Dodaj do ulubionych

Wojna Tajlandii z Kambodżą?

15.10.08, 16:55
My pasjonujemy się "samolotowym" widowiskiem i imieninami pewnej
mamy, a tym czasem na Świecie szykuje się kolejna wojenka, o której
jakoś GW milczy. Na pograniczu Tajlandii z Kambodżą od kilku dni dochodzi do
starć. Nie walczą o ropę lecz o zabytki - kompleksy świątynne w Preah Vihear
(14.23.37N/104.40.48E)i Ta Muen Thom.
Czyżby to robota naszego speca od zadym?

Obserwuj wątek
    • facettt jest lepiej :) 15.10.08, 17:04
      To zawsze troche lepiej, niz niegdysiejsza wojna Hondurasu
      z Salwadorem o pilke nozna :)
    • gorska-przystan Re: Wojna Tajlandii z Kambodżą? 16.10.08, 14:10
      CZy mógłbyś rozwinąć ten temat? Bo wybieram się za dwa tygodnie do tajlandii i wobec tego nie wiem co robić.
      • walter622 Re: Wojna Tajlandii z Kambodżą? 16.10.08, 19:19
        Obie świątynie znajdują się w płn.-wch. Kambodży - dość daleko od
        popularnych szlaków turystycznych, na pograniczu tajsko-kambodżańskim.
        Ta Muan Thom (Ta Muen Thom) - 14.20.57N/103.15.59E.
        Gdy wpisano te świątynie na listę światowego dziedzictwa rozgorzał
        spór - które z tych państw jest ich właścicielem. Formalnie należą do Kambodży.
        Pretensje zgłasza również Tajlandia, której wojska zajęły te
        świątynie. Rząd Kambodży wystosował do Tajlandii ultimatum (które upłynęło dwa
        dni temu) a także zaczął tam przerzucaj wojsko. Żadna
        ze stron, jak na razie, nie zamierza ustąpić.
        Sporo na ten temat anglojęzycznych artykułów (należy wpisać nazwę świątyń na
        google), fotografie sa na Google Earth.
        Jeżeli ta informacją spowodowałem panikę - to b.przepraszam.
        Nie sądzę by ten konflikt przeistoczył się w jakąś "katastrofę" -
        te tereny będą odcięte szczelnym "kordonem" i większość turystów z Phuket czy
        Pattay nawet nie będzie o tych starciach wiedziała.
        Oba państwa nie są zainteresowane by to odbiło się na ich biznesie turystycznym.
        Tak więc jechać warto (zwłaszcza przepiękna jest Kambodża).
        Warto również zasięgnąć informację w naszym MSZ o bieżących zagrożeniach (oni
        takie informacje udzielają). Życzę szczęśliwej podróży i wielu przyjemnych wrażeń.
        Pozdrawiam
        • gorska-przystan Re: Wojna Tajlandii z Kambodżą? 17.10.08, 12:32
          Slicznie dziękuję za uspokojenie:) i szczegółowe informacje na temat tego konfliktu.
          W międzyczasie się okazało, że już doszli do jakiegoś porozumienia. Zresztą ja az taki strachliwy to nie jestem. Ale bardzo trafnie Pan zauważył, że polskie media są zajęte przeważnie rodzimym podwórkiem, co juz jest dla mnie niestrawne. Kiedy czasem oglądam BBC, to tam jest na odwrót - w pierwszej kolejności info o świecie. A u nas - kto co powiedzia lub kogo obraził i przepychanki premiera z prezydentem. Inna rzecz, że media by tego tak nie roztrząsały, jeśliby publika tego sobie nie życzyła. Widać po tym, że jesteśmy nadal zaściankiem!

A wracając do wyjazdu. To jak najbardziej do Kambodży też chcę się wybrać i dlatego własnie się bałem, że mogą być jakies trudności z przekroczeniem granicy z Tajlandii.
          Mam jeszcze jedno pytanie, bo widzę, że Pan obeznany w tym rejonie: w jakim kraju najlepiej kupić coś z elektroniki; aparat cyfrowy itp. Pytam bowiem zamierzam, też odwiedzić singapur i malezję, być może też południowy Wietnam. Pozdrawiam gorąco i dziękuje za informacje
          • walter622 Re: gorska-przystan 17.10.08, 13:29
            Cieszę się, ze jakoś zdołałem wyjść z popełnionej niezręczności.
            Istotą mojego postu było zwrócenie uwagi, że są chyba istotniejsze problemy,
            które przeoczamy, pasjonując się w gruncie rzeczy
            nieistotnymi sprawami, przybierającymi karykaturalnie wymiar.
            Co do konfliktu, to tam na pograniczu "wrze" od wielu lat i na tle
            sporów o przebieg granicy dochodzi stale do potyczek, w których z obu stron giną
            ludzie. Ich śmierć jest chyba bardziej istotna niż kwestia
            kto przez 10 minut będzie gdzieś siedział. Cała ta "wojenka" może być dla nas
            zaskakująca, bowiem ludzie giną z powodu zabytków. Czy ktoś w Polsce jest gotów
            umierać z powodu jakiegoś niszczejącego zabytku?
            Odnośnie zakupów niestety nie mogę wiele dopomóc - nie czuję się w tym zakresie
            specjalistą. Na miejscu, z uwagi na ograniczoną ilość czasu, trzeba dokonywać
            wyboru - czy jak najwięcej zobaczyć, czy spędzić ten czas na zakupach (które
            ostatecznie można zrobić w
            Polsce lub w Niemczech. Ostatecznie nawet jeżeli się przepłaci to
            więcej czasu pozostaje na oglądanie). W Kambodży godny polecenia nabytek to
            przepięknie wykonane kopie ich klasycznych rzeźb z Angkor - w sumie wychodzi
            b.tanio, a rzecz wyjątkowo przednia (trzeba obowiązkowo zabrać "świadectwo
            kopii" - sprawdzają na granicy).
            Te rzeźby wykonują sieroty - ofiary Czerwonych Khmerów. Pieniądze
            idą na utrzymanie ich szkoły i odbudowę zabytków.
            W Kambodży mają też przepiękne tkaniny - w tym również z naturalnego jedwabiu.
            Kosztuje to dosłownie grosze, a w Polsce czegoś takiego
            nie uświadczysz.
            Co do wizy to nie wiem jak teraz - można ją było dostać w Polsce w Ambasadzie
            Kambodży lub na miejscu na przejściu granicznym. Przy tym nie na wszystkich
            przejściach można ją dostać i jest chyba trochę
            droższa. Nie wiem jak te przejścia działają w chwili obecnej z powodu tej
            "wojenki".
            Jedyna rada: obowiązkowo trzeba brać aparat + filtr do obiektywu + zapasowe
            baterie + kilka zapasowych kart pamięci.
            Generalnie b.zazdroszczę i jeszcze raz życzę szczęśliwej podróży.
            Pozdrawiam
            • gorska-przystan Re: gorska-przystan 17.10.08, 13:52
              Jeszcze raz serdeczne dzięki za dostarczone niezwykle cenne informacje. Jak już pisałem, nie jestem strachliwy, tylko bałem się właśnie jak to będzie z granicą tajlandzko - kambodżańską. Wizę tajlandzką dwukrotną robię w Warszawie natomiast kambodżańską to już na miejscu w Bangkoku lub na granicy można kupić.
              Ja jadę na 7 tygodni, więc na pewno uda mi się wszystko co interesujące w obu krajach zobaczyć.

Tak jak pisałem w poprzednim poście, zgadzam się z Panem odnośnie informacji jakie media nam podają, lecz nadal się upieram przy tym, że to nie wina dziennikarzy (choć rzecz jasna powinni sie postarać to zmieniać). One podają tylko to co sie dobrze sprzedaje. Widać Polacy nie są zainteresowani światem - i to jest właśnie przykre, że zdecydowana wiekszość ludzi pasjonuje się, awanturkami na górze i tego typu bzdetami, a nie jakimś innym pieknym światem, gdzie żyje sie inaczej. Dlatego z tego względu również się cieszę z wyjazdu , bo na mmoement bedę miał przyjemność obcować z inna kultura i nie będą do mnie docierać newsy o tym, że prazydent sie obraził, albo że poparacie dla rządu spadło!
              Niemniej i tak u nas jest ciutke lepiej niż np w USA. Tam już od roku o niczym innym się nie mówi tylko relacjonuje kolejne przedwyborcze spotkania.
              • walter622 Re: gorska-przystan 17.10.08, 14:13
                Autentycznie zazdroszczę. 7 tygodni w raju! Tam jest co
                oglądać. Zwłaszcza w Kambodży. Tam jeszcze nie dotarł wszechobecny Mc'Donald i
                ludzie są wyjątkowo uprzejmi. Jedyne co wspomniałem - trzeba w Kambodży uważać
                na pola minowe - wszędzie stoją tablice ostrzegawcze. Czerwoni Khmerzy sporo
                tego tam pozostawili i nawet wiele zabytków jest zaminowanych (one są zamknięte
                dla zwiedzających i czasami obsadzone przez wojsko). Tak więc należy wyłącznie
                chodzić po wyznaczonych trasach i tą zasadę rygorystycznie przestrzegać.
                Znajomy w Kambodży korzystał z usług miejscowego "biura turystycznego" -
                wielce sobie to chwalił. Nawiązał z nimi kontakt przez internet. Generalnie ceny
                w Kambodży są znacznie niższe niż
                w Tajlandii - w zakresie tych codziennych drobiazgów.
                O naszych dziennikarzach i "politykach" nie chę się wypowiadać. Szkoda czasu.
                Pozdrawiam
                • gorska-przystan Re: gorska-przystan 20.10.08, 09:44
                  Znalazłem stronę gdzie są podawane na bieżąco informacje o sytuacji:
                  preahvihear.com/
                  Ale z tego co widzę, to i tak bym się tam nie wybrał, bo dość trudno tam dotrzeć. W każdym razie już się uspokoiło.
                  • walter62 Re: gorska-przystan 20.10.08, 19:25
                    Mam nadzieję, że na Cejlon się nie wybierasz.

Dziwne, że w naszym zadup.u tyle piany się bije z powodu
                    bzdetnych spraw, natomiast absolutnie nie ma jakichkolwiek
                    informacji o tym co dzieje się w Świecie.
                    Były ostatnio wybory w Azerbejdżanie - GWo pisało o jakiejś
                    tam akcji protestacyjnej.
                    A ja sie pytam gdzie są wyniki tych wyborów ?
                    Pozdr.
                    • gorska-przystan Re: gorska-przystan 25.10.08, 21:56
                      Nie Cejlon nie.
                      Polaków nie interesuje świat, juz o tym pisałem. Mnie to nie dziwi, bo to zawsze zaściankowy kraj był.
                      • walter62 Witaj gorska-przystan 25.10.08, 22:18
                        Cieszę się z Twojej odpowiedzi. Tak odruchowo zapytałem - tam niestety
                        też się leją i trup ściele się gęsto - rzecz jasna proporcjonalnie do wielkości
                        i możliwości tego małego Państewka. Dziwna sprawa, że w tak pięknych zakątkach
                        tyle ludzkiej tragedii. Tragedii, w dodatku, dla nas całkowicie obojętnej.
                        Życzę przyjemnego spędzenia czasu.
                        • gorska-przystan Re: Witaj gorska-przystan 28.10.08, 15:40
                          Ja juz jutro wyjeżdżam, tak że odezwę się po powrocie na meila na gazecie. Jeśli chodzi o sprawy zagraniczne. Polscy dziennikarze nie poruszują też zupelnie kwestii Kaszmiru, a kwestię arabskie porusza się wyłącznie jak jest jakiś zamach na zachodnią ludność, a kiedy hindusi napadają i mordują większość islamską w Kaszmirze, to o tym też cisza!
                          • walter62 Re: Witaj gorska-przystan 28.10.08, 16:04
                            Życzę szczęśliwej podróży - moc tylko pozytywnych wrażeń i wiele udanych fotek.
                            Zazdroszczę i trzymam kciuki.
                            Pozdrawiam
                            • gorska-przystan Re: Witaj gorska-przystan 28.10.08, 16:45
                              Acha, zapomniałem napisac, że tutaj będzie można śledzić mnie:)
                              anthem.geoblog.pl/
                              I jeszcze raz dziękuję za rady i dobre słowa.
                            • gorska-przystan Re: Witaj gorska-przystan 11.11.08, 17:05
                              Bardzo serdecznie proszę o kontakt. Jestem już w Siem Reap potrzebuję wskazówek jak dojechać do tej świątyni o którą była ostatnio walka. Informacje bowiem są tutaj dość rozbieżne. W jakimś biurze turystycznym powiedziano mi, że muszę jechać najpierw do stolicy, gdzie indziej, że jest autobus bezpośrednio stąd.
                              Niestety, Kambodża mnie póki co rozczarowała. Drogo, a jakość nijak ma się do ceny. Więcej piszę o tym na blogu anthem.geoblog.pl Proszę też o maila. Mam konto w gazeta.pl, chyba powinno być ono widoczne dla zarejestrowanych użytkowników. Pozdrawiam serdecznie.
                              • walter62 Re: Witaj gorska-przystan 11.11.08, 19:27
                                Witaj wysłałem na gazeta.pl
                                Pozdrawiam
                                • gorska-przystan Re: Witaj gorska-przystan 12.11.08, 10:11
                                  Niesety nic nie doszło. Trzeba zwrócić uwagę aby z adresu usunąć treść NOSPAM , bo chyba ona się tam pojawia i jest zabezpieczeniem przed spamem.
                                  Ale to już raczej nieaktualne, za żadne skarby nie mogę sie dowiedzieć o jakiś transport w tamten rejon. Odwiedziłem wczoraj biura turystyczne, ale też jakoś nic konkretnego się ni dowiedziałem. Dziś odwiedziłem dworzec i tylko panowie sprzedający bilety obracali mapą, tak jakby to miało im dać odpowiedź, ale rzecz jasna żadnej odpowiedzi nie uzyskałem.
                                  Jestem już zmęczony Kambodżą i bardzo rozczarowany. Usiłuję obecnie zmienić datę wylotu do Malezji na sobotę, nie wiem czy mi sie to uda, bo mam bilet elektroniczny w specjalnej taryfie. No ale zobaczymy. Bez sensu jest bowiem tutaj siedzieć w tym brudzie i być na każdym kroku w Siem Reap naciągany. Przecież tubylcy za małą (20 cm bagietkę) na pewno nie placą pół dolara, a taka cena była w piekarni.
                                  • walter62 Re: Witaj gorska-przystan 12.11.08, 11:45
                                    Do tych świątyń wygodnie dojeżdża się od strony Tajlandii - od tej strony
                                    organizowano zwiedzanie tych świątyń: Ta Muen Thom - drogą 2407/224, Preah
                                    Vihear - drogą 221.
                                    Od strony Kambodży prawdopodobnie (o ile to można w ogóle nazwać drogami):Ta
                                    Muan Thom - drogą 6/68/69, Preah Vihear - dalej drogą 69
                                    Przy tym obie świątynie są sporo od 69. W pełni możliwe te świątynie nie są
                                    dostępne dla zwiedzających.
                                    Pokazują mapy bowiem nie mogą prawdopodobnie zrozumieć: Preah Vihear
                                    jest nazwą świątyni ale również całej prowincji.
                                    Zamiast jechać do tych świątyń warto "przeczesać" teren bezpośrednio wokół Siem
                                    Reap: na płd. jezioro Tonle Sap, na wsch. drogą Nr 6 - zespoły świątynne Lolei,
                                    Prah Ko i Bakong. Natomiast w kierunku płn.-wsch. zespół świątynny Phumi Boeng
                                    Mealea (jeszcze nie odbudowany i oczyszczony z dżungli).
                                    Z Khmerami trzeba się o wszystko targować podobnie jak z Arabami -
                                    na tuk-tuk można jeździć za 1/4 tego co zapłaciłeś.
                                    • gorska-przystan Re: Witaj gorska-przystan 14.11.08, 15:29
                                      Rzeczywiście, do tych świątyń pewnie lepiej od strony Tajlandii, bo tutaj to pewnie bym musiał tydzień jechać, zważywszy że problemy z komunikacją i drogami. Ale jeśli od strony Tajlandii to jak z przekroczeniem granicy..
                                      Ale póki co temat i tak już nieaktualny, udało mi się zmienić wylot do Malezji i jutro opuszczam Kambodżę. Z Khmerami pewnie można się targować, ale to ponad moją cierpliwość, poza tym pewnie można, ale nie w Siep Reap gdzie po prostu cię oleją jeśli zaproponujesz np za tuk tuka niższą cenę. Za dwa km facet chciał 2 USD, szedłem drogą dalej i po drodze proponowałem 1USD, co i tak mi się wydawało kwotą jak na realia Kambodżańskie wysoką. Dopiero któryś tam tuk tuk łaskawie podwiózł mnie o zaledwie pół dolara taniej. Po prostu Siem Reap jest aż nadtpo turystyczne, i ufam że nawet w stolicy kraju pewnie byłoby taniej, ale jakos mnie to wymęczyło i chcę odwiedzić jeszcze Singapur i Malezję i z powrotem do Tajlandii, w której (nie będę ukrywał) jestem zakochany. Przyjaźni ludzie, normalne ceny itp. Ale mam nadzieję tutaj jeszcze wrócić, ale w przyszłym roku będę chciał wybrać się na 2 miesiące, półtora to zbyt mało. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za informacje.
                                      • walter62 Re: Witaj gorska-przystan 14.11.08, 16:03
                                        Ciesze się z info. Fakt tam rozczynie na ta górę kamieni wspina się kilka
                                        milionów turystów. W efekcie mamy Khmerów z ambicjami jak z Zakopanym.
                                        Pozdrawiam, życzę szczęśliwej i pogodnej podróży.
                                        W Thajlandii może na wyspy? Sam tam nie byłem, ale wszyscy mówią,
                                        że to bajka.
                                        • gorska-przystan Re: Witaj gorska-przystan 29.11.08, 09:22
                                          No a ja teraz powróce do przewodniego wątku, od którego nasza znajomośc wirtualne sie zaczęła:
                                          Jestem obecnie w Malezjii, niedługo będzie czas wracać, już jutro mam zamiar jechać do Tajlandii, otwieram gazete.pl i co? I d...
                                          Czytam newsy na głównej stronie i szlag normalnie mnie trafia:
                                          Jakaś szkoła ogłosiła żałobę z powodu tragicznej śmierci dwóch nastolatek a dyrektor szkoły wezwał psychologów do pomocy rodzinie.
                                          Z ciekawości przeczyttałem tego newsa, aby pozannć przyczynę tej tragedii, podejrzewałam że może nauczyciel jaki się znęcał, bądź koledzy, a tutaj news na głownej stronie o tym, że dziewczynki sobie ze starczymi kolegami wracały z dyskoteki. Mniemam, że ci starsi koledzy pewnie byli nietrzeźwi albo też po uzyciu innego środka, no i panie drogi, patrz pan jaka tragedia, godna poświęcenia uwagi na stronie głównej.
                                          Dlaczego o tym się tak rozpisałem?
                                          Ano dlatego, że żaden dziennikarzyna przy tym nie pisze np o sytuacji w tajlandii. Owswzem o Bombaju coś tam napiszą, bo tyle trupów i bomb, że to sie o tym dobrze pisze, a o tajlandi i sytuacji politycznej w tym kraju? A kogóż to obchodzi?
                                          Po prostu zaścianek przez duże Z.
                                          Pozdrawiam serdecznie
                                        • gorska-przystan Re: Witaj gorska-przystan 20.12.08, 15:58
                                          Już wróciłem :(
                                          • walter62 Re: Witaj gorska-przystan 20.12.08, 19:42
                                            gorska-przystan napisał:

> Już wróciłem :(

Tak więc: Witaj w domu.
                                            Pozdrawia.
                                            ...............................................
                                            Coś na temat: wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/5,80295,6046308.html?i=8
    • jk2007 Wojna Tajlandii z Kambodżą w 1980r. 14.11.08, 15:42
      krazownik "Minsk" mial wtedy propozycje nie do odrzucenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka