IP: *.acn.pl 04.10.03, 11:57
W poście

www1.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=50&w=8296300&a=8325356

nazwałaś mnie "eleganckim antysemitą". A moją ostatnią wypowiedź jako nieodpowiednią do tego statusu, bo mało elegancką.

Za epitet Ci dziękuję. Pomimo użycia słowa "elegancki" i tak boli.

Poznalismy się na Forum ok. stycznia-lutego tego roku. Blizej koresponduję z Tobą chyba gdzieś od marca. Starałem się przez ten czas jak mogłem, żeby Ci pokazać, że historia nie toczyła się i przed wojną i w czasie wojny i po wojnie jakimś prościutkim, łatwym do zdefiniowania i opisania torem. Ludzie mogą ją odbierać na rózne sposoby. Mają różne doświadczenia.

Piszesz: statystyczna większość Polaków nie pomagała Żydom. To ciężki zarzut. A ja powiem: statystyczna wiekszość polskich rodzin została ciężko dotknięta przez wojnę. Także moja, we wszystkich jej odgałęzieniach. Mężczyźni w niewoli, ranni, chorzy - albo za granicą. W innych rodzinach trwałe okaleczenia. I dopiero teraz dodam: tak, statystyczna większość Polaków nie pomagała Żydom. Angażowało się w taką pomoc tylko kilkaset tysięcy ludzi. Mało, pewnie że mało. Ale zważywszy warunki i ryzyko - i tak dużo.

Pomoc - czy mogła być dawana z drugiej strony, pod sowiecką okupacją, przez wspólnoty żydowskie Polakom? Uważam, że mogła być. Uważam, że postawienie tej kwestii jest uczciwe. Nie wykluczam, że były takie wypadki - choć zdaje się dokumentów nie ma. Chciałbym o nich wiedzieć. Powtarzam się już: ale napiszę, że wojna postawiła przed ludźmi wysokie wymagania, kazała wszystkim bez wyjątku sprawdzić, co znaczy dla nich bliźni - nie ważne czy z chrześcijańskiej czy żydowskiej perspektywy.

Starałem się pokazać Ci, sądzę, że uczciwie, że nie tylko po polskiej stronie trwają stereotypy i uprzedzenia, że istnieją również po Twojej stronie - pamiętasz karuzelę i duńskiego króla? Starałem się pokazać, poprzez linki do róznych artykułów (nawet dzisiaj), co się tutaj robi, żeby w jakiś uczciwy sposób przeciwdziałać takim stereotypowym wyobrażeniom.

Dlaczego to wszystko robiłem? Z dwu powodów.

Pierwszy jest taki, że chciałem poznać bliżej to, co było przez ostatnie paręset lat jednym z konstytutywnych elementów polskiej tożsamości, a czego dzisiaj już nie ma. Stąd nieustanne pytania, prośby o informację, rzetelną informację. Sporo się dowiedziałem, może nie tyle z otrzymanych informacji, ile z przemilczeń, albo z wyrazów niechęci, jakimi skutkowały niektóre z pytań. Co do Ciebie, Dano, to mogę śmiało powiedzieć, że masz dar humoru i ciepła dzisiaj już w Polsce rzadko spotykany. A szkoda. I doświadczenie tego bardzo sobie w tej wymianie cenię.

Drugi taki, że chciałem się dowiedzieć czegoś więcej o możliwych motywacjach ludzi, którzy ratując się przed zagładą przyczynili się sami do zagłady miejscowości, z której wywodzi się jedno z odgałęzień męskiej linii mojej rodziny. Czy się czegoś dowiedziałem, ponadto co sam już albo wiem albo się domyślam? Odpowiedź jest krótka: nie. I to jest smutne i przykre. Poza pogłębieniem przekonania, że to zdarzenie z 8 maja 1943 roku moze posłużyć jako symbol rozdroża, od którego losy obu grup ruszyły już własnymi trajektoriami (w tym samym mniej więcej czasie parę tysięcy żołnierzy wyznania mojzeszowego opuściło stacjonującą w Palestynie polską armię gen. Andersa).

Przykro mi, że to powiem: to nie dążenie do historycznej prawdy motywuje w moim przekonaniu takie czy inne zdania wyrażane w Twoim środowisku (w USA czy Izraelu) o tym tutaj kraju i jego mieszkańcach. Te zdania są wyrazem dążenia do uzyskania własnej, już tylko zydowskiej tożsamości - a tę uzyskuje się przez zanegowanie polskiej, wcale nie tak małej, cząstki historycznego doświadczenia. (Być może - całkiem prawdopodobne - i my tutaj w podobny sposób borykamy się z własną, okaleczoną tozsamoscią).

Więc ją, tę swoją, Dano, tożsamość, formuj dalej i kształtuj. Ale ja nie chcę być, nie życzę sobie być dla Ciebie negatywem. Nawet jeśli Twój negatyw musi być - z natury rzeczy, nie? - elegancki.

Więc jak - do widzenia?

C.
Obserwuj wątek
    • Gość: dana33 do cccp IP: 5.3.1R3D* / 192.114.47.* 04.10.03, 12:32
      nu, ales mi dowalil, i to elegancko :)
      oczywiscie, ze nie dowidzenia, przynajmniej nie z mojej strony. poniewaz kiedys,
      kiedy nazwalam cie "eleganckim antysemita" nie protestowales, a jesli sobie
      dobrze przypominam, to nawet smiales sie razem ze mna, to oczywiscie nie
      przypuszczalam, ze moze cie to zabolec. zreszta wyjasnilam ci wtedy, ze mi
      antysemityzm jako taki nie pszeszkadza zupelnie. tylko tych wulgarnosci i
      klamstw, mimo udowodnionych faktow, nie znosze. i dlatego ty elegancki. bo
      przeciez ty przeciw i pelen oskarzen, i zydowskiej historii w polsce i israela,
      ale nigdy nie obrazasz i nie bluzgasz i lubie z toba rozmawiac. nu, juz ci
      pisalam, ty juz przyjaciel rodziny i paru przyjaciol ktorych nie znasz nawet, tez.
      statystycznie to wszystkie rodziny, polskie i zydowskie zostaly ciezko dotkniete
      w czasie tego koszmaru, nie uwazasz? ale przeciez nie jestesmy na licytacji.
      mowimy o jakims temacie, to nie mieszajmy go z innym,. trudno mi mowic o tym, co
      ciebie boli, dlatego, ze wlasnie teraz dopiero poznaje ta strone historii lub
      faktow, nie uczyli mnie tego w szkole i w domu tez nie bylo o tym mowy, jak
      wogole malo bylo o czasach wojny, bo nie wchodzilo sie u mnie w domu na tematy
      zydowskie wogole, jako ze fakt ten byl ukrywany przed nami przez dlugie lata.

nie wiem, czy mogla byc dawana pomoc polakom przez zydow po stronie sowieckiej.
      tam akurat nie czekana na zydow z bukietem roz. a ty wogole slyszales
      kiedykolwiek o tym, ze jakis polak zwrocil sie o pomoc do zyda? w obozach
      koncentracyjnych tak. mysle tak przynajmniej na podstawie opowiadan rodzicow,
      ktorzy przeszli te najlepsze miejsca jak oswiecim, mauthausen, dachau i ebensee.
      ale tez takie prosby ze strony polakow byly bardzo, bardzo rzadkie, i glownie
      chodzilo o zdobycie zywnosci, bo jak pewna pani powiedziala mojej mamie "bo wy
      zydzi macie glowe do handlu".
      nie zgadzam sie z twoim zarzutem, ze cos przemilczalam, staral sie zawsze dac ci
      odpowiedz na kazde twoje pytanie. ale oczywiscie, ze moglam tu i tam nie
      zauwazyc, zdaza sie to jak posty sa gdzies w srodku watku z latwoscia, nie?
      i juz absolutnie nie zgadzam sie z toba, ze my negujemy nasze polskie
      doswiadczenie, historyczne i osobiste. widzisz, moj drogi, czego polacy na tym
      forum, antysemici i nie antysemici, eleganccy lub wulgarni, nie sa w stanie
      zrozumiec, i moze to jest glownym powodem tego nieporozumienia kompletnego
      polsko-zydowskiego, ze ZYDZI POLSCY CZULI SIE POLAKAMI. do 1968. nas wtedy
      wyrzucano z pracy. nam wtedy powiedziano won. po 800 latach. nam powiedziano "z
      wrony nie mozesz zrobic orla". nam zabrano obywatelstwo i poslano do nieznanego
      kraju z tzw. "dowodem podrozy", nawet nie laissez passee. i sa tacy,l ktorzy
      tego nie zapominaja. i sa tacy, ktorzy chetnie jada na wakacje do polski. i maja
      dobre wspomnienia. ale dzisiaj czuja sie bardziej israelczykami niz polakami. bo
      ten kraj tutaj przyjal tych wyrzuconych zydow z otwartymi ramionami. bo
      obywatelstwo dostali juz na lotnisku po wyjsciu z samolotu. bo dzisiaj ten kraj
      broni kazdego zyda, obywatela tego kraju, lub nie obywatela. mysle, ze rozumiesz
      o co mi chodzi.
      co miales na mysli w twoim zdaniu: "Więc ją, tę swoją, Dano, tożsamość, formuj
      dalej i kształtuj. Ale ja nie chcę być, nie życzę sobie być dla Ciebie
      negatywem. Nawet jeśli Twój negatyw musi być - z natury rzeczy, nie? -
      elegancki." negatyw w sensie odbicia jak w fotografii, czy negatyw w sensie
      negatywizmu? zreszta wszystko jedno. nie musisz, i ja nigdy nie myslalam w ten
      sposob. ty jestes ty a ja ja. inaczej rozmowy nasze bylyby nudne, nie uwazasz?

>
    • Gość: marcin z całym szacunkiem IP: 2.5.STABLE* / 62.233.188.* 04.10.03, 20:32
      o czym tu pierdolić!
      to już nieważne co bylo 60 lat temu

ważne jest to co teraz i za 10 lat
      zamiast kłócić się o przeszłość Żydzi powinni zdecydowanie działać:

1. ogłosić że Arabowie w Izraelu nie są obywatelami i będą odtąd traktowani
      jak wszyscy inni obcokrajowcy, ale nie zostaną im odebrane posesje i własność
      ew. wprowadzić niekorzystne ustawy finansowe które skoniłyby ich do wyjazdu
      (ale nie rasistowskie)

2. anektować jak najwięcej Judeii i Samarii, tyle ile tylko się da
      i szybko osiedlić tam 1-2 miliony nowych przybyszów do Ziemi Ojców

jeśli ktoś wygrywa wojnę to musi zdobyć teren, każda inna sytuacja jest
      nieracjonana, nielogiczna i prowadzi do ***demoralizacji*** (przekonania że
      można wywoływać wojny i zabijać tysiące-miliony ludzi bezkarnie i bez żadnych
      konsekwencji)

100.000 (sto tysięcy) Arabów którzy w takiej sytuacji znaleźliby się na
      zachodniej stronie płotu, wytransferować (zresztą nie wiem czy aż tyle by ich
      było, jest ich z 4 miliony ale wszystko w 2-3 miastach)

3 ogrodzić się bardzo mocnym i wysokim płotem

4 zamknąć granice z Gazą i nowym okrojonym "zachodnim brzegiem"

5 Arabom uznającym się za "Palestyńczyków" zaproponować unię gospodarczą ich
      kraju z Jordanią, w ramach humanitarnego gestu; bo sami by na to przy swoich
      wątłych elitach intelektualnych nie wpadli i zmarliby z głodu

6 cieszyć się!
      Izrael szybko stałby się jednym z najbogatszych krajów świata
      (wprowadzić nieskie podatki i zrobić z Izraela, nie tylko raj na ziemi ale i
      raj podatkowy)

• Gość: dana33 Re: z całym szacunkiem IP: 5.3.1R3D* / 192.114.47.* 04.10.03, 21:06
        nu, lecisz ciut za szybko.
        punkt 1
        nie powiedzialbys tego, jeslibys slyszal dzisiaj slowa arabskiego wspolnika
        restauracji maxim w haifie.

punkt 2
        niemozliwy politycznie

punkt 3
        w trakcie budowy, jeszcze ciut i bedzie stal.

punkt 4
        to bedzie mozna zrobic dopiero po powstaniu panstwa palestynskiego.

punkt 5
        juz sie im proponowalo. ale ani oni ani jordania sie nie zgodzili. niech sie
        jewhater, mirmil i reszta zastanowia, dlaczego.

punkt 6
        cieszyc sie bedziemy juz, jak skoncza sie zamachy i pogrzeby, nawet nie musze
        miec raju finansowego.

• Gość: dana33 do cccp IP: 5.3.1R3D* / 192.114.47.* 04.10.03, 21:07
          jesli nie odpowiedziales, to mam uwazac, ze to z twojej strony do widzenia?
          • Gość: marcin dana, ty chyba jesteś z tych "sekjular dźjuz" IP: 2.5.STABLE* / 62.233.188.* 04.10.03, 21:31
            wiary ci brak dziewczyno!

transfer ludności jak najbardziej!
            w ostatnich 200 latach transfer bardzo dużych grup ludności był stosowany
            wielokrotnie i tylko 2 albo 3 razy miało to charakter zbrodniczy
            w wszystkich innych przypadkach gwarantowało pokój w przyszłości

co do Arabów-Izraelczyków, znam tylko jedego z długiej rozmowy, ale spodziewam
            się że gdy będą większością to zaczną was zabijać, oby się nie spełniło...
            myślę że inaczej będziesz gadać z 20 lat :)
            a może oni właśnie na odwrót uznają że cywilizacja jest OK i będą z wami żyć w
            zgodzie, będa nawet dawać wam jako mniejszości przywileje...
            np. każda szkoła musi mieć co najmniej 10% Żydów hehe :)
            pożyjemy zobaczymy...

natomiast Judea i Samaria jak najbardziej mog.ą i prawdopodobnie będą zostaną
            zajęte i chyba nawet nie wam Żydom-gołębiom na tym najbardziej zależy...
            nie wiem czy masz w domu TV satelitarną
            ja mam z 5 programów z USA - protestanckie kanały religijne

80 milionów "fanatycznych" protestantów, ludzi którzy żyją w zgodzie z biblią
            (a do tego są w miarę głupimi farmerami itp)
            może nawet nie wiesz ale oni juz dokładnie zaplanowali i przygotowywują się do
            przerzucenia chętnych Żydów z wszystkich miejsc świata(oprócz USA rzecz
            jasna :)) do Judeii i Samarii
            mają specjalne fundusze i chętnie dadzą po 500$ rocznie, w zamian za przyjście
            mesjasza

ps
            odnośnie ogłoszenia że Arabowie są nie-obywatelami, lub wytransferowania ich
            za 20 lat będzie ku temu lepszy politycznie klimat...
            pamiętajmy że wtedy w Słowacji będzie 60-70% Cyganów

(absolutnie nic nie mam przeciw Cyganom)
          • Gość: CCCP Re: do cccp IP: *.acn.pl 04.10.03, 22:04
            Gość portalu: dana33 napisał(a):

> jesli nie odpowiedziales, to mam uwazac, ze to z twojej strony do widzenia?

Nie - nie mam dostępu do komputera.

C.
            • Gość: marcin dana IP: 2.5.STABLE* / 62.233.188.* 05.10.03, 00:16
              nu, lecisz ciut za szybko.
              punkt 1
              nie powiedzialbys tego, jeslibys slyszal dzisiaj slowa arabskiego wspolnika
              restauracji maxim w haifie.

a co takiego powiedział?

chyba nie mówił "ach to pierdolona śwyńa arabska"
              • Gość: CCCP Re: dana IP: *.acn.pl 05.10.03, 00:29
                Gość portalu: marcin napisał(a):

> nu, lecisz ciut za szybko.
                > punkt 1
                > nie powiedzialbys tego, jeslibys slyszal dzisiaj slowa arabskiego wspolnika
                > restauracji maxim w haifie.
                >
                >
                >
                > a co takiego powiedział?
                >
                > chyba nie mówił "ach to pierdolona śwyńa arabska"

Co to za komentarz do mojej krótkiej wypowiedzi, jaki punkt 1, jaka świnia?

Pijany jesteś człowieku, czy co?
                • Gość: dana33 Re: dana IP: 5.3.1R3D* / 192.114.47.* 05.10.03, 01:56
                  marcin mial na mysli arabskiego wspolwlasciciela restauracji maxim w haifie.
              • Gość: g14 Nu, Dana pogadaj sobie troche! IP: *.dipool.highway.telekom.at 05.10.03, 01:54
                z zydowskim faszysta! Z antysenitami rozmawiasz, a ze swojakiem nie chcesz!
                Co z tego, ze nazi? Swoj przeciez, obrzezany! No nie badz taka, pogadaj z nim!
              • Gość: dana33 Re: dana IP: 5.3.1R3D* / 192.114.47.* 05.10.03, 02:02
                nu, przede wszystkim on mowil pieknym, czystym od arabskiego akcentu hebrajskim.
                musisz wiedziec, ze to popularna restauracja haifska, nad brzegiem morza, we
                wlasnosci arabsko-zydowskiej, istniejaca juz 40 lat. klientami byli i beda, jak
                on wlasnie powiedzial, arabowie i zydzi. on znal kazdego stalego bywalca tej
                restauracji, byl kompletnie zaszokowoany, potepil zamach, mowil o tym, ze
                wszyscy, ale towszyscy sa israelczykami, nie wazne czy zydzi czy arabowie. ze
                oni maja tylko jedna ojczyzne, i to jest israel. restauracja bedzie odbudowana i
                bedzie dalej sluzyc wszystkim. wiesz, marcinie, ja sama mam po kazdym zamachu
                ochote wystrzelac kazdego araba na tym swiecie. ale jak to uczucie zemsty
                przechodzi, to wiem dobrze, ze nie kazdy arab to terrorysta. ten wspolwlasciciel
                nie mial i nie chcialby miec nic wspolnego ani z jihad, ani z hamas ani z
                generalissimo.
                • Gość: mirmil Re: dana IP: *.uBRgrb01.supercable.es 05.10.03, 02:05
                  >nie chcialby miec nic wspolnego ani z jihad, ani z hamas ani z
                  > generalissimo.

no chyba nie wymagasz od palestynczyka, zeby popieral generalissima ssharona?
                  nie dziwne, ze nie chce miec z nim wspolnego.

ostatnio wylacznie sady w belgii zabiegaja o jego towarzystwo...
                  • Gość: dana33 do mirmila IP: 5.3.1R3D* / 192.114.47.* 05.10.03, 02:08
                    nu, mirmil, ty przestan robic z siebie biedniaszka, co to nie rozumie.
                    generalissimo to tylko i wylacznie arafat. sharon to general. w regularnej
                    armii. z dyplomami. arafat? a skonczyl wiecej niz 7 klas?
                    • Gość: mirmil dziekuje ze mnie oswiecilas :) IP: *.uBRgrb01.supercable.es 05.10.03, 02:15
                      uwazam jednakze, ze tytul ten pasuje do wuja ariela. przeciez przed laty nosily
                      go takie postacie jak stalin oraz franco.
                • Gość: g14 Re: dana IP: *.dipool.highway.telekom.at 05.10.03, 02:12
                  Brawo, gaworzysz bardzo dyplomatycznie. Te rozkoszne przemilczenia!!!
                  • Gość: dana33 Re: dana IP: 5.3.1R3D* / 192.114.47.* 05.10.03, 02:16
                    rutsch mir den buckel runter, idioto.
                    • Gość: mirmil no, w koncu nasza danka, bluzgaj zdrowo - w tym je IP: *.uBRgrb01.supercable.es 05.10.03, 02:17
                      w tym jestes dobra. trzeba ci to przyznac.
                      • Gość: dana33 Re: no, w koncu nasza danka, bluzgaj zdrowo - w t IP: 5.3.1R3D* / 192.114.47.* 05.10.03, 02:27
                        nu, mirmil, slowo idiota to bluzganie? jesli tak, nu, to bluzgam.
                        • Gość: dana33 do mirmila ps IP: 5.3.1R3D* / 192.114.47.* 05.10.03, 02:28
                          zapomnialam dodac, dobra jestem i w innych rzeczach tez. don't you forget it.
                        • Gość: mirmil a co? to zwroc sie tak do swoich rodzicow IP: *.uBRgrb01.supercable.es 05.10.03, 02:30
                          i zobaczymy, co oni na to.
                          • Gość: dana33 Re: a co? to zwroc sie tak do swoich rodzicow IP: 5.3.1R3D* / 192.114.47.* 05.10.03, 02:32
                            g14 nie jest moim ojcem. tak sobie, idiota antysemita.
                            • Gość: mirmil no i co z tego? dlaczego uwazasz, ze mozesz IP: *.uBRgrb01.supercable.es 05.10.03, 02:34
                              sie do niego tak zwracac?

uprzejmie prosze o podanie mi linkow do jego antysemickich wypowiedzi (moga byc
                              w stylu twoich o polakach - nieudacznikach).
                              • Gość: dana33 Re: no i co z tego? dlaczego uwazasz, ze mozesz IP: 5.3.1R3D* / 192.114.47.* 05.10.03, 02:35
                                nu, mirmil, moge. a kiedy ja to pisalam o polakach nieudacznikach? bo rozumiem,
                                ze wg ciebie sa tacy.
                                • Gość: mirmil och, spojrz na watek o panu weissie i o tobie IP: *.uBRgrb01.supercable.es 05.10.03, 02:38
                                  szkoda, ze tak myslicie o nas. szkoda.

jesli starasz sie o pozyskanie sympatii polakow dla sprawy zydowskiej, to
                                  raczej nie powinnas sie o nas w ten sposob wyrazac.

pan ambasador tez nie powinien.

no, ale podaj mi kilka linkow do wypowiedzi kolegi, ktorego tu oskarzylas o
                                  antysemityzm.
                              • Gość: g14 Nu, jestem, jestem! IP: *.dipool.highway.telekom.at 05.10.03, 02:44
                                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=8334980
                                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=8335195
                                Poczatkujacy, co prawda, dopiero jak poznalem naszych zydowskich przyjaciol
                                z tego forum, zaszla we mnie ta zmiana. Poglebia sie toto z dnia na dzien!
                                • Gość: mirmil oj, to zle IP: *.uBRgrb01.supercable.es 05.10.03, 02:53
                                  podobny proces przeszedl AD

przyszedl jako naiwna sierotka i fakt, ze ma racje, mowiac ze nigdy nie pisze
                                  niczego, czego by wczesniej nie przeczytal w postach skierowanych do siebie,
                                  ale mimo wszystko to nie jest usprawiedliwienie.

szkoda, ze to forum wplywa tak demoralizujaco :(
                                  • Gość: mirmil tudziez przygotuj sie: IP: *.uBRgrb01.supercable.es 05.10.03, 02:54
                                    bedziesz arabkiem/arabusem/menda islamska/przechrzta itp itd

bo (jest to dla mnie cos niezrozumialego) nasi goscie z izraela postrzegaja
                                    rzeczywistosc wylacznie w kategoriach zyd/arab. vide jarek.
                                  • Gość: g14 Re: oj, to zle IP: *.dipool.highway.telekom.at 05.10.03, 03:09
                                    Nie traktuj tego tak dosłownie. Myślę ze mam jeszcze szanse wyjść z tego, musieliby mi w tym pomoc nasi znajomi z Izraela. Nie wiem czy zechcą.
                                • Gość: dana33 Re: Nu, jestem, jestem! IP: 5.3.1R3D* / 192.114.47.* 05.10.03, 03:10
                                  nu, taaak, to zawsze fajnie przeczytac, jak w tym twoim drugim watku, ktory
                                  zacytowales, ze wlasnie zydzi byli winni temu, ze hitler ich wymordowal. nu, ale
                                  to logika antysemity. wogole antyczlowieka, bo wg tego, to kazda ofiara jest
                                  winna temu, ze ja gwalca, bija i morduja. fajna logika. godna podziwu. austria,
                                  hitlerowska heimat, to wlasciwe miejsce dla ciebie.
                                  • Gość: g14 Re: Nu, jestem, jestem! IP: *.dipool.highway.telekom.at 05.10.03, 03:15
                                    Przeczytaj jeszcze raz! Twoja interpretacja jest falszywa!
                    • Gość: g14 Re: dana IP: *.dipool.highway.telekom.at 05.10.03, 02:31
                      Czy to "idioto", to bylo juz po polsku? Tak na marginesie, to zauwazylem dziwna milosc Zydow do Niemcow, ostatnio.Ten sentyment do jezyka! W kryninalistyce twierdzi sie, ze miedzy przestepca i ofiara wytwarza sie silny zwiazek uczuciowy. U Zydow , w stosunku do Niemcow, zwiazek ten jest wyjatkowo silny.
                      Niedlugo, Holokaustem bedzie sie nazywac, to co Polacy zrobili podobno w jedwabnem. Reszta, to nieporozumienie rodzinne! BRAWO.
                      • Gość: mirmil jesli moge cos poradzic: IP: *.uBRgrb01.supercable.es 05.10.03, 02:41
                        nie klnij - nie znizaj sie do ich poziomu
                        • Gość: dana33 Re: jesli moge cos poradzic: IP: 5.3.1R3D* / 192.114.47.* 05.10.03, 03:04
                          nu, mirmil, ja wyjechalam z polski dawno temu. za moich czasow slowo idiota nie
                          bylo ani bluzganiem, ani klnieciem.
                          • Gość: g14 Re: jesli moge cos poradzic: IP: *.dipool.highway.telekom.at 05.10.03, 03:12
                            Mysle, ze to nie bylo do ciebie! niepotrzebnie sie stresujesz!
                      • Gość: dana33 do g14 IP: 5.3.1R3D* / 192.114.47.* 05.10.03, 02:42
                        nu, wiem, ze siedzisz w austrii. a sentyment to jezyka? zaden sentyment do
                        zadnego jezyka. a niemiecki, to byl nie tylko jezykiem hitlera. zanim byl
                        hitlera, to byl tam niejaki goethe, schiller, bach, beethoven, heine,
                        mendelsohn, kant, nietsche, mozart, rilke, strauss, mann, zweig, wagner, nu
                        jeszcze dluga lista.
                        a to co polacy zrobili w jedwabnem, to byla rzez. i nie podobno, ale napewno.
                        w kielcach tez. juz po wojnie. ein idiot bleibt ein idiot, dir kann man nicht
                        helfen.
                        • Gość: mirmil wiedzialas, danka, ze nietzsche chcial byc polakie IP: *.uBRgrb01.supercable.es 05.10.03, 02:44
                          chcial byc polakiem? mozesz to zrozumiec? sierota, przegranym, niezaradnym
                          nieudacznikiem...
                        • Gość: g14 Re: do g14 IP: *.dipool.highway.telekom.at 05.10.03, 02:59
                          No i Theodor Herzl! Byc moze Polacy, czy jak wolisz na pewno zrobili cos w Jedwabnem, czy w Kielcach. Nie moge tylko pojac co ja mam z tym wpsolnego?
                          Co dzien jakis Polak kogos zabija , kradnie itp itd. Mam za nich wszystkich przepraszac? Kiedy? Rano czy wieczorem?
                          Twoje rozkoszne gaworzenie z nazi, tylko dlatego, ze to zydowski nazi i na Madagaskar chcialby Arabow, nie zydow wyslac, zdumiewa mnie.
                          Nie powinnas za to przeprosic!
                          • Gość: dana33 Re: do g14 IP: 5.3.1R3D* / 192.114.47.* 05.10.03, 03:14
                            nu, szkoda slow. idz sie pobaw jeszcze troszke w piaskownicy. austriackiej,
                            naturalnie.
                            • Gość: g14 Re: do g14 IP: *.dipool.highway.telekom.at 05.10.03, 03:18
                              Ludziom z reguly szkoda slow, jak nie wiedza co powiedziec.
    • Gość: CCCP Re: Do Dany33 IP: *.acn.pl 05.10.03, 07:38
      Szlag by to trafił - nie umiecie już sobie założyć osobnego wątku dla tych waszych wynurzeń? [Kolego M. - to również do Ciebie]

Sądziłem, że tu zasada jest taka: ktoś zakłada wątek, okresla tym samym temat, i tego tematu nalezy się trzymać. Oraz - generalnie - tonu wypowiedzi. A tu - proszę: po moim i Dany (do której skierowałem swój post) wpisie - multum Waszych. Ton wypowiedzi? Napewno nie taki, jakiego bym sobie życzył. Temat - już nie ten.

Pytanie - wpisy z sensem? Zapytajcie się sami siebie. Jeśli nie macie pod ręką odpowiedzi, to spróbujcie założyć własny wątek i czekajcie na reakcje.

A tak, to ten mój początek rozmowy z Daną już gdzieś uciekł, zamazany jakimiś nie-do-przemyślanymi wy-krzykami. Waszymi, niestety.

Ja już się z tego wątku wynoszę. I zachęcam do tego samego Danę.
      • Gość: Sokol Re: Do Dany33 IP: *.nas36.oakbrook1.il.us.da.qwest.net 05.10.03, 08:09
        Gość portalu: CCCP napisał(a):

> Szlag by to trafił - nie umiecie już sobie założyć osobnego wątku dla tych
        wasz
        > ych wynurzeń? [Kolego M. - to również do Ciebie]
        >
        > Sądziłem, że tu zasada jest taka: ktoś zakłada wątek, okresla tym samym
        temat,
        > i tego tematu nalezy się trzymać. Oraz - generalnie - tonu wypowiedzi. A tu -
        p
        > roszę: po moim i Dany (do której skierowałem swój post) wpisie - multum
        Waszych
        > . Ton wypowiedzi? Napewno nie taki, jakiego bym sobie życzył. Temat - już
        nie t
        > en.
        >
        > Pytanie - wpisy z sensem? Zapytajcie się sami siebie. Jeśli nie macie pod
        ręką
        > odpowiedzi, to spróbujcie założyć własny wątek i czekajcie na reakcje.
        >
        > A tak, to ten mój początek rozmowy z Daną już gdzieś uciekł, zamazany
        jakimiś n
        > ie-do-przemyślanymi wy-krzykami. Waszymi, niestety.
        >
        > Ja już się z tego wątku wynoszę. I zachęcam do tego samego Danę.

No bo jak chcesz gadac to nie wylas na niby przerwe na papierosa
        i nie romansuj z pania Krysia.A co ty chcial zeby sala cicho siedziala
        jak prelegenta niema?.
        • Gość: CCCP Re: Do Dany33 IP: *.acn.pl 05.10.03, 08:18
          Gość portalu: Sokol napisał(a):

> Gość portalu: CCCP napisał(a):
          >
          > > Szlag by to trafił - nie umiecie już sobie założyć osobnego wątku dla tych
          >
          > wasz
          > > ych wynurzeń? [Kolego M. - to również do Ciebie]
          > >
          > > Sądziłem, że tu zasada jest taka: ktoś zakłada wątek, okresla tym samym
          > temat,
          > > i tego tematu nalezy się trzymać. Oraz - generalnie - tonu wypowiedzi. A t
          > u -
          > p
          > > roszę: po moim i Dany (do której skierowałem swój post) wpisie - multum
          > Waszych
          > > . Ton wypowiedzi? Napewno nie taki, jakiego bym sobie życzył. Temat - już
          > nie t
          > > en.
          > >
          > > Pytanie - wpisy z sensem? Zapytajcie się sami siebie. Jeśli nie macie pod
          > ręką
          > > odpowiedzi, to spróbujcie założyć własny wątek i czekajcie na reakcje.
          > >
          > > A tak, to ten mój początek rozmowy z Daną już gdzieś uciekł, zamazany
          > jakimiś n
          > > ie-do-przemyślanymi wy-krzykami. Waszymi, niestety.
          > >
          > > Ja już się z tego wątku wynoszę. I zachęcam do tego samego Danę.
          >
          > No bo jak chcesz gadac to nie wylas na niby przerwe na papierosa
          > i nie romansuj z pania Krysia.A co ty chcial zeby sala cicho siedziala
          > jak prelegenta niema?.

Słuszna uwaga. Ale z zastrzeżeniem. Jak prelegenta nie ma, to się zaczyna gadać, fakt, ale skakanie po stałach i przewracanie mebli to już przesada.
          • Gość: Sokol Re: Do Dany33 IP: *.nas36.oakbrook1.il.us.da.qwest.net 05.10.03, 08:24
            Gość portalu: CCCP napisał(a):

> Gość portalu: Sokol napisał(a):
            >
            > > Gość portalu: CCCP napisał(a):
            > >
            > > > Szlag by to trafił - nie umiecie już sobie założyć osobnego wątku dla
            > tych
            > >
            > > wasz
            > > > ych wynurzeń? [Kolego M. - to również do Ciebie]
            > > >
            > > > Sądziłem, że tu zasada jest taka: ktoś zakłada wątek, okresla tym sam
            > ym
            > > temat,
            > > > i tego tematu nalezy się trzymać. Oraz - generalnie - tonu wypowiedzi
            > . A t
            > > u -
            > > p
            > > > roszę: po moim i Dany (do której skierowałem swój post) wpisie - mult
            > um
            > > Waszych
            > > > . Ton wypowiedzi? Napewno nie taki, jakiego bym sobie życzył. Temat -
            > już
            > > nie t
            > > > en.
            > > >
            > > > Pytanie - wpisy z sensem? Zapytajcie się sami siebie. Jeśli nie macie
            > pod
            > > ręką
            > > > odpowiedzi, to spróbujcie założyć własny wątek i czekajcie na reakcje
            > .
            > > >
            > > > A tak, to ten mój początek rozmowy z Daną już gdzieś uciekł, zamazany
            >
            > > jakimiś n
            > > > ie-do-przemyślanymi wy-krzykami. Waszymi, niestety.
            > > >
            > > > Ja już się z tego wątku wynoszę. I zachęcam do tego samego Danę.
            > >
            > > No bo jak chcesz gadac to nie wylas na niby przerwe na papierosa
            > > i nie romansuj z pania Krysia.A co ty chcial zeby sala cicho siedziala
            > > jak prelegenta niema?.
            >
            >
            > Słuszna uwaga. Ale z zastrzeżeniem. Jak prelegenta nie ma, to się zaczyna
            gadać
            > , fakt, ale skakanie po stałach i przewracanie mebli to już przesada.

Dana to za slaba dyskutantka.Nie potrafi zneutralizowac sytuacji
            a wziela sie za wodzirejstwo pod twoja nieobecnosc.Ja mysle ze to
            ona namieszala a pozniej sie wycofala do sieni i zza wegla patrzy jak sie beda
            prac.Wiesz elementy reakcyji ciagle som posrod nas.
            • Gość: CCCP Re: Do Dany33 IP: *.acn.pl 05.10.03, 09:37
              Gość portalu: Sokol napisał(a):

> Dana to za slaba dyskutantka.Nie potrafi zneutralizowac sytuacji
              > a wziela sie za wodzirejstwo pod twoja nieobecnosc.Ja mysle ze to
              > ona namieszala a pozniej sie wycofala do sieni i zza wegla patrzy jak sie beda
              > prac.Wiesz elementy reakcyji ciagle som posrod nas.

nie calkiem masz rację - Dana ma szybki zapłon, wścieka się, ale robi to otwarcie, i za to trzeba ją cenić. No, nie każdy musi - ale ja na ten przykład cenię.

A tu akurat znalazło się dwu takich, co huzia na nią. Też nic dziwnego - Forum jest otwarte. Ale żeby chociaż wysilili się na oryginalność... Ciągle te same frazy, każdego szlag by trafił.

• Gość: marcin 1/4 głosujących w USA IP: 2.5.STABLE* / 62.233.188.* 05.10.03, 09:50
                washingtontimes.com/world/20030628-104407-8766r.htm

należy dodać że mają najwyższy oprócz Latynosów przyrost naturalny; nie
                zabijaj a dzieci nienaroddzonych i nie stotują antykoncepcji

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka