Dodaj do ulubionych

Rosja dogadała się z USA - traczy nie będzie ?

28.01.09, 19:06
www.dziennik.pl/swiat/article306211/Czy_Polska_przespala_tarcze_antyrakietowa_.html

C.o było zgodne zresztą z wyborczymi deklaracjami Baraka Obamy, w
zamian Rosjanie zawieszają rozmieszczenie rakiet ISKANDER w Obwodzie
Kaliningradzkim.
Obserwuj wątek
    • przyjaciel.twojej.zony Re: Rosja dogadała się z USA - traczy nie będzie 28.01.09, 19:25
      Zabraklo Fiutowi pieniedzy to i projekt poszedl sie jeb.c. !!!
    • wojciech.2345 USA rozwiały wątpliwości w sprawie tarczy 28.01.09, 19:43
      Tarcza będzie.

wiadomosci.onet.pl/1906022,12,item.html
      • yann17 Re: Obustronne dementi 28.01.09, 20:05
        wojciech.2345 napisał:

> Tarcza będzie.
        >
        > wiadomosci.onet.pl/1906022,12,item.html
        -------
        Na razie jedni i drudzy dementuja, co jest rzecza naturalną w
        trakcie negocjacji, z których nastapił przeciek. W najblizszym
        czasie Obama spotyka sie z Miedwiediewem i zapowiada chęć dokonania
        przelomu w stosunkach USA Rosja.

Rosjanie w związku z tarczą maja niewiele do stracenia, a zdaje sie
        maja wiecej atutów. Poza tym przy takim zasiegu jaki mają rakiety
        ISKANDER rozlokowanie ich w innym miejsu nie zmieni w żaden sposób i
        potencjalnej skuteczności.
      • hubert100 Re: USA rozwiały wątpliwości w sprawie tarczy 28.01.09, 20:10
        Nie martw sie wojtus, badziesz mial tarcze. Iran ci dupy nie
        przetrzepie tylko nedza.PS. Widze ze zaplaciles rachunki i ci
        podlaczyli znowu elektrycznosc. Ciekawe ile placicie za 1 kWh?? Ja
        tutaj 6 centow.
        • wojciech.2345 Re: USA rozwiały wątpliwości w sprawie tarczy 28.01.09, 20:14
          Bercik
          ja Ciebie już nie czytam.

Sorry.
          • 10elektryk10 Re: USA rozwiały wątpliwości w sprawie tarczy 28.01.09, 22:11
            Powiedz mi gdzie i kiedy potwierdzono skuteczność systemu
            amerykańskiej tarczy.
            "Toner powtórzył jednocześnie oficjalną linię administracji Obamy,
            według której nowy prezydent popiera rozmieszczenie tarczy w Polsce
            i Czechach, ale pod warunkiem, że dowiedzie się skuteczności tego
            systemu." - cytat z twojego linku
            • wojciech.2345 Re: USA rozwiały wątpliwości w sprawie tarczy 28.01.09, 22:19
              No jest wątpliwość. Ale jeśli zniknie, to tarcza będzie.
              Natomiast USA nie wycofa się z tego projektu bo tego chce ktoś tam.

Taki jest sens tego przekazu.
              • 10elektryk10 Re: USA rozwiały wątpliwości w sprawie tarczy 28.01.09, 22:30
                Kiedy zniknie wątpliwość?
                • wojciech.2345 Re: USA rozwiały wątpliwości w sprawie tarczy 28.01.09, 22:31
                  10elektryk10 napisał:
                  > Kiedy zniknie wątpliwość?
                  • amg10 Re: USA rozwiały wątpliwości w sprawie tarczy 29.01.09, 02:32
                    wojciech.2345 napisał:

> Przecież nie jest panem Bogiem.

Jestes tego pewien ?

A jesli chodzi o tarcze to mam wrazenie, ze ona bedzie na wiosne -
                    a dokladnie wtedy gdy sztachety zakwitna.
                  • yann17 Re: Wojtus ty juz więcej nie politykuj 29.01.09, 05:54
                    wojciech.2345 napisał:

> 10elektryk10 napisał:
                    > > Kiedy zniknie wątpliwość?
                    > ___________________________________________________
                    > Przecież nie jest panem Bogiem.

--------------------

www.dziennik.pl/polityka/article306965/Polska_bez_tarczy_USA_zamroza_jej_budowe_.html
                    • wojciech.2345 Yann czytaj uważnie 29.01.09, 13:15
                      W tekście na który się powołujesz jest użyty czas przyszły.
                      • yann17 Re: Wojciech czytaj uważnie 29.01.09, 16:02
                        wojciech.2345 napisał:

> W tekście na który się powołujesz jest użyty czas przyszły.
                        -------
                        A czy ja napisałem, że jest juz po Tarczy. Zauważ, że w tytule wątku
                        postawiłem znak zapytania.
                        Jednak wszystko wskazuje na to, że USA i Rosja w tej kwestii osoągną
                        kompromis. Obama bardzo chce dokonac przelomu w stosunkach
                        dwustronnych i jest gotów poświęcić tarczę. Tym bardziej, że jest to
                        inwestycja bardzo kosztowna a jej skuteczność problematyczna.
                        Obama zdaje się dostrzegać, że tarcza w wydaniu administracji Busha
                        miała przede wszystkim efekt propagandowy.

• wojciech.2345 Re: Wojciech czytaj uważnie 29.01.09, 16:10
                          yann17 napisał:
                          > Obama bardzo chce dokonac przelomu w stosunkach
                          > dwustronnych i jest gotów poświęcić tarczę.

Spekulujesz.
                          • yann17 Re: Wojciech czytaj uważnie 29.01.09, 16:20
                            wojciech.2345 napisał:

> yann17 napisał:
                            > > Obama bardzo chce dokonac przelomu w stosunkach
                            > > dwustronnych i jest gotów poświęcić tarczę.
                            > _________________________________________________
                            > Nie wiem czy chce i to "bardzo". Druga fraza tego zdania "jest
                            gotów
                            > poświęcić tarczę" jest "bardzo" naiwna. Amerykanie przykładają
                            dużą wagę
                            > do stanowczości i nie lubią okazywać słabości.
                            >
                            > Spekulujesz.
                            ----------------

Tylko wyciagam wnioski ( nie posługuje się watpliwej jakości
                            rewelacjami z Onetu ).

JAk napisałem na początku stycznia, że To Timoszenko dogada się z
                            Rosja w sprawie gazu i zbije na tym kapitał polityczny - też
                            zarzuciłes mi spekulacje.
                            • yann17 Re: Wojciech czytaj uważnie i korzystaj ze źródeł 29.01.09, 16:28
                              fragment dzisiejszej depeszy PAP.

...Według "Timesa" sens słów Putina jest jasny: Kreml potrzebuje
                              przyjaciół, a to z kolei stwarza ogromną szansę dla Obamy. Rosja
                              mogłaby m.in. pomóc Amerykanom w powstrzymaniu irańskiego programu
                              nuklearnego. Dziennik przypomina przy okazji, iż to Rosjanie
                              dostarczają Teheranowi większość cywilnej technologii nuklearnej.
                              Współpraca z Kremlem przydałaby się też USA w Afganistanie, gdyż
                              dostawy NATO są atakowane w Pakistanie i szlak przez Rosję jest
                              jedyną sensowną alternatywą. Tymczasem "Guardian" napisał, iż 5
                              grudnia tego roku wygasa traktat START-1 o redukcji zbrojeń
                              strategicznych i nadarza się znakomita okazja do wynegocjowania
                              kolejnego. Brytyjski dziennik stwierdza ponadto, że jeśli decyzja
                              Rosji o wstrzymaniu rozmieszczenia Iskanderów potwierdzi się, ułatwi
                              to Obamie odstawienie planów tarczy antyrakietowej na półkę, nie
                              narażając go ze strony Republikanów na zarzuty zbytniej łagodności
                              wobec autorytarnego Kremla.

PAP

• amg10 Kazdy z nas broni swojego stanowiska: 29.01.09, 16:34
                                Wojtus chialby tej tarczy w Polsce
                                Jan i ja - nie.

I kazdy z nas szuka w mediach argumentow popierajacych swoje
                                osobiste stanowisko.
                                • wojciech.2345 Re: Kazdy z nas broni swojego stanowiska: 29.01.09, 16:38
                                  amg10 napisał:
                                  > Wojtus chialby tej tarczy w Polsce
                                  > Jan i ja - nie.
                                  ___________________________________________________________
                                  Do napaści Rosji na Gruzję wahałem się w tej sprawie.

Teraz już nie.
                                  • amg10 Re: Kazdy z nas broni swojego stanowiska: 29.01.09, 16:46
                                    wojciech.2345 napisał:

> Do napaści Rosji na Gruzję wahałem się w tej sprawie.
                                    > Teraz już nie.

Ok. Ja natomiast mam metlik w glowie jak to bylo z ta Gruzja, bo
                                    rozne media roznie mowily (zalezy komu chcesz wierzyc). Dlatego tez
                                    argument gruzinski na razie odsuwam na bok - do czasu wyjasnienia i
                                    przez to nie wiaze go ze sprawa tarczy.
                                    • wojciech.2345 Re: Kazdy z nas broni swojego stanowiska: 29.01.09, 17:12
                                      W sprawie wojny z Gruzją przeczytaj co napisano o niej pod datami 18 lipca i
                                      30 lipca. Rosja przygotowywała wojnę. To nie była spontaniczna reakcja jak
                                      wmawiają opinii publicznej.

pl.wikipedia.org/wiki/Wojna_w_Osetii_Południowej_2008
                                      • amg10 Re: Kazdy z nas broni swojego stanowiska: 29.01.09, 17:58
                                        wojciech.2345 napisał:

> To nie była spontaniczna reakcja jak wmawiają opinii publicznej.

Na jakiej podstawie uzyles powyzej: "To nie była spontaniczna
                                        reakcja" ??

Osobiscie uwazam, ze wobec istnienia sprzecznych opinii w mediach -
                                        w jakiejkolwiek sprawie - ciezko, o ile mozliwe, jest wyrobienie
                                        sobie obiektywnej opinii w danej kwestii.

Ciekawe czy zgadzasz sie z takim podejsciem ??
                                        • wojciech.2345 Re: Kazdy z nas broni swojego stanowiska: 29.01.09, 18:02
                                          Jest pewien klucz w tej sprawie. W biologii jest takie pojecie habitus. Jest to
                                          cecha, którą organizm optymalizuje (np, gepard szybkość). Jaki jest habitus
                                          Rosji?

Podbój słabszych.
                                          • amg10 Re: Kazdy z nas broni swojego stanowiska: 29.01.09, 18:28
                                            wojciech.2345 napisał:

> Jest pewien klucz w tej sprawie. W biologii jest takie pojecie
                                            > habitus. Jest to cecha, którą organizm optymalizuje (np, gepard
                                            > szybkość). Jaki jest habitus Rosji?
                                            > Podbój słabszych.

Wojtek,

Widze, ze uchylasz sie od dialogu ze mna. W ostatnim poscie zadalem
                                            ci 2 pytania - nie odpowiedziales - ok, twoja wola. Jak na razie
                                            ukreciles dialogowi web. Oczywiscie mozemy ale nie musimy dalej
                                            rozmawiac.
                                            • wojciech.2345 Re: Kazdy z nas broni swojego stanowiska: 29.01.09, 18:37
                                              No to może tak. Na to pytanie nie ma w tej chwili odpowiedzi.
                                              Jaki następny kraj podbije lub będzie chciała podbić Rosja?

Mołdawię? A może szarpanina o Krym?. A może całkowite "wyzwolenie"
                                              Gruzji?
                                              • amg10 Re: Kazdy z nas broni swojego stanowiska: 29.01.09, 19:39
                                                Dyskusja jest ciagle martwa bo nie odpowiadamy na swoje pytania. A
                                                ja zadalem ci 2 pytania jako pierwszy.
                                                • yann17 Re: Wojtusiowa metoda 29.01.09, 20:16
                                                  amg10 napisał:

> Dyskusja jest ciagle martwa bo nie odpowiadamy na swoje pytania. A
                                                  > ja zadalem ci 2 pytania jako pierwszy.

-----------
                                                  unikanie odpowiedzi na niewygodne pytania, lub zajecie stanowiska w
                                                  sprawie o której nie pisał jeszcze Onet.

PS: I UE i administracja Busha ( choć późno i z duzym ociąganiem )
                                                  winą za wywołanie konfliktu obarczyły Gruzje.
                                                • wojciech.2345 Re: Kazdy z nas broni swojego stanowiska: 29.01.09, 20:41
                                                  Nie chcę licytacji typu. Ja Ci podam 5 artykułów o winie Rosji, a Ty mi odbijesz
                                                  5 artykułami o winie Gruzji. I co to da? Nic.

Można łatwo wnioskować pośrednio o winie na podstawie skutków.
                                                  Nowych "państw" nie uznało, żadne państwo prócz Nikaragui. Może uzna je
                                                  także Białoruś za niższą cenę gazu.
                                                  • yann17 Re: Kazdy z nas broni swojego stanowiska: 29.01.09, 20:48
                                                    wojciech.2345 napisał:

> Nie chcę licytacji typu. Ja Ci podam 5 artykułów o winie Rosji, a
                                                    Ty mi odbijes
                                                    > z
                                                    > 5 artykułami o winie Gruzji. I co to da? Nic.
                                                    >
                                                    > Można łatwo wnioskować pośrednio o winie na podstawie skutków.
                                                    > Nowych "państw" nie uznało, żadne państwo prócz Nikaragui. Może
                                                    uzna je
                                                    > także Białoruś za niższą cenę gazu.
                                                    ------------
                                                    A co kwestia "uznania" nowych państw ma do tego kto wywołał
                                                    konflikt ????????

A tak a propos; przeczytaj sobie co o tym myśla sami Gruzini, spoza
                                                    kamaryli Saakaszwiliego rzecz jasna

www.dziennik.pl/swiat/article307441/Saakaszwili_w_ogniu_krytyki.html
                                                  • wojciech.2345 Re: Kazdy z nas broni swojego stanowiska: 29.01.09, 20:55
                                                    yann17 napisał:
                                                    > A co kwestia "uznania" nowych państw ma do tego kto wywołał
                                                    > konflikt ????????
                                                    ____________________________________________________
                                                    Qui bono!!!
                                                  • amg10 Re: Kazdy z nas broni swojego stanowiska: 29.01.09, 20:49
                                                    wojciech.2345 napisał:

> Nie chcę licytacji typu. Ja Ci podam 5 artykułów o winie Rosji, a
                                                    > Ty mi odbijes z 5 artykułami o winie Gruzji. I co to da? Nic.
                                                    >
                                                    > Można łatwo wnioskować pośrednio o winie na podstawie skutków.
                                                    > Nowych "państw" nie uznało, żadne państwo prócz Nikaragui. Może
                                                    > uzna je także Białoruś za niższą cenę gazu.

Chciales w ten sposob ozywic dyskusje ?? Chyba zartujesz/kpisz.
                                                    Moje nieodpowiedziane pytania do ciebie ciagle w zawieszeniu -
                                                    jedynie ty mozesz je odwiesic.
                                                  • wojciech.2345 Re: Kazdy z nas broni swojego stanowiska: 29.01.09, 20:54
                                                    Opinia światowa nie ma wątpliwości co do ZŁYCH intencji Kremla w tym
                                                    konflikcie. Wątpliwości w postaci komunikatów kremlowskich nie mają
                                                    żadnej wartości.

Nie widzisz tego?
                                                  • amg10 Re: Kazdy z nas broni swojego stanowiska: 29.01.09, 21:57
                                                    Chciales w ten sposob ozywic dyskusje ?? Chyba zartujesz/kpisz.
                                                    Moje nieodpowiedziane pytania do ciebie ciagle w zawieszeniu -
                                                    jedynie ty mozesz je odwiesic.
                                                  • wojciech.2345 Re: Kazdy z nas broni swojego stanowiska: 29.01.09, 22:09
                                                    Uważam, że odpowiedziałem na Twoje pytania.

Nie mam czegokolwiek do dodania.
                                                  • amg10 Re: Kazdy z nas broni swojego stanowiska: 30.01.09, 04:17
                                                    wojciech.2345 napisał:

> Uważam, że odpowiedziałem na Twoje pytania.

Alez uwazaj sobie co tylko chcesz. Ja chcialem ci przypomniec, ze na
                                                    2 kluczowe nie odpowiedziales. Migasz sie nieprzecietnie. Ok, ja juz
                                                    nie oczekuje odpowiedzi na nie. Fakt, ze ci je zdalem w tej chwili
                                                    puszczam w niepamiec i tym samym koncze moj udzial w tym watku.
                                                  • yann17 Re: Kazdy z nas broni swojego stanowiska: 14.02.09, 13:04
                                                    wojciech.2345 napisał:

> Uważam, że odpowiedziałem na Twoje pytania.
                                                    >
                                                    > Nie mam czegokolwiek do dodania.
                                                    --
                                                    rzadko masz cos do dodania jesli nie zgadza się to z twoimi wizjami
        • darekvtb Re: USA rozwiały wątpliwości w sprawie tarczy 12.03.09, 15:15
          "Ciekawe ile placicie za 1 kWh?? Ja tutaj 6 centow."
          W Moskwie, w przeliczeniu na $:
          7-00 do 23-00 8 centow
          23-00 do 7-00 2 centy
      • yann17 Re: USA mnoźą watpliwości w sprawie tarczy 05.02.09, 07:22
        wojciech.2345 napisał:

> Tarcza będzie.
        >
        ---------

www.rp.pl/artykul/31,258757_Rozbrojenie_zamiast_tarczy.html
      • yann17 Re: I co Wojtusiu !!!!! 28.08.09, 10:20
        wojciech.2345 napisał:

> Tarcza będzie.
        >
    • kwirszyll Lepiej dla Polski 28.01.09, 19:50
      yann17 napisał:

> www.dziennik.pl/swiat/article306211/Czy_Polska_przespala_tarcze_antyrakietowa_.html
      >
      > C.o było zgodne zresztą z wyborczymi deklaracjami Baraka Obamy, w
      > zamian Rosjanie zawieszają rozmieszczenie rakiet ISKANDER w
      Obwodzie
      > Kaliningradzkim.
      Ciesze sie, ze nie strace wszystkich rodakow naraz w wypadku
      konfliktu nuklearnego. Nie mam watpliwosci, iz wowczas rosyjskie
      rakiety przerylyby polska gleba do podszewki.
      • hubert100 Re: Lepiej dla Polski 29.01.09, 00:24
        Wojtus wielu nie czyta bo ma tak "dupsko zkopane" ze ledwie na nim
        siedzi!!!
    • polld74 Cieszę się, że Obama dotrzymuje słowa 29.01.09, 13:00
      Najśmieszniejsze jest to jak potraktował bushowskich przydupasów z nad Wisły. Dowiedzieli się o wstrzymaniu projektu od .. Rosjan.
      Prawidłowo tak się traktuje zasrańców, którzy mają w dupie własny naród i są bardziej służalczy niż był Bierut wobec Stalina.
      • johnny-kalesony Re: Cieszę się, że Obama dotrzymuje słowa 29.01.09, 13:05
        Wiesz jakich rzeczy jeszcze można się dowiedzieć od Rosjan? :D

Pozdrawiam
        Keep Rockin'
        • hubert100 Re: Cieszę się, że Obama dotrzymuje słowa 29.01.09, 13:36
          A jak tam ta twoja rakieta z kaleson? Moze udalo by sie ja
          zainstalowac???
      • przyjacielameryki Re: Cieszę się, że Obama dotrzymuje słowa 29.01.09, 15:14
        polld74 napisał:

> Najśmieszniejsze jest to jak potraktował bushowskich przydupasów z nad Wisły. D
        > owiedzieli się o wstrzymaniu projektu od .. Rosjan.
        > Prawidłowo tak się traktuje zasrańców, którzy mają w dupie własny naród i są ba
        > rdziej służalczy niż był Bierut wobec Stalina.

Co Ty bredzisz! Już było dementi z USA. Nic nie jest wstrzymane, a te informacje
        to taki kiepskiej jakości blef kremlowski. Poza tym, Rosja nigdy nie była i nie
        jest żadnym partnerem dla USA.
        • hubert100 Re: Cieszę się, że Obama dotrzymuje słowa 29.01.09, 16:55
          Kanada jest partnerem, czarnego pierwszy wyjazd ma byc do Kanady. I
          co dostajamy w dupe az trzeszczy. "Za daleko do Boga a za blisko do
          USA".
        • bercik38 Re: Cieszę się, że Obama dotrzymuje słowa 29.01.09, 20:36
          przyjacielameryki napisał:

> polld74 napisał:
          >
          > > Najśmieszniejsze jest to jak potraktował bushowskich przydupasów z nad Wi
          > sły. D
          > > owiedzieli się o wstrzymaniu projektu od .. Rosjan.
          > > Prawidłowo tak się traktuje zasrańców, którzy mają w dupie własny naród i
          > są ba
          > > rdziej służalczy niż był Bierut wobec Stalina.
          >
          >
          > Co Ty bredzisz! Już było dementi z USA. Nic nie jest wstrzymane, a te informacj
          > e
          > to taki kiepskiej jakości blef kremlowski. Poza tym, Rosja nigdy nie była i nie
          > jest żadnym partnerem dla USA.

USA dla Rosji też nie są żadnym partnerem.
        • kwirszyll Re: Cieszę się, że Obama dotrzymuje słowa 30.01.09, 21:25

> polld74 napisał:
          >
          > > Najśmieszniejsze jest to jak potraktował bushowskich przydupasów
          z nad Wi
          > sły. D
          > > owiedzieli się o wstrzymaniu projektu od .. Rosjan.
          > > Prawidłowo tak się traktuje zasrańców, którzy mają w dupie
          własny naród i
          > są ba
          > > rdziej służalczy niż był Bierut wobec Stalina.
          >
          >
          > Co Ty bredzisz! Już było dementi z USA. Nic nie jest wstrzymane, a
          te informacj
          > e
          > to taki kiepskiej jakości blef kremlowski. Poza tym, Rosja nigdy
          nie była i nie
          > jest żadnym partnerem dla USA.
          Nie wiem, czy ten kretynski, barbarzynski projekt z budowa pod nosem
          Rosji "tarczy" przepadl czy nie. Wiem natomiast, ze nalezaloby
          pisac, iz to usa nie jest zadnym partnerem dla Rosji ni Chin.
    • dixxi Pplacy sie ciesza, a Sikorski rozpacza, ze 29.01.09, 19:12
      Rosjanie nie wytluka Polakow tymi tarczami.
    • yann17 Re: A jednak 03.02.09, 14:52
      wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,6228946,USA___Czechy__Obama_nie_przyjedzie__tarczy_nie_bedzie_.html
    • polish.ham Jałta trwa 05.02.09, 09:21
      tekst sprzed kilku lat:

www.chlebus.eco.pl/ECOSOC/planeta.htm
      (rozdział: Aneksy jałtańskie)
      • j-k Trwa juz tylko jej cien. 07.02.09, 16:42
        gdyz istotnie na Bialorus i Ukraine nikt bez zgody Rosji nie
        wejdzie...
        Ale to juz zalosne resztki Jalty.
    • yann17 Re: Wojtuś.2345 - to juz chyba po tarczy , co ? 06.02.09, 20:03
      www.dziennik.pl/swiat/article313576/Biden_jutro_oglosi_rezygnacje_z_tarczy_.html
      • hubert100 Re: Wojtuś.2345 - to juz chyba po tarczy , co ? 06.02.09, 20:32
        Wojtus sobie przyczepi dwie poduszki do dupy. To bedzie jego tarcza.
        Tylu tam przyjacieliameryki w tej Polsce a tu Bush nie zadzwonil,
        Obama nie przyjedzie, tarczy nie bedzie. Zostala przynajmiej Ukraina
        na pocieszenie...
        • yann17 Re: Wojtuś.2345 - to juz chyba po tarczy , co ? 07.02.09, 07:52
          wojtus wywącha na Onecie, że tarcza będzie
          • przyjacielameryki Re: Wojtuś.2345 - to juz chyba po tarczy , co ? 07.02.09, 14:59
            Czemu tak niektórzy cieszą się z tego że tarczy nie będzie? To będzie zależało
            od USA a oni raczej nie zrezygnują z tego projektu jedynie mogą go przesunąć w
            czasie. I po co tak się ekscytować. Jeżeli ma postać to i tak powstanie
            niezależnie od tych ciągle ponawianych kremlowskich blefów kiepskiej jakości na
            które już nikt nie da się nabrać.
            • yann17 Re: Wojtuś.2345 - to juz chyba po tarczy , co ? 07.02.09, 16:04

> Czemu tak niektórzy cieszą się z tego że tarczy nie będzie? To
              będzie zależało
              > od USA a oni raczej nie zrezygnują z tego projektu jedynie mogą go
              przesunąć w
              > czasie. I po co tak się ekscytować. Jeżeli ma postać to i tak
              powstanie
              > niezależnie od tych ciągle ponawianych kremlowskich blefów
              kiepskiej jakości na
              > które już nikt nie da się nabrać.
              ------------
              Radzę Ci, przyjrzyj się bardziej działaniom administracji Obamy.
              Tarczy nie będzie dopóty wynegocjowany układ rozbrojenowy będzie
              przestrzegany przez obie strony. Jezeli nie wydarzy się nic
              nadzwyczajnego tarczę będzie można ( i tu słusznie mówisz ) odłożyć -
              ad Calendas Graecas. ergo tarczy nie będzie bardzo długo albo nawet
              wcale.
              Poza tym Rosja ma wiele atutów, którymi może się posłużyć -
              działającymi nniej lub bardziej na niekorzyść USA. Jednym z nich
              jest casus bazy USA w Biszkeku.
              A więc lepiej się dogadać, a Obama bardzo chce przełomu w stosunkach
              USA - Rosja.
              • hubert100 Re: Wojtuś.2345 - to juz chyba po tarczy , co ? 07.02.09, 16:38
                Konwoje amerykanskie do Awganistanu teraz jada przez Rosje.
                Przyjacielu dyplomacja,dyplomacja a nie walenie lbem w cementowa
                sciane.Polska jako panstwo dyplomatyczne to "0".Zawsze na koncu
                budza sie z reka w nocniku!!!
                • yann17 Re: Wojtuś.2345 - to juz chyba po tarczy , co ? 09.02.09, 03:43
                  hubert100 napisał:

> Konwoje amerykanskie do Awganistanu teraz jada przez Rosje.
                  > Przyjacielu dyplomacja,dyplomacja a nie walenie lbem w cementowa
                  > sciane.Polska jako panstwo dyplomatyczne to "0".Zawsze na koncu
                  > budza sie z reka w nocniku!!!
                  ---------
                  i własnie o te konwoje chodzi, rakiety w Kaliningradzie to sprawa
                  drugorzedna. Bez dostępy do Afganistanu od północu USA leżą. I
                  dlatego żadnej tarczy w najbliższych latach, albo nawet wcale, nie
                  będzie.
              • bywszy1 Re: no dobrze?+ 07.02.09, 18:33
                bedzie,czy nie beszie zalezy od przestrzegania umow rozbrojeniowych?
                A co na to Iran juz niewazne?
                • hubert100 Re: no dobrze?+ 07.02.09, 19:33
                  A no wazne. Ale to bedzie decyzja Izraela.
    • yann17 Re: Nowa konfiguracja 14.02.09, 11:33
      www.dziennik.pl/swiat/article319553/USA_przehandlowaly_tarcze_antyrakietowa.html
      • j-k umowa amerykansko-polska 14.02.09, 13:18
        co do tarczy byla gestem czysto politycznym , gdyz nie istnieja
        obecnie zadne techniczne mozliwosci sprawnego funkcjonowania
        tej tarczy (szacowana obecna sprawnosc tej tarczy to 40-50 %,
        a to z militarnego punktu widzenia jest ZADNYM rezultatem).

Takie (techniczne) mozliwosci pojawia sie najwczesniej za kilka lat.

Jezeli Amerykanie przechandlowuja cos, co jak na razie jest nic nie
        warte, za inne "precjoza" - to rzeczywiscie mozna mowic o sukcesie
        USA.
        • yann17 Re: umowa amerykansko-polska 14.02.09, 15:05
          j-k napisał:

> co do tarczy byla gestem czysto politycznym , gdyz nie istnieja
          > obecnie zadne techniczne mozliwosci sprawnego funkcjonowania
          > tej tarczy (szacowana obecna sprawnosc tej tarczy to 40-50 %,
          > a to z militarnego punktu widzenia jest ZADNYM rezultatem).
          >
          > Takie (techniczne) mozliwosci pojawia sie najwczesniej za kilka
          lat.
          >
          > Jezeli Amerykanie przechandlowuja cos, co jak na razie jest nic
          nie
          > warte, za inne "precjoza" - to rzeczywiscie mozna mowic o sukcesie
          > USA.
          ----
          rzadko się z Tobą zgadzam, ale tu przyznaje Ci rację - wirtualna
          Tarcza za Rakiety, których w Kalinibgrasdzie nie ma - czyj to sukces
          to się okaża.
          • j-k taktyka strusia :) 14.02.09, 16:41
            yann - jak zwykle udajesz, ze nie wiesz o co chodzi :)

Za kilka lat Unia ustali wspolna polityke obronna i zagraniczna...
            I kazdy Kraj Unii (w tym Polska) straci mozliwosc podpisywania
            osobnych umow obronnych i militarnych z USA...

Ale...
            ta Umowa zostala juz podpisana.
            I w stosownym momencie - bedzie realizowna :)))

Tfuj, jak zawsze, Dr J.K.
      • wojciech.2345 Re: Nowa konfiguracja 14.02.09, 13:42
        Nie potrafię zrozumieć tego zdania (z linku):
        "Barack Obama nie zamierza walczyć o tarczę antyrakietową do upadłego."

Widzę serię spekulacji, a White House tak naprawdę w tej sprawie milczy.
    • 123i321 nareszcie dobrzy obcy ludzie zadbaja o Polske 14.02.09, 13:19
      ktora nasi kacykowie chcieli zgladzic.
      • przyjacielameryki Re: nareszcie dobrzy obcy ludzie zadbaja o Polske 14.02.09, 15:50
        Odnośnie zasadniczego tematu - czy Rosja dogadała się z USA w sprawie tarczy?
        Jest to fałszywie postawiona teza, czy pytanie. Rosja nie mogła dogadać się w
        sprawie tarczy z USA bo nie ma w tej sprawie kompletnie nic do powiedzenia.
        Decyzje w tej sprawie będą podejmowane tylko przez USA i kraje UE w tym Polskę
        i Czechy. Oczywiście z Rosją będą prowadzone jakieś tam rozmowy, ale to raczej
        dla jej lepszego samopoczucie że niby jest ważna i że niby liczy się jej
        opinia. To taka typowa dyplomacja i nic więcej. No chyba że Rosji uda się
        całkowicie zatrzymać ambicje nuklearne Iranu, co jednak jest mocno wątpliwe.
        Jeżeli jej to się nie uda ta tarcza powstanie na pewno ale nie od razu a głos
        Rosji w tej sprawie będzie żaden.
        • j-k przec mowie :) 14.02.09, 16:44
          Jeżeli jej to się nie uda ta tarcza powstanie na pewno
          ale nie od razu, a głos Rosji w tej sprawie będzie żaden.

przec mowie, ze jest to tylko przesuniecie dycyzji w czasie.

• yann17 Re: Tarcza, tarcza...i po tarczy 02.03.09, 12:52
      wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,6333889,_Kommiersant___Obama_proponuje_Miedwiediewowi_tarcze.html

Rosja pójdzie na ten układ...nic na tym nie traci.
      • przyjacielameryki Re: Tarcza, tarcza...i po tarczy 02.03.09, 13:32
        yann17 napisał:

> wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,6333889,_Kommiersant___Obama_proponuje_Miedwiediewowi_tarcze.html
        >
        > Rosja pójdzie na ten układ...nic na tym nie traci.

Uważasz, że Rosji uda się namówić Iran do całkowitej rezygnacji z bombki A.?? Oby!
      • yann17 Re: Tarcza, tarcza...i po tarczy 27.08.09, 09:22
        yann17 napisał:

> wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,6333889,_Kommiersant___Obama_proponuje_Miedwiediewowi_tarcze.html
        >
        > Rosja pójdzie na ten układ...nic na tym nie traci.
        -----------

No i wyszło na moje !!!!
    • jankowski1960 traczy nie będzie 07.03.09, 20:13
      • hubert100 Re: traczy nie będzie 10.03.09, 08:54
        Ale zostaly dwa psy po tarczy. Jeden obsral Polske a drugi dalej
        warczy....
    • you-know-who czy kaczka moze dostac wscieklizny? 10.03.09, 09:46
      www.google.com/hostednews/ap/article/ALeqM5hAV254fJAQA9uVwgqwr-7oEAfqGwD96PUGH00
      rzuca sie na obame i gryzie, bo busz obiecal mu! nic nadal
      biedaczysko nie rozumie z polityki :-)

osamotniony bojownik ochotnik do walki z moskwa. nie zauwazyl ze jego nowy pan
      ma teraz inne problemy.

jakie jest konto bankowe prezydenta, wspomoge go. wzruszyl mnie.
      • you-know-who cegielki na budowe tarczy albo po prostu wynajem 10.03.09, 10:19
        amerykanie nie maja teraz pieniedzy. w kioskach, barach i szkolach urzad naszego
        p. prezydenta powinien sprzedawac cegielki albo jakies specjalne obligacje
        zimno-wojenne. inaczej cala sprawa tarczy padnie! a to jest nieslychanie
        potrzebna nam rzecz!!! jak powiedzial (wreszcie) kaczor, nie na iran czy inne
        bzdurne mydlenie oczu, tylko na rosje.

albo dajmy sobie spokoj z tymi dziecinadami. po prostu zaplacmy wojsku najemnemu
        za okupacje polski. nietykalnosc polski zapewni tylko wojsko amerykanskie w
        polsce, nie wazne w jakiej ilosci i kolorze, ani w jakie nie dzialajace tarcze
        wyposazone. bo nie do walki tylko do polityki.

przeciez znajdzie sie w usa wielu chetnych. potrzeba tylko funduszy (moze te
        niewykorzystane z eu). ostatnio do pracy woznego w szkole w ohio zglosilo sie
        700 chetnych.
        • hubert100 Re: cegielki na budowe tarczy albo po prostu wyna 10.03.09, 17:29
          Wyslac tych wszystkich bezdomnych z US do Polski. Zastawia Polske
          namiotami i wtedy kazdy bedzie ten kraj obchodzil z daleka aby w
          gowno nie wdepnac...
    • dixxi kiedy sie widzi miliony bezdomnych Amerykanow 10.03.09, 09:54
      zamieszkujacych w slumsach, pudlach i namiotach wokol wielkich
      miast, latwo przewidziec jaki bedzie kobiec USA. Ameryka zamieniona
      w III swiat to zydowska robota.
      • darekvtb Re: kiedy sie widzi miliony bezdomnych Amerykanow 12.03.09, 15:39
        Gnoje rozp-y TAKI kraj!
        A przeciez w mlodosci byl dla mnie idealem demokracji i wolnosci.
        Obecnie symbolem polityki USA jast trupik dziecka bez konczyn,
        wydobyty z bagdackiego domu po amerykanskim bombardowaniu.

Mit prysnal..
    • emeryt21 Re: Rosja dogadała się z USA - traczy nie będzie 15.03.09, 14:03
      Od samego poczatku tak myslalem.Tarcza to byl wybieg,zeby
      cos "ugrac" z Rosja.
    • felusiak1 Ręce opadają od wylewu naiwności 15.03.09, 15:28
      Obama dostał od rosjan lekcję co wydaje sie być pozytywne.
      Z tego wynika, że Bush zaglądając w oczy Putinowi i ujrzawszy jego duszę
      zrozumiał z kim ma do czynienia.
      Pragnę też zwrócić uwagę tym z was, którzy tak radośnie reagują
      na wiadomość, żę Polska i Czechy zostały wrzucone do śmietnika
      przez sojusznika. Oto USA wynegocjowały rozmieszczenie instalacji wojskowych w
      tych krajach, podpisano protokoły, umowy itd.
      Nowa administracja obejmuje władzę i bez porozumienia z partnerami
      niejako za ich plecami próbuje dogadać sie z Rosja ich kosztem.
      Myślę, że Polska i Czechy powinne panu prezydentowi USA dać lekcję.
      Tym sposobem młody i nieopierzony gołowąs z Białego Domu otrzymałby
      dwie lekcje a to prawie jak szkoła. Taka szkoła życia, która uczy respektowania
      sojuszników i zaniechania kupczenia ich interesami.
      I nie ma najmniejszego znaczenia czy jest sie zwolennikiem czy też przeciwnikiem
      tarczy.
      • you-know-who Re: Ręce opadają od wylewu naiwności 16.03.09, 01:21
        > Myślę, że Polska i Czechy powinne panu prezydentowi USA dać lekcję.

mysl dalej

pzdr

• indris TRACZE będą ! 25.03.09, 11:31
      I chwała Bogu, bo to lepsze od TARCZY...

pl.wikipedia.org/wiki/Tracz_nurog%C4%99%C5%9B
    • amg10 Poll: az 22% Polakow jest za tarcza ... 25.03.09, 15:20
      news.antiwar.com/2009/03/24/clinton-assures-poland-of-us-commitment/

Yet as officials scramble to placate the Polish administration’s
      outrage at the potential “broken promise,” Polish news agency PAP
      issued a poll showing that Poles weren’t so hot on the whole missile
      base idea to begin with. The poll showed only 22 percent in favor of
      installing elements of the shield in Poland.

• amg10 Zapomnijmy o tarczy, Czesi się wycofują ... 25.03.09, 17:22
      www.trybuna.com.pl/n_show.php?code=2009032518
      Czeski rząd wycofał z parlamentu projekt ratyfikacji ustawy o
      instalacji elementów tarczy antyrakietowej na terenie swego kraju.
      Czesi znani są z politycznego pragmatyzmu i należy im tylko
      pozazdrościć skuteczności w osiąganiu celów. Tymczasem nasi
      politycy, zarówno Platformy jak i PiS, w dalszym ciągu prześcigają
      się w tworzeniu niejednokrotnie szaleńczych i serwilistycznych
      pomysłów, żeby jednak skłonić polityków amerykańskiej Partii
      Demokratycznej ku koncepcji instalacji bazy antyrakiet na polskim
      terytorium.

• yann17 Re: Zapomnijmy o tarczy, Czesi się wycofują ... 26.03.09, 00:28
        amg10 napisał:

> www.trybuna.com.pl/n_show.php?code=2009032518
        > Czeski rząd wycofał z parlamentu projekt ratyfikacji ustawy o
        > instalacji elementów tarczy antyrakietowej na terenie swego kraju.
        > Czesi znani są z politycznego pragmatyzmu i należy im tylko
        > pozazdrościć skuteczności w osiąganiu celów. Tymczasem nasi
        > politycy, zarówno Platformy jak i PiS, w dalszym ciągu prześcigają
        > się w tworzeniu niejednokrotnie szaleńczych i serwilistycznych
        > pomysłów, żeby jednak skłonić polityków amerykańskiej Partii
        > Demokratycznej ku koncepcji instalacji bazy antyrakiet na polskim
        > terytorium.
        >
        -------------------
        To nie całkiem tak jak pisze "Trybuna". Czesi oficjalnie z tarczy
        sie nie wycofali. Kilka dni temu wycofali ( ODS premiera Topolanka )
        z Parlamentu projekt ustawy o ratyfikacji umowy o tarczy z obawy, że
        przed zblizającym się głosowaniem zostanie utrącony przez opozycje
        (ODS straciła wiekszość w parlamencie). Topolanek liczył, że uda mu
        sie stworzyc koalicję, która w późniejszym terminie przepchnie w
        parlamencie ratyfikację umowy. Tymczasem wczoraj opozycja obaliła
        rząd Topolanka. Oczywiście ratyfikacja do parlamrntu juz nie wróci.
        Chyba, że zmieni się znowu układ na czeskiej scenie politycznej, na
        co sie w najblizszym czasie nie zanosi.
        W sumie Czesi prawdopodobnie dobrze na tym wyjdą, bo jeżeli
        administracja Obamy wycofa się z planów tarczy antyrakietowej w
        Polsce i Czechach ( na co sie zanosi ) powiedzą - my zrobilismy
        pierwszy krok w tym kierunku zgodnie z intencjami Białego Domu, nie
        jak Polacy, którzy wbrew tym intencja walczyli histerycznie o tarczę
        do ostatniej godziny.

Czesi to naród bardzo pragmatyczny i w swej historii wychodzili na
        tym tylko dobrze.
        • piotr7777 Re: i co z tego 27.03.09, 18:29
          ...i tak tarcza chroniłaby terytorium USA, nie Polski.
          • amg10 Re: i co z tego 27.03.09, 19:38
            piotr7777 napisał:

> ...i tak tarcza chroniłaby terytorium USA, nie Polski.

No wlasnie ... wiec po co i komu bylo to zawracanie du..y od samego
            poczatku ??
      • douglasmclloyd Brawo Czesi i polskim politykom życzę 29.08.09, 18:47
        aby w końcu przestali wierzyć i ufać Amerykanom. Wprost przeciwnie, powinni nie
        wierzyć w żadne słowo płynące z Waszyngtonu. W żadne!
    • pacyffico To wielki zysk dla Polski 27.08.09, 09:37
      • loopy.lopez Re: I po tarczy 28.08.09, 10:10
        defensenews.com/story.php?i=4253068&c=AIR&s=TOP
      • douglasmclloyd Oczywiście 29.08.09, 19:08
        Mam nadzieję, że tym ruchem rozwiali ostatnie złudzenia największych zwolenników
        USA w Polsce. Trzymajmy się od Stanów z daleka, tak będzie lepiej. Rząd
        amrykański robi w konia własnych obywateli, dlaczego tego samego nie miałby
        robić z oddaloną o parę tysięcy kilometrów Polską?
    • douglasmclloyd Demokrata Obama, jak demokrata Roosevelt 29.08.09, 00:01
      zwąchał się z ruskimi i już chce nas sprzedać, jak w '43.
      • hubert100 Re: Demokrata Obama, jak demokrata Roosevelt 29.08.09, 00:04
        Aj waj co sie dzieje...

finance.yahoo.com/techticker/article/312114/%22In-the-Tank-Forever%22:-U.S.-Consumers,-Retailers-in-a
    • swinia_spigelmana a te patryjoty to bendom z Lego czy Mattel? 29.08.09, 11:52
      bo nieuzbrojone napewn oale takie z Matterl by troszke mnij
      ksoztowaly a bendom tak sam ouzyteczne.
    • yann17 Re: To juz ostateczny koniec tarczy 17.09.09, 16:11
      już w styczniu pisałem, ze z tarczy nic nie będzie, ale np.taki
      Wojtus1234 z uporem godnym lepszej sprawy cytującv swój ulubiony
      ONET upierał się, że tarcza będzie.

forum.gazeta.pl/forum/w,50,90513660,90515654,USA_rozwialy_watpliwosci_w_sprawie_tarczy.html

albo "przyjacielameryki" pisał:

forum.gazeta.pl/forum/w,50,90513660,90559191,Re_Ciesze_sie_ze_Obama_dotrzymuje_slowa.html
      • you-know-who date mogliby co prawda wybrac lepiej :-))) 17.09.09, 18:26
        ale skad biedaki moga wiedziec, 17 wrzesnia nie bylo zadnego powstania w getcie
        ani nic godnego uwagi.
    • yann17 Re: Rosja dogadała się z USA - traczy nie będzie 18.09.09, 23:51

www.dziennik.pl/swiat/article306211/Czy_Polska_przespala_tarcze_antyr
      akietowa_.html
      >
      > C.o było zgodne zresztą z wyborczymi deklaracjami Baraka Obamy, w
      > zamian Rosjanie zawieszają rozmieszczenie rakiet ISKANDER w
      Obwodzie
      > Kaliningradzkim.
      ------------
      Dzisiaj właśnie sie potwierdziło
      • felusiak1 Re: Rosja dogadała się z USA - traczy nie będzie 20.09.09, 17:53
        yannek ale ty nawijasz. Obama nigdy nie deklarował zaniechania tarczy
        ani w czasie kampanii ani jako prezydent-elect.
        Teraz poiwiedział nam, że zaniechał bo właśnie dowiedział się, że Iran nie
        buduje rakiet dalekiego zasiegu.
        To ciekawe... Zaniechiwać zaczął już w lutym a przecież wtedy nie wiedział, że
        Iran nie buduje.
        Jak myslisz yannek, kupczy Obama polskim interesem czy nie kupczy?
        • yann17 Re: Rosja dogadała się z USA - traczy nie będzie 21.09.09, 02:04
          felusiak1 napisał:

> yannek ale ty nawijasz. Obama nigdy nie deklarował zaniechania
          tarczy
          > ani w czasie kampanii ani jako prezydent-elect.
          > Teraz poiwiedział nam, że zaniechał bo właśnie dowiedział się, że
          Iran nie
          > buduje rakiet dalekiego zasiegu.
          > To ciekawe... Zaniechiwać zaczął już w lutym a przecież wtedy nie
          wiedział, że
          > Iran nie buduje.
          > Jak myslisz yannek, kupczy Obama polskim interesem czy nie kupczy?
          ---------
          to ciekawe, co piszesz - teraz dowiedział się, ze Iran nie buduje
          rakiet dalekiego zasięgu ? - no, no - pewnie Miedwiediew mu
          powiedział.
          PS: popatrz na datę pierwszego postu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka