les1 02.01.09, 15:39 Z tego co ostatnio widzialem na BBC to nastarsze metro jest w ... Budapeszcie ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
de_oakville Re: Metro w Londynie 02.01.09, 16:07 Nie!!!! Londyn byl pierwszy (1863). Metro w Budapeszcie bylo pierwsze na kontynencie Europejskim i drugie na swiecie. To stara linia o wagonach przypominajacych wagony tramwajowe, ktora biegnie bardzo plytko pod powierzchnia ziemi i laczy plac Deak ter z parkiem Varosliget (1896). Budapeszt ma poza tym dwie nowe linie metra z XX wieku, biegnace znacznie glebiej pod ziemia (jedna pod Dunajem) o wagonach takich jak metro moskiewskie (nie wiem czy teraz, ale w latach 80-tych). W Londynie pierwsze pociagi metra mialy jeszcze trakcje parowa, ale rowniez jako pierwsze na swiecie (podziemne) przeszly na trakcje elektryczna. Pierwsza na swiecie kolej parowa ruszyla rowniez w Anglii, pierwsze kryte dworce i wiadukty kolejowe wybudowano rowniez tam, a 1-zy wiadukt na kontynencie wybudowano w Berlinie, linia srednicowa Ostkreuz-Westkreuz. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ en.wikipedia.org/wiki/London_Underground London "It is both the world's oldest underground railway and the oldest rapid transit system. It was also the first underground railway to operate electric trains. The Metropolitan Railway opened on 10 January 1863." en.wikipedia.org/wiki/Budapest_Metro Budapeszt "The Budapest Metro (Hungarian: Budapesti metró) is the metro system in the Hungarian capital Budapest. It is the second oldest underground metro system in the world, and its iconic Line 1 (dating from 1896) was declared a World Heritage Site in 1979." ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Odpowiedz Link Zgłoś
hubert100 Re: Metro w Londynie 02.01.09, 16:23 W takich sprawach de oakville jest ekpert i sprawa zakonczona. Odpowiedz Link Zgłoś
de_oakville Re: Metro w Londynie 02.01.09, 18:24 hubert100 napisał: > W takich sprawach de oakville jest ekpert i sprawa zakonczona. Owszem, jestem w tych sprawach ekspertem, bo koleje i metra interesuja mnie od bardzo dawna (dziesieciolecia). W kazdym miescie, ktore odwiedzam i ktore ma metro musze to metro zobaczyc i sie nim przejechac. Jechalem juz metrem np. w Singapurze (klimatyzowane), a ostatnio w Helskinkach. W Budapeszcie, Londynie i Moskwie rowniez. Czy sprawa zakonczona? Wcale nie, gdyz zdaje sobie spraze, ze nie jestem najwiekszym ekspertem na swiecie w sprawach metra. Sa z cala pewnoscia jeszcze wieksi eksperci ode mnie. Ale Budapeszt i Londyn to "szkola podstawowa". Odpowiedz Link Zgłoś
hubert100 Re: Metro w Londynie 02.01.09, 18:28 Tu nie bylo zadnego sarkazmu z mojej strony. Po prostu stwierdzilem niezaprzeczalny fakt. Jak bym mial jakies pytanie z historii to wiem do kogo sie zglosic. Odpowiedz Link Zgłoś
de_oakville Re: Metro w Londynie 02.01.09, 19:12 hubert100 napisał: > Tu nie bylo zadnego sarkazmu z mojej strony. O.K. I am sorry. P.S. Jechalem kiedys jedna linia metra w Londynie, biegnaca niezbyt gleboko pod ziemia. W regularnych odstepach czasu ciemnosci tunelu rozjasnialo swiatlo dzienne, po czym znow zapadaly ciemnosci we wnetrzu tunelu. Kiedy spogladalem w gore, aby zobaczyc skad dochodzi swiatlo dzienne widzialem "komin" podworka kamienicy czynszowej, tzn. nie bylo w tych kamienicach podworek, na ktore moznaby wejsc z ulicy, lecz z okien mieszkan takiego "podworka" widac bylo tylko "studnie" w glab ziemi, a na jej "dnie" widzialo sie tory w tunelu metra. W ten sposob rozwiazano odprowadzanie w tunelach dymu z parowozow, kiedy metro londynskie bylo jeszcze parowe. Nowsze linie, elektryczne mozna bylo budowac juz gleboko pod ziemia w okraglych "rurach" ("tube"). Odpowiedz Link Zgłoś
hubert100 Re: Metro w Londynie 02.01.09, 19:42 Ten kanal pomiedzy Anglia i Francja to duze techniczne osiagniecie europejskiej technologii. Odpowiedz Link Zgłoś
de_oakville Re: Metro w Londynie 02.01.09, 21:19 Tunel pod kanalem La Manche z cala pewnoscia tak. Japonia rowniez posiada podmorskie tunele laczace jej wyspy (np. Hokkaido i Honsiu). A na polnoc od Hokkaido (ze stolica w Sapporo, miasto ma metro) lezy wyspa Sachalin, ktora, jesli spojrzymy na mape, rowniez wydaje sie czescia archipelagu wysp japonskich, choc nalezy do Rosji. Przed wojna poludniowa czesc Sachalina nalezala do Japonii i gdyby nadal tak bylo, to pewnie pomiedzy Hokkaido i Sachalinem tez bylby podmorski tunel. Ciekawa jest rowniez kolej podziemna w San Francisco (BART), ktora na znacznym odcinku przebiega pod dnem zatoki morskiej (San Francisco Bay) i laczy miasto Oakland (linia zaczyna sie juz we Freemont) po jednej stronie zatoki z San Francisco lezace na polwyspie po drugiej stonie zatoki. Slyszalem, ze w Europie buduja cos podobnego w Istambule, ktorego europejska i azjatycka czesc sa oddzielone zatoka morska. Lacza je dzis mosty i promy, a dodatkowo ma byc podobno w przyszlosci kolej podziemna. Odpowiedz Link Zgłoś