zbalansowany 29.08.08, 05:18 ce www.telegraph.co.uk/money/main.jhtml?xml=/money/2008/08/29/cnrussia129.xml Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
easy_door Rosja zaatakuje ekonomicznie Polske. 29.08.08, 06:05 No to Kaczor pewnie sie uda na tankowcach z NATO pod eskadra do Rosji aby sobie naczerpac ropy no i kurek odkrecic bo jak wiesz atak na czlonka nato to atak na nato. To jest wlasnie ten moment w ktorym Polska neutralna moglaby zyskiwac,byc strona mediacyjna a nie konfrontacyjna.No ale kto powiedzial ze w Polsce sa ludzie rzadzacy dla Polski i jej narodu. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Zanim gruby schudnie 29.08.08, 08:11 chudy umrze. Nie bedzie ropy to nie bedzie tez dochodow z ropy. I raz jak sie zawiedzie dostawcow to zla opinia zostaje. Dwie uwagi: jedna dla polskiego prezydenta. Polityka to nie piaskownica na Zoliborzu. I Rosjanie sa dobrymi graczami z wiatrem w plecy. Wiec moze sobie przypomni wielka tradycje "guzika nie oddamy" i ucieczki przez Zaleszczyki zanim znow zacznie robic marsowe miny i obiecywac Gruzji rzeczy, ktorych nie bedzie potrafil dotrzymac. Druga: faktycznie nie jestesmy sami. Ale tym razem trzeba niezabardzo liczyc na alianse. Raczej na wlasna inteligencje, a przede wszystkim na jednosc narodu. PF Odpowiedz Link Zgłoś
easy_door Re: Zanim gruby schudnie 29.08.08, 08:29 polski_francuz napisał: > chudy umrze. Nie bedzie ropy to nie bedzie tez dochodow z ropy. I raz jak sie > zawiedzie dostawcow to zla opinia zostaje. ----hehe,mam nadzieje ze to tlusty z chudym w ekonomi sie porownuja bo w zyciu jest na odwrut.Sprawa opini?-kto o nia dba w swiecie podstepow intryh zlodziejstwa w bialy dzien.Glodny zje wszystko nawet zadluzy swoje marne zycie aby przetrwac.To jest cecha polityki zachodniej.Rosja gra inaczej i z tym zachod nie umie sobie absolutnie poradzic. > Dwie uwagi: jedna dla polskiego prezydenta. Polityka to nie piaskownica na > Zoliborzu. I Rosjanie sa dobrymi graczami z wiatrem w plecy. Wiec moze sobie > przypomni wielka tradycje "guzika nie oddamy" i ucieczki przez Zaleszczyki zani > m > znow zacznie robic marsowe miny i obiecywac Gruzji rzeczy, ktorych nie bedzie > potrafil dotrzymac. > > Druga: faktycznie nie jestesmy sami. Ale tym razem trzeba niezabardzo liczyc na > alianse. Raczej na wlasna inteligencje, a przede wszystkim na jednosc narodu. > > PF ---ty jedz czesciej na te wakacje bo widze ze ci to pomaga w klarownym wyciaganiu wnioskow. Jakbys czasem zabladzil w moje strony(AZ,USA) to wiesz ze masz znajomego-pod warunkiem ze bedziesz bardziej polski niz francuski. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: Zanim gruby schudnie 29.08.08, 17:04 "Jakbys czasem zabladzil w moje strony (AZ,USA)" Czys wcieleniem wariatuncia Kuby? "to wiesz ze masz znajomego-pod warunkiem ze bedziesz bardziej polski niz francuski." Hm, jak zainwestujesz w fotowoltaike, to siem zastanowiem:) PF Odpowiedz Link Zgłoś
easy_door Re: Zanim gruby schudnie 29.08.08, 17:14 hehehe,to sie zastanow bo to twoj zaszczyt ma byc a nie moj.Ja tylko swoja goscine chce ci dac dlatego ze po polsku gadasz a ja kiedys po goscinnej Fracji bladzilem i to dodaje sentymentu. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: Zanim gruby schudnie 29.08.08, 17:21 Inzynier u artychy...bedom iskry:) PF Odpowiedz Link Zgłoś
easy_door Re: Zanim gruby schudnie 29.08.08, 18:00 hehe,iskry mozna z punktu naukowego inzyneryjne potraktowac a z artystycznego estetyka przybrac i moze byc ciekawe dzielo. Kiedys chodzilismy z profesorem w teren wieczorami w las,na laki i eksperymentowalismy ogniem jako srodkiem wyrazu artystycznego. To byly czasy kiedy nic nie wolno bylo co sie nie miescilo w ramach socrealizmu.Bylismy awan-garda. Kiedys dawno ,dawno temu bylem super w matematyce,fizyce,biologi chemi(jak widzisz przedmioty scisle) dokad nie odkryto we mnie artstycznego bakcyla.Jak sie o tym dowiedzialem ze moge cos tworzyc to juz nie bylo sily aby mnie zatrzymac.Liczby staly sie suchymi faktami,prawa fizyki zasadami ktore nie da sie juz poprawic-wsszystko to nie ma nic duzego z wyobrazni.Zostalo mi jeszcze wielkie zainteresowanie astronomia ale to dlatego ze w tym temacie mozna sie wyobraznia jeszcze kierowac. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: Zanim gruby schudnie 29.08.08, 18:57 "Liczby staly sie suchymi faktami,prawa fizyki zasadami ktore nie da sie juz poprawic-wsszystko to nie ma nic duzego z wyobrazni." Inzynier tez ich uzywa ale do stworzenia czegos co ma dzialac. Jest i musi byc pragmatyczny. A jak sie do czegos prawa fizyki nie stosuja, zapomnijmy prawa. Ma dzialac taka jest zasada. Pamietam ze studiow operatory Heaviside. To taki inzynier angielski chyba, ktory sobie powiedzial, ze rozniczki sa be. I je zasapil literka s. Podwojna rozniczke s (sup) 2 i zamiast rownania rozniczkowego 2 rzedu dostal rownanie algebraiczne 2 stopnie. Licealista moze je rozwiazac. I sie Heaviside nie staral o uzasadnienie dlaczego. Funkcjonowalo - szafa gra... Mowiac szczerze, to dosc lubie rozumiec. Dlatrego wyladowalem na uniwerku. Mam czas na zrozumienie i sam wybieram co chce zrozumiec. PF Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Wczoraj byl znakomity artykul n/t 29.08.08, 17:11 z rosyjskiej "Wremia Nowosciej" prasa jest jeszcze w Rosji (czesciowo) niezalezna: sentencja: Amerykanie (coby nie mowic) - maja sojusznikow. Rosja jakos nie moze sie ich dopracowac... Nawet Lukaszenka nie chce ich (Rosjan) oficjalnie poprzec... ze o Nazarbajewie (Kazachstan) nie wspomne :))) Odpowiedz Link Zgłoś
easy_door Re: Wczoraj byl znakomity artykul n/t 29.08.08, 17:20 artykuly piekne mowy odczyty i odezwy wszystkie dyrdymaly wymieszane z pierdami w otcie.Liczy sie action. Bialorus jak narazie radzi sobie super,wrogow sobie nie kreuje i przyjaciol watpliwych co ja chronic beda. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Kazachstan - no dobrze, do hollery :) 29.08.08, 17:27 Ale panstwa "Kazachstan" nigdy nie bylo :) Co prawda mieszka tam 6 mln Rosjan (1/3 ludnosci Kazachstanu) ale Putin nigdy w ich sprawie palcem nie kiwnal... To Prezydent Kazachstanu - Nazarbajew moglby go w koncu poprzec, co? Boi sie - czy jak? :))) Odpowiedz Link Zgłoś
easy_door Re: Kazachstan - no dobrze, do hollery :) 29.08.08, 17:48 Niewiem dziejk.Nie jestem politykiem,historykiem ani analitykiem.Ja widze co sie dzieje pozniej czytam opinie dwoch stron czy trzech,pozniej sprawdzam historyczne fakty pozniej geneze konfliktow i wreszczie troch miedzynarodowe ustalenia w konkretnej sprawie. Jedno tylko wiem for sure-narody ktorych kultura,jezyk,anatomia i antropolagia ,historyczne powiazania z ziemia na ktorej zyli to taki narod jak zechce byc niezaleznym panstwem to nie ma sily aby to zatrzymac.Nawet Rosja tego czy Ameryka nie zrobia.Beda tylko dorazne rozwiazania i plastrowanie problemu ale rewolty nie zatrzymasz jak dany narod etnicznie sie rozni chce byc nie zawislym to do niezaleznosci prawa ma.Zadne ustalenie wielkich tego swiata nie sa w swietle takich akcji prawomocne czy sluszne czy nawet legalne. Tak-powiesz ze bedzie wielkie rozdrobnienie,nawet Polska by mogla miec co najmniej piec panstewek malych.Trudno,jak bedzie taka sila aby to sie stalo oraz chec tych etnicznych enklaw to nikt tego nie zatrzyma Polska tez.W Polsce jest to najmniej prawdopodobne ale na Kaukazie tak. Odpowiedz Link Zgłoś
hubert100 Re: Zanim gruby schudnie 29.08.08, 17:52 Pomysl teraz pf o tym co napisze.Diabli wezma tego co nie bedzie mial jedzenia i cieplego dachu nad glowa.Never say never.Mieszkasz gdzies w Paryzu w domu lub apartamencie, woda leci z kranu, cieplo w zimie, samochody,stacje benzynowe zaopatrzone itd. Ja mieszkam na malej (jak na Kanade) farmie.Oczywiscie jestem tez uzalezniony od swiata ale aby grzac dom to spalam 5 drzew 50cm srednicy.Dalej nie wystarcza bo dom za duzy i z "dobrych czasow" (izolacja slaba).Pomaga Heat Pump (elektryczna).Dalej aby te drzewa sciac potrzebna jest pila spalinowa,aby zaladowac na trucka potrzebny traktor (krzyz by ci wysiadl podnoszac).Benzyna potrzebna tez do woodsplitter bo siekiera bys sie zameczyl. Jednym slowem bez ropy swiat by nie wygladal tak jak teraz.Mam stary rysunek ojca jak wygladal dom gdzie sie wychowal.Pol pokoju zabieral piec chlebowy a wszyscy spali na nim w zimie.Depresji w 29 roku nie odczuli tylko farmerzy.Wsadz teraz wszystkich na farme? Powiesz moze ze Francja ma elektrownie atomowe? Bez ropy nie wybudujesz nawet jednej elektrowni i nie wykopiesz uranu.Poczytaj Energy Bulletin i zobaczysz jak to niedlugo bedzie.Trzymaj z tymi co maja rope i gaz bo nie dlugo nie bedzie do sprzedania,moze tylko podziela sie z toba jak z przyjacielem. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: Zanim gruby schudnie 29.08.08, 19:02 Przekonales mnie. Lece scinac drzewa w parku:) Poza tym, jak zabraknie czegos to inni beda z tego forse chcieli zrobic. Spalanie wodoru,baterie, energia wody, termiczna...i komus sie jack-pot uda i zawladnie swiatem. Pomysl o Gatesie, tez byl lewus i nieudacznik zanim nie zaczal z Allenem majsterkowac... Inwencji i checi wzbogacenia (Amerykancow) glownie nie da rady zatrzymac nawet armia Wowy. PF Odpowiedz Link Zgłoś
hubert100 Re: Zanim gruby schudnie 29.08.08, 19:28 Jezeli tylko w parku zostaly drzewa to slabo.Lepiej zostaw bo nie bedzie czym oddychac.Do tych "energii" o ktorych piszesz niestety potrzeba bardzo duzo hydrocarbons.Tu w USA nie chodzi juz tyle o "wzbogacenie sie" ale o nie zdziadowanie sie.Odwiedz Detroit i wiele innych miejsc to ci wlosy stana na glowie.Czy widziales program Oprah?Pokazywala miejsca w US ktorych nawet Afryka by sie nie powstydzila. PS. A Gates bez hydrocarbons tez by daleko nie zajechal. PS. Zdecydowanie polecam Energy Bulletin. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: Zanim gruby schudnie 29.08.08, 19:35 "potrzeba bardzo duzo hydrocarbons" Poki co potrzeba bo transport jest hydrocarbonic. jak stanie sie chemiczny (akumulatory) to sie powoli sprawy zaczna zmieniac. Wegiel tez kiedys (w XIX) byl "nec plus ultra". Postep idzie hubercie. No worries. PF Odpowiedz Link Zgłoś
hubert100 Re: Zanim gruby schudnie 29.08.08, 20:11 Here we go again.Do produkcji akumulatorow potrzeba hydrocarbons.Wyglada na to ze kolo sie zamyka.PS. Mysla teraz na serio zaczac robic paliwa z wegla."Stary dziadek" chyba powroci z zapomnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
hubert100 Re: Zanim gruby schudnie 29.08.08, 20:57 Pomysl Pf, ropa, gaz nawet wegiel to nic innego jak zkondensowana enrgia sloneczna.Ilosc energii w ropie jest niesamowita.Energia jednej barylki reprezentuje prace 12 ludzi przez rok.Nie ma nic innego i nie bedzie.Mozna ja tylko porownac z energia jadrowa. Jaka jest energia w alkocholu w porownaniu z dieslem lub benzyna? Znikoma.To mowimy tylko o energii a co z produktami z ropy i gazu? Popatrz sie dookola siebie a zobaczysz ze sa wszedzie. Ps. W 60 latach ogladalem program w Polsce pod tytulem "Nafta rzadzi swiatem".Nie pamietam kto go zrobil ale to byl wieszcz. Odpowiedz Link Zgłoś
10elektryk10 Re: Rosja szykuje sie do odcieciaq ropy Niemcom i 29.08.08, 17:50 Nikt niczego nie obetnie. Rosjanie żyją z kasy którą im płacimy za gaz i ropę. Napewno nie zdecuydują na utrtę swoich stałych klientów. Takie brednie że obetną są Rosjanom na rękę , zaraz pewnie podrożeje i gaz i paliwa. Odpowiedz Link Zgłoś
hubert100 Re: Rosja szykuje sie do odcieciaq ropy Niemcom i 29.08.08, 18:02 Czlowieku, ta "kase" to bedziesz niedlugo mogl wsadzic tam gdzie slonce nie dochodzi. Odpowiedz Link Zgłoś