10 oligarchowie. Kiedys byli w PZPR i bezkarnie okradali Polakow, teraz jako postkomuna nazywaja sie byznesmenami-zlodziejami i tez okradaja Polakow nawet na wieksza skale. co do tego nikt nie ma watpliwosci.:) Odpowiedz Link Zgłoś
j-k nie masz pojecia o francuskiej scenie politycznej 18.11.07, 00:18 i to by bylo na tyle. Tfuj, jak zawsze, Dr. J.K. Odpowiedz Link Zgłoś
uyu Re: nowa rewolucja francuska sie zaczyna? 15.11.07, 01:05 orwella napisała: > Sarkozy szybko spadnie ze stolka. < Coz za bzdura ! Gorsze strajki bywaly i jakos nikt ze stolka nie spadl. Tym bardziej, ze wiekszosc spoleczenstwa popiera odebranie nieslusznych w aktualnej sytuacji przywilejow funkcjonariuszom, pracownikom SNCF, EDT i GDT. Nie wiem skad czerpiesz wiedze na temat zycia spolecznego we Francji ale jest ona nikla, wrecz zadna. Odpowiedz Link Zgłoś
claude.monet wg. ciebie przywileje oligarchow-zlodziei 15.11.07, 20:13 ktorzy kradaja wszystkich obywateli sa w porzadku, a przywileje pracownikow do godnego zycia, sa karygodne. przejawiasz typowa zlodziejska mentalnosc. Odpowiedz Link Zgłoś
borzobohata Re: nowa rewolucja francuska sie zaczyna? 17.11.07, 23:06 uyu napisała: Tym bardziej, ze wiekszosc spoleczenstwa popiera odebranie > nieslusznych w aktualnej sytuacji przywilejow funkcjonariuszom, > pracownikom SNCF, EDT i GDT. Chyba nie wiekszosc swiadomego spoleczenstwa? > Nie wiem skad czerpiesz wiedze na temat zycia spolecznego we Francji > ale jest ona nikla, wrecz zadna. Mysle, ze to twoja wiedza jest zadna (moze z JT?) i chyba nie wiesz, o co tak naprawde chodzi - pomysl, to nie boli. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz O co chodzi? 17.11.07, 23:35 "o co tak naprawde chodzi - pomysl, to nie boli." Sluchaj, niezbyt mi uyu jako osoba lezy, ale sie dosc z nia zgadzam. Sarko ma wiekszosc spoleczenstwa za soba do tych reform. Sa zreszta niezbedne, bo emerytury wymagaja odnowienia: wydluzenia czasu, wprowadzenie emerytury skladanej (par capitalisation)... Przywileje tracic nie jest nikomu przyjemnie. Ale wladza powinna starac sie o dobro panstwa a czasem wymaga to ofiar. Mam nadzieje, ze zbytnio strajk ci za skore nie zalazl? Przyjemnego weekendu PF Odpowiedz Link Zgłoś
borzobohata O obustronna uczciwosc w umowie o prace! 17.11.07, 23:53 polski_francuz napisał: Sarko ma > wiekszosc spoleczenstwa za soba do tych reform. Nieprawda, to nie wiekszosc spoleczenstwa a sondaze i telepranie mozgow w TF1. Sa zreszta niezbedne, bo > emerytury wymagaja odnowienia: wydluzenia czasu, wprowadzenie emerytury > skladanej (par capitalisation)... To sie dopiero liczba SDF -ow powiekszy! Beda getta biedoty nie tylko na Rue de la Banque ale i na Place de la Bourse! ;) > Przywileje tracic nie jest nikomu przyjemnie. Ale wladza powinna starac sie o > dobro panstwa a czasem wymaga to ofiar. To sie nazywa "langue de bois" ;) > > Mam nadzieje, ze zbytnio strajk ci za skore nie zalazl? Nie, na razie w ogole mi nie zalazl - obawiam sie sie jednak 'eksportu niepokojow spolecznych' ;) > Przyjemnego weekendu > > PF Dobranoc ;) Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: O obustronna uczciwosc w umowie o prace! 18.11.07, 08:42 "To sie dopiero liczba SDF -ow powiekszy! Beda getta biedoty nie tylko na Rue de la Banque ale i na Place de la Bourse! ;)" Jakos sie Francuzi musza odnalezc smak w przedsiebraniu, ryzyka a przestac ciagle liczyc na solidarnosc. Polacy sie jakos nauczyli a wiesz przeciez, ze przyzyli ogrona rewolucje obyczajow politycenych i ekonomicznych. To prawda, ze kolejarze stali sie nimi ze starym kontraktem i z emerytura w 55 lat. Ale pomysl raczej o tych, ktorzy wchodza do przedsiebiorstwa z kontraktem pracy na czas nieokreslony. I sa zwalniani z przyczyn ekonomicznych. Podobnie zmiana kontraktu pracy kolejarzy wynika z przyczyn ekonomicznych. Pozdro PF Odpowiedz Link Zgłoś
obserwator-z-boku Re: O co chodzi? 18.11.07, 14:22 polski_francuz napisał: > > Sluchaj, niezbyt mi uyu jako osoba lezy, ale sie dosc z nia zgadzam. ..........(ciach) uyu nie lezysz mu.............!!!!!!!!!!!:)))))))) Ale raczyl sie z toba zgodzic............!!!!!!!!!!!! Co za bufon......................?????????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
uyu Re: nowa rewolucja francuska sie zaczyna? 18.11.07, 00:10 borzobohata napisała: > Mysle, ze to twoja wiedza jest zadna (moze z JT?) i chyba nie wiesz, > o co tak naprawde chodzi - pomysl, to nie boli. Moja wiedza pochodzi z prawie cwiercwiecza przezytego we Francji. Czy wedlug ciebie to wystarczy? Z mysleniem takze nie mam zadnych problemow, za to ty masz duze problemy z wymiana pogladow. Spojrz na ponizszy wpis polskiego francuza, ktory pisze: "Sluchaj, niezbyt mi uyu jako osoba lezy, ale sie dosc z nia zgadzam." I to jest wlasnie to czego tobie tak bardzo brak - kurtuazja i przyznanie racji komus, kto byl oponentem w innej sprawie. Tu wlasnie widac roznice w dyskusji na tematy polityczne i spoleczne, bo pomimo tego, ze kiedys tam dosc ostro scielismy sie (nie pamietam juz zreszta o co), przyznaje mi racje wynikajaca z znajomosci francuskich realiow. Ucz sie dyskusji za pomoca argumentow, bo jak do tej pory wymachujesz pogardliwymi uwagami jak pijaczyna sztacheta na wiejskiej zabawie. Odpowiedz Link Zgłoś
jacekm22 Re: nowa rewolucja francuska sie zaczyna? 18.11.07, 13:40 Francuzi powinni wreszcie przyjac do wiadomosci ze swiat nie kreci sie wokol Francji - zmienia sie i idzie do przodu ... Francja nie jest na Ksiezycu tylko na Odpowiedz Link Zgłoś
jacekm22 Re: nowa rewolucja francuska sie zaczyna? 18.11.07, 13:43 jacekm22 napisał: > Francuzi powinni wreszcie przyjac do wiadomosci ze swiat nie kreci > sie wokol Francji - zmienia sie i idzie do przodu ... > Francja nie jest na Ksiezycu tylko na Ziemi .... Szkoda ze ZADEN z poprzednich francuskich rzadow nie odwazyl sie na reforme systemu emerytalnego ! Jesli masz ochote by finansowac wczesniejsze emerytury SNCF i RATP to smialo !!!! Jesli chca isc na wczesniejsza emeryture to ZA WLASNE ODLOZONE PIENIADZE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
orwella strajk nadal trwa 18.11.07, 00:37 news.bbc.co.uk/2/hi/europe/7100215.stm Swoja droga to ciekawe, dlaczego pracujacy (jak sie domyslam) tutejsi Polacy-Francuzi, pietnuja kolejarzy za żądania godnego zycia, a nie pietnuja pasozytow oligarchow i CEOs za to, ze okradaja wszystkich na miliardy? To dla mnie zagadka. Odpowiedz Link Zgłoś
hubert100 Re: a tu fotki 18.11.07, 01:02 Juz o tym raz pisalem.Nie wiem jak to wyglada w Europie (Polske ciezko okreslic) ale tu w North America wynagrodzenie CEO wiekszej kompanii w latach 60 tych wynosilo 30X uposarzenia robotnika tej kompanii. Teraz dochodzi do 500X(piecset).A najlepiej zaplacony Hedge Fund Menager "zarobil" 1.6 miliarda (nie miliona) dolarow. Taka to "ewolucja" nastepuje!! Odpowiedz Link Zgłoś
uyu Re: strajk nadal trwa 18.11.07, 00:58 Piszac CEO z pewnoscia masz na mysli Chief Executive Officer - anglo- saksonski ekwiwalent francuskiego PDG Président Directeur Général. Takze uwazam, ze ich pobory i odprawy sa o wiele za wysokie, wrecz niestosowne. Ale nie o tym mowa. Piszesz "Polacy-Francuzi, pietnuja kolejarzy za żądania godnego". To nie tak. Zupelnie nie tak, chyba ze za niegodne zycie uwazasz prawo do emerytury w 55 roku zycia, korzystanie z roznych dodatkow i przywilejow aktualnych w czasach parowozow i zupelnie nie majacych racji bytu w trzecim tysiacleciu. Dlaczego nikt nie chce zrozumiec, ze SNCF nie walczy o prawa, ale o przywileje niedostepne reszcie spoleczenstwa, ktore musi pracowac do 60 roku zycia. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: strajk nadal trwa 18.11.07, 08:45 Alez sie z toba zgadzam. Zarobki nieproporcjonalne do osiagniec, "golden parachutes" wysokich kadr tez mi nie leza. Nawet zalozylem watek n/t "Najwieksi wrogowie kapitalizmu" wlasnie temu poswiecony. PF Odpowiedz Link Zgłoś
4uandu2c Re: nowa rewolucja francuska sie zaczyna? 18.11.07, 07:31 Ciekaw jestem czego Zydom brakuje w francji(PF moze wiesz?)ze znowu ich przedstawiciej uzyl proletariatu aby po ich grzbietach do Bastylii wejsc i tam sie zadomowic?. Czy proletariat strajkujacy ma za duzo czasu i forsy aby sobie na takie chece pozwalac?Czy moze za duzo na polkach francuskich sklepow jest ze dobrobyt widac tylko gonikt nie chce?.Moze skorzystalby Sarko z osiagniec socjalizmu i polozylna polki ocet i musztarde wtedy ludzie naprawde nie maja czasu na strajki. Odpowiedz Link Zgłoś
sansone1 od kiedy ci co przywileje maja jakos 18.11.07, 09:22 revolucje zaczynaja...sarkozy chce pewne przywileje pewnym uprzywiliowanym odebrac....i wszystko tutaj... Odpowiedz Link Zgłoś
ghotir Re: nowa rewolucja francuska sie zaczyna? 18.11.07, 14:02 "Francuskie rewolucje" sa charakterystyczne dla okresow kryzysow ekonomicznych. Mamy takowy wiec ludzi diabli znowu biora. Nie martw sie, jak sie kryzys poglebi to pojawi sie kolejny Keynes i "rewolucja" pojdzie sobie do lamusa, na chwile. Odpowiedz Link Zgłoś
renebenay Potrzebny jest maj 1968 18.11.07, 18:29 Fakt ze,zrownanie wieku emerytalnego jest calkowicie normalne ale natomiast najwiecej sie mowi o przywilejach pracownikow SNCF,EDF czy GDF.Personel prowadzacy pociagi nie ma takich znowu jak sie mysli bo ci co sa na emeryturach otrzymuja niskie pensje,np dla ciekawosci 60% emerytow SNCF dostaje pensje ponizej 800€ miesiecznie.Ta reforma jest istotna dla rzadu i prezydenta aby podzielic spoleczenstwo i oslabic zwiazki zawodowe przed najistotniejszymi reformami majacymi nastapic w sektorze prywatnym w 2008 roku.Glownym problemem o ktorym prezydent Sarkozy nie chce slyszec to nareszcie definitywne rozwiazanie emerytur ludzi zwolnionych w wieku 50-55 lat,przeciez ci ludzie nigdy nie znajda prace a dodatkowo gdy ukoncza 60 lat to otrzymaja zredukowane emerytury o 25-30%.Jestem ciekawy jak sie potoczy wszystko w przyszlym roku a od siebie nowy maj jak w 1968 roku by sie jednak przydal,jakby nie bylo wtedy SMIC poszedl w gore o 50% pomimo ze, nie bylo pieniedzy a bynajmniej tak sie mowilo. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: Potrzebny jest maj 1968 18.11.07, 19:46 "Glownym problemem o ktorym prezydent Sarkozy nie chce slyszec to nareszcie definitywne rozwiazanie emerytur ludzi zwolnionych w wieku 50-55 lat,przeciez ci ludzie nigdy nie znajda prace a dodatkowo gdy ukoncza 60 lat to otrzymaja zredukowane emerytury o 25-30%." To jest wazny problem, ale winne tym zwolnieniom jest albo koniuktura albo chec zysku przemyslowcow. Czesto proponuje bowiem tzw "pré-retraites" zeby 50+ latki dobrze zarabiajace sobie poszly a 30-latki o polowe mniej zarabiajace przyszly. Jesli dobrze rozumiem polityke Sarka, to wlasnie on walczy z tymi idiotycznymy zwolnieniami poprzez ktore przemysl uwalnia sie od swoich obligacje na koszt spoleczenstwa. PF Odpowiedz Link Zgłoś
orwella Re: Potrzebny jest maj 1968! 18.11.07, 19:51 40 rocznica maja 1968 juz za pół roku, mysle, ze bez podobnej rewolucji sie nie obejdzie, bo Sarkozy zostal powolany przez kapitalistyczne mafie dla zniszczenia zwiazkow zawodowych i pastwa dobrobytu we Francji. Te mafie wiedza, jak grac na emocjach mas, zeby ustawic swojego czlowieka u steru. To samo bylo w USA, ktore dzieki wybranemu przez mafie Bushowi sa dzis w glebokiej zapasci. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: Potrzebny jest maj 1968! 18.11.07, 19:53 "przez kapitalistyczne mafie" I przez zydokomune. Ktorej jestem czlonkiem, bo na niego glosowalem. PF Odpowiedz Link Zgłoś
orwella Re: Potrzebny jest maj 1968! 18.11.07, 20:13 obys nie zalowal. Na Busha tez glosowalo ok. 50% otumanionych ludzi, dzis ma on ponizej 1% popracia, a wykonczony narod amerykanski go przeklina. Przewiduje, ze Sarkozy bedzie mial podobny niszczycielski wplyw na Francje. Mieliscie wspaniala kandydatke, Selgolene Royal, i ja odrzuciliscie. Bedziecie zalowac, ale to wasz problem. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: Potrzebny jest maj 1968! 18.11.07, 20:17 Orwella, Orawella, mnie sie tez Ségolène podoba ale nie na prezydentke. Sarko ma wady, ktore powoli wychodza. I do ktorych zaliczam glownie nieumiejetnosc ustawiana priorytetow ale atakowanie wszystki celow na raz. Poza tym, nie potrafi on delegowac wladzy. Ale, jest on dla tego kraju te gorzka pigulka, ktora juz od 1995 (strajki za Juppe'go) powinna zostac przelknieta. I tzeba bedzie te pigulke z 12-letnich opoznieniem zjesc. PF Odpowiedz Link Zgłoś
uyu Re: Potrzebny jest maj 1968! 18.11.07, 21:02 orwella, Juz myslalam ze moze pamiec mnie myli, moze krotka mam, bo za nic nie moglam sobie przypomniec chocby jednej propozycji z programu Ségolène Royal. Moja pamiec jest dobra. Nie moge sobie niczego z jej programu przypomniec bo takowy po prostu nie istnial. Nie bylo na co glosowac. Odpowiedz Link Zgłoś
orwella Re: Potrzebny jest maj 1968! 18.11.07, 23:22 Chyba to jest znamie naszych czasow, ze nie ma na kogo glosowac, bo wszystkie wybory sa zle, a raczej one nic nie znacza. Swiatem rządzą korporacyjno bankierkie mafie na zgube ludzkosci - i takie rzady nazywaja sie z definicji faszystowskimi. Poki nie obalimy tych rzadow, żadne wybory niczego nie poprawią i swiat bedzie podażal do zaglady. Taka sytuacja jest dzis we wszystkich krajach UE i w USA. Nie mniej, ruchy rewolucyjne obiecują zmiany na lepsze. Gdyby obalic oligarchow i uniemozliwic im okradanie calego spolecznstwa, wtedy wystarczyloby na godziwe emerytury dla wszystkich i nikt nie musialby strajkowac. Bez tego ludzie musza strajkowac, by walczyc o prawo do zycia. Nie podoba sie to wam, to sami siadajcie za kierownice parowozow, albo jezdzcie rowerami:) Odpowiedz Link Zgłoś
uyu Re: Potrzebny jest maj 1968! 19.11.07, 02:32 orwella, prawdziwa pasionaria z ciebie. Problem w tym, ze sa to tylko puste slowa i nic wiecej. Takie wzywanie na barykady juz w historii mialo miejsce. Nic dobrego z tego nie wyniklo. ps. 1) we Francji zadnej linii oprocz zabytkowej nie ujrzysz juz parowozu. 2) Parowoz nie ma kierownicy. No i znowu wychodzi na to, ze jestes niedoinformowana :)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
sansone1 gdyby 800 Euro miesiecznie emerytury 18.11.07, 22:57 dostawali to by na emeryture nie przechodzili, jak teraz machinisci przecietnie okolo 5300 euro miesiecznie zarabiaja, zanim cos napiszesz to sprawdz... Odpowiedz Link Zgłoś