Dodaj do ulubionych

50% obojnych

IP: *.tarnobrzeg.cvx.ppp.tpnet.pl 14.01.02, 21:43
50% obojnych Rosjan na całokształt Polski - wyniki badań TVN. Tyle tu
przykładów nienawiści, że bardzo mnie podziwia 50% obojętnych znienawidzonych.
Przestańcie już nadawać o Katyniach i pomyślcie sobie dla czego tak
było.Zapytajcie swoje prawdomówne media i władze za co to spotkało waszych
oficerów.A może to była odpowiedz na zaginięcie tysięcy rosyjskich jęców,slad
których urwał się pod Warszawą,gdzie ich doprowadził "wspaniały" Piłsudski? A
może za te zatrute posiłki, podnoszone przez Polaków do pociągów z czerwonym
krzyżem ( po czym był wydany roskaz nie brać żywności od Polaków). A może ktoś
zna Polke Edyte Pjeche? Ona tak dobitnie opowiada o Polsce lat 50-ch.Po co nam
to wszystko? A ni ja a ni ty nic nie zmienimy w historii,tylko nie wolno caly
czas być albo ofiarą, albo bohaterem, to nie zdaje egzaminu.Nastąpił rok 2002
i życze wam, żeby w tym roku zaszli takie zmiany,że 50% Rosjan będą mówić, że
szanują i kochają Polskę.Myśle, że nam bardzo natym zależy, nam rosyjaną,
mieszkającym w Polsce i Polakom w Rosji i w Polsce.
Obserwuj wątek
    • Gość: Ania Re: 50% obojnych IP: *.tarnobrzeg.cvx.ppp.tpnet.pl 14.01.02, 21:45
      Prszepraszam - obojętnych!!!!!!!!!
    • Gość: Vist¸ Re: 50% obojętnychnych IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 14.01.02, 22:14
      Gość portalu: Ania napisał(a):

> 50% obojnych Rosjan na całokształt Polski - wyniki badań TVN. Tyle tu
      > przykładów nienawiści, że bardzo mnie podziwia 50% obojętnych znienawidzonych.
      > Przestańcie już nadawać o Katyniach i pomyślcie sobie dla czego tak
      > było.Zapytajcie swoje prawdomówne media i władze za co to spotkało waszych
      > oficerów.A może to była odpowiedz na zaginięcie tysięcy rosyjskich jęców,slad
      > których urwał się pod Warszawą,gdzie ich doprowadził "wspaniały" Piłsudski? A
      > może za te zatrute posiłki, podnoszone przez Polaków do pociągów z czerwonym
      > krzyżem ( po czym był wydany roskaz nie brać żywności od Polaków). A może ktoś
      > zna Polke Edyte Pjeche? Ona tak dobitnie opowiada o Polsce lat 50-ch.Po co nam
      > to wszystko? A ni ja a ni ty nic nie zmienimy w historii,tylko nie wolno caly
      > czas być albo ofiarą, albo bohaterem, to nie zdaje egzaminu.Nastąpił rok 2002
      >
      > i życze wam, żeby w tym roku zaszli takie zmiany,że 50% Rosjan będą mówić, że
      > szanują i kochają Polskę.Myśle, że nam bardzo natym zależy, nam rosyjaną,
      > mieszkającym w Polsce i Polakom w Rosji i w Polsce.

• Gość: ania Re: 50% obojętnychnych IP: *.tarnobrzeg.cvx.ppp.tpnet.pl 14.01.02, 22:17
        ........i co dalej?
        • Gość: Yidele Re: 50% obojętnychnych IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.01.02, 22:57
          ...nic. Przecież im, wspaniałomyslnym rosjanom, wystarczy
          powiedzieć "pzepraszam" .., oczywiście oni tego nigdy nie powiedzieli, i
          powiedziec nie zamierzają. Rosja NIGDY w swej historii nie doznała
          praworządnego, uczciwie wybranego rządu - myslenie w kategoriach stworzonych
          przez kulturę zachodnią czy śródziemnomorska ( takich jak etyka, wartość życia
          ludzkiego czy sprawiedliwość społeczna) jest im po prostu obce. Nie ma i być
          niemoże usprawiedliwienia dla milonów zmarłych z głodu i zakatowanych w
          gułagach ( obozy jeszcze istnieją). Kolega powyżej może sobie prawić
          o ".,.Zapytajcie swoje prawdomówne media i władze za co to spotkało waszych
          oficerów..." ponieważ rosjanie, nałogowe raby, nie są w stanie zrozumieć
          dlaczego masowy mord oburza! Z rozkazu stalina 18-20 milonów ludzi umarło
          smiercią głodową na ukrainie a rosjanie do dziś dziwią się dlaczego są tak
          powszechnie nienawidzeni - oto odpowiedź: jeśli traktujesz innych jak smiecie i
          zwierzęta pociągowe, tedy nie dziw się jesli ten którego gnębiłeś chwyci się
          KAŻDEJ okazji na odwet i będzie pamiętał póki zbiorowa pamięć ( kultura )
          ciemiężonej grupy istnieje. Rosjanie tego nie mogą zrozumieć bo jako naród ich
          kultura to kultura klas wyższych , importowanych z niemiec i francji, narzucona
          im za znienawidzonego cara i doszczętnie skurwiona po rewolucji. Społeczeństwo
          rosyjskie jest zasadniczo anty-intelektualne, bowiem intelektualiści z
          konieczności importują element obcy ( taki jak np. balet, operę, teatr,
          literaturę, filozofię ) i są przeto zdrajcami swojskiej siermiężności (
          notabene JEDYNEJ wspólnej cechy "kultury" tego narodu ). Ale to nijak sie ma
          do Polsko Ruskiego pojednania - Oddajcie Kijów , Wilno, Lwów! wskrzeszcie
          zdradziecko zastrzelonych, potopionych i zakatowanych w łagrach! oddajcie
          pograbione dobra naszej kultury siedzące do dzis w Ermitrażu! zapłaccie za
          dostawy surowców, żywności i maszyn przemysłowych z okresu waszej okupacji mego
          kraju! Potem mogę byc już kurwa 50% obojętny na wasz chujowy los.

Yidele
          ( lekko wkurwiony )
          • Gość: ania Re: 50% obojętnychnych IP: *.tarnobrzeg.cvx.ppp.tpnet.pl 14.01.02, 23:49
            Gość portalu: Yidele napisał(a):

> ...nic. Przecież im, wspaniałomyslnym rosjanom, wystarczy
            > powiedzieć "pzepraszam" .., oczywiście oni tego nigdy nie powiedzieli, i
            > powiedziec nie zamierzają.

ania. A to niby za co właśnie ROSYJANIE mają przepraszać. Przeciez smiało zwruć
            się do Szewarnadze o przeprosiny, bo Stalin był Gruzinem.A ZSSR stanowiło 15
            socyalistycznych rebublik, i mnie wydaje się, że wystarczy tego dobrego, że Rosja
            wzieła na siebie spłacenie długów ek.ZSSR.

Rosja NIGDY w swej historii nie doznała
            > praworządnego, uczciwie wybranego rządu - myslenie w kategoriach stworzonych
            > przez kulturę zachodnią czy śródziemnomorska ( takich jak etyka, wartość życia
            > ludzkiego czy sprawiedliwość społeczna) jest im po prostu obce.
            Ania.Sprawiedliwość społeczna i cała reszta(co tu wymieniłeś) jest wszędze obca,
            wiesz o tym dokładnie, albo pochodzisz z kosmosu.
            Nie ma i być
            > niemoże usprawiedliwienia dla milonów zmarłych z głodu i zakatowanych w
            > gułagach ( obozy jeszcze istnieją). Kolega powyżej może sobie prawić
            > o ".,.Zapytajcie swoje prawdomówne media i władze za co to spotkało waszych
            > oficerów..." ponieważ rosjanie, nałogowe raby, nie są w stanie zrozumieć
            > dlaczego masowy mord oburza!
            ania.Mnie masowy mord obuża może bardzie niż ciebie,ale ja wiem, ze mord na
            polskich oficerach nie był tak poprostu, wiem że był zemstą,podałam dokładne
            żriudła - Ambasada RP w Moskwie.A jeżeli o rabstwie, to Rosyjanie nigdy nie byli
            i nie będą rabami w odrużnieniu......
            Z rozkazu stalina 18-20 milonów ludzi umarło
            > smiercią głodową na ukrainie a rosjanie do dziś dziwią się dlaczego są tak
            > powszechnie nienawidzeni - oto odpowiedź: jeśli traktujesz innych jak smiecie i
            >
            > zwierzęta pociągowe, tedy nie dziw się jesli ten którego gnębiłeś chwyci się
            > KAŻDEJ okazji na odwet i będzie pamiętał póki zbiorowa pamięć ( kultura )
            > ciemiężonej grupy istnieje.
            Ania. Dziwne, ale mnie bardziej interesuje dla czego za czasów Stalinowskich moja
            babcia traciła zęby na Syberii, a ja nigdy w życiu nie zobaczyłam babci i
            dziadka, bo zgineli, jak moja mama miała 18 lat, a jej brat 9.A ty nie opowiadaj
            bzdur o biednych ukraincach i zabitych oficerów przez Rosjan, o rabstwie i
            kulturze.
            Rosjanie tego nie mogą zrozumieć bo jako naród ich
            >
            > kultura to kultura klas wyższych , importowanych z niemiec i francji, narzucona
            >
            > im za znienawidzonego cara i doszczętnie skurwiona po rewolucji. Społeczeństwo
            > rosyjskie jest zasadniczo anty-intelektualne, bowiem intelektualiści z
            > konieczności importują element obcy ( taki jak np. balet, operę, teatr,
            > literaturę, filozofię ) i są przeto zdrajcami swojskiej siermiężności (
            > notabene JEDYNEJ wspólnej cechy "kultury" tego narodu ).
            Ania. Ty poprostu według mnie jesteś premityw pospolity.Bardzo mnie interesuje
            zkąd był importowany Czajkowski,
            Glinka,Musorgski,Szestakowicz,Puszkin,Lermontow,Niekrasow,Tolstoj,Czechow,Dostojew
            skij,Bułhakow,Pawłowa,Plisiecka,Barysznikow,Nurijew,Szolochow,Sacharow,Kurczatow
            i w nieskonczoność
            Ale to nijak sie ma
            > do Polsko Ruskiego pojednania - Oddajcie Kijów , Wilno, Lwów!
            ania.Mówie twoim językiem - zabieraj jak najdalej.

wskrzeszcie
            > zdradziecko zastrzelonych, potopionych i zakatowanych w łagrach! oddajcie
            > pograbione dobra naszej kultury siedzące do dzis w Ermitrażu!
            ania.Co? Prosze wymienić jeden obraz skradziony w Polsce, co dziś jest w ERMITAŻU?
            zapłaccie za
            > dostawy surowców, żywności i maszyn przemysłowych z okresu waszej okupacji mego
            >
            > kraju!
            Ania. A wy za gaz, rope, i nich waszy partyjne złodzieje zwrucą pieniądze,
            które "PARTIA" brała dla ludu. Mrożąkami z HORTEXsu trudno zapłacić, prawda?
            Potem mogę byc już kurwa 50% obojętny na wasz chujowy los.
            ania.Tylko tego pragne i radości mojej nie będzie końca, kiedy zobacze że w tTV
            podadzą, że 50 polaków obojętnych na nasz "chujowy los", tak jak 50%Rosjan
            obojętnych na wasz nie mniej,a bardziej zależny chyjowy los.
            >
            > Yidele
            > ( lekko wkurwiony )
            Ania.Całkiem w dobrym nastroju.
            • Gość: Maur Re: 50% obojętnychnych IP: *.chello.pl 14.01.02, 23:56
              Problem polega na tym, ze na przyklad Ukraincy, Niemcy, czy inne kraje z
              ktorymi mielismy "zla historie" gdy rozmawiamy na "trudne" tematy, nie mowia "a
              za co niby przeciez mielibysmy przepraszac".
              • Gość: ania Re: 50% obojętnychnych IP: *.tarnobrzeg.cvx.ppp.tpnet.pl 15.01.02, 00:05
                Za co Ukraińce będą przepraszać, jak to wszystko dranie russcy zrobili.
                Prosze przetoczyć kiedy takie hasło oficjalnie było powiedziane i przez kogo?
                • Gość: Maur Re: 50% obojętnychnych IP: *.chello.pl 15.01.02, 00:13
                  Gość portalu: ania napisał(a):

> Za co Ukraińce będą przepraszać, jak to wszystko dranie russcy zrobili.
                  > Prosze przetoczyć kiedy takie hasło oficjalnie było powiedziane i przez kogo?

Eh, nie zartuj. Jakos trudno mi uwierzyc, ze uwazasz, ze "to wszystko dranie
                  ruscy zrobili" :o

I nie, nie moge teraz nic przytoczyc. Nie trzymam w domu starych gazet ;).
                  Ale raz na jakis czas mozna przeczytac cos o jakiejs konferencji w Przemyslu,
                  Lublinie, Lwowie, czy Kijowie, na temat ogolnie "zachodniej Ukrainy". I Kuczma
                  tez jakos nie ma problemow ze zgoda na odbudowe cmentarza orlat we Lwowie.
                  No a Niemcy, to juz w ogole. Placa, i placa ;)

Choc, z drugiej strony, z tego co wiem, to na przyklad i Litewskie, i Ukrainskie
                  podreczniki historii opisuja Polakow jako strasznych ciemiezcow...
                  Co w sumie nie jest takie znowu nieprawdziwe.

Ale coz: O ile raczej rzadko mozna spotkac kogos z tych krajow ktory twierdzi, ze
                  Polacy sami sobie zasluzyli, czy ze nie bylo to w sumie nic zlego, czy ze to nie
                  byla ich sprawa, to mam wrazenie (acz moge sie mylic, bo nie znam zbyt wielu
                  Rosjan), ze jest to znacznie bardziej powszechna postawa w Rosji

Dosc denerwujace, szczerze mowiac.
                  • Gość: ania Re: 50% obojętnychnych IP: *.tarnobrzeg.cvx.ppp.tpnet.pl 15.01.02, 00:26
                    Zrozum, że to nikogo tak naprawde nie obchodzi,Rosjanie w 2002 roku mają
                    naprawde bardzo dużo swoich problem i problemików,a ty naprawde swoją złością
                    możesz sobie zepsuć zdrowie(nerwica i reszta niepowodzeń).Spróbuj wyżyć się na
                    gruzinach, bo wielki wodz byl w końcu właśnie gruzinem.
                    • Gość: Maur Re: 50% obojętnychnych IP: *.chello.pl 15.01.02, 00:32

> Zrozum, że to nikogo tak naprawde nie obchodzi,Rosjanie w 2002 roku mają
                      > naprawde bardzo dużo swoich problem i problemików,a ty naprawde swoją złością
                      > możesz sobie zepsuć zdrowie(nerwica i reszta niepowodzeń).Spróbuj wyżyć się na
                      > gruzinach, bo wielki wodz byl w końcu właśnie gruzinem.

Nie rozumiesz, alez mnie to tez nie obchodzi. I naprawde, mam wazniejsze sprawy w
                      zyciu, niz wyzywanie sie na Rosjanach, czy kimkolwiek innym.
                      Tlumaczylem tylko, jak to wyglada z tej strony. Osobiscie mi to raczej wisi, choc
                      nie glosowalbym w referendum za przyjeciem Rosji do EU, czy cos w tym stylu.
                      (btw, Gruzini tez sie pisze z duzej litery, tak jak Rosjanie;)
            • Gość: Yidele Re: 50% obojnaków.. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.01.02, 00:51
              > ania. A to niby za co właśnie ROSYJANIE mają przepraszać. Przeciez smiało zwruć
              >
              > się do Szewarnadze o przeprosiny, bo Stalin był Gruzinem.A ZSSR stanowiło 15
              > socyalistycznych rebublik, i mnie wydaje się, że wystarczy tego dobrego, że Ros
              > ja
              > wzieła na siebie spłacenie długów ek.ZSSR.

Nałatwiej winić gruzinów za wasze Rosyjskie wykolejenie. To nie w "Tyfilisi"
              rewolucja się zaczęła, to nie Gruzini byli na Potemkinie! Cała historia ZSSR
              była zdominowana przez Rosyjską "republikę". Co do spłacania długów, nie
              rozśmieszaj mnie! Rosja nie jest w stanie spłacić długów - może jedynie błagać o
              ich przebaczenie!
              >
              > Rosja NIGDY w swej historii nie doznała
              > > praworządnego, uczciwie wybranego rządu - myslenie w kategoriach stworzony
              > ch
              > > przez kulturę zachodnią czy śródziemnomorska ( takich jak etyka, wartość ż
              > ycia
              > > ludzkiego czy sprawiedliwość społeczna) jest im po prostu obce.
              > Ania.Sprawiedliwość społeczna i cała reszta(co tu wymieniłeś) jest wszędze obca
              > ,
              > wiesz o tym dokładnie, albo pochodzisz z kosmosu.
              Owszem, perfekcja i ideał to mżonki ale fajnie by było gdyby choć raz rosja
              zdobyła sie na reprezentacyjną demokracje - to dopiero mżonka! demokratyczna
              rosja to tak jak postepowa cerkiew - oxymoron.

> Nie ma i być
              > > niemoże usprawiedliwienia dla milonów zmarłych z głodu i zakatowanych w
              > > gułagach
              >ania.Mnie masowy mord obuża może bardzie niż ciebie,ale ja wiem, ze mord na
              > polskich oficerach nie był tak poprostu, wiem że był zemstą,podałam dokładne
              > żriudła - Ambasada RP w Moskwie.
              Bajki. NIE MA usprawiedliwienia. Ty tego nie rozumiesz bo jeszcze się tłumaczysz!
              Nie ma i być nie moze bo ludzkie życie jest wartością! Dziwisz sie? kiedy
              rosjanie przestaną się dziwić że ludzkie życie cos znaczy, kiedy wezmą
              odpowiedzialność za zbrodnie popełnione na innych, tedy mozna rozmawiac o
              zrozumiemniu.
              > A jeżeli o rabstwie to Rosyjanie nigdy nie byl
              > i nie będą rabami w odrużnieniu......
              Pozwolę sobie stwerdzić iż Rosjanie od 1223 do około 1480, przez ponad dwieście
              lat byli RABAMI mongolskimi. Fakty histori, nie napuszonej dumy narodowej.

> Z rozkazu stalina 18-20 milonów ludzi umarło
              > > smiercią głodową na ukrainie a rosjanie do dziś dziwią się dlaczego są tak
              >
              > > powszechnie nienawidzeni - oto odpowiedź: jeśli traktujesz innych jak smie
              > cie i
              > >
              > > zwierzęta pociągowe, tedy nie dziw się jesli ten którego gnębiłeś chwyci s
              > ię
              > > KAŻDEJ okazji na odwet i będzie pamiętał póki zbiorowa pamięć ( kultura )
              > > ciemiężonej grupy istnieje.
              > Ania. Dziwne, ale mnie bardziej interesuje dla czego za czasów Stalinowskich mo
              > ja
              > babcia traciła zęby na Syberii, a ja nigdy w życiu nie zobaczyłam babci i
              > dziadka, bo zgineli, jak moja mama miała 18 lat, a jej brat 9.A ty nie opowiada
              > j
              > bzdur o biednych ukraincach i zabitych oficerów przez Rosjan, o rabstwie i
              > kulturze.
              Cóż, mamy coś wspólnego - moi przodkowie też gnili na syberii. Mój dziad leży
              gdzies w nieoznakowanym, masowym grobie ( chyba pod Charkowem lub Medonnoye)
              zastrzelony przez ruskich nkwd-dzistów z rozkazu waszej, ruskiej nomenklatury.
              twoja babcia traciła zęby? Mój drugi dziad wracał z sybiru Na Piechotę, walczył w
              waszej Ruskiej armii.

> Rosjanie tego nie mogą zrozumieć bo jako naród ich
              > >
              > > kultura to kultura klas wyższych , importowanych z niemiec i francji, narz
              > ucona
              > >
              > > im za znienawidzonego cara i doszczętnie skurwiona po rewolucji. Społeczeń
              > stwo
              > > rosyjskie jest zasadniczo anty-intelektualne, bowiem intelektualiści z
              > > konieczności importują element obcy ( taki jak np. balet, operę, teatr,
              > > literaturę, filozofię ) i są przeto zdrajcami swojskiej siermiężności (
              > > notabene JEDYNEJ wspólnej cechy "kultury" tego narodu ).
              > Ania. Ty poprostu według mnie jesteś premityw pospolity.Bardzo mnie interesuje
              > zkąd był importowany Czajkowski,
              > Glinka,Musorgski,Szestakowicz,Puszkin,Lermontow,Niekrasow,Tolstoj,Czechow,Dosto
              > jew
              > skij,Bułhakow,Pawłowa,Plisiecka,Barysznikow,Nurijew,Szolochow,Sacharow,Kurczato
              > w
              > i w nieskonczoność
              Jaka nieskończoność? A kultura średniowiecza gdzie? a renesans gdzie? oswiecenie
              gdzie? Gdyby Piotr wielki nie sprowadził niemców i francuzów to by Barysznikow
              drwa rąbał ( albo i jego rąbali, jak słyszałem).
              > Ale to nijak sie ma
              > > do Polsko Ruskiego pojednania - Oddajcie Kijów , Wilno, Lwów!
              > ania.Mówie twoim językiem - zabieraj jak najdalej.
              >
              > wskrzeszcie
              > > zdradziecko zastrzelonych, potopionych i zakatowanych w łagrach! oddajcie
              > > pograbione dobra naszej kultury siedzące do dzis w Ermitrażu!
              > ania.Co? Prosze wymienić jeden obraz skradziony w Polsce, co dziś jest w ERMITA
              > ŻU?
              > zapłaccie za
              > > dostawy surowców, żywności i maszyn przemysłowych z okresu waszej okupacji
              > mego
              > >
              > > kraju!
              > Ania. A wy za gaz, rope, i nich waszy partyjne złodzieje zwrucą pieniądze,
              > które "PARTIA" brała dla ludu.
              Od kogo? od Rosji? czy od bandyty który nas pierwej obrabował a potem raczył
              rzucic naszym rodzimym zdrajcom pare ochłapów? Wy stworzyliście sytuacje, wy
              napadliscie ( wraz z niemcami) na niepodległą polskę, a teraz smiesz pisac o
              oddaniu? zaprawde odbiło ci kolosalnie. Dziwisz sie, to piszę prosto: dla
              niektórych polaków rosja to anathema, wróg jedyny i największy - jeszcze raz
              mówię - wyście to zrobili, nie dziwcie sie.

Mrożąkami z HORTEXsu trudno zapłacić, prawda?

Coż, Rosjanie jeszcze dziś po te mrożonki przyjezdżają.

Yidele
            • Gość: Yidele Re: 50% obojętnychnych IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.01.02, 00:55
              > ania. A to niby za co właśnie ROSYJANIE mają przepraszać. Przeciez smiało
              zwruć
              >
              > się do Szewarnadze o przeprosiny, bo Stalin był Gruzinem.A ZSSR stanowiło 15
              > socyalistycznych rebublik, i mnie wydaje się, że wystarczy tego dobrego, że
              Ros
              > ja
              > wzieła na siebie spłacenie długów ek.ZSSR.

Nałatwiej winić gruzinów za wasze Rosyjskie wykolejenie. To nie w "Tyfilisi"
              rewolucja się zaczęła, to nie Gruzini byli na Potemkinie! Cała historia ZSSR
              była zdominowana przez Rosyjską "republikę". Co do spłacania długów, nie
              rozśmieszaj mnie! Rosja nie jest w stanie spłacić długów - może jedynie błagać
              o
              ich przebaczenie!
              >
              > Rosja NIGDY w swej historii nie doznała
              > > praworządnego, uczciwie wybranego rządu - myslenie w kategoriach stworzony
              > ch
              > > przez kulturę zachodnią czy śródziemnomorska ( takich jak etyka, wartość ż
              > ycia
              > > ludzkiego czy sprawiedliwość społeczna) jest im po prostu obce.
              > Ania.Sprawiedliwość społeczna i cała reszta(co tu wymieniłeś) jest wszędze
              obca
              > ,
              > wiesz o tym dokładnie, albo pochodzisz z kosmosu.
              Owszem, perfekcja i ideał to mżonki ale fajnie by było gdyby choć raz rosja
              zdobyła sie na reprezentacyjną demokracje - to dopiero mżonka! demokratyczna
              rosja to tak jak postepowa cerkiew - oxymoron.

> Nie ma i być
              > > niemoże usprawiedliwienia dla milonów zmarłych z głodu i zakatowanych w
              > > gułagach
              >ania.Mnie masowy mord obuża może bardzie niż ciebie,ale ja wiem, ze mord na
              > polskich oficerach nie był tak poprostu, wiem że był zemstą,podałam dokładne
              > żriudła - Ambasada RP w Moskwie.
              Bajki. NIE MA usprawiedliwienia. Ty tego nie rozumiesz bo jeszcze się
              tłumaczysz!
              Nie ma i być nie moze bo ludzkie życie jest wartością! Dziwisz sie? kiedy
              rosjanie przestaną się dziwić że ludzkie życie cos znaczy, kiedy wezmą
              odpowiedzialność za zbrodnie popełnione na innych, tedy mozna rozmawiac o
              zrozumiemniu.
              > A jeżeli o rabstwie to Rosyjanie nigdy nie byl
              > i nie będą rabami w odrużnieniu......
              Pozwolę sobie stwerdzić iż Rosjanie od 1223 do około 1480, przez ponad dwieście
              lat byli RABAMI mongolskimi. Fakty histori, nie napuszonej dumy narodowej.

> Z rozkazu stalina 18-20 milonów ludzi umarło
              > > smiercią głodową na ukrainie a rosjanie do dziś dziwią się dlaczego są tak
              >
              > > powszechnie nienawidzeni - oto odpowiedź: jeśli traktujesz innych jak smie
              > cie i
              > >
              > > zwierzęta pociągowe, tedy nie dziw się jesli ten którego gnębiłeś chwyci s
              > ię
              > > KAŻDEJ okazji na odwet i będzie pamiętał póki zbiorowa pamięć ( kultura )
              > > ciemiężonej grupy istnieje.
              > Ania. Dziwne, ale mnie bardziej interesuje dla czego za czasów Stalinowskich
              mo
              > ja
              > babcia traciła zęby na Syberii, a ja nigdy w życiu nie zobaczyłam babci i
              > dziadka, bo zgineli, jak moja mama miała 18 lat, a jej brat 9.A ty nie
              opowiada
              > j
              > bzdur o biednych ukraincach i zabitych oficerów przez Rosjan, o rabstwie i
              > kulturze.
              Cóż, mamy coś wspólnego - moi przodkowie też gnili na syberii. Mój dziad leży
              gdzies w nieoznakowanym, masowym grobie ( chyba pod Charkowem lub Medonnoye)
              zastrzelony przez ruskich nkwd-dzistów z rozkazu waszej, ruskiej nomenklatury.
              twoja babcia traciła zęby? Mój drugi dziad wracał z sybiru Na Piechotę, walczył
              w
              waszej Ruskiej armii.

> Rosjanie tego nie mogą zrozumieć bo jako naród ich
              > >
              > > kultura to kultura klas wyższych , importowanych z niemiec i francji, narz
              > ucona
              > >
              > > im za znienawidzonego cara i doszczętnie skurwiona po rewolucji. Społeczeń
              > stwo
              > > rosyjskie jest zasadniczo anty-intelektualne, bowiem intelektualiści z
              > > konieczności importują element obcy ( taki jak np. balet, operę, teatr,
              > > literaturę, filozofię ) i są przeto zdrajcami swojskiej siermiężności (
              > > notabene JEDYNEJ wspólnej cechy "kultury" tego narodu ).
              > Ania. Ty poprostu według mnie jesteś premityw pospolity.Bardzo mnie
              interesuje
              > zkąd był importowany Czajkowski,
              >
              Glinka,Musorgski,Szestakowicz,Puszkin,Lermontow,Niekrasow,Tolstoj,Czechow,Dosto
              > jew
              >
              skij,Bułhakow,Pawłowa,Plisiecka,Barysznikow,Nurijew,Szolochow,Sacharow,Kurczato
              > w
              > i w nieskonczoność
              Jaka nieskończoność? A kultura średniowiecza gdzie? a renesans gdzie?
              oswiecenie
              gdzie? Gdyby Piotr wielki nie sprowadził niemców i francuzów to by Barysznikow
              drwa rąbał ( albo i jego rąbali, jak słyszałem).
              > Ale to nijak sie ma
              > > do Polsko Ruskiego pojednania - Oddajcie Kijów , Wilno, Lwów!
              > ania.Mówie twoim językiem - zabieraj jak najdalej.
              >
              > wskrzeszcie
              > > zdradziecko zastrzelonych, potopionych i zakatowanych w łagrach! oddajcie
              > > pograbione dobra naszej kultury siedzące do dzis w Ermitrażu!
              > ania.Co? Prosze wymienić jeden obraz skradziony w Polsce, co dziś jest w
              ERMITA
              > ŻU?
              > zapłaccie za
              > > dostawy surowców, żywności i maszyn przemysłowych z okresu waszej okupacji
              > mego
              > >
              > > kraju!
              > Ania. A wy za gaz, rope, i nich waszy partyjne złodzieje zwrucą pieniądze,
              > które "PARTIA" brała dla ludu.
              Od kogo? od Rosji? czy od bandyty który nas pierwej obrabował a potem raczył
              rzucic naszym rodzimym zdrajcom pare ochłapów? Wy stworzyliście sytuacje, wy
              napadliscie ( wraz z niemcami) na niepodległą polskę, a teraz smiesz pisac o
              oddaniu? zaprawde odbiło ci kolosalnie. Dziwisz sie, to piszę prosto: dla
              niektórych polaków rosja to anathema, wróg jedyny i największy - jeszcze raz
              mówię - wyście to zrobili, nie dziwcie sie.

Mrożąkami z HORTEXsu trudno zapłacić, prawda?

Coż, Rosjanie jeszcze dziś po te mrożonki przyjezdżają.

Yidele
      • Gość: Vist¸ Re: 50% obojętnych_______________/sorry/ IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 14.01.02, 22:31
        Gość portalu: Vist¸ napisał(a):

Nic nie napisałem. Sorry, ale mam nową "mądrą" klawiaturę i przyzwyczaić
        się nie mogę do rozkładu klawiszy (104 klawisze).

V.

> Gość portalu: Ania napisał(a):
        >
        > ... Nastąpił rok 2002 i życze wam, żeby w tym roku zaszli takie zmiany,
        > że 50% Rosjan będą mówić , że szanują i kochają Polskę.
        > Myśle, że nam bardzo natym zależy, nam rosyjaną, mieszkającym w Polsce i
        Polakom w Rosji i w Polsce.
        >

Cześć Aniu,

Chyba trochę przesadzasz...
        Jane Katyń był, ale czy to Rosjanie czy stalinowcy ?

Jest u nas taka grupa "starszych" opozycjonistów, którzy ciagle walczą
        z komunizmem...
        Ale to chyba jakieś mamuty zimniej wojny. Nie mogąc odnaleźć dawnego
        wroga szukają kogokolwiek, bo muszą wojować...

Ja czuję się Słowianinem. Osobą, która bez problemów dogaduje się z
        mieszkańcami naszej ziemi od Trestu [Włochy-Słowenia] do Władywostoku.
        Czyli bez żadnych lekcji języka mogę już zyć na obszarze od Włoch
        do Japonii :-))
        Jeśli zaś ktoś zasklepił się na prowincji i emocjonalnie do dziś
        mieszka w Sulejówku /dworek Piłsudskiego/ ....
        Mh... cóż ciasnota ma też swój wymiar historyczny.

Dziwię się tym, którzy myślą że łatwiej nam się zrozumieć z pyszałkowatym
        Anglikiem, czy samozadowolomym Amerykaninem.

Pozdrawiam

:-))

Vist¸________________/
        • Gość: Maur Re: 50% obojętnych IP: *.chello.pl 14.01.02, 23:40
          > Dziwię się tym, którzy myślą że łatwiej nam się zrozumieć z pyszałkowatym
          > Anglikiem, czy samozadowolomym Amerykaninem.
          Coz, moze Tobie trudno sie dogadac z normalnym zachodnioeuropejczykiem, ale to
          nie znaczy, ze kazdemu :)
          • Gość: Vist¸ __ płyć__emocji__anglosaskich... IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 15.01.02, 01:43
            Gość portalu: Maur napisał(a):

> Gość portalu: Vist¸ napisał(a):
            > > Dziwię się tym, którzy myślą że łatwiej nam się zrozumieć z pyszałkowatym
            > > Anglikiem, czy samozadowolomym Amerykaninem.
            > Coz, moze Tobie trudno sie dogadac z normalnym zachodnioeuropejczykiem, ale to
            > nie znaczy, ze kazdemu :)

Bez trudu dogaduję się z każdym Europejczykiem, czy Amerykaninem.
            Problem w tym, że mają inną mentalność... /płytką/
            To w większości ludzie zagonieni za kasą :-(
            Duszoszczipatielnoje i egzystencjalne aspekty życia czytelne dla
            każdego słowianina, to dla nich obszary nieznane...
            Ciągle tylko kasa i technologia, rywalizacja i wyścigi...
            Nędza życia w takim błędnym kole naprawdę szyko męczy.

Płyć i komercja ..... nudy.

pzdr

Vist¸____________________/
            • Gość: Maur Re: __ płyć__emocji__anglosaskich... IP: *.chello.pl 15.01.02, 02:04

> Bez trudu dogaduję się z każdym Europejczykiem, czy Amerykaninem.
              > Problem w tym, że mają inną mentalność... /płytką/
              > To w większości ludzie zagonieni za kasą :-(
              > Duszoszczipatielnoje i egzystencjalne aspekty życia czytelne dla
              > każdego słowianina, to dla nich obszary nieznane...
              > Ciągle tylko kasa i technologia, rywalizacja i wyścigi...
              > Nędza życia w takim błędnym kole naprawdę szyko męczy.
              >
              > Płyć i komercja ..... nudy.
              Szczerze mowiac, to nie wiem co to znaczy "Duszoszczipatielnoje" ;)
              Coz, bywa.
              Ale powaznie: Znam sporo slowian, goniacych za kasa. I paru anglosasow, dla
              ktorych pieniadze nie sa najwazniejsza rzecza w zyciu.
              I odwrotnie.
            • Gość: Yidele Re: __ płyć__emocji__anglosaskich... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.01.02, 04:13
              Well, I guess it just sucks to be you. Amazing how with one swell foop you
              manage to sweep just about everyone into your neat little categories... To co
              mnie zaskoczyło w czasie pobytu na zachodzie i po powrocie do Polski, to brak
              zrozumienia kultur Anglosaskich przez ludzi którzy z nimi mieli okazję
              obcować. Mówią: " If the only tool you've got is a hammer, everything looks
              like a nail". Nachalna komercja, bezustanna rywalizacja, wszechobecne reklamy
              czy pogoń za kasą to także atrybuty naszego ( Polskiego ) społeczeństwa, tyle
              że w prostszym, bardziej surowym/nachalnym wydaniu. porównaj budżet na edukację
              i konserwację zabytków, sztuke ( nie bezwględne wielkości ale w skali do gnp) -
              Amerykanie, Brytyjczycy, Kanadyjczycy - wszyscy bardziej sie troszczą o swoją
              ( w wypadku Amerykan i Kanadoli dość krótką ) spuściznę narodową niż My , z
              naszymi ponad 1000 lat. Parę lat temu jeżdziłem sobie po żuławach i generalnie
              pólnocnej polsce aby po powrocie z "emocjonalnej mielizny" kultury anglo-
              saskiej odwiedzic to co pozostało z gotyckich, po-zakonowych zamkach. Malbork
              osuwa się do Nogatu, unikalne w skali światowej budynki i malowidła scienne
              giną, zamek niski próchnieje lub jest rozbierany na surowiec budowlany - a nasi
              kustosze nie moga uzyskac funduszy na remonty, jeno na remont hotelu Zamek (
              umieszczonego w częsci dawnego spichlerza ) forsa jest bo tam niemcy nocują.
              Sthum/Sztum - zamek po częsci rozgrabiony na chlewiki, reszta zamurowana na
              głucho, w dawnym refektarzu dokwaterowano osrodek weterynaryjny. Niedośc mieć,
              trzeba też szanować. Anglo-sasi są ludzmi zasadniczo bardziej panującymi nad
              soba i przez to nad swym otoczeniem niz Słowianie, bardziej konsekwentni co
              wcale nie oznacza że mniej świadomi konfliktów etycznych - Nie polak, Nie
              Rosjanin lecz Anglicy / Sasi - William Shakespeare, Phillip Marlowe, Goethe
              stworzyli archetypy wiecznie re-formułowane przez dramaturgów całego świata.
              Owe "...egzystencjalne aspekty czytelne dla każdego słowianina..." są czytelne
              dla każdego Człowieka w ogóle, dlatego np. Zbrodnia I Kara czy Macbeth są
              dziełami uniwersalnymi, nie zas dla tylko dla Słowian. Zresztą jesli jechałes
              na zachód aby zarobic to nie dziw się że takimi ludzmi byłeś otoczony. Moje
              doswiadczenie jest diametralnie inne, a ja przecież pluskałem sie na tej
              centralnej mieliźnie Anglo-saskiego świata, Ameryce. Zadziwiające, ale dla
              większości moich przyjaciół najważniejszą rzeczą nie była konkurencja o
              technologię czy kasę; spotkałem wielu muzyków, paru aktorów, wielu ludzi dla
              których podstawową wartością było zycie zgodne z prawem boskim - ludzi
              pełnych szczerej przyjazni, otwarych na swiat i inych, z pewnościa nie
              generalizujących na temat "emocjonalnego rozdwojenia jazni" Słowian. - Takich
              miałem znajomych i przyjacól w US. Po powrocie do Polski spotkalem sie z czymś
              dla mnie nie zrozumiałym
    • Gość: Piast Re: Chyba cię pojebało! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 14.01.02, 22:28
      Gość portalu: Ania napisał(a):

> 50% obojnych Rosjan na całokształt Polski - wyniki badań TVN. Tyle tu
      > przykładów nienawiści, że bardzo mnie podziwia 50% obojętnych znienawidzonych.
      > Przestańcie już nadawać o Katyniach i pomyślcie sobie dla czego tak
      > było.Zapytajcie swoje prawdomówne media i władze za co to spotkało waszych
      > oficerów.A może to była odpowiedz na zaginięcie tysięcy rosyjskich jęców,slad
      > których urwał się pod Warszawą,gdzie ich doprowadził "wspaniały" Piłsudski? A
      > może za te zatrute posiłki, podnoszone przez Polaków do pociągów z czerwonym
      > krzyżem ( po czym był wydany roskaz nie brać żywności od Polaków). A może ktoś
      > zna Polke Edyte Pjeche? Ona tak dobitnie opowiada o Polsce lat 50-ch.Po co nam
      > to wszystko? A ni ja a ni ty nic nie zmienimy w historii,tylko nie wolno caly
      > czas być albo ofiarą, albo bohaterem, to nie zdaje egzaminu.Nastąpił rok 2002
      >
      > i życze wam, żeby w tym roku zaszli takie zmiany,że 50% Rosjan będą mówić, że
      > szanują i kochają Polskę.Myśle, że nam bardzo natym zależy, nam rosyjaną,
      > mieszkającym w Polsce i Polakom w Rosji i w Polsce.

A skąd te tysiące ruskich "jęców" wzięło się pod W-wą. Głupia czy udajesz? A może
      ty ruskij szpion, chcesz storpedować wizytę Putinka.
      • Gość: ania Re: Chyba cię pojebało! IP: *.tarnobrzeg.cvx.ppp.tpnet.pl 14.01.02, 23:02
        Tak "skarbie", mnie pojebało, ja jestem "szpionem", tak mnie przykro, ale ty
        mnie zdemaskowałeś, musze otruć się, albo coś w tym stylu, niewiem jak dalej
        żyć z tą obelgą. A co do mini stalinka Piłsudskiego, to radze poczytać i nie
        tylko podręczników szkoły podstawowej.Zapytaj w Ambasadzie RP w Moskwie - jakie
        pytanie dostali w programie "TEMA" i na co mieli w póżniejszym terminie
        odpowiedzieć.Tam też byla rosyjanka, która wyświetliła sprawe Katyniu, jak by
        nie ona, to do dnia dzisiejszego ty myślał by, że to niemcy albo kosmici zabili
        Polskich oficerów.Czytaj i słuichaj bracie, a wtedy nie będzie pojebanych dla
        ciebie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka