Gość: Wauzi IP: *.dabrowa-gornicza.sdi.tpnet.pl 30.09.03, 16:24 :'( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: stach Re: Kardynał Ratzinger: - Stan zdrowia papieża je IP: *.ols.vectranet.pl 30.09.03, 16:25 Oby moja modlitwa dodała Mu siły... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amek Re: Kardynał Ratzinger: - Stan zdrowia papieża je IP: 138.49.34.* 30.09.03, 16:31 Gość portalu: stach napisał(a): > Oby moja modlitwa dodała Mu siły... Moja tez: Matko cierpiacych ...modl sie za nami. Uzdrowienie chorych ... modl sie za nami. Wstawiaj sie Matko za papiezem Janem Pawlem drugim. Amen Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SMUTNY NAWET NIE WIEM CO PISAC IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.09.03, 16:36 Smutno mi bardzo z tego powodu. To naprawdę wielki czlowiek. Sam nie jestem wierzący ale.... Szkoda że my Polacy dopiero w takich sytuacjach przestajemy sie opluwac na wzajem..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paul Re: Kardynał Ratzinger: - Stan zdrowia papieża je IP: 62.190.198.* 30.09.03, 16:49 Czy myslisz, ze Matka nagada Bogu i zmusi go do uzdrowienia papy? Babe trudno przekonac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pak Re: Kardynał Ratzinger: - Stan zdrowia papieża je IP: *.dip0.t-ipconnect.de 30.09.03, 18:06 Gość portalu: amek napisał(a): > Gość portalu: stach napisał(a): > > > Oby moja modlitwa dodała Mu siły... > > Moja tez: Matko cierpiacych ...modl sie za nami. > Uzdrowienie chorych ... modl sie za nami. > > Wstawiaj sie Matko za papiezem Janem Pawlem drugim. Amen Nie powiedziano ci, ze ona nie zyje? Zmarla jakies 2000 lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deviljo Re: Kardynał Ratzinger: - Stan zdrowia papieża je IP: 213.17.237.* 30.09.03, 22:23 wlasciwie to ona nie zmarla ale zostala zywcem "wniebowzieta" tak chyba przynajmniej wynika z Nowego Testamentu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Kardynał Ratzinger: - Stan zdrowia papieża je IP: *.elblag.dialog.net.pl 30.09.03, 22:29 Gość portalu: deviljo napisał(a): > wlasciwie to ona nie zmarla ale zostala zywcem "wniebowzieta" > tak chyba przynajmniej wynika z Nowego Testamentu CO????????????????????????????? deviljo chyba nie masz za czesto Nowego Testamentu w rekach.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pak Re: Kardynał Ratzinger: - Stan zdrowia papieża je IP: *.dip0.t-ipconnect.de 30.09.03, 23:29 Gość portalu: deviljo napisał(a): > wlasciwie to ona nie zmarla ale zostala zywcem "wniebowzieta" > tak chyba przynajmniej wynika z Nowego Testamentu Jezeli jestes katolikiem, to na pewno typowym. Jezeli nie to tez. Nie mam nic przeciwko katolikom i niekatolikom, ale kazdy powinien chociaz zapoznac sie z tym, na co sie powoluje. To, ze ksiadz powie nie powinno wystarczac. Trzeba popracowac samemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wierzaca Re: Kardynał Ratzinger: - Stan zdrowia papieża je IP: *.vnet.hu 30.09.03, 22:59 G > > Nie powiedziano ci, ze ona nie zyje? Zmarla jakies 2000 lat > temu. Prawda trzecia sp.ksiedza Tischnera : gowno prawda.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paul Re: Kardynał Ratzinger: - Stan zdrowia papieża je IP: 62.190.198.* 30.09.03, 18:54 Czy JP naprawde tak Bogu podpadl, ze potrzebuje wstawiennictwa osob trzecich? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman Re: Kardynał Ratzinger: - Stan zdrowia papieża je IP: 24.83.97.* 30.09.03, 19:32 Modl sie Stasiu, modl. Kazdego o papiezu mysli i modlitwy sprawiaja mu z pewnoscia ulge w cierpieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja JUZ DAWNO POWINIEN SKONCZYC TE PODROZE IP: *.ght.iadfw.net 01.10.03, 00:18 w tym wieku to za duzo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as pewnie go podtruwaja IP: *.client.attbi.com 01.10.03, 00:34 to stare metody kosciola. truja go czyms od jakiegos czasu, chca sie go pozbyc. komu ma sie facet poskarzyc? i tak go nikt nie uslyszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :-) Re: Kardynał Ratzinger: - Stan zdrowia papieża je IP: *.pajeczno.sdi.tpnet.pl 30.09.03, 16:25 no tak... Odpowiedz Link Zgłoś
zwingli [...] 30.09.03, 16:30 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luki Re: Stan zdrowia papieża jest taki ? IP: *.dip.t-dialin.net 30.09.03, 16:31 Szkoda... to kochany czlowiek... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DonJose [...] IP: 63.95.26.* 30.09.03, 16:39 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikt ODPUŚĆ SOBIE. I TYLE. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.09.03, 16:46 Nie czas nie miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
zwingli A CO , JESZCZE NIE UMARŁ? 30.09.03, 16:49 SORRY , POŚPIESZYŁEM SIĘ TROCHĘ ,ALE CO SIĘ ODWLECZE TO NIE UCIECZE :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DonJose Re: A CO , JESZCZE NIE UMARŁ? IP: 63.95.26.* 30.09.03, 17:18 zwingli napisała: > SORRY , POŚPIESZYŁEM SIĘ TROCHĘ ,ALE CO SIĘ ODWLECZE TO NIE UCIECZE :- Zwingli: Poczytaj sobie Herberta, najlepiej wiersz o smaku: I pamietaj: To co sie dzieje z Janem Pawlem II-gim, ewentualnie stanie sie z toba. Jak to ujal John Donne: Don't ask for whom the bell tolls. It allways talls for thee". (Nie pytaj komu bije dzwon. On zawsze bije tobie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paul Re: A CO , JESZCZE NIE UMARŁ? IP: 62.190.198.* 30.09.03, 17:24 Nie "talls" tylko "tolls". Dzwoni nam wszystkim. Do smierci trzeba nuaczyc sie podejsc z humorem, zeby sie jej nie bac. Odpowiedz Link Zgłoś
zwingli Re: A CO , JESZCZE NIE UMARŁ? 30.09.03, 17:27 Gość portalu: DonJose napisał(a): > zwingli napisała: > > > SORRY , POŚPIESZYŁEM SIĘ TROCHĘ ,ALE CO SIĘ ODWLECZE TO NIE > UCIECZE :- > > Zwingli: > Poczytaj sobie Herberta, najlepiej wiersz o smaku: > I pamietaj: To co sie dzieje z Janem Pawlem II-gim, ewentualnie > stanie sie z toba. Jak to ujal John Donne: > > Don't ask for whom the bell tolls. > It allways talls for thee". > > (Nie pytaj komu bije dzwon. > On zawsze bije tobie. EWENTUALNIE?! JESTEM PEWIEN ,ŻE WSZYSCY UMRZEMY. A CO DO TEGO KLECHY (J.D.)TO ZDRADZIŁ SWOJĄ WIARĘ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paul Re: A CO , JESZCZE NIE UMARŁ? IP: 62.190.198.* 30.09.03, 17:29 "Ewentualnie" znaczy "w koncu", "ostatecznie". Odpowiedz Link Zgłoś
zwingli Re: A CO , JESZCZE NIE UMARŁ? 30.09.03, 17:39 Gość portalu: paul napisał(a): > "Ewentualnie" znaczy "w koncu", "ostatecznie". EWENTUALNIE- "Używane wtedy, gdy chcemy zasugerować, że pierwsza z podanych możliwości jest bardziej prawdopodobna lub pożądana niż druga."(SŁOWNIK PWN) TU NIE MA ALTERNATYWY ANI INNYCH MOŻLIWOŚCI. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paul Re: A CO , JESZCZE NIE UMARŁ? IP: 62.190.198.* 30.09.03, 17:56 Tak podaje twoj slownik, ale slownik powinien opisywac jezyk i jego uzycie, a nie zalecac. Podajesz tradycyjne znaczenie, ale polszczyzna w krajach anglojezycznych nadala temu slowu troche inne znaczenie (blizsze zreszta oryginalowi - zwroc uwage na zrodloslow). Wiem, bo sam go uzywam w tym sensie. Odpowiedz Link Zgłoś
zwingli Re: A CO , JESZCZE NIE UMARŁ? 30.09.03, 18:16 Gość portalu: paul napisał(a): > Tak podaje twoj slownik, ale slownik powinien opisywac jezyk i jego uzycie, a > nie zalecac. > > Podajesz tradycyjne znaczenie, ale polszczyzna w krajach anglojezycznych nadala > > temu slowu troche inne znaczenie (blizsze zreszta oryginalowi - zwroc uwage na > zrodloslow). Wiem, bo sam go uzywam w tym sensie. ŻYJĘ W POLSCE I UŻYWAM TEGO SŁOWA W ZNACZENIU TAKIM JAKI ZALECA POLSKI SŁOWNIK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paul Re: A CO , JESZCZE NIE UMARŁ? IP: 62.190.198.* 30.09.03, 18:46 Zdaje sobie sprawe, ale tak jak w innych jezykach slowa zmieniaja swoje znaczenia i bywaja roznie uzywane w roznych odmianach jezyka. Masz pelne prawo powiedziec, ze ja posluguje sie dialektem. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pacal Re: A CO , JESZCZE NIE UMARŁ? IP: *.bg.am.poznan.pl 01.10.03, 10:06 Jest takie "Nie ucz ojca dzieci robić". Chyba w Polsce umiemy się najlepiej posługiwać tym językiem... Nie sądzisz drogi Pawle? To Ty używasz słów w złym kontekście. I nie powołuj się na "polszczyznę w krajach anglojęzycznych" bo wychodzisz na niepoważnego - tam się nie używa polskiego tylko polskawego połączonego z polish-english. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Do Paul'a IP: *.cable.mindspring.com 30.09.03, 18:24 W Polsce slowo "ewentualnie" ma zupelnie inne znaczenie niz w angielskim. Tam, jak sam zreszta stwierdziles, oznacza ono pewnosc, ze cos sie stanie. W polskim jednak jest to tylko przypuszczenie. Jesli chcesz byc rozumiany dobrze uzywaj slow w znaczeniu polskim, a nie angielskim. To juz nie chodzi o to co mowi slownik, ale jak powszechnie rozumiane jest slowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paul Re: Do Paul'a IP: 62.190.198.* 30.09.03, 18:49 Zdaje sobie sprawe, ze to moze powodowac nieporozumienia, ale mam niewiele kontaktow z Polakami, a ci ktorych spotykam uzywaja go w tym samym sensie co ja. Zwracam uwage, ze to nie ja uzylem tu slowa "ewentualnie" w niestandardowym sensie, tyle tylko, ze to wlasnie ja zrozumialem tego, ktory go tak wlasnie uzyl! Pozdrowienia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Do Paul'a IP: *.cable.mindspring.com 30.09.03, 19:00 Niemniej jednak uzywanie w jezyku polskim tego slowa w tym sensie jest poprostu niepoprawne. Rowniez pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paul Re: Do Paul'a IP: 62.190.198.* 30.09.03, 19:12 Moj profesor jezykoznawstwa nasmiewal sie z tej tendencji do "opatentowania" jezyka. Mawial, ze jezykoznawcy sa od tego, aby opisywac, jak ludzie uzywaja jezyka, a nie od zalecania, jezyk jest bowiem zywy, i zaden "znawca" nie powstrzyma zmian. W nowoczesnym jezykoznawstie nie istnieje pojecie "poprawnosci" jezykowej, co najwyzej cos jest standardowa polszczyzna, lub ja nie jest. Ten sam profesor (znany na calym swiecie polski jezykoznawca), but dumny z tego, ze mowi np. "wlanczac swiatlo" a nie "wlaczac" (przez "a" z ogonkiem), jak zalecali tzw. jezykoznawcy proskryptywni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WanKuwer Re: Do Paul'a / Miedzy jezykami IP: *.sympatico.ca 30.09.03, 19:24 Nie wiem, czego cie ten profesor uczyl, ale polskiego chyba nie. Twoje uzycie slowa "ewentualnie" nazywa sie po polsku kalka jezykowa. Jak ci juz moi Sz.Przedmowcy pisali, "ewentualnie" i "eventually" brzmi podobnie, ale oznacza cos innego. Sa ludzie, ktorzy "z gory dziekuje" tlumacza na "thank you from the mountain". Nie oznacza to wcale, ze tworza "zywy jezyk". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eugienek Re: Do Paul'a / Miedzy jezykami IP: 5.5D* / 213.40.3.* 30.09.03, 22:56 Gość portalu: WanKuwer napisał(a): > Nie wiem, czego cie ten profesor uczyl, ale polskiego chyba nie. Twoje uzycie > slowa "ewentualnie" nazywa sie po polsku kalka jezykowa. Jak ci juz moi > Sz.Przedmowcy pisali, "ewentualnie" i "eventually" brzmi podobnie, ale oznacza > cos innego. Sa ludzie, ktorzy "z gory dziekuje" tlumacza na "thank you from the > > mountain". Nie oznacza to wcale, ze tworza "zywy jezyk". xxxxxxxxxxxxxxxxxx Oczywiście kalki językowe są błędami ( i to dużymi). Paul powinien zastanowić się nad swoim upiornym uporem i pomyśleć o tym co pisze i jak pisze. Odpowiedz Link Zgłoś
warchol3 Re: Do Paul'a 30.09.03, 19:40 Gość portalu: paul napisał(a): > Zdaje sobie sprawe, ze to moze powodowac nieporozumienia, ale mam niewiele > kontaktow z Polakami, a ci ktorych spotykam uzywaja go w tym samym sensie co > ja. Zwracam uwage, ze to nie ja uzylem tu slowa "ewentualnie" w niestandardowym > > sensie, tyle tylko, ze to wlasnie ja zrozumialem tego, ktory go tak wlasnie > uzyl! > > Pozdrowienia! NIE MASZ KONTAKTU Z POLAKAMI - matole nikt z toba nie chce gadac. a co ty kuwa w bangladeszu mieszkasz ze nie masz kontaktu z polakami. smieciu piedolony. Odpowiedz Link Zgłoś
warchol3 PAUL TO DEBIL 30.09.03, 19:42 co w polsce na imie miales maniek albo zdzisek i teraz zmieniles sobie na paul. szkoda ze nie na john = sracz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ATEISTA Paul TO FARBOWANY NIEMIEC IP: *.acn.pl / 10.64.6.* 30.09.03, 20:25 URODZIŁ SIE I DALI MU NA IMIE PAWEŁ. tRZY LATA TEMU WYJECHAŁ DO BERLINA I NAGLE STAŁ SIĘ PAULEM. "POLSKI JEZYK JA JUZ NIE PAMIĘTAM" MÓWI PAUL. kŁOPOT W TYM ŻE Z NIEMIECKIEGO ZNA TYLKO ....................... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pacal Re: Do Paul'a IP: *.bg.am.poznan.pl 01.10.03, 10:17 Po prostu jest was dwóch - którzy używacie kalek językowych. Każdy kto zna angielski zrozumiał o co tamtemu chodziło. Ale on się wypowiadał po polsku... A twój kontakt z Polakami jest chyba lekko dziwny, bo nie znam żadnego podkreślam żadnego "native speakera" który użyłby go w tym znaczeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DonJose Re: A CO , JESZCZE NIE UMARŁ? IP: 63.95.26.* 30.09.03, 19:51 zwingli napisała: > Gość portalu: paul napisał(a): > > > "Ewentualnie" znaczy "w koncu", "ostatecznie". > EWENTUALNIE- > "Używane wtedy, gdy chcemy zasugerować, że pierwsza z podanych możliwości jest > bardziej prawdopodobna lub pożądana niż druga."(SŁOWNIK PWN) > TU NIE MA ALTERNATYWY ANI INNYCH MOŻLIWOŚCI. Posluzylem sie slowem "ewentualnie" w scisle polskim znaczeniu. Chodzilo mi o to, ze jest bardzo prawdopodobne, ze Zwingli takze odczuje skutki poznej starosci. Alternatywa, jest przedwczesna smierc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dziku Re: A CO , JESZCZE NIE UMARŁ? IP: *.fdl.wi.charter.com 01.10.03, 09:54 "Ewentualnie" znaczy "ewentualnie", w języku polskim nie ma innego znaczenia. "Ewentualnie" nie znaczy to samo co "eventually" po angielsku. A jak mam się bawić w rozbieranie "eventually", to rdzeń pochodzi raczej od słowa "event", czyli na dobrą sprawę znaczyło by to coś w rodzaju "zdarzeniowo", "wypadkowo", czyli "ewentualnie". Jeśli wziąć pod uwagę łacinę, to w obu językach wszystko jest w porządku. Ale nie pisz mi tu, że "ewentualnie" to "w końcu". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ropsu Re: A CO , JESZCZE NIE UMARŁ? IP: *.cable.wanadoo.nl 30.09.03, 18:00 Rozumiem Cie DonJose ale mysle, ze najlepiej bedzie ignorowac wypowiedzi biednych glupkow typu Zwingli. I tyle... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marol Kardynał Ratzinger: - Stan zdrowia papieża jest... IP: *.dmz.infor.pl / 192.168.35.* 30.09.03, 16:35 Przykro jest stwierdzic, ze odchodzi zapewne od nas jeden z najwiekszych ludzi naszych czasow. Mozna sie z nim nie zgadzac, mozna polemizowac, ale faktem jest, ze calym swoim zyciem dawal swiadectwo Wiary. I choc sam do Kosciola nie chadzam, to czapke z glowy zdejmuje i czesc Mu oddaje. (I wkurza mnie, ze zleci sie tutaj zapewne grupka krzykaczy <czesto tylko internetowych>, by z papieskiej niemocy cieszyc sie i naigrywac... Za wiekszoscia z nich nie stoi nic, czym mogli by dac swiadectwo czegokolwiek. Chyba, ze... ignorancji podszytej niczym nie uzasadniona agresja.) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polonus Re: Kardynał Ratzinger: - Stan zdrowia papieża je IP: *.rasserver.net 30.09.03, 16:42 Gość portalu: Marol napisał(a): > Przykro jest stwierdzic, ze odchodzi zapewne od nas jeden z > najwiekszych ludzi naszych czasow. Mozna sie z nim nie zgadzac, > mozna polemizowac, ale faktem jest, ze calym swoim zyciem dawal > swiadectwo Wiary. I choc sam do Kosciola nie chadzam, to czapke > z glowy zdejmuje i czesc Mu oddaje. (I wkurza mnie, ze zleci sie > tutaj zapewne grupka krzykaczy <czesto tylko internetowych>, by > z papieskiej niemocy cieszyc sie i naigrywac... Za wiekszoscia z > nich nie stoi nic, czym mogli by dac swiadectwo czegokolwiek. > Chyba, ze... ignorancji podszytej niczym nie uzasadniona > agresja.) zgadzam sie z Twoja opinia...choc ja do kosciola jednak chodze... Wielki czlowiek podziwiany przez caly swiat....:( . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rodrig Falkenstein beznadziejnie nieskuteczny bojownik o pokój IP: *.it-net.pl 30.09.03, 16:54 wszystkich czcicieli Karola Wojtyły prosze o rachunek sumienia i szczera odpowiedź: ile konfliktów zbrojnych zostało zakończonych w skutek apelu papieza o pokój? ile głodnych dzieci dostało posiłek w skutek tego, że Papież zaapelował o wspomaganie biednych? Powiedzmy to wprost. Papież jest beznadziejnie nieskuteczny w walce o pokój i sprawiedliwość społeczną. Jego ponawiane apele o pokój w Izraelu są mniej więcej tak samo skuteczne jak moje, podobnie jak apele o pomoc biednym. Zaden wiec z niego autorytet moralny ani wpływowa osobistość. i kolejne pytanie. Ile bochenków chleba warte były ołtarze papieskie w czasie ostatniej wizytacji Polski? Ile talerzy zupy moznaby kupić za pieniądze wydane na fetowanie "wielkiego gościa" I jak to ma się do apeli o umiar i pomoc biednym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pijusXII Re: beznadziejnie nieskuteczny bojownik o pokój IP: 212.182.122.* 30.09.03, 19:50 fakt jego prośby o pokój za dużo nie dały, ale o tyle jest skuteczny, że nei wywoływał wojen jak jego poprzednicy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: beznadziejnie nieskuteczny bojownik o pokój IP: *.student.pw.edu.pl / 10.4.36.* 30.09.03, 23:49 tak to rzeczywiscie ogromne osiagniecie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Glos A policzyles ilu uratowaly jego apele? IP: *.hestia.pl 01.10.03, 00:15 To, że TY i TWOI ZNAJOMI nic nie zrobili, nie znaczy, że nie zrobił nikt!... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JAP Re: beznadziejnie nieskuteczny bojownik o pokój IP: *.souyaku.taihoyakuhin.jp / 210.158.206.* 01.10.03, 00:32 Czy nie wystarczy Ci, ze On poruszyl sumienia milionow ludzi. Rozejzyj sie po swiecie, wyjdz ze swego zascianka chlodnej kalkulacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: burbona Re: beznadziejnie nieskuteczny bojownik o pokój IP: *.proxy.aol.com 01.10.03, 01:01 go to hell, zapytaj swojego malzoka jak ty jestes skuteczny.Plujesz na swojego rodaka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cc Re: beznadziejnie nieskuteczny bojownik o pokój IP: 206.116.197.* 01.10.03, 08:18 Gość portalu: Rodrig Falkenstein napisał(a): > wszystkich czcicieli Karola Wojtyły prosze o rachunek sumienia i > szczera odpowiedź: > > ile konfliktów zbrojnych zostało zakończonych w skutek apelu > papieza o pokój? > ile głodnych dzieci dostało posiłek w skutek tego, że Papież > zaapelował o wspomaganie biednych? > > > Powiedzmy to wprost. Papież jest beznadziejnie nieskuteczny w > walce o pokój i sprawiedliwość społeczną. Jego ponawiane apele o > pokój w Izraelu są mniej więcej tak samo skuteczne jak moje, > podobnie jak apele o pomoc biednym. Zaden wiec z niego autorytet > moralny ani wpływowa osobistość. > > i kolejne pytanie. Ile bochenków chleba warte były ołtarze > papieskie w czasie ostatniej wizytacji Polski? Ile talerzy zupy > moznaby kupić za pieniądze wydane na fetowanie "wielkiego gościa" > I jak to ma się do apeli o umiar i pomoc biednym? Masz calkowita racje.Polska kompletnie zwariowala na punkcie Pana Wojtylly. Te jego tytuly, szaty,wielkie slowa /nie majace zadnego wplywu / to po prostu jedny wielki teatr aby kontrolowac ludzmi.A propo,skoro papiez taki swiety to katolicy powinni sie cieszyc ,ze idzie do Maryji /wiecznej dziewicy/ Krolowej Polski . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zwr Re: beznadziejnie nieskuteczny bojownik o pokój IP: 5.3.1R* / *.mmm.com 01.10.03, 12:31 Ludzie słyszą Jana Pawła II ale Go nie słuchaja, bo wsłuchanie sie w Jego słowa wymagałoby podjęcia działań, a komu chce się tak naprawde zrobić coś dla drugiego człowieka?... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paul Re: Kardynał Ratzinger: - Stan zdrowia papieża je IP: 62.190.198.* 30.09.03, 16:51 Ja sie wcale nie ciesze z cudzego cierpienia. Ale JP2 zrobil troche dobrego i mnostwo zlego. Gdyby nie on, Polska byc moze nie bylaby dzisiaj ciemnym klechistanem, gdzie wbrew konstytucji istnieje religia panstwowa. Dlatego lepiej dla nas wszystkich, aby JP juz odszedl w zaswiaty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GERA Re: Kardynał Ratzinger: - Stan zdrowia papieża je IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.03, 22:22 Gość portalu: paul napisał(a): > Ja sie wcale nie ciesze z cudzego cierpienia. Ale JP2 zrobil troche dobrego i > mnostwo zlego. Gdyby nie on, Polska byc moze nie bylaby dzisiaj ciemnym > klechistanem, gdzie wbrew konstytucji istnieje religia panstwowa. Dlatego > lepiej dla nas wszystkich, aby JP juz odszedl w zaswiaty. Jesteś niewdzięcznym dzieciakiem, nic nie rozumiesz, (może poza Big Brotherem) Przyjzyj się inny krajom a potem krytkuj rzekomy klechistan, na pewno brak Ci miłości w życiu...i stad twoje frustracje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Moon Re: Kardynał Ratzinger: - Stan zdrowia papieża je IP: *.radzionkow.net / 192.168.0.* 30.09.03, 17:02 Gość portalu: Marol napisał(a): > Przykro jest stwierdzic, ze odchodzi zapewne od nas jeden z > najwiekszych ludzi naszych czasow. Mozna sie z nim nie zgadzac, > mozna polemizowac, ale faktem jest, ze calym swoim zyciem dawal > swiadectwo Wiary. I choc sam do Kosciola nie chadzam, to czapke > z glowy zdejmuje i czesc Mu oddaje. (I wkurza mnie, ze zleci sie > tutaj zapewne grupka krzykaczy <czesto tylko internetowych>, by > z papieskiej niemocy cieszyc sie i naigrywac... Za wiekszoscia z > nich nie stoi nic, czym mogli by dac swiadectwo czegokolwiek. > Chyba, ze... ignorancji podszytej niczym nie uzasadniona > agresja.) Mowisz, że nie chodzisz do kościoła? Myślę, że bliżej Ci do Boga niż mnie, który co niedziela do niego chodzi. Dziękuję Tobie <Marol> za tę opinię- budująca. Kiedyś jak jeszcze byłem małym w 1983 moja mama powiedziała ze łzami w oczach ze Papiez przyjechał- nie rozumiałem tego. Teraz gdy przeczytałem Jego kazania, Encykliki... gdy sam uczestniczyłem w spotkaniach z Nim, kiedy obserwuję Jego życie, wiem co mogła czuć i wiem co ja czuje za każdym razem kiedy odwiedza ten kraj, coraz bardziej martwi mnie stan zdrowia Ojca Świętego. A bardziej jeszcze martwi mnie czym będzie Polska, Europa, Świat bez Jana Pawła II. Cała ma nadzieja w Bogu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paul Re: Kardynał Ratzinger: - Stan zdrowia papieża je IP: 62.190.198.* 30.09.03, 17:32 Polska bez JP2 z pewnoscia nie bedzie gorsza. A Europa i swiat prawie nie zauwaza, ze cokolwiek sie zmienilo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EmWu Re: Kardynał Ratzinger: - Stan zdrowia papieża je IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.03, 22:24 Gość portalu: Moon napisał(a): > Gość portalu: Marol napisał(a): > > > Przykro jest stwierdzic, ze odchodzi zapewne od nas jeden z > > najwiekszych ludzi naszych czasow. Mozna sie z nim nie > zgadzac, > > mozna polemizowac, ale faktem jest, ze calym swoim zyciem > dawal > > swiadectwo Wiary. I choc sam do Kosciola nie chadzam, to > czapke > > z glowy zdejmuje i czesc Mu oddaje. (I wkurza mnie, ze zleci > sie > > tutaj zapewne grupka krzykaczy <czesto tylko internetowych>, > by > > z papieskiej niemocy cieszyc sie i naigrywac... Za > wiekszoscia z > > nich nie stoi nic, czym mogli by dac swiadectwo czegokolwiek. > > Chyba, ze... ignorancji podszytej niczym nie uzasadniona > > agresja.) > Mowisz, że nie chodzisz do kościoła? Myślę, że bliżej Ci do > Boga niż mnie, który co niedziela do niego chodzi. Dziękuję > Tobie <Marol> za tę opinię- budująca. > Kiedyś jak jeszcze byłem małym w 1983 moja mama powiedziała ze > łzami w oczach ze Papiez przyjechał- nie rozumiałem tego. Teraz > gdy przeczytałem Jego kazania, Encykliki... gdy sam > uczestniczyłem w spotkaniach z Nim, kiedy obserwuję Jego życie, > wiem co mogła czuć i wiem co ja czuje za każdym razem kiedy > odwiedza ten kraj, coraz bardziej martwi mnie stan zdrowia Ojca > Świętego. A bardziej jeszcze martwi mnie czym będzie Polska, > Europa, Świat bez Jana Pawła II. Cała ma nadzieja w Bogu... Czyli jest nas więcej:) Jaki budujący wieczór Pozdrawiam serdcznie Marola i Mono EmWu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Urszula Re: Kardynał Ratzinger: - Stan zdrowia papieża je IP: *.proxy.aol.com 01.10.03, 12:09 Pozdrawiam serdecznie Marola.Mono.EmWu dolanczam sie do waszych wypowiedzi i jezeli odmowicie dzisiaj rozaniec za papierz za wielkiego polaka,ktorego zna CALY SWIAT ja przylanczam sie do was z moja rodzina.Modlmy sie za niego wspolnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xerox Ale był otoczony sitwą, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.03, 18:04 (w znacznej mierze z Polski), która dbała wyłącznie o swoje interesy i olała, na przykład kosciół greckokatolicki. Gdzież Patryjarchat dla kościoła greckokatolickiego Papieżu-Słowianinie?! Grekokatolicy pozostają być jedynym wschodnim kosciołem podlegającym Rzymowi nie bedącym kosciołem patryjarszym - najwiekszym spośród nich. A może to sprawka Dziwisza, on i reszta polskich rzymskich katolików mają zapewne inne plany wobec Ukrainy? jak to jest naprawdę Ojcze Święty??? Czy już wtedy na początku 80-ch ogarnięcie ojcowskimi ramiony starego Josyfa Slipyja, który dziesiatki lat wytrwał wierny Rzymowi w sowieckich łagrach, było nieszczere... Jak to jest? Może osobisty sekretarz arcybiskup Dziwisz odpowie... Napewno wie... Zadziw mnie sekretarzu Dziwiszu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EmWu Re: Kardynał Ratzinger: - Stan zdrowia papieża je IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.03, 22:16 a mnie cieszy, że tak to ładnie sformułowałeś:) Mnie zawsze brakowało słów gdy czytałam te przepełnione agresją słowa. Dzięki EmWu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ouimet Re: Kardynał Ratzinger: - Stan zdrowia papieża je IP: *.sympatico.ca 30.09.03, 16:36 Panie -Badz wola Twoja... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paul Re: Kardynał Ratzinger: - Stan zdrowia papieża je IP: 62.190.198.* 30.09.03, 17:01 Jak mozesz! Toz to brak szacunku dla najwiekszego z ludzi! Nie wola Boga, ale wola katopolakow niech sie dzieje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kubusiowa Puchatkowa Re: Kardynał Ratzinger: - Stan zdrowia papieża je IP: *.srvsquid2.gln / localhost 30.09.03, 16:36 :( Odpowiedz Link Zgłoś
zwingli JUŻ MNIE CHOWACIE ?! 30.09.03, 16:45 O ,TAKIEGO... santan.cynikal.net/funpics/9/pope.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikt NIE ODPOWIADAJCIE NA TO IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.09.03, 16:48 Takim osobom dokładnie chodzi o to aby polemizować. Nie ma to sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANJA Re: Kardynał Ratzinger: - Stan zdrowia papieża je IP: *.pila.sdi.tpnet.pl 30.09.03, 16:40 :-( ((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((( ((((((((((((((((((((((((((((((((((((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paul Re: Kardynał Ratzinger: - Stan zdrowia papieża je IP: 62.190.198.* 30.09.03, 16:48 Czy katolicy mysla, ze ich modlitwy przekonaja Boga do tego, aby jednak zmienil zdanie i dal jeszcze papie pozyc? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nemo Re: Kardynał Ratzinger: - Stan zdrowia papieża je IP: *.retel.pl 30.09.03, 16:52 Oj, redaktor cenzor musi być tu szczególnie czujny, tyle wiadomości usuniętych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paul Re: Kardynał Ratzinger: - Stan zdrowia papieża je IP: 62.190.198.* 30.09.03, 16:59 Zapewne pan Redaktor Naczelny osobiscie cenzuruje ten watek! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giewon Do CENZORA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.03, 17:02 Bystro zczezający dopisek. Sprawa jest bolesna, ale warta uwagi. Dlaczego po 25- latach Papież nie nadał Patryjarchatu cerkwi greckokatolickiej. Kto knuje w Watykanie. Gazetko, tyle piszesz dobrego o grekokatolikach, to czemu uciekasz... Papież ów setkami świętych płodził, setkami też - kardynałów, arcybiskupów i biskupów, lecz jego pontyfikat zapewne bezpłodny ostanie się dla grekokatolików, którzy jako te owieczki przy Rzymie pokornie trwali patryjarchatu dla cerkwi swojej niedoczekawszy - naiwnie sądząc, iż papież-Słowianin ich pojmie i trwanie w wierze wynagrodzi sowicie. Pontyfikat płynie, coraz mniej go ostaje, a patryjarchaty ni widu ni słychu... Co wy na to bracia grekokatolicy? A może to sprawka owego biskupa Dziwisza, wszak on to sekretarzem będąc Namiestnika Chrystusa ma wpływ na niego niepośledni a interesy katolików rzymskich na Wschodzie powagą majestatu swego ochrania... A może flirt z Moskwą - ekumenizmem zwany - temu wadzi??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcy Giewon, co za język!!!! :-) IP: *.edox4.net 30.09.03, 23:09 Bardzo zgrabnie Ci to wyszło, brawo!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ATEISTA PAUL NIE TWOJA ZASRANA SPRAWA IP: *.acn.pl / 10.64.6.* 30.09.03, 20:27 TY NAWET NIE JESTEŚ PORZĄDNYM ANTYKLERYKAŁEM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cornelio PAUL, mały zakompleksiony zasraniec IP: *.pism.pl 01.10.03, 10:51 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giewon Re: Kardynał Ratzinger: - Stan zdrowia papieża je IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.03, 16:53 Papież ów setkami świętych płodził, setkami też - kardynałów, arcybiskupów i biskupów, lecz jego pontyfikat zapewne bezpłodny ostanie się dla grekokatolików, którzy jako te owieczki przy Rzymie pokornie trwali patryjarchatu dla cerkwi swojej niedoczekawszy - naiwnie sądząc, iż papież-Słowianin ich pojmie i trwanie w wierze wynagrodzi sowicie. Pontyfikat płynie, coraz mniej go ostaje, a patryjarchaty ni widu ni słychu... Co wy na to bracia grekokatolicy? A może to sprawka owego biskupa Dziwisza, wszak on to sekretarzem będąc Namiestnika Chrystusa ma wpływ na niego niepośledni a interesy katolików rzymskich na Wschodzie powagą majestatu swego ochrania... A może flirt z Moskwą - ekumenizmem zwany - temu wadzi??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eva-monik Re: Kardynał Ratzinger: - Stan zdrowia papieża je IP: *.dip.t-dialin.net 30.09.03, 16:58 Taka kolej rzeczy,coz stary czlowiek jak wielu .A nic nadzwyczajnego,ze w takich luksusach i niepojetym przepychu piastuje urzad kosciola-bez przesady-wielu robiloby tez wcale niezla robote w tych oto luksusowych warunkach.AMEN. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.xx Zal, to wielki czlowiek, wspanialy lider... 30.09.03, 17:09 ... ojciec duchowy pokojowych przemian na swiecie przez ostatnie 25 lat. Ale coz, mozemy sie tylko modlic. Taka jest kolei rzeczy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rodrig Falkenstein Re: Zal, to wielki czlowiek, wspanialy lider... IP: *.it-net.pl 30.09.03, 17:12 > ... ojciec duchowy pokojowych przemian na swiecie przez ostatnie > 25 lat. Ale coz, mozemy sie tylko modlic. Taka jest kolei rzeczy ojciec duchowy... czego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ### Re: Zal, to wielki czlowiek, wspanialy lider... IP: *.nrc.ca / *.nrc.ca 30.09.03, 17:22 jak nie rozumiesz, czego ojcem duchowym jest papiez, to wogole nie zabieraj glosu i ciesz sie ze mieszkasz w takiej czesci swiata, gdzie od 55 lat nie bylo wojny a upadek komunizmu przebiegal pokojowo jesli tego nie rozumiesz, to jedz sobie do jakiejs republiki bananowej robic zamachy stanu i patrzec jak ludzie tam czekaja na slowa papieza po prostu za dobrze ci w polsce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paul Re: Zal, to wielki czlowiek, wspanialy lider... IP: 62.190.198.* 30.09.03, 17:28 30% bezrobocia, generalne ubostwo i ciemnota, to prawie jak w republice bananowej. Zreszta kosciol katolicki ponosi za to duza czesc odpowiedzialnosci, zreszta jest mu to w duzym stopmiu na reke. A tzw. republiki bananowe to tez w wiekszosci panstwa zdominowane przez katolicyzm. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.xx Re: Zal, to wielki czlowiek, wspanialy lider... 30.09.03, 17:51 Gość portalu: paul napisał(a): > 30% bezrobocia, generalne ubostwo i ciemnota, to prawie jak w republice > bananowej. Zreszta kosciol katolicki ponosi za to duza czesc odpowiedzialnosci ------------------------ .... zawsze ktos inny jest odpowiedzialny za wszystko zlo. Dobrze spojrzec sie czsem na siebie. Poza tym mozesz tez winnic Pana Boga. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikita raczej swego bożka IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.09.03, 17:57 PRZECIEŻ TO JAKIŚ POGANIN. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paul Re: Zal, to wielki czlowiek, wspanialy lider... IP: 62.190.198.* 30.09.03, 18:06 Dlaczego zaraz kto inny? Ja twierdze, ze to katolicyzm. "Niewazne, czy Polska bedzie biedna, czy bogata, wazne, zeby byla katolicka" - H. Goryszewski, lider ZChN. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ATEISTA Co ma PIERNIK DO WIATRAKA??????? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.09.03, 17:54 Austria to kraj Katolicki? I co biedny? Włochy to kraj katolicki. I co biedny? Francja to kraj katolicki. I co biedny? Tak tylko tam gdzie żyją muzułmanie. Irlandia to kraj katolicki. I co biedny? to samo mogę powiedzieć o Belgii bądź Bawarii (najbogatsza prowincja Niemiec). Zapraszam do podróżowania lub książek, a dopiero później do polemizowania na tematy o których narazie nie masz zielonego pojęcia. Dalej nie będę się zniżał do twojego poziomu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paul Re: Co ma PIERNIK DO WIATRAKA??????? IP: 62.190.198.* 30.09.03, 18:03 Z pewnoscia nie sa to kraje tak "katolickie" jak Polska. Czy nawet Slowacja. Sproboj kogos przekonac do zakazu aborcji we Wloszech. Albo zakazac badan prenatalnych we Austrii. Albo wprowadzic nauke religgi panujacej w szkolach we Francji. To sa kraje calkiem zeswiecczone, i z pewnoscia nie mozna ich nazwac katolickimi. Moze co najwyzej dawniej takie byly. Najbardziej skatolicyzowana jest Irlandia - gdzie fanatyczni katolicy z IRA mordowali wspolobywateli (jeszcze czasami to robia), a pozostali albo przechodza przyspieszona laicyzacje, albo wyjezdzaja do UK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ATEISTA Re: Co ma PIERNIK DO WIATRAKA??????? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.09.03, 18:13 Mylisz walkę niepodległościową z wojną religjną (IRA). Co do Włoch to ludzie chyba tam częściej chodzą do kościoła niż w Polsce. To wiem bo moja dziewczyna jest Włoszką. We Francji zwłaszca na prowincji kościół też jest popularny w niedziele. A tak wogóle to zawsze sie można do czegoś przyczepić? Nie? A w Polsce nie możesz przeprowadzić badań prenatalnych? Twoja teoria się sypie. Chyba za wiele na świecie nie zwiedziłeś. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pak Re: Co ma PIERNIK DO WIATRAKA??????? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 30.09.03, 18:19 Gość portalu: ATEISTA napisał(a): > Mylisz walkę niepodległościową z wojną religjną (IRA). Co do > Włoch to ludzie chyba tam częściej chodzą do kościoła niż w > Polsce. To wiem bo moja dziewczyna jest Włoszką. We Francji > zwłaszca na prowincji kościół też jest popularny w niedziele. A > tak wogóle to zawsze sie można do czegoś przyczepić? Nie? A w > Polsce nie możesz przeprowadzić badań prenatalnych? Twoja teoria > się sypie. Chyba za wiele na świecie nie zwiedziłeś. I tyle. Dziewczyna chodzi do kosciala i z tego wyciagnales wniosek, ze cale Wlochy to robia? Kosciol we Francji jest popularny? Zwlaszcza w niedziele? Kto ci to powiedzial? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ATEISTA Re: Co ma PIERNIK DO WIATRAKA??????? IP: *.acn.pl / 10.64.6.* 30.09.03, 20:07 Durniu pojedz sobie do Prowansji. Po drugie moja dziewcfzyna nie chodzi do kościoła. Po trzecie zapraszam na południe Włoch tylko nie z biurem podróży VING i zobacz sam na własne oczy. A jak nigdzie nie byłeś to się nuie odzywaj nie pytany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: indis do ATEISTY IP: *.lubin.dialog.net.pl 01.10.03, 12:18 "Durniu pojedz sobie do Prowansji." W Prowansji w Grimaud księdzem jest Irlandczyk - chyba w śród miejscowych nie było chetnych. W Port Grimaud msze odprawiane są tylko w lipcu i sierpniu raz w tygodniu ( przez w/w ksiedza Irlandczyka z Grimaud). Grimaud i Port Grimaud leżą 10 km od St. Tropez. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paul Re: Co ma PIERNIK DO WIATRAKA??????? IP: 62.190.198.* 30.09.03, 18:53 Akurat w Polszcze dawno nie bylem, ale cos mi sie zdaje, ze trudno o badania prenatalne, oj trudno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ATEISTA Re: Co ma PIERNIK DO WIATRAKA??????? IP: *.acn.pl / 10.64.6.* 30.09.03, 20:15 Wiesz co dureń jesteś. A tak do twoich bananowych republik to moge tobie powiedzić, że najbardziej zbrodnicze systemy państwowe powstawały w pońswach w których kwestionowana swobodę wyznania: ZSRR, III Rzesza, Kampucza, Korea Płn. A jak nie byłeś i nie masz dzieci baranie to się nie odzywaj. Ja mam od dwóch lat i jakoś nie było z tym problemu. Jeżeli są to zapewne z biedy jaką mamy w tym kraju a nie dlatego że kościół tego zabrania. Ty należysz do tej grupy osób ktyóra za całe zło na świecie obwinia Żydów, Kościół i...... pewnie Balcerowicza oraz Michnika. Natomiast sam kabotynie nie potrafisz szukać swego niedołęstwa w sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pak Re: Co ma PIERNIK DO WIATRAKA??????? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 30.09.03, 18:14 Gość portalu: ATEISTA napisał(a): > Austria to kraj Katolicki? I co biedny? > Włochy to kraj katolicki. I co biedny? > Francja to kraj katolicki. I co biedny? Tak tylko tam gdzie żyją > muzułmanie. > Irlandia to kraj katolicki. I co biedny? > to samo mogę powiedzieć o Belgii bądź Bawarii (najbogatsza > prowincja Niemiec). Zapraszam do podróżowania lub książek, a > dopiero później do polemizowania na tematy o których narazie nie > masz zielonego pojęcia. Dalej nie będę się zniżał do twojego > poziomu. Grzebnij troche w historii. Ksiadz na lekcji religii jest omylny, nie wierz wszystkiemu co on mowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ATEISTA Re: Co ma PIERNIK DO WIATRAKA??????? IP: *.acn.pl / 10.64.6.* 30.09.03, 20:20 Człowieku ja nie mam nawet chrztu pewnie w przeciwieństwie do ciebie. Ty pewnie masz nawet komunię. Natomiast w dalszym ciągu zachecam na wycieczki. Jak do Austrii to nie do Wiednia i na Kaprun. Tylko gdzieś indziej i nie z biura podróży. A narazie to tylko zaprzeczasz faktom pseudointeligencie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maks Re: Co ma PIERNIK DO WIATRAKA??????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.03, 21:47 Bawaria? i owszem, katolicka. Ale widizal ty msze w bawarskim kościele?/ nie polskim oczywcie/ widział ty,ze odbywa sie raz w tygodniu i uczestniczy w niej kilka - kilkanaście osob? Bawarczycy są na wskroś ateistyczni, a "patrona bavaria" słuzy im jako element dekoracyjny ichniej cepeliady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenon Re: Co ma PIERNIK DO WIATRAKA??????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.03, 21:48 Skoro tak, to zachecam do porownania pkb/mieszkanca panstw katolickich i protestanckich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pacal Re: Co ma PIERNIK DO WIATRAKA??????? IP: *.bg.am.poznan.pl 01.10.03, 11:35 no dobra ale jak to wszystko ma się do zdrowia papieża? fakty są takie, że starał się on (i stara) czynić dobro, jako pierwszy z patriarcha na tronie św. Piotra stara się prowadzić dialog z innymi religiami a nie rozbudzać nienawiść - za co niech mu Bozia/Allah/Budda (niepotrzebne skreślić) da zdrowie w dzisiaejszych czasach. A skuteczność apeli... cóż jak ktoś mocno wierzy to ich słucha i stara się do nich stosowaća jak nie to nie - i na pewno dla tych mocno wierzących słowa JPII się liczą i ważne że są to słowa mądre, nawołujące do zgody i dosyć postępowe (na miarę Kościoła). Odpowiedz Link Zgłoś
adam.xx Re: Zal, to wielki czlowiek, wspanialy lider... 30.09.03, 17:53 Gość portalu: ### napisał(a): > jak nie rozumiesz, czego ojcem duchowym jest papiez, to wogole nie zabieraj > glosu > i ciesz sie ze mieszkasz w takiej czesci swiata, gdzie od 55 lat nie bylo wojny > a upadek komunizmu przebiegal pokojowo > jesli tego nie rozumiesz, > to jedz sobie do jakiejs republiki bananowej robic zamachy stanu > i patrzec jak ludzie tam czekaja na slowa papieza > > po prostu za dobrze ci w polsce -------------------- Masz calkowita racje. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paul Re: Kardynał Ratzinger: - Stan zdrowia papieża je IP: 62.190.198.* 30.09.03, 17:21 Chronologia chorob papieza: www.alertnet.org/thenews/newsdesk/L24582111.htm Obecny stan zdrowia: abcnews.go.com/wire/World/ap20030930_781.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bb Re: Kardynał Ratzinger: - Stan zdrowia papieża je IP: *.speed.planet.nl 30.09.03, 18:00 Gość portalu: paul napisał(a): A czym wiadomosci na drugiej z podanych stron roznia sie od tych w GW - chyba tylko jezykiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paul Re: Kardynał Ratzinger: - Stan zdrowia papieża je IP: 62.190.198.* 30.09.03, 17:25 A gdyby tak papa pod wplywem osobistych doswiadczen poparl eutanazje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bibi Re: Kardynał Ratzinger: - Stan zdrowia papieża je IP: *.proxy.aol.com 01.10.03, 01:24 mam nadzieje ze nie doczekasz ranka,zgin, przepadnij antychryscie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kmicic Re: Kardynał Ratz....Zydo-komuchy, folsksdojcze i IP: *.bg / *.bg-haydn.asn-wien.ac.at 01.10.03, 13:52 Historia sie powtarza; w tak tragicznie donioslych chwilach wylazi spod ziemi najgorsze robactwo, karaluchy, prusactwo, roznej masci folksdojcze, zydo-komuchy, szwabskie pierdziele i bekacze, slunzoki i inna postkomunistyczna godna pogardy cholota. Ich komentarze nie sa warte czytania, zwlaszcza ze sa pisane na lamach zydowsko-postkomunistycznej gazety nie reprezentujacej polskiego spoleczenstwa. A propo Ratzingera, nie dorosl on do takiej godnosci i za wczesnie cieszy sie ze swojej szansy ten pierdziel, zwlaszcza ze wywodzi sie z bezboznego narodu. papiski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Radosduja sie ZYDOKOMUCHY I FOLKSDOJCZE... IP: *.dip.t-dialin.net 01.10.03, 14:19 Gość portalu: kmicic napisał(a): > Historia sie powtarza; w tak tragicznie donioslych chwilach wylazi spod ziemi > najgorsze robactwo, karaluchy, prusactwo, roznej masci folksdojcze, zydo-komuch > y, szwabskie pierdziele i bekacze, slunzoki i inna postkomunistyczna > godna pogardy cholota. > Ich komentarze nie sa warte czytania, zwlaszcza ze sa pisane na lamach zydowsko > -postkomunistycznej gazety nie reprezentujacej polskiego spoleczenstwa. > A propo Ratzingera, nie dorosl on do takiej godnosci i za wczesnie cieszy sie z > e swojej szansy ten pierdziel, zwlaszcza ze wywodzi sie z bezboznego narodu. Tak, niestety to prawda ... Odpowiedz Link Zgłoś
zwingli Re: Zapalmy świeczkę 30.09.03, 17:34 DLACZEGO TAK SKROMNIE ? TYLKO ŚWIECZKĘ ? juniper.tamu.edu/HOMEPAGE/JANSLEY/images/Fire.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bio9ko Re: Zapalmy świeczkę IP: *.chello.pl 30.09.03, 17:56 Jesteście naiwni !!!!!!!!!!!! Dwa lata temu jedna pani (dyr mnk )zawarła kontrakt z telewizją zachodnią na udostępnienie pomieszczen na trnsmisję z uroczystości żałobnych. Znam ludzi , ktorzy brali w tym udział, po ostatnich zmianach, kto wie, może zabiorą głos ??? Już mogą sie nie bać, jeśli ten tekst was interesuje to dajcie temu wyraz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paul Re: Zapalmy świeczkę IP: 62.190.198.* 30.09.03, 17:36 Nie za wczesnie? Odpowiedz Link Zgłoś
zwingli Re: Zapalmy świeczkę 30.09.03, 17:41 JUŻ GASZĘ www.zeusdata.com/graphics/fire.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pirx Re: Kardynał Ratzinger: - Stan zdrowia papieża je IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.03, 17:55 Ratzinger- bawarski nazista i homofob, który chciałby palić ludzi na stosach za ich orientację seksualną. Mam nadzieje, że jego koniec jest bliski. Odpowiedz Link Zgłoś
wjesio Papiez i Kosciol sa w podobnym stanie 30.09.03, 17:57 Jan Pawel II juz dawno powinien byl abdykowac dla dobra wlasnego i dla dobra Kosciola. Dzis obaj - Papiez i Kosciol - sa w podobnym stanie. Wazne, kto bedzie nastepny, czy przywroci dawna role oslabionego dzis bezczynnoscia Papieza Kosciola, czy oczysci Kosciol z odlamow, sekciarskich tendencji, kultow i politykierstwa. Janowi Pawlowi II sil do zmagan z choroba i pogodnych dni w spokojnej starosci, a Kosciolowi nowego Papieza, ktory go uzdrowi. Odpowiedz Link Zgłoś
zwingli Re: Papiez i Kosciol sa w podobnym stanie 30.09.03, 18:11 wjesio napisał: > Jan Pawel II juz dawno powinien byl abdykowac dla dobra wlasnego > i dla dobra Kosciola. Dzis obaj - Papiez i Kosciol - sa w > podobnym stanie. Wazne, kto bedzie nastepny, czy przywroci dawna > role oslabionego dzis bezczynnoscia Papieza Kosciola, czy > oczysci Kosciol z odlamow, sekciarskich tendencji, kultow i > politykierstwa. Janowi Pawlowi II sil do zmagan z choroba i > pogodnych dni w spokojnej starosci, a Kosciolowi nowego Papieza, > ktory go uzdrowi. TAK JEST ,POWINIEN BYŁ ABDYKOWAĆ NA RZECZ CÓRKI FOTO : www.tenzor.cz/bazideluxe/Fotky/Otrle/up-women-00280.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P-77 Re: Papiez i Kosciol sa w podobnym stanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.03, 18:15 Nie wiem, czy czytaliście ostatni komentarz JAcka Pałasińskiego we "Wprost". Wynika z niego, że papież wcale nie musi cierpieć. JEdnak od jakiegoś czasu nie bierze leków z obawy przed uzależnieniem. I stąd najprawdopodbniej gwałtowne pogrszenie jego zdrowia. Warto jednak pamiętać, że w dawnych czasach papieżami bywali ludzie obłąkani i kościół katolicki się nie zawalil. Jan PAweł II nie jest elastyczny w poglądach, co z pewnościa drażni tych, któzy po cichu życzą mu zejścia z tego śwata. Tymczasem trudno nie zauważyć, że to co głosi wynika z jednej zasady - .życie ludzkie jest najwyższą wartością. Stąd sprzeciw wobec aborcji, antykoncepcki, eutanazji, kary śmierci ale i poparcie dla przeszczepów organów. Cenię Papieża za walkę o pokój wbrew wielkim tego świata. Z tych samych powodów pogardzam hierarchami, któzy poparli wojnę z IRakiem nierzadko powołując się włąśnie na JP2. Myślę, że świat bez niego będzie smutniejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
zwingli Re: Papiez i Kosciol sa w podobnym stanie 30.09.03, 18:24 Gość portalu: P-77 napisał(a): > Nie wiem, czy czytaliście ostatni komentarz JAcka Pałasińskiego we "Wprost". > Wynika z niego, że papież wcale nie musi cierpieć. JEdnak od jakiegoś czasu nie > > bierze leków z obawy przed uzależnieniem. I stąd najprawdopodbniej gwałtowne > pogrszenie jego zdrowia. > Warto jednak pamiętać, że w dawnych czasach papieżami bywali ludzie obłąkani i > kościół katolicki się nie zawalil. > Jan PAweł II nie jest elastyczny w poglądach, co z pewnościa drażni tych, któzy > > po cichu życzą mu zejścia z tego śwata. > Tymczasem trudno nie zauważyć, że to co głosi wynika z jednej zasady - .życie > ludzkie jest najwyższą wartością. > Stąd sprzeciw wobec aborcji, ANTYKONCEPCJI, eutanazji, kary śmierci ale i > poparcie dla przeszczepów organów. > Cenię Papieża za walkę o pokój wbrew wielkim tego świata. Z tych samych powodów > > pogardzam hierarchami, któzy poparli wojnę z IRakiem nierzadko powołując się > włąśnie na JP2. > Myślę, że świat bez niego będzie smutniejszy. "ŻYCIE LUDZKIE JEST NAJWYŻSZĄ WARTOŚCIĄ"- ALE CO MA DO TEGO ANTYKONCEPCJA ?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Minio Re: Papiez i Kosciol sa w podobnym stanie IP: 212.160.105.* 30.09.03, 20:53 Antykoncepcja ma się do życia tak, jak Ty!!! Odpowiedz Link Zgłoś
zwingli Re: Papiez i Kosciol sa w podobnym stanie 30.09.03, 20:57 WYBACZ ,JEŚLI CIĘ URAZIŁAM TO PRZEPRASZAM .A TU COŚ DLA CIEBIE www.tenzor.cz/bazideluxe/Fotky/Otrle/votzenknecht.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luter Zwingli to ty? IP: 138.49.34.* 30.09.03, 22:57 Ktory. Mam watpliwosci? Ale chyba ten na dole...wtedy ten na gorze to katolik Odpowiedz Link Zgłoś
zwingli Re: Zwingli to ty? 30.09.03, 23:06 TERAZ TO ZWINGLI ,A JAK SIĘ SPOTKALIŚMY TO MI NAWET RĘKI NIE PODAŁEŚ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paul Re: Papiez i Kosciol sa w podobnym stanie IP: 62.190.198.* 30.09.03, 18:27 Szanuje te jego zasade o zyciu ludzkim (choc jej nie podzielam), ale co ona ma wspolnego z zakazem antykoncepcji? Powinien raczej propagowac antykoncepcje - jak wiele innych kosciolow chrzescijanskich, ktore glosza, ze ludzkie zycie jest najwieksza wartoscia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazik Re: Papiez i Kosciol sa w podobnym stanie IP: *.arcor-ip.net 30.09.03, 18:37 Tyle lat papiez musi wstydzic sie za Polakow, moze Pan Bog juz nie moze na to patrzec i chce go zabrac do siebie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P-77 Re: Papiez i Kosciol sa w podobnym stanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.03, 18:54 Dlaczego Kościół katolicki sprzeciwa się antykoncepcji? To proste - kościół sprzeciwa się współżyciu wykluczającemu prokreację. Trudno aby kościół poparł seks przedmałżeński, sprzeciwający się szóstemu przykazaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paul Re: Papiez i Kosciol sa w podobnym stanie IP: 62.190.198.* 30.09.03, 19:05 To wiem (choc nie rozumiem, dlaczego), tylko ktos sugerowal, ze sprzeciw wobec antykoncepcji wynika nie ze sprzeciwiania sie prokreacji, ale z uznania zycia ludzkiego za najwyzsza wartosc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hen Re: Papiez i Kosciol sa w podobnym stanie IP: *.telia.com 01.10.03, 10:47 Kazdy moze miec wlasny poglad i trzeba to zaakceptowac. Szkoda tylko ze niektorzy sa bardzo bezkrytyczni w swoiich ocenach. Bylem na Warszawie w czasie piewszej wizyty Papieza w Polsce. Z jednej strony kordony Policji z palami i tarczami gotowi do akcji a 200 metrow dalej tlumy ludzi z nadzieja i radoscia uczstniczace we nabozenstwie. To byla wazna chwila dla mnie ,Polski i chyba calej Europy Wschodniej. Bede ja pamietal zawsze. Cos sie wtedy zdarzylo - choc trudno to wytlumaczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niewierzący Re: Kardynał Ratzinger: - Stan zdrowia papieża je IP: *.za.digi.pl / 192.168.1.* 30.09.03, 18:35 Boże jeżeli istniejesz weź 5 lat mojego życia i oddaj je Naszemu Papieżowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paul Re: Kardynał Ratzinger: - Stan zdrowia papieża je IP: 62.190.198.* 30.09.03, 18:50 Chyba jednak nie istnieje - albo Cie nie chce posluchac. Ale moze jak Mateczka sie wstawi, to Bozia zmieni zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ouimet Re: Kardynał Ratzinger: - Stan zdrowia papieża je IP: *.sympatico.ca 30.09.03, 19:25 paul-My tu o ciezko chorym Czlowieku,aty jakies pierdoly o swoim stylu nie- myslenia... Jezeli kiedys twoj Przyjaciel/jezeli posiadasz takowego/bedzie zblizal sie do kresu zycia-tez bedziesz o nim takie pierdoly opowiadal???? Odpowiedz Link Zgłoś
warchol3 paul to chyba zyd 30.09.03, 19:44 Gość portalu: paul napisał(a): > Chyba jednak nie istnieje - albo Cie nie chce posluchac. Ale moze jak Mateczka > sie wstawi, to Bozia zmieni zdanie. ty skurelu je..any. smierdzi od ciebie czosnkiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ATEISTA NASTĘPNY MIŁUJĄCY BLIŻNIEGO IP: *.acn.pl / 10.64.6.* 30.09.03, 20:29 CZŁOWIEKU NIE ZNIŻAJ SIĘ DO JEGO POZIOMU. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WanKuwer Re: paul to chyba zyd IP: *.sympatico.ca 30.09.03, 21:23 Chyba tak. Jezus Chrystus tez. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T Re: Kardynał Ratzinger: - Stan zdrowia papieża je IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 30.09.03, 20:37 Gość portalu: niewierzący napisał(a): > Boże jeżeli istniejesz weź 5 lat mojego życia i oddaj je > Naszemu Papieżowi. Nie bądź taki sknera!!! ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: peppo@zeta.telenordia.se Re: Kardynał Ratzinger: - Stan zdrowia papieża je IP: *.bredband.skanova.com 30.09.03, 18:52 to znaczy ze powoli juz jest koniec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lula Re: Kardynał Ratzinger: - Stan zdrowia papieża je IP: 195.136.17.* 30.09.03, 19:23 Będę kibicować (może się nawet pomodlę) żeby JP2 zdążył chociaż wykonać to co zaplanował niedługą przyszłość. Ale jestem realistką. :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek Nawet Papiez ma prawo do odpoczynku... IP: *.fastres.net 30.09.03, 20:24 Niech wezmie przyklad z Jetsina, jak on szybko wyzdrowial.... W dawnych czasach bez totalnej informacji, czlowiek kalibru tego , (a pozatym nie sadze ,ze kula musulmanska pomogla mu w utrzymaniu zdrowia) Papieza mogl doskonale pracowac bez odpoczynku, w czasach modernych nie mozna, trzeba jak sie to mowi czasami wylaczyc prad... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola UWOLNIĆ PAPIEŻA!! IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 30.09.03, 20:47 Należałoby wreszcie zostawić tego starszego pana w spokoju. Inni w jego wieku niańczą wnuki albo siedzą przed telewizorem. A jego dręczą kolejnymi wojażami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chicago kto bedzie nastepnym? IP: *.we.client2.attbi.com 30.09.03, 21:28 papiez obwarowal wloski front - tradycyjny . Ciekawe jakie nastapily by zmiany gdyby papiezem zostal wybrany arcybiskup z USA ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Smutny Re: Kardynał Ratzinger: - Stan zdrowia papieża je IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 30.09.03, 21:31 Zamyślmy się na chwilę... Wyłączmy złe emocje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Re: Kardynał Ratzinger: - Stan zdrowia papieża je IP: *.icpnet.pl 30.09.03, 21:40 "... tylko w umieraniu zycie..." smutno... dla mnie Papiez byl zawsze... i chcialbym zeby byl zawsze... kiedys sie z nim nie zgadzalem, ale chyba do jego nauki trzeba dorosnac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenon Re: Kardynał Ratzinger: - Stan zdrowia papieża je IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.03, 21:57 Albo w koncu wyrosnac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mdab Na naszych oczach dzieje sie historia... IP: *.tarchomin.waw.pl / 192.168.1.* 30.09.03, 21:56 Odpowiedz Link Zgłoś